ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 22  Αυγούστου  2016  :
~
Όσιος Ισαάκ ο ΣύροςΑγάπησε τα πενιχρά ενδύματα, για να σβήσεις τους λογισμούς της υψηλοφροσύνης που αναδύονται μέσα σου. Γιατί αυτός που αγαπά την πολυτέλεια και τα λαμπερά ρούχα δεν μπορεί να αποκτήσει ταπεινούς λογισμούς. Διότι η καρδιά μέσα στον άνθρωπο συμμορφώνεται με τα εξωτερικά σχήματα.
Ι.Ν. Παναγίας Τρυπητής Αίγιο


 Εκκλησάκι Παναγίας Πλατανιώτισσας
~ 22 Αυγούστου
Μάρτυρος Αγαθονίκου και των συν αυτώ Ακινδύνου, Ζήνωνος, Ζωτικού, Θεοπρεπίου και Σεβηριανού (†δ΄αι.).Μαρτύρων Ειρηναίου, Ορόψεως και Ωρ. Ανθούσης οσίας και Αθανασίου επισκόπου, Χαρισίμου, Νεοφύτου (1), Αριάδνης της βασιλίσσης και Λουκίου.
(1)Η οσία Ανθούσα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σελεύκεια της Συρίας, στα χρόνια του Βασιλιά Βαλεριανού. Ήταν κόρη ειδωλολατρών γονέων, του Αντωνίου και της Μαρτυρίας. Κάποτε την έπιασε η επιθυμία να πάει να δει τον επίσκοπο Αθανάσιο, στην Ταρσό της Κιλικίας. Έπεισε την μητέρα της να μεταβεί εκεί, με δύο υπηρέτες της, τον Χαρίσιμο και τον Νεόφυτο, με την πρόφαση ότι θα δει την τροφό της. Όταν βρήκε τον Αθανάσιο, βαπτίστηκε και έγινε μοναχή. Στη συνέχεια, έφυγε για την έρημο, όπου ζώντας ειρηνικά για 23 χρόνια απεβίωσε. Ο άγιος Αθανάσιος, οδηγήθηκε στον αυτοκράτορα και επειδή δεν δέχθηκε να θυσιάσει στα είδωλα, αποκεφαλίστηκε. Το ίδιο συνέβη και στους δύο υπηρέτες της Ανθούσας, Χαρίσιμο και Νεόφυτο.~
Σήμερα 22/08/2016 εορτάζουν:
Άγιος Αγαθόνικος και οι μαζί μ' αυτόν Ζωτικός, Ζήνων, Θεοπρέπιος, Ακίνδυνος και Σεβηριανός
~ Ἦχος γ’ . Θείας πίστεως.
~  Νίκης τρόπαιον, κατὰ τῆς πλάνης, Ἀγαθόνικε, λαμπρὸν ἐγείρας, τῶν ἄφθαρτων ἀγαθῶν, κατηξίωσαι τοῦ γὰρ Δεσπότου ζηλώσας τὸν θάνατον, τῆς ἀθανάτου ζωῆς ὤφθης μέτοχος. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Αγαθονίκου - 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: https://youtu.be/d2XKLnqtBIA  .-


Εύρεση της Αγίας κάρας του Οσίου Συμεών του ηγούμενου της Ιεράς μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους του Μονοχίτων και Ανυπόδητου  Άγιος Αγαθόνικος και οι μαζί μ' αυτόν Ζωτικός, Ζήνων, Θεοπρέπιος, Ακίνδυνος και Σεβηριανός Άγιος Αγαθόνικος και οι μαζί μ' αυτόν Ζωτικός, Ζήνων, Θεοπρέπιος, Ακίνδυνος και Σεβηριανός  Κοίμησις της Θεοτόκου
Όσιος Θεοφάνης ο νέος και θαυματουργός  Άγιος Μύρων Άγιοι Φλώρος και Λαύρος  Όσιος Θεοφάνης ο νέος και θαυματουργός  Άγιος Θαδδαίος ο Απόστολος
~
*** Στην Καλαμάτα ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
Στην πόλη της Καλαμάτας θα βρεθεί έως το τέλος του έτους ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, προκειμένου να παραλάβει το βραβείο δοκιμίου που κάθε χρόνο δίνεται στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Αναστάσιος κέρδισε φέτος το βραβείο για το βιβλίο του “Συνύπαρξη: ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – θρησκειολογική θεώρηση”.
Ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε, προχθές, το δήμαρχο Καλαμάτας ότι εντός του 2016 θα βρεθεί στην Καλαμάτα, προκειμένου ο ίδιος να παραλάβει το βραβείο. Σημειώνεται ότι ο κ. Νίκας με την ευκαιρία της επίσκεψης του προκαθημένου της Αλβανικής εκκλησίας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο να ανακηρυχθεί ο Μακαριώτατος επίτιμος δημότης Καλαμάτας.
Υπενθυμίζεται ότι για το βιβλίο «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση», που έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, η αρμόδια επιτροπή (σε συνεδρίασή της στις 23 Απριλίου 2016) παμψηφεί του απένειμε το βραβείο εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για δοκίμιο ελεύθερου στοχασμού, έτους 2015.
Την επιτροπή αποτελούν οι:
• Μαριάνος Καράσης, Συγγραφέας, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος και συντονιστής της επιτροπής
• Διονύσιος Μαγκλιβέρας, Συγγραφέας, Νομικός
• Νικόλαος Μηλιώνης, Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
• Γεώργιος Ανδρειωμένος, Συγγραφέας, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
• Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας.

*** Ο καιρός  σήμερα Δευτέρα στην Καλαμάτα   
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 22/8/2016 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 8.0 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/

*** Χαλάει ο καιρός στην Καλαμάτα- Αναλυτική πρόγνωση 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 23/8/2016 προβλέπεται άστατος, στο 2ο μισό της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ τις πρώτες απογευματινές και απογευματινές ώρες υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 1-2 μποφόρ, προς το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 7.8 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/

*** Μεγάλη φωτιά στα Πηγάδια
Από χθες το βράδυ έχει ξεσπάσει πυρκαγιά σε χαράδρα στα Πηγάδια Ταϋγέτου.
Το σημείο είναι δύσβατο και έτσι η επιχείρηση κατάσβεσης γίνεται κυρίως με εναέρια μέσα.

*** Σε απόγνωση το 70% των μικρομεσαίων της Καλαμάτας 
 Ζωή λιμνασμένη, κάτωχρη, μωλωπισμένη, ενταφιασμένη σε δρόμους χωρίς ορίζοντες. Ζωή ταγκισμένη και πνιγμένη στην αποφορά της ζοφερής πραγματικότητας. Ζωή περισφιγμένη από κατασχετήρια, δόσεις στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΕΝΦΙΑ, εκκενωμένη, με τους ενοίκους της σε άτακτη φυγή. Ζωή από μακριά.
Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται λίγο… ποιητικά ή και συναισθηματικά, αποτελούν όμως, το αποτύπωμα όσων δήλωσαν στο "Θάρρος" τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μεσσηνίας, Θανάσης Βασιλόπουλος, όσο και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, για την κατάσταση των περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Καλαμάτας.
Ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία, αλλά και τα ασφαλιστικά τους ταμεία  έχει η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών της Καλαμάτας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Συνολικά, το ποσοστό οφειλετών κυμαίνεται από 60% έως 80%!
Την ίδια ώρα εκφράζουν το φόβο ότι ο ασφυκτικός συνδυασμός της ανάγκης εξυπηρέτησης δανείων, φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών θα προκαλέσει την «έκρηξη» και των ρυθμισμένων οφειλών, καθώς θα υπάρχει επικάλυψη των δόσεων με νέες υποχρεώσεις.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας τίθεται η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και των επαγγελματιών, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις, στις οποίες, αδυνατεί να ανταποκριθεί η συντριπτική πλειοψηφία. Στο μεταξύ, έχει υποβληθεί αίτημα στον ΟΑΕΕ, προκειμένου να παγώσουν οι οφειλές των επαγγελματιών και να καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές.
  Εμπορικός Σύλλογος
Ειδικότερα, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, υπογράμμισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να ισχύσουν εκ νέου οι 100 δόσεις για όσους έχουν τεθεί εκτός ρυθμίσεων. Παράλληλα, «ζητούμε να παγώσουν οι οφειλές στον ΟΑΕΕ και να πληρώνουμε από εδώ και πέρα το τρέχον. Μόνο έτσι θα μπορεί να υπάρχει ρευστότητα στο ταμείο», επισημαίνει η ίδια.
Στο μεταξύ ο Εμπορικός Σύλλογος προτρέπει τους καταναλωτές, με ανακοινώσεις που αναρτώνται στις προθήκες των καταστημάτων, να ενισχύσουν την τοπική αγορά και τα καταστήματα, προκειμένου να ορθοποδήσουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν το μεροκάματο.
Η παραπάνω προσπάθεια θα ενταθεί, προκειμένου να αποδώσει τα αναμενόμενα η ενημερωτική καμπάνια και να επικεντρωθεί το καταναλωτικό ενδιαφέρον στις τοπικές επιχειρήσεις.
Ουσιαστικός στόχος είναι να προστατευθούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βάρη τα οποία αδυνατούν να σηκώσουν στους ώμους τους, λόγω της οικονομικής ύφεσης που έχει αντιστρέψει την αντιστοιχία εσόδων - εξόδων, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα των εμπόρων.
Σκιαγραφώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, η κ. Ψηλάκη υπογραμμίζει ότι οι μικρομεσαίοι στέκονται στα πόδια τους βασιζόμενοι αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. «Δυστυχώς, το κράτος είναι απέναντί μας, είναι απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει», υπογραμμίζει.
Παράλληλα η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επισημαίνει, ότι οι υπόνοιες για νέες περικοπές στις συντάξεις, πλήττουν την αγορά διότι παγώνει το καταναλωτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά. «Το κράτος, επισημαίνει η ίδια, πρέπει να είναι δίπλα στον επιχειρηματία, τονώνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία», ενώ σημειώνει παράλληλα ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η υποτονική κίνηση στην τοπική αγορά, με τους επαγγελματίες να προβληματίζονται έντονα για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Χωρίς όραμα το τουριστικό μέλλον της Καλαμάτας 
Σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του "Θάρρους" για τον τουρισμό στην Καλαμάτα, πέρα από τα αισιόδοξα μηνύματα περί πληρότητας, ο Κώστας Ανδριανόπουλος, κατέθεσε και ορισμένες παρατηρήσεις. Περιέγραψε την τουριστική κίνηση σαν ένα καράβι που πάει μόνο του κι αυτό, σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει ασφάλεια.
Τα παραπάνω μας κέντρισαν το ενδιαφέρον ώστε να έχουμε μια ακόμα πιο αναλυτική κουβέντα μαζί του. Μας τόνισε εξαρχής ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ένα όραμα, ένας σχεδιασμός για το τι θέλουμε και που επιδιώκουμε να πάμε.
Μέχρι σήμερα, το μόνο που έκανε η Καλαμάτα είναι να παίρνει… ανάσες  από τις συγκυρίες (εθνική οδός, Costa Navarino, αεροδρόμιο, η εύφλεκτη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας). "Παίζουμε και κερδίζουμε από τα προβλήματα των άλλων και όχι γιατί κάναμε κάποια κίνηση”, σχολίασε.
Του ζητήσαμε περισσότερες εξηγήσεις. "Φυσικά, δεν γίνονται όλα μέσα σε μία ημέρα. Χρειάζεται σχεδιασμένος βηματισμός και αναζήτηση τρόπων και μέσων για να δείξουμε την προστιθέμενη αξία που έχει η περιοχή μας, έναντι των άλλων ανταγωνιστριών πόλεων. Είμαστε έτοιμοι για εκτόξευση, αλλά λείπει η σπίθα για να απογειωθούμε", πρόσθεσε.
Και επ' αυτών μας έδωσε δύο παραδείγματα. Το πρώτο είναι ότι πρέπει, επιτέλους, να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στο θέμα της τοπικής γαστρονομίας. "Δεν είναι δυνατόν να πουλάμε 'πλαστικές πατάτες' και 'χωριάτικη σαλάτα Βερολίνου'. Αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο, αναρωτιέμαι γιατί ένας επισκέπτης να επιλέξει την Καλαμάτα. Θεωρώ βασικό να χρησιμοποιούμε τα τοπικά ποιοτικά μας προϊόντα και να επιμένουμε σ' αυτά. Από το ούζο, το κρασί και το τσίπουρο μέχρι την κουζίνα μας.
Είναι αδιανόητο να σερβίρουμε φιστίκια, πατατάκια, ζαμπόν και γαλοπούλα. Έχουμε τόσα προϊόντα, αντί όλων των παραπάνω. Μπορεί κάποιος να πιεί τσίπουρο με ξερό σύκο ή σύγκλινο αντί για ζαμπόν και γαλοπούλα, να μάθει το λαλάγγι.
Μία εντελώς διαφορετική εικόνα προσφέρει ο γειτονικός μας νομός, η Λακωνία. Υπάρχουν έξοχες προσπάθειες προώθησης των προϊόντων που παράγει η περιοχή και η ανταπόκριση των επισκεπτών είναι εκπληκτική. Υπάρχουν εστιατόρια στα οποία δεν μπορείς να βρεις καρέκλα. Ξέρετε, αν δεν αντιληφθούμε αυτό που ζητούν οι τουρίστες, τότε, πολύ γρήγορα, θα χάσουμε το τρένο".
Το δεύτερο, εξίσου, σημαντικό είναι η παροχή υπηρεσιών. "Εκείνο που δεν έχουμε είναι τουριστική νοοτροπία. Στο Σχολείο Τουρισμού, που διοργανώνουμε, εκείνοι που απουσιάζουν είναι οι επαγγελματίες της περιοχή μας. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω", πρόσθεσε.
Εν κατακλείδι. Τα στοιχεία αποδεικνύουν για άλλη μία φορά περίτρανα ότι ο Τουρισμός (με Ταυ κεφαλαίο) αποτελεί τη βαριά βιομηχανία και της περιοχής μας.
Η πολιτική συγκυρία στο άμεσο διεθνές περιβάλλον προσέφερε τα τελευταία χρόνια μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξή του. Η προσπάθεια για τη διατήρηση των ωφελημάτων πρέπει να είναι σταθερή και αέναη.
 Οι πάντες και τα πάντα οφείλουν να εργάζονται για τη συνεχή βελτίωση των υποδομών, καθώς η ελληνική φύση χάρισε πλουσιοπάροχα τα θέλγητρά της και οι πρόγονοι φρόντισαν να αφήσουν μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Εκείνο που απαιτείται, όμως, είναι η απόκτηση τουριστικής νοοτροπίας.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Επιτέλους… 
Έπειτα από μήνες και… συλλογή σχολίων και παρατηρήσεων, προχθές το πρωί συνεργείο του Δήμου Καλαμάτας επανατοποθέτησε στη σωστή τους θέση κάποιες σιδερένιες υδρορροές που κείτονταν στο έδαφος και τις έτρωγε η σκουριά, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Ευτυχώς που  άνοιξε τις πύλες της η 5η έκθεση "Άρτος - Οίνος- Έλαιον" στους χώρους του και κάποια ξεχασμένα πράγματα μπήκαν στη θέση τους.
Α.Π. 

*** Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στα Φιλιατρά για την κατάργηση του Α.Τ.
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της προωθούμενης κατάργησης του αστυνομικού τμήματος Φιλιατρών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 8μμ, στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών.
«Οι Φιλιατρινοί πολίτες διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην ασφάλεια. Η παρουσία και η δυναμική κινητοποίηση όλων μας σε πνεύμα ενότητας είναι απαραίτητη», τονίζεται στο κάλεσμα του δήμου Τριφυλίας, της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατρών και των κοινωνικών φορέων της πόλης.

*** Βόλτα στους ξυλόφουρνους της Καλαμάτας: Υπέροχες μυρωδιές από ζεστό ζυμωτό ψωμί 
 
 
 
 
Η Ομάδα ''ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ'' πήρε, χθες το πρωί, τα ποδήλατά της και σεργιάνησε  στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους της πόλης που αντέχουν μέχρι και σήμερα, με σκοπό την ανάδειξή τους και ενημέρωση των Καλαματιανών για την ιστορικότητά τους.
Μπήκε σε μαγαζιά, μίλησε με τους ιδιοκτήτες και τους τεχνίτες, οι οποίοι διηγήθηκαν  την ιστορία του καταστήματός τους. Τα καταστήματα που ανακάλυψε η ομάδα (11 στο σύνολο) στη μεγάλη πλειοψηφία είναι ιστορικές επιχειρήσεις, μερικές εκ των οποίων δραστηριοποιούνται σχεδόν έναν αιώνα ! Σκοπός της βόλτας ήταν ν' αναδειχθεί μια άλλη πλευρά της πόλης, αυθεντικές γωνιές της Καλαμάτας. Τελικά, η ομάδα δεν επισκέφτηκε όλους τους παραδοσιακούς φούρνους που είχε σχεδιάσει, αφού αρκετοί από αυτούς τη συγκεκριμένη ώρα ήταν γεμάτοι κόσμο.
Πάντως, η προσπάθεια είναι άξια επαίνων διότι εκτός των άλλων μας θύμισε τα καλοκαίρια, όταν οι οικογένειες άφηναν πίσω τους την πόλη και οι μαμάδες τις κουζίνες τους, όταν ακόμη δεν υπήρχαν εξοχικά κι ο κόσμος κατασκήνωνε στις παραλίες, τα μεσημέρια γέμιζαν ευωδίες και μια άτυπη παρέλαση ταψιών εξελίσσονταν λίγο μετά τη 1 στους δρόμους, όταν οι γυναίκες έπαιρναν το φαγητό από το φούρνο.
 Λαμαρίνες με γεμιστά, αρνάκι και γιουβέτσι, μουσακάς και λογής φαγητά όλα ροδοκοκκινισμένα στη ζεστασιά του ξύλου και της πυρωμένης πλάκας κατέφθαναν στο τραπέζι, συνοδευμένα με ψωμάκι ζυμωτό από τα χέρια της φουρνάρισσας.
 Σήμερα οι εικόνες αυτές αποτελούν ανάμνηση, οι μυρωδιές χάθηκαν και από εκείνους τους φούρνους που έκαιγαν την οξιά, ελάχιστοι κατάφεραν να αντισταθούν στη βιομηχανοποίηση.
Στην Καλαμάτα, όμως,  κάποιοι επιμένουν να φτιάχνουν ζυμωτό ψωμί ψημένο σε φούρνο με ξύλα, με τον ίδιο τρόπο που έψηναν οι παππούδες τους κι εκείνοι πριν από αυτούς.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι η Ομάδα ''ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ'' έχει ξεκινήσει την κοινωνική χαρτογράφηση της πόλης από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και σήμερα (πρόσωπα-σύμβολα, στέκια, δρόμοι, γειτονιές, παλιά καταστήματα). Και για το λόγο αυτό ζητά τη βοήθειά μας και τις προτάσεις μας.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Ο Κωστής Μαραβέγιας στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας 
Ο Κωστής Μαραβέγιας υποδέχεται και αυτό το καλοκαίρι με το δικό του «ταξιδιάρικο» τρόπο... με νέο άλμπουμ, με τίτλο «ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ».
 Την Τρίτη 23 Αυγούστου, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας,  μια συναυλία- γιορτή με πανηγυρικό χαρακτήρα, οπλισμένη με μουσική και ελπίδα και με μια διάχυτη διάθεση αντίστασης στον αρνητισμό, την αγωνία και την αβεβαιότητα της καθημερινότητας.
Ο Κωστής Μαραβέγιας έχει γίνει συνώνυμο με τις ξέφρενες, γεμάτες ενέργεια, εμφανίσεις του, που διασκεδάζουν και τους πιο απαιτητικούς. Βραδιές γεμάτες καλοκαιρινή ξενοιασιά, χαρούμενη διάθεση, μουσική, τραγούδι, χορό, και πολλή γοητεία.
Ελάτε στο Αμφιθέατρο Κάστρο Καλαμάτας να γίνουμε όλοι μια κεφάτη παρέα, να τραγουδήσουμε τα παλιά αγαπημένα αλλά και τα καινούργια κομμάτια, από το νέο του άλμπουμ «ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑ» και να περάσουμε όπως πάντα, υπέροχα!  Ώρα έναρξης  στις 9.00 μ.μ.

*** «Αρχαία Ελληνικά: “Νεκρή γλώσσα” ή διδασκαλία τους στο σχολείο;»
Θεματική εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Αρχαία ελληνικά: “Νεκρή γλώσσα” ή διδασκαλία τους στο σχολείο;», θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα, 22 Αυγούστου, στις 8.15 το βράδυ, στην «Mπουκαδούρα».
Για το θέμα θα μιλήσουν η Παναγιώτα Μουρδουκούτα- φιλόλογος, η Ναντιάνα Κουτίβα- γλωσσολόγος και ο Κωνσταντίνος Κωστέας-φιλόλογος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βασίλης Χάντζος.
Η μία άποψη (Μαρία Ρεπούση) χαρακτηρίζει τα Αρχαία Ελληνικά (όπως και τα λατινικά) «νεκρή γλώσσα», επειδή δεν έχει φυσικούς ομιλητές και προτείνει να γίνουν προαιρετικά και στο Λύκειο. Θέση που χαρακτηρίστηκε αντιεπιστημονική από τον καθηγητή Γλωσσολογίας, Γεώργιο Μπαμπινιώτη.
Η άλλη άποψη πιστεύει ότι η διδασκαλία αρχαίων κειμένων από το πρωτότυπο είναι χρήσιμη για τη γλωσσική κατάρτιση στα Νέα Ελληνικά. Σοβαρό επιχείρημα που έρχεται σε σύγκρουση με την άποψη δύο έγκριτων γλωσσολόγων - όπως ο Εμμανουήλ Κριαράς και ο Φανούριος Βώρος -, που υποστήριξαν ότι τα Αρχαία δεν πρέπει να διδάσκονται από το πρωτότυπο και να περιοριστούν μόνο στo Λύκειο.
Η σημασία των Ελληνικών στην εκπαίδευση έχει απασχολήσει στο παρελθόν τους δύο κορυφαίους ελληνιστές, τη Ζακλίν Ντε Ρομιγί και τον Ζαν Πιερ Βερνάν, ενώ ο Μπόρχες έχει εκθειάσει τη λογοτεχνική τους αξία.
Εδώ στην Ελλάδα, στην αιώνια διαμάχη του «γλωσσικού ζητήματος», οι υποστηρικτές της κατάργησης της διδασκαλίας τους προβάλλουν ως κύριο επιχείρημα ότι η Νέα Ελληνική είναι μια ολοκληρωμένη γλώσσα και δε χρειάζεται τα Αρχαία για να σταθεί.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης θα έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.

***  Κατά 20% μικρότερος ο φετινός τζίρος στα καταστήματα της Καλαμάτας 
Πρωτοφανή πτώση του τζίρου, της τάξεως του 20%, παρουσιάζει ο κλάδος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά την αύξηση των επισκεπτών στην Καλαμάτα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου και επιχειρηματία, Ανδρέα Ζαγάκου.
Το τελευταίο διάστημα μπορεί, να κυριαρχεί η εντύπωση ότι, παρά την κρίση, τα καταστήματα περνούν "χρυσή εποχή", αλλά φαίνεται ότι τα φαινόμενα απατούν, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε, χθες.
 Στοιχείο που καταδεικνύει τη φτωχοποίηση όλο και περισσότερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας και το ότι η τάση συρρίκνωσης του τζίρου στις μικρές επιχειρήσεις, δεν αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο.
Η αύξηση του ΦΠΑ σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης οδηγεί αρκετούς επιχειρηματίες στην αύξηση των τιμών των προϊόντων, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις απώλειες, επιδεινώνοντας, όμως, έτσι ακόμη περισσότερο την κατάσταση για μεγάλη μερίδα καταναλωτών.
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Σε δηλώσεις του στο "Θάρρος", ο κ. Ζαγάκος, σημείωσε, κατ' αρχήν, ότι όντως στην Καλαμάτα υπάρχει αρκετός κόσμος, ίσως και ο αριθμός να είναι αυξημένος σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, αφήνουν σημαντικό τζίρο στα καταστήματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, " η Καλαμάτα έχει ικανοποιητική κίνηση, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι έχουμε γίνει και τουριστικός προορισμός. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται σκληρή και ποιοτική δουλειά απ' όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό και χρόνος. Για το λόγο αυτό θα ήταν καλό να αμβλυνθούν οι…θριαμβολογίες και να στρωθούμε στη δουλειά. Εξάλλου, ως προορισμός πουλάμε ακριβά, λόγω και του μικρού αριθμού κλινών που έχουμε.
Όσο και να ακούγεται παράδοξο, ο τζίρος στα καταστήματα έχει αρνητικό πρόσημο, κυμαίνεται γύρω στο 20%, ενώ, ακόμα και η περίοδος του Αυγούστου, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις υποχρεώσεις μας. Υπάρχουν αυξήσεις φόρων, που μετακυλίονται στο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αρνητικό οικονομικό σπιράλ".
Με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος δεν μιλήσαμε μόνο για…τζίρους. Στην κουβέντα μας έκατσε και το θέμα της ανάδειξης των τοπικών μας προϊόντων, μέσω του τουρισμού.
"Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι για τη Μεσσηνία το όχημα για την ανάπτυξη είναι η αύξηση της επισκεψημότητας. Ο δρόμος, όμως, για να φτάσουμε εκεί περνά μέσα από την ανάδειξη του πρωτογενούς μας τομέα. Η σχέση του ενός με το άλλο είναι άρρηκτη.
Μια νέα τάση στο χώρο της εστίασης είναι το 'πράσινο μαγαζί'. Αυτό, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι τα προϊόντα που σερβίρει θα πρέπει να είναι αγορασμένα από απόσταση μικρότερη των 40 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει αυτόματα αύξηση της πώλησης τοπικών προϊόντων. Παράλληλα, θα πρέπει ένα τέτοιο κατάστημα, να προχωρά σε πολύπλευρη ανακύκλωση. Εν ολίγοις, αν δεν αποκτήσουμε, σύντομα και όχι στο αόρατο μέλλον, επαγγελματική ηθική, δεν θα έχουμε καμία τύχη".
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** 29χρονοι πήγαν να πετάξουν για Μιλάνο και κατέληξαν στα κρατητήρια της Καλαμάτας 
Συνελήφθη, χθες (21.8.2016) το μεσημέρι, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 29χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, μη νόμιμος μετανάστης, για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.
  Για την ίδια υπόθεση, συνελήφθη και ένας (1) 29χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία, για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα σε μη νόμιμο μετανάστη.
  Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του 29χρονου, μη νόμιμου μετανάστη, ο οποίος είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για το Μιλάνο Ιταλίας, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ανήκαν σε άλλο πρόσωπο.
  Όπως επιπλέον προέκυψε, τον ανωτέρω μη νόμιμο μετανάστη, συνόδευε προκειμένου να διευκολύνει την έξοδό του από τη Χώρα, ο άλλος 29χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, που επίσης είχε σκοπό να ταξιδέψει με την ίδια πτήση για το Μιλάνο Ιταλίας και συνελήφθη.
  Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (1) διαβατήριο Αρχών Πακιστάν και μία (1) άδεια διαμονής Αρχών Πολωνίας.
  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
  Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

***  Συνελήφθησαν 3 άτομα για κλοπή μηχανής στην Καλαμάτα 
Συνελήφθη, σήμερα (22.8.2016) και πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ανήλικος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, γιατί χθες (21.8.2016) το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, μαζί με ακόμη έναν (1) ανήλικο ημεδαπό, αφαίρεσαν μοτοποδήλατο ημεδαπής, το οποίο βρέθηκε και αποδόθηκε στην ιδιοκτήτριά του. Επιπλέον, για την ίδια υπόθεση, συνελήφθησαν ένας (1) 42χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, πατέρας του ανήλικου αλλοδαπού και μία (1) 46χρονη ημεδαπή, μητέρα του ανήλικου ημεδαπού, για παραμέληση εποπτείες ανήλικου.

*** Η Φυσική έφερε 50 μαθητές στη Μεσσήνη
«Η συμμετοχή μου στο Θερινό Σχολείο Φυσικής ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες που θα μπορούσα να έχω!», καταγράφει με ενθουσιασμό τις εντυπώσεις της η 16χρονη Αμαλία Ηλιοπούλου από τη Μεσσήνη, απόφοιτος Α΄ Λυκείου.
Είναι μία από τους 50 μαθητές Λυκείου απ’ όλη τη χώρα οι οποίοι παρακολούθησαν το πενθήμερο πρόγραμμα με θέμα «Η τάξη των Φυσικών Επιστημών του Σχολείου του Αύριο», το οποίο διοργάνωσαν για 3η συνεχή χρονιά στη Μεσσήνη η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Ελληνογερμανική Αγωγή, με την υποστήριξη του Δήμου Μεσσήνης και του οργανισμού επικοινωνίας της επιστήμης ScienceView, που σχεδίασε για τους μαθητές σειρά δραστηριοτήτων οι οποίες συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη.
Μοναδικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των μαθητών, το αυξημένο ενδιαφέρον για το αντικείμενο της Φυσικής και επιδόσεις άνω του 16.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα δημοσίευσε, χθες, η εφημερίδα "Καθημερινή" και η Βασιλική Χρυσοστομίδου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Σοφοκλή Σωτηρίου, αστροφυσικό και υπεύθυνο έρευνας και ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής, «στα καλοκαιρινά σχολεία που διοργανώνουμε κάθε χρόνο και απευθύνονται σε μαθητές Λυκείου απ’ όλη την Ελλάδα, παρουσιάζουμε θέματα προχωρημένης Φυσικής.
Επιπλέον, τα παιδιά απολαμβάνουν τα μπάνια τους αλλά και εκπαιδευτικές εκδρομές. Η συνεισφορά αυτών των συναντήσεων σε διακρίσεις, που φτάνουν έως την Ολυμπιάδα Φυσικής, είναι πολύ σημαντική. Πριν από μερικά χρόνια, μια κοπέλα από την Ηλεία, που συμμετείχε στο καλοκαιρινό σχολείο της Ολυμπίας, πήρε το χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στη Βραζιλία. Η εμπλοκή των μαθητών σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, “ανοίγει” το μυαλό τους».
Τη φιλοσοφία ότι όλα είναι αποτέλεσμα μιας διαδρομής και όχι μιας στιγμής, σε ό,τι αφορά ανάλογες διακρίσεις, έρχεται να ενισχύσει και η συμμετοχή του Θεοδόση Κατσαρά, 15 ετών, μαθητή της Ελληνογερμανικής, ο οποίος πρώτευσε στο φετινό πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικής.
Ο νεαρός, που ασχολείται παράλληλα με τον αθλητισμό, παρακολούθησε αρχικά το Θερινό Σχολείο που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών στην Ερέτρια και, στη συνέχεια, το συγκεκριμένο.
Οι εντυπώσεις του; «Σε αντίθεση με το πρώτο, όπου είχε περισσότερο τη μορφή διαλέξεων, το σχολείο στη Μεσσήνη ήταν περισσότερο διαδραστικό. Οι ομιλητές ήταν εκπληκτικοί. Υπήρχαν άνθρωποι από το CERN, μας εξηγούσαν πώς λειτουργούν οι επιταχυντές... Ό,τι μας έλεγαν προϋπέθετε μια γενικότερη γνώση του αντικειμένου και την επιστράτευση της λογικής. Όσο για την επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο ΝΕΣΤΩΡ στην Πύλο... μοναδική».
Αλλά και για την Αμαλία, οι λόγοι που καταγράφει ως θετική την εμπειρία της, πολλοί: «Όλα τα παιδιά δεθήκαμε, ανταλλάξαμε σκέψεις και απόψεις. Αντίθετα με το σχολείο που οι καθηγητές “τρέχουν” για να βγάλουν την ύλη περιμένοντας τα υπόλοιπα από τα φροντιστήρια, οι καθηγητές στο σεμινάριο μας εξηγούσαν το κάθε τι με έναν καθημερινό τρόπο, χωρίς επιστημονικά λόγια, οπότε και οι πιο δύσκολες έννοιες γίνονταν κατανοητές. Μάθαμε πολλά πράγματα που στο σχολείο... ούτε κατά διάνοια. Έτσι, ένιωσα τη Φυσική πιο κοντά μου».
  Στήριξη και εκδηλώσεις
Tο Θερινό Σχολείο υποστήριξαν διά της παρουσίας τους ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στο CERN Κωνσταντίνος Φουντάς, ο οποίος παρουσίασε στους μαθητές την ιστορία της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ιωάννης Γκιάλας, ο οποίος ήταν ο οδηγός των μαθητών στην εικονική επίσκεψη στο CERN, ο ερευνητής του CERN Μιχάλης Κοραζίνος, που παρουσίασε το παρόν και το μέλλον των επιταχυντών, και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Χριστίνα Κουρκουμέλη, η οποία μαζί με τους συνεργάτες της πραγματοποίησε εργαστηριακή άσκηση για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs.
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, οι διοργανωτές σχεδίασαν και δύο παράλληλες εκδηλώσεις: μία ενημερωτική εκδήλωση για τους κατοίκους της Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής με θέμα το κυνήγι των υποατομικών σωματιδίων και ομιλητές την κα Χριστίνα Κουρκουμέλη και τον κ. Σοφοκλή Σωτηρίου. Και ένα επιστημονικό καφενείο στο παραδοσιακό χωριό Βανάδα, όπου οι μαθητές αλλά και οι κάτοικοι συμμετείχαν σε μια μοναδική συζήτηση στην κεντρική πλατεία, για τη Φυσική, την τέχνη και τη φιλοσοφία, με αφορμή το μοναδικό Φεστιβάλ Αστρονομίας που διοργανώνουν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Ελληνογερμανική Αγωγή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 *** ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ στην Παναγία Πλατανιώτισσα :
ΒΙΝΤΕΟ :
1~ΑΙΓΙΟ Παναγία Τρυπητή  21/08/2016 :
 https://youtu.be/ZoxpMDEOuwQ  .-







Ιερό Προσκύνημα Παναγία η Τρυπητή
Στο λιμάνι του Αιγίου και λίγο πιο πέρα από το εργοστάσιο της ξακουστής Χαρτοποιίας και σε μια περιοχή όπου άλλοτε ήταν η έδρα της ακμάζουσας σταφιδοβιομηχανίας της Βοστίτσας, σκαρφαλωμένη σ’ ένα βράχο, βρίσκεται η Εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής, που εορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής. Η Παναγία Τρυπητή είναι ένας περικαλλής, μεγαλοπρεπής και επιβλητικός Ναός, που φαντάζει από μακριά σαν μια μεγάλη ζωγραφιά κολλημένη στο βράχο. Είναι κτισμένος σε απόκρυμνο βράχο ύψους 30μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα) εξ ου και το όνομα "Τρυπητή" ή "Τρουπητή".
Όποιος επισκέπτεται για πρώτη φορά το προσκύνημα εντυπωσιάζεται από την ομορφιά του τοπίου: κυπαρίσσια και πεύκα δίνουν μία ξεχωριστή και υποβλητική μεγαλοπρέπεια. Μία μαρμάρινη σκάλα με 150 σκαλοπάτια ενώνει το Ιερό Προσκύνημα με το δημόσιο δρόμο. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη οδός από τον Κυπαρισσώνα, η οποία με τη σειρά της δίνει δύο εισόδους στο ύψος της τοποθεσίας που ονομάζεται "του Μοίραλη το πήδημα": Η μία είσοδος είναι από την οδό Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς απέναντι από το φάρο του λιμανιού, ενώ η άλλη συνδέει το Προσκύνημα με την πάνω πόλη και τη συνοικία Γαλαξιδιώτικα (ή συνοικία του Αγίου Ανδρέα) λίγο κάτω από την πλατεία των Υψηλών Αλωνών.
Αρχιτεκτονικά ο ναός χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το ένα μέρος είναι λαξευμένο στο βράχο και το άλλο είναι προσθήκη στο πρώτο. Η εξωτερική μορφή του προσκυνήματος ομοιάζει εκείνου της Παναγίας της Τήνου. Μόλις ο επισκέπτης, πλησιάσει τα κράσπεδα του Ναού, παρατηρεί εντός του βράχου ένα μικρό σπήλαιο μήκους 3 μέτρων, πλάτους 2 μέτρων και ύψους πάλι 2 μέτρων. Το άνοιγμα είναι κτισμένο με πέτρες και έχει μία μικρή πόρτα και παράθυρο. Κατά την παράδοση εκεί ήταν το ασκητήριο του Καπετάνιου - Ναυαγού που βρήκε την εικόνα.
Αν όμως ο θαυμασμός του προσκυνητή είναι μεγάλος από την ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου, πολύ περισσότερο εντυπωσιάζεται και μένει έκθαμβος, όταν εισέρχεται στον Ιερό Ναό. Στη μαρμαρένια μετώπη του Ναού είναι χαραγμένο το παράγγελμα : "ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ", για να υπενθυμίζει στους προσκυνητές την ιερότητα του χώρου.
Στον πρόναο υπάρχει το Αγίασμα, μια καλλιτεχνική μαρμάρινη κρήνη με σταυροειδές σχήμα. Από το στόμα τριών λαξευμένων Αγγέλων τρέχει συνέχεια το αγίασμα που χύνεται σε μαρμάρινη λεκάνη. Στην Κρήνη είναι χαραγμένη η γνωστή καρκινική επιγραφή (διαβάζεται και αντίστροφα) "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΝΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑ ΝΟΨΙΝ" δηλαδή καθάρισε πρώτα τα ανομήματά σου ειλικρινά με μετάνοια, και όχι επιφανειακά. Στην συνέχεια ο προσκυνητής ανέρχεται στον κυρίως Ναό. Δεξιά στο σπήλαιο υπάρχει η εικόνα της Παναγίας, με το αριστερό της χέρι κρατεί το παιδίον Ιησού, το οποίο με το δεξί ευλογεί και στο αριστερό κρατά ειλιτάριο.
Σύμφωνα με την  παράδοση, στα μέσα του ΙΣΤ’ αιώνα δηλαδή περί το 1550, κάποιος ναυαγός του Κορινθιακού Κόλπου, διακρίνει μέσα στη νύκτα ένα φως παρηγοριάς, σημάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Γεμίζει θάρρος και ελπίδα. Επιστρατεύει όλες του τις δυνάμεις για να φθάσει εκεί που λαμπυρίζει το φως. Το πλησιάζει και διαπιστώνει με πολλή έκπληξη, πως βρίσκεται μπροστά σε μία εικόνα της Παναγίας, όπου φεγγοβολάει oλόκληρη και φωτίζει ολόγυρα. Είναι η Χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας κρυμμένη μέσα στο βραχώδες τούτο σπήλαιο, άγνωστο από πότε. Έτσι ανακαλύφθηκε η εικόνα της "Παναγίας της Τρυπητής". Την άλλη μέρα ειδοποίησε τις Αρχές της πόλης του Αιγίου. Κλήρος , λαός, άρχοντες ήλθαν, προσκύνησαν κάνοντας και Δοξολογία. Ο Ευρετής της εικόνας έγινε ο πρώτος ασκητής και υπηρέτης της Παναγίας.
Αρχικά ο ναός αποφασίστηκε να οικοδομηθεί ανατολικότερα του μέρους που βρέθηκε η Ιερή Εικόνα, επειδή το μέρος ήταν βράχος. Το βράδυ της πρώτης ημέρας που άρχισαν οι εργασίες οικοδομής, στο βράχο που είχε βρεθεί η Εικόνα - σύμφωνα με την παράδοση πάντα -  έγινε μία έκρηξη και ο χώρος έγινε κατάλληλος για ένα μικρό ναό. Έτσι οι κάτοικοι θεώρησαν ότι η Παναγία "έφτιαξε το σπίτι της" και ο Ναός κτίστηκε μεγαλόπρεπα στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Το κυρίως Σπήλαιο μπροστά στο οποίο ανηγέρθηκε ο Ναός έχει μήκος 11μ., πλάτος 7 μ. και ύψος 4 μ. Για να γίνει η Αγία Τράπεζα στη θέση που βρέθηκε η Ιερή Εικόνα , το Ιερό Βήμα είναι στραμμένο νοτιοανατολικά και όχι ανατολικά που επιβάλλει η Ορθόξη Παράδοση. Με την πάροδο του χρόνου το πρώτο ασκηταριό εξελίχθηκε σε λαμπρή Μονή. Ο Γάλλος περιηγητης Πουκεβίλ που επισκέφθηκε το Αίγιο το 1815 στο βιβλίο του «Ταξίδι στην Ελλάδα» (Voyage dans la Grece, τόμος Δ΄, 1820-27) γράφει για την Τρυπητή Αιγίου: «Στο βράχο οι μοναχοί έχουν κτίσει ένα μοναστήρι, που φαίνεται σαν φωλιά χελιδονιών. Ο Ναός πήρε τη σημερινή του μορφή τον 19ο αιώνα. Η μνημειακή, αναγεννησιακού τύπου, εξωτερική μαρμάρινη σκάλα, η οποία ενώνει τον παραλιακό δρόμο με τον Ναό, κατασκευάστηκε το έτος 1870 με σχέδιο του μηχανικού Άγγελου Κορυζή.
Η θαυματουργή εικόνα έγινε η αιτία επισκέψεως χιλιάδων προσκυνητών κάθε χρόνο και με το Βασιλικό Διάταγμα της 8ης Μαϊου 1933 η εορτή της Παναγίας της Τρυπητής καθιερώθηκε σαν επίσημη Θρησκευτική Εορτή του Αιγίου. Την Παρασκευή της Διακαινησίμου τελείται η λιτάνευση της Ι. Εικόνας με κάθε επισημότητα. Τέλος με την υπ' αριθ. 10/16-5-1970 κανονισμό της Ι. Συνόδου της Ελλάδος αναγνωρίζεται σαν "Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα" και χαρακτηρίζεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Με την πάροδο του χρόνου αυτός ο Ιερός τόπος αναδείχθηκε σε μεγάλο πνευματικό κέντρο Πανελληνίου ακτινοβολίας. Είναι πολύ συγκινητικό, - την Παρασκευή της Διακαινησίμου, - να βλέπεις χιλιάδες Χριστιανούς από όλη την Ελλάδα - κάθε ηλικίας - να ανεβαίνουν τη μεγάλη σκάλα (150 σκαλοπάτια), αρκετοί γονατιστοί, προκειμένου να εκπληρώσουν το "Τάμα" τους στην Παναγία.

~Αίγιο  καφές  παραλία Αποθήκες 21/08/2016 :
 https://youtu.be/HWqTG9FyfX4  .-
~** ΑΙΓΙΟΝ  από Βικιπαίδεια
Το Αίγιο (αρχαίο Αἴγιον, λατινικά: "Aegium", στο Mεσαίωνα: "Βοστίτσα", "Vostizza") έχει 20.422 κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας. Είναι έδρα του Δήμου Αιγιαλείας ενώ παλαιότερα ήταν έδρα του Δήμου Αιγίου. Λόγω της θέσης του είναι γνωστό ως μπαλκόνι του Κορινθιακού.
Η ονομασία, κατά τον Στράβωνα, προήλθε από την ιερή αίγα, που έθρεψε τον Δία στη βρεφική του ηλικία, που φυλαγόταν για να προστατευθεί από την παιδοφάγο μανία του πατέρα του Κρόνου. Μια άλλη άποψη είναι πως παράγεται από το ομηρικό ρήμα ἀΐσσω, που σημαίνει κινούμαι ορμητικά, επειδή η πόλη βρίσκεται δίπλα σε ορμητικά κινούμενη θάλασσα ή γιατί το έδαφός της είναι σεισμοπαθές.
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Μιστριώτη, το Αίγιον που παράγεται από το ἀΐσσω (συνηρ. ᾄσσω), σημαίνει πόλις τῶν κυμάτων, λόγω του Κορινθιακού κόλπου που βρέχει με ορμή τα ακρογιάλια του: Κυρίως σημαίνει πόλιν κυμάτων, ὡς ὄντως εἶναι τὸ Αἴγιον (σχόλια σελ. 194, Ὁμήρου 'Ἰλιάς, Α΄ τόμος, β' ἔκδοσις, 1895). Πάντως είναι βέβαιο ότι και η αἴξ (=γίδα) με τη σειρά της παράγεται από το ρήμα ἀΐσσω επειδή τινάσσεται. Η ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αχαΐας, εξάλλου, ονομάζεται Αιγιάλεια, από τη λέξη αἰγιαλός = γιαλός.
Η μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, Βοστίτσα, πιο πιθανό είναι πως παράγεται από τη σλαβική λέξη Βόστα-Βοστάν και σημαίνει πόλη των Κήπων - Κηπούπολη, όπως πράγματι είναι το Αίγιο, με τα τόσα περιβόλια του, μέσα και έξω από την πόλη.
Ο κάτοικος του Αιγίου στην κοινή νεοελληνική ονομάζεται Αιγιώτης (θηλ. Αιγιώτισσα) ενώ η αρχαία ονομασία του κατοίκου είναι Αιγιεύς (-έως). Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή της Αιγιαλείας, ονομάζονται Αιγιαλείς.
Το Αίγιο αποτελεί τη χειμερινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας (ενώ η θερινή της είναι τα Καλάβρυτα).

 
 
 

  • ΩΡΑΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ: Το Ιερό Προσκύνημα παραμένει ανοικτό μέχρι την δύση του ήλιου.
  • THΛ. IEPOY ΠPOΣKYNHMATOΣ: 26910.22323
  • ΔΙΑΘΕΣΗ ΙΕΡΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΒΙΒΛΙΟ & ΕΙΚΟΝΑ" (ΤΗΛ. 26910.29333 FAX: 26910.29341)
   ~ΒΑΛΤΑ , ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ Αιγιαλείας 21/08/2016 :

~Ι Ν  Παναγίας Πλατανιώτισσας 21/08/2016 :
https://youtu.be/zDk7nftHpfI  .-

~* Πλατανιώτισσα Φτέρη διαδρομή 29/ 11/ 2013 P1110551   :
 https://youtu.be/3e6_BsTVggQ .-
5~Παναγία Πλατανιώτισσα  εστιατόριο Δήμητρα  21/08/2016:
https://youtu.be/1mY6nDMNtZo .-
~* Παναγία Πλατανιώτισσα προσκύνημα 29 /11 /2013 P1110537 :
 https://youtu.be/h4aR_8SO60k .-
~* ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ και Ι Μ Παναγίας 29- 11- 2013 P1110535: https://youtu.be/P4KuWafyWYs .-
~* Ι Ν Παναγίας Πλατανιώτισσας 2013 P1110536 :
 https://youtu.be/NFcLyS3Za7g .-
~
~*** Παναγία Πλατανιώτισσα: Θαυματουργό εκκλησάκι μέσα σε πλατάνια
Πλατανιώτισσας έχει δημιουργηθεί στο κοίλωμα τριών ιερών πλατανιών, που με τα χρόνια ενώθηκαν μεταξύ τους. Σε μία από τις επιφάνειες του κοιλώματος υπάρχει το αποτύπωμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος στα χέρια και το οποίο είναι πανομοιότυπο με την εικόνα της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου.
Παναγία Πλατανιώτισσα, ένα ιερό προσκύνημα αφιερωμένο στη Μητέρα όλων των χριστιανών, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές τους 4ου αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται λίγο έξω από τα Καλάβρυτα.
Το θαυματουργό εκκλησάκι έχει δημιουργηθεί στη βάση, και για την ακρίβεια στο κοίλωμα, τριών ιερών πλατανιών που με τα χρόνια ενώθηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα σήμερα στο εσωτερικό του να χωρούν είκοσι προσκυνητές.
Εντύπωση προκαλεί το αποτύπωμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος στα χέρια, που βρίσκεται σε μία από τις επιφάνειες του κοιλώματος και είναι πανομοιότυπο με την εικόνα της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου.
Η περίμετρος των τριών ιερών πλατανιών είναι στη βάση περίπου 23 μέτρα, ενώ το ύψος τους είναι 25 μέτρα. Το μήκος της κοιλότητας είναι 8 μέτρα, το δε πλάτος κυμαίνεται και φτάνει μέχρι τα 3 μέτρα και συνεπώς, αν χρησιμοποιηθεί ολόκληρος ο ναός, στο εσωτερικό μπορούν να βρεθούν είκοσι προσκυνητές.
Η ιστορία
Κατά τη θρησκευτική παράδοση, η ιστορία του προσκυνήματος ξεκινά στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, όταν στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκαν οι αδελφοί Συμεών και Θεόδωρος, οι οποίοι σπούδασαν ρητορική, φιλοσοφία, ποίηση, αλλά κυρίως υπήρξαν ευσεβείς χριστιανοί.
Και οι δυο μαζί έζησαν θρησκευτικό βίο, ανέβηκαν στον Όλυμπο και σε άλλα όρη, ενώ επισκέφτηκαν και τα Ιεροσόλυμα με σκοπό να προσκυνήσουν τους Αγίους Τόπους.
Εκεί γύρω στο 340 μ.Χ. χειροτονήθηκαν ιερείς από τον επίσκοπο Μάξιμο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα Ιεροσόλυμα και οι δύο αξιώθηκαν να δουν σε όνειρο τη Θεοτόκο συνοδευόμενη από τους Αποστόλους Παύλο και Ανδρέα και τον Ευαγγελιστή Λουκά.
Η Παναγία τούς έδωσε την εντολή να μεταβούν στην περιοχή της Αχαΐας όπου θα τους οδηγούσε η χάρη Της για να βρουν την ανάγλυφη εικόνα της, την οποία ιστορείται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς από κερί, μαστίχα και άλλα υλικά, και να χτίσουν στο σημείο εκείνο μονή.
Οι δύο αδελφοί έφυγαν από τα Ιεροσόλυμα, έφτασαν στο Αίγιο και από εκεί, αντί να ακολουθήσουν την κοίτη του Βουραϊκού ποταμού, ακολούθησαν την κοίτη του Κερυνίτου. Υστερα από τετράωρη κουραστική πορεία έφτασαν στην Κλαπατσούνα και κοιμήθηκαν ανάμεσα στα τρία πλατάνια.
Τότε και πάλι εμφανίστηκαν στον ύπνο τους ο Πρωτόκλητος Ανδρέας και ο Ευαγγελιστής Λουκάς και τους είπαν να βαδίσουν ανατολικά προς τις όχθες του Βουραϊκού ποταμού που απείχε δύο ώρες, για να συναντήσουν μια αγνή και αγία βοσκοπούλα με το όνομα Ευφροσύνη, η οποία θα τους οδηγούσε στην ανεύρεση της εικόνας της Θεομήτορος.
Οι Αγιοι Πατέρες κατευθύνθηκαν στη Ζαχλωρού και με την υπόδειξη της Ευφροσύνης βρήκαν την 23η Αυγούστου του 362 μ.Χ. μέσα σε σπήλαιο την εικόνα της Κεχαριτωμένης κρατούσα στη δεξιά της τον Σωτήρα Χριστό. Η συγκεκριμένη εικόνα μέχρι και σήμερα φυλάσσεται στο Μέγα Σπήλαιο.
Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε:
- Το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα για την πόλη των Καλαβρύτων. Στις ιστορικές πηγές αναφέρεται ότι το αρχοντικό πιθανώς χτίστηκε από τον Θωμά Παλαιολόγο, όταν καταστράφηκε το περίφημο φράγκικο φρούριο του Geoffroy de Tournay και το έτος 1440 πέρασε στον αδελφό του Κωνσταντίνο, επί του οποίου τα Καλάβρυτα εξελίχθηκαν σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο.
- Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ. Είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Βρίσκεται στην κορυφή Νεραϊδόραχη του Χελμού σε υψόμετρο 2.340 μ.
- Τη Δημοτική Πινακοθήκη Κωνσταντίνου Φάσσου. Το δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων μετά τον θάνατο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Φάσσου το 1984 αποδέχτηκε τη δωρεά της οικογένειάς του και ίδρυσε τη Δημοτική Πινακοθήκη Κώστα Φάσσου με σαράντα εννέα ζωγραφικούς πίνακες.
- Το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων και η μοναδική διαδρομή του μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Εχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.
- Την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων - Πούντας - Ε.Ο. Πατρών - Αθηνών, χτισμένη το 362 μ.Χ. σε ένα εντυπωσιακό τοπίο στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς.
Πως θα πάτε: Η Παναγία η Πλατανιώτισσα βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων - Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων, σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα κρύα νερά. Μπορείτε να την επισκεφτείτε είτε με το αυτοκίνητό σας είτε με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, είτε με τρένο με προορισμό την πόλη των Καλαβρύτων.

~ΣΚΙΑΔΑΙΪΚΑ  Ηλείας εκδήλωση Βλάχικος γάμος 21/08/2016:
https://youtu.be/FQiMhgZPmg4 .-

~Πανόπουλο Φολόη διαδρομή Ηλείας 21/08/2016 :
 https://youtu.be/AaPOSqjOvqk  .-
~Χαλανδρίτσα καφέ  "κάτι άλλο" Ταγκαλίκη 21/08/2016:
https://youtu.be/MrHpXVMcLt4 .-
~ Καλάβρυτα Πάτρα  διαδρομή ενημέρωση Χαλανδρίτσα 21/08/2016: https://youtu.be/4SmGIXKYQs8 .-
10~Αίγιο  διαδρομή προς Φτέρη  21/08/2016 :
 https://youtu.be/EWj0o4yaYIY  .-
~Φτέρη -Πλατανιώτισσα  διαδρομή  ενημέρωση  21-08-2016 :
 https://youtu.be/0GxX2nLEj-Y .-

~ ΦΤΕΡΗ Αιγιαλείας Αχαϊας 29 /11 /2013 P1110524  :
https://youtu.be/BQt7aKDh8JU .-

 Η Φτέρη βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όρους Κλωκού ή Κερύνεια (1800μ. Υψόμετρο).
Ο ποταμός Σελινούντας χωρίζει τον Κλωκό από το Παναχαϊκό ό­ρος, ενώ ο ποταμός Κερυνίτης από τα Αροάνια όρη.
Απέναντι από τη Φτέρη είναι το βουνό Ρούσκιο όπου βρίσκεται βωμός της θεάς Αρτέμιδος, ενώ στην πλαγιά του υπάρχουν ερείπια αρχαίου να­ού. Κοντά βρίσκεται μια λίμνη που λέγεται σήμερα "Λαφόλιμνη" όπου κατά την μυθολογία ο Ηρακλής συνέλαβε την "Κερυνίτην έλαφον". Πλησίον της Φτέρης βρισκόταν η αρχαία πόλη Κερύνεια από όπου έλκει τη δεύτερή του ονομασία ο Κλωκός.
Κατά τη Φραγκοκρατία στο χωριό Αχλαδιά, το οποίο ανήκει στη Φτέρη, οι Φράγκοι έκτισαν κάστρο, το οποίο δέσποζε της πεδιάδας του Αιγίου. Βρισκόταν εκεί που σήμερα υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ο αρχαιολόγος Π. Νεράντζουλης κατά το 1930 έφερε στο φως τα ερείπια ενός τετράγωνου πύργου, χωρισμένου σε δωμάτια. Ο Νεράντζουλης διατύπωσε τη σκέψη ότι ο πύργος αυτός ήταν ένα είδος "φρυκτωρίας", δηλ. ειδικού κτίσματος που ανήκε σε μια σειρά από όμοιά του μέσω των οποίων με τη χρήση φωτεινών σημάτων γινόταν η μετάδοση μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις. Χρονολογείται το 13ο αιώνα μ.Χ.
Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας το όνομα Φτέρη απαντάται στο κτη­ματολόγιο της Βοστίτσας (το Αίγιο) που συνέταξαν οι Ενετοί κατά την παρα­μονή τους στην περιοχή. Τα πρωτότυπα έγγραφα του κτηματολογίου βρίσκονται σήμερα στα αρχεία της Βενετίας. Οι Ενετοί ήρθαν με το Φραγκίσκο Μοροζίνη το 1687 στην περιοχή των Πατρών και έμειναν κάπου 30 χρόνια. 
Η επανάσταση του 1821.
Στην Επανάσταση του 1821 η προσφορά της Φτέρης ήταν πλούσια σε αίμα, σε χρήμα και σε παντός άλλου είδους θυσίες. Ο καταγόμενος από τη Φτέρη Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος, καθηγη­τής και ιστορικός, υποστηρίζει ότι, όταν ο Γρηγόριος Δίκαιος ή Παπα­φλέσσας αφίχθηκε στο Αίγιο, συσκέφτηκε με τους πρόκριτους του Αιγί­ου στον Αγιο Γεώργιο Φτέρης για την έναρξη του αγώνα. Επέλεξαν την περιοχή αυτή για ασφάλεια, διότι οι Τούρκοι παρακολουθούσαν τα πά­ντα. Εκεί, ενώ διεξαγόταν σφοδρή λογομαχία για το χρόνο ενάρξεως της επαναστάσεως, γνωστοποιείται από σκοπό ότι έρχονται Τούρκοι. Τότε οι Έλληνες εγκατέλειψαν το ναό και αποσύρθηκαν στα γύρω δάση. Οι Τούρκοι δεν θεώρησαν φρόνιμο να τους καταδιώξουν αλλά, αφού ει­σήλθαν στο ναό, κάθισαν γύρω από τη φωτιά που είχαν ανάψει οι Έλλη­νες, οι οποίοι, μόλις αντιλήφθηκαν την απραξία των Τούρκων στρατιωτών, επέστρεψαν στο ναό και τους σκότωσαν. Κατόπιν οι πρόκριτοι συνήλθαν πάλι στο ναό και αποφάσισαν για την έναρξη του αγώνα . Οι παλιοί κάτοικοι της Φτέρης διηγούνται ότι κοντά στον Αγιο Γεώργιο έβλεπαν κόκαλα των Τούρκων, θυμίζοντας τους την πράξη των Ελλήνων.
Στη μάχη στο Φάληρο το 1827 έλαβαν μέρος και Φτεραίοι υπό την ηγε­σία του οπλαρχηγού Σωτήριου Αλεξανδρόπουλου. Στη μάχη του Αγιάννη Τσετσεβών στις 17 Ιουλίου 1827 εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ έλαβαν μέρος και αγωνίστηκαν γενναία 35 Φτεραίοι. Σπουδαίος οπλαρχηγός από τη Φτέρη ήταν ο Κωνσταντίνος Γκόφας, ο ο­ποίος πολέμησε με το γενναίο αρματωλό των Καλαβρύτων Θανάση Πετμεζά. Ακολούθησε τον Μελετόπουλο και πολέμησε με γενναιότητα στα Δερβενάκια, όπου και τραυματίστηκε. Η πολιτεία αργότερα τον τίμησε με αριστείο. Εξ ίσου σπουδαίοι ήσαν και οι αδελφοί του Πανάγος και Αναγνώστης Γκόφας. Άλλος σπουδαίος ήταν ο Γεώργιος Αλεξανδρό­πουλος, ο οποίος πολέμησε στις μάχες Ανεμοδουρίου, Σελών, Πατρών, Ρίου, Καστριτσίου, Ακράτας, Αγίου Ιωάννου Τσετσεβών και Καυκαριάς. Εξέχουσα μορφή της Φτέρης υπήρξε ο Αναγνώστης Αλεξανδρόπουλος: ο στρατηγός Ανδρέας Λόντος τον είχε αποκαλέσει εκατόνταρχο. Ήταν φίλος του Παπαφλέσσα, ο οποίος, όταν έφθασε στη Βοστίτσα, κατέλυσε στο σπίτι του Αναγνώστη Αλεξανδρόπουλου.
Άλλοι αξιόλογοι ήσαν: Σωτήριος Αλεξανδρόπουλος και Κανέλλος Αλεξαν­δρόπουλος. Οι απόγονοι του τελευταίου ονομάστηκαν Κανελλόπουλοι και απ' αυτούς κατάγεται ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, τέως πρωθυ­πουργός. Στα χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως ο στρατηγός Ανδρέας Λόντος είχε ιδρύσει στη Φτέρη νοσοκομείο για την περίθαλψη τραυματιών ε­πειδή η θέση ήταν ασφαλής και οι Τούρκοι μπορούσαν να φθάσουν εκεί δύσκολα. Μετά την άφιξη του Όθωνα και την αποκατάσταση των πραγμάτων απονεμήθηκαν από την κυβέρνηση παράσημα και διπλώματα αριστείας σε αρκετούς Φτεραίους.
Κατά τους βαλκανικούς πολέμους 1912 -13 η Φτέρη έλαβε μέρος και εί­χε αρκετές θυσίες. υπήρχε αναθηματική στήλη στη Φτέρη, όπου ανα­γράφονταν τα ονόματα οκτώ άλκιμων νέων που θυσιάστηκαν. Σήμερα η στήλη αυτή δεν υπάρχει. Πολλούς τραυματίες είχε κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, 1912 -13.
Το κάψιμο της Φτέρης.
Το 1943 έγινε η μάχη στο Πυργάκι εναντίον των Ιταλών, όπου είχαν συμμετάσχει και Φτεραίοι. Στη συνέχεια οι Ιταλοί εγκατα­στάθηκαν με ένα τάγμα στη Φτέρη, έμειναν τέσσερις ημέρες και συνέλαβαν τους Θ. Αντωνιάδη και Γ. Πανουτσόπουλο τους οποίους εκτέλεσαν στο προσκυνητάρι Πετσάκων. Στη θέση αυτή υπάρχει σήμερα ένα μικρό απέριττο μνημείο. Οι Ιταλοί έκαψαν ένα τμήμα της Φτέρης και ολοκλήρωσαν την καταστροφή οι Γερμανοί, μετά το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, την 17η Δεκεμβρίου 1943.
Μέσα από τα ντοκουμέντα που συνέλεξε η ιστορική έρευνα και τις εξομολογήσεις στελεχών της Αντίστασης, συνεργατών των κατακτητών, αλλά και της Βρετανικής αντικατασκοπείας που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στα δραματικά αυτά γεγονότα, προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία για την καταστροφή αλλά και την διάσωση χωριών και ιστορικών μοναστηριών της περιοχής μας όπως η ολοκληρωτική καταστροφή της Φτέρης από τα ίδια Γερμανικά τμήματα που έκαναν το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα Στην Φτέρη έφθασε το πρωί της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου 1943 το τμήμα 1/749.dazu Ι vest zr. Κρ. und Zygdes III Βatte που με επικεφαλής τον Χανς Έμπεσμπεργκ (mazor EBERSBERGER) διοικητή του Αιγίου, ανήκε στην 117 Μεραρχία κυνηγών (jager Division) που κατεβαίνοντας προς το Αίγιο έκαιγε και κατέστρεφε ό,τι έβρισκε μπροστά του. Στους χάρτες των Γερμανών ήταν σημειωμένο το κεφαλοχώρι Φτέρη που ήδη είχαν μερικώς πυρπολήσει το 1942 οι Ιταλοί. Ο σημερινός δρόμος Αιγίου - Πτέρης - Καλαβρύτων δεν υπήρχε και το Γερμανικό τμήμα, στο οποίο συμμετείχε και ο πυράρχης του εκτελεστικού αποσπάσματος των Καλαβρύτων, λοχίας των S.D. Κόντραντ Ντόνερτ, Βάδιζε στον παλαιό δρόμο που συνέδεε την Πλατανιώτισσα με το Πυργάκι, πολύ χαμηλά από τη Φτέρη στην όχθη της μεγάλης ρεματιάς.
Η ημέρα ήταν βροχερή και την Φτέρη είχε σκεπάσει πυκνή ομίχλη, κρύβοντας την τελείως από τους Γερμανούς. Ένα από τα μουλάρια που οι Γερμανοί άρπαζαν από τα χωριά που έκαιγαν και λεηλατούσαν, φορτωμένο πολεμοφόδια ξέφυγε από τη σειρά, χώθηκε στην ομίχλη και ανέβηκε τη βουνοκορφή προς την Φτέρη. Ένας Γερμανός στρατιώτης το κυνήγησε για να το φέρει πίσω. Ανεβαίνοντας στην ράχη, όπου η ομίχλη είχε διαλυθεί, αντίκρυσε την Φτέρη. Ειδοποίησε αμέσως τον επικεφαλής που έδωσε αλλαγή πορείας και το τμήμα ανέβηκε όλο στο χωριό. Γι' αυτό και οι λιγοστοί αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους Γερμανούς να μπαίνουν στο χωριό από την κατεύθυνση του Αιγίου και όχι των Καλαβρύτων, όπως περίμεναν γιατί ήδη τα νέα για το Καλαβρυτινό δράμα είχαν φθάσει. Εάν το μουλάρι δεν «έκοβε δρόμο» οι Γερμανοί θα είχαν προσπεράσει την Φτέρη και δεν θα την κατέστρεφαν, μια και υπήρχε βιασύνη και εκνευρισμός. Μόλις οι Γερμανοί έφθασαν στην πλατεία του χω­ριού, που ήταν σχεδόν έρημο (οι αντάρτες του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ το είχαν εγκαταλείψει από τις αρχές Δεκεμβρίου εκτελώντας τις διαταγές της ηγεσίας του, αλλά και της Βρετανικής Αποστολής που τους είχε στήσει παγίδα), μπήκαν στο ξενοδοχείο του Φραγκόπουλου, που είχαν επιτάξει οι αντάρτες και βρήκαν τα ίχνη τους, σφαίρες και δύο οπλοπολυβόλα που είχαν εγκαταλείψει. Η διαταγή που είχε η ομάδα μάχης Eberberger στην οποία είχαν μεταβιβαστεί οι αρμοδιότητες για αντίποινα από το 1942 Felakommandatur (σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που βρέθηκαν στα Γερμανικά αρχεία), ήταν ότι "χωριά που συμμετείχαν ή βοήθησαν σε επιθέσεις κατά Γερμανικών τμημάτων πρέπει να καταστραφούν και οι κάτοικοι τους να εκτελεσθούν".
Αμέσως άρχισε η λεηλασία των αρχοντικών σπιτιών και ο εμπρησμός τους με ειδικά υγρά και εμπρηστικές σκόνες. Τελευταία έβαλαν φωτιά στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, από την οποία ο αείμνηστος παπα - Φουσέκης πρόλαβε και πήρε το Αγιο Δισκοπότηρο και το Ευαγγέλιο, που σώζονται μέχρι σήμερα από το γιο του Τάσο, πρώην γραμματέα της κοινότητας. Στο ναό αυτό υπήρχαν πριν από την καταστροφή προπολεμικά δυο παλιές εικόνες αξίας, του Χριστού και της Παναγίας. Οι Γερμανοί έμειναν περίπου 3 ώρες στην Φτέρη και έφυγαν συ­ντεταγμένοι προς το Πυργάκι, αφήνοντας πίσω τους τα σπίτια να καίγονται. Όλα σχεδόν τα σπίτια της Πτέρης ήσαν πέτρινα δυώροφα και τριόροφα με κατώγια γεμάτα ζωοτροφές, βαρέλια με λάδια και κρασιά που έπιασαν αμέσως φωτιά που μεταφέρθηκε στις ξύλινες οροφές και στα έπιπλα. Γι' αυτό και οι στέγες έπεσαν προς τα μέσα, ενώ οι τοίχοι που ήσαν κατασκευασμένοι από λαξευμένη πέτρα στάθηκαν όρθιοι για πολλά χρόνια. Σώθηκε μόνο το ξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη, στο οποίο δεν έφθασαν οι εμπρηστές και δυο-τρία σπίτια που σκεπάστηκαν από τους πυκνούς καπνούς των διπλανών τους. Στον απολογισμό που έστειλε αργότερα ο Έμπερσμπεργκ στο αρχηγείο της 117 Μεραρχίας αναφέρθηκε ότι "το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς".
 Έως σήμερα. Στα νεώτερα χρόνια η Φτέρη μετά τον πόλεμο αναδείχτηκε σε εξέχον τουριστικό θέρετρο λόγω του πολύ καλού κλίματός της το οποίο προτιμούσαν αρκετοί ασθενείς για την θεραπεία τους. Παρ' όλ' αυτά η ανάπτυξη άργησε πάρα πολύ, καθώς η αστυφιλία έπληξε και τη Φτέρη η οποία σήμερα προσπαθεί να επιβιώσει. Εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια στέκονται και οι μεγάλες καταστροφές των πυρκαγιών του 2007 οι οποίες κατέστρεψαν το δάσος της Φτέρης από άκρη σε άκρη. Οι προσπάθειες για αναδάσωσή του έχουν ήδη ξεκινήσει από τον πολύ δραστήριο Φιλοδασικό Σύλλογο Φτέρης, ο οποίος άλλωστε είχε συνδράμει στις απαρχές της ιδρύσεώς του και για την αναδάσωσή του μετά την καταστροφή του από το κάψιμο των Ιταλών και των Γερμανών.\



Βιβλιογραφία.

  • Περικλής Τρακαδάς, Η Φτέρη Αιγίου, κεφ. στο "Η Φτέρη της μνήμης και της καρδιάς μας: Φωτογραφικό Λεύκωμα 1904-2004",σελ. 4-5, Φ.Σ.Φτέρης 2004
  • Φάνης Ζουρόπουλος, Η καταστροφή της Φτέρης από τα ναζιστικά στρατεύματα, κεφ. στο "Η Φτέρη της μνήμης και της καρδιάς μας: Φωτογραφικό Λεύκωμα 1904-2004",σελ. 6-7, Φ.Σ.Φτέρης 2004
    ~Δρυοδάσος  Φολόης  διαδρομή  21/08/2016:
     https://youtu.be/nDR3j889FSk .-

~** To δρυοδάσος της Φολόης
~ Σημείο αναφοράς για το δασικό πλούτο της ορεινής Ηλείας και γενικότερα της Ελλάδας, αποτελεί το περίφημο δρυοδάσος της Φολόης. Είναι μοναδικό όχι μόνο σε ομορφιά αλλά και ιδιαιτερότητα σε όλη την Ευρώπη το αυτοφυές αυτό δάσος, σπερμοφυούς μορφής με τις θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του. Το δάσος αυτό βρίσκεται στο Οροπέδιο της Φολόης, στους νότιους πρόποδες της Οροσειράς του Ερυμάνθου και απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία. Η οδική πρόσβαση στην περιοχή του δάσους γίνεται
  • από την πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, τον Πύργο, περνώντας από την Αρχαία Ολυμπία και τη Λάλα,
  • από την Τρίπολη, είτε μέσω Αρχαίας Ολυμπίας, είτε μέσω Δίβρης (αρτηρία 111) και Κούμανης
  • από την Πάτρα μέσω Πανόπουλου (αρτηρία 111), και Κούμανης.
Το δρυοδάσος της Φολόης εκτείνεται μέσα στις συλλεκτήριες λεκάνες των ποταμών Ερύμανθου η Ντοάνα ανατολικά, που αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Ηλείας και Αρκαδίας και του Ομηρικού ποταμού Σελλήεντα ή Ηλειακού Λάδωνα νοτιοδυτικά. Η έκταση που καλύπτει το δρυοδάσος Φολόης ανέρχεται στα 25.000 στρέμματα και ανήκει κατά απόλυτο νομή και κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο.   Χάρτης
Δείτε εδώ την περιοχή του δρυοδάσος της Φολόης όπως φαίνεται στο Google Maps:
View Δρυοδάσος Φολόης in a larger map
~ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ δάσος πρωτομαγιά πανηγύρι 1-5-2014:
 https://youtu.be/HU-M-k26bHk .-
~ Φολόη Ηλείας ταβέρνα το Δάσος 1/5/2014 P1140100 :
 https://youtu.be/N3LuwYgsKBc .-
~ ΦΟΛΟΗ Ηλείας τραγούδι Χρήστος 29/11/2014 P1180778 :
https://youtu.be/Phz9fr6G6OM .-
~Διαδρομές Ελλάδα και αναφορές  21/ 08/2016 :
 https://youtu.be/Zhvyi2dTr84 .-
14~Αίγιο  Φτέρη  διαδρομή  ενημέρωση  21/08/2016 :
https://youtu.be/UkQ6ii5lGs8 .-



ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ Αχαϊας Πατρών 29/11/2014 P1180783 : https://youtu.be/sjZqyBC2RxM  .-
Χαλανδρίτσα Πατρών 29/11/2014 διαδρομή P1180786 :
https://youtu.be/pw9On-mTm0Y  .-
Διαδρομή στην Χαλανδρίτσα 29/11/2014 P1180782 :
https://youtu.be/v50nktcC4Hc .-

 ~*** Η Χαλανδρίτσα, έδρα του Δήμου Ερυμάνθου, απέχει 17 km από την Πάτρα και βρίσκεται στον οδικό άξονα Πατρών –Καλαβρύτων. Υπήρξε έδρα της Βαρονίας της Χαλανδρίτσας η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο την περίοδο της λειτουργίας της.
Το 1216 κτίστηκε ο πύργος της βαρονίας γνωστός σήμερα ως Παλιόπυργος, ο οποίος βρίσκεται μισογκρεμισμένος στο κέντρο του οικισμού. Περιμετρικά του Παλιόπυργου συναντάμε τα παλαιά λιθόκτιστα κτίσματα τα οποία χρησιμοποιούνταν ως υποστατικά και σήμερα έχουν μετατραπεί σε κατοικίες. Κοντά στο Φράγκικο Πύργο σώζεται σε άριστη κατάσταση αλλά με νεότερες προσθήκες ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε το 12ο αι. Στο ιερό βρίσκεται η ξύλινη εικόνα του Αγίου Αθανασίου σημαδεμένη από Τουρκικά βόλια το 1772. Στο τέμπλο υπάρχει σταυρός με δύο φίδια (το θάνατο και την αμαρτία) που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Εδώ σύμφωνα με την παράδοση τέλεσε το γάμο του το 1429 ο Θωμάς Παλαιολόγος με την Αικατερίνη κόρη του τελευταίου Φράγκου ηγεμόνα και βαρόνου της Χαλανδρίτσας. Ο Ναός αυτός είναι ένα από τα ωραιότερα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα που έχει ναεπιδείξει ο Ν. Αχαΐας.
Αξίζει επίσης να δείτε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (13ου-14ουαι.), τις παραδοσιακές βρύσες, τα πέτρινα σπίτια και γεφύρια και τα πανύψηλα πλατάνια του χωριού. Μπορείτε να επισκεφθείτε το ανακαινισμένο παλαιό πέτρινο Σχολαρχείο στο οποίο φοίτησε ο Αείμνηστος Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, καθώς και το παλαιό πέτρινο Δημοτικό σχολείο, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο και ήδη εγκρίθηκε πρόταση του Δήμου σε Πρόγραμμα του Υπ. Πολιτισμού, για τη μετατροπή του σε «Κτίριο Πολλαπλών Πολιτιστικών Χρήσεων» Στη Χαλανδρίτσα ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Τοπικής Ιστορίας που στεγάζεται σε έναν αναπαλαιωμένο νερόμυλο- νεροτριβή, καθώς και Οικισμό Μυκηναϊκής Εποχής, που μαζί με το νεκροταφείο Μυκηναϊκής Εποχής με τους θολωτούς τάφους έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι, από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Κάθε Αύγουστο φιλοξενεί την Έκθεση Αγροτικών Μηχανημάτων και Αχαϊκών Προϊόντων που προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος της Χαλανδρίτσας σε συνεργασία με το Δήμο, πραγματοποιεί πληθώρα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (παραδοσιακός γάμος, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά, κ.ά).
Στη Χαλανδρίτσα στη θέση ‘’Ρέντες’’ προβλέπεται να γίνει το Αυτοκινητοδρόμιο ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα με πίστα αγώνων formoula 1. Λειτουργούν: Ταχυδρομικό υποκατάστημα, Αστυνομικό Τμήμα, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, Ο.Τ.Ε., Ειρηνοδικείο, Υποθηκοφυλακείο, Δασονομείο καθώς επίσης Κέντρο Υγείας, Κ.Ε.Π., κλπ.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 345 μέτρων. 
Πληθυσμός 1.047 κάτοικοι
Προϊόντα που παράγει   Λάδι, Μέλι, Ζυμαρικά, Γλυκά κουταλιού, Τσίπουρο, Ανθοκομικά προϊόντα, Κοτόπουλα, Γαλοπούλες

** ΛΑΛΑ Ν Ηλείας αφήγηση Ε. Χ . Νιάρχου 29/11/2014 P1180771 : https://youtu.be/Y7xqs0tENpk  .-
~ ΛΑΛΑΣ ΗΛΕΙΑΣ διαβαίνοντας το χωριό της Ηλίας Πρωτομαγιά 2014 P1140121 : https://youtu.be/TSodhK9G_Yo  .-
 
 ***  Διάτρητο πλαίσιο προϊόντων ΠΟΠ
Η ιδέα πίσω από την έννοια της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης είναι ότι υπάρχει μία ουσιώδης διασύνδεση μεταξύ των προϊόντων αυτών και του τόπου παραγωγής. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, όταν κάποιος παραγωγός από άλλη γεωγραφική περιοχή –που συνήθως συνεπάγεται και διαφορετικές πρώτες ύλες ή μεθόδους παραγωγής– χρησιμοποιεί το ίδιο όνομα, ιδιοποιείται αδίκως την προστιθέμενη αξία που αυτό υπαινίσσεται και παραπλανά τους καταναλωτές.
Για την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιάννη Παλαιολόγου στην χθεσινή "Καθημερινή", το ευρωπαϊκό πλαίσιο ΠΟΠ αποτελεί συγκαλυμμένη πολιτική προστατευτισμού. Στην αμερικανική και στην καναδική νομοθεσία, οι προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης θωρακίζονται μέσω του δικαίου των σημάτων (trademark law). Η αμερικανική πλευρά θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι υπερτονίζουν τη διασύνδεση μεταξύ τόπου και ποιότητας του προϊόντος και ότι η νομική προστασία που παρέχεται στα προϊόντα ΠΟΠ πλήττει τον καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό.
Η επέκταση του καθεστώτος ΠΟΠ αποτελεί προτεραιότητα της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής και η Ε.Ε. έχει πετύχει να συμπεριληφθούν ισχυρές δικλίδες προστασίας για τα προϊόντα ΠΟΠ στις διμερείς εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει. Ωστόσο η προστασία αυτή δεν καλύπτει πάντα όλα τα προϊόντα με εξίσου αεροστεγή τρόπο.
Ενδεικτική είναι η συμφωνία με τον Καναδά, την οποία υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς κύρωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Βάσει της συμφωνίας CETA (Canadian-EU Trade Agreement), που αναμένεται να κυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Καναδά τον προσεχή Οκτώβριο, επεκτείνεται πλήρως το καθεστώς ΠΟΠ για 145 ευρωπαϊκά προϊόντα. Για τα άλλα 21, συμπεριλαμβανομένης και της φέτας, που ήδη χρησιμοποιούνται στον Καναδά, βρέθηκαν λύσεις ειδικού τύπου – περισσότερο ή λιγότερο ικανοποιητικές.
Πέντε εξ αυτών που βρίσκονταν σε σύγκρουση με προϊόντα που προϋπήρχαν στον Καναδά –και προστατεύονταν από σήμα κατατεθέν– απέκτησαν το δικαίωμα συνύπαρξης μαζί τους στην καναδική αγορά, ενώ πριν ήταν παράνομη η εισαγωγή τους με την προστατευόμενη ονομασία τους. Οκτώ ακόμα προϊόντα κατοχυρώθηκαν ως ΠΟΠ στην καναδική αγορά, αλλά επιτράπηκε η χρήση των ονομάτων στους στα γαλλικά ή στα αγγλικά για καναδικά προϊόντα, υπό τον όρο ότι δεν θα παραπλανούν τους καταναλωτές σχετικά με τον τόπο προέλευσής τους. Για το τυρί μποφόρ, το μπράτβουρστ Νυρεμβέργης και το ζαμπόν της περιοχής Bayonne, κατοχυρώθηκε άδειας χρήσης αντίστοιχων ονομάτων μόνο σε Καναδούς παραγωγούς που παρήγαγαν προϊόντα με τέτοιες ονομασίες πριν από μία καθορισμένη ημερομηνία.
Tέλος, υπάρχει η κατηγορία των πέντε τυριών, μεταξύ των οποίων και η φέτα (τα άλλα είναι το ασιάγκο, η γκοργκοντζόλα, η φοντίνα και το μούνστερ), για τα οποία οι Καναδοί αντιδρούσαν σθεναρά σε οποιοδήποτε καθεστώς προστασίας. Τελικά, επιτεύχθηκε μία συμβιβαστική λύση, που επιτρέπει στους παλαιούς Καναδούς παραγωγούς των επίμαχων προϊόντων να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες ονομασίες και υποχρεώνει νέους παραγωγούς να συνοδεύουν τα δικά τους με λέξεις όπως «style», «type», «kind» και «imitation».
Περιορισμένο καθεστώς προστασίας επιφυλάσσει στη φέτα –αλλά και στις ελιές Καλαμών– και η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις χώρες της Νότιας Αφρικής (SADC). Στο κείμενο της συμφωνίας σημειώνεται ότι για διάστημα πέντε ετών οι υφιστάμενοι παραγωγοί τυριών της Νότιας Αφρικής θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα με τις ίδιες σύνθετες ονομασίες («style», κ.λπ.) και με αναγραφή του τρόπου παραγωγής (π.χ. από αγελαδινό ή αιγοπρόβειο γάλα).
 Συνολικά πάνω από 200 ευρωπαϊκά προϊόντα επεκτείνουν το καθεστώς ΠΟΠ στις χώρες της Νότιας Αφρικής με εμπορική συμφωνία, της οποίας η κύρωση επίσης εκκρεμεί. H συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης, καθώς και από τις χώρες της Νότιας Αφρικής.

*** Εμπαιγμός για τα ΑμεΑ οι ράμπες του Δήμου Τριφυλίας; 
Τόσο τα ΑμεΑ, όσο και τα  συγγενικά τους πρόσωπα αλλά και οι λουόμενοι στην παραλία Μάτι Γαργαλιάνων, θεωρούν ότι η τοποθέτηση «ράμπας» για τα ΑμεΑ, στην παραλία αυτή καθώς και στην παραλία Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας, ουδόλως βοηθούν τα άτομα αυτά, αφού ούτε περί ράμπας πρόκειται, μα ούτε και αμαξίδιο φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον στο Μάτι.
 «Με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη θάλασσα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, ο Δήμος Τριφυλίας προχώρησε στις 26 Ιουλίου 2016, στην εγκατάσταση δυο ειδικών ραμπών κολύμβησης στις παραλίες Μάτι (Δ.Ε. Γαργαλιάνων) και Αϊ-Λαγούδη (Δ.Ε. Κυπαρισσίας)», σύμφωνα με όσα είχε κάνει γνωστά τότε η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας.
 Το κόστος της προμήθειας του ειδικού εξοπλισμού (κινητός διάδρομος πρόσβασης παραλιών από ΑΜΕΑ και Αμφίβιο – πλωτό αμαξίδιο ΑΜΕΑ) για την κάθε παραλία ανήρχετο στα 11.335 ευρώ.
Η εν λόγω υποδομή στην παραλία Χρυσή Ακτή στο Μάτι, μόλις τρεις εβδομάδες από την τοποθέτησή της, έχει εγκαταληφθεί στη μοίρα της, με αποτέλεσμα να απαιτούνται εργασίες για τον εντοπισμό της, μιας και είχε θαφτεί κάτω από την άμμο. Μάλιστα, το πλωτό αμαξίδιο ΑΜΕΑ, τουλάχιστον σήμερα το πρωί που επισκέφθηκε το gargalianoionline την παραλία, δεν βρισκόταν στο σημείο που έχει τοποθετηθεί η ράμπα, ή δεν βρισκόταν σε εμφανές σημείο που να μπορούμε να το εντοπίσουμε! Πού είναι το αμαξίδιο; Επίσης, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες από το σημείο, η ράμπα (είναι έτσι οι ράμπες;) δεν είναι προσβάσιμη από καροτσάκι ΑμεΑ αφού είναι πολλά μέτρα με άμμο για να φτάσεις εκεί και δεν καταλήγει στη θάλασσα αλλά πολύ πριν από αυτή και ακολουθούν πολλά μέτρα με άμμο. Το ίδιο μας λένε συμβαίνει και στον Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας με τη διαφορά ότι εκεί λίγες μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο τοποθετείται στις 10 με 11 το πρωί και το αμαξίδιο και το μεσημέρι απομακρύνεται.
  Αναγνώστες του gargalianoionline επικοινώνησαν μαζί μας θέτοντάς μας το πρόβλημα μιλώντας για εμπαιγμό του δήμου. Τελικά, όλο αυτό με τις ράμπες στις δύο παραλίες για τα ΑμεΑ είναι σεβασμός ή εμπαιγμός της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για τα ΑμεΑ;
Πηγή: Gargalianoionline

*** Εκπτώσεις: Άπνοια επικρατεί στην αγορά της Καλαμάτας 
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας βλέπει δυσοίωνο το μέλλον
Όταν για επτά χρόνια ζει στην έρημο της κρίσης, κάποιες σταγόνες νερού δεν μπορούν να ξεδιψάσουν τον οδοιπόρο. Κάπως έτσι μας περιέγραψε την κατάσταση την περίοδο του καλοκαιριού και των θερινών εκπτώσεων, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη.
Σε δηλώσεις της στο "Θάρρος" παραδέχτηκε ότι η πόλη της Καλαμάτας έχει κόσμο, αλλά δύσκολα βάζει το χέρι του στην τσέπη για αγορές. "Βέβαια τα πράγματα για φέτος δεν είναι και για…αυτοκτονία, αλλά μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό για τους επαγγελματίες. Θα μπορούσα να πω ότι ο περσινός Αύγουστος, ακόμα και με τα capital controls, ήταν καλύτερος από άποψη τζίρου για τους μικρομεσαίους της πόλης", τόνισε.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η όποια ελπίδα μπορεί να αχνοφαίνεται, φέτος, είναι έτοιμη να γκρεμιστεί με την υπερφορολόγηση που υφίστανται οι ίδιοι, αλλά και οι καταναλωτές. "Καθένας μας έχει τόσα πολλά στο κεφάλι του να τον βασανίζουν, ώστε δεν έχει καν τη διάθεση να βγει μία βόλτα στα μαγαζιά. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος και των θερινών εκπτώσεων, θα υπάρξει μια νότα αισιοδοξίας.
Επ' αυτού, όμως, πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε. Πέρυσι, στη 'Λευκή Νύχτα' δούλεψαν μόνο οι πολυεθνικές. Αν ο ένας  δεν στηρίξει τον άλλο και όλοι μαζί την τοπική μας αγορά, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα.
Το αντίθετο, μάλιστα, μπορεί να συμβεί. Κι αυτό, διότι προβλέπω ένα δύσκολο Φθινόπωρο και ακόμα έναν ποιο δύσκολο χειμώνα. Δεν θέλω να γίνω μάντισσα κακών, αλλά στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, προβλέπω τέσσερα στα πέντε μαγαζιά να κλείνουν. Φυσικά, το εμπόριο δεν πρόκειται να πεθάνει. Θα αλλάξει απλά χέρια και θα περάσουμε σε μια ολιγοπωλιακή αγορά", συμπλήρωσε.
Πάντως και τα γενικότερα στοιχεία δείχνουν μια άπνοια στην αγορά. Στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία μεσοσταθμική πτώση μεταξύ 5% και 8% υπολογίζει το τζίρο, για τις εμπορικές επιχειρήσεις τη θερινή εκπτωτική περίοδο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, «αν και το εμπόριο είχε προσδοκίες να κινηθεί η αγορά καλύτερα από την περυσινή περίοδο τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται ότι ο τζίρος διαμορφώθηκε σχεδόν στα περυσινά επίπεδα και ενδεχομένως με μία πτώση που μπορεί να διαμορφωθεί τελικά μεταξύ 5% και 8%, καθώς ο τουρισμός δεν έφερε έσοδα στο εμπόριο».
Ο κ. Κορκίδης σχολίασε: «υπάρχουν καλοκαιρινά μελτέμια στο εμπόριο και τρικυμία στην αγορά», ενώ ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται επεξεργασία των στοιχείων και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η έρευνα της ΕΣΕΕ για την πορεία των θερινών εκπτώσεων
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Γραφεία στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας για το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας
 Προωθείται με ταχείς ρυθμούς η ίδρυση Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με σύμπραξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης και με τη συμβολή του ΤΕΙ Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα διαθέσει δωρεάν γραφεία για τη διοικητική υποστήριξη του Κέντρου, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, ώστε να υπάρχει άμεση επαφή με τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος δραστηριοποιείται εκεί ιδίως κάθε Τετάρτη.
Το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας θα έχει δύο σκέλη: α) θα πραγματοποιεί σεμινάρια ανοιχτά σε όλους (θα υπάρχει συμβολική οικονομική συμμετοχή), τα οποία θα περιλαμβάνουν θεωρία κατά 30% και πρακτική άσκηση κατά 70% και β) θα συστήσει συμβουλευτική επιτροπή, ώστε αν προκύψει κάποια καλή ιδέα να βοηθηθεί η σύσταση επιχείρησης, με την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου, το σχεδιασμό της απόκτησης μηχανημάτων και την οργάνωση της παραγωγής.
Η περίοδος 2016 - 2017 θα είναι χρονιά πιλοτικής δράσης του Κέντρου, για τη λειτουργία του οποίου το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη έχει έρθει σε επαφή με το ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας) και εκεί θα γίνουν τα περισσότερα σεμινάρια.
Η πρωτοβουλία αποκτά, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμμετέχει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, που έχει πολλά προσφέρει στην ελληνική αγροτική επιχειρηματικότητα και η οποία για πρώτη φορά «βγαίνει» εκτός Θεσσαλονίκης.
To Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας θα προσφέρει εκπαίδευση και υποστήριξη σε νέους και επαγγελματίες αγρότες. Ο στόχος του είναι η διαμόρφωση μιας κοινής αγροτικής κουλτούρας με όραμα, ηθικές αξίες και επαγγελματισμό. Α.Π.
 
*** Ανάδειξη μονοπατιών και καλντεριμιών: Η Μεσσηνία προσφέρεται για νέες αναγνώσεις 
Διάβαζα ένα αφιέρωμα για τα καλντερίμια  και τα μονοπάτια της Σκιάθου και τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξή τους, αφού όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο εναλλακτικός τουρισμός είναι μια σίγουρη πηγή ανάπτυξης για τον τόπο που υιοθετεί τη συγκεκριμένη πρακτική.
Η ανάγνωση μου προκάλεσε ένα κύμα θυμού και αποφάσισα να επικοινωνήσω με το ιδρυτικό μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας, Μανώλη Αλοίμονο, προκειμένου να συζητήσουμε πάνω σ' αυτό το θέμα. Αυτό που μου είπε ήταν ότι το συγκεκριμένο θέμα, η ανάδειξη των καλντεριμιών όχι μόνο της  Καλαμάτας, αλλά και της Μεσσηνίας είναι ένα από τις προτεραιότητες του Συλλόγου.
Άρχισε να μου απαριθμεί και τους μοναδικούς δικούς μας θησαυρούς. Μπίλιοβο: Το λιθόστρωτο καλντερίμι που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα και Αλτομιρά στην Εξω Μάνη είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο. Με μήκος 3 χιλιομέτρων και με 83 στροφές -από τις οποίες οι 78 είναι 180 μοιρών- ξεκινά από υψόμετρο 300 μέτρων για να φτάσει στα 800 μέτρα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1904 και θεωρείται ένα από τα επιτεύγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Εκτιμάται ότι η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1928.
ΛαγούΧάνι-Αλαγονία: Με αφετηρία την Καλαμάτα, στο 18ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης ακολουθούμε την πινακίδα που μας οδηγεί στο χωριό Νέδουσα. Λίγο μετά, προσπερνάμε ένα γεφύρι, και από το σημείο αυτό, το οποίο ονομάζεται Λαγού Χάνι, αρχίζουμε την πεζοπορία μας. Από το Λαγού Χάνι,βαδίζουμε στο δασικό δρόμο προς το χωριό Αλαγονία. Περπατάμε δίπλα στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα. Το τοπίο είναι εκπληκτικό και το μονοπάτι μάς περνάει πάνω από τέσσερα πέτρινα γεφύρια, μνημεία μιας άλλης εποχής, ενώ, κυριαρχεί η οργιώδης υδρόφιλη βλάστηση.
Καρβέλι – Τουριστικό Περίπτερο Ταϋγέτου. Ακόμα μία μοναδική διαδρομή. Επίσης, Αγία Παρασκευή – Θεοτόκος.  Το Μονοπάτι στο Δάσος Ευαγγελιστρίας είναι το ίδιο που χρησιμοποιούσαν τα παλαιότερα χρόνια οι κάτοικοι της Βάλτας και των γύρω περιοχών ως πέρασμα για να φτάσουν στα Φιλιατρά .  Βρίσκεται μέσα στο Δάσος της Ευαγγελίστριας , 1,5 χλμ από το χωριό Βάλτα και ξεκινά πίσω από την εκκλησία. Στο μεγαλύτερό του μέρος το μονοπάτι στο Δάσος Ευαγγελίστριας είναι καλοδιατηρημένο και είναι ιδανικό για εξορμήσεις από περιπατητές και φυσιολάτρες. Μας είπε και για τα καλντερίμια στη Βέργα, το μονοπάτι του Νέδοντα και δεκάδες άλλα.
Εκείνο που τόνισε, όμως, είναι ότι πρέπει να βελτιωθεί η σήμανσή τους και η προβολή τους. Ήδη, σχολίασε ότι ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας βρίσκεται σε συνεργασία με τα χωριά του Ταϋγέτου προκειμένου η ανάδειξή τους και η βελτίωσή τους να χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Βέβαια, γι' αυτό θα έπρεπε ήδη να έχουν προνοήσει οι δήμοι, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ώστε να υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός, αλλά, μάλλον κάτι τέτοιο είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
 ***  Οι αλιείς της Τριφυλίας ψάχνουν να βρουν λύσεις για την επιβίωσή τους 
Δεν είναι μόνο τα προβλήματα που έφερε η κρίση στο Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Τριφυλίας ΑΛΚΥΩΝ, αλλά και μία σειρά από άλλα ζητήματα που έμειναν άλυτα, με αποτέλεσμα σήμερα να ταλαιπωρούνται ακόμα περισσότερο.
 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Ροϊλός, ιεραρχώντας τα προβλήματα, ξεκινάει από το λιμάνι: «Το λιμάνι είναι εδώ και κάτι χρόνια υπό κατασκευή και εμείς μόνιμα διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί. Το αλιευτικό καταφύγιο παραμένει ανεκμετάλλευτο, με αποτέλεσμα το χειμώνα να μην μπορούν να σταθούν τα περισσότερα σκάφη».
 Το επάγγελμα του αλιέα είναι κατά κοινή ομολογία δύσκολο στην εποχή μας, αλλά ειδικότερα στην περιοχή της Τριφυλίας ακόμα πιο δύσκολο, αφού το πέλαγος είναι ανοικτό και η δυνατότητα να ψαρεύουν παρέχεται για διάστημα μόλις πέντε μηνών.
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Τριφυλίας έχει εβδομήντα μέλη, αλλά από το 2007 που έχει ιδρυθεί, έχουν μπει μόνο τρία, εκ των οποίων το ένα το ένα εγκατέλειψε και τα άλλα δύο υπολειτουργούν.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Ροϊλός, εμφανώς απογοητευμένος, δηλώνει ότι η κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις αφού «έχοντας κατεβάσει τις τιμές πώλησης των ψαριών στις τιμές του 2004, αδυνατούμε να πληρώσουμε αρκετοί τις ασφαλιστικές εισφορές, σκεφτόμαστε πώς θα ψαρέψουμε, αφού τα καύσιμα και τα υλικά είναι ακριβά και υπάρχουν μία σειρά άλλων οικονομικών προβλημάτων που καθιστούν την οικονομική επιβίωση εξαιρετικά δύσκολη». Μέσα στα προβλήματα προστίθεται η δράση της ανεμότρατας, που κατά τον πρόεδρο των αλιέων ξεφεύγει από τα επιτρεπόμενα όρια, αλλά όπως θα υποστηρίξει: «Το κράτος υπάρχει μόνο στα χαρτιά και στις εξαγγελίες και αυτό φαίνεται όταν ψαρεύουν οι ανεμότρατες».
Όσο για το μέλλον, ο επίλογος του Κώστα Ροϊλού είναι ο εξής: «Το μέλλον είναι αβέβαιο για να μην πω τελειωμένο…».
 Πηγή: Γιώργος Αργυρίου ypaithros.gr
 
***
 
*** Αθλητική  ενημέρωση :

  
*** Τελευταία  Ημέρα Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο Βραζιλίας
η ΕΛΛΑΔΑ  :
Άννα ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ επί-κοντώ ΧΡΥΣΟ ΡΙΟ
Άννα ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ επί-κοντώ ΧΡΥΣΟ ΡΙΟ
Λευτέρης ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ Χρυσό ΡΙΟ 2016
Λευτέρης ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ Χρυσό ΡΙΟ 2016 
Σπύρος Γιανιώτης Ασημένιο
Σπύρος Γιανιώτης Ασημένιο
 Παναγ. ΜΑΝΤΗΣ -Παύλος ΚΑΓΙΑΛΗΣ -
Παναγ. ΜΑΝΤΗΣ -Παύλος ΚΑΓΙΑΛΗΣ -
Άννα KOΡAKAKH RIO 2016 Χρυσό -Χάλκινο ΡΙΟ 2016
Άννα KOΡAKAKH RIO 2016 Χρυσό -Χάλκινο ΡΙΟ 2016
 ΜΠΟΛΤ-Κατερίνα ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΡΙΟ 2016
ΜΠΟΛΤ-Καρερίνα ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΡΙΟ 2016
 Αυλαία στο Ρίο με Μερούση και Καλομοίρη στο Μαραθώνιο Μετράμε αντίστροφα για τη λήξη...
Αυλαία στο Ρίο με Μερούση και Καλομοίρη στο Μαραθώνιο
Ο Χριστόφορος Μερούσης έχει ατομικό ρεκόρ 2.19.00

*** 8ος Ανδάνειος Δρόμος: Επιτυχημένη διοργάνωση και νέο ρεκόρ συμμετοχών
Με απόλυτη επιτυχία, άψογη διοργάνωση, ζεστή φιλοξενία και νέο ρεκόρ συμμετοχής που άγγιξε τους 200 δρομείς στα 17 χλμ. και με περίπου 100 παιδιά στις μικρές αποστάσεις διεξήχθη χθες το απόγευμα ο 8ος Ανδάνειος Δρόμος από την Αρκαδική Πύλη έως το Διαβολίτσι.
Νικητής στους άνδρες αναδείχθηκε ο Βαλεντίνος Δημητρακόπουλος (ανεξάρτητος), ενώ στο βάθρο ανέβηκαν ακόμη οι Εμιλιάνο Κάνο (ΣΔΥ Μεσσηνίας), Αλέξανδρος Γεωργακόπουλος (Αρκάδες Δρομείς), Θανάσης Κλάδης, Βασίλης Μίχος κι αυτοί του ΣΔΥΜ και Παναγιώτης Χαρμπής (Αρκάδες Δρομείς).
Στις γυναίκες 1η τερμάτισε η Φωτεινή Οικονόμου (Διαβολίτσι-Τελμησός) και ακολούθησαν: Αναστασία Ντεβετζή (ΣΔΥ Αθηνών), Μαρίνα Τερζή (ΣΔΥ Ελευσίνας), Χριστίνα Σιδέρη (ανεξάρτητη), Δέσποινα Ξιφαρά (Απόλλων Δυτικής Αττικής) και Ειρήνη Πουλάκη (ανεξάρτητη).

***  Εντυπωσιακή τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο
 
~*Οι  Έλληνες Ολυμπιονίκες ΡΙΟ 2016:
 https://youtu.be/nUFWChiBVYU .-
~Λήξη Ολυμπιακών ΡΙΟ 2016 :
https://youtu.be/1ICJOqf6bP8 .-
~ΡΙΟ 2016 Λήξη αγώνων :
https://youtu.be/Hr7hEzpv_BQ .-
~Τελετή λήξης Ολυμπιακών ΡΙΟ 2016:
 https://youtu.be/amwtqQDbwBI  .-
Μετά από 16 ημέρες αγωνιστικής δράσης, συγκινήσεων και ελληνικών επιτυχιών, φτάνει το τέλος των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.
Η Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στις 5 Αυγούστου στο στάδιο Μαρακανά σβήνει σε λίγη ώρα και οι Βραζιλιάνοι θα παραδώσουν τη σκυτάλη στους Ιάπωνες, για τη διοργάνωση των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η τελετή λήξης ξεκίνησε με μια θεματική ενότητα που περιλαμβάνει ένα συγκρότημα κρουστών και δεκάδες χορευτές ντυμένους τροπικά πουλιά να δημιουργούν εντυπωσιακά σχήματα μέσα στο Μαρακανά.
Φυσικά, το αποκορύφωμα των σχεδιασμών ήταν οι Ολυμπιακοί Κύκλοι στη θέα των οποίων οι θεατές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.






Χιλιάδες μικροί φακοί συνόδευσαν έναν Βραζιλιάνο τραγουδιστή, ενώ ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος της χώρας από παιδική χορωδία με κατάληξη τον σχηματοσμό της σημαίας της Βραζιλίας στο δάπεδο του σταδίου.
Με την εκπληκτική Ρομπέρτα Σα να δίνει ρεσιτάλ χορού και τραγουδιού, ξεκίνησε και η παρέλαση των χωρών που πήραν μέρος με την χρυσή Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη να μπαίνει πρώτη κρατώντας την ελληνική σημαία.
Ακολούθησαν οι υπόλοιποι σημαιοφόροι όλων των χωρών, ενώ ακολούθησαν οι αποστολές όλων των ομάδων. Οι Βραζιλιάνοι διοργανωτές καινοτόμησαν τοποθετώντας καθίσματα μέσα στο στάδιο για τους αθλητές όλων των χωρών.
Χορός, γέλια και τραγούδι από όλους σχεδόν τους αθλητές που πήραν μέρος στους Αγώνες και έδειξαν ότι το χάρηκαν με την ψυχή τους και απέδειξαν ότι ο ΑΘλητισμός είναι γιορτή.
Οι τραγουδιστές που συνόδευαν με τους πολλούς και διάφορους ήχους από τη Βραζιλία εναλάσσονταν διαρκώς στην εξέδρα δίνοντας τον ρυθμό στους χιλιάδες αθλητές και θεατές που κατέκλυσαν το Μαρακανά για να δώσουν ένα πολύχρωμο και χαρούμενο τέλος στους 31ους Ολυμπιακούς.
Όλη η γιορτή να σημειώσουμε ότι πραγματοποιήθηκε υπό βροχή, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν φάνηκε να ενοχλείται.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον βραζιλιάνικο χορό «prego» που πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως αντικείμενο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μετά τα παραδοσιακά τραγούδια και τους χορούς τα πράγματα άρχισαν να... σοβαρεύουν με ηλεκτρονική μουσική, την ώρα που η βροχή ολοένα και δυνάμωνε!
Αφότου έφυγαν από την κεντρική σκηνή οι σημαίες των χωρών, τη σκυτάλη πήρε ο Νορβηγός DJ Kygo, ενώ υπήρξε και μια σημαντική θεματική ενότητα με την τέχνη των ανθρώπων, με ζωγραφιές προϊστορικών ανθρώπων που έχουν βρεθεί στις κοιλάδες της Βραζιλίας και σχήματα από τη ζωή των αυτοχθόνων.


Στην συγκεκριμένη θεματική ενότητα με την τέχνη των ανθρώπων θέση πήρε και η δαντέλα ή αλλιώς στην Ελλάδα το γνωστό... σεμεδάκι.


Από τους Αγώνες της Αθήνας και μετά καθιερώθηκε να δίνονται στην τελετή λήξης και τα μετάλλια των νικητών της τελευταίας ημέρας. Αυτό έγινε και απόψε για τον Μαραθώνιο Ανδρών.

Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και η έπαρση της ελληνικής σημαίας δίπλα σε αυτές της Βραζιλίας και των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ακολούθησε ο Ολυμπιακός Ύμνος και ο Ιαπωνικός προς τιμήν του Τόκιο που θα φιλοξενήσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες σε 4 χρόνια, το 2020.
Φυσικά υπήρξε και μια ολιγόλεπτη παρουσίαση της μεγαλούπολης της Ιαπωνίας που θα πάρει τη σκυτάλη από το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Εκπληκτική ήταν και η εμφάνιση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ως Σούπερ Μάριο, ο οποίος μέσω ενός σωλήνα μεταφέρθηκε υποτίθεται από το Τόκιο στο Ρίο για να φτάσει στην ώρα του!


Στη συνέχεια μίλησαν ο κ. Νουζμάν εκπροσωπώντας την οργανωτική επιτροπή του Ρίο και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.
"Είμαι ο πιο ευτυχής άνθρωπος στον κόσμο. Σας καλώ να γιορτάσουμε μαζί αυτή τη νίκη του αθλητισμού. Οι Αγώνες του Ρίο θα μείνουν για πάντα στη μνήμη των ανθρώπων. Πάντα πίστευα ότι το Ρίο ήταν έτοιμο. Είναι όμορφο αλλά μπορούσε να διοργανώσει και το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Είναι ταυτόχρονα μια πανέμορφη πόλη και μπορεί να διοργανώνει μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
Οι Αγώνες για το Ρίο ήταν μια πρόκληση. Μία πρόκληση η οποία στέφθηκε από επιτυχία. Είμαι περήφανος για τη χώρα. Είμαστε διαφορετικοί και αυτή η διαφορετικότητα μας κάνει τόσο διαφορετικούς. Όλοι οι Βραζιλιάνοι είμαστε ήρωες των Ολυμπιακών Αγώνων", ανέφερε ο κ. Νουζμάν.
Από την πλευρά του ο κ. Μπαχ είπε: Τις τελευταίες 16 ημέρες η Βραζιλία φιλοξένησε τους Αγώνες σε μία δύσκολη περίοδο. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μια γιορτή της διαφορετικότητας. Δημιούργησαν ενότητα πάνω σε αυτή τη διαφορετικότητα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Οργανωτική Επιτροπή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς τους αθλητές που δείξατε σε όλο τον κόσμο πως είναι να αγωνίζεστε κάτω από το ευ αγωνίζεσθε και στείλατε ένα μήνυμα ειρήνης σε όλο τον κόσμο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα των προσφύγων που ενέπνευσε όλους μας. Θα είμαστε κοντά σας και μετά τους αγώνες" και αποχαιρέτησε το Ρίο ανακοινώνοντας το τέλος των Αγώνων.
Ακολούθησε το σβήσιμο της Ολυμπιακής Φλόγας με τη βοήθεια τεχνητής βροχής, διαδικασία με την οποία ολοκληρώθηκαν και τυπικά οι Ολυμπιακοί στη Βραζιλία.
Αυτό που έγινε στη συνέχεια ήταν καθαρά βραζιλιάνικο ξεφάντωμα με το πάρτι να θυμίζει έντονα καρναβάλι και χιλιάδες πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό.
Με παπούτσια που... αναβόσβηναν εμφανίστηκαν οι Βρετανοί!


Η πέμπτη καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων της χώρας μας


Η ελληνική αποστολή, επιστρέφει με έξι μετάλλια στις αποσκευές της -τρία χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα- αλλά και σπουδαίες εμφανίσεις.
Πρώτη στο Στάδιο Μαρακανά η Κατερίνα Στεφανίδη με την ελληνική σημαία
Πρόκειται για την πέμπτη καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων της χώρας μας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα μετρά 50 μετάλλια στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896 ενώ ακολουθούν τα 16 μετάλλια της Αθήνας το 2004, τα 13 μετάλλια του Σίδνεϊ το 2000, τα 8 μετάλλια της Ατλάντα το 1996 και φυσικά τα 6 μετάλλια του Ρίο το 2016.
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, η Ελλάδα πανηγύρισε τη διπλή επιτυχία της Άννας Κορακάκη στην σκοποβολή με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο, το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των κρίκων από τον Λευτέρη Πετρούνια, το χρυσό της Κατερίνας Στεφανίδη στον τελικό του επί κοντώ, το εμβληματικό ασημένιο του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας, αλλά και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησαν οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής στα 470 της ιστιοπλοΐας.
Οι χώρες που κατέκτησαν τα περισσότερα μετάλλια

Πίνακας Μεταλλίων

ΘΕΣΗ
ΧΩΡΑ
ΣΥΝΟΛΟ
1
ΗΠΑ
46 Χρυσά
37 Αργυρά
38 Χάλκινα
121   Σύνολον 
2
Μεγάλη Βρετανία
27
23
17
67
3
Κίνα
26
18
26
70   
4
Ρωσία
19
18
19

56
5
Γερμανία
17
10
15

42
6
Ιαπωνία
12
8
21

41
7
Γαλλία
10
18
14

42
8
Νότιος Κορέα
9
3
9
21
9
Ιταλία
8
12
8
28
10
Αυστραλία
8
11
10
29
11
Ολλανδία
8
7
4

19
12
Ουγγαρία
8
3
4

15
13
Βραζιλία
7
6
6

19
14
Ισπανία
7
4
6
17
15
Κένυα
6
6
1
13
16
Τζαμάικα
6
3
2
11
17
Κροατία
5
3
2
10
18
Κούβα
5
2
4
11
19
Νέα Ζηλανδία
4
9
5
18
20
Καναδάς
4
3
15
22
21
Ουζμπεκιστάν
4
2
7
13
22
Καζακστάν
3
5
9
17
23
Κολομβία
3
2
3
8
24
Ελβετία
3
2
2
7
25
Ιράν
3
1
4
8
26
Ελλάδα
3
1
2
6
27
Αργεντινή
3
1
0
4
28
Δανία
2
6
7
15
29
Σουηδία
2
6
3
11
30
Νότιος Αφρική
2
6
2
10
31
Ουκρανία
2
5
4
11
32
Σερβία
2
4
2
8
33
Πολωνία
2
3
6
11
34
Βόρειος Κορέα
2
3
2
7
35
Βέλγιο
2
2
2
6
36
Ταϊλάνδη
2
2
2
6
37
Σλοβακία
2
2
0
4
38
Γεωργία
2
1
4
7
39
Αζερμπαϊτζάν
1
7
10
18
40
Λευκορωσία
1
4
4
9
41
Τουρκία
1
3
4
8
42
Αρμενία
1
3
0
4
43
Τσεχία
1
2
7
10
44
Αιθιοπία
1
2
5
8
45
Σλοβενία
1
2
1
4
46
Ινδονησία
1
2
0
3
47
Ρουμανία
1
1
3
5
48
Βιετνάμ
1
1
0
2
49
Μπαχρέιν
1
1
0
2
50
Κινεζική Ταϊπέι
1
0
2
3
51
Ακτή Ελεφαντοστού
1
0
1
2
52
Ανεξάρτητοι Ολυμπιακοί Αθλητές
1
0
1
2
53
Μπαχάμες
1
0
1
2
54
Ιορδανία
1
0
0
1
55
Κόσοβο
1
0
0
1
56
Πουέρτο Ρίκο
1
0
0
1  
57
Σιγκαπούρη
1
0
0
1
58
Τατζικιστάν
1
0
0
1
59
Φίτζι
1
0
0
1
60
Μαλαισία
0
4
1
5
61
Μεξικό
0
3
2
5
62
Αλγερία
0
2
0
2
63
Ιρλανδία
0
2
0
2
64
Λιθουανία
0
1
3
4
65
Βενεζουέλα
0
1
2
3
66
Βουλγαρία
0
1
2
3
67
Ινδία
0
1
1
2
68
Μογγολία
0
1
1
2
69
Γρενάδα
0
1
0
1
70
Κατάρ
0
1
0
1
71
Μπουρούντι
0
1
0
1
72
Νίγηρας
0
1
0
1  
73
Φιλιππίνες
0
1
0
1
74
Νορβηγία
0
0
4
4  
75
Αίγυπτος
0
0
3
3
76
Τυνησία
0
0
3
3
77
Ισραήλ
0
0
2
2
78
Αυστρία
0
0
1
1
79
Δομινικανή Δημοκρατία
0
0
1
1
80
Εσθονία
0
0
1
1  
81
ΗΑΕ
0
0
1
1
82
Μαρόκο
0
0
1
1
83
Μολδαβία
0
0
1
1

~*   Την 5η καλύτερη συγκομιδή της ιστορίας της σε μετάλλια είχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο η ελληνική αποστολή, αφού με 6 μετάλλια (3 χρυσά, 1 αργυρό και 2 χάλκινα), κατέλαβε την 26η θέση στο σχετικό πίνακα.
Η Ελλάδα έχασε δύο θέσεις την τελευταία ημέρα των Αγώνων, αφού την προσπέρασαν η Ελβετία και το Ουζμπεκιστάν, με τα χρυσά μετάλλια που κατέκτησαν. Στην κορυφή, για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση, βρέθηκαν οι ΗΠΑ, που πήγαν καλύτερα από το Λονδίνο, έχοντας τον ίδιο αριθμό χρυσών μεταλλίων (46), αλλά με περισσότερα αργυρά (37 έναντι 28) και χάλκινα (38 έναντι 29).
Την έκπληξη στη δεύτερη θέση έκαναν οι Βρετανοί, οι οποίοι βελτιώθηκαν κατά μία θέση σε σχέση με τους δικούς τους Αγώνες πριν τέσσερα χρόνια, γεγονός που προφανώς δείχνει πως επένδυσαν ακόμα περισσότερο στον αθλητισμό τους μετά το 2012.

 Τα 140 ολυμπιακά μετάλλια της Ελλάδας και ποιοι τα κατέκτησαν Η χώρα μας έχει σημαντική παρουσία στην ολυμπιακή σκηνή, κι ας μην ήταν ποτέ, πλην των πρώτων αγώνων του 1896, στις πρώτες θέσεις στη συνολική κατάταξη.    
Τα 121 ολυμπιακά μετάλλια της Ελλάδας και ποιοι τα κατέκτησαν
 Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε όλους τους θερινούς Ολυμπιακούς, από την ανασύστασή τους το 1896 μέχρι και σήμερα, το 2016. Αυτή η διαδρομή, που ξεκίνησε από τους δρόμους της Αθήνας και σήμερα έχει οδηγήσει στις φαβέλες της Βραζιλίας είχε εμπόδια αλλά και πολλά μετάλλια.
Η χώρα μας έχει σημαντική παρουσία στην ολυμπιακή σκηνή, κι ας μην ήταν ποτέ, πλην των πρώτων αγώνων του 1896, στις πρώτες θέσεις στη συνολική κατάταξη. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατακτήσει 140 μετάλλια, τα οποία μετά βεβαιότητος θα γίνουν 140, αφού το δίδυμο Μάντη-Καγιαλή έχει εξασφαλίσει μία θέση στο βάθρο, μένει μόνο να μάθουμε ποιά.
Ο εθνικός μας ύμνος έχει ακουστεί 33 φορές στη σύγχρονη ολυμπιακή ιστορία, ενώ αθλητές με το ελληνικό εθνόσημο κατέκτησαν 43 αργυρά και 45 χάλκινα μετάλλια.
Η πιο επιτυχημένη παρουσία μας στους αγώνες ήταν στην «πρεμιέρα» τους, στην Αθήνα το 1896. Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς καταφέραμε να έρθουμε δεύτεροι στη συνολική κατάταξη, κατακτώντας συνολικά 50 μετάλλια, και απέχοντας μόνο 1 μετάλλιο από τις ΗΠΑ που, προϊδεάζοντας για το τι θα ακολουθούσε στους μελλοντικούς αγώνες, πλασαρίστηκαν στην κορυφή της κατάταξης.
inner
Φωτογραφία από το αρχείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής 
Βέβαια οι Ολυμπιακοί του 1896 δεν έμοιαζαν ακριβώς με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς όπως τους παρακολουθούμε σήμερα. Στους Ολυμπιακούς του 1896 υπήρχαν μόνο δύο μετάλλια – ασημένιο και χάλκινο – για τον πρώτο και δεύτερο κάθε αγωνίσματος. Αγωνίσματα γίνονταν εκτός σταδίων, στο Ζάππειο Μέγαρο, στους δρόμους της Αθήνας, ενώ το πρόγραμμα άλλαζε συνεχώς, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ελλανοδίκες, οι διαιτητές των Αγώνων, επέτρεπαν ακόμα και συμμετοχές της τελευταίας στιγμής στα αγωνίσματα.
Για παράδειγμα, στις 12 Απριλίου ήταν προγραμματισμένοι οι αγώνες στο ελεύθερο τυφέκιο, 300μ. Ο αγώνας όμως ολοκληρώθηκε σε δύο μέρες εξαιτίας ενός ασυνήθιστου γεγονότος. Στη διάρκεια του, εμφανίστηκαν στο σκοπευτήριο κάποιοι νέοι σκοπευτές που ζήτησαν να πάρουν μέρος, κάτι που αποδέχθηκε η ελλανόδικος επιτροπή, με σεβασμό στο αθλητικό πνεύμα.
inner
Φωτογραφία από το αρχείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής 
Τιμώντας την παράδοση που θέλει την Ελλάδα να κάνει την καλύτερη εμφάνισή της στους Αγώνες «εντός έδρας», η δεύτερη πιο επιτυχής διοργάνωση για την ελληνική αποστολή ήταν η Αθήνα το 2004, όπου η Ελλάδα κατέκτησε 16 μετάλλια, εκ των οποίων τα 6 χρυσά, τα 6 αργυρά και τα 4 χάλκινα.
inner
Αλλά και οι Ολυμπιακοί του Ρίο έγραψαν για την Ελλάδα ένα κομμάτι αθλητικής ιστορίας, καθώς η «χρυσή» μας ολυμπιονίκης, Άννα Κορακάκη, είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία μας που κατέκτησε δύο μετάλλια (χρυσό και χάλκινο) στους ίδιους αγώνες. Το ίδιο είχε επιτύχει 104 χρόνια νωρίτερα ένας άνδρας αθλητής, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας.
inner
~* Αναλυτικά η λίστα των μεταλλίων μας μέχρι σήμερα:
ΧΡΥΣΑ:
1.-Αριστείδης Κωνσταντινίδης: Χρυσό Μετάλλιο, Ποδηλασία, Αθήνα 1896
Γιάννης Γεωργιάδης: Χρυσό Μετάλλιο, Ξιφασκία, Αθήνα 1896
Γιάννης Μαλοκίνης: Χρυσό Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 1896
Γιάννης Μητρόπουλος: Χρυσό Μετάλλιο, Γυμναστική, Αθήνα 1896
Γιάννης Φραγκούδης: Χρυσό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αθήνα 1896
Γιώργος Ορφανίδης: Χρυσό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αθήνα 1896
Λέων Πύργος: Χρυσό Μετάλλιο, Ξιφασκία, Αθήνα 1896
Νίκος Ανδριακόπουλος: Χρυσό Μετάλλιο, Γυμναστική, Αθήνα 1896
Παντελής Καρασεβδάς: Χρυσό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αθήνα 1896
10.-Σπυρίδων Λούης: Χρυσό Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 1896
Περικλής Κακούσης: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Σεντ Λιούις 1904
Κωνσταντίνος Τσικλητήρας: Χρυσό Μετάλλιο, Στίβος, Στοκχόλμη 1912
Γιώργος Ζαΐμης: Χρυσό Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Ρώμη 1960
Διάδοχος Κωνσταντίνος: Χρυσό Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Ρώμη 1960
Οδυσσέας Εσκιτζόγλου: Χρυσό Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Ρώμη 1960
Στέλιος Μυγιάκης: Χρυσό Μετάλλιο, Πάλη, Μόσχα 1980
Βούλα Πατουλίδου: Χρυσό Μετάλλιο, Στίβος, Βαρκελώνη 1992
Πύρρος Δήμας: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Βαρκελώνη 1992
Ακάκιος Καχιασβίλης: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Ατλάντα 1996
20.-Ιωάννης Μελισσανίδης: Χρυσό Μετάλλιο, Γυμναστική, Ατλάντα 1996
Νίκος Κακλαμανάκης: Χρυσό Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Ατλάντα 1996
Πύρρος Δήμας: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Ατλάντα 1996
Ακάκιος Καχιασβίλης: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Σίδνεϊ 2000
Κώστας Κεντέρης: Χρυσό Μετάλλιο, Στίβος, Σίδνεϊ 2000
Μιχάλης Μουρούτσος: Χρυσό Μετάλλιο, Ταεκβοντό, Σίδνεϊ 2000
Πύρρος Δήμας: Χρυσό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Σίδνεϊ 2000
Αθανασία Τσουμελέκα: Χρυσό Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 2004
Αιμιλία Τσουλφά: Χρυσό Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Αθήνα 2004
Δημοσθένης Ταμπάκος: Χρυσό Μετάλλιο, Γυμναστική, Αθήνα 2004
30 .- Ηλίας Ηλιάδης: Χρυσό Μετάλλιο, Τζούντο, Αθήνα 2004
Θωμάς Μπίμης: Χρυσό Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 2004
Νίκος Συρανίδης: Χρυσό Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 2004
Σοφία Μπεκατώρου: Χρυσό Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Αθήνα 2004
Φανή Χαλκιά: Χρυσό Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 2004
Λευτέρης Πετρούνιας: Χρυσό Μετάλλιο, Κρίκοι, Ρίο 2016
36 .- Άννα Κορακάκη: Χρυσό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Ρίο 2016
37.- Κατερίνα Στεφανίδη Χρυσό  στο Άλμα επικοντώ , Ρίο 2016 .-
Σύνολον  37  Χρυσά .-

ΑΡΓΥΡΑ:
1.- Αντώνης Πέπανος: Αργυρό Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 1896
Γιάννης Ανδρέου: Αργυρό Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 1896
Γιάννης Φραγκούδης: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αθήνα 1896
Γιώργος Κωλέττης: Αργυρό Μετάλλιο, Ποδηλασία, Αθήνα 1896
Γιώργος Ορφανίδης: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αθήνα 1896
Γιώργος Τσίτας: Αργυρό Μετάλλιο, Πάλη, Αθήνα 1896
Δημήτρης Πετροκόκκινος: Αργυρό Μετάλλιο, Αντισφαίριση, Αθήνα 1896
Διονύσης Κάσδαγλης: Αργυρό Μετάλλιο, Αντισφαίριση, Αθήνα 1896
Διονύσης Κάσδαγλης: Αργυρό Μετάλλιο, Αντισφαίριση, Αθήνα 1896
10.- Θωμάς Ξενάκης: Αργυρό Μετάλλιο, Γυμναστική, Αθήνα 1896
Παναγιώτης Παρασκευόπουλος: Αργυρό μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 1896
Πανελλήνιος ΓΣ (1896): Αργυρό Μετάλλιο, Γυμναστική, Αθήνα 1896
Παύλος Παυλίδης: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αθήνα 1896
Σπύρος Χαζάπης: Αργυρό Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 1896
Στάθης Χωραφάς: Αργυρό Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 1896
Σταμάτης Νικολόπουλος: Αργυρό Μετάλλιο, Ποδηλασία, Αθήνα 1896
Σταμάτης Νικολόπουλος: Αργυρό Μετάλλιο, Ποδηλασία, Αθήνα 1896
Τηλέμαχος Καράκαλος: Αργυρό Μετάλλιο, Ξιφασκία, Αθήνα 1896
Χαρίλαος Βασιλάκος: Αργυρό Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 1896
20.- Κωνσταντίνος Τσικλητήρας: Αργυρό Μετάλλιο, Στίβος, Λονδίνο 1908
Κωνσταντίνος Τσικλητήρας: Αργυρό Μετάλλιο, Στίβος, Λονδίνο 1908
Μιχάλης Δώριζας: Αργυρό Μετάλλιο, Στίβος, Λονδίνο 1908
Αλέξανδρος Βρασιβανόπουλος: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αμβέρσα 1920
Αλέξανδρος Θεοφυλάκης: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αμβέρσα 1920
Γιάννης Θεοφυλάκης: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αμβέρσα 1920
Γιώργος Μωραϊτίνης: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αμβέρσα 1920
Ιάσων Σαππάς: Αργυρό Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αμβέρσα 1920
Ηλίας Χατζηπαυλής: Ασημένιο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Μόναχο 1972
Πέτρος Γαλακτόπουλος: Αργυρό Μετάλλιο, Πάλη, Μόναχο 1972
30 .- Δημήτρης Θανόπουλος: Ασημένιο Μετάλλιο, Πάλη, Λος Άντζελες 1984
Βαλέριος Λεωνίδης: Αργυρό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Ατλάντα 1996
Λεωνίδας Κόκας: Αργυρό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Ατλάντα 1996
Λεωνίδας Σαμπάνης: Αργυρό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Ατλάντα 1996
Νίκη Μπακογιάννη: Αργυρό Μετάλλιο, Στίβος, Ατλάντα 1996
Βίκτωρας Μήτρου: Αργυρό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Σίδνεϊ 2000
Δημοσθένης Ταμπάκος: Αργυρό Μετάλλιο, Γυμναστική, Σίδνεϊ 2000
Κατερίνα Θάνου: Αργυρό Μετάλλιο, Στίβος, Σίδνεϊ 2000
Λεωνίδας Σαμπάνης: Αργυρό Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Σίδνεϊ 2000
Μιρέλα Μανιάνι: Αργυρό Μετάλλιο, Στίβος, Σίδνεϊ 2000
40 .-Τασούλα Κελεσίδου: Αργυρό Μετάλλιο, Στίβος, Σίδνεϊ 2000
Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Ασημένιο Μετάλλιο, Ταεκβοντό, Αθήνα 2004
Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίριση Γυναικών (2004): Ασημένιο Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 2004
Έλλη Μυστακίδου: Ασημένιο Μετάλλιο, Ταεκβοντό, Αθήνα 2004
Νίκος Κακλαμανάκης: Ασημένιο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Αθήνα 2004
Πηγή Δεβετζή: Ασημένιο Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 2004
Τασούλα Κελεσίδου: Αργυρό Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 2004
Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Ασημένιο Μετάλλιο, Ταεκβοντό, Πεκίνο 2008
Βασίλης Πολύμερος: Ασημένιο Μετάλλιο, Κωπηλασία, Πεκίνο 2008
Δημήτρης Μούγιος: Ασημένιο Μετάλλιο, Κωπηλασία, Πεκίνο 2008
50 .- Σπύρος Γιαννιώτη: Ασημένιο Μετάλλιο, Κολύμβηση, Ρίο 2016
Σύνολον  50  Αργυρά  μετάλλια .-

ΧΑΛΚΙΝΑ:
1.- Αλέξανδρος Νικολόπουλος: Χάλκινο Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Αθήνα 1896
Αντώνης Πέπανος: Χάλκινο Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 1896
Αριστείδης Ακρατόπουλος: Χάλκινο Μετάλλιο, Αντισφαίριση, Αθήνα 1896
Αριστόβουλος Πετμεζάς: Χάλκινο Μετάλλιο, Γυμναστική, Αθήνα 1896
Γιάννης Ανδρέου: Χάλκινο Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 1896
Γιάννης Θεοδωρόπουλος: Χάλκινο Μετάλλιο, Στίβος, Aθήνα 1896
Γιάννης Φραγκούδης: Χάλκινο Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αθήνα 1896
Γιώργος Παπασιδέρης: Χάλκινο Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 1896
Γιώργος Παρασκευόπουλος: Χάλκινο Μετάλλιο, Ποδηλασία, Αθήνα 1896
10.- Δημήτρης Γολέμης: Χάλκινο Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 1896
Δημήτρης Δρίβας: Χάλκινο Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 1896
Εθνικός ΓΣ, (1896): Χάλκινο Μετάλλιο, Γυμναστική, Αθήνα 1896
Ευάγγελος Δαμάσκος: Χάλκινο Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 1896
Κώστας Ακρατόπουλος: Χάλκινο Μετάλλιο, Αντισφαίριση, Αθήνα 1896
Κώστας Πασπάτης: Χάλκινο Μετάλλιο, Αντισφαίριση, Αθήνα 1896
Μιλτιάδης Γούσκος: Αργυρό Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 1896
Νίκος Μωράκης: Χάλκινο Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αθήνα 1896
Νίκος Τρικούπης: Χάλκινο Μετάλλιο, Σκοποβολή, Αθήνα 1896
Περικλής Πιερράκος Μαυρομιχάλης: Χάλκινα Μετάλλιο, Ξιφασκία, Αθήνα 1896
20.- Πέτρος Περσάκης: Χάλκινο Μετάλλιο, Γυμναστική, Αθήνα 1896
Στάθης Χωραφάς: Χάλκινο Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 1896
Στάθης Χωραφάς: Χάλκινο Μετάλλιο, Υγρός Στίβος, Αθήνα 1896
Στέφανος Χριστόπουλος: Χάλκινο Μετάλλιο, Πάλη, Αθήνα 1896
Σωτήρης Βερσής: Χάλκινο Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Αθήνα 1896
Σωτήρης Βερσής: Χάλκινο Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 1896
Νικόλαος Γεωργαντάς: Χάλκινο Μετάλλιο, Στίβος, Σεντ Λιούις 1904
Αναστάσιος Μεταξάς: Χάλκινο Μετάλλιο, Σκοποβολή, Λονδίνο 1908
Κωνσταντίνος Τσικλητήρας: Χάλκινο Μετάλλιο, Ύψος άνευ φοράς, Στοκχόλμη 1912
Γιώργος Ρουμπάνης: Χάλκινο Μετάλλιο, Στίβος, Μελβούρνη 1956
30.- Πέτρος Γαλακτόπουλος: Χάλκινο Μετάλλιο, Πάλη, Μέξικο Σίτυ 1968
Αριστείδης Ραπανάκης: Χάλκινο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Μόσχα 1980
Γιώργος Χατζηιωαννίδης: Χάλκινο Μετάλλιο, Πάλη, Μόσχα 1980
Τάσος Γαβρίλης: Χάλκινο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Μόσχα 1980
Τάσος Μπουντούρης: Χάλκινο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Μόσχα 1980
Μπάμπης Χολίδης: Χάλκινο Μετάλλιο, Πάλη, Λος Άντζελες 1984
Μπάμπης Χολίδης: Χάλκινο Μετάλλιο, Πάλη, Σεούλ 1988
Αμιράν Καρντάνοφ: Χάλκινο Μετάλλιο, Πάλη, ΣίδνεΪ 2000
Εθνική ομάδα ανσάμπλ (2000): Χάλκινο Μετάλλιο, Γυμναστική, Σίδνεϊ 2000
Ιωάννα Χατζηιωάννου: Χάλκινο Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Σίδνεϊ 2000
40.- Αρτιόμ Κιουρεγκιάν: Χάλκινο Μετάλλιο, Πάλη, Αθήνα 2004
Βασίλης Πολύμερος: Χάλκινο μετάλλιο, Κωπηλασία, Αθήνα 2004
Μιρέλα Μανιάνι: Χάλκινο Μετάλλιο, Στίβος, Αθήνα 2004
Νίκος Σκιαθίτης: Χάλκινο μετάλλιο, Κωπηλασία, Αθήνα 2004
Πύρρος Δήμας: Χάλκινο Μετάλλιο, Άρση Βαρών, Αθήνα 2004
Βιργινία Κραβαριώτη: Χάλκινο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Πεκίνο 2008
Πηγή Δεβετζή: Χάλκινο Μετάλλιο, Στίβος, Πεκίνο 2008
Σοφία Μπεκατώρου: Χάλκινο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Πεκίνο 2008
Σοφία Παπαδοπούλου: Χάλκινο Μετάλλιο, Ιστιοπλοΐα, Πεκίνο 2008
Αλεξάνδρα Τσιάβου: Χάλκινο Μετάλλιο, Κωπηλασία, Λονδίνο 2012
50.-Ηλίας Ηλιάδης: Χάλκινο Μετάλλιο, Τζούντο, Λονδίνο 2012
Χριστίνα Γιαζιτζίδου: Χάλκινο Μετάλλιο, Κωπηλασία, Λονδίνο 2012
Άννα Κορακάκη: Χάλκινο Μετάλλιο, Σκοποβολή, Ρίο 2016.
53 .- Παναγιώτης Μάντης /Παύλος Καγιαλής Ιστιοπλοϊα 470  Ρίο  2016
Σύνολον  53    Χάλκινα

***  Επιστολές ΠΑΟΚ, ΠΑΟ και ΑΕΚ στη FIFA για τη δράση της ΕΠΟ
Πόλεμος και με Δάρα στη ΛίγκαΕπιστολές ΠΑΟΚ, ΠΑΟ και ΑΕΚ στη FIFA για τη δράση της ΕΠΟ
~ Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει ο «πόλεμος» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έστειλαν επιστολή με κοινό περιεχόμενο στη FIFA, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της στη διοίκηση της ΕΠΟ!
Στην πραγματικότητα, οι τρεις σύλλογοι συντάσσονται πλήρως με τη «γραμμή» του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος ανέβαλε την αγωνιστική δράση σε όλα τα πρωταθλήματα, κατηγορώντας πως η διοίκηση του Γιώργου Γκιρτζίκη λειτουργεί με… πραξικόπημα στην ΕΠΟ.
Ο παραλήπτης των επιστολών δεν είναι άλλος από τον Κύπριο εκπρόσωπο της FIFA, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, ο οποίος είναι άριστος γνώστης της κατάστασης που επικρατεί τόσο στη Σούπερ Λιγκ, όσο και στα χαμηλότερα πρωταθλήματα.
Οι βασικοί άξονες των επιστολώνΟι επιστολές εστιάζουν κυρίως σε θέματα μη νομιμότητας από την πλευρά της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, θεωρώντας πως για αυτό το λόγο δεν προχώρησε το «ισπανικό μοντέλο» και υπήρξαν οι διαφωνίες στους αρχιδιαιτητές, τις αλλαγές των δικαστών στη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας, αλλά και τους πίνακες διαιτητών που επέβαλε η Ομοσπονδία.
Παράλληλα, οι τρεις ομάδες θέτουν και το ζήτημα της «Κάρτας Υγείας», όπου τόσο ο σημερινός πρόεδρος της ΕΠΟ, όσο και άλλα πέντε μέλη της τωρινής διοίκησης, αντιμετωπίζουν νομικές επιπτώσεις.
Ταυτόχρονα αναφέρεται το θέμα της «Εγκληματικής Οργάνωσης», η μη παραπομπή των «υπόδικων» παραγόντων και διαιτητών, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση και στους οποίους έχουν αποδοθεί κατηγορίες.
Πλέον, μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της FIFA, καθώς στις 29 Αυγούστου θα βρεθεί στην Αθήνα ο κ. Κουτσοκούμνης για το Δ.Σ. της ΕΠΟ.
Θέμα και με Δάρα στη Σούπερ Λιγκ
 Ωστόσο, σε πρώτο πλάνο είναι το αυριανό Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ, εκεί όπου η κίνηση του αναπληρωτή προέδρου, Χρήστου Δάρα να μην συμπεριλάβει στην ατζέντα θέμα ανάδειξης νέου προέδρου (μετά την παραίτηση Στράτου), έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τρεις ΠΑΕ της «συμμαχίας».
Ο κ. Δάρας παρέκαμψε το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να προηγείται κάθε άλλης συζήτησης. Αντίθετα, έθεσε ως μόνο θέμα την… αναβολή της αγωνιστικής δράσης από τον υπουργό.
Newsroom ΔΟΛ

 ***  Κοντονής: «Δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα αν δεν παρέμβει η FIFA»
«Πραξικόπημα της ΕΠΟ»Κοντονής: «Δεν ξεκινάει το πρωτάθλημα αν δεν παρέμβει η FIFA»
~  O υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής υποστήριξε, με δηλώσεις του στην «Real News», πως αν δεν επέμβει η FIFA και δεν υπάρξουν αλλαγές, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ο κ.Κοντονής τόνισε πως ευελπιστεί πως μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα έχει παρέμβει, χαρακτηρίζοντας τη στάση της το τελευταίο τετράμηνο ως «απολύτως ενισχυτική και υποστηρικτική».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
«Η απόφαση για την αναστολή της διεξαγωγής του πρωταθλήματος είναι μία απόφαση που συνδυάζεται με τη νομιμότητα, την αξιοπιστία και την τήρηση των κανόνων διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου.
Αυτό έχει αντανάκλαση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ιδίως στους νέους, οι οποίοι, βλέποντας να διαμορφώνεται ένα πεδίο ανομίας κι αυθαιρεσίας, αγανακτούν κι έχουμε επεισόδια και βιαιότητες που ξεπερνούν πολλές φορές την κατάσταση που σας περιγράφω. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και κυρίως δεν μπορεί να ανεχθεί παρανομίες και πραξικοπήματα εκ μέρους της διοίκησης της ΕΠΟ.
Αυτό που έγινε με τους τακτικούς δικαστές σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου και που κατακρίθηκε με σφοδρότητα από τον νομικό κόσμο της χώρας, αλλά κι αυτό που έγινε, ή καλύτερα που δεν έγινε, να εφαρμοστεί το ισπανικό μοντέλο με τρόπο διαυγή, νόμιμο και καθαρό σε θέματα διαιτησίας στην Ελλάδα, δημιούργησαν έκρυθμη κατάσταση από την οποία είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν αντιδράσεις και βιαιότητες και γι' αυτό οδηγήθηκε η κυβέρνηση στην παραπάνω απόφαση.
Ελπίζουμε μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου να έχει επέμβει, παράλληλα με την κυβέρνηση, η FIFA, δίνοντας λύση στα θέματα που μπορεί από το καταστατικό και που της αναγνωρίζουμε τον ρόλο αυτό. Αν δεν επανέλθει το πρωτάθλημα σε καθεστώς ισονομίας, κανονικότητας και νομιμότητας, πρωτάθλημα δεν μπορεί να έχουμε. Δεν μπορεί να έχουμε ένα πρωτάθλημα που κάθε Κυριακή οι βιαιότητες και τα επεισόδια θα ξεπερνούν το θέαμα και το ευ αγωνίζεσθαι και σας λέω πως θα κρατήσουμε τη στάση αυτή όσο πάει.
Να προσθέσω δε πως η στάση της FIFA το τελευταίο τετράμηνο είναι απολύτως ενισχυτική και υποστηρικτική των προσπαθειών εξυγίανσης και διαφάνειας που κάνει η κυβέρνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Δεν πιστεύω ούτε μία το εκατομμύριο ότι υπάρχει θέμα Grexit και το λέω με βεβαιότητα, διότι και στην αλληλογραφία που διατηρώ με τη FIFA, από τις απαντήσεις που παίρνω, ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα. Θα ήθελα να γίνει αντιληπτό ότι η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με τις ομάδες κι αταλάντευτη φιλοσοφία της είναι ίσες αποστάσεις έναντι πάντων». Newsroom ΔΟΛ

***Αυλαία στον στίβο του Ρίο με πρωταγωνιστές Φάρα, Μπεϊτία, Σεμένια και Ρόλερ
Αυλαία στον στίβο του Ρίο με πρωταγωνιστές Φάρα, Μπεϊτία, Σεμένια και Ρόλερ


~  Στο 1.97μ κρίθηκαν και τα τρία μετάλλια στο ύψος γυναικών κατά την 9η ημέρα των αγώνων στίβου στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Νικήτρια η 37χρονη Ισπανίδα Ρουθ Μπεϊτία, με 2η την Βουλγάρα
Μιρέλα Ντεμίρεβα και τρίτη την επίσης σπουδαία άλτρια Μπλάνκα Βλάσιτς (Κροατία).
5.000μ ανδρών: Το χρυσό ο Φάρα
 Ο Μο Φάρα έκανε το 2ο νταμπλ της καριέρας του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Βρετανός αθλητής αναδείχθηκε νικητής στα 5.000μ με 13:03.30 κι έκανε δύο τις νίκες του στο Ρίο, αφού είχε επικρατήσει και στα 10.000μ, επιτυχία που είχε επαναλάβει και το 2012 στο Λονδίνο. Δεύτερος τερμάτισε ο Πολ Κιπκεμόι Τσελίμο (ΗΠΑ) με 13:03.90, αλλά ακυρώθηκε κι έτσι το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Χάγκος Γκεμπρχιβέτ (Αιθιοπία) με 13:04.35, ενώ τo χάλκινο πήρε ο Αμερικανός Μπέρναρντ Λάγκατ (πρώην Κενυάτης), στον τελευταίο αγώνα της σπουδαίας καριέρας του, με 13.06.78. Τελευταίοι Ολυμπαικοί Αγώνες ήταν και για τον Φάρα, ο οποίος όμως αναμένεται να κλείσει την καριέρα του μετά το παγκόσμιο του χρόνου στο Λονδίνο.
4χ400μ γυναικώνΗ ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ400μ γυναικών των ΗΠΑ υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο της από το 2012 στο Λονδίνο, αφού πρώτευσε και στο Ρίο με 3:19.06. Δεύτερη ήταν η Βρετανία με 3:25.88 και τρίτος ο Καναδάς με 3:26.43.
Ακοντισμός: Το χρυσό ο Γερμανός Ρόλερ
 Ο Τόμας Ρόλερ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό ανδρών κατά την 9η ηέρα των αγώνων στίβου στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Ο Γερμανός αθλητής πήρε την πρώτη θέση με καλύτερη βολή στα 90.30μ, με δεύτερο τον Κενυάτη παγκόσμιο πρωταθλητή Τζούλιος Γιέγκο με 88.24μ και τρίτο τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του 2012 στο Λονδίνο (Κέσορν Γουόλκοτ (Τρίνιταντ & Τομπάγκο) με 85.38μ.
800μ γυναικών: Το χρυσό η Σεμένια
 Το χρυσό μετάλλιο για πρώτη φορά στην καριέρα της κέρδισε η Κάστερ Σεμένα στον τελικό των 800μ κατά την 9η ημέρα των αγώνων στίβου στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Η Νοτιοαφρικανή αθλήτρια τερμάτισε σε 1:55.28, με δεύτερη την Φρανσίν Νιγιονσάμπα (Μπουρούντι) με 1:56.49 και τριτη την Νιαρέρα Μάργκαρετ Γουαμπούι (Κένυα) με 1:56.89. Το 2012 στο Λονδίνο η Σεμένια ήταν 2η.
1.500μ ανδρών: Το χρυσό ο Σέντροβιτς
 Ο Μάθιου Σέντροβιτς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 1.500μ κατά την 9η ημέρα των αγώνων στίβου στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Ο Αμερικανός αθλητής τερμάτισε σε 3:50.00, με δεύτερο τον Αλγερινό Ταουφίκ Μακλουφί, νικητή το 2012 στο Λονδίνο, με 3:50.11 και τρίτο τον Νεοζηλανδό Νίκολας Γουίλις με 3:50.24.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Η Βραζιλία πήρε ξανά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μετά το 2004  
Οι ΗΠΑ «έκλεψαν» το χάλκινοΗ Βραζιλία πήρε ξανά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μετά το 2004
~  Η Βραζιλία «ξόρκισε» την... κατάρα των χαμένων τελικών, που άρχισε στο Πεκίνο (2008) και συνεχίστηκε στο Λονδίνο (2012), επιστρέφοντας στην κορυφή ύστερα από 12 χρόνια, δηλαδή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Η ομάδα του Μπερνάρντο Ρεζέντε νίκησε στο «Μαρακαναζίνιο» την Ιταλία με 3-0 στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά Ανδρώ, και στέφθηκε «χρυσή» Ολυμπιονίκης ενώπιον του κοινού της, για τρίτη φορά στην ιστορία της και με εκκίνηση στη Βαρκελώνη, το 1992.
Αντίθετα, για τη «σκουάντρα» ατζούρα» του Τζανλορέντσο Μπλεντζίνι, που παραμένει χωρίς χρυσό μετάλλιο, ήταν ο τρίτος χαμένος τελικός.
Τα σετ (πρώτη η τυπικά γηπεδούχος Ιταλία): 22-25, 26-28, 24-26.
Οι ΗΠΑ το χάλκινο Η ρωσική ομάδα που στο Λονδίνο είχε πάρει το χρυσό, πήρε τα πρώτα δύο σετα αλλά οι αμερικανοί δεν το έβαλαν κάτω και έκαναν την ανατροπή παίρνοτας τα επόμενα τρία.
Αυτό είναι το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο για τις ΗΠΑ, μετά απο αυτό που είχε πάρει στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992.
Τα σετ (πρώτες οι ΗΠΑ): 23-25, 21-25, 25-19, 25-19, 15-13
ΗΠΑ (Τζόν Σπίροου): Αντερσον 18, Ράσελ 2, Σάντερ 14, Λι 9, Σότζι Κ. , Πρίντι, 17, Μέρφι, Γιάσκε 2, Κρίστενσον 2, Χολτ 8, Σμιθ, Σότζι Ε.
Ρωσία (Βλάντιμιρ Αλέκνο): Κόμπζαρ, Γκράνκιν, Βολκοφ Ντ 2., Τετούκιν 6, Άστσεφ, Μπακούν 12, Βόλβιτς 9, Βέρμποφ, Βολκόφ Α. 7, Κλιούκα 13, Ερμάνοφ, Μικαίλοφ 3.
Η «ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
 ΧΡΥΣΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΧΑΛΚΙΝΟ

1964 ΕΣΣΔ Τσεχοσλοβακία Ιαπωνία
1968 ΕΣΣΔ Ιαπωνία Τσεχοσλοβακία
1972 Ιαπωνία Αν. Γερμανία ΕΣΣΔ
1976 Πολωνία ΕΣΣΔ Κούβα
1980 ΕΣΣΔ Βουλγαρία Ρουμανία
1984 ΗΠΑ Βραζιλία Ιταλία
1988 ΗΠΑ ΕΣΣΔ Αργεντινή
1992 Βραζιλία Ολλανδία ΕΣΣΔ
1996 Ολλανδία Ιταλία Γιουγκοσλαβία
2000 Γιουγκοσλαβία Ρωσία Ιταλία
2004 Βραζιλία Ιταλία Ρωσία
2008 ΗΠΑ Βραζιλία Ρωσία
2012 Ρωσία Βραζιλία Ιταλία
2016 Βραζιλία Ιταλία ΗΠΑ
 ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ
Χώρα Χρυσό Ασημένιο Χάλκινο Σύνολο

1. Βραζιλία 3 3 - 6
2. ΕΣΣΔ 3 2 2 7
3. ΗΠΑ 3 - 1 4
4. Ρωσία 1 1 2 4
5. Ιαπωνία 1 1 1 3
6. Ολλανδία 1 1 - 2
7. Γιουγκοσλαβία 1 - 1 2
8. Πολωνία 1 - - 1
9. Ιταλία - 3 3 6
10. Τσεχοσλοβακία - 1 1 2
11. Αν. Γερμανία - 1 - 1
Βουλγαρία - 1 - 1
13. Αργεντινή - - 1 1
Ρουμανία - - 1 1
Κούβα - - 1 1
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Ο Κιπτσόγκ χρυσός στον Μαραθώνιο, έκανε το «νταμπλ» η Κένυα
Ο Μερούσης ήταν 116οςΟ Κιπτσόγκ χρυσός στον Μαραθώνιο, έκανε το «νταμπλ» η Κένυα
~ Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων, αναδείχθηκαν Ολυμπιονίκες από την ίδια χώρα σε άνδρες και γυναίκες.
Μετά την Τζεμίμα Τζέλαγκατ Σουμγκόνγκ, που νίκησε τον Μαραθώνιο γυναικών, ήρθε ο Ελιούντ Κιπτσόγκ να νικήσει τον Μαραθώνιο ανδρών.
Ο Κενυάτης δρομέας τερμάτισε πρώτος με χρόνο 2:08:44, αφήνοντας δεύτερο τον Αιθίοπα Φεϊζά Λιλέσα με 2:09:54 και τρίτο τον Αμερικανό Γκάλεν Ραπ με 2:10:05.
Είναι η δεύτερη φορά που ένας Κενυάτης νικά στον Μαραθώνιο, μετά τον Σάμουελ Βανζίρου το 2008 στο Πεκίνο.
Τέταρτος τερμάτισε ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γκιρμάρι Γκεμπρεσλασιέ, που είναι Αιθιόπας αλλά πλέον τρέχει για την Ερυθραία.
Ανάμεσα στους δρομείς που ολοκλήρωσαν την επίπονη προσπάθειά τους στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων και οι δύο Έλληνες. Ο Χριστόφορος Μερούσης τερμάτισε στην 116η θέση με χρόνο 2:29:39 και ο Μιχάλης Καλομοίρης στην 132η θέση με χρόνο 2:37:03.
Υπήρξε προσπάθεια δρομέων για να τερματίσουν, που ήταν πραγματικά συγκινητική, όπως του Ιρανού Μοραντί, που είχε καταρρεύσει στα τελευταία μέτρα και τερμάτισε γονατιστός στην 129η θέση, αλλά και του Αργεντινού Μπρούνο που έτρεξε τα τελευταία 2 χιλιόμετρα πατώντας στο ένα πόδι λόγω κράμπας και τερμάτισε με υπερπροσπάθεια στην 137η θέση. Συνολικά τερμάτισαν 140 Μαραθωνοδρόμοι από τους 155 που μπήκαν στην γραμμή εκκίνησης.
Οι πρώτοι οκτώ:
1. Ελιούντ Κιπτσόγκ (Κένυα) 2:08:44
2. Φεϊζά Λιλέσα (Αιθιοπία) 2:09:54
3. Γκάλεν Ραπ (ΗΠΑ) 2:10:05
4. Γκιρμάρι Γκεμπρεσλασιέ (Ερυθραία) 2:11:04
5. Αλφόνς Φελίξ Σιμπού (Τανζανία) 2:11:15
6. Τζάρεντ Γουόρντ (ΗΠΑ) 2:11:30
7. Ταντέσε Άμπραχαμ (Ελβετία) 2:11:42
8. Μουνίο Σόλομον Μουτάι (Ουγκάντα) 2:11:49
...
116.Χριστόφορος Μερούσες (Ελλάδα) 2:29:39
132.Μιχάλης Καλομοίρης (Ελλάδα) 2:37:03
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Ήττα της Μαρσέιγ από τη Γκινγκάμπ, νίκη-ανατροπή για Σεντ Ετιέν    Στο Championnat
 Ήττα της Μαρσέιγ από τη Γκινγκάμπ, νίκη-ανατροπή για Σεντ Ετιέν 
~Με τον Σαλιμπούρ να ανοίγει το σκορ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης και τον Σορμπόν να προσθέτει ακόμη ένα γκολ στο β' ημίχρονο, η Γκινγκάμπ επικράτησε 2-1 της Μαρσέιγ, για τη 2η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος.
Η ομάδα της Μασαλίας, που απλά μείωσε με τον Τοβέν, παραμένει χωρίς νίκη και δείχνει να... συνεχίζει τη μέτρια πορεία της περσινής περιόδου.
Νίκη με ανατροπή πανηγύρισε η Σεντ Ετιέν. Αν και έχαναν 1-0 στο ημίχρονο, οι «στεφανουά» επικράτησαν 3-1 της Μονπελιέ στο «Ζοφρουά Γκισάρ» και πήραν τους πρώτους βαθμούς τους τη φετινή σεζόν.
Ένα ημίχρονο χρειάστηκε η Παρί Σεν Ζερμέν για να διασπάσει το αμυντικό «τείχος» της Μετς, όταν όμως τελικά τα κατάφερε δεν είχε πρόβλημα να κάνει το «2 στα 2» στο ξεκίνημα του γαλλικού πρωταθλήματος. Η ομάδα του Ουνάι Εμερι επικράτησε με 3-0 στο «Παρκ ντε Πρενς» και έπιασε τις Λιόν και Τουλούζ την κορυφή της κατάταξης.
Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 2ης αγωνιστικής:Λιόν-Καέν 2-0
(31΄, 90΄ Λακαζέτ)
Ναντ-Μονακό 0-1
(25΄ Μποσκίλια)
Ανζέ-Νις 0-1
(5΄ Πλεά)
Λοριάν-Μπαστιά 0-3
(26΄ Μαξιμίν, 38΄, 81΄ Κριβελί)
Λιλ-Ντιζόν 1-0
(87΄ Γιουνούς Σανκαρέ)
Ρεν-Νανσί 2-0
(23΄ Γκουρκίφ, 81΄ Σιό)
Τουλούζ-Μπορντό 4-1
(4΄ Ντιόπ, 9΄ Ζιλιάν, 68΄, 82΄ Μπρέιθγουεϊτ)
Γκινγκάμπ-Μαρσέιγ 2-1
(1΄ Σαλιμπούρ, 58΄ Σορμπόν - 78΄ Τοβέν)
Σεντ Ετιέν-Μονπελιέ 3-1
(46΄ Μονέ-Πακέ, 50΄ Σεν-Λουί, 85΄ Μπέριτς - 23΄ Μουνιέ)
Παρί Σεν Ζερμέν-Μετς 3-0
(52΄ Λούκας, 67΄ Κουρζάβα, 90+4΄αυτ. Ριβιέρεζ)
  
*** 

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02  Αυγούστου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03  Αυγούστου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Αυγούστου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-05-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-06-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07  Αυγούστου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-07-2016.html  .-
~Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  06 και 07 Αυγούστου 2016  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ αγώνες ΡΙΟ  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/06-07-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Αυγούστου  2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-08-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΝΩΝΕΣ  2016 ΡΙΟ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ Δευτέρα  08  Αυγούστου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-08-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 09 Αυγούστου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-09-2016.html .- ~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ ΒΡΑΖΗΛΙΑΣ Αποτελέσματα 3ης  ΗΜΕΡΑΣ Κληρώσεις -πρόγραμμα ΕΠΣΜεσσηνίας   Τρίτη 09 Αυγούστου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/3-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Αυγούστου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-10-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-11-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 4η  και 5η  Ημέρα Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/4-5-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-12-2016.html  
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου 2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-13-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-13-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14  Αυγούστου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-14-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και  14  Αυγούστου 2016 Ολυμπιακοί Ρίο 7η, 8η και 9η Ημέρα   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/13-14-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-15-2016.html .-
* ~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ 2016  9η  Ημέρα Δευτέρα  15 Αυγούστου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-9-15-2016.html .- 

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  16 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-16-2016.html .-
~ 31η  Ολυμπιακοί Ρίο Βραζιλίας 10η  και  11η  Ημέρα Τρίτη 16  Αυγούστου 2016
 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-10-11-16-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 17 Αυγούστου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-17-2016.html .-
~ 31η   Ολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016  12η Ημέρα αγώνων Τετάρτη 17  Αυγούστου  2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31.html  .- 
   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-18-2016.html .- 

~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-18-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Αυγούστου  2016:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-19-2016.html .-
31η Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ  Βραζιλία 2016 Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 13η Ημέρα αγώνων : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-2016-19-2016-13.html  .-
~  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   :   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  20  Αυγούστου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .-
~  31οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ Βραζιλίας  14η και 15η  Ημέρα Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 :    http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-14-15-20-2016.html .-   
~   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  20  και  21  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/20-21-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Αυγούστου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .- 

~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 22  Αυγούστου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-22-2016.html .- 
 
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4928 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3049 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3052  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                 11.016          βίντεο   .-  
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
καί


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: