ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 06 Ιουλίου 2015



Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06  Ιουλίου   2015 :
~



ΓΙΑ  ΝΑ ΜΗΝ  ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ :
Το  1953  η  Ελλάδα  συνέβαλλε  στην διαγραφή του  Γερμανικού χρέους  ανατολικής -Δυτικής Γερμανίας !



~
***  Τι βασικά σημεία που υπέγραψαν στο κοινό ανακοινωθέν

-  Οι κοινοί τόποι που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών θα αποτυπώνονται στο κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται να εκδοθεί σε λίγη ώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε… ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, αυτό που συμφωνήθηκε είναι πως η Ελλάδα δεν θέλει ρήξη αλλά συμφωνία. Επιπλέον στο κοινό ανακοινωθέν θα περιγράφεται το αναπτυξιακό πακέτο αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά χωρίς να γίνονται συγκεκριμένα τα μέτρα με την αναφορά που θα γίνεται να είναι γενικόλογη χωρίς να υπάρχει κάποια εξειδίκευση.
Παράλληλα, θα γίνεται αναφορά για την αναγκαιότητα να ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες και να ομαλοποιηθεί  η κοινωνική ζωή και αφού γίνουν όλα τα παραπάνω τότε θα πρέπει να ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος.
- Επιπλέον, συμφωνήθηκε να αναλάβει την διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ταυτόχρονα να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για ότι προκύψει, ενώ οι πρόεδροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να κάνει μια καλύτερη διαπραγμάτευση ώστε να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία.
~
***  Τελικά αποτελέσματα για το Δημοψήφισμα: «Όχι» 61,31% - «Ναι» 38,69% στο δημοψήφισμα         
     
Τι ψήφισε η Μεσσηνία
Με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων στην επικράτεια, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 61,31% και το «ναι» ποσοστό 38,69%.
Τα άκυρα/λευκά είναι στο 5,04%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα φτάνει στο 62,50%.
Το «όχι» εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στο νομό Λακωνίας (51,17%), στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών (53,21%), στους νομούς Καστοριάς (52,36%), Σερρών (53,74%), Χίου (53,84%), Γρεβενών (54,31%), Έβρου (56,64%), Μεσσηνίας (56,84%), Ευρυτανίας (55,89%) και Κιλκίς (57,74%).
Αντίστοιχα, το «ναι» εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στο νομό Χανίων (26,23%), στην Β΄ Πειραιώς (27,49%) και στους νομούς Κερκύρας (28,75%), Ηρακλείου (29,18%), Σάμου (26,69%), Ξάνθης (32,11%), Βοιωτίας (32,57%), Ζακύνθου (32,69%), Αχαΐας (31,78%) και Εύβοιας (32,40%). Newsroom ΔΟΛ  
~
***  Ο "θρίαμβος" του "όχι" και η αλήθεια...
Ανάλυση εκλογικού αποτελέσματος δημοψηφίσματος 
-    Τι λένε οι αριθμοί… Ποια είναι η ωμή πραγματικότητα πίσω από τους ρωμαϊκούς θριάμβους και τις φιέστες…
-Με ενσωματωμένο λοιπόν το 100% των Εκλογικών Τμημάτων στο σύνολο της Επικράτειας έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα:
-Ψήφισαν 6.161.140 ψηφοφόροι, δηλαδή το 62,47% των εγγεγραμμένων στους Εκλογικούς Καταλόγους ψηφοφόρων.
-Απείχαν 3.787.876 ψηφοφόροι, δηλαδή το 37,53% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
~ Βρέθηκαν:
  • 5.803.987 Έγκυρα ψηφοδέλτια δηλαδή το 58,33% επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή το 94,20% επί των ψηφισάντων…
  • 310.812 Άκυρα ψηφοδέλτια, δηλαδή το 3,12% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή το 5,04% επί των ψηφισάντων και
  • 46.341 Λευκά ψηφοδέλτια, δηλαδή το 0,46% επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή το 0,75% επί των ψηφισάντων.
Το «ΟΧΙ» πήρε 3.558.450 σταυρούς δηλαδή το 35,76% επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή το 61,36% επί των Εγκύρων ψηφοδελτίων, ενώ
-  Το ΝΑΙ πήρε 2.245.537 σταυρούς δηλαδή το 22,57% επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ή το 38,69% επί των ψηφισάντων.
- Το «ΟΧΙ» έλαβε τα μεγαλύτερα ποσοστά στον νομό Χανίων (73,77%) , στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Πειραιά (72,51%), στους νομούς Κερκύρας (71,25%), Ηρακλείου (70,82%), Σάμου (70,31%), Αχαΐας (68,44%), Ξάνθης (67,89%), Ευβοίας (67,60%), Βοιωτίας (67,43%) και Ζακύνθου (67,31%).
-  Το «ΝΑΙ» εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά σε Λακωνία (48,83%), Καστοριά (47,64%), Α΄ Αθηνών (46,79%), Σέρρες (46,26%), Χίο (46,16%), Γρεβενά (45,69%), Έβρο (45,36%), Ευρυτανία (44,11%), Αρκαδία (43,57%) και Μεσσηνία (43,16%).
Συμπεράσματα: Παρά λοιπόν την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης η Αποχή των ψηφοφόρων από τις χτεσινές κάλπες έφτασε στο ποσοστό-ρεκόρ του 37,53%.
~ Εάν τώρα συνυπολογίσουμε την Αποχή, τα Άκυρα και τα Λευκά που είναι συνολικά 4.145.029 συμπολίτες μας, αποτελούν το 41,66% επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αρκετά περισσότεροι δηλαδή από αυτούς που υποστήριξαν το «ΟΧΙ» ή το «ΝΑΙ»…
- Στο «ΟΧΙ» αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, των ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστών των ΑΝΕΛ, της συντριπτικής πλειοψηφίας των «Τουρκόφρονων» Μουσουλμάνων της Ελλάδας κατόπιν της υποδείξεως - ωμής παρέμβασης του Τουρκικού Προξενείου, των προερχόμενων από το παλαιό - λούμπεν ΠΑΣΟΚ που τώρα αποτελούν τη δική τους συνιστώσα στο ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΜΑΡΣ και των γνωστών «δραχμολάγνων» μελών της πανίσχυρης Αριστερής Πλατφόρμας και άλλων ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι ηλίου φαεινότερο ότι ακολουθεί τη δική της προσωπική πολιτική ατζέντα και μάλλον είναι και από τους μεγάλους ηττημένους του Δημοψηφίσματος, μετά τη μεγάλη «Νίκη» του Αλέξη Τσίπρα που πήρε προσωπικά επάνω του όλο τον προεκλογικό αγώνα…
~ Πύρρειος λοιπόν η Νίκη την οποία απεύχετο και μάλλον προσπάθησε, σε κάποια φάση, να αποφύγει ο Πρωθυπουργός καθόσον τώρα είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει την αδιαλλαξία των δανειστών αλλά κυρίως το αποδυναμωμένο πλέον εσωτερικό μέτωπο των σταλινικών απολιθωμάτων!!!
Εξ΄ ου και η υπαγόρευση των δανειστών (κυρίως) αλλά και των εσωκομματικών «φωνών της λογικής και του ρεαλισμού», της αποπομπής Βαρουφάκη και πολλών άλλων αι οποίαι έπονται…
~ Τελικό συμπέρασμα είναι το «ΟΧΙ» που παρουσιάζεται ως «Θρίαμβος» έχει την υποστήριξη μόνο του 1/3 περίπου των Ελλήνων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για όλους… Ο Πρωθυπουργός, δείχνοντας για μια ακόμη φορά τα πολιτικά του αντανακλαστικά φαίνεται να πήρε το μήνυμα συγκαλώντας για πρώτη φορά Συμβούλιο Αρχηγών έπειτα από πρόταση όπως λένε του Γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ ώστε να φανεί προς τα έξω ότι πλέον είμαστε ενωμένοι αλλά και προς το εσωτερικό του Κόμματός του ότι πλέον δεν τους έχει ανάγκη και καλά θα κάνουν κάποιοι να κάτσουν στα «αυγά» τους για να μην χάσουν τα όποια κυβερνητικά, βουλευτικά ή κρατικά προνόμια διαθέτουν…    Φαύλος ο Κρης
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
~
*** Θρίλερ για αγρότη που τον δάγκωσε οχιά


-  Μια ανάσα από τον θάνατο έφτασε ένας 50χρονος αγρότης που δέχθηκε επίθεση από οχιά την ώρα που μάζευε μανιτάρια στον Κίσσαβο. Μετά από αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις, η ζωή του σώθηκε αλλά του έμεινε… αναμνηστικό!
Το… ερπετό ήταν μια κερασφόρος οχιά που θεωρείται από τα πλέον δηλητηριώδη είδη στη χώρα και δάγκωσε τον άτυχο 50χρονο στην παλάμη πριν προλάβει να αντιδράσει. Παρά τον αφόρητο πόνο και το πρήξιμο, ο αγρότης κατάφερε να φτάσει ως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου οι γιατροί ξεκίνησαν αμέσως προσπάθειες να αντιμετωπίσουν το ισχυρό δηλητήριο.
Απαιτήθηκαν τρεις χειρουργικές επεμβάσεις για να διαφύγει οριστικά τον κίνδυνο, όπως αποκαλύπτει η Ελευθερία που μίλησε με τον τυχερό- άτυχο αγρότη όταν ανάρρωσε. Στο χέρι του, που ακόμη δεν μπορεί να κλείσει καλά τα δάχτυλά του, έμειναν ως… ενθύμιο της περιπέτειάς του 160 ράμματα!
~
***  Δυσκολεύει συνεχώς η τροφοδοσία των φαρμακείων

-   «Σπάνε» οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου λόγω της πίεσης από την έλλειψη ρευστότητας. Οι παραγγελίες των φαρμακοποιών στις φαρμακαποθήκες εκτελούνται με το σταγονόμετρο, ενώ η μία μετά την άλλη οι φαρμακαποθήκες… παραδίδουν φάρμακα μόνο αν πληρωθούν τοις μετρητοίς. Την ίδια στιγμή, φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι φαρμακοβιομηχανίες δεν δέχονται τηλεφωνικές παραγγελίες.
 -  Η μελανή εικόνα που «βλέπουν» οι φαρμακοποιοί στην αγορά των φαρμάκων κινητοποίησε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κώστα Λουράντο, ο οποίος με σημερινή επιστολή του ζητεί από τον υπουργό Υγείας κατεπείγουσα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της φαρμακευτικής αλυσίδας φορέων προκειμένου «να αποφευχθούν φαινόμενα που θα καταστήσουν προβληματική την λειτουργία, της ήδη  βεβαρημένης αγοράς φαρμάκου».
 -  «Ο τομέας του Φαρμάκου, με την συνεισφορά όλων των φορέων διακίνησης , λειτούργησε  ομαλά και δίχως προβλήματα μέχρι σήμερα. Όμως λόγω  της παρατεινόμενης αβεβαιότητας  αρχίζουν και πληθαίνουν  κρούσματα τα οποία ενδεχομένως στο άμεσο  μέλλον να δημιουργήσουν  πρόβλημα στην ομαλή διακίνηση φαρμάκων στην αγορά» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Λουράντος.
 -  Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι «διογκώνεται συνεχώς ο ελλιπής ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών με φάρμακα , πολλές  φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει  πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά, ενώ  αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς. Παράλληλα δεχόμαστε καταγγελίες συναδέλφων ότι  το τηλεφωνικό κέντρο παραγγελιών αρκετών φαρμακοβιομηχανιών δείχνει  κατειλημμένο και δεν απαντά κανείς».
~
***  Capital controls: Αυτό είναι το κόλπο για να σηκώσετε πάνω από 60 ευρώ την ημέρα!

-  Κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ την ευρηματικότητα του Έλληνα… ακόμα και με τα capital controls.
Ποια είναι τα «κόλπα» που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα; 
1. Ξεχασμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί με μηδενικό υπόλοιπο και χρεωστική κάρτα εν ενεργεία, έχουν αποδειχθεί πολύτιμοι αυτές τις ημέρες. Τι κάνουν οι δαιμόνιοι Έλληνες; Μεταφέρουν, κυρίως μέσω web banking, χρήματα από τον έναν λογαριασμό (που έχει υπόλοιπο πάνω από 60 ευρώ) στον άλλον που έχει μηδενικό υπόλοιπο και έτσι αποκτούν τη δυνατότητα να σηκώσουν 50 ή 60 ευρώ αντίστοιχα περισσότερες από μια φορές. Αν λοιπόν δείτε καταθέτες να στήνονται πρώτα στην ουρά της μίας τράπεζας και μετά στην ουρά της άλλης, θα ξέρετε γιατί. Πηγαίνουν από ATM σε ATM και μαζεύουν 60άρια
2. Παραλλαγή του ίδιου κόλπου γίνεται και για όσους δεν έχουν web banking. Να πώς: Ας υποθέσουμε ότι ο σύζυγος έχει 500 ευρώ στο λογαριασμό της ίδιας τράπεζας και η σύζυγος –η οποία έχει μηδενικό υπόλοιπο- διαθέτει κάρτα. Ο σύζυγος βάζει την κάρτα στο ATM και επιλέγει μεταφορά ποσού σε λογαριασμό τρίτου στην ίδια τράπεζα. Έτσι, τροφοδοτείται και ο δεύτερος λογαριασμός με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για διπλή ανάληψη (σ.σ τα περιοριστικά μέτρα δεν κοιτούν συγγενικές σχέσεις. Ο σύζυγος σηκώνει 60άρια ή 50άρια ανεξάρτητα από τη σύζυγο). Πώς θα καταλάβετε ότι κάποιοι έχουν υιοθετήσει αυτή τη μέθοδο; Πολύ απλά, θα δείτε μπροστά στη σειρά σας κάποιον να σηκώνει χρήματα από το ίδιο ATM με δύο διαφορετικές κάρτες.
~
***  Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη

-  Μήνυμα προς τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει εντολή για ρήξη με τους εταίρους έστειλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου μετά το τέλος της συνάντησης των πολιτικών… αρχηγών η οποία όπως σημείωσε «άργησε να πραγματοποιηθεί».
«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση γίνεται στο και 5. Μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, την χώρα στον αέρα και την κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις. Πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει αν αυτή η συνάντηση είχε γίνει νωρίτερα» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «Επιτακτική η ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης. Στόχος μια βιώσιμη συμφωνία ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη παραμονή της χώρας στο Ευρώ και την Ευρωζώνη, αλλά και να αποκατασταθεί πλήρως η κατάσταση στη χώρα».
Τέλος η κ. Γεννηματά σημείωσε: «Πρέπει να βρεθεί μια λυτρωτική λύση την οποία και θα πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση η οποία δεν έχει εντολή για ρήξη. Πρέπει να δικαιωθούν οι θυσίες του λαού μας».
~
***  ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ! Γιατί μειώθηκαν κατά μία οι σημαίες που αντιπροσωπεύουν τα κράτη μέλη;(ΦΩΤΟ)
 Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα μήνυμα από την πλευρά της Κομισιόν ή ένα οιωνό με προφανή συμβολισμό. Όπως και να έχει, το γεγονός ότι σήμερα το πρωί κυματίζουν 18 αντί 19 σημαιών έξω από το κτίριο της Κομισιόν έδωσε τροφή για σχόλια…
- Οι σημαίες αυτές αντιπροσωπεύουν τα κράτη που συμμετέχουν στο Eurogroup και το γεγονός πως μειώθηκαν κατά μια αμέσως μετά το δημοψήφισμα και το ΟΧΙ των Ελλήνων ψηφοφόρων οδήγησε τον ανταποκριτή του CNBC να επισημάνει ότι, «τα σύμβολα στην Ευρώπη παίζουν μεγάλο ρόλο και ο συμβολισμός της απώλειας ίσως να σημαίνει και κάτι».
- Οι ευρωπαϊκές Αρχές πάντως δηλώνουν άγνοια για το θέμα της σημαίας και επισημαίνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η σημαία σκίστηκε λόγω του ισχυρού ανέμου και της κακοκαιρίας στις Βρυξέλλες
~
*** Καμμένος : Η λύση της Ελλάδας είναι στα χέρια της Ευρώπης

-  Για μία λύση που βρίσκεται στα χέρια της Ευρώπης μίλησε μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πάνος Καμμένος.
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, αφού χθες ο ελληνικός λαός…με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδωσε το σύνθημα για ομοψυχία. Ο ελληνικός λαός δεν τρομοκρατείται και δεν απειλείται.
Σήμερα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έγινε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και σε λίγο θα εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν που το υπέγραψαν όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ. Πρόκειται για μία μεγάλη μέρα , την επόμενη της μεταπολίτευσης, γιατί δίνουμε τη δύναμη στον Αλέξη Τσίπρα για να διαπραγματευθεί στις Βρυξέλλες. Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί πως η λύση που είναι επιθυμία όλης της χώρα, ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης
-  Η συμφωνία είναι μονόδρομος. Αφορά μια συμφωνία που πρέπει επιτευχθεί με την ΕΕ  και προυποθέτει αποκατάσταση της ρευστότητας, αναπτυξιακό πακέτο και μεταρρυθμίσεις και όλα τα κόμματα δίνουν τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό. Από τη στιγμή που υπάρχει η βούληση του λαού δεν μπορούν να κάνουν πίσω στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Καμμένος.  Βίντεο  , https://www.youtube.com/watch?v=2G3X0PIOb1A&feature=player_embedded .-
~
*** Μόσχα: "Θα στηρίξουμε την Ελλάδα με δάνεια αν βγει από την ευρωζώνη - Θα γίνει επενδυτικός παράδεισος"!
 (Aρχικό κείμενο 23.00, 05/07): Για τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τα στηρίγματα που θα δώσει η Ρωσία, τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν και μια πιθανή κρίση εντός της ευρωζώνης μίλησε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Λιχατσόφ, σε μία μεγάλη συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS.
-  Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΑΝΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι "Tο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο με αποχωρήσεις και άλλων χωρών της ευρωζώνης".
-  Κατά την εκτίμηση του Ρώσου αξιωματούχου, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η πρόκληση ενός φαινομένου-ντόμινο δεν είναι απίθανη. “Είναι πιθανό και δυνατό μερικές ακόμη χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας”, είπε ο Α.Λιχατσόφ. "Γεγονός, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανέκκλητες συνέπειες για την ΕΕ και το ευρώ ως το δεύτερο σε επιρροή παγκοσμίως νόμισμα”..
-  Από την άλλη πλευρά, αν η Ελλάδα λάβει την απόφαση να βγει από την ευρωζώνη και θέσει σε κυκλοφορία το εθνικό της νόμισμα, “θα αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρους εκτός των συνόρων της ΕΕ”.
-   "Πολλοί εταίροι της Ελλάδας θα ενδιαφερθούν για παρόμοιες επαφές καθότι είναι προφανές ότι τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη, θα καταστήσει φθηνότερες μια σειρά από εταιρείες στην Ελλάδα και θα υπάρξει εντελώς διαφορετική απαίτηση για μέσα και μορφές δανεισμού. Εκεί θα είμαστε εμείς για να δανειοδοτήσουμε την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός.
-  “Σημαντική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να κρατηθεί από τον Α.Τσίπρα υπό έλεγχο η πολιτική κατάσταση. Εάν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, τότε, όσο κι αν ακούγεται αυτό περίεργο, η Ελλάδα θα καταστεί επενδυτικά πολύ ελκυστική χώρα”, είπε ο A.Λικχατσέφ σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, που επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία θα αναλάβει να κλείσει το "κένο".
-  Ειδικότερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα “Όλες οι χώρες των BRICS (σ.σ.: δηλαδή Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική) θα ενδιαφερθούν να εδραιώσουν και να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, πρωτίστως σε διμερές επίπεδο και προοπτικά, μετά την εδραίωση της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS, θα υπάρξει συνεργασία της Ελλάδας με αυτό τον οικονομικό μηχανισμό".
-  Πρόκειται για επιβεβαίωση του αποκλειστικού δημοσιεύματος του Σαββάτου του defencenet.gr για την ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Βραζιλίας περί της εσπευσμένης ενεργοποίησης του Ταμείου Παροχής Βοήθειας των BRICS.
-   O Α.Λιχατσόφ, σημείωσε ότι “στο συναισθηματικό πλαίσιο το ευρώ αρχικώς θα πέσει έναντι του δολαρίου, αλλά όχι σε καταστροφικό βαθμό”.
-  Σύμφωνα με τον Α.Λιχατσόφ, "Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με παραμονή εντός της ΕΕ, θα οδηγήσει στο να γίνουν φθηνότερες οι μετοχές στην Ελλάδα, θα αυξήσει την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας. Πέραν αυτού, είναι πιθανό ότι οι Έλληνες θα γίνουν πιο δραστήριοι στις συνομιλίες σε μια σειρά από σχέδια αμοιβαίου ενδιαφέροντος” και βέβαια αναφερόταν στις ατέρμονες συνομιλίες ρωσικών κολοσσών με το ελληνικό κράτος για επενδυτικά σχέδια που δεν κατέληγαν ποτέ πουθενά.
-  Πάντως, εξαιρετικά μικρή θεωρεί την πιθανότητα να βγει από την ευρωζώνη η Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα, εκτιμά ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή).
-  “Κατά την άποψή μου υπάρχουν τώρα δύο σενάρια και ούτε ένα δεν προβλέπει άμεση έξοδο από την ευρωζώνη, αν και η πιθανότητα αυτή παραμένει, αλλά σε πιο απομακρυσμένη προοπτική. Το πρώτο σενάριο είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ και τους πιστωτές, ώστε να επιτευχθούν καλύτερες σε ένα βαθμό συνθήκες και έστω εν μέρει να επαναξεταστεί η συμφωνία που προτείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη”, είπε ο Α.Πουσκόφ.
-  Το δεύτερο σενάριο είναι κατά τον κ. Πουσκόφ “η άρνηση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, είτε ανένδοτη θέση στις συνομιλίες, η οποία δεν θα προβλέπει ούτε το παραμικρό συμβιβασμό, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα”, εκτιμώντας ότι το ζήτημα παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από το ποιο σενάριο τελικά θα υλοποιηθεί,
-  “Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι έτοιμη για έξοδο από την ευρωζώνη, έστω γιατί σε βραχυπρόθεσμη προοπτική θα αφήσει την Ελλάδα ουσιαστικά χωρίς μέσα επιβίωσης. Νομίζω ότι το δυσκολότερο για οποιαδήποτε κυβέρνηση, ακόμη και την πλέον δημοφιλή, είναι να επιβιώσει αυτής της περιόδου. Αν και κατά τις εκτιμήσεις σειράς οικονομολόγων, εάν η Ελλάδα επιβίωσε αυτών των εξαιρετικά δύσκολων χρόνων, η έξοδος από την ευρωζώνη θα μπορούσε να της αφήσει τουλάχιστον μια δυνατότητα ανάπτυξης”, δήλωσε ο Α.Πουσκόφ.
-  “Και εάν παραμείνει στην ευρωζώνη με αυτά τα γιγαντιαία χρέη που συγκέντρωσε και δεν θα κατορθώσει να ξεπληρώσει σε διάστημα περίπου 60 ετών, τότε, όπως εκφράστηκε ένας Γερμανός οικονομολόγος, αυτό θα σημάνει για τη χώρα μόνιμη περιστροφή εντός του Άδη”, κατέληξε ο Ρώσος βουλευτής.
~
***  Λαγκάρντ: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν μας ζητηθεί
 - Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα «εάν του ζητηθεί» υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Κρ. Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα η δήλωση της κ. Λαγκάρντ:
«Το ΔΝΤ λαμβάνει υπ' όψιν το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε σε ετοιμότητα να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν αυτό μας ζητηθεί», ανέφερε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Σημειώνουμε ότι νωρίτερα υπεγράφη κοινό ανακοινωθέν, για βιώσιμη λύση εντός της Ευρωζώνης, από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με εξαίρεση τον κ. Κουτσούμπα. about an hour ago
~
***  Μεϊμαράκης: Στηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά έχει ευθύνη
- Μετά από πολύωρη σύσκεψη ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
- Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη:
-  "Η ΝΔ στη μακρά ιστορική της διαδρομή βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών, η ανάπτυξη της οικονομίας, η κοινωνική συνοχή, οι αδύναμοι να μπορούν να ζουν σε ένα ευνομούμενο κράτος.
- Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Η καθυστέρηση ήταν εις βάρος της οικονομίας και της χώρας. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν πριν τρεις μέρες, πριν τρεις μήνες.
- Οφείλουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλουν ώστε να ξαναβρούμε την ενότητα που απαιτείται να έχουμε την ψυχραιμία και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη, να φέρει μια συμφωνία.
- Υπάρχει ανακοίνωση της προεδρίας που θα είναι αναλυτική, εμάς μας εκφράζει.
- Θα κάνουμε όλες τις κινήσεις εκείνες, εφόσον μας ικανοποιεί η συμφωνία, για να μπορέσει να υποστηριχθεί από όλους. "
~
***  Μέχρι και την Τετάρτη παρατείνεται η τραπεζική αργία         
     
-  Παράταση της τραπεζικής αργίας, που λήγει σήμερα το βράδυ, κατά δύο ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη, αποφασίστηκε στη σύσκεψη των εκπροσώπων των διοικήσεων των τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.
~ Για την εφαρμογή της θα εκδοθεί υπουργική απόφαση.
- Η επιλογή αυτή ενισχύει την άποψη ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μεταβάλλει το όριο του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστόστητας (ELA) στη τηλεδιάσκεψή της αργότερα σήμερα, Δευτέρα, ούτε να πάρει αποφάσεις που θα ανατρέψουν το καθεστώς για τις ελληνικές τράπεζες.
-  Αντίθετα, κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την Τετάρτη μετά την Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης. Αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δώσουν ένα σήμα για επίτευξη νέας συμφωνίας, τότε η ΕΚΤ την Τετάρτη θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον ELA και να αποκαταστήσει τις συνθήκες ρευστότητας στην αγορά. Newsroom ΔΟΛ
~
***  To όνειρο του Χρήστου Τομαρά: 250.000 δολάρια την προαγωγή του Ελληνισμού 

Οι Μεσσήνιοι της Διασποράς προσπαθούν να κρατήσουν… Θερμοπύλες Πριν από περίπου σαράντα και πλέον χρόνια έκανε την εμφάνισή του στην πόλη του Σικάγο ο γνωστός ελληνικός γύρος. Πίσω από την επένδυση αυτή βρισκόταν ένας δικός μας άνθρωπος, από το Καρτερόλι, ο Χρήστος Τομαράς, ο οποίος είναι πλέον πρόεδρος και ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παραγωγής γύρου με την επωνυμία Kronos Foods. Ο Χρήστος Τομαράς, ωστόσο, δεν είναι μόνο γνωστός από την εταιρεία Κρόνος. Έχει για πάρα πολλά χρόνια ασχοληθεί με τα κοινά της Ομογένειας, από πολλές θέσεις, με αξιόλογη δράση. Σήμερα, συνεχίζοντας το έργο και την προσφορά του προς τον Ελληνισμό της Αμερικής, είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος Υποτροφιών, με έδρα το Σικάγο. Ενός ιδιαίτερα σοβαρού και προβεβλημένου ελληνοαμερικάνικου ιδρύματος που βοηθά με όλες του τις δυνάμεις την προαγωγή της ελληνικής παιδείας, αλλά- το κυριότερο- εκείνους τους σπουδαστές και φοιτητές που έχουν ανάγκη οικονομικής υποστήριξης. Η κεντρική ιδέα του εγχειρήματος διατυπώθηκε από τον ίδιο σε παλιότερη εκδήλωση: «Το Ίδρυμα αυτό έχει μια μοναδική αποστολή: την προώθηση της μόρφωσης σ’ εσάς, τους ελληνόριζους σπουδαστές του σήμερα, για να συνεισφέρετε και εσείς στην αμερικανική κοινωνία του αύριο, έχοντας πάντα οδηγό σας τις αξίες του Ελληνισμού. Χρησιμοποιήστε αυτές τις αξίες για να διαφωτιστεί και πάλι η κοινωνία αυτή σε κάθε επίπεδο και σε κάθε ευκαιρία που σας προσφέρεται στην ακαδημαϊκή και την επαγγελματική σας ζωή». Χρόνο με το χρόνο το ίδρυμα του Μεσσήνιου ομογενή στην Αμερική προσφέρει όλο και μεγαλύτερο έργο προς αυτή την κατεύθυνση. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την επίδοση των υποτροφιών του 2015, στο Hilton του Σικάγου, στα τέλη Ιουνίου, το ίδρυμα προσέφερε 250.000 δολάρια. Το ίδρυμα συλλέγει χορηγίες βασικά από Ελληνοαμερικανούς και ο Χρήστος Τομαράς, αφού ολοκληρωθεί η συλλογή, βάζει άλλα τόσα χρήματα από όσα έχουν προσφέρει οι χορηγοί. Έτσι φέτος οι χορηγοί προσέφεραν 225.000 δολάρια, ο Χρήστος Τομαράς έβαλε άλλα τόσα, οπότε το συνολικό ποσό ανήλθε στα 450.000 δολάρια. Από τα χρήματα αυτά προσφέρθηκαν για τις υποτροφίες της περιόδου 2014-2015 250.000 δολάρια και τα υπόλοιπα έμειναν στο ταμείο του Ιδρύματος, ώστε να δίνονται υποτροφίες εις το διηνεκές. Επιπλέον, στο Ίδρυμα προσφέρθηκε φέτος ποσό 500.000 δολαρίων από το ίδρυμα Γιώργου Α. Πατεράκη. Οι Ελληνοαμερικανοί φοιτητές στους οποίους χορηγούνται οι υποτροφίες φοιτούν στα καλύτερα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και επιλέγονται από ακαδημαϊκή επιτροπή κύρους. Επιλέγονται τόσο φοιτητές με σπουδαίες επιδόσεις που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη όσο και εύποροι φοιτητές, με επίσης σπουδαίες επιδόσεις, που μπορεί να μην έχουν ανάγκη τα χρήματα, ωστόσο η υποτροφία λειτουργεί ως σημαντική επιβράβευση. Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Τομαράς, που έχει υπηρετήσει επανειλημμένες φορές και ως πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, κατά τη φετινή εκδήλωση του Ιδρύματος τιμήθηκε για την προσφορά του από τον κυβερνήτη και την πολιτεία του Ιλινόις, αλλά και από το δήμαρχο του Σικάγου. Ειδικότερα, τιμήθηκε για το έργο του όσον αφορά στην υποστήριξη της παιδείας και εκπαίδευσης, για τις υπηρεσίες του προς τον ελληνισμό και για τις φιλανθρωπικές προσπάθειές του. Α.Π. - 
~
*** Εξυπνάδα για… λίγους 

Αυτό κι αν είναι εξυπνάδα για βραβείο! Το συνεργείο που έχει αναλάβει την τοποθέτηση καγκέλων στο πάρκο των σιδηροδρόμων έβαλε κάγκελα ακόμα και μπροστά από τα τσιμεντένια σκαλιά. Εύγε! Β.Β. - 
~
*** Η «Φάρις» σκέπτεται μείωση διδάκτρων

Δηλώσεις στο «Θ» του προέδρου της επιχείρησης, Θανάση ΗλιόπουλουΤου Αντώνη Πετρόγιαννη Σε περιόδους οικονομικής κρίσης εκείνος που πληρώνει πρώτος το... μάρμαρο είναι ο πολιτισμός. Ο κανόνας αυτός δε θα μπορούσε να αφήσει απέξω και τις σχολές της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας. Βέβαια, η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για το συγκεκριμένο θέμα και τις επιπτώσεις που θα έχει η συνέχιση του φαινομένου. Ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, σε τοποθετήσεις του, αναγνώριζε ότι υπάρχουν προβλήματα, τα χρέωνε όμως στην κρίση και την οικονομική κατάσταση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτός που κρατά όρθια τη δημοτική επιχείρηση είναι ο Δήμος Καλαμάτας. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης συμπλήρωναν ότι, εκτός από την κρίση, είναι και η πολιτική της Δημοτικής Αρχής τέτοια, που δε στηρίζει τον πολιτισμό, σε βάρος άλλων εκδηλώσεων. Στο γενικότερο προβληματισμό έμπαινε και το θέμα με τα υψηλά δίδακτρα στις σχολές της «Φάρις», αποτρεπτικός παράγοντας για να διατηρήσουν οι σχολές τον αριθμό μαθητών προηγούμενων ετών. Μάλιστα, τους προηγούμενους μήνες υπήρξε και πρωτοβουλία γονέων με συγκέντρωση υπογραφών και αίτημα τη μείωση των διδάκτρων. Όμως, η Δημοτική Αρχή είχε απαντήσει ότι ήταν αδύνατο να ικανοποιηθεί. Προϊόντος του χρόνου το θέμα φαίνεται να οξύνεται και για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της "Φάρις", Θανάσης Ηλιόπουλος, όπως δήλωσε στο "Θάρρος", το εξετάζει, μετά και τις προτάσεις των διευθυντών των σχολών. Όπως μας δήλωσε, το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης έχει ήδη στα χέρια του το σχετικό υπόμνημα, το οποίο και εξετάζει. Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, διότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό οικονομικός "αιμοδότης" των σχολών είναι ο Δήμος Καλαμάτας. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο δήμαρχος, και η ίδια η Δημοτική Αρχή θα ήθελε να παρέχεται δωρεάν η καλλιτεχνική παιδεία μέσω των τομέων της "Φάρις", ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, διότι δεν υπάρχει τρόπος κάλυψης του κόστους λειτουργίας τους, πέρα από το ποσοστό που κάθε χρόνο καλύπτεται με επιχορήγηση από το Δήμο. "Σε κάθε περίπτωση, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», τόνισε ο Θανάσης Ηλιόπουλος, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σε θέση να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο. Προσδιορίζοντας χρονικά την όλη διαδικασία, μας εξήγησε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου θα υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο- απάντηση, το οποίο θα ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά. -
~
*** Μένουν στους Μύλους

Μπορεί οι περισσότεροι να φοβόμαστε να περάσουμε ακόμα και κάτω από το κτήριο, όμως, όπως δείχνει η φωτογραφία, κάποιοι δε διστάζουν να κοιμηθούν μέσα σε αυτό. Ο λόγος για το κτήριο των παλιών μύλων στην παραλία, όπου στον πρώτο όροφο υπάρχει σημείο διαμορφωμένο από κάποιους που μένουν εκεί. Β.Β. -
~
*** Δε θα λείψουν ποτέ

Στα όριά του είναι αρκετός κόσμος και δεν του φτάνουν τα δικά του, έχουν και τους θερμοκέφαλους να προκαλούν. Χθες το πρωί περίπου 10 άτομα περίμεναν στην ουρά μπροστά από το ΑΤΜ της Πειραιώς στο Επιμελητήριο. Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε σύρραξη, όταν περαστικός τούς φώναξε ότι «καλά να πάθουν που ψήφισαν Τσίπρα». Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει να επικρατεί η λογική και η ψυχραιμία στην πλειοψηφία του κόσμου, γιατί, δυστυχώς, οι ανεγκέφαλοι δε θα εκλείψουν. Β.Β. - 
~
*** Σε φάση υλοποίησης οι εξοχικές κατοικίες στο Navarino Dunes 

Η πολιτική και οικονομική συγκυρία δεν εμποδίζει την ΤΕΜΕΣ να προχωρά τα επενδυτικά σχέδια στην Costa Navarino. Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στο οποίο προχωρά η εταιρεία στη μεσσηνιακή γη και θεωρείται ως πρότυπο, περιλαμβάνει την κατασκευή κατοικιών με θέα στο Ιόνιο πέλαγος, που θα βρίσκονται στο φυλασσόμενο resort Navarino Dunes. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bluebirds, ήδη έχουν επιλεγεί οι τρεις αρχιτεκτονικοί τύποι που προτείνονται σε όσους επιλέξουν να αποκτήσουν κατοικία στο resort. Μεγάλα τεχνικά γραφεία της χώρας έχουν επιλεγεί για να καταθέσουν τις ιδέες τους σε σχέδια και μελέτες στους υποψήφιους ενοίκους. Οι ίδιοι, βέβαια, μπορούν να κατασκευάσουν την κατοικία τους με επιλογή δικού τους γραφείου, εφόσον το επιθυμούν. Οι επαύλεις κατασκευάζονται σε εκτάσεις είτε μεμονωμένες είτε από συνένωση. Όπως προβλέπεται από την ΤΕΜΕΣ, οι ιδιοκτήτες θα έχουν στη διάθεσή τους, εκτός από τα κορυφαία επαγγελματικά επίπεδα διαχείρισης και εξυπηρέτησης, ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διατίθενται στα ξενοδοχεία, τα signature γήπεδα γκολφ, το βραβευμένο Anazoe Spa, τις οικογενειακές παροχές, τις υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, συνθέτοντας μία ξεχωριστή εμπειρία πολυτελούς διαμονής. Οι βίλες θα κυμαίνονται από 320 τ.μ. έως 800 τ.μ. και τα οικόπεδα στα οποία θα κτιστούν από 1.500 τ.μ. έως 3.000 τ.μ. - 
~
*** “Επικούριος Απόλλωνας”: Ένας ναός που είναι η κρυμμένη ομορφιά της Ελλάδας

 
Το έγκριτο περιοδικό Newsweek αφιερώνει ένα άρθρο του στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν από τους πιο τέλειους ελληνικούς ναούς που σώζονται ως σήμερα, υπογραμμίζοντας όμως πως βρίσκεται καλυμμένος από μια τέντα από το 1987 λόγω εργασιών αποκατάστασης. Τίτλος του άρθρου είναι «Ο ναός στις Βάσσες είναι η “καλυμμένη” ομορφιά της Ελλάδας». Μπορεί να μην είναι αστραφτερός, ούτε πάλλευκος σαν τον Παρθενώνα, αλλά η γκρι απόχρωσή του και οι δωρικοί κίονες ταιριάζουν τόσο αρμονικά με τη βραχώδη περιοχή, που κάνουν τους κίονες να μοιάζουν σαν απολιθωμένα δέντρα, αναφέρει ο συντάκτης στην αρχή του αφιερώματος. Το δημοσίευμα Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα, διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χιλιόμετρα νότια της Ανδρίτσαινας. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ.) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας, ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Το ιερό είναι ακόμα εκεί, ένας από τους πιο τέλειους ελληνικούς ναούς που σώζονται και ένα από τα σπουδαιότερα και πιο επαναστατικά κτήρια στον κόσμο, όμως δεν είναι πλέον ανοιχτό προς τον ουρανό και στους θεούς. Από το 1987 μια τεράστια σκηνή έχει καλύψει το μνημείο, ενώ πολύπλοκες εργασίες αποκατάστασης εκτελούνται. Βλέποντας το ναό σε αυτή την κατάσταση, σχεδόν 40 χρόνια μετά την πρώτη φορά που αντίκρισα άναυδος τη μεγαλοπρέπειά του, ήταν η πιο συγκλονιστική στιγμή ενός νοσταλγικού ταξιδιού στην Πελοπόννησο με έναν παλιό φίλο για να επανεξετάσουμε τοποθεσίες. Το εύθραυστο κτήριο έμοιαζε σαν έναν ασθενή σε μηχανήματα υποστήριξης. Μπορούσαμε να εκτιμήσουμε την εξαιρετική λεπτομέρεια της γλυπτικής των δωρικών κιόνων, αν και δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε στο σηκό για να επιθεωρήσουμε τους διάσημους ιωνικούς κίονες που βρίσκονται στο μακρινό άκρο λοξών τοίχων, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται ένας κορινθιακός κίων, μόνος στο κέντρο του ναού. Αλλά όλα άλλαξαν από τη σκηνή, διακόπτοντας τη σχέση του ναού με το τοπίο και τον τρόπο με τον οποίο το ιερό αναδύεται από αυτό. Δεν μπορείς να μην αισθανθείς πως το πέπλο της τέντας που κρατά κρυμμένο το ναό, είναι ένα σύμβολο ολόκληρης της χώρας που υποφέρει. Τουλάχιστον ο αρχαίος ναός φροντίζεται, έστω και σε αργούς ρυθμούς. Και σε άλλα σημεία της Πελοποννήσου και στους Δελφούς υπάρχουν πολλά σημάδια αρχαιολογικής προόδου και ελπίδας. Τα μουσεία των αρχαιολογικών χώρων στην Ολυμπία και στους Δελφούς έχουν βελτιωθεί πολύ σε σημείο να μην έχουν καμία σχέση με το παρελθόν. Επισκεφθήκαμε, επίσης, ένα νέο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, αυτόν της Αρχαίας Μεσσήνης, στη νότια Πελοπόννησο, μια τεράστια πόλη του 4ου αιώνα π.Χ. Η Μεσσήνη είναι ένα πρώιμο παράδειγμα του Ιπποδάμειου πολεοδομικού σχεδίου, που ήταν εμπνευσμένο από ισότιμες αρχές, σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ίσα οικόπεδα και πρόσβαση στα δημόσια κτήρια. Με την επιστροφή στο Λονδίνο ρώτησα για την πρόοδο των εργασιών στις Βάσσες. Έλαβα καλά νέα, ότι χρήματα είχαν βρεθεί για να αντικατασταθεί η μουχλιασμένη τέντα. Δεν ήταν, βέβαια, τόσο ενθαρρυντικά όσο πίστευα. Γιατί τα ευρωπαϊκά έθνη σε μία χειρονομία καλής θέλησης δεν ενώνονται για να συγκεντρωθεί χρηματοδότηση, ώστε να επιταχυνθούν οι εργασίες και να επισπευσθεί η απομάκρυνση της τέντας; Επίσης, βρέθηκα στο Βρετανικό Μουσείο, όπου βρίσκεται τμήμα της ζωφόρου του ναού. Στις αρχές του 19ου αιώνα η ζωφόρος ανασκάφηκε από τα ερείπια και δόθηκε προς πώληση. Αγοράστηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1815 σε δημοπρασία προς 19.000 λίρες. Στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική η ζωφόρος κοσμούσε το εξωτερικό του ναού, αλλά στις Βάσσες η ζωφόρος περιέτρεχε το εσωτερικό του σηκού. Η ζωφόρος αναπαριστά δύο θέματα: τη μάχη ανάμεσα στους Έλληνες, με αρχηγό τον Ηρακλή (διακρίνεται από τη λεοντή του) και τις Αμαζόνες και τη μάχη μεταξύ Λαπιθών και Κενταύρων. Ίσως χρωστάμε περισσότερα στους Έλληνες από μόνο την καλή μας προδιάθεση. Πηγή: Ellines.com - 
~
*** Ηλίας Αδαμόπουλος: Ο Καλαματιανός κάτοικος Σουηδίας, εργαζόμενος Δανίας

Ο προοδευτικός τρόπος σκέψης των Σκανδιναβών τούς βοηθά να ξεπερνούν προβλήματα, όχι μόνο πολιτικά ή κοινωνικά, αλλά και της καθημερινότητας Ύστερα από ένα διάλειμμα, η στήλη «Καλαματιανοί στο εξωτερικό» επιστρέφει στο «Θάρρος». Αυτή την Κυριακή προορισμός μας είναι το Μάλμε της Σουηδίας, όπου συναντάμε τον Καλαματιανό απόφοιτο της Γεωπονικής Σχολής, Ηλία Αδαμόπουλο. Ο Ηλίας γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1986. Τελείωσε το 1ο Λύκειο Καλαμάτας και πήγε για σπουδές στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ με ειδίκευση στην κατεύθυνση της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Από το 2012 βρίσκεται στη Σκανδιναβία. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (MSc Food Science and Technology) με ειδίκευση στην Ασφάλεια Τροφίμων (Food Safety). Πριν από το τέλος των σπουδών του και έως σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στον ερευνητικό τομέα, εστιάζοντας στο πεδίο των μικροβιολογικών κινδύνων για την Ασφάλεια των Τροφίμων. Στόχος του είναι με την αποκόμιση εξειδικευμένων γνώσεων και επαγγελματικών εμπειριών να μπορέσει να προσφέρει στο ερευνητικό κομμάτι και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στη βιομηχανία τροφίμων.-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις; Το 2012 ήρθα στη Σκανδιναβία για μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Κι αυτό, γιατί μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ ήθελα να εμβαθύνω στον τομέα της Ασφάλειας των Τροφίμων και η αναζήτησή μου για μεταπτυχιακές σπουδές με οδήγησε στην πρωτεύουσα της Δανίας. Στη δική μου περίπτωση, λοιπόν, όπως και πολλών άλλων, αφορμή στάθηκαν οι σπουδές, οι οποίες στη συνέχεια οδήγησαν στην απασχόλησή μου, στο ερευνητικό κομμάτι του αντικειμένου μου, εντός του Πανεπιστημίου. Συνεπώς, η απόφασή μου δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Το Πανεπιστήμιο είναι αρκετά οργανωμένο και κάποιος μπορεί να ξαφνιαστεί βλέποντας το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στους χώρους του. Ακόμα, η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας και εξέτασης είναι τα αγγλικά, κάτι που διευκολύνει πολύ εμάς του ξένους, και ως φοιτητές αλλά και ως μελλοντικούς εργαζόμενους. Αυτά, σε συνδυασμό με τη δωρεάν παιδεία, τις καλές εγκαταστάσεις και την πολύ καλή δομή διδασκαλίας, βοηθούν στην προσφορά υψηλού επιστημονικού επιπέδου για όλους, ενώ αναδεικνύουν το Πανεπιστήμιο αρκετά ψηλά παγκοσμίως. Όμως, εξωτερικό δεν είναι μόνο η Δανία για μένα. Αφού έζησα για ένα διάστημα στην Κοπεγχάγη, όπου ανακάλυψα τις ομορφιές αυτής της πόλης, επέλεξα να κατοικώ απέναντι, στο Μάλμε της Σουηδίας, ισορροπώντας καθημερινά ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό είναι δυνατόν χάρη στις πολύ καλές συγκοινωνιακές υποδομές που διαθέτουν οι δύο χώρες, με τη γέφυρα Ορεσούντ να τις ενώνει, καθιστώντας τη μεταφορά από την μία πόλη στην άλλη δυνατή σε μισή μόνο ώρα.-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι; Το Πανεπιστήμιο προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για απασχόληση μέσω διαφόρων προγραμμάτων, που συνήθως πραγματοποιούνται σε συνεννόηση με τις βιομηχανίες τροφίμων. Έτσι, πριν ακόμα το τέλος των σπουδών μου, συμμετείχα σε πανεπιστημιακά προγράμματα, με χαμηλές απαιτήσεις, αλλά κέρδος σε εμπειρία. Από το τέλος του μεταπτυχιακού και ως σήμερα εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο στον ερευνητικό τομέα σε διάφορα προγράμματα και νιώθω τυχερός που μπορώ να είμαι μέρος και να προσφέρω κι εγώ μέσα από αυτά. Η επικοινωνία μεταξύ όλων των μελών του Πανεπιστημίου είναι πολύ καλή και εύκολη, όπως εύκολος είναι και ο τρόπος να προσεγγίσεις τον οποιονδήποτε για να λύσεις απορίες ή προβλήματα και να πάρεις καθοδήγηση. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας ανεπίσημα έχει καθιερωθεί, οπότε είναι εύκολο για όλους να ενημερώνονται, να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και ιδέες. Όμως, εκτός από αυτά, δίνεται η δυνατότητα εκμάθησης της δανικής και της σουηδικής γλώσσας δωρεάν, κάτι που εξυπηρετεί τους ξένους πολίτες στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Για εμένα η μετάβαση στον εργασιακό χώρο ήταν ομαλή, καθώς παρέμεινε στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, ξεκίνησα να μαθαίνω τη δανική γλώσσα και πρόσφατα και τη σουηδική, πράγμα που κάνει την εύρεση εργασίας πιο εύκολη, ειδικά αν στο μέλλον επιλέξω να εργαστώ στον ιδιωτικό τομέα. Για τα επόμενα βήματά μου, η οργάνωση σε θέματα εύρεσης εργασίας με κάνει αισιόδοξο και για το μέλλον.-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις; Και στη Δανία και στη Σουηδία οποιοδήποτε είδος διαφορετικότητας αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αλληλεγγύη. Έτσι, οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην κουλτούρα των Ελλήνων και την κουλτούρα των ανθρώπων εδώ προκαλούν μάλλον ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, παρά πρόβλημα. Κάτι τέτοιο παρατηρώ τώρα πια. Όμως, όταν το 2012 ήρθα για πρώτη φορά το κλίμα ήταν διαφορετικό. Η εικόνα που επικρατούσε τότε στα ΜΜΕ για την Ελλάδα προκαλούσε φόβο και ίσως αποστροφή σε πολλούς, με αποτέλεσμα κάποιοι να είναι προκατειλημμένοι και διστακτικοί με τους Έλληνες που ζούμε εδώ. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός αυτό δε δημιουργούσε πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητά μας. Στη συνέχεια η εικόνα αυτή για την Ελλάδα έγινε πιο αντικειμενική και άρχισαν να αντιμετωπίζουν με συμπάθεια τα προβλήματα των Ελλήνων. Άλλωστε, η Ελλάδα υπάρχει πάντα στο μυαλό των Σκανδιναβών και ως ένας όμορφος τουριστικός προορισμός. Προσωπικά, νιώθω πολύ όμορφα, όταν αναφέροντας την Καλαμάτα οι άνθρωποι εδώ τη γνωρίζουν κι έχουν να κάνουν θετικά σχόλια, κυρίως για τα γευστικά τοπικά προϊόντα της, όπως οι ελιές και το ελαιόλαδο. Όμως, νομίζω πως, εκτός από την εικόνα που ήδη επικρατεί, είναι σημαντικό να προσπαθήσει κάποιος να προσαρμοστεί και να συγχρονιστεί με τον τρόπο ζωής εδώ, τόσο για την ομαλή λειτουργία του συστήματος όσο και για να έρθει πιο κοντά με τους ανθρώπους, να αποκτήσει κοινούς κώδικες και να μπορέσει να μεταφέρει τα όμορφα στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας με το δικό του τρόπο.-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα; Εδώ θα μπορούσα να αναφέρω πολλά. Πριν από όλα, όμως, θα ήθελα να μεταφέρω την ανεκτικότητα που δείχνουν απέναντι στο διαφορετικό και το καινούριο. Ο προοδευτικός τρόπος σκέψης των Σκανδιναβών τούς βοηθά να ξεπερνούν προβλήματα, όχι μόνο πολιτικά ή κοινωνικά, αλλά και της καθημερινότητάς τους. Η επιδίωξη για τεχνολογική πρόοδο και η χρήση νέων τεχνολογιών διευκολύνουν τη ζωή τους σε πολλούς τομείς, όπως στην εκπαίδευση, στις συναλλαγές του πολίτη με δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και στις μετακινήσεις. Η παιδεία είναι προτεραιότητα στις χώρες αυτές και η προσέγγισή τους στην Επιστήμη και την Τεχνολογία έχει και πρακτικό χαρακτήρα. Είναι τέτοια ώστε να διευκολύνουν τη ζωή τους και να βρίσκουν άμεσα λύσεις στα προβλήματα. Ένα ακόμα στοιχείο της κουλτούρας εδώ που θα ήθελα να μεταφέρω στην Ελλάδα είναι η αποδοτικότητα στην εργασία. Με σωστή διαχείριση του χρόνου και με μεθοδικότητα μπορεί να υπάρξει μεγάλη απόδοση χωρίς εξαντλητικά ωράρια που υποτιμούν τους εργαζόμενους. Αυτό δίνει στους ανθρώπους το περιθώριο να αφιερώνουν χρόνο σε προσωπικές δραστηριότητες και στην οικογένειά τους, ενώ τους βοηθά να μη προσεγγίζουν τη ζωή τους μονοδιάστατα. Φυσικά, δε θα μπορούσα να παραλείψω την οικολογική συνείδηση των ανθρώπων και τη μέριμνά τους για αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό προϋποθέτει γερές υποδομές, αλλά και ευαισθητοποιημένους πολίτες απέναντι στο περιβάλλον και τα οικολογικά προβλήματα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η πόλη του Μάλμε. Ενώ παλαιότερα ήταν βιομηχανική, σήμερα έχει ένα πιο οικολογικό προφίλ, φιλικό προς τους πολίτες και το περιβάλλον.-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί τη πόλη που βρίσκεσαι… Η Κοπεγχάγη είναι εύκολη πόλη. Οι ποδηλατόδρομοι διευκολύνουν την πρόσβαση σε κάθε σημείο, κάνοντάς τη φιλική σε όλους και μία από τις πιο οικολογικές πρωτεύουσας της Ευρώπης. Θα τη χαρακτήριζα πόλη των αντιθέσεων, καθώς η βασιλική χλιδή και το ακριβό γούστο συνυπάρχουν με τη χαρακτηριστική σκανδιναβική λιτότητα, ενώ μία νομοταγής κοινωνία και το ελεύθερο καθεστώς της αυτόνομης κοινότητας της Κριστιάνια συμβιώνουν σε απόλυτη αρμονία. Κάποιος μπορεί να την περπατήσει, να κάνει ποδήλατο και να βρεθεί γρήγορα στις διαφορετικές γειτονιές της χρησιμοποιώντας τα μέσα μεταφοράς. Έτσι, ένας επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στο κέντρο της πόλης με τα μεγαλοπρεπή μεσαιωνικά κτήρια και στο δίκτυο των πεζοδρόμων Στρόγκετ, όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα για ψώνια, καφέ και φαγητό. Στο κέντρο, επίσης μπορεί να δει και το πάρκο αναψυχής Τίβολι, όπου υπάρχει ένα από τα παλαιότερα Λούνα παρκ στον κόσμο. Στην άκρη του λιμανιού βρίσκεται το χαρακτηριστικό αξιοθέατο, το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας, που είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Σε πολύ μικρή απόσταση, όμως, από την Κοπεγχάγη, περνώντας τη γέφυρα του Ορεσούντ, βρίσκεται κανείς στο Μάλμε. Τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει αλλάξει, έχουν δημιουργηθεί πολλά όμορφα πάρκα και έχει αποκτήσει έντονη πολυπολιτισμική κουλτούρα. Ο κόσμος έχει επικεντρωθεί στις τέχνες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και η σουηδική φυσιολατρία σε κάθε γωνιά της πόλης είναι έντονη. Οι επιρροές διαφορετικών εθνικοτήτων εμπνέουν τους καλλιτέχνες της πόλης, ενώ λόγω της ελάχιστης απόστασης που χωρίζει το Μάλμε από την πόλη της Λουντ και ένα από τα αρχαιότερα Πανεπιστήμια της Σουηδίας, την περιοχή επιλέγουν πολλοί Σουηδοί λόγιοι και καλλιτέχνες, χαρίζοντας στην πόλη μία γοητεία. Οι μετακινήσεις κι εδώ είναι αρκετά εύκολες. Με το ποδήλατο ή με τα μέσα μεταφοράς μπορεί ο οποιοσδήποτε να βρεθεί από το κέντρο στο δυτικό λιμάνι, μία από τις πιο καινούριες και οικολογικές γειτονιές της πόλης, στην οποία βρίσκεται και το κτήριο Τέρνινγκ Τόρσο, του γνωστού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα. Εκεί υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες και μπορεί ο επισκέπτης να αγναντέψει τη γέφυρα Ορεσούντ. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, είναι ωραίο να πάει κάποιος για πικ νικ σε ένα από τα πολλά και όμορφα πάρκα της πόλης. -Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα; Από την Καλαμάτα μου λείπουν πολύ οι δικοί μου άνθρωποι, οι γονείς, η οικογένεια και οι φίλοι. Είναι ο τόπος που μεγάλωσα κι έζησα τα παιδικά μου χρόνια. Πολύ συχνά την επισκέπτομαι ξεσκονίζοντας μνήμες από όμορφες εικόνες, όμορφες στιγμές, ανακουφίζοντας έτσι τη νοσταλγία μου κι έπειτα τις κουβαλώ μαζί μου όπου πηγαίνω. Κάθε μέρα που περνάω με το τραίνο τη γέφυρα, αγναντεύω τη θάλασσα και θυμάμαι τον ήλιο που λαμπυρίζει πάνω στη θάλασσα της Καλαμάτας. Παραφράζοντας την Κάρεν Μπλίξεν, μια Δανέζα συγγραφέα, θα έλεγα πως έχω την αίσθηση ότι όπου κι αν βρίσκομαι στο μέλλον, θα αναρωτιέμαι πάντα αν βρέχει… στην Καλαμάτα. Μου λείπει η θάλασσα της Καλαμάτας και τα όμορφα ηλιοβασιλέματα στο Μεσσηνιακό κόλπο. Αν και ζω ανάμεσα σε δύο παραθαλάσσιες πόλεις, η σύγκριση μοιάζει μάταιη, αφού πουθενά η θάλασσα δεν κρύβει τόση ομορφιά!-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου; Πριν σκεφθώ το ενδεχόμενο για επιστροφή στην Ελλάδα, πρέπει πρώτα να αφουγκραστώ τους λόγους για τους οποίους επέλεξα να έρθω στο εξωτερικό. Ίσως είναι νωρίς και η παραμονή μου εδώ δεν έχει κάνει ακόμη τον κύκλο της. Προσπαθώ να εστιάζω στα θετικά στοιχεία της ζωής μου εδώ και να αφήνω πίσω τις δυσκολίες που παρουσιάζονται. Φυσικά, αυτό δεν είναι εύκολο και νιώθω τυχερός που έχω τη στήριξη και τη δυνατότητα να γνωρίσω δύο χώρες και κουλτούρες, αρκετά διαφορετικές από την Ελλάδα, και να κερδίσω σε γνώσεις και εμπειρίες από αυτές. Σημασία για μένα έχει να μπορέσω να μεταφέρω ό,τι καλό αποκόμισα, όπου κι αν βρίσκομαι. Ακόμη, λοιπόν, δεν ξέρω αν θα γυρίσω ή πού αλλού θα με οδηγήσουν τα βήματά μου, αλλά όπως έγραψε και ο Ευριπίδης, «ο χρόνος θα δώσει τις απαντήσεις χωρίς να χρειάζεται καν τις ερωτήσεις». - 
~
***  Παρών στη μάχη της διαδοχής της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ο Πέτρος Τατούλης 

Στην «πρώτη γραμμή» της διεκδίκησης της ηγεσίας της ΝΔ δήλωσε πως βρίσκεται ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε γραπτή δήλωσή του για τις εξελίξεις που πυροδότησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Ο μεγάλος χώρος της πατριωτικής, δημοκρατικής και δημιουργικής παράταξης δεν κατάφερε να πείσει και κυρίως δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστική πρόταση. Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανάταξη του, προτάσσοντας πάντοτε το συμφέρον της χώρας και το καλύτερο αύριο των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Σε αυτήν την διεκδίκηση βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή» επισήμανε. Επιπλέον, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ανέφερε ότι «δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει και αποτελεί μια ιστορική απόφαση, την οποία ο πρωθυπουργός οφείλει να αξιοποιήσει στην κατεύθυνση που ο ίδιος έχει προσδιορίσει. Ως μοχλό πίεσης δηλαδή, για μια καλύτερη συνολική συμφωνία που θα εξασφαλίζει επόμενη ημέρα για την χώρα αυστηρά εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  
~
*** Δύο εκδηλώσεις απόψε στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων

Με δύο εκδηλώσεις με μουσικές, τραγούδια, χορούς και κεράσματα θα περάσουν απόψε, πριν από το αυριανό δημοψήφισμα, κάτοικοι και επισκέπτες στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαραθόπολης με επαγγελματίες και ιδιώτες διοργανώνουν Γαστρονομική Νύχτα, με παραδοσιακή κακαβιά για όλους. Επίσης, ο Σύλλογος Καφεπωλών Γαργαλιάνων διοργανώνει μουσική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων. Με μουσικές και τραγούδια ή, άλλως, με νταούλια και βιολιά, θα «ξημερώσει» το δημοψήφισμα στην περιοχή των Γαργαλιάνων! Η.Γ. - 
~
***  Ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Τάνγκο Καλαμάτας

 Ξεκινά σήμερα το Φεστιβάλ Τάνγκο Καλαμάτας στο ξενοδοχείο Horizon Blu, υποσχόμενο τέσσερις μοναδικές φαντασμαγορικές βραδιές, εκ των οποίων στις δύο (Παρασκευή 3/7 και Σάββατο 4/7) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει καταπληκτικά χορευτικά show από τους maestros του αργεντίνικου τάνγκο. Κορυφαίο event αναμένεται να είναι αυτό του Σαββάτου, καθώς ο Sebastian Arce με την ντάμα του Marianna Montes, κορυφαίοι Αργεντίνοι χορευτές, θα χαρίσουν ανεπανάληπτες χορευτικές εικόνες. - 
~
***   Σήμερα η απόφαση για τις θυρίδες μετά τη δήλωση ΣΟΚ της Βαλαβάνη         
     
~  Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί τη Δευτέρα θα προσδιορίζεται το πώς θα γίνεται η πρόσβαση των πολιτών στις τραπεζικές θυρίδες.
-  Νωρίτερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη με μια δήλωση σοκ είπε αρχικά ότι όποιος έχει θυρίδα στην τράπεζα μπορεί να πάρει ό,τι επιθυμεί, εκτός από μετρητά. «Συνοδεία υπαλλήλου της τράπεζας, ο καθένας μπορεί να πάρει από τη θυρίδα του στην τράπεζα ό,τι θέλει εκτός από μετρητά» δήλωσε η υπουργός, ενώ λίγο αργότερα η κυρία Βαλαβάνη επανήλθε, διευκρινίζοντας πως από τις θυρίδες δεν μπορεί να πάρουν οι καταθέτες ούτε χρυσό, ούτε κοσμήματα, ούτε μετρητά, αλλά μόνο έγγραφα, κάτι που έγινε μετά από συζήτηση – όπως υποστήριξε – με τραπεζίτες. Επικαλέστηκε δε την ύπαρξη των capital controls για να αιτιολογήσει την απαγόρευση αυτή.
~  Διαψεύδει ο Σκουρλέτης
-   Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, δημοσίως, δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση σε κυβερνητικό όργανο.
-  Ενώ και η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη σε παρέμβασή της είπε πως δεν έχει τεθεί επί του παρόντος κανένα τέτοιο θέμα. Διευκρίνισε δε πως οι υπάλληλοι της τράπεζας δεν μπορούν να συνοδεύσουν τον πελάτη στις θυρίδες.
-  Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κα Λούκα Κατσέλη σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά:
-  «Η πρόσβαση των πελατών στις θυρίδες που διατηρούν σε υποκαταστήματα τραπεζών θα προσδιοριστεί χρονικά από την επικείμενη έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο των θυρίδων αποτελεί προσωπικό δεδομένο των πελατών και πρόσβαση σε αυτές έχουν αποκλειστικά
-   Η ανακοίνωση ήρθε μετά τη δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη ότι οι πολίτες που έχουν θυρίδες θα μπορούν να πάρουν τα πράγματά τους με παρουσία εισαγγελέα, όχι όμως τα όποια χρήματα μπορεί να έχουν μέσα.
-  Στις 22:00 ξεκίνησε υπό τον αναπληρωτή υπουργό σύσκεψη με τη συμμετοχή της προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκας Κατσέλη αλλά και των διοικήσεων όλων των συστημικών τραπεζών σχετικά με το θέμα.
- Η ΠΝΠ  θα καθορίζει όχι μόνο το πλαίσιο πρόσβασης των πολιτών στις θυρίδες  -ο κ. Μάρδας ξεκαθάρισε ότι ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με το περιεχόμενό τους- αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι από την Τρίτη (σ.σ τη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία κλεισίματος των τραπεζών που όριζε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης Κυριακής) με τη λειτουργία των τραπεζών αλλά και το όριο αναλήψεων μέσω των ATMs.   Πηγή: iefimerida.gr
 ~
***  ΣΟΚ: Τραπεζικές συναλλαγές με… βιομετρικά…
prosvpo
-  Η αμερικανική εταιρεία Mastercard δοκιμάζει μία νέα, αρκετά πρωτότυπη εφαρμογή…
Η εν λόγω εφαρμογή στηρίζεται στην «ανάγνωση» των χαρακτηριστικών του προσώπου των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών!
Η νέα υπηρεσία αναμένεται να προσελκύσει του νεότερους ηλικιακά χρήστες, που είναι εξοικειωμένοι με τις… selfies, καθώς θα αντικαθιστά την εισαγωγή του γνωστού κωδικού pin με ένα «αυτοπορτρέτο».
Ο πρόεδρος ασφαλείας της εταιρείας, Ατζάι Μπχάλα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η νέα γενιά η οποία γνωρίζει και αγαπάει τις selfies, πιστεύω θα θεωρήσει μια τέτοια εξέλιξη cool».
Από την άλλη έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει αυτή η καινοτομία σχετικά με την ασφάλεια των νεαρών χρηστών.
«Η Google είχε δοκιμάσει την αναγνώριση προσώπου για τα Android κινητά, ωστόσο η συγκεκριμένη απόπειρα είχε συνοδευτεί από ένα σωρό προβλήματα στις αρχές» αναφέρει ο ερευνητής και ειδικός σε θέματα ασφαλείας Κεν Μουνρό, από την βρετανική εταιρεία συστημάτων «θωράκισης» των ηλεκτρονικών δεδομένων επιχειρήσεων, Pen Test Partners. «Οσο ωραίο και αν ακούγεται, αργά ή γρήγορα, αντελήφθησαν ότι κάποιος μπορούσε να τραβήξει μια φωτογραφία κάποιου να την δείξει στην κάμερα και να ξεκλειδώσει έτσι το κινητό».
Αυτό που ζητά η νέα εφαρμογή είναι ένα.. βλεφαρίσματα στον φακό! Με άλλα λόγια, θα ζητάει από τους χρήστες, να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους στην κάμερα του κινητού, ώστε να αποδείξουν ότι είναι… πραγματικοί. Ωστόσο σύμφωνα με τον Μουνρό, διάφοροι επιτήδειοι είχαν καταφέρει να «ξεγελάσουν» ακόμα και ένα τέτοιο σύστημα.
«Υπήρχαν άτομα τα οποία είχαν τραβήξει φωτογραφίες και στην συνέχεια προσέθεσαν κίνηση σε αυτές, με τη βοήθεια animation» προσθέτει ο Μουνρό. «Υπάρχουν σαφείς βελτιώσεις στα βιομετρικά συστήματα από τότε, ωστόσο ακόμα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό σημείο υψίστης ασφαλείας».
Μέχρι στιγμής, η Mastercard εξετάζει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων ως εναλλακτική στο σύστημα SecureCode – το λογισμικό ασφαλείας της το οποίο ζητάει από τον χρήστη την εισαγωγή ενός κωδικού πριν από την πραγματοποίηση διαδικτυακών αγορών.
Μάλιστα, σε τρία εκατομμύρια συναλλαγές δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η νέα εφαρμογή, ενώ στις δοκιμές συμμετέχουν συνολικά 500 χρήστες των υπηρεσιών της από τις ΗΠΑ.
~
***  ΒΟΜΒΑ: Νομικοί της ευρωζώνης ψάχνουν τρόπο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
nomikoi
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Πίτερ Σπίγκελ, οι Νομικοί της Ευρωζώνης ψάχνουν τους νόμους για να δουν αν υπάρχει κάποιο παράθυρο για να βγει μια χώρα από το ευρώ. Όπως λέει ο δημοσιογράφος, δεν υπάρχει διάθεση να βγάλει κάποιος την χώρα από το ευρώ, αλλά επειδή υπάρχει ο φόβος να «τεθεί στην αναμονή και δεν θα υπάρχει τρόπος να της δοθούν κεφάλαια τα οποία χρειάζεται απεγνωσμένα». Δηλαδή υπάρχει η περίπτωση να πάει η Ελλάδα στη δραχμή αλλά να είναι ακόμα στην ευρωζώνη.
~
*** ΣΟΚ: Παππάς- Βαρουφάκης πιάστηκαν στα χέρια στο Μαξίμου…
varoyfakhs
 -  Σύμφωνα με πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν ένα «τιτίβισμα» του υπουργού για διπλό νόμισμα χθες βράδυ.
Η απόφαση είχε ληφθεί όμως νωρίτερα, από το βράδυ της Πέμπτης, όταν Παππάς και Βαρουφάκης ήρθαν στα χέρια!
Ο λόγος ήταν επειδή, σύμφωνα με την άποψη του υπουργού Επικρατείας, ο τελευταίος λειτουργούσε αυτόνομα, υπό το κράτος των οικονομικών γνώσεων και γνωριμιών και όχι βάση της γραμμής του οικονομικού επιτελείου.
Έτσι τα αίματα άναψαν με τον κ. Παππά να κατηγορεί ευθέως τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι λειτουργεί ανεξέλεγκτα και όχι ως υπουργός της κυβέρνησης, και τον τελευταίο να απαντά με το γνωστό ύφος…
«Μας πρόδωσες, τα έκανες σκατά και μας κατέστρεψες» φώναζε χαρακτηριστικά ο Παππάς, ενώ οι άνθρωποι του Μαξίμου όταν οι φωνές άρχισαν να ακούγονται μέχρι έξω, έτρεχαν σαστισμένοι, μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει, να σταματήσουν τη σύρραξη.
Κάπως έτσι οδηγήθηκαν από τα λόγια, στα χέρια…
~
***  Τέλος εποχής για τον Γεωργίου από την ΕΛΣΤΑΤ με υπογραφή Βαρουφάκη
geo
 -  Με απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2015, προκηρύσσεται η θέση του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για πενταετή θητεία και απευθύνεται ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωσή της.
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης, ότι ο Πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ επιλέγεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, ύστερα από δημόσια προκήρυξη, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων (4/5) των μελών της.
Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για διορισμό στην προκηρυσσόμενη θέση και διαθέτουν τα απαιτούμενα από την παρούσα προκήρυξη τυπικά και ουσιαστικά προσόντα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και βιογραφικό σημείωμα σε αυτό το σύνδεσμο: https://online.ekdda.gr/applications.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται από 6/7/2015 έως 15/7/2015 (ώρα 14:00). Αιτήσεις που δεν υποβάλλονται εντός της ανωτέρω προθεσμίας ή στον ανωτέρω σύνδεσμο δεν εξετάζονται. Ομοίως, δεν εξετάζονται οι αιτήσεις, οι οποίες υπέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης, στις οποίες ο ενδιαφερόμενος δεν βεβαιώνει ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του κωλύματα διορισμού για τη θέση του Πρόεδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ή ότι θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προς άρση τυχόν ασυμβιβάστων που προαναφέρονται, εφόσον επιλεγεί.
Δείτε την προκήρυξη της θέσης εδώ.
Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε εκφράσει πολλάκις τη δυσαρέσκειά της για τη θητεία του κ. Γεωργίου. Οι κακές σχέσεις του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με την κυβέρνηση εκδηλώθηκαν όταν η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάλεσε τον κ. Γεωργίου να καταθέσει ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι δεν μπορεί να παρευρεθεί εξαιτίας προβλημάτων υγείας.
Τέλος, πληροφορίες ήθελαν την κυβέρνηση να δέχεται πίεση από τους Θεσμούς για να γίνει «σιωπηρή» παράταση της θητείας του κ. Γεωργίου.
~
***  Ολόκληρο το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών για τη διαπραγμάτευση
anakoinothen
 -  Το κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο κατέληξαν οι πολιτκοί αρχηγοί των ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι με τον πρωθυπουργό μετά το 7ωρο συμβούλιο, δεν φέρει την υποστήριξή του γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα που διαφώνησε με τις προτάσεις, κινείται σε 5 βασικές γραμμές:
-Καμία διάθεση για ρήξη-Μεταρρυθμίσεις-Άνοιγμα των τραπεζών-Αναπτυξιακό πακέτο και τέλος, το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Αναλυτικά:
«Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»
~
***  Συνάντηση Νίκου Κοτζιά - Νετανιάχου - Δεσμοί των δύο χωρών σε σημαντικούς τομείς
up
 -  Την σημαντικότητα των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα για την ασφάλεια στην περιοχή, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι μολονότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με πολλά άλλα προβλήματα, «αυτό που θέλουμε κατά βάθος και αυτό που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία».
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας».
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε για τις κοινές αξίες μεταξύ των δύο λαών, αλλά και μέσω της κοινής ιστορικής πορείας, καθώς και της φιλίας που συνδέει τις δύο χώρες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις στο μέλλον.
Τα τελευταία χρόνια, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ελλάδα και Ισραήλ έχουν στενούς δεσμούς σε τομείς όπως η ασφάλεια και η ενέργεια, στον τουρισμό και την οικονομία.
Ο κ. Κοτζιάς, αύριο, θα βρεθεί στην Παλαιστίνη, και θα συναντήσει στη Ραμάλα,  τον υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
~
***  Σε εξέλιξη η συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα
merkel olant
 -  Η συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Φρανσουά Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων όπου την υποδέχτηκε ο Γάλλος Πρόεδρος προκειμένου να συζητήσουν για την Ελλάδα μια ημέρα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα.
~
*** Εθνική Τράπεζα: Ανεφοδιασμένα με μετρητά, σε πλήρη λειτουργία τα 1.419 ΑΤΜ
atm
-  Τα 1.419 ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με τη διοίκηση της Τράπεζας, βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και ανεφοδιασμένα με μετρητά.
-  Πληροφορίες από την Εθνική Τράπεζα, αναφέρουν πως στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, παρά το μεγάλο όγκο αναλήψεων που παρατηρήθηκε, από το σύνολο των 1.419 ΑΤΜ «άδειασαν» τα 150.
Όσα άδειασαν, ανατροφοδοτήθηκαν σταδιακά με χρηματαποστολές μέσα στη χθεσινή ημέρα και σήμερα το πρωί.
~
*** Στο 58,4% υποχώρησε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. το μήνα Ιούνιο
xrimatistirio
 -  Στο 58,4%, διαμορφώθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκδοση Αξία numbers, έναντι 59,2% του προηγούμενου μήνα.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται στο 47,6% παρουσιάζοντας σταθεροποιητικές τάσεις συγκριτικά με το ποσοστό που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Μαΐου.
Η Κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στο τέλος του μήνα υπολογίστηκε στα €40,99 δισ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του προηγούμενου μήνα που ήταν €42,46 δισ., σημειώθηκε μείωση της τάξης του 3,5% ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους που ήταν €69,86 δισ., σημειώθηκε μείωση κατά 41,3%.
Η Αξία Συναλλαγών του Ιουνίου 2015 έφτασε τα €1.849,35 εκατ. σημειώνοντας άνοδο κατά 9,8% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €1.684,41 εκατ. Σε σχέση με τον Ιούνιο 2014 που η αξία συναλλαγών ήταν €3.580,04 εκατ., σημειώθηκε πτώση της τάξης του 48,3%.
Οι ξένοι επενδυτές τον Ιούνιο 2015 πραγματοποίησαν το 53,0% των συναλλαγών (σε σχέση με το 51,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ τον Ιούνιο 2014 είχαν πραγματοποιήσει το 66,8% των συναλλαγών).
Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Ιούνιο 2015 πραγματοποίησαν το 29,3% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 27,6% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 15,2% των συναλλαγών).
Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές (ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες) τον Ιούνιο 2015 πραγματοποίησαν το 16,9% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 20,0% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 16,4% των συναλλαγών).    Πηγή: capital
~
*** Νουαγιέ: Το ελληνικό χρέος προς την ΕΚΤ δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί
nouagie
-  Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας , Κριστιάν Νουαγιέ, ξεκαθάρισε το ελληνικό χρέος προς το ΕΚΤ δεν μπορεί να αναδιαρθρωθεί.
Ο αξιωματούχος εξήγησε πως μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε νομισματική χρηματοδότηση, κάτι που αντιβαίνει στους κανονισμούς που προβλέπονται από τις ιδρυτικές συνθήκες της Ευρωζώνης.
Ο Νουαγιέ πρόσθεσε πως η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
~
***  Σόιμπλε: Δύσκολα Τα πράγματα για τον νέο υπουργό Οικονομικών...
soible
 -  Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε το σεβασμό του για τη δημοκρατική απόφαση των Ελλήνων.
Σε πληθώρα θεμάτων είχαν διαφωνήσει η γερμανική κυβέρνηση και o Γιάνης Βαρουφάκης, παραδέχτηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αλλά δήλωσε ότι δεν θα είναι απαραιτήτως πιο εύκολα τα πράγματα για τον διάδοχό του στην Αθήνα.
"Αντιπροσώπευε μια στάση που, σε πολλά σημεία, εμείς δεν συμφωνούμε, όμως σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε προσωπικό πρόβλημα και δεν υπάρχει πλέον, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του", δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και την Πολωνία.
"Όποιος τον διαδεχθεί θα βρεθεί σε μια κατάσταση όπου δεν θα είναι εύκολο να βρει μια λύση με τους συναδέλφους του στο Eurogroup για τα προβλήματα της χώρας του, τα οποία δεν είναι απλά" ήταν το μήνυμα του κ. Σόιμπλε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
~
*** Τηλεφωνική επικοινωνία Κάμερον - Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα
kameron merkel
-  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο σήμερα για το ελληνικό ζήτημα.
«Μίλησα με την Καγκελάριο Μέρκελ σήμερα για την Ελλάδα. Θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την προστασία της οικονομικής ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου» έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας τόνισε νωρίτερα ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα.
~
***  Την Πέμπτη θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση των δημάρχων όλης της Ελλάδας
dim
 -  Αντικείμενο της Γ.Σ. η δημιουργία ενός κώδικα επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Δήμων της χώρας και η εκπόνηση ενός σχεδίου πολιτικών παρεμβάσεων για τη λειτουργία των Δήμων και την επιτυχή αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο λόγος που προχωρά η Κ.Ε.Δ.Ε. στην έκτακτη συνέλευση είναι να διαπιστωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας στη καθημερινή τους λειτουργία, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα που δεν υπάρχει ρευστότητα
Στην επιστολή που απέστειλε σήμερα προς όλους τους Δημάρχους ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης αναφέρει :
«Μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, καλούμαστε να διαχειριστούμε το σύνολο των εκκρεμοτήτων που έχουν συσσωρευτεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Η Αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα στην καθημερινή της λειτουργία, που είναι αποτέλεσμα της ανεπιτυχούς μέχρι σήμερα προσπάθειας να υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία της χώρας με τους εταίρους της.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί την κινητοποίηση όλων των Αυτοδιοικητικών δυνάμεων της χώρας, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες .
Για το λόγο αυτό, προχωράμε στη σύγκλιση Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Δημάρχων, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015 και ώρα 11.00, στο ξενοδοχείο Τιτάνια (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα).
Τη Γενική μας Συνέλευση θα απασχολήσουν :
-Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε κρίσιμους τομείς όπως ο τουρισμός και η επιχειρηματικότητα
-Τα προβλήματα χρηματοδότησης που έχουν δημιουργηθεί σε έργα και παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται στους Δήμους μας από ευρωπαϊκά προγράμματα
-Η μελλοντική βιωσιμότητα της λειτουργίας κρίσιμων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των Δήμων, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ
-Η διασφάλιση της ύπαρξης ενός αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Στη Γενική μας Συνέλευση θα διατυπωθούν μια σειρά από προτάσεις τις οποίες θα προωθήσουμε στη συνέχεια στην Κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να μετουσιωθούν σε πολιτικές που θα δίνουν διεξόδους στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, θα στηρίξουν την απασχόληση, θα διευκολύνουν τη λειτουργία των Δήμων μας και θα υποστηρίζουν το ανθρωπιστικό μας έργο» .
~
***  BOMBA! Παραίτηση Ντάισελμπλουμ…
ntaiselbloum
 -  Μετά την απόρριψη από ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Ελλήνων στο χθεσινό δημοψήφισμα στην Ελλάδα των όρων ενός σχεδίου διάσωσης που βοήθησε στη σύνταξή του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας Εμίλ Ρέμερ ζήτησε σήμερα την παραίτηση του κ. Ντάισελμπλουμ από την προεδρία του Eurogroup
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, μέχρι σήμερα είχε την στήριξη από τα περισσότερα ολλανδικά πολιτικά κόμματα για την ασυμβίβαστη προσέγγισή του στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο Εμίλ Ρέμερ άσκησε σήμερα σκληρή κριτική στην πολιτική που υιοθετεί ο Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την "κακή οικονομική πολιτική" και "κοινωνικά ανεύθυνη".
"Είναι σχεδόν αδύνατο γι'αυτόν να συνεχίσει να παίρνει θέση στο τραπέζι" μετά την απόρριψη των όρων από ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Ελλήνων στο δημοψήφισμα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρέμερ σε συνέντευξή του σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό NOS Radio.
Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών επισήμανε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα προκειμένου να διευκολύνει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. "Θα ήταν καλό να συμβεί κάτι τέτοιο και από την ευρωπαϊκή πλευρά", πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ρέμερ θα ερχόταν δεύτερο, μετά τους Φιλελεύθερους του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.
~
***  EKTAKTO! Πιθανό το GREXIT...
grexit1
Ο Moritz Kraemer, στέλεχος της S&P's, υποστήριξε μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος περιόρισε, τόσο το χώρο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης για ελιγμούς, σε μία ήδη δύσκολη διαπραγμάτευση για το χρέος.
«Εκτιμούμε ότι είναι πιθανότερο πλέον να συμβεί ένα Grexit, επειδή είναι ιδιαιτέρως δύσκολο για τον Τσίπρα να υπαναχωρήσει μετά από μία τέτοια νίκη στη συμφωνία που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι προηγουμένως».
Ένα Grexit είναι πλέον πιθανότερο, μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors.
Καμία σημαντική επίπτωση για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, δεν διαβλέπει ο κ. Kraemer.
Κατά μέσο όρο οι απώλειες από ένα ενδεχόμενα Grexit εκτιμώνται ότι μπορούν να φτάσουν στο 3 με 4% του ΑΕΠ για κάθε μία από τις 18 χώρες της Ευρωζώνης, αλλά αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να μοιραστούν στις επόμενες δεκαετίες.
Η εκτίμησή μας μέχρι τώρα είναι ότι δεν πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία αλυσιδωτή αντίδραση από ένα Grexit στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το ίδιο θα συνέβαινε και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα, χωρίς να ανήκουν απαραίτητα στην Ευρωζώνη, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία και τα Σκόπια.
~
***  Επιστολή συγχαρητηρίων έστειλε ο Φιντέλ Κάστρο στον Αλέξη Τσίπρα
findel

-  Συγχαρητήρια επιστολή αλλά και στήριξης έστειλε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Ο κ. Κάστρο έδωσε συγχαρητήρια τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην συνέχεια. Η επιστολή αναλυτικά λέει:
«Εξοχότατε κ. Αλέξη Τσίπρα,
Πρωθυπουργέ της Ελλάδας
Σας συγχαίρω θερμά για τη λαμπρή πολιτική σας νίκη, τις λεπτομέρειες της οποίας παρακολούθησα από κοντά μέσω του καναλιού TeleSur.
Η Ελλάδα είναι πολύ οικεία για τους Κουβανούς. Αυτή μας δίδαξε φιλοσοφία, τέχνη και επιστήμες της αρχαιότητας όταν σπουδάζαμε στο σχολείο και, μαζί με αυτά, την πιο περίπλοκη από όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες: την τέχνη και την επιστήμη της πολιτικής.
Η χώρα σου, ειδικά η τόλμη της στην παρούσα συγκυρία, γεννά το θαυμασμό στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής αυτού του ημισφαιρίου, που βλέπουν πώς η Ελλάδα, μπροστά σε απειλές από το εξωτερικό, υπερασπίζεται την ταυτότητά της και την κουλτούρα της. Ούτε ξεχνούν ότι ένα χρόνο μετά την επίθεση του Χίτλερ στην Πολωνία, ο Μουσολίνι διέταξε το στρατό του να εισβάλει στην Ελλάδα, και αυτή η γενναία χώρα απώθησε την επίθεση και ανάγκασε τους εισβολείς να υποχωρήσουν, κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη τεθωρακισμένων γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα οι οποίες παραμέρισαν τους αρχικούς στόχους της ύπαρξής τους.
Η Κούβα αναγνωρίζει το θάρρος και τις επιχειρησιακές ικανότητες των ρωσικών στρατευμάτων, που, ενωμένες με τις δυνάμεις του ισχυρού συμμάχου τους, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και με αυτές άλλων εθνών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, επιχειρούσαν πάντα να αποφεύγουν τον πόλεμο αλλά ποτέ δεν επέτρεψαν η στρατιωτική επιθετικότητα να περάσει χωρίς μια απάντηση πειστική και συντριπτική.
Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας, όταν η ειρήνη και η επιβίωση του είδους μας κρέμονται από μια κλωστή, κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή, με τρόπο που κανείς δε θα μπορεί να αμφισβητήσει την εντιμότητα και την σοβαρότητα με τις οποίες πολλοί από τους πιο υπεύθυνους και σοβαρούς από όσους διοικούν, αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη.
Σας ευχόμαστε, εντιμότατε σύντροφε, Αλέξη Τσίπρα τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.
Αδελφικά,
150705 Carta a Alexis Tsipras
Fidel Castro Ruz, Julio 5 de 2015».
~
***  Αυτοκτόνησε 45χρονος επιχειρηματίας στη Στυλίδα


Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 45χρονος επαγγελματίας στη Στυλίδα. Τραγικό πρόσωπο η μητέρα του, η οποία τον βρήκε κρεμασμένο σε μια ελιά ...
Συνέβη το μεσημέρι σε αγρόκτημα που είχε ο 45χρονος στην ευρύτερη περιοχή της Στυλίδας.
Σύμφωνα με το LamiaReport, πήγε στο κτήμα για να κλείσει τη γεώτρηση. Οι ώρες περνούσαν και δεν επέστρεψε
ενώ δεν απαντούσε ούτε και στο κινητό.
Η μητέρα του ανησύχησε και μαζί με έναν θείο του άρχισαν να τον αναζητούν.
Δυστυχώς όταν έφτασαν στο κτήμα "πάγωσαν" βλέποντάς τον κρεμασμένο σε μια ελιά.
Ο 45χρονος διατηρούσε εμπορικό κατάστημα στη Στυλίδα, ήταν αγαπητός σε όλους και σύμφωνα με πληροφορίες δεν άφησε κάποιο σημείωμα.
Πηγή: LamiaReport        
~
***  
-  Παρατείνεται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015, το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ), με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.
Η δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού σε όλες τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων αλληλεγγύης για τη στήριξη των πολιτών, που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.
Η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται στο νόμο 4331/2015-ΦΕΚ Α69/01, (άρθρο 77), και η νέα παράταση τίθεται σε εφαρμογή με σχετική Υπουργική Απόφαση.
~
***  Χαλίλ Γκιμπράν: "Να λυπάστε το έθνος που..."
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeHPTn1Zyu8IWlclf7KK5MWVYlpP0XNP-iiC12TbRVAY6skmP7A-kFMp7bto63H-6XHqQNJpc8JhWNYScnwpteBscmwqME1H0FgxXL0OGiuRAHBkglN7xdKJ0wJVs22Cpse4KxXbYDfpZm/s1600/1.jpg- Ένα πολύ διδακτικό και επίκαιρο απόσπασμα από το μεγάλο Χαλίλ Γκιμπράν και τον "Κήπο του Προφήτη". Ας μας προβληματίσει αυτές τις δύσκολες μέρες που κάποιοι επιχειρούν να διχάσουν τον Ελληνικό λαό και ας μας κάνει να σκεφτούμε



Φίλοι και συνοδοιπόροι μου, 

Να λυπάστε το έθνος που είναι γεμάτο θρησκεία κι άδειο από πνευματικότητα.
- Να λυπάστε το έθνος που φορά ένα ρούχο που δεν το έχει υφάνει, που τρώει ψωμί που δεν το έχει θερίσει και πίνει κρασί που δεν έχει τρέξει από το πατητήρι του.
- Να λυπάστε το έθνος που αποκαλεί τον βίαιο άνθρωπο ήρωα, και βλέπει το λαμπροφορεμένο κατακτητή γενναιόδωρο. 
- Να λυπάστε το έθνος που περιφρονεί το πάθος στ' όνειρό του, κι ωστόσο γίνεται σκλάβος στο ξύπνιο του.
- Να λυπάστε το έθνος που δεν υψώνει τη φωνή του, παρά μόνο σαν βρίσκεται σε κηδεία΄ δεν υπερηφανεύεται, παρά μόνο μέσα στα δικά του αρχαία μνημεία και δεν ξεσηκώνεται παρά μονάχα όταν ο λαιμός του βρίσκεται ανάμεσα στο σπαθί και στην πέτρα.
- Να λυπάστε το έθνος που έχει μια αλεπού για κυβερνήτη, ένα ταχυδακτυλουργό για φιλόσοφο, και έχει μπαλωματήδες και μίμους για καλλιτέχνες.
- Να λυπάστε το έθνος που υποδέχεται το νέο του κυβερνήτη με σαλπίσματα και τον αποχαιρετά με γιουχαΐσματα για να καλωσορίσει και πάλι άλλον με σαλπίσματα.
- Να λυπάστε το έθνος που οι σοφοί του έχουν σιωπήσει από χρόνια και οι γενναίοι του άνδρες ακόμη δεν έχουν απογαλακτιστεί.
- Να λυπάστε το έθνος που είναι χωρισμένο σε κομμάτια, και που κάθε κομμάτι θεωρεί τον εαυτό του έθνος.
Χαλίλ Γκιμπράν - Ο κήπος του Προφήτη  
logiastarata
~
***  Σφίγγει κι άλλο τη θηλιά η ΕΚΤ: Δεν δίνει παραπάνω λεφτά και "κουρεύει" τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών

- Ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA παραμένει αμετάβλητος για τις ελληνικές τράπεζες στα 88,6 δισ. ευρώ
- Ο Μάριο Ντράγκι με αυτή την απόφασή του δίνει χρόνο στους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για αποφάσεις
- Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την Ελλάδα για το εάν αυτή η απόφαση επηρεάζει το ύψος των καθημερινών αναλήψεων
- Η ΕΚΤ για την αύξηση του ELA θέτει ως προϋπόθεση η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης ή να υπάρχει προοπτική για ένα τέτοιο πρόγραμμα

-  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τράβηξε την πρίζα για τις ελληνικές τράπεζες και όπως ήταν αναμενόμενο δεν τις βοήθησε κιόλας, καθώς μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε πως παραμένει αμετάβλητος ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας ELA στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
-  Με την απόφαση της η ΕΚΤ δείχνει πως ο Μάριο Ντράγκι είναι αποφασισμένος να δώσει χρόνο στους πολιτικούς της ευρωζώνης να λάβουν αποφάσεις για μία πιθανή επίτευξη συμφωνίας.
-  Ωστόσο, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει το κούρεμα στις εγγυήσεις των τραπεζών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην άντληση ρευστότητας, λόγω των εξελίξεων που υπάρχουν, μετά τη συντριπτική νίκη του ΟΧΙ στο χθεσινό δημοψήφισμα. Αυτό το γεγονός δεν επιδεινώνει τρομερά την κατάσταση, αλλά δείχνει πως όσο απομακρύνεται το σενάριο μίας συμφωνίας, τόσο η ΕΚΤ θα σκληραίνει τη στάση της.
-  Ο επικεφαλής της ΕΚΤ με αυτές τις αποφάσεις του δεν τραβάει το σχοινί, αλλά αντίθετα δίνει χρόνο στους ευρωπαίους ηγέτες για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς έχει δηλώσει πολλάκις πως για να διατηρήσει τη χρηματοδότηση μέσω ELA, πρέπει η Ελλάδα είτε να είναι σε πρόγραμμα ή να υπάρχει η προοπτική για ένα πρόγραμμα.
-  Πάντως, η αύξηση του κουρέματος των εγγυήσεων είναι ενδεικτική των πιέσεων που δέχεται η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα στη χώρα.
-  Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εμμέσως προειδοποιεί πως είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της. 
~
***  ΕΚΤΑΚΤΟ: Οι θυρίδες και οι τράπεζες θα ανοίξουν...
atm2
 -  Φαίνεται πως η ανασφάλεια και η ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών θα πάρει παράταση, καθώς οι τράπεζες και οι θυρίδες δεν θα ανοίξουν αύριο, Τρίτη 07/07/2015, αλλά ούτε καν την Πέμπτη.
Τόσο οι τράπεζες όσο και οι θυρίδες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Voicenews.gr, θα ανοίξουν μόλις επιτευχθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας!
Υπενθυμίζουμε πως όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ ο κάτοχος της θυρίδας δεν μπορεί να εισέλθει στο χώρο μόνος του δίχως έλεγχο και να πάρει μετρητά, σύμφωνα με τη συνθήκη της Βασιλείας.
~
***  Αυτός είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - Το παρελθόν του νέου ΥΠΟΙΚ
tsakalotos
 -  Ο οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος  γεννημένος στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, γιος του Στέφανου Τσακαλώτου από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας,
σπούδασε στην Αγγλία, στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, οικονομικά & πολιτικές επιστήμες.
Το 1993, επέστρεψε στην Ελλάδα στα 33 του και ένα χρόνο μετά δημοσίευσε κοινή έρευνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση για τις επενδύσεις σε ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ήταν πολιτικοποιημένος απο μικρός, παντρεύτηκε την οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, γεννημένη στη Σκωτία, η οποία είναι η διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν 3 παιδιά.
Το 2004, υπήρξε υποψήφιος στις εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ και απο το 2010 είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 2015 εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών και μέχρι σήμερα υπήρξε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
~
***  Βαρουφάκης- Τσακαλώτος: Παράδoση-Παραλαβή ΥΠΟΙΚ- 'Οσα ανακοινώθηκαν (ΒΙΝΤΕΟ)
varu tsakalo
 - Ολοκληρώθηκε, η παράδοση – παραλαβή στο ΥΠΟΙΚ με τον κ. Τσακαλώτο να αναλαμβάνει.
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε μεταξύ άλλων "Η είδηση σήμερα είναι η απάντηση του ελληνικού λαού.
Γίνεται μία αλλαγή φρουράς μεταξύ φίλων. Κοινοί στόχοι μας με τον κ. Τσακαλώτο είναι το σπάσιμο της ανατροφοδοτούμενης λιτότητας." και πρόσθεσε
"Το οργανόγραμμα του ΥΠΟΙΚ προβλέπει αυτόνομη γγ δημοσίων εσόδων. Αυτή η αυτονόμηση εντός του υπουργείου σημαίνει ότι ο υπουργός εισπράττει το πολιτικό κόστος δίχως να έχει δυνατότητα παρέμβασης. Καταθέσαμε πρόταση ανεξάρτητης γγ για τα φορολογικά έσοδα."
Απ'τη μεριά του ο κ. Τσακαλώτος είπε :"Ήμασταν με τον Γιάνη φίλοι πριν μπούμε στην πολιτική, θα είμαστε φίλοι όταν τελειώσουν όλα αυτά Το μήνυμα της Κυριακής, το 61% είναι κάτι που θα μείνει στην οικονομική ιστορία. Θα είναι γραμμένο στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης και ακόμα παραπέρα. Σε αυτό το σημείο δεν θα είχαμε φτάσει χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη. " και πρόσθεσε
"Nομίζω ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτή την Ευρώπη. Δεν βασιζόμαστε μόνο στα καλά μηνύματα, καταλαβαίνουμε και τα κακά. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση, να πάρουμε την εντολή που λάβαμε και να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο. "
Video 1 , Βαρουφάκης παραδίδει σε Τσακαλώτο , https://youtu.be/-NIpub8HxGA  .-

Video 2 , Τσακαλώτος παραλαμβάνει Υπουργείο Οικονομικών , https://youtu.be/sdUsTF_2KvE  .-

~
*** Βόμβα: Παραλίγο να τιναχτεί στον αέρα η σύσκεψη των αρχηγών
ston aera
 -  Η σημερινή μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πέρασε απο πολλά στάδια.
Η αρχική αμηχανία, τα κρύα να σπάσει ο πάγος, τα έντονα βλέμματα, ο έντονος διάλογος, μια ξαφνική παρουσία που ακινητοποίησε τα στελέχη.
Σύντομα, η αρχική αμηχανία έδωσε τη θέση της στο χιούμορ και απο εκεί στα αυστηρά βλέμματα.
Κατα τη διάρκεια της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός χωρίς να κάνει αισθητή με λόγια τη δυσφορία του, οι εκφράσεις του προσώπου του ήταν αυστηρές, τα επιχειρήματα Μειμαράκη συνεχή, οι παρεμβάσεις Θεοδωράκη πολλές. Σε κάποιο σημείο μάλιστα ο επικεφαλής του Ποταμιού ακούστηκε θυμωμένος να λέει "Φτάνει η ξύλινη γλώσσα". Ο πρωθυπουργός συμφώνησε και τα "πρακτικά" αφέθηκαν στην άκρη με τη συνεδρίαση να ανοίγει σε πραγματικό διάλογο.
Ο ΓΓ του ΚΚΕ σε ένα σημείο ακούστηκε να λέει "είναι απίθανο να συνεννοηθεί κάποιος μαζί σας"¨.
Μεσολάβησαν τα τηλεφωνήματα Ολάντ, Μέρκελ και Πούτιν και ο διάλογος συνεχίστηκε εντατικά μέχρι που έκανε την εμφάνιση του στο προεδρικό μέγαρο ο Π.Λαφαζάνης.
Γνωρίζοντας τις απόψεις του Λαφαζάνη προς στιγμήν οι παρευρισκόμενοι, πάγωσαν, περιμένοντας τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του έντονα, για το επερχόμενο σχέδιο συμφωνίας ενώ άλλοι θεώρησαν πως ο υπουργός ΠΑΠΕΝ βρέθηκε εκεί για να διαδραματήσει ρόλο στο τηλεφώνημα του Ρώσου προέδρου.
Ωστόσο, ο Π. Λαφαζάνης, αφού συνομίλησε για λίγο με τον Ν. Παππά και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αποχώρησε χωρίς να εισέλθει στην αίθουσα της συνεδρίασης, ενώ λίγο μετά συνεργάτης της κας Γεννηματά ρώτησε τον Ν. Παππά ποιος θα αντικαταστήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη για να πάρει την απάντηση του αστειευόμενου υπουργού Επικρατείας , η "Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να υπογράψουν αμέσως".
~
***  Καυστικός ο Άδωνις με τον Καμμένο που δήλωσε ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος (ΒΙΝΤΕΟ)
ad
 -  Mε ένα καυστικό σχόλιο στο Twitter απάντησε ο Α. Γεωργιάδης στον επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
«Όταν έλεγα εγώ ότι η συμφωνία δηλαδή το Μνημόνιο είναι μονόδρομος, ήμουν γερμανοτσολιάς. Όταν το λέει ο Καμμένος είναι Δευτέρα απόγευμα» έγραψε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Καθώς έβγαινε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος είπε πως πλέον η συμφωνία είναι μονόδρομος και ότι όλοι οι αρχηγοί -πλην ΚΚΕ- εξουσιοδότησαν των Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες τη συμφωνία.
 Δείτε το παρακάτω βίντεο με τις δηλώσεις:
Video  , Δηλώσεις Π. Καμμένου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ,
https://youtu.be/HgL5huxyT2c .-

~
***  Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Τσίπρα    
Στο επίκεντρο η αυριανή σύνοδος κορυφής
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
-   Τηλεφωνική επικοινωνία είχε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
Όπως ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, η επικοινωνία έγινε ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα.
~
***  Οι Podemos καλούν Γαλλία και Ιταλία να προσεγγίσουν την Αθήνα 
«Ρέντσι και Ολάντ έχουν δείξει μια θετικότερη συμπεριφορά προς την Ελλάδα» λέει ο Ιγκλέσιας
ΠΑΜΠΛΟ ΙΓΚΛΕΣΙΑΣ PODEMOS ΠΟΔΕΜΟΣ
-  Ο ηγέτης του Podemos, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς της Ισπανίας, προέτρεψε σήμερα τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, ιδίως τη Γαλλία και την Ιταλία, να προσεγγίσουν την Ελλάδα και να υπερασπιστούν τα «κοινωνικά δικαιώματα και τη δημοκρατία».
«Από την αρχή, ο Ματέο Ρέντσι (ο πρωθυπουργός της Ιταλίας) και ο Φρανσουά Ολάντ (ο πρόεδρος της Γαλλίας) επέδειξαν μια διαφορετική συμπεριφορά, μία θετικότερη συμπεριφορά προς την ελληνική κυβέρνηση, πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν πιο σταθερά βήματα» προς την Ελλάδα, δήλωσε σε μία συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Μεταξύ των Ιταλών και Γάλλων σοσιαλιστών, ορισμένοι τάσσονται υπέρ, σημείωσε ο ίδιος, «ειδικά στη Γαλλία» στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος «όπου πολλοί είναι οι υπέρμαχοι μιας πολιτικής που τάσσεται περισσότερο υπέρ της εθνικής κυριαρχίας σε σύγκριση με εκείνη του Φρανσουά Ολάντ».
«Αυτή η στροφή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι απαραίτητη, εμείς τους τείνουμε χείρα προς αυτούς τους περιμένουμε σε ό,τι αφορά το θέμα της προάσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» προσέθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι «σέβεται» το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι αλληλέγγυα στα βάσανά τους» (των Ελλήνων) έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Όμως «ο Τσίπρας πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία (της χώρας) προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
~
***   Λύση για τις εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης ζητάει το εμπόριο  
Αρρυθμίες έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία της αγοράς από την τραπεζική αργία
ΡΑΦΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
-  Αρρυθμίες έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία της αγοράς από την τραπεζική αργία, ενώ οι καταναλωτές δείχνουν τάσεις να προχωρούν σε αγορές, εκτός από είδη πρώτης ανάγκης και διαρκή καταναλωτικά αγαθά και είδη πολυτελείας.
Αυτό δήλωσαν προμηθευτές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως ανέφεραν, σύμφωνα με την αγορά, κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους, έχουν περιορίσει την παραγωγή και δεν τροφοδοτούν τα σούπερ μάρκετ, ενώ ρολά έχουν κατεβάσει στο κέντρο της Αθήνας και καταστήματα μεγάλων οίκων-και μπορεί η τροφοδοσία να γίνεται από το στοκ που είχαν ήδη οι προμηθευτές, όμως, αν δεν προχωρήσουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομίας, μέχρι αύριο, όπως σημειώνουν οι προμηθευτές, οι ελλείψεις στην αγορά θα αυξηθούν από Τετάρτη με Πέμπτη. Αν λυθεί το θέμα αύριο, όπως αναμένεται, οι προμηθευτές θα τροφοδοτήσουν κανονικά την αγορά και πάλι, από Κυριακή με Δευτέρα. Κρέας, ζυμαρικά, γάλα, όσπρια και είδη προσωπικής υγιεινής, είναι στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών στις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ, ενώ, όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τις τραπεζικές συναλλαγές, έχουν αυξηθεί οι αγορές σε κοσμηματοπωλεία, σε είδη τηλεπικοινωνίων και νέας τεχνολογίας ακόμη και σε είδη επίπλωσης.
Η αγορά τελεί σε αναμονή των εξελίξεων, καθώς στο επόμενο διάστημα, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες αναμένεται να είναι θέμα που θα την απασχολήσει.
~
***   Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Λαγκάρντ 
Το ΔΝΤ πρόσφερε τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα
ΤΣΙΠΡΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
-   Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε το βράδυ της Δευτέρας η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο το Bloomberg, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι το Ταμείο μπορεί να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, αν χρειαστεί, αλλά δεν μπορεί, προς το παρόν, να εκταμιεύσει χρήματα, λόγω της οφειλής της 30ης Ιουνίου.
~
***  Εξέδιδε στην πορνεία 23χρονη έγκυο
 Συνελήφθη νεαρός από την Αλβανία
 ΕΓΚΥΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ- Βρίσκεται σε στάδιο προχωρημένης εγκυμοσύνης κάτι ωστόσο δεν φαίνεται να πτόησε έναν νεαρό Αλβανό ο οποίος την εξέδιδε στην πορνεία! Θύμα μια 23χρονη από τη Βουλγαρία η οποία όπως κατήγγειλε, εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη οικονομική της θέση κι έχοντας αφαιρέσει την ταυτότητά της -ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο διαφυγής της- ο κατηγορούμενος ως μαστροπός την υποχρέωνε να συνευρίσκεται σεξουαλικά με πελάτες, κρατώντας ο ίδιος το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής της.
Το μαρτύριο της καταγγέλλουσας συνεχίστηκε -σύμφωνα με την ίδια- ακόμη κι όταν βρισκόταν σε κατάσταση κύησης. Έτσι, η 23χρονη απευθύνθηκε σε αστυνομικούς του τμήματος ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης, στους οποίους κατήγγειλε τη δράση του 26χρονου, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να συλληφθεί και να οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα με την κατηγορία της σωματεμπορίας. Στην καταγγέλλουσα γνωστοποιήθηκαν οι σχετικές διατάξεις περί παροχής προστασίας σε θύματα εμπορίας ανθρώπων και σωματεμπορίας, ενώ μεταφέρθηκε σε ξενώνα φιλοξενίας για παροχή αρωγής.
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την προανάκριση, η 23χρονη ήρθε πριν από τρία χρόνια στην Ελλάδα, όπου γνώρισε τον νεαρό Αλβανό, με τον οποίο φαίνεται ότι έκανε δεσμό. Στην πορεία, όμως, ο 26χρονος, χρησιμοποιώντας ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και ασκώντας ψυχολογική και σωματική βία εναντίον της άρχισε να την εκδίδει. Προς στιγμήν η νεαρή Βουλγάρα απελάθηκε από τη χώρα, αλλά λίγο καιρό αργότερα επέστρεψε οπότε ο συλληφθείς φέρεται ότι συνέχισε να την εκμεταλλεύεται.
~
***   FT: Δικηγόροι της Ε.Ε. αναζητούν τρόπους να κάνουν το Grexit νόμιμο 
«Οι νομικοί της ΕΕ χτενίζουν τις Συνθήκες για να βρουν τις διατάξεις»
GREXIT ΕΥΡΩ ΕΛΛΑΔΑ
-  «Ο Γιάννης Βαρουφάκης, που πρόσφατα αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών, επανειλημμένα είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να φύγει από την ευρωζώνη, διότι δεν υπάρχει τίποτα στις Συνθήκες της ΕΕ που να επιτρέπει την έξοδο από τη νομισματική ένωση. νόμισμα. Αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τους δικηγόρους της ΕΕ από το να το αναζητούν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, γράφει ο δημοσιογράφος, οι νομικοί της ΕΕ «χτενίζουν» τις Συνθήκες για να βρουν τις διατάξεις που θα επιτρέπουν ένα Grexit - όχι επειδή είναι κάτι για το οποίο πιέζουν, αλλά μάλλον επειδή ανησυχούν ότι η χώρα ενδέχεται σύντομα να εισέρθει σε μια νομική εκκρεμότητα που θα μπορούσε να την εμποδίζει από τη λήψη της οικονομικής βοήθειας την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα.
«Εάν η Ελλάδα αρχίσει να εκτυπώνει τα δικά της χρήματά – κάτι που θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να κόψει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα -  τότε δεν θα μπορεί πλέον να έχει δικαίωμα βοήθειας από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, δεδομένου ότι θα χρησιμοποιεί διαφορετικό νόμισμα», τονίζεται στο δημοσίευμα.
«Αλλά επειδή η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι νόμιμα μέλος της ευρωζώνης, δεν θα είναι επιλέξιμη για το καθεστώς ενίσχυσης που προορίζεται για τις χώρες μη μέλη της ΕΕ, γνωστή ως ‘πρόγραμμα ενίσχυσης του ισοζυγίου πληρωμών’. Η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η προ του ευρώ Λετονία, έλαβαν τα λεγόμενα προγράμματα ‘BPA’ κατά τη διάρκεια της κρίσης», τονίζεται.
Η παραδοσιακή παραδοχή είναι ότι επειδή δεν υπάρχει σαφής τρόπος εξόδου από την ευρωζώνη, η μόνη διάταξη που έρχεται στο προσκήνιο είναι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιτρέπει την απόσυρση από ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα απαιτούσε από την Ελλάδα να ζητήσει την αναχώρηση, κάτι που όμως είναι απίθανο, κάτι που είναι απίθανο και ενώ υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός ηγετών που είναι πρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, κανείς τους δεν θέλει να φύγει η χώρα από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Σπίγκελ, αξιωματούχοι λένε πως αντί για αυτό οι δικηγόροι εξετάζουν το άρθρο 7, το οποίο υιοθετήθηκε για έναν πολύ διαφορετικό λόγο. Μετά από την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να συμπεριλάβει το ακροδεξιό κόμμα του Γιοργκ Χάιντερ σε συνασπισμό, οι ηγέτες της ΕΕ ήθελαν έναν τρόπο για να τιμωρούν τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές αξίες. Το άρθρο 8 αναφέρει ότι η Κομισιόν μπορεί να προτείνει ότι μία χώρα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες και αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν, η ΕΕ μπορεί να «αναστείλει συγκεκριμένα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συνθήκες για το συγκεκριμένο μέλος».
~
***   Fitch: Δύσκολο για συμφωνία πριν από τις 20 Ιουλίου    
Το «Όχι» του δημοψηφίσματος αυξάνει τον κίνδυνο μίας άτακτης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη
fitch-ratings
-   Το «Όχι» του δημοψηφίσματος αυξάνει τον κίνδυνο μίας άτακτης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκτιμά ο οίκος Fitch.
«Η έλλειψη προόδου και η απώλεια εμπιστοσύνης έως τώρα δείχνουν ότι θα είναι δύσκολο να υπάρξει ακόμη και μία περιορισμένη συμφωνία πριν από τις 20 Ιουλίου, όταν εκπνέουν τα ομόλογα των 3,5 δισ. που κατέχει το ευρωσύστημα», σημειώνει ακόμη ο οίκος αξιολόγησης, που τονίζει ότι η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ αδύναμη. «Αυτές οι ανησυχίες δυσκολεύουν την ΕΚΤ να δικαιολογήσει μία αύξηση του ELA, κάτι που δεν έχει γίνει από τις 28 Ιουνίου, αν και μπορεί να βρει έναν ενδιάμεσο τρόπο παροχής επιπλέον ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις», αναφέρει ο Οίκος.
~
***   Ο Λευκός Οίκος καλεί και πάλι Ελλάδα και ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία 
«Το δημοψήφισμα τέλειωσε αλλά το όραμά μας παραμένει το ίδιο»
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
-  Ο Λευκός Οίκος προέτρεψε σήμερα τους ηγέτες της Ελλάδας και της ευρωζώνης να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό προκειμένου η χώρα να παραμείνει στη νομισματική ένωση.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ Τζος Έρνεστ εκτίμησε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και των ΗΠΑ να επιλυθεί η ελληνική κρίση χρέους.
«Το δημοψήφισμα τέλειωσε αλλά το όραμά μας παραμένει το ίδιο», εξήγησε ο Έρνεστ.
~
***   Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Λαγκάρντ για την Ελλάδα    
Συζήτησαν για τους όρους της παροχής βοήθειας προς την Αθήνα
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
-   Τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε σήμερα το απόγευμα ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου
«Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας Ρωσίας και ΔΝΤ, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, στην Ελλάδα, σχετικά με τους όρους της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, από τους διεθνείς πιστωτές», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Εκφράστηκε η ελπίδα, ότι η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, θα συνεχισθεί, λαμβάνοντας υπόψη, τα συμφέροντα όλων των πλευρών», καταλήγει η ανακοίνωση.
~
***  Μέρκελ: Υπάρχει η αλληλεγγύη, αλλά υπάρχουν και οι μεταρρυθμίσεις 
«Σεβόμαστε την απόφαση των Ελλήνων αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υπόλοιπες 18 χώρες»
ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
-  «Σεβόμαστε την απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις των υπόλοιπων 18 χωρών της Ευρωζώνης», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, κατά τις κοινές δηλώσεις με το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση που είχαν.
«Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε την ίδια άποψη με τη Γαλλία. Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή», τόνισε η κα Μέρκελ.
«Οι όροι για τη διαπραγμάτευση θα είναι βάσει του προγράμματος του ESM. Θέλουμε να ακούσουμε τι έχει να πει ο έλληνας πρωθυπουργός», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, αν και όπως διευκρίνισε «δεν έχουμε πολύ χρόνο».
«Ο έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να θέσει αυτές τις προτάσεις στο τραπέζι αύριο», δήλωσε η ίδια.
«Από τη μία υπάρχει η αλληλεγγύη, αλλά από την άλλη υπάρχουν και οι μεταρρυθμίσεις. Έχουμε υποβάλλει μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά. Κάθε χώρα πρέπει να κάνει το καθήκον της», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος.
«Έχουμε ένα κοινό νόμισμα και θέλουμε να το κρατήσουμε», υπογράμμισε
Βίντεο ,



~
***   Κωνσταντοπούλου: Ατυχείς οι δηλώσεις Σουλτς 
«Ο ρόλος των εκπροσώπων των Κοινοβουλίων είναι να ενισχύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες»
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
-   «Ατυχείς και μη προσήκουσες» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε σχέση και με την διεξαγωγή και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου, ο ρόλος των εκπροσώπων των Κοινοβουλίων είναι να ενισχύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες όχι να προβαίνουν σε παρεμβάσεις, οι οποίες αφενός εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων τους, αφετέρου αποδυναμώνουν τον εγγυητικό ρόλο των Κοινοβουλίων στην κρίσιμη αυτή στιγμή για την Ευρώπη.
Επίσης, η πρόεδρος της Βουλή εκτίμησε πως «η κενή μηνύματος διατύπωση ότι το ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς σημειώνουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν νομίζω ότι αποδίδουν τη σημασία η οποία πρέπει να αποδοθεί σε αυτό το αποτέλεσμα».
Εξάλλου, η κα Κωνσταντοπούλου, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, την δήλωση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για το χρέος, κ. Μποχοσλάβσκι, ότι υπάρχει μείζον ζήτημα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε σχέση με τις διαδικασίες αποπληρωμής του χρέους. Σημειώνει μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλη λιτότητα διότι θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και θα απομειώσει την δυνατότητα μιας οικονομικής ανάπτυξης και προσθέτει πως οι Έλληνες με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν τις συνθήκες ενός πακέτου διάσωσης από τους δανειστές. Αναφορικά με τους δανειστές, ο εμπειρογνώμων του ΟΗΕ τονίζει πως θα έπρεπε να είχαν προσέξει περισσότερο τι υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο σε ότι αφορά το χρέος ενώ η ΕΕ φαίνεται να είχε ξεχάσει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική πολιτική. Καταλήγοντας, ο κ. Μποχοσλάβσκι εκφράζει την ανησυχία του σε σχέση με την περαιτέρω διακύβευση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα αν συνεχίσουν πολιτικές περιστολής τους.
Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την πρόεδρο της Ιταλικής Εθνοσυνέλευσης - οι οποίοι με κοινό τους άρθρο επισημαίνουν ότι ο δρόμος που πήρε η Ευρώπη στην ελληνική περίπτωση είναι ο λάθος δρόμος - για όλη την στήριξή τους στην χώρα μας αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
~
***   Γ. Ζίμερ: Είναι καιρός η Μέρκελ και ο Ολάντ να αναλάβουν τις ευθύνες τους 
«Έχω τεράστιο σεβασμό για το θάρρος του ελληνικού λαού που ψήφισε Όχι»
ΓΚΑΜΠΙ ΖΙΜΕΡ

«Έλληνες, έχετε αποκρούσει τον Σόιμπλε και όλους εκείνους που θέλουν να χωρίσουν την Ευρωζώνη από την ΕΕ. Δεν δειλιάσατε και αψηφήσατε τον εκφοβισμό». Με τα λόγια αυτά χαιρετίζει η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γκάμπι Ζίμερ, τα αποτελέσματα του χθεσινιού δημοψηφίσματος διαπιστώνοντας πως «είναι καιρός η Μέρκελ και ο Ολάντ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να γίνει προτεραιότητά τους η πολιτική και η δημοκρατία, αντί για τη νεοφιλελεύθερη γραμμή των υποστηρικτών της χρηματοπιστωτικής αγοράς». Αναλυτικά η κ. Ζίμερ, αναφέρει στη γραπτή της δήλωση τα εξής:
«Έχω τεράστιο σεβασμό για το θάρρος του ελληνικού λαού που ψήφισε «Όχι» στο δημοψήφισμα, παρά την πρωτοφανή εκστρατεία φόβου από κυρίαρχες ελίτ της ΕΕ, παρά την απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη και παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα. Το λίκνο της δημοκρατίας έδειξε στην υπόλοιπη ΕΕ ότι η δημοκρατική βούληση είναι πολύ ισχυρότερη από την κινδυνολογία και τις απειλές των κυρίαρχων ελίτ. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν πλέον την αξιοπρέπεια ότι πάλεψαν σε αυτό το παιχνίδι για το οποίο οι θεσμοί της ΕΕ είναι παντελώς κατώτεροι των περιστάσεων».
Το «Όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει κατά την κ. Ζίμερ, ότι «οι Έλληνες λένε «Ναι» σε μια κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών σε ότι αφορά τις βιώσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στη χώρα τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του νεποτισμού. Λένε «Ναι» στη βιώσιμη ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των οικονομικών δομών τους και στη μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Πάνω απ 'όλα, λένε «Ναι» στις αναγκαίες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου ενός κουρέματός του. Λένε «Ναι» στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και «Ναι» στην ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Τέλος, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, διαβεβαιώνει πως η αλληλεγγύη του κόμματό της προς τον ελληνικό λαό και τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου γενικότερα, «είναι σήμερα πιο ισχυρή παρά ποτέ».
~
~   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4238 video.  -    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2517 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2526   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9281   βίντεο   .-
~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4438 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 475 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.197  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                         
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   483 .-      

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2015  :

~ Η  ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  1930-1955-2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/1930-1955-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  01  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-01-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS ,  Το αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη  02  Ιουνίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-02-2015.html  .-
~ ARFARA   NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  03  Μαϊου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-03-2015.html .-    
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .- 
~  ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Πέμπτη  25  Ιουνίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-25-2015.html .-
~ Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Πέμπτη  25- 06 -2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/06/25-06-2015.html .- 
~ARFARA   NEWS  , Το αγιάζι της  ενημέρωσης ., Παρασκευή  26  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-26-2015.html .-  
~ ARFARA   NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Σάββατο  27  Ιουνίου   2015   : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-27-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  .,  Δευτέρα  29  Ιουνίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-29-2015.html  .- 
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  29  Ιουνίου 2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2015/06/29-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , 30   Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-30-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   30  Ιουνίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/06/30-2015.html .- 
~ ARFARA   NEWS   , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-01-2015.html .-  ~
  ~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2015  :                  
~  ARFARA   NEWS   , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-01-2015.html .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015   :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/07/01-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης ,  Πέμπτη  02  Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-02-2015.html .-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  02  Ιουλίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/02-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή  03 Ιουλίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-03-2015.html .-               
~  Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή  03  Ιουλίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/07/03-2015.html .-
~ARFARA   NEWS , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης , Σάββατο  05  Ιουλίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-05-2015.html .-
Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  04  Ιούλιος  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/07/04-2015.html .- 
~ ARFARA   NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Κυριακή 05  Ιουλίου 2015 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-05-2015.html .-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Κυριακή Δημοψηφίσματος 05  Ιουλίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/07/05-2015.html .-
ARFARA  NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  06  Ιουλίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-06-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06  Ιουλίου   2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/07/06-2015.html .-
~   

Δεν υπάρχουν σχόλια: