ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Άρωμα στο αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη  12  Αυγούστου  2014 :




***   Μεσσηνιακά  και  άλλα  :



*** Σιγή… ασυρμάτου για τις απευθείας αναθέσεις έργων από το Δήμο Καλαμάτας          
          
Μοναδική αντίδραση από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΕΕΤΕΜ, που αγνόησε ο δήμαρχος!
Οι απευθείας αναθέσεις έργων από το Δήμο Καλαμάτας και τα Νομικά του Πρόσωπα είναι βέβαιο ότι προκαλούν πολλά ερωτηματικά. Αρκετοί πολίτες θεωρούν ότι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κανόνες διαφάνειας και το δημόσιο συμφέρον, η διαδικασία θα πρέπει να αναθεωρηθεί και τα έργα, όσο μικρά και να είναι, να προκηρύσσονται γρήγορα με ανοιχτό και διαφανή διαγωνισμό ή, τουλάχιστον, να υπάρχει προηγουμένως ένας έλεγχος στην αγορά και ο ενδιαφερόμενος φορέας να ψάχνει για την καλύτερη προσφορά.
Ακόμα ακόμα, για ειδικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιείται, πρακτική που ακολουθούνταν στο παρελθόν, η κλήρωση μέσα από έναν αριθμό εταιρειών ή φυσικών προσώπων.
Παρά τη νομιμότητα της πράξης, προκύπτει και θέμα, αν και κατά πόσο ζημιώνεται ο Δήμος από τις απευθείας αναθέσεις έργων.
Επειδή τα αναπάντητα ερωτηματικά δημιουργούν διάφορους συνειρμούς, θεωρούμε ότι χάνονται χρήματα, αφού δεν επιτυγχάνονται ούτε οι ελάχιστες εκπτώσεις, χρήματα που θα μπορούσαν να μπουν σ’ έναν «κουμπαρά» για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Καλαμάτας.
Η παραπάνω νοσηρή κατάσταση δεν πρέπει να καθιερώσει τις απευθείας αναθέσεις ως κανόνα. Αυτό είναι σαφές ότι υπονομεύει το γνήσιο ανταγωνισμό, αλλά παράλληλα ευνοεί και τη διαφθορά. Αυτά που αποκαλούνται «μαγαζάκια» γίνονται πραγματικότητα. Οι συνεχείς και στερεότυπες δικαιολογίες του τύπου είναι «κατεπείγον», «δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε διαγωνισμό διότι είναι χρονοβόρος» κλπ., θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν, για λόγους αρχών.
Από την άλλη πλευρά, αποτελεί έκπληξη η... σιγή ασυρμάτου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, από την πλευρά των συλλόγων των μηχανικών στην Καλαμάτα, αλλά και των δημοτικών παρατάξεων. Για το τελευταίο δημοσίευμα του «Θάρρους», προ μερικών εβδομάδων, δεν υπήρξε καμία σχεδόν αντίδραση.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η ερώτηση που κατέθεσε στο Νομαρχιακό Τμήμα του ΤΕΕ μέλος του, ζητώντας να επιληφθεί του θέματος και να υπάρξει μια συγκεκριμένη απάντηση, και η επιστολή του τμήματος Μεσσηνίας της Επιστημονικής Επαγγελματικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ) προς το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, ο οποίος, όμως, δεν μπήκε στον... κόπο να απαντήσει.
Κι όμως, οι απόψεις που κατατέθηκαν προς συζήτηση είναι αρκετά ενδιαφέρουσες.
Συγκεκριμένα, η ΕΕΤΕΜ αναφέρει, μεταξύ άλλων, στον κ. Νίκα: «Σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή, προκειμένου να μας ενημερώσετε για τα κριτήρια επιλογής ανάθεσης των μελετών και εκτελέσεων έργων σε ιδιώτες μηχανικούς από τους Εποπτευόμενους Φορείς του Δήμου Καλαμάτας. Κι αυτό, διότι έχουμε δεχθεί παράπονα από μέλη μας για τον τρόπο ανάθεσης των μελετών και εκτέλεσης έργων από τους Φορείς του Δήμου μας.
Διαπιστώσαμε, μέσω της αναζήτησης στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ότι η ανάθεση των παραπάνω εργασιών (μελέτη-εκτέλεση έργων) δε γίνεται με κριτήρια αντικειμενικά. Δεν επιθυμούμε δια της παρούσης να εισέλθουμε σε λεπτομερή αναφορά των γεγονότων και σε ποιον Φορέα του Δήμου μας αναφερόμαστε, ούτε και να ελέγξουμε τη νομιμότητα των αποφάσεων αυτών.
Επιθυμούμε και εν όψει της νέας δημαρχιακής σας θητείας, για την οποία σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία, η ανάθεση των εργασιών (μελέτη-εκτέλεση έργων) να γίνεται με αντικειμενικά και μόνο κριτήρια, όπως:
α) Δημόσια Πρόσκληση Ενδιαφέροντος με ανάρτηση της διακήρυξης του κάθε έργου στον ημερήσιο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο
β) Κλήρωση μηχανικών από Κατάλογο Μηχανικών που θα έχει ο κάθε Φορέας του Δήμου με την τεχνική ιδιότητα του κάθε μηχανικού. Ο κατάλογος να ζητηθεί από τους φορείς που εκπροσωπούν τους μηχανικούς (ΤΕΕ – ΕΕΤΕΜ) που θα έχουν και την ευθύνη σύνταξης των καταλόγων αυτών.
γ) Συνεργασία και εθελοντική εργασία των Φορέων του τεχνικού κόσμου εάν το επιθυμούν. Όπως ενθυμείσθε, ο Φορέας μας είχε συνδράμει εθελοντικά στην έκδοση Τριών (3) Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α) για τρία Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας, προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ΕΠΕΡΡΑ για την Ενεργειακή Αναβάθμισή τους».
Κι όμως, ο κ. Νίκας αρνήθηκε να απαντήσει...  Του Αντώνη Πετρογιάννη 

*** Μεταφορά του ΕΚΑΒ στο Ανατολικό Κέντρο

  Με το διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργο Μπέζο, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Δημαρχείο, συναντήθηκε ο δήμαρχος Π. Νίκας, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων. Τη συνάντηση απασχόλησαν θέματα συνεργασίας του νοσοκομείου με το Δήμο, ενώ ο δήμαρχος – σε δηλώσεις του – ανέφερε πως «ξεκινάμε την προσπάθεια συλλογής των οργανικών απορριμμάτων από το νοσοκομείο», τονίζοντας πως αποτελεί «μεγάλο στοίχημα» η διαχείρισή τους στο πλαίσιο της συνολικής επεξεργασίας των απορριμμάτων από το Δήμο Καλαμάτας. Για τη γρηγορότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και για την καλύτερη λειτουργία του νοσοκομείου, ο Δήμος Καλαμάτας προσανατολίζεται να παράσχει εγκαταστάσεις και χώρο στο Ανατολικό Κέντρο, ώστε να μεταφερθεί εκεί το ΕΚΑΒ με τα ασθενοφόρα του (σήμερα λειτουργεί σε χώρο δίπλα στα Επείγοντα). Πλέον, δε θα μεσολαβεί μεγάλο διάστημα χρόνου για να μπει το ασθενοφόρο στην πόλη και να διακομίσει τον ασθενή στο νοσοκομείο, ενώ ο νέος χώρος θα έχει άμεση πρόσβαση στον περιμετρικό της πόλης, για να φεύγει το ασθενοφόρο με ευχέρεια προς κάθε σημείο του νομού. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στο νέο Δημαρχείο, ήτοι το παλιό Νοσοκομείο και συγκεκριμένα: α) η μετακίνηση ενός container που περιέχει εξοπλισμό του νοσοκομείου από το χώρο του παλιού Νοσηλευτικού Ιδρύματος, που ύστερα από τη μετασκευή του θα αποτελεί το νέο διοικητικό κέντρο του Δήμου Καλαμάτας β) η μεταστέγαση της Σχολής Νοσοκόμων του Νοσοκομείου Καλαμάτας (Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή), που σήμερα εδρεύει στο κτηριακό συγκρότημα του παλιού νοσοκομείου. Το κτήριο αυτό θα στεγάσει τη ΔΕΥΑΚ μετά τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Ο Δήμος Καλαμάτας θα παράσχει στέγη για τη Σχολή σε ένα από τα σχολικά του κτήρια. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει και οικονομία για το νοσοκομείο, καθώς ο Δήμος θα καλύπτει τις δαπάνες για θέρμανση, ύδρευση κ.λπ. Συζητήθηκαν, ακόμη, ορισμένα άλλα, ήσσονος σημασίας ζητήματα. - 

***  Κατάμεστο το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας στη διπλή συναυλία (φωτογραφίες και βίντεο)        
Φωτογραφία του χρήστη ΘΑΡΡΟΣ News.

Φωτογραφία του χρήστη ΘΑΡΡΟΣ News.
 
Φωτογραφία του χρήστη ΘΑΡΡΟΣ News.
 
Φωτογραφία του χρήστη ΘΑΡΡΟΣ News.

   
Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η διπλή συναυλία στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας που πραγματικά δεν έπεφτε καρφίτσα.
Τη συναυλία άνοιξαν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Άλκηστης Πρωτοψάλτη που τραγούδησαν μεγάλες επιτυχίες από την καλλιτεχνική τους καριέρα.
Λίγο μετά τις 11 και μετά από ένα μικρό διάλλειμα τη σκυτάλη πήραν ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Πάνος Μουζούρακης με αυτό το τρίο να ξεσηκώνει το κοινό τραγουδώντας σε  ροκ ρυθμούς.
Βίντεο :
 ~**  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=t0AnKhJJ9cM ,.-
~** https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nYLxZ1GH-pU ,.-

***   Ο φακός του «Θ» σε Καλαμάτα και Δυτική Μάνη 
 
 
 
  
Τα χρόνια περνούν, αλλά η καθημερινότητα μας ταλανίζει...
Προφανώς έχει γίνει κουραστικό, αλλά όταν ένας Δήμος (πολίτες και Δημοτική Αρχή) δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τα προβλήματα της καθημερινότητας, τότε κάτι πάει στραβά στη ζωή μας.
Δυστυχώς, όποτε έχουμε επιχειρήσει μια βόλτα στους δρόμους της Καλαμάτας, τα συμπεράσματα είναι σχεδόν κάθε φορά τα ίδια. Ο τόπος όχι μόνο δεν αναπτύσσεται, αλλά αδυνατεί να λύσει ακόμη και βασικά προβλήματα, που ταλανίζουν τους δημότες και αδικούν την εικόνα μιας πόλης με παρά πολλές δυνατότητες. Η εμφανής αδυναμία του Δήμου να ανταποκριθεί επιτείνεται από την ασέβεια που δείχνουν δημότες στο περιβάλλον που λειτουργούν.
Σήμερα, για να μην «κατηγορηθούμε» για σκοπιμότητες - μακριά από εμάς τέτοιες σκέψεις -, εκτός από το Δήμο της Καλαμάτας, βρεθήκαμε και σε ιδιαίτερα τουριστικά σημεία του γειτονικού δήμου της Δυτικής Μάνης.
Φρόνιμο θα ήταν οι φωτογραφικές καταγραφές να μην περάσουν απαρατήρητες από τις Δημοτικές Αρχές που αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου.
Του Αντώνη Πετρογιάννη     Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

***  Συνελήφθη 35χρονος για όπλα & ναρκωτικά στη Μεσσηνία         
           
Κατασχέθηκαν δενδρύλλια κάνναβης, όπλα, φυσίγγια, κ.α
Συνελήφθη, σήμερα  το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ένας (1) 35χρονος ημεδαπός, για παράβαση των Νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.
  Ειδικότερα, σήμερα το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 35χρονου, όπου βρήκαν συνολικά και κατάσχεσαν:
  Δύο (2) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους -1,5- μέτρο περίπου.
  • Μικροποσότητα κάνναβης.
  • Ποσότητα σπόρων κάνναβης, βάρους -3,5- γραμμαρίων περίπου.
  • Πέντε (5) δισκία που εμπίπτουν στη Νομοθεσία για τα ναρκωτικά.
  • Ζυγαριά ακριβείας.
  • Περίστροφο.
  • Δύο (2) κυνηγετικά όπλα.
  • Πενήντα ένα (51) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
 Επιπρόσθετα, σε ειδικά διαμορφωμένο και εκχερσωμένο χώρο, ο οποίος συνορεύει με ελαιοπερίβολο του 35χρονου, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν τρία (3) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 1,5 έως 2 μέτρα.
Ο 35χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας.
  Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. 

 ***  Μιχάλης Ψιλάκης: «Ο Anthos των σεφ στις ΗΠΑ»           
   
  Ιδιοκτήτης του ενός από τα δύο ελληνικά εστιατόρια στον κόσμο με αστέρι Michelin
  Ο Μιχάλης Ψιλάκης έχει αποκτήσει πολλές από τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο των τροφίμων στο σύντομο διάστημα που βρίσκεται στη σκηνή της γαστρονομίας.
Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο Food & Wine’s Best New Chef and Bon Appetit’s Chef of the Year, ήταν υποψήφιος για A-List Chef από την Bravo TV, ενώ το πολυτελές ελληνικό εστιατόριό του, που ονομάζεται «Anthos», ήταν υποψήφιο για το βραβείο James Beard Award, στην κατηγορία «καλύτερο νέο εστιατόριο». Ήταν, επίσης, Chef της χρονιάς από το περιοδικό Esquire, ενώ το εστιατόριό του βραβεύτηκε με ένα αστέρι Michelin και καταχωρήθηκε τρίτο στη λίστα των 10 καλύτερων νέων εστιατορίων από το The New York Times.
Η μητέρα του, Γεωργία, γεννήθηκε στην Καλαμάτα, ενώ ο πατέρας του ήταν από την Κρήτη. Και οι δύο πλευρές της οικογένειάς του έφτιαξαν ένα πραγματικά ελληνικό σπίτι στο Long Island.
Η ζωή του ως παιδί ήταν επικεντρωμένη στις χριστιανικές γιορτές στην εκκλησία ή τις οικογενειακές γιορτές, με περίπου 200 συγγενείς που μαζεύονταν στις μεγάλες εορτές.
«Οι γονείς μου πήραν μέσα στο μυαλό τους την Ελλάδα που άφησαν το 1950 και προσπάθησαν να μας μεγαλώσουν μέσα σε αυτήν την εικόνα» λέει, «δεν είχα καν μάθει αγγλικά μέχρι που πήγα στο σχολείο».
Σε εκείνον τον «κόσμο» οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι και μαγείρευαν κάθε βράδυ, και οι άντρες έσφαζαν κι έψηναν ολόκληρα αρνιά στην πίσω αυλή, ενώ τα παιδιά έπρεπε να πάνε στο σχολείο και μετά να αποκτήσουν ένα επάγγελμα.
Ως ο μεγαλύτερος γιος πρώτης γενιάς μιας ελληνικής οικογένειας στο Long Island, ο Μιχάλης Ψιλάκης έμελλε να είναι εκείνος που θα δώσει «σάρκα και οστά» στην εκτίμηση για το φαγητό και τη φιλοξενία, που για την οικογένειά του ήταν πολύ σημαντικά.
Όταν ο πατέρας του εγκατέστησε ένα τεράστιο μπάρμπεκιου στο πίσω μέρος του κήπου, τον δίδαξε πώς να ψήνει ολόκληρο το αρνί στη σούβλα. Μια εξαιρετική μαγείρισσα, η μητέρα του, τον δίδαξε τα πάντα γύρω από τη γεύση και τις τεχνικές της κλασσικής ελληνικής κουζίνας και παραμένει η μεγαλύτερή του επιρροή.
«Ακόμη και σήμερα οι γεύσεις των πιάτων μου είναι οι γεύσεις της μητέρας μου» λέει ο Μιχάλης Ψιλάκης, «και το ένστικτό μου για να οδηγήσω την ελληνική κουζίνα σε νέες κατευθύνσεις το κληρονόμησα από εκείνη».
Στο κολλέγιο απέκτησε το  ΒΒΑ (Bachelor)  στη Λογιστική και Διοίκηση Επιχειρήσεων, σύμφωνα με την επιθυμία του πατέρα του, αλλά στη συνέχεια βρήκε δουλειά σαν σερβιτόρος στο εστιατόριο T.G.I. Fridays, όπου άρχισαν να φαίνονται οι πιθανότητες για μια καριέρα στη διαχείριση εστιατορίου.
Αργότερα εργάστηκε στο Cafe Angelica, μια trattoria στο Long Island, και τελικά το αγόρασε.
Ο Μιχάλης Ψιλάκης το μετονόμασε σε «Ecco» και καθιερώθηκε ως ένας καλός εστιάτορας. Τo διατηρεί για δύο χρόνια μέχρι τη μέρα που ο σεφ δεν εμφανίστηκε. Με τις κρατήσεις να εκκρεμούν εκείνο το βράδυ, μπήκε στην κουζίνα. Αυτή η στιγμή της κρίσης επέτρεψε στο έμφυτο και αδιαμφισβήτητο ταλέντο του ως σεφ να αποκαλυφθεί. Ένα χρόνο αργότερα λαμβάνει δύο αστέρια από το The New York Times για την κουζίνα του.
Το άνοιγμα της επόμενης επιχείρησής του, το εστιατόριο «Onera» στη δυτική πλευρά του Μανχάταν, του επιτρέπει να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο του όνειρο και να γυρίσει στο πάθος του για το μαγείρεμα. Τα  μοναδικά ελληνικά και εμπνευσμένα φαγητά που σερβίρει στο «Onera»  του δίνουν τη φήμη του ανερχόμενου γαστρονομικού αστέρα.
Το 2006 συνεργάζεται με την εστιάτορα Donatella Arpaia για να αναδείξουν ένα εστιατόριο Dona, όπου σερβίρονταν κουζίνα «πρώτης γενιάς»- φαγητό στο οποίο αναμειγνύονταν οι σύγχρονες αμερικάνικες εμπειρίες τους με την κουζίνα των γονιών τους και τη μεσογειακή καταγωγή τους- ελληνική και ιταλική. Το εστιατόριο έλαβε δύο αστέρια από το The New York Times και ονομάστηκε ως ένα από τα καλύτερα νέα εστιατόρια από το Esquire το 2006.
Το 2007 το Dona αναγκάζεται να κλείσει λόγω προβλημάτων του ακινήτου. Ήδη επεξεργάζεται τα σχέδιά του για να φέρει νέες ιδέες στη γαστρονομική σκηνή της Νέας Υόρκης.
Ο Μιχάλης Ψιλάκης μετατρέπει το Onera σε Kefi, ένα ρουστίκ, φιλόξενο μέρος, όπου σερβίρονταν το ελληνικό φαγητό που έτρωγε από παιδί. Στη συνέχεια μετακινείται σε μια πιο αναβαθμισμένη κουζίνα κι από το Onera πηγαίνει σε ένα μεγαλύτερο χώρο, που ονομάζεται Anthos και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Σε αυτό το εστιατόριο λαμβάνει το αστέρι Michelin και αποτελεί το ένα από τα δύο ελληνικά εστιατόρια σε ολόκληρο τον κόσμο που έλαβαν αυτό το βραβείο.
Πηγή: ellines.com
 
***  Πράξη συμβολική για τα γλυπτά του Παρθενώνα
 
Ο Ιταλός καθηγητής Salvatore Lo Sicco, κρατώντας ελληνική σημαία, ποδηλατούσε χθες έξω από το μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, σύμφωνα με την είδηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, από το οποίο πήραμε και τη φωτογραφία. Ο συγκεκριμένος καθηγητής Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας πρόκειται να δωρίσει στο Μουσείο της Ακρόπολης το ποδήλατο με το οποίο έκανε το ταξίδι του από το Λονδίνο στην Αθήνα, προκειμένου να υποστηρίξει την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα. Ευτυχώς για εμάς, οι φιλέλληνες, δε θα πάψουν να υπάρχουν… Ω. - 

*** Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την τροχαία για τον εορτασμό στην Ιερά Μονή Βουλκάνου          
           
Για την διευκόλυνση των πολιτών, που θα μεταβούν στην Ιερά Μονή Βουλκάνου, κατά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, της 14ης και της 15ης Αυγούστου 2014, ανακοινώνεται ότι, από την 17:30’ ώρα της Πέμπτης (14.8.2014), έως και την 12:00’ ώρα της Παρασκευής (15.8.2014), θα επιτρέπεται η άνοδος των οχημάτων προς την Ιερά Μονή, μόνο από:

·         Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη - Ιερά Μονή Βουλκάνου.
·         Λάμπαινα – Κακοπέτρι - Ιερά Μονή Βουλκάνου.
·         Μελιγαλά – Νεοχώρι - Αρχαία Μεσσήνη - Ιερά Μονή Βουλκάνου.

Η κάθοδος των οχημάτων από την Ιερά Μονή, θα πραγματοποιείται μόνο προς τη Γέφυρα Βαλύρας.
  Επιπλέον, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων προς το καθολικό της Ιεράς Μονής (Παλαιά Μονή Βουλκάνου), από την 18:00΄ώρα της Πέμπτης (14.8.2014), έως και τη 01:00’ ώρα της Παρασκευής (15.8.2014).

***  Πολιτιστικές Εκδηλώσεις -Καλοκαίρι 2014 στην Αμπελιώνα
 
 Τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Αμπελιώνα-Καλοκαίρι 2014 διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αμπελιωνιτών. Το πρόγραμμα αναλυτικά περιλαμβάνει: -Σάββατο, 16 Αυγούστου, 7.30 π.μ.: 3η Πεζοπορία στο αμπελιανίτικο βουνό. Ώρα 9.00 μ.μ.: Μουσική βραδιά από το συγκρότημα «Λύστους-Δέστους», με φαγητό στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελιώνας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» Κυριακή, 17 Αυγούστου, 8.00 π.μ: Θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας στο εξωκλήσι του Αγίου Ιακώβου. Ώρα 9.00 μ.μ.: Προβολή της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα κινηματογραφικής ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια Αιωνιότητα και μία μέρα», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελιώνας «Θόδωρος Αγγελόπουλος». Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας «Εκφράσεις-Αντανακλάσεις-Συναισθήματα», 16-17 Αυγούστου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αμπελιώνας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με τη στήριξη του δ.δ. Αμπελιώνας. 

*** Ανοδική τάση για το «ελληνικό βιβλίο»         
       
 
 “Στροφή” αναγνωστών στους έλληνες λογοτέχνες
Του Κώστα Γαζούλη
Ύστερα από μακρόχρονη αποστροφή των αναγνωστών, οι Έλληνες λογοτέχνες επανακάμπτουν, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντική η αύξηση στις πωλήσεις ελληνικών διηγημάτων και μυθιστορημάτων.
Η, δε, τεχνολογία και η εμφάνιση των e-book δεν επηρέασαν τις πωλήσεις βιβλίων, ενώ η κρίση μάλλον τις ωφέλησε, καθώς ο κόσμος επέλεξε να «σκεφτεί περισσότερο» και να εκτονωθεί διαβάζοντας.
Τα παραπάνω μας επιβεβαίωσαν και Καλαματιανοί βιβλιοπώλες:

Βιβλιοπωλείο Λυμπερόπουλος
Οι αναγνώστες προτιμούν τα ελληνικά «άρλεκιν»

Για την ανοδική τάση στις πωλήσεις βιβλίων, αλλά και την προτίμηση σε Έλληνες δημιουργούς, μας μίλησε ο Κώστας Λυμπερόπουλος. Οι ελκυστικές τιμές και η κρίση που έκλεισε τον κόσμο στο σπίτι είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αιτίες αύξησης των πωλήσεων. Πρόσθεσε δε, ότι το καλοκαίρι και γενικότερα οι περίοδοι διακοπών αυξάνουν λίγο περισσότερο την ανάγνωση βιβλίων.
Όσο για αυτά που προτιμούν οι Έλληνες αναγνώστες, σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, είναι τύπου «άρλεκιν», που πέρα από δυο – τρεις ώρες διασκέδασης δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω. Αντιθέτως, είναι μικρότερη η προτίμηση προς συγγραφείς των οποίων τα μυθιστορήματα μπορούν να «αφήσουν» πράγματα μετά την ανάγνωσή τους.
Κλείνοντας, σχολίασε ότι η τεχνολογία και η εμφάνιση των e-book δεν έχουν επηρεάσει την πώληση βιβλίων.
Βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις»
Οι αναγνώστες επιλέγουν τα «βιβλία της ξαπλώστρας»
Την αύξηση της ζήτησης στο ελληνικό διήγημα και μυθιστόρημα διαπίστωσε και η Δήμητρα Δημοπούλου, ιδιοκτήτρια του «Βιβλιόπολις». Όπως μας είπε, οι γυναίκες, κυρίως, τα τελευταία χρόνια προτιμούσαν να διαβάζουν Ελληνίδες λογοτέχνιδες, ενώ πλέον και οι άνδρες αναγνώστες δείχνουν προτίμηση στους Έλληνες δημιουργούς, άνδρες και γυναίκες. Παράλληλα, σταθερή εμφανίζεται η ζήτηση προς το ξένο βιβλίο.
Το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, κατά την ίδια, εμφανίζεται μεγαλύτερη κίνηση, καθώς ο Έλληνας έχει συνδυάσει το διάβασμα με την ξεκούραση, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Τα βιβλία, δε, που επιλέγει το ελληνικό κοινό αυτή την περίοδο είναι τα λεγόμενα «βιβλία της ξαπλώστρας».
Για την αύξηση των πωλήσεων των ελληνικών διηγημάτων, τόνισε ότι πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η πτώση των τιμών από τους εκδοτικούς οίκους, ενώ για τα e-book διαπιστώνει ότι ακόμα δεν έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις των εντύπων. Τα προτιμούν, κυρίως, όσοι ψωνίζουν αρκετά βιβλία για λόγους οικονομίας.
Κλείνοντας, παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μικρά παιδιά στρέφονται προς το διάβασμα μυθιστορημάτων.
Βιβλιοπωλείο Μακρής
Περισσότεροι Έλληνες συγγραφείς, πλουραλισμός στις επιλογές 
Η εμφάνιση περισσότερων Ελλήνων λογοτεχνών και ο πλουραλισμός στις επιλογές των αναγνωστών είναι, για τον Λεωνίδα Μακρή, οι αιτίες της αύξησης που παρουσιάζει το ελληνικό διήγημα.
Σε αντίθεση με την αποστροφή που έδειχνε παλαιότερα το κοινό, πλέον οι νέοι και αρκετά αξιόλογοι συγγραφείς «κερδίζουν» το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
Με τη σειρά του παρατήρησε ότι το καλοκαίρι εμφανίζεται αύξηση στις πωλήσεις, με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα βιβλία των «διακοπών», που είναι πιο ανάλαφρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι και το χειμώνα ο κόσμος διαβάζει αρκετά, καθώς κλείνεται για περισσότερη ώρα στο σπίτι.
Στον αντίποδα, η εμφάνιση της τεχνολογίας και των e-book δεν ανησυχεί τον κ. Μακρή. Όπως δηλώνει, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εν κατακλείδι, τόνισε ότι, παρά την εμφάνιση της τεχνολογίας, την κρίση κ.ο.κ., το «βιβλίο» κρατά μια σταθερή ανοδική τάση, καθώς «κουβαλά» και μια ιστορία χιλιάδων ετών…
Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου
Σαφής η προτίμηση στο ελληνικό βιβλίο 
Τα λεγόμενα των συναδέλφων της επιβεβαίωσε και η Βενέτα Παπαχρήστου, μιλώντας για σαφή προτίμηση του κοινού στα ελληνικά διηγήματα, ενώ επισήμανε ότι ο κόσμος διαλέγει το «ελαφρύ βιβλίο». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι η κρίση έχει επηρεάσει ως ένα βαθμό την αγοραστική δυνατότητα των αναγνωστών, ενώ όλοι πλέον αναζητούν καλύτερες τιμές.
Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την κα Παπαχρήστου, οι Έλληνες αναγνώστες προτιμούν ιστορικά διηγήματα, καθώς και «ρομάντζα», για να διαβάσουν στις διακοπές τους.
Για τα ηλεκτρονικά βιβλία, τέλος, επισήμανε πως δεν έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις πωλήσεις των εντύπων. Αυτοί που διαβάζουν μέσω e-book, είναι κυρίως αναγνώστες που ούτως ή άλλως αγοράζουν αρκετά βιβλία, οπότε για λόγους οικονομίας επιλέγουν και την τεχνολογία…

***  ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ 65Ης

Ενοιωσα να χάνομαι.Μου χαμογέλασε καθώς έβγαινε απο την πισίνα του Paradise pool στα Κουφονήσια.Μαυρισμένη όσο μου άρεσε, το μουλατέ χρώμα , κορμί χωρίς αντιηλιακά με αναλογίες που κάθεσαι στο εκτελεστικό απόσπασμα αν ξέρεις οτι θα είσαι μαζί του την επόμενη νύχτα.Ολα είναι έρωτας έγραφε ο Δημόπουλος χθές , αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν είχε δ...εί το <<ποίημα> που έβλεπα.Τα μάτια μου την έτρωγαν και όχι μόνο, την έπιναν και δεν χόρταιναν, τα χέρια μου θέλανε να την ακουμπήσουν,να την χαιδέψουν, να την σφίξουν.Τα πόδια μου έτρεμαν.Με πλησίασε με εκείνο το ύφος της σιγουριάς που με έκανε αμήχανο πάντα μπροστά στις γυναίκες.Ξέρετε το ύφος ότι είσαι <τυλιγμένος > μωρό μου πριν σε κοιτάξω και δεν το ξέρεις!
-Είστε ο κ.Παπαρδελόπουλος που έχετε γράψει εκείνο το βιβλίο <θάχεις ζωή τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα?> μαζί με τον κ.Πουλοδημο?
-Ναι εγώ είμαι ,είπα φουσκώνοντας απο υπερηφάνεια.Μόνο που κάνετε λάθος στο τίτλο.Είναι το < έχεις ελπίδα, εχεις ζωή> των εκδόσεων Μίνωας.Σας άρεσε?
-Τέλος πάντων δεν θυμόμουνα καλά τον τίτλο.Εχει καμμιά σημασία?Θέλω να σας ρωτήσω κάτι.Γράφετε μέσα <ότι τη ζωή δεν την διαλέγεις ,την ζείς>.
-Σωστά
-Και εγώ να ξέρετε ότι αυτό προσπαθώ να κάνω .Δεν τα καταφέρνω όμως μέ τόσα < γράμματα αγάπης> που παίρνω απο τα αγόρια του αρρένων του Κούβερνου.Είπα να μην δώσω σημασία σε αυτά και να φλερτάρω με τον Αλέξη που τρείς μήνες τώρα δεν μου δίνει σημασία .Τι να κάνω?Και όχι μόνο αυτό αλλά πήγε στο Αγιο Ορος να προσευχηθεί!!
Τι να συζητήσει με τον εαυτό του ο άνθρωπος, είπα μέσα μου.Εδώ του δίνετε η ευκαρία της ζωής του να περάσει βασιλιάς και αυτός κάνει την υπέρβαση και ψάχνει στο Ορος τα ανώτερα και πνευματικά για να ολοκληρωθεί σαν ανδρας?Τελικά έχει κάνει ζημιά αυτός ο Μπουκάι με τα άλλα άλλα τα τυπάκια Κοέλιο ,Λειβαδίτη.Ευτυχώς που παίζει και κανένας Μπουκόφσκι που και που για να δικαιολογείται το αυτονόητο και καμμιά αμαρτία μας εμάς των <γήινων>.
-Και λέτε παρακάτω ότι έλκεις αυτό που επιθυμείς!Το σύμπαν τελικά τι κάνει κ.Παπαρδελόπουλε , συνωμοτεί να με βοηθήσει ή με πουλάει συνεχώς σε <εφιάλτες>?Μάντολες και παστέλια οι βοήθειες!!
Η γυναίκα απο την πισινα με κοιτούσε σε απόσταση αναπνοής με αδημονία να της απαντήσω.Για μια στιγμή σκέφθηκα να της ορμήσω και να τη φιλήσω [που θάταν το σωστό μεταξύ μας] αλλά θυμήθηκα τα λόγια του σοφού γέροντα<<Να έχεις πάντα αυτοέλεγχο>> και πέρασα στην εξομολογησή μου.
-Είσαι όλα , τάχεις όλα κορίτσι μου.Τα νιάτα σου, την ομορφιά σου, εχεις όμως άγνοια στη γνώση.
-Δεν τα έχω όλα μου λείπει ο Αλέξης.
-Μην ψάχνεις έξω αυτό που σου λείπει μέσα σου.
-Τι μου λείπει?
-Η αυτοεκτίμηση,η αισιοδοξία, το μεγάλο παρόν το σήμερα, η ελπίδα για δημιουργική ζωή, η αγάπη, η αυτογνωσία, η αλήθεια.Το αληθινό νόημα της ζωής.Ξέρεις ποιό είναι το αληθινό νόημα της ζωής , πώς είναι το ονομά σου?
-Πηνελόπη.Ονομα και πράγμα.Της υπομονής .εντελώς.
-Πηνελόπη το νόημα της ζωής , μου έλεγε στο Θιβέτ ένα γεροντάκι ότι είναι ενα καλάθι φρέσκα κεράσια.Εγώ καταμεσίς του Αυγούστου σου λέω το αληθινό νόημα της ζωής είναι πρωινό την ανατολή στην Ελλάδα μαζί με < καλαματιανά σύκα>.Μακράν το καλυτερότερο νόημα της αληθινής ζωής.
-Αυτά θα πώ στις ορμόνες μου που φουσκώνουν τις επιθυμίες μου κάθε μέρα και πιο πολύ.!!Τι λέτε τώρα με μπερδέψατε.Τι κάνετε απόψε?
-Θα φάω το γιαουρτάκι μου στις 8 , εξι κάσιους το ορκίζομαι στην τιμιότητα του Βαγγέλη, θα γράψω δέκα σελίδες για το θυελλώδη έρωτα να τις στείλω στο Γιάννη και τη Ζωή τους εκδότες μου.Θα δώ τον Μπακαλόγατο για 82η φορά , θα παίξω sudokou , θα δω τι γράφει στο τοίχο του ο Πουλοδήμος για να κλέψω καμμιά ιδέα, θα δώ τι βιβλίο προτείνει ο φίλος μου ο Ευριπίδης, πως σχολιάζει την πολιτική περαστικότητα ο Κώστας Α. μέχρι να με πάρει ο ύπνος.Γιατί?
-Ηθελα να πηγαίναμε σε κανένα μπαράκι να πιούμε κάτι να γνωριστούμε καλύτερα, να μιλήσουμε.
Ρούφηξα τη κοιλιά μου,αυγό έχω να φάω 19 μήνες γιατί με πειράζει, προσπάθησα να ελέγχω την καρδιά μου που άρχισε να χτυπά σε ρυθμούς Shakira στο la-la-la στο μυαλό μου άρχισαν να παίζουν <εκείνο το καλοκαίρι>,η <ολέθρια σχέση>, οι <εννιάμισυ εβδομάδες > και σήμερα , ήθελα να τρέξω να πάρω το κινητό να μας βγάλω selfie και να τα ανεβάσω στο fc να τα δούν οι φίλοι μου[μόνο οι πεντε χιλιάδες του πρώτου profil].Με έπιασε ίλιγγος περιστροφικός.Βρέθηκα κάτω στην αμμουδιά αγκαλιά μαζί της [τυχαία] , τα Κουφονήσια βρέθηκαν στην Καραβαική, η Βραζιλία στο Ουζμπεκιστάν, ο Έμπολα στο Βερολίνο για κάτι δάνεια και η Γάζα στη Τασμανία.Ενώ βυθιζόμουνα στη δίνη του πάθους με την Πηνελόπη σκεφθηκα μήπως πρέπει να αλλάξω το νόημα της ζωής στο οικείο κεφάλαιο του < έχεις ελπίδα , εχεις ζωή> σε < έχεις Πηνελόπη, εχεις και τη ζωή και ελπίδα να ζήσεις καλύτερα >.
Το συμπερασμά μου είναι ότι στο κατάλληλο χρόνο, τον κατάλληλο τόπο, με τον κατάλληλο σύντροφο η ζωή ξαναγράφεται.Δεν επαναλαμβάνεται. Toυ γιατρού Γιάννη Α. Λαφαζάνου  2014 ,-


*** «Χορτάριασε» η ιστορική μνήμη της περιοχής στην πλατεία Φραγκόλιμνας          

          
Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ο Δήμος Καλαμάτας υπέγραψε σύμβαση με εταιρεία, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ περίπου, για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού αυτοφυούς βλάστησης σε ελεύθερους χώρους της πόλης, οικόπεδα και δημοτικές οδούς. Η διάρκεια της σύμβασης είναι ενός έτους και, μάλιστα, σε ένα από τα άρθρα της υπάρχει ο όρος ότι για την καλή εκτέλεση των εργασιών θα γίνεται εβδομαδιαίος έλεγχος από τον επιβλέποντα της παροχής υπηρεσιών.
Χθες το απόγευμα κάναμε άλλη μια βόλτα, έπειτα από πρόσφατο ρεπορτάζ του «Θάρρους», στη γειτονιά μας και συγκεκριμένα στην πλατεία Φραγκόλιμνας. Οι εικόνες που αντικρίσαμε ήταν εγκατάλειψη, χόρτα «θηρία» και καμία αίσθηση παρεμβάσεων. Μάλιστα, ακόμη και το κομμάτι του ιστορικού στίβου που χρησιμοποιήθηκε για την επιλογή Μεσσήνιων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, ήταν σε «κακά χάλια»!
Στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε την κατασκευή στο... μέλλον παιδικής χαράς στην περιοχή. Μέχρι να υλοποιηθεί, όμως, το έργο, καλό θα ήταν ο χώρος να παρουσιάζει την ελάχιστα ευπρεπή εικόνα. Κι αυτό, διότι δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε «χορταριασμένη» την ιστορική μας μνήμη. Ο χώρος του στίβου, τουλάχιστον, θα έπρεπε να αποτελεί σημείο επίσκεψης ξένων και ντόπιων τουριστών.
Για την αλήθεια των παραπάνω παραθέτουμε σχετικό φωτογραφικό ρεπορτάζ, αλλά και ένα ιστορικό αφιέρωμα στην πλατεία από την έκδοση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Παράρτημα του Νομού Μεσσηνίας, με τίτλο «Καλαμάτα 1830- 1940»:
  Πλατεία Φραγκόλιμνας
Η πλατεία Φραγκόλιμνας σχηματίστηκε το 1859. Αρχικά στη συγκεκριμένη θέση υπήρχε λίμνη, η οποία, κατά την επικρατέστερη άποψη, δημιουργήθηκε από την απόληψη χωμάτων από τους Φράγκους για το κτίσιμο του Κάστρου. Έκτοτε, για αιώνες, ο χώρος μεταβλήθηκε σε βόθρο «εν ω ερρίπτοντο άπασαι αι ακαθαρσίαι της πόλεως και τα θνησιμαία, και έβλαπτον ουσιωδώς την υγείαν της πόλεως, ένεκα των αναθυμιάσεων».
Το 1857 ο τότε φρούραρχος της πόλης Αλέξανδρος Κουμουνδουράκης, χρησιμοποιώντας ως εργατική δύναμη τους άνδρες της Φρουράς και τους κατάδικους των Φυλακών Καλαμάτας, «παρέχωσε», ισοπέδωσε, περιέφραξε δια τοίχου, εφυτούργησε με δένδρα αειθαλή και απεκατέστησε μίαν ωραίαν πλατείαν [την οποίαν] εστόλισε και με μουσικήν και με καφενείον», επιτυγχάνοντας επιτέλους την εξυγίανση της περιοχής.
Το 1926 η συνολική έκταση της πλατείας έφθανε τα 4.960 τ.μ. Το 1927 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν την πλατεία στο Δημόσιο για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου, απόφαση για την οποία υπήρξαν αντιδράσεις και δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Παρέμεινε ευτυχώς πλατεία διαμορφούμενη και καλλωπιζόμενη συνεχώς. Η τελευταία παρέμβαση έγινε στις αρχές του 2000.
  Κίνηση
Η πλατεία Φραγκόλιμνας αμέσως μετά τις παρεμβάσεις, γύρω στα 1860, πήρε ζωή και εξελίχθηκε σε πλατεία περιπάτου. Σε μικρή απόσταση απ’ αυτήν, στη βορειοανατολική της πλευρά, υπήρχε το κοιμητήριο της πόλης, ενώ δυτικά βρισκόταν η παλιότερη πλατεία της Καλαμάτας, η Άνω πλατεία της αγοράς, με την οποία επικοινωνούσε μέσω της σημερινής οδού Κουμουνδουράκη (πρώην Παλαιολόγου).
Τα αρχοντόσπιτα που στο μεταξύ ανεγέρθηκαν στέγασαν τις οικογένειες Λεονταρίτη, Πικουλάκη, Μπενιάδη, Παπαδόπουλου κ.ά., καθώς και διάφορες υπηρεσίες και φορείς, όπως, για παράδειγμα, την Εθνική Τράπεζα και τα γραφεία της Επισκοπής. Ανάμεσά τους δέσποζαν και οι δυο μικροί ναοί του Αγίου Νικολάου: ένας βυζαντινός, ο επονομαζόμενος Άγιος Νικόλαος παλαιός και ένας ιδιόκτητος, της οικογένειας Εφεσίου (μέσα 19ου αι.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ έγιναν το 1896 οι δοκιμαστικοί αγώνες για την επιλογή και συμμετοχή Μεσσήνιων αθλητών στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το 1901 προστέθηκε, στη νότια πλευρά της πλατείας, το βρεφοκομείο, όπου για πολλά χρόνια βρήκαν περίθαλψη και διατροφή εκατοντάδες βρέφη, ορφανά ή εγκαταλελειμμένα από τους γονείς τους. Γύρω στα 1910 επί της σημερινής οδού Κουμουνδουράκη στεγάστηκαν τα δικαστήρια. Την περίοδο του μεσοπολέμου, στην ανατολική της πλευρά, άρχισε να κτίζεται το παλιό καπνεργοστάσιο Καρέλια, ενώ ένα τετράγωνο πιο πάνω απ’ αυτό λειτουργούσε το καπνοκοπτήριο της πόλης. Το 1924 στον ακάλυπτο χώρο της πλατείας τοποθετήθηκαν παραπήγματα για να στεγαστούν προσωρινά πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
  Εκδηλώσεις
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 1896
  Στην πλατεία Φραγκόλιμνας τελέστηκαν, παραμονές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, δοκιμαστικοί αγώνες για την επιλογή και συμμετοχή Μεσσήνιων αθλητών στο μέγα αυτό αθλητικό γεγονός, όπως πληροφορούμαστε από τον Τύπο της εποχής: «Την παρελθούσαν Κυριακήν ετελέσθησαν οι πρώτοι δοκιμαστικοί αγώνες του Γυμναστικού της πόλεώς μας Συλλόγου εν τη πλατεία Φραγκολίμνης εν πυκνή συρροή πλήθους και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής. Οι αγώνες περιορίσθησαν εις την σφαιροβολίαν και το τριπλούν άλμα. Εις αμφότερα νικητής ανεδείχθη ο κ. Γ.Χ. Καρδαράς, εις δε το τριπλούν άλμα και οι κ.κ. Π. Παλουκάκος, Σ. Γερακάρης και Γ. Χρυσομάλης. Σήμερον επαναλαμβάνονται αι δοκιμαί την 2αν μ.μ. εν τω αυτώ τόπω και δια τα λοιπά διαγωνίσματα, μεθ’ ο θέλουσιν εκλεχθή μεταξύ των νικητών οι αποσταλητόμενοι εις τους Πανελληνίους δοκιμαστικούς αγώνας καθ’ ους θα κριθώσι ποίοι θα συμμετάσχωσι των Ολυμπιακών».
Τα λοιπά αγωνίσματα ήταν: «Α’ Άρσις Βαρών: 1) Άρσις αλτήρος δια της μια χειρός από 20 οκάδας και άνω, 2) Άρσις αμφισφαίρου δι’ αμφοτέρων των χειρών από 50 οκάδας και άνω. Β’ Αγώνισμα Σφαιροβολίας δια σφαίρας 7 χιλιογράμμων. Γ’ Αγώνισμα Άλματος: 1) Άλμα απλούν και τριπλούν, 2) Άλμα εις ύψος υπέρ ζυγόν. Δ’ Αγώνισμα Δρόμου: Δρόμος από Αλμυρού εις Πλατείαν Φραγγολίμνης» (Εφ. Φαραί, 25-2-1896. Εφ. Ευνομία, 25-2-1896).
Του Αντώνη Πετρογιάννη    Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
   Στο αρχονταρίκι  της Σκήτης Αγίας Άννας
***  ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 12/8/2014
<Οσες σταφίδες λιάζονται κάτω στα αλώνια, τόσα βυζιά χαιδεύονται κάτω απο τα σεντόνια>
<Οσες εχουν αντρα καραφλό έχουν χαρά μεγάλη, γιατί ποτέ στη κεφαλή κέρατα δεν θα βγάλει>
Ζακυνθινές αρέκειες απόψε στου Monte απο το Σπύρο.
-Μαγικό? είπα στο γυιό μου Ηρακλή-Θησέα-Εκτορα.[Ειχα προ 20 ετίας μπερδευτεί πως να τον βαφτίσω και του έδωσα και τα τρία ονόματα,όπως και πολλά ζευγάρια στην Μ...εταπασοκική περίοδο]
-Ασε με ρε πατέρα με τα τραγούδια και το φεγγάρι, δεν έχω κέφι περνάω φάση!Δεν έχω διάθεση για πανσέληνο ...
-Τι φάση αγόρι μου?Του λύκου?
-Οχι τη φάση ..τηςΣίσσυ.Εχω φάει κόλλημα μαζί της.
-Δεν θάρθεις μαζί μας την Τρίτη?
-Την Τρίτη φεύγει για το Εσσεξ και θα πάω στο αεροδρόμιο να την αποχαιρετήσω.Εμένα μην με υπολογίζεις!
-Καλά θα πάμε ο Ιάσονας, εγώ και ο Διονύσης.Την Τρίτη 12/8 απο τον Αγιο Νικόλαο μέχρι τις Αλυκές κολυμπώντας όπως πέρυσι΄
Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει όλο το χρόνο.
Η απροθυμία του μεγάλου μου γυιού, η αδυναμία του Στέλιου απο την Κεφαλλονιά να μας περιμένει, αν και με τα κυάλια ψάχνει την περιπέτεια,,την μη συμμετοχή του σκάφους συνοδείας με τον Σήφη, μας απέτρεψε να κάνουμε το Αγιος Νικόλαος Ζακύνθου-Κεφαλλονιά κολυμπώντας.Υπήρξε και ένας τραυματισμός δικός μου τους τελευταίους δύο μήνες και θα κάνουμε την περσυνή απόσταση.
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΑΛΥΚΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ακολουθώντας την εσωτερική φωνή που λέει:
<<Σπάστε τους κανόνες, κινηθείτε πέρα απο τα όρια,ανοίξτε τα μάτια και κερδίστε αυτό που ονειρεύεστε>>
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014 και ωρα 6 το πρωί.Αφετηρία Αγιος Νικόλαος- τερματισμός Αλυκές.
Μαζί στην προσπάθεια ο Ιάσονας,ο Διονύσης και εγώ με την βοηθειά του;ς για να πάμε μακρυά....

<<Με σμπάρα εγεννήθηκα με κάννες με διπλώσαν και με πιστολομάχαιρα στη κλίνη με απηθώσαν >> συνέχισε την αρέκεια ο φίλος μου ο Σπύρος την ώρα που έφευγα να δω το αυγουστιάτικο φεγγάρι να ανεβαίνει στον ουρανό του < φιόρου του Λεβάντε>  Ι.Α.Λ.
 Εικόνα Αγίου Γεωργίου  στο Καρτσωναίϊκα στο Άγιον Όρος  2014
*** 15 Αύγουστος  στο Αρφαρά μέσα από σχετικά  βίντεο :
1~** Παράκληση  15Αύγουστου στους Αγίους  Θεοδώρους  03/08/2014 :
 http://youtu.be/h-0kVA3aLcc ,
2~** Παράκληση στην Παναγία  Αρφαρά  3/8/2014 Ευαγγέλιον : http://youtu.be/cnifoyVxqj0
~** 4  Παράκληση στην Παναγία στον Ι Ν Αγίων Θεοδώρων 2014 : http://youtu.be/OL99h9RR0W0 ,
~** 1  Παράκληση στην Παναγία  μας  15αύγουστος  2014 : http://youtu.be/J-KhO4KVLXY 
3~**  Παράκληση στην Παναγία  15αύγουστος 2014: http://youtu.be/6mp64D7wnAU .,

 4 ~** Παράκληση στην Παναγία στο Αρφαρά 2014: http://youtu.be/JAp6tn676gc ,


 Με τον Ιερομόναχο Γαβριήλ
(Αθαν. Κατσαμπάνη 2014)
   ~** Από επίσκεψη -προσκύνημα  στο Άγιο Όρος 4-8-2014  έως  11-08-2014 δυο  φίλων από  την Καλαμάτα μέσα  από Βίντεο :
1~** Προσγείωση στο  αεροδρόμιο Καλαμάτας  10/82014: http://youtu.be/clhX5cl2qhI ,
2~** Απογείωση από  αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης  10/8/2014 : http://youtu.be/gmI07W58xRY ,
3~** Ι Μ  Καρακάλου  8/8/2014 : http://youtu.be/lJvHLhU97No ,
4~** ΔΑΦΝΗ Άγιον  Όρος 6/8/2014: http://youtu.be/lW8_ABrPVXo ,
5~** Ι Μ  Γρηγορίου 6/8/2014 : http://youtu.be/LdAOE-ULv4Q ,
6~** Ι Μ  Ξηροποτάμου  6/8/2014 : http://youtu.be/pKurkN3N7Yw ,
7~** Ι Μ  Δοχειαρίου  5/8/2014 : http://youtu.be/mrGNzUONwpQ ,
8~** Στην Νέα  Σκήτη  6/8/2014 : http://youtu.be/ghpHMJawdTk ,
9~** Ι Μ  Σιμωνόπετρας  6/8/2014 : http://youtu.be/6AAm6Hu9Kyc ,
10~** Ι Μ  Διονυσίου από  Ι Μ   Γρηγορίου   6/8/2014: http://youtu.be/7zVxyHSeS1s ,
11~** Νέα  Σκήτη  προς  Σκήτη Αγίας Άννας  6/8/2014 : http://youtu.be/nLeSWiAdHrk ,
12~** Ι Μ   Σίμωνος  Πέτρας προς  Ι Μ  Γρηγορίου  6/8/2014: http://youtu.be/_mGTAdGM9f0 ,
13~**I K Αγίου  Γεωργίου προς Κυριακό Αγίας Άννας  6/8/2014 : http://youtu.be/OInJNeQuN1k ,
14~**Από Ι Μ  Σίμωνος Πέτρας  προς Ι Μ  Γρηγορίου  6/8/2014 : http://youtu.be/Q69twuAt0sk ,
15~** I M  Ιβήρων 9-8-2014 : http://youtu.be/HR9bk39RtdM ,
16~** Ι Μ  Ξηροποτάμου 5-8-2014:
 http://youtu.be/-EjQEqyNH00 ,
17~** Ι Μ Αγίου Παντελεήμωνος  από  Ξενοφώντος 6-8-2014 : http://youtu.be/eUPLQ7qu7hA ,
18a~** Απογείωση  από Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης  10/8/2014 : http://youtu.be/5eaPzP6feV8 ,
18~**  Ι Καλύβες στην Ι  Σκήτη Αγίας Άννας  6,7/8/2014 : http://youtu.be/MAOYv9H08iI ,

19~**Από αρσανά Ι Μ Κωνσταμονίτου στην Ι Μ  Δοχειαρίου 5/8/2014 : http://youtu.be/DQcuaaGoEu8 ,
20~** Από μονή Δοχειαρίου στη μονή Ξενοφώντος  5/8/2014 : http://youtu.be/itDBhHWmesI ,
21~** Αρσανάς μονής Κωνσταμονίτου 5/8/2014 : http://youtu.be/PdFR08oux7M , 
22~** Αρσανάς Σκήτης Αγίας Άννας 6/8/2014 : http://youtu.be/gxiYKEoxH3g
23~** Ι Μ Δοχειαρίου 7/8/2014 : http://youtu.be/-246K17KTpQ ,
24~**   Αρσανάς Ι Μ Διονύσιου  6/8/2014 : http://youtu.be/vxEpHCAYAHo  ,
25~**Ι Μ  Αγίου Παντελεήμονα 5/8/2014 : http://youtu.be/TgE34IfsQEE  ,
26~* ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 6/8/2014 αγρυπνία : http://youtu.be/56WRkdgjxKk ,
27~** Ι Μ   Σίμωνος Πέτρας 5/8/2014 : http://youtu.be/4VMaExejvEo ,
28~**Μονή  Σίμωνος Πέτρας 6/8/2014 : http://youtu.be/Rcb63UiPYTA ,
29~**Ι Μ  Βατοπεδίου  7/8/2014 : http://youtu.be/jnfchK_3sRQ ,
30~**Πτήση  πάνω από τα σύννεφα  2014 : http://youtu.be/sYdTfZGisjg ,
31~** Από αρσανά  Ζωγράφου  αρσανάς Κωνσταμονίτου  5/8/2014 : http://youtu.be/NLgf-K_IANs ,
32~** Ι Μ  Ξενοφώντος  5/8/2014 : http://youtu.be/qdz9b4X6yVs ,
33~** Αρσανάς Θηβαϊδας  Ρώσικο μετόχι 5-8-2014 : http://youtu.be/Gygka9cC_II,
34~** Τα  τρία  αδέλφια  Ρώσικο  5/8/2014 : http://youtu.be/rpdn6mY2tpY ,

*** Βάσιμες οι ελπίδες για τον προαστιακό στην Καλαμάτα         
          
Σύμπνοια για την επαναλειτουργία του προαστιακού 
Π. Νίκας: Υλοποιήσιμο εγχείρημα, αν συμβάλλουν όμοροι Δήμοι και Περιφέρεια
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν χθες για τον προαστιακό σιδηρόδρομο στην Καλαμάτα. Τέτοιες ώστε να δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες ότι οι ασαφείς και γενικόλογες υποσχέσεις μπορούν στο άμεσο μέλλον να γίνουν πράξη.
Κατ’ αρχάς, η άριστη συνεργασία ΓΑΙΑΟΣΕ και Δήμου Καλαμάτας καταδείχθηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιου Σχίζα, στο Δημαρχείο και τη συνάντησή του με το δήμαρχο.
Ο Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον κ. Σχίζα για τη διαχρονικά καλή συνεργασία, επισημαίνοντας πως «αποδεδειγμένα είναι φίλος της πόλης και του Δήμου, καθώς έδωσε λύσεις σε χρόνια προβλήματα σχέσεων μεταξύ ΟΣΕ και Δήμου». Τόνισε ακόμη πως, μεταξύ άλλων, ο Δήμος επιδιώκει να αναλάβει και το κτήριο του κεντρικού σταθμού Καλαμάτας και να παρέμβει εκεί, αναδεικνύοντας ένα κτήριο εμβληματικό και ιστορικά συνδεδεμένο με την πόλη.
Ο Δήμος επιθυμεί να βρίσκεται το κτήριο αυτό σε άριστη κατάσταση, συντηρημένο και καθαρό, και θα το παραδώσει στο σιδηροδρομικό φορέα ευθύς ως λειτουργήσει και πάλι ο σιδηρόδρομος στην περιοχή. «Θέλουμε να διαθέσουμε το κτήριο σε φορείς οι οποίοι πρωτίστως ασχολούνται με το τρένο, καθώς και σε πολιτιστικούς φορείς», διευκρίνισε ο Π. Νίκας. Δήλωσε, δε, πως το εμβληματικό αυτό κτήριο «συνδέεται με την ιστορία της πόλης» και τις μνήμες των πολιτών.
  Π. ΝΙΚΑΣ: ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
Ο δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας προαστιακού σιδηροδρόμου στην περιοχή μας, επισημαίνοντας ότι θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους του Δήμου Καλαμάτας που διαμένουν στο Ασπρόχωμα, τη Θουρία, τον Άρι, το Πλατύ, αλλά και όσους μετακινούνται προς και από το νοσοκομείο και το ΤΕΙ.
Στην επανενεργοποίηση του προαστιακού είναι δυνατόν να μετάσχουν μέσω προγραμματικής συμβάσεως ο Δήμος Καλαμάτας και άλλοι Δήμοι, όπως και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την προϋπόθεση εκπόνησης σχετικής μελέτης και αφού υπάρξει κοστολόγηση του εγχειρήματος.
Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά χώρους που η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει παραχωρήσει στο Δήμο Καλαμάτας, όπως ο χώρος δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές από την οδό Μακεδονίας μέχρι την οδό Δημοσθένους. Εκεί, ο Δήμος ανέπτυξε χώρο πρασίνου με γκαζόν, ενώ κατασκεύασε και ποδηλατόδρομο, αποσπώντας τη λωρίδα αυτή από την άναρχη στάθμευση οχημάτων και αποδίδοντάς την στους πεζούς και τους ποδηλάτες. Ακολούθησε επίσκεψη και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμάτας. 

*** Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που "ρήμαζε" ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα & οικίες στη Μάνη (βίντεο)         
 Video:     https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=vo525UYKAyY
Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί, μέλη της εγκληματικής ομάδας και μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί συνολικά δεκαεννέα περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και παράβασης της Νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς
Συνολικά από την εγκληματική τους δράση είχαν αφαιρέσει χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά τις -20.500- ευρώ
Κατασχέθηκαν χρήματα και πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και αντικειμένων, μέρος των οποίων αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες τους
Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις και κλοπές σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οικίες.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί συνολικά δεκαεννέα (περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα.
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθησαν, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προχθές (10.8.2014) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, τρεις (3) αλλοδαποί, δύο (2) υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 23 και 46 ετών αντίστοιχα, καθώς και ένας (1) 30χρονος υπήκοος Πακιστάν, όλοι τους μέλη της εγκληματικής ομάδας.
Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και παράβασης της Νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, η οποία περιλαμβάνει ακόμη ένα (1) άτομο, επίσης μέλος της εγκληματικής ομάδας.
Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και προανακριτικών δεδομένων, εξακριβώθηκε ότι οι προαναφερθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη διαρρήξεων και κλοπών σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οικίες.
Η εγκληματική ομάδα, που δρούσε συστηματικά τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο, διέθετε εσωτερική διάρθρωση, ιεραρχική δομή και διακριτότητα στους επιμέρους ρόλους των μελών της.
Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αφού επέλεγαν προσεκτικά τους «στόχους» τους εισέρχονταν στους χώρους (δωμάτια, οικείες κ.λπ.) από ανασφάλιστα σημεία ή διαρρηγνύοντας παράθυρα και πόρτες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δρούσαν κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν οι ένοικοι κοιμόντουσαν, ενώ επέλεγαν να αφαιρέσουν αντικείμενα που μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν και να διοχετευθούν στη «μαύρη αγορά» (όπως κινητά τηλέφωνα, μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ.)
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί:
  • Δώδεκα (12) κλοπές, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας (Στούπα, Άγιος Νικόλαος και Καρδαμύλη Μεσσηνίας)
  • Έξι (6) κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας (Αρεόπολη, Λιμένι και Νέο Οίτυλο Λακωνίας)
Μία (1) κλοπή, στην Ερατεινή Φωκίδας.
Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν αφαιρέσει χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά τις -20.500- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.
Κατά τις έρευνες, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και προσωπικών αντικειμένων, μέρος των οποίων αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες τους.
Επίσης κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των -530- ευρώ, καθώς και ένα (1) όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή Καλαμάτας.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το προανακριτικό έργο από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας, η συμμετοχή τους σε διάπραξη και άλλων συναφών αδικημάτων και η τυχόν εμπλοκή περισσοτέρων ατόμων στην εγκληματική ομάδα.
*Φωτογραφία από τη στιγμή της σύλληψης τους, σε αστυνομικό μπλοκο νωρίς την Κυριακή το πρωί στην Καλαμάτα
 
 *** Σκεπτικισμός στην Τριφυλία για τον Κυπαρισσιακό, αναστολή διαβούλευσης ζητά η Ζαχάρω         
           
Έντονος σκεπτικισμός και προβληματισμός αναπτύσσεται στην Τριφυλία σχετικά με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Κυπαρισσιακό κόλπο και το χαρακτηρισμό χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία ως «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα, Θινών Κυπαρισσίας και Θαλάσσιας περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας από το Ακρωτήριο Κατάκολο έως την Κυπαρισσία».
Όλοι, βέβαια, συμφωνούν με τη θέσπιση κανόνων και μέτρων προστασίας της περιοχής, χωρίς όμως αποκλεισμούς και απαγορεύσεις που θα βάζουν φραγμούς και εμπόδια στην ήπια τουριστική ανάπτυξη. Ως προς αυτό πρέπει να αποσαφηνιστούν πλήρως τα μέτρα που προτείνονται και, κυρίως, να συγκεκριμενοποιηθούν στους χάρτες οι περιοχές και τα μέτρα για κάθε μία περιοχή και ζώνη.
Η ΕΜΠ και στο σχέδιο του Π.Δ. αναρτήθηκαν από την Παρασκευή στο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΚΑ (http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR) και τέθηκαν σε διαβούλευση μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου. Κάθε πολίτης, φορέας ή Αρχή μπορεί να αποστέλλει σχόλια και παρατηρήσεις στη διεύθυνση: kyparissia@prv.ypeka.gr.
Από την πλευρά της Ζαχάρως, πάντως, ύστερα από σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το νεοεκλεγέντα δήμαρχο, Πανταζή Χρονόπουλο, ήδη ζητείται αναστολή της διαβούλευσης μέχρι να αναλάβει η νέα Δημοτική αρχή, προκειμένου να κατατεθούν οι προτάσεις του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.
  Σημεία του Προεδρικού Διατάγματος
Σκοπός του Προεδρικού Διατάγματος είναι, όπως αναφέρεται στο σχέδιο αυτού, η αποτελεσματική προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού πόρου των χερσαίων, λιμναίων και θαλάσσιων τμημάτων των τόπων κοινοτικής σημασίας του παραρτήματος 1 της απόφασης 2006/613/ΕΚ της Ε. Επιτροπής (L 259), με κωδικούς GR2330005 «Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος», GR2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)» και GR2330008 «Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία», οι οποίες ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης διαμορφώνουν ένα ενιαίο σύνολο με κοινά οικολογικά (βιοτικά και αβιοτικά) στοιχεία, που καταλαμβάνει ολόκληρο το κοίλο του Κυπαρισσιακού Κόλπου και την περιβάλλουσα παράκτια ζώνη και διακρίνονται για τη σημαντική σε περιφερειακό επίπεδο βιολογική, οικολογική, φυτογεωγραφική, ζωολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική τους αξία, με το χαρακτηρισμό τους ως «Περιφερειακό Πάρκο».
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται: Η προστασία της ακεραιότητας της προστατευόμενης περιοχής ως προς τις οικολογικές της λειτουργίες και η διαχείριση των προστατευτέων αντικειμένων με γνώμονα την πολυδιάστατη σχέση μεταξύ ειδών − οικοτόπων − τοπίου και περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς), με τρόπο ώστε η κατάσταση διατήρησης των ειδών και των τύπων οικοτόπων χαρακτηρισμού να μην υπολείπεται των στόχων διατήρησης, καθώς και η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Μελέτης και Περίθαλψης των προστατευομένων ειδών της πανίδας, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του Σχεδίου Διαχείρισης και του Σχεδίου Δράσης του Φορέα Διαχείρισης, ενώ υπάρχουν και επί μέρους και ειδικότεροι στόχοι διατήρησης των ειδών και οικοτόπων.
Χαρακτηρίζεται ως «Περιφερειακό Πάρκο», με την ονομασία «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα, Θινών Κυπαρισσίας και Θαλάσσιας Περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας από το Ακρωτήριο Κατάκολο έως την Κυπαρισσία», η χερσαία και η υδάτινη περιοχή, που περιλαμβάνει τις, εντός των Δήμων Πύργου, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Ζαχάρως της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και του Δήμου Τριφυλίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, χερσαίες και υδάτινες εκτάσεις που βρίσκονται εκτός των ορίων εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και εκτός ορίων οικισμών μέχρι 2000 κατοίκων, οριοθετούμενων σύμφωνα με το από 24.4.1985 Π.Δ. (ΦΕΚ 181 Δ΄), όπως ισχύει, και εκτός των ορίων οικισμών προϋφισταμένων του 1923, καθώς και την όμορη προς αυτές θαλάσσια έκταση του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Εντός των ορίων του «Περιφερειακού Πάρκου», ορίζονται τέσσερις (4) ζώνες προστασίας και συγκεκριμένα Ειδική Ζώνη Διατήρησης, Περιοχές Προστασίας της Φύσης, Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί και Περιοχές Οικοανάπτυξης.
Ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ), ορίζονται οι ακόλουθες περιοχές: ΠΠΦ – 1: «ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΑΛΦΕΙΟΥ – ΝΕΔΑΣ», ΠΠΦ – 2: «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΘΙΝΕΣ ΜΕ ΔΑΣΙΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ», ΠΠΦ – 3: «ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΝΕΔΑΣ – ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ», η οποία περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: ΠΠΦ – 3α: «Παράκτιες αμμοθίνες από τις εκβολές της Νέδας έως το ρέμα Μπραζέρι», ΠΠΦ – 3β: «Παράκτιες αμμοθίνες, βραχώδεις ακτές και παραλίες από το ρέμα Μπραζέρι έως την Κυπαρισσία», ΠΠΦ – 4: «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΘΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΑΣΙΚΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ», η οποία περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: ΠΠΦ – 4α: «Σταθεροποιημένες θίνες με Juniperus sp. νότια της περιοχής Βουνάκι», ΠΠΦ – 4β: «Σταθεροποιημένες θίνες κουκουναριάς και χαλεπίου πεύκης στην περιοχή Βουνάκι», ΠΠΦ – 4γ: «Πευκοδάση κουκουναριάς και χαλεπίου πεύκης από Ελαία έως Αγιαννάκη», ΠΠΦ – 4δ: «Διαπλάσεις με Juniperus sp. στο λόφο Βουνάκι», ΠΠΦ – 4ε: «Θαμνώνες – Φρύγανα παράκτιων περιοχών».
Ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) ορίζεται η ακόλουθη περιοχή: ΕΖΔ - 1: «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΖΩΝΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΟΛΠΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ»,
Ως Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί (ΠΦΣ), μεταξύ άλλων, στα όρια του δήμου Τριφυλίας, ορίζονται οι ακόλουθες περιοχές: ΠΦΣ – 5: «ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΑ», η οποία περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: ΠΦΣ – 5α: «Παραποτάμιο οικοσύστημα και εκβολές Ποταμού Νέδας», ΠΦΣ – 5β: «Παραποτάμιο οικοσύστημα και εκβολές Ποταμού Αρκαδικού»,
Ως Περιοχές Οικοανάπτυξης (ΠΟΙΚ), μεταξύ άλλων, ορίζονται οι ακόλουθες περιοχές: ΠΟΙΚ – 4: «ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ & ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΖΩΝΩΝ ΠΠΦ – 3 ΚΑΙ ΠΠΦ - 4», που περιλαμβάνει τα εξής τμήματα: ΠΟΙΚ – 4α: «Αγροτικές εκτάσεις & ιδιοκτησίες μεταξύ των ΠΠΦ από Νέδα έως Βουνάκι», ΠΟΙΚ – 4β: «Αγροτικές εκτάσεις & ιδιοκτησίες μεταξύ της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής και της ΠΠΦ – 3 από το Βουνάκι έως το ρέμα Μπραζέρι» και ΠΟΙΚ – 5: «ΛΟΙΠΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ & ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ».
Στο σχέδιο του Π.Δ. και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 αναφέρονται οι χρήσεις, η άσκηση δραστηριοτήτων, τα μέτρα, οι όροι και οι περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης του «Περιφερειακού Πάρκου», όπου υπάρχουν γενικοί όροι και μέτρα ενιαίας εφαρμογής και για τις Περιοχές Προστασίας της Φύσης ΠΠΦ και επιπλέον αυστηροί ειδικοί όροι, περιορισμοί και μέτρα προστασίας και ειδικότερα για τις ΠΠΦ -1 και ΠΠΦ -3, πρόσθετα ειδικά μέτρα προστασίας και διατήρησης της θαλάσσιας χελώνας και για την ΠΠΦ -3 «Αμμοθίνες και παράκτια ζώνη Νέδας - Κυπαρισσίας» τα μέτρα είναι ακόμη αυστηρότερα και υπάρχουν μια σειρά από απαγορεύσεις.
Μέτρα προτείνονται και για την Ειδική Ζώνη Διατήρησης ΕΖΔ–1: «Θαλάσσια Ειδική Ζώνη Διατήρησης Κόλπου Κυπαρισσίας», για την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Στις Ειδικές ρυθμίσεις για την Περιοχή Οικοανάπτυξης ΠΟΙΚ - 4α) «Αγροτικές εκτάσεις και ιδιοκτησίες μεταξύ των ΠΠΦ από Νέδα έως Βουνάκι» (σ.σ. το τμήμα εκείνο που προωθείται η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών και ήταν η αιτία που ξεσηκώθηκε τσουνάμι αντιδράσεων), επιτρέπονται η παραθεριστική κατοικία, η κατοικία, τα αναψυκτήρια, χώροι υποδοχής επισκεπτών, χώροι υγιεινής κ.ά.
Για όλες τις χρήσεις, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η υπέρβαση του ύψους πέραν των 4,50 μ. μετρούμενο σε κάθε σημείο του φυσικού εδάφους και σε περίπτωση προσθήκης στέγης προσαυξάνεται κατά 1,5 μ. Ισχύουν οι διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού 4067 (ΦΕΚ 9/Α/2012). Ορίζονται κατώτατο όριο κατάτμησης τα 10.000 m2 και όριο αρτιότητας τα 10.000 m2.
Μένει να διευκρινιστεί και αποσαφηνιστεί με τους χάρτες και τις ακριβείς συντεταγμένες των Παραρτημάτων της ΕΠΜ, εάν οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν μόνον για το συγκεκριμένο τμήμα ή και για όλο το τμήμα από τη Νέδα έως την Κυπαρισσία, δηλαδή και για τις δύο ΠΠΦ της περιοχής, ενώ ερωτηματικά προκαλούν κάποιες από τις Μεταβατικές Διατάξεις.
του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ενημέρωση για την ...χωματερή Καλλιρρόης και μουσική συναυλία στην Κόκλα         
          
 
Το τερπόν μετά του ωφελίμου το Σάββατο στην Κόκλα
 Εξακολουθούν να αντιδρούν στη δημιουργία σκουπιδοεργοστασίου και χώρου ενταφιασμού των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη οι κάτοικοι της περιοχής και το Σάββατο στην Κόκλα, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου, έγινε επιστημονική ενημέρωση με θέμα την καρκινοχωματερή Καλλιρρόη, όπως είναι πλέον η νέα ονομασία που έδωσαν στη μονάδα.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κοκλαίων, Κώστας Μαντάς, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Αναφέρθηκε στην αξία της ενημέρωσης των πολιτών από επιστήμονες, στις βλάβες που θα προκληθούν στην υγεία, καθώς και στη δημιουργία αγωνιστικού κλίματος και την ανάγκη κινητοποιήσεων, ώστε να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια με μόνες κερδισμένες τις εταιρείες και όχι τους πολίτες.
Ακολούθησε ο Πέτρος Μπούρκουλας, πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιρροϊτών. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Μπούρκουλας επισήμανε τις ελλείψεις της μελέτης της ΤΕΡΝΑ, τη σπουδαιότητα των παρατηρήσεων των επιστημόνων που έχουν ορισθεί από το Δήμο Οιχαλίας για την ύπαρξη σεισμικών ρηγμάτων και υψηλού υδροφόρου ορίζοντα, ενώ αναφέρθηκε και σε παλαιότερη θόλωση των πηγών του Μελιγαλά, εγγύς της Καλλιρρόης, με τον τότε καθηγητή Τηνιακό να έχει απαγορεύσει σε απόσταση 4 χλμ. κάθε εστία μόλυνσης.
Μίλησε, επίσης, για τον προσχηματικό χαρακτήρα των εναλλακτικών θέσεων που έχει προτείνει η ΤΕΡΝΑ, αλλά και για τη μηνυτήρια αναφοράς των Συλλόγων στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στη συνέχεια μίλησε ο Χαρίλαος Μαρμάρου, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, σύμβουλος και πραγματογνώμων ΕΜΠ στη διαχείριση επικίνδυνων υλικών, μέλος της επιτροπής του κινήματος Φυλής για το κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων –Φυλής. Με παραστατικό τρόπο έδειξε πως τα σκουπίδια επιλέγονται στην πηγή και ανέφερε ότι είναι προϊόντα που αξιοποιούνται, τόνισε τον αγώνα των κατοίκων της Φυλής, ενώ κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα.
Προέβλεψε πως ό,τι έχει γίνει στη Φυλή, όπου
κάθε δυο σπίτια έχουν ένα κρούσμα καρκίνου, θα επαναληφθεί και στην Καλλιρρόη. «Τα οφέλη είναι για τους εργολάβους και όχι για τους δημότες», συνέχισε και σημείωσε πως όταν άρχισε να λειτουργεί η χωματερή στη Φυλή, ήταν 30 στρέμματα και τώρα είναι 4.500.
Πρόσθεσε πως ύστερα από 54 χρόνια ευαισθητοποιήθηκε η Πολιτεία να κάνει επιδημιολογική μελέτη, που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ενώ αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα των εργολάβων να διαχειριστούν σύμμεικτα απορρίμματα, επειδή δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τα βιομηχανικά και γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα, που θα τα ανακατεύουν με τα άλλα.
Αν γινόταν η διαλογή στη πηγή, συνέχισε, το όφελος της Περιφέρειας Αττικής θα ήταν 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτες του ΕΜΠ, άρα για το Δήμο Οιχαλίας με 9.000 κατοίκους, το όφελος θα είναι 500.000 ευρώ ετησίως.
Κλείνοντας, τόνισε να «μην αφήσουμε να γίνει η Καλλιρρόη Φυλή».
Τις απόψεις τους εξέφρασαν ο τέως αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής Κώστας Καράμπελας, πρόεδροι κοινοτήτων, ενώ ερωτήσεις υπέβαλαν οι πολίτες.
Στον ίδιο χώρο ακολούθησε ροκ συναυλία με το μουσικό σχήμα «Echoes», που διασκέδασε τους παριστάμενους μέχρι αργά.  

***  Μέτρα για ενίσχυση ιδιοκτητών διατηρητέων         
           
Το ΥΠΕΚΑ προτείνει σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ 
 -Πολλά κτήρια μένουν ακατοίκητα ή οδηγούνται σε κατάρρευση, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος συντήρησής τους
 Ξεπερνούν τις 10.000 τα διατηρητέα κτήρια στην Ελλάδα, για τα οποία, όμως, παρότι εντάσσονται σε ένα καθεστώς προστασίας θεωρητικά, η Πολιτεία δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να τα προστατεύσει στην πράξη. Καθώς το πρόβλημα αυτό είναι τόσο παλιό, όσο και η διαδικασία ανακήρυξης των διατηρητέων, μια πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν τα διατηρητέα έρχεται να ταράξει τα... στάσιμα νερά.
Μέχρι τώρα, το αυξημένο κόστος συντήρησης και προστασίας των διατηρητέων κτηρίων βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα (και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια), αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος και συχνά αφήνουν τα κτήρια - στολίδια χωρίς φροντίδα.
Μια βόλτα να κάνει κανείς σε γειτονιές της Καλαμάτας με πολλά διατηρητέα θα δει αρκετά απ’ αυτά σε άθλια κατάσταση, με ρωγμές στη στέγη και διαλυμένα κουφώματα. Η πραγματικότητα αυτή, όχι μόνο αντιστρέφει τον πραγματικό σκοπό ένταξης ενός κτηρίου στο θεσμικό πλαίσιο του «Διατηρητέου», που είναι η σωτηρία του, αλλά και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, από πιθανές καταρρεύσεις στοιχείων του.
Εξάλλου, είναι γνωστό πως σχεδόν ο μόνος τρόπος να «απαλλαγεί» κάποιος από ένα διατηρητέο (αφού είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποχαρακτηρισθεί) είναι να το αφήσει να οδηγηθεί σε άθλια κατάσταση, έτσι ώστε να αποφασιστεί η κατεδάφισή του μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσής του.
Η μέθοδος των φοροελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων έχει αναδειχθεί ως μία από τις πλέον πρόσφορες, αλλά δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη «διόρθωση» προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στην εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, εισηγήθηκε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών διατηρητέων.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ προτείνει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για τα κτήρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί, εν όλω ή εν μέρει, ως διατηρητέα. Μάλιστα, στην περίπτωση κατά την οποία τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτήρια έχουν εγκαταλειφθεί και δε χρησιμοποιούνται (π.χ. δεν ηλεκτροδοτούνται) ή έχουν κριθεί ως ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η μείωση δύναται να είναι έως 100%, εφόσον τα ανωτέρω κτήρια αποκατασταθούν και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Όπως επισημαίνει ο υπουργός ΠΕΚΑ, οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί στα συγκεκριμένα κτίσματα πολλαπλασιάζουν το κόστος διατήρησης, συντήρησης, επισκευής και ανακαίνισής τους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών κτηρίων και, μάλιστα, αυτή η επιβάρυνση, που αφορά στην Προστασία και τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, έχει μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Ο κ. Μανιάτης σημειώνει στην επιστολή του στον κ. Χαρδούβελη, πως «υπό κανονικές συνθήκες θα είχαμε χρέος, ως Πολιτεία, να λάβουμε ειδικά πολλαπλά μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών των κτηρίων παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών οικιστικών συνόλων, ιστορικών τόπων, αρχαιολογικών χώρων κ.ά.».
Είναι χαρακτηριστικό πως μια σειρά φορείς, από το Τεχνικό Επιμελητήριο, τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων και την ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων), έχουν θέσει αιτήματα για τη στήριξη των διατηρητέων. Ανάλογη παρέμβαση έγινε πρόσφατα και από το Συνήγορο του Πολίτη.
«Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες», αναφέρει ο κ. Μανιάτης, «θεωρώ ότι, ως πράξη αναγνώρισης των βαρών που υφίστανται τα παραπάνω ακίνητα, η Πολιτεία οφείλει να διατηρήσει και να επεκτείνει τα κατά το δυνατόν ευνοϊκότερα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον για όλα τα “Διατηρητέα Κτήρια”, έχοντας την ευθύνη αφενός μεν για τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφετέρου δε για την προστασία των πολιτών».
Όπως τονίζει ο κ. Μανιάτης, «είναι προφανές ότι οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις θα αφορούν σε ιδιοκτήτες που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και όχι όσους έχουν υψηλά εισοδήματα».  πηγή Καθημερινή
 
*** Επιθεώρηση Αναστασόπουλου στα έργα πρόσβασης προς Βουλκάνο         
           
Επιθεώρηση στα έργα που εκτελούνται στα οδικά δίκτυα προς τη Μονή Βουλκάνου, προκειμένου να δοθούν οι τελικές οδηγίες για την ασφαλή και άνετη πρόσβαση, εν όψει της εορτής του Δεκαπενταύγουστου και της αναμενόμενης αυξημένης κίνησης στο πλαίσιο της εορτής, πραγματοποίησε χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
Ο κ. Αναστασόπουλος βρέθηκε στα έργα με τίτλο «Βελτίωση δρόμου Κακοπέτρι έως διασταύρωση οδού Βαλύρας – Αρχαίας Μεσσήνης», προϋπολογισμού 478.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», και  «Βελτίωση οδοποιίας πυρόπληκτης Τ.Κ. Βαλύρας και βελτίωση οδού Βαλύρας – Ιερά Μονή Βουλκάνου», με συμβατικό ποσό 547.846,40 ευρώ, που κυρίως περιλαμβάνει κατασκευή επενδεδυμένων τάφρων, διευθέτηση ομβρίων υδάτων και διαπλάτυνση του δρόμου Βαλύρα- Μονή Βουλκάνου.
 
***  Μποτιλιάρισμα στο κέντρο της Καλαμάτας           
           
Έχει που έχει μικρή διάρκεια το φανάρι στη γέφυρα της Αρτέμιδος, στο ύψος του «Πάνθεον», αν στραβοπαρκάρει κι ένα αυτοκίνητο και δεν μπορεί να περάσει λεωφορείο, τότε σε χρόνο μηδέν, λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, μποτιλιάρονται τα πάντα και η ουρά των αυτοκινήτων φτάνει έως και την οδό Υπαπαντής.
Έτσι και χθες το μεσημέρι. Δεν υπήρχε και τροχονόμος να διευκολύνει τη ροή της κυκλοφορίας, οπότε καταλαβαίνετε τι έγινε…    Χ.Χ.
 
*** Εφορία κατ’ οίκον χωρίς την παρουσία εισαγγελέα          
          
«Φοροεπιδρομή» στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα των φορολογουμένων για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων για είσπραξη φόρων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο θα μπορούν να διενεργούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, ακόμα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, κατά τα πρότυπα των υπηρεσιών των ΗΠΑ (IRS).
Σύμφωνα με το Έθνος, το «πράσινο φως» για την είσοδο της εφορίας σε κατοικίες ή την επαγγελματική έδρα, όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά αντικείμενα για την είσπραξη οφειλομένων, άναψε γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η απόφαση από το Νομικό Συμβούλιο ελήφθη με πλειοψηφία (14-10 ψήφων).Α.Π. 
 
***  Διάσημες πένες που μας αγάπησαν…          
  
Γεννήθηκαν σε όλα τα μέρη της γης. Από τη χώρα μας «έτυχε» ή επέλεξαν να περάσουν για λίγο. Άλλοι έμειναν, οι περισσότεροι έγραψαν, πολλοί την αγάπησαν, το σίγουρο είναι ότι μας κάνουν να τη δούμε «με άλλα μάτια» κι εμείς. Συγγραφείς σπουδαίοι που θεωρούμε ήδη «δικούς μας».
Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ γεννήθηκε στο Λονδίνο, αλλά, περνώντας από την Ελλάδα, θα μείνει στον Άθω, θα ταξιδέψει στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, θα μάθει τα ήθη και τη γλώσσα της χώρας μας που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του, ενώ θα περάσει τον περισσότερο χρόνο στην Καρδαμύλη της Μάνης.
Σ' ένα σπίτι που σχεδίασαν μαζί με τη γυναίκα του, τη φωτογράφο Τζόαν Λι Φέρμορ, της οποίας οι φωτογραφίες περιλαμβάνονται στα βιβλία του συγγραφέα «Μάνη» (1958) και «Ρούμελη» (1966).
Ο σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ (1915-2011), «κυρ Μιχάλης» για τους Μανιάτες φίλους του, θεωρείται ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας και μια θρυλική φυσιογνωμία που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα.
Η «Μάνη», που κυκλοφόρησε από τον «Κέδρο», αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για την παλιά και τη σύγχρονη Μάνη...    Α .Π. 

*** Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αμφίπολη (;) - Στην περιοχή ο Αντώνης Σαμαράς  

Εχει βρεθεί σημαντικός αρχαιολογικός τάφος - Ο πρωθυπουργός συνοδεύτηκε από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα - Ολα τα στοιχεία για τη μεγάλη ανακάλυψη Χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν σε απόσταση από τον χώρο των ανασκαφών και δεν τους επετράπη η είσοδος αποχώρησε από την αρχαία Αμφίπολη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη γύρω στις 10 παρά 15 το πρωί, ξεναγήθηκε στον χώρο της εξελισσόμενης ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα. Σημειώνεται ότι, οι ανασκαφές που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, εικάζεται ότι βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τάφου. Στον χώρο γύρω από την αρχαιολογική ανασκαφή παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πρόκειται άραγε για έναν μεγάλο βασιλικό τάφο; Από τη μεριά της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, τηρεί σιγή ιχθύος για το όλο ζήτημα, ενώ ενημερώνει καθημερινά για όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις της το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Κατερίνα Περιστέρη, τον περασμένο Μάρτιο -στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, όπως υποστηρίζει η κ. Περιστέρη, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων. Το Ιούνιο, μετά τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές που είχαν σταματήσει λόγω χειμερινής περιόδου συνεχίστηκαν, με την προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, να απομακρύνει αρχικά τους τόνους χώματος που σκέπαζαν τον λόφο Καστά, και στη συνέχεια να ολοκληρώνει την ανασκαφή του μεγαλοπρεπούς ταφικού περιβόλου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. Όπως είχε επισημάνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, η κ. Περιστέρη, «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’». Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου. Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους. Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4π.Χ. αιώνα. «Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνα μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιο του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος» είπε κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Παρουσιάζοντας τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, με αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, για τον τρόπο και τον τόπο κατασκευής του μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, τόνισε ότι τα χαμένα μέλη του ταφικού περιβόλου αποτελούν σήμερα τη βάση του Λέοντα της Αμφίπολης, ενώ η κλήση των μαρμάρινων δόμων αποδεικνύουν την κυκλική τους φορά και ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου ταφικού περιβόλου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ο περήφανος Λέοντας της Αμφίπολης, με ύψος 5,20 μέτρων αποδεικνύεται πως ήταν στην κορυφή του ταφικού μνημείου του Καστά, πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο που τα κομμάτια του μεταφέρθηκαν από τα λατομεία της Θάσου, με ειδικές σχεδίες και ξύλινα κάρα που τραβούσαν βόδια εργασίας. Ο Λέοντας της Αμφίπολης, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, φέρεται ότι φιλοτεχνήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να είναι γνωστό, ακόμη το όνομα του μεγάλου γλύπτη της εποχής. πηγή: protothema.gr - 

***  Παρουσιάστηκαν τα υποθαλάσσια αρχαία ευρήματα στο Στενό και στον όρμο της Μεθώνης          
          
ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Επιμέλεια: Χάρης Χαραλαμπόπουλος 
Τα υποθαλάσσια αρχαία ευρήματα στο Στενό και τον όρμο της Μεθώνης, ήταν το αντικείμενο της τεκμηριωμένης παρουσίασης για τα υποβρύχια ευρήματα της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων από τον καταποντισμένο οικισμό της Μεθώνης, που διοργάνωσε στις 9.00 το βράδυ του Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης. Σύμφωνα με το βίντεο που προβλήθηκε, δημιουργίας του προέδρου του Συλλόγου Γιάννη Α. Μπίρη, στη ρωμαϊκή περίοδο, ο βασιλιάς της Ιουδαίας, Ηρώδης, κατάφερε να κρατήσει το θρόνο του, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Ρωμαίων, ενώ, έχτισε διάφορα έργα υποδομής. Οι πόλεις της Παλαιστίνης είχαν λαμπρά οικοδομήματα, που, μετά τις Σταυροφορίες, τμήματά τους μεταφέρθηκαν για να στολίσουν πόλεις της Δύσης. Το 1122, ο βενετικός στόλος με επικεφαλής τον Δόγη Ντομένικο Μίκιελ, ξεκίνησε μια ενισχυτική σταυροφορία. Μετά από μία θεαματική επιτυχία στην Άκρα, το 1123, όπου ο βενετικός στόλος διέλυσε τον αιγυπτιακό και τα εμπορικά οφέλη που απεκόμισαν από τη Μέση Ανατολή το 1124, οι Βενετοί ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής για την πατρίδα την Άνοιξη του 1125. Όμως στο μυαλό του Δόγη υπήρχε η δίψα της εκδίκησης για τους Βυζαντινούς μετά την αμφισβήτηση από αυτούς των εμπορικών προνομίων της Βενετίας. Έτσι, ο ενετικός στόλος λεηλάτησε τη Ρόδο, επιτέθηκε στη Σάμο, τη Χίο . τη Λέσβο και την Άνδρο και προσορμίστηκε στη Μεθώνη.
Τα ναυάγια και οι καταγραφές τους
Τότε ο Δόγης διέλυσε σχεδόν συθέμελα το Κάστρο της Μεθώνης. Στα αμπάρια των πλοίων, υπήρχαν και τα λάφυρα από την Παλαιστίνη. Προφανώς στο στενό της Μεθώνης ένα πλοίο φορτωμένο με κίονες ερυθρωπού γρανίτη από το περιστύλιο της Καισάρειας του Ηρώδη βυθίστηκε και το φορτίο του έμεινε για πάντα στο βυθό του Στενού. Από όλους τους κίονες έφτασαν στη Βενετία, μόνο τρεις. Οι δύο από αυτούς βρίσκονται σήμερα στην Πιατσέτα του μόλου , ενώ ο τρίτος βυθίστηκε εκεί με το πλοίο που τον μετέφερε, κατά την προσπάθεια εκφόρτωσής του. Το ναυαγισμένο πλοίο του 1125, με το φορτίο του, έμεινε βυθισμένο κοντά στη Σαπιέντζα. Τριάμισι αιώνες αργότερα, ένας κίονας ερυθρωπού γρανίτη, ανελκύστηκε και στήθηκε στο υπερυψωμένο πλάτωμα της πλατείας των όπλων του Κάστρου της Μεθώνης. Η λύση για τη χρονολόγηση της ανέλκυσης του κίονα, βρίσκεται στη φθαρμένη περιμετρική επιγραφή του άβακα του κίονα. Η ανάγνωσή του επιτρέπει το συμπέρασμα ότι η ανάθεσή του έγινε το 1493 από τον Πιέτρο Ντα Κανάλ, Καστελάνο και προβεντιτόρε της Μεθώνης από το Μάιο του 1492 έως το Σεπτέμβριο του 1494. Το ναυάγιο ξεχάστηκε για περισσότερους από τέσσερις αιώνες. Μια αναφορά για τα μάρμαρα, υπάρχει το 1925 από τον Διον. Πόταρη. Τότε, ο ιστοριοδίφης δικηγόρος από την Καλαμάτα, μετά από υποδείξεις ψαράδων εντόπισε και κατέγραψε το ναυάγιο. Νεώτερη και πληρέστερη καταγραφή έγινε το 1963 από τον Πίτερ Θροκμόρτον. Αυτή η φωτογράφιση και το τοπογραφικό διάγραμμα, του αμερικανού αυτοδύτη, συνέλαβαν ιδιαίτερα στην προβολή των υποβρύχιων αρχαιολογικών ευρημάτων του Στενού της Μεθώνης.
Λίγο μακρύτερα από το ναυάγιο των κιόνων, βρίσκεται ένα άλλο ναυάγιο του 2ου – 3ου μ.Χ. αιώνα. Το ρωμαϊκό πλοίο μετέφερε σαρκοφάγους , από τιτανιούχο λίθο και φαίνεται ότι ερχόταν από τις ακτές της Τροίας και τη Μισσία. Κατευθυνόταν στη Ρώμη. Σήμερα, τέσσερις σαρκοφάγοι κοσμούν και αυτές με τη σειρά τους το Στενό της Μεθώνης.
Το 1925, ο Διον. Πόταρης υπηρετούσε στη Πϋλο ως διευθυντής του Συνεταιρισμού Σταφίδας και κατέγραψε με τη βοήεθια των ψαράδων τα μάρμαρα. Τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 1925 έστειλε δύο αναφορές στο Υπουργείο Παιδείας, τότε αρμόδιο για τις αρχαιότητες και κατόρθωσε με δικά του έξοδα και με τη βοήθεια διερχόμενων από τη Μεθώνη Καλύμνιων σφουγγαράδων να ανελκύσει μια ρωμαϊκή σαρκοφάγο, που έστειλε στη συνέχεια με πλοίο από την Πύλο στον Πειραιά. Στην καταγραφή του 1963 ο αμερικανός αυτοδύτης Πέτερ Θροκμόρτον, πατέρας της υποβρύχιας αρχαιολογίας, κατέβηκε, φωτογράφισε και αποτύπωσε σε ακριβή τοπογραφικά διαγράμματα τα αρχαιολογικά ευρήματα και των δύο ναυαγίων .
Μετά την ίδρυση της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων τον Αύγουστο του 1976, η έρευνα, η μελέτη, η φύλαξη και η ανάδειξη των ευρημάτων έχει περάσει στις αρμοδιότητές της .
Στο βίντεο σημειωνόταν επίσης το σημείο του καταποντισμένου οικισμού της αρχαίας Μεθώνης, του οικισμού του Πηδάσου από την εποχή του Χαλκού, που καταποντίστηκε προφανώς μετά από σεισμό.
Λιμάνι και μόλος
Έγινε αναφορά στο ότι το λιμάνι της αρχαίας Μεθώνης, όπως και αυτό της μεσαιωνικής δεν ήταν ποτέ ασφαλή, αφού ήταν εκτεθειμένα στους ισχυρούς νοτιοδυτικούς ανέμους του Ιονίου. ΟΙ Βενετοί, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα προσπάθησαν να το λύσουν κατασκευάζοντας έναν ημικυκλικό μόλο. Αρχικά, η κατασκευή στηρίχτηκε σε τεχνικές που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα στη βενετική λιμνοθάλασσα. Ξύλινα κασόνια με πέτρες και χαλίκια ποντίστηκαν και δέθηκαν με σιδερένιες αλυσίδες ανάμεσα σε σειρές από ξύλινους πασσάλους, κατασκευή που είχε δύο ατέλειες, καθώς δεν είχε χρησιμοποιηθεί συνθετικό κονίαμα, που για την εποχή ήταν η μπορτζολάνα και δεν είχαν τοποθετηθεί σε σταθερό θεμέλιο, αλλά κατευθείαν στο λασπώδη βυθό του όρμου της Μεθώνης. Η καταστροφή του μόλου ήταν σχεδόν αναπόφευκτη. Η ίδια ζημιά έγινε και στη Βενετία. Η Σύγκλητος για να αντιμετωπίσει τις ζημιές, διέταξε να σταλούν νέοι πάσσαλοι, το Δεκέμβριο του 1384. Όμως ούτε και αυτή η επισκευή ισχυροποίησε το μόλο και έτσι το 1399 ο τότε καστελάνος ζήτησε την αποστολή υλικών για την ανακατασκευή του μόλου. Οι καταστροφές από τους ανέμους ήταν συνεχείς και η Σύγκλητος αποφάσισε να ποντίσει μεγάλους ογκόλιθους στην εξωτερική πλευρά. Όμως και αυτό το μέτρο δεν έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο νέος μόλος έγινε το 1880 από ιταλική εταιρία και ήταν εξαιρετικά επιβλαβής. Η θάλασσα έγινε ξέβαθη και ακατάλληλη για ελλιμενισμό πλοίων. Αυτός ο νέος πέτρινος μόλος με τα καρφωμένα στην πλάτη του κανόνια ή ασπράδες, λειτούργησε ως κυματοθραύστης . η θάλασσα, που έφτανε μέχρι τις ρίζες του κάστρου και την περιμετρική τάφρο της βόρειας πλευράς, χωρίς να καταφέρει να ενώσει το Ιόνιο με το λιμάνι, δεν μπορούσε πια να πλησιάσει το οχυρό. Οι προσχώσεις και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις ήταν πολλές και τώρα η ανατολική πλευρά του κάστρου έχει την ιδιόμορφη σκληρή αμμουδιά της για τους παραθεριστές και τους ψαράδες.  
 
*** Βρέθηκε στα Πατήσια η γιάφκα του Μαζιώτη
 Εντοπίστηκε πριν μία εβδομάδα και τέθηκε υπό παρακολούθηση για να δουν οι αστυνομικοί αν θα εμφανιζόταν η Πόλα Ρούπα Εντοπίστηκε μετά απο έρευνες πολλών ημερών το διαμέρισμα – γιάφκα του Νίκου Μαζιώτη στην περιοχή των Πατησίων. Οι έρευνες, είχαν επικεντρωθεί εδώ και εβδομάδες στην περιοχή των Πατησίων και οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής κατάφεραν πριν απο περίπου μία εβδομάδα να φθάσουν στο διαμέρισμα όπου ο Νίκος Μαζιώτης και οι συνεργοί του είχαν στήσει το κρησφύγετο του Επαναστατικού Αγώνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διαμέρισμα εντοπίστηκε πριν περίπου μια εβδομάδα, όμως οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής δεν μπήκαν μέσα αλλα ισχυρές δυνάμεις το παρακολουθούσαν διακριτικά. Στόχος ήταν να δουν αν η Πώλα Ρούπα ή κάποιο άλλο μέλος του Ε.Α επισκεπτόταν το διαμέρισμα – γιάφκα όμως όταν διαπίστωσαν ότι δεν πρόκειται κανείς να το επισκεφθεί μπήκαν μέσα. Εκεί, απο τις έρευνες βρέθηκαν αποτυπώματα και γενετικό υλικό DNA τόσο του Νίκου Μαζιώτη όσο και συνεργών του. Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ αναμενονται ανακοινώσεις απο την ΕΛ.ΑΣ. πηγή: protothema.gr - 
 
***
 
*** Αθλητική   ενημέρωση :
***  Με αιχμές κατά Κουρμπανά και ερωτηματικά για τη στάση της διοίκησης η αποχώρηση Βασιλειάδη         
         
Ο 29ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΡΤΙΕΡΟ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ
 Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η υπόθεση Ρέλλα που βρέθηκε στο επίκεντρο, δημιουργώντας αναστάτωση τόσο στις τάξεις των φιλάθλων, όσο ακόμη και μελών της διοίκησης (Δεδούσης) των εξελίξεων στην ομάδα της Καλαμάτας.
Τις τελευταίες ώρες, προέκυψε όμως, ένα ακόμη δυσάρεστο περιστατικό, που ήρθε να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό στους φιλάθλους της Μαύρης Θύελλας, οι οποίοι κάθε άλλο παρά ενθουσιασμένοι είναι μέχρι τώρα από την προσπάθεια δημιουργίας του πλάνου που θα φέρει την άνοδο στη Β’ εθνική.
Μιλάμε βεβαίως για το ξαφνικό «διαζύγιο» με τον 29χρονο πορτιέρο Τριαντάφυλλο Βασιλειάδη, που δεν αποτελεί πλέον ενεργό μέλος της Καλαμάτας.
Ακούστηκαν διάφορα τις τελευταίες ώρες – η διοίκηση τήρησε σιγή ιχθύος και επικεντρώθηκε μόνο στην ανακοίνωση της διακοπής της συνεργασίας – που έκαναν τον Βασιλειάδη να ψάξει την απάντηση και τη δημοσιοποίηση της δικής του πλευράς.
Ο Κατερινιώτης τερματοφύλακας, ο οποίος έφυγε νωρίς χθες το πρωί από την Καλαμάτα με προορισμό την πατρίδα του, άνοιξε την καρδιά του στο «Θάρρος» και μίλησε λίγο πριν τη «μεγάλη» φυγή για τους λόγους που έφεραν το «διαζύγιο».
Αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για το ρόλο του κ. Κουρμπανά, στον οποίο ουσιαστικά μεταφέρει την αποκλειστική ευθύνη της έκβασης της περίπτωσής του, όμως στοχοποιεί και την τακτική της διοίκησης που δεν εμφανίστηκε σε κανένα σημείο της ιστορίας.
  -Άκη, ολοκληρώθηκε πρόωρα η συνεργασία σου με την Καλαμάτα. Γιατί ράγισε το γυαλί;
Είναι κάτι που δεν περίμενα. Έμεινα έκπληκτος όταν ο κ. Κουρμπανάς μου είπε ότι «δεν μπορώ να περιμένω τραυματίες ποδοσφαιριστές και πρέπει να φύγεις από την ομάδα» και δεν μου έδωσε χρονικό περιθώριο ούτε πέντε ημερών για να επανέλθω στις προπονήσεις. Μου ζήτησε ακόμη και την προκαταβολή που είχα λάβει από την ομάδα, να την επιστρέψω και άρχισε να με βρίζει και να έχει μια συμπεριφορά απαράδεκτη, που δεν αρμόζει σ’ έναν προπονητή με την εμπειρία του, ο οποίος έχει πέρασμα ως ποδοσφαιριστής από την Α’ εθνική και ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, αλλά και μακρά διαδρομή ως προπονητής.
Έμεινα έκπληκτος, τι να πω, δεν το έχω συναντήσει μέχρι σήμερα σε καμία άλλη ομάδα.
Λυπάμαι που φεύγω τόσο γρήγορα και δεν πρόλαβα να δείξω στον κόσμο της Καλαμάτας ότι μπορώ να στηρίξω την προσπάθεια για άνοδο.
  -Έκανες λόγο για τραυματισμό. Ήταν κάποιο σοβαρό πρόβλημα που φόβιζε τον κ. Κουρμπανά;
Ήταν ένα πρόβλημα στον προσαγωγό. Ένα σφίξιμο στους προσαγωγούς, ο ένας επανήλθε αμέσως, ο άλλος ήταν λίγο πιο σφικτός. Δεν ήταν κάτι σοβαρό. Κάλεσε μέσα στα γραφεία το γιατρό κ. Μητσέα, ο οποίος του ανέφερε ότι «αν τον πιέσεις τον ποδοσφαιριστή θα γίνει χειρότερα. Δωσ’ του ένα χρονικό περιθώριο λίγων ημερών και θα επανέλθει σύντομα». Μόλις το άκουσε ο κ. Κουρμπανάς έγινε έξω φρενών, άρχισε να χτυπάει το γραφείο. «Εγώ θέλω ποδοσφαιριστή έτοιμο, έχω πίεση και πρέπει να γυρίσεις πίσω την προκαταβολή τώρα» και άλλα πολλά που δεν εύκολο να σας τα μεταφέρω. Του τόνισα ότι τραυματίστηκα στο γήπεδο και όπως του ανέφερε ο γιατρός μπορώ να επανέλθω μετά από ένα μικρό διάστημα. Του είπα ότι αν με πιέσεις μπορεί να βγάλω πρόβλημα, εάν όμως πάμε μεθοδικά, σε λίγες ημέρες θα είμαι πίσω. Ήταν αμείλικτος και κάθετος στο να περιμένει κάποιο χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας – δέκα ημερών για να μπω στις προπονήσεις. Ίσως έκλεισε έναν δικό του άνθρωπο, ένα άλλο παιδί, ίσως να ήταν ήδη έτοιμη η διάδοχη λύση.
  -Με τους ανθρώπους της διοίκησης δεν μίλησες; Το λογικό είναι να μιλήσεις με το Δ.Σ. και μετά να αποχωρήσεις.
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, είναι ότι κανείς δεν με πήρε τηλέφωνο να μου πει έστω ότι δεν με θέλουν στην ομάδα. Ανακατεύτηκε μόνο ο κ. Κουρμπανάς. Δεν είναι δουλειά του προπονητή βεβαίως. Ακόμη κι αν διώξει έναν ποδοσφαιριστή η ομάδα, είναι η διοίκηση που πρέπει να το ανακοινώσει. Ο κ. Κουρμπανάς ανακατεύτηκε και στο οικονομικό, αφού μου ζητούσε πίσω την προκαταβολή κι όλα τα χρήματα που είχα πάρει. Προφανώς του έδωσαν το ΟΚ, και καλώς ή κακώς αυτό έκανε. Είχε σε όλα λόγο, σας είπα για την προκαταβολή κι όσα μου καταλόγιζε. Δεν έχω δεχθεί ένα τηλέφωνο, να με ενημερώσουν τελικά ότι δεν με θέλουν στην ομάδα. Φαίνεται ότι ο κ. Κουρμπανάς κόβει και ράβει…
 -Καταλαβαίνω ότι καταλογίζεις ευθύνες και στη διοίκηση...
Ναι, φυσικά, γιατί η διοίκηση πρέπει να ενημερώνεται για όλα και να παίρνει αποφάσεις. Άλλωστε αυτή είναι που βάζει τα χρήματα. Όταν όμως αυτό δε γίνεται, όταν δεν ενημερώνουν τον παίκτη, τότε αυτό δε λέγεται διοίκηση. Δηλαδή, η Καλαμάτα είναι ο κ. Κουρμπανάς; Η διοίκηση δεν υπάρχει πουθενά;
  -Ο κ. Κουρμπανάς είναι αυτός που σε επέλεξε στο να έρθεις;
Η μεταγραφή έγινε μέσω κάποιου μάνατζερ, που έμαθε ότι η Καλαμάτα έψαχνε για τερματοφύλακα. Μ’ έφερε σε επαφή με τον κ. Κουρμπανά, ο οποίος μου μετέφερε τους στόχους και τις βλέψεις της ομάδας. Μου είπε ότι η ομάδα θέλει τον πρωταθλητισμό και να ανέβει. Ο πρώτος λόγος για τον οποίο συμφώνησα ήταν αυτός και η ιστορία της ομάδας και ο δεύτερος ήταν το οικονομικό. Δεν ήμουν καθαρή επιλογή του κ. Κουρμπανά, απλά ενημερώθηκε για το τι εστί Βασιλειάδης και τελικά υπέδειξε εμένα. Είχε σίγουρα κι άλλες επιλογές, όμως επέλεξε εμένα, προφανώς γιατί πήρε καλές συστάσεις.
  -Για την ομάδα τι εικόνα έχεις; Αγωνιστικά πως τη βλέπεις; Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς, μπορείς να κάνεις μια εκτίμηση;
Σαν υλικό, πιστεύω είναι πολύ καλοί παίκτες, υπάρχει καλό κλίμα στα αποδυτήρια, μολονότι είναι μικρό το χρονικό διάστημα, μπορώ να πω ότι είναι δεμένοι. Το μόνο που φοβάμαι είναι τον κ. Κουρμπανά. Εάν συμπεριφέρεται έτσι σ’ έναν ποδοσφαιριστή, όπως σ’ εμένα, που εύχομαι πραγματικά να είμαι ο τελευταίος, τότε πιθανότατα θα το κάνει και σε άλλους. Αν γίνει αυτό θα προκύψουν διχόνοιες και θα επηρεάσει το αγωνιστικό μέρος. Έχει βεβαίως κάποιους δικούς του ποδοσφαιριστές, δικές του επιλογές κι αυτό τον βοηθά να έχει τον έλεγχο.
  -Μίλησες νωρίτερα για τον κόσμο της ομάδας, τον οποίο όμως δεν πρόλαβες να ζήσεις. Είχες έστω και μια πρώιμη επαφή μαζί του;
Η αλήθεια είναι ότι μετά την πρώτη προπόνηση οι οργανωμένοι με πλησίασαν και έδειξαν διψασμένοι για να βοηθήσουν την ομάδα. Η Καλαμάτα έχει πολύ κόσμο και είναι κρίμα που βρίσκεται σ’ αυτές τις κατηγορίες. Με συγκίνησε το ότι με αγκάλιασαν από την πρώτη κιόλας ημέρα. Όλο αυτό το διάστημα μίλησα και χαιρέτησα πολύ κόσμο στην πόλη. Ένιωσα ωραία λόγω της επαφής που προέκυψε. Γνώρισα καλούς ανθρώπους, κάτι που δύσκολα συναντάς στην εποχή που ζούμε και θέλω να τους ευχαριστήσω και ειδικότερα κάποια παιδιά με τα οποία ήρθα πιο κοντά.
Πιο συγκεκριμένα τον Παναγιώτη Παπαδέα, που είναι ένα παιδί με αρχές και από εκπληκτική οικογένεια και τον Κώστα Μίτζηρα, ένα παιδί που αγαπάει πολύ την ομάδα και ο οποίος με καλωσόρισε σαν φίλαθλος και παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας. Εγώ αφήνω την πόρτα μου ανοιχτή γι’ αυτή την πόλη. Μακάρι να ανέβει στη Β’ εθνική και να έρθω κάποια στιγμή να βοηθήσω.
Ο κόσμος διψάει, αλλά βλέπει την ομάδα να παλεύει με ομάδες «χωριά» και δεν της αξίζει. Πρέπει να γίνει κάτι για να ανέβει η Καλαμάτα στις μεγάλες κατηγορίες. Σας ευχαριστώ πολύ κι εύχομαι να πάνε όλα καλά.
 
*** «Ποδοσφαιρικός τουρισμός» στην Καλαμάτα… “μέσω” Τρίπολης          
            
Το περυσινό καλοκαίρι ήταν οι περίπου 300 οπαδοί της Ραπίντ Βιέννης που προτίμησαν την Καλαμάτα για τη διαμονή τους, αλλά και για τα μπάνια τους, πριν από την αναμέτρηση της Αυστριακής ομάδας με τον Αστέρα Τρίπολης… Φέτος την Καλαμάτα προτίμησαν και οι 100 οπαδοί της γερμανικής Μάιντζ, πριν μεταβούν στην Τρίπολη…
Η καλή πορεία του γειτονικού Αστέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα ίσως φέρει σύντομα στην πόλη μας και οπαδούς της Μακάμπι Τελ Αβίβ…
Έτσι αναπτύσσεται στην περιοχή μας και ένα νέο είδος τουρισμού, ο «ποδοσφαιρικός»… Καλή επιτυχία, λοιπόν, στην ομάδα της Τρίπολης, καθώς η περιοχή μας επωφελείται έμμεσα από την επιτυχημένη πορεία του Αστέρα…
Κ.Γαζ.  
 
*** Ανακοίνωσε Ζαχαρόπουλο ο Ακρίτας!          
  
Ακόμια μια σπουδαία μεταγραφή πραγματοποίησε η ομάδα του Ακρίτα στην προσπάθεια της για άνοδο στην Α'2 εθνική κατηγορία του Βόλευ. Παίκτης της ομάδας από σήμερα είναι και ο Καλαματιανός διαγώνιος Δημήτρης Ζαχαρόπουλος που για αρκετά χρόνια αγωνιζόταν σε ομάδες Α'1 και Α΄2 εθνικής κατηγορίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομάδας του Ακρίτα :
Η  Διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας μας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ως παίχτη της ανδρικής μας ομάδας τον Δημήτρη Ζαχαρόπουλο ο οποίος επιστρέφει μετά από χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να φορέσει τη φανέλα του Ακρίτα και να συνδράμει στην προσπάθεια διάκρισης της ομάδας.Ο Ζαχαρόπουλος έχει παίξει πολλά χρόνια σε ομάδες της Α1 και Α2 εθνικής κατηγορίας όπως Πανελληνιο,Ιωνικο Ν.Φ Πανερυθραικο και Παλληνη.Αγωνιζεται στη θέση του Διαγώνιου. Η διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας εύχεται καλή αγωνιστική και προσωπική επιτυχία σε όλους τους παίκτες του Ακριτα Καλαματας για μια χρονιά άριστη με υγεία και χωρίς τραυματισμούς.
 
***
 
 Οδοντιατρείο στην Ι.Μ. Καρακάλου  2014
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
 http://www.youtube.com/stamos01 ,           3584     video.-         http://www.youtube.com/stamatios01 , =    1984    video .-   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =          1995  video.- 
Σύνολον                                                        7563  βίντεο   .-
 Κωνσταντίνος Νιάρχος  μεγάλος  ευεργέτης  της Ι. Σκήτης Αγίας Άννας  στο  Περιβόλι της  Παναγιάς. (Αμερικάνος εξ  Αρφαρών   κοιμήθηκε το 1950 ) .-
 ~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home, 2529. -   Φίλοι.       
~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 269   φίλοι .-    
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013 . –     611.-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODO     ROI , Σύλλογος Αθηναίων Αρφαραίων 135.-
Στην Ι Καλύβα Αγίου Γεωργίου στην Σκήτη Αγίας Άννας
***  ΑΝΑΡΤΗΓΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2014  :  
 ~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Αυγούστου 2014  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html , .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,
Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσγς Σάββατο 02 Αυγούστου 2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/02-2014.html  , .-
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 03 Αυγούστου 2014   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html ,  .-
~  Επιλογές Θεμάτων Κυριακή 03 Αυγούστου 2014 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html , .-
Διαδρομές  από  επισκέψεις  στο Άγιον Όρος
03-Αυγούστου  2014      : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/08/blog-post.html ,
~  Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 12 Αυγούστου 2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/08/12-2014.html  ,.- 
 
 Ο  Παντοκράτορας  στην Ι.Μ.Δοχειαρίου  2014  

1 σχόλιο:

Stramatios Skoulikaw είπε...

~ Όλα τα πράγματα πήραν από τον Δημιουργό τάξη και αρχή , πολλά δε και τέλος .- Το τέλος όμως της αρετής είναι χωρίς τέλος .- {Άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης } .-
~ Τα δάκρυα και η λύπη , είναι γλυκύτερα από κάθε γέλιο και από κάθε χαρά .- { Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος } .-