ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 25 Μαϊου 2015

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  25  Μαϊου  2015 :
~

~

~
***  Ξεκινούν από την Τετάρτη οι πτήσεις Καλαμάτα - Παρίσι της Aegean          
     
Η πρώτη τακτική πτήση της Aegean από Παρίσι θα προσγειωθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με την οποία θα φτάσουν 150 Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι.
Παράλληλα, όπως τόνισε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, είναι πολύ θετικές οι εξελίξεις για την πτήση Καλαμάτα – Βηρυτός.
Στο μεταξύ, λύσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ταξί κατά την προσέγγισή τους στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας εξετάζει η Περιφέρεια.
  Σημαντική αύξηση
Σε ό,τι αφορά την κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η κα Νικολάκου, μιλώντας στο «Θ», ανέφερε ότι οι αριθμοί καταγράφουν μια πολύ θετική πορεία και φέτος: «Είναι θετικό αυτό που καταγράφεται. Μέσα στην κρίση, μέσα στην πιο δύσκολη εποχή,  το αεροδρόμιο παρουσιάζει αύξηση γύρω στο 20% σε σχέση με το 2014. Αν σκεφτούμε ότι το 2014 το αεροδρόμιο ήταν πρώτο στη χώρα σε επίπεδο αφίξεων, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η αύξηση του 2015 δημιουργεί εξαιρετικά θετικές προοπτικές».
Ωστόσο, η κα Νικολάκου παρατήρησε ότι αυτή η αύξηση της κίνησης έχει οδηγήσει σε αλλαγή των δεδομένων λειτουργίας του αεροδρομίου σε όλους τους τομείς. Γι’ αυτό το λόγο τις προηγούμενες ημέρες είχε συνάντηση με ιδιοκτήτες ταξί που εξυπηρετούν τον κόσμο στο αεροδρόμιο: «Υπάρχει ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο. Η Περιφέρεια θα το δει με μεγάλη μέριμνα, έτσι ώστε να είναι απρόσκοπτη η προσβασιμότητα στα ταξί στο αεροδρόμιο, με στόχο πάντα να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επισκέπτες. Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο, πρέπει να τακτοποιηθούν τα πάντα».
  Δύο νέες πτήσεις
Στο μεταξύ, την Τετάρτη, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υποδεχτεί 150 Γάλλους τουριστικούς πράκτορες και συντάκτες, στην πρώτη πτήση σύνδεσης της Καλαμάτας με το Παρίσι: «Πρόκειται για τακτική πτήση και όχι για τσάρτερ και σε συνεργασία με την Aegean ξεκινάμε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Το μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο στη χώρα μας με Γάλλους τουρίστες, το Thalasso 1, θα είναι εδώ. Θα τους υποδεχτούμε με μια μικρή και λιτή τελετή. Επίσης, έχουμε καλά νέα και οι εξελίξεις είναι θετικές για την πτήση Καλαμάτα – Βηρυτός, που και αυτή για πρώτη φορά θα γίνει».
Της Βίκυς Βετουλάκη  
~
*** ΕΚΤΑΚΤΟ: Κατάρριψη τουρκικού αεροπλάνου από Ρωσικό;
Syrian MiG
- Η κατάσταση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας είναι τεταμένη. Αυτό δεν είναι τορινό. Συγκεκριμένα πριν 3 χρόνια, στις  22 Ιουνίου 2012, πύραυλος από την Συρία, συνέτρψε ένα τουρκικό RF-4E. Αυτό που είναι αμφίβολο είναι αν ο χειριστής ήταν Σύριος ή Ρώσος. Αυτό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την Τουρκία που εξόργισε τον Ερντογάν. Η Τουρκία είχε υποστηρίξει πως το αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, αυτό που φαίνετε όμως πιο πιθανό είναι ότι κατασκόπευε την συριακή άμυνα. Σήμερα κυκλοφορούν πολλά σενάρια. Ένα από αυτά είναι πως η Τουρκία με την Σαουδική Αραβία ετοιμάζουν επίθεση κατά της Συρίας. Βέβαια κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι πολύ δύσκολό αυτή την εποχή.
~
***  Αύξηση των εμφραγμάτων στη Μεσσηνία κατά 44% την περίοδο της οικονομικής κρίσης         
     
Στην ημερίδα του ΤΕΙ Καλαματας «Κοινωνία, Υγεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση τον καιρό της κρίσης» μίλησε ο καρδιολόγος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Μανώλης Μάκαρης.
Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το ΤΕΙ Καλαμάτας με τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας αποδεικνύει ότι μπορεί και βρίσκεται κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματά της. Η θεματολογία αυτής της ημερίδας απλώνεται στο φάσμα των πιο δραματικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όπως αυτές εμφανίζονται στο χώρο της υγείας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες ενός ακήρυχτου πολέμου εναντίον του συστήματος υγείας, αλλά κυρίως εναντίον των ίδιων των ασθενών. Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιατρική μου καριέρα ήταν μια νέα κατηγορία επειγόντων ιατρικών προβλημάτων άμεσα σχετιζόμενων με την οικονομική κρίση. Ήταν για μας τους γιατρούς αδιανόητο να βλέπουμε ασθενείς να μην ακολουθούν την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή λόγω οικονομικής δυσπραγίας και να έρχονται στα επείγοντα με βαρύτατες καταστάσεις, όπως πνευμονικό οίδημα και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Κι αυτό ακριβώς ήταν το έναυσμα και για μένα προσωπικά να ασχοληθώ ερευνητικά με τη συσχέτιση της οικονομικής κρίσης με την καρδιαγγειακή νοσηρότητα. Αποδείξαμε ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχαμε αύξηση των περιστατικών εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 44% στο Νομό Μεσσηνίας. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι κάτοικοι των αστικών περιοχών και οι ανασφάλιστοι. Τη συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάσαμε σε μεγάλα καρδιολογικά συνέδρια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Ήταν, μάλιστα, εντυπωσιακή η ανταπόκριση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που ανέδειξε το θέμα σε μεγάλα ιατρικά περιοδικά. Και σε αυτή τη μελέτη ακολούθησαν και προστέθηκαν και πολλές άλλες που συντείνουν στην ξεκάθαρη άποψη ότι η υγεία των Ελλήνων υποβαθμίστηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο ιατρικός κόσμος παρακολουθεί αμήχανος την υποβάθμιση της εργασίας του, ενώ στρατιές νέων γιατρών εγκαταλείπουν την Ελλάδα για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Και από την άλλη μεριά είναι ο ασθενής που δεν μπορεί να βρει έγκαιρα το γιατρό του, αλλά δεν μπορεί να αγοράσει το φάρμακό του, γιατί η συμμετοχή του ασφαλισμένου έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.
Σπουδαίο ρόλο σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν πρέπει να μένει αμέτοχη σε συνθήκες κρίσης. Ειδικά στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών, όσοι Δήμοι διέθεταν οργανωμένα δημοτικά ιατρεία, κατάφεραν σε συνεργασία με εθελοντές ιατρούς να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην Καλαμάτα ανεξάρτητες δομές βασιζόμενες στο εθελοντικό κίνημα, όπως το κοινωνικό ιατρείο, προσέφεραν σημαντική ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ανασφάλιστους και τους άπορους».
Ως πολίτες πρέπει να απαιτήσουμε ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Απαιτείται τομή. Είναι αδιανόητο το κράτος να αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως μέγεθος στατιστικών».
~
*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 'Ελληνας εφοπλιστής τροφοδοτεί με όπλα τους Τζιχαντιστές;
alnysra
- Η πολεμική αεροπορία της Λιβύης βομβάρδισε το Ελληνικό πετρελαιοφόρο Ανβαρ 1 στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, τραυματίζοντας μέλη του πληρώματός του και μεγάλο μέρος του πετρελαιοφόρου καταστράφηκε , όπως ανακοίνωσε ο εθνικός στρατός.
Το πετρελαιοφόρο βομβαρδίστηκε επειδή μετά απο παρακολούθηση, βγήκε πόρισμα πως μετέφερε οπλισμό και πυρομαχικά προς το Ισλαμικό κράτος, αφού η περιοχή που έλαβε χώρα ο βομβαρδισμός ελέγχεται απο τους τζιχαντιστές.
Η πολεμική αεροπορία της Λιβύης είχε βομβαρδίσει και ένα Ελληνικό τάνκερ τον Ιανουάριο για τους ίδιους λόγους και είχαν σκοτωθεί δυο μέλη του πληρώματος , ενώ μόλις πριν δυο εβδομάδες βομβάρδισε και τουρκικό πλοίο μετά απο ενδείξεις συνέργειας με τους τρομοκράτες.
~
*** «Ευεργετηθείς αχάριστος»

Έπινε νερό στο όνομα του συμπατριώτη του και στενού φίλου του, Αντώνη Σαμαρά… Ήταν παντού μπροστά… Κι αν δε χωρούσε, έσπρωχνε και λίγο για να σταθεί δίπλα του…. Ήταν δάχτυλο από το δεξί του χέρι… Κι αυτός, όμως, ο πρόεδρος, δεν τον άφηνε έτσι. Πάντα τον αντάμειβε. Με ό,τι καλύτερο μπορούσε. Τον ξεχώριζε και τον είχε πρωτοπαλίκαρο… Κι όταν έγινε πρωθυπουργός, κιμπάρης και πάλι ο Αντώνης. Μια θέση… ΝΑ! (με το συμπάθιο). Και ο Αντώνης πλέον δεν είναι πρωθυπουργός και οι κακές γλώσσες δίνουν και παίρνουν για τον «κολλητό». Δεν έφυγε, λένε, από τη θέση που του έδωσε ο «ευεργέτης» του, με αντάλλαγμα να αλλαξοπιστήσει. Και οι –κακές πάντα – γλώσσες λένε ότι το έκανε: Και να στην πρώτη γραμμή με τον Αλεξη Τσίπρα… Και με αγκαλιές και να φιλιά… Δεν είναι, μανούλα μου, για ό,τι κι ό,τι ο άνθρωπος… Μόνο δίπλα σε πρωθυπουργούς μπορεί! Πώς να το κάνουμε τώρα, δηλαδή; Β.Β. - 
~
***  Αποκάλυψη Σοκ: Δείτε τη διαφορά του τζαμιού με το τέμενο που τελικά ψηφίστηκε
tzami
- Μπορεί ο πολλοί κόσμος να μην ασχολείτε και έτσι να μην γνωρίζει πολλά για την  ισλαμική θρησκεία. Το θέμα που απασχόλησε την κοινωνία τώρα τελευταία ήταν η ψήφιση για ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα. Αυτό που δεν παρατηρήθηκε όμως είναι πως δεν ψηφίστηκε η ανέγερση τζαμιού αλλά τεμένους. Αυτό έχει μεγάλη διαφορά. Το τζαμί είναι ένας χώρος που απλά μπορείς να προσευχηθείς, είναι ευκτήριος οίκος χωρίς κάτι επιπλέον. Το τέμενος όμως δεν είναι απλά ένας χώρος προσευχής. Μπορεί να λειτουργεί και ως  ιερατική σχολή - τόπος όπου θα διδάσκεται και θα ερμηνεύεται το Κοράνι. Αυτό σίγουρα θα κάνει την Αθήνα τόπο ελκυστικό για ισλαμιστές.
~
*** Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η εγκληματική δράση με τις φόλες... 

Τελευταίο κρούσμα προχθές στην Ελαία… Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει στην Τριφυλία η εγκληματική δράση άγνωστων δραστών με φόλες σκοτώνοντας αδέσποτα αλλά και οικόσιτα ζώα συντροφιάς. Τα τραγικά συμβάντα διαδέχονται το ένα το άλλο σε κάθε γωνιά της περιοχής. Θυμίζουμε πως πριν από λίγο καιρό η τοπική κοινωνία της Μαραθόπολης είχε σοκαριστεί από τις φόλες που έριξαν στο χωριό ασυνείδητοι και, μάλιστα, σε κεντρικά σημεία για να σκοτώσουν αδέσποτα σκυλιά. Τουλάχιστον οκτώ σκυλάκια διαπιστώθηκε πως θανατώθηκαν. Η κατάσταση με τις φόλες στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων, με τελευταίο κρούσμα το απόγευμα της Τρίτης στην πόλη των Γαργαλιάνων, παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού και τους προηγούμενους μήνες είχαν δολοφονηθεί αδέσποτα με φόλες. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων και της Μαραθόπολης - κυρίως - ανησυχούν από την εγκληματική δράση σε βάρος των σκύλων, επειδή παράλληλα, όπως έχουν επισημάνει, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να έρθει σε επαφή με τα δηλητήρια κάποιο παιδάκι. Πριν από δέκα μέρες, θυμίζουμε, στους Γαργαλιάνους ένας σκύλος κακοποιήθηκε βάναυσα και οι εικόνες που παρουσιάστηκαν στη σελίδα της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας, σοκάρουν, καθώς υπέστη φρικτό βασανιστήριο με χοντρό σύρμα που του είχαν δέσει στο λαιμό για να πνιγεί. Στα Φιλιατρά, είναι γνωστά τα συμβάντα, του προηγούμενου διαστήματος, θανάτωσης σκύλων, και η περιοχή είχε συγκλονιστεί όταν άγνωστος ή άγνωστοι δράστες έριξαν φόλες σε οικόσιτα ζώα συντροφιάς στις αυλές σπιτιών. Στην Κυπαρισσία, ευτυχώς, το τελευταίο διάστημα δεν έχουν σημειωθεί ιδιαίτερα κρούσματα με φόλες, όμως μόλις πριν λίγους μήνες, καθώς και το προηγούμενο έτος, ασυνείδητοι έριχναν φόλες παντού, ακόμη και στην πλατεία. Στο Καλό Νερό, δυστυχώς, και παρά το γεγονός ότι φιλόζωοι κάτοικοι φροντίζουν τα λιγοστά αδέσποτα, πριν από λίγες εβδομάδες σημειώθηκαν κρούσματα με φόλες από την εγκληματική δράση αγνώστου ή αγνώστων, ενώ δύσκολα θα ξεχαστούν οι πυροβολισμοί εναντίον σκύλων, που είχαν κάνει το γύρο της Ελλάδας. Τεράστιο πρόβλημα με φόλες έχει ανακύψει στην Ελαία. Μάλιστα, τελευταίο συμβάν καταγράφηκε την Παρασκευή, οπότε σε αυλή οικίας βρέθηκαν δολοφονημένα από φόλες τρία γατάκια και ένας σκύλος, ενώ ακόμα ένα σκυλάκι, ευτυχώς, σώθηκε. Στην Ελαία, όπως μας είπε κάτοικος της περιοχής, πέρυσι στο δάσος και την παραλία, υπήρχε πρόβλημα και ακόμα και τώρα υπάρχουν αδέσποτα που έχουν αναπαραχθεί και ήταν και είναι ακόμη επιθετικά κάποιες φορές. Όμως, συνέχισε ο ίδιος, μέσα στο χωριό ένα - δύο που υπήρχαν, δε δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα, ήταν φιλικά με τους ανθρώπους και πολύ ήρεμα. Φόλες, σημείωσε, είχαν ρίξει και άλλη φορά, αλλά το προχθεσινό «παραπάει». Για τα συμβάντα με τις φόλες είναι ενήμερη και η Αστυνομία και για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις έχουν γίνει οι σχετικές αναφορές από φιλόζωους, ενώ υπάρχουν και γνωματεύσεις κτηνιάτρων για τα αίτια θανάτωσης των ζώων. Σημειώνεται πως, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη η Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας, η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικά αξιόποινη πράξη, αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα βάσει των νόμων 1197/1981, 3170/2003 και 4039/2012 και διώκεται αυτεπάγγελτα. Η πράξη αυτή καθεαυτή θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή και ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες ενδέχεται να έχει μοιραία αποτελέσματα. Όποιοι, λοιπόν, αντιληφθούν κάτι σχετικό οφείλουν να επικοινωνήσουν με τις Αρχές, την Αστυνομία, το Δήμο, καθώς και τη Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφυλίας. Σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, θυμίζουμε πως ο Δήμος Τριφυλίας έχει συγκροτήσει Επιτροπή, που έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο! Εν όψει καλοκαιριού, από πολλούς στην Τριφυλία εκφράζεται ο φόβος και η ανησυχία, μήπως η περιοχή βιώσει ακόμη πιο τραγικές καταστάσεις, τόσο από την εγκληματική δράση αγνώστων με φόλες όσο και από την ανευθυνότητα κάποιων που, κάνοντας τις διακοπές τους στην περιοχή, φέρνουν μαζί τους οικόσιτα ζώα τους και φεύγοντας τα εγκαταλείπουν... Μόνο με υπεύθυνη στάση των πολιτών και ευαισθησία αντιμετωπίζεται και μπορεί να γίνει η διαχείριση των αδέσποτων, σημειώνουν πολλοί σε συζητήσεις τους. Όμως, όλοι, δεν πρέπει να μένουν σε διαπιστώσεις και συζητήσεις, αλλά να αναλάβουν εθελοντική δράση, ώστε να μπει τέλος στην εγκληματική δράση με φόλες στην Τριφυλία. του Ηλία Γιαννόπουλου - 
~
*** Προεδρικό Μέγαρο: Η εντυπωσιακή ξανθιά με το μίνι φόρεμα και τις κόκκινες γόβες
gazela1
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατία, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας την Αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.
 Ωστόσο τα βλέμματα όλων αλλά και τα φωτογραφικά φλας «μαγνήτισε» μια νεαρή μέλος της τριμερούς αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο με ένα πιο... εντυπωσιακό dress code.
 Φορώντας ένα μαύρο μίνι φόρεμα και κόκκινα ψηλοτάκουνα παπούτσια, η νεαρή κοπέλα παρουσιάστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 «Η παρουσία σας, διεθνώς, η δράση σας και κυρίως η επιτυχία σας, έχει αντανάκλαση πάνω στον τόπο σε ώρες που είναι κρίσιμες και αυτό το χρειάζεται η χώρα. Η στήριξή σας είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας» τόνισε κ. Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τους Θεσσαλούς.
 Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γεώργιος Βόμπρας, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης του κ. Παυλόπουλου στα προβλήματα που ζει αυτήν τη στιγμή ο απόδημος Ελληνισμός και όπως εξήγησε, «λόγω της συγκυρίας και των προβλημάτων που υπάρχουν στην πατρίδα μας, εμείς, σαν Θεσσαλοί, αλλά και σαν απόδημοι, είμαστε οι αποδέκτες αυτών των προβλημάτων» και κατέληξε: «Ευελπιστούμε στη στήριξή σας».
 Δείτε τις φωτογραφίες:
gazela3
~
*** Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Είναι η ώρα της ενότητας και της συμπόρευσης»         
      
Με την εξ αγχιστείας Μεσσήνια βουλευτή, Εύη Χριστοφιλοπούλου, συνεχίζονται σήμερα οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ εν όψει του προσυνεδριακού διαλόγου.
Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα, η επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να σηματοδοτεί πολιτικά οριοθέτηση απέναντι σε δύο μέτωπα. Από τη μία πλευρά, απέναντι στην παραδοσιακή δεξιά παράταξη και, από την άλλη, απέναντι στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο δεξιός εταίρος του, οι ΑΝΕΛ, είναι οι εκφάνσεις αυτού του μετώπου και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του.
Τονίζει, επίσης, ότι θα πρέπει να αφήσει πίσω όσα στοιχεία λαϊκισμού τού έχουν απομείνει και να αποτάξει την παροχολογία και το δημαγωγικό, δήθεν αριστερό, παρελθόν του.
Η άποψη της κας Χριστοφιλοπούλου έχει ως εξής: «Ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας περνάει κρίση στην Ε.Ε. ευρύτερα. Υπάρχει ανάγκη σαφούς διαχωρισμού των ορίων με το Λαϊκό Κόμμα με το οποίο υπάρχει συγκυβέρνηση σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει πιο ισχυρό μέτωπο έναντι των δυνάμεων του εθνολαϊκισμού, από όποια πλευρά του πολιτικού κατόπτρου κι αν προέρχονται. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις χρειάζεται η Κεντροαριστερά να υψώσει τη φωνή της ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, αλλά όχι καταγγελτικά. Οφείλει να απαντήσει σε αυτές με τη δική της αναπτυξιακή ατζέντα και στρατηγικό σχέδιο τολμηρών μεταρρυθμίσεων στο κοινωνικό κράτος και τους θεσμούς για να σπάσουν στεγανά και κατεστημένα δεκαετιών. Δεν αρκεί, όμως, μόνο η παρουσίαση τέτοιων πολιτικών. Χρειάζεται η υιοθέτηση και υλοποίησή τους από όλες τις κυβερνήσεις συνεργασίας στις οποίες μετέχουν σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.
Το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς, δεν κατόρθωσε κάτι ανάλογο την περίοδο συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε το SPD τα έχει καταφέρει. Οφείλουμε να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να μην αρκεστούμε στη νομισματική ένωση. Η λύση δεν είναι να γίνουμε ουρά των αριστερόστροφων λαϊκιστικών κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να διαχωρίσουμε τις θέσεις μας από το Λαϊκό Κόμμα, με πολιτικές ανάπτυξης και τολμηρές μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο.
Η επικείμενη αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει, επομένως, να σηματοδοτεί πολιτικά οριοθέτηση απέναντι σε δύο αυτά μέτωπα. Από τη μία πλευρά, απέναντι στην παραδοσιακή δεξιά παράταξη και, από την άλλη, απέναντι στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο δεξιός εταίρος του, οι ΑΝΕΛ, είναι οι εκφάνσεις αυτού του μετώπου και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του.
Η ανανέωση αρχηγού και ηγετικής ομάδας θα πρέπει να γίνει με όρους πολιτικούς και όχι μόνον ηλικιακούς. Η νέα ηγετική ομάδα χρειάζεται ξεκάθαρες πολιτικές γραμμές και φωτεινά πρόσωπα, μερικά νεότερα και μερικά εμπειρότερα. Χρειάζεται να μας ακούσει ξανά η κοινωνία και ιδίως η νέα γενιά. Επομένως, η ουσιαστική ανανέωση προσώπων και πολιτικών είναι επιβεβλημένη.
Ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαθέτει έντονη προσωπικότητα και την ικανότητα να εμπνέει. Μεγάλη σημασία έχουν, λοιπόν, και τα ηγετικά χαρακτηριστικά. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη που πληρούν τις προϋποθέσεις και από αυτά πρέπει να προέλθει ο νέος πρόεδρος.
Δεν αρκεί, όμως, μόνο η αλλαγή ηγεσίας. Το συνέδριο του Ιουνίου θα δώσει το έναυσμα να αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ και να πραγματοποιηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος. Το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους τρόπους το άνοιγμα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, με απώτερο στόχο την ανασυγκρότηση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης, που αυτή τη στιγμή είναι κατακερματισμένη. Είναι καθήκον μας να προχωρήσουμε στην επανένωση του μεγάλου αυτού χώρου που διαμόρφωσε τις καλύτερες στιγμές και ανέλαβε δύσκολους ρόλους στην ιστορία της Ελλάδας, από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου ως σήμερα.
Πρέπει, λοιπόν, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη και την εκλογή της νέας ηγεσίας να δρομολογηθεί Ιδρυτικό Συνέδριο, με ευρύτατο διάλογο μεταξύ όλων των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς, με στόχο τη δημιουργία νέου φορέα που θα εκφράσει το χώρο.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε επί των πολιτικών θέσεων και του προσανατολισμού της Παράταξης. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό είναι μονόδρομος για την επιβίωση του χώρου στο ελληνικό πλαίσιο. Ο κόσμος της Παράταξης που είτε ψήφισε ΠΑΣΟΚ είτε δάνεισε την ψήφο του αλλού, ζητά με ολοένα και πιο έντονο τρόπο την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Μόνο έτσι θα αναχαιτιστεί η ραγδαία αύξηση του λαϊκισμού.
Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η Παράταξη την επόμενη μέρα είναι η ανανέωση, η θεσμική ανασυγκρότηση, ώστε να γίνουν πιο ουσιαστικές και δημοκρατικές οι διαδικασίες και η καλύτερη οργάνωση του κόμματος. Θα πρέπει, επίσης, να αφήσει πίσω όσα στοιχεία λαϊκισμού του έχουν απομείνει και να αποτάξει την παροχολογία και το δημαγωγικό, δήθεν αριστερό, παρελθόν του.
Στο συνέδριο πρέπει να παρουσιαστούν οι εναλλακτικές στρατηγικές και πολιτικές προτεραιότητες, να αποτιμηθούν όσα έβλαψαν την Παράταξη και να εξεταστεί ο τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κρίσιμης περιόδου για την πατρίδα. Θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε το ρόλο μας στη Βουλή και το ρόλο μας ως Κίνημα στην κοινωνία».
Επιμέλεια: Χάρης Χαραλαμπόπουλος
 ~
*** ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκλογές τον Ιούλιο, απομάκρυνση των «ανταρτών» στον ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρόγραμμα με τους δανειστές
ekloges1
-   Ο  γνωστός δημοσιογράφος Hugo Dixon αναλύτει το σενάριο των εκλογών τον Ιούλιο επισημαίνοντας ότι έπειτα από μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να πάει σε πρόωρες κάλπες ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα με τους δανειστές.
Ο κ. Dixon επισημαίνει πως ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φαίνεται σαν ένα παραμύθι. Αλλά είναι ένα από τα λίγα χωρίς ένα βαθύτατα δυστυχισμένο τέλος.
~* Αναλυτικά το άρθρο αναφέρει:
Tα περισσότερα σενάρια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι δυσοίωνα. Η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, να εισάγει κεφαλαιακούς περιορισμούς, να μετατρέψει δια της βίας τις καταθέσεις των αποταμιευτών σε τραπεζικό κεφάλαιο, να φύγει από ευρώ κτλ.
Ωστόσο υπάρχει ακόμη ένα σενάριο το οποίο δεν θα είχε τόσο άσχημη κατάληξη. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό του Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να εργαστούν για την λιγότερο οδυνηρή πορεία προς τα εμπρός.
~  Οι αποπληρωμές
Αυτό θα απαιτήσει ο κ. Τσίπρας, όχι μόνον λεκτικά αλλά και για να προκαλέσει εκλογές. Η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά αποπληρωμών που πρέπει να κάνει η Αθήνα τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τους επόμενους τρεις μήνες.
Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την Ελλάδα είναι να καταλήξει σε βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της: να ξεκλειδώσει € 7.200.000.000 ευρώ και να αποφύγει τη χρεοκοπία που διαφορετικά είναι πιθανό να συμβεί τον επόμενο μήνα.
Δεδομένου ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις το παραπάνω δεν είναι εύκολο., αυτό δεν θα είναι εύκολο. Από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία κάτι που υποδηλώνει διάθεση παραχωρήσεων.
Η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την Αθήνα παραμένει το συνταξιοδοτικό. Το ελληνικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των εξαιρέσεων που επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση σε μικρότερες ηλικίες.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν συμβιβασμό στα εργασιακά . Ενώ είναι σωστό οι δανειστές που επιμένουν να μην αρθούν αλλαγές στο εργασιακό τοπίο που έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν υπάρχει καμία ανάγκη να διαλυθεί περισσότερο η προστασία των εργαζομένων.
~ Τρία ερωτήματα
Υποθέτοντας ότι μια τέτοια βραχυπρόθεσμη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τρία ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν: O Τσίπρας είναι σε θέση να πείσει την αριστερή του πλατφόρμα να στηρίξει τη συμφωνία; Πώς η Αθήνα θα χρηματοδοτηθεί, ενώ δουλεύει μέσα στο καλοκαίρι για μια πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της; Και θα είναι έτοιμη η Ελλάδα και οι πιστωτές της, να συμφωνήσουν σε μια πολυετή συμφωνία που θα απαιτήσει ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ίσως πάνω από € 50 δισεκατομμύρια νέα δάνεια;
Οι εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα. Θα ήταν η μέθοδος του πρωθυπουργού για να απομακρύνει τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος του. Με τη διασφάλιση εντολής από τον Ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα διάσωσης, θα δώσει επίσης στους πιστωτές περισσότερη εμπιστοσύνη πως η Αθήνα θα ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ευκολότερο να συμμετέχει στην άφθονη ρευστότητα που υπάρχει σήμερα και που θα συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον.
~ Τα ξένα κοινοβούλια
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία, θα δυσκολευτούν να πείσουν τα κοινοβούλιά τους να εγκρίνουν ένα άλλο πακέτο ύψους € 50 δισεκατομμύρια . Το ΔΝΤ θα είναι επίσης απρόθυμο να παίξει κάποιο ρόλο και αν αυτό συμβεί τότε δεν είναι δύσκολη η συμμετοχή της Γερμανίας.
Μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο Τσίπρας θα πει στο λαό προς πρέπει να σώσει το έθνος, θα τα αλλάξει όλα αυτά. Δεδομένου ότι θέλουν να μείνουν στο ευρώ καθώς μάλιστα η αντιπολίτευση είναι σε σύγχυση, και ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να κερδίσει την πλειοψηφία.
~ Πιθανότατα τον Ιούλιο
Η καλύτερη χρονική στιγμή για μια δεύτερη εκλογική διαδικασία θα ήταν πιθανώς τον Ιούλιο - μετά από μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία αλλά πριν από τη διαπραγμάτευση για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Τσίπρας θα συμφωνήσει σε κάποια αντιλαϊκά μέτρα τώρα. Μερικοί από τους σκληροπυρηνικούς του είναι πιθανό να επαναστατήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Οι πιστωτές θα απελευθερώσουν τα € 7.200.000.000 από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Επειδή αυτό δεν είναι αρκετό η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης αφήσει τις τράπεζες της χώρας να αγοράσουν περισσότερα κρατικά αξιόγραφα από την κυβέρνηση.
Ο Τσίπρας μπορεί στη συνέχεια να προκηρύξει εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με λίστα αποκλείοντας τους αντάρτες.
Αυτός είναι ο λόγος που οι εκλογές είναι προτιμότερη λύση από ένα δημοψήφισμα το οποίο έχει υποστηριχθεί από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ως ένας τρόπος για την εξασφάλιση μιας νέας εντολής από το λαό. Μετά από ένα τέτοιο δημοψήφισμα, ο Τσίπρας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα από τους βουλευτές του.
Μετά τη δεύτερη εκλογή, θα μπορούσε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα διάσωσης. Μετά από τις εκλογές και καθώς ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίζεται πλέον από μια πιο μετριοπαθή ομάδα βουλευτών, οι πιστωτές θα έχουν την ευχέρεια όχι μόνον να δανείσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να συμφωνήσουν σε κάποια ανακούφιση του χρέους της χώρας
Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να φαίνεται σαν ένα παραμύθι. Αλλά είναι ένα από τα λίγα χωρίς ένα βαθύτατα δυστυχισμένο τέλος.
~
***  Politico: Η Ελλάδα κοντά στη χρεοκοπία αυτή τη φορά
politico
Άρθρο του περιοδικού Politico , με τίτλο «Ελλάδα: Αυτή τη φορά το εννοούμε» αναφέρει πως αυτή τη φορά είναι πραγματικότητα η αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει την δόση στο ΔΝΤ.  Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει σύμφωνα με το περιοδικό, είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα, αλλά και του υπουργού Οικονομικών στο ΒΒC που είπε πως τι ενδεχομένως να μην μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της η χώρα αν δεν κάνουν λίγο πίσω και οι εταίροι. Επίσης αναφέρει πως μπορεί να έχει μειωθεί η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες, αλλά μια υποψία για Grexit θα δραματοποιήσει τα πράγματα πολύ γρήγορα.
~
*** Η Barbie στην Καλαμάτα (φωτογραφία)           
       
Μέχρι και την Barbie επιστράτευσαν κάποιοι συνδημότες μας για να εκφράσουν τη διαφωνία τους στην τοποθέτηση κυβολίθων στο Πάρκο του ΟΣΕ.
Μάλιστα, κάνοντας λογοπαίγνιο, έχουν γράψει τη λέξη «κυβο(η)λυθ(ι)ιους» και αναφέρουν ότι τα παιδιά τους θέλουν χώμα για να παίξουν. Στην αφίσα υπάρχει και η γνωστή κούκλα Barbie να περπατά στο Πάρκο του ΟΣΕ, ενώ δηλώνει ότι δεν τη νοιάζει μόνο το πεντικιούρ.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η αφίσα φέρει την υπογραφή της «Πρωτοβουλίας πολιτών για τους δημόσιους χώρους».   Π.Μπ.  
~
***  Π. Κόκκαλης: Λάθος η μονοπωλιακή παραχώρηση του ΟΛΠ σε ιδιώτη
e kanali ena kokkalis1
- Κατά μιας μονοπωλιακής παραχώρησης του ΟΛΠ φαίνεται να είναι ο Πέτρος Κόκκαλης σύμφωνα με δηλώσεις του. Ο  δημοτικός σύμβουλος Πειραιά ανέφερε πως «θεωρούσαμε από την αρχή ότι θα είναι μια συναλλαγή πού δεν είναι καλά μελετημένη και δεν θα βοηθήσει το λιμάνι του Πειραιά». Και συνέχισε λέγοντας «Πρέπει και οικονομικοί πόροι από το λιμάνι, να περνάνε και στο δήμο Πειραιά και στους άλλους παραλιμένιους δήμους» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρχει και μια συμμετοχή των πόλεων και των κατοίκων στην λειτουργία και στη στρατηγική ανάπτυξη του λιμανιού. Αυτό δεν γίνεται για την ώρα και γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι και στην μονοπωλιακή παραχώρηση σε ιδιώτη».
~
*** Νέες προτάσεις για το Leader Μεσσηνίας μέχρι 15 Ιουλίου         
      
Νέες προτάσεις στο πρόγραμμα Leader Μεσσηνίας (Αγροτοτουρισμός) 2015 μπορούν να καταθέσουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές, μετά την 6η πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε και «τρέχει». Η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων λήγει στις 15 Ιουλίου 2015 και αφορά, κυρίως, μικρές επιχειρήσεις.
Περιοχές παρέμβασης
Η περιοχή παρέμβασης του τοπικού προγράμματος αποτελείται από τις ακόλουθες Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες:
-Δήμος Καλαμάτας
Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας: Τοπικές Κοινότητες Αντικαλάμου, Ασπροχώματος, Σπερχογείας, Δημοτική Ενότητα Άριος, Δημοτική Ενότητα Θουρίας: Τοπικές Κοινότητες Άνθειας, Αιθαίας, Θουρίας, Μικρομάνης, Δημοτική Ενότητα Αρφαρών: Τοπικές Κοινότητες  Πλατέος, Πηδήματος
-Δήμος Μεσσήνης
Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης: εκτός του σχεδίου πόλης της Τ.Κ. Μεσσήνης, Δημοτική Ενότητα Αίπειας, Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου: Τοπικές Κοινότητες Αχλαδοχωρίου, Δάρα, Καρποφόρας, Πεταλιδίου
-Δήμος Πύλου-Νέστορος
Δημοτική Ενότητα Κορώνης, Δημοτική Ενότητα Μεθώνης, Δημοτική Ενότητα Νέστορος, Δημοτική Ενότητα  Πύλου
-Δήμος Τριφυλίας:
Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας: Τοπικές Κοινότητες Αρμενίων, Ραχών, Σπηλιάς, Φαρακλάδας και οι εκτός σχεδίου πόλης περιοχές της Τοπικής  Κυπαρισσίας, Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων: εκτός του σχεδίου πόλης της Τοπικής Κοινότητας Γαργαλιάνων, Δημοτική Ενότητα Φιλιατρών: εκτός του σχεδίου πόλης της Τοπικής Κοινότητας Φιλιατρών.
Τι επιδοτείται
Οι επενδύσεις που ενισχύονται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι:
-Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων
-Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονι­σμοί χώρων εστίασης και αναψυχής
-Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονι­σμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρε­σιών
-Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονι­σμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση
-Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονι­σμοί χώρων εστίασης και αναψυχής
-Ιδρύσεις και εκσυγχρονισμοί γραφεί­ων οργάνωσης, πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού
-Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονι­σμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρε­σιών για την εξυπηρέτηση του του­ρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώ­ροι γευσιγνωσίας)
-Έργα υποδομής μικρής κλίμακας (μικρό εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων, μικρά έργα πρόσβασης στις γεωργικές εκ­μεταλλεύσεις)
-Κέντρα φροντίδας παιδιών προσχο­λικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία, χώροι άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων
-Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρη­στων χώρων
-Διατήρηση, αποκατάσταση και ανα­βάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση-σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμα­κας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαι­σθητοποίησης
-Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια για τη μετατροπή τους σε μουσεία-συλλογές-εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική /αγροτική/ πολιτιστική κληρονομιά.
Στόχοι
Στόχοι του προγράμματος είναι:
-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού και αγροδιατροφικού τομέα
-Διαφοροποίηση και ενίσχυση της Αγροτικής Απασχόλησης με έμφαση στο τρίπτυχο "Τουρισμός – Τοπικά Προϊόντα - Ποιότητα"
-Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, της Δικτύωσης και της Ποιότητας - Αναγνωρισιμότητας των Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών
-Βελτίωση - διαφοροποίηση του Τουριστικού Προϊόντος και ανάδειξη της φιλοσοφίας του "Ευ Ζην"
-Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του Αγροτικού Πληθυσμού
-Ανάδειξη της Ταυτότητας και της Τοπικής Ιδιαιτερότητας των Χωριών
-Προστασία, αναβάθμιση και ανάδειξη των Φυσικών και Πολιτιστικών Πόρων
-Ενίσχυση της Δικτύωσης και των Συνεργασιών σε Περιφερειακό, Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο
-Δημιουργία-ενδυνάμωση Συλλογικών Σχημάτων Αναπτυξιακής Πολιτικής.
της Βίκυς Βετουλάκη 
~
*** Αυτές είναι οι 5 άμεσα κρίσιμες ημερομηνίες για τη πορεία της χώρας
tsiprasdragasakisvaroufakis
-  Σε τελική ευθεία η κυβέρνηση για την πορεία της χώρας τις επόμενες μέρες με 5 ημερομηνίες-σταθμούς.
Τέλη του μήνα στις 27- 29 Μαΐου στη Δρέσδη, λαμβάνει χώρα η σύνοδος των g7 με το θέμα της Ελλάδας να παίζει ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών. Αναμένεται παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ.
Στις 28 ακολουθεί η τετραμερής συνάντηση Τσίπρα, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι.
Πιθανή η σύγκλιση έκτακτου Eurogroup.
Στις 5 Ιουνίου λήγει η δόση προς το ΔΝΤ
Στις 17και 18 Ιουνίου, υπάρχει το συνέδριο του ΔΣ της ΕΚΤ και στη συνέχεια στο Λουξεμβούργο το προγραμματισμένο Eurogroup .
Στις 25 και 26 Ιουνίου, η παράταση της δανειακής σύμβασης Ελλάδας- ΕΕ λήγει και μαζίτης λήγει και η χρηματοδότηση του προγράμματος διάσωσης.
~
***  Νέο πρόγραμμα για τη «Μετανάστρια μητέρα»         
       
«Εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο, ήσυχα και απλά»
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 Το ανθρώπινό της πρόσωπο δείχνει με κάθε ευκαιρία η Κοινωφελής Επιχείρηση Αλληλεγγύης Δήμου Μεσσήνης. Έτσι, σύμφωνα με όσα μας ανέφερε η πρόεδρός της Γωγώ Παναγοπούλου – Μπρακουμάτσου, ετοιμάζεται, με τη βοήθεια φορέων και χωρίς οικονομική συμμετοχή για το Δήμο Μεσσήνης, να «τρέξει» ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον πρόγραμμα, με τίτλο «Μετανάστρια μητέρα».
Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, και όπως μας ανέφερε η κα Παναγοπούλου – Μπρακουμάτσου, «η ΚΕΑΔΗΜ με όλο το ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό (αιρετούς, εργαζόμενους, συνεργάτες), αντιλαμβανόμενη τα σημεία και τα στίγματα των καιρών σε ό,τι αφορά τον ΑΝΘΡΩΠΟ, με την οντότητα και τη φύση του, με πνεύμα, λογική, συναισθήματα και ανάγκες, έχει πάρει απόφαση να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις. Να είναι κοντά σε αυτόν, χωρίς να τον προσδιορίζει ως επαίτη σε εποχή κρίσιμη οικονομικά, αδυσώπητη ψυχικά και συναισθηματικά και, βέβαια, στην πατρίδα της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού, της Παιδείας, της Ανθρωπιάς, κατά την κοινωνική αλλά και ορθόδοξη έκφανσή της, δε θα εξαιρέσει από την προσπάθεια ανθρώπους που ήρθαν σε αυτή τη χώρα νόμιμα, για εργασία και παραμονή, με τις οικογένειές τους, είτε αυτές που δημιούργησαν εδώ.
Γιατί σε αυτή τη χώρα δεν μπορούμε να αφήσουμε ξένους πολίτες, νόμιμα διαμένοντες, να έχουν τα παράπονα και την τύχη των Ελλήνων μεταναστών στα μεταλλεία του Βελγίου, τους γκασταρμπάιτερ της Γερμανίας, και τους παραμένοντες για μήνες στο νησί Έλλις της Νέας Υόρκης μετανάστες της Αμερικής.
Όταν στην Ελλάδα υπήρχε το φως, αλλού επικρατούσε σκοτάδι, αυτό το φως θα πρέπει να το διατηρήσουμε, γιατί είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα απέναντι σε όλους.
Ξεκινάμε, λοιπόν, το πρώτο βήμα, χωρίς να επιβαρύνουμε οικονομικά κανέναν, ούτε την ΚΕΑΔΗΜ, ούτε το Δήμο μας, ούτε το συμπολίτη μας φορολογούμενο. Με τον εθελοντισμό μας και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ενδιαφέρον στο ξεκίνημά μας θα το μονοπωλήσει υποχρεωτικά, γιατί έτσι είναι επιβεβλημένο, “Η Μετανάστρια μητέρα”.
Δεν είναι εύκολη η αποστολή μας και το εγχείρημα μας, γιατί ναι μεν ο κυρίαρχος στόχος του προγράμματος είναι η πληροφόρηση μητέρων μεταναστριών για το τι ισχύει στην Ελλάδα θεσμικά και νομικά, για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μεταναστών (π.χ. έκδοση αδειών διαμονής) και τρόποι εξεύρεσης νόμιμης εργασίας, καθώς η ενημέρωσή τους, η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στους θεσμούς και τις υπηρεσίες της Ελλάδας, ώστε σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας και ασφάλισης, σε φορείς εκπαίδευσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, να αισθάνονται ότι έχουν δυνατότητα πρόσβασης και θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς από μόνοι τους, χωρίς την έκκληση και τις παρακλήσεις σε φίλους, γείτονες κ.λπ. και χωρίς βέβαια την παρέμβαση τρίτων, που σε κάθε περίπτωση θα απαιτήσουν και το υποχρεωτικό “χαρτζιλίκι”.
Υπάρχει μια σοφή λαϊκή ρήση που αναφέρει την παρότρυνση κάποιου προς τον ψαρά, λέγοντας του: Έχει ανάγκη αυτός που του έδωσες το ψάρι, αλλά του έχεις ξαναδώσει. Άμα θες να τον βοηθήσεις, μάθε τον να ψαρεύει να σωθεί από μόνος του.
Αυτό είναι το διακύβευμα για εμάς, σε μια κοινωνία που τείνει να γίνει πολυπολιτισμική, να βοηθήσουμε να ζει ο νόμιμος μετανάστης χωρίς φοβίες σε ένα συγκροτημένο κράτος, στο οποίο γεννήθηκε η Δημοκρατία, η κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη, δηλαδή είναι η ενημέρωση και η παρότρυνσή τους για ενεργό συμμετοχή σε συλλογικές μορφές οργάνωσης (σύλλογοι μεταναστών, πολιτιστικοί, αθλητικοί σύλλογοι κ.ά.).
Ως σημαντικοί δρόμοι επικοινωνίας με την κοινωνία στην αρχή, να τους υποδέχεται, να τους αποδέχεται, να συμβιώνει μαζί τους, να συνεργάζονται στην προσφορά και αποδοχή εργασίας με όρους και προϋποθέσεις νόμιμους και ανθρώπινους και σε καμία περίπτωση σύγχρονης εργατικής σκλαβιάς.
Γιατί, τελικά, ποιος είναι ο μετανάστης; Δεν είναι ο εργαζόμενος στην επιχείρησή μας, στις αγροτικές και άλλες ενασχολήσεις μας (ελιές, σύκα, σταφίδες, κτηνοτροφία); Δεν είναι τελικά ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας με άλλο διαβατήριο, ο οποίος διαμένει και διαβιεί με την οικογένειά του και τα παιδιά του μετέρχονται της ελληνικής παιδείας;
Η διάρκεια της προσπάθειάς μας θα είναι τέσσερις εβδομάδες και παράλληλα με τη Μετανάστρια Μητέρα τα παιδιά θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, όπως αθλητισμός, μουσική, χορός, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, διαπολιτισμικό παιχνίδι κ.ά.
Η υλοποίηση της προσπάθειάς μας δε θα είναι επιδερμική και επιπόλαιη μόνο και μόνο για να εκτελεστεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θα δημιουργηθεί και διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό χρήσιμο διαχρονικά, εύκολο στη χρήση, με θεματολογία όπως άδειες διαμονής, υπηρεσίες υγείας, ασφάλισης, φορείς εκπαίδευσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, θέματα εξεύρεσης εργασίας, συμμετοχή σε συλλογικές μορφές οργάνωσης και ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία υποδοχής.
Ο σκοπός μας και ο στόχος μας είναι διπλός και όχι μονόδρομος, ώστε ωφελούμενοι να είναι, όχι μόνο οι μητέρες μετανάστριες, αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον και η ίδια η τοπική μας κοινωνία, δεδομένου ότι η διαδικασία της ένταξης έχει αμφίδρομο χαρακτήρα και αφορά στην αμοιβαία προσαρμογή τόσο των μεταναστών όσο και όλων μας.
Θα καταβληθεί προσπάθεια από εμάς, δικτύωσης με τοπικούς φορείς και υπηρεσίες στην πόλη όπου θα δημιουργηθεί και Κέντρο Πληροφόρησης, Ευαισθητοποίησης και Παροχής Συμβουλών και Ενημέρωσης.
Είμαστε ένας μικρός Δήμος στη Νότια Ευρώπη, στο σταυροδρόμι όμως τριών ηπείρων, διαμένουμε κάποια μέτρα ή λίγα χιλιόμετρα από την Αρχαία Μεσσήνη, εκεί που γεννήθηκε το φως και έχουμε υποχρέωση το φως να το διατηρήσουμε, σε εποχή μάλιστα που και εμείς ως χώρα και έθνος αντιμετωπίζουμε τη χλεύη των υποτιθέμενων φίλων μας της Ευρώπης.
Ένας μικρός Δήμος με αιρετούς, από το δήμαρχο Γ. Τσώνη μέχρι τον πρόεδρο της μικρότερης Τοπικής Κοινότητας, αποφασισμένους για προσπάθεια και αποτέλεσμα που θα αφορά στον ΑΝΘΡΩΠΟ, χωρίς διακρίσεις διαβατηρίου, χρώματος, θρησκείας.
Η ενημέρωση, ο προσδιορισμός και καθορισμός δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, η αλληλεγγύη που περνά μέσα και από την καθημερινότητα, είναι η ασφαλιστική δικλείδα για κοινωνική συνοχή και καλύτερο αύριο για όλους, μαζί με όλους μας.
Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και την πλάτη σε ιδεοληψίες και σενάρια για τον Έλληνα μπαμπούλα εργοδότη αλλά και τον επικίνδυνο μετανάστη, και ίσως έτσι καλύψουμε με τη μικρή μας φωνή από τη Μεσσήνη, αλλά με τη μεγάλη μας προσπάθεια, τα διαχρονικά λάθη των θεσμικών εκπροσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής στον προσδιορισμό των όρων και των ορίων για το μεταναστευτικό στην πατρίδα μας.
Πάμε όλοι μαζί, συμπολίτισσες και συμπολίτες, ήσυχα και απλά!». 
~
***  "Μικρότερη η διαφημιστική «πίτα», μικρότερος και ο αριθμός τηλεοπτικών αδειών" διαμηνύει ο Ν. Παππάς
nikos pappas
- Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά- που τοποθετήθηκε σχετικά κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε το νέο ΔΣ της ΕΡΤ
-η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
Ανοιχτό άφησε ο υπουργός το ενδεχόμενο να υπάρξουν λιγότερες τηλεοπτικές άδειες από τις υπάρχουσες, καθώς, όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά , «η διαφημιστική αγορά έχει μικρύνει».
«Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που καθορίζει και το πλαίσιο τηλεοπτικών αδειών» είπε συγκεκριμένα ο κ. Παππάς, ενώ σημείωσε πως οι διατάξεις του θα προβλέπουν πως η νέα ΕΡΤ θα είναι και πάροχος ψηφιακού σήματος.
Στη συνέχεια ανέφερε πως «η ελληνική αγορά έχει μικρύνει, το ίδιο και η διαφημιστική αγορά... Αυτήν την πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν μπορεί να την αγνοήσει, άρα θα έχουμε μικρότερο αριθμό αδειών».
~
***  Κυπαρισσία: Στην τελική ευθεία για τη «2η Λευκή Νύχτα» το Σάββατο 30 Μαΐου!          
       
Μια νύχτα μαγική, που θα γίνει μέρα, στοχεύουν η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας και οι επαγγελματίες της πόλης να είναι η «2η Λευκή Νύχτα Κυπαρισσίας», το Σάββατο 30 Μαΐου!
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, μετά την επιτυχία που σημείωσε η «1η Λευκή Νύχτα» το Σάββατο 7 Ιουνίου 2014, αποφάσισε τη διοργάνωση της δεύτερης το Σάββατο 30 Μαΐου, με σκοπό να καθιερωθεί ως ετήσιο γεγονός, που θα συνοδεύει τον τριήμερο εορτασμό του Αγίου Πνεύματος, που αποτελεί και τη μεγάλη εορτή της πόλης της Κυπαρισσίας.
Στo πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, για να μπορέσουν να επιτύχουν τα μέγιστα οικονομικά και τουριστικά οφέλη, ο Εμπορικός Σύλλογος, κάλεσε όλους τους επαγγελματίες της Κυπαρισσίας να συμμετέχουν ουσιαστικά με μια σειρά από δράσεις, με τους επαγγελματίες όλων των κλάδων να ανταποκρίνονται θετικά και με θέρμη, ώστε η «2η Λευκή Νύχτα Κυπαρισσίας» να είναι ξεχωριστή, όμορφη και λαμπερή!
Ήδη, οι προετοιμασίες κορυφώνονται, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία! Η Κυπαρισσία θα φορέσει τα γιορτινά της για να υποδεχθεί και φιλοξενήσει χιλιάδες επισκέπτες, που, σύμφωνα με τις ενδείξεις αλλά και βάσιμες εκτιμήσεις, θα την κατακλύσουν!
Μια νύχτα - μέρα, με μουσικές και τραγούδια σε κάθε γωνιά της αγοράς, από μουσικά σχήματα, με εκπτώσεις και προσφορές, με κεράσματα και βεγγαλικά. Μια «Λευκή Νύχτα» με πολλά happenings και events και διασκέδαση.
Το Σάββατο 30 Μαΐου (και όλο το τριήμερο, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα την Πεντηκοστή και το Άγιο Πνεύμα) η Κυπαρισσία γιορτάζει και φωτίζεται! Λάμπει και διασκεδάζει μέχρι τα ξημερώματα!
του Ηλία Γιαννόπουλου 
 ~
*** Μαξίμου: Συνεδριάσε η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης
maximou 1
-  Το απόγευμα της Δευτέρας συνεδριάζει η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Λίγο μετά τις 6 το απόγεμα, προσήλθαν στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πεζός αυτή τη φορά και όχι με την μηχανή του, όπως μας έχει συνηθίσει.
Η συνεδρίαση γίνεται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης μετέχουν επίσης, ο συντονιστής της διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
~
*** Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή φορολογική δήλωση         
     
Για όσα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι φορολογούμενοι, μετά την έναρξη λειτουργίας του συστήματος για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, μίλησε στο «Θάρρος» ο φοροτεχνικός Παύλος Κρανιώτης.
Όπως διευκρίνισε, οι δηλώσεις του φορολογικού έτους 2014 υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet, έως τις 30/06/2015, και ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής τους η καταβολή της πρώτης δόσης γίνεται μέχρι τις 31/7/2015, της δεύτερης μέχρι 30/9/2015 και της τρίτης μέχρι 30/11/15.
  Δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που όλοι πρέπει να έχουμε υπόψη μας για τη συμπλήρωση της δήλωσης φέτος είναι διαφορετικά από τις άλλες χρονιές και συγκεκριμένα:
-Στη φετινή δήλωση θα χρειαστεί υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας και για τα ενήλικα τέκνα ο ΑΦΜ τους
-Η αστυνομική ταυτότητα
-Όσον αφορά στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι βεβαιώσεις αποδοχών θα είναι πλέον περασμένες αυτόματα στη δήλωση από το σύστημα του taxisnet και δε θα σταλούν ταχυδρομικά
-Εφόσον υπάρχουν εισοδήματα από ενοίκια και υπάρχει συμφωνητικό, θα είναι καταχωρημένο στο σύστημα. Σε διαφορετική περίπτωση, χρειάζεται ο ΑΦΜ του ενοικιαστή. Σε περίπτωση που το σπίτι ήταν κενό- άνοικο το 2014, θα χρειαστεί λογαριασμός από τη ΔΕΗ που να το επιβεβαιώνει
-Σε περίπτωση αγοράς αυτοκινήτου, σκάφους, μηχανής, χρειάζεται το τιμολόγιο αγοράς, η επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση του πωλητή με τα στοιχεία του, το ποσό αγοράς και την ημερομηνία
-Σε περίπτωση πώλησης αυτοκινήτου, σκάφους, μηχανής, απαιτείται επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή με τα στοιχεία του, το ποσό πληρωμής και την ημερομηνία
-Πρέπει να συγκεντρώσετε τυχόν ιατρικές αποδείξεις, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης (αποδείξεις από φαρμακεία με εξαίρεση τα παραφάρμακα).
-Σε περίπτωση γάμου, πιστοποιητικό ληξιαρχικής πράξης γάμου. Σε περίπτωση διαζυγίου, διαζευκτήριο (χαρτί από τη Μητρόπολη)
-Σε περίπτωση που υπάρχει δάνειο σε τράπεζα, η βεβαίωση πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων είναι περασμένη αυτόματα στο σύστημα.
  Βεβαιώσεις
-Για φορολογούμενους που έχουν πεθάνει, τα συγγενικά πρόσωπα πρέπει να έχουν ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και αν δεν έχει δημοσιευθεί η διαθήκη, πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης. Αν έχει δημοσιευθεί, απαιτείται πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης
-Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό), υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις και σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι τόκοι συμπληρωμένοι στη δήλωση από το taxisnet, εκτός των τόκων από καταθέσεις στο εξωτερικό που θα χρειαστεί να αναζητήσετε οι ίδιοι
-Βεβαίωση για εισόδημα από μισθούς συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης
-Οι βεβαιώσεις επιδομάτων ανεργίας είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ
-Σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής, απαιτείται το ελάχιστο κόστος κατασκευής και ο αριθμός παροχής του εργοταξιακού ρεύματος και η άδεια οικοδομής
-Αποδείξεις από τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων
-Πρωτότυπη δήλωση εάν έχετε λάβει ή κάνει δωρεά άνω των 100 ευρώ
-Αν πληρώνετε ενοίκιο για τα παιδιά που σπουδάζουν, εφόσον υπάρχει συμφωνητικό, τα στοιχεία βρίσκονται στο σύστημα, διαφορετικά πρέπει να γνωρίζετε τα τ.μ. του σπιτιού, τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και τον αρ. παροχής ρεύματος του σπιτιού
-Βεβαίωση αναπηρίας του φορολογούμενου ή προστατευόμενου μέλους, εφόσον υπάρχει
-Εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογηθούν με έσοδα- έξοδα, ανεξάρτητα αν οι φορολογούμενοι αγρότες τηρούν βιβλία η όχι. Οι πωλήσεις αγροτικών προϊόντων αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο
-Βεβαίωση για μερίσματα από το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα που πραγματοποίησε τη διανομή (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., προσωπική εταιρεία κ.λπ.), βεβαίωση για τόκους από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή χαρτοσημασμένο ιδιωτικό συμφωνητικό αν έγινε ιδιωτικός δανεισμός, βεβαίωση για την καταβολή δικαιωμάτων από το πρόσωπο που τα κατέβαλε, παραστατικά που αποδεικνύουν κέρδη από μεταβίβαση τίτλων όπως πινακίδια ή συμφωνητικά αν πρόκειται για μη διαπραγματεύσιμους τίτλους και για τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί για τα εισοδήματα αυτά.
  Αγρότες
Επίσης, απαιτούνται δικαιολογητικά για τις αγροτικές επιδοτήσεις, τις αμοιβές για τεχνικά έργα, τις αμοιβές διοίκησης ή αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες κ.λπ. που καταβλήθηκαν στο δικαιούχο
Δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν εισέπραξαν ενοίκια στη διάρκεια του περασμένου έτους, να γλιτώσουν το φόρο εκχωρώντας την είσπραξή τους στο Δημόσιο. Η εκχώρηση απαιτείται να γίνει πριν από την υποβολή της δήλωσης
Για τους αγρότες προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου στο μισό (από 55% σε 27,5%), αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και μη επιβολή φόρου σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ανεξαρτήτως ύψους.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος, εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση φόρου 2%.
Αποδείξεις θα χρειαστούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι το ποσό των 10.500 ευρώ. Οι επιτηδευματίες για πρώτη χρονιά φέτος μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη μείωση του φόρου αποδείξεις ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης.
Το έντυπο Α21 (ετήσιο ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων) μπορεί να συμπληρωθεί μέχρι 31/12/2015.
Οποιοδήποτε αλλαγή στην ακίνητη περιουσία, θα πρέπει να δηλωθεί μέχρι 30/6/2015.  Β.Β.
 ~
***  Βεντέτα ξέσπασε στην Αγία Βαρβάρα: Εκτός ελέγχου οι ρομά εμβόλισαν και χτύπησαν σοβαρά 4χρονο αγοράκι (ΒΙΝΤΕΟ)
venteta1
-  Η διακομιδή ενός τετράχρονου αγοριού που τραυματίσθηκε εσκεμμένα από ενήλικους, εξαιτίας της βεντέτας στην Αγία Βαρβάρα, σόκαρε κυριολεκτικά γιατρούς και νοσηλευτές του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Το παιδί επέβαινε στο ιχ το πατέρα του, όταν μέλη της αντίπαλης οικογένειας το εμβόλισαν με μικρό φορτηγό. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε σοβαρά το αγοράκι, ενώ οι δράστες κατέβηκαν από το φορτηγό και ξυλοκόπησαν τον αιμόφυρτο πατέρα του.
Το 4χρονο νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και οι γιατροί σημειώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερά κρίσιμη.
Ένα ακόμα ανήλικο παιδί, τραυματίσθηκε από πέτρα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων. Αργά το απόγευμα κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο νοσοκομείο ΕΡΥΘΡΟΣ, ενώ άλλες δύο γυναίκες νοσηλεύονται σοβαρά τραυματισμένες.
Ο 20χρονος ρομά που παρέσυρε σκόπιμα δύο άλλους ρομά μετά από έντονο διαπληκτισμό στην Αγία Βαρβάρα παραδόθηκε στην Ασφάλεια Δυτικής Αττικής.  Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ ,  Αιματοβαμμένη βεντέτα στην Αγία Βαρβάρα : https://youtu.be/gRmYjrutMNQ .-
 
~
*** Υπόθεση αρπαγής ανηλίκων στη Σπάρτη, φωτογραφίες των κατηγορούμενων Ρομά          
     
 
 Δίνονται στη δημοσιότητα, ύστερα από σχετική Εισαγγελική Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σπάρτης, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες των τεσσάρων ημεδαπών ΡΟΜΑ, στις οικίες των οποίων, σε καταυλισμό στην Τραπεζοντή και τα Καλύβια Σόχας Λακωνίας, βρέθηκαν δύο ανήλικα παιδιά, αγόρι και κορίτσι, αντίστοιχα.
Πρόκειται για τους:
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Ιωάννη του Χρήστου και της Γεωργίας, ο οποίος γεννήθηκε τo 1986 στη Σπάρτη Λακωνίας, κάτοικος Τραπεζοντής Λακωνίας
ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Σοφία του Σπυρίδων και της Παναγιώτας, η οποία γεννήθηκε τo 1986 στη Σπάρτη Λακωνίας, κάτοικος Τραπεζοντής Λακωνίας
 ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ Νεκτάριο-Κωνσταντίνο του Σωτηρίου και της Φρειδερίκης, ο οποίος γεννήθηκε το 1980 στη Σπάρτη Λακωνίας, κάτοικος Καλυβίων Σοχάς Λακωνίας 
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Καλλιόπη του Νίκου και της Ελένης, η οποία γεννήθηκε το 1987 στη Σπάρτη Λακωνίας, κάτοικος Καλυβίων Σοχάς Λακωνίας
 Σε βάρος όλων των ανωτέρω έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αρπαγή ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα δεκατέσσερα έτη από κοινού.
Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας ενός (1) μήνα, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας, για τον κολασμό του παραπάνω αδικήματος, υπό τη μορφή της αποκάλυψης των πραγματικών γονέων των ανηλίκων και της αποκατάστασης της οικογενειακής τάξης.
Παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τα άτομα που απεικονίζονται στις δημοσιευθείσες φωτογραφίες και γενικότερα με τις συναφείς υποθέσεις των ανηλίκων, να επικοινωνήσει στους τηλεφωνικούς αριθμούς 27310-89610, 27310-89612 και 27310-89613 του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης. Υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
~
*** Οργή και αγανάκτηση: Παραδίδουν τον οπλισμό τους οι Εθνοφύλακες
aeystrat
-   Φορτισμένη η δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή, έστειλε οργισμένη επιστολή στον πρωθυπουργό και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών και παράδοση του οπλισμού των εθνοφυλάκων, έχοντας τη συμπαράσταση των κατοίκων!
Το νησί εδώ και ένα μήνα δεν έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση και στέκει αποκλεισμένο.
"...λυπάμαι που καταφεύγουμε σε εσάς για την εύρεση λύσης στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί του Αγίου Ευστρατίου, αλλά δυστυχώς σε αυτή την απόφαση οδηγηθήκαμε εξαιτίας της μη σωστής διαχείρισης του θέματος αυτού, από τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας.
Από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού μας με την Ηπειρωτική χώρα.
Τις τελευταίες τριάντα τρείς ημέρες το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα και επιστροφή είναι δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου, λόγω της επίσχεσής του από τους ναυτεργάτες. Δυστυχώς λύση στο θέμα δεν έχει βρεθεί, καθώς ο Αρμόδιος Υπουργός μας είπε πως η χρονοκαθυστέρηση αυτή οφείλεται στο γεγονός πως η νόμιμη διαδικασία περί έκπτωσης ή μη της αναδόχου εταιρείας είναι χρονοβόρα. Βέβαια εξαιτίας της σοβαρότητας του ζητήματος θα μπορούσε ο αρμόδιος Υπουργός να προβεί σε άμεση έκπτωση της εταιρείας και στην εύρεση άλλου πλοίου για την εξυπηρέτηση των νησιών του Αγίου Ευστρατίου και της Λήμνου που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.
Το νησί μας λόγω της κατάστασης αυτής έχει εκπέσει σε οικονομικό μαρασμό λόγω του ότι έχουν πληγεί άμεσα οι πρωτογενείς παραγωγικοί τομείς (αλιεία- κτηνοτροφία) λόγω αδυναμίας διακίνησης των προϊόντων τους καθώς και ο τουρισμός ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, λόγω του ότι έχουν γίνει απανωτές ακυρώσεις των κρατήσεων.
Οι φορείς του νησιού μην έχοντας άλλες λύσεις, αποφασίσαμε την ερχόμενη εβδομάδα να κλείσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας και οι εθνοφύλακες του νησιού μας προτίθενται να παραδώσουν τον οπλισμό τους.
Δεν είναι δυνατόν κ Πρωθυπουργέ οι τριακόσιοι περίπου κάτοικοι του νησιού μας, που όπως ακούγεται κατά καιρούς από την ίδια την Κυβέρνηση, φυλάττουν «Θερμοπύλες» να ζούν αυτή την χωρίς προηγούμενο αδιαφορία εκ μέρους της Πολιτείας.
Αν συνεχιστεί η κατάσταση αποκλεισμού μας από την κεντρική Ελλάδα το δημοτικό συμβούλιο θα παραδώσει στους αρμόδιους φορείς τα κλειδιά του Δήμου, με όποια συνέπεια επέχει αυτό για τους εμπλεκόμενους πολίτες και την πολιτεία.
Ευελπιστώντας στην άμεση κατά το δυνατόν παρέμβασή σας για την άμεση λύση του προβλήματος
Με εκτίμηση
Η Δήμαρχος
Κακαλή Μαρία"
~
***  Τέλος εποχής: Λουκέτο στο ιστορικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά 

Όπως όλα δείχνουν, το ιστορικό ξενοδοχείο της Κηφισιάς «Πεντελικόν» κλείνει οριστικά. Ενδεικτικό είναι πως στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου οι επισκέπτες δεν μπορούν πλέον να κάνουν κράτηση. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν να έχουν ειδοποιηθεί οι πελάτες που διαμένουν στο «Πεντελικόν» να αναζητήσουν άλλο ξενοδοχείο και να αποχωρήσουν από τα δωμάτιά τους. Αντίστοιχη διορία δόθηκε και στους εργαζόμενους. Ενημερώθηκαν ότι σταματάει η λειτουργία του ξενοδοχείου και ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την εργασία τους. Μάλιστα, έχει ακουστεί πως το ακίνητο του ξενοδοχείου έχει ήδη πωληθεί, ενώ η επιχείρηση«Πεντελικόν» εξακολουθεί να ανήκει στους παλαιούς μετόχους. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην επιχείρηση και τους νέους ιδιοκτήτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία και γι' αυτό αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του ιστορικού ξενοδοχείου της Κηφισιάς. www.iefimerida.gr . -
~
***    Βομβαρδίστηκαν στη Νιγηρία χωριά που είχε καταλάβει η Μπόκο Χαράμ
nigeria explosions
-  Τέσσερα χωριά βομβάρδισε η πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας που έχουν καταλάβει οι ακραίοι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής και συγγενείς θυμάτων.
Μέχρι στιγμής είναι αδιευκρίνιστο πόσοι είναι οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς αυτούς, που διήρκησαν έξι ώρες την Κυριακή.
Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τα χωριά Ντούβου, Τζαράουα, Μαλούμ Μάτζα και Μούντου καταστράφηκαν ολοσχερώς στην επίθεση αυτή. "Είναι απίθανο να έχει επιζήσει κανείς στα χωριά αυτά, αν αναλογιστούμε τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών", είπε ο Ίντρις Χασάν, από το γειτονικό χωριό Μαλαουάτζι. Ο Χασάν, μαζί με άλλους κατοίκους, έχουν καταφύγει στο Φοτόκολ, στην άλλη πλευρά των συνόρων.
 Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ξεκίνησαν το πρωί και συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα. Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ είχαν καταλάβει τις κοινότητες αυτές, στην Πολιτεία Μπόρνο, αφού εκδιώχθηκαν από τις πόλεις Γκόουζα και Μπάμα. Με την άφιξη των ισλαμιστών, πολλοί κάτοικοι έφυγαν στο Τσαντ και στο Καμερούν όμως πολλοί δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. "Οι ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ δεν άφησαν τους ανθρώπους να φύγουν από τα χωριά, έλεγαν ότι πρέπει να μείνουν και να πεθάνουν μαζί τους", είπε ο Γιαμάνι Μπούκαρ, ένας χωρικός που μπόρεσε τελικά να το σκάσει το Σάββατο από τη Τζαράουα. Όσοι κρατούνταν όμηροι από τους ισλαμιστές είναι βέβαιο ότι σκοτώθηκαν μαζί τους, πρόσθεσε.
 Σε ένα άλλο χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας, το Παμπούλα-Κουάμντα της Πολιτείας Ανταμάουα, οι ισλαμιστές σφαγίασαν με ματσέτες δέκα ανθρώπους, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο.
Οι δράστες έφτασαν στο χωριό γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ οι κάτοικοι κοιμούνταν ακόμη και χρησιμοποίησαν ματσέτες για να τους επιτεθούν", εξήγησε ο Μάινα Ουλαράμου.
Οι πληροφορίες για την επίθεση αυτή έγιναν γνωστές μόλις σήμερα επειδή το χωριό είναι απομονωμένο και οι επικοινωνίες στην περιοχή ουσιαστικά είναι ανύπαρκτες, αφού οι ισλαμιστές κατέστρεψαν και πολλές κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.
 Η Πολιτεία Ανταμάουα είχε κηρυχθεί "απελευθερωμένη" από τους ισλαμιστές τον περασμένο Μάρτιο. Πρόσφατα όμως ορισμένα χωριά της περιοχής δέχτηκαν επιθέσεις, καθώς ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις στο δάσος της Σαμπίσα, στη γειτονική πολιτεία Μπόρνο, για να καταστρέψει τα στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ εκεί. Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή δέχτηκε επίθεση και το χωριό Γκούμπιο όπου σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι ενώ τα σπίτια τους πυρπολήθηκαν.
~
*** Πρωτότυπο αποτρεπτικό μέτρο της Κίνας για τη ρύπανση δημόσιων χώρων
chinagarbfge
-  O οργανισμός «Πρωτοβουλία Καθαρισμού» της πόλης εκθέτει όσους ρυπαίνουν δημόσιους χώρους ...δημόσια
Εξετάζουν το DNA που βρίσκεται πάνω στα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι δράστες, δημιουργούν τη ψηφιακή απεικόνιση του.
Αφού συλλεχθούν τα σκουπίδια, καταγράφεται τόσο η μέρα που βρέθηκαν όσο και η τοποθεσία στη συνέχεια , μετά από εκτενή έλεγχο, το DNA, οδηγεί σε μια ψηφιακή απεικόνιση του ανθρώπου που αντί να τα πετάξει σε κάποιο κάδο, επέλεξε να τα αφήσει στον δρόμο.
Όταν η «Πρωτοβουλία Καθαρισμού» δημιουργήσει το ψηφιακό προφίλ του δράστη, το πρόσωπο του αρχίζει να προβάλλεται δημόσια στον... χώρο του εγκλήματος
Ωστόσο δεν προκύπτει κάποια ποινή πέραν της δημόσιας διαπόμπευσης και αυτό απο μόνο του στη Κίνα, λειτουργεί σαν αποτρεπτικός παράγοντας.
~
***  Bloomberg: Μάλλον τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group την Πέμπτη
download 1
-  Σύμφωνα με το  Bloomberg, που επικαλείτε καλές πηγές, είναι πιθανή μια τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group την Πέμπτη, για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Συνήθως μετά ακολουθεί και το Eurogroup. Αυτό μεταφράζετε ως καλό σημάδι για συμφωνία.
~
*** Η «μάχη της δραχμής» και η χρεοκοπία της Ελλάδας (1929-1932)
drachmes1
Του Ιωάννη Β. Δασκαρόλη
Η σταθεροποίηση της Ελληνικής Οικονομίας τη διετία 1926-1928 και η ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος
Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά τον εκλογικό του θρίαμβο στις εκλογές της 19ης Αυγούστου1928, παρουσίασε στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που κατά την εκτίμηση του θα έβαζαν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή οικονομική τροχιά λύνοντας και το οξύ προσφυγικό πρόβλημα που είχε κληροδοτήσει η Μικρασιατική Καταστροφή στην Ελληνική κοινωνία. Ο Βενιζέλος αναγνώρισε πως η χώρα δεν διέθετε την κεφαλαιακή επάρκεια για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αυτό και εκδήλωσε την πρόθεση του να στραφεί στον εξωτερικό δανεισμό . Ο εκτεταμένος αυτός δανεισμός θα καλυπτόταν κυρίως από Άγγλους κεφαλαιούχους που ήδη μετά το 1922 είχαν επενδύσει κάποια κεφάλαια στην χώρα, αλλά πλέον ήταν πρόθυμοι να μεγαλώσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, από την στιγμή που φαινόταν να αποκαθίσταται η πολιτική της σταθερότητα με τον Βενιζέλο στον πρωθυπουργικό θώκο.
Αρχικώς, οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα έδειχναν θετικές, παρά το μεγάλο χρέος που είχε κληροδοτηθεί από τα μεγάλα δάνεια της τετραετίας 1922-1926 για την αποκατάσταση των προσφύγων. Η δραχμή μετά από δεκαπέντε χρόνια συνεχούς υποτίμησης σταθεροποιήθηκε στη διετία της Οικουμενικής Κυβέρνησης χάρις τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Γεώργιου Καφαντάρη με σταθερή ισοτιμία προς την Αγγλική λίρα και έτσι εντάχθηκε στον «κανόνα του χρυσού» στις 12 Μαΐου 1928. Στα πρώτα 2 χρόνια Βενιζελικής διακυβέρνησης η Ελλάδα είχε συνεχόμενους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και η αισιοδοξία ήταν διάχυτη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είχε εξομαλυνθεί πλήρως. Πάντως, το Ελληνικό εξωτερικό χρέος στην τριετία αυτή διογκώθηκε από 27,8 δισεκατομμύρια δραχμές στα 32,7 δισεκατομμύρια λόγω των δανείων που είχε συνάψει η κυβέρνηση Βενιζέλου κυρίως στο Σίτυ της Αγγλίας με Βρετανούς κεφαλαιούχους.
Σημαντική εξέλιξη για την οικονομία της Ελλάδας αποτέλεσε μετά από πολλές και επίπονες διαπραγματεύσεις και παροτρύνσεις από το εξωτερικό, η ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος που εκτός από το αποκλειστικό εκδοτικό προνόμιο τύπωσης νομίσματος που ως τότε είχε η Εθνική Τράπεζα, ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Εθνικής νομισματικής πολιτικής και των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Πρώτος πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος ορίστηκε ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Διομήδης και το «κάλυμμα» σε συνάλλαγμα που διέθετε η Τ. τ. Ε. ήταν 10.000.000 Αγγλικές λίρες για αξία κυκλοφορούντος χαρτονομίσματος αξίας 4.000.000.000 δραχμών περίπου. Αυτό σήμαινε πως το «κάλυμμα» σε χρυσό μέσω μετατροπής κάλυπτε  το ποσό των δραχμών που βρίσκονταν σε κυκλοφορία, κάλυψη ικανοποιητική για τη διεθνή χρηματοπιστωτική πρακτική της εποχής.
Οι πρώτες επιπτώσεις της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Κρίσης στην Ελληνική Οικονομία( 1929-1931)
Η μεγάλη διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση ξεκίνησε με την αδυναμία της Γερμανίας να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δυσβάσταχτες οικονομικές της υποχρεώσεις από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο που τις είχαν επιβληθεί με την συνθήκη των Βερσαλλιών και εντάθηκε την «μαύρη Τρίτη» της 29ης Οκτωβρίου 1929 με την κατάρρευση των τιμών των μετοχών στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο της Wall Street. Λίγους μήνες μετά, στις αρχές του 1930, η οικονομική κρίση είχε επεκταθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα τους και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα η οικονομία της Ελλάδας είχε βρεθεί υπό πίεση, καθώς είχαν χαθεί (οριστικά όπως αποδείχθηκε) λόγω του χρεοστασίου Χούβερ, όλες οι οικονομικές επανορθώσεις που της είχαν επιδικασθεί από τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, είχαν μειωθεί δραστικά οι Ελληνικές εξαγωγές (καπνά, σταφίδα και άλλα γεωργικά προϊόντα) προς τις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, ενώ είχαν μειωθεί σημαντικά και τα εμβάσματα από τους Έλληνες της Αμερικής που εκείνη την εποχή ήταν υπολογίσιμο οικονομικό έσοδο για τη χώρα. Οι δύο αυτές δυσμενείς εξελίξεις επιδείνωσαν το εξωτερικό ισοζύγιο συναλλαγών, ασκώντας αφόρητες πιέσεις στην δραχμή που έχανε σε ανταγωνιστικότητα. Ταυτόχρονα, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα παρουσίαζε ραγδαία μείωση , αυξήθηκε η ανεργία και οι χρεοκοπίες εταιριών, ενώ μειώθηκαν σημαντικά τα ημερομίσθια.
Η Βενιζελική πολιτική της διατήρησης των υφιστάμενων νομισματικών ισορροπιών ανάγκαζαν την Τράπεζα της Ελλάδος να χρησιμοποιεί τα αποθέματά της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα για να στηρίζει τη δραχμή και την ισοτιμία της σε χρυσό. Η έξοδος της Αγγλικής λίρας το 1931 από τον «κανόνα του χρυσού», «αχρήστευσε» 400.000 Αγγλικές λίρες που διέθετε η τράπεζα της Ελλάδος καθώς αυτές δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως συνάλλαγμα, αλλά η ταυτόχρονη υποτίμηση της μείωσε το Ελληνικό δημόσιο χρέος που ήταν σε λίρες Αγγλίας. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώνονταν συνεχώς σε ολόκληρο το 1931, καθώς ακόμη και οι εμπορικές τράπεζες προσπαθούσαν να αλλάζουν τις δραχμές με συνάλλαγμα στα διαθέσιμα τους. Η δραχμή δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις που δεν μπορούσαν να εκτονωθούν με μια υποτίμηση της, με αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τ. τ. Ε. να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο στα τέλη της χρονιάς.
Μέσα σε ένα τραγικό εξαήμερο (21 - 26 Σεπτεμβρίου) το «κάλυμμα» της Τ. τ. Ε. μειώθηκε κατά 30%, καθώς όλοι ζητούσαν να αγοράσουν συνάλλαγμα εξαργυρώνοντας τα Ελληνικά χαρτονομίσματα. Στις 22 Σεπτεμβρίου προκλήθηκε πανικός πωλήσεων στο Χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν οι αξίες των μετοχών και η κυβέρνηση να απαγορεύσει τις συνεδριάσεις του για ένα χρονικό διάστημα. Στις 27 Σεπτεμβρίου η Τράπεζα της Ελλάδας βρέθηκε σε τόσο δυσχερή θέση ώστε να αναγκαστεί να δανειστεί 5,5 εκατομμύρια δολάρια από την Εθνική τράπεζα για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Ενώ ο πανικός εξαπλωνόταν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν καθησυχαστικός στις δηλώσεις του: «Δίδω προς τον ελληνικόν λαόν την προσωπικήν διαβεβαίωσιν ότι έχω απόλυτον την πεποίθησιν ότι ημπορούμεν να διατηρήσωμεν την ακεραιότητα του εθνικού μας νομίσματος και να αποφύγωμεν επομένως τας συμφοράς που θα επηκολούθουν την ανατροπήν της σταθεροποιήσεως». Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιδράσει αυξάνοντας τους δασμούς των εισαγόμενων προϊόντων μειώνοντας έτσι το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, ενώ επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς και ελέγχους στην αγορά συναλλάγματος. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1931, ο πρόεδρος της Τ. τ. Ε. παραιτήθηκε μετά από ένα έντονο επεισόδιο με τον Ελευθέριο Βενιζέλο που μάλλον τον χρησιμοποίησε ως αποδιοπομπαίο τράγο. Τον Διομήδη αντικατέστησε (μετά από πολυήμερο έντονο πολιτικό παρασκήνιο) ο Εμμανουήλ Τσουδερός.
Οι προσπάθειες του Ελευθερίου Βενιζέλου για αναχρηματοδότηση του συσσωρευμένου Ελληνικού χρέους (Ιανουάριος - Μάρτιος 1932)
Το 1932 ξεκινούσε με κακούς οιωνούς για την Ελληνική οικονομία, καθώς ο δείκτης της γεωργικής παραγωγής σημείωνε πτώση, η βιομηχανία δοκιμαζόταν λόγω της πτώσης της κατανάλωσης με πτώση της παραγωγής της, ενώ η συνολική οικονομική δραστηριότητα είχε μειωθεί. Το κράτος επίσης βρισκόταν σε δεινή θέση καθώς τα συναλλαγματικά κρατικά αποθεματικά δεν επαρκούσαν για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων δανείων παλαιότερων ετών. Στην κυβέρνηση και στους Έλληνες ιθύνοντες υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο υποδιοικητής της Εθνικής τράπεζας Αλέξανδρος Κορυζής που επηρέαζε αποφασιστικά τον Βενιζέλο συμβούλευε υπέρ της παραμονής της δραχμής στον «κανόνα του χρυσού», ο Κυριάκος Βαρβαρέσος υποστήριζε σθεναρά την έξοδο, καθώς είχε επαφές με Άγγλους τραπεζίτες που του μετέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Αγγλική οικονομία που μοιραία επηρέαζε την Ελλάδα.
Ο Βενιζέλος ήταν ακόμη αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα κατάφερνε, καθώς πίστευε ότι η κυβέρνηση του διέθετε το διεθνές κύρος που θα της εξασφάλιζε την οικονομική επιβίωση. Η μοναδική πιθανή λύση από το διαφαινόμενο οικονομικό και νομισματικό αδιέξοδο για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα και να παραμείνει με «σκληρό» νόμισμα ήταν ο εξωτερικός δανεισμός, όχι πια για χρηματοδότηση μεγάλων δημόσιων έργων όπως στο παρελθόν, αλλά για την στήριξη της δραχμής με συνάλλαγμα έναντι των κερδοσκοπικών πιέσεων που δεχόταν και να εξυπηρετήσει το χρέος της από παλαιότερα δάνεια. Ο Βενιζέλος αποφάσισε να χειριστεί το θέμα προσωπικά και να εξασφαλίσει τα εξωτερικά δάνεια που θα στήριζαν την δημοσιονομική και νομισματική του πολιτική. Ταξίδεψε, διαδοχικά, τον Ιανουάριο του 1932 σε Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο ζητώντας ένα δάνειο 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προειδοποιώντας τους Συμμάχους του πως αν το δάνειο αυτό δεν εξασφαλιζόταν, η Ελλάδα θα ήταν αναγκασμένη να εγκαταλείψει τον «
κανόνα του χρυσού» κάνοντας παύση πληρωμών προς το εξωτερικό και έτσι να βυθιστεί στην διεθνή αναξιοπιστία και στην κοινωνική αναταραχή. Στους επόμενους τρεις μήνες όλες οι εξαγωγές της Ελλάδας είχαν "παγώσει" και παρά τα έκτακτα μέτρα που είχαν παρθεί από την Κυβέρνηση , η Τράπεζα της Ελλάδος είχε δώσει το 1/3 των αποθεματικών της σε συνάλλαγμα στο κράτος έτσι ώστε αυτό να ανταπεξέλθει στις δανειακές του υποχρεώσεις. Τον Φεβρουάριο ήρθε στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της δημοσιονομικής επιτροπής της Κ. τ. Ε. Otto Niemeyer, για να μελετήσει την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και να προτείνει λύσεις ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.
Τον Μάρτιο συνεδρίασε στο Παρίσι η Δημοσιονομική Επιτροπή της Κοινωνίας των Εθνών όπου ανάμεσα στα άλλα, συζητήθηκε και το θέμα της Ελλάδας. Ο τρόπος παρουσίασης των Ελληνικών προβλημάτων και αναγκών από τους Έλληνες ιθύνοντες δεν έπεισε την Επιτροπή, που θεώρησε ότι η Ελλάδα δεν έκανε καμία θυσία ούτε επιβεβλημένες από την κατάσταση περικοπές δαπανών, αντιθέτως ήθελε να μεταβιβάσει τα προβλήματά της στους πιστωτές της δανειζόμενη πάνω από τις αντοχές της οικονομίας της. Η τελική εισήγηση της Επιτροπής προς την Ελληνική Κυβέρνηση που βασίστηκε στο πόρισμα του Niemayer, περιείχε προτάσεις για αύξηση της φορολογίας, περικοπή δημοσίων δαπανών, αναστολή πληρωμών των δανείων για ένα χρόνο και διορισμό ξένου συμβούλου στο Υπουργείο Οικονομικών .
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ζήτησε για τελευταία φορά απεγνωσμένα οικονομική βοήθεια τον Απρίλιο του 1932 στο Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών από τους αντιπροσώπους της Αγγλίας και της Γαλλίας, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα κήρυσσε παύση πληρωμών τον επόμενο μήνα. Οι προειδοποιήσεις αυτές δεν έφεραν κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, εκτός από αόριστες υποσχέσεις και ευχολόγια από τους αντιπροσώπους των δύο χωρών. Η τελική απόφαση της Κ. Τ. Ε. αναγνώριζε τη δύσκολη κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν αναφερόταν καθόλου στην παροχή νέου δανείου, πιθανά γιατί ήδη τα κράτη αυτά είχαν πλέον σωρεία οικονομικών προβλημάτων να αντιμετωπίσουν στις δικές τους οικονομίες. Στις επαφές που είχε ο Βενιζέλος με εκπροσώπους της Αγγλίας και της Γαλλίας, οι τελευταίοι αναγνώριζαν την δύσκολη θέση της Ελλάδας και αντιμετώπιζαν την προοπτική Ελληνικής στάσης πληρωμών προς το εξωτερικό, είτε με χλιαρές διαμαρτυρίες είτε ως κάτι αναπόφευκτο.
Η έξοδος της Ελλάδας από τον «κανόνα του χρυσού» και η τελική χρεοκοπία (Απρίλιος 1932)
Η απόφαση αυτή ήταν η χαριστική βολή στην Ελληνική οικονομία, καθώς ήδη από τις αρχές Απριλίου το Ελληνικό δημόσιο χρησιμοποιούσε για συνάλλαγμα τις Αγγλικές λίρες που είχαν μείνει, κίνηση που εξόργιζε τους ομολογιούχους καθώς η Αγγλική λίρα βρισκόταν εκτός του «κανόνα του χρυσού». Αρχές Μαΐου η Ελλάδα είχε να πληρώσει το προσφυγικό δάνειο του 1924, αλλά και να πληρώσει ομόλογα που αφορούσαν την κατασκευή σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, ποσά που δεν διέθετε σε συνάλλαγμα. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι διαμαρτύρονταν για την κρατική πολιτική, ενώ οργίαζε η μαύρη αγορά συναλλάγματος και χρυσού.
Στις 21 Απριλίου στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαρής ζήτησε να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και μετά από ένα οξύτατο λεκτικό επεισόδιο με τον Βενιζέλο παραιτήθηκε. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Βαρβαρέσος κήρυξε την πτώχευση και την αναστολή πληρωμών από το Ελληνικό δημόσιο. Την Τετάρτη 27 Απριλίου 1932, η Ελλάδα εγκατέλειψε επισήμως τον "κανόνα του χρυσού". Η δραχμή υποτιμήθηκε ραγδαία και στις 5 Μαΐου η ισοτιμία της με την στερλίνα έπεσε από τις 456 δραχμές στις 539. Στις 21 Μαΐου 1932 και μετά την συνολική αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής, ο Βενιζέλος παραιτήθηκε και τον διαδέχθηκε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου με μια κυβέρνηση βραχύβιου βίου, την ίδια στιγμή που ένα πανελλαδικό απεργιακό κύμα παρέλυε την Χώρα. Αναμφίβολα το αδιέξοδο που αντιμετώπιζε ο Βενιζέλος δεν ήταν τόσο οικονομικό όσο πολιτικό, καθώς διαφαινόταν ότι οι «Φιλελεύθεροι» έχαναν έδαφος στην προτίμηση των πολιτών που στρέφονταν σταδιακά προς του
ς  Αντιβενιζελικούς.
Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας και η αντιμετώπιση της από την Τ. τ. Ε.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χρεοκοπία του Ελληνικού κράτους το 1932 δεν είχε ιδιαίτερα δραματικές επιπτώσεις στην μεγαλύτερη πλειοψηφία του πληθυσμού, αλλά ούτε και στους δημόσιους υπαλλήλους. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε δημόσια ασφάλιση, συνταξιοδοτικό σύστημα και δημόσιος τομέας υγείας, έτσι οι πολίτες που είχαν οικονομική εξάρτηση από το κράτος ήταν πολύ λίγοι. Η Ελληνική οικονομία στην τρέχουσα λειτουργία της δεν ήταν ελλειμματική, καθώς ήδη από το 1927 είχαν ελαχιστοποιηθεί οι στρατιωτικές δαπάνες. Έτσι λοιπόν, όταν το κράτος έπαψε να εξυπηρετεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος που αντικατόπτριζε χρέη από την στρατιωτική εξόρμηση της προηγούμενης δεκαετίας αλλά και τις σχετικά πρόσφατες δαπάνες για την εγκατάσταση των προσφύγων, μπορούσε εύκολα να ανταπεξέρχεται στην μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και των υπολοίπων εξόδων του κράτους που επίσης ήταν μικρά και αντίστοιχα της εποχής.
Ουσιαστικά, η ίδια η πτώχευση είχε περισσότερο νομισματικό χαρακτήρα και λιγότερο αντικατόπτριζε την κακή κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών της Χώρας. Έτσι, και παρά την αρχική κλιμάκωση της Ελληνικής οικονομικής κρίσης και την τελική πτώχευση, η εγκατάλειψη του «κανόνα του χρυσού» αμέσως λειτούργησε ευεργετικά για την δραχμή και την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα. Η Ελληνική ανάκαμψη ήρθε αμέσως σχεδόν μετά την υποτίμηση της δραχμής χάρις τις αποφασιστικές ενέργειες του Τσουδερού, χωρίς οι κυβερνήσεις του Λαϊκού κόμματος που ακολούθησαν, να λάβουν ξεχωριστές σοβαρές πρωτοβουλίες. Η υποτίμηση της δραχμής κατέστησε ξανά τα Ελληνικά προϊόντα φτηνά άρα ελκυστικά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν βελτιώνοντας το ισοζύγιο πληρωμών, το κράτος απέφυγε προσωρινά τα δυσβάσταχτα βάρη των δόσεων των δανείων, ενώ η κρίση σταδιακά ξεπερνιόταν στην Ευρώπη.
Ακόμα και οι διεθνείς αντιδράσεις των μεγάλων συμμάχων και πιστωτών της Ελλάδας δε ήταν ιδιαίτερα αρνητικές, καθώς η Ελληνική πτώχευση ήταν αναμενόμενη και εντασσόταν στο γενικότερο οικονομικό πλαίσιο της εποχής που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε αρνηθεί να καταβάλλει το χρέος που βρισκόταν στα χέρια ομολογιούχων, τραπεζικών οργανισμών και μεγάλων εταιριών, απλώς αναζητούσε έναν συμφέροντα διακανονισμό. Αυτός επιτεύχθηκε το 1937, όταν ο Μεταξάς μετά από Αγγλικές πιέσεις, ήρθε σε τελική συμφωνία με τους διεθνείς οίκους που είχαν δανείσει την Ελλάδα για την καταβολή σε δόσεις των οφειλόμενων χρημάτων, τερματίζοντας την τελευταία εκκρεμότητα που παρέμενε από την χρεοκοπία του 1932. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Αγγλική κυβέρνηση στήριξε τον Μεταξά στην διαπραγμάτευση, προσπαθώντας να μειώσει τις υπερβολικές απαιτήσεις των Βρετανών ομολογιούχων που διέθεταν και το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού Χρέους.
Επίλογος - Οι επιπτώσεις της χρεοκοπίας στους Φιλελεύθερους και οι ευθύνες του Ελευθερίου Βενιζέλου
Την εποχή εκείνη η μάχη της δραχμής, εκτός από οικονομικό χαρακτήρα είχε και συμβολικό καθώς πιθανή έξοδος από τον κανόνα του χρυσού θα εκλαμβανόταν από την κοινή γνώμη ως Εθνική αποτυχία, κάτι που έγινε. Ο μύθος και το αλάθητο του Βενιζέλου ξεθώριασαν, η πολιτική επιρροή των Φιλελευθέρων μειωνόταν σταθερά, ενώ ακόμη και πρόσφυγες στρέφονταν οριστικά προς τους «Λαϊκούς» του Τσαλδάρη. Πολιτευτές των Φιλελευθέρων με πολιτικές φιλοδοξίες στρέφονταν ανοιχτά κατά του Βενιζέλου, του οποίου οι σχέσεις με τους αρχηγούς των υπολοίπων μικρών Βενιζελογενών κομμάτων επιδεινώθηκαν περισσότερο από ποτέ.
Γενικώς η Ελληνική Ιστοριογραφία στο μεγαλύτερο μέρος της, αντιμετωπίζει ευνοϊκά τον Βενιζέλο υπερτονίζοντας τις επιτυχίες του και συσκοτίζοντας η υποβαθμίζοντας τις αποτυχίες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της χρεοκοπίας του 1932 την οποία ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν, σε αντίθεση π.χ. με την χρεοκοπία του Τρικούπη. Αναμφίβολα, θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό να προβλέψει την επερχόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όταν αναλάμβανε την διακυβέρνηση το 1928. Παρ΄ όλα αυτά, θεωρούμε πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει ο ίδιος μεγάλες ευθύνες για την Ελληνική χρεοκοπία. Το πρώτο του μεγάλο λάθος ήταν ότι αύξησε υπέρμετρα τον εξωτερικό δανεισμό, για να χρηματοδοτήσει μακρόπνοα κρατικά επενδυτικά έργα τα οποία όμως, όπως φάνηκε, δεν απέδωσαν τα έσοδα που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα, ώστε το κράτος να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Το δεύτερο και ομολογουμένως πολύ σημαντικό σφάλμα του Βενιζέλου, είναι ότι ενώ έβλεπε το μέγεθος της διεθνούς οικονομικής κρίσης και την αδυναμία της δραχμής να διατηρηθεί στον «κανόνα του χρυσού», συνέχισε με πείσμα την αδιέξοδη αυτή πολιτική, χωρίς να δίνει σημασία στις συμβουλές πολλών Ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών, αλλά και της αντιπολίτευσης. Αναμφίβολα η επιμονή του εκτός από πολιτικά κίνητρα είχε και κοινωνικά καθώς προσπαθούσε να προστατέψει τους μικρούς καταθέτες και το τραπεζικό σύστημα. Η πολιτική αυτή όμως, εξάντλησε τα συναλλαγματικά αποθεματικά του κράτους, ενώ εμπόδιζε την αναθέρμανση των εξαγωγών μέσω μιας υποτίμησης της δραχμής που φάνηκε στην συνέχεια ότι ήταν το κλειδί για την ανάκαμψη.
Τέλος, παρά το αδιαμφισβήτητο διεθνές κύρος που είχε χάρις την επιθετική εξωτερική πολιτική που είχε ακολουθήσει, ο Βενιζέλος απέτυχε να πείσει τους Συμμάχους της Ελλάδας και τα μέλη της Κοινωνίας των Εθνών για την απόλυτη ανάγκη οικονομικής στήριξης που υπήρχε στην Ελληνική οικονομία και να εξασφαλίσει ένα μεγάλο δάνειο που θα έσωζε (προσωρινά ίσως) την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Ο Βενιζέλος με υπερβολική αυτοπεποίθηση στις ικανότητες του υποτίμησε το μέγεθος των προβλημάτων και δεν κατάλαβε το βάθος της κρίσης ώστε να αναπροσαρμόσει εγκαίρως την κρατική πολιτική. Δεν επέδειξε ευελιξία στις αρχές του 1932 όταν ακόμη υπήρχε χρόνος για να διασωθεί η χώρα, εμπεδώνοντας ένα κλίμα ανασφάλειας και αμφιβολίας στην Ελληνική οικονομία που προοδευτικά ελαχιστοποίησε την οικονομική δραστηριότητα μεταφέροντας τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Από το σημείο εκείνο η χρεοκοπία πλέον ήταν θέμα χρόνου.
ΠΗΓΕΣ
-Γρηγόριος Δαφνής, Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων, Εκδόσεις Κάκτος
-Μαρκ Μαζάουερ, Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του μεσοπολέμου, Εκδόσεις ΜΙΕΤ
-Κωνσταντίνος Βεργόπουλος (από Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τ ΙΕ΄), Η Ελληνική οικονομία από το 1926 έως το 1935, Εκδόσεις "Εκδοτική Αθηνών"
-Αλέξης Φραγκιαδής, Ελληνική Οικονομία 19ος - 20ος αιώνας, Εκδόσεις Νεφέλη
-Θάνος Κονδύλης, Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Ελλάδα (1928-1932), Εκδόσεις Ίαμβος
-Ηλίας Βενέζης, Χρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος
-Φοίβος Οικονομίδης, Η Ελληνική χρεοκοπία του 1932, (άρθρο στην Ελευθεροτυπία φύλλο 6ης Νοεμβρίου 2011)
~
***  Η απαράμιλλη γερμανική λογική και πρακτική
germania
 -  Ιωάννης Α. Κολομβάκης Ταξχος (ΕΠ) ε.α. Μηχ/κος Δικτύων-MSc
 Μακροσκοπική αναδρομή στα κύρια γεγονότα της τελευταίας 5ετίας μας βοηθά να διακρίνουμε πρόσωπα και ενέργειες που «ξεχώρισαν» από το μέσο όρο της καταθλιπτικής μετριότητας της κυβερνητικής πρακτικής απραξίας. Οι αχυράνθρωποι της διαπλοκής καταγεγραμμένοι σε λίστες στα αρχεία των πάσης φύσεως μυστικών υπηρεσιών, εταιρειών και τραπεζικών ιδρυμάτων της βόρειας γηραιάς ηπείρου, πρωταγωνιστούν στο θέατρο του πολιτικού παραλόγου.
Ταυτόχρονα στο κομματικο-πολιτικό αλαλούμ της ταλαίπωρης πατρίδας μας, αποκαλύπτονται σταδιακά όλοι όσοι οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια της παρακμής και της οικονομικής δουλείας, καταγράφοντας σειρά αποκαλύψεων που έγιναν και βιβλία όπως αυτό του κ. Π. Ρουμελιώτη. Το άγνωστο παρασκήνιο της προσφυγής στο «μηχανισμό» διαμελισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας του ΔΝΤ, η καταστροφική στάση Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, σε συνδυασμό με τους μυστικούς χειρισμούς Παπανδρέου – Στρος Καν και τα σχέδια της τρόϊκας για τον πλειστηριασμό των ελληνικών επιχειρήσεων και την παράδοσή τους στου ξένους, συνάδουν με την στάση βαρβαρότητας των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα και τους Έλληνες.
Η εικόνα συμπληρώνεται από φαιδρά πρόσωπα που λειτουργούν δίκην παρέας, στο ύφος και πνεύμα της λογικής των «γυμναστηρίων» με κανό και ποδήλατα, ή των «αναψυκτηρίων» της Πάρου, μετακινούμενοι με κυβερνητικά αεροπλάνα, ασκούν μονολιθική ή/και δόλια πολιτική εξουσία, καλυπτόμενοι στο απυρόβλητο των νομικών τεχνουργημάτων που έχουν «νομοθετήσει» οι δικονομικοί καρχαρίες και συνταγματικοί ρινόκεροι.
Ανιστόρητοι κι εξαγορασμένοι διαχειριστές κρατικών κεφαλαίων, ασκούν οικονομικό τυχοδιωκτισμό, που τους αποφέρει τεράστια κέρδη σε παράγωγα κρατικών ομολόγων, CDS και συναφών προϊόντων, σε λίγες μόνο μέρες ή/και ώρες.
Ταυτόχρονα οι αποκαλύψεις για τα 510 δις € που χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία που κατέχει η Ελλάδα για τις απαράγραπτες νομικά γερμανικές οφειλές, αποτελούν διεθνώς νομικά αδιανόητο, για να κρατούν κλειστή την υπόθεση στο «συρτάρι».
Η απαράμιλλη γερμανική λογική και πρακτική συνιστά διαχρονικά ένα παγκόσμιο φαινόμενο εκβιασμού και βαρβαρότητας προς την Ελλάδα και τις χειραγωγούμενες κυβερνήσεις της, που επαναφέρει στη μνήμη μας τη διαχρονική εχθρική και βάρβαρη στάση των Γερμανών απέναντι στους Έλληνες σαν λαός και σαν κουλτούρα.
Αντιγράφοντας από το βιβλίο «Ποια Τουρκία; ποιοι Τούρκοι;» του Στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη PhD, Μέρος ΣΤ’, Ε’ Περίοδος (1919-1923), σελ.303, ανατρέχω στη διαχρονικά ανθελληνική γερμανική πρακτική:
[ Καθοδηγητής των Τούρκων Γερμανός Συνταγματάρχης φον Σάντερς] [Με έμπνευση του Γερμανού συνταγματάρχη φον Σάντερς, ο οποίος τιμήθηκε για τις «υπηρεσίες» του στο σουλτανάτο με τον τίτλο του πασά, οι Τούρκοι στρατολόγησαν το μη στρατευμένο αντρικό πληθυσμό των ελληνορθόδοξων της Μικρασίας, εκτός από τους γέρους, τους πολύ άρρωστους και τα μικρά παιδιά έστειλαν τους άντρες σε στρατόπεδα εργασίας διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα, σε απομακρυσμένες βέβαια από τις εστίες τους περιοχές.
Εκεί τους ανάγκαζαν να σπάζουν πέτρες 12 ώρες τη μέρα, να φτιάχνουν στρατιωτικούς δρόμους, να τρώνε ότι περίσσευε από τα . . . ζώα (άλεθαν την τροφή και τη μοίραζαν στο συσσίτιο σαν φόρμες ψωμιού) και να κοιμούνται στην ύπαιθρο.
Εξοντωτικές ναζιστικές συνθήκες, για τις οποίες ο σατανικός φον Σάντερς υποστήριζε το εξής: «Σας διαβεβαιώνω ότι οι παγωνιές και το κρύο του χειμώνα, οι βροχές και η μεγάλη υγρασία, ο ήλιος και η τρομερή ζέστη του καλοκαιριού, οι αρρώστιες του εξανθηματικού τύφου και της χολέρας, οι κακουχίες και η ασιτία θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα που λογαριάζετε εσείς με το δικό σας σχέδιο, δηλαδή να τους ξεκαθαρίσετε με σφαγές.
Με το σύστημα που σας προτείνω ο θάνατός τους είναι βέβαιος. Αλλά πριν πεθάνουν θα μας αποφέρουν τις πολύτιμες για το έθνος υπηρεσίες τους. Επιπλέον, οι γυναίκες τους δε θα γεννούν, κι έτσι θα λυθεί το δημογραφικό σας πρόβλημα, ενώ η μισητή κι άτιμη αυτή ράτσα θα ξεκληριστεί και θα χαθεί για πάντα σε μια γενιά, κι εσείς θ’ αποκτήσετε μια συμπαγή τουρκική ομοιογένεια που θα δώσει στο έθνος σας νέα δύναμη. Και μην ξεχνάτε βέβαια τις περιουσίες και τα κτήματα που θ’ αφήσουν οι «Γιουνάν» μετά το χαμό τους, που θα περάσουν στο Δημόσιο, δηλαδή σε σας όλους. . .»]
Ενδεικτικά και συνοπτικά αναφέρεται η θηριώδης φύση των ναζιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής 1941-44.
Άνδρες της Βέρμαχτ συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους, σε πόλεις και χωριά απανταχού της Ελλάδος, διαχωρίζουν τους άντρες ηλικίας 16-69 χρόνων και δίνουν στα γυναικόπαιδα 2ωρη διορία να συγκεντρώσουν «όσα κινητά πράγματα δυνηθώσι». Ακολουθεί η εκτέλεση, «ομαδικώς και δι' αυτομάτων όπλων», όλων των συλληφθέντων αντρών των χωριών και πυρπόληση όλων των σπιτιών τους.
Γερμανοί μαζί με διάφορους Ταγματασφαλίτες (δηλαδή ένοπλους Έλληνες που συνεργάζονταν με τους Ναζί) υπό την διοίκηση των Ανώτερων Αρχηγών των SS και της (γερμανικής) αστυνομίας στην Ελλάδα, όπως οι Γιούργκεν Στρούπ και Βάλτερ Σιμάνα, συγκεντρώνει με βάση καταλόγους που είχαν συντάξει οι «ταγματασφαλίτες» ή «γερμανοτσολιάδες» (δηλαδή οι γερμανόφιλοι Έλληνες ένοπλοι ρουφιάνοι) και εξοντώνει δια φρικτών βασανισμών όσους αντιστέκονταν στον κατακτητή.
Σε άλλες περιπτώσεις συλλαμβάνει και κρατά ως ομήρους πολλούς Έλληνες πατριώτες με σκοπό, αφενός την κατατρομοκράτηση του λαού, αλλά και η άσκηση εκβιασμού, ώστε συγγενείς και φίλοι των κρατουμένων, να καταταχθούν στα προδοτικά Τάγματα Ασφαλείας και να συνεργαστούν με τους κατακτητές.
Χιλιάδες Ελλήνων εξοντώθηκαν από τους Γερμανούς με δόλιο και βίαιο τρόπο στην περίοδο της κατοχής. Οι κατακτητές σπέρνουν το θάνατο χωρίς διάκριση και χωρίς κανένα έλεος. Ξεκοιλιάζανε έγκυες, λογχίζανε βρέφη αβάπτιστα και νήπια, ανήλικες κοπέλες, γέροντες κι οι γερόντισσες. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, μετατρέπουν τα πάντα σε κόλαση σπέρνοντας το αίμα, τη φρίκη και το θάνατο και αφήνοντας πίσω τους μόνο θύματα.
Η ύπαιθρος και η κτηνοτροφία, καταστράφηκαν ολοσχερώς από τη ναζιστική βαρβαρότητα. Η σφαγή συνοδεύτηκε από λεηλασία και αρπαγή χιλιάδων γιδοπροβάτων και αγροτικών περιουσιών. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο και όταν η τραγωδία ολοκληρώθηκε απέμειναν σωροί ερειπίων που κάπνιζαν και κατακρεουργημένα πτώματα που επί μήνες παρέμειναν άταφα. Η ναζιστική βαρβαρότητα σημείωσε νέο ρεκόρ. Οι δολοφόνοι των SS, κατασφάξανε ακόμα και έγκυες γυναίκες, γέροντες, μικρά παιδιά και μωρά. Για αυτά τα απάνθρωπα εγκλήματα, ο Γερμανός Στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι που ήταν ο υπεύθυνος τιμωρήθηκε μόνο με 15 χρόνια φυλάκιση, από τα οποία εξέτισε μόνο τα 3. Ο σφαγέας της Κλεισούρας ήταν ο συνταγματάρχης Karl Schümers (Καρλ Σύμερς), διοικητής του 7ου Συντάγματος της 4ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των SS.
Οι τρομερές κτηνωδίες εξελίσσονται σε λίγες ώρες. Μπαίνουν στα σπίτια και αρπάζουν ό,τι βρουν, καταστρέφουν, καίνε, βρίζουν και χτυπούν γυναικόπαιδα. Η συγκεκριμένη ναζιστική κτηνωδία έχει μείνει στην ιστορία.
Η σημερινή διαδραματιζόμενη άλλου είδους γενοκτονία, είναι πολύμορφη και πολυεπίπεδη. Έτσι βλέπουμε τους προβατόσχημους λύκους να συμβουλεύουν τα μικρά πρόβατα δηλ. την νεολαία μας να φύγει από το ελληνικό μαντρί και να πάει σε ξένες στάνες για να τα καταπιούν εκεί με την ησυχία τους. Δηλαδή όπως μας φαίνεται πρόκειται για ένα νέο παιδομάζωμα με στοιχεία νεογενιτσαρισμού. Στην δεκαετία του 90 όταν οι πολυπράγμονες - δεξαμενές σκέψης και τα πειθήνια ντόπια όργανά τους σχεδίαζαν το ευτυχισμένο μέλλον μας, το κύριο θέμα συζήτησης και απασχόλησης τους ήταν και το εξής: Γιατί οι Έλληνες έχουν την μανία να σπουδάζουν τα παιδιά τους, πολλές φορές και με στερήσεις? Αυτόν τον γρίφο δεν μπορούσαν να τον λύσουν γιατί τους χαλούσε ευρύτερους σχεδιασμούς. Ακόμη και σήμερα και με αυτά τα χάλια η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ τους είναι κάρφος στις σκοτεινές επιδιώξεις τους.
Ο Ελληνικός πολιτισμός προσομοιάζει με ένα τεράστιο πολιτιστικό χωνευτήρι, που διαχρονικά στα γρανάζια του διαλύει όλες τις βαρβαρικές τάσεις, συνήθειες κι επεκτάσεις.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν μόνο τα λιμάνια και τα αεροδρόμια ή τον ορυκτό μας πλούτο, αλλά θέλουν και το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί γνωρίζουν ποια θα είναι η τύχη των σχεδίων τους, όταν απέναντι τους έχουνε νέους ΕΛΛΗΝΕΣ αληθινά μορφωμένους και αποφασισμένους για όλα. Γιατί γνωρίζουν ότι είναι η μοναδική νεολαία στην οποία εξάντλησαν όλους τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς και τις τεχνικές επεμβάσεις ψυχοπνευματικής αλλοίωσης και αυτό που πέτυχαν τελικά ήταν να κατακλυσθούν τα κοινωνικά δίκτυα του διαδικτύου με πρωτόγνωρο μεράκι αναζήτησης μέσα από τον αυθεντικό δρόμο της Παράδοσης για τα νάματα της αληθινής ΡΩΜΙΩΣΥΝΗΣ και τις πηγές της καθαρής Ελληνικής Ιστορίας.
Το ακολουθούν κείμενο είχε δημοσιευτεί σε αγγλική εφημερίδα και αναδημοσιεύτηκε από το «Άστυ» της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου 1898, μία ημέρα μετά την ψήφιση του νόμου περί του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου της Ελλάδος.
«Η Θεσσαλία, σκλαβωμένη στους Τούρκους από τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, θα απελευθερωθεί μόλις η Ελλάδα καταβάλει τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία… Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία εγγυώνται τη συγκεκριμένη ελληνική οφειλή και μας δανείζουν για να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας…
Οι τρεις χώρες έχουν τη μορφή ναυτών, που αναφωνούν θυμωμένοι προς τον Τούρκο: «Αρκεί! Παλιάνθρωπε! Πάρε τον παρά σου και άφησε το κορίτσι»! Το αναγκαστικό αυτό δάνειο έσφιξε ακόμη περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων…
Οι δανειστές των Ελλήνων, με πρώτη τη Γερμανία, τα ήθελαν όλα απ’ την Ελλάδα. Τι έγραφε ο Γ. Σουρής στον «Ρωμιό» και το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης για τον πιο επαίσχυντο νόμο που ψηφίστηκε ποτέ, μέχρι σήμερα, καθώς, στην ουσία, εκχωρούσε σε 6 ξένες δυνάμεις την εθνική κυριαρχία.
Η διεθνής εποπτεία, όπως κομψά ονομάζεται η ουσιαστική εκχώρηση αρμοδιοτήτων, όχι μόνο οικονομικών, αλλά στην ουσία πολιτικών, στην τρόικα, με αφορμή τις ελληνικές οφειλές προς κράτη και ιδιώτες κερδοσκόπους, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα.
Πριν από σχεδόν 114 χρόνια τον Φεβρουάριο του 1898, η Ελλάδα έμπαινε σε διεθνή οικονομικό έλεγχο, εξαιτίας της χρεοκοπίας του 1893, των τεράστιων οφειλών από τα δάνεια σχεδόν όλου του 19ου αιώνα στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής αλλά και στους ιδιώτες, τράπεζες και φυσικά πρόσωπα. Ο νέος διεκδικητής ελληνικού χρήματος ήταν η Τουρκία, νικήτρια του σύντομου ελληνοτουρκικού πολέμου, του επιλεγόμενου ατυχή, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1897, που ακολούθησε την ελληνική κατοχή της Κρήτης. Η Ελλάδα βρέθηκε σε απόλυτη απομόνωση. Οι δανειστές πίεζαν να πάρουν όλα τα ποσά που είχαν δανείσει, η Τουρκία αξίωνε την άμεση καταβολή της αποζημίωσης των 95 εκατομμυρίων χρυσών φράγκων που είχε αναγκαστεί η Ελλάδα να συμφωνήσει ότι θα πλήρωνε, με βάση τη συνθήκη ειρήνης του Σεπτεμβρίου του 1897, την οποία επέβαλαν οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής.
Στο άρθρο 2 της συνθήκης προβλεπόταν πως η καταβολή της αποζημίωσης δεν θα καθυστερούσε την ικανοποίηση των παλαιών δανειστών της Ελλάδος και προέβλεπε την ίδρυση επιτροπής Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου από αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Αυστρία).
Η Επιτροπή αυτή θα βρίσκονταν μονίμως στην Αθήνα και θα επέβλεπε την τήρηση των συμφωνιών, την εξόφληση των δανειστών της Ελλάδας και την καταβολή της αποζημίωσης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία!
Η συμφωνία την οποία αναγκάστηκε να υπογράψει η Ελλάδα προέβλεπε επίσης ρήτρα σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα όφειλε να εξασφαλίσει την ψήφιση των όρων της από την ελληνική βουλή!
Οι εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων, προστάτες στην ουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και των δικών τους συμφερόντων, εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 1897, πριν καν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από την ελληνική βουλή, το οποίο οι ίδιοι συνέταξαν! Και από τις 21 Φεβρουαρίου 1898, όταν το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τους όρους της συνθήκης και τους έκανε νόμο (όπως είχε… προαναγγελθεί από τη συνθήκη ειρήνης του Σεπτεμβρίου του 1897), εγκαταστάθηκαν πλέον κανονικά και με το νόμο περίπου ως κυβερνήτες στη χώρα… Οι σκληροί Γερμανοί…
Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, μετέπειτα Ύπατος Αρμοστής Κρήτης και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είχε διαδεχθεί τον Σεπτέμβριο τον παραιτηθέντα Θεόδωρο Δηλιγιάννη, προσπάθησε να πετύχει μείωση της ξένης επέμβασης στη διοίκηση της χώρας. Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί κλπ, το συζητούσαν, αλλά η Γερμανία του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄, που είχε τη σκληρότερη στάση, δεν το δέχτηκε.
Η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου, όπως ονομαζόταν, ανέλαβε καθήκοντα οικονομικής διαχείρισης, αλλά στην ουσία πολιτικής διοίκησης, αφού αποφάσιζε και για τις προσλήψεις, τις προαγωγές και τις μεταθέσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ έλεγχε και υπέγραφε ακόμη και την αλληλογραφία!!!
Τα δάνεια που όφειλε η Ελλάδα χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την παλαιότητα τους και υπολογίστηκε τόσο ο τόκος για τα 4 χρόνια της πτώχευσης, από το 1893.
Τα δάνεια σε καιρό πτώχευσης η Ελλάδα δεν τα αναγνώριζε, αλλά φυσικά οι αποφάσεις δεν ήταν πλέον δικές της… «Διευκολύνθηκε» για την περίοδο αυτή με το να χρεωθεί ένα πιο χαμηλό επιτόκιο…
Επιβλήθηκε επίσης νέα ισοτιμία της δραχμής ως προς τα ξένα νομίσματα, που φυσικά ήταν ευνοϊκή για τους δανειστές, ενώ αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση το δικαίωμα να κόψει χρήμα στο ελληνικό νομισματοκοπείο.
Στην ουσία καταργήθηκε η ελληνική κυβέρνηση και καταλύθηκε η εθνική κυριαρχία.
Οι Έλληνες είχαν μπει επίσημα σε μια μορφή διεθνούς κατοχής. Φυσικά ο Ελληνικός στρατός υπήρχε μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν υπήρχαν πόροι για την συντήρηση του, δεν αγοραζόταν πολεμικό υλικό, δεν γίνονταν ασκήσεις και η στρατιωτική θητεία είχε ελαχιστοποιηθεί.
Η πρώτη απόφαση που πήρε αφορούσε στην εκμετάλλευση των βασικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας ώστε τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για τα δάνεια.
Έτσι στους ξένους επιτηρητές εκχωρήθηκαν: τα κρατικά μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιοχάρτων, σμύριδας, τσιγαρόχαρτου (θα απέφεραν, όπως υπολογίστηκε, 12.300.000 δραχμές, ο φόρος καπνού (6.600.000 δρχ.), τα τέλη χαρτοσήμου (10.000.000 δρχ.) και οι δασμοί του τελωνείου Πειραιά (10.700.000 δρχ.).
Το εναλλακτικό σχέδιο, αν δεν γινόταν δυνατή η είσπραξη των ποσών αυτών, προέβλεπε την εκχώρηση των δασμών από τα τελωνεία, Λαυρίου (πρόβλεψη για είσπραξη 1,5 εκατ. δραχμών), Πατρών (2,4 εκατομ.), Βόλου (1,7 εκατομ.), Κέρκυρας (1,6 εκατομ.).
Όταν λειτούργησε η επιτροπή του Ελέγχου, οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις χορήγησαν νέο δάνειο 170.000.000 χρυσών φράγκων ώστε η Ελλάδα να πληρώσει την πολεμική αποζημίωση στην Τουρκία για την πολεμική της ήττα και να αντιμετωπίσει το τρέχον υψηλό της έλλειμμα.
Μας χορήγησαν δηλαδή δάνειο για να δυσχεράνουν ακόμη
περισσότερο την ελληνική θέση, καθώς το επιτόκιο ήταν αρκετά υψηλό. . . Ένα μεγάλο μέρος των εσόδων συλλέγονταν από την «Εταιρεία Διαχειρίσεως Μονοπωλίων», η οποία ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ».
Έλληνες γρηγορείτε! «Μελέτει το παν – Ακούων όρα – Γνούς πράττε».
~
***  Γερμανία, Grexit και BRICS
economist
Ιωάννης Α. Κολομβάκης 
Ταξχος (ΕΠ) ε.α. 
Μηχ/κος Δικτύων – MSc ikolomvakis@yahoo.gr
  -  Την ίδια ώρα όλοι εμείς στην Ευρώπη «διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο». Συμπεριφερόμαστε σαν «μπρίκια» σε παρακμιακό καφενέ της βαρβαρικής (ή/και βαυαρικής) υποκουλτούρας, των αριθμητικών δεδομένων στα ηλεκτρονικά «μπακαλοτέφτερα» των διεθνών τοκογλύφων, αργυραμοιβών και μαυραγοριτών οικονομικών δολοφόνων.
Η Γερμανία δεν θέλει να υπάρξει ένα Grexit γιατί, αν συμβεί αυτό, τότε θα αρχίσει το ξήλωμα του «πουλόβερ» και η διάλυση της Ευρωζώνης, το οποίο για το Βερολίνο θα ήταν καταστροφικό, όχι από άποψης οικονομικής, αλλά πολιτικής.
Αυτά επισημαίνει ως συμπέρασμα σε ανάλυση της η γνωστή αμερικανική δεξαμενή σκέψης (think tank) Stratfor, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως στο γεγονός αυτό ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί λύση στο δημοσιονομικά πρόβλημα και στο πρόβλημα ρευστότητας.
Σύμφωνα με το Stratfor μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση πραγματοποίησε ένα τεστ για τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο Grexit και διαπίστωσε ότι δεν θα ήταν τόσο επιβλαβές όσο στην περίπτωση του 2011. Τότε, δηλαδή, που οι ξένοι δεν είχαν ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα, κάτι στο οποίο τους βοήθησε ο ΓΑΠ, υπογράφοντας το πρώτο μνημόνιο κι αλυσοδένοντας την Ελλάδα στο ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το Stratfor, διαφαίνεται πως το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό και επισημαίνει ότι «η Γερμανία δεν αντέχει μια αποχώρηση από την Ευρωζώνη, ούτε αντέχει χώρες να αποχωρούν από αυτή». Αυτό δεν είναι άποψη μόνο του Stratfor, αλλά επιβεβαιώνεται από ακόμη μία πλευρά, καθώς τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, συνεπάγεται ταυτόχρονα και διάλυση της Ευρωζώνης.
Αμέσως την Ελλάδα θα ακολουθούσαν κι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία και ο πολιτικός αντίκτυπος για την Γερμανία θα ήταν τεράστιος, αφού θα φέρει πέρα ως πέρα την ευθύνη της διάλυσης του κοινού νομίσματος λόγω της ηγεμονικής θέσης που επιχειρεί να χτίσει χρόνια τώρα, επιβάλλοντας την πολιτική της στην ΕΕ.
«Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται ένας συμβιβασμός και επομένως η ελληνική κυβέρνηση σε ένα βαθμό βασίζεται σε αυτό», σημειώνει το Stratfor και προβλέπει πως τελικά θα υπάρξει μια συμφωνία και ότι η Ελλάδα θα συμπληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης έως το τέλος Ιουνίου. Για το τι θα ακολουθήσει μετά και πόσο εύκολα θα είναι τα πράγματα για την ελληνική κυβέρνηση, κανείς δεν το γνωρίζει. Το Stratfor καταλήγει στην ανάλυσή του αναφέροντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην ανάγκη που έχει η Γερμανία για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Θα ήταν άλλωστε πολιτικό λάθος να μην το πράξει αυτό η κυβέρνηση όταν και οι δανειστές εκβιάζουν χρησιμοποιώντας ασφαλώς και τα εγχώρια ΜΜΕ με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στάση πληρωμένων και πολλά άλλα.
Με αυτά έκαναν την κυβέρνηση του Σαμαρά-Βενιζέλου να υποχωρήσει και να εφαρμόσει μία πολιτική που ισοπέδωσε την ελληνική κοινωνία.
Με τον ίδιο τρόπο τώρα επιχειρούν να δεσμεύσουν με μνημονιακά μέτρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Άλλο «μπρίκια» κι άλλο BRICS
Την ώρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, λόγω Ελλάδος και Ουκρανίας, μια άλλη στρατηγική σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς αλαλαγμούς και τυμπανοκρουσίες των πάσης μορφής και προελεύσεως Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης – Ενημέρωσης (βλ. ΜΜΕ), ανάμεσα στους αποκαλούμενους «BRICS» δηλ. Brazil, Russia, India, China, South Africa, κατά την οποία αποφάσισαν τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου οίκου αξιολόγησης, στην πορεία δημιουργίας μιας νέας τράπεζας επενδύσεων.
Η παραπάνω προσπάθεια εστιάζει στη κοινωνική ανασυγκρότηση κρατών με εργαλεία όπως η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης NDB, που διαθέτει αρχικό κεφάλαιο πολλών δεκάδων δις $ κι έχει στόχο τη χρηματοδότηση έργων υποδομών και βιώσιμης ανάπτυξης κατ’ αρχάς σε χώρες μέλη της ομάδος και μελλοντικά σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργώντας ένα ισοδύναμο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Πέραν αυτού, δημιουργούν κι ένα ισοδύναμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) [βλ. International Monetary Fund – IMF], με την ονομασία Έκτακτο Κοινό Αποθεματικό Ταμείο (CRA), το οποίο έχει σκοπό να λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας για τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας.
Ο «πολυπολικός» κόσμος του 21ου αιώνα, παρουσιάζει ρευστότητα ηφαιστειακού μάγματος που διαμορφώνεται χωρικά και χρονικά ανάλογα με το περιβάλλον το οποίο συναντά ή συναντιέται.
Η περσινή δήλωση – διακήρυξη του Κινέζου προέδρου Σι Τζιν Πινγκ ότι «η χώρα του θα σταματήσει να αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως βασική στρατηγική της προτεραιότητα και θα επικεντρωθεί στις γειτονικές της χώρες της Ασίας και τους εταίρους της στον όμιλο BRICS», βλέποντας την Γηραιά Ήπειρο να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην παρακμή της ύφεσης, της λιτότητας και της ανεργίας, σηματοδοτεί τη νέα στάση και πορεία της Κίνας στη διεθνή γεωπολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα.
Επιπλέον, δεσμεύθηκε να διαθέσει περί τα 40 δις $ στη διάνοιξη νέων «δρόμων του μεταξιού», τουτέστιν δικτύων και υποδομών σιδηροδρόμων, λιμένων, αεροδρομίων και ενεργειακών αγωγών, που θα συνδέουν την Κίνα με την Κεντρική Ασία, την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Τι κάνουμε
Η έλλειψη συνείδησης αντίστασης, αλλά και συνείδησης ποιότητος, υποδηλώνει την έμμεση ή/και άμεση συναίνεσή μας σ’ αυτά που έντεχνα και μεθοδευμένα μας διοχετεύουν. Προοδευτικά έχουμε διαφθαρεί και αποκοιμηθεί. Πρέπει να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο μας και να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για το θείο και πατρογονικό δικαίωμά μας. Την ελευθερία μας. Την ελευθερία του Ρήγα Φεραίου ή του Νίκου Καζαντζάκη. Την διανοητική ελευθερία, που επιτρέπει στο νου «να συλλογάται καλά, όταν συλλογάται ελεύθερα».
~
***  Τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και το Μαυσωλείο του Λένιν
agia barbara
Αντώνης Κρούστης
Η Αγία Βαρβάρα έζησε το 3ο αιώνα μ.Χ. και εφονεύθη δια αποκεφαλισμού από τον ίδιο της τον πατέρα, όταν αυτός, ως ειδωλολάτρης, πληροφορήθηκε την αφοσίωση της στον Χριστιανισμό.
Τώρα, αν η εκκλησία τότε έπαιρνε το μαρτυρικό της σκήνωμα και το ταρίχευε, το άλειφε με ειδικές ουσίες για να μην αλλοιώνεται και δημιουργούσε ένα τόπο λατρείας που θα έκοβε εισιτήριο για να το προσκυνούν οι «αφελείς» πιστοί, τότε θα είχε κάθε λόγο ο Φίλης και η αθεϊστική παρέα του που υπαινίσσεται την κυβέρνηση, να ομιλεί για εμπορευματοποίηση των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, τα οποία ετέθησαν σε δημόσιο προσκύνημα μετά από 6 αιώνες.
Αντ'αυτού θα ήθελα να πληροφορήσω ότι το νεκρό σώμα του επαναστάτη Λένιν που πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο σαν επιπλοκή της σύφιλης που είχε κολλήσει, το βαλσάμωσαν και το τοποθέτησαν σε ένα Μαυσωλείο στην Μόσχα όπου για 90 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται έναντι εισιτηρίου.
Τα ιδεοληπτικά ανθρωπάκια του Μπολσεβικισμού δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά αφαίρεσαν τον εγκέφαλο του Λένιν από το υπόλοιπο νεκρό σώμα του και ανάθεσαν στο γνωστό Γερμανό επιστήμονα νευρολογίας Όσκαρ Φογκτ να μελετήσει τον εγκέφαλο του Λένιν για να εντοπίσει την ακριβή θέση των κυττάρων του εγκεφάλου που είναι αρμόδια για τη μεγαλοφυΐα. Βεβαίως η μορφολογία του εγκεφάλου δεν απέδειξε καμία συσχέτιση με την ιδιοφυΐα του ανδρός, παρόλες τις προσπάθειες εκμαίευσης ευνοϊκού αποτελέσματος.
Μέχρι σήμερα η σορός του φυλάσσεται στο μαυσωλείο όπου επιστήμονες - συντηρητές ελέγχουν το σώμα του δύο φορές την εβδομάδα για τυχόν φθορά. Κάθε 18 μήνες μεταφέρεται σε ένα εργαστήριο κάτω από το μαυσωλείο του, εξετάζεται και βυθίζεται σε χημικές ουσίες για συντήρηση.
Κύριε Φίλη δεν είμαι ένας ακραιφνής αντικομμουνιστής , αλλά ένας βαθειά αντι-υποκριτής. Με την υποκρισία αυτή συγκρούστηκε η Μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα και έχασε την ζωή της.
~
***  Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ… Ο ΣΟIΜΠΛΕ ΞΕΧΝΑΕΙ!!!
soible
- του Χρήστου Χατζηαναστασίου
Ιδρυτή Ελλήνων Πολιτεία
*Πτυχιούχου Πολιτικών Επιστημών
Παντείου Πανεπιστημίου  Η πιθανότητα ενός πιστωτικού γεγονότος ολοένα και αυξάνει για την Ελλάδα και όλα κρέμονται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Η Ευρώπη έχει προ πολλού χάσει την ταυτότητα της και παρά το γεγονός ότι μπορεί να βρει τη λύση όσο υποκύπτει στα θέλω των «αγορών» το μόνο που έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια είναι να αγοράσει χρόνο!!
Σε κάθε Εurogroup εκδίδεται και μια σχετική απόφαση που ισχυροποιεί την ΕΕ και αποδυναμώνει την εθνική κυριαρχία όλων των μελών – κρατών. Και όλα αυτά γίνονται συνειδητά σε μια παγκόσμια ανισορροπία όπου ο ανατολικός καπιταλισμός βρίσκεται σε ακμή. Η Ευρωπαϊκή «αγορά» πιεσμένη από προγράμματα λιτότητας αλλά και αιχμάλωτη σε έναν παρηκμασμένο δυτικό καπιταλισμό δείχνει τα δόντια της σε μία χώρα την Ελλάδα, όπου θα έπρεπε να λειτουργήσει με διαφορετικά κριτήρια και εκμεταλλευόμενη την γεωπολιτική της θέση θα μπορούσε να κάνει τέτοια αναπτυξιακά προγράμματα με τα οφέλη να είναι πολλαπλά και πολυσύνθετα. Οι Υπουργοί των Οικονομικών εκλεγμένοι από τους υπηκόους των κρατών – μελών που συνθέτουν την ΕΕ σαφώς και έχουν την υποχρέωση να τηρούν τις δεσμεύσεις των πολιτών που τους εκλέγουν, είναι όμως υποχρεωμένοι στην σκακιέρα των συμφερόντων να μην βάζουν λαούς εναντίον λαών με γνώμονα μόνο τα κέρδη των αγορών. Είναι πολύ εύκολο για κάθε πολιτικό να λέει ψέματα είναι όμως και δύσκολο σε έναν ολόκληρο λαό να του σερβίρεις τα ίδια ψέματα χωρίς να θέλεις να δεις το πρόβλημα στην ουσία του.
Είναι ορισμένες φορές που η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια καθώς η οικονομία τι είναι; Η οικονομία είναι η κυκλική ροή αγαθών, οι συναλλαγές, το εμπόριο κλπ και για όλα αυτά απαιτείται το κεφάλαιο ήτοι δηλαδή το χρήμα. Και τι κάνει η Ευρώπη 5-6 χρόνια τώρα. Συρρικνώνει την Ελληνική αγορά, έχει επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα σε όλα τα μέλη – κράτη και θεωρεί με αυτόν τον τρόπο ότι προστατεύει έτσι την ευημερία των λαών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό και πέρα από τις όποιες αστοχίες που έχει κάνει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θεωρώ ότι οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει τον Ελληνικό σχεδιασμό, αρνείται όμως να τον κατανοήσει και αυτό για να μην χάσει τον στρατηγικό της προσανατολισμό που είναι το μοντέλο της μείωσης της γραφειοκρατίας και ο απόλυτος έλεγχος του πλούτου σε κάθε κυρίαρχη χώρα.
Αν η Ευρώπη γυρίσει τον διακόπτη και με μια απόφαση που θα παρθεί από τα θεσμικά όργανα που την αποτελούν αφήσει στα κράτη – μέλη τις πολιτικές αποφάσεις να τις παίρνουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις χωρίς όμως να παραβιάζονται οι κεντρικές της θέσεις το πιο πιθανό είναι να αλλάξει η ροή της οικονομίας και φυσικά το πιο σημαντικό είναι ότι θα αλλάξει τελείως το μοντέλο ανάπτυξης της έναντι της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ανατολικής αγοράς. Το μεγάλο σφάλμα της Ευρώπης είναι ότι έχει συνδέσει σε ένα νόμισμα διαφορετικών ειδών οικονομίες και αυτό το πράγμα το έχει βαφτίσει «ανταγωνιστικότητα» Δηλαδή για έναν τόνο πορτοκάλια το ισοδύναμο είναι μια μερσεντές. Και όλα αυτά θέλει να τα πετύχει με μηχανισμούς στήριξης χωρίς καν να εξετάσει το είδος στήριξης που πρέπει να παρέχει. Για παράδειγμα αν η ΕΕ στήριζε μόνο την Τουριστική βιομηχανία της χώρας μας τα αποτελέσματα θα ήταν απολύτως θετικά.
Την ίδια ώρα αντί να επικρατήσει η λογική, φαίνεται ότι η σκοπιμότητα κερδίζει του αποτελέσματος. Ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε σε μια δήλωση του με πολιτικό νόημα και πάντα για τα οφέλη της Γερμανίας μιλάει για χρεοκοπία της Ελλάδος. Ξεχνάει ο ίδιος ότι η χώρα μας έχει χρεοκοπήσει από το 2010 εκτός κι αν τα δανεικά έχουν διαφορετική ισχύ για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει να λησμονεί ότι σε ένα πιθανό GREXIT οι παράπλευρες απώλειες ισχύος ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ίδια την ΕΕ και όχι στην Ελλάδα. Οι Έλληνες τα έχουν δώσει πλέον όλα και τίποτα παραπάνω από όσα έχει πάρει η ίδια η Ευρώπη δεν θα την σώσει. Είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο στρατηγικός και οικονομικός σχεδιασμός της Ευρώπης με περισσότερη αυτονομία στα κράτη διαφορετικά πολύ σύντομα θα καταλάβει και η ίδια ότι έχτιζε πάνω στην άμμο.
Είναι χαρακτηριστική επίσης η δήλωση του Σούλτς προ ημερών ότι αν αποχωρήσει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ θα μιλάμε για το τέλος της Ευρώπης. Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών της Ευρώπης μόνο τυχαία δεν το είπε αυτό για τη χώρα μας και ο κύριος Σόιμπλε δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι με μια νέα Ελληνική χρεοκοπία όχι δεν θα ξηλωθεί η Ευρώπη αλλά αυτό το ξήλωμα θα πάρει και την Γερμάνια μαζί. Το μεγάλο λάθος της Γερμανίας είναι ότι έχει συνδέσει τα συμφέροντα της με αυτά της ΕΕ και η παγκόσμια ιστορία έχει πολλά παραδείγματα να μας δείξει για το τέλος των αυτοκρατοριών αν θέλουμε να αποδεχτούμε έναν τέτοιο όρο και για την ΕΕ. Όταν οι απόγονοι και κληρονόμοι του Αλέξανδρου χώρισαν την αυτοκρατορία ήρθε το τέλος. Το ίδιο έγινε δυο αιώνες αργότερα και με την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Αυτό είναι το κυριότερο που δεν πρέπει να ξεχνά ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε από μια χώρα όπου το 60% των πολιτών της ήδη ζει σε συνθήκες φτώχειας έναντι της λογικής της σκοπιμότητας των αγορών και όχι της ευημερίας των λαών!!
~
***  Στις Βρυξέλλες επιστρέφει η ομάδα Χουλιαράκη
brussless1
- Το απόγευμα της Δευτέρας, συνεδρίασε η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και δόθηκαν οδηγίες στην ομάδα Χουλιαράκη που εκπροσωπεί τη χώρα μας στις συνομιλίες στο Brussels Group, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι σήμερα στις Βρυξέλλες. Δεν είναι λίγοι που το χαρακτηρίζουν ως τελική δοκιμασία για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.
Πηγές των δανειστών έδιναν μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις. Εξέφραζαν μέχρι χθες αμφιβολίες για το εάν έχει συντελεστεί επαρκής σύγκλιση, αφήνοντας να εννοηθεί για το λόγο αυτό ότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μπορεί τελικά να ξεκινήσουν ξανά την Τετάρτη και όχι σήμερα.
Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη 3 Ιουνίου θα κριθεί πιθανότατα και το μέλλον του διαπραγματευτικού μοντέλου που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, για να μην αποκτήσει «στενές επαφές» με τους τρεις Θεσμούς -πλην μόνον ex officio ο κύριος Βαρουφάκης.
Αν το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Ομάδας Χουλιαράκη με τους δανειστές δεν κριθεί ικανό να «κλειδώσει» τη συμφωνία με τους δανειστές, την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στείλει και πάλι το δικό της μήνυμα για τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας στη χώρα, καθώς ο Μάριο Ντράγκι έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι δια βίας κρατάει τους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες για να μην κλείσουν τη στρόφιγγα του ELA και για να μη «κουρέψουν» τα ενέχυρα με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες.
Και αν ακόμη το επιτύχει και αυτήν την εβδομάδα, τίποτα δεν εγγυάται πως αυτό θα συμβεί και την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη για το μήνα Ιούνιο. Και αν οι δανειστές δεν πειστούν στο Brussels group να κλείσει όπως-όπως η συμφωνία, τότε το Brussels Group δεν θα έχει χρόνο ούτε και την νομιμοποίηση ίσως να διαπραγματευτεί ζητήματα που συνιστούν «κόκκινη γραμμή» και μεταστροφή της κυβέρνησης για εργασιακά και ασφαλιστικό. Με άλλα λόγια, λένε πηγές κοντά στην δαπραγμάτευση, χωρίς συμφωνία έως την ερχόμενη εβδομάδα τα λεγόμενα «Brussels Groups» ίσως αποτελέσουν σύντομα παρελθόν και η όποια εξέλιξη υπάρξει, θα απαιτεί πολιτικές συνομιλίες και αποφάσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στη χώρα μας.
~
***  ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron για το σχέδιο του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»
AGWGOS1
-   Ενδιαφέρον δείχνει η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, για να συμμετάσχει στο σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑSS ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας πετρελαϊκών δικτύων Transneft Νικολάι Τόκαρεφ.
Μάλιστα, πρόσφατα υπήρξε συνάντηση της ρωσικής πλευράς με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας, στην οποία επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της για την προώθηση του σχεδίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» σύμφωνα με τον κ. Τόκαρεφ.
Την επόμενη χρονιά το Caspian Pipeline Consortium (CPC) θα ολοκληρώσει τη διεύρυνσή του έως 67 εκατ. τόνους ετησίως, γεγονός, που θα αυξήσει την επιβάρυνση στα τουρκικά Στενά (Βόσπορος και Δαρδανέλλια) και την κίνηση των πετρελαιοφόρων τάνκερ μέσω αυτών υπενθύμισε ο Ρώσος αξιωματούχος. Γι' αυτό και οι συμμετέχοντες στο CPC, που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Τενγκίζ του Καζαχστάν στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ, και «πρωτίστως η Chevron», σύμφωνα με τον κ. Τόκαρεφ, ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά πετρελαίου.
«Έχουμε και στο παρελθόν συζητήσει με την ηγεσία του CPC ένα πιθανό μοντέλο συνεργασίας», εξήγησε ο Ν.Τόκαρεφ, ο οποίος επί πολλά χρόνια εκπροσωπεί τη Ρωσία στις διαβουλεύσεις για τον «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη».
Ο επικεφαλής της Transneft δήλωσε στο πρακτορείο ΤΑSS ότι «πρόσφατα είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Ελλάδας, η οποία επίσης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αναβίωση του σχεδίου». Η Chevron με τη σειρά της είναι έτοιμη να συζητήσει το ζήτημα της υποστήριξης του σχεδίου με τους Βούλγαρους εταίρους, οι οποίοι έχουν εκφράσει και επανέλαβαν πρόσφατα την επιθυμία τους για έξοδο από το σχέδιο του αγωγού, πρόσθεσε ο Ν.Τόκαρεφ, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο είναι έτοιμο και ρεαλιστικό να υλοποιηθεί».
Το πρακτορείο ΤΑSS υπενθυμίζει πως η συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας στις 15 Μαρτίου του 2007. Ο αγωγός μήκους 285 χλμ. είχε σχεδιαστεί για να μεταφέρει 35 εκατ. τόνους πετρελαίου ετησίως με προοπτική αύξησής τους στα 50 εκατ. Το Δεκέμβριο του 2011 η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την απόφασή της να διακόψει τη συμμετοχή της στην προετοιμασία του σχεδίου και η Βουλή της Βουλγαρίας αποφάσισε να ακυρώσει τη διακρατική συμφωνία για το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού.
~
*** Έληξε ο μαραθώνιος της επιτροπής για την ΕΡΤ- Ο Δ. Τσακνής στο τιμόνι (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
tsaknis
-   Μετά απο 10 ώρες, έληξε η συνεδρίαση για τη γνωμοδότηση σχετικά με το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ.
"Τηρήσαμε το νόμο και όλα τα προβλεπόμενα για την ΕΡΤ με μία καθαρή διαδικασία" δήλωσε ο Ν. Παππάς ο οποίος εισηγήθηκε στην Επιτροπή τον Διονύση Τσακνή ως πρόεδρο της ΕΡΤ, τον Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνων συμβούλο και ως μελη του ΔΣ τονΜιχάλη Γρηγορίου, την Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και τον Νίκου Τρανού και τόνισε πως ο Διονύσης Τσακνής είναι το πρόσωπο-εγγύηση συμφιλίωσης μεταξύ των εργαζόμενων της ΝΕΡΙΤ και της ΕΡΤ και ο Λάμπης Ταγματάρχης είναι εκείνος που κατάφερε πλεόνασμα 70 εκατ. ευρώ. στην ΕΡΤ.
Ο Διονύσης Τσακνής για την θέση του προέδρου του ΔΣ της EΡΤ, έλαβε 9 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 2 παρών, ενώ ο Λ. Ταγματάρχης πήρε 7 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 3 «παρών».
Ο Διονύσης Τσακνής, δήλωσε "Δεν θα είμαι ένας Πρόεδρος που θα φροντίζει να περνάει η γραμμή της κυβέρνησης" και δεσμεύτηκε να υλοποιήσει το στόχο της πλουραλιστικής και αξιοκρατικής ενημέρωσης ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε ότι όλες οι συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ θα είναι ανοικτές στο λαό και τα πρακτικά θα δημοσιεύονται και θα αποστέλλονται τάχιστα στην Επιτροπή της Βουλής και επισήμανε πως το νέο ΔΣ θα λειτουργήσει χωρίς ρεβανσισμό και αδικίες.
"Υποκλίνομαι στους εργαζόμενους δίπλα στους οποίους βρέθηκα με την φυσική μου παρουσία και με τον 'βαρύ εξοπλισμό' μου, που είναι τα τραγούδια μου" είπε ο κ. Τσακνής.
Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε το "παρών" της Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικά με τη τοποθέτηση του Λ. Ταγματάρχη όπως και το και το «όχι» από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή για το ίδιο πρόσωπο.
Μετά τη λήξη της συνεδρίασης η κα Κωνσταντοπούλου απευθύνθηκε προς τον Λάμπη Ταγματάρχη, λέγοντας του: «Δεν με πείσατε και η γνώμη μου για το διορισμό σας είναι γνωστή στον υπουργό και τον πρωθυπουργό, οι οποίοι δεν προσπάθησαν, προς τιμήν τους, να με μεταπείσουν» διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει σύγκρουση με την κυβέρνηση και τέλος επιτέθηκε στα ΜΜΕ λέγοντας "δεν πρόκειται να κάνουμε τη χάρη στα δελτία των 8"!
ert1

ert4

ert5

~
***  Αθλητική  ενημέρωση  :
~
 *** Τα  αποτελέσματα για την άνοδο στην Γ΄ εθνική στο ποδόσφαιρο  του    13ου ομίλου είναι Κυριακή  24/05/2015  :
~
ΑΟ Κυπαρισσίας – ΠΑΟΚ Κουτσοποδίου 1-0 .- ^
Πανθυρεατικός – ΑΕ Σπάρτης  0-2 .- ^
 ~* Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(σε 5 αγώνες)
1. ΑΟ Κυπαρισσίας    9-2       12
-. ΑΕ Σπάρτης 9-3       12
3. Πανθυρεατικός        3-8       4
4. ΠΑΟΚ Κουτσοποδίου       3-8       1
* Εκκρεμεί η απόφαση για την ένσταση του ΠΑΟΚ Κουτσοποδίου για το ματς με τον Πανθυρεατικό.
~
*** ***  Συνοπτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας έχει ως εξής:
Ο Παναθηναϊκός έδειξε τις διεθέσεις του
-  Αστέρας Τρίπολης-Παναθηναϊκός 0-4
-  Ατρόμητος-ΠΑΟΚ 1-1
 *

Σε Λεωφόρο και Τούμπα συνεχίζονται τα πλέι οφ
~
~*  Η επόμενη (2η) αγωνιστική (Κυριακή 24/5/2015)
Ο ΠΑΟΚ... πέταξε την ευκαιρία Χ-αρίζοντας βαθμό στον Αστέρα
  ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρίπολης  0-0 (0-0) .- ^
Διαιτητής: Μάνταλος (Καβάλας)
Κόκκινη κάρτα: Φερνάντες (83΄, 2η κίτρινη)
Κίτρινες: Κίτσιου - Γκοϊάν, Λούι, Φερνάντες, Μπαράλες
ΠΑΟΚ (Γιώργος Γεωργιάδης): Ιτάνζ, Κίτσιου, Ρατς, Τζαβέλλας, Ρικάρντο Κόστα, Τζιόλης, Κάτσε, Νομπόα (79΄ Σαββίδης), Μακ (72΄ Πόζογλου), Περέιρα, Παπαδόπουλος (60΄ Κουλούρης).
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Στάικος Βεργέτης): Θεοδωρόπουλος, Παντελιάδης, Λούι, Σανκαρέ, Γκοϊάν, Κουρμπέλης, Ιγκλέσιας, Μάσα (87΄ Ζησόπουλος), Μπαντιμπανγκά (84΄ Τσοκάνης), Ρόλε (75΄ Νίκο Φερνάντες), Μπαράλες.
Βίντεο από τον αγώνα  :
~ ΠΑΟΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ  Τρ. Α΄ Ημίχρ. 0-0  24-05-2015: http://youtu.be/vqxn3OFjYmk ,
~ΠΑΟΚ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ  0-0  24/05/2015 ΠΛΈΪ ΟΦ : http://youtu.be/lH-8hjUNI6k ,
~
«Πράσινη» κορυφή με +4, X-αμένοι ΠΑΟΚ και Αστέρας
 Παναθηναϊκός-Ατρόμητος  2-0  (0-0) .- ^
Τα   γκολ  : 61 ΄ και  67 ΄   Μπέργκ
Διαιτητής: Αλ. Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Κίτρινες: Ατζαγκούν, Μπούρμπος - Κούρος, Δημούτσος, Μαρσελίνιο
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Αναστασίου): Στιλ, Κουτρουμπής (78΄ Λαγός), Κλωναρίδης (46΄ Μπεργκ), Ζέκα, Ατζαγκούν, Καρέλης (65΄ Μαυρίας), Ταυλαρίδης, Νάνο, Σίλντενφελντ, Νίνης, Μπούρμπος.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Νίκος Νιόπλιας): Γκορμπούνοφ, Κατσουράνης (77΄ Μπάλλας), Κούρος, Αγκουαζί, Φυτανίδης, Ναποελόνι, Μαρσελίνιο (51΄ Καραμάνος), Κιβρακίδης, Δημούτσος (57΄ Ούμπιντες), Λαζαρίδης, Κοντοές.
Βιντεο από τον αγώνα  :
~ΠΑΟ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α΄ Ημίχρ    0-0  πλεϊ οφ  24/05/2015: http://youtu.be/pCxh6X8kPRw ,
~  ΠΑΟ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α   2-0  πλεϊ οφ  δηλώσεις γκολ  24/05/2015: http://youtu.be/iLx6dMM5XvE ,
~ΠΑΟ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ  2-0  1ο γκολ  Μπέργκ 24/05/2015: http://youtu.be/Ma7j0yRfv0g ,
~ ΠΑΟ-Ατρόμητος 2-0  2ο γκολ Μπέργκ  πλέϊ οφ  24/05/2015: http://youtu.be/_oLGD9Tazy8 ,
Ο Μπεργκ τα έκανε όλα... εύκολα για το +4 του ΠΑΟ στα πλέι οφ
~*  Η  βαθμολογία των πλέι οφ
1. Παναθηναϊκός 8
2. ΠΑΟΚ 4
3. Αστέρας Τρίπολης 2
4. Ατρόμητος 1
 ~  *Η επόμενη (3η) αγωνιστική (Τετάρτη 27/5/2015)
17:15 Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης
19:30 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός
~
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4198 video. - 4198.-   
 Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2501 video.  2501.-           
https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2505   video.-  2505.-                 
https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- -
βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9204  βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 4360  .-   
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 449 / -   
https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.121   
 Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   432 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas 
~
***  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,
~
***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πρωτομαγιά  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-2015.html .- 
----------------------.    .......................
~ ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  20  Μαϊου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-20-2015.html .-                 
~  ARFARA   NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Πέμπτη  21  Μαϊου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-21-2015.html .-                   
~Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο  16  και  17  Μαϊου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/16-17-2015.html .-                         
~ARFARA  NEWS  , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή  22 Μαϊου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-22-2015.html .-                               
~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-                    
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης Αρφαρά  Νέα Παρασκευή  22  Μαΐου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/05/22-2015.html .-                         
~ ARFARA  NEWS ,  ΄Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο  23  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-23-2015.html .-    
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  23  Μαϊου  2015 :
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/05/23-2015.html .-                           
~ Σάββατο, 23 Μαΐου 2015    ,ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015    : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .-
~ARFARA  NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Κυριακή  24  Μαϊου  2015 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-24-2015.html .-
 ~ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα , 25  Μαϊου  2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-25-2015.html .- 
 ~Αθλητικό  Σαββατο-Κύριακο  23 και  24  Μαΐου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/23-24-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  τη ενημέρωσης   Δευτέρα  25  Μαϊου  2015  :

http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/05/25-2015.html .-

~

~

Δεν υπάρχουν σχόλια: