ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ....
~
Για να είσαι αρεστός στον Θεό, κράτησε αυτές τις τρεις παραγγελίες και σώζεσαι: Όπου και αν πας, τον Θεό να έχης μπρος στα μάτια σου πάντοτε. Ό,τι και αν κάνης, να στηρίζεται στη μαρτυρία των θείων Γραφών. Και σ' όποιον τόπον και αν κατοικής, μη μετακινείσαι εύκολα από εκεί (Άγ. Αντώνιος).

Γεροντικόν


Ορθότερο το συμφερότερον ή συμφερότερο το ορθότερο ..!  
~ Αυτός που σε κατέστρεψε δεν μπορεί να σε σώσει .... !
                  ~ Λαγός τη φτέρη  έσυρε , κακό της κεφαλής του ..!
11 Μαΐου

Κυρίλλου (†869) και Μεθοδίου(† 855) (1) των εκ Θεσσαλονίκης, Ιεραποστόλων, φωτιστών των Σλάβων. Ιερομάρτυρος Μωκίου († γ΄αι.) του εξ Αμφιπόλεως (Θράκης). Μαρτύρων Αρμοδίου και Διοσκόρου. Οσιομάρτυρος Ολυμπίας της νεοφανούς, ασκησάσης και αθλησάσης εν τη ιερά Μονή Καρυών Θερμής της Λέσβου. Νεομάρτυρος Αργύρη του εξ Επανωμής Θεσσαλονίκης (†1806). Οσίου Αγγελαρίου αρχιεπισκόπου και φωτιστού Βοημίας.

(1) Οι άγιοι Ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος, γεννήθηκαν στη συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη τον 9ο αι., από επιφανή, ευσεβή και ενάρετη οικογένεια. Μεγαλύτερος εκ των δύο ήταν ο Μεθόδιος, ο οποίος γεννήθηκε το 815, ενώ ο Κύριλλος γεννήθηκε δώδεκα χρόνια αργότερα το 827. Σε νεαρή ηλικία οι δύο αδελφοί, μετέβησαν στη Μονή Πολυχρονίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέχισαν τις σπουδές τους γενόμενοι υπόδειγμα μεταξύ των συμμαθητών των. Η γνωριμία τους με τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φώτιο, υπήρξε καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη τους. Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Μιχαήλ ο Γ` ο Φώτιος, επέλεξε τους Κύριλλο και Μεθόδιο οι οποίοι διέθεταν ήδη μεγάλη θεολογική, φιλοσοφική και φιλολογική κατάρτιση, ως επίσης και σοφία για να εκτελέσουν το θεάρεστο έργο της ιεραποστολής και του ευαγγελισμού των Σλάβων. Οι άγιοι με μεγάλη προθυμία και χαρά, δέχθηκαν να υπηρετήσουν το θέλημα του Θεού και να οδηγήσουν στο δρόμο της σωτηρίας τούς λαούς των χωρών αυτών. Για το λόγο αυτό επινόησαν το γλαγολιτικό αλφάβητο και μετέφρασαν σ` αυτό, την Αγία Γραφή και πλείστα άλλα Λειτουργικά και Θεολογικά βιβλία. Η ζωή τους και η διακονία τους βεβαίως δε ήταν απρόσκοπτη διότι οι Λατίνοι επιθυμούσαν και αυτοί να έχουν με το μέρος τους πολιτικά και εκκλησιαστικά τους Σλάβους. Μετά από πολλούς μόχθους και θυσίες, εκοιμήθηκαν ειρηνικά, ο μεν Κύριλλος το 869 στη Ρώμη, ενώ ο Μεθόδιος το 885 στη Μοραβία. Θεωρούνται και δικαίως, οι φωτισταί των Σλάβων, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.  ~
Σήμερα 11/05/2017 εορτάζουν:
Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας, Ανάμνηση των εγκαινίων της Κωνσταντινούπολης, Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος Φωτιστές των Σλάβων, Άγιος Αργύριος ο Επανομίτης ο Νεομάρτυρας, Αγίες Ολυμπία και Ευφροσύνη οι Οσιομάρτυρες
~   Ἦχος α’. Χορὸς Ἀγγελικός.
~   Χριστῷ ἱερουργῶν, ἱερεὺς ὢν τῆς δόξης, θυσίαν λογικήν, καὶ ὁλόκληρον θῦμα, ἀθλήσεως ἄνθραξι, σεαυτὸν προαενήνοχας, ὅθεν Μώκιε, διπλῶ στεφάνω σὲ στέφει, ὁ δοξάσας σε, ὡς δοξασθεῖς σοῦ τοὶς ἄθλοις, Χριστὸς ὁ φιλάνθρωπος.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Μώκιου - 11 ΜΑΙΟΥ :
https://youtu.be/oGYHU8gxnig  .-

~
Μεσοπεντηκοστή

Μεσοπεντηκοστή
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπ....
 
Ζωοδόχος Πηγή

Ζωοδόχος Πηγή
 
Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συ....
 
ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
 
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου
 
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου
 
Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος

Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος
 
Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω

Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριο....
~ Ο  ΑΓΙΟΣ   ΜΩΚΙΟΣ  :
  Άγιος Μώκιος ο ΙερομάρτυραςΆγιος Μώκιος ο ΙερομάρτυραςΦως, μέσα στο ειδωλολατρικό σκοτάδι της Ρώμης, ήταν ο Ευφράτιος και η Ευσταθία (επί Διοκλητιανού 284 - 304 μ.Χ.). Οι ευσεβείς αυτοί γονείς μεταλαμπάδευσαν το φως αυτό του Ευαγγελίου και στο γιο τους Μώκιο. Γι' αυτό από μικρή ακόμα ηλικία, ο Μώκιος είχε μεγάλο πόθο να υπηρετήσει την Εκκλησία. Και ο Θεός τον αξίωσε να εκπληρώσει τον Ιερό αυτό πόθο του.
Αφού σπούδασε με ιδιαίτερη επιμέλεια τα Ιερά γράμματα και καταρτίσθηκε όπως έπρεπε στη γνώση και μετάδοση των θρησκευτικών αληθειών, σε κατάλληλη ηλικία έγινε κληρικός. Αργότερα, οι άριστες υπηρεσίες του στην Εκκλησία τον ανέβασαν στο αξίωμα του επισκόπου Αμφιπόλεως (Θράκης). Από τη θέση αυτή, ο Μώκιος εξαπέλυσε καυστικούς ελέγχους ενάντια στο ψέμα της ειδωλολατρίας. Επίσης, αγωνίστηκε πυρετωδώς να ενισχύσει την πίστη και την υπομονή των πιστών της επισκοπής του. Πάντα, βέβαια, με σκοπό «τον καταρτισμόν των αγίων εις έργον διακονίας, εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού» (Προς Εφεσίους, δ' 12). Δηλαδή, με σκοπό να καταρτίζονται οι χριστιανοί και να επιτελείται το έργο της διακονίας, με το οποίο οικοδομείται το σώμα του Χρίστου.
Η έντονη, όμως, διακονική δράση του Μωκίου, προκάλεσε την οργή του ειδωλολάτρη έπαρχου Λαοδικίου, που τον βασάνισε με ποικίλους τρόπους. Αργότερα, άλλος έπαρχος, ο Μάξιμος, του έσχισε τις σάρκες και τον έριξε τροφή στα θηρία. Έβλεπε, όμως, ότι πάντα ο Μώκιος έβγαινε ζωντανός. Τότε, το έτος 288 μ.Χ. τον έστειλε δέσμιο στο Βυζάντιο, όπου τον αποκεφάλισαν, και έτσι πήρε το στεφάνι του μαρτυρίου.
Αργότερα ο Μέγας Κωνσταντίνος ανήγειρε προς τιμήν του Αγίου Μωκίου μεγαλοπρεπή ναό, στον οποίο κατέθεσε και τα ιερά λείψανα αυτού. Στο ναό αυτόν γινόταν αυτοκρατορική προσέλευση κατά την Μεσοπεντηκοστή. Στο ναό, επίσης, φυλασσόταν το ιερό λείψανο του Αγίου Σαμψών του Ξενοδόχου.
***  MEΓΙΣΤΗ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ! Πούτιν-Τραμπ κατά Ερντογάν...

~  Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν, καθώς φαίνεται, να συνεργαστούν επιτέλους στη Συρία κάτι φυσικά που δεν προμηνύει καλά μαντάτα για την Τουρκία. Θυμίζουμε μάλιστα πως πρόσφατα αμερικανικές δυνάμεις (από το Κομπανί και την Αλ Χασάκα)  τοποθετήθηκαν πρόσφατα στα Τουρκοσυριακά σύνορα για να αποτρέψουν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων.
Φαίνεται όμως πως και η Ρωσία έχει αποφασίσει να κάνει το ίδιο στο ΄καντόνι' της Αφρίν αποκόπτοντας έτσι κάθε πρόσβαση των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας.
Φυσικά για να φτάσουμε στο σημείο αυτό έπρεπε την 25η Απριλίου η τουρκική αεροπορία να προκαλέσει πλήγματα στις Κουρδικές θέσεις και YPG και του PKK, χτυπώντας και συριακό και κουρδικό έδαφος. Αυτό προκάλεσε συναγερμό στο αμερικανικό Πεντάγωνο που δεν επιθυμεί τη σύγκρουση των δύο μερών (Τούρκων και Κούρδων) καθώς αμφότεροι είναι αναγκαίοι στον πόλεμο κατά του ISIS. Γι αυτό το λόγο τοποθέτησε δυνάμεις ανάμεσα στους αντιμαχόμενους.
Η Ρωσία φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει το ίδιο για διαφορετικούς όμως λόγους. Φαίνεται πως η Ρωσία έχει καταλήξει σε συμφωνία με το κουρδικό YPG για τη δημιουργία 4 ζωνών, χωρίς αμερικανική παρουσία, κοντά στο Μανμπίτζ.
Με αυτή την κίνηση η Μόσχα εμφανίζεται σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά του ISIS, σύμμαχος με τους Κούρδους που είναι οι de facto κυρίαρχοι της περιοχής αλλά και 'ελεγκτής' της Τουρκίας κάτι που δίνει στο Κρεμλίνο τη δυνατότητα πίεσης της Άγκυρας κατά το δοκούν.
Φυσικά αυτή η ένωση ΗΠΑ-Ρωσίας δεν αρέσει καθόλου στον Ερντογάν.  Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ναι μεν στις 3 Μαΐου ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πούτιν αλλά ουδεμία δήλωση (ουσιαστική όχι κλισέ) έγινε για τη Συρία.
Φυσικά ο Κουρδικό κίνδυνος για την Τουρκία είναι κάτι που δεν μπορεί να παραβλεφθεί από την Άγκυρα. Απλά πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν.

*** Stop Αρχαιολογίας στη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας για τη μάντρα της Παλιάς Πόλης… 

 
Stop σήμανε η Αρχαιολογία στις εργασίες που ξεκίνησε να κάνει η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας στην γκρεμισμένη (από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου) πετρόχτιστη μάντρα στο «μπαλκόνι» της ιστορικής Αρκαδιάς, στην Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία, τη Δευτέρα, έπιασαν δουλειά. Την ίδια κιόλας μέρα που ξεκίνησαν, όμως, σταμάτησαν με παρέμβαση στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού.
Όπως μας είπαν κάτοικοι της Πάνω Πόλης, της Παλιάς Πόλης όπως έχει γίνει πλέον γνωστή η ιστορική «Αρκαδιά», ακριβώς λόγω της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και αισθητικής της αξίας και σημασίας, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού παρενέβησαν, επειδή η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, «αυθαίρετα», χωρίς εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, αλλά και δίχως να ακολουθούνται νόμιμες ή νομότυπες διαδικασίες εκτέλεσης δημοτικού έργου, προχώρησε σε επεμβάσεις με χωματουργικά μηχανήματα.
Σημειώνεται πως η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας σε ένα μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ 1159/Β/29-12-1979) και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 347/Β/10-4-1998). Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε αυτήν, γιατί η ιστορία της μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια και μέχρι σήμερα είναι ορατά παντού στοιχεία και μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους.
Για την αποκατάσταση της πετρόχτιστης μάντρας, όπως μας είπαν, στην προτέρα της μορφή και όπως πρέπει σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί – στο πλαίσιο της μελέτης ανάπλασης στην περιοχή της Παλιάς Πόλης Κυπαρισσίας –, και η οποία έχει εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο Μνημείων, απαιτούνταν υποβολή σχετικού αιτήματος έγκρισης – αδειοδότησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Αίτημα για έγκριση – αδειοδότηση στις ως άνω υπηρεσίες δεν είχε υποβληθεί τη Δευτέρα και γι’ αυτό παρενέβησαν και σταμάτησαν τις εργασίες.
Θυμίζεται πως στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας τέθηκαν προ ημερήσιας διάταξης θέμα και ερωτήματα, ενώ έγινε συζήτηση για την ανάπλαση στην Πάνω – Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας και τη μάντρα. Πολύς λόγος έγινε για τη μάντρα στο μπαλκόνι της παλιάς «Αρκαδιάς», που κατέρρευσε από τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή το Σεπτέμβριο του 2016, αλλά λίγες κουβέντες ελέχθησαν για το (πολυδιαφημισμένο) έργο της ανάπλασης.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, άφησε αιχμές για τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας, για το συνολικό κόστος του έργου της ανάπλασης, εστιάζοντας στο κόστος κατασκευής της μάντρας, που είπε ότι η μελέτη το φτάνει στα 100.000 ευρώ, ενώ εντύπωση και ερωτηματικά προκάλεσαν οι αναφορές του σε «παιχνίδια» κ.ο.κ. σε βάρος, προφανώς, της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου!
Ο κ. Κατσίβελας επισήμανε: «Η βούληση που έχει εκφραστεί και θεωρείται δεδομένη είναι ότι η Δημοτική Αρχή έχει τη διάθεση και τη θέληση και την απόφαση να κάνει την ανάπλαση της Άνω Πόλης της Κυπαρισσίας. Οι εκτιμήσεις οι αρχικές για τη μελέτη ήταν κάποιου οικονομικού επιπέδου. Φαίνεται ότι είναι μεγάλες. Κρατάω τις προσωπικές μου ενστάσεις, ίσως να κάνω και λάθος, αλλά επιτρέψτε μου να κρατάω τις προσωπικές μου ενστάσεις, αν είναι όντως εκεί το κόστος της δαπάνης για την ανάπλαση της Πάνω Πόλης της Κυπαρισσίας. Δε σας κρύβω ότι, επειδή δεν είμαι από τους ευκολόπιστους, σας λέω και προκαταβολικά ότι η διαδικασία που θα πάμε για την αποκατάσταση της μάντρας στην Πάνω Πόλη θα γίνει με αυτεπιστασία και, γενικώς, είμαι σίγουρος ότι μπορεί να συμπιεστεί το κόστος χωρίς να συμπιεστεί η ποιότητα…».
Επανέλαβε δε, ότι η μάντρα θα γίνει με αυτεπιστασία και πως το έργο της ανάπλασης θα γίνει, όταν θα υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση στο Δήμο από εκπτώσεις άλλων έργων που θα δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα και τις δόσεις της ΔΕΥΑΤ για το πολιτιστικό τέλος.
Όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής τη Δευτέρα για τη μάντρα, είδαν και τους είπαν από το Δήμο ότι θα γίνει το έργο με «αυτεπιστασία». Ρωτώντας πληροφορήθηκαν ότι θα κάνει εργασίες συμβασιούχος ή και συμβασιούχοι 8μηνης σύμβασης της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, που έχουν προσληφθεί με ειδικότητα ΥΕ Εργατών!
Οι ίδιοι απορούν γιατί δεν έγινε διαγωνισμός για το έργο της μάντρας, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος, και πώς κάποιος συμβασιούχος της ΔΕΥΑ Τριφυλίας, που έχει προσληφθεί ως ΥΕ Εργατών για να καλύψει ανάγκες τις ΔΕΥΑ Τριφυλίας σε έργα αποκατάστασης των έργων της Επιχείρησης στα δίκτυα (ύδρευσης – αποχέτευσης), μπορεί να κάνει τεχνικό έργο του Δήμου Τριφυλίας και, μάλιστα, τέτοιου μεγέθους. Απορούν πώς νομιμοποιείται να γίνει κάτι τέτοιο και, επίσης, ποιος υπηρεσιακός παράγων του Δήμου θα πιστοποιήσει ότι κάποιος συμβασιούχος ειδικότητας ΥΕ Εργατών της ΔΕΥΑ Τριφυλίας έκανε τεχνικό έργο του Δήμου και πώς αυτό μπορεί να γίνει. Απορούν πώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα «αφήσουν» ίσως να ξεκινήσει και να γίνει έργο στην περιοχή μόνο με τοίχο από σκυρόδεμα, εκτός μελέτης και εκτός ιστορικής, αρχιτεκτονικής και αισθητικής της περιοχής και πέραν της ισχύουσας νομοθεσίας, προσθέτοντας πως ακριβώς δίπλα και σε συνέχεια της μάντρας που κατέρρευσε, υπάρχει πετρόχτιστη μάντρα, με καμάρα και αγωγό, που χρονολογούνται από το 1700, και για την εκτέλεση έργου ακριβώς δίπλα απαιτείται ειδική μέριμνα για τη στήριξή τους κ.τ.λ., για να μην καταρρεύσουν και καταστραφούν!
Ακόμη, αναρωτιούνται εάν η Υπηρεσία Δόμησης έχει και ποια αρμοδιότητα επί αυτού του έργου και, επιπλέον, εάν τίθεται ζήτημα εμπλοκής και με την Επιθεώρηση Εργασίας…Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Άρπαξε κινητό τηλέφωνο από τα χέρια πολίτη μέσα στο νοσοκομείο Καλαμάτας 
Το κινητό τηλέφωνο ενός 21χρονου άρπαξε μέσα στο νοσοκομείο ένας τσιγγάνος, όμως εντός του Αυτοφώρου συνελήφθη από τους αστυνομικούς. Ειδικότερα, ο 38χρονος τσιγγάνος άρπαξε το κινητό τηλέφωνο από τα χέρια του 21χρονου και τράπηκε σε φυγή.
Όταν κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομία, τον αναγνώρισε από φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν και χθες το μεσημέρι συνελήφθη στον Αντικάλαμο από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ. Ωστόσο, στην κατοχή του δε βρέθηκε το κινητό.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

*** Σε εξέλιξη οι εξαγωγές αγγουριών από τη Μεσσηνία 
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εξαγωγές αγγουριών από τη Μεσσηνία και ειδικότερα από την περιοχή της Τριφυλίας, από όπου ήδη έχει εξαχθεί το 60% της φετινής παραγωγής, με κύριο αποδέκτη τη Βουλγαρία, που απορροφά το 70% των εξαγωγών.
Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στις εξαγωγές αγγουριών, τονίζει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ότι «η ποιότητα είναι μοναδική, εξαιρετική και τα προϊόντα προωθούνται κατά βάση στη Βουλγαρία και μετά στη Ρουμανία, στην Τσεχία και λίγα στη Γερμανία. Οι εξαγωγές στις χώρες αυτές έχουν ξεπεράσει τους 2.500 τόνους και, αν δεν είχε γίνει αυτό, θα υπήρχε πρόβλημα».
Το πρόβλημα είναι ότι, αμέσως μετά το Πάσχα, οι τιμές έχουν καθοδική τάση, αφού, ενώ ξεκίνησαν με 70 λεπτά το κιλό, αμέσως μετά πέρασαν στα 60 λεπτά ή για το ζευγάρι 50 και σήμερα 30 λεπτά το ζευγάρι. Γεγονός είναι, όμως, ότι αυτό το Πάσχα ήταν καλύτερο από το αντίστοιχο του 2016. Η συνολική παραγωγή αγγίζει τους 22.000-25.000 τόνους και εξάγεται το 25%-30%.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Κηπευτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, Μιχαλακόπουλος Γεώργιος, για το ίδιο θέμα και στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «τις τιμές τις διαμορφώνει η ζήτηση και η προσφορά. Μέχρι τώρα πάμε καλά, αφού υπάρχει μία τιμή γύρω στα 50 λεπτά το κιλό. Υπάρχει περιθώριο να αυξηθούν οι εξαγωγές, αλλά δε διαθέτουμε τόσες πολλές ποσότητες».

***  "24 ώρες Ελλάδα"- Όλη η εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στην Καλαμάτα (βίντεο) 
Το βράδυ της Δευτέρας προβλήθηκε από την ΕΡΤ 3 η εκπομπή "24 ώρες Ελλάδα" .
Η εκπομπή συναντά ανθρώπους που κάνουν τα βιώματά τους τέχνη και αθλητισμό, πρωτοτυπούν και προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους ζωής, βοηθούν παιδιά και γονείς να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του σήμερα.
Σκηνοθεσία- παρουσίαση : Μαρία Μησσήν
Διεύθυνση Φωτογραφίας : Δημήτρης Κατσαΐτης
Δ/νση Παραγωγής : Βασίλης Γκουρνέλος – Κατερίνα Κατσάρη
Οργάνωση & Σχεδιασμός Παραγωγής: Τάσος Κατσάρης – Βαγγέλης Πυρπύλης   Δείτε την εκπομπή εδώ Δείτε την εκπομπή εδώ 

*** Πωλήσεις κατοικιών με την ...υπογραφή της “Costa Navarino” 
 
«Εδώ οι επισκέπτες θα βρουν ήπια καλοκαίρια και χειμώνες, καθώς και έναν περιορισμένο αριθμό πολυτελών κατοικιών, έκτασης από 300 έως 1.200 τ.μ., με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα, τους ελαιώνες και τα γήπεδα γκολφ της Costa Navarino».
Έτσι διαφημίζει προς τους υποψήφιους αγοραστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό η Costa Navarino τις κατοικίες Navarino Residences, που αναπτύσσονται μέσα στη φυλασσόμενη κοινότητα του Navarino Dunes resort.
«Τα Navarino Residences δεν είναι απλώς μία εξοχική κατοικία, αλλά ένας νέος τρόπος ζωής σε πλήρη αρμονία με την τοπική κουλτούρα, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον, σε έναν από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς στη Μεσόγειο.
Οι ιδιοκτήτες τους θα απολαμβάνουν μοναδικά προνόμια και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με πρόσβαση σε κορυφαία εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και βραβευμένα κέντρα θαλασσοθεραπείας, ενώ όλες οι κατοικίες κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και διαμόρφωσης του τοπίου, αντλώντας έμπνευση από τη μεσσηνιακή αρχιτεκτονική παράδοση", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο γειτονιές με τις ονομασίες Sea Dunes και Olive Grove. Η πρώτη διαθέτει προνομιακή θέση μπροστά στη θάλασσα και αποτελείται συνολικά από 22 κατοικίες σε οικόπεδα από 2,5 έως 3,3 στρεμμάτων, επιφάνειας δόμησης από 800 έως 1.000 τ.μ. με δυνατότητα συνένωσης οικοπέδων.
Η δεύτερη γειτονιά, σε λοφίσκους περιτριγυρισμένους από τα ελαιόδεντρα του συγκροτήματος, αποτελείται από 25 βίλες σε οικόπεδα από 1.500 τ.μ. έως 1.800 τ.μ., με δόμηση από 300 τ.μ. έως 550 τ.μ., ενώ και στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει συνένωση οικοπέδων. Ως προς τις τιμές, ενδεικτικά, για βίλα 370 τ.μ. στο συγκρότημα Olive Grove σε ακίνητο 1.500 τ.μ. με πισίνα και θέα στη θάλασσα η τιμή ξεκινά από τα 2,3 εκατ. ευρώ.
Η Costa Navarino δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων να «ζουν μια ξεχωριστή εμπειρία επαφής με τη φύση μέσα από την καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στους δικούς τους λαχανόκηπους και μπορούν επίσης να παράγουν το δικό τους λάδι και κρασί με την επωνυμία τους», ενώ παρέχεται ευρύ φάσμα υπηρεσιών στο κομμάτι της διαχείρισης, της ασφάλειας, της συντήρησης, πέραν φυσικά των υπηρεσιών που συνδέονται με το ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Στα αρχιτεκτονικά γραφεία που βάζουν την υπογραφή τους στο Navarino Residences περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι KLAB Architecture, Kois Associated Architects, K-studio, A.N. Tombazis & Associates, Potiropoulos+Partners.  Της Στεφανίας Σούκη, NEWMONEY

*** ΒΟΜΒΑ! Ο ΛΗΣΤΗΣ της Γεωπονικής συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ;...

~  Ένα πρόσωπο που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις φαίνεται ότι είναι πίσω από τη ληστεία που έγινε σήμερα στη Γεωπονική.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στο διαδίκτυο ο 25χρονος που κατηγορείται για τη ληστεία στη Γεωπονική σήμερα το πρωί, είναι γιος συνεργάτιδας κορυφαίου υπουργού της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είναι γνωστό από το πρωί, είναι ο αδερφός ενός από τα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς, και η αντιτρομοκρατική εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνδέεται η ληστεία με την οργάνωση.
Εάν η φήμη επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για ένα πολιτικό σκάνδαλο ολκής. Δεν έχει φυσικά την παραμικρή ευθύνη για το εν λόγω πρόσωπο, ούτε υποστηρίζουμε ότι υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, καθώς δεν είναι πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή τα παιδιά τους συλλαμβάνονται από την Ελληνική Αστυνομία για αξιόποινες πράξεις.
Ταυτόχρονα, μη ξεχνάμε ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει η δικαιοσύνη και κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι της αποδείξεως του αντιθέτου (και μέχρι η απόφαση να τελεσιδικήσει αμετακλήτως). Με λίγα λόγια, ακόμη κι αν ισχύει η φήμη, ο κατηγορούμενος δεν έχει καταδικαστεί, οπότε προς το παρόν δεν υπάρχει και "σκάνδαλο".

*** ΣΕΙΣΜΟΣ ! ΟΙ ΗΠΑ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ...

~  Πανικός έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στους Τούρκους πράκτορες μετά από μια έκθεση του State Department η οποία ξεσκεπάζει τον ρόλο τους στη Θράκη. Η έκθεση αφορά το 2016, και γίνεται αναφορά κατά των Τούρκων πρακτόρων. Συγκεκριμένα αναφέρει στην έκθεση ότι «Οι Τούρκοι της Δ. Θράκης επιβάλλουν πιέσεις σε Πομάκους και Ρομά, στην προσπάθεια να τους επηρεάσουν».
Η Τουρκοπρακτόρικη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για τα όσα λέγονται, χωρίς όμως να αντικρούουν τα όσα αναφέρει η έκθεση. Απλώς υποστηρίζουν ότι τα όσα γράφονται δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Στη συνέχεια της επιστολής, προσπαθούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως μια τριτοκοσμική χώρα, η οποία εκφοβίζει με κάθε νομικό τρόπο την «τουρκική» μειονότητα. Βέβαια, απάντηση για τα όπλα που βρέθηκαν σε τζαμί της Ηλιόπετρας δεν δόθηκε.
Ένας γνώστης της καταστάσεως στην Θράκη μας, μιλώντας στην εφημερίδα Δημοκρατία δήλωσε πως «Στις τάξεις των πρακτόρων έχει προκληθεί πανικός, καθώς έχει πέσει πολύ μεγάλο βάρος στην προσπάθειά τους να... πείσουν διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, παρουσιάζοντας μια εντελώς ψευδή κατάσταση στη Θράκη. Οι Αμερικανοί αποτελούν το... κερασάκι στην τούρτα, ώστε να καταφέρουν τα βρόμικα σχέδιά τους». Φαίνεται ότι τα ραπίσματα από τους Αμερικάνους στους Τούρκους το τελευταίο διάστημα είναι τόσα πολλά η Άγκυρα έχει χάσει το μέτρημα..

***  Αμερικανική κυβέρνηση προς ΕΛΛΑΔΑ: "Κάντε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ"...

~  Αξιωματούχοι των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα πεδία της φορολογίας και του κανονιστικού πλαισίου, για τις προσπάθειες καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την εικόνα της οικονομίας που βελτιώνεται, αλλά και το ζήτημα της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι συνεχίζουν ακόμη να υπάρχουν προβλήματα με το κρατικό χρέος ευρωπαϊκών χωρών όπως αυτό της Ελλάδας.
Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στους φόρους και στις συντάξεις, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά».
Ο Στίβεν Μνούτσιν θα ενημερώσει τους ομολόγους του των υπολοίπων χωρών της G7 για τα ακόμη υπό διαμόρφωση σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, όπου προβλέπει να υπάρξει μεγάλη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις, για την αναθεώρηση του νόμου Ντοντ-Φρανκ για τον χρηματοοικονομικό τομέα, για τις επενδύσεις στις υποδομές και για την άρση των θεσμικών προσκομμάτων για την επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν.
Σύμφωνα με το στέλεχος αυτό του υπουργείου Οικονομικών, θα συζητηθούν οι προοπτικές για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία οι οποίες βελτιώνονται, όπως έκρινε, αλλά και τις προόδους που καταγράφονται στην Ευρώπη.
Η ουσία είναι ότι «τα πράγματα έχουν αρχίσει να μοιάζουν λίγο καλύτερα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ρίσκα», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Ο ίδιος αξιωματούχος απέφυγε να προβλέψει το πώς η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάντως προεξόφλησε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μια «καλή σχέση» με τη νέα γαλλική κυβέρνηση.
Ο Μνούτσιν θα καλέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα κρατικού χρέους αλλά και την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.  parapolitika.gr

*** ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ! Κατάληψη στο Υπουργείο Οικονομικών...(ΒΙΝΤΕΟ)

~  Συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ και σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Οι διαμαρτυρόμενοι απέκλεισαν τις εισόδους του κτιρίου και κρέμασαν πανό.
Βίντεο  :Συμβολικός Αποκλεισμός Υπουργείου Οικονομικών-Όλοι στην Απεργία 17 Μάη  , https://youtu.be/qKbgbeecqJ8  .-
~ Στο βίντεο καταγράφεται η στιγμή που μέλη του ΠΑΜΕ αναρτούν το πανό στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών.
Βίντεο :  Συμβολικός Αποκλεισμός Υπουργείου Οικονομικών 2-Όλοι στην Απεργία 17 Μάη , https://youtu.be/bgAU4LlP8xg .- {Εργαζόμενοι από δεκάδες σωματεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποιούν συμβολικό αποκλεισμό στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα.
Κανένας συμβιβασμός με τη νέα συμφωνία – ληστεία, το 4ο μνημόνιο!
Να μην περάσει η νέα επέλαση στις ζωές μας!
Το νέο πακέτο μέτρων αποτελεί το 4ο μνημόνιο που φορτώνεται στις πλάτες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Περιλαμβάνει νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα βάσανα για τους εργαζόμενους. Τα νέα μέτρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά που κατακαίει τα δικαιώματά μας, τις ζωές μας. Έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα, διαμορφώνουν μόνιμες ανατροπές για τις επόμενες γενιές.
Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες τους!
Όλοι και όλες ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΗ, στις 10 πμ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης!}
~  «Το νέο πακέτο μέτρων αποτελεί το 4ο μνημόνιο που φορτώνεται στις πλάτες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Περιλαμβάνει νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα βάσανα για τους εργαζόμενους. Τα νέα μέτρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά που κατακαίει τα δικαιώματά μας, τις ζωές μας. Έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα, διαμορφώνουν μόνιμες ανατροπές για τις επόμενες γενιές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
Όπως αναφέρουν τα μέλη του ΠΑΜΕ που πραγματοποιούν τον αποκλεισμό δεν έχουν πρόθεση να αποχωρήσουν πριν από το μεσημέρι και καλούν σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 17 Μαΐου και στο συλλαλητήριο την ίδια μέρα στις 9 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.  enikos

***  Ο ΠΟΥΤΙΝ σχολίασε την ΑΠΟΠΟΜΠΗ του διευθυντή του FBI γελώντας... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  
Ότι δεν έχει καμία σχέση με την απόλυση του μέχρι πρότινος διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ξεκαθάρισε ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεώς του στο Αμερικανικό δίκτυο CBS.
Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου ο Πούτιν είπε χαρακτηριστικά «Δεν θα έχει καμία επίπτωση. Η ερώτησή σας μου ακούγεται πολύ αστεία. Μην θυμώνετε μαζί μου. Δεν έχουμε καμία ανάμειξη σε αυτή την υπόθεση». Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος την ώρα της συνεντεύξεως ήταν ντυμένος με στολή χόκεϋ επί πάγου, καθώς λίγο πριν έπαιρνε μέρος σε αγώνα στο Σότσι.
Ο Πούτιν έκλεισε λέγοντας αφοπλιστικά «Ο πρόεδρος Τραμπ ενεργεί με βάση τις αρμοδιότητές του, σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα των ΗΠΑ».   Δείτε την σχετική του δήλωση (στην αρχή του βίντεο): Putin speaks to CBS News about firing of Comey ,
 https://youtu.be/8XbOep-xv84  .-

*** Πολάκης σε Μπέζο: «Συνεχίστε έτσι δυνατά, είμαστε δίπλα σας» 
Συνεργασία μισής ώρας είχε χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γ. Μπέζος, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν πολλά ζητήματα που αφορούν στην Υγεία στο Νομό Μεσσηνίας.
Κατά δήλωση του κ. Μπέζου, εκείνο που είχε ιδιαίτερη σημασία είναι ότι «ύστερα από την τεκμηριωμένη ενημέρωση που του έγινε, μας έδωσε ήδη εντολή να προχωρήσουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Με χρηματοδότηση, φυσικά, από το υπουργείο Υγείας. Τον ευχαριστούμε θερμά. Την επόμενη εβδομάδα δε, βγαίνουν οι πρώτοι διαγωνισμοί».
Ειδικότερα, ο εξοπλισμός αφορά στα εξής:
1. Προμήθεια ενδοσκοπικού λαπαροσκοπικού συστήματος HD (γενικής χειρουργικής)
2. Προμήθεια ενδοσκοπικού λαπαροσκοπικού συστήματος HD (ΩΡΛ ΧΡΗΣΗΣ)
3. Προμήθεια χειρουργικού τροχήλατου μικροσκόπιο (οφθαλμολογικής χρήσης)
4. Προμήθεια χειρουργικών προβολέων led
5. Προμήθεια καρδιολογικού υπέρηχου
6. Προμήθεια συστήματος επεξεργασίας νερού 22 θέσεων ONLINE για μονάδα τεχνητού νεφρού
7. Προμήθεια ενός τομογράφου οπτικής συνοχής OCT (οφθαλμολογικής χρήσης).
 
***  Στη Μεσσηνία οι περισσότερες αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες 
Κορυφή για Τριφυλία, Δασοχώρι και Βασιλίτσι
 Το Καλό Νερό, οι Γαργαλιάνοι, τα Φιλιατρά, το Δασοχώρι και το Βασιλίτσι αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στις κάθε είδους αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στην περιοχή μας.
Σε επίπεδο νομού, οι περισσότερες αντιρρήσεις –τόσο σε πλήθος όσο και στην έκταση που αντιστοιχούν– βρίσκονται στη Μεσσηνία και την Ηλεία.
Ένας μήνας απέμεινε μέχρι να λήξει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί σε όλη τη χώρα, ωστόσο ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι ακόμα ασθενικός.
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Λιάλιος στη χθεσινή «Καθημερινή», «σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ), το σύνολο των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί είναι μόλις 9.914 και αντιστοιχούν σε 20.185 στρέμματα.
Αν δούμε τα στοιχεία σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νομού), τότε η περιοχή με τις περισσότερες αντιρρήσεις, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση, είναι η Μεσσηνία με 2.176 αντιρρήσεις για το “χαρακτήρα” 5.868 στρεμμάτων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ηλεία, με 1.692 αντιρρήσεις για 3.763 στρέμματα, και η Αχαΐα, με 1.378 αντιρρήσεις για 3.495 στρέμματα. Ψηλά βρίσκεται και η Εύβοια, με 1.263 αντιρρήσεις για 3.495 στρέμματα.
Αν ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά, σε επίπεδο (προ-καποδιστριακών) Δήμων, οι περισσότερες αντιρρήσεις μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί για το δασικό χάρτη του Δήμου Πάτρας (156).  Ακολουθεί το Καλό Νερό Μεσσηνίας και η Έδεσσα με 144 αντιρρήσεις, οι Γαργαλιάνοι με 111, ο Πολύγυρος με 100, η Ερέτρια με 99, ο Ερινέος Αχαΐας με 89, η Λαμία με 73, οι Πετριές με 72 και τα Φιλιατρά  με 64.
Όσον αφορά στην έκταση στην οποία οι αντιρρήσεις σε μια περιοχή συνολικά αντιστοιχούν: οι περισσότερες βρίσκονται στο Αλιβέρι και στον Άγιο Ιωάννη της Εύβοιας (478 και 445 στρέμματα αντίστοιχα). Ακολουθούν το Καλό Νερό, η Μέλισσα Ηλείας, η Κάρυστος Εύβοιας, ο Πολύγυρος Χαλκιδικής, το Ηράκλειο Κρήτης και τέσσερις περιοχές της Μεσσηνίας: Γαργαλιάνοι, Δασοχώρι, Βασιλίτσι και Φιλιατρά».
  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***  «Χαστούκι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο στους συμβασιούχους των δήμων 
Πλήρη ανατροπή των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τους χιλιάδες συμβασιούχους στους δήμους φέρνει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει αντισυνταγματική τη μονιμοποίησή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο της Πέμπτης, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ομόφωνα ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει ρητά τόσο τις παρατάσεις των συμβάσεων όσο και τις μονιμοποιήσεις των υπαλλήλων.
Παράλληλα, αποφάσισε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν όσοι συμβασιούχοι παρείχαν έργο με παράταση, έστω και για ένα χρόνο των συμβάσεών τους.
Η κυβέρνηση έχει επιχειρήσει τη μονιμοποίηση των εν λόγω συμβασιούχων που είχαν προσληφθεί το 2015 με οκτάμηνες συμβάσεις.
Newsroom ΔΟΛ

 ***  Ο ισοβίτης επιχείρησε να σκαρφαλώσει στην έδρα μετά την απόφαση των δικαστών για τη δολοφονία Ιωάννου
Επεισοδιακά και με καταδίκες ολοκληρώθηκε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας η επανεκδίκαση, έπειτα από εντολή του Αρείου Πάγου, της υπόθεσης για την άγρια δολοφονία του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου στο γραφείο του στην Κυπαρισσία, στις 26 Ιανουαρίου 2009.
Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους δύο κατηγορουμένους για τη δολοφονία. Ειδικότερα, έκρινε το Βορειοηπειρώτη Ορέστη Ντούτσι ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά μόνας, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενώ του επέβαλε και αυτή τη φορά την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Το συγκατηγορούμενό του Αλβανό καταδίκασε σε κάθειρξη 12 ετών, μειώνοντας την ποινή του από τα 20 χρόνια κάθειρξης, καθώς μετέτρεψε την κατηγορία από ανθρωποκτονία εκ προθέσεως από κοινού με τον πρώτο κατηγορούμενο σε απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία.
Να σημειωθεί ότι αναίρεση στον Άρειο Πάγο, βάσει της οποίας διατάχθηκε η επανεκδίκαση της υπόθεσης, είχε καταθέσει ο Βορειοηπειρώτης, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι αθώος, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος είχε αρνηθεί αρχικά να παραστεί σε αυτή και διατάχθηκε από το δικαστήριο η βίαιη μεταγωγή του από τις φυλακές.
  Προσπάθησε να πιάσει τους δικαστές
Με την ολοκλήρωση ανακοίνωσης της απόφασης και λίγο πριν από την αποχώρηση της Έδρας του δικαστηρίου, με μια αστραπιαία κίνηση ο Βορειοηπειρώτης κατηγορούμενος κινήθηκε απειλητικά προς αυτή.
Στην ουσία εκτινάχθηκε από τη θέση του στο εδώλιο και κατάφερε να φτάσει στην έδρα, βάζοντας τα χέρια του πάνω σε αυτή και προσπαθώντας να σκαρφαλώσει. Ευτυχώς, οι αστυνομικοί αντέδρασαν και τον ακινητοποίησαν άμεσα, με τον ίδιο να φωνάζει στους δικαστές ότι τον έστειλαν και τον ξαναστέλνουν στη φυλακή άδικα, διότι είναι αθώος.
Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν, ενώ του πέρασαν χειροπέδες και απομάκρυναν από την αίθουσα και το συγκατηγορούμενό του.
Παράλληλα, έντονη ήταν και η αντίδραση του γιου του κατηγορούμενου Βορειοηπειρώτη για την απόφαση του δικαστηρίου.
Λίγο πριν τον κατεβάσουν στα κρατητήρια, ο Βορειοηπειρώτης, απευθυνόμενος στον αδελφό του θύματος και δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής, του είπε: «Θα τη βρω την αλήθεια, θα το δεις».
  Διαφορετική απόφαση
Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας διαφοροποίησε χθες την απόφασή του, καθώς έκρινε ότι τη δολοφονική επίθεση κατά του δικηγόρου έκανε μόνος του ο Βορειοηπειρώτης και όχι από κοινού με τον Αλβανό, τον οποίο πλέον χαρακτήρισε απλό συνεργό.
Το δικαστήριο, προφανώς, αποδέχτηκε το σενάριο που περιέγραψε στην ομολογία του ο Αλβανός, ότι δηλαδή μόνος του ο Βορειοηπειρώτης μπήκε στο γραφείο του δικηγόρου και πως ο ίδιος εισήλθε, όταν άκουσε μεγάλη φασαρία, ενώ τράβηξε τον πρώτο να φύγει, όταν είδε να τον χτυπάει πολύ.
Έτσι, ομόφωνα επέβαλε στον πρώτο την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ενώ απέρριψε τα αιτήματα των δικηγόρων του να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς. Επίσης, επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους για οπλοφορία και οπλοχρησία.
Η ποινή που είχε επιβληθεί στον Αλβανό συγκατηγορούμενό του την τελευταία φορά που είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία, αλλά του είχε αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ήταν 20 χρόνια κάθειρξης. Με τη μετατροπή της κατηγορίας σε απλή συνέργεια και την αναγνώριση του ίδιου ελαφρυντικού, μειώθηκε σε κάθειρξη 12 ετών.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  «Βασίλειο» παράνομων χωματερών η Μεσσηνία 
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μεσσηνία με τις παράνομες χωματερές παρουσιάζεται σε σχετική λίστα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της, μόνο στην περιοχή μας υπάρχουν 6 σκουπιδότοποι ενεργοί και, τουλάχιστον, 8 μη αδειοδοτημένοι, αν και μεταξύ αυτών βρίσκεται η Μαραθόλακκα με την παρατήρηση ότι δε "συμμορφώνεται με την "Απόφαση της 2ας Δεκεμβρίου 2014".
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κρατάει σταθερά τα σκήπτρα πανελλαδικά, αφού "λειτουργούν" οι 35 από τις 92 χωματερές συνολικά, για τις οποίες η Ελλάδα έχει πληρώσει πρόστιμα 40 εκατ., ενώ έρχεται και νέα «καμπάνα».
Κι ενώ η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται για δεκαετίες, προβλήματα υπάρχουν και με τη σύμβαση ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, αφού στην τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που συμμετέχουν στο όργανο δεν πήραν καμία απόφαση.
Μάλιστα, σε σχετικό ρεπορτάζ στην οικονομική ιστοσελίδα euro2day σημειώνεται: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που η Ελλάδα δεσμεύτηκε πως θα κλείσει τις παράνομες χωματερές και θα αποκαταστήσει τους χώρους, στις αρχές του 2017 λειτουργούσαν ή δεν είχαν αποκατασταθεί συνολικά 92.
Πρωταθλητής στις παράνομες χωματερές είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με 35 χώρους από τους 92. Πρόκειται για την Περιφέρεια όπου οι δήμαρχοι αντιδρούν εδώ και χρόνια στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.
Μάλιστα, ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως η σύμβαση θα υπογραφεί μέσα στον Απρίλιο, τελικά υπήρξε νέα καθυστέρηση, ενώ ο προσωρινός ανάδοχος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) έχει επιλεγεί από τον Αύγουστο του 2014, δηλαδή προ τριετίας!
Η Ελλάδα δεν πληρώνει πρόστιμο μόνο για τις ενεργές παράνομες χωματερές, έξι από τις οποίες βρίσκονται στην Πελοπόννησο (επισήμως, γιατί ανεπισήμως είναι άγνωστος ο αριθμός), αλλά και για το γεγονός πως δεν έχουν αποκατασταθεί οι χώροι σε όσες έκλεισαν.
Γιατί δεν έχουν αποκατασταθεί; Επειδή ενίοτε οι τοπικοί παράγοντες εξακολουθούν να αδειάζουν σκουπίδια σε δήθεν κλειστούς χώρους, οπότε είναι αδύνατο να προχωρήσει η αποκατάσταση.
Οι κάτοικοι της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών της χώρας βλέπουν πολλά ρέματα να έχουν σκεπαστεί από σκουπίδια, την ίδια στιγμή που οι Δημοτικές Αρχές σφυρίζουν αδιάφορα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιοχές, όπως δηλώνουν στελέχη που ασχολούνται με τη διαχείριση απορριμμάτων, για τις οποίες δε γνωρίζουμε πού πάνε τα σκουπίδια!
Το Euro2day.gr απευθύνθηκε, χωρίς να λάβει απάντηση, στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τόσο για να εξακριβώσει για πόσες χωματερές θα πληρώσουμε το επόμενο πρόστιμο, στα τέλη Ιουνίου, αλλά και για το αν έχει η κυβέρνηση την πρόθεση να επιβαρύνουν τα πρόστιμα τους τοπικούς Δήμους, όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα την αδιαφορία/ανικανότητα τοπικών αρχόντων ανά την Ελλάδα να την πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι. Έτσι και οι δήμαρχοι δε χρειάζεται να λογοδοτούν στους πολίτες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως πρόσφατα στη Ζάκυνθο, όπου τα σκουπίδια πλημμύρισαν το νησί) υπήρξαν έκτροπα.
Η Ελλάδα θα πληρώσει και αυτό το εξάμηνο νέο πρόστιμο στην Ε.Ε. για τις παράνομες χωματερές, γιατί, εκτός από την αδιαφορία ορισμένων δημοτικών αρχόντων, αρνητικό ρόλο παίζει και η επαμφοτερίζουσα στάση της κυβέρνησης.
Τους πρώτους μήνες πέρασε ακόμα και νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να μπλοκάρει τα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα, ρίχνοντας νερό στο μύλο τοπικών παραγόντων και μικροσυμφερόντων, ακόμα και αν σε ορισμένες περιπτώσεις είχε δίκιο. Έτσι χάθηκαν περίπου τρία χρόνια για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν διαγωνισμοί που έχουν “παγώσει”, με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης».
  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***  Jazz street concert απόψε στο ιστορικό κέντρο Καλαμάτας 
Το Lindy Hop Kalamata και το Kardamili International Jazz Festival διοργανώνουν ένα jazz street concert με την Ingrid Lucia και την μπάντα της από την Νέα Ορλεάνη,απόψε Πέμπτη 11 Μαΐου στον πεζόδρομο της οδού Αμφείας.
Θα προηγηθεί μάθημα χορού Lindy Hop από το Lindy Hop Greece στις 19.30.
Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη των καταστημάτων της Οδού Αμφείας.
VIDEO :  Ingrid Lucia Cry , https://youtu.be/JaRGgeQ1lP4  .-

***  Macron - Le Pen: οι Γάλλοι «επέλεξαν» Κυβερνήτη...

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
      ΔΕΝ υπήρξαν «εκπλήξεις» στο Β Γύρο των Γαλλικών εκλογών και ο φερόμενος από την αρχή ως «φαβορί» κ Macron επικράτησε με το ψηλό ποσοστό 66.1% της αντιπάλου του κ Le Pen που πήρε 33.9%.
     Σημειώστε, έτσι για να «αφυπνισθούμε» οι Δημοκρατικοί πολίτες σε ολάκερη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι 34.8 εκατομμύρια Γάλλοι συμμετείχαν στον Β γύρο των Προεδρικών εκλογών, δηλαδή ένα ποσοστό της τάξης του 75.3% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γαλλικού Υπουργείου Εσωτερικών.
     Το φετινό ποσοστό συμμετοχής είναι το χαμηλότερο που σημειώθηκε σε Προεδρικές Εκλογές από το 1969 όταν στον Β’ Γύρο αναμετρήθηκαν οι Pompidou και Proher (οι κάλπες ανέδειξαν νικητή τον Pompidou). 
    Ο αριθμός των ψηφοφόρων που συμμετείχαν αναδεικνύει το σημαντικό στατιστικό στοιχείο ότι δηλαδή 11.4 εκατομμύρια ψηφοφόρων από τον συνολικό αριθμό των 47 εκατομμυρίων που είναι εγγεγραμμένοι επέλεξαν την ΑΠΟΧΗ. 
     Σημειώστε, επίσης, ότι 3 εκατομμύρια ψηφοφόρων (περίπου 8%) έριξαν ΛΕΥΚΟ, ενώ ένα άλλο 3%, δηλαδή ένα εκατομμύριο Γάλλοι επέλεξαν να «μουντζουρώσουν» τα ψηφοδέλτια που έριξαν στις κάλπες καθιστώντας τα ΑΚΥΡΑ… 
     «Φανεροί» και «αφανείς» υποστηρικτές του εκλεγέντος Γάλλου Προέδρου κ Macron ζητωκραυγάζουν για την εκλογή του με τέτοια ποσοστά ενώ «άσπονδοι» εχθροί της κ Le Pen τρίβουν τα χέρια τους χαρακτηρίζοντας ως «συντριπτική» την ήττα της. Παρακάμπτουν, ίσως για να αποφευχθούν προβληματισμοί για το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας και άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών όπου έχουν εμφανιστεί και δυναμώνουν «Λαϊκά Κινήματα», το γεγονός ότι η θυγατέρα Le Pen διπλασίασε το ποσοστό των ψήφων που συγκέντρωσε φέτος από εκείνο που είχε πάρει ο πατήρ Le Pen στις εκλογές του 2002… 
      Ο νέος Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος – πρωτόγνωρα πράγματα σε Δυτικού Τύπου Δημοκρατικά Πολιτεύματα – ΔΕΝ διαθέτει Κόμμα ούτε Κομματική οργάνωση αλλά ένα εμβρυακό πολιτικό μόρφωμα με τίτλο «La République En Marche» αντιμετωπίζει δύσκολο αγώνα για να κερδίσει αρκετές έδρες στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου που σύμφωνα με το Γαλλικό Σύνταγμα θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 11 και 18 Ιουνίου.
     Όπως σημειώνεται η προσπάθεια του κ Macron θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη δικών του υποψηφίων βουλευτών αλλά εάν δεν επιτευχθεί δική του πλειοψηφία (πράγμα προφανώς πολύ δύσκολο) οι προοπτικές είναι για σχηματισμό Κυβέρνησης Συνεργασίας…
     Προεκλογικά η κ Le Pen είχε ειρωνευθεί τον αντίπαλό της κ Macron που δήλωνε ότι είναι Ανεξάρτητος επισημαίνοντας στους Γάλλους ψηφοφόρους ότι η εκλογή του στη Προεδρία θα σήμανε ότι ο κ Hollande φεύγει από την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να επιστρέψει από το παράθυρο «ως εκλεκτός του απερχόμενου και αποτυχημένου Προέδρου».
     Σίγουρα κανείς εχέφρων και ώριμος αναλυτής ΔΕΝ περίμενε επικράτηση της κ Le Pen, και ιδιαίτερα μετά τις συμμαχίες που σχηματίστηκαν εναντίον της και μαζί του «τοξικού» παρελθόντος του «Εθνικού Μετώπου…»
     Κυκλοφορεί ήδη το σενάριο «διάλυσης» του Σοσιαλιστικού Κόμματος και όπως έγινε με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πατρίδα μας ένα πλήθος στελεχών και ψηφοφόρων να ενσωματώνεται στο «La République En Marche» του κ Macron στοχεύοντας στον σχηματισμό μιας αυτοδύναμης Κυβέρνησης ή μιας Κυβέρνησης Συνεργασίας (τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) που θα σχηματίσει ο νέος Γάλλος Πρόεδρος μετά τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.
     Μετά τις Βουλευτικές εκλογές ο κ Macron θα υποχρεωθεί να δείξει ποιος είναι δημοσιοποιώντας και εφαρμόζοντας πρόγραμμα χειρισμού των οικονομικών προβλημάτων που του κληροδότησε ο κ Hollande με την ανεργία να τρέχει σε ποσοστά υπερδιπλάσια της γειτονικής Γερμανίας (όπου η ανεργία είναι περίπου 4% γενική  και 7% στους νέους, ενώ στη Γαλλία 10%  και 24%  στους νέους) και το χλωμό ποσοστό προβλεπόμενης οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 1,6% και τα κοινωνικά θέματα με μετανάστευση, διαδηλώσεις και εσωτερική τρομοκρατία...
     Ο Γαλλικός Λαός με την ψήφο του στις 7 Μαΐου 2017 «μίλησε»…
     Μετρώντας ψηφοφόρους που δήλωσαν στα exit polls ότι ΔΕΝ υπερψήφισαν ενθουσιωδώς τον κ Macron αλλά ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ την κ Le Pen (επιλέγοντας το «λιγότερο αρνητικό από τα δύο») και μαζί τα ποσοστά ΑΠΟΧΗΣ, ΛΕΥΚΩΝ και ΑΚΥΡΩΝ το μέλλον θα δείξει για τη Γαλλική Δημοκρατία και τους Γάλλους ποια μορφή θα πάρει το κλασικό απόφθεγμα: 
    «Οι Λαοί αξίζουν τους Κυβερνήτες που επιλέγουν».

*** Εν Αμφιθυμία Διατελούντες...

~   Εν  Αμφιθυμία  Διατελούντες
 Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Αυτή τη φορά η αμφιθυμία αφορά τόσο στους εξουσιαστές, όσο και στους εξουσιαζόμενους, .... εξ αδιαιρέτου.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1. Πλεόνασμα:
Εντυπωσιακό, αξιοσημείωτο, επίτευγμα και μάλιστα σε σχετικά μικρό χρόνο. Πιστώνεται αδιαμφισβήτητα στην  Συγκυβέρνησή  μας.
Δίκαια  κομπάζει και άλληλοσυγχαίρονται οι Υπουργοί της.
Αν συνεχίσει θα δημιουργήσει τέτοια αποθέματα /πλεονάσματα που θα τα ζηλέψουν και οι ευρωστότερες  οικονομίες του πλανήτη. Ταυτόχρονα όμως στενοχωρείται επειδή δέχεται τις επιθέσεις της μείζονος και ελάσσονος  Αντιπολίτευσης, αλλά και τις διαμαρτυρίες των καταπιεζόμενων, αναξιοπαθούντων, υπερφορολογούμενων πολιτών. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να πείσει για το πρόχειρο, εύκολο, διαβλητό τρόπο απόκτησης πλεονάσματος. Ακόμη και τα νήπια γνωρίζουν ότι με τρείς - βασικά - τρόπους το κατάφερε. Βαρύτατη φορολογία. Μείωση αποδοχών (Μισθών, Συντάξεων). Μη ανταπόκριση στις δικές της υποχρεώσεις πληρωμής /εξόφλησης προς ιδιώτες και επιχειρήσεις (κρατική στάση πληρωμών/ εκπλήρωση υποχρεώσεων) αντί να γίνει προσπάθεια ανάπτυξης, επενδύσεις κ.α
Αυτά τα γνωρίζουν επίσης οι Συγκυβερνώντες , καθώς και το σύνολο του λαού.
Κάτι που δημιουργεί αμφιθυμικές τάσεις στους Κρατούντες.
Από την άλλη πλευρά κάνουν χαρούλες και χοροπηδούν εξαιτίας του καθρεφτίσματος τους στα καθρεφτάκια των "πλεονασμάτων". Όταν τελειώνει το καθρέφτισμα, ξαναντικρίζουν την σκληρή πραγματικότητα,  την δυσβάσταχτη ανέχεια τους, την αδυναμία αντιμετώπισης του κόστους ζωής και αρχίζουν να μελαγχολούν, να πέφτουν σε κατάθλιψη ή -και - να αυτοκτονούν!
2.Προσλήψεις
Δυσεξήγητο, δυσπερίγραπτο το γεγονός των προσλήψεων αχρείαστων (προφανών ημετέρων) υπαλλήλων σε μία χρεωκοπημένη χώρα και μάλιστα σε μια υπό κατάρρευση ΔΕΗ.
Προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι οι αυτοί που θα προσληφθούν δεν θα συμπληρώσουν κενά /ελλείψεις όπου υπάρχουν (πχ Υγεία κ.α) αλλά θα εργάζονται σε θέσεις /τομείς που θα δημιουργηθούν, ειδικά για λόγους ... προσλήψεων (!).
Σατανικό εφεύρημα ο χαρακτηρισμός των λιγνιτορυχείων ως ... Αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι για να λειτουργήσουν χρειάζονται (σε πρώτη φάση ;) προσωπικό 2.500 ατόμων με κόστος 50.000.000 ευρώ (!).
Το κόστος αυτό θα το πληρώσει /επιβαρυνθεί η ΔΕΗ (ώστε να επιταχυνθεί η χρεωκοπία της). Δηλαδή - μέσω των λογαριασμών του ρεύματος - εμείς (!).
Ψυχανεμίζομαι πως οι περινούστατοι κρατούντες σκέφτηκαν ως εξής:
Επειδή η ΔΕΗ προσμετρά το ζήν της, θα πρέπει να μειωθεί το κόστος  παραγωγής ενέργειας.
Στη χώρα μας το εν αφθονία είδος είναι τα "Αρχαία Ευρήματα".
Αν επομένως προτιμηθούν από τον λιγνίτη, θα προκύψει όφελος.
Ακόμη και αν συνυπολογιστούν οι αποδοχές των προτεινόμενων για πρόσληψη /διορισμό: Αρχαιολόγων, Αρχιτεκτόνων, (για ανέγερση Μουσείων μέσα σε ...ορυχεία! ...) Διοικητικών Υπαλλήλων , Συνεργείων Καθαριότητας, Συμβούλων Κομμωτηρίων , Κηπουρών , Βιβλιοθηκάριων, Οιωνοσκόπων, Συγγενών "Πολιτικών", Ανεπάγγελτων, Προοδευτικών και άλλων εξειδικευμένων περί την εξόρυξη προσωπικοτήτων .
ΥΓ Λίγο πρακτικό μυαλό χρειάζεται, μαζί με μπόλικη ιδεοληψία, άφθονο πολιτικαντισμό, άμετρη εξαπάτηση , "Αριστερό πρόσημο", επίπαση λαϊκισμού, μπόλικη λαϊκή αφέλεια ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην ποθεινή εξόρυξη των οφθαλμών ημών και αλλήλων.

*** BOMBA! Μας εξαπατούν και μας ληστεύουν με το χρέος...(ΒΙΝΤΕΟ)

~  Στο video που ακολουθεί – πρέπει να το δείτε οπωσδήποτε – μια καθηγήτρια» από τον Καναδά εξηγεί πως με το Δημόσιο Χρέος, κυβερνήσεις και τραπεζίτες εξαπατούν και ληστεύουν τους πολίτες. Εξηγεί ότι οι φόροι αυξάνονται και oι δαπάνες (μισθοί και συντάξεις) μειώνονται για να πληρώνονται οι τόκοι του χρέους.
 Από την κατεχόμενη Ελλάδα μέχρι τον πλούσιο Καναδά η μέθοδος είναι πάντα η ίδια. Το χρέος είναι ένα εργαλείο που παράγει αμύθητα κέρδη σ’ αυτούς που το εκδίδουν, το κατέχουν και το διαχειρίζονται.
 Η λύση που προτείνεται στο τέλος του video μπορεί όμως να εφαρμοστεί στον Καναδά, που έχει το δικό του εθνικό νόμισμα (καναδικό δολάριο), αλλά όχι στην Ελλάδα που έχει ένα ξένο νόμισμα, το ευρώ. Ο Καναδάς μπορεί να εκδώσει δολάρια αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να εκδώσει ευρώ.
 Γι’ αυτό το πρώτο βήμα για τη σωτηρία της Ελλάδας είναι η εισαγωγή του εθνικού νομίσματός της, της Νέας Δραχμής. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν, από πολύ ισχυρότερη θέση που συνοψίζεται σε δύο λέξεις: «εθνική κυριαρχία».
 Μη τολμήσει κανείς, από τους εγχώριους ευρωλάγνους οικονομολόγους, να πει ότι η «καθηγήτρια» από τον Καναδά δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, γιατί όπως η ίδια λέει: «Λίγοι άνθρωποι μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο«.
 Αξίζει να δείτε αυτό το video. Είναι «όλα τα λεφτά»
 Νίκος Ιγγλέσης
VIDEO : Ακόμα και ένα 12χρονο κοριτσάκι ξέρει την αλήθεια , https://youtu.be/Be3hWquy15E  .- {Αφού ρε φίλε φιλοευρωπαϊστή που κάνεις και τον πατριώτη, και κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις αυτό που καταλαβαίνει και μπορεί να σου εξηγήσει και ένα 12χρονο κοριτσάκι, σου βρήκα ένα (πραγματικό πατριώτη) να σου τα πει απλά και σταράτα.
Περισσότερα εδώ: http://www.globalresearch.ca/index.ph...
, εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=4YaDD3...
και εδώ: http://simplemanposts.blogspot.nl/201... } .-

*** Απλώς "Λάθη επί Λαθών" ή ....

~ Απλώς "Λάθη επί Λαθών" ή ....
 Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Δεν μου λέει απολύτως τίποτα η παραδοχή από μέρους του αδαούς κου Τόμσεν των λαθών του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αντίθετα με θλίβει - για μια ακόμη φορά -  η στάση των δικών μας.
Θυμίζω ότι ανάλογες παραδοχές, αλλά και προειδοποιήσεις είχαμε από την αρχή της κρίσης /δεινών μας.
- Όταν το "Δίδυμο της Συμφοράς"(Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών) μας έβαλαν - με τις γνωστές απαράδεκτες μεθοδεύσεις τους -στο ΔΝΤ ... για να μας σώσουν, τότε προϊστάμενος του ΔΝΤ κος Στρός Κάν - όπως ο ίδιος ανέφερε - διαφώνησε και εξήγησε τις αρνητικές συνέπειες του εγχειρήματος στον κο " Λεφτά υπάρχουν". Φωνή βοώντος.
Μας οφείλει μια εξήγηση ο πρώην Πρωθυπουργός.
-Ο Επίτροπος κος Ρεν , αργότερα, ανέφερε: "Αν την Άνοιξη του 2010 είχε αναδιαρθωθεί το ελληνικό χρέος θα αντιμετωπίζαμε δραματικές συνέπειες μετάδοσης".
- Τέλος 2013 από την Γερμανική Καγκελαρία δόθηκε το μήνυμα / ομολογία ότι "Αν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ /ΟΝΕ θα φεύγαμε όλοι".
- Και η κα Λαγκάρτ έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε λάθη και παραλείψεις στο σχεδιασμό του προγράμματος διάσωσης. Δεν έχει νόημα να συνεχίσω και με άλλες παραδοχές τους. Κοντολογίς : Κατ' επανάληψη και για χρόνια είχαμε άμεση ή έμμεση αναφορά στον κακό /ατυχή σχεδιασμό των δανειστών μας. Επιπρόσθετη απόδειξη αποτελούν οι διαφωνίες /διαφοροποιήσεις και, ενίοτε, η διάσταση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.
Θα μου παρατηρήσετε ότι "αυτά είναι γνωστά, τι να κάνουμε τώρα;". Απλούστατα αυτό που έπρεπε να είχαμε (ως χώρα, "Πολιτικό Σύστημα", Πολιτεία) κάνει από την αρχή:
Ν α  ε κ μ ε τ α λ λ ε υ τ ο ύ μ ε  τ ι ς  δ ι κ έ ς  τ ο υ ς  ο μ ο λ ο γ ί ε ς        λ α θ ώ ν  τ ο υ ς  κ α ι   ν α  ζ η τ ή σ ο υ μ ε  ο λ ι κ ή  α ν α τ ρ ο π ή     τ ω ν  σ υ μ φ ω ν ι ώ ν. Α π ο δ έ σ μ ε υ σ η  α π ό  κ ά θ ε  η θ ι κ ή 
υ π ο χ ρ έ ω σ ή  μ α ς  α π έ ν α ν τ ί  τ ο υ ς.
Και όχι να συνεχίζουμε αδιαμαρτύρητα να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις τους.
Όταν δίνεται "μάννα εξ Ουρανού ": μοναδικές - επαναλαμβανόμενες ευκαιρίες από εκείνους , αναγνώρισης των σφαλμάτων τους, γιατί μένουμε αδρανείς και συζητούμε για "Μέτρα - Αντίμετρα" και "Κόφτες"; Δεν είναι ανησυχητικό; Δεν απογοητεύει η ανευθυνότητα των ΚΟΜΜΑΤΑΝΘΡΩΠΩΝ  που ρυθμίζουν τις τύχες μας;
Πριν 6 περίπου χρόνια έγραφα: "Δεν με ανησυχεί τόσο η κρίση per se /καθ' αυτήν, αλλά το ότι το Π.Σ (Πολιτικό Σύστημα) μας δεν διαθέτει έμπειρους, κατάλληλους ανθρώπους οι οποίοι θα είχαν την ικανότητα και την βούληση να μας βγάλουν από την κρίση , βάσει σχεδίου και εκμετάλλευσης ευκαιριών.
Χάθηκαν αδικαιολόγητα τεράστιες /μοναδικές  ευκαιρίες  και συνεχίζουν να χάνονται : Κρίμα !".
Σε τρία - κατά διαστήματα - άρθρα μου (με τίτλο: "Μορμολύκειο  η ευειδής Ελλάς", "Δεύτε λάβετε ύστατων ευκαιριών " και "Ύστατη ευκαιρία".
Είχα τονίσει /αναδείξει ότι:
• Την χρησιμοποίησαν την Ελλάδα ως : Μορμολύκειο/ Μπαμπούλα/ Σκιάχτρο (αλλά και ως ινδικό χοιρίδιο / πειραματόζωο)
οι Δανειστές  /Κουαρτέτο/ Θεσμοί  προκειμένου να φοβίσουν άλλες χώρες της ΕΕ ώστε  να προσέξουν "μήπως γίνουν Ελλάδα".
• Χρεωκοπήσαμε οικονομικά - αίτιο - γιατί πρώτα χρεωκοπήσαμε πολιτικά, ηθικά, αξιακά- αιτιατό-.
• Η Πατρίδα έχασε την ταυτότητα της. Της την πήραν ημέτεροι και ξένοι αγαπητικοί και την αναγκάζουν να εξευτελίζεται προκειμένου να επιβιώσει (!).
• "Όντως ήταν λάθος ή επίκληση του λάθους ως άλλοθι αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας".
• Παραδέχτηκαν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
• Τα συμφέροντα των Γερμανών και των Γάλλων τους επέβαλαν να ξεφορτωθούν (τότε) τα ελληνικά ομόλογα. Αλλά ήταν άπειροι στην διαχείριση κρίσεων. Δηλ. το διαφημιζόμενο now how τους απεδείχθη άνθρακες.
Είχα προτείνει τι θα έπρεπε να γίνει. Ακόμη περιμένω να μου εξηγήσουν (παρά το ότι - όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω- βρήκαν λογικές και επωφελείς τις θέσεις μου).
 ΥΓ Τα παραπάνω εξηγούν γιατί προσωπικά δεν χάρηκα επειδή εξετέθη ο κος Τόμσεν παραδεχόμενος την λάθος συνταγή τους.
      Αντίθετα- για πολλοστή φορά - λυπήθηκα για όλους αυτούς τους Κρατούντες οι οποίοι συνεχίζουν να αδρανούν /αδιαφορούν /αδυνατούν; να προσφέρουν θετικές υπηρεσίες στην Πατρίδα !
      Αυτοί διαπράττουν ( διαχρονικά ) και αμετανόητα τα τραγικότερα λάθη.

*** ΔΕΙΤΕ τον Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ να ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ!  Όλη η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΔΩ...


  (ΑΘΗΝΑ)  Δευτέρα - Παρασκευή 14:00-15:00 και 16:00-17:00 Σαββάτο : 17:00-18:00 22:00-23:00 23:00- 00:00 Κυριακή : 11:00-12:00 17:00- 18:00 18:00- 19:00
 (ΑΘΗΝΑ) Δευτέρα - Παρασκευή 15:00-16:00 21:00-22:00 Σάββατο : 11:00-12:00 19:00-20:00 Κυριακή : 12:00-13:00 19:00 - 20:00 23:30 - 00:30
(ΑΘΗΝΑ)  Σάββατο 21:00-22:00  Κυριακή : 22:00-23:00
 (ΑΘΗΝΑ) Δευτέρα - Παρασκευή  10:00-11:00 18:00-19:00 23:00-00:00 Σάββατο 22:00-23:00 Κυριακή 10:00-11:00 20:00-21:00
 (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) Δευτέρα - Παρασκευή 17:00-18:00, 18:00-19:00(πλην Τρίτης) και  23:00 - 00:30  Σάββατο 17:00-18:00 23:30-01:00 Κυριακή 17:00-18:00 και 22:00-23:00
ΚΑΝΑΛΙ 9 (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) Δευτέρα - Κυριακή 14:00-15:00 και 21:00-22:00
ΒΕΡΓΙΝΑ TV (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) Δευτέρα - Κυριακή 22:30-23:30
ΓΝΩΜΗ TV (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΔΕΥΤΕΡΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23:00-00:00
ΑΣΤΡΑ (ΒΟΛΟΣ) Δευτέρα- Παρασκευή 14:00-15:00 και  23:30 - 00:30 Σαββάτο  15:30-16:30 και Κυριακή 16:00-17:00
ΖΕΥΣ TV (ΛΑΡΙΣΑ) Δευτέρα - Κυριακή 22:30-23:30
ΚΑΝΑΛΙ 10 (ΤΡΙΚΑΛΑ) Δευτέρα - Κυριακή 18:30-19:30 και 23:00-00:00
SUPER B (ΠΑΤΡΑ) Δευτέρα - Παρασκευή 15:00-16:00 21:30-22:30 Σαββάτο - Κυριακή 16:00-17:00 21:30-22:30
ACHAIA TV (ΠΑΤΡΑ) Δευτέρα - Παρασκευή 14:00-15:00 και 17:00-18:00 και 23:00-00:00 Σαββάτο - Κυριακή 11:00-12:00  17:00-18:00 23:00-00:00
SUPER (ΚΟΡΙΝΘΟΣ) Δευτέρα- Παρασκευή 16:00-17:00 Σαββάτο- Κυριακή 13:00-14:00 18:00-19:00
BEST TV (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) Δευτέρα - Παρασκευή 22:00-23:00  (πλην Τετάρτης 22:30-23:30 ) Σαββάτο 22:00-23:00 Κυριακή 12:00-13:00 και 19:00-20:00
ΑΧΙΟΝ TV (ΑΙΓΙΟ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΟΣ) Δευτέρα-Κυριακή 21:00-22:00 και Σαββάτο - Κυριακή 23:00-00:00
R - CHANNEL (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) Δευτέρα-Κυριακή 12:00-13:00 17:00-18:00 και Δευτέρα ως Παρασκευή 23:00-00:00
CENTER TV (KABAΛΑ) Δευτέρα - Σάββατο 16:30-17:30 Κυριακή  12:00-13:00
ΔΙΚΤΥΟ TV (ΣΕΡΡΕΣ) Δευτέρα - Κυριακή 18:15- 19:15
ΚΟΣΜΟΣ (ΡΟΔΟΣ) Δευτέρα - Παρασκευή 17:00-18:00 και Δευτέρα - Κυριακή 23:00-00:00
START (ΚΕΡΚΥΡΑ) Δευτέρα 16:00-17:00 Τρίτη-Κυριακή 17:00-18:00
CHANNEL 4U (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) Δευτέρα -Παρασκευή 14:00-15:00 και  Δευτέρα -Κυριακή  21:00-22:00
  I TV(Ιωάννινα)  Δευτέρα-Παρασκευή 14:30-15:30
ΒΗΜΑ TV (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) Δευτέρα - Παρασκευή 18:00-19:00 και Σαββάτο-Κυριακή 23:00-00

*** «Σιγοκαίουν» οι αντιδράσεις για τη μυστική συνάντηση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ 
Όπως ήταν φυσικό, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε και το θέμα της συγκέντρωσης ορισμένων στελεχών του, παρουσία της Εύης Χριστοφιλοπούλου, βουλευτή Αθηνών, στις 30 Απριλίου, στον ημιώροφο κεντρικού καφέ της Καλαμάτας, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση των οργάνων του κόμματος στη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής στο "Θάρρος", Γιάννη Πάζιου, δόθηκαν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ υπήρξε και σχετική ενημέρωση του κεντρικού μηχανισμού του κόμματος, ο οποίος δε φαίνεται να "ευλόγησε" τα όσα έγιναν στο τέλος Απριλίου.
Παρά το σημαινόμενο της συγκέντρωσης, επιδίωξη ήταν να δοθεί ένα τέλος και να πέσουν οι τόνοι. Βέβαια, παραμένει προς διερεύνηση, αν αυτή η προσπάθεια ευοδώθηκε, μια και υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις για τα όσα συνέβησαν.
Επιπρόσθετα, στελέχη του κόμματος μας έλεγαν ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα δε θα έπρεπε να μεταφερθεί, αλλά να είχε αποφασιστεί να διεξαχθεί… χθες, με ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και διάλυση όλων των κομματικών σχηματισμών που θα πάρουν μέρος.
Μάλιστα, από την πλευρά τους υπάρχει και ο φόβος μήπως όλα αυτά τα περί "νέου και ανοικτού κόμματος" μείνουν στις διακηρύξεις και για διάφορους λόγους δε γίνουν ποτέ πράξη.
Ανάλογες συνθήκες με το κλίμα στη Μεσσηνία επικράτησαν και χθες στη Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την κόντρα Στέφανου Ξεκαλάκη και Φώφης Γεννηματά, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση εδώ και καιρό. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει εδώ και μερικές ημέρες από τον Στ. Ξεκαλάκη να της... αδειάσει τη γωνιά από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε.
Μάλιστα, ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για το ΠΑΣΟΚ, για να φανεί ποιοι κερδίζουν, ποιοι έχουν χάσει και ποιοι έχουν πλουτίσει από τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες του κόμματος. Την ίδια στιγμή κατήγγειλε πως το ζήτημα δεν αφορά μόνο στον ίδιο, αφορά και συνεργάτες του, αλλά και όσους έχουν εκφράσει διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Να προσθέσουμε, επίσης, ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, που πρόσφατα σχηματοποιήθηκε με κύριους εκφραστές τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Ξεκαλάκη, καθώς και οι μικρότεροι εταίροι τής ΔΗΣΥ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία (που διεξήγαγαν το περασμένο Σάββατο "θυελλώδη" πανελλαδική συνδιάσκεψη), τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών ενοποίησης του κεντροαριστερού χώρου, ώστε εντός του 2017 να συγκροτηθεί ο ενιαίος φορέας και να προκύψει ο νέος επικεφαλής.
Εκτιμούν, δε, ότι οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση είναι, αφενός, προσχηματικές και, αφετέρου, επιζήμιες στην προσπάθεια η εν Ελλάδι σοσιαλδημοκρατία να μπορέσει εκ νέου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
«Αν δεν ενωθούμε, θα λεηλατηθούμε. Χρειαζόμαστε ανοιχτές διαδικασίες πολιτικής συμμετοχής, χωρίς ίχνος περιχαράκωσης. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη, ένα μαζικό θεσμικό κόμμα. Τώρα είναι η ώρα» έγραψε σε άρθρο του στα «ΝΕΑ» ο Ν. Ανδρουλάκης.
Η «πράσινη»… μυστική «συνουσία» και οι αντιδράσεις
Το μέλος του Περιφερειακού Συντονιστικού Πελοποννήσου της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», Κώστας Τσαπόγας, δίνει στην επιστολή που δημοσιεύουμε παρακάτω τη δική του εκδοχή για τη μυστική συνάντηση που έγινε σε κεντρικό καφέ της Καλαμάτας μεταξύ μελών του ΠΑΣΟΚ και της Εύης Χριστοφιλοπούλου, βουλευτή.
Η άποψή του για τα γεγονότα έχει ως εξής: «Μυθιστορηματικό σενάριο, τίτλο που δε συνάδει με την ιστορία της εφημερίδας σας, αντιλήψεις περί απαγόρευσης δημοσίων συναντήσεων και “ποινικοποίησης” της αντίθετης άποψης περιλαμβάνουν τα σε περίοπτη θέση -τόσο στην 1η όσο και στην 5η σελίδα- δημοσιεύματα της εφημερίδας σας, στο φύλλο της Τετάρτης 3 Μαΐου 2017.
Η όλη υπόθεση, που κατέλαβε δυο σελίδες της εφημερίδας σας και, μάλιστα, με πηχυαίους τίτλους, δεν έχει καμία άλλη διάσταση, πέραν του γεγονότος ότι την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 συναντηθήκαμε δημόσια, σε κεντρικό καφεζαχαροπλαστείο της Καλαμάτας, επί της κεντρικής πλατείας, περίπου 15 μέλη του ΠΑΣΟΚ, με τη βουλευτή κα Εύη Χριστοφιλοπούλου και ανταλλάξαμε απόψεις για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Εδώ εξαντλείται το θέμα, σε μια πραγματική διάσταση. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι βρίσκονται εκτός πραγματικότητας οι εικασίες του συντάκτη σας για “εμφύλιο πόλεμο στο τοπικό ΠΑΣΟΚ”, πως “τα νύχια έχουν βγει” και άλλα αυθαίρετα συμπεράσματα, που δεν τεκμηριώνονται πουθενά στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος, αλλά αποτελούν αυθαίρετη και μόνο κρίση του συντάκτη σας.
Αυτό το γεγονός, είδηση αν θέλετε, που λόγω του χώρου της συνάντησης δεν επιτρέπει να χαρακτηριστεί ως μυστική, όπως αναφέρεται στον τίτλο του πρωτοσέλιδου και στον επίτιτλο της 5ης σελίδας, το σίγουρο είναι πως δεν έγινε “εν κρυπτώ και παραβύστω”.
Πέρα από οτιδήποτε, θα πρέπει σε απάντηση του δημοσιεύματος, το οποίο επικαλείτο ανωνύμους που υποτίθεται πως έθεταν ερωτήματα και προβληματισμούς, να τεθούν και κάποια ερωτήματα που έχουν να κάνουν με αυτή καθ’ αυτή τη δημοκρατία:
Είναι ή δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός μας για δημόσιες συναθροίσεις; Θυμίζουμε ότι αυτές μόνο επί 7ετίας απαγορεύονταν.
Γιατί πρέπει κάποια μέλη ενός κόμματος, πριν συναντηθούν, να ενημερώσουν τη Νομαρχιακή Επιτροπή; Άλλωστε, κανένα κομματικό όργανο δε μας ζήτησε το λόγο, ακόμα και μετά τη δημοσιοποίησή του και, βέβαια, δε νομιμοποιείται να το πράξει. Επισημαίνουμε πως ο επίτιτλος αναφέρεται σε “έντονες αντιδράσεις από στελέχη που δεν ενημερώθηκαν”, χωρίς όμως στο… ρεπορτάζ να υπάρχει ούτε ένα όνομα, ούτε κάποιο άλλο στοιχείο που να το στοιχειοθετεί.
Έχουν ή όχι το δικαίωμα τα κομματικά μέλη να έχουν οποιαδήποτε άποψη για τα εσωκομματικά και να τηρούν τη στάση που επιθυμούν; “Ευτυχώς” που, κατά το δημοσίευμα, έγινε σύναξη στελεχών που συμφωνούν με την Φώφη Γεννηματά, γιατί αλλιώς, προφανώς, θα χαρακτηριζόμαστε και “φραξιονιστές”!
Το “παραμύθι”, όμως, που παρουσίασε ο συντάκτης σας (ίσως να τον οδήγησε σε αυτό ο πληροφοριοδότης του), δυστυχώς, δεν έχει… δράκο!
Υπήρξε σε δημόσιο χώρο μια συνάντηση ανθρώπων οι οποίοι από χρόνια δίνουμε τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ και αυτό που θα περιμέναμε από μια εφημερίδα, γνωστή για τους αγώνες της, είναι να μας επιτρέπει να έχουμε άποψη και θέση.
Αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμά σας να έχετε οποιαδήποτε θέση και να τηρείτε ως εφημερίδα οποιαδήποτε στάση επί των εσωκομματικών διαδικασιών οποιουδήποτε πολιτικού φορέα, όμως γιατί θεωρείτε ότι δεν πρέπει να συναντιόμαστε, να μη συζητούμε με τις παρέες που επιθυμούμε τα εσωκομματικά ή οτιδήποτε άλλο και να μην έχουμε θέση για τις εσωκομματικές διαδικασίες;
Για την πληροφόρησή σας -αφού δεν μπήκατε στη διαδικασία να τα μάθατε από τη βουλευτή ή το “διορισμένο” (από τα ανώτερα όργανα του κόμματος, αφού ακόμα δεν έγιναν εκλογές γι’ αυτό το όργανο) μέλος του Περιφερειακού Συντονιστικού της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης”, όπως απαιτούσαν οι ανάγκες του έγκαιρου ρεπορτάζ- σας γνωστοποιούμε ότι:
Η βουλευτής κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, που εκλέγεται στην Αττική και διατηρεί οικογενειακή σχέση με τη Μεσσηνία, καθώς εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Καλαμάτα, ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και μετείχε στη συνάντηση, στην οποία συζητήσαμε για θέματα της γενικότερης πολιτικής κατάστασης, όπως και για εσωκομματικά θέματα. Η βουλευτής μάς παρείχε την απαραίτητη πληροφόρηση και μας μίλησε σε ενωτικό κλίμα, για το οποίο όλοι ομόφωνα συμφωνήσαμε.
Εμείς, με γνώμονα την ενδυνάμωση του πολιτικού φορέα που υπηρετούμε, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, των συμπολιτών μας, θα εξακολουθήσουμε και συναντήσεις να κάνουμε και απόψεις να διατυπώνουμε και θέσεις να έχουμε και, κυρίως, κρίνοντας να συμφωνούμε, ή να έχουμε τις αντιρρήσεις μας. Αυτό είναι το κέρδος της δημοκρατίας μας.
Υ.Γ.: Τι να υποθέσει ο αναγνώστης σας από τον πρωτοσέλιδο τίτλο, που αναφέρεται σε “Μια... συνουσία μυστική”; Όπως εξηγήθηκε, η συνάντηση δεν ήταν μυστική. Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με τη νεοελληνική γλώσσα, ούτε “συνουσία”, δηλαδή σεξουαλική πράξη, θεωρεί προφανώς η εφημερίδα ότι υπήρξε. Πώς να εξηγηθεί το κίνητρο για τη χρησιμοποίηση της συγκεκριμένης λέξης, υπό την δήθεν κάλυψη της ετυμολογικής παρατήρησης του Γ. Μπαμπινιώτη, ότι η λέξη συνουσία “αρχικά δήλωνε τη συντροφιά με σκοπό τη συζήτηση”, ενώ παρακάμπτεται η ερμηνεία που δίνει ο ίδιος ο καθηγητής στη λέξη: “ερωτική συνεύρεση”; Άραγε, η εφημερίδα σας συνηθίζει να χρησιμοποιεί τη λέξη “συνουσία”, όταν πρόκειται για “συντροφιά με σκοπό τη συζήτηση»;
Απάντηση συντάκτη του ρεπορτάζ
Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να εκθειάσουμε την ευρυμάθεια του κ. Τσαπόγα, για τις ετυμολογικές παρατηρήσεις του όσον αφορά στη λέξη «συνουσία». Αν και θα έπρεπε να αναγνωρίσει και τη μεταφορική έννοια της λέξης, αλλά και την ερμηνεία του Γ. Μπαμπινιώτη με ουσιαστικότερο τρόπο.
Επίσης, το μέλος του Περιφερειακού Συντονιστικού της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» θα πρέπει να γνωρίζει ότι η εφημερίδα που επικαλείται παραδίδει σε καθημερινή βάση και με ελάχιστο κόστος μαθήματα δημοκρατίας.
Γι' αυτό και το ρεπορτάζ που επικαλείται είναι όχι μόνο έγκυρο, αλλά και πεντακάθαρο. Για τις αντιδράσεις υπήρξε και η προχθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενημερωτικές ενέργειες προς τα κεντρικά όργανα.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζει, όπως οφείλει, ότι η συντριπτική πλειοψηψία των κατά τόπους επιτροπών στο νομό μας είναι εναντίον της απόφασης για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν εφεξής για το συνέδριο της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης", αλλά και για του ΠΑΣΟΚ, όποτε γίνει.
Οι εκφράσεις για «έντονες αντιδράσεις» και «έχουν βγει νύχια» είναι επακριβώς μεταφορά λεχθέντων από τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Κύριε Τσαπόγα, δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και μη ξέροντας τι να κάνουμε και τι να γράψουμε, αποφασίσαμε να… σκαρώσουμε μια όποια ιστορία.
Τέλος, θα κρατήσουμε ως… κολακεία την ικανότητά μας να γράφουμε μυθιστορήματα, αν και το συγκεκριμένο είδος γραφής έχει πολλές περισσότερες σελίδες…
Και ως υστερόγραφο, μην ξεχνάτε ότι η Καλαμάτα είναι… όμορφη, αλλά μικρή πόλη. Αυτά.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Ζέστη και αφρικανική σκόνη αύριο στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Παρασκευή 12/5/2017 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις. Από τις πρώτες πρωινές έως και τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 20-55%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε αυξημένες ποσότητες, με αποτέλεσμα να επικρατεί θολούρα στην ατμόσφαιρα.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφελώδης, θα βρίσκεται στο 9.3 (Πολύ Υψηλός).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Για τους υδρογονάνθρακες στην Πελοπόννησο συζητά το Περιφερειακό τη Δευτέρα 
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή στη «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα το απόγευμα.
Το θέμα θα εισηγηθεί η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Επίσης, θα συζητηθούν τα εξής θέματα:
-Έγκριση σύναψης σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Καλαμάτας, για την αναβάθμιση της ακάλυπτου, κηποτεχνικά διαμορφωμένης, εκτάσεως στο 541 Ο.Τ. του Δήμου Καλαμάτας. Πρόκειται για το κηπάριο μπροστά από το Διοικητήριο
-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: Διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς 150kV Ε.Ρ. Πελοπόννησος – Κρήτης.
-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: Αναβάθμιση Υφιστάμενων Γραμμών Μεταφοράς (Γ.Μ.) 150 KV Υποσταθμού (Υ/Σ) ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ Ι – ΣΠΑΡΤΗ Ι, ΙΙ – Μολάων και Αναδιατάξεις της Γ.Μ. 150 KV Ρουφ – Λάδωνα πέριξ του Υ/Σ Μεγαλόπολης, που βρίσκεται στο Δήμο Μεγαλόπολης της ΠΕ Αρκαδίας και στους Δήμους Σπάρτης, Ευρώτα και Μονεμβασιάς της ΠΕ Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
-Έγκριση 1ης τροποποίησης τεχνικού προγράμματος ΚΑΠ 20% (διανομαρχιακά έργα), έτους 2017
-Ενοποίηση όμορων εδρών (ΕΔΧ) αυτοκινήτων ΤΑΞΙ Δυτικής Μάνης και Περδικονερίου ΠΕ Μεσσηνίας.

***  Χρειάζονται θέσεις για ποδήλατα
Δεκάδες φορές έχουμε γράψει ότι υπάρχει έλλειψη χώρων στάθμευσης για τα ποδήλατα στο κέντρο της Καλαμάτας. Το γράφουμε άλλη μία, λοιπόν, μήπως και συγκινηθούν οι αρμόδιοι.
Στη φωτογραφία είναι εκείνες στα φανάρια της Αριστομένους: όλες οι θέσεις ποδηλάτων είναι γεμάτες και γι’ αυτό αρκετοί έχουν αναγκαστεί να τα κλειδώσουν σε κολώνες ή και στα δέντρα της πλατείας.
Άραγε, πόσο δύσκολο είναι να μπουν νέες θέσεις;
Επί τη ευκαιρία, αν γίνει αυτό, καλό θα είναι να υπάρξει ένας σχεδιασμός για να είναι κάπως πιο όμορφες, γιατί το σιδερένιο «Π» μόνο ωραίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα εμφανίσει στους υπευθύνους χιλιάδες σχέδια για αυτή τη χρήση!   Π.Μπ.

***  Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης στην Καλαμάτα 
Αύριο στις 8.00 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου Γραφείου Τουριστικής Υποστήριξης του Δήμου Καλαμάτας, στο ισόγειο του ιστορικού Δημαρχείου.
Το Γραφείο αυτό θα αντικαταστήσει το Γραφείο Τουριστικής Υποστήριξης στο Ιστορικό Κέντρο.
Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία είναι θετική, αρκεί να πληροί μια σειρά από απαραίτητους όρους εύρυθμης λειτουργίας, τους οποίους θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει λάβει η Δημοτική Αρχή.  Α.Π.  

***  Κρεμούν πωλητήριο στην Καλαμάτα και την υπόλοιπη Μεσσηνία επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες 
Μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μας έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων στη Μεσσηνία- οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού - οι οποίες έχουν "κρεμάσει" πωλητήρια, αφού, προφανώς, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που δημιουργεί η λειτουργία τους. Ιδιαίτερα στην Καλαμάτα αναφορά γίνεται και σε ιστορικά κτήρια.
Ενδεικτικά: στην Κυπαρισσία πωλείται κτήριο 1.000 τετραγωνικών μέτρων προς 1.200 ευρώ /τ.μ, ήτοι 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Στην Καρδαμύλη κτήριο 1,25 στρεμμάτων έχει τιμή εκκίνησης 3.840/τ.μ., ήτοι 4,8 εκατομμύρια ευρώ. Στην Κορώνη κτήριο 1,1 στρεμμάτων έχει τιμή 2.000 ευρώ/τ.μ., ήτοι 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Στη Στούπα τουριστική κατοικία 500 τετραγωνικών μέτρων πωλείται 2.400 ευρώ/τ.μ., ήτοι 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης στην ίδια περιοχή παρόμοιο κτήριο 1.250 τετραγωνικών μέτρων πωλείται 3,8 εκατομμύρια ευρώ.
Στην πόλη της Καλαμάτας, στο κέντρο της πόλης, κτήριο 800 τετραγωνικών μέτρων συνολικά, παραδοσιακό, πωλείται έναντι 6 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα κτήριο σε άλλη περιοχή της Καλαμάτας, σε έκταση 20 στρεμμάτων, πωλείται αντί 27 εκατομμυρίων ευρώ!
Σύμφωνα με την παραπάνω κατάσταση, φαίνεται να υπάρχουν επίμονα και υπαρκτά σήματα ότι το ενδιαφέρον για αγορές στον ξενοδοχειακό κλάδο παραμένει υπαρκτό, παρά τη σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας.
Την ώρα που η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει με καθυστέρηση 14 μηνών (σ.σ. σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2016) και η προοπτική διατηρήσιμης επανόδου της χώρας στις αγορές δείχνει εκ νέου αμφίβολη, το «θερμόμετρο» στις συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και ενδιαφερόμενων επενδυτών για προβληματικά δάνεια εταιρειών με σημαντικά ακίνητα και ξενοδοχειακών μονάδων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Τα αμυντικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων σε γη, ακόμη και σε περίπτωση Grexit, οι χαμηλές τιμές και οι υψηλές υποσχόμενες αποδόσεις, δικαιολογούν το ρίσκο που παίρνουν ή εμφανίζονται διατεθειμένοι να πάρουν οι επενδυτές. Κατά τη διάρκεια του 2016, το ποσό των συναλλαγών για εξαγορές στο ξενοδοχειακό τομέα ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ.
Με το δεξί ξεκίνησε και η φετινή χρονιά, καθώς θα έχει σημαντική… ουρά νέων επενδύσεων. Υπό την πίεση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις δανείων των κλάδων real estate και ξενοδοχείων, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο και τους επιχειρηματίες να βάλουν λεφτά για να μην απωλέσουν τον έλεγχο των εταιρειών τους.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Απάντηση σε ρεπορτάζ του «Θάρρους» 
Εκ μέρους του δημάρχου Καλαμάτας λάβαμε την παρακάτω απάντηση με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας μας:
«Αναφορικά με δημοσίευμα στο “Θάρρος”, στις 10 Μαΐου 2017, με τίτλο “Μεγάλα λόγια, χαμένες ευκαιρίες…”, επισημαίνουμε ότι από το Δήμο Καλαμάτας καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια για την αξιοποίηση κάθε δυνατής πηγής χρηματοδότησης.
Τα προγράμματα ΤΑΠΤοΚ και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι συναφή. Η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, που είναι και το μείζον πρόγραμμα, προορίζεται για δύο ΑΣΤΙΚΟΥΣ χώρους, για την Καλαμάτα και για το δίπολο Άργους – Ναυπλίου. Το ΤΑΠΤοΚ προορίζεται για τους υπολοίπους 24 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επομένως είναι χωρίς αντικείμενο η συζήτηση περί υποβολής προτάσεως σε αυτό από πλευράς Δήμου Καλαμάτας.
Το πρόγραμμα ΤΑΠΤοΚ αφορά στη χρηματοδότηση έργων σε μη αστικές περιοχές, για τις οποίες ο Δήμος Καλαμάτας έχει προγραμματίσει να χρηματοδοτήσει σύνολο έργων μέσω προγράμματος, που θα προκηρυχθεί από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας στο άμεσο μέλλον.
Το πρόγραμμα Civitas, στο οποίο αναφέρεται το ρεπορτάζ, δεν παρέχει χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση έργων, αλλά αποτελεί απλώς ένα δίκτυο συνεργαζομένων Δήμων.
Τέλος, η αναφορά στη Σύρο σχετίζεται με υποψηφιότητα για βράβευση και όχι με χρηματοδοτικό εργαλείο.
Ο Δήμος Καλαμάτας έχει αποδείξει εμπράκτως ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για την αξιοποίηση κάθε είδους χρηματοδοτικού εργαλείου».
    Υ.Γ. Το ρεπορτάζ αναφερόταν στο CIVITAS (Ρέθυμνο) και στην υποψηφιότητα της Σύρου. Οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής και για τις δύο συνέργειες των παραπάνω Δήμων, οι οποίες, αν μη τι άλλο, θα δώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία στο τουριστικό τους προϊόν, δεν πείθουν. Εμείς άλλα διαβάσαμε στην… πλοήγησή μας στο διαδίκτυο. Αν αυτά η Δημοτική Καλαμάτας τα θεωρεί πρωτοβουλίες χωρίς καμία αξία, δικά της τα γένια, δικά της και τα χτένια. Άλλωστε, αυτή κρατάει και το μαχαίρι και το καρπούζι…   Α.Π.  

***  Αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο 
Εκδήλωση για το Νίκο Γκάτσο διοργανώνει το πολιτιστικό στέκι «μπουκαδούρα» (Πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας) αύριο Παρασκευή, 12 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, με προβολή ντοκιμαντέρ και μουσικό πρόγραμμα με τους: Πέτρο Κατσούλη (πιάνο), Τάσο Δράμπαλη (πνευστά), Κωνσταντίνα Θεοδωροπούλου και Χρήστο Κωνσταντόπουλο (τραγούδι).
Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας. Σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός από πατέρα. Τέλειωσε το Δημοτικό στην Ασέα και το Γυμνάσιο στην κοντινή Τρίπολη, όπου γνώρισε τα λογοτεχνικά βιβλία, τις μεθόδους αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών, το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Έτσι, όταν το 1930 μετέβη στην Αθήνα για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (διέκοψε μετά το δεύτερο έτος), ήξερε αρκετά καλά αγγλικά και γαλλικά, είχε μελετήσει τον Παλαμά, τον Σολωμό και το δημοτικό τραγούδι και παρακολουθούσε τις νεωτεριστικές τάσεις στην ποίηση της Ευρώπης.
Στην Αθήνα άρχισε να έρχεται σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Καθοριστική υπήρξε η γνωριμία του με τον Οδυσσέα Ελύτη το 1936. Συνδέθηκε με το ρεύμα του ελληνικού υπερρεαλισμού.
Το μοναδικό βιβλίο που εξέδωσε όσο ζούσε είναι η ποιητική σύνθεση «Αμοργός» (Αετός, 1943), η οποία θεωρείται κορυφαία δημιουργία του ελληνικού υπερρεαλισμού με τεράστια επίδραση στους νεότερους ποιητές.
Ο Γκάτσος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μετάφραση θεατρικών έργων.
Η μεγάλη συνεισφορά του, ωστόσο, είναι στο τραγούδι ως στιχουργού. Έφερε την ποίηση στο στίχο και κατάφερε να δώσει, κυρίως μέσω της συνεργασίας του με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον κανόνα του ποιητικού τραγουδιού. Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δήμο Μούτση, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη κ.ά.
Γράφοντας συνήθως πάνω στη μελωδία, με πρώτο το «Χάρτινο το φεγγαράκι», μίλησαν στις καρδιές του κόσμου πολλά μεμονωμένα τραγούδια του. Το σύνολο του στιχουργικού του έργου βρίσκεται συγκεντρωμένο στον τόμο «Όλα τα τραγούδια» (εκδ. Πατάκη, 1999).
Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του, ενώ το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης για τη συμβολή του στη διάδοση της ισπανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

*** Ξεκινά αύριο το διήμερο Α΄ Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας 
Ξεκινά αύριο στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» το διήμερο Α΄ Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές» του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με θέμα «Στάσεις και Επαναστάσεις:
Ιδεολογικές αφετηρίες και εμπνευσμένοι πρωταγωνιστές. Από τις κατακτήσεις στις προσδοκίες και το όραμα».
Ακολουθεί το πρόγραμμα:
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΜΑΪΟΥ
9:30–10:30   Προσέλευση – εγγραφές
Προεδρείο: Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος
10:30: Επίσημη έναρξη Α΄ Συνεδρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
10:30–11:00: Χαιρετισμοί από τον αν. πρύτανη, καθ. Γ. Ανδρειωμένο, τον κοσμήτορα της ΣΑΕΠΣ, καθ. Αλ. Γ. Κ. Σαββίδη, τον πρόεδρο του Τμήματος ΤΙΑΔΠΑ, αν. καθ. Ν. Ζαχαριά, τον πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, αν. καθ. Β. Λ. Κωνσταντινόπουλο, Πολιτικές και Διοικητικές Αρχές
 Α΄ Συνεδρία
11:00 - 11:15: Χαιρετισμός και Εναρκτήριος Λόγος "Η προβληματική του Συνεδρίου, οι διαθεσιμότητες των Γερμανικών Αρχείων και ο ελληνικός 20ός αιώνας" από τον αν. καθ. Θ. Χρήστου
11:15 - 11:30: Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος "Η στάση των μεταξικών στρατηγών και η κυβέρνηση Τσολάκογλου"
11:30 - 11:45: Ηλ. Μπιτσάνης "Ο Λούλης Τσικλητήρας και η δράση του"
11:45 - 12:00: Κονδυλία Πινέλη, "Ο Βενιαμίν Λέσβιος και οι επαναστατικές του ιδέες για την ελληνική παιδεία"
12:00 - 12:15: Άγγελος Λίβερης – Ιωάννα Μπέη "Ο Ρήγας Φεραίος και η ιδεολογική προετοιμασία της Επανάστασης"
Διάλειμμα
12:30 - 12:45: Ασημίνα Ξουλεή – Νικόλαος Χριστόπουλος "Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τους πίνακες του Παναγιώτη Ζωγράφου - Μία συμβολή του Μακρυγιάννη στο 1821"
12:45 - 13:00: Χρήστος Βούρτσας "Η μάχη στο Βαλτέτσι (12 και 13 Μαΐου 1821)"
13:00 - 13:15: Χαράλαμπος- Χρίστος Καραγιάνννης "Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος των ετών 1823-1825"
13:15 - 13:30: Παρασκευή Βλαχογιώργη "Η σημαντική μάχη των Μύλων (1825)"
Συζήτηση - Διάλειμμα
 Β΄ Συνεδρία - Προεδρείο Φ. Πετρόπουλος
14:15 - 14:30: Μαρία Ανδριανού "Ο θάνατος του Γεωργίου Καραϊσκάκη"
14:30 - 14:45: Νικόλαος Μελιτσιώτης "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Η ζωή του μεγάλου Έλληνα και το έργο του στην Επανάσταση"
14:45 - 15:00: Ευγενία Κολοκάθη "Η ναυμαχία του Ναυαρίνου"
15:00 - 15:15: Παναγιώτης Τράκας "Τα Μουσουρικά και η πολιτική τους διάσταση"
15:15 - 15:30: Παναγιώτης -Χρήστος Τσακαρδάνος - Μαριάνθη Πανάγου "Μεγάλη Ιδέα: Από τη σύλληψη στην εδραίωση και από την ενδυνάμωση στην παύση. Αντιφατικές πτυχές και επιδράσεις"
Διάλειμμα
15:45 - 16:00: Μιχαήλ Παπαμιχαήλ "Ο αντιδυναστικός αγώνας και η έξωση του Όθωνα"
16:00 - 16:15: Άρτεμις Σκρεπέτη "Ο Βασίλειος Ζαχάρωφ ως ιστορικό και μυθιστορηματικό πρόσωπο: Ειρηνιστής ή καταχραστής; Απόπειρα σκιαγράφησης της προσωπικότητάς του"
16:15 - 16:30: Κυριάκος Μαυροειδέας "Ο πόλεμος του Μπολιβάρ. Από την αριστοκρατία στη λαϊκή εξέγερση και το φιλελευθερισμό. Η Μεγάλη Κολομβία και ο Άνταμ Σμιθ"
16:30 - 16:45: Αριστείδης Αποστολόπουλος "Το μυστήριο της δολοφονίας του βασιλιά Γεωργίου Α’ "
Συζήτηση - Διάλειμμα
 Γ΄ Συνεδρία - Θ. Χρήστου
18:00 - 18:15: Ευγενία Κουρέτα "Ο εθνικός διχασμός και οι επιπτώσεις του"
18:15 - 18:30: Άρτεμις Διαμαντοπούλου "Πολεμική διπλωματία μέσα από τη δράση του Λώρενς της Αραβίας"
18:30 - 18:45: Χρήστος Τσούνιας "Η επανάσταση, οι κατακτήσεις και το όραμα του Άρη Βελουχιώτη"
18:45 - 19:00: Δημήτριος Καρακούσης "ΕΟΚΑ - Ο αγώνας της Κύπρου έναντι του βρετανικού ζυγού 1955-1959"
19:00 - 19:15: Σταυρούλα Πλακουδάκη – Παναγιώτης Τσελέκης "Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Γεωργίου Παπανδρέου και οι κοινωνικές προεκτάσεις της"
19:15 - 19: 30: Αποστολίνα Τζιμίρη "Ο αγώνας της τέχνης κατά της χούντας- Το «μεγάλο μας Τσίρκο»"
Συζήτηση - Διάλειμμα
 ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΪΟΥ
9:30–10:00 Προσέλευση – εγγραφές
Προεδρείο: Θ. Χρήστου
 Α΄ Συνεδρία
10:00 - 10:30: Χαιρετισμός και Εναρκτήριος Λόγος "Από τις ιδεαλιστικές ουτοπίες στους αμοραλιστικούς πραγματισμούς" από τον επίτιμο πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο
10:30 - 10:45: Φίλιππος Μπάμης "Η δική μου Μαρία Κάλλας (1923 - 1977): 40 χρόνια από το θάνατό της"
10:45 - 11:00: Παναγιώτης Πετρόπουλος "Ιούλιος 1965: Μήνας ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία"
11:00 - 11:15: Παναγιώτης Δεδούσης "Νεοελληνικός Διαφωτισμός ως επανάσταση λαών και ιδεών"
11:15 - 11:30: Ιωάννης Οικονομόπουλος "Αδαμάντιος Κοραής: Επιστολές για την εκπαίδευση και την ίδρυση σχολείων"
11:30 - 11:45: Ελένη Τσουμπλέκα "Η επίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων και η δημιουργία των ξενικών κομμάτων κατά την Επανάσταση του 1821"
11:45 - 12:00: Παγώνα Γεωργοπούλου "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Η ηθική διάσταση του ήρωα"
Διάλειμμα
12:15 - 12:30: Ηλίας Σμυρλής "Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας κατά το 19ο αιώνα"
12:30 - 12:45: Παναγιώτης Νίκας "Ο ελληνικός στρατός κατά το 19ο αιώνα"
12:45 - 13:00: Δήμητρα Φουσιάνη "Η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου μέσα από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη"
13:00 - 13:15: Ιωάννα - Σουλτάνα Κοτσώρη "Πώς ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός συνέβαλε στην ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης των Νεοελλήνων"
13:15 - 13:30: Μαρίνα Νάσαινα " Η συμβολή του Αδαμάντιου Κοραή στην πνευματική αφύπνιση του Ελληνισμού"
Συζήτηση - Διάλειμμα
 Β΄ Συνεδρία - Π. Πετρόπουλος
14:15 - 14:30: Σταυρούλα Γιαννοπούλου "Ο Κρητικός ήρωας Ιωάννης Δασκαλογιάννης"
14:30 - 14:45: Ισιδώρα Καυκά "Όψεις της θρησκευτικής και εκπαιδευτικής διαμάχης στη μείζονα γεωγραφική Μακεδονία 1870-1904"
14:45 - 15:00: Παναγιώτα Γράψα "Σύνταγμα του 1899 - Επανάσταση του Θερίσου (1905): Από τη συνταγματική επιταγή στη συνταγματική εκτροπή"
15:00 - 15:15: Ιωάννης Ανδριανόπουλος "Το κίνημα του Θερίσου και η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα"
15:15 - 15:30: Ελπίδα Σγούρου "Καλλιρρόη Παρρέν: Η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια"
15:45 - 16:00: Βασιλική Χρυσανθακοπούλου "«Εστρατολόγουν μείρακας και εφήβους 12-18 ετών προοριζομένους διά τα στιλβωτήρια των συγγενών των»: Παιδική εργασία στα στιλβωτήρια των ΗΠΑ"
Συζήτηση - Διάλειμμα
 Γ΄ Συνεδρία - Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος
16:45 - 17:00: Νότα Πανουσοπούλου "Από το Φεβρουάριο του 1917 στην Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917"
17:00 - 17:15: Σταύρος Αράπογλου "Αραβική Άνοιξη: Πρώτες αναγνώσεις"
17:15 - 17:30: Μαρία Αρβανίτη "Η επαναστατική φλέβα του Π. Κανελλόπουλου στα χρόνια της Κατοχής"
17:30 - 17:45: Πολυτίμη Γεωργοπούλου "Το παιδί και η πείνα την περίοδο της Κατοχής μέσα από την παράλληλη οπτική της λογοτεχνικής παραγωγής της εποχής"
17:45 - 18:00: Μαρία Ξυδιά "Η πολιτική δράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή τα χρόνια 1955-1963"
Συζήτηση
18:15 –18:30 Θανάσης Χρήστου «Συμπεράσματα συνεδρίου - Ολοκλήρωση εργασιών»

***  Jazz street concert απόψε στο ιστορικό κέντρο Καλαμάτας 
Το Lindy Hop Kalamata και το Kardamili International Jazz Festival διοργανώνουν ένα jazz street concert με την Ingrid Lucia και την μπάντα της από την Νέα Ορλεάνη,απόψε Πέμπτη 11 Μαΐου στον πεζόδρομο της οδού Αμφείας.
Θα προηγηθεί μάθημα χορού Lindy Hop από το Lindy Hop Greece στις 19.30.
Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη των καταστημάτων της Οδού Αμφείας.
Βίντεο : Ingrid Lucia Cry ,  https://youtu.be/JaRGgeQ1lP4 .-

***  Μητέρα κατήγγειλε το σύζυγό της για βιασμό της 13χρονης κόρης τους 
Στην έκδοση εντάλματος σύλληψης προχωρά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λέσβου μετά την καταγγελία για τον κατ' εξακολούθησε βιασμό 13χρονου κοριτσιού από τον πατέρα του.
Το όλο θέμα ήρθε στο φως, την Τετάρτη, όταν η μητέρα της 13χρονης προέβη σε σχετική καταγγελία στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης. Άμεσα, ο καταγγελλόμενος εντοπίστηκε και προσήχθη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου όπου και παραμένει, έως της έκδοσης του εντάλματος σύλληψής του.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, το παιδί φέρεται να βίωνε τον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης για περισσότερο από δύο χρόνια. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η φανερή κακή ψυχολογική κατάσταση του παιδιού μαζί με τη συμπεριφορά της προκάλεσαν την ανησυχία των εκπαιδευτικών στο σχολείο, όπου φοιτούσε κι έτσι ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται το μαρτύριο, το οποίο η 13χρονη ζούσε.
Σημειώνεται ότι ο φερόμενος ως δράστης είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές πριν από μερικά χρόνια, κατηγορούμενος για υπόθεση κακοποίησης, αλλά τότε είχε αθωωθεί. Με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους ζουν σε χωριό κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Σε… σειρά απολύσεως το Στρατόπεδο στην Καλαμάτα 
 Το σχέδιο του Υπουργείου προβλέπει… καλοκαιρινό «λουκέτο»
 Κάθε χρόνο περίπου, την τελευταία πενταετία, το στρατόπεδο της Καλαμάτας ανοίγει και κλείνει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), αλλά και την ισχύ των πιέσεων που δέχεται η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου από τοπικούς παράγοντες.
Σύμφωνα, όμως, με τελευταίες πληροφορίες, οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και αλλάζουν τα στρατόπεδα που θα χρησιμοποιούνται ως κέντρα νεοσυλλέκτων με πιλοτικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πλέον οι νέοι οπλίτες θα κατατάσσονται σε Αττική, Βοιωτία, Μακεδονία, Θράκη και νησιά του Αιγαίου
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταρτίσει από τις αρχές Φεβρουαρίου σχέδιο αναδιοργάνωσης του συστήματος κατάταξης, υποδοχής και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων Οπλιτών, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και την αντικατάστασή τους από 13 Σημεία Κατάταξης.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από έγγραφο του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένου, όπου εμμέσως παραδέχεται ότι η αλλαγή στον τρόπο κατάταξης των στρατιωτών θητείας που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, θα επιφέρει αλλαγές σε όλα τα στρατόπεδα που φιλοξενούσαν Κέντρα Νεοσυλλέκτων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η αναδιοργάνωση δομών των Ενόπλων Δυνάμεων αποσκοπεί στη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους και στη βέλτιστη χρησιμοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Υπό το πρίσμα αυτό εξετάζονται τρόποι για τη μέγιστη αξιοποίηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων, με κέντρο βάρους τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών και την επίτευξη οικονομίας κλίμακος.
Τέλος, κάνει γνωστό ότι η εν λόγω διαδικασία θα εφαρμοστεί πιλοτικά, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, κατόπιν συνολικής αξιολόγησης.
  Δηλώσεις Καμμένου
Μιλώντας για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων, σε δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος σημείωσε: «Μελετάται η δυνατότητα να εκπαιδεύονται κατ’ ευθείαν οι νεοσύλλεκτοι στις Μονάδες που θα υπηρετήσουν, να μη χάνονται δηλαδή αυτές οι 45 ημέρες».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα aegeanews.gr, τα Σημεία Κατάταξης τον Ιούλιο για τους νεοσύλλεκτους δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τα Κέντρα Εκπαίδευσης, αλλά είναι τα ακόλουθα: ένα πλησίον της Αθήνας (ΚΕΤΘ Αυλώνα), ένα Θεσσαλονίκη (πιθανώς στο 586 Μ/Π ΤΠ), ένα πλησίον Ξάνθης (Στρατόπεδο «Υπίατρου Τριανταφυλλίδη»), ένα πλησίον Λάρισας (ΚΕΥΠ), ένα στην Κρήτη, ένα στην Κω, ένα στη Ρόδο, ένα στη Σάμο κι ένα στη Χίο
Ένα ανάλογο σχέδιο είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Νικόλαος Ντούβας, επί υπουργίας Σπηλιωτόπουλου. Το πρόβλημα ήταν ότι οι πιέσεις που άσκησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν τέτοιες που σε πρώτη φάση παρέμειναν ανοικτά τα Κέντρα Εκπαίδευσης παράλληλα με τα νέα Κέντρα που άνοιξαν σε όλη την παραμεθόριο.
Το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος χαρακτηρίζει ως “χαμένο χρόνο” τις ημέρες που γίνεται η εκπαίδευση εκτός των μονάδων που οι στρατιώτες υπηρετούν, δείχνει και τι μπορεί να έχει στο μυαλό του για το μέλλον των Κέντρων Εκπαίδευσης.
Το ερώτημα είναι τι θα γίνουν εάν θα κλείσουν. Θα πωληθούν; Θα παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έναντι κάποιου μικρού τιμήματος όπως πρόσφατα το «Στρατόπεδο Μελά», ή ενδέχεται να αποτελέσουν και λύση στο πρόβλημα της στέγασης των μεταναστών; Όπως και να έχει, σε λίγους μήνες λογικά θα μάθουμε, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει υλοποιηθεί το σχέδιο.
  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***  Nα στηρίξουμε την αυθεντική Καλαμάτα 
Η Καλαμάτα είναι πλέον κορυφαίος τουριστικός προορισμός,  και αυτό είναι δίχως άλλο μια πολύ θετική είδηση. Κάθε χρόνο, ειδικά τα καλοκαίρια, περνούν από  την πόλη μας όλο και περισσότεροι επισκέπτες, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, την έχουν καθιερώσει ως μόνιμο προορισμό αναψυχής και χαλάρωσης. Σε πρώτη ανάλυση αυτό σημαίνει πως αξιοποιούμε τη φυσική ομορφιά της πόλης. Η Καλαμάτα είναι αντικειμενικά μια ξεχωριστή πόλη. Οι ιδιώτες
που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης, βελτιώνονται κάθε χρόνο. Σ’ αυτό συμβάλλουν καθοριστικά πρωτοβουλίες όπως το Σχολείο Τουρισμού, αλλά και οι ίδιοι οι επισκέπτες που δείχνουν ο καθένας με το δικό του τρόπο τι θα ήθελε να δει στην επόμενη επίσκεψη του και τι δεν του άρεσε ενδεχομένως σ’ αυτή. Υπάρχει, όμως, μια πολύ βασική λεπτομέρεια, στην οποία δυστυχώς δίνουν ελάχιστη σημασία οι καταστηματάρχες. Σχετίζεται με την προβολή και τη στήριξη των τοπικών προϊόντων και υπό ευρεία έννοια στην τόνωση της τοπικής αγοράς. Τα περισσότερα καταστήματα προσφέρουν κατεψυγμένα και ξενόφερτα προϊόντα, την ώρα που οι παραγωγοί της εύφορης μεσσηνιακής γης τα διαθέτουν φρέσκα και σε πολύ καλύτερη ποιότητα. Γιατί, για παράδειγμα, να σερβίρουμε αμερικανικές προτηγανισμένες πατάτες και ολλανδικά τυριά, όταν δε λείπει από την τοπική αγορά ούτε το ένα, ούτε το άλλο; Είναι δυνατό την ώρα που τόσες κουζίνες σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιούν το παρθένο μεσσηνιακό ελαιόλαδο, να εμπιστεύονται οι τοπικές επιχειρήσεις λάδια χαμηλής ποιότητας, επιβλαβή για την υγεία; Δεν είναι αδιανόητο στην άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα Καλαμάτα, να συναντάς στα τραπέζια κατεψυγμένα ψάρια; Τα μεσσηνιακά κρασιά και το παραδοσιακό ούζο, σε τι υστερούν αλήθεια από τα εισαγόμενα ποτά; Ο αντίλογος των επιχειρηματιών συνοψίζεται σε δύο σκέλη. Στην τιμή και στη ζήτηση. Στο αντίτιμο που πρέπει να καταβάλλουν για να τα προμηθευθούν από τους τοπικούς παραγωγούς και στο τι ζητάνε πραγματικά οι πελάτες, επισκέπτες ή και ντόπιοι. Το πρώτο είναι ζήτημα που το γνωρίζουν καλύτερα από όλους αυτοί που το ζουν εκ των έσω. Ως γνωστόν, όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει και όσοι δε διατηρούμε δική μας επιχείρηση, δεν
μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα τον επιχειρηματία που αγωνιά καθημερινά. Το δεύτερο, όμως, η ζήτηση των τοπικών προϊόντων από πλευράς επισκεπτών, δεν αφορά μόνο τους καταστηματάρχες. Ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς, αλλά επηρεάζει την μελλοντική πορεία της πόλης συνολικά. Αν δεν τα προμοτάρουν οι καταστηματάρχες, είναι επόμενο να μην τα ζητούν οι επισκέπτες. Φυσική ομορφιά έχουν και άλλες πολλές πόλεις στην Ελλάδα. Το στοίχημα της Καλαμάτας, είναι όσοι την επισκέπτονται γιατί εντυπωσιάζονται απότο μαγευτικό τοπίο, να την αγαπήσουν και για τα εξαιρετικά προϊόντα που προσφέρει ο τόπος.
  του Ηλία Γεωργουλάκου

***  Απεργία – αποχή των εργαζομένων στο Δημόσιο από κάθε διαδικασία αξιολόγησης 
 Το συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΑΔΕΔΥ, δηλαδή των Δημοσίων Υπαλλήλων, αρνείται κάθε αξιολόγηση, προβάλλοντας κάποιες αστείες δικαιολογίες που δεν πείθουν ούτε τα νήπια. Θαυμάστε τη συνδικαλιστική ανευθυνότητα της ΑΔΕΔΥ, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε στις 15/3/2017 να προκηρύξει απεργία – αποχή όλων των εργαζομένων στις Δημόσιες Υπηρεσίες από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα. Σας καλούμε να στηρίξετε αυτή τη νόμιμη και απόλυτα τεκμηριωμένη απόφασή μας για τους παρακάτω λόγους:
Η μνημονιακή πειθαρχία όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια επιτάχυνε τις ακραίες νεοφιλελεύθερες “μεταρρυθμίσεις” που ξεκίνησαν πριν από 25 χρόνια, και με άλλοθι την κρίση θέλουν να ολοκληρώσουν ένα σχέδιο που προβλέπει εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, δουλειά χωρίς δικαιώματα και κράτος χωρίς κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες, παρά μόνο προνοιακές για επιβίωση.
Στο Δημόσιο, ήδη, από το 2000, με τη θεωρία περί ευέλικτου και επιτελικού κράτους, εκχωρήθηκαν πολλές αρμοδιότητες σε εργολάβους και ιδιώτες, υποβαθμίστηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες και όλες οι τεχνικές και άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με τη συντήρηση και την ανάπτυξη των υποδομών των πόλεων και ιδιωτικοποιήθηκαν όσες ήταν κερδοφόρες και υπήρχε ενδιαφέρον από τους ιδιώτες.
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου, ψηφίζει και υλοποιεί το “πακέτο” που αφορά στην οργάνωση και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Και μάλιστα, αν κρίνουμε από αυτά που γράφονται στις εγκυκλίους που εκδίδει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βιάζεται ιδιαίτερα!».
Κοντεύουμε σαράντα χρόνια χωρίς αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Έτσι θέλησε το ΠΑΣΟΚ, από το 1981, όταν κέρδισε την εξουσία. Με το Νόμο 1264/1982, για το συνδικαλισμό, οι συνδικαλιστές, από ελεγκτές της εξουσίας, έγιναν μέτοχοι της εξουσίας. Έτσι γεννήθηκαν οι επαγγελματίες συνδικαλιστές, που πολλοί από δαύτους δεν έχουν δουλέψει σχεδόν καθόλου. Έτσι γεννήθηκαν οι «Κολλάδες», η ντροπή και η ξεφτίλα του συνδικαλισμού, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι θέλησε το ΠΑΣΟΚ, έτσι και έγινε. Μαζί με το κομματικό κράτος δημιουργήθηκε το συνδικαλιστικό κράτος. Η συνέχεια είναι γνωστή.  Όλοι, κουτσοί- στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα, δηλαδή διορισμός στο Δημόσιο. Και βέβαια, αυτό, μαζί με την κομματικοποίηση, είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του κράτους, της δημόσιας διοίκησης.
Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο ότι το κράτος-η δημόσια διοίκηση αποτελεί το μεγάλο ασθενή. Αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα που εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας. Επιπλέον, το ελληνικό κράτος κατατάσσεται στα «αποτυχημένα κράτη», μαζί με αυτά της Αφρικής και της Ασίας.
Και βέβαια αυτή την αποτυχία και την ανικανότητα του κράτους τη γνωρίζουν και την υφίστανται όλοι οι πολίτες. Αλήθεια, υπάρχει πολίτης που να μην έχει ταλαιπωρηθεί, να μην έχει αγανακτήσει με τη μακαριότητα και την ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης;
Και ενώ η διάλυση και η ανικανότητα του κράτους είναι γνωστή σε όλους, το κομματικό/πολιτικό σύστημα είναι ανίκανο να πράξει τα αυτονόητα. Δηλαδή, να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Στη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου επιτελικού κράτους.
Αυτή την ανικανότητα τη διορθώνει η τρόικα. Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που μας επιβάλλει, είναι και η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Και πολύ ορθά. Αυτό απαιτεί το συμφέρον του λαού. Αυτό επιβάλλει ο κοινός νους.
Ασφαλώς, ο εκσυγχρονισμός του κράτους επιβάλλει και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή, κάτι το αυτονόητο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αναπτυγμένη χώρα, που να μην έχει αξιολόγηση των υπαλλήλων της. Και αυτό το αυτονόητο το αρνούνται τα γερόντια του παλαιοκομματισμού, των πελατειακών σχέσεων, της φαυλοκρατίας, της αναξιοκρατίας και της αργομισθίας της ΑΔΕΔΥ.
Την ευθύνη για τη σαραντάχρονη ασυλία (τη μη αξιολόγηση) των δημοσίων υπαλλήλων την έχει ολόκληρο το κομματικό/πολιτικό σύστημα, διότι: η  Κεντροδεξιά, που κυβερνούσε τόσα χρόνια, στάθηκε ανίκανη να εφαρμόσει την αξιολόγηση. Η Κεντροαριστερά, αφού κατάργησε την αξιολόγηση (ΠΑΣΟΚ), στη συνέχεια, το μεν ΠΑΣΟΚ στάθηκε ανίκανο, η δε Αριστερά αντιδρούσε σε οποιαδήποτε αξιολόγηση. Και βέβαια, στην αντίδραση πρωτοστατούσαν τα κομματικά συνδικάτα.
Όμως, αλίμονο, αν η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει την άδεια από την ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Γι’ αυτό οφείλει να προχωρήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των αντιδραστικών.
  Κάθε Κυριακή με Θάρρος
Γράφει ο Παύλος Μάραντος*
  *Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης
marantosp@gmail.com

***  Περί κυριακάτικης εργασίας 
Οι κοινωνίες που λειτουργούν με σύνεση, βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από εκείνες που αντιδρούν παρορμητικά. Κι αυτό, γιατί η λογική είναι διαχρονικά καλύτερος σύμβουλος από το θυμικό ένστικτο.
Η κυριακάτικη εργασία είναι ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια. Η κρίση έφερε στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα που σε άλλες εποχές θα φάνταζαν αδιανόητα για τον Έλληνα. Τώρα, όμως, η ανάγκη, που είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη από την αρχαιότητα,
έχει αμφισβητήσει πολλά από τα παρελθοντικά θέσφατα.
Αν ρωτήσουμε τους πολέμιους της κυριακάτικης εργασίας, δύσκολα θα πάρουμε σαφή απάντηση. Οι περισσότεροι στέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων, που έρχεται με έναν απάνθρωπο τρόπο να ξεζουμίσει τον εργαζόμενο.
Στην αντίπερα όχθη, οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου μέτρου θα μιλήσουν για την απελευθέρωση της αγοράς και τη ρήξη με τον κρατισμό.
Είναι και επίκαιρο. Τι από τα δύο ισχύει; Σε απόλυτο βαθμό κανένα. Κάποιος από τους δύο δεν πρέπει να έχει δίκιο; Θα μπορούσαν να έχουν και οι δύο, αλλά ο
τρόπος που λειτουργεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομική κατάσταση που βιώνει δυσκολεύουν την απάντηση.
Ας το δούμε σφαιρικά. Τα καταστήματα που ήταν μέχρι τώρα ανοικτά τις Κυριακές, σχετίζονται με το χώρο της εστίασης στην πλειοψηφία τους. Εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες. Καταστήματα που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος στο κυριακάτικο ρεπό του. Αν, όμως, εργαστεί και την Κυριακή, αυτόματα δε θα μειωθεί ο τζίρος των καταστημάτων αυτών;
Σε περίπτωση που εργαστεί, θα είναι αισθητή η διαφορά στα κέρδη του; Είναι, άραγε, πολλοί από αυτούς που θέλουν να αγοράσουν ένα ρούχο ή μια συσκευή και δε προλαβαίνουν μέσα στην εβδομάδα;
Αν ζούσαμε σε κοινωνία αγγέλων, με μια αγορά που λειτουργεί εύρυθμα και νόμιμα και οι δύο απόψεις θα μπορούσαν να βρουν μια τέλεια εφαρμογή, χωρίς κόστος. Τα καταστήματα θα άνοιγαν και οι πολίτες θα τα
γέμιζαν για να ξοδέψουν χρήμα. Ύστερα θα έπαιρναν το ρεπό τους μιαν άλλη μέρα της εβδομάδας και θα ξόδευαν τα χρήματα που θα έπαιρναν από τον κυριακάτικο τζίρο του καταστήματος.
Από την άλλη, αν παρέμεναν κλειστά, θα περνούσαν την Κυριακή στηρίζοντας με την οικογένειά τους τα τοπικά καταστήματα εστίασης, με τα χρήματα που θα έβγαζαν τις άλλες μέρες.
Τίποτα από τα δύο δεν μπορεί να συμβεί εν προκειμένω στην Ελλάδα, χωρίς επιπτώσεις και δίχως ρίσκο. Κι αυτό, γιατί δε ζούμε σε κοινωνία αγγέλων. Το δίκοπο μαχαίρι της κυριακάτικης εργασίας έχει από τη μία
πλευρά του τη μειωμένη κίνηση της αγοράς και τους χιλιάδες ανέργους και από την άλλη την οικονομική κατάσταση, που στενεύει όλο και περισσότερο και πολλούς απλήρωτους εργαζόμενους. Κανένας δεν μπορεί να
αποκλείσει την πιθανότητα κάποιων παραπάνω εσόδων, που είναι απαραίτητα, ούτε και να εγγυηθεί την πληρωμή των εργαζομένων σε περίπτωση που αυτά δεν έλθουν.
Αν δε δούμε την εφαρμογή του μέτρου στην αγορά, δεν μπορούμε να ξέρουμε το αποτέλεσμα με βεβαιότητα. Αν
πάλι τη δούμε και δεν είναι το πολυπόθητο;
  Του Ηλία Γεωργουλάκου

***  ΠΑΓΩΤΟ οι Τούρκοι! ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΝ στα μάτια τους... (φωτογραφίες)

~ Σοκ έπαθαν σήμερα το πρωί οι Τούρκοι στα νότια σύνορα με τη Συρία, όταν είδαν να κυματίζει η Ρωσική σημαία.

Πρόκειται για τη συνοριακή γραμμή του Kilis που συνορεύει με το Afrin, το οποίο τώρα ελέγχουν οι Κούρδοι. Σήμερα το πρωί υψώθηκε η Ρωσική σημαία, δείγμα της επιρροής που έχουν στην περιοχή, οι οποίοι με τον τρόπο τους προειδοποίησαν την Άγκυρα να μην προσπαθήσει να καταλάβει την συγκεκριμένη περιοχή.
Η περιοχή είναι Κουρδικός θύλακας του YPG και η Τουρκία θεωρεί ότι τα σύνορά τους στην περιοχή βρίσκονται σε κίνδυνο. Μετά όμως την ύψωση της Ρωσικής σημαίας θα σκεφτούν διπλά και τριπλά πριν τολμήσουν να επιτεθούν... 

***   ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ για τα ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΝΗ! Η Αλ Κάιντα το ομολογεί... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Ομολογεί ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στη Συρία, Abu Jaber ομολογεί σε βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση και τα «Λευκά Κράνη».
Όπως τονίζει, στέλνει «ένα μήνυμα ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης στους κρυμμένους στρατιώτες της επανάστασής μας. Στην κορυφή της λίστας είναι οι γονείς των μαρτύρων και οι άνδρες των Λευκών Κρανών».
Εδώ γεννάται το ερώτημα γιατί η Αλ Κάιντα να ευχαριστεί τα Λευκά Κράνη για τις «υπηρεσίες» τους, αν δεν υπάρχει στενότερη σχέση…
 Βίντεο: Leader of Al-Qaeda in Syria calls the White Helmets "the hidden soldiers of the revolution" , https://youtu.be/cpuxgbyNlO8 .-

***   ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VoiceNews! To EΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στέκι ΝΑΡΚOΜΑΝΩΝ! Απόν το κράτος... (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

~  Σοκάρουν οι αποκλειστικές φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε, στις οποίες απεικονίζεται με έναν από τους χειρότερους τρόπους η έλλειψη ασφάλειας και η απουσία του κοινωνικού κράτους.


Πρόκειται για έναν δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα ακριβώς από το Εθνικό Θέατρο. Οι ναρκομανείς έχουν μετατρέψει το σημείο στέκι τους και κάνουν χρήση τοξικών ουσιών οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και όπως βλέπετε, αυτό που αφήνουν πίσω τους είναι απερίγραπτο.

Μάλιστα, όπως μπορείτε να διακρίνετε σε μια φωτογραφία, στο σημείο υπάρχουν παιδιά που επισκέπτονται το θέατρο και γίνονται μάρτυρες αυτού του αποτρόπαιου θεάματος.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι το μοναδικό σημείο στην πρωτεύουσα όπου βλέπουμε μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση, καθώς, υπάρχουν μαρτυρίες και για άλλα κεντρικά σημεία.
Το κράτος επιδεικνύει μια αδικαιολόγητη αδιαφορία και οι πολίτες της Αθήνας είναι αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη καθημερινότητα, από την οποία, δυστυχώς, δεν μπορούν να προστατευθούν ούτε τα παιδιά.






***  Μη ΧΑΣΕΤΕ! Σειρά ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΝ του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! Σήμερα στον Α.Λιάτσο...

~  Ο Κυριάκος Βελόπουλος συνεχίζει να μεταφέρει το μήνυμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης.
Τα μεσάνυχτα της ΠΕΜΠΤΗΣ, 11 Μαΐου, θα φιλοξενηθεί στον Αιμίλιο Λιάτσο στο Kontra Channel, ενώ, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Μαΐου θα βρίσκεται στην εκπομπή του Γιάννη Παπαγιάννη, «Kontra news», στο κανάλι Kontra, στις 20:00.
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα μιλήσει για την τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα και θα πει αλήθειες που ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει.
Συντονιστείτε ΟΛΟΙ…

***  ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΞΕΦΤΙΛΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ... (ΒΙΝΤΕΟ)

~   Καμιά φορά είναι απολαυστικό να βλέπεις τα παλιά βίντεο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι «ταπείνωναν» την τρόικα (ή θεσμούς) και έλεγαν με στόμφο πως ήρθε η ώρα να σηκώσουμε κεφάλι στους κακούς δανειστές.
Σήμερα τους ακούμε να λέγε ακριβώς τα αντίθετα. Μάλιστα η Αχτσιόγλου, που σήμερα έχει αναλάβει να διαλύσει το ασφαλιστικό, έλεγε πριν από μόλις 2 χρόνια «Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι και τότε οι δανειστές θα είναι σκυφτοί».
Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Δείτε το βίντεο και γελάστε ελεύθερα:
Βίντεο :  Αχτσιόγλου τo 2015: Το δίκιο το φτιάχνουν οι λαοί , https://youtu.be/vEkjwxXALcU  .-

***  ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!  Εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες στα Βαλκάνια...

~  Με αφορμή την πολεμική άσκηση «Jackal Stone 2017» εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες πάνε στη Βοσνία, όμως κάποια στοιχεία δημιουργούν ορισμένα πολύ σημαντικά ερωτήματα.
Συγκεκριμένα, στην άσκηση αυτή δεν θα συμμετάσχουν Σερβοβόσνιοι στρατιώτες και πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι άλλο ένα σημάδι για την αποσταθεροποίηση που έρχεται στα Βαλκάνια.
Η άσκηση θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο και πολλοί πιστεύουν ότι η απουσία Σερβοβόσνιων είναι εσκεμμένη, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν να προετοιμαστούν για πιθανή προσπάθεια απόσχισης των Σερβοβόσνιων από τη χώρα και την ένωσή τους με την Σερβία.
Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Μίλοραλ Ντόντικ έχει αρκετά στενές σχέσεις με τη Μόσχα και σε κάθε του κίνηση συμβουλεύεται Ρώσους αξιωματούχους. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι στο Κοσσυφοπέδιο ή στην ΠΓΔΜ, οι Σερβοβόσνιοι θα βρουν ευκαιρία να εξεγερθούν και προετοιμάζονται.
Παρά την δήλωση του Ντόντικ ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να αλλάξουν τα σύνορα της χώρας, οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για τα χειρότερα...

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

 *** Για το Europa Legue  2οι αγώνες  :

Πέμπτη  11-05-2017  :
 
~** Μάντσεστερ Γ. -Θέλτα   1-1 .- ^Στον η Μαντσεστερ Γ.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ρομέρο – Βαλέντσια, Μπαϊγί, Μπλιντ, Νταρμιάν – Ερέρα, Φελαϊνί – Λίνγκαρντ, Πογκμπά, Μικιταριάν - Ράσφορντ
Θέλτα: Σέρχιο Άλβαρεθ – Μάγιο, Καμπράλ, Ρονκάλια, Τζόνι – Ραντόγια, Ερνάντεζ, Βας – Σίστο, Άσπας, Γκουιντέτι

~** Λυόν -Αγιαξ    3-1  .- ^ Στον τελικό ο Αγιαξ  .-

***   Στο ΑΟΚΑ 1ος  αγώνας ,
~* ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΕΚ  80-70 , (35-39) .- ^

Τα  δεκάλεπτα : 23-15 , (35-39) , 60-50 , 80-70 .-
Διαιτητές του ματς οι Πηλοΐδης, Μάνος και Τσώνος.

Με τους Μπουρούση, Σίνγκλετον, Χαραλαμπόπουλο, Φελντέιν και Καλάθη ο Παναθηναϊκός στην αρχική του πεντάδα ΚΑΙ.. Γκίστ , Τζέϊμς Παππάς , Φώτσης, Ρίβερς, ενώ από την άλλη η ΑΕΚ ξεκινά με τους Μαυροειδή, Μαυροκεφαλίδη, Βασιλειάδη, Λαρεντζάκη και Ούκιτς. ΚΑΙ  .. Μιλόσεβιττς , Σάκοτα , Μακ Γκράθ ,Ντίξον , Νιούλεϊ .-
~*  Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Φελντέιν 8, Χαραλαμπόπουλος 6, Μπουρούσης 11 (11ριμπ.), Καλάθης 23 (1), Σίνγκλετον 14, Ρίβερς 2, Τζέιμς 12, Φώτσης, Παππάς 2, Γκιστ 2.
~ ΑΕΚ (Μανωλόπουλος): Ούκιτς 5 (1), Βασιλειάδης 2, Λαρεντζάκης 2, Μαυροειδής 18, Μαυροκεφαλίδης 5 (1), ΜακΓκράθ 2, Ελόνου 2, Μιλόσεβιτς 2, Ντίξον 15 (3), Νιούλεϊ 3 (1), Σάκοτα 14 (4).

Οι συναντήσεις τους στα πλέι οφΣεζόν 1992/93 (1η φάση)
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: 78-61 (Κόμαζετς 23 - Χάμιλτον 26)
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός: 74-67 (Χάμιλτον 21 - Κόμαζετς 20)
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: 73-61 (Γκάλης 23 - Παταβούκας 20)

Σεζόν 1997/98 (Ημιτελικοί)

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 67-57 (Αλβέρτης 19 - Αλεξάντερ 12)
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 65-56 (Άντερσον 15 - Αλβέρτης 22)
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 51-47 (Ράτζα 17 - Πρέλεβιτς 18)

Σεζόν 1999/00 (Ημιτελικοί)
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 79-69 (Ρέμπρατσα 15 - Χατζής 11)
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 77-67 (Μπούι 24 - Ρέμπρατσα 13)
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 88-60 (Αλβέρτης 22 - Κορωνιός 14)

Σεζόν 2000/01 (2η φάση)
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 84-80 (Μποντιρόγκα 24 - Κουτλουάι 15)
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 74-82 (Χατζής 20 - Μποντιρόγκα 18)

Σεζόν 2002/03 (Τελικοί)
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 77-68 (Αλβέρτης 12 - Κρίσπιν 22)
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 72-67 (Χατζής 19 - Φώτσης 15)
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 84-73 (Αλβέρτης 20 - Ζήσης 13)
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 80-81 (Μπλάκνεϊ 22 - Μακ Ντόναλντ 15)

Σεζόν 2004/05 (Τελικοί)
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 78-62 (Λάκοβιτς 22 - Χατζής 17)
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 84-79 (Ζήσης 21 - Αλβέρτης 15)
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 79-71 (Λάκοβιτς 16 - Νίτσεβιτς 19)
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 71-87 (Χατζής 19 - Λάκοβιτς 17)
Newsroom ΔΟΛ

***  ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μαδρίτης-ΡΕΑΛ Μαδρίτης  2-1.-
ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ  Η ΡΕΑΛ  ...!!.-

Τα  γκολ  :  Στο 16' το σκορ ήταν 2-0, με την κεφαλιά του Σαούλ Νίγκεθ στο 12΄ και το πέναλτι του Γκριζμάν στο 16', στο οποίο είχε υποπέσει ο Βαράν επί του Φερνάντο Τόρες, ενώ οι παίκτες της Ρεάλ κοιτάζονταν μεταξύ τους για να καταλάβουν τι είχε συμβεί.
~Τελικά στο 42' ήταν η κλάση του Μπενζεμά που έκανε τη διαφορά, καθώς ο Γάλλος πέρασε στη γραμμή του άουτ τρεις παίκτες της Ατλέτικο (!), γύρισε στον Κρόος που σούταρε συρτά, ο Όμπλακ απέκρουσε αλλά δεν συγκράτησε την μπάλα και ο Ίσκο μείωσε παίρνοντας το ριμπάουντ, τελειώνοντας το θέμα της πρόκρισης για την ομάδα του κι απογοητεύοντας τους γηπεδούχους.
Διαιτητής: Τσουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία)
Κίτρινες: Σάβιτς, Γοδίν, Γκάμπι, Κορέα - Ντανίλο, Σέρχιο Ράμος
ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ντιέγκο Σιμεόνε): Όμπλακ, Χοσέ Μαρία Χιμένες (57΄ Τομάς), Σάβιτς, Γοδίν, Φιλίπε Λουίς, Γκάμπι, Σαούλ, Κόκε (76΄ Κορέα), Καράσκο, Γκριζμάν, Τόρες (56΄ Γκαμεϊρό).
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ζινεντίν Ζιντάν): Κέιλορ Νάβας, Ντανίλο, Βαράν, Σέρχιο Ράμος, Μαρσέλο, Κασεμίρο (77΄ Λούκας Βάσκεθ), Μόντριτς, Κρόος, Ίσκο (88΄ Μοράτα), Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπενζεμά (76΄ Ασένσιο).
Οι ημιτελικοί Γιουβέντους (Ιταλία) - Μονακό (Γαλλία) 2-1 (2-0)
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία) - Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 2-1 (0-3)
 *Σε παρένθεση τα σκορ των πρώτων αναμετρήσεων.
Τελικός
3 Ιουνίου 2017 στο Κάρντιφ της Ουαλίας
Γιουβέντους - Ρεάλ Μαδρίτης

***  Πάθος, νιάτα και ταλέντο έφεραν την Καλαμάτα ‘80 και το μεσσηνιακό μπάσκετ στην κορυφή… 
Η ανδρική ομάδα μπάσκετ της Καλαμάτα ’80 χάρισε στη Μεσσηνία μια από τις μεγαλύτερες φετινές αθλητικές χαρές και επιτυχίες, καθώς κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή στην Α’ κατηγορίας της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και μαζί το εισιτήριο για τη Γ’ Εθνική. Η στέψη έγινε το περασμένο Σάββατο 6 Μαΐου στην Τέντα, μετά από έναν συγκλονιστικό τρίτο τελικό κόντρα στον Σπαρτιατικό. Οι «Λύκοι» επιβεβαίωσαν την αγωνιστική τους ποιότητα, παρά το μέτριο ξεκίνημα και το αρχικό προβάδισμα του λακωνικού συγκροτήματος, επικρατώντας στο τέλος με 59-52.
Ήταν η τρίτη πανηγυρική στιγμή για το καλαματιανό σωματείο που είχε γευτεί λίγο καιρό πριν ανάλογες χαρές με τις ομάδες παίδων και εφήβων, επιβεβαιώνοντας ότι τίποτα δεν ήρθε τυχαία…
Για τον πρόσφατο θρίαμβο της Καλαμάτας ’80 μίλησαν χθες στο «Θ» εκ μέρους της διοίκησης ο γενικός αρχηγός Ανδρέας Κλεφτόγιαννης, ο προπονητής Αλέξης Κορογώνας και οι παίκτες Γιώργος Μαθιόπουλος, Νίκος Φραγγέας και Γιώργος Καραγιαννίδης…
 Ανδρέας Κλεφτόγιαννης
«Φέτος αξίζαμε τον τίτλο και την άνοδο, καθώς θεωρώ ότι δώσαμε δείγματα καλύτερης ομάδας. Κάναμε όλη τη χρονιά ένα πολύ καλό πρωτάθλημα και ανταμειφθήκαμε.
Πρόκειται πραγματικά για μια διπλή δικαίωση, καθώς η ομάδα αποτελείται από νεαρά παιδιά, στην πλειοψηφία τους 17-25 ετών, που δούλεψαν εντατικά και με πειθαρχία όλη τη χρονιά. Από την πλευρά μας, ως διοίκηση, κάνουμε ότι μπορούμε για όλα τα τμήματα, δουλεύοντας σε βάθος. Με την ίδια φιλοσοφία θα κινηθούμε και στη Γ’ Εθνική. Θα προσπαθήσουμε να μείνουμε στηριζόμενοι και πάλι σε νέα παιδιά, με κάποιες προσθήκες φυσικά, ώστε να δημιουργήσουμε ένα αξιόμαχο σύνολο» είναι οι δηλώσεις του γενικού αρχηγού.
  Αλέξης Κορογώνας
Ο προπονητής Αλέξης Κορογώνας τόνισε: «Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για τη φετινή προσπάθεια και ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν, τον κόσμο και τη διοίκηση, για την εκπλήρωση του στόχου μας.
Όταν ξεκινούσε η χρονιά είχαμε στην άκρη του μυαλού μας το πρωτάθλημα και την άνοδο, χωρίς όμως να είναι αυτοσκοπός μετά την ανανέωση που έγινε. Η ομάδα ενισχύθηκε με 4-5 παιδιά και πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να πάμε ένα σκαλοπάτι πιο πάνω. Υπήρχε όμως και ο Σπαρτιατικός, μια έμπειρη ομάδα που προερχόταν από τη Γ’ Εθνική. Τελικά έπαιξε ρόλο το πλεονέκτημα της έδρας και η παρουσία του κόσμου που μας βοήθησε πάρα πολύ και η πολύ καλή άμυνα που παίξαμε στα περισσότερα παιχνίδια.
Πάνω απ’ όλα επιβραβεύθηκε η δουλειά που κάναμε όλη τη χρονιά μέσα στο γήπεδο. Είμαστε μια δεμένη ομάδα που βοηθάει ο ένας τον άλλο, με νεανικό ενθουσιασμό και ταλέντο. Υπάρχουν παιδιά με μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές να παίξουν ακόμα και σε κορυφαίο επίπεδο, όπως είναι ο Γιώργος Καραγιαννίδης ή οι Παναγιώτης Κατσαρέας, Γιώργος Γεωργουλάκος και άλλα παιδιά που μπορούν να εξελιχθούν.
Η Καλαμάτα ’80 συνεχίζει μια μεγάλη παράδοση ανάδειξης παικτών μέσα από την ακαδημία της. Δεν είναι μόνο οι πιο γνωστοί Χατζής, Παπανικολόπουλος, Σάκης Γιαννακόπουλος, αλλά και πολλοί άλλοι που παίζουν σε εθνικές κατηγορίες.
Και τη νέα χρονιά στη Γ’ Εθνική η ομάδα θα στηριχθεί σε νεαρούς παίκτες που υπάρχουν στο ρόστερ ή θα αποκτηθούν για την ενίσχυσή του. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόμαχο σύνολο που θα διεκδικήσει και θα πετύχει την παραμονή» καταλήγει ο τεχνικός της καλαματιανής ομάδας.
  Νίκος Φραγγέάς
«Είμαστε ευτυχισμένοι που πετύχαμε το στόχο μας. Αξίζαμε τον τίτλο και την άνοδο, απέναντι σε έναν άξιο αντίπαλο που μας έφτασε στα όριά μας. Απέναντι στην πιο έμπειρη ομάδα του Σπαρτιατικού εκμεταλλευθήκαμε το πλεονέκτημα της έδρας και είχαμε περισσότερες ανάσες που και τα δυό έκαναν τη διαφορά. Ξέραμε ότι όλα θα παιχθούν μεταξύ μας, το πιστέψαμε από την αρχή και τα καταφέραμε.
Στη Γ’ Εθνική θα είναι πιο δύσκολα και άλλες οι απαιτήσεις, αλλά πιστεύουμε ότι κι εκεί η ομάδα θα πετύχει το στόχο της παραμονής» δηλώνει στο «Θ» ο Νίκος Φραγγέας.
  Γιώργος Μαθιόπουλος
Από την πλευρά του ο Γιώργος Μαθιόπουλος προσθέτει: «Είμαι ικανοποιημένος αρκετά, καθώς τα καταφέραμε απέναντι σε έναν πιο έμπειρο αντίπαλο. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τα νεαρά παιδιά της ομάδας και που κι εμείς οι πιο μεγάλοι βοηθήσαμε με την εμπειρία μας.
Ήταν αρκετά εύκολα τα πράγματα σε σχέση με τις άλλες ομάδες, καθώς το επίπεδο του πρωταθλήματος ήταν φέτος αρκετά χαμηλό, όμως τα παιχνίδια που παίξαμε με τον Σπαρτιατικό ήταν όλα πολύ καλά. Οι τελικοί ήταν παιχνίδια που σε κάνουν καλύτερο παίκτη, σε γεμίζουν στην πορεία σου και είναι από αυτά που θα έχεις να θυμάσαι, γνωρίζοντας ότι τα έχεις δώσει όλα για να πάρεις μια διάκριση.
Τα καταφέραμε χάρις στο πάθος και την καλή άμυνα, αλλά όλο αυτό πήγασε από το γεγονός ότι ήμασταν πρώτα παρέα και μετά ομάδα. Ήμασταν όλοι φίλοι και εκτός γηπέδου».
Ο Γιώργος Μαθιόπουλος έχει ήδη ζήσει, σε πολύ νεαρή ηλικία, 18 και 20 ετών, δύο σαιζόν στη Γ’ Εθνική με την Καλαμάτα ’80 και η επιθυμία του είναι να δώσει το «παρών» και του χρόνου. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τον προπονητή μου και ελπίζω να συνεχίσει ο Αλέξης και τη νέα χρονιά. Αν υπάρξει δυναμική με την ενίσχυσή της που θα της επιτρέψει να διεκδικήσει με αξιώσεις την παραμονή θα ήθελα να είμαι κι εγώ μέρος αυτής της ομάδας» καταλήγει ο παίκτης του ΑΟΚ ‘80.
  Γιώργος Καραγιαννίδης
Με 22 πόντους και 3 τρίποντα στον τελικό του Σαββάτου ο 18χρονος Γιώργος Καραγιαννίδης αναδείχθηκε σε άνθρωπο του αγώνα…
«Εγώ προσπάθησα για το καλύτερο και αποδείχθηκε ότι ήταν η μέρα μου, όμως όλη η ομάδα βοήθησε και στον τελικό και όλη τη χρονιά. Η σκληρή και συνεχής δουλειά, με συνέπεια, σοβαρότητα και συγκέντρωση έκανε τη διαφορά. Προσωπικά πίστεψα από την αρχή στο στόχο της ανόδου στην Γ’ Εθνική και όσο περνούσε ο χρόνος βεβαιωνόμουν όλο και περισσότερο. Όταν φτάσαμε στον τελικό συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε τον τίτλο. Ξεκινήσαμε με καθαρό μυαλό στην άμυνα και δυνατή θέληση από την αρχή για τη νίκη, καταφέρνοντας να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας στο πρώτο δεκάλεπτο, οπότε προηγήθηκε ο αντίπαλός μας και βρίσκοντας τις επιθετικές λύσεις που χρειαζόμασταν στο τέλος» …ακτινογραφεί τον τελικό και τα «μυστικά» της επιτυχίας ο νεαρός παίκτης.
Ο Γιώργος έχει όμως και υψηλούς προσωπικούς στόχους, έχοντας στο μυαλό του παίκτες όπως οι Λεμπρόν Τζέιμς και Γιάννης Αντετοκούμπο, αλλά και τους μεγάλους παίκτες που έχει αναδείξει το καλαματιανό μπάσκετ και τους οποίους θέλει να ξεπεράσει!
Η φετινή χρονιά είναι διπλά δύσκολη για τον 18χρονο καλαθοσφαιριστή καθώς είναι παράλληλα μαθητής της Γ’ Λυκείου με τις πανελλαδικές εξατάσεις μάλιστα να έπονται, όμως ο ίδιος αποτελεί ζωντανό παραδειγμα ότι όλα γίνονται όταν υπάρχει θέληση. Επιδίωξή του είναι να περάσει σε μια σχολή όπως Γυμναστική Ακαδημία ή Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά αυτό που έχει κυρίως στο μυαλό του είναι να γίνει επαγγελματίας μπασκετμπολίστας….
«Προσπαθώ κάθε μέρα για το καλύτερο. Είμαι προσηλωμένος σε αυτό το στόχο και προτιμώ να βρίσκομαι στο γήπεδο από το να κάνω άλλα πράγματα που συνηθίζουν τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας μου. Πιστεύω ότι όταν έχεις ένα στόχο όλα τα άλλα μένουν απ’ έξω και μένεις σταθερός σε αυτόν, προσβλέποντας σε κάτι καλύτερο στο μέλλον.
Η κατάκτηση του φετινού τίτλου του πρωταθλητή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιτυχία μου, αλλά αν θέλεις να πετύχεις πρέπει κάθε φορά ο πήχης να ανεβαίνει»… είναι το μοτό ζωής και μαζί το μήνυμα του Γ. Καραγιαννίδη…   Της Χριστίνας Ελευθεράκη

***   Βαριές «καμπάνες» προβλέπονται για ΑΕΚ-ΠΑΟΚ!
Αντιμέτωποι με σοβαρές κυρώσεις για τα επεισόδια στον τελικό βρίσκονται οι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Δείτε τις ποινές που προβλέπονται βάσει της δίωξης Σιμιτζόγλου και προβλέπουν ΚΑΙ αφαίρεση βαθμών για τις ομάδες.            
Πολύ ακριβά κινδυνεύουν να πληρώσουν τα έκτροπα στον τελικό Κυπέλλου οι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. 
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πειθαρχική δίωξη του Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, οι δυο ομάδες είναι αντιμέτωπες με διπλή ποινή: Τόσο με αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, όσο και με αφαίρεση βαθμών. 
Συγκεκριμένα, η ΑΕΚ κατηγορείται για εκτεταμένα επεισόδια στις κερκίδες και στον εν γένει χώρο του γηπέδου -κάτι που επισύρει ποινή 1-2 αγωνιστικών αποκλεισμού της έδρας και βαρύ πρόστιμο. 
Για τον ΠΑΟΚ, ωστόσο, το κατηγορητήριο είναι βαρύτερο. Κι αυτό διότι εκτός των εκτεταμένων επεισοδίων στις κερκίδες και στον εν γένει χώρο του γηπέδου, κατηγορείται και για επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου. Κάτι για το οποίο προβλέπεται ποινή 2-3 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών. 
Τα χειρότερα όμως για τις δυο ομάδες προκύπτουν από το γεγονός ότι αμφότερες θεωρούνται υπότροπες. Πράγμα που σημαίνει ότι σε όποια ποινή τους επιβληθεί, θα προστεθούν επιπλέον τρεις αγωνιστικές αποκλεισμού της έδρας και -3 βαθμοί.
Συνολικά λοιπόν -βάσει της δίωξης Σιμιτζόγλου- η ΑΕΚ κινδυνεύει με 4-5 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και -3 βαθμούς, ενώ ο ΠΑΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή 6-8 αγωνιστικών και -6 βαθμούς. 
Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχει συμπληρωματική έκθεση του παρατηρητή, την οποία αποκάλυψε ο ΣΠΟΡ FM 94,6, σύμφωνα με την οποία η είσοδος των οπαδών του στον αγωνιστικό χώρο έγινε στις 18:20 και όχι στις 20:44 (όπως αναφερόταν στην αρχική έκθεση). 
Κάτι που μπορούσε θα τον απαλλάξει από την κατηγορία των εκτεταμένων επεισοδίων εντός του αγωνιστικού χώρου (αφού οι ομάδες θεωρούνται υπεύθυνες μόνο από την άφιξή τους στο γήπεδο και έπειτα). Το θέμα είναι ωστόσο ότι, βάσει του περιεχομένου της πειθαρχικής δίωξης που άσκησε ο Σιμιτζόγλου, φαίνεται να μην έχει λάβει υπόψη τη συμπληρωματική έκθεση. 
Μένει να φανεί λοιπόν αν το ίδιο θα πράξει και η έδρα του δικαστηρίου στην εκδίκαση της υπόθεσης, όπου και θα κριθούν τελικά οι ποινές των δυο ομάδων.


***   Αποσύρει το ενδιαφέρον του για τον Ερασιτέχνη ο Γιαννακόπουλος μέχρι να φύγει ο Μπαλτάκος
Με γραπτή του δήλωση ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξαπολύει επίθεση κατά του Δημήτρη Μπαλτάκου και τονίζει ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για τον Ερασιτέχνη.              
Την απόφαση του να αποσύρει το ενδιαφέρον του για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό μέχρι ο κόσμος της ομάδας να αποφασίσει: «αν θα συνεχίσει να ανέχεται φαινόμενα τύπου Μπαλτάκου στα κοινά του Συλλόγου» ανακοίνωσε μέσω γραπτής του δήλωσης ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. 
Σε αυτήν εξαπολύει προσωπική επίθεση στον Δημήτρη Μπαλτάκο και τονίζει: «Όταν ο Σύλλογος καθαρίσει από «ποντικούς», είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα έχω πει για τον Παναθηναϊκό μας».
Η δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου: 
«Η απόφαση που πήρα να βάλω ακόμα ένα ακόμα εκατομμύριο ευρώ ετησίως στην οικογένεια του Παναθηναϊκού ώστε να βγάλω τον Ερασιτέχνη από την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, έγινε από την αγάπη μου για τον Παναθηναϊκό και την προσωπική αντιπαράθεση μου με τον Μπαλτάκο, αλλά με μοναδικό σκοπό οι Παναθηναϊκοί να είναι ξανά υπερήφανοι για τον Σύλλογο μας.
Με κορύφωση τη σημερινή προσπάθεια συκοφάντησης μου αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ο Μπαλτάκος έχει συνειδητά επιλέξει να φτάσει στον πάτο του βαρελιού με τα σκατά ώστε να με οδηγήσει να αποσύρω την κίνηση μου για τη σωτηρία του Ερασιτέχνη. Αυτός ήταν εξαρχής ο μοναδικός σκοπός του. Δεν περίμενα όμως ότι αυτός θα τρυπήσει ακόμα και τον πάτο...
Εξυπακούεται ότι η αξιοπρέπεια μου είναι πάνω από την αγάπη μου για τον Παναθηναϊκό και τον εγωϊσμό μου στις προσωπικές μου κόντρες. Η πορεία μου ως οικογενειάρχης και επιχειρηματίας, σε αντίθεση με τον άεργο υιό, δεν μου επιτρέπει να μπω στο βούρκο που κινείται ο Μπαλτάκος. Στους υπονόμους κερδίζουν πάντα οι αρουραίοι.
Ως εκ τούτου και μέχρι ο κόσμος του Παναθηναϊκού να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να ανέχεται φαινόμενα τύπου Μπαλτάκου στα κοινά του Συλλόγου, αποσύρω την κίνηση μου για τον Ερασιτέχνη. Όταν ο Σύλλογος καθαρίσει από «ποντικούς», είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα έχω πει για τον Παναθηναϊκό μας.
Ελπίζω μάλιστα μέχρι τότε να έχει γίνει και το γήπεδο στο Γουδή ώστε εγώ να μην χρειαστώ…»


***  Έγινε η σύσκεψη κορυφής στον Παναθηναϊκό
Πραγματοποιήθηκε το ραντεβού των Λυμπερόπουλου και Ουζουνίδη με τον Γιάννη Αλαφούζο. Συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα του σχεδιασμού για την επόμενη σεζόν και το πλαίσιο ενίσχυσης του Παναθηναϊκού.              
Την προγραμματισμένη σύσκεψη κορυφής με τον Γιάννη Αλαφούζο είχαν το βράδυ της Τετάρτης οι Νίκος Λυμπερόπουλος και Μαρίνος Ουζουνίδης
Ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής του «τριφυλλιού» συζήτησαν με τον πρόεδρο του συλλόγου για όλα τα θέματα που αφορούν στον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. 
Βάσει της προεργασίες που έχει γίνει μεταξύ Αλαφούζου-Λυμπερόπουλου, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα γίνει η περσινή σπατάλη, αλλά η ομάδα θα ενισχυθεί με ορθολογικό τρόπο. 
Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου έγιναν και οι σημερινές επαφές του «Λύμπε» με τους Ρινάλντι και Βέμερ. Κι αυτό διότι θεωρείται απαραίτητο να αποχωρήσουν κάποιοι παίκτες που δεν υπολογίζονται, ώστε να εξοικονομηθεί ένα ποσό, το οποίο θα επενδυθεί κι αυτό για να ανέβει η ποιότητα της ομάδας.


***   Αρνείται να παραδώσει το «στέμμα» του ο Ολυμπιακός
Ο Ολυμπιακός νίκησε 9-8 τη Βουλιαγμένη στον Λαιμό στον τέταρτο τελικό της Α1 πόλο γυναικών και ισοφάρισε σε 2-2 από 0-2 τη σειρά και το Σάββατο ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον τίτλο του.               Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός νίκησε πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 9-8 τη Βουλιαγμένη στον Λαιμό στον τέταρτο τελικό της Α1 πόλο γυναικών και ισοφάρισε σε 2-2 τη σειρά, ενώ έχανε με 0-2 νίκες και ξαναπήρε πίσω το πλεονέκτημα έδρας που είχε χάσει στον πρώτο τελικό. Έτσι, ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τον τίτλο του, με τις δύο ομάδες να λύνουν οριστικά τις διαφορές τους το ερχόμενο Σάββατο στο «Πέτρος Καπαγέροφ», ώστε να κριθεί ο φετινός πρωταθλητής. 
Οι «ερυθρόλευκες» ανέλαβαν την πρωτοπορία από το δεύτερο οκτάλεπτο και ύστερα, έφτασαν στο +2 και στο +3, πιέστηκαν στο 5-9 με το 3-0 σερί των γηπεδούχων, όμως διατήρησαν την ψυχραιμία τους και ισοφάρισαν


***

~ ~**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2017  :
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 01  Μαΐου  2017  :ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  για όλους μας  !!!
~
Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-01-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  02 Μαΐου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  03 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-03-2017.html  .-
~*    Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2 .. Τετάρτη 03  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-2.html .-  

~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 04  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  05 Μαΐου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-05-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  Σάββατο  06  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-06-2017.html .-
 
 ~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS - 2 - Σάββατο 06  Μαΐου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-06-2017.html .-   

~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 07  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-07-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 06  και 07  Μαΐου  2017  :Αθλητική επισκόπηση-ανασκόπηση αθλητικών εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/06-07-2017.html .-  
  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 08 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-08-2017.html .-   
 ~*  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 09 Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-09-2017.html .- 
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
~*   Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-10-2017.html .- ~

~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
 ~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .- 
  ~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .-  
  ~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 13  Απριλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/news-2.html .- 
  ~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  15 και 16  Απριλίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/15-16-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 19 Απριλίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-19-2017.html .- 
~* *Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2 Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινότητας  2  στην ενημέρωση : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-2-19-2017-2.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 20 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/news-20-2017.html .- 
  ~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 22  και  23  Απριλίου 2017  :Με  ανασκόπηση στα αθλητικά δρώμενα της εβδομάδας που έφυγε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/22-23-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-24-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  25 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-25-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-26-2017.html .-  
 ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή  30  Απριλίου  2017 :Στο   αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-30-2017.htm .-

~ *  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τετάρτη 10  Μαΐου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-nwes-2-10-2017.html .-
~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/05/news-11-2017.html .-
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5578  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3581   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3597  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.756  βίντεο   .-  

  ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=.-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: