ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

 Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22 Οκτωβρίου  2013  :


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :




*** Δεν πείθονται οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας από την παρουσίαση του έργου της ΤΕΡΝΑ (βίντεο)         
   Της Βίκυς Βετουλάκη
 Με εντάσεις και τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου Οιχαλίας να δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν την κατασκευή στην Καλλιρρόη του εργοστασίου που θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια, συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες βράδυ η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ – Ενεργειακή παρουσίασαν το μεγάλο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Στη συνεδρίαση παρευρέθη και ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Μαντζούφας, ο οποίος τόνισε ότι ο διαγωνισμός πήρε τα εύσημα όλων, έγινε με απόλυτη διαφάνεια, ανοικτό διάλογο με όλους και επιλέχθηκε ανάδοχος με το χαμηλότερο κόστος και την υψηλότερη περιβαλλοντική εξασφάλιση. Κατέληξε δε, πως ο διαγωνισμός θεωρείται πρότυπος και αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι ένα έργο κόσμημα.
  Χρονοδιάγραμμα
Τη συνεδρίαση άνοιξε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό του διαγωνισμού και τα αποτελέσματα, ενώ ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ κ. Σμυρνιώτης χαρακτήρισε ως σημαντικότερα τη βελτίωση του κόστους για τον πολίτη και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σημείωσε ότι είναι ώρα για σοβαρή συζήτηση και δε χωρούν τοπικισμοί, που οδήγησαν και προηγούμενες προσπάθειες σε αποτυχία.
Ο κ. Αγραφιώτης, από την ΤΕΡΝΑ, ξεκίνησε με παρουσίαση της εταιρείας, ενώ τόνισε πως στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα τουλάχιστον για τα επόμενα 25 χρόνια. Το σύνολο του έργου πρέπει να έχει κατασκευασθεί σε 2 χρόνια, ενώ το 10ο μήνα από την υπογραφή της οριστικής σύμβασης η εταιρεία θα αναλάβει τις υπηρεσίες μεταβατικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Θα κατασκευασθούν 3 εργοστάσια κομποστοποίησης, 3 ΧΥΤΥ δίπλα στις μονάδες αυτές και 2 σταθμοί μεταφόρτωσης.
Κατά τον κ. Αγραφιώτη, οι μονάδες που θα κατασκευασθούν δίνουν καλύτερα περιβαλλοντικά αποτελέσματα από τη συμβατική τους υποχρέωση, με μικρότερα ποσοστά υπολειμμάτων και το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης. Επίσης, ο έλεγχος για το έργο θα είναι αυστηρός, αφού ακόμα και οι τράπεζες που θα επενδύσουν τα χρήματά τους θέλουν να είναι σίγουρες ότι για 25 χρόνια θα λειτουργήσει σωστά.
Ειδική αναφορά έκανε στις θέσεις εργασίας, σημειώνοντας ότι κατά τη διετή κατασκευή στα εργοτάξια θα απασχοληθούν 600 εργαζόμενοι, ενώ κατά τη λειτουργία του έργου θα δημιουργηθούν 200 μόνιμες θέσεις. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν και παράπλευρες θέσεις, όπως μεταφορές από τοπικούς εργολάβους κ.λπ.
Ακολούθως, ο κ. Αγραφιώτης επισήμανε ότι οι μονάδες που θα δημιουργηθούν θα υποστηρίξουν το σύστημα διαλογής στην πηγή των Δήμων, ενώ θα είναι αυτόνομες ενεργειακά.
Δίνοντας τα χρονοδιαγράμματα, είπε ότι ο φάκελος του μεγάλου έργου θα είναι έτοιμος το Δεκέμβριο του 2013 και θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2014 θα υπογραφεί η οριστική σύμβαση. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το 10ο μήνα θα ξεκινήσει η μεταβατική λειτουργία και στους 24 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου.
Μάλιστα, για το στάδιο της προσωρινής διαχείρισης, είπε ότι οι μονάδες μεταβατικής διαχείρισης θα είναι και οι μονάδες που θα λειτουργήσουν και το τελικό έργο, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθούν προπλάσματα των τελικών μονάδων.
Η διαδικασία, κατέληξε, θα είναι: Υποδοχή - καταγραφή απορριμμάτων, διαχωρισμός σε κλειστά κτήρια, κομποστοποίηση σε κλειστό σύστημα, διάθεση προϊόντων που προκύπτουν και ασφαλή διάθεση σε ΧΥΤΥ.
  Τεχνολογία
Ο δεύτερος εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, κ. Πασχάλης, αναφέρθηκε στην τεχνολογία. Όπως είπε, θα δημιουργηθούν Σταθμοί Μεταφόρτωσης σε Κορινθία και Αργολίδα και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί θα έχει τη λιγότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, θα είναι κινητού τύπου και τα απορρίμματα θα εκφορτώνονται απευθείας σε ρυμολκούμενες πρέσες.
Διευκρίνισε δε, ότι οι μονάδες επεξεργασίας θα επεξεργάζονται τα σύμμεικτα απορρίμματα (αυτά δηλαδή των πράσινων κάδων), τα οργανικά υλικά και τα υπολείμματα από τα ΚΔΑΥ.
Κάθε μονάδα θα περιλαμβάνει τη μηχανική ανακύκλωση, τη βιολογική επεξεργασία και τη ραφηναρία
Παρουσίασε αναλυτικά και με φωτογραφίες τη μέθοδο επεξεργασίας ξηρού κλάσματος, ενώ σημείωσε ότι η βιολογική επεξεργασία διαρκεί 12 εβδομάδες και το προϊόν που θα προκύπτει, θα οδηγείται στη ραφιναρία, όπου θα διαχωρίζεται από τις προσμείξεις.
Κατά τον κ. Πασχάλη, το κομπόστ που θα προκύπτει θα είναι υψηλής ποιότητας, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δασοπονία, στην ανθοκομία, στις αναδασώσεις, ακόμα και στη βιολογική γεωργία.
Υπογράμμισε ακόμη ότι δε θα υπάρχουν καθόλου οσμές και το υπόλειμμα που θα μένει θα είναι αδρανή υλικά χωρίς οσμές και υγρά. Θα οδηγείται στο ΧΥΤΥ, ο οποίος θα έχει ειδική στεγανοποίηση. Σε ό,τι αφορά τα υγρά απόβλητα, είπε ότι το νερό που θα παράγεται από την επεξεργασία τους θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των μονάδων.
Έκλεισε παρουσιάζοντας άλλα παρόμοια ευρωπαϊκά έργα και το βίντεο με την αντίστοιχη μονάδα επεξεργασίας στη Βαρκελώνη.
  Χωροθέτηση
Τέλος, ο κ. Χαραλαμπίδης από την ΤΕΡΝΑ μίλησε για τη χωροθέτηση, τονίζοντας ότι ακολουθήθηκαν αυστηρά κριτήρια, ανάλογα με αυτά που είχαν τεθεί από το ΠΕΣΔΑ και τη νομοθεσία.
Αποκλείοντας, όπως σημείωσε, τις περιοχές που είχαν τις απαγορεύσεις από τα κριτήρια, έμειναν πολύ λίγες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Παρουσιάζοντας, λοιπόν, τη χωροθέτηση, είπε ότι η πρώτη μονάδα με ΧΥΤΥ προβλέπεται στην Παλαιόχουνι του Δήμου Βαλτετσίου στην Τρίπολη, η δεύτερη μονάδα δυτικά του οικισμού Καλλιρρόης του Μελιγαλά, όπου, όπως είπε, η ευθεία απόσταση  από τα όρια του οικισμού είναι 650 μ. και η τρίτη μονάδα στη Σκάλα του  Δήμου Ευρώτα. Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης προβλέπονται στην Τεγέα Κορινθίας, βορειοανατολικά του Σπαθοβουνίου και στη Νέα Κίο Αργολίδας.
  Αντιδράσεις
Αρκετές φορές κατά την παρουσίαση ακούστηκαν φωνές κατοίκων της Οιχαλίας ότι δε θέλουν σκουπίδια στην περιοχή τους, ενώ διαβάστηκε ψήφισμα της επιτροπής αγώνα πως δε συμμετέχουν σε καμία διαβούλευση και θα δώσουν μάχη, για να αποτρέψουν την εγκατάσταση του εργοστασίου. Κάτοικος, μάλιστα, μετά την παρουσίαση είπε στα μέλη του Συμβουλίου: «Αν φέρετε αυτό το τέρας εκεί, είστε άξιοι της μοίρας σας».
Ακολούθως, άρχισε η κατάθεση ερωτήσεων, από δημάρχους, φορείς και περιφερειακούς συμβούλους, με επίκεντρο τη χωροθέτηση στην περιοχή της Καλλιρρόης.
Από τις βασικές ερωτήσεις που έγιναν, ήταν αν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, γιατί η μελέτη του ΠΕΣΔΑ που στοίχισε 1,5 εκατ. ευρώ έδειχνε το Παλιοροβούνι και από πού προέκυψε η περιοχή της Καλλιρρόης, ποιο είναι το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών, ποιος θα ωφεληθεί από την ανακύκλωση και γενικώς ζητήματα που αφορούν στο κόστος του όλου εγχειρήματος. Μάλιστα, ακούσθηκαν και ερωτήσεις για το αν έχει μεθοδευθεί να μην μπορέσει αυτή η εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, προκειμένου να αναλάβει ο επόμενος ανάδοχος.
Απαντώντας ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ, κ. Μαντζούφας, σημείωσε ότι το έργο δε θα ξεκινήσει αν δεν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν πεισθεί αυτή ότι πληρούνται αυστηρότατοι περιβαλλοντικοί όροι. Επίσης, είπε ότι το έργο θα είναι πλήρως ασφαλισμένο για κάθε περιβαλλοντική ζημιά.
Ο κ. Μαντζούφας είπε πως είναι απόφαση της διυπουργικής να υπάρχει ιδιωτική χωροθέτηση από τον ανάδοχο και αυτό θα τεθεί στη βάσανο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Καταλήγοντας παρατήρησε ότι η ΤΕΡΝΑ θα συμμετέχει με 85 εκατ. ευρώ και για 25 χρόνια θα πρέπει να περιμένει το έργο να λειτουργεί σωστά για να της επιστραφούν. Η αυξημένη δε κερδοφορία θα μοιράζεται, και το 60% θα πηγαίνει σε Ειδικό Πράσινο Ταμείο για έργα στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση, ο κ. Αγραφιώτης από την ΤΕΡΝΑ είπε ότι ο νόμος είναι σαφής και πως για να διαλέξεις μια θέση πρέπει να έχεις απορρίψει εναλλακτικές.
Ειδικά για το θέμα της Καλλιρρόης, σημείωσε ότι στη ΜΠΕ υπάρχουν λύσεις που μελέτησαν και απορρίφθηκαν, είτε για περιβαλλοντικούς είτε για τεχνικούς λόγους. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι η θέση Παλιοροβούνι δεν τέθηκε καν σε μελέτη, διότι είναι μια περιοχή γεμάτη αναδασωτέα.
Μάλιστα, είπε ότι η εταιρεία είναι διατεθειμένη να επισκεφθεί κάθε περιοχή και να εξηγήσει τα πάντα στους κατοίκους.
Μέχρι αργά το βράδυ η συνεδρίαση συνεχιζόταν με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και απαντήσεις από τους εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ, προσπαθώντας να πείσουν για την αρτιότητα του έργου και των χώρων εγκατάστασης.   πηγή βίντεο: arcadiaportal.gr    Video:

Δεν υπάρχουν σχόλια: