ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΜΟΥΝΤΙΑΛ -
Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουνίου  2014 :  

~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-


***  Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ


 Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ): Η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1930, με διοργανώτρια τη FIFA και συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες των χωρών - μελών της...
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, γνωστό στη χώρα μας και ως Μουντιάλ (Mundial), αποτελεί την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη. Διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1930, με διοργανώτρια τη FIFA, και συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες των χωρών - μελών της. Αφού δώσουν μία σειρά προκριματικών αγώνων, οι 32 καλύτερες αγωνίζονται στην τελική φάση για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.
Η επιτυχία των ολυμπιακών ποδοσφαιρικών τουρνουά του 1924 και του 1928 ώθησε τον τότε Πρόεδρο της FIFA, Ζιλ Ριμέ, να εισηγηθεί τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών έγινε πραγματικότητα το 1930 στην Ουρουγουάη, με νικήτρια την ομάδα της φιλοξενούσας χώρας.
Με την πάροδο του χρόνου, το Παγκόσμιο Κύπελλο κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση και σήμερα αποτελεί τη δεύτερη δημοφιλέστερη αθλητική διοργάνωση, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

1o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ (ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, 1930)
Οι παίκτες της Ουρουγουάης πανηγυρίζουν την κατάκτηση του 1ου Παγκοσμίου Κυπέλλου
Οι παίκτες της Ουρουγουάης πανηγυρίζουν την κατάκτηση του 1ου Παγκοσμίου Κυπέλλου
Η FIFA αποφάσισε η πρεμιέρα του νέου θεσμού να γίνει στην Ουρουγουάη, που ήταν η κάτοχος του ολυμπιακού χρυσού μεταλλίου και παράλληλα γιόρταζε τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησίας της. Ήταν η πρώτη και μοναδική διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου, που έγινε χωρίς προκριματικό γύρο.
Η FIFA κάλεσε όλες τις εθνικές ομάδες - μέλη της να συμμετάσχουν, αλλά το ταξίδι στην άλλη άκρη της γης ήταν σχεδόν απαγορευτικό, κυρίως για τις ευρωπαϊκές ομάδες. Οι οικονομικές συνθήκες της εποχής ήταν δύσκολες, εξαιτίας και του Χρηματιστηριακού Κραχ το 1929.
Το Μάιο του 1930, δύο μήνες πριν από την πρεμιέρα της διοργάνωσης, καμία ομάδα δεν είχε δηλώσει συμμετοχή. Θορυβημένος ο Πρόεδρος της FIFA, Ζιλ Ριμέ, παρενέβη κι έπεισε την κυβέρνηση της Ουρουγουάης να καλύψει τα έξοδα των ομάδων. Παρά τη θετική ανταπόκριση της διοργανώτριας χώρας, μόνο τέσσερεις ευρωπαϊκές ομάδες έκαναν το διαρκείας τριών εβδομάδων θαλάσσιο ταξίδι για το Μοντεβιδέο
Τελικά, 13 ομάδες θα λάβουν μέρος στο 1o Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και θα γράψουν ιστορία: Βέλγιο, Γαλλία, Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία από την Ευρώπη, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή, Μεξικό, Περού, Βραζιλία, Βολιβία, ΗΠΑ και Παραγουάη από την Αμερική. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε 4 ομίλους και ο πρώτος κάθε ομίλου θα περνούσε στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Όλοι οι αγώνες έγιναν στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο, και στα γήπεδα Σεντενάριο, Ποσίτος και Πάρκε Σεντράλ.
Η διοργάνωση ξεκίνησε στις 3 μετά το μεσημέρι της 13ης Ιουλίου 1930 με δύο αγώνες. Η Γαλλία νίκησε 4-1 το Μεξικό, με τον γάλλο Λισιέν Λοράν να επιτυγχάνει το παρθενικό γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ οι ΗΠΑ επικράτησαν 3-0 του Βελγίου. Τα 5 γκολ που σημειώθηκαν στον αγώνα Γαλλίας - Μεξικού παρέμειναν τα περισσότερα για εναρκτήριο αγώνα Μουντιάλ έως το 2006, οπότε το σχετικό ρεκόρ καταρρίφθηκε στον αγώνα Γερμανίας - Κόστα Ρίκα 4-2.
Στα ημιτελικά συναντήθηκαν η Αργεντινή με τις ΗΠΑ και η Ουρουγουάη με τη Γιουγκοσλαβία. Ουρουγουάη και Αργεντινή προκρίθηκαν στον τελικό με το ίδιο σκορ, το χορταστικό 6-1 επί των αντιπάλων τους.
Ο τελικός έγινε στις 30 Ιουλίου στο επιβλητικό Σεντενάριο του Μοντεβιδέο, ενώπιον 93.000 θεατών. Η Ουρουγουάη σήκωσε το πρώτο Κύπελλο, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με 4-2, ανατρέποντας το εις βάρος της 2-1 του πρώτου ημιχρόνου. Τα γκολ σημείωσαν: 12' Δοράδο (Ο), 20' Πεουσέλε (Α), 37' Στάμπιλε (Α), 58' Σέα (Ο), 68' Ιριάρτε (Ο) και 89' Κάστρο (Ο).

Οι συνθέσεις των ομάδων:

  • ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μπαγιεστέρος, Νασάζι, Μασκερόνι, Αντράδε, Φερνάντες, Χεστίδο, Δοράδο, Σκαρόνε Κάστρο, Σέα, Ιριάρτε.
  • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μποτάσο,Ντελατόρε,Πατερνόστερ, Χ. Εβαρίστο, Μόντι, Σονάρες, Πεουσέλε, Βαράγιο, Στάμπιλε, Φερέιρα, Μ. Εβαρίστο.
Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο μεγάλος αργεντίνος επιθετικός Γκιγιέρμο Στάμπιλε με 8 γκολ. Ο παρτενέρ του στην επίθεση των αλμπισελέστε Φρανσίσκο Βαράγιο είναι ο μόνος επιζών του τελικού εκείνου. Μεγάλα αστέρια του 1ου Παγκοσμίου Κυπέλλου αναδείχθηκαν οι ουρουγουανοί Σκαρόνε, Σέα και Κάστρο, οι αργεντίνοι Στάμπιλε, Μόντι και Φερέιρα και ο γιουγκοσλάβος Σέκουλιτς.
Παρά την απουσία των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, η διοργάνωση πέτυχε εισπρακτικά. Οι εισπράξεις ανήλθαν στα 280.000 δολάρια, ποσό από το οποίο οι ουρουγουανοί έβγαλαν και κέρδος.

~   2o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ (ΙΤΑΛΙΑ, 1934)
Τελικός : ΙΤΑΛΙΑ - ΤΣΕΟΣΛΟΒΑΚΙΑ  2-1 .-
 Η ομάδα της Ιταλίας πανηγυρίζει την κατάκτηση του 2ου Παγκοσμίου Κυπέλλου
Η ομάδα της Ιταλίας πανηγυρίζει την κατάκτηση του 2ου 
Το 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου έγινε από τις 27 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου του 1934 στην Ιταλία. Για πρώτη φορά διεξήχθη προκριματικός γύρος με τη συμμετοχή 32 ομάδων, από τις οποίες προκρίθηκαν οι 16 για την τελική φάση.
Ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι που κυβερνούσε τη χώρα, έχοντας αντιληφθεί τη λαϊκή απήχηση του ποδοσφαίρου, επιδίωξε να αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θεωρώντας τη ως μία χρυσή ευκαιρία για την προώθηση του φασιστικού ιδεώδους του. Δαπάνησε υπέρογκα ποσά για να κατασκευάσει νέα στάδια και να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της χώρας, ενώ επιδότησε τη μετάβαση από το εξωτερικό κατά 70%. Η FIFA, μπροστά στην αρτιότητα του φακέλου της ιταλικής υποψηφιότητας και ύστερα από αρκετούς δισταγμούς, ανέθεσε τελικά τη διοργάνωση στη φασιστική Ιταλία στις 9 Οκτωβρίου 1932.

Προκριματική Φάση

Στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1934 συμμετείχαν, όπως προείπαμε, 32 ομάδες, από τις οποίες προκρίθηκαν οι 16 για την τελική φάση. Οι ομάδες της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία) είχαν προβλήματα με τη FIFA και δεν δήλωσαν συμμετοχή, όπως και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουρουγουάη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη παρουσία πολλών ισχυρών ευρωπαϊκών ομάδων στη δική της διοργάνωση, πριν από τέσσερα χρόνια.
Η Εθνική Ελλάδας είχε δυσμενή κλήρωση, με αντίπαλο τη διοργανώτρια Ιταλία, την οποία η FIFA ανάγκασε να δώσει προκριματικά παιγνίδια, σε αντίθεση με τα κρατούντα σήμερα. Ο πρώτος αγώνας έγινε στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου στις 25 Μαρτίου του 1934 και οι Ιταλοί κέρδισαν εύκολα με 4-0 (40' Γκουαρίζι, 44', 71' Μεάτσα, 69' Φεράρι). Ο προπονητής της εθνικής Απόστολος Νικολαΐδης παρέταξε τους εξής 11: Γραµµατικόπουλος (Ολυμπιακός) - Χρυσαφόπουλος (Ολυμπιακός), Κουράντης (Ολυμπιακός), Ν. Bικελiδης (Άρης Θ.), Δανελιάν (Άρης Θ.), Χέλµης (Εθνικός Π.), Μηγιάκης (Παναθηναϊκός), Aγγελάκης (Άρης Θ.), Βάζος (Ολυμπιακός), Δ. Μπαλτάσης (Παναθηναϊκός) και Λ. Ανδριανόπουλος (Ολυμπιακός). Ο επαναληπτικός αγώνας δεν έγινε ποτέ, καθώς η ΕΠΟ είχε συμφωνήσει έναντι του ποσού των 50.000 λιρετών για τη μη διεξαγωγή του. Η απόφασή της αυτή θεωρήθηκε σκάνδαλο από τον Τύπο της εποχής («Αθλητικά Χρονικά» της 16ης Μαρτίου 1934).

Τελική Φάση

Οι 16 ομάδες της τελικής φάσης (Ιταλία, ΗΠΑ, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Βραζιλία, Ελβετία, Ολλανδία, Σουηδία, Αργεντινή, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Αίγυπτος) διαγωνίσθηκαν με το σύστημα τον νοκ άουτ αγώνων μέχρι τον τελικό. Τα αποτελέσματα της φάσης των 16:
  • Ιταλία - ΗΠΑ 7-1
  • Γερμανία - Βέλγιο 5-2
  • Τσεχοσλοβακία - Ρουμανία 2-1
  • Αυστρία - Γαλλία 3-2
  • Ισπανία - Βραζιλία 3-1
  • Ελβετία - Ολλανδία 3-2
  • Σουηδία - Αργεντινή 3-2
  • Ουγγαρία - Αίγυπτος 4-2
Στην προημιτελική φάση σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Γερμανία - Σουηδία 2-1, Αυστρία - Ουγγαρία 2-1, Τσεχοσλοβακία - Ελβετία 3-2 και Ιταλία - Ισπανία 1-1 στην παράταση (1-1 ο κανονικός αγώνας) και σε επαναληπτικό αγώνα την επομένη ημέρα 1-0 υπέρ της Ιταλίας. Στο παιγνίδι αυτό ο ελβετός διαιτητής Ρενέ Μερσέ ευνόησε σκανδαλωδώς τη «σκουάντρα ατζούρα», καθώς ακύρωσε δύο κανονικά γκολ των Ισπανών.
Στα ημιτελικά της διοργάνωσης, η Τσεχοσλοβακία νίκησε άνετα τη Γερμανία με 3-1 και η Ιταλία δύσκολα την Αυστρία με 1-0. Οι Αυστριακοί παραπονέθηκαν μετά το τέλος του αγώνα ότι ο Μουσολίνι είχε στήσει το παιγνίδι και ότι ακόμα και ο διαιτητής έδινε πάσες στους Ιταλούς. Η Αυστρία ήταν μία από τις υπερδυνάμεις της εποχής, γνωστή με το προσωνύμιο «ομάδα θαύμα» («Wunderteam»). Στον μικρό τελικό, που έγινε στη Νάπολη (7 Ιουνίου), η Γερμανία νίκησε την Αυστρία με 3-2 και κατέκτησε την τρίτη θέση.
Στον μεγάλο τελικό της 10ης Ιουνίου 1934 η «δυναμική» Ιταλία αναμετρήθηκε με τη «φινετσάτη» Τσεχοσλοβακία. Ο αγώνας έγινε στη Ρώμη στο «Εθνικό Στάδιο του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος» (σημερινό Φλαμίνιο), παρουσία 55.000 θεατών. Οι Τσέχοι προηγήθηκαν με τον Πουτς στο 71ο λεπτό και ισοφάρισαν οι Ιταλοί με τον Όρσι στο 81ο λεπτό. Το ματς πήγε στην παράταση και στο 95ο λεπτό ο Σκιάβιο πέτυχε το 2-1 και χάρισε το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο στη «Σκουάντρα Ατζούρα», από τα τέσσερα συνολικά, που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα.

Οι συνθέσεις των δύο φιναλίστ

  • ΙΤΑΛΙΑ (Βιτόριο Πότσο): Κόμπι, Μοντσέλιο, Αλεμάντι, Φεράρις, Μόντι, Μπερτολίνι, Γκουάιτα, Μεάτσα, Σκιάβιο,Φεράρι, Όρσι.
  • ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ (Κάρελ Πέτρου): Πλάνιτσκα, Τστιρόκι, Ζενίσεκ, Κρτσιλ, Τσάμπαλ, Κοστάλεκ, Πουτς, Νέγιεντλι, Σoμπότκα, Σβομπόντα, Γιούνεκ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας σε αριθμούς

  • Ομάδες: 16
  • Γήπεδα: 8 σε 8 πόλεις
  • Αγώνες: 17
  • Γκολ: 70 (4,12 ανά αγώνα)
  • Πρώτος Σκόρερ: Όλντριχ Νέγεντλι (Τσεχοσλοβακία) με 5 γκολ.
  • Μεγαλύτερη σε έκταση νίκη: Ιταλία - ΗΠΑ 7-1
  • Αποβολή: 1 (Ο Ούγγρος Μάρκος στον αγώνα Αυστρίας - Ουγγαρίας 2-1)
  • Θεατές: 358.000 (21.059 ανά αγώνα)

Αξιοσημείωτα γεγονότα

  • Ο Ιταλός προπονητής Βιτόριο Πότσο υποχρεώθηκε από τον Μουσολίνι να πάρει παίκτες μόνο από το Φασιστικό Κόμμα.
  • Κορυφαίος παίχτης του Μουντιάλ αναδείχθηκε ο ιταλός επιθετικός Τζουζέπε Μεάτσα, το όνομα του οποίου φέρει σήμερα το γήπεδο του Μιλάνου, κοινή έδρα της Μίλαν και της Ίντερ.
  • Η Αργεντινή παρατάχθηκε με την αναπληρωματική της ομάδα, διαμαρτυρόμενη για την αρπαγή των ιταλικής καταγωγής παικτών της Μόντι, Γκουάιτα και Όρσι και την ένταξή τους στη «Σκουάντρα Ατζούρα».
  • Στον αγώνα Ιταλίας - Ισπανίας 1-1 σημειώθηκε η πρώτη ισοπαλία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.  ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/157/326#ixzz35wtjCpcl
3ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γαλλία, 1938)
Τελικός : ΙΤΑΛΙΑ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ  2-1 .-
4ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Βραζιλία, 1950)
Τελικός : ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ -ΒΡΑΖΙΛΙΑ  2-1 .- 
5ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ελβετία, 1954)
Τελικός: Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ   3-2 .-
~ 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Σουηδία, 1958)
Τελικός  : ΒΡΑΖΙΛΙΑ -ΣΟΥΗΔΙΑ   5-2 .-
Το εναρκτήριο λάκτισμα του 6ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου δόθηκε στις 8 Ιουνίου 1958 και τα φώτα της γιορτής χαμήλωσαν στις 29 Ιουνίου, με τον μεγάλο τελικό και το θρίαμβο της Βραζιλίας. Στο Μουντιάλ της Σουηδίας πήραν μέρος 16 ομάδες από τις 53 που δήλωσαν συμμετοχή στον προκριματικό γύρο.
Η Ελλάδα συμμετείχε στον 7ο προκριματικό όμιλο, με αντιπάλους τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία. Με μία ισοπαλία, 3 ήττες και τέρματα 2-9, τερμάτισε τελευταία, ενώ την πρόκριση πήρε η Γιουγκοσλαβία. Η Εθνική συγκροτήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από παίκτες των τριών μεγάλων του Κέντρου, όπως οι Θεοδωρίδης, Λινοξυλάκης, Νεστορίδης, Υφαντής, Πολυχρονίου, Παπάζογλου και Πετρόπουλος.
Από τις 16 ομάδες της τελικής φάσης, οι 12 προέρχονταν από την Ευρώπη και οι 4 από τη Λατινική Αμερική. Ομάδες από την Αφρική και τη Ασία δεν συμμετείχαν, επειδή αρνήθηκαν να αγωνισθούν με το Ισραήλ, για πολιτικούς λόγους. Το 1956 Αίγυπτος και Ισραήλ ήλθαν σε πόλεμο, ως επακόλουθο της κρίσης στο Σουέζ. Την ίδια χρονιά, οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στη Βουδαπέστη και οι μεγάλοι άσσοι της περίφημης Εθνικής Ουγγαρίας (Πούσκας, Λόραντ, Κότσις, Μπόζικ κ.α.) ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ισπανία. Έτσι, οι Μαγυάροι, φιναλίστ στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, παρουσιάσθηκαν αποδυναμωμένοι στα γήπεδα της Σουηδίας. Με ενδεκάδα ανάγκης παρουσιάσθηκε η Εθνική Αγγλίας, αφού οι περίφημοι «μπέμπηδες» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν βρει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο, στις 6 Φεβρουαρίου 1958, επιστρέφοντας από το Βελιγράδι.
Η αφίσα της διοργάνωσης
Η Βραζιλία έδειξε από την αρχή ότι θα είναι το φαβορί. Παίχτες, όπως οι Βαβά, Ντιντί, Ζίτο, Ζαγκάλο και Γκαρίντσα, διψούσαν να σηκώσουν το τρόπαιο για πρώτη φορά και να ξεπλύνουν τη ντροπή του 1950, όταν η «σελεσάο» έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο, μέσα στο σπίτι της, το περίφημο «Μαρακανά», από τη γειτόνισσά της Ουρουγουάη. Στο πλαίσιο του τετάρτου ομίλου νίκησε την Αυστρία με 3-0, αναδείχθηκε ισόπαλη της Αγγλίας με 0-0 και επικράτησε με 2-0 της Σοβιετικής Ένωσης του κορυφαίου τερματοφύλακα όλων των εποχών Λεβ Γιασίν.

Στο παιγνίδι αυτό έκανε την εμφάνισή του ένας 17χρονος πιτσιρικάς, ονόματι Έντσον Αράντες Ντο Νασιμέντο, που ως Πελέ θα γράψει ιστορία και μαζί με τον Μαραντόνα εναλλάσσονται στα δημοψηφίσματα για τον τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Στον προημιτελικό γύρο, η Βραζιλία νίκησε την Ουαλία με 1-0 και στον ημιτελικό αντιμετώπισε τη μεγάλη Γαλλία των Κοπά και Φοντέν, την οποία συνέτριψε με 5-2. Στον άλλον ημιτελικό, η Σουηδία νίκησε την κάτοχο του τίτλου Δυτική Γερμανία με 3-1.
Και φθάσαμε στις 29 Ιουνίου, όταν στο στάδιο «Ρασούντα» της Στοκχόλμης έγινε ο μεγάλος τελικός, με αντιπάλους τη Σουηδία και τη Βραζιλία, παρουσία 52.000 θεατών και με διαιτητή τον γάλλο Μορίς Γκιγκ. Οι «γαλαζοκίτρινοι» του ιταλοβραζιλιάνου τεχνικού Βιτσέντε Φέολα δεν χαρίστηκαν στους οικοδεσπότες της διοργάνωσης και τους συνέτριψαν με 5-2. Τα τέρματα σημείωσαν οι: Λίντχολμ (4'), Βάβα (10', 32'), Πελέ (56'), Ζαγκάλο (68'), Σίμονσον (80') και Πελέ (89').

Οι συνθέσεις των δύο φιναλίστ:

  • ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Βινσέντε Φεόλα): Γκίλμαρ, Σάντος Ντ., Σάντος Ν., Ζίτο, Μπελίνι, Ορλάντο, Γκαρίντσα, Ντίντι, Βάβα, Πελέ, Ζαγκάλο.
  • ΣΟΥΗΔΙΑ (Τζορτζ Ρέινορ): Σβένσον, Μπέργκμαρκ, Αξμπομ, Μπέριεσον, Γκούσταφσον, Πάρλινγκ, Χάμριν, Γκρεν, Σίμονσον, Λίντχολμ, Σκόγλουντ.
Ήταν το πρώτο από τα πέντε Κύπελλα, που έχει κατακτήσει μέχρι σήμερα η Βραζιλία και το μοναδικό Μουντιάλ με νικήτρια oμάδα από άλλη ήπειρο. Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του '58 αντέχουν ακόμη δύο ρεκόρ: Του πρώτου σκόρερ, που κατέχει ο γάλλος Ζιστ Φοντέν με 13 γκολ και των περισσοτέρων γκολ σε τελικό.  ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/157/194#ixzz35wwO2vYU
7ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Χιλή, 1962)
Τελικός: ΒΡΑΖΙΛΙΑ -ΧΙΛΗ 4-2 .-

~   8ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Αγγλία, 1966)
Τελικός : ΑΓΓΛΙΑ -ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  2-1 -
 ~  9ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Μεξικό, 1970)
Τελικός : Βραζιλία -Ιταλία 4-1 .-

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με τη συνάντηση Μεξικού - Σοβιετικής Ένωσης 0-0, που διεξήχθη στις 31 Μαΐου 1970 στο μεγαλόπρεπο στάδιο Αζτέκα στην Πόλη του Μεξικού. Στο ίδιο γήπεδο έπεσε η αυλαία του Μουντιάλ στις 21 Ιουνίου με τον μεγάλο τελικό Βραζιλίας - Ιταλίας 4-1.
Το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στη χώρα μας από την Κρατική Τηλεόραση. Κύριο χαρακτηριστικό του, η επιστροφή του τεχνικού και φανταιζί ποδοσφαίρου, που τόσο έλειψε στα Μουντιάλ της Χιλής και της Αγγλίας, όπου κυριάρχησε η δύναμη. Από την πλειονότητα των ειδικών θεωρείται ως το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών, ενώ η Βραζιλία των Πελέ, Τοστάο, Ζαϊρζίνιο και Ριβελίνο, η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.
71 ομάδες πήραν μέρος στον προκριματικό γύρο, που σημαδεύτηκε από την ποδοσφαιρική κόντρα της Ονδούρας με το Ελ Σαλβαδόρ, η οποία οδήγησε σε πολεμική αναμέτρηση τις δύο χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Η Ελλάδα έφθασε για πρώτη φορά στην ιστορία τόσο κοντά στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε για μόλις ένα βαθμό. Συμμετείχε στον πρώτο προκριματικό όμιλο με αντιπάλους τη Ρουμανία, την Ελβετία και την Πορτογαλία. Με 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα και τέρματα 13-9 τερμάτισε δεύτερη, ένα βαθμό πίσω από τη Ρουμανία, που πήρε τελικά την πρόκριση. Η διαμάχη του προπονητή Νταν Γεωργιάδη με τον Δομάζο ίσως να έπαιξε ρόλο στον αποκλεισμό της Εθνικής, που είχε σπουδαίους παίκτες στη σύνθεσή της, όπως τους Καμάρα, Παπαϊωάνου, Κούδα, Σιδέρη, Δέδε, Μποτίνο και φυσικά τον Μίμη Δομάζο.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής μας

  • Βασιλεία (22 Οκτωβρίου 1968): Ελβετία - Ελλάδα 1-0 (22' Κοντέν)
  • Πειραιάς (Στάδιο Καραϊσκάκη, 11 Δεκεμβρίου 1968): Ελλάδα - Πορτογαλία 4-2
    (18' Αουγκούστο, 32' Παπαϊωάννου, 40' Δέδες, 48' Τόρες αυτογκόλ, 61' Σιδέρης και 64' Εουσέμπιο)
  • Πειραιάς (Στάδιο Καραϊσκάκη, 16 Απριλίου 1969): Ελλάδα - Ρουμανία 2-2
    (52' Σιδέρης, 55' Ντουμιτράκε, 60' Δέδες, 67' Ντουμιτράκε)
  • Πόρτο (4 Μαΐου 1969): Πορτογαλία - Ελλάδα 2-2
    (69' Μποτίνος, 73' Ελευθεράκης, 80' Εουσέμπιο, 85' Περέζ)
  • Θεσσαλονίκη (Καυταντζόγλειο, 15 Οκτωβρίου 1969): Ελλάδα - Ελβετία 4-1
    (32' Κούδας, 39' και 49' Μποτίνος, 42' Σιδέρης, 77' Κούντελι)
  • Βουκουρέστι (16 Νοεμβρίου 1969): Ρουμανία - Ελλάδα 1-1
    (37' Ντερμπόσκι, 50' Δομάζος)

Η βαθμολογία του 1ου ομίλου

1.Ρουμανία7-68
2.Ελλάδα13-97
3.Ελβετία5-85
4.Πορτογαλία8-104
Στην τελική φάση του Μουντιάλ συμμετείχαν 16 ομάδες: 9 από την Ευρώπη, 5 από την Κεντρική και Νότια Αμερική, το Μαρόκο, που εκπροσώπησε την Αφρική και το Ισραήλ από τη ζώνη Ασίας / Ωκεανίας. Χωρίστηκαν σε 4 ομίλους των τεσσάρων ομάδων έκαστος. Δύο ομάδες θα περνούσαν από κάθε όμιλο στον προημιτελικό γύρο. Από εκεί και ως τον τελικό, οι αγώνες θα ήσαν νοκ-άουτ.
Από τον 1ο Όμιλο προκρίθηκαν η Σοβιετική Ένωση και το Μεξικό, από τον 2ο η Ιταλία και η Ουρουγουάη και από το 4ο η Δυτική Γερμανία και το Περού. Ο 3ος Όμιλος με τη συμμετοχή της Βραζιλίας και της κατόχου του τίτλου Αγγλίας, οι οποίες πήραν τελικά την πρόκριση, προσέφερε τις πρώτες αξιομνημόνευτες στιγμές του Μουντιάλ. Στον αγώνα Βραζιλίας - Τσεχοσλοβακίας 4-1 η προσποίηση χωρίς τη μπάλα του Πελέ επί του τερματοφύλακα Βίκτορ έμεινε στην ιστορία. Αν έμπαινε και το γκολ θα ήταν το καλύτερο του αιώνα. Είχαμε, όμως, την απόκρουση του αιώνα από τον άγγλο τερματοφύλακα Γκόρντον Μπανκς σε εξ επαφής κεφαλιά του Πελέ στον αγώνα Αγγλίας - Βραζιλίας 0-1.
Η αφίσα της διοργάνωσης
Στο προημιτελικό γύρο, η Ουρουγουάη νίκησε 1-0 τη Σοβιετική Ένωση, η Βραζιλία συνέχισε τις σπουδαίες εμφανίσεις της με νίκη 4-2 επί του Περού, ενώ η Ιταλία συνέτριψε 4-1 το Μεξικό. Στο πιο σπουδαίο παιγνίδι των προημιτελικών, η Γερμανία των Μπεκενμπάουερ και Μίλερ νίκησε 3-2 και απέκλεισε την κάτοχο του τίτλου Αγγλία, παίρνοντας τη ρεβάνς για την ήττα της στον τελικό του 1966.

Στα ημιτελικά, η Βραζιλία νίκησε 3-1 την Ουρουγουάη και η Ιταλία 4-3 τη Δυτική Γερμανία, σ' ένα συγκλονιστικό αγώνα, με απίστευτη διακύμανση, που έκοβε την ανάσα. Κρίθηκε στην παράταση, καθώς στην κανονική του διάρκεια έληξε ισόπαλος 1-1 με τους Γερμανούς να ισοφαρίζουν στο 90ο λεπτό.
Και φθάσαμε στις 21 Ιουνίου του 1970, όταν στο στάδιο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού έγινε ο μεγάλος τελικός, με αντιπάλους τη Βραζιλία και την Ιταλία, που διεκδικούσαν τον τρίτο τίτλο τους. 108.000 θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα, με διαιτητή τον ανατολικογερμανό Γκλέκνερ. Η σελεσάο του Μάριο Ζαγκάλο δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στη Σκουάντρα Ατζούρα του Φερούτσιο Βαλκαρέτζι. Τη συνέτριψε με 4-1 και ήταν αυτή που σήκωσε το τρίτο Κύπελλο της ιστορίας της. Τα τέρματα σημείωσαν οι: Πελέ (18'), Ζέρσον (65'), Ζαϊρζίνιο (70'), Κάρλος Αλμπέρτο (86'), ενώ για τους Ιταλούς είχε ισοφαρίσει ο Μπονισένια (37').

Οι συνθέσεις των δύο φιναλίστ:

  • ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Φέλιξ, Κάρλος Αλμπέρτο, Μπρίτο, Πιάζα, Εβεράλντο, Κλοντοάλντο, Ζέρσον, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο, Πέλέ, Ριβελίνο.
  • ΙΤΑΛΙΑ: Αλμπερτόζι, Τσέρα, Μπούρνιτς, Μπερτίνι, Ροζάτο, Φακέτι, Ντομεγκίνι, Ματσόλα, Ντε Σίστι, Μπονινσένια, Ρίβα.
Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο γερμανός Γκερντ Μίλερ με 10 γκολ. Στο Μουντιάλ του Μεξικού έγινε για πρώτη φορά η χρήση της κίτρινης και κόκκινης κάρτας από τους διαιτητές

~   10ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γερμανία, 1974)
Τελικός : Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ -ΟΛΛΑΝΔΙΑ  2-1 .-
11ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Αργεντινή, 1978)
ΤΕΛΙΚΟΣ : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ -ΟΛΛΑΝΔΙΑ  στην παράταση  3-1 .-κ.α.  1-1      {το  1ο  παγκόσμιο για  Αργεντινή}
Το 11ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξήχθη από τη 1 έως τις 25 Ιουνίου στην Αργεντινή, με νικήτρια την εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας, που κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της. Η Ελλάδα συμμετείχε στον προκριματικό γύρο, χωρίς να καταφέρει να προκριθεί.
Η χώρα του ταγκό κέρδισε άνευ αντιπάλου τη διοργάνωση στη συνεδρίαση της FIFA, που έγινε στις 6 Ιουλίου του 1966 στο Λονδίνο. Το 1976, δύο χρόνια πριν από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ, την εξουσία στην Αργεντινή ανέλαβαν οι στρατιωτικοί με πραξικόπημα. Τότε, κάποιες χώρες με προεξάρχουσα την Ολλανδία σκέφτηκαν να μποϋκοτάρουν τη διοργάνωση, αλλά κατόπιν πιέσεων της FIFA έδωσαν κανονικά το «παρών».

Προκριματική Φάση

Συνολικά, 107 εθνικές ομάδες έλαβαν μέρος στον προκριματικό γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η χώρα μας συμμετείχε στον 9ο προκριματικό όμιλο της Ευρωπαϊκής Ζώνης, με αντιπάλους τη Σοβιετική Ένωση και την Ουγγαρία. Με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο, η εθνική μας ομάδα με 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 2 ήττες τερμάτισε στην τρίτη και τελευταία θέση του ομίλου της και απέτυχε για μία ακόμη φορά να προκριθεί σε τελική φάση ενός Μουντιάλ.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής μας

  • Αθήνα (Στάδιο Καραϊσκάκη, 9 Οκτωβρίου 1976): Ελλάδα - Ουγγαρία 1-1 (68' Παπαϊωάννου, 84' Νίλαζι).
  • Μόσχα (24 Απριλίου 1977): Σοβιετική Ένωση - Ελλάδα 2-0 (26' Κονκόφ, 77' Κιπιάνιν).
  • Θεσσαλονίκη (Καυταντζόγλειο, 10 Μαΐου 1977): Ελλάδα - Σοβιετική Ένωση 1-0 (59' Παπαϊωάννου).
  • Βουδαπέστη (28 Μαΐου 1977): Ουγγαρία - Ελλάδα 3-0 (13' Πουστάι, 15' Νίλαζι, 87' Φαζέκας).

Η τελική βαθμολογία

1Ουγγαρία6- 45
2Σοβιετική Ένωση5- 34
3Ελλάδα2- 63

Τελική Φάση

Στην τελική φάση του Μουντιάλ συμμετείχαν 16 εθνικές ομάδες: 10 από την Ευρώπη (Πολωνία, Δ. Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Σκωτία), 4 από την Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία, Μεξικό, Περού), 1 από την Αφρική (Τυνησία) και 1 από την Ασία (Ιράν). Χωρίστηκαν σε 4 ομίλους των τεσσάρων ομάδων έκαστος και οι 8 ομάδες που προέκυψαν χωρίστηκαν εκ νέου σε δύο ομίλους. Οι δύο πρώτοι των νέων ομίλων προκρίθηκαν στον τελικό και οι δύο δεύτεροι έπαιξαν στον μικρό τελικό.
Στην προημιτελική φάση προκρίθηκαν οι ομάδες της Ιταλία, της Αργεντινής, της Πολωνία, της Δυτικής Γερμανίας, της Αυστρίας, της Βραζιλίας, του Περού και της Ολλανδίας. Ο οκτώ αυτές ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους, από τους οποίους πρώτευσαν η διοργανώτρια Αργεντινή και η Ολλανδία, οι οποίες αποτέλεσαν το ζευγάρι του τελικού. Η πρωτιά της Αργεντινής προέκυψε με αμφισβητούμενο τρόπο. Ισοβάθμησε με τη Βραζιλία και κατέκτησε την πρώτη θέση, με το κριτήριο των περισσότερων γκολ. Παίζοντας πάντα τελευταία γνώριζε το αποτέλεσμα της Βραζιλίας (3-1 την Πολωνία) και φιλοδώρησε με «εξάρα» το Περού, που δεν ήταν μία τυχαία ομάδα. Το 6-0 της Αργεντινής θεωρείται ένα από τα μεγάλα ποδοσφαιρικά “σκάνδαλα” και ώθησε τη FIFA να αλλάξει τον κανονισμό διεξαγωγής των αγώνων των Μουντιάλ.
Στον μικρό τελικό, που διεξήχθη στο «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Άιρες στις 24 Ιουνίου, η Βραζιλία νίκησε 2-1 την Ιταλία και κατέκτησε την τρίτη θέση. Τα γκολ σημείωσαν ο Κάουζιο για τη “σκουάντρα ατζούρα” (38') και ο Νελίνιο (63') και Ντιρσέου (70') για τη «σελεσάο».
Την επομένη, στο ίδιο γήπεδο έγινε ο μεγάλος τελικός, στον οποίο η Αργεντινή επικράτησε της Ολλανδίας με 3-1 στην παράταση (κανονικός αγώνας 1-1) και κατέκτησε το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο της ιστορίας της. Τα γκολ των «μπιανκοσελέστε» σημείωσαν οι Κέμπες (38', 104') και Μπερτόνι (114'), ενώ για τους «οράνιε» είχε ισοφαρίσει στην κανονική διάρκεια του αγώνα ο Νανίγκα.

Οι συνθέσεις των δύο φιναλίστ 

  • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Σέζαρ Λουίς Μενότι): Φιλιόλ, Ολγκίν, Γκαλβάν, Πασαρέλα, Ταραντίνι, Αρντίλες (65΄Λαρόσα), Γκαλιέγκο, Μπερτόνι, Κέμπες, Λούκε, Ορτίς (74' Χούζεμαν).
  • ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ερνστ Χάπελ): Γιόνγκμπλουντ, Γιάνσεν (72' Σουρμπίρ), Μπραντς, Κρολ, Πόρτβλιτ, Χάαν, Βίλι βαν ντερ Κέρχοφ, Νέεσκενς, Ρενέ βαν ντερ Κέρχοφ, Ρεπ (58' Νανίγκα), Ρέζενμπρικ.
Η Αργεντινή ήταν μία σπουδαία ομάδα εκείνη την εποχή. Στηρίχθηκε στην ποιότητα του τερματοφύλακά της Φιλιόλ, στην ηγετική μορφή του Πασαρέλα στην άμυνα, στο ασταμάτητο τρέξιμο του Αρντίλες στο κέντρο και την εκτελεστική δεινότητα του Κέμπες. Εξίσου σπουδαία ομάδα ήταν και η Ολλανδία, με ένα σπουδαίο δάσκαλο του ποδοσφαίρου στον πάγκο της, τον αυστριακό Ερνστ Χάπελ, και παίκτες από τη μεγάλη ομάδα του Άγιαξ της δεκαετίας του '70. Είχε, όμως, την ατυχία να συμμετάσχει σε δύο τελικούς Μουντιάλ (1974 και 1978) με αντιπάλους τις ομάδες από τις διοργανώτριες χώρες και να τους χάσει και τους δύο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού σε αριθμούς:

  • Ομάδες: 16
  • Γήπεδα: 6 σε 5 πόλεις
  • Αγώνες: 38
  • Γκολ: 102 (2.68 ανά αγώνα)
  • Πρώτος Σκόρερ: Μάριο Κέμπες (Αργεντινή) με 6 γκολ.
  • Περισσότερα γκολ σ’ ένα αγώνα: 3 από τον περουβιανό Κουμπίλιας στον αγώνα Περού - Ιράν 4-1 και από τον Ολλανδό Ρέζενμπρικ στον αγώνα Ολλανδίας - Ιράν 3-0.
  • Μεγαλύτερη σε έκταση νίκη: Σε 2 αγώνες με 6-0 (Αργεντινή - Περού και Δυτική Γερμανία - Μεξικό).
  • Συνολικά γκολ σ’ έναν αγώνα: 6 σε 3 αγώνες (Αργεντινή - Περού 6-0, Δυτική Γερμανία - Μεξικό 6-0 και Ολλανδία - Αυστρία 5-1).
  • Θεατές: 1.546.151 (40.688 ανά παιγνίδι).

Αξιοσημείωτα γεγονότα

  • Η μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στο Μουντιάλ της Αργεντινής ονομαζόταν Tango, προς τιμή του εθνικού χορού της χώρας. Ήταν δερμάτινη με αδιάβροχη επένδυση και την είχε κατασκευάσει η Adidas.
  • Η ομάδα της Βραζιλίας, αν και τερμάτισε αήττητη το τουρνουά, περιορίστηκε στην τρίτη θέση.
  • Η Τυνησία έγραψε ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη αφρικανική ομάδα που νίκησε σε τελική φάση Μουντιάλ (3-1 το Μεξικό).
12ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ισπανία, 1982)
Τελικός : ΙΤΑΛΙΑ -ΧΙΛΗ  3-1  στην Παράταση .-

13ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Μεξικό, 1986)
Τελικός : Αργεντινή -Δ. Γερμανία 3-2 .-
Το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξήχθη από τις 31 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου του 1986 στο Μεξικό, που έγινε έτσι η πρώτη χώρα που διοργάνωσε Μουντιάλ για δεύτερη φορά (η πρώτη το 1970). Στα γήπεδα της χώρας των Αζτέκων έλαμψε η ποδοσφαιρική πανουργία και ιδιοφυΐα του αργεντίνου Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα («μισός άγγελος, μισός διάβολος», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό της γαλλικής Εκίπ), που πρωταγωνίστησε σε δύο «επεισόδια», στο «Χέρι του Θεού» και το «Γκολ του αιώνα», όπως έμειναν στην ιστορία. Και τα δυο περιστατικά συνέβησαν στον αγώνα της Αργεντινής με την Αγγλίας (2-1) για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης.
Αρχικά, η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε ανατεθεί το 1974 στην Κολομβία, αλλά το τεράστιο εξωτερικό χρέος της χώρας και τα προβλήματα ασφαλείας εξαιτίας των εμφύλιων συγκρούσεων, ανάγκασαν τη FIFA να της αφαιρέσει τη διοργάνωση το 1982. Δεύτερη επιλογή της παγκόσμιας ομοσπονδίας ήταν η Βραζιλία. Όμως, ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA, ο Βραζιλιάνος Ζοάο Χαβαλάντζε, σαμποτάρισε την ανάληψη της διοργάνωσης, λόγω της προσωπικής έχθρας του με τον πρόεδρο της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Έτσι, τρίτη και οριστική επιλογή ήταν το Μεξικό, που φιλοξένησε για δεύτερη φορά τη διοργάνωση, παρά τον τρομερό σεισμό του 1985, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 20.000 ανθρώπων.

Προκριματική Φάση

Συνολικά, 121 εθνικές ομάδες έλαβαν μέρος στον προκριματικό γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η χώρα μας συμμετείχε στον α' προκριματικό όμιλο της Ευρωπαϊκής Ζώνης, με αντιπάλους το Βέλγιο, την Πολωνία και την Αλβανία. Με προπονητή τον Μίλτο Παπαποστόλου, η εθνική μας ομάδα με 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες ισοβάθμησε στην τρίτη θέση με την Αλβανία και απέτυχε για μία ακόμη φορά να προκριθεί σε τελική φάση ενός Μουντιάλ.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής μας

  • Ζάμπζε (17 Οκτωβρίου 1984): Πολωνία - Ελλάδα 3-1 (35' Μητρόπουλος, 62' Σμολάρεκ, 65' και 79' Τζεκανόφσκι)
  • Αθήνα (ΟΑΚΑ, 19 Δεκεμβρίου 1984): Ελλάδα - Βέλγιο 0-0
  • Αθήνα (ΟΑΚΑ, 27 Φεβρουαρίου 1985): Ελλάδα - Αλβανία 2-0 (9' Σαραβάκος, 37'Αντωνίου)
  • Βρυξέλλες (27 Μαρτίου 1985): Βέλγιο - Ελλάδα 2-0 (69' Βερκάουτερεν, 89' Σίφο)
  • Αθήνα (ΟΑΚΑ, 19 Μαίου 1985): Ελλάδα - Πολωνία 1-4 (25' Σμολάρεκ, 47' Αναστόπουλος, 58' Οστρόφσκι, 78' Μπόνιεκ. 90' Τζεκανόφσκι)
  • Τίρανα (30 Οκτωβρίου 1985): Αλβανία - Ελλάδα 1-1 (24' Ομούρι, 54' Σκαρτάδος).

Η τελική βαθμολογία

Πολωνία10-68
Βέλγιο7-38
Αλβανία6-94
Βουλγαρία5-104

Τελική Φάση

Στην τελική φάση του Μουντιάλ συμμετείχαν 24 ομάδες: 14 από την Ευρώπη (Δυτική Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Αγγλία, Σοβιετική Ένωση, Ισπανία, Ιταλία Δανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Βόρεια Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σκωτία), 6 από την Αμερική (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη, Μεξικό, Καναδάς), 2 από την Αφρική (Αλγερία, Μαρόκο) και 2 από την Ασία (Ιράκ, Νότια Κορέα). Χωρίστηκαν σε 6 ομίλους των τεσσάρων ομάδων έκαστος, ενώ 16 ομάδες προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση, όπου με νοκ-άουτ αγώνες οδηγήθηκαν στο ζευγάρι του τελικού.
Στη φάση των 16 της διοργάνωσης κυριάρχησαν τα φαβορί, με εξαίρεση τον αποκλεισμό της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ιταλίας από την ανερχόμενη τότε Γαλλία του Μισέλ Πλατινί και της Σοβιετικής Ένωσης από το Βέλγιο, που προήλθε πάντως από διαιτητικά «όργια» (κατακυρώθηκαν 2 γκολ οφσάιντ των Βέλγων). Τα αποτελέσματα:
  • Μεξικό - Βουλγαρία 2-0
  • Βέλγιο - Σοβιετική Ένωση 4-3 στην παράταση (κανονικός αγώνας 2-2)
  • Βραζιλία - Πολωνία 4-0
  • Αργεντινή - Ουρουγουάη 1-0
  • Γαλλία - Ιταλία 2-0
  • Δ. Γερμανία - Μαρόκο 1-0
  • Αγγλία - Παραγουάη 3-0
  • Ισπανία - Δανία 5-1
Η προημιτελική φάση της διοργάνωσης σημαδεύτηκε από το αγώνα Αγγλίας - Αργεντινής (22 Ιουνίου 1986) για τα “πράματα και θάματα” του Μαραντόνα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Στο 51ο λεπτό του αγώνα ο Μαραντόνα άνοιξε το σκορ με γκολ που σημείωσε με το χέρι και δεν είδε ο άπειρος τυνήσιος διαιτητής Μπιν Νασέρ. Στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος του αγώνα, ο Μαραντόνα δήλωσε ότι το γκολ μπήκε «λίγο με το κεφάλι του Μαραντόνα και λίγο με το χέρι του Θεού» κι έτσι το γκολ αυτό έμεινε στην ιστορία ως το «Χέρι του Θεού». Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Μαραντόνα ξεδίπλωσε την ποδοσφαιρική του ιδιοφυΐα και σημείωσε το «Γκολ του 20ου αιώνα», σύμφωνα με ψηφοφορία της FIFA το 2002, αφού άδειασε πέντε άγγλους παίχτες με μία κούρσα 60 μέτρων και πλάσαρε από πλάγια θέση τον εξουδετερωμένο Σίλτον. Ο Γκάρι Λίνεκερ, ένας άλλος σπουδαίος παίκτης και πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ, μείωσε για τους Άγγλους σε 2-1 στο 81', αλλά το γκολ του δεν ήταν αρκετό για να στείλει τα «λιοντάρια» στον ημιτελικό. Οι Άγγλοι επέστρεψαν στο νησί γεμάτοι πίκρα και οργή για τον άδικο αποκλεισμό και από τότε βρίσκονται σε διαρκή κόντρα με τους Αργεντινούς, όχι μόνο για τα Φόκλαντ.

Ο Μαραντόνα με το τρόπαιο
Τα άλλα τρία παιχνίδια της προημιτελικής φάσης κρίθηκαν στα πέναλτι: Γαλλία - Βραζιλία 1-1 (5-4 στα πέναλτι), Δ. Γερμανία - Μεξικό 0-0 (4-1 στα πέναλτι) και Βέλγιο - Ισπανία 1-1 (6-5). Στους δύο ημιτελικούς της διοργάνωσης, η Αργεντινή νίκησε το Βέλγιο με 2-0, με δύο γκολ του Μαραντόνα και η Δυτική Γερμανία τη Γαλλία με 2-0 (Μπρέμε και Φέλερ τα γκολ). Για την τρίτη θέση, η Γαλλία νίκησε στην παράταση το Βέλγιο με 4-2 (2-2).

Στον μεγάλο τελικό της 29ης Ιουνίου αναμετρήθηκαν η Αργεντινή και η Δυτική Γερμανία στο Στάδιο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού, παρουσία 114.600 θεατών. Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε υπέρ της Αργεντινής με 3-2, με γκολ που σημείωσε στο 86ο λεπτό ο Μπουρουσάγκα, ύστερα από πάσα του “εξαφανισμένου” σε όλο τον αγώνα Μαραντόνα. Η Αργεντινή είχε προηγηθεί με 2-0 (22' Μπράουν, 53' Βαλντάνο) και οι Γερμανοί είχαν ισοφαρίσει σε 2-2 με τους Ρουμενίγκε (73') και Φέλερ (83'). Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο βραζιλιάνος Ρομουάλντο Άρπι Φίλιο.

Οι συνθέσεις των δύο φιναλίστ

  • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Κάρλος Μπιλάρδο): Πούμπιδο, Κουτσιούφο, Μπράουν, Ρουγκέρι, Ολαρτικοετσέα, Τζιούστι, Ενρίκε, Μπουρουσάγκα (90' Τρομπιάνι), Μπατίστα, Μαραντόνα, Βαλντάνο.
  • Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Φραντς Μπεκενμπάουερ): Σουμάχερ, Μπέρτχολντ, Φέρστερ, Έντερ, Γιάκομπς, Μπρίγκελ, Ματέους, Ρουμενίγκε, Μάγκατ (62' Χένες), Άλοφς (46' Φέλερ), Μπρέμε.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού σε αριθμούς

  • Ομάδες: 24
  • Γήπεδα: 12 σε 9 πόλεις
  • Αγώνες: 52
  • Γκολ: 132 (2,5 ανά αγώνα)
  • Πρώτος Σκόρερ: Γκάρι Λίνεκερ (Αγγλία) με 6 γκολ.
  • Περισσότερα γκολ σ’ ένα αγώνα: 4 από τον ισπανό Εμίλιο Μπουτραγένιο στον αγώνα Ισπανίας - Δανίας 5-1.
  • Μεγαλύτερη σε έκταση νίκη: Σοβιετική Ένωση - Ουγγαρία 6-0.
  • Συνολικά γκολ σ’ έναν αγώνα: 7 σε δύο αγώνες (Δανία - Ουρουγουάη 6-1 και Βέλγιο - Σοβιετική Ένωση 4-3).
  • Χρυσή Μπάλα (Καλύτερος Παίχτης): Ντιέγκο Μαραντόνα (Αργεντινή με 5 γκολ και 5 ασίστ).
  • Γρηγορότερη αποβολή: Χοσέ Μπατίστα (Ουρουγουάη) στο 56'' του αγώνα Ουρουγουάης - Σκωτίας (0-0).
  • Πιο άτακτη ομάδα: Ουρουγουάη (2 κόκκινες και 11 κίτρινες σε 4 ματς).
  • Θεατές: 2.394.031 (46.039 ανά αγώνα).

Αξιοσημείωτα γεγονότα

  • Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του ομαδικού πανηγυρισμού στην εξέδρα, που πήρε την ονομασία «Μεξικάνικο Κύμα» ή «Όλα!». Μετά το Μουντιάλ του 1986 έγινε διάσημο σε όλες τις εξέδρες του πλανήτη.
  • Η επίσημη μπάλα του Μουντιάλ ήταν η Adidas Azteca, φτιαγμένη για πρώτη φορά από συνθετικό υλικό. Το σχέδιό της ήταν εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική και την κουλτούρα των Αζτέκων. 
14ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ιταλία, 1990)
Τελικός :Δ. Γερμανία - Αργεντινή  1-0 .-
Το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξήχθη από τις 8 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου στα γήπεδα της Ιταλίας, η οποία έγινε η δεύτερη χώρα που διοργάνωσε Μουντιάλ για δεύτερη φορά. Ξεκίνησε με μία μεγάλη έκπληξη, που προϊδέαζε για μία σπουδαία διοργάνωση. Στον εναρκτήριο αγώνα της 8ης Ιουνίου, το Καμερούν με γκολ του Μπιγίκ στο 67ο λεπτό επικράτησε της κατόχου του τίτλου Αργεντινής, που είχε στις τάξεις της τον Ντιέγο Μαραντόνα.
Όμως, κύριο χαρακτηριστικό του 14ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν το ποδόσφαιρο σκοπιμότητας που παίχτηκε. Το θέαμα υποτάχθηκε στην ουσία, οι άμυνες και τα σκληρά τάκλιν ήταν στην ημερησία διάταξη, ενώ οι ομάδες στη φάση των νοκ-άουτ αγώνων προσπαθούσαν να φέρουν το παιγνίδι στα πέναλτι και να λύσουν εκεί τις διαφορές τους. Αρνητικό ρόλο στη διοργάνωση έπαιξαν και οι διαιτητές, που πρωταγωνίστησαν σε πολλά παιγνίδια με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις τους. Εν κατακλείδι, το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Ιταλίας ήταν ίσως το χειρότερο όλων των εποχών.
Συνολικά, 116 εθνικές ομάδες έλαβαν μέρος στον προκριματικό γύρο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Συμμετείχε στον 1ο Προκριματικό Όμιλο της Ευρωπαϊκής Ζώνης, με αντιπάλους τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Δανία. Η εθνική ομάδα απέτυχε παταγωδώς με δύο πεντακάθαρες εκτός έδρας ήττες από Ρουμανία και Βουλγαρία και μία συντριβή από τη Δανία με 7-1, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση ήττες στην ιστορία της. Την καθοδήγησαν δύο προπονητές: στα δύο πρώτα παιγνίδια ο Μίλτος Παπαποστόλου και στα τέσσερα υπόλοιπα ο Αντώνης Γεωργιάδης.
Τα αποτελέσματα της Εθνικής μας

Αθήνα (ΟΑΚΑ, 19 Οκτωβρίου 1988): Ελλάδα - Δανία 1-1 (41’ Μητρόπουλος, 56’ Πόβλσεν)

  • Βουκουρέστι (2 Νοεμβρίου 1988): Ρουμανία - Ελλάδα 3-0 (26’ Ματέουτ, 40’ Χάτζι, 84’ Σαμπάου)
  • Αθήνα (ΟΑΚΑ, 26 Απριλίου 1989): Ελλάδα - Ρουμανία 0-0
  • Κοπεγχάγη (17 Μαΐου 1989): Δανία - Ελλάδα 7-1 (25’ Λάουντρουπ, 40’ Μαυρίδης, 42’ Μπάρτραμ, 54’ Νίλσεν, 56’ Πόβλσεν, 73’ Βίλφορτ, 85' Αντερσεν, 90’ Λάουντρουπ)
    Η ενδεκάδα της ντροπής: Σπ. Οικονομόπουλος, Αποστολάκης (46’ Ηλ. Σαββίδης), Χατζηαθανασίου, Μανωλάς, Μαυρίδης, Τσαλουχίδης, Σαραβάκος, Γ. Παπαδόπουλος, Σαμαράς, Μητρόπουλος, (48’ Καλιτζάκης), Τσιαντάκης.
  • Σόφια (11 Οκτωβρίου 1989): Βουλγαρία - Ελλάδα 4-0 (72’ Ιβάνοφ, 76’ Μπάνκοφ, 79’ Ισκρένοφ, 88’ Στόιτσκοφ).
  • Αθήνα (ΟΑΚΑ, 15 Νοεμβρίου 1989): Ελλάδα - Βουλγαρία 1-0 (49’ Νιόμπλιας)

Η βαθμολογία του 1ου ομίλου

1.Ρουμανία10-59
2.Δανία15-68
3.Ελλάδα3-154
4.Βουλγαρία6-83
Η εθνική ανέστρεψε κάπως τις δυσμενείς εντυπώσεις από την ταπεινωτική ήττα της Κοπεγχάγης, αποσπώντας λευκή ισοπαλία από την πανίσχυρη Ιταλία μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ, σε φιλικό παιγνίδι προετοιμασίας για τη Σκουάντρα Ατζούρα, που έγινε στην Περούτζια.
Στην τελική φάση του Μουντιάλ συμμετείχαν 24 ομάδες: 14 από την Ευρώπη, 6 από την Αμερική, 2 από την Αφρική και 2 από την Ασία. Χωρίστηκαν σε 6 ομίλους των τεσσάρων ομάδων έκαστος, ενώ 16 ομάδες προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση, όπου με νοκ-άουτ αγώνες οδηγήθηκαν στο ζευγάρι του τελικού.
Από τον 1ο όμιλο προκρίθηκαν εύκολα η διοργανώτρια Ιταλία χωρίς να δεχθεί γκολ και η Τσεχοσλοβακία. Από τον 2ο όμιλο το Καμερούν, η Ρουμανία και με την ψυχή στο στόμα η κάτοχος του τίτλου Αργεντινή. Στον 3ο όμιλο η Βραζιλία τερμάτισε πρώτη χωρίς απώλειες, ενώ την ακολούθησε η Κόστα Ρίκα, που προκρίθηκε εις βάρος της Σκοτίας. Από τον 4ο όμιλο πέρασαν Δυτική Γερμανία, Γιουγκοσλαβία και Κολομβία, που φόρτωσαν με συνολικά 11 γκολ τα πρωτοεμφανιζόμενα σε μουντιάλ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τρεις ομάδες προκρίθηκαν και από τον 5ο όμιλο: Ισπανία, Βέλγιο και Ουρουγουάη, ενώ άλλες τόσες και από τον 6ο όμιλο: Αγγλία, Ιρλανδία και Ολλανδία.

Οι παίκτες της Δ. Γερμανίας πανηγυρίζουν την κατάκτηση του 14ου Παγκοσμίου Κυπέλλου
Στη φάση των 16, το Καμερούν νίκησε 2-1 στην παράταση την Κολομβία κι έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που πέρασε στην προημιτελική φάση ενός παγκοσμίου κυπέλλου. Στην παράταση κρίθηκαν και τα παιγνίδια Γιουγκοσλαβίας - Ισπανίας 2-1 και Αγγλίας - Βελγίου 1-0, ενώ με 5-4 στα πέναλτι πέρασε η Ιρλανδία τη Ρουμανία (κανονικός αγώνας 0-0). Η Τσεχοσλοβακία συνέτριψε την Κόστα Ρίκα 4-1, ενώ η Ιταλία πέρασε εύκολα την Ουρουγουάη 2-0. Στα δύο σπουδαιότερα παιγνίδια του γύρου, η Αργεντινή με γκολ του Κανίχια νίκησε 1-0 τη Βραζιλία και η Δυτική Γερμανία επικράτησε 2-1 της Ολλανδίας.

Στον προημιτελικό γύρο, η Αργεντινή νίκησε 3-2 τη Γιουγκοσλαβία στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 0-0), η Δυτική Γερμανία 1-0 την Τσεχοσλοβακία και η Ιταλία με το ίδιο σκορ την Ιρλανδία. Το συγκλονιστικότερο παιγνίδι του γύρου, αλλά και της διοργάνωσης, έγινε στη Νάπολη μεταξύ της Αγγλίας και του Καμερούν. Τα λιοντάρια από το νησί νίκησαν τα αδάμαστα λιοντάρια από την Αφρική με 3-2 στην παράταση, αφού ο Ροζέ Μιλά και η παρέα του έφθασαν πολύ κοντά στον τελικό στην κανονική διάρκεια του αγώνα, προτού μιλήσει η κλάση του μεγάλου κανονιέρη Γκάρι Λίνεκερ.
Οι δύο ημιτελικοί αγώνες κρίθηκαν για πρώτη στην ιστορία του θεσμού στα πέναλτι και με το ίδιο ακριβώς σκορ: Αργεντινή - Ιταλία 1-1 (4-3 στα πέναλτι) και Δυτική Γερμανία - Αγγλία 1-1 (4-3 στα πέναλτι).
Το βράδυ της 8ης Ιουλίου παρατάχθηκαν στο Ολύμπικο της Ρώμης οι ομάδες της Αργεντινής και της Δυτικής Γερμανίας, σε μια επανάληψη του προ τετραετίας τελικού στο Μουντιάλ του Μεξικού. Όμως, σε αντίθεση με εκείνο το συγκλονιστικό παιγνίδι, ο τελικός αυτός ήταν ένα τα χειρότερα παιγνίδια της διοργάνωσης και κρίθηκε με πέτσινο πέναλτι, που σφύριξε υπέρ των γερμανών στο 85ο λεπτό ο ανεκδιήγητος μεξικάνος διαιτητής Εδγάρδο Κοντεζάλ. Ο Αντρέας Μπρέμε ευστόχησε και χάρισε στη Δυτική Γερμανία τον τρίτο τίτλο της ιστορίας της, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της Βραζιλίας. Νωρίτερα, ο Κοντεζάλ είχε αρνηθεί από ένα καταφανέστατο πέναλτι σε κάθε ομάδα, ενώ η Αργεντινή τελείωσε τον αγώνα με 9 παίκτες, καθώς αποβλήθηκαν ο Μονσόν και ο Ντεσότι.

Οι συνθέσεις των δύο φιναλίστ:


  • ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ίλγκνερ, Μπέρτχολντ (72’ Ρόιτερ), Μπρέμε, Αουγκεντάλερ, Κόλερ, Μπούχβαλντ, Λιτμπάρσκι, Χέσλερ, Φέλερ, Ματέους, Κλίνσμαν.
  • ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Γκοϊκοετσέα, Ρουγκέρι (46’ Μονζόν), Σενσίνι, Σιμόν, Σερισουέλα, Λορέντσο, Μπουρουσάγα (54’ Καλντερόν), Μπασουάλδο, Ντεσότι, Μαραντόνα, Τρόλιο.
Η Δυτική Γερμανία σήκωσε δίκαια το κύπελλο, παρά τη διαιτητική εύνοια. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ παρουσίασε την πληρέστερη ομάδα, η οποία τελείωσε το τουρνουά αήττητη. Ο Κάιζερ έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιράνθρωπος, μετά τον βραζιλιάνο Μάριο Ζαγκάλο, που κέρδισε Μουντιάλ τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής. Αντίθετα, η Αργεντινή έφθασε στον τελικό ανέλπιστα, παίζοντας κακό ποδόσφαιρο και βασίστηκε μόνο στον Μαραντόνα, που έβαλε και πάλι το θεϊκό χέρι του για να αποτρέψει αυτή τη φορά ένα γκολ εις βάρος της ομάδας του στον αγώνα με τη Σοβιετική Ένωση. Αήττητη αποχαιρέτησε τη διοργάνωση και η οικοδέσποινα Ιταλία, που αποκλείσθηκε στις λεπτομέρειες, όπως και η δυνατή Αγγλία. Ατραξιόν της διοργάνωσης το Καμερούν με την επιτυχία του να φθάσει έως τον προημιτελικό γύρο και να πέσει ηρωικά μαχόμενο στον αγώνα με την Αγγλία.
Σε ατομικό επίπεδο, ξεχώρισαν ο άγνωστος στους πολλούς ιταλός στράικερ Σαλβατόρε Τοτό Σκιλάτσι, που πέτυχε 6 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ο Τόμας Σκούχραβι, ένα τανκ στην ομάδα της Τσεχοσλοβακίας, ο δαντελένιος βέλγος Έντσο Σίφο, ο γερμανός Γιούργκεν Κλίνσμαν, ένας φορ όχι μόνο δυνατός, αλλά και τεχνίτης, ο 38χρονος καμερουνέζος Ροζε Μιλά, ο αργεντίνος τερματοφύλακας Γκοϊγκοτσέα, με ειδικότητα στις αποκρούσεις πέναλτι, και τέλος ο άγγλος μέσος Πολ Γκασκόιν, ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, αλλά σπουδαίος τεχνίτης
 
15ο Παγκόσμιο Κύπελλο (ΗΠΑ, 1994)
Τελικός :  Βραζιλία-Ιταλία στα πέναλτι  3-2 .-
Το 15ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξήχθη από τις 17 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες, την πρώτη χώρα εκτός Ευρώπης και Νοτίου Αμερικής, που διοργάνωσε Μουντιάλ. Παρούσα για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου η Εθνική Ελλάδας.
Τρεις χώρες διεκδίκησαν τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου: οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και το Μαρόκο. Τελικά, στις 4 Ιουλίου του 1988 η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μία απόφαση με αρκετό ρίσκο, λόγω της αντιδημοφιλίας του ποδοσφαίρου στη χώρα αυτή. Όσοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους διαψεύστηκαν, αφού η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία και βοήθησε στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ.

Προκριματική Φάση

Συνολικά, 147 εθνικές ομάδες έλαβαν μέρος στον προκριματικό γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η χώρα μας συμμετείχε στον Ε' προκριματικό όμιλο της Ευρωπαϊκής Ζώνης, με αντιπάλους τη Ρωσία, την Ισλανδία, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και τη Γιουγκοσλαβία. Όμως, τον Οκτώβριο του 1992 η FIFA απέκλεισε τη Γιουγκοσλαβία από τη διοργάνωση, λόγω του εμφυλίου πολέμου κι έτσι το έργο της εθνικής μας έγινε ευκολότερο.
Με δύο ομάδες να προκρίνονται από τον όμιλό της, η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με 6 νίκες και 2 ισοπαλίες προκρίθηκε πανηγυρικά για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Το σπουδαίο της επίτευγμα γιορτάστηκε έξαλλα στον τελευταίο της αγώνα με τη Ρωσία στο Ολυμπιακό Στάδιο, παρουσία 75.000 θεατών (17 Νοεμβρίου 1993).

Τα αποτελέσματα της Εθνικής μας

  • Αθήνα (ΟΑΚΑ, 13 Μαΐου 1992): Ελλάδα - Ισλανδία 1-0 (25' Σοφιανόπουλος)
  • Ρέικιαβικ (7 Οκτωβρίου 1992): Ισλανδία - Ελλάδα 0-1 (61' Τσαλουχίδης)
  • Θεσσαλονίκη (Καυταντζόγλειο, 11 Νοεμβρίου 1992): Ελλάδα - Ουγγαρία 0-0
  • Αθήνα (ΟΑΚΑ, 17 Φεβρουαρίου 1993): Ελλάδα - Λουξεμβούργο 2-0 (30' Δημητριάδης, 65' Μητρόπουλος)
  • Μόσχα (23 Μαΐου 1993): Ρωσία - Ελλάδα 1-1 (45' Μητρόπουλος, 70' Ντομπροβόλσκι)
  • Λουξεμβούργο (12 Οκτωβρίου 1993): Λουξεμβούργο - Ελλάδα 1-3 (31' Μαχλάς, 63' Αποστολάκης, 71' Σαραβάκος, 82' Φανέλι)
  • Αθήνα (ΟΑΚΑ, 17 Νοεμβρίου 1993): Ελλάδα - Ρωσία 1-0 (69' Μαχλάς)

Η τελική βαθμολογία

1Ελλάδα10-214
2Ρωσία15-412
3Ισλανδία7-68
4Ουγγαρία6-115
5Λουξεμβούργο2-171

Τελική Φάση

Στην τελική φάση του Μουντιάλ συμμετείχαν 24 ομάδες: 13 από την Ευρώπη (Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ρουμανία,  Ρωσία, Ισπανία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία), 6 από την Αμερική (ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή, Βολιβία, Κολομβία, Μεξικό), 3 από την Αφρική (Νιγηρία, Καμερούν, Μαρόκο) και 2 από την Ασία (Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα). Χωρίστηκαν σε 6 ομίλους των τεσσάρων ομάδων έκαστος, ενώ 16 ομάδες προκρίθηκαν για τη δεύτερη φάση, όπου με νοκ-άουτ αγώνες οδηγήθηκαν στο ζευγάρι του τελικού.
Η Ελλάδα συμμετείχε στον 4ο όμιλο, με αντιπάλους την Αργεντινή του Μαραντόνα, τη Νιγηρία του Γεκινί και τη Βουλγαρία του Χρίστο Στόιτσκοφ. Οι εμφανίσεις ήταν ήταν απογοητευτικές (3 ήττες, 0-10 τέρματα) και οι διεθνείς μας λοιδορήθηκαν από τον Τύπο της εποχής. Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέψουμε ότι η ομάδα είχε δύσκολο έργο, καθώς οι αντίπαλοί κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητοι ήταν: Η Αργεντινή ήταν η φιναλίστ του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Βουλγαρία έφθασε μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείοντας την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία και η Νιγηρία, παρότι και αυτή πρωτάρα σε τελική φάση Μουντιάλ, διέθετε ένα δυναμικό σύνολο με σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Γεκινί, Αμοκάτσι Ολίσε κ.ά.).

Τα αποτελέσματα της Εθνικής μας

  • Βοστώνη (21 Ιουνίου 1994): Ελλάδα - Αργεντινή 0-4 (2', 44', 90' Μπατιστούτα, 60'  Μαραντόνα)
  • Σικάγο (26 Ιουνίου 1994): Ελλάδα - Βουλγαρία 0-4 (5', 55' Στόιτσκοφ, 66' Λέτσκοφ, 90' Μποριμίροφ)
  • Βοστώνη (29 Ιουνίου 1994): Ελλάδα - Νιγηρία 0-2 (45' Τζορτζ, 90' Αμοκάτσι)

Η Βαθμολογία του Δ' Ομίλου

1Νιγηρία6-26
2Βουλγαρία6-36
3Αργεντινή6-36
4Ελλάδα0-100

Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδος στο Μουντιάλ του 1994 

ΝοΌνομαΘέσηΗλικίαΟμάδα
1Αντώνης ΜήνουΤ36Απόλλων Αθηνών
15Χρήστος ΚαρκαμάνηςΤ24Άρης
20Ηλίας ΑτματζίδηςΤ25ΑΕΚ
2Στράτος ΑποστολάκηςΑ30Παναθηναϊκός
3Θανάσης ΚολιτσιδάκηςΑ27Παναθηναϊκός
4Στέλιος ΜανωλάςΑ32ΑΕΚ
5Γιάννης ΚαλιτζάκηςΑ28Παναθηναϊκός
13Βάιος ΚαραγιάννηςΑ25ΑΕΚ
18Κυριάκος ΚαραταΐδηςΑ28Ολυμπιακός
22Αλέξης ΑλεξίουΑ30ΠΑΟΚ
6Γιώτης ΤσαλουχίδηςΜ31Ολυμπιακός
8Νίκος ΝιόπλιαςΜ29Παναθηναϊκός
11Νίκος ΤσιαντάκηςΜ30Ολυμπιακός
12Σπύρος ΜαραγκόςΜ27Παναθηναϊκός
17Μηνάς ΧατζίδηςΜ27Ολυμπιακός
19Σάββας ΚωφίδηςΜ33Άρης
7Δημήτρης ΣαραβάκοςΕ32Παναθηναϊκός
9Νίκος ΜαχλάςΕ21ΟΦΗ
10Τάσος Μητρόπουλος Ε36ΑΕΚ
14Βασίλης ΔημητριάδηςΕ28ΑΕΚ
16Αλέξης ΑλεξούδηςΕ21ΟΦΗ
21Αλέκος ΑλεξανδρήςΕ25Ολυμπιακός
Στη φάση των 16 προκρίθηκαν οι ομάδες: ΗΠΑ, Γερμανία, Βουλγαρία, Νιγηρία, Ιταλία, Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό, Βέλγιο, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σουηδία, Ιρλανδία, Μεξικό, Ισπανία, Ελβετία.

Τα αποτελέσματα

  • Ρουμανία - Αργεντινή 3-2
  • Σουηδία - Σαουδική Αραβία 3-1
  • Ολλανδία - Ιρλανδία 2-0
  • Βραζιλία - ΗΠΑ 1-0
  • Βουλγαρία - Μεξικό 1-1 (3-1 στα πέναλτι)
  • Γερμανία - Βέλγιο 3-2
  • Ιταλία - Νιγηρία 2-1 (1-1 ο κανονικός αγώνας)
  • Ελβετία - Ισπανία 3-0
Στην προημιτελική φάση, η Βουλγαρία έκανε τη μεγάλη έκπληξη και απέκλεισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία με 2-1. Δύσκολα κρίθηκαν και οι άλλοι τρεις προημιτελικοί: Ιταλία - Ισπανία 2-1, Βραζιλία - Ολλανδία 3-2 και Ρουμανία - Σουηδία 2-2 (4-5 στα πέναλτι). Στα ημιτελικά, η Βραζιλία επικράτησε της Σουηδίας με 1-0 και η Ιταλία της Βουλγαρίας. Για την τρίτη θέση, η Βουλγαρία συνέτριψε τη Βουλγαρία με 4-0 (16 Ιουλίου 1994).
Έτσι, στον τελικό της 17ης Ιουλίου, που διεξήχθη στο «Ρόουζ Μπόουλ» της Πασαντίνα αναμετρήθηκαν η Βραζιλία και η Ιταλία, δύο μεγάλες δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που μετρούσαν από τρεις κατακτήσεις η κάθε μία τους. Ο αγώνας είχε όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ο τέλειος τελικός. Τελικά, αποδείχθηκε μία ιδιαίτερη βαρετή διαδικασία, που θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος τελικός, που κρίθηκε στα πέναλτι. Η κανονική διάρκεια και η παράταση έληξαν χωρίς γκολ και στα πέναλτι η Βραζιλία του Μπεμπέτο, του Ρομάριο και του Ντούνγκα ήταν πιο εύστοχη και νίκησε με 3-2. Τραγική μορφή του τελικού, ο σπουδαίος ιταλός επιθετικός Ρομπέρτο Μπάτζιο, που έχασε το καθοριστικό πέναλτι και ουσιαστικά χάρισε το τέταρτο κύπελλο στη «σελεσάο».

Οι συνθέσεις των δύο φιναλίστ

  • ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα): Ταφαρέλ, Ζορζίνιο (21' Καφού), Αλνταίρ, Μάρσιο Σάντος, Μπράνκο, Μάουρο Σίλβα, Ντούνγκα, Μαζίνιο, Ζίνιο (106' Βιόλα), Ρομάριο, Μπεμπέτο.
  • ΙΤΑΛΙΑ (Αρίγκο Σάκι): Παλιούκα, Μούσι, Μπαρέζι, Μαλντίνι, Μπεναρίβο, Μπέρτι, Ν. Μπάτζιο, Αλμπερτίνι, Ντοναντόνι, Ρ. Μπάτζιο, Μασάρο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ σε αριθμούς

  • Ομάδες: 24
  • Γήπεδα: 9 σε 9 πόλεις
  • Αγώνες: 52
  • Γκολ: 141 (2,71 ανά αγώνα)
  • Πρώτοι Σκόρερ: Χρίστο Στόιτσκοφ (Βουλγαρία) και Ολέγκ Σαλένκο (Ρωσία) από 6.
  • Περισσότερα γκολ σ’ ένα αγώνα: 5 από τον ρώσο Ολέγκ Σαλένκο στον αγώνα Ρωσίας - Καμερούν 6-1.
  • Καλύτερη επίθεση: Σουηδία με 15 γκολ.
  • Χειρότερη επίθεση: Ελλάδα χωρίς γκολ.
  • Μεγαλύτερη σε έκταση νίκη: Ρωσία - Καμερούν 6-1
  • Συνολικά γκολ σ’ έναν αγώνα: 7 στον αγώνα Ρωσίας - Καμερούν 6-1.
  • Χρυσή Μπάλα (Καλύτερος Παίχτης): Ρομάριο (Βραζιλία) με 5 γκολ και 1 ασίστ.
  • Θεατές: 3.587.538 (68.991 ανά παιγνίδι)

Αξιοσημείωτα γεγονότα

  • Συνεχίστηκε η παράδοση που θέλει τις ευρωπαϊκές ομάδες να μην κατακτούν τίτλο επί αμερικανικού εδάφους.
  • Στα θλιβερά γεγονότα του Μουντιάλ, η δολοφονία του κολομβιανού ποδοσφαιριστή Αντρές Εσκομπάρ από τη Μαφία της Κολομβίας (2 Ιουλίου 1994), επειδή σκόραρε εις βάρος της ομάδας του στον αγώνα με τις ΗΠΑ.
  • Στα γήπεδα των ΗΠΑ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα αυτοκινητάκια μεταφοράς των παιχτών που τραυματίζονται.
  • Στον έλεγχο ντόπινγκ που έγινε στον Μαραντόνα βρέθηκαν πέντε διαφορετικά σκευάσματα της εφεδρίνης.
  • Η μπάλα των αγώνων ονομαζόταν Questra. Κατασκευασμένη από την Adidas, είχε ως πηγή έμπνευσης τη διαστημική τεχνολογία των ΗΠΑ. Μ’ ένα στρώμα αναδραστικής ενέργειας από λευκή πολυουρεθάνη, ήταν πιο μαλακή και γρήγορη στο γρασίδι.
  • O πρώτος τερματοφύλακας που αποβλήθηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν ο ιταλός Τζιανλούκα Παλιούκα στον αγώνα Ιταλίας - Νορβηγίας.
  • Για πρώτη φορά οι διαιτητές εγκατέλειψαν τη μαύρη στολή (σχετική η έκφραση «μαύρα κοράκια») και φόρεσαν πολύχρωμη φανέλα, ανάλογα με τον αγώνα.
ΒΙΝΤΕΟ :

~Ανασκόπηση μουντιάλ  1994 Η.Π.Α. - USA '94 World Cup - BBC Review : http://youtu.be/I5KKu1_TIRM ,


~ Η  Ιστορία  του παγκοσμίου Κυπέλλο - World Cup 94- The Story of World Cup USA : http://youtu.be/gpwkI9rZmpg ,


~ Ο  Τελικός  1994 ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ   -Brazil vs Italy - 1994 FIFA World Cup Final : http://youtu.be/TC0lroqzi28 ,


~ 16ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γαλλία, 1998)
Τελικός  : ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ  3-0 .-
~ 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ιαπωνία - Νότιος Κορέα, 2002)
Τελικός 30/06/2002 : ΒΡΑΖΙΛΙΑ- ΓΕΡΜΑΝΙΑ  2-0 .-
ΔΑΝΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ  0-3 .-
ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ 2-0.-
ΣΟΥΗΔΙΑ-ΣΕΝΕΓΑΛΗ  1-2 .-
ΙΑΠΩΝΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ 0-1 .-
ΙΣΠΑΝΙΑ-ΙΡΛΑΝΔΙΑ 1-1 (3-2) -
Ν. ΚΟΡΕΑ -ΙΤΑΛΙΑ 2-1 .-
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ 1-0 .-
ΜΕΞΙΚΟ-Η.Π.Α. 0-2.-
~~~~~~~~~~~~~~~~
ΑΓΓΛΙΑ--ΒΡΑΖΙΛΙΑ  1-2 .-
ΣΕΝΕΓΑΛΗ-ΤΟΥΡΚΙΑ 0-1 .-
ΙΣΠΑΝΙΑ-Ν.ΚΟΡΕΑ 0-0 (3-2).-
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-Η.Π.Α. 1-0 .- `
```````````````~~~~~ 
ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ 1-0 .-
Ν.ΚΟΡΕΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 0-1 .-
ΤΟΥΡΚΙΑ-Ν.ΚΟΡΕΑ  3-2 .-
ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2-0 .-

 ~ 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Γερμανία, 2006)
Τελικός : Ιταλία - Γερμανία  2-0 στην παράταση .-
~ 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ν. Αφρική, 2010)
Τελικός : Ισπανία-Ολλανδία  1-0 στην παράταση .
Στους  Ομίλους των 32  ομάδων :
Ν. Αφρική - Μεξικό 1-1.- (11-06-2010)
Ουρουγουάη-Γαλλία  0-0 .-(11-06-2010)
Ν. Αφρική -Ουρουγουάη 0-3 .(16-06-2010)
Γαλλία- Μεξικό  0-2 (17-06-2010).-
Μεξικό-Ουρουγουάη 0-2 (22-6-2010)
Γαλλία- Ν. Αφρική1-2 (22-06-2019)

12/06/2010 : Ν. Κορέα - ΕΛΛΑΔΑ 2-0 .-
Αργεντινή-Νιγηρία  1-0 .-
17/06/2010 : ΕΛΛΑΔΑ -ΝΙΓΗΡΙΑ  2-1 .-
Αργεντινή-Ν.Κορέα  4-1 .-
22/06/2014 : ΕΛΛΑΔΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 0-2 .-
Νιγηρία-Ν. Κορέα  2-2 .-

Φάση Νοκ-άουτ  των  16  ομάδων :
ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ-Ν.ΚΟΡΕΑ 2-1 .  26-06-2010
Η.Π.Α-ΓΚΑΝΑ  1-2  παράταση .-  26-06
ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΣΛΟΒΑΚΙΑ 2-1 .-  28-06
ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΧΙΛΗ 3-0 .-  28-06
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΜΕΞΙΚΟ  3-1 .-  27-06
ΓΕΡΜΑΝΙΑ -ΑΓΓΛΙΑ 4-1 .-  27-06
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ -ΙΑΠΩΝΙΑ  0-0  πέναλτι 5-3 .- 29-06
ΙΣΠΑΝΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 1-0 .- 29-06-2019

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ :
ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ-ΓΚΑΝΑ 1-1 στα πέναλτι  4-2 .- (02-07-2010)
Ολλανδία - Βραζιλία 2-1 .- (02-07-2010)
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ  0-4 .- (03-07-2010)
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ-ΙΣΠΑΝΙΑ 0-1 .- (03-07-2010)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ :
Ουρουγουάη- ΟΛΛΑΝΔΙΑ 2-3 .-(06-07-2010)
ΓΕΡΜΑΝΙ-ΙΣΠΑΝΙΑ  0-1.- (07-07-2010)

Μικρός Τελικός : ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ -ΓΕΡΜΑΝΙΑ  2-3 .- (10-07-2010)

ΤΕΛΙΚΟΣ : ΟΛΛΑΝΔΙΑ -ΙΣΠΑΝΙΑ 0-1  στην παράταση .-

~ 20ο Παγκόσμιο Κύπελλο (Βραζιλία, 2014)
  Τελικός : ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  1-0 στην παράταση .-

*** ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ    2014 …Αποτελέσματα  αγώνων … στη  φάση  των  οκτώ  8  Ομίλων :
 Τα  γκρουπ  -όμιλοι  στο  Μουντιάλ  Βραζιλίας  2014  :
1ος ΌΜΙΛΟΣ -γκρουπ  : ΒΡΑΖΙΛΙΑ , ΜΕΞΙΚΟ , ΚΑΜΕΡΟΥΝ  , ΚΡΟΑΤΙΑ  .-
Βαθμολογία : Βραζιλία  7 β. , Μεξικό 7 β . , Κροατία 3 β  , Καμερούν 0 βαθμούς .-
2ος ΟΜΙΛΟΣ -γκρουπ : ΙΣΠΑΝΙΑ , ΟΛΛΑΝΔΙΑ , ΧΙΛΗ ,  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ  .-
Βαθμολογία : Ολλανδία  9 β. , Χιλή 6 β. , Ισπανία 3 β. , Αυστραλία  0 βαθμοί .-
3ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΚΟΛΟΜΒΙΑ , ΙΑΠΩΝΙΑ , ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ  , ΕΛΛΑΔΑ .-
Βαθμολογία : Κολομβία 9 β. , Ελλάδα 4  β . , Ακτή Ελεφαντοστού  3 β. , Ιαπωνία  1 βΑΘΜΌς .-
4ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΙΤΑΛΙΑ , ΑΓΓΛΙΑ ,  ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ  , ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ  .-
Βαθμολογία : Κόστα Ρίκα  7 β . , Ουραγουάη  6 β. , Ιταλία  3 β. , Αγγλία  2 βαθμοί .-
5ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΓΑΛΛΙΑ , ΕΛΒΕΤΙΑ , ΟΝΔΟΥΡΑ  , ΕΚΟΥΑΔΟΡ  .-
Βαθμολογία : Γαλλία 7 β , Ελβετία 6 β . , Εκουαδόρ 3 β. , Ονδούρα  0  βαθμοί .-
6ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ , ΒΟΣΝΙΑ  , ΝΙΓΗΡΙΑ ,  ΙΡΑΝ  .-
Βαθμολογία : Αργεντινή 9 β . , Νιγηρία 4 β. , Βοσνία 4 β. , Ιράν 1  βαθμός .-
7ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΓΕΡΜΑΝΙΑ , ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ , ΓΚΑΝΑ  , Η.Π.Α. .-
Βαθμολογία : Γερμανία  7 β. , Η.Π.Α. 4 β. , Πορτογαλία  4 β . , Γκάνα  1  βαθμός .-
8ος  ΟΜΙΛΟΣ - γκρουπ : ΒΕΛΓΙΟ  , ΡΩΣΙΑ  , ΑΛΓΕΡΙΑ , ΝΟΤΙΑ  ΚΟΡΕΑ  . -
 Βαθμολογία : Βέλγιο  9 β. , Αλγερία  4 β. , Ρωσία  2 β. , Νότια  Κορέα  1  βαθμός  .-

~ Πρώτη  1η  αγωνιστική  στους  Ομίλους στο  Μουντιάλ  Βραζιλίας :
1.- 12/06/2014 : ΒΡΑΖΙΛΙΑ – Ν. ΚΟΡΕΑ  3-1 .-
2.- 13/06            : ΜΕΞΙΚΟ – ΚΑΜΕΡΟΥΝ  1-0 .-
3.- 13/06            : ΙΣΠΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ  1-5 .-
4.- 14/06           : ΧΙΛΗ –ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 3-1  .-
5.- 14/06           : ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ  3-0 .-
6.- 15/06  : ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ- ΙΑΠΩΝΙΑ 2-1
7.- 14/06           : ΙΤΑΛΙΑ –ΑΓΓΛΙΑ  2-1 .-
8.- 15/06  : ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ  3-1 .-
9.- 15/06           :  ΓΑΛΛΙΑ – ΟΝΔΟΥΡΑ    3-0 .-
10.- 15/06       : ΕΛΒΕΤΙΑ –ΕΚΟΥΑΔΟΡ  2-1 .-
11.- 16/06        : ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΒΟΣΝΙΑ  2-1 .-
12.-  16/06        :  ΙΡΑΝ – ΝΙΓΗΡΙΑ  0-0 .-
13.-  16/06     : ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  4-0 .-
14.-  17/06        :  ΓΚΑΝΑ – Η.Π.Α.      1-2  .-
15.-  17/06       : ΒΕΛΓΙΟ – ΑΛΓΕΡΙΑ     2-1 .-
16.-  18/06      :  ΡΩΣΙΑ  - Ν.  ΚΟΡΕΑ       1-1 .-
*  Σύνολον  τερμάτων 1ης αγωνιστικής  49  γκόλ .-
~ Δεύτερη  2η  αγωνιστική  Ομίλων  Μουντιάλ  Βραζιλίας  2014  :
 17.-  ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ   0-0 .-  { 17/06    } .
18.- ΚΑΜΕΡΟΥΝ – ΚΡΟΑΤΙΑ   0-4  .- { 18/06   } .
19.-  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ  2-3  .-  { 18/06   } .
20 .-  ΙΣΠΑΝΙΑ – ΧΙΛΗ   0-2  .-  {19/06/2014  } .
21.-  ΚΟΛΟΜΒΙΑ- ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ   2-1 .- {19/06/2014  }  .
22.- ΙΑΠΩΝΙΑ –ΕΛΛΑΔΑ  0-0 .-   { 20/06   } .
23 .- ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ – ΑΓΓΛΙΑ  2-1 .-  { 19/06   } .
24 .- ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΙΤΑΛΙΑ   1-0  .-  { 20/06   } .
25.- ΕΛΒΕΤΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ  2-5 .-   { 20/06   } .
26.- ΟΝΔΟΥΡΑ – ΕΚΟΥΑΔΟΡ  1-2 .-   {21/06    } .
27.- ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΙΡΑΝ  1-0.-   {21/06   } .
28.- ΝΙΓΗΡΙΑ – ΒΟΣΝΙΑ   1-0 .-   {22/06   } .
29 .- ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΓΚΑΝΑ  2-2 .-   {22/06/2014 }.
30.- Η.Π.Α. –ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  2-2.-  {22/06  }.
31.- ΒΕΛΓΙΟ – ΡΩΣΙΑ  1-0 .-   (23/06    }.
32.- Ν. ΚΟΡΕΑ – ΑΛΓΕΡΙΑ  2-4 .-  {22/06    } .
*  Σύνολον τερμάτων 2ης  αγωνιστικής  45  γκολ .-
~ ΣΥΝΟΛΟ των δύο (2) πρώτων  αγωνιστικών :94 τέρματα .-
 ~**** 3η  Αγωνιστική  στους  οκτώ  (8) Ομίλους :
Δευτέρα  23η   Ιουνίου  2014 : ( Ώρα  Ελλάδας 19.00)
33 ~  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ -  ΙΣΠΑΝΙΑ  0-3
34 ~ ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΧΙΛΗ  2-0
Δευτέρα  23  Ιουνίου  2014 :  ( ώρα  Ελλάδας  23 .00 )
35 ~ ΚΑΜΕΡΟΥΝ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ  1-4
36 ~ ΚΡΟΑΤΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ 1-3
Τρίτη  24η  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας  19.00 )
37 ~ ΙΤΑΛΙΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ   0-1  .-
38 ~ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ – ΑΓΓΛΙΑ  0-0 .-
Τρίτη 24  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας 23.00 )
39 ~ ΙΑΠΩΝΙΑ – ΚΟΛΟΜΒΙΑ   1-4 .-
40 ~ ΕΛΛΑΔΑ-ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ  2-1 .-
Τετάρτη  25η Ιουνίου  2014  : ( Ώρα Ελλάδας 19.00 )
41 ~ ΝΙΓΗΡΙΑ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  2-3 .-
42 ~ ΒΟΣΝΙΑ – ΙΡΑΝ  3-1 .-
Τετάρτη  25  Ιουνίου  2014 : (ώρα  Ελλάδας 23.00 )
43 ~ ΕΚΟΥΑΔΟΡ – ΓΑΛΛΙΑ  0-0 .-
44 ~  ΟΝΔΟΥΡΑ – ΕΛΒΕΤΙΑ  0-3 .-
Πέμπτη  26η  Ιουνίου  2014 : (Ώρα Ελλάδας 19.00 )
45 ~ Η.Π.Α. – ΓΕΡΜΑΝΙΑ   0-1 .-
46 ~ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  - ΓΚΑΝΑ 2-1 .-
Πέμπτη  26  Ιουνίου  2014 : ( Ώρα Ελλάδας 23.00 )
47 ~ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ – ΒΕΛΓΙΟ  0-1 .-
48  ~ ΑΛΓΕΡΙΑ – ΡΩΣΙΑ  1-1 .-
ΣΥΝΟΛΟΝ τερμάτων  3ης  αγωνιστικής  42  γκολ
ΣΥΝΟΛΟ στους ομίλους 48 αγώνες τέρματα 136 γκολ ! (Ρεκόρ μουντιάλ ! )

 ΣΤΗ ΦΑΣΗ  ΤΩΝ  16 ΣΕ ΚΟΝ-ΑΟΥΤ  ΑΓΩΝΕΣ  :

1.- ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΧΙΛΗ  1-1 ,  (1-1) , πεναλτι  3-2 .- ^  -{Σάββατο 28/06/2014 , ώρα  19.0 }
2.-ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΜΕΞΙΚΟ 2-1  .-   { Κυριακή  29/06/2014 , ώρα 19.00 } .-
3.-ΚΟΛΟΜΒΙΑ – ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ   2-0 .- {  Σάββατο28/06/2014  ώρα 23.00 } .-
4.-ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ –ΕΛΛΑΔΑ  1-1 , πεν. 5-3  .-  (Κυρ. 29/06/2014 ώρα 23.00 )
5.- ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ – ΕΛΒΕΤΙΑ 1-0   { Δευτέρα 30/06/2014, ώρα 23.00 }
6.-     ΓΑΛΛΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ   1-0      {  Δευτέρα 30/06//2014 ,ώρα 19.00}
7.- ΓΕΡΜΑΝΙΑ –Αλγερία  1-1   παραταση  2-1 .-   {Τρίτη 01/07/2014 , ώρα 19.00 }
8.-  ΒΕΛΓΙΟ –Η.ΠΑ.   1-0     {Τρίτη 01/07/2014 , ώρα 23.00 } .-
Σύν. τερμάτων 154 γκολ.-
Στα  προημιτελικά  ( Φάση  8  καλύτερων ΄ ομάδων ):
1.- ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ  2-1 .-
2.- ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ  1-0 .-
3.- ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ -ΒΕΛΓΙΟ  1-0 .-
4.- ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΚΟΣΤΑ  ΡΙΚΑ  κ.κ. και παράταση 0-0 .-  στα πέναλτι  4-3 .-
Σύνολον τερμάτων 159 .-
Στα  Ημιτελικά :
1.-  ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ 7-1 .-
2.- ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ 0-0  κ.α. και παράταση ,πέναλτι 4-2 .-
Σύνολον τερμάτων 167 .-
Φωτογραφίες από αγώνες  Βραζιλίας -Χιλής και Κολομβίας -Ουρουγουάης ....
Στον μικρό Τελικό
Σάββατο  12  Ιουλίου :
ΟΛΛΑΝΔΙΑ -ΒΡΑΖΙΛΙΑ 3-0 (2-0) .-

Κυριακή , 13   ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 ,
Τελικός  : ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  0-0 .- ΠΑΡΆΤΑΣΗ  1-0 .-
Η  Γερμανία  κατακτά  για  τέταρτη  φορά το κύπελλο  του παγκόσμιου πρωταθλητή στο ποδόσφαιρο  στο Μουντιάλ  2014  της  Βραζιλίας .-

Σύνολον  επιτευχθέντων τερμάτων στους αγώνες του μουντιάλ  Βραζιλίας 171  γκολ , όσα και  στο μουντιάλ 1968 στην Ιταλία (ρεκόρ)


***   FIFA
Η FIFA (Federation Internationale de Football Association) είναι η ανωτάτη ποδοσφαιρική αρχή και ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός στον κόσμο. Ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου 1904 στο Παρίσι από τις ομοσπονδίες 7 ευρωπαϊκών κρατών, υπακούοντας στην ανάγκη για έναν οργανισμό, που θα εποπτεύει το άθλημα του ποδοσφαίρου, το οποίο στις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύσσετο με ταχείς ρυθμούς.
Η πρώτη μη ευρωπαϊκή χώρα που εισήλθε στην FIFA υπήρξε η Νότιος Αφρική (1909) και ακολούθησαν η Αργεντινή (1912), η Χιλή (1912) και οι ΗΠΑ (1913). Η Ελλάδα έγινε μέλος της FIFA πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το 1927, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΕΠΟ.
Η FIFA μετά μακρά διαμάχη με την Αγγλική Ομοσπονδία πήρε τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια της το 1924, με τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχε προηγηθεί ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι διεθνείς συναντήσεις είχαν μειωθεί δραματικά, καθώς πολλοί ποδοσφαιριστές είχαν στρατευθεί και πολεμούσαν στα μέτωπα.
Η επιτυχία των ποδοσφαιρικών Ολυμπιακών τουρνουά του 1924 και του 1928 ώθησε τον Πρόεδρο της FIFA Ζιλ Ριμέ να εισηγηθεί τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου (Μουντιάλ), ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών έγινε πραγματικότητα το 1930 στην Ουρουγουάη με νικήτρια την ομάδα της φιλοξενούσας χώρας. Με την πάροδο του χρόνου το Παγκόσμιο Κύπελλο κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση και σήμερα αποτελεί τη δεύτερη δημοφιλέστερη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών, η FIFA διοργανώνει τα Παγκόσμια Κύπελλα Γυναικών, Εφήβων, Νέων, Νεανίδων, Σάλας (Φούτσαλ) και Συλλόγων.
Η FIFA εδρεύει στη Ζυρίχη και αποτελείται από 6 συνομοσπονδίες:
  • AFC (Ασία)
  • CAF (Αφρική)
  • COMENBOL (Νότιος Αμερική)
  • CONCACAF (Βόρειος και Κεντρική Αμερική και Καραϊβική)
  • OFC (Ωκεανία)
  • UEFA (Ευρώπη)
Κάθε Εθνική Ομοσπονδία (ΕΠΟ για την Ελλάδα) είναι μέλος τόσο της FIFA, όσο και της Συνομοσπονδίας της Ηπείρου της.
Πρόεδροι της FIFA
1904 - 1906Ρομπέρ ΓκερένΓαλλία
1906 - 1918Ντάνιελ ΓούλφολΑγγλία
1921 - 1954Ζιλ ΡιμέΓαλλία
1954 - 1955Ροντόλφε Ζιλντράγιερς Βέλγιο
1956 - 1961Αρθουρ ΝτριούριΑγγλία
1961 - 1974Σερ Στάνλεϊ ΡάουςΑγγλία
1974 - 1998Δρ Ζοάο ΧαβελάνζεΒραζιλία
1998 - σήμερα Ζεπ ΜπλάτερΕλβετία
 
Φωτογραφίες  από το  Μουντιάλ  Βραζιλίας  2014 :

 

Η  ΙΣΤΟΡΙΑ   ΤΟΥ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ  ΜΕΣΑ  ΑΠΟ  ΤΟΥΣ  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ  ΑΓΩΝΕΣ :
 
Αν και το διεθνές ποδόσφαιρο είχε αναπτυχθεί αρκετά, παραδόξως στην Α΄ Ολυμπιάδα του 1896 δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των αγώνων. Αναφέρεται πως είχαν έρθει ομάδες από τη Σμύρνη και τη Δανία και διοργανώθηκε κάποιο ανεπίσημο τουρνουά με τη συμμετοχή και μιας μικτής ομάδας της Αθήνας. Σε ένα πρώτο αγώνα η Σμύρνη νίκησε την Αθήνα και στον άτυπο τελικό συνετρίβη από τη Δανία με 15-0. Πάντως δεν απονεμήθηκαν μετάλλια ούτε είναι σίγουρο αν διεξήχθησαν αυτοί οι αγώνες.
Το πρώτο ολυμπιακό ποδοσφαιρικό τουρνουά διεξήχθη το 1900 στο Παρίσι και στη συνέχεια σε όλους τους μετέπειτα Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποδόσφαιρο παίχτηκε και στην Μεσοολυμπιάδα του 1906 με νικήτρια την Δανία.
Μόνο στην Ολυμπιάδα το 1932 δεν συμπεριλήφθηκε το άθλημα, διότι η ΦΙΦΑ φοβήθηκε ότι θα επισκίαζε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο μόλις είχε ξεκινήσει να διοργανώνει το 1930.
Στις διοργανώσεις του 1900 και του 1904 συμμετείχαν μόνον τρεις ομάδες ενώ το 1908 μόνον πέντε. Σταδιακά ο αριθμός τους αυξήθηκε. Το ρεκόρ συμμετοχής κατέχει η διοργάνωση του 1952 στο Ελσίνκι, στην οποία πήραν μέρος 25 χώρες. Στη συνέχεια καθιερώθηκε από τα προολυμπιακά τουρνουά να προκρίνονται 16 χώρες, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα. Εντούτοις, κάποιες χρονιές μετείχαν λιγότερες χώρες, αφού οι ομάδες που είχαν προκριθεί απέσυραν τη συμμετοχή τους.
Στις πρώτες διοργανώσεις κυριαρχούσε η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας. Όμως, η επικράτηση του επαγγελματισμού στην Αγγλία και τη Σκοτία μείωσε τη δυναμικότητα της ερασιτεχνικής εθνικής ομάδας. Έτσι μετά το 1920 επικράτησε η Ουρουγουάη και αργότερα η Ιταλία.
Μεταπολεμικά κυριάρχησαν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αφού τα πρωταθλήματά τους δεν εθεωρούντο επαγγελματικά και μπορούσαν να κατεβάζουν ουσιαστικά τις εθνικές τους ομάδες.
Από το 1984 επιτράπηκε η συμμετοχή και επαγγελματιών παικτών αρκεί να μην ξεπερνούν τα 23 χρόνια ηλικίας, οπότε άρχισαν να διακρίνονται και ομάδες από τη δυτική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.  Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
 
**  1η Ολυμπιακοί αγώνες στην ΑΘΗΝΑ    το  1896  : Δεν  είχε  ποδόσφαιρο  .
 
** 2η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ   το  1900   στο  ΠΑΡΙΣΙ :  Με (3) τρείς  ομάδες 1η Αττικό  Πάρκ  (Η.Π.Α.) , 2η Κλάμπ Φρανσε (Γαλλίας) και  3η Πανεπιστήμιο των  Βρυξελλών  . (Τουρνουά  Ανδρών)
 
** 3η Ολυμπιακοί αγώνες  το 1904  στο ΣΑΝ ΛΟΥΙΣ  των Η.Π.Α.  : Πήραν μέρος  πάλι τρείς 3  ομάδες ποδοσφαίρου :, 1η  Γκόλφ  ΦΚ  (Αγγλίας) , 2η ΚΜΧ Χάϊ Σκούλ  (Η.Π.Α. ) και   3η  Στ.  Ρόις Πάρις (Η.Π.Α.) .
 
**  4η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ   1908  ΛΟΝΔΙΝΟ  :    Έλαβαν μέρος  5  ομάδες : 1.-Λονδίνο , 2.- Μεγάλη Βρετανία , 3.- Δανία  ,4.-  Ολλανδία , 5.-  Σουηδία  .
  1.-   Λονδίνο /Μεγάλη  Βρετανία - Δανία  2-0   και 2.-  Ολλανδία  -Σουηδία  2-0  .-

** 5οι  Ολυμπιακοί Αγώνες  1912  ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ : Πήραν μέρος  11 ομάδες 
Στα  Τελικά : Μ. Βρετανία -Δανία  4-2 , και    Ολλανδία  -Σουηδία  2-0 .-

** 6η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ  1920  στην ΑΜΒΕΡΣΑ  : Μετείχαν 14  Ομάδες ποδοσφαίρου .
Στα  τελικά  : 1.- ΒΕΛΓΙΟ - ΙΣΠΑΝΙΑ  -  ,  2.- ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ   -

** 7οι  Ολυμπιακοί  Αγώνες   1924 στο  ΠΑΡΙΣΙ  : Πήραν μέρος  22  εθνικές  ομάδες .
Στα  τελικά  : Ουρουγουάη -Ελβετία   3-0  και  Σουηδία -Ολλανδία 1-1 ( επ. 3-1) .-

** 8οι  Ολυμπιακοί Αγώνες 1928  στο ΑΜΣΤΑΡΝΤΑΜ  : Έλαβαν μέρος 17 Ομάδες .
Στα  τελικά : ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ -ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  1-1 (επ. 2-1) , και Σουηδία -Αίγυπτος  11-3  .-

** 9η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ  1932  ΛΟΣ  ΑΤΖΕΛΕΣ  :     -

**  10οι Ολυμπιακοί Αγώνες  το  1936  στο   ΒΕΡΟΛΙΝΟ  :  Με  16  ομάδες  .-
Στα  Τελικά  :  1.-  ΙΤΑΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ  παρ .  2-1  , 2.- Νορβηγία -Πολωνία  3-2 .-

** 11οι  Ολυμπιακοί Αγώνες  1948  στο ΛΟΝΔΙΝΟ  : Πήραν μέρος  18  ομάδες .
Στα  τελικά  : Σουηδία -Γιουγκοσλαβία  3-1  , και Δανία-Μ.Βρετανία  5-3  .-

**  12οι  Ολυμπιακοί αγώνες  το  1952  στο ΕΛΣΙΝΚΙ  : Με  25  ομάδες ποδοσφαίρου .
Στα  τελικά  : Ουγγαρία -Γιουγκοσλαβία  2-0  , και Σουηδία -Δ. Γερμανία  2-0 .-

** 13η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ  το 1956  στην ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ  : Έλαβαν μέρος 11 ομάδες .
Στα  τελικά : Σ. Ένωση -Γιουγκοσλαβία  1-0  , και Βουλγαρία- Ινδία  3-0  .-

** 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1960  στην ΡΩΜΗ  : Πήραν μέρος  16  ομάδες .-
Στα  τελικά : Γιουγκοσλαβία -Δανία  3-1  , και Ουγγαρία-Ιταλία  2-1 .-

**15η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ το 1964  στο  ΤΟΚΙΟ  : Έλαβαν μέρος  14  ομάδες .
Στα  τελικά : Ουγγαρία -Τσεχοσλοβακία  2-1  και Δ. Γερμανία -Αίγυπτος  3-1  .-

** 16οι Ολυμπιακοί  Αγώνες  το  1968  στο  ΜΕΞΙΚΟ  : Με  16  ομάδες ποδοσφαίρου .
Στα  τελικά  : Ουγγαρία- Βουλγαρία 4-1  και Ιαπωνία-Μεξικό  2-0  .-

** 17οι  Ολυμπιακοί Αγώνες  το  1972  στο  ΜΟΝΑΧΟ  :  Με  16  ομάδες  .-
Στα  τελικά  : Πολωνία -Ουγγαρία  2-1  και Σ. Ένωση -Α. Γερμανία  2-2  .-

** 18οι Ολυμπιακοί Αγώνες  1976 στο  ΜΟΝΤΡΕΑΛ  Καναδά  :   Πήραν μέρος  13  ομάδες .
Στα  τελικά : Α. Γερμανία -Πολωνία  3-1  και Σ. Ένωση - Βραζιλία  2-0  .-

** 19η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 1980  στην  ΜΟΣΧΑ  :  Με  16  ομάδες ανδρών
Στα  τελικά  : Τσεχοσλοβακία -Α. Γερμανία  1-0  , και Σ. Ένωση - Γιουγκοσλαβία  2-0  .-

** 20οι  Ολυμπιακοί  Αγώνες  1984  στο  ΛΟΣ  ΑΤΖΕΛΕΣ Η.Π.Α. : Με  16  Ομάδες  .-
Στα  τελικά  : Γαλλία -Βραζιλία  2-0   και Γιουγκοσλαβία -Ιταλία  2-1  .-

** 21η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ  1988   στην ΣΕΟΥΛ  Ν. Κορέας  :  Με  16  ομάδες  .-
Στα  τελικά  : Σ. Ένωση -Βραζιλία  παρ.  2-1   και  Δ. Γερμανία -Ιταλία  3-0  .-

*** 22οι  Ολυμπιακοί  αγώνες το  1992   στην  ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ  : Με  16  ομάδες  .
Στα  τελικά  : Ισπανία - Πολωνία  3-2  , και Γκάνα -Αυστραλία 1-0 .-

**  23η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟ  1996  ΑΤΛΑΝΤΑ Η.Π.Α.  : Με  16  ομάδες  .
Στα  τελικά : Νιγηρία -Αργεντινή  3-2   και Βραζιλία -Πορτογαλία  5-0 .-

**   24 οι  Ολυμπιακοί   αγώνες  το  2000  στο ΣΙΔΝΕΪ Αυστραλίας  :  Με  16  ομάδες .
Στα  τελικά  : Καμερούν -Ισπανία  2-2  πεν . 5-3  και Χιλή -Η.Π.Α.  2-0  .-

**  25η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ  το  2004  στην ΑΘΗΝΑ  :  Με  16  ομάδες .-
Στα  τελικά : Αργεντινή -Παραγουάη 1-0  και Ιταλία -Ιράκ  1-0 .-

** 26οι  Ολυμπιακοί Αγώνες  το  2008  στο  ΠΕΚΙΝΟ  : Με  16  ομάδες  .-
Στα  τελικά : Αργεντινή -Νιγηρία  1-0  και Βραζιλία -Βέλγιο  3-0  .-

**  27οι Ολυμπιακοί Αγώνες  το  2012  ΛΟΝΔΙΝΟ  : Με 16  ομάδες  .
 Στα  τελικά  :  Μεξικό -Βραζιλία  2-1  και Ν.Κορέα -Ιαπωνία  2-0  .-

** 28η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ  το 2016  ΡΙΟ  ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΡΙΟ  :

~** Υστερόγραφον
Σημειώσεις
[1] Οι διοργανώσεις του 1900 και 1904 αποτελούσαν αρχικά αγώνες επίδειξης μεταξύ τριών συλλόγων, αλλά στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε επίσημο γεγονός από την ΔΟΕ με την απονομή μεταλλίων ανάλογα με την κατάταξη των ομάδων.
[2] Το 1920, η ομάδα της Τσεχοσλοβακίας εγκατέληψε τον τελικό ενάντια στην αντίστοιχη του Βελγίου, μετά από 40 λεπτά αγώνα και ενώ το σκόρ ήταν στο 2-0. Εν τέλει η Τσεχοσλοβακία αποκλέιστηκε και ακολούθησε μία μικρή διοργάνωση στην οποία κρίθηκαν τελικά τα μετάλλια.
[3] Η Ανατολική Γερμανία εκπροσωπήθηκε από την ομάδα της Ενωμένης ομάδας της Γερμανίας το 1964, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο.
[4] Το 1972, ο αγώνας για την τρίτη θέση μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Γερμανίας έληξε ισόπαλος 2-2 μετά από παράταση. Και οι δύο ομάδες απονεμήθηκαν χάλκινα μετάλλια.
*** 
Πηγή : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ .-

***  Το γυναικείο ποδόσφαιρο μπήκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996. Στις πρώτες δύο διοργανώσεις μετείχαν 8 χώρες. Το 2004 πήραν μέρος 10 και το 2008 πήραν μέρος 12.
Εδώ στα μετάλλια κυριαρχούν οι ΗΠΑ.-
~   Η Ελλάδα συμμετείχε μόνο σε τρεις Ολυμπιάδες χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Εξαιρώντας την άτυπη και αμφίβολη συμμετοχή του 1896 και την εκτός σειράς Ολυμπιάδα του 1906, η εθνική ομάδα πήρε μέρος στις διοργανώσεις του 1920, του 1952 και φυσικά του 2004.
Το 2004 είχε τη μοναδική της συμμετοχή η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα, χωρίς να σημειώσει νίκη ούτε γκολ.


***  ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2014  :

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/2014-23-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ ποδοσφαίρου ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 23 Ιουνίου 2014.-

~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/06/2014-24-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 24  Ιουνίου  2014 .
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/06/24-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 24 Ιουνίου  2014
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/2014-25-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 , Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014.-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/06/26-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/06/27-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014.-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/06/27-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  28  Ιουνίου  2014 .-
~

~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-


***   ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ        

** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-    552  .                                                         
~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-         
 ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-                                                                                      
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-                                                       
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ        ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-                                                                
http://www.travelstyle.gr/portal/gr/destination_articles.php?dest_id=0&id=22559 , ΚΑΛΑΜΑΤΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-           http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/02/09022014-10-02-2014.html  , Διαδρομές  στην όμορφη  Ελλάδα μας  Κυριακή 09/02/2014 , Δευτέρα 10-02-2014 .-                                                
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/02/11-2014.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014 .-               
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/2742014.html , ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΠΑΤΩΝ 27/4/2014 .- Από  επίσκεψη .-                
~   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .- ~    www.aroma-elladas.gr 


***  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΑΠΟ  50   ΜΠΛΟΚΣ  ΠΟΥ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ : ~  http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-                  http://xristianos.gr /          www.aroma-elladas.gr   .-http://www.sportstonoto.gr/  .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-     http://www.defencenet.gr/defence/index.php , ΕΙΔΗΣΕΙΣ      www.astrologos.gr  ,   ΛΙΤΣΑ ΠΑΤΕΡΑ .- 
~  http://syllogos-pamisos.blogspot.gr/2014/04/106.html    Σύλλογος  Μεσσήνης –Νησιωτών  ο  ΠΑΜΙΣΟΣ .-  ~  http://paovardas.blogspot.gr  , = ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ .-      www.blogtv.gr  , www.tometopo.gr , www.antarsya.gr  www.express.gr   , www.zougla.gr  , www.cybc.com.gr  , www.enikos.gr,http://www.spirospero.gr  http://www.kairos.gr , http://www.seismoi.gr , www.mamakouzina.tv,http://www.newsbeast.gr, www.sansimera.gr ,  http://www.sportstonoto.gr/  , http://www.epsmes.gr/ , www.in.gr , www.epsmes.gr  ,    www.pospert.gr,www.iatro.gr,www.news.gr, www.planetgreece.gr, www.piazzadelpo.gr  , www.anexartiti.gr,www.aixmi.gr,www.lifo.gr, www.pospertnews.gr , www.atita.gr , www.nocomments.gr , www.tometopo.gr , www.veetle.com , www.news247.gr ,  www.apela.gr,www.koutipandoras.gr,                          www.liveu.gr , ΤΣΟΠΑΝΙΔΟΥ .-    www.sintagespareas.gr, ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ      ~  www.potami.gr  Σταύρος  Θεοδωράκης .-    www.epirustv1.gr  = ΗΠΕΙΡΟΣ ΤV1    http://www.defencenet.gr.www.thepressproject.gr, www.ebu.ch,www.inthecity.gr,www.readio.gr, www.24h.com.cy,www.tvx.gr,www.antassya.gr, www.apela.gr,www.rwf.gr=ΡΕΠΟΡΤΑΖΧΩΡΙΣΣΥΝΟΡΑ.-  WWW.FOLDERS.GR,=ΝέοιΦάκελοι,www.liveu.gr, ,           ~ http://www.tithafame.gr/,www.novasports.gr ,,  www.kalamatain.gr ,  www.batzolis.gr  - http://www.dikisports.blogspot.gr    ,  http://www.twitter.com/stamos01/www.sintagespareas.gr = Οι  συνταγές της παρέας      www.dibidabo.com    , https://www.facebook.com/my.dibidabo , https://twitter.com/mydibidabo  ,    http://www.lifo.gr/team/gnomes/45114 , Η Ελληνική Ιστορία    www.123playgame.gr  , Δωρεάν  παιχνίδια .-  www.tv-market.gr , Τηλε-αγορές.-   www.furby.gr , =Αναβάθμισης  προγράμματος περιήγησης .-    www.shoptv.gr  ,Τηλαγορές.-
www.best-ekloges.gr                                         
 ~ www.ekloges14.gr , Στο  Κontra Channel .-    http://messiniaka.blogspot.com/ , ΜΕΣΣΗΝΙΑ.-                          https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -    552   φίλοι. -    www.liveu.gr , Πόπη  Τσαπανίδου   ,  www.oikoshopping.gr  ,  Προϊόντα .-   ~ www.rickmers.eu , www.rickmers.com   ,  www.nerit.gr  , http://www.markides.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=75 ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑ
 https://www.facebook.com/kkontanis
 Επιτάφιος  στην  ΚΕΡΥΡΑ  : http://youtu.be/iIef5JfP6aI   
ΑΝΑΣΤΑΣΗ  στην  ΚΕΡΚΥΡΑ  2013 :   http://youtu.be/r-Fb8elIk7g

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: