ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

 Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...........
~
Η σιωπή είναι η μητέρα όλων των αρετών. Σιωπάτε, γέρνετε το κεφάλι σας και λέτε την ευχήν μέσα στην καρδίαν σας.
Όσιος Άνθιμος ο Βαγιάνος ο εν Χίω


 
 
 
~ 3 Ιουλίου
Ανατολίου (1) πατριάρχου Κων/λεως, ποιητού των ομωνύμων Στιχηρών (†458). Μαρτύρων Υακίνθου (†108), Θεοδότου, Θεοδότης (†712), Γολινδούχ, Διομήδους, Ευλαμπίου και Ασκληπιάδου του «επιτηδειωτάτου» και ομολογητού Μάρκου και Μωκιανού. Οσιομάρτυρος Γερασίμου του εκ Μεγάλου Χωρίου (Ευρυτανίας †1812). Οσίων Φιλίππου επισκόπου και Ανατολίου, των Ρώσων και Ιωακείμ, του εν Αχαία (†ιζ΄ αι).
(1) Ο άγιος Ανατόλιος, ο οποίος ήταν ιερέας και αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, κατά το έτος 449 έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Στον πατριαρχικό θρόνο, τον πρότεινε ο μονοφυσίτης Πατριάρχης Αλεξανδρείας Διόσκορος Α`, ελπίζοντας ότι θα τον έχει συνεργό του. Όμως δεν κατόρθωσε να πετύχει τα σχέδιά του, γιατί πρώτος ο Ανατόλιος ήταν αυτός που υπέγραψε την καθαίρεση του Διόσκουρου στη Δ` Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στην Χαλκηδόνα και ενέταξε στα δίπτυχα το όνομα του αγίου Φλαβιανού, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίο είχε καθαιρέσει ο Διόσκορος κατά την ληστρική Σύνοδο της Έφεσου το 449. Επιπλέον έστειλε επιστολές προς όλους τούς επισκόπους να αναθεματίσουν τους αιρετικούς. Ο Ανατόλιος αφού ποίμανε σωστά και με τον καλύτερο τρόπο την Εκκλησία, θανατώθηκε άδικα από τούς αιρετικούς το 458.  ~
Σήμερα 03/07/2017 εορτάζουν:
Άγιος Υάκινθος ο κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος), Άγιος Ανατόλιος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Άγιος Γεράσιμος ο νέος ο Καρπενησιώτης
~ Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~  Ὡς Λίθος ὑάκινθος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, ἀστράπτεις τοὶς πέρασι, ταὶς τῶν χαρίτων αὐγαίς, παμμάκαρ Ὑάκινθε, σὺ γὰρ ὁμολογία, πυρσωθεῖς εὐσέβειας, ἔλαμψας ἐν ἀθλήσει, τὴ τοῦ Λόγου μιμήσει, ἐντεῦθεν καταφαιδρύνεις, τοὺς σὲ γεραίροντας.
~* Απολυτίκιο Αγ. Υακίνθου - 3 ΙΟΥΛΙΟΥ  : https://youtu.be/NpVp4ejZP_A  .-


~
Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κ....
 
Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία

Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία
 
Αγίων Πάντων

Αγίων Πάντων
 
Αγία Καλλιόπη

Αγία Καλλιόπη
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώ....
 
Άγιο Πνεύμα

Άγιο Πνεύμα
 
Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας

Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας
 
Της Αναλήψεως

Της Αναλήψεως
 
Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
 
Μεσοπεντηκοστή

Μεσοπεντηκοστή
 
***  «Βασίλισσα» του Τουρισμού στη Μεσσηνία η Καλαμάτα – «Παγωμένες» Μάνη και Τριφυλία παρά τον… καύσωνα 
 «Πρωταγωνίστρια» η Καλαμάτα με αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομο - Ασφαλές οδικό δίκτυο μέσα στη Μεσσηνία ζητούν οι υπόλοιπες περιοχές
Σταθερά ανοδική η τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία και το φετινό καλοκαίρι
 Θετικά είναι για ακόμα μια χρονιά τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία και το φετινό καλοκαίρι. Ύστερα από ένα «μουδιασμένο» ξεκίνημα, λόγω έλλειψης μεγάλων συνεδρίων ή γεγονότων, το Μάιο, ο Ιούνιος που ακολούθησε ήταν ο καλύτερος των τελευταίων ετών σύμφωνα με τους ξενοδόχους.
 Όλοι πιστεύουν ότι η καλοκαιρινή σεζόν θα κλείσει ανοδικά σε σχέση με πέρυσι ενώ και το φθινόπωρο προβλέπεται ευοίωνο λόγω ιατρικών συνεδρίων, αλλά και του μεγάλου φεστιβάλ των χορωδιών στην Καλαμάτα τον προσεχή Οκτώβριο.
  Η  «πρωτεύουσα» φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στις «ράγες» της τουριστικής ανάπτυξης λόγω του υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου, που μετά από χρόνια ολοκληρώθηκε τον περασμένο χειμώνα, αλλά και του διεθνή αερολιμένα «Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου», που έχει φέρει την Καλαμάτα, σε «απόσταση» λίγων ωρών με τις πρωτεύουσες των μεγαλύτερων χωρών.
 Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την υπόλοιπη Μεσσηνία όπου ο κύριος λόγος είναι το παμπάλαιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο μέσα στο νομό, καθώς κατά τ’ άλλα δεν υστερεί σε τίποτα, ούτε σε ομορφιά ούτε στις προσφερόμενες υπηρεσίες.
 Το «Θάρρος» επικοινώνησε τόσο με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Καραλή , όσο και με ξενοδόχους απ’ όλο το νομό, οι οποίοι μας κατέθεσαν και τις απόψεις τους για την κίνηση μέχρι τώρα, αλλά και τις προβλέψεις τους για τη συνέχεια
 Δημήτρης Καραλής, Πρόεδρος Ξενοδόχων Μεσσηνίας,  «Karalis Hotel» Πύλος
 «Η Μεσσηνία χρειάζεται ασφαλές οδικό δίκτυο για να ακολουθήσουν οι υποδομές»

 «Ύστερα από δυο μέτριους σχετικά μήνες τον Απρίλιο και το Μάιο, η κίνηση τον Ιούνιο ήταν ανοδική. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στους ξένους τουρίστες, οι οποίοι ήρθαν στη Μεσσηνία. Ειδικά οι Άγγλοι και οι Γάλλοι έδειξαν ότι βρισκόμαστε στην προτίμηση τους για ακόμα μια χρονιά.
 Από τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να κορυφωθεί και η κίνηση από τους  Έλληνες επισκέπτες που θα δώσουν και τον «τόνο» της φετινής χρονιάς. Βέβαια, η κίνηση απ’ πλευράς «εγχώριου» τουρισμού παραμένει «δειλή», καθώς η ελληνική οικογένεια εξακολουθεί να βιώνει την οικονομική κρίση. Έτσι, επιλέγει λιγότερες διανυκτερεύσεις και μικρότερο προϋπολογισμό σε σχέση με το παρελθόν. Πιστεύουμε πάντως ότι η φετινή σεζόν θα κλείσει σε λίγο καλύτερα επίπεδα από πέρυσι, χάρις στην αυξημένη κίνηση από τους ξένους.
  Η πραγματικότητα στην πρωτεύουσα του νομού είναι διαφορετική, καθώς η Καλαμάτα είναι η μεγάλη «ευνοημένη», με την καλή έννοια, χάρις στον υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο που καταλήγει στη πόλη αλλά και τον διεθνή αερολιμένα. Η δική μας περιοχή της Πυλίας, η Μεθώνη, η Κορώνη, η Πύλος, η Φοινικούντα κτλ..  δείχνει ότι θα παρουσιάσει μια άνοδο άλλα όχι σε θεαματικά επίπεδα. Όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής πάντως, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, πάντως, δεν έχει να «ζηλέψει» τίποτα από καμία άλλη περιοχή. Το μεγάλο πρόβλημα αν θέλουμε πραγματικά να «εκτοξευτούμε» ως νομός στον Τουρισμό, είναι τα οδικά δίκτυα. Αν δεν βελτιωθούν τα οδικά δίκτυα της περιοχής δεν πρόκειται να προχωρήσουν και επενδύσεις σε καταλύματα. Αν γίνει αυτό τότε πραγματικά η Μεσσηνία δεν θα υστερεί σε τίποτα…»
Στις «ράγες» της τουριστικής ανάπτυξης η Καλαμάτα…
 
  καλαμαι.jpg
 Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος , “Elektra Spa Hotel”
 «Φαίνεται ότι θα είναι το καλύτερο καλοκαίρι των τελευταίων χρόνων»

 «Ο Ιούνιος ήταν ο καλύτερος μήνας για την πόλη της Καλαμάτας των τελευταίων 15 ετών. Και στην ευρύτερη περιοχή όμως η κίνηση ήταν ικανοποιητική. Τα συνέδρια βοήθησαν αρκετά ως προς αυτό , καθώς «κούμπωσαν» ιδανικά και κάθε 4ήμερο του Ιουνίου η πόλη ήταν ασφυκτικά γεμάτη.
Στους ίδιους «ρυθμούς» συνεχίζει και ο Ιούλιος καθώς μέχρι και το τέλος του φεστιβάλ χορού η πόλη παρουσιάζει πληρότητα που αγγίζει το 100%. Από τις 20 Ιουλίου και μετά μπαίνουμε στο «φουλ» της τουριστικής σαιζόν που κορυφώνεται η κίνηση με τις οικογένειες που κάνουν διακοπές κοκ. Υπάρχει όπως κάθε χρόνο μια υπερσυγκέντρωση κρατήσεων των Αύγουστο. Βέβαια κάθε χρόνο ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων μιας οικογένειας που κάνει διακοπές πέφτει προς τα κάτω δυστυχώς. Τα δείγματα για το Σεπτέμβριο είναι θετικά, ενώ τον Οκτώβριο έχουμε το μεγάλο Χορωδιακό φεστιβάλ, που σε συνδυασμό με ένα μεγάλο ιατρικό συνέδριο, θα γεμίσουν την πόλη «ασφυκτικά» . Φαίνεται πως η φετινή σαιζόν θα «κλείσει» πιθανώς, ως η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών τουλάχιστον για την περιοχή της Καλαμάτας».
  Χριστίνα Τσαπάκη, “Horizon Blu”
 «Σταθερά ανοδική , χρόνο με το χρόνο, η τουριστική κίνηση της Καλαμάτας»
 
«Η φετινή τουριστική σαιζόν ξεκίνησε αρκετά δυναμικά καθώς μετά από ένα πολύ καλό Μάιο, ακολούθησε ο Ιούνιος που ήταν εξαιρετικός για την τουριστική κίνηση της Καλαμάτας. Σ’ αυτό συνέβαλαν και τα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή μας. Εξίσου δυναμικά συνεχίζει και ο Ιούλιος, με πληρότητα στο 100% στα δωμάτια μας, ενώ, ήδη, "εξαφανίζονται" και οι εναπομείναντες κλίνες του Αυγούστου. Παράλληλα, τα μηνύματα για τον Σεπτέμβριο είναι πολύ θετικά και αρκετά καλύτερα απ’ ότι ήταν πέρυσι τέτοια εποχή, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το πρώτο δεκαπενθήμερο, ενώ αρκετοί ξένοι δείχνουν ενδιαφέρον και για τον Οκτώβριο. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε, ότι η τουριστική κίνηση της περιοχής μας, χρόνο με το χρόνο, παρουσιάζει σταθερή ανοδική τάση…».
  Γιώργος Κουτίβας, “Elite City Resort”
«Στόχος να φέρουμε μεγάλα συνέδρια και τους “νεκρούς” μήνες»

 «Η τουριστική σεζόν για την περιοχή μας, ξεκίνησε μ΄ ένα μέτριο Μάιο και ακολούθησε ένας πάρα πολύ καλός Ιούνιος, ο καλύτερος των τελευταίων ετών… Ο Ιούλιος συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα με πληρότητες στο 100%, ενώ τον Αύγουστο, ούτως ή άλλως, η περιοχή μας παρουσιάζει αρκετά μεγάλη ζήτηση. Και ο Σεπτέμβριος μέχρι τις 20 του μήνα είναι παραδοσιακά αρκετά καλός για την Καλαμάτα. Το μεγάλο «στοίχημα» για την περιοχή θα πρέπει να είναι, η πραγματοποίηση μεγάλων συνεδρίων τους λεγόμενους «νεκρούς» μήνες. Δηλαδή το διάστημα Νοέμβριος – Μάρτιος. Αν επιτευχθεί αυτό, τότε πραγματικά θα παρουσιαστεί μια μεγάλη και ουσιαστική αύξηση στην τουριστική κίνηση της περιοχής. Η καλοκαιρινή σεζόν δείχνει πάντως , ότι θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα, φθάνοντας τις κρατήσεις και του περυσινού καλοκαιριού που ήταν εξαιρετικές».
 Καλύτερο οδικό δίκτυο και μεγαλύτερη ασφάλεια χρειάζεται η Μεσσήνη…
18922774_10155526205872845_3792260594567133130_o.jpg
 Παύλος Μουρίκης, “Kleopatra Inn” Μεσσήνη
 «Ασφάλεια και ο οδικό δίκτυο για να αναδειχθεί περαιτέρω και η Μεσσήνη ως τουριστικός προορισμός»

 «Η φετινή σεζόν ξεκίνησε μέτρια το Μάιο, λόγω κυρίως και της μη ύπαρξης μεγάλων συνεδρίων ή γεγονότων, στη πρωτεύουσα του νομού την Καλαμάτα, αλλά ο Ιούνιος κινήθηκε σε πολύ καλύτερα επίπεδα από πέρυσι. Το ίδιο δείχνει και ο Ιούλιος καθώς στο ξενοδοχείο μας υπάρχει πληρότητα που αγγίζει το 80% και φθάνει το 100% τα Σαββατοκύριακα. Σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα δείχνει ότι θα κινηθεί και ο Αύγουστος, καθώς έχουμε ήδη πληρότητα στο 90%. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η φετινή σεζόν θα παρουσιάσει μια αύξηση της τάξης τους 20% σε σχέση με πέρυσι. Πρέπει να προσθέσουμε ότι σημαντικό ρόλο παίζει ο διεθνής αερολιμένας που βρίσκεται στην περιοχή μας, καθώς παρουσιάζεται αύξηση στους ξένους επισκέπτες, εν αντιθέσει με την ελληνική οικογένεια που ακόμα δείχνει επηρεασμένη από την οικονομική κρίση. Στους ξένους επισκέπτες οφείλεται και η αύξηση που παρουσιάζει η περιοχή στον τουρισμό, πιστεύω, κατά κύριο λόγο… Από την πλευρά μας προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις υποδομές μας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες μας, με στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να προσελκύσουμε όλο και περισσότερο κόσμο στη πόλη μας και να αναδείξουμε και τη Μεσσήνη ως τουριστικό προορισμό. Έχουμε προχωρήσει σε ανακαίνιση των κτηριακών υποδομών μας, έχουμε δώσει μεγάλο βάρος στη μεσσηνιακή γαστρονομία, και ειδικά εισάγοντας το λεγόμενο «μεσσηνιακό πρωινό», και έχουμε αναβαθμίσει το ξενοδοχείο μας από τα 2 αστέρια στα 3. Γενικότερα σαν Μεσσήνη χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια, ώστε να εκλείψουν τα προβλήματα παραβατικότητας από συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα αλλά και ένα ασφαλέστερο οδικό δίκτυο στην προσβασιμότητα της Μεσσήνης αλλά και των τουριστικών προορισμών αυτής…».
Του Κώστα Γαζούλη 
    Μάνη: Δεν ισχύουν αυτά που έλεγαν για τις χιλιάδες αφίξεις - Brexit και ενοικιάσεις σπιτιών έχουν ρίξει κατακόρυφα τον τουρισμό

μεσσηνια.jpg
 Δύσκολη φαίνεται να είναι η φετινή τουριστική σαιζόν και για την περιοχή της Μάνης τουλάχιστον για τις περισσότερες επιχειρήσεις.
Μιλήσαμε με επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό και το μεγαλύτερο μέρος αυτών δήλωσαν απογοητευμένοι με τη μέχρι σήμερα κίνηση, αλλά και με τις κρατήσεις που υπάρχουν.
Σύμφωνα με τους πιο πολλούς ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που έχουν φτάσει στην περιοχή, αν και κάτι όχι τόσο περίεργο για αυτούς.
Αφού τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες όταν, και, αν κάνουν, πλέον, διακοπές προτιμούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ο μεγάλος τους προβληματισμός όμως είναι και για τους ξένους, αφού το μεγαλύτερο μέρος τουριστών για τη Μάνη είναι Άγγλοι και Γερμανοί.
Οι πρώτοι πλέον έχουν αλλάξει πολύ μετά το Brexit, αφού η τιμή της λίρας έχει πέσει και έτσι είτε δεν κάνουν καθόλου διακοπές τουλάχιστον στην περιοχή, είτε όταν φθάνουν, τα χρήματα που ξοδεύουν είναι ελάχιστα.
Πέρα από το Brexit όσοι ασχολούνται με τη διαμονή, παρατηρούν ότι πολλοί είναι οι κάτοικοι που νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω διαδικτύου, μια μέθοδος που πλέον έχει γίνει γνωστή και αποτελεί λύση, πλήγμα όμως για τους επαγγελματίες.
Αυτό πάντως που τόνισαν οι περισσότεροι, είναι ότι τα νούμερα ρεκόρ αφίξεων που λένε στις ειδήσεις είναι εικονικά και σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν, τουλάχιστον στην περιοχή της Μάνης.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
ΤΡΙΦΥΛΙΑ – Μειωμένη και «χαλαρή» η τουριστική κίνηση...
τριφυ.jpg

Μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες περιόδους και «χαλαρή» για την εποχή που διανύουμε, χαρακτηρίζεται η κίνηση στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα τουριστικά καταλύματα της Τριφυλίας! Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις ξενοδοχείων ακόμα, δυστυχώς, είναι ελάχιστοι οι επισκέπτες. Οι επισκέψεις αλλά και οι κρατήσεις ήταν και είναι λιγότερες – ευρύτερα - στην περιοχή. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία, με τα αλλεπάλληλα φορομπηχτικά μέτρα και τις περικοπές που έχουν ως συνέπεια τη διαρκή μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων αλλά και η έλλειψη ουσιαστικών υποδομών και συγκροτημένης και συγκεκριμένης στρατηγικής για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής, έχουν ως συνέπεια τη σημερινή πραγματικότητα στον τουριστικό κλάδο με την ισχνή τουριστική κίνηση. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται από τους κυβερνώντες και αυτοδιοικητικούς παράγοντες σχετικά με τον τουρισμό, δεν επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, στην πράξη. Ο Μάιος και ο Ιούνιος που πέρασαν ήταν μήνες σχεδόν «νεκρής» περιόδου, με ελάχιστες εξαιρέσεις και, ευτυχώς, που επέλεξαν την Τριφυλία κάποιοι ξένοι τουρίστες, από Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων εδώ και χρόνια κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή. Από τα τέλη Ιουνίου, όμως, όπως και τον Ιούλιο και πολύ περισσότερο τον Αύγουστο, οι διακοπές στην Τριφυλία, έχουν περισσότερο Ελληνικό χρώμα. Και φέτος όμως λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της οικονομικής κρίσης που πλήττει τους Έλληνες πολίτες, οι κρατήσεις στα περισσότερα ξενοδοχεία είναι περιορισμένες. Όπως, πάντως, αναφέρθηκε, υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που ήδη είναι «φουλ», προσφέροντας ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πλούσιες δραστηριότητες για τους επισκέπτες που φιλοξενούν! Άλλωστε, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονισθεί, οι εποχές της «αρπαχτής» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και ο επισκέπτης, ξένος ή Έλληνας, για τις διακοπές του επιλέγει με μια σειρά από κριτήρια τον τόπο και το χώρο του προορισμού του και θέλει σεβασμό και υπηρεσίες για τα χρήματα που διαθέτει! Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος, είπε στο «Θ» ότι, «ο Μάιος και ο Ιούνιος δε συγκρίνονται με πέρυσι. Η κίνηση δεν πήγε καθόλου καλά γενικά στην περιοχή μας. Σε σχέση με πέρυσι, όχι μόνο στην Τριφυλία, αλλά σε όλη τη Μεσσηνία, είμαστε κάτω, ήταν μειωμένη η κίνηση γενικά. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα ξενοδοχεία που πάνε πολύ καλά! Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα είναι ίσως καλοί μήνες και θα υπάρχει κίνηση. Ο Σεπτέμβριος, ακόμα, δε φαίνεται πως θα πάει. Είναι νωρίς βέβαια για το Σεπτέμβριο, αλλά δε μπορεί να γίνει πρόβλεψη με σιγουριά. Κίνηση τουριστική στην Ελλάδα υπάρχει, αλλά είναι μόνο οι “βραχιολάτοι” στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα γνωστών τουριστικών προορισμών, στην Κρήτη, τη Ρόδο και άλλα νησιά. Σ’ εμάς εδώ, στην Τριφυλίας, η κίνηση είναι μειωμένη. Για τον Ιούλιο υπάρχουν κάποιες κρατήσεις και φαίνεται πως θα έχουμε κίνηση και από ξένους επισκέπτες και από Έλληνες και τον Αύγουστο, κλασσικά, πιο πολλούς Έλληνες, που είναι ο μήνας των διακοπών τους, αλλά πλέον και οι διακοπές έχουν περιοριστεί ή σταματήσει λόγω των οικονομικών δυσχερειών». Ο ίδιος ανέφερε κι άλλη μία παράμετρο σχετικά με την κίνηση σημειώνοντας πως, «παλαιότερα πέρναγε κόσμος, ερχόταν και ρωτούσε εάν έχουμε διαθέσιμα δωμάτια. Τώρα υπάρχει το internet και όποιοι είναι να έρθουν, κάνουν μέσω internet τις κρατήσεις τους, κλείνουν δωμάτια απ’ το internet. Δεν υπάρχουν “τυχαίοι” πελάτες που να είναι περαστικοί επισκέπτες της περιοχής. Παλιότερα περνούσε κόσμος από την περιοχή. Τώρα έρχονται μόνο όσοι έχουν επιλέξει και έχουν κάνει τις κρατήσεις τους από νωρίτερα. Επίσης, αντιπρόσωποι, συνεργεία κτλ που άλλες χρονιές το μήνα Ιούνιο έρχονταν στην περιοχή για τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, φέτος δεν φάνηκαν καθόλου, δεν ήρθαν, δεν πέρασαν από την Τριφυλία, δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό και τι σημαίνει…».   Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Λαμπρό παρελθόν αλλά θαμπό παρόν για το Κάστρο της Κυπαρισσίας
«Το Κάστρο της Αρκαδιάς είναι σήμερα το κόσμημα της πόλης της Κυπαρισσίας, αλλά και ολόκληρου του Δήμου. Λόγω της θέσης του, προσφέρει στον επισκέπτη μία ανεπανάληπτη θέα, όχι μόνο προς την πόλη, αλλά και προς όλη τη γύρω περιοχή. Είναι το… μπαλκόνι της Κυπαρισσίας για να μπορεί κανείς να αγναντεύει και να χαίρεται την ομορφιά του τόπου. Σύγχρονοι μελετητές, με βάση το χτίσιμό του, αποφάνθηκαν ότι είναι φράγκικο, μιας και τέτοιου είδους χτίσματα εμφανίζονται μετά το 1205, αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου Τριφυλίας (ως συνέχεια του δήμου Κυπαρισσίας) για το Κάστρο των Γιγάντων της Κυπαρισσίας.
Το Κάστρο, έχει λαμπρή ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και τη μυθολογία. Είναι σήμα κατατεθέν της πόλης και της περιοχής, ορόσημο της ιστορίας και του πολιτισμού της! «Το κάστρο της Κυπαρισσίας βρίσκεται στην κορυφή βραχώδους λόφου, στο βορειοανατολικό άκρο του ιστορικού πυρήνα της σημερινής πόλης και σε επίκαιρη θέση ελέγχου της θάλασσας αλλά και του περάσματος προς τις πεδιάδες της Τριφυλίας και της Άνω Μεσσηνίας. Ονομάζεται και κάστρο της Αρκαδιάς λόγω του εποικισμού της περιοχής από Αρκάδες κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Το 1205 το κάστρο καταλαμβάνεται από τους Φράγκους, ενώ από το 1430 εντάσσεται στο Δεσποτάτο του Μορέως στο οποίο και παραμένει έως την κατάληψή του από τους Τούρκους το 1460.
Την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας (1685-1715) το κάστρο παρακμάζει καθώς δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους κατακτητές. Έχει σχεδόν τετράγωνη κάτοψη με διαγώνιο διαχωριστικό τείχος, που χωρίζει το βόρειο (εσωτερικό) από το νότιο (εξωτερικό) περίβολο. Ο αρχικός πυρήνας του κάστρου προϋπήρχε του 13ου αιώνα και έχει ενσωματώσει αρχαίο οικοδομικό υλικό. Με την εισαγωγή των πυροβόλων όπλων το οχυρό υπέστη επιμέρους μη συστηματικές μετασκευές και συμπληρώσεις (πεταλόσχημος προμαχώνας της βορειοανατολικής γωνίας του εσωτερικού περιβόλου, σκάρπα στα σωζόμενα τμήματα του διαχωριστικού τείχους, κανονιοθυρίδες). Τετράγωνο κτήριο που στεγαζόταν με ημισφαιρικό θόλο σώζεται παραπλεύρως της κατεστραμμένης πύλης εισόδου του εσωτερικού περιβόλου και έχει ταυτιστεί με τζαμί», τονίζεται στον κόμβο “ΟΔΥΣΣΕΥΣ” (odysseus.culture.gr) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην ενότητα “Αρχαιολογικοί χώροι” στην οποία περιλαμβάνονται οι σημαντικότεροι αρχαιολογικοί χώροι και τόποι ιστορικού ενδιαφέροντος  στην Ελληνική επικράτεια και αποτελούν τους κατ’ εξοχήν φορείς του Ελληνικού αλλά και παγκόσμιου πολιτισμού! Κι όμως, αυτό το σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο και τόπο ιστορικού ενδιαφέροντος, το σύγχρονο ελληνικό κράτος, η Ελληνική Πολιτεία, κυβερνήσεις, υπουργεία, δήμοι, νομαρχία, περιφέρειες, ούτε τον σέβονται ούτε και τον αναδεικνύουν!
Το Κάστρο έχει αφεθεί στη μοίρα του, να υφίσταται τις φθορές του χρόνου, χωρίς κανένας από τους αρμόδιους και υπεύθυνους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς Ταγούς να νοιάζεται ουσιαστικά και εμπράκτως για την αποκατάστασή του, την αναστήλωσή του, την ανάδειξή του. Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο σχετικό ρεπορτάζ στο «Θ», εάν κάτι έχει να δείχνει ολόκληρη η Τριφυλία, για την ιστορία της και τον πολιτισμό της, αυτό είναι πρωτίστως το Κάστρο των Γιγάντων, το Κάστρο της Κυπαρισσίας!
Επισκέπτες – τουρίστες, από ολόκληρο τον κόσμο, βλέποντας το Κάστρο θαυμάζουν την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά την ίδια στιγμή διαπιστώνουν με θλίψη ότι οι σύγχρονοι Έλληνες και το σύγχρονο ελληνικό κράτος και κυρίως η Αυτοδιοίκηση, δε δείχνουν για αυτό το μοναδικό Μνημείο της περιοχής τη φροντίδα και τη μέριμνα που του πρέπει! Τι κι αν πολλές φορές έχουν γίνει εξαγγελίες για παρεμβάσεις στο Κάστρο, τι κι αν πολλές φορές έχουν γίνει αναφορές σε μελέτες, τι κι αν πολλές φορές δηλωνόταν η «βούληση» δήμου, νομαρχίας, περιφέρειας, υπουργείων, αρχαιολογικών υπηρεσιών για παρεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου, τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει. Λόγια του αέρα για λαϊκή κατανάλωση, λίγο πριν ή λίγο μετά από εκλογές. Λόγια, για να «φαίνονται», πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, προς άγραν ψήφων και μετά να «εξαφανίζονται» όπως άφαντες είναι και οι πολυδιαφημισμένες – τάχα – παρεμβάσεις. Επτά χρόνια λειτουργίας του δήμου Τριφυλίας και με Ευρωπαϊκά προγράμματα «ανοιχτά», τίποτα απολύτως δεν έκαναν. Μόνο «βαρύγδουπες» δηλώσεις on camera, μεγαλόστομες διακηρύξεις και εξαγγελίες συνοδεία φωτογραφιών! Ακόμα και το μικρό αναψυκτήριο που για χρόνια ολόκληρα λειτουργούσε προσφέροντας ένα αναψυκτικό κι ένα γλυκό του κουταλιού στους επισκέπτες που ανέβαιναν στο Κάστρο να θαυμάσουν την ιστορία μας και να αγναντέψουν τον Κυπαρισσιακό κόλπο και τους ελαιώνες, παραμένει - εδώ και λίγα χρόνια -κλειστό… Για το Κάστρο της Κυπαρισσίας, τονίζεται, υπάρχει μελέτη, έτοιμη και ώριμη.
Το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης Κυπαρισσίας χρηματοδότησε με ποσό 16.700 ευρώ την ολοκλήρωση και τελειοποίηση μελέτης στερέωσης των βραχωδών πρανών του Κάστρου, που υπήρχε ημιτελής στο δήμο Τριφυλίας και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού έγινε ωρίμανση της μελέτης, ήδη από το 2013! Η μελέτη αυτή, ακολούθως, έγινε δωρεά στο Υπουργείο Πολιτισμού και την 26η ΕΒΑ, ενώ υπεγράφη και σχετική Προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες για την ένταξη του έργου σε Μέτρο του ΕΣΠΑ. Η μελέτη αυτή «πέρασε» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις αρχές Οκτωβρίου του 2013 και το μόνο που απέμενε και απομένει είναι η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Σημειώνεται πως, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπ. Πολιτισμού, υπέβαλε πρόταση στις 30 Απριλίου 2014, στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για ένταξη της πράξης “Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του κάστρου Κυπαρισσίας”, στον άξονα Προτεραιότητας 08 «Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής Πελοποννήσου» του Ε.Π. ΔΕΠΙΝ/ ΕΣΠΑ, με πλήρη φάκελο (μελέτες – άδειες – εγκρίσεις κλπ) και συνολικού προϋπολογισμού 1.725.000 ευρώ.
Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, καμία ένταξη δεν έχει γίνει, καμία εξέλιξη δεν υπάρχει, δυστυχώς είναι ορατός ο κίνδυνος, να χαθεί αυτή η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την υλοποίηση του έργου. Όπως είναι γνωστό, στις 12 Σεπτέμβρη 2014 κατέρρευσε τμήμα της κεντρικής ντάπιας στο Κάστρο της Κυπαρισσίας καθώς σημειώθηκε αποκόλληση κτιστού τμήματος διαστάσεων 0,50x2,00μ. από τον κεντρικό τετράπλευρο πύργο του κάστρου και υπάρχει διαρκής κίνδυνος αποκόλλησης ή κατάρρευσης και άλλων λίθων από τη στέψη του πύργου.
Με αφορμή την κατάρρευση αυτή έγιναν, ξανά, δηλώσεις και εξαγγελίες για το Κάστρο, το έργο της στερέωσης των βραχωδών πρανών και παρεμβάσεις αποκατάστασης στην κεντρική ντάπια κτλ, συνδυασμένες – ασφαλώς – με διακηρύξεις για την προβολή και ανάδειξη του Κάστρου και της περιοχής της Τριφυλίας και βεβαίως με την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη!
Όμως, για ποια ανάπτυξη μιλάνε κάθε λίγο και λιγάκι και σε κάθε ευκαιρία πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες όταν ακόμη και τα αυτονόητα για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού μας, που προσελκύουν επισκέπτες και αυτοί συνδράμουν στην τόνωση της τοπικής και εθνικής οικονομίας, δεν πράττουν για την αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη του Κάστρου των Γιγάντων;
Θυμίζουμε πως, ακόμη και για την αποκατάσταση του φωτισμού στο Κάστρο, ο δήμος δεν έκανε τίποτα, και χρειάστηκε να βάλει τα χρήματα το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, όπως χρηματοδότησε και τη μελέτη στερέωσης των βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του κάστρου Κυπαρισσίας η οποία έχει υποβληθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ εδώ και τρία χρόνια, χωρίς όμως τρία χρόνια μετά να έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ...   Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Δύο άτομα επιχείρησαν να βάλουν φωτιά κοντά στον Πάμισο 
Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι δύο άτομα έγιναν αντιληπτά να κινούνται ύποπτα στην περιοχή του Παμίσου.
Τα δύο αυτά άτομα έβαλαν φωτιά σε σημείο που άμεσα σβήστηκε αφού έγινε αντιληπτή.
Άμεσα ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό από άνδρες της Πυροσβεστικής και τα άτομα αυτά έχουν εντοπιστεί. 

***  Φωτιά στο Καλό Νερό

Φωτιά ξέσπασε στο Καλό Νερό σε σημείο που είχε δημιουργηθεί παράνομος σκουπιδότοπος κάτω από τη γέφυρα των γραμμών του τραίνου στην κατεύθυνση προς Κυπαρισσία. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από το Π.Κ. Κυπαρισσίας που επιχειρούν για την κατάσβεσή της.






***  Οι πόλεις αλλάζουν, αλλά η Καλαμάτα θυμίζει…χελώνα 
 
Απλές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών 
 Πριν από δύο χρόνια, περίπου, πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας το εγχείρημα «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015». Μεταξύ των ειδικών που έλαβαν μέρος στο εγχείρημα ήταν και ο βραβευμένος ποικιλοτρόπως Καλαματιανός αρχιτέκτονας, Κώστας Πουλόπουλους, ο οποίος αναφέρθηκε στην πόλη των επόμενων χρόνων, σε ένα βραχυπρόθεσμο μέλλον και όχι σε έναν αόριστο χρόνο.
Η ομιλία του στηρίχτηκε στη ρήση του Πάμπλο Πικάσο “Good artists copy. Great artists steal!” (Οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν. Οι μεγάλοι καλλιτέχνες κλέβουν!). Και ο Κ. Πουλόπουλος προτιμά την κλοπή, γιατί είναι πιο δημιουργική, αφού απαιτεί ταχύτητα και εξυπνάδα, αλλά και μια δόση δημιουργίας για το πότε, πώς και τι θα κλέψεις.
Η άποψή του υπήρξε καθαρή και διαυγής. Η Καλαμάτα έχει όλα τα στοιχεία να γίνει μια πόλη υπόδειγμα, αρκεί αυτοί που την… πλάθουν και τη σχηματίζουν να έχουν τα μάτια τους και τα αφτιά τους ανοικτά, αλλά και να διαπνέονται από μια δόση δημοκρατίας.
Το θέμα μας δεν είναι αν η σημερινή δημοτική αρχή είναι δημοκρατική ή όχι, αλλά αν διαθέτει κάποια στοιχεία από τα προηγούμενα που είπε ο Καλαματιανός αρχιτέκτονας.
Επιχειρώντας μία βόλτα στον τοπικό τύπο άλλων πόλεων της χώρας, αλλά και σε διεθνή δημοσιεύματα, διαπιστώσαμε ότι με πολύ απλές αποφάσεις από πλευράς της δημοτικής αρχής η καθημερινότητα στην πόλη μας θα μπορούσε να είναι, ασφαλώς, καλύτερη. Ενδεικτικά σας μεταφέρουμε κάποια παραδείγματα:
  Στρατηγικός σχεδιασμός στις τουριστικές αγορές
 Με ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής μάρκετινγκ και με δράσεις στόχευσης σε κύριες και ανερχόμενες τουριστικές αγορές, ο Δήμος Τήνου προχωράει συγκροτημένα στη διεκδίκηση του μεγαλύτερου δυνατού μεριδίου σε επίπεδο προσέλκυσης επισκεπτών αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του νησιού.
Συγκεκριμένα, στο marketing plan, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ψηφίστηκε ομόφωνα αποσπώντας θετικά σχόλια, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση και ανάδειξη μιας ενιαίας εικαστικής ταυτότητας, η δημιουργία περιεχομένου γύρω από τα τουριστικά προϊόντα και η εναρμόνιση του με τις ανάγκες της επικοινωνίας και τέλος, η προβολή και προώθηση προς τα στοχευμένα κοινά αξιοποιώντας τα καταλληλότερα μέσα επικοινωνίας.
Όπως δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος «η Μελέτη είναι το απαραίτητο βήμα που έπρεπε να προηγηθεί ώστε ο σχεδιασμός των δράσεων να είναι χρονολογικά προσδιορισμένος και τοποθετημένος σε έναν άξονα προτεραιοτήτων καθώς και να λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες μεθόδους προσέγγισης των αγορών».
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας που διενεργήθηκε για τις ανάγκες του marketing plan αναδεικνύεται ως κύρια κατηγορία τουριστικού προϊόντος ο «Ήλιος και Θάλασσα» καθώς και ο Πολιτισμός και Θρησκεία με υποστηρικτικές κατηγορίες αυτές της Φύσης και των Δραστηριοτήτων καθώς και της Γαστρονομίας όπου η Τήνος έχει να επιδείξει εύρος φυσικού πλούτου και τοπικής παραγωγής.
Οι παραπάνω άξονες συνθέτουν την ανταγωνιστική ταυτότητα του προορισμού, και συντελούν στη δημιουργία του κεντρικού μηνύματος διαφοροποίησης και στη στοχευμένη διάρθρωση ενεργειών προβολής που το καταστούν ελκυστικό και ανταγωνιστικό στις ομάδες στόχους.
  Στάσεις λεωφορείων με δροσιά
 Τρικαλινοί έφτιαξαν στάση λεωφορείου που δροσίζει τους πολίτες. Ο Δήμος Τρικκαίων πρωτοπορεί για άλλη μια φορά παρέχοντας μια όαση δροσιάς στους πολίτες εν μέσω καύσωνα.
Πρόκειται για το πρώτο «Cool Point», που κάνει την εμφάνισή του στη χώρα. Το σύστημα είναι μια κατασκευή, η οποία με το πάτημα ενός κουμπιού πετά δροσοσταλίδες και αμέσως αλλάζει τη θερμοκρασία στο συγκεκριμένο σημείο. Όλα γίνονται με το απλό πάτημα ενός κουμπιού στη βάση της «στάσης», στην οποία τοποθετήθηκε το συγκεκριμένο σύστημα.
Αμέσως οι επισκέπτες και οι τρικαλινοί επωφελήθηκαν της κατασκευής και άρχισαν να τη χρησιμοποιούν, ειδικά τώρα, με τις θερμοκρασίες να «καίνε» στον κάμπο. Οι συγκεκριμένες «Στάσεις Δροσιάς» θα τοποθετηθούν και σε άλλα, κεντρικά σημεία της πόλης το αμέσως επόμενο διάστημα, αναφέρει ο Δήμος.
  Ζωγραφιές μαθητών 
 Ξεκίνησε πιλοτικά η υλοποίηση του προγράμματος μεταμόρφωσης στάσεων λεωφορείων του ΟΑΣΘ, με την τοποθέτηση εικαστικών δημιουργιών των μαθητών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Παύλου Μελά. Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στην αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών θεμάτων, Χαρά Αμανατίδου.
Οι μαθητές των Παιδικών Σταθμών Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στους κατοίκους της περιοχής κάνοντας την αναμονή τους ευχάριστη και δίνοντας ένα τόνο αισιοδοξίας στην καθημερινότητά τους.
  Στάσεις - βιβλιοθήκες! 
  Οι πρώτες στάσεις – βιβλιοθήκες πανελλαδικά! Πώς θα σας φαινόταν αν το πρωί που πηγαίνατε για να πάρετε το λεωφορείο αντί για την παραδοσιακή στάση βλέπατε μπροστά σας ένα περιποιημένο στεγασμένο χώρο, μια όμορφη βιβλιοθήκη και πολλά βιβλία και εφημερίδες για ανάγνωση; Αυτήν την εικόνα συναντούν πλέον οι επιβάτες στην κεντρική στάση της γραμμής 64 που συνδέει το Φίλυρο με τη Θεσσαλονίκη.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της στάσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το βιβλίο που θέλουν και να «γεμίσουν» τον χρόνο αναμονής τους μέχρι να έρθει το λεωφορείο της γραμμής, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
Ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα με αρχιτεκτονικές και εικαστικές παρεμβάσεις: Ένα έπιπλο βιβλιοθήκης σε μορφή «δένδρου», παγκάκι αναμονής, πολλές πρωτότυπες θέσεις διάθεσης εφημερίδων και περιοδικών, αλλά και κατάλληλη βαφή όπως αυτή της οροφής που προσομοιάζει με ουρανό.
Τα βιβλία είναι προσφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης, της ένωσης λογοτεχνών, των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου, αλλά και απλών πολιτών που τοποθετούν τα βιβλία τους στα ράφια της βιβλιοθήκης δίχως την παραμικρή γραφειοκρατία, ώστε να είναι πάντοτε γεμάτη. Παράλληλα είναι δυνατή και η ανάγνωση της καθημερινότητας από εφημερίδες και έντυπα ενημέρωσης και πολιτισμού.
  Κάντο όπως το Ρότερνταμ!
  Ο παράδεισος του αυτοκινήτου ήταν, στο παρελθόν, το Ρότερνταμ. Τώρα, η πόλη διανύει, με ταχύτητα, μια περίοδο μετάβασης προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον: μετατρέπει τα τοπία των δρόμων της και τους δίνει καινούργιο νόημα! Έτσι, σε συνεργασία με τοπικό πολεοδομικό γραφείο, εμπνεύστηκε μια καλλιτεχνική διάβαση πεζών και την «εγκατέστησε» σε ένα από τα σταυροδρόμια της πόλης.
Είναι ένα πλούσιο σε χρώματα έργο. Συνδέει τα διάφορα σημεία στο σταυροδρόμι, χρησιμοποιώντας στοιχεία που φυσιολογικά χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι του Δήμου για θέματα σήμανσης.
Αλλά η «δημιουργική διάβαση» δεν έχει μόνο στόχο να βοηθά τους διαβάτες να κινούνται, αλλά θέλει να δημιουργήσει «ευτυχισμένους δρόμους». Η Linda van Vleuten εξηγεί: «Είναι εκπληκτικό να παρατηρείς το πώς αντιδρά ο κόσμος στην τέχνη μας, να κάνουμε μια διαφορά σε κάτι το τόσο συνηθισμένο όπως το να περνάς έναν δρόμο, απέναντι. Άνθρωποι χαμογελούν, παίρνουν φωτογραφίες, παιδιά παίζουν πηδώντας από το ένα γράμμα στο άλλο».   Του Αντώνη Πετρογιάννη

***   Σκουρλέτης: Μετάθεση αυτοδιοικητικών εκλογών - Αλλά και «μέτωπο» στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων 
Από τον Μάιο του 2019, στο Φθινόπωρο του ίδιου έτους σκέφτεται να μεταθέσει τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση, με στόχο να «αποσυσχετιστούν» από τις ευρωεκλογές.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ειδήσεις Σαββατοκύριακο” δήλωσε, πως «σκεφτόμαστε την αποσυσχέτιση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Κάτι τέτοιο, εάν τελικώς επιλεγεί, θα οδηγήσει στη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για λίγους μήνες». Πρόσθεσε, πως η ημερολογιακή ταύτιση των δύο αυτών εκλογών «αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους».
Ο υπουργός σημειώνει ότι μελετάται, επίσης, η αλλαγή του νόμου Ραγκούση, που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν σε ιδιώτες την αποκομιδή των απορριμμάτων, λέγοντας ότι το πεδίο αυτό δεν προσφέρεται για κερδοσκοπική δραστηριότητα, καθώς «πρόκειται για μια κοινωνική υπηρεσία που πρέπει να μείνει έξω από τους κανόνες της αγοράς».
Ασκεί, μάλιστα, κριτική στη ΝΔ που τάσσεται υπέρ της ιδιωτικοποίησης, τονίζοντας ότι η πρότασή της για το θέμα «συνιστά μία ακόμα ένδειξη μιας άκαμπτης και δογματικά νεοφιλελεύθερης τοποθέτησης».
Αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία της για διακομματική συνεννόηση στο θέμα της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, όσων εργάζονται για πολλά χρόνια στην ίδια θέση και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Η ομηρία που επέβαλαν η πολιτεία και το παλαιό πολιτικό σύστημα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν», τονίζει.
Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση της Φώφης Γεννηματά για προγραμματικό διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης καλεί την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να τολμήσει κάτι τέτοιο «αν θέλει να βάλει το αποτύπωμά της στο χώρο του οποίου ηγείται», ενώ συμπληρώνει  λέγοντας ότι «όσο παραμένει όμηρος προσώπων που κατ' ουσίαν έχουν πολιτικά απαξιωθεί και βαρύνονται με τις επιλογές που μας έφεραν μέχρι εδώ, θα αναπαράγει και απλά θα παρακολουθεί την κρίση ταυτότητας του χώρου της».

***  Δροσίζει κι άλλο ο καιρός αύριο στην Καλαμάτα
  O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 4/7/2017 προβλέπεται αρχικά αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75% Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.9 (Πολύ Υψηλός). Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).

*** Συνήγορος Πολίτη κατά ρυθμίσεων για δασικούς χάρτες 
Στο στόχαστρο βρίσκονται νομοθετικές τροποποιήσεις, με σκοπό την επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών
 Σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων των τελευταίων ετών που είχαν ως στόχο την επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Καθημερινή".
 Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση (των λεγόμενων «οικιστικών πυκνώσεων») δεν συνιστά λόγο δημοσίου συμφέροντος ώστε να δικαιολογεί την εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης. Ομοίως, η δυνατότητα «νομιμοποίησης» επιδοτούμενων καλλιεργειών σε δάση εφόσον εκχερσώθηκαν το 1975-2007 χαρακτηρίζεται «λανθασμένο και ευκαιριακό μοντέλο διαχείρισης του δασικού περιβάλλοντος».
Οι θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη διατυπώνονται σε επιστολή προς την ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Συνήγορος Ανδρέας Ποττάκης «βάζει στο στόχαστρο» τις νομοθετικές τροποποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια (ν.4164/13, 4389/16, 4467/17) με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, όπως των εκχερσώσεων και της αυθαίρετης δόμησης. Και χαρακτηρίζει ορισμένες από αυτές ευθέως αντισυνταγματικές, καλώντας την κυβέρνηση να τις αποσύρει. Πιο συγκεκριμένα:
• Οικιστικές πυκνώσεις. Ο Συνήγορος εκφράζει την αντίθεσή του στην εξαίρεση από τη διαδικασία ανάρτησης, των οικισμών αυθαιρέτων, μετά την οριοθέτησή τους από τους δήμους. Όπως επισημαίνει, «οι διατάξεις έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, καθώς η οικιστική επέκταση δεν μπορεί να θεωρηθεί λόγος δημοσίου συμφέροντος για τη μεταβολή του προορισμού των δασών, πόσο μάλλον η αυθαίρετη οικοδόμηση οικιών και η δημιουργία ανεξέλεγκτων οικισμών εντός δασών ή δασικών εκτάσεων». Περαιτέρω, «δεν τίθενται επαρκή κριτήρια σχετικά με την ορθή αποτύπωση των οικιστικών πυκνώσεων, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να επιχειρείται από τη διοίκηση μια νοητή και αυθαίρετη “σύνδεση” κτισμάτων μεταξύ τους, ακόμα και αν αυτά βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις το ένα από το άλλο, χωρίς να συγκροτούν ενότητα» (το πρόβλημα των οικιστικών πυκνώσεων σε σχήμα... χταποδιού έχει αναδειχθεί με ρεπορτάζ της «Κ»).
• Αναδασωτέες. Ο Συνήγορος εκτιμά ότι οι Επιτροπές Αντιρρήσεων δεν μπορεί να είναι αρμόδιες για την εξαίρεση τμημάτων περιοχών που συμπεριελήφθησαν (έστω λανθασμένα) στις αναδασωτέες, καθώς αυτό «είναι αντίθετο στην πάγια νομολογία του ΣτΕ περί αμοιβαίου αποκλεισμού των διαδικασιών κήρυξης αναδάσωσης και πράξεων χαρακτηρισμού».
• Απόδειξη ιδιοκτησίας. «Η δυνατότητα απόδειξης κατοχής δασικής έκτασης διά ένορκης βεβαιώσεως, προσκομίζοντας και άλλα έγγραφα, όπως δηλώσεις στη ΔΟΥ, στο Κτηματολόγιο, στον ΟΓΑ ή στον ΕΛΓΑ δεν αποτελεί ασφαλές αποδεικτικό στοιχείο», αναφέρεται στην επιστολή.
• Εξαίρεση καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ο Συνήγορος δηλώνει αντίθετος στη δυνατότητα διατήρησης, μέσω εξαγοράς, της καλλιέργειας εκτάσεων που εκχερσώθηκαν το 1975-2007 και επιδοτούνται από τον ΟΣΔΕ.
«Η Αρχή κρίνει ότι η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές του Συντάγματος τόσο ως προς την προστασία των δασών όσο και των αναδασωτέων εκτάσεων, εισάγοντας ένα εντελώς λανθασμένο και ευκαιριακό μοντέλο διαχείρισης του δασικού περιβάλλοντος εξαρτώμενου από τις εκάστοτε επιδοτήσεις», αναφέρει.

***  Ο Σύλλογος εργαζομένων στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας για τη μετακίνηση Καλοφωλιά στην Καλαμάτα 
Αξιότιμοι πολίτες, το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, απευθύνεται σε εσάς τους πολίτες της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής του νομού Ηλίας, για μία διευκρίνιση όσον αφορά τη δήλωση μας με τις εφημερίες του κύριου Καλοφωλιά Παναγιώτη  που μετακινήθηκε στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας για να αναλάβει επιπλέον την ευθύνη του συντονισμού και της Χειρουργικής Κλινικής  της  Ν.Μ. Καλαμάτας  ελλείψει Συντονιστή Δ/ντή στη συγκεκριμένη κλινική από 01-07-2017 και για διάστημα τριών (3) μηνών, όμως για το μήνα Ιούλιο θα εκπληρώσει  τις εφημερίες του στη Ν.Μ. Κυπαρισσίας ότι δεν είναι μόνο  τέσσερις (4) αλλά πέντε (5) τις καθημερινές μέρες του μήνα , συν άλλες τέσσερις το πρώτο και το τελευταίο σαββατοκύριακο του μήνα,  υπόψη ότι οι  τέσσερις εφημερίες των σαββατοκύριακων δεν καλύπτονται από τον αναισθησιολογικό τομέα.
Πέστε μου τώρα εσείς, πώς θα συντονίζει ταυτόχρονα την Ν.Μ. Καλαμάτας  και τη δική μας Νοσηλευτική Μονάδα από απόσταση, αφού  θα είναι εκεί τις περισσότερες μέρες  του μήνα  έστω να μπουν οι υπάρχοντες  Χειρουργοί που είναι Β΄ επιμελιτές και που όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να βάλουν κανένα τακτικό ή  επείγον περιστατικό αν συμβεί χωρίς την κάλυψη από κάποιον Α΄ επιμελιτή, Διευθυντή ή Συντονιστή του χειρουργικού τομέα?
Γεγονός,  που δεν αναιρεί όσα σας αναφέραμε στην προηγούμενη  δημοσίευση. Ότι δηλαδή αυτή την στιγμή ο χειρουργικός τομέας της Ν.Μ. Κυπαρισσίας νοσεί  και νοσεί τους μήνες αιχμής  για να επωφεληθεί  ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Δενσκέπτονται ότι σήμερα είναι αυτό και αύριο θα μας πει το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αφού δεν δουλεύουν τα χειρουργεία    και κατά  επέκταση και η χειρουργική κλινική, ελάτε στη Ν.Μ. Καλαμάτας να ανοίξουμε τα καινούργια τμήματα  που έχουμε βλέψεις να ανοίξουμε μέσα σ το υπάρχον  έτος.
Δε σκέπτονται το κάθε απλό πολίτη αν έχει την δυνατότητα να επισκεφτεί τη Ν.Μ. Καλαμάτας για όποια δήποτε παροχή  υπηρεσίας. Αν μπορεί να ξεσπιτωθεί , αν έχει την οικονομική δυνατότητα και ότι άλλο συνεπάγεται με αυτές τους τις ενέργειες.
Δε σκέπτονται τις συνέπειες που μπορούν να έχουν οι ενέργειες τους αυτές στην τοπική κοινωνία, ότι δηλαδή  όλα αυτά είναι μία αλυσίδα και επηρεάζουν τους πάντες.
Για αυτό, όλοι μαζί πρέπει να κινηθούμε για το  κοινό καλό όλων μας.
Με εκτίμηση  η πρόεδρος 

***  Πέντε σενάρια για το μέλλον των επιδοτήσεων 
   "Οι Ευρωπαίοι προσδοκούν από την Ένωση να πράξει περισσότερα. Σε μια περίοδο που η Ε.Ε. δραστηριοποιείται περισσότερο από ποτέ για την προστασία, την ενδυνάμωση και την υπεράσπιση των πολιτών της, οι πόροι της έχουν φτάσει στα όριά τους", αναφέρει σε δελτίο τύπου της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας ουσιαστικά τη συζήτηση για το μέλλον της χρηματοδότησης των Ευρωπαϊκών πολιτικών στην εποχή μετά το 2020 και με βλέμμα στραμμένο στις συζητήσεις για το Brexit.
Όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα olivenews.gr,  στις 28 Ιουνίου δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν "έγγραφο προβληματισμού της Επιτροπής για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ", το οποίο εξετάζει τις εναλλακτικές επιλογές. Τα ζητήματα που θίγονται στο παρόν έγγραφο, το πέμπτο και τελευταίο της σειράς, βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης. Το έγγραφο προβληματισμού που δημοσίευσε η Επιτροπή αναλύει τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των διάφορων επιλογών.
  Τα 5 σενάρια
 Στο πλαίσιο του κειμένου προβληματισμού που δημοσιεύτηκε από την Κομισιόν, αναλύονται 5 πιθανά σενάρια σχετικά με το πως θα προχωρήσει η ΕΕ από το 2020 και μετά και τι σημαίνει αυτό για τους Ευρωπαϊκούς πόρους.
Το κάθε ένα από αυτά τα σενάρια θα έχει και τον ανάλογο αντίκτυπο στις προτεραιότητες και το ύψος των Ευρωπαϊκών δαπανών. Αρκεί να θυμηθούμε ότι οι δαπάνες για την ΚΑΠ και οι αγροτικές ενισχύσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αυτών των συζητήσεων, αφού υπάρχει έντονη πίεση για μείωσή τους προς όφελος άλλων τομέων προτεραιότητας της ευρωπαϊκής πολιτικής (μετανάστευση, ανεργία των νέων, κ.ά).
 Σενάριο 1: "Συνεχίζουμε κανονικά"
  Στο σενάριο αυτό, η Ευρώπη θα συνεχίσει να κινείται λίγο-πολύ στις ίδιες ράγες, αλλά με διαφορετικές προτεραιότητες. Έτσι, το κείμενο προβλέπει "χαμηλότερα  σχετικά  μερίδια  στους  τομείς  συνοχής  και  γεωργίας  με  σκοπό  τη  χρηματοδότηση  νέων  προτεραιοτήτων". Πιο συγκεκριμένα για την κοινή γεωργική πολιτική προτείνεται:
- Καλύτερα στοχοθετημένη στήριξη για τους γεωργούς βάσει ειδικών περιορισμών (π.χ. μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ορεινές περιοχές και αραιοκατοικημένες περιφέρειες) και εργαλεία διαχείρισης κινδύνου για όλες τις εκμεταλλεύσεις
- Επενδύσεις στην αγροτική ανάπτυξη (ιδίως όσον αφορά τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα)
  Σενάριο 2: "Κάνουμε από κοινού λιγότερα"
  Στο πλαίσιο της λιγότερο κοινής πορείας των χωρών της ΕΕ, ο προϋπολογισμός θα είναι αισθητά μικρότερος. Σημαντικά μειωμένο θα είναι (σύμφωνα με αυτή την εκδοχή) και το μερίδιο του αγροτικού τομέα στον προϋπολογισμό και θα αφορά:
- Στήριξη μόνο σε γεωργούς βάσει ειδικών περιορισμών (π.χ. μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ορεινές περιοχές και αραιοκατοικημένες περιφέρειες)
- Εργαλεία διαχείρισης κινδύνου για όλες τις εκμεταλλεύσεις
 Σενάριο 3: "Κάποιοι κάνουν περισσότερα"
  Μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, όπου "η  ΕΕ των 27 επιτρέπει σε ομάδες κρατών μελών να αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς". Σε αυτό το σενάριο, οι δαπάνες του αγροτικού τομέα κατανέμονται "όπως στο Σενάριο 1", δηλαδή μικρότερο μερίδιο.
 Σενάριο 4 "Ριζικός ανασχεδιασμός"
  Μείωση  του  μεριδίου  της  πολιτικής  συνοχής  και  της  κοινής  γεωργικής  πολιτικής με:
- Μείωση των άμεσων ενισχύσεων
- Προσήλωση στους γεωργούς δυνάμει ειδικών περιορισμών (π.χ. μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ορεινές περιοχές και αραιοκατοικημένες περιφέρειες)
- Γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικές δράσεις και εργαλεία διαχείρισης κινδύνου για όλες τις εκμεταλλεύσεις
 Σενάριο 5: "Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα"
  Σε αυτό το σενάριο ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα είναι αρκετά ενισχυμένος, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική χρηματοδότηση και των νέων προτεραιοτήτων. Για την Κοινή Αγροτική Πολιτική προβλέπεται μεγαλύτερο ποσό

***  Σημαντικές μελέτες για 3 αρχαιολογικά μνημεία στη Μεσσηνία 
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ 5 ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
 Τρεις μελέτες που αφορούν σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Μεσσηνίας, θα χρηματοδοτηθούν από το τεχνικό πρόγραμμα Ιδίων Πόρων του 2017, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, σύμφωνα με απόφαση που πήρε στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.Με την ίδια απόφαση από τους φετινούς πόρους χρηματοδοτούνται και άλλα 5 έργα της Μεσσηνίας.
  Μελέτες αρχαιολογικών
 Οι τρεις μελέτες που χρηματοδοτούνται είναι:
  - «Μελέτη αποκατάστασης του Ι.Ν. Ταξιαρχών και του Κάστρου Πολίχνης (Κάστρο του Αρχάγγελου) στην Μεσσηνία» με προϋπολογισμό και πίστωση 25.000 ευρώ. Το γνωστό από το Χρονικό του Μορέως «Κάστρο του Αρχάγγελου» στην Πολίχνη, βρίσκεται  στην κορυφή λόφου που δεσπόζει στα βορειοανατολικά της Μεσσηνίας και ελέγχει ένα από τα στρατηγικότερα περάσματα που συνέδεαν το βορειότερο τμήμα της μεσσηνιακής πεδιάδας με τη δυτική ακτογραμμή της Πελοποννήσου και την πόλη της Κυπαρισσίας. Πρόκειται για ένα μικρό οχυρό του τέλους του 13ου αιώνα που κατέλαβε τη θέση μονής των μεσοβυζαντινών χρόνων.
Το συγκρότημα του κάστρου και του ναού των Ταξιαρχών Πολίχνης συνιστά ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα του μεσσηνιακού πεδίου και ένα από τα ελάχιστα που συνδυάζει κτηριακά κατάλοιπα εκκλησιαστικής και κοσμικής αρχιτεκτονικής. Η κατάσταση διατήρησης του είναι κακή, ενώ ο πύργος και η οχύρωση αλλά και το αρχαιότερο τμήμα της εκκλησίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά στατικά προβλήματα.
- «Μελέτη αποκατάστασης της Ι. Μονής Ελληνικών ή Παλαιοκάστρου στην Άνθεια στην Μεσσηνία» με προϋπολογισμό και πίστωση 25.000 ευρώ.
Πρόκειται   για   ένα   από   τα   σημαντικότερα   μνημεία, της μεσσηνιακής υπαίθρου, κτισμένο σε λόφο ανατολικά του οικισμού της Άνθειας και πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Θουρίας. Αν και ο ναός διατηρείται σε καλή κατάσταση, έχουν αλλοιωθεί  σημαντικά επιμέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του.
  Αρχαία Μεσσήνη
- «Μελέτη αναστήλωσης του μεταπύργιου μεταξύ των πύργων 16 και 17 της Βόρειας Οχύρωσης της Αρχαίας Μεσσήνης» με προϋπολογισμό και πίστωση 60.000 ευρώ. Η γραμμή της βόρειας οχύρωσης της Αρχαίας Μεσσήνης, που περιλαμβάνει την Αρκαδική Πύλη, τους ταφικούς θαλάμους, τους αναστηλωμένους Πύργους 16 και 17 και το υπό αναστήλωση τείχος σε μήκος 90 μέτρων, αποτελεί ένα μοναδικό σύνολο οχυρωματικής τεχνικής του 4ου αι. π.Χ., μέρος του δυναμικού προσώπου της αρχαίας πόλης που υποδέχεται τον εισερχόμενο από την πλευρά του στενηκλαρικού πεδίου και του ποταμού Βαλύρα.
Ερωτώμενη η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, σημείωσε ότι πρόκειται για τρία εξαιρετικά σημαντικά έργα, όπου για τα δύο πρώτα υπάρχει άμεση συνεννόηση με την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων.
«Είναι γνωστό  ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης Π. Τατούλης έχει προαναγγείλλει συνεργασίες με τις εφορίες αρχαιοτήτων της περιοχής μας για την προώθηση έργων πολιτισμού. Τα χρήματα είναι από πόρους της περιφερειακής ενότητας. Ένα σημαντικό τμήμα του μικρού προϋπολογισμού που διαθέτει η περιφερειακή ενότητα θα διατίθεται για τον πολιτισμό», τόνισε η κα Αλειφέρη.
  Άλλα 5 έργα
Τα άλλα έργα που εντάχθηκαν για χρηματοδότηση με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου είναι:
- «Επισκευή και συντήρηση εργαστηρίου δοκιμών Μεσσηνίας" με προϋπολογισμό 9.000 ευρώ.
- «Ανακαίνιση βορινού ανελκυστήρα Διοικητηρίου Μεσσηνίας» με προϋπολογισμό 10.000 ευρώ.
- «Σχέδιο ενίσχυσης προγραμμάτων κατάρτισης Κ.Ε.Κ. Μεσσηνίας 2017-2018» με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ και πίστωση 70.000 ευρώ.
- «Μόνωση ταράτσας Διοικητηρίου Μεσσηνίας» με προϋπολογισμό και πίστωση 10.000 ευρώ.
- «Αναδιαρρύθμιση ισογείου του κτιρίου των Εξωτερικών Ιατρείων - Διοίκησης του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας» με προϋπολογισμό και πίστωση 31.300 ευρώ.      Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Καλοκαιρινά μαθήματα από το Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου Τριφυλίας 
Καλοκαιρινά μαθήματα θα διεξαχθούν στο Εικαστικό Εργαστήρι του δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία με υπεύθυνο σπουδών το Σωτήρη Γκαρδιακό.  Μάλιστα, ο δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής του Επιχείρηση, στην οποία υπάγεται το Εικαστικό Εργαστήρι, καλούν τον κόσμο την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 8.00μμ στο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας (αίθουσες 24 – 26) να γνωρίσει τη λειτουργική δομή, το πρόγραμμα σπουδών, καθώς και τη συνολική διάρθρωση ενός θεσμού που ήδη μετράει 20 χρόνια δραστηριότητας.
Το Εικαστικό Εργαστήρι ουσιαστικά είναι μια βασική εκπαιδευτική μονάδα, ένας πυρήνας πολιτισμού μέσα στον οργανικό ιστό της πόλης της Κυπαρισσίας.
Στα καλοκαιρινά μαθήματα περιλαμβάνονται ζωγραφική, χαρακτική, κεραμική, ιστορία τέχνης και αυτά θα διεξάγονται καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6974907889 και στο mail: eikastikoergastirio@gmail.com.     Του Ηλία Γιαννόπουλου

***   «Σαμποτάζ»… στην εκδήλωση «Σινεμά για όλους» 
Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στη κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, η εξαιρετική πρωτοβουλία της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με αναπηρία καθώς και το σύλλογο «Διαφορο-ζώ»  με τίτλο «Κινηματογράφους για όλους». Έτσι, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στήθηκε ένα πανέμορφο υπαίθριο Σινεμά και προβλήθηκε η ταινία «Μια ζωή την έχουμε» σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλα   με υποτιτλισμό (SDH) για κωφούς και βαρήκοους και ακουστική περιγραφή (AD) για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Ο χώρος είχε διαμορφωθεί κατάλληλα να είναι φιλικός και προσβάσιμος για ΑμεΑ εμποδιζόμενα άτομα.  Παράλληλα η παρουσίαση υποστηρίχθηκε  από ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και χειλανάγνωση ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα διατεθεί και  σε μεγαλογράμματη γραφή, Braille και QR. Η εκδήλωση μάλιστα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας… Και ενώ όλα αυτά τα πρωτόγνωρα , που «τιμούν» και διαφημίζουν την πόλη μας με τον καλύτερο τρόπο… Σε απόσταση «αναπνοής» περίπου 300 μέτρα πιο μακριά στην κεντρική πλατεία στο ύψος της Εθνικής Τράπεζας, η δημοτική φιλαρμονική παρουσίαζε ένα ευχάριστο «κονσέρτο». Απορώ ποιος πραγματικά σκέφτηκε την παράλληλη πραγματοποίηση δυο γεγονότων την ίδια ώρα στην Κεντρική πλατεία Καλαμάτας;  Θεωρώ ότι όταν συμβαίνει ένα τόσο σπουδαίο γεγονός όπως ο υπαίθριος σινεμά, προσβάσιμος για όλους, κάτι που δεν γίνεται κάθε μέρα στην περιοχή μας αλλά και ούτε στην υπόλοιπη χώρα… τουλάχιστον «ατυχέστατη» επιλογή, την ίδια ώρα η Δημοτική Φιλαρμονική να «παιανίζει» σε τόσο κοντινή απόσταση. Εκτός αυτού, με την πλατεία να είναι «καμίνι» από τον καύσωνα, η παρουσία της «Φιλαρμονικής» φάνταζε σα «τιμωρία»… Χάθηκε να γινόταν τουλάχιστον στην περιοχή της παραλίας; Ένας καλύτερος προγραμματισμός πάντως δεν βλάπτει ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα…  Κ. Γαζ.

***  Τελευταίος μήνας για την εγκατάσταση POS σε όλη την αγορά 
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στον κλάδο του λιανεμπορίου για την εγκατάσταση στις επιχειρήσεις τους τερματικών μηχανών ηλεκτρονικών πληρωμών, των γνωστών POS. Στις 27 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών σε 85 κλάδους επαγγελματιών, τα καταστήματα των οποίων θα πρέπει να εφοδιαστούν με τερματικά μηχανήματα. Ανάμεσά τους μανάβικα, κρεοπωλεία, φούρνοι, κάβες, κινηματογράφοι, καντίνες και εστιατόρια, φαρμακεία, συνεργεία, κομμωτήρια και κουρεία, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, λογιστικά γραφεία, ιατρεία, δικηγορικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και ψυκτικοί. Οι κωδικοί ΚΑΔ ανά επαγγελματική δραστηριότητα οι οποίοι πρέπει να τοποθετήσουν τερματικά POS έως 27 Ιουλίου 2017 είναι οι παρακάτω:ΚΑΔ Περιγραφή δραστηριότητας 33.12 Επισκευή μηχανημάτων 33.13 Επισκευή ηλεκτρονικού και οπτικού εξοπλισμού 33.14 Επισκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού 35.11 Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος 35.12 Μετάδοση ηλεκτρικού ρεύματος 35.13 Διανομή ηλεκτρικού ρεύματος 35.14 Εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος 35.21 Παραγωγή φυσικού αερίου 35.22 Διανομή αέριων καυσίμων μέσω αγωγών 35.23 Εμπόριο αέριων καυσίμων μέσω αγωγών 36.00 Συλλογή, επεξεργασία και παροχή νερού 43.21 Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις 43.22 Υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις θέρμανσης και ψύξης 45.11 Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων 45.19 Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων 45.20 Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων 45.32 Λιανικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα 45.40 Πώληση, συντήρηση και επισκευή μοτοσικλετών και των μερών και εξαρτημάτων τους 47.21 Λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.22 Λιανικό εμπόριο κρέατος και προϊόντων κρέατος σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.23 Λιανικό εμπόριο ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.24 Λιανικό εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.25 Λιανικό εμπόριο ποτών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.26 Λιανικό εμπόριο προϊόντων καπνού σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.30 Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.41 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.42 Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.43 Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.52 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.54 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.59 Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.64 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.65 Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.71 Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.72 Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.73 Λιανικό εμπόριο φαρμακευτικών ειδών (φαρμακεία) 47.74 Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.75 Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα 47.77 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα 55.10 Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα 55.20 Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής 55.30 Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα 55.90 'Αλλα καταλύματα 56.10 Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης 56.30 Δραστηριότητες παροχής ποτών 59.14 Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών 61.10 Ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες 61.20 Ασύρματες τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες 61.30 Δορυφορικές τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες 69.10 Νομικές δραστηριότητες 69.20 Δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου, παροχή φορολογικών συμβουλών 71.11 Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων 71.12 Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών 75.00 Κτηνιατρικές δραστηριότητες 77.11 Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων 77.12 Ενοικίαση και εκμίσθωση φορτηγών 77.21 Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών 77.22 Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων 77.29 Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης 79.11 Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων 79.12 Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών 85.20 Πρωτοβάθμια εκπαίδευση 85.31 Γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση 85.32 Τεχνική και επαγγελματική δευτεροβάθμια εκπαίδευση 85.41 Μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση 85.51 Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση 85.53 Δραστηριότητες σχολών οδηγών 85.59 'Αλλη εκπαίδευση πδκα 86.10 Νοσοκομειακές δραστηριότητες 86.21 Δραστηριότητες άσκησης γενικών ιατρικών επαγγελμάτων 86.22 Δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων 86.23 Δραστηριότητες άσκησης οδοντιατρικών επαγγελμάτων 86.90 'Άλλες δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας 87.10 Δραστηριότητες νοσοκομειακής φροντίδας με παροχή καταλύματος 87.20 Δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος για άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών 87.30 Δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία 87.90 'Άλλες δραστηριότητες φροντίδας με παροχή καταλύματος 88.91 Δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών 92.00 Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα 93.13 Εγκαταστάσεις γυμναστικής 93.21 Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων 93.29 'Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας 95.11 Επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού 96.02 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής Newsroom ΔΟΛ

***  Την Τρίτη το «ύστατο χαίρε» στον Μίνωα Κυριακού
Σε ανακοίνωση της, η οποία εξεδόθη το απόγευμα της Δευτέρας, «η Οικογένεια Κυριακού ανακοινώνει ότι η εξόδιος ακολουθία για τον Πρόεδρο του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Μίνω Κυριακού, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουλίου, στις 5 μ.μ, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας, στην Εκάλη. Η ταφή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο».
Όπως σημειώνεται, «επιθυμία της οικογένειας Κυριακού είναι, αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν υπέρ του σκοπού των Οργανισμών «ΕΛΕΠΑΠ» και «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας».
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των παραπάνω ιδρυμάτων είναι οι ακόλουθοι:
ΕΛΕΠΑΠ:
Alpha Bank:
Αρ. Λογ.: 115-00-2002-005795
IBAN:GR 06 0140 1150 1150 0200 2005 795
Alpha Bank:
Αρ. Λογ.: 115-002002-018609
IBAN: GR 27 0140 1150 1150 0200 2018 609
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος:
Αρ. Λογ.: 139/480064-84
IBAN: GR 81 0110 1390 0000 1394 8006 484
EFG Eurobank Ergasias:
Αρ. Λογ.: 0026-0064-95-0100921970
IBAN: GR 7702 6006 4000 0950 1009 21970
Πειραιώς:
Αρ. Λογ.:5063-021944-939
IBAN: GR 64 01720 6300 0506 3021 9449 39
 Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος:
Αρ. Λογ.: 189/296008-74
IBAN: GR6401101890000018929600874
EFG Eurobank Ergasias:
Αρ. Λογ.: 0026.0076.52.0100752194
IBAN: GR4102600760000520100752194
Alpha Bank:
Αρ. Λογ.: 253-002101-024135
IBAN: GR87 0140 2530 2530 0210 1024 135
Πειραιώς:
Αρ.Λογ.: 5103-013414-035
IBAN: GR31 0172 1030 0051 0301 3414 035
 Πηγή: topontiki.gr

***  Πλήθος κόσμου στην Παναγία Βλαχέρνα στα Φιλιατρά Γράφτηκε από τον 
Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Παναγιά η Βλαχέρνα στο ομώνυμο Πάρκο των Φιλιατρών από το Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Ο ιστορικός ναός, αφού ανακαινίστηκε πλήρως με την φροντίδα του συλλόγου και την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποτελεί κόσμημα για τα Φιλιατρά και όλη την Τριφυλία.
Αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο ο μικρός ναός και παράλληλα έγινε η συντήρησή του που ήταν αναγκαία λόγω της φθοράς του χρόνου.
Στο λαμπρό αυτό ναό το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο με αρτοκλασία και ακολούθησε λιτανεία της ιερής εικόνας στους γύρω δρόμους από το Πάρκο, συνοδεία της Φιλαρμονικής του συλλόγου, του ιερού κλήρου και πλήθους πιστών, μέχρι που κατάληξε και πάλι στο ναό.
Ακολούθησε μια καταπληκτική συναυλία της Φιλαρμονικής υπό την διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Φωτεινέα που συνεπήρε το κοινό. Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Βιβή Παντελάκη ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε ο σύλλογος να ανακαινίσει το ναό. Οι προσπάθειες, όπως είπε, είχαν την στήριξη όλων των πολιτών. Τόνισε ότι χρειάζονται κάποιες λίγες παρεμβάσεις ακόμη ώστε το έργο να ολοκληρωθεί.
Να σημειώσουμε ότι χθες ο κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε και στην πανηγυρική θεία λειτουργία.  Κ.Μπ.

***  Αυξάνονται οι πωλήσεις υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι πωλήσεις των υβριδικών και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο.
Πέρσι οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια οχήματα, όταν το 2012 όλες οι πωλήσεις σε όλο τον πλανήτη κυμαίνονταν κοντά στα 100.000 οχήματα, το 2013 στα 350.000, το 2014 στα 700.000 και το 2015 κοντά στα 1,2 εκατ.
Μεγαλύτερες αγορές για τις πωλήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας αναδεικνύονται η Κίνα και οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθεί η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η IEA (International Energy Agency), μέχρι και το 2030 το 30% των αυτοκινήτων που θα πουλιούνται θα είναι ηλεκτρικά. Ωστόσο θα υπάρχουν και χώρες που το συγκεκριμένο ποσοστό θα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας είναι υψηλοί.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

***  Μεγάλη πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικές και οικονομικές σχολές- Τι δείχνουν τα στατιστικά των βαθμολογιών 
Σημαντική πτώση στις βάσεις των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, αλλά και στις πολυτεχνικές σχολές, μεγάλη άνοδο στα παιδαγωγικά τμήματα, καθώς επίσης και οριακή αύξηση στις ιατρικές και τις νομικές σχολές, «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη συχνότητα βαθμολογιών, σε όλα σχεδόν τα μαθήματα, είναι κάτω του 10, αναδεικνύει τα ποσοστά κάτω της βάσης -ειδικά στην Ιστορία γενικής Παιδείας (90,3%) και τα Μαθηματικά προσανατολισμού σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής (83,45%)- σε πρωταγωνιστές.
Αναλυτικά, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής σε Μαθηματικά και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), αναμένεται να οδηγήσουν σε «εντυπωσιακή πτώση» των βάσεων των σχολών του 5ου πεδίου, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και αναλυτή, Γιώργο Χατζητέγα.
Περισσότερο από 500 μόρια η πτώση σε πολυτεχνικές σχολές
«Η πτώση των βάσεων στο 5ο πεδίο θα είναι εντυπωσιακή» είπε ο κ. Χατζητέγας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «καθώς και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ήταν εξαιρετικά χαμηλές οι επιδόσεις των υποψηφίων». Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 83,46% των υποψηφίων του συγκεκριμένου προσανατολισμού, έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, ενώ στις ΑΟΘ μόλις το 11,6% των υποψηφίων έγραψε από 18 έως 20, τη στιγμή που πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32,34%.
«Η πτώση θα είναι μεγάλη στα κεντρικά τμήματα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε ο κ. Χατζητέγας, «ενώ στα περιφερειακά οικονομικά τμήματα οι βάσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες των 10.000 μορίων».
Στα πολυτεχνικά τμήματα, επίσης, αναμένεται πτώση, η οποία θα είναι σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Χατζητέγα, μεγαλύτερη των 500 μορίων, ακόμα και στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων. «Στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου θα υποχωρήσουν εμφανώς οι βάσεις. Η πτώση επιβεβαιώνεται από τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά προσανατολισμού, καθώς οι επιδόσεις από 18 έως 20 ήταν εμφανώς χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι» τόνισε.
Μόνο το 4% από τις Θετικές Σπουδές αρίστευσε
Φέτος, το 4,39% των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αρίστευσε (βαθμοί 18-20), ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6,6%. Επιπλέον, στην πτώση των βάσεων του 2ου πεδίου, των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, συνηγορεί και το γεγονός ότι ήταν πολύ λιγότεροι οι άριστοι σε Φυσική και Χημεία: Το 25,56% των υποψηφίων είχε επίδοση 18-20 (27,88% πέρυσι) στη Φυσική και αντίστοιχα, στη Χημεία, το 23,92% (35,34% πέρυσι).
Όσον αφορά το τέταρτο πεδίο, των Επιστημών της Εκπαίδευσης, ο υπερδιπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων που έχει επιλέξει το συγκεκριμένο πεδίο, θα οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές. «Δεν είναι τόσο οι βαθμολογίες, όσο η αυξημένη ζήτηση στις σχολές αυτές, που θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων» τόνισε ο κ. Χατζητέγας, εκτιμώντας παράλληλα, ότι σε όλα τα περιφερειακά παιδαγωγικά τμήματα θα σημειωθεί αύξηση άνω των 1.000 μορίων.
Άνοδος των βάσεων σε ιατρικές και νομικές σχολές
Εξάλλου, στις ιατρικές σχολές αναμένονται αυξήσεις στις βάσεις. «Στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, με βεβαιότητα οι βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι πάνω από τα 19.000 μόρια, ενώ η βάση στην τελευταία ιατρική σχολή, της Αλεξανδρούπολης, θα είναι λίγο πιο πάνω από τα 18.700 μόρια» εκτίμησε ο κ. Χατζητέγας, ο οποίος πρόσθεσε ότι γενικά στις ιατρικές σχολές, θα παρατηρηθεί «οριακή αύξηση των βάσεων, ολίγων δεκάδων μονάδων, η οποία υπαγορεύεται και από τη σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων» σε αυτές.
Τέλος, οι επιδόσεις των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, φέτος, ήταν ελαφρώς καλύτερες στα Αρχαία και τα Λατινικά, ενώ κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι στην Ιστορία και τη Νεοελληνική Γλώσσα. «Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, θα δρομολογήσει οριακές αυξήσεις ολίγων δεκάδων μορίων στις περιζήτητες νομικές σχολές και στις σχολές Ψυχολογίας», υπογράμμισε ο κ. Χατζητέγας.
Μεγάλος πρωταγωνιστής των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων ήταν τα μεγάλα ποσοστά που σημειώθηκαν κάτω της βάσης στα περισσότερα μαθήματα, κάτι που προβληματίζει, καθώς κατά γενική ομολογία, τα θέματα σε γενικές γραμμές ήταν διαβαθμισμένα.
«Αποκαρδιωτικά τα ποσοστά κάτω της βάσης»
Στα περισσότερα μαθήματα, η μεγαλύτερη συχνότητα βαθμολογίας βρίσκεται μεταξύ 0 και 10, ενώ στην Ιστορία γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά προσανατολισμού (σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι αποκαρδιωτικά:
Το 90,3% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία και το 83,45% στα Μαθηματικά. Μάλιστα, σε απόλυτους αριθμούς, από τους συνολικά 4.393 που εξετάστηκαν στην Ιστορία πανελλαδικά, μόλις οι 438 πέρασαν τη βάση στην Ιστορία. Αντίστοιχα, από τους 20.425 που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά σε όλη την επικράτεια, μόλις 158 πήραν βαθμολογία άνω του 10.
Τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής είχαν επίσης υψηλό ποσοστό κάτω της βάσης, της τάξης του 68,8%, ενώ τα Μαθηματικά προσανατολισμού (θετικών σπουδών), 56,26%.
Μεγάλο ποσοστό βαθμολογίας από 0 έως 10 είχαν οι υποψήφιοι και στην Ιστορία προσανατολισμού (44,14%) και τη Βιολογία γενικής Παιδείας: (51,26%).
Αναλυτικά, τα ποσοστά κάτω της βάσης ανά μάθημα και ομάδα προσανατολισμού:
Γενικής Παιδείας
Νεοελληνική Γλώσσα: 13,58%
  • Ιστορία: 90,3%
  • Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής: 68,8%
  • Βιολογία: 51,26%
  • Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
  • Αρχαία Ελληνικά: 40,89%
  • Λατινικά: 32,13%
  • Ιστορία: 44,14%
  • Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
  • Βιολογία: 31,66%
  • Μαθηματικά προσανατολισμού: 56,26%
  • Φυσική: 27,91%
  • Χημεία: 24,78%
  • Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής
  • Μαθηματικά: 83,45%
  • Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμμ. Περιβάλλον: 36,41%
  • ΑΟΘ: 36,09%
Οι «άριστοι» σε ποσοστά
Παρά τα μεγάλα ποσοστά κάτω της βάσης, δεν έλειψαν οι αριστούχοι. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στα Λατινικά, τη Φυσική και τη Χημεία προσανατολισμού (ανθρωπιστικών και θετικών σπουδών αντίστοιχα). Ειδικότερα, βαθμολογία από 18 έως 20 πέτυχε το 25,56% των υποψηφίων στη Φυσική, το 23,92% στη Χημεία και το 20,25 στα Λατινικά.
Πιο αναλυτικά, οι «άριστοι», με βαθμό 18-20, ανά μάθημα και ομάδα προσανατολισμού, έχουν ως εξής:
Γενικής Παιδείας
Νεοελληνική Γλώσσα: 1,25%
  • Ιστορία: 1,32%
  • Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής: 3,96%
  • Βιολογία: 11,78%
  • Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
  • Αρχαία Ελληνικά: 2,71%
  • Λατινικά: 20,25%
  • Ιστορία: 12,34%
  • Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
  • Βιολογία: 19,48%
  • Μαθηματικά προσανατολισμού: 4,39%
  • Φυσική: 25,56%
  • Χημεία: 23,92%
  • Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής
  • Μαθηματικά: 0,46%
  • Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμμ. Περιβάλλον: 14,17%
  • ΑΟΘ: 11,6%           Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
***  EΚΤΑΚΤΟ! Oι Τούρκοι στέλνουν ΣΤΟΛΟ στην ΡΟΔΟ! Περικυκλώνουν το νησί

~  «Τρέχουν» οι εξελίξεις και κλιμακώνεται η ένταση, μετά το περιστατικό με τα προειδοποιητικά πυρά που έριξε το Λιμενικό, σε τουρκικό πλοίο στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η Τουρκία στέλνει στο Νότιο  Αιγαίο τρία πλοία, ώστε να ελέγχουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα, πρόκειται για πλοία της ακτοφυλακής κι ένα πολεμικό.

***  Kάτι κακό θα συμβεί στις ΗΠΑ! ΤΡΟΜΟΣ στον πλανήτη

~  Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται υπό «μηχανική υποστήριξη», όπως είχε υπογραμμίσει και αναλύσει έκθεση της ιστοσελίδας Internationalman.
Φαίνεται πως από τα πρώτα θύματα της κατάρρευσης θα είναι οι κρατικές συντάξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg.
Οι δημόσιες συντάξεις, υπογραμμίζει το δημοσίευμα, είναι μια «ωρολογιακή βόμβα» και η πολιτεία του Ιλινόις δείχνει τα πρώτα στάδια μιας ενδεχόμενης έκρηξης.
Το οικονομικό έτος 2015, το Ιλινόις είχε υποσχεθεί 199 δισ. Δολάρια για τις συντάξεις. Σήμερα, είναι 119.1 δις δολάρια μείον. Αυτό το χάσμα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δημοσιονομικής ανακατανομής, η οποία απειλεί να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους στην κατάσταση των αρνητικών ομολόγων.
Αλλά, δεν είναι μόνο το Ιλινόις που αποτυπώνει τη ζοφερή κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ. Το Κονέκτικατ και το Νιου Τζέρσεϊ βρίσκονται επίσης υπό αυξανόμενη οικονομική πίεση.
Το Bloomberg κατέταξε τις πολιτείες με βάση το μέγεθος του κενού χρηματοδότησής τους. Όσο χαμηλότερη είναι η αναλογία χρηματοδότησης, τόσο περισσότερα χρήματα πρέπει να καταβάλει το κράτος για να καλύψει τις συνταξιοδοτικές του υποχρεώσεις.
Να τονίσουμε εδώ, ότι αν μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη καταρρεύσει, τότε θα υπάρξει το φαινόμενο ντόμινο και όπως έχει δείξει η ιστορία, σειρά θα πάρουν σιγά σιγά οικονομίες που αλληλοεξαρτώνται.





***  ΕΚTΑΚΤΟ! ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ στο ΑΙΓΑΙΟ ανάμεσα σε ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ... (ΕΙΚΟΝΑ)

~  Σύμφωνα με την Hurriyet, η ελληνική ακτοφυλακή πυροβόλησε με προειδοποιητική βολή εναντίον φορτηγού-πλοίου με σημαία της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος.ζ
Ο Haluk Sami Kalkavan δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk ότι τα ελληνικά σκάφη ακτοφυλακής πυροβόλησαν το φορτηγό-πλοίο με Τουρκική σημαία από το νησί της Ρόδου, ενώ κατευθυνόταν στον κόλπο του İzmit από το νότιο λιμάνι İskenderun.
Η ελληνική ακτοφυλακή έδωσε εντολή στο πλοίο να προσεγγίσει το ελληνικό λιμάνι από τα διεθνή ύδατα, αλλά ο Kalkavan αρνήθηκε να υπακούσει στην κλήση και ενημέρωσε την τουρκική πλευρά για την κατάσταση.
Στη συνέχεια, η ακτοφυλακή πυροβόλησε προς το πλοίο καθώς κατευθυνόταν προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Ο Κάλκαβαν δήλωσε ότι υπήρχαν 16 οπές σφαίρας πάνω στο πλοίο.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπήρχαν πληροφορίες ότι το πλοίο με την τουρκική σημαία είχε ύποπτο φορτίο και μάλιστα, το Λιμενικό επιβεβαιώνει την πληροφορίες λέγοντας πως υπήρξε ανώνυμη καταγγελία.
Σύμφωνα με το rt, «Το φορτηγό πλοίο πήρε φορτίο από το τουρκικό λιμάνι Iskenderun και κινείτο προς την κατεύθυνση του Izmit Bay, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ενώ βρισκόταν στο Αιγαίο, το τουρκικό πλοίο προσεγγίστηκε από πλοία της ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία απαίτησαν να μπει στο λιμάνι της Ρόδου για να γίνει έλεγχος του εμπορεύματος. Ο Τούρκος καπετάνιος φέρεται να αγνόησε τις προειδοποιήσεις, κάτι που οδήγησε στο να ανοίξουν πυρ τα πλοία του ελληνικού Λιμενικού», ενώ το Sputnik αναφέρει πως το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου βρήκε 36 τρύπες από σφαίρες στο «κέλυφος» του φορτηγού.
Η τουρκική έκδοση του Sputnik δημοσιεύει φωτογραφία από το πλοίο

 Αυτή φυσικά είναι η Τουρκική πλευρά του συμβάντος, θα περιμένουμε να ακούσουμε και την Ελληνική εκδοχή...

***  Είδηση ΣΕΙΣΜΟΣ!  Στοχοποιήθηκε το VoiceNews! Ποιους ενοχλούμε;..

~  «Επίθεση» δέχθηκε η σελίδα του voicenews.gr στο Facebook, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται διάφορες λειτουργίες, όπως η εύρυθμη κοινοποίηση των θεμάτων της ιστοσελίδας μας.
Το voicenews.gr, έγινε στόχος αναφορών γιατί είναι αποκαλυπτικό, δεν κρύβει την αλήθεια που επιμελώς καλύπτουν κάποιοι άλλοι και αυτό το δύσκολο έργο δεν αρέσει σε πολλούς ‘φίλους’ μας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρόβλημα που σας περιγράψαμε παραπάνω.
Η δημοσιοποίηση της αλήθειας έχει δύο όψεις. Την ηθική ικανοποίηση ότι το κοινό μαθαίνει ό,τι κρύβεται και μπορεί να κρίνει, να επιλέξει και να σκεφτεί γνωρίζοντας όλες τις παραμέτρους. Η  άλλη όψη είναι οι συνέπειες που υπάρχουν από τις αποκαλύψεις, σε αυτούς που κρύβουν την αλήθεια. Από ένα σύστημα που δε θέλει να αλλάξει κάτι στη χώρα. Αυτά τα κέντρα είναι που προσπαθούν να μας πλήξουν.
Αξίζει να  σημειώσουμε πως οι αναφορές στην ιστοσελίδα του facebook ξεκίνησαν από την Τετάρτη (27/6), σε συγκεκριμένο άρθρο που αναφερόταν σε άλλη μια δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ.  Όπως παρατηρήσαμε, πολλοί χρήστες που κοινοποίησαν τον σύνδεσμο, έγιναν δέκτες αναφορών και λίγες ώρες αργότερα, το facebook μπλόκαρε κάθε κοινοποίηση από την ιστοσελίδα μας. Τυχαίο;
Οφείλουμε να τονίσουμε πως αυτές οι πρακτικές το μόνο που κάνουν είναι να μας πεισμώνουν και να αποδεικνύουν πως σωστά ενεργούμε…

***  ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ Τσακαλώτου! Αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία...  
~  Την διαπραγματευτική ομάδα, που έφερε τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου στο Eurogroup, υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα της Βουλής, επειδή, όπως είπε, «ακούγονται πολλά τον τελευταίο καιρό για τους δημοσίους υπαλλήλους».
Επιχειρώντας να συγκρίνει τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου με εκείνες των παλαιότερων κυβερνήσεων, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχειρούσαν να κάνουν βιώσιμο το χρέος με μη ρεαλιστικά πλεονάσματα, επειδή η Γερμανία είχε απαγορεύσει το «κούρεμα».
Υπενθύμισε, δε, ότι προβλέπονταν πλεονάσματα 4,2% και το ΔΝΤ έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο, επειδή τότε ήταν εντός του προγράμματος. Είπε ακόμη ότι δεν ήταν ρεαλιστικές, επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι προσεγγίσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη.
«Το 2% μετά το 2020-21 είναι το "κλειδί", είναι η "άγκυρα"» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι τα πλεονάσματα στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές είναι εφικτά.
«Προφανώς, αν έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, δεν θέλουμε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, είναι παράλογο αυτό;» υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τόνισε, δε, ότι η συμφωνία της 15ης Ιουνίου δεν έχει το «if necessary», το οποίο αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Άρα, υποστήριξε, είναι μια πολύ καλύτερη συμφωνία από εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, αλλά και από αυτήν που προσφέρθηκε στην Ελλάδα στο προηγούμενο Eurogroup, εκείνο της 22ας Μαΐου.   protothema.gr

***  Στο ΚΟΚΚΙΝΟ η EΝΤΑΣΗ στο ΑΙΓΑΙΟ! Οι Τούρκοι θέλουν να ζητήσουμε και ΣΥΓΓΝΩΜΗ...

~  Ελληνικά χωρικά ύδατα, ή διεθνή ύδατα; Αυτό είναι το ερώτημα, πάνω στο οποίο βασίζεται όλη η υπόθεση του νέου περιστατικού έντασης στο Αιγαίο.
Το "θερμό επεισόδιο" που προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο έχει... εξέλιξη. Κι αυτή έρχεται από την τουρκική κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με το τουρκικό Anadolu, η Τουρκία είναι δυσαρεστημένη με τον τρόπο που η Ελλάδα χειρίστηκε την υπόθεση και την καταδικάζει ανοιχτά!
Μάλιστα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Anadolu, η Τουρκία χαρακτηρίζει "απερίσκεπτη ενέργεια" την απόφαση του ελληνικού Λιμενικού να ανοίξει πυρ εναντίον του φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, νωρίτερα το μεσημέρι, ανοιχτά της Ρόδου!
Νωρίτερα, η Τουρκία έστειλε τρία πλοία στο σημείο, ανοιχτά της Ρόδου, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το συγκεκριμένο πλοίο, έχει ήδη "δέσει" στο λιμάνι του Μαρμαρίς.
Αυτά που αναφέρει το Anadolu είναι ενδεικτικά: Μεταφέρει (ανώνυμες) πηγές του τουρκικού υπουργείο Εσωτερικών και τονίζει πως το ελληνικό Λιμενικό "φέρεται να έριξε προειδοποιητικές βολές".
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, ωστόσο, είναι πως στο ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται πως το περιστατικό έγινε σε διεθνή ύδατα, την ώρα που το ελληνικό Λιμενικό, στην ανακοίνωσή του, τονίζει ξεκάθαρα πως την στιγμή που προσέγγισε το τουρκικό πλοίο, έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
 newsit.gr

***  Είδηση ΣΕΙΣΜΟΣ Για τη ΔΡΑΧΜΗ...
 
~  Σας παρουσιάζουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο γύρω από την ανελευθερία που υφίσταται η Ελλάδα σχεδόν από ιδρύσεως του Νεοελληνικού Κράτους. Στις επόμενες μέρες ο Κ. Βελόπουλος θα το αναπτύξει διεξοδικά στην εκπομπή του Κόντρα και Ρήξη όπου και θα σας παρουσιάσει ακόμα πιο συγκλονιστικά στοιχεία. Συντονιστείτε...
 Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας
 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙ "ΦΟΙΝΙΚΕΣ" ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Το πρώτο και μοναδικό, ελληνικό εθνικό νόμισμα, ήταν οι "Φοίνικες", που κυκλοφόρησε επί Ιωάννη Καποδίστρια, την 1η Ιουλίου 1831. Ήταν τυπωμένο στην μια μόνον όψη και έφερε χειρόγραφες υπογραφές και αρίθμηση από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Την 27η Σεπτεμβρίου 1831 ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε !!! 
Η διαφορά :
ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑ : ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΟ : ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ή ΕΜΠΟΡΙΚΗ
 Αυτή η διαφορά δεν έφαγε μόνο τον Καποδίστρια. Με απόσταση 100 χρόνων μεταξύ τους, έφαγε και τους δύο μεγαλύτερους προέδρους των ΗΠΑ. Τον Αμπραάμ Λίνκολν και τον Τζον Κέννεντυ !!!
Η εκτύπωση των Φοινίκων έγινε στην Αίγινα και σύντομα απαγορεύτηκαν οι συναλλαγές μεταξύ των πολιτών και γίνονταν δεκτά μόνο στα δημόσια ταμεία. Κατά την περίοδο της Επανάστασης οι συναλλαγές γινόταν σε ξένα νομίσματα. Ο Καποδίστριας καθόρισε τις τιμές των ξένων νομισμάτων με βάση το γρόσι. Η Δ' Συνέλευση στο Άργος ψήφισε την δημιουργία του αργυρού ελληνικού νομίσματος του ΦΟΙΝΙΚΑ που κυκλοφόρησε την 1/10/1829. Την 2/2/1828 ιδρύθηκε η δημόσια «Χρηματιστική Τράπεζα», που εξέδωσε 3.000.000 φοίνικες.
 Η ΔΡΑΧΜΗ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ !!!
Την δραχμή την δημιούργησε η αντιβασιλεία εξ αρχής ως ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΟ, αφού κατάργησε την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα και το Νομισματοκοπείο της Αίγινας του Καποδίστρια και απέσυρε από την κυκλοφορία το υπάρχον ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ του Φοίνικα !!!
 Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα
Η πρώτη τράπεζα του νεοελληνικού κράτους. Ιδρύθηκε στην Αίγινα στις 2 Φεβρουαρίου 1828, με ψήφισμα του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Στα πρώτα του βήματα, το νέο κράτος είχε να αντιμετωπίσει μια χαοτική κατάσταση στον οικονομικό τομέα. Η χώρα ήταν ένας σωρός ερειπίων, τα ταμεία άδεια, οι δανειακές υποχρεώσεις έτρεχαν.
Η τραπεζική πίστη ήταν στα χέρια των σαράφηδων και των τοκογλύφων, που δάνειζαν με τόκο έως και 50%. Νόμισμα δεν υπήρχε και οι συναλλαγές γίνονταν με τα οθωμανικά γρόσια και τους παράδες.
Ένα μήνα κιόλας μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε έτοιμο το σχέδιό του για την ίδρυση τράπεζας, που θα αναλάμβανε την ανασυγκρότηση της χώρας. Με τη βοήθεια του ελβετού φιλέλληνα Ιωάννη Εϋνάρδου, προχώρησε στη σύσταση της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας, σε μια προσπάθειά του να εκλογικεύσει την τραπεζική πίστη.
Το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους είχε την έδρα του στην Αίγινα και παράλληλα με τις τραπεζικές εργασίες ασκούσε και αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών. Επικεφαλής της τράπεζας τέθηκε ο ηπειρώτης έμπορος Γεώργιος Σταύρου, μετέπειτα πρώτος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.
Ο Καποδίστριας επεδίωξε την άμεση κινητοποίηση των λίγων κεφαλαίων του εσωτερικού, αλλά και την προσέλευση κεφαλαίων του εξωτερικού, με το δέλεαρ της επικερδούς τοποθετήσεώς τους, που προσέφερε ο ετήσιος τόκος του 8%.
Η νέα τράπεζα άρχισε τις εργασίες της με καλούς οιωνούς, παρά την αντίδραση σημαντικών ντόπιων κεφαλαιούχων, που αντιπολιτεύονταν τον Κυβερνήτη.
Μέτοχοί της έγιναν επιφανείς έλληνες και φιλέλληνες (Εϋνάρδος, Λουδοβίκος της Βαυαρίας κ.ά.), ενώ ένα ποσό από την περιουσία του συνεισέφερε και ο Καποδίστριας. Στις 28 Ιουλίου 1828 ο Καποδίστριας προχώρησε ένα ακόμη βήμα μπροστά, με την υιοθέτηση του Φοίνικα ως του πρώτου νομίσματος του κράτους.
Η νέα τράπεζα δεν μπόρεσε να ευδοκιμήσει επί μακρόν, επειδή το κράτος απορροφούσε όλα τα διαθέσιμά της, λόγω των ανυπέρβλητων ταμειακών του αναγκών ή -όπως θα λέγαμε σήμερα- για να καλύψει τα απύθμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Έτσι, αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο το 1834, χωρίς να έχει κατορθώσει σε όλη την εξαετή της ζωή να προβεί σε οποιαδήποτε τραπεζιτική πράξη, από εκείνες που προέβλεπε το καταστατικό της. Περιττό να τονισθεί ότι οι μέτοχοι της τράπεζας υπέστησαν σημαντικές ζημίες.
Πάντως, η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα συνεισέφερε σημαντικά στην ανασυγκρότηση του στρατού, στην κίνηση του στόλου και την καταστολή της πειρατείας, στην πρώτη οργάνωση της διοίκησης, στη συντήρηση πλήθους φτωχών οικογενειών, καθώς και σε έργα γεωπονικά και ανοικοδομήσεως.
 Το Ψήφισμα της 2/2/1828 περί «Συστάσεως της Εθνικής Χρηματιστικής Τραπέζης»
 Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ακούσας και την γνώμην του Πανελληνίου
 Ψηφίζει
Άρθρον 1. Συσταίνεται Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα (Banque).
Άρθρον 2. Τα κεφάλαια της Εθνικής Χρηματιστικής ταύτης Τραπέζης σύγκεινται από τας διαφόρους ποσότητας, τας οποίας οι μέτοχοί της (actionnaires) θέλουν καταθέσει εις αυτήν, δια να λαμβάνουν τους τόκους ανά οκτώ τα εκατόν κατ' έτος.
Άρθρον 3. Όσοι εκ των πολιτών μέτοχοι δεν δύνανται άλλως να συμμεθέξουν εις την Εθνικήν Χρηματιστικήν Τράπεζαν, ειμή προσφέροντες εις αυτήν προϊόντα, τα οποία ημπορούν να πωληθούν εις ξένους τόπους, θέλουν τα παραδίδει εις τους διευθυντάς της Τραπέζης και ούτοι θέλουν δίδει τα πιστά εις τους μετόχους δι' αποδεικτικών ποσότητος αναλογούσης με την τιμήν των προϊόντων.
Άρθρον 4. Αι εις την Εθνικήν Χρηματιστικήν Τράπεζαν εμπιστευόμεναι ποσότητες δίδονται δι' εν ολόκληρον έτος.
Άρθρον 5. Μετά την προθεσμίαν ταύτην οι θέλοντες έχουν το δικαίωμα να λάβουν οπίσω τα κεφάλαιά των ή ολικώς ή εν μέρει. Αλλ' οφείλουν να διευθύνουν την περί τούτου αίτησίν των εις τους διευθυντάς ένα μήνα πρότερον.
Άρθρον 6. Μετά την συμπλήρωσιν της αυτής προθεσμίας τα αποδεικτικά, τα οποία οι διευθυνταί αυτής ήθελαν δώσει εις τους μετόχους, θέλουν είσθαι δεκτά χωρίς ξεπεσμόν εις αγοράν προσόδων της Επικρατείας, εις λήψιν εθνικών κτημάτων εις υποθήκην, κατά το περί υποθήκης εκδοθησόμενον ψήφισμα, βάσιν έχον τον υπ' αριθμ. ΝΑνόμον, και προσέτι εις αγοράν εθνικών γαιών, εάν η προσεχώς συγκαλεσθησομένη Συνέλευσις αποφασίση την εκποίησιν μέρους αυτών.
Άρθρον 7. Ο Πρόβουλος του επί της Οικονομίας τμήματος του Πανελληνίου με δύο συνεργάτας διωρισμένους από τον Κυβερνήτην, είναι οι διευθυνταί της Εθνικής Χρηματιστικής Τραπέζης.
Άρθρον 8. Χωριστόν διάταγμα διορίζει τον οργανισμόν της Εθνικής Χρηματιστικής Τραπέζης και όλων των κλάδων της διευθύνσεως αυτής.
Ο Κυβερνήτης
Ι. Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
 Στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους διαβάζουμε ότι, το γενναιότερο όμως μέτρο, που εξασφάλισε κατά κύριο λόγο τα μέσα για τη ζωή της χώρας τότε και γι’ αυτό ανήκει στη δημοσιονομική πολιτική του Καποδίστρια, ήταν η ίδρυση στις 2 Φεβρουαρίου 1828 της Εθνικής Χρηματιστικής Τραπέζης. Με την Τράπεζα επιδιώχθηκε η άμεση κινητοποίηση των λίγων έστω κεφαλαίων του εσωτερικού, ένα είδος έκτακτης πολεμικής εισφοράς εκείνων πού μπορούσαν να εισφέρουν, με τη μορφή όμως επικερδούς τοποθετήσεως χρημάτων, με τόκο 8%.
Ένα εσωτερικό δάνειο ουσιαστικά, χωρίς όμως τη μορφή δανείου για λόγους και καλύτερης επιτυχίας και πολιτικής σκοπιμότητας.
Με την Τράπεζα εξ άλλου επιδιώχθηκε και η προσέλευση κεφαλαίων από το εξωτερικό, Ελλήνων και ξένων, με τη μορφή καταθέσεων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιτυχία της υπήρξε περιορισμένη. Ως τα μέσα Μαρτίου 1828 η Τράπεζα είχε δανείσει στο δημόσιο ταμείο 40.000 δίστηλα, δηλαδή το δημοσιονομικά μάλλον ασήμαντο ποσό των 200.000 φράγκων.
 Η επιτυχία της Τραπέζης υπήρξε περιορισμένη.
Παρά τις αρχικές προβλέψεις και τις υποσχέσεις, δεν κατέθεσαν ό,τι αναμενόταν οι κυριώτεροι τότε κεφαλαιούχοι της χώρας, οδηγούμενοι και από πνεύμα αντιπολιτεύσεως.
Και με την περιορισμένη όμως επιτυχία, ο σκοπός που επιδιωκόταν πραγματοποιήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό. Η πρώτη ανασυγκρότηση του στρατού και οι πρώτες πολεμικές επιχειρήσεις, η κίνηση του στόλου και η καταστολή της πειρατείας, η πρώτη οργάνωση της Διοικήσεως και η συντήρηση πλήθους «ανέστιων» οικογενειών και τα πρώτα γεωπονικά και λοιπά έργα ανοικοδομήσεως χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από την Τράπεζα.
Η αμηχανία των συντακτών της εποχής είναι προφανής, καθώς γράφουν ότι η επιτυχία ήταν μεν περιορισμένη, αλλά ο σκοπός επιτεύχθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό: «Και με την περιορισμένη όμως επιτυχία, ο σκοπός που επιδιωκόταν πραγματοποιήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό.»…
Τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής ήταν άμεσα : Η κινητοποίηση των κεφαλαίων του εσωτερικού δίνοντας τόκο 8% και η πάταξη της τοκογλυφίας !!!
«Ευθύς εκ τούτου εξέλειπεν η τοκογλυφία, η σήμερον προς 12, 20 και 25 τοις εκατόν δανείζουσα επί ενεχύροις, και διαφθείρουσα τον τόπον» καθώς και η προσέλκυση κεφαλαίων από Ελληνες του εξωτερικού και ξένους, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο ίδιος ο Καποδίστριας, ο οποίος προσέφερε 25.000 τάλληρα. Προκειμένου να βρεί πόρους δεν δίστασε να υποθηκεύσει υπέρ της Τράπεζας εθνικά κτήματα, όπως ο αμπελώνας της Κορίνθου, ο αμπελώνας της Βοστίτσης, ο ελαιώνας των Σαλώνων και η Σμύριδα και η Αλυκή της Νάξου.Το μέτρο αυτό ενίσχυσε τη χρηματιστική πίστη της Ελλάδος στο εξωτερικό.
Επιπρόσθετα, ο Καποδίστριας στις 28 Ιουλίου 1828, ίδρυσε στην Αίγινα το Εθνικό Νομισματοκοπείο !!!
Η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα – όπως ήταν η επίσημη ονομασία της – ήταν λοιπόν η πρώτη «τράπεζα» που δημιουργήθηκε στο νεοσύστατο κράτος. Στην πραγματικότητα λειτούργησε ως δανειστικός οργανισμός για λογαριασμό του Δημοσίου και το βασικό έργο της ήταν να συγκεντρώσει δανειακά κεφάλαια και να εκδώσει έντοκες ομολογίες με επιτόκιο 8%. Μέχρι το Μάιο του 1829, συγκέντρωσε και δάνεισε στο δημόσιο ταμείο 153.644 ισπανικά τάλληρα ή 2.034.660 γρόσια. Για την κάλυψη των κυβερνητικών οικονομικών υποχρεώσεων, το ίδρυμα προχώρησε το 1831 στην έκδοση χαρτονομίσματος 3 εκατ. φοινίκων, η κυκλοφορία του οποίου έγινε αναγκαστική στις αρχές του 1832.
 Ο αυτόπτης και ιστορικός Γεώργιος Φίνλεϋ υπήρξε αυστηρός με τον Καποδίστρια.
Έγραψε ότι : Ο τίτλος της τράπεζας σκοπόν είχε ν’ απατήση την Δυτικήν Ευρώπην, όχι να διευκολύνη τραπεζιτικάς επιχειρήσεις εν Ελλάδι και η κατάχρησις του ονόματος εγέννησε δυσπιστίαν στον εμπορικό κόσμο της χώρας.
«Εθνική Τράπεζα επίσης ιδρύθη κατ’ όνομα, αλλ’ ο τίτλος σκοπόν είχε ν’ απατήση την Δυτικήν Ευρώπην, όχι να διευκολύνη τραπεζιτικάς επιχειρήσεις εν Ελλάδι. Η ούτω κληθείσα Εθνική Τράπεζα ήτο μόνον εν δάνειον, ανοιχθέν κατ’ αρχάς δι’ εκουσίων εισφορών. Η κατάχρησις του ονόματος εγέννησε δυσπιστίαν παρ’ εμπορική κοινωνία, οποία η της Ελλάδος· και ο Πρόεδρος, βλέπων ότι δεν ήρκει η πειθώ του να έλκυση πολλούς πλουσίους Έλληνας προς απόθεσιν χρημάτων εις την Εθνικήν Τράπεζαν, μετήλθε την πολιτικήν δύναμίν του όπως τους βιάση να προκαταβάλωσιν.»
Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό όλων των νομισμάτων που κυκλοφορούσαν ή βρίσκονταν αποθησαυρισμένα στην απελευθερωμένη χώρα δεν ξεπερνούσε τα 130 εκατ. δρχ. Ο Σκώτος ιστορικός – υπηρέτησε ως εθελοντής ναύτης στο πλοίο του Άστιγξ – παραθέτει και την προσωπική του μαρτυρία:
«Η κυβέρνησις έλαβε κατοχήν όλων των ληφθέντων ποσών και πριν παρέλθωσι δύο μήνες, αυτός ο Καποδίστριας αφελώς ωμολόγησε προς τον πλοίαρχον Άστιγξ ότι προς το παρόν η Εθνική Τράπεζα ήτο μόνον αναγκαστικόν δάνειον».
Ξέρουμε ότι ο ίδιος ο Καποδίστριας έδωσε πρώτος το προσωπικό παράδειγμα και υποθήκευσε τα κτήματά του στην Κέρκυρα για να εγγυηθεί τις καταθέσεις των κεφαλαιούχων. Οι Υδραίοι Κουντουριώτες, η ισχυρότερη ίσως οικογένεια στην Ελλάδα, κράτησαν από την αρχή επιφυλακτική στάση απέναντι στον κυβερνήτη. Δεν είχαν υποστηρίξει την εκλογή του, ενώ ο αντιπρόσωπος (παραστάτης) της Ύδρας Δημήτριος Κριεζής ήταν ο μόνος που αντιτάχθηκε στη διάλυση της Βουλής και την εγκαθίδρυση του νέου καθεστώτος. Παρ’ όλα αυτά, ο Γ. Κουντουριώτης, με προτροπή του αδελφού του Λάζαρου, δέχθηκε να ονομασθεί πρόβουλος της Οικονομίας στο Πανελλήνιο. Γρήγορα φάνηκε ότι ο Κυβερνήτης δεν είχε εξασφαλίσει σημαντική οικονομική ενίσχυση για την Χρηματιστική Τράπεζα και οι Κουντουριώτες έγιναν πιο επιφυλακτικοί. Οι σχέσεις τους με τον Ιω. Καποδίστρια επιδεινώθηκαν, όταν ο τελευταίος δεν θεώρησε ικανοποιητικό το ποσό των 3.000 ταλλήρων ως συνεισφορά της οικογένειάς τους στην Εθνική Τράπεζα και δεν πίστεψε στις δικαιολογίες για οικονομικές δυσχέρειες. Ζήτησε να καταβάλουν τουλάχιστον 10.000 τάλληρα, αλλά ο Λάζαρος Κουντουριώτης («οργισμένος») αύξησε μόλις κατά 2.000 μόνο τάλληρα το ποσό, παρά τις αντίθετες απόψεις του ταλαντευόμενου αδελφού του.
Η οικογένεια δεν υποχώρησε, ακόμη και όταν ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας την απείλησε ανοιχτά με τη χρήση βίας.
Εκτός των άλλων δυσχερειών που συνεπάγονται ανάλογα εγχειρήματα, ο καποδιστριακός φοίνιξ παρέμεινε ανυπόληπτος και η Χρηματιστική Τράπεζα, έχοντας μείνει δίχως κεφάλαια, διαλύθηκε από την Αντιβασιλεία το 1834.
Λίγες ημέρες μετά την άφιξη του Όθωνα, εκδόθηκε Διάταγμα με το οποίο σταματούσε η κοπή των Φοινίκων, με αποτέλεσμα την 1 Φεβρουαρίου 1833 το Νομισματοκοπείο της Αίγινας να σταματήσει τις εργασίες του. Το νομισματοκοπείο έκλεισε και ο Όθωνας έκοψε τα νομίσματα του Κράτους στη Βαυαρία, καταργώντας το Φοίνικα ως εθνικό έμβλημα και αντικαθιστώντας τον με ρόμβους των Βίττελσβαχ !!!
«.Εκρίναμεν αναγκαίον να αποφασίσωμεν να παύση παρευθύς η κατά τους μέχρι τούδε τύπους εκτύπωσις Ελληνικών νομισμάτων. Τα παρόντα μέταλλα, καθώς και τα παρόντα νομίσματα, πρέπει να σημειωθούν αμέσως κατά τας ποσότητας των και να βαλθώσι προσωρινώς εις ασφαλή φυλακήν».
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ETE) ιδρύθηκε το 1841 στη θέση της από τον Γεώργιο Σταύρου, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος διευθυντής της. Από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841, ήταν το ελληνικό κράτος με 1.000 μετοχές, ο Νικόλαος Ζωσιμάς με 500 μετοχές, ο Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος με 300, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β‘ της Βαυαρίας με 200, ο Κωνσταντίνος Βράνης με 150, ο Θεόδωρος Ράλλης με 100, ο Ιούλιος Έσσλιν, κ.ά.
Πιστεύεις ακόμη στον αστικό μύθο των Ρόθτσιλντ, που τον επινόησαν οι ίδιοι οι τοκογλύφοι και οι σαράφηδες της Ελλάδος, προκειμένου να σε αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό στόχο που είναι αυτοί οι ίδιοι και, μάλιστα, από την εποχή του Καποδίστρια, τον οποίο δολοφόνησαν ;;;
 Διάβασε λοιπόν την ιδτρυτική μετοχική σύνθεση της ΕΤΕ :
I) Α. Πεξάλης αντιπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης με 1.000 μετοχές και 5 δικές του (ψήφοιII) 2) Φάβερ αντιπρόσωπος του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου με 200 μετοχές (ψήφοι 8). 3), Γ. Σταύρου αντιπρόσωπος του Ελβετού τραπεζίτη Ευνάρδου με 100 μετοχές, του Ρότσιλντ με 50 μετοχές και 10 δικές του (ψήφοι 10), 4) Εμ. Μεστενές πληρεξούσιος των Αφών Τζιιτζίνια με 50 μετοχές, των Αφών Τοσίτσα με 50 μετοχές, του Κούρτη με 10 μετοχές και 10 δικές του (ψήφοι 10). 5) Θ. Ράλλης με 100 δικές του μετοχές και αντιπρόσωπος 23 μικρομετόχων κατόχων συνολικά 226 μετοχών (ψήφοι 15), 6) Σ. Σπηλιωτάκης πληρεξούσιος των Αφών Ζωσιμάδων με 250 μετοχές (ψήφοι 9), 7) Κ. Βράνης με 150 δικές τους μετοχές (ψήφοι 7). 8) Α. Ρούξιουαντιπρόσωπος του Λαγράνε με 30 μετοχές, του Σαβατιέρ με 5 μετοχές και 10 δικές του (ψήφοι 5). 9) Λ. Κυργούσιος αντιπρόσωπος του Τοσίτσα με 80 μετοχές και 10 δικές του (ψήφοι 6). 10) Γ. Αντωνόπουλος με 45 δικές του και του αδελφού του μετοχές και με 18 μετοχές άλλων (ψήφοι 7). Υπήρχαν ακόμα 34 μέτοχοι ή πληρεξούσιοι άλλων μετόχων οι οποίοι κατείχαν συνολικά 233 μετοχές (ψήφοι 38). Από αυτά τα ιδρυτικά μέλη μετόχους τα περισσότερα ήταν πλούσιοι Έλληνες του εξωτερικού. Ο Γεώργιος Σταύρου λ.χ. ήταν παλιός πάροικος της Βιέννης, η οικογένεια Σίνα πάροικοι της Αυστρίας, ο Γ. Αντωνόπουλος, πάροικος της Τεργέστης, ο Νικ. Ζωσιμάς πάροικος της Ρωσίας, ο Τοσίτσας πάροικος της Αλεξάνδρειας, ο Τζιτζίνιας πάροικος της Αιγύπτου και επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας εκεί, ο I. Αθανασιάδηςπάροικος της Αιγύπτου.
 Έτσι, το 1841, με την ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και την εκχώρηση σε αυτή του εκδοτικού προνομίου, η δραχμή εκδίδεται και κυκλοφορεί από την ιδιωτική ΕΤΕ ως τραπεζογραμμάτιο, αντί ως χαρτονόμισμα (δλδ αντί ως εθνικό νόμισμα) !!!
Κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου η δραχμή εκμηδενίστηκε, ο τιμάριθμος κόστους ζωής από τιμή 1 τον Απρίλιο του 1941 ανέβηκε στο 156 τον Δεκέμβριο του 1942, στο 1522 τον Δεκέμβριο του 1943 και στο 2.305.984,911 τον Οκτώβριο του 1945. Χρειάστηκαν να γίνουν τρεις γενναίες νομισματικές ρυθμίσεις σε διάστημα 15 μηνών.
Με το τέλος του εμφυλίου στις 21/9/1949 έγινε νέα ισοτιμία που αντιστοιχούσε 1 δολάριο = 10.000 δραχμές και μετά ανέβηκε στις 15.000 δραχμές ενώ η λίρα = 32.000 δραχμές και μετά 42.000 δραχμές.
 Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Διοικητής της Τράπεζας ακολούθησε την Ελληνική Κυβέρνηση στην εξορία. Το απόθεμα σε χρυσό της Τράπεζας μεταφέρθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική και ύστερα στο Λονδίνο. Μετά το τέλος του Πολέμου, η οικονομία εν γένει και ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκονταν σε έντονα αποδιοργανωμένη κατάσταση.
Η κατάσταση αυτή, υπό τις συνθήκες κρίσης της εποχής, κρίθηκε ότι απαιτούσε στενή συνεργασία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και των Κυβερνήσεων. Τη συνεργασία αυτή θεσμοποίησε η δημιουργία, το 1946, της Νομισματικής Επιτροπής.
Η Επιτροπή περιλάμβανε τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας ως πρόεδρο, τέσσερεις άλλους Υπουργούς και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος παρέμενε σημαντική, καθώς είχε την ευθύνη σχεδιασμού και πρότασης μέτρων πολιτικής που, κατά κανόνα, υιοθετούνταν από την Επιτροπή. Το 1982 η Νομισματική Επιτροπή καταργήθηκε και οι περισσότερες των αρμοδιοτήτων της μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (Νόμος 1266/1982).
Έτσι, εκδόθηκε ένα ενδιάμεσο, υβριδικό εθνικό χαρτονόμισμα, το χιλιάρικο, που κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις, την 10η Ιουλίου 1950 και την 1η Νοεμβρίου 1953, με την ένδειξη «Βασίλειον της Ελλάδος» και όχι «Τράπεζα της Ελλάδος».
Μετά ήρθε η υποτίμηση της δραχμής κατά 50% από τον Υπουργό Συντονισμού Σπύρο Μαρκεζίνη, την 9η Απριλίου 1953, και τη νομισματική μεταρρύθμιση του νόμου 2824 της 20ής Ιουνίου 1954, κατά την οποία ορίστηκε η ισοτιμία της νέας δραχμής προς χίλιες παλαιές και περικόπηκαν τρία μηδενικά από την ονομαστική αξία των τραπεζογραμματίων, το χάρτινο χιλιάρικο αντικαταστάθηκε από το χαλκονικέλινο νόμισμα της μίας δραχμής με την απεικόνιση του Βασιλέως Παύλου, το πρώτο νόμισμα που κόπηκε μετά τον πόλεμο.
Έκτοτε, η δραχμή, ήταν πάντα ιδιωτικό τραπεζογραμμάτιο και όχι ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (Χαρτονόμισμα), αφού τα χαρτονομίσματα της δραχμής του Βασιλείου της Ελλάδος αντικαταστάθηκαν και πάλι με τραπεζογραμμάτια, επειδή το εκδοτικό προνόμιο επέστρεψε στην Τράπεζα της Ελλάδος, δλδ εκχωρήθηκε ξανά, από το κράτος, σε μια ιδιωτική, ανώνυμη τραπεζική εταιρεία και, μάλιστα, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο !!!
Από το 1897, στα οικονομικά τής χώρας κάνει κουμάντο ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, ο οποίος επιβλήθηκε ως απόρροια του "δυστυχώς, επτωχεύσαμεν" του 1893 και του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου εκείνης της χρονιάς.
Ο έλεγχος αυτός ασκείται από μια Διεθνή Οικονομική Επιτροπή (μια τρόικα της εποχής, σαν να λέμε), η οποία εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα από το 1897 μέχρι το 1978, ήτοι επί 81 συναπτά έτη και φροντίζει να πληρώνουμε τα χρέη μας. Για να το εξασφαλίσει αυτό, ο ΔΟΕ παρακρατεί τα έσοδα του κράτους από το μονοπώλιο διαφόρων ειδών (σπίρτα, αλάτι, τσιγαρόχαρτα, πετρέλαιο, σμύριδα και τράπουλες διακινούνταν αποκλειστικά από το κρατικό μονοπώλιο μέχρι την μεταπολίτευση), από το χαρτόσημο ως κινητό επίσημα (αυτό που κολλάγαμε κάποτε σαν γραμματόσημο στα διάφορα έγγραφα), από τον φόρο καπνού, από τα τέλη τού λιμανιού του Πειραιά κλπ.
Κατάλαβες τώρα ότι τα ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ δεν δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, ούτε από την εθνικιστική, ούτε από την κομμουνιστική ιδεοληψία και συνείδηση των Ελλήνων ;;;
Όταν το 1927 η Ελλάδα χρειάστηκε χρήματα (τί πρωτότυπο!), ο ΔΟΕ κανόνισε να βγούμε στις αγορές για ένα δάνειο γύρω στα εννέα εκατομμύρια στερλίνες, με την εγγύηση της Κοινωνίας των Εθνών. Απαραίτητη προϋπόθεση (προαπαιτούμενο, σαν να λέμε) ήταν να υπογράψουμε το Πρωτόκολλο της Γενεύης (ένα μνημόνιο της εποχής), το οποίο κυρώθηκε από την ελληνική βουλή και έγινε νόμος του κράτους.
Ήταν ο Ν.3423/1927, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α/298/7-12-1927 !!!
Το στήσιμο της νέας τράπεζας ανατέθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Οι επενδυτές που αναφέραμε πρωτύτερα (όποιοι κι αν ήσαν αυτοί, τέλος πάντων), θα κατέθεταν τα κεφάλαιά τους σε ειδικό λογαριασμό του δημοσίου στην ΕτΕ. Η ΕτΕ θα κάλυπτε 100% το κεφάλαιο της ΤτΕ, βγάζοντας σε δημόσια εγγραφή (για την ακρίβεια, σε τρεις ισόποσες δόσεις) τις μετοχές. Μ' αυτόν τον τρόπο, η νέα τράπεζα θα έμπαινε στο χρηματιστήριο πριν καλά-καλά σταθεί στα πόδια της. Στη νέα, κεντρική, τράπεζα μεταβιβάστηκαν από την Εθνική Τράπεζα στοιχεία ενεργητικού (κυρίως χρυσός και ομόλογα του Δημοσίου) και παθητικού (το εκδοθέν χαρτονόμισμα και ιδίως οι καταθέσεις του Δημοσίου). Έτσι, στις 15 Μαΐου 1928, η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε να λειτουργεί και, στις 12 Ιουνίου 1930, μπήκε στο Χρηματιστήριο !!!
Από τα τραπεζογραμμάτια που ακολουθούν, σου μοιάζει κανένα με ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, όταν εκδότης τους είναι μονίμως η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ;;;
 Αποτέλεσμα εικόνας για 5000 δραχμες
Λίγες ακόμη ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ λεπτομέρειες, τώρα που κατάλαβες ποιοι και γιατί δολοφόνησαν τον Καποδίστρια ......
Από το 1897, στα οικονομικά τής χώρας κάνει κουμάντο ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, ο οποίος επιβλήθηκε ως απόρροια του "δυστυχώς, επτωχεύσαμεν" του 1893 και του "ατυχούς" ελληνοτουρκικού πολέμου εκείνης της χρονιάς. Ο έλεγχος αυτός ασκείται από μια Διεθνή Οικονομική Επιτροπή (μια τρόικα της εποχής, σαν να λέμε), η οποία εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα από το 1897 μέχρι το 1978, ήτοι επί 81 συναπτά έτη και φροντίζει να πληρώνουμε τα χρέη μας. Για να το εξασφαλίσει αυτό, ο ΔΟΕ παρακρατεί τα έσοδα του κράτους από το μονοπώλιο διαφόρων ειδών (σπίρτα, αλάτι, τσιγαρόχαρτα, πετρέλαιο, σμύριδα και τράπουλες διακινούνταν αποκλειστικά από το κρατικό μονοπώλιο μέχρι την μεταπολίτευση), από το χαρτόσημο ως κινητό επίσημα (αυτό που κολλάγαμε κάποτε σαν γραμματόσημο στα διάφορα έγγραφα), από τον φόρο καπνού, από τα τέλη τού λιμανιού του Πειραιά κλπ.
Όταν το 1927 η Ελλάδα χρειάστηκε χρήματα (τί πρωτότυπο!), ο ΔΟΕ κανόνισε να βγούμε στις αγορές για ένα δάνειο γύρω στα εννέα εκατομμύρια στερλίνες, με την εγγύηση της Κοινωνίας των Εθνών. Απαραίτητη προϋπόθεση (προαπαιτούμενο, σαν να λέμε) ήταν να υπογράψουμε το Πρωτόκολλο της Γενεύης (ένα μνημόνιο της εποχής), το οποίο κυρώθηκε από την ελληνική βουλή και έγινε νόμος του κράτους. Ήταν ο Ν.3423/1927, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α/298/7-12-1927.
Το δάνειο είχε την επίσημη ονομασία "Σταθεροποιητικό και Προσφυγικό Δάνειο", επειδή το πού θα πήγαιναν τα εννιά εκατομμύρια είχε ήδη αποφασιστεί. Το ένα τρίτο θα το έπαιρναν οι δανειστές. Άλλο ένα τρίτο θα πήγαινε στην ενίσχυση και αποκατάσταση των προσφύγων τής μικρασιατικής καταστροφής. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιούνταν για την δημιουργία μιας τράπεζας (*), της Τράπεζας της Ελλάδος, η ίδρυση της οποίας ήταν υποχρεωτική από το πρωτόκολλο και προβλεπόταν σαφώς στο παράρτημά του. Η κύρωση της ίδρυσης έγινε από την βουλή, με τον Ν.3424/1927, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ίδιο ΦΕΚ με τον προηγούμενο νόμο.
Tο δάνειο των εννιά εκατομμυρίων στερλινών ήταν ομολογιακό, είχε διάρκεια 40 χρόνια, επιτόκιο 6% (**) και εκδόθηκε στο 91% της ονομαστικής του αξίας. Ποιοί ήσαν οι επενδυτές που έσπευσαν; Σύμφωνα με την έκθεση του συμβουλίου ξένων ομολογιούχων του Λονδίνου, οι ομολογίες αναλήφθηκαν (α) από τους επενδυτικούς οίκους Hambro's Bank και Erlanger, μέσω των χρηματιστηρίων Λονδίνου, Στοκχόλμης και Μιλάνου κατά 4.070.960 στερλίνες, (β) από τον οίκο Speyer and Co και την νεοϋρκέζικη National City Co (κατοπινή Citibank), μέσω των χρηματιστηρίων Νέας Υόρκης και Ζυρίχης κατά 17.000.000 δολλάρια (Wall Street Journal της 31/1/1928) ή 3.400.000 στερλίνες (ισοτιμία 5 προς 1) και (γ) τα υπόλοιπα από διαφόρους επενδυτές.
Παρένθεση. Η Hambro's Bank της Δανίας είναι παλιά γνώριμη αυτού του τόπου, αφού δάνειζε την Ελλάδα από τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, πριν καλά-καλά υπάρξει επίσημα ως Ελλάδα. Φαίνεται πως από τότε τό 'χαμε απωθημένο να γίνουμε "Δανία του Νότου". Κλείνει η παρένθεση.
Το στήσιμο της νέας τράπεζας ανατέθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Οι επενδυτές που αναφέραμε πρωτύτερα (όποιοι κι αν ήσαν αυτοί, τέλος πάντων), θα κατέθεταν τα κεφάλαιά τους σε ειδικό λογαριασμό του δημοσίου στην ΕτΕ. Η ΕτΕ θα κάλυπτε 100% το κεφάλαιο της ΤτΕ, βγάζοντας σε δημόσια εγγραφή (για την ακρίβεια, σε τρεις ισόποσες δόσεις) τις μετοχές. Μ' αυτόν τον τρόπο, η νέα τράπεζα θα έμπαινε στο χρηματιστήριο πριν καλά-καλά σταθεί στα πόδια της.
Έτσι κι έγινε. Στις 15 Μαΐου 1928, η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε να λειτουργεί και στις 12 Ιουνίου 1930 μπήκε στο χρηματιστήριο. Ποιοί ήσαν αυτοί που αγόρασαν τότε τις μετοχές της; Ούτε αυτούς τους μάθαμε ποτέ!
Είπαμε πρωτύτερα ότι το ελληνικό κράτος δανείστηκε εννιά εκατομμύρια στερλίνες, με την υποχρέωση να διαθέσει τα τρία για την ίδρυση της ΤτΕ. Βάσει του Πρωτοκόλλου της Γενεύης (και του νόμου), το κράτος ήταν υποχρεωμένο να καταθέσει αυτό το ποσό στην ΤτΕ σε χρυσό! Δηλαδή: δανειστήκαμε ως κράτος χαρτονομίσματα (στερλίνες και δολλάρια) και δώσαμε στην τράπεζα χρυσάφι, σε μια εποχή που οι αγορές κατρακυλούσαν σε όλον τον κόσμο (μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην εποχή του "μεγάλου κραχ") και η αξία των αποθεματικών πολύτιμων μετάλλων (όπως ο χρυσός και ο άργυρος) ανέβαινε καθημερινά.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να κάνουμε μια στάση για να ξεκαθαρίσουμε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος. Φυσικά, μιας και δεν φτιάχνονται τράπεζες προς εξυπηρέτηση του απλού λαού, οι λόγοι αυτοί πρέπει να αναζητηθούν στις ανάγκες του εγχώριου και του διεθνούς κεφαλαίου αλλά και στις ανάμεσά τους κόντρες.
Επιστρέφουμε στο 1927. Η παρατημένη στην μοίρα της Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κυρίως λόγω των δυο εκατομμυρίων προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής, για τους οποίους απαιτούνται μεγάλες δαπάνες προκειμένου να ενταχθούν κανονικά στην ελληνική καθημερινότητα. Η δραχμή υποτιμάται διαρκώς (το 1925 η στερλίνα ξεπέρασε τις 350 δραχμές, ενώ η λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου την βρήκε στις 25 δραχμές μόλις), με αποτέλεσμα το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών να επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι οικονομολόγοι πρότειναν διάφορους τρόπους για ενίσχυση του νομίσματος (ανατίμηση στα επίπεδα του 1918, κλείδωμα της τρέχουσας ισοτιμίας κλπ) αλλά, τελικά, επικράτησε η άποψη που διατύπωσαν οι καθηγητές Ανδρέας Ανδρεάδης και Ξονοφών Ζολώτας: πρώτα ισοσκελισμός του προϋπολογισμού και μετά νομισματική σταθεροποίηση σε τρέχοντα επίπεδα.
 Ποιός είπε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν ο πρώτος τραπεζίτης που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας ;;;

Στην φωτογραφία, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του 74χρονου τραπεζίτη Αλ.Διομήδη (1949). Δεύτερος από αριστερά (μισοκρυμμένος) ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αριστερά του ο Γεώργιος Μαύρος και πίσω, ανάμεσά τους, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος (ο πιο κοντός της παρέας).
Τότε ήταν που ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των λονδρέζικων Times και του διοικητή τής Εθνικής Αλέξανδρου Διομήδη. Είπαμε χτες ότι, μέχρι την ίδρυση της ΤτΕ, το κράτος ασκούσε νομισματική πολιτική μέσω ΕτΕ. Οι Times, λοιπόν, κατηγόρησαν την Εθνική ότι μοίραζε άκριτα δάνεια και "έκοβε" χρήμα κατά το δοκούν, οδηγώντας την δραχμή στην απαξίωση. Ο Διομήδης απάντησε ότι η βοήθεια της τράπεζας προς τους έλληνες κεφαλαιούχους είχε ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι την συμμόρφωση προς τους διεθνείς κανόνες νομισματικής διαχείρισης. Δηλαδή, ο Διομήδης απάντησε περίπου ότι "δεν μας νοιάζει η δραχμή, αρκεί να εξυπηρετηθούν οι βιομήχανοι". Μόνο που ο Διομήδης είχε ξεχάσει κάτι βασικό: η Μεγάλη Βρεττανία ήταν ο κυριώτερος δανειστής της χώρας μας και τα δάνεια που μας είχε χορηγήσει δεν ήσαν εκφρασμένα σε λίρες αλλά σε δραχμές, πράγμα που σήμαινε πως, έτσι όπως έπεφτε η δραχμή, όταν θα ερχόταν η ώρα να πληρώσουμε, εκείνοι θα έπαιρναν τις λίρες τους σε... ρούβλια. Έτσι, η βρεττανική κυβέρνηση έβαλε ευθέως πλέον το ζήτημα της υποχρέωσης του ελληνικού δημοσίου να μετατρέψει τις οφειλές του σε λίρες.
Μετά από μια σειρά δανείων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια και κάτω από την ασφυκτική πίεση του προσφυγικού προβλήματος, η Ελλάδα έχει και πάλι ανάγκη από χρήματα. Τον Ιούλιο, ο υπουργός οικονομικών Γεώργιος Καφαντάρης βρίσκεται στην Γενεύη, ψάχνοντας για λεφτά. Στις 14 του μηνός, ο απογοητευμένος Καφαντάρης στέλνει από την Γενεύη μια επιστολή στην Κοινωνία των Εθνών, όπου αναφέρει ότι η αποκατάσταση των προσφύγων είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς επιπρόσθετο δανεισμό και παρακαλεί την ΚτΕ να μεσολαβήσει ώστε η χώρα να πάρει ένα γενναίο δάνειο ύψους εννέα εκατομμυρίων στερλινών. Η ΚτΕ υποσχέθηκε να βοηθήσει, σε συνεννόηση με τον ΔΟΕ. Προς τούτο, έστειλε στην Αθήνα μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα μελετούσαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και θα συνιστούσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Αφού μέχρι τότε, το κράτος έκανε την δουλειά του μέσω της Εθνικής Τράπεζας, σ' αυτή την τράπεζα είχε εκχωρήσει το αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης χρήματος. Η επιτροπή τής ΚτΕ, σε συνεργασία με τον ΔΟΕ (στον οποίο είχαν βαρύνοντα λόγο οι βρεττανοί), απαίτησε την πλήρη ανεξαρτησία τής ΕτΕ από το κράτος και την άμεση διακοπή εκ μέρους της οποιασδήποτε εμπορικής τραπεζικής δραστηριότητας. Ήταν σαφές: μια τράπεζα που μπορεί να εκδίδει χρήμα, δεν μπορούσε παράλληλα να δίνει και δάνεια. Στην πρόταση αντέδρασε (για ευνόητους λόγους) ο τότε αντιπρόεδρος της ΕτΕ Εμμανουήλ Τσουδερός, ο οποίος πρότεινε να αφήσουν την Εθνική στην ησυχία της και να φτιάξουν άλλη τράπεζα, καθαρά εκδοτική. Η πρόταση Τσουδερού έγινε δεκτή με ευχαρίστηση από όλες τις πλευρές, διότι η μεν κυβέρνηση θα εξακολουθούσε να ελέγχει μια τράπεζα (ΕτΕ), οι δε ξένοι θα είχαν μια άλλη τράπεζα (ΤτΕ) που θα λειτουργούσε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες
Στην τελική συμφωνία περί ίδρυσης της ΤτΕ αντέδρασε το Λαϊκό Κόμμα. Ο Παναγής Τσαλδάρης υποστήριζε ότι η δημιουργία κεντρικής τράπεζας και η εκχώρηση σ' αυτήν του προνομίου έκδοσης χρήματος θα έβλαπταν το εθνικό συμφέρον και θα στερούσαν την χώρα από την δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής. Θεωρητικά, ο Τσαλδάρης είχε δίκιο, αφού η ΕτΕ ελεγχόταν από το κράτος ενώ η ΤτΕ θα ήταν ανεξάρτητη και δεν θα υπάκουε σε κυβερνητικές εντολές. Στην πράξη, όμως, απεδείχθη ότι τα πράγματα δεν ήσαν τόσο άσχημα. Σε βάθος χρόνου, σπάνια η κεντρική τράπεζα θα έπαιρνε αποφάσεις αντίθετες προς την κυβερνητική βούληση κι ακόμη πιο σπάνια οι ελληνικές κυβερνήσεις θα εκδήλωναν βούληση αντίθετη προς τις επιθυμίες των μεγάλων οικονομικών κέντρων του εξωτερικού.
 ΦΕΚ Α/28/26-2-1898: Ο Νόμος 2519/1898, με τον οποίο κυρώνεται η επιβολή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου.

Η επιβολή τού ΔΟΕ μοιάζει πολλαπλώς με την επιβολή των μνημονίων που ξέρουμε. Στις 26 Φεβρουαρίου 1898, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Α/28 ο Νόμος 2519 "Περί διεθνούς ελέγχου", σύμφωνα με τον οποίον "η είσπραξις και η διάθεσις προσόδων επαρκών εις την υπηρεσίαν του διά την πολεμικήν αποζημίωσιν δανείου (ενν. τον πόλεμο του 1897) και των άλλων εθνικών χρεών τίθενται υπό τον απόλυτον έλεγχον Διεθνούς Επιτροπής Αντιπροσώπων των μεσολαβησών Δυνάμεων, εδρευούσης εν Αθήναις". Η επιτροπή αυτή θα λειτουργούσε "μέχρις εντελούς αποσβέσεως των από του έτους 1881 εν τω εξωτερικώ συνομολογηθέντων εις χρυσόν δανείων, περιλαμβανομένων και των διά του παρόντος νόμου προβλεπομένων νέων δανείων".
Τελικά, η επιτροπή τού Ν.2519 εξελίχθηκε σε εταιρεία με την επωνυμία "Εταιρεία Διαχειρίσεως Υπεγγύων Προσόδων - ΕΔΥΠ" και, σχεδόν αμέσως, μετονομάστηκε σε "Εταιρεία Διαχειρίσεως Ειδών Μονοπωλίου Ελληνικού Δημοσίου - ΕΔΕΜΕΔ". Αν αυτό το "ΕΔΕΜΕΔ", σας θυμίζει "ΤΑΙΠΕΔ", δεν θα σας κατηγορήσει κανείς, αφού το ίδιο πράγμα κάνουν και τα δυο: πουλάνε την κρατική περιουσία και μαζεύουν τα λεφτά για να τα δώσουν στους ξένους δανειστές.
Η ΕΔΕΜΕΔ έμελλε να φτάσει σε ηλικία 87 ετών, αφού διαλύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1985, αν και ο ΔΟΕ έφυγε από την χώρα το 1978. Με το Προεδρικό Διάταγμα 976/3-9-1981 (επί προεδρίας Κων. Καραμανλή) παρατάθηκε η λειτουργία της, "διά την προσαρμογήν των κρατικών μονοπωλίων προς τας διατάξεις της προσχωρήσεως της Ελλάδος εις την Ευρωπαϊκήν Οικονομικήν Κοινότητα".   kinima-ypervasi.gr

***   ΠΑΓΩΣΕ η Κύπρος! Τουρκική βάση στο νησί

~ Μια σοκαριστική πρόταση έκανε ο αρχηγός του ισλαμικού κόμματος Saadet, Temel Karamollaoğlu, σχετικά με την Κύπρο.
Όπως υπογράμμισε, το νησί αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο, συνεπώς θα πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατιωτική αεροπορική βάση, ώστε να εξασφαλιστεί, αλλά και να ενισχυθεί όσο το δυνατόν καλύτερα, η τουρκική παρουσία.
Όπως διαπιστώνουμε, όχι μόνο τα τουρκική στρατεύματα δεν έχουν σκοπό να αποχωρήσουν από την Κύπρο, αλλά γίνονται και προτάσεις για ενισχυμένη παρουσία.

***  H στιγμή της ΑΛΗΘΕΙΑΣ! Στο μικροσκόπιο η συνάντηση ΠΟΥΤΙΝ-ΤΡΑΜΠ

~  Η επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20 είναι η πιο αναμενόμενη πολιτική στιγμή της χρονιάς. Η χειραψία, τα χαμόγελα, η γλώσσα του σώματος και οι λέξεις θα εξεταστούν με προσοχή προκειμένου να αναλυθεί η σημασία τους στη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο υπερδυνάμεων του κόσμου.
Είναι η πρώτη τους συνάντηση, αν και οι δύο ηγέτες έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές συνομιλίες τους τελευταίους έξι μήνες. Επιβεβαιώνοντας ότι η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν είναι προγραμματισμένη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Αμβούργου, ο ρωσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι θα «διευκρινιστεί» η κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.
«Αναμένουμε τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων μας για να διευκρινίσουμε τις προοπτικές συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ», δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας στη Μόσχα την περασμένη Παρασκευή.
Όπως επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός, η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η σχέση αυτή έχει καταλήξει σε ένα «μη ομαλό επίπεδο,  επειδή «κρατείται ‘όμηρος’ από εγχώριες πολιτικές δυσκολίες στις ΗΠΑ».
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο ίδιος δήλωνε ότι η ομαλοποίηση στις σχέσεις των δύο χωρών είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με την αντίπαλη Δημοκρατική, Χίλαρι Κλίντον, η οποία υποσχέθηκε να πάρει μια σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα για διεθνή θέματα όπως η Ουκρανία και η Συρία.
Ωστόσο, από τη στιγμή που ο Τραμπ εισήλθε στο Λευκό Οίκο, η υποσχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας δεν έχει υλοποιηθεί. με την επιβολή νέων γύρων οικονομικών κυρώσεων από την Ουάσινγκτον και την ενισχυμένη στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι σχέσεις επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο.
Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο έχουν βυθιστεί σε ανησυχητικό επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσαν ανοιχτά τί συμβαίνει κατά την πρώτη διμερή συνάντησή τους στη Μόσχα τον Απρίλιο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον Αμερικανό σκηνοθέτη ταινιών Όλιβερ Στόουν, ότι δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας από τότε που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κρεμλίνο εξέφρασαν την επιθυμία τους να αναζητήσουν λύση για τη βελτίωση των σχέσεων.
Ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσίας είναι εκτός ελέγχου του Αμερικανού προέδρου. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές κυριάρχησαν στο Κογκρέσο, προωθώντας πιο εχθρικές αντι-Ρωσικές κυρώσεις, ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις του Tραμπ. Το τελευταίο νομοσχέδιο για την αύξηση των κυρώσεων κατατέθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίζει την ικανότητα του προέδρου των ΗΠΑ να χρησιμοποιεί την εκτελεστική του εξουσία για την ανάκληση κυρώσεων.
Επίσης, αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο λαός μπορεί να έχει ψηφίσει έναν πρόεδρο που θέλει να επιδιώξει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο και οι ισχυρές οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης αρνούνται να δεχτούν αυτή τη δημοκρατική έκφραση. Μεγάλα τμήματα της στρατιωτικής και αστυνομικής υπηρεσίας ήθελαν την Κλίντον και την εξωτερική πολιτική της στο Ψυχρό Πόλεμο να κερδίσουν τις εκλογές, ωστόσο, αυτή έχασε. Ο Τραμπ κρατείται «όμηρος» από το αμερικανικό «βαθύ κράτος» και την επιρροή που ασκούν τα ΜΜΕ.
Η συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν στο Αμβούργο θα είναιμια  λαμπρή στιγμή της αλήθειας.
Εάν το Τραμπ υιοθετήσει μια σκληρή στάση, τότε θα φανεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι όντως όμηρος αντιδραστικών αντι-Ρωσικών κύκλων στην Ουάσινγκτον. Με ένα αξιολύπητο τρόπο, θα δει κανείς ότι έχει υποστεί βία από την ψυχαναγκαστική ρωσοφοβία.
Ωστόσο, τα στοιχήματα είναι υπέρ μιας εγκάρδιας ατμόσφαιρας.
 (πηγή 21stcenturywire.com)

***  ΤΩΡΑ! ΠΥΡΙΝΟ μέτωπο σε ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ...

~ Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας (03.07.2017), στην περιοχή Πανόραμα Μεγάρων, κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο έχουν σπεύσει μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπου κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην επεκταθούν οι φλόγες σε διάσπαρτες κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή.
Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Την κατάσταση δυσκολεύουν οι ισχυροί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ που πνέουν στο σημείο.  ewsit.gr

 ***  EΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ! Το ΥΠΟΥΛΟ σχέδιο των ΗΠΑ αποκαλύφθηκε
 
~  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του rt, το Πεντάγωνο σκοπεύει να αναγκάσει πιθανούς αντιπάλους των ΗΠΑ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες
Ο οργανισμός Advanced Research Projects (DARPA), ο οποίος ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δημοσίευσε μια σύμβαση που αποσκοπεί στην «ανάπτυξη και επίδειξη καινοτόμων συστημάτων στρατιωτικών αποστολών».
Με βάση το σχέδιο του Πενταγώνου, η ανάπτυξη θα δώσει στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «νέες, επαναστατικές ικανότητες για την επίλυση των προβλημάτων μάχης». Ωστόσο, το έργο δεν έχει ως στόχο τόσο τον εκσυγχρονισμό των αμερικανικών οπλικών συστημάτων, αλλά και την πρόκληση δυνητικών αντιπάλων.
«Το Γραφείο Τακτικών Τεχνολογιών επιδιώκει να δημιουργήσει μια κατάσταση ‘αντίστροφης συσχέτισης του κόστους’, στην οποία οι αντίπαλοι των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για να περιορίσουν το αμερικανικό δυναμικό απ 'ό, τι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται για να το δημιουργήσουν» αναφέρει το σχετικό έγγραφο, όπως δημοσιεύει το rt.
Με άλλα λόγια, ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να τρομάξει τις νέες εξελίξεις των ανταγωνιστών του, έτσι ώστε να δαπανoύν όλο και περισσότερα κεφάλαια για την παραγωγή όπλων.

***  ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ...

~  Μια απόφαση που δημιουργεί φόβο στις Ελλαδικές και Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις πήρε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν.
Σήμερα μιλώντας σε εγκαίνια για την καθέλκυση νέας Τουρκικής κορβέτας, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου από την Τουρκία.
Μάλιστα δήλωσε ότι «θα κινηθεί πιο γρήγορα» καθώς η Τουρκία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη στο πεδίο της άμυνας και ότι μέχρι το 2023 η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.
Η Τουρκία είναι μέσα στις 10 χώρες που δημιουργεί μόνη της πολεμικά πλοία, αεροπλάνα, ελικόπτερα, ακόμη και υποβρύχια.
Τέλος, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι όποιος προσπαθήσει να εμποδίσει την ανάπτυξη της Τουρκίας θα τον βρεί... αντιμέτωπο. Απειλές προς τις ΗΠΑ, προς την Ελλάδα; Προς όλους; Κανείς δεν ξέρει, όμως σίγουρα η Ελλάδα μπαίνει σε νέους μπελάδες...

***  Μολών Λαβέ Μεμέτια...
 
~ Μολών Λαβέ Μεμέτια
 Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Η γειτόνισσα Τουρκία έχει τουλάχιστον συνέπεια λόγων και έργων τύπου Καραγκιόζη: "Και τα δικά μου δικά μου, αλλά και τα δικά σου δικά μου" όπως πχ με την κατοχή της Κύπρου προκειμένου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζουν ειρηνικά με ... μισά -μισά (;).
Παράλληλα ξεδιπλώνουν απλόχερα τον ... τραχανά των ανθρωπιστικών τους συναισθημάτων, καθώς και των αρπακτικών τους απαιτήσεων: Μιλούν για πλούτο /κοιτάσματα που ανήκουν στην ανθρωπότητα και, συνεπώς, όποιοι τα έχουν (δηλ.εμείς) θα πρέπει - βάσει ανθρωπισμού, παγκοσμιοποίησης, αλληλεγγύης, γειτονίας, παραδοσιακών δεσμών αλήστου μνήμης "φιλίας" εκατονταετιών - να τα μοιραστούν μαζί τους!...
Κουτοπονηριές, καραγκιοζιλίκια, μπουνταλοσύνη ή καλοστημένο παιχνιδάκι που ξέρουν εδώ και αιώνες να παίζουν με επιτυχία;
Το έχω ξαναγράψει (και επιχειρηματολογήσει με συγκεκριμένα στοιχεία) ότι η Τουρκία είναι  ε χ θ ρ ι κ ή  μας  χ ώ ρ α.
Οι εκάστοτε, δυστυχώς και διαχρονικώς , ηγεσίες  της  δεν εννοούν να εκσυγχρονιστούν, να εκπολιτιστούν, να δημοκρατικοποιηθούν, να σεβαστούν τους κανόνες δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η πολυθρύλητη, περιλάλητη, πολυπροβεβλημένη ένωσή της με την Ε.Ε, εκτός από ασύμβατη, είναι και ανεπιθύμητη.Όχι μόνον για τις Ευρωπαϊκές  χώρες , αλλά κυρίως από την ίδια την Τουρκία.
Έχω κατ' επανάληψη τονίσει πως είναι επικίνδυνη αφέλεια, η επίκληση της μη υποδοχής /ένταξης της στην Ε.Ε , ως απειλής,  προκειμένου να την συνετίσουν.
Ούτε η ίδια θέλει και γνωρίζει ότι δεν το μπορεί.
Θα το θέσω και διαφορετικά: Θα το ήθελε υπό μία προϋπόθεση: Να επισυμβεί αυτό με τους ... δικούς της όρους. Να θέσει αυτή τους κανόνες του παιχνιδιού.
Οι αδιαφιλονίκητες ιδέες μεγαλείου - ιδίως του σύγχρονου Σουλτανίσκου / Προέδρου της - των ηγετών της δίνουν έναν αέρα υπεροχής, αυτοκρατορικό έναντι των Ευρωπαίων οι οποίοι είναι ... υποδεέστεροι και την έχουν ... ανάγκη!
Βέβαια η παράνοια την οποία εμφανίζουν οι απέναντι ιθύνοντες έχει και κάποια .... ερείσματα, τα οποία - διαχρονικά - τους προσφέρουν οι οσφυοκάμπτες δυτικοί συμφεροντολόγοι (μεγάλη αγορά γαρ) σε βαθμό εξευτελιστικό.
Οι Τούρκοι μονίμως συνδιαλέγονται απειλώντας, εκβιάζοντας, αρπάζοντας.
Παράλληλα - και παραδοσιακά - ο χαμαιλεοντισμός, ο ψευτολεονταρισμός  και βασικά, ο καιροσκοπισμός των "φίλων και συμμάχων " είναι δεδομένος, δοκιμασμένος, αναλλοίωτος.                              
Τρόπος ζωής και συμπεριφοράς.
Για αυτό και ποτέ εμείς δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε συναισθηματικά, να εφησυχάζουμε.
 ΥΓ Τα "καρτάσια"- θρασίμια δεν σέβονται τίποτα (εθνικές εορτές, κηδείες πεσόντων, επισκέψεις επίσημες, δικών τους ή δικών μας ) και συνεχίζουν τις παραβάσεις και παραβιάσεις προκλητικά και ανερυθρίαστα. Κάποιοι ημέτεροι νεφελοβάτες πιστεύουν (στην μονομερή;) οικοδόμηση Ελληνοτουρκικής  φιλίας (!).
      Η Ελλάδα οφείλει να είναι άκαμπτη, ανυποχώρητη, ισχυρή. Να τους αντιμετωπίζει πάντοτε με ένα: "Μολών λαβέ μεμέτια".

*** ΔΗΛΙΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ἤ ὁ διπλασιασμός τοῦ κύβου...

~  ΔΗΛΙΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ἤ ὁ διπλασιασμός τοῦ κύβου
 Γράφει ο Νίκος Στεργίου
 Το πρόβλημα αὐτό άπασχόλησε τούς μαθηματικούς μέχρι καί τόν 19ο αιώνα καί τελικά κατατάχθηκε στά ἄλυτα προβλήματα μαζί μέ τό πρόβλημα τοῦ τετραγωνισμοῦ τοῦ κύκλου καί τό πρόβλημα τῆς τριχοτομήσεως τῆς γωνίας.
 Οἱ λύσεις πού δόθηκαν στό πρόβλημα, κατά τήν ἑλληνική ἀρχαιότητα, σώθηκαν και ἔφθάσαν σε μᾶς ἀπό τόν σχολιαστή τῶν ἔργων τοῦ Ἀρχιμήδους Ευτόκιο (6 αι. μ.χ). Αυτός σχολιάζοντας ἀνάλογο πρόβλημα τοῦ Ἀρχιμήδη καί τήν μέθοδο πού αὐτός χρησιμοποίησε γιά νά τό λύσει, δίνει ὅλες τίς λύσεις παρεμβολής πού τοῦ ἦταν τότε γνωστές ἀπό παλαιότερες συγγραφές. Οἵ λύσεις πού δίνει εἶναι 12 καί ἡ ἀρχαιότερη εῖναι τοῦ Ἀρχύτα. Οἱ κυριότερες ἀπό τίς γνωστές λύσεις εἶναι τοῦ:
·        Ἱπποκράτους τοῦ Χίου (470-400 π.Χ.)
·        Ἀρχύτα τοῦ Ταραντίνου (428-365 π.Χ.)
·        Πλάτωνος (427-347 π.Χ.)
·        Μέναιχμου (375- π.Χ.)
·        Ἀρχιμήδους (287-212 π.Χ.)
·        Ἐρατοσθένους (276-194 π.Χ.)
·        Ἀπολλωνίου (265-170 π.Χ.)
·        Νικομήδους (περίπου 200 π.Χ.)
·        Ἥρωνος τοῦ Αλεξανδρινοῦ (μεταξύ 1ου καί 2ου αἰ. μ.Χ.)
·        Διοκλέους (1ος αἰ. π.Χ.)
·        Πάππου τοῦ Αλεξανδρινοῦ (3ος αί. μ.Χ.)
 Κατά μία ἐκδοχή ο Βασιλιάς τῆς Κρήτης Μίνως εἶχε διατάξει νά κατασκευασθεῖ γιά τόν ὑιόν του Γλαῦκο, τάφος κυβικῆς μορφῆς, ὅταν ὅμως τόν εἶδε νά κατασκευάζεται, ἔκρινε ὁτι ἦταν πολύ μικρός γιά ἕναν βασιλέα καί διέταξε νά διπλασιαστεῖ διατηρώντας τό κυβικό του σχῆμα.
  Κατά ἄλλη ἐκδοχή χρησμός ἀπό τό μαντεῖο τοῦ Δηλίου Ἀπόλλωνος ἐπέβαλε στούς Δηλίους νά διπλασιάσουν τόν κυβικό βωμό τοῦ Ἀπόλλωνος, γιά νά ἀπαλλαγοῦν ἀπό τόν λοιμό πού μάστιζε τό νησί τῆς Δήλου.
 Παράδειγμα:
 1.     Ἔστω ὅ,τι ἔχουμε ἕναν κύβο μέ ἀκμή α = 5 μέτρα.
2.     Ὁ ὄγκος αὐτού τοῦ κύβου θά εἶναι α3 = 5 Χ  5 Χ  5  =  125 κυβικά μέτρα.
3.     Θέλουμε τώρα νά κατασκευάσουμε ἕναν κύβο μέ διπλάσιο ὄγκο,  δηλαδή 2 Χ (α3) = 250 κυβικά μέτρα.
4.     Αὐτό ἀπό καθαρά μαθηματική ἄποψη εἶναι ἀδύνατο, διότι ἡ ἀκμή τοῦ διπλασίου κύβου, δηλαδή ἡ κυβική ρίζα τοῦ 250 εἶναι ἕνας ἀριθμός μέ ἄπειρα δεκαδικά ψηφία.
5.     Στήν προκειμένη περίπτωση ἡ κυβική ρίζα  εῖναι περίπου ὁ ἀριθμός 6,299605249 πού μᾶς δίνει ἕνα κύβο μέ τόν ζητούμενο ὄγκο κατά προσέγγιση δισεκατομμυριοστοῦ.
6.     Πρακτικά βέβαια ἡ διαφορά αὐτή ἔχει μηδαμινή σημασία, ἀλλά μαθηματικά εῖναι αδύνατη ἡ ἐπίλυση τοῦ προβλήματος μέ τόν κανόνα καί τόν διαβήτη καί ἐπομένως καί ἡ κατασκευή τοῦ κύβου.
 Η λύση τοῦ Ἐρατοσθένους (276 – 194 π.Χ.)
γιά τό ΔΗΛΙΟΝ  ΠΡΟΒΛΗΜΑ
 Ἡ λύση αύτή ὑλοποιεῖται μέ τήν κατασκευή ὀργάνου πού ὀνομάζεται «μεσολάβιον» καί τό οποῖο ἐπιτυγχάνει τήν κατασκευή τῶν ἐνδιαμέσων χ και ψ, ὅπως προέβλεπε ἡ ἀνάλυσις τοῦ Ἱπποκράτους τοῦ Χίου.
 Ὅπως ἀναφέρει ὅ Ευτόκιος, τήν λύση αὐτή ὑπέβαλε ὁ Ἐρατοσθένης στόν Πτολεμαῖο, σέ μία ἐπιστολή στήν ὁποῖα ἀναφέρεται τό ἱστορικό τοῦ προβλήματος καί ἑνός ὑποδείγματος τοῦ μεσολάβου, ἐνῶ ἄλλο λίθινο ὁμοίωμά
του ἀφιέρωσε στόν ναό τοῦ Φαραώ Πτολεμαίου.
 Ὁ μεσολάβος ἀποτελείται ἀπό ἕνα ὀρθογώνιο πλαίσιο τοῦ  ὀποίου ἡ ἄνω καί ἡ κάτω πλευρά ἔχουν αυλάκια ἐντός τῶν ὁποίων δύνανται νά κινοῦνται τρία ίσα ορθογώνια τρίγωνα.
 Μέ διαδοχικές μετακινήσεις τῶν κινητῶν τριγώνων βρίσκουμε τά ἐνδιάμεσα σημεῖα Β καί Γ καθιστώντας τα συνευθειακά με τα Δ και Α, λαμβάνοντας ὡς ἀρχή το τμῆμα α καί μέ τό Θεώρημα τοῦ Θαλῆ προσδιορίζουμε τό τμῆμα χ ἀπό τήν γνωστή ἀνάλυση τοῦ προβλήματος ἀπό τόν Ἱπποκράτη τόν Χίο.
 Ἀπόδειξις
  Προεκτείνωμεν τήν ΑΔ μέχρις ὅτου αὔτη συνάντηση τήν προέκτασιν τῆς ΕΘ εἰς τι σημείον Κ. Ἔνεκα τῶν παραλλήλων ΒΖ, ΓΗ λαμβάνομεν:
 ΑΚ : ΚΒ  = ΕΚ : ΚΖ
 Ἕνεκα τῶν παραλλήλων ΑΖ, ΒΗ λαμβάνομεν: ΑΚ:ΚΒ = ΖΚ:ΚΗ
 Ἄρα προκύπτει: ΑΚ:ΚΒ = ΕΚ:ΚΖ = ΖΚ:ΚΗ (1)
 Ένεκα τον παραλλήλων ΒΖ, ΓΗ λαμβόνομεν: ΒΚ:ΚΓ = ΖΚ:ΚΗ
 Ένεκα των παραλλήλων ΒΗ, ΓΘ λαμθάνομεν: ΒΚ:ΚΓ = ΗΚ:ΚΘ
 Συνεπῶς: ΒΚ : ΚΓ = ΖΚ:ΚΗ = ΗΚ:ΚΘ (2)
 Ἐκ τῆς (1) προκύπτει: ΕΚ:ΚΖ = ΖΚ:ΚΗ καί
 ἐκ τῆς (2) λαμβάνωμεν: ΖΚ:ΚΗ = ΗΚ: ΚΘ
 Ἀπό τίς δύο ανωτέρω προκύπτει: ΕΚ:ΚΖ = ΖΚ: ΚΗ - ΗΚ:ΚΘ. (3)
 Ἐπειδή ΕΚ:ΚΖ = ΑΕ:ΒΖ καί ΖΚ:ΚΗ = ΒΖ:ΓΗ - ΗΚ:ΚΘ = ΓΗ:ΔΘ.
 Δι’ ἀντικαταστάσεως εἰς τήν (1) λαμβάνωμεν:
 ΑΒ:ΒΖ = ΒΖ : ΓΗ = ΓΗ: ΔΘ
 Ἤτοι αἱ ζητούμεναι δύο μέσαι ἀνάλογοι εἶναι αἱ ΒΖ, ΓΗ.
 Εάν καλέσωμεν:
 ΑΕ = β = 2α, ΒΖ = y, ΓΗ= x, Δθ = α, ἔχομεν την ζητούμενην σχέσιν x = (2)1/3 , κατά την αναγωγήν του Ιπποκράτους του Χίου.
 Ἐλπίζω τά μαθηματικά νά μήν σᾶς κούρασαν, πλέον τοῦ δέοντος, πλήν ὅμως κρίθηκαν ἀπαραίτητα γιά τήν πληρότητα τοῦ κειμένου.
 Τελικῶς, γιά τήν ἱστορία, αναφέρουμε ὅ,τι ἡ φράσις «Δήλιον Πρόβλημα» κατέστη συνώνυμον τοῦ ἀλύτου (δυσεπιλύτου κατ’ ἄλλους) προβλήματος.
Κατά τήν προσωπική μου ἄποψιν, ἔχουμε ἕνα ἐπιπλέον τεκμήριο γιά τήν καταγωγή τῆς ἀναλυτικῆς γεωμετρίας.
 Ἀεί ὁ Θεός Γεωμετρεῖ
 Πηγές:
1.     Ἐθνικό καί Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Ἀθηνων - Σχολή Θετικῶν Ἐπιστημῶν - Τμήμα Μαθηματικῶν: Διπλωματική ἐργασία τοῦ κυρίου Χρυσανθακόπουλου.
2.     http://epistito.blogspot.com/2007/11/mesolavos-can-double-cube-by.html
3.     http://www.freesymbolforum.com/index.php?topic=928.0
http://www.freewebtown.com/gr_math/mathimatikoi/eratosthenes_of_cyrene/eratosthenis_stamati.pdf

***  ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΗΓΕΤΕΣ...

~  ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΗΓΕΤΕΣ
  Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
 Την απάντηση ίσως τη δόση η εγκυμονούσα ιστορία, η οποία αμήχανη και βουβή παρακολούθησε, εν χορδαίς και οργάνοις, τούτη την αδιανόητη δήλωση της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την οποία έκανε από χειρογράφου ενώπιον του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντάς του την απόφασή της, για την εκλογή του στον Προεδρικό θώκο. Να, λοιπόν, η εθνομειοδοτική προσφώνηση της Προέδρου της Βουλής:
«Αναλαμβάνετε κ. Πρόεδρε, την Προεδρία της Δημοκρατίας για μια πενταετία, όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις:
Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφαλείας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμαστεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης». (βλ. το κείμενο αυτό στην «Καθημερινή» της 13-2-2005, σελ. 24).
Αυτή η ανατριχιαστική πολιτική γραμμή της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων (!), η οποία εκπροσωπούσε το σύνολο των τριακοσίων βουλευτών, αφού πέρασε και στα επίσημα πρακτικά της, και έγινε παρισταμένων όλων των εκπροσώπων των βουλευτών των κομμάτων της Βουλής, αποτελεί κορυφαία εκτροπή από το Σύνταγμα και το Πολίτευμα (την αδιανόητη αυτή δήλωση και την απαράδεκτη στάση των τριακοσίων βουλευτών καυτηρίασα τότε στο έργο μου – ημερολόγιο: «Το χρονικό της εθνικής μειοδοσίας του ονόματος της Μακεδονίας» Αθήνα, 2005 σελ. 477).
Η πιο πάνω στάση και συμπεριφορά των τριακοσίων βουλευτών σημαίνει ενεργό αποδοχή του ακρωτηριασμού όχι μόνο των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ελλήνων, αλλά και αυτών τούτων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, τα οποία συνδέονται με τον εθνικό χώρο.
Πρόκειται για αδιανόητη συμπεριφορά η οποία στην Αθηναϊκή Δημοκρατία θα επέσυρε την ποινή του θανάτου. Οι Αθηναίοι της κλασικής αρχαιότητας δεν έπαιζαν ούτε με τους θεσμούς ούτε με την πατρίδα, την οποία είχαν ως κορωνίδα της ζωής τους και αυτό το κατοχύρωναν και στον όρκο τους, τον οποίο είχε συντάξει ο Σόλων. Ο όρκος αυτός, στον οποίο έδιναν οι νέοι των Αθηνών στον Ναό της Αγραύλου, άρχιζε ως εξής:
«Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά, ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχήσω. Αμυνώ δε και υπέρ των ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών, την πατρίδα δε, ουκ ελλάσω παραδόσω, πλείω δε και αρείω όσης αν παραδέξωμαι …»
Δυστυχώς οι μεταπολιτευτικοί κυβερνήτες των Αθηνών, μαζί με τη δεύτερη έκδοση της δικτατορίας του 1974, έκαναν ό,τι μπορούσαν με πράξεις και παραλείψεις να παραδώσουν ελάσσονα την Ελλάδα: Κύπρος – Ίμια – Ιστορία – γλώσσα – φρόνημα και Αιγαίο αποτελούν τους αψευδείς μάρτυρες της εθνικής αυτής τραγωδίας, η οποία παίζεται μπροστά σ’ ένα αποχαυνωμένο λαό.
Ως προς το τελευταίο, το Αιγαίο, αρκούμαι να σημειώσω την εθνομειοδοτική συμφωνία της Μαδρίτης, του Ιουλίου του 1997 με την οποία αναγνωρίστηκαν ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Ελληνικό Αιγαίο. (Για την ανθελληνική αυτή συμφωνία βλ. Το έργο μου: «Το χρονικό της εθνικής μειοδοσίας του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια», Αθήνα 2005, σελ. 297 επ.).
Αυτός ο «αθώος» όρος, ζωτικά συμφέροντα και ζωτικός χώρος, ισοδυναμεί τελικά με την εκχώρηση ελληνικών δικαιωμάτων στην Τουρκία για την ικανοποίηση δικών της αναγκών, αφού κατά τις αντιλήψεις της γεωπολιτικής επιστήμης:
«Ζωτικός χώρος νοείται το δικαίωμα ενός Έθνους όπως αποκτήσει χώρον καλύπτοντα τας ανάγκας του πληθυσμού του. Η άποψις περί του δικαιώματος επεκτάσεως εκαλλιεργήθη ιδιαιτέρως εν Γερμανία, όπου κατεβλήθη προσπάθεια να εδραιωθεί η αντίληψις περί της ανάγκης εξαφανίσεως των μικρών κρατών, όπως διασφαλιστεί η επιβίωσις των μεγάλων … το αξίωμα τούτο αποτέλεσε την βάσιν της εξωτερικής πολιτικής του Χίτλερ, ο οποίος σαφώς διεκήρυξεν ότι «το έδαφος είναι ο σκοπός της εξωτερικής μας πολιτικής. Η έννοια του ζωτικού χώρου … υπέστη σημαντικήν διερεύνησιν εις χείρας της Σοβιετικής Εν΄λωσεως, πλουτισθείσα και με αντιλήψεις στρατηγικάς. Ούτως η Σοβιετική Ένωσις κατέλυσε την ανεξαρτησίαν των τριών Βαλτικών Κρατών: Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, επεκτείνουσα τον ζωτικόν χώρον εις την Βαλτικήν» (βλ. Π. Σταματιάδη: «Πόλεμος και Ειρήνη», 1964, σελ. 53).
Στην ουσία, λοιπόν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ικανοποίησε τις ιμπεριαλιστικές αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, χωρίς τιμωρία των υπευθύνων! Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. τις αποδέχεται και τις αυγατίζει. Κι αυτή χωρίς τιμωρία! Αντίθετα, ζητοκραυγάζεται από εκατομμύρια ψηφοφόρους που χορεύουν στις πλατείες ως μαϊμούδες για την νίκη του κόμματος!!!
Ποτέ στη σύγχρονη Ελλάδα δεν υπήρξε τόσο απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος και τόσο έκδηλη αποδοχή της εθνομειοδοσίας, απ’ όλους εκείνους που τάχθηκαν να υπερασπίσουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων. Με τη Νέα αυτή «δημοκρατική» Τάξη πραγμάτων καταργήθηκαν όλες εκείνες οι διατάξεις που καταγράφονται στο άρθρο 4 του Συντάγματος για τα «ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα», στο άρθρο 6 για την απαγόρευση της σύλληψης κ.τ.λ
Όμως, επειδή ο λόγος περί του Συντάγματος και της αφάντου δημοκρατίας ας αναζητήσουμε τις σχετικές διατάξεις του που ορίζουν την ορκοδοσία των πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων.
Έτσι, στο άρθρο 33 καταγράφεται το περιεχόμενο του όρκου του Προέδρου της Δημοκρατίας που λέει: «Ορκίζομαι … να φυλάσσω το Σύνταγμα και του Νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Ελληνικού Λαού».
Προχωρώντας συναντάμε το άρθρο 59 το οποίο προβλέπει τον όρκο των βουλευτών. Διαβάζουμε: «Ορκίζομαι … να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους Νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»
Πρόκειται για ένα πελώριο ψεύδος αφού οι βουλευτές λειτουργούν και ψηφίζουν κάτω από το σιδερένιο νόμο της κομματικής πειθαρχίας (βλ. άρθρο μου: «Η πειθαρχία των βουλευτών», στα «Πολιτικά Θέματα», της 24.4.1995).
Είναι προφανές ότι το περιεχόμενο των όρκων δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς προς τα όσα κατετέθησαν πιο πάνω και για ολόκληρο το φάσμα της λειτουργίας του «δημοκρατικού» πολιτεύματος.
Κι όμως: Λαός – Ιστορία και Νέμεσης σιωπούν και αδρανούν, παρά τις ωμές και πολλαπλές παραβιάσεις του Συντάγματος από τους ταγούς και φρουρούς του, ενός Συντάγματος που είναι κι αυτό δικό τους κατασκεύασμα και εξυπηρετεί μόνον τους ίδιους.

***  Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...

~  Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
 Σε τούτο τον τόπο δεν φύεται μόνο η φαιδρά πορτοκαλέα αλλά και ένα πλήθος «προοδευτικών» και … αριστερών κάθε λογής, οι οποίοι, από τις καλοπληρωμένες πολυθρόνες τους, τις οποίες αρκετοί απέκτησαν ελέω «αντιστάσεως» σε διάφορα ευρωπαϊκά καφενεία, εξαπολύουν κατάρες κατά της «δουλοκτητικής» δημοκρατίας της κλασικής αρχαιότητας, την οποία ολοκλήρωσε η ιδιοφυής μεταρρύθμιση του Κλεισθένη του Αθηναίου το 508 π.Χ. Του πολιτικού που, βασιζόμενος στο δημοτικό σύστημα της Αττικής, έδωσε στην ανθρωπότητα το πρώτο δημοκρατικό της πολίτευμα και άνοιξε το δρόμο για την δημιουργία του σύγχρονου κράτους (βλ. Α. Αντωνακοπούλου: «Η συνεισφορά της πολιτικής μεταρρυθμίσεως του Κλεισθένη του Αθηναίου στον σχηματισμό του Κράτους», εκδ. «Γκοβοστής», Αθήνα, 1976).
Πρόκειται για μια πολιτική μεταρρύθμιση την οποία ο Φ. Ένγκελς χαρακτήρισε ως «επαναστάτη, που ανέτρεψε οριστικά την αριστοκρατία» (βλ. «Η καταγωγή της οικογενείας» κ.τ.λ. σελ. 239, από την έκδοση που αναφέρεται πιο πάνω). Το κλεισθένειο πολίτευμα αποτέλεσε το πρότυπο για όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κοινοβουλευτικά πολιτεύματα της Δύσεως, όπως γράφει ο διάσημος Αμερικανός ανθρωπολόγος L. Morgan στο πολύκροτο έργο του το οποίο εκδόθηκε το 1877 στη νέα Υόρκη και έχει τίτλο: «Αρχαία Κοινωνία» (επανέκδοση «Αναγνωστίδη» Αθήνα χ.χ.). Στο έργο αυτό διαβάζουμε:
«Ο Κλεισθένης πήγε στο βάθος του ζητήματος και τοποθέτησε το Αθηναϊκό πολιτικό σύστημα πάνω στη βάση στην οποία παρέμεινε, για να ολοκληρώσει την ανεξάρτητη ύπαρξη της πολιτείας. Οι κάτοικοι του δήμου ήταν ένα οργανωμένο πολιτικό σώμα με εξουσίες τοπικής αυτοδιοικήσεως, όπως η σύγχρονη Αμερικανική κοινοτική περιφερειακή διοίκηση. Αυτό είναι το ζωτικό και το πιο σημαντικό γνώρισμα του συστήματος, που αποκαλύπτει το δημοκρατικό χαρακτήρα του. Η κυβέρνηση ήταν στα χέρια του λαού».
Στη συνέχεια ο συγγραφέας, αφού απαριθμεί τις εξουσίες που είχε ο λαός, συνεχίζει: «Τέτοια ήταν η νέα μονάδα στην Αθηναϊκή πολιτική κοινωνία: Ένα άμεσο πρότυπο για ένα ελεύθερο κράτος και ένα θαύμα σοφίας και γνώσης. … Μπορεί να μας φαίνεται ένα απλό θέμα αλλά δραστηριοποιούσε τις ικανότητες των Αθηναίων στα κατάβαθα της ψυχής τους … ήταν μία έμπνευση της ιδιοφυΐας του Κλεισθένη, που στέκει σαν το αριστούργημα μιας αριστούχου διανοίας. Στη νέα πολιτική κοινωνία, πραγματοποιούσαν αυτή την πλήρη δημοκρατία…».
Συνεχίζοντας τον ύμνο στο δημοκρατικό αυτό πολίτευμα, γράφει ο L. Morgan και τούτα: «Η Αθήνα υψώθηκε γοργά από άποψη επιρροής και υπεροχής, κάτω από το νέο πολιτικό σύστημα. Αυτή η ανάπτυξη της μεγαλοφυΐας και του πνεύματος, που ανύψωσε τους Αθηναίους στην πιο υψηλή κορυφή ανάμεσα στα ιστορικά έθνη της ανθρωπότητας, έγινε κάτω από την ώθηση των δημοκρατικών θεσμών …»
Καταλήγω με τούτη την παγκοσμίου σημασίας γνώμη του L. Morgan:
«Ο Κλεισθένης πρέπει να θεωρηθεί ως ο πρώτος απ’ τους Αθηναίους νομοθέτες, ο ιδρυτής του δευτέρου μεγάλου σχεδίου διακυβέρνησης, κάτω από το οποίο οργανώθηκαν τα σύγχρονα πολιτισμένα έθνη» (βλ. οπ.π 267-290 όπου το κεφάλαιο: «Η ίδρυση της Ελληνικής Πολιτικής Κοινωνίας»).
Για την Αθηναϊκή Δημοκρατία η Γαλλίδα καθηγήτρια της Ελληνικής ιστορίας Κ. Μοσσέ παραθέτει τούτο το παράθεμα από τον Ηρόδοτο: «Ο Κλεισθένης καθιέρωσε τις φυλές και το δημοκρατικό πολίτευμα στην Αθήνα», ενώ η ίδια χαρακτηρίζει τον Κλεισθένη «μεγάλο άνδρα του Αθηναϊκού Κράτους, … ο οποίος ίδρυσε το Κράτος – Έθνος σε νέες βάσεις» (βλ. το έργο της «Οι τύραννοι στην Αρχαία Ελλάδα», εκδ. «Άστυ», Αθήναι 1989, σελ. 82 και 84).
Ο Γάλλος ιστορικός Α. Croiset, αναφερόμενος στην μεταρρύθμιση του Κλεισθένη το συγκρίνει με το «ανάλογο έργο της Γαλλικής Επανάστασης» (βλ. «Η Αθηναϊκή Δημοκρατία», σελ. 57).
Ο δικός μας καθηγητής της πολιτικής επιστήμης και ακαδημαϊκός Γ. Βλάχος, με τόσες επιστημονικές έρευνες και μελέτες, αναφερόμενος στο Κλεισθένειο δημιούργημα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, γράφει:
«Ο Κλεισθένης με τους συντρόφους του κατέλυσαν την τυραννία και εγκατέστησαν την άμεση ή ριζοσπαστική δημοκρατία ως πάγιο πολίτευμα των Αθηνών … το οποίο διετήρησεν (ως το τέλος του 322 π.Χ. οπότε κατελύθη από τους Μακεδόνες) ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του στοιχεία, θεσμούς ή αρχές, που αποτελούν ως σήμερα την ανεκτίμητη κληρονομιά που μας παρέδωσε» (βλ. «Η ιδέα του ελεύθερου ανθρώπου στη δημοκρατία των Αθηναίων – η μαρτυρία του Δημοσθένους», εκδ. «Α. Σάκκουλα» Αθήνα, 1992, σελ. 15).
Ανάμεσα σ’ αυτές τις αρχές που κληροδότησε στην ανθρωπότητα η Αθηναϊκή Δημοκρατία είναι η ισονομία και ισοπολιτεία, όρους τους οποίους χρησιμοποιούν οι νομοθέτες των Αθηνών, οι οποίοι «αποφεύγουν εσκεμμένως τον όρο ισότητα». Ο ίδιος σημειώνει ότι στο πολίτευμα αυτό καλλιεργήθηκε η ιδέα «του Δικαίου και της Πολιτικής σε μία από τις πιο σπάνιες αναλαμπές της ανθρώπινης ιστορίας» και ότι «θα προβάλλεται ως ένα φωτεινό πρότυπο» (βλ. οπ.π. σελ 10 και 11)
Συνεχίζω με τον ίδιο που παραθέτει ότι: «Η Αθηναϊκή Δημοκρατία υπήρξε το πολίτευμα εκείνο, το πρωτοπόρο παγκοσμίως στην εποχή του, που έδειξε έμπρακτο σεβασμό στον άνθρωπο και στο πρόσωπο ακόμη των δούλων», όπως σημειώνει στον πρόλογο της πιο πάνω έξοχης πραγματείας του (σελ. 137).
Ολόκληρη η Αρχαιότητα με το πολίτευμα των Αθηνών, συνεχίζει ο ίδιος: «Δείχνει οπωσδήποτε ότι ο ανθρωπισμός διάχυτος σε όλους τους τομείς του δημοσίου και του ιδιωτικού βίου των Αθηναίων, είναι αρκετά ώριμος, ώστε να προετοιμάζει πολιτικά κινήματα και ιδεολογικές ανακατατάξεις που υπερβαίνουν τα όρια του πολιτισμού των Πόλεων και προετοιμάζουν ένα γενικότερο αναπροσανατολισμό της ιστορίας της ανθρωπότητας».
Τα λόγια αυτά ενός Βλάχου υπερβαίνουν τα μίζερα πλαίσια των δήθεν προοδευτικών, οι οποίοι αποπειρώνται να ακινητοποιήσουν την Ιστορία και να την καθηλώσουν στη … δουλοκτητική κοινωνία της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αναιρώντας την παγκόσμια προσφορά της σ’ όλους τους τομείς του ανθρωπίνου πνεύματος, της τέχνης, του πολιτισμού, της φιλοσοφίας και της πολιτικής. Χαμένος κόπος.
Όμως σ’ αυτό το σημείο είναι σκόπιμο και χρήσιμο να σημειωθούν, εντελώς ενδεικτικά, και τούτες οι απόψεις του Γάλλου ιστορικού Α. Croiset, οποίος στην ομότιτλη μονογραφία του γράφει:
«Η λέξη δημοκρατία είναι ελληνική, όπως και το πολίτευμα που σημαίνει. Στην Ελλάδα γεννήθηκε ο Δημοκρατία κι εκεί αναπτύχθηκε ελεύθερα και τέλεια … Η Ελλάδα … παρουσίασε στον κόσμο μία ολοκληρωμένη εικόνα της δημοκρατίας, ένα υποδειγματικό τύπο … όπου σφύζει η ζωή … αυτή η πολιτική εξέλιξη μας είναι γνωστή, ιδιαίτερα από την Αθήνα … η οποία πέρασε σε πλήρη άνθιση του δημοκρατικού καθεστώτος … το Αθηναϊκό πολίτευμα είναι δημοκρατικό ως τα άκρα, ως την παραδοξολογία … υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες δημιουργίες του Ελληνικού πνεύματος»
Και καταλήγοντας υπογραμμίζει:
«Η ανθρωπότητα δεν γνώρισε ποτέ περίοδο όπου μία πολιτική ομάδα να υπήρξε πιο αληθινά πολιτισμένη με όλη τη σημασία της λέξης και να άφησε για το μέλλον μία πλουσιότατη σε έργα και σε ιδέες κληρονομιά. Ο απολογισμός είναι ασφαλώς περίλαμπρος: γιατί ποιο μπορεί να είναι στην ουσία, το ιδανικό αντικείμενο της ζωής ενός λαού παρά να τοποθετεί στην πρώτη σειρά, ανάμεσα σ’ εκείνους που τα παραδείγματά τους συνιστούν το υφάδι για την εξέλιξη του ανθρωπίνου πολιτισμού;», (βλ. «Η Αθηναϊκή Δημοκρατία», εκδ. «Μορφές», Αθήνα χ.χ. (μετάφραση Α. Πάγκαλος), σελ. 9, 27, 67, 195 – 196).
Τέλος ένας άλλος ξένος ερευνητής, ο καθηγητής της πολιτικής επιστήμης στη Γερμανία, ο Μ. Schmidt, στην ογκώδη και σπουδαία εργασία του: «Θεωρίες της Δημοκρατίας», (Αθήνα, 2004, σελ. 39), γράφει συμπεραίνοντας:
«Η καρδιά του θέματος, η δημοκρατία στο κράτος των Αθηναίων είναι το πολίτευμα όπου εφαρμόζεται η αρχή της μαζικής ισότητας, της ελευθερίας και της κυριαρχίας του δήμου στη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία. Ο ισχυρός δήμος (λαός), η δυνάμει απεριόριστη κυριαρχία όσων έχουν δικαίωμα ψήφου, ουσιαστικά δηλαδή των φτωχών και των λιγότερο ευκατάστατων, σύμφωνα με την αριστοτελική θεωρία, είναι το εξέχον χαρακτηριστικό της αθηναϊκής δημοκρατίας από τον 5ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ.»
Συνεχίζοντας, συγκρίνοντας και αναλύοντας τα λειτουργικά της στοιχεία, αποφαίνεται: «Παρ’ όλα αυτά η αρχαία ελληνική δημοκρατία έχει να προσφέρει πολλά στις σύγχρονες συνταγματικές δημοκρατίες. Είναι ιστορικά η πρώτη μορφή δημοκρατικής οργάνωσης, έστω και με πολλές συμβάσεις» (οπ. π σελ.62).
Μιας και ο λόγος για τον σπουδαίο Κλεισθένη είναι σκόπιμο να γίνει αναφορά και σ’ έναν άλλον εκλεκτό δημόσιο άνδρα, τον μακρινό συγγενή του, τον Περικλή (495 – 429 π.Χ).
Αυτή τη σπουδαία και πολυτάλαντη ηγετική πολιτική φυσιογνωμία τη σκιαγραφεί ο Γερμανός ιστορικός G. Glotz γράφοντας: «Πέρα από την ιδιοφυή νόησή του, συγκέντρωνε ρητορική δεινότητα, κύρος και δεξιοτεχνία, προσόντα που του επέτρεψαν να υπηρετήσει το λαό κυριαρχώντας πάνω του», ενώ σε άλλο σημείο, επικαλούμενος την γνώμη του Αναξαγόρα (500 – 428 π.Χ) – του φιλοσόφου που υπήρξε δάσκαλος του Περικλή – για τη σπουδαιότητα του νου και τη σημασία του στους κυβερνώντες, καταλήγει λέγοντας: «Η Αθηναϊκή Δημοκρατία, για να ανταποκριθεί στην αποστολή της, υποτάσσεται στην ηθική δικτατορία της μεγαλοφυΐας». (βλ. το έργο του: «Η Ελληνική Πόλις» σελ. 137 και 154).
Ο Μ. Schmidt, γράφει ότι ο Περικλής «εθεωρείτο για αρκετά χρόνια ως αναμφισβήτητος πρώτος άνδρας της Αθήνας και ο πιο σημαντικός πολιτικός ρήτορας της εποχής του. Ήθελε πάντα να επιβάλλει τη γνώμη του έχοντας ή όχι δίκιο. Αυτή η εμμονή του ήταν τόσο μεγάλη και ανυποχώρητη ώστε ένας πολιτικός του αντίπαλος έλεγε: Αν τον ρίξω στο έδαφος θα αρνηθεί ότι έπεσε. Θέλει πάντα να έχει δικιο και θα έπειθε ακόμη και αυτούς που είδαν την πτώση του». (βλ. όπ.π. σελ. 57).
Ίσως για τον λόγο αυτό - και με αρκετή δόση υπερβολής- ο Θουκυδίδης να φθάσει στην διατύπωση της άποψης ότι: «Οι Αθηναίοι μολονότι κατ’ όνομα δημοκρατία εκυβερνώντο πραγματικώς από τον πρώτο πολίτη, δηλαδή τον Περικλή, γιατί «Έχων μεγάλην επιρροήν πηγάζουσαν από την προς αυτόν κοινήν εκτίμησιν και την προσωπικήν του ικανότητα, και προφανώς αναδειχθείς εις ύψιστον βαθμόν ανώτερος χρημάτων, συνεκράτει τον λαόν, μολονότι σεβόμενος τας ελευθερίας του, και αυτός μάλλον ωδήγει αυτόν παρα ωδηγείτο από αυτόν. Καθ’ όσον μη επιδιώκων ν’ αποκτήση επιρροή δι’ αθεμίτων μέσων, δεν ωμίλει προς καλακείαν, αλλά στηριζόμενος εις την κοινήν δι’ αυτόν εκτίμησιν, ηδύνατο ν’ αντιταχθή κατά των πολιτών, προκαλών εν ανάγκη και την οργήν των». (βλ. Θουκυδίδου «Ιστορίαι», μεταφ. Ελ. Βενιζέλου, εκδ. «Πολιτικά Θέματα», χ.χ. Αθήνα, σελ. 96).
Με άλλα λόγια, ο Περικλής ήταν ηγέτης με όλη την σημασία του όρου και δεν σερνόταν πίσω από τις λαϊκές μάζες κολακεύοντάς τες και δίνοντάς τες υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται όπως κάνουν όλα ετούτα τα χρόνια οι κοινωνιοκτόνοι και εθνοκτόνοι λαικιστές (βλ. το έργο μου: «Ο Λαϊκισμός στην Ελλάδα», εκδ. «Ergo», Αθήνα, 2002).
Στον γνωστό του Επιτάφιο, που αποτελεί ιστορικό μνημείο πολιτικού λόγου και στον οποίο αναδείκνυε τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του δημοκρατικού πολιτεύματος, έλεγε και τα εξής:
«Και καλείται μεν το πολίτευμά μας Δημοκρατία, λόγω του ότι, η κυβέρνηση του κράτους ευρίσκεται όχι στα χέρια των λίγων, αλλά των πολλών. Αλλά δια μεν των νόμων ασφαλίζεται εις όλους ισότης Δικαιοσύνης, δια δε τα ιδιωτικά συμφέροντα … έκαστος πολίτης προτιμάται στα δημόσια αξιώματα όχι γιατί ανήκει σε ορισμένη τάξη αλλά για την προσωπική του αξίαν … Διατί μόνον εμείς εκείνον που δεν μετέχει στα κοινά της πόλης θεωρούμεν όχι ως φιλήσυχον αλλά άχρηστον πολίτην».
Λόγια σαφή και μεστά, τα οποία αναδύουν δημοκρατία και αναδεικνύουν την υπέροχη κοινωνική και πολιτική ιδιότητα όχι του ανθρώπου αλλά του συμμετέχοντος πολίτη στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.
Λίγο αργότερα θα πει:
«Συγκαλέσαντες οι Αθηναίοι συνέλευσιν του λαού, επροσκάλεσαν όσους θέλουν να εκθέσουν τις γνώμες τους … Και άλλοι πολλοί επροχώρησαν εις το βήμα και μίλησαν τασσόμενοι υπέρ της μίας ή της άλλης γνώμης … Και ο Περικλής, ο υιός του Ξανθίππου προχωρήσας εις το βήμα εσυμβούλευσε τα εξής:
Φθάνοντας στην πολεμική ικανότητα των Πελοποννησίων την αμφισβήτησε γιατί «ούτε κοινήν βουλή έχουν, … ο καθένας επιδιώκει την προαγωγή του ιδικού του συμφέροντος…. Επειδή άλλωστε συνέρχονται κατά μακρά διαλείμματα ολίγον χρόνον διαθέτουν δια την εξέτασιν των κοινών, αλλά το πλείστον καταναλίσκουν εις εξυπηρέτησιν των ιδιαιτέρων των συμφερόντων. Και νομίζει κανείς ότι καμμία βλάβη δεν θα επέλθη εις το κοινίν συμφέρον από την ιδικήν του αμέλεια, αλλά ότι την αμέλειάν του μέλλει ν’ αναπληρώσει η πρόνοια κανενός άλλου, και έτσι η ιδέα αυτή, την οποία πρεσβεύουν όλοι ιδιαιτέρως, γίνεται η αφανής αιτία της καταστροφής όλων. (βλ. Θουκυδίδου, οπ. π. σελ. 67).
Εδώ ο Περικλής αναδεικνύει τις ουσιαστικές διαφορές των δυο πολιτευμάτων (Αθηνών και Σπάρτης) επισημαίνοντας το δημοκρατικό χαρακτήρα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, η οποία λειτουργεί συνεχώς κάτω από την διαρκή λειτουργία της Εκκλησίας του Δήμου, γεγονός το οποίο δεν συμβαίνει με τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι «συνέρχονται κατά μικρά διαλείμματα» να συζητήσουν τα κοινά, τα οποία θέτουν σε υποδεέστερη μοίρα από τα ιδιωτικά, σε αντίθεση με τους Αθηναίους, οι οποίοι δρουν αντίστροφα: Θέτουν το συμφέρον της πατρίδας πάνω από τα προσωπικά τους συμφέροντα.
Η ενσυνείδητη συμμετοχή των Αθηναίων στα δρώμενα της Πόλης, γράφει ο Γ. Βλάχος «είχε ως γνώμονα το κοινό συμφέρον του καθενός και όλων μαζί και είναι προφανές, ότι κάτω απ’ αυτήν την σκοπιά, ο προέχων χαρακτήρας της αθηναϊκής νομοθεσίας είναι, μαζί με το φιλελεύθερο πνεύμα της, ο έντονα κοινωνικός χρωματισμός της» (βλ. «Η ιδέα του ελεύθερου ανθρώπου» κτλ οπ. π. σελ. 107).  

*** Ελιες: Τα οφέλη στην υγεία και στη διατροφή
 ~ του Δημήτρη Γρηγοράκη*: Οι ελιές όχι μόνο δεν αυξάνουν το βάρος αλλά… βελτιώνουν σημαντικά την υγεία μας! Η ελιά είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά στην Ελλάδα.
~   Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Τα ελαιόδεντρα μεταφέρθηκαν στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο από Φοίνικες εμπόρους. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, ταξίδεψαν στη συνέχεια στην Νότια Ευρώπη και έφτασαν σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτό εξηγεί το γιατί οι Έλληνες θεωρούνται οι πρώτοι που καλλιέργησαν ελαιόδεντρα στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη. Μέσα από την ιστορία μας ανακαλύπτουμε ότι η ελιά όχι μόνο αποτελεί σύμβολο ειρήνης, σοφίας, γονιμότητας, ευημερίας, δόξας αλλά μας προσφέρει προστασία, έμπνευση και τροφή.
Η ελιά στη διατροφή μας
Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ σημαντικός για τη μεσογειακή διατροφή, τόσο ως εδώδιμος όσο και επειδή από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι σημαντική πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη Ε επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών. Τα μονοακόρεστα λιπαρά σε συνδυασμό με τις τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) που περιέχονται στις ελιές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προσφέροντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο. Οι ελιές επίσης περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία βοηθά τον οργανισμό στην ανάπτυξη-αναπαραγωγή, έχει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε συμβάλλει στην υγεία του δέρματος.
Ταυτόχρονα, περιέχουν ποσότητες βιταμινών Β1, Β6 και Β12, οι οποίες βελτιώνουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και ενισχύουν τον μεταβολισμό. Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στην ελιά (ολευρωπαΐνη και τυροσόλη), ασκούν ευεργετική επίδραση τόσο στην καρδιαγγειακή λειτουργία όσο και στην πρόληψη των νεοπλασιών. Τα ιχνοστοιχεία που διαθέτουν οι ελιές είναι: ο σίδηρος (απαραίτητος για την καλή κατάσταση του αίματος), ο φώσφορος (απαραίτητος για γερά οστά και δόντια) και το κάλιο (απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς).
Οι ελιές στην πραγματικότητα δεν έχουν υψηλή θερμιδική αξία. Οι 10 μικρές ελιές ή 6 μεγάλες περιέχουν περίπου 45-50 θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές είναι ελάχιστες και ταυτόχρονα μπορεί να σκεφτεί κανείς την πολύ σημαντική επίδραση των μονοακόρεστων λιπαρών στη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας και στην αποτελεσματική διαχείριση του μεταβολισμού των απλών υδατανθράκων (γλυκόζη). Εξάλλου, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ελιές αποτελούσαν για πολλά χρόνια το δημοφιλέστερο κολατσιό των αγροτικών πληθυσμών της Μεσογείου, συνοδεύοντας τα λαδερά φαγητά, τις σαλάτες και πολλά ορεκτικά εδέσματα.
Γιατί λοιπόν πρέπει να τρώμε ελιές
Είναι η απόλυτη ελληνική «υπερτροφή» και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να καταναλώνουμε σχεδόν καθημερινά ελιές. Συγκεκριμένα:
– Ρυθμίζουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
– Μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση
– Αποτελούν μια πλούσια πηγή φυτικών ινών
– Αποτελούν μια καταπληκτική λύση για κάποιο ενδιάμεσο γεύμα
– Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Ε
– Παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες
– Μειώνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και για καλοήθεις και κακοήθεις όγκους
– Συμβάλλουν στην πρόληψη της πήξης του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά χρόνια νοσήματα
– Προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων
– Αυξάνουν τη γονιμότητα και τη βελτιώνουν συνολικά το αναπαραγωγικό σύστημα
– Έχουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
– Περιέχουν το ολεϊκό οξύ (μονοακόρεστο λιπαρό), το οποίο είναι εξαιρετικό για την υγεία της καρδιάς
– Περιέχουν θαυμάσια αντιοξειδωτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες. Περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και βελτιώνουν τη μνήμη έως και 25%.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι 10 ελιές πριν από το γεύμα είναι δυνατό να μειώσουν την όρεξη κατά 20%, λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Παράλληλα επιβραδύνουν την πέψη και στέλνουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο. Βοηθούν επίσης το σώμα στην παραγωγή της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στην αύξηση της οξείδωσης (καύσης) του λίπους. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωση ελιών στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής αποτελεί σύμμαχο στην ομορφιά και στην ανθρώπινη υγεία.
* Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΒSc, MSc, PhD, Διδάκτωρ & Επιστ/κος Συνεργάτης Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
 
*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** Ανακοινώνεται από τον Ολυμπιακό ο Εμενίκε   Έκλεισε η μεταγραφή
Ανακοινώνεται από τον Ολυμπιακό ο Εμενίκε
~  Tη μεταγραφή του Εμάνουελ Εμενίκε πρόκειται ν' ανακοινώσει σήμερα, Δευτέρα, ο Ολυμπιακός. Ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για συμφωνία με τη Φενέρμπαχτσε και αναφέρει και ποσό, που κινείται στα 2,5 εκατ., προκειμένου ο 30χρονος Νιγηριανός διεθνής επιθετικός να ντυθεί στα «ερυθρόλευκα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***   Στον Ολυμπιακό ο διεθνής Βούλγαρος ακραίος, Αλεξίεφ   Με σπουδαία καριέρα
Στον Ολυμπιακό ο διεθνής Βούλγαρος ακραίος, Αλεξίεφ
~  Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Βούλγαρου ακραίου Τοντόρ Αλεξίεφ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας.
Ο Αλεξίεφ είναι 34 ετών (21/4/1983), έχει ύψος 2,04μ. και από το 2006 αποτελεί στέλεχος της Εθνικής Βουλγαρίας, με την οποία πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006 (Ιαπωνία), το χάλκινο μετάλλιο το 2007 στο Παγκόσμιο Κύπελλο (Ιαπωνία) και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας, το 2009.
Το 2012, στο World League που διοργάνωσε η Βουλγαρία, ο Αλεξίεφ αναδείχθηκε καλύτερος σκόρερ και υποδοχέας. Ένα χρόνο αργότερα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αναδείχθηκε και πάλι καλύτερος υποδοχέας.
Σε συλλογικό επίπεδο, το 2015 πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συλλόγων με την UPCN San Juan και μαζί με τον Βιλφρέντο Λεόν της Ζενίτ Καζάν αναδείχθηκαν ως οι καλύτεροι ακραίοι της διοργάνωσης.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα επιστρέψω στην Ευρώπη την νέα σεζόν και μάλιστα σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Ανυπομονώ να βρεθώ στην Ελλάδα και φυσικά να αγωνιστώ μπροστά στο φημισμένο κοινό της νέας μου ομάδας» ήταν η πρώτη δήλωση του Βούλγαρου ακραίου, στην ιστοσελίδα του σωματείου.
Η καριέρα του Αλεξίεφ:
2000-2004 Lokomotiv Plovdiv (Βουλγαρία)
2004-2006 Levski Sofia (Βουλγαρία)
2006-2007 Ural Ufa (Ρωσία)
2007-2008 Volley Corigliano (Ιταλία)
2008-2009 Halkbank Ankara (Τουρκία)
2009-2010 Lokomotiv Yekaterinburg (Ρωσία)
2010-2011 Buyuksehir Belediyesi (Τουρκία)
2011-2011 Acqua Paradiso Monza (Ιταλία)
2011-2015 Gazprom – Ugra Surgut (Ρωσία)
2015-2016 UPCN San Juan (Αργεντινή)
2016-2017 Personal Bolivar (Αργεντινή)
Newsroom ΔΟΛ

***   Επιστρέφει στον Παναθηναϊκό ο Βουγιούκας  Σύμφωνα με τον μάνατζέρ του
Επιστρέφει στον Παναθηναϊκό ο Βουγιούκας
~  Τυπική διαδικασία είναι η επιστροφή του Ιαν Βουγιούκα στον Παναθηναϊκό. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, από τις δηλώσεις που έκανε ο μάνατζερ του παίκτη, Ισίδωρος Κούνουπας, στον ρδαιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM 94,6.
  «Ο Ιαν θέλει να επιστρέψει και υπάρχει ενδιαφέρον από έναν τεράστιο σύλλογο. Θεωρώ ότι είμαστε αρκετά κοντά. Απομένουν τα διαδικαστικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Κούνουπας και πρόσθεσε: «Γιατί να μην θέλει να γυρίσει; Είναι η πατρίδα του. Εδώ είναι η οικογένειά του και άνθρωποι που τον αγαπούν και γιατί υπάρχει ενδιαφέρον από έναν τεράστιο σύλλογο».
  Στην συνέχεια, ο μάνατζερ του Βουγιούκα, τόνισε πως υπήρξε και πέρυσι επαφή με τον Παναθηναϊκό, λέγοντας: «Ναι υπήρξε και πέρσι έντονο φλερτ. Είχαμε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό αλλά ο Παναθηναϊκός μας είχε πει ότι προτεραιότητα -και πολύ λογικό μετά τη σεζόν που είχε κάνει- ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης. Τελευταία στιγμή ο Γιάννης αρνήθηκε τα συμβόλαια στην Κίνα και έτσι τελείωσε η υπόθεση»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Η Πορτογαλία στην 3η θέση, νίκησε 2-1 το Μεξικό στην παράταση Στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών...
Η Πορτογαλία στην 3η θέση, νίκησε 2-1 το Μεξικό στην παράταση
~ Η Πορτογαλία κατέκτησε την τρίτη θέση στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα στη Ρωσία, καθώς η πρωταθλήτρια Ευρώπης νίκησε στην παράταση 2-1 το Μεξικό, στον «μικρό τελικό» της διοργάνωσης που διεξήχθη στη Μόσχα.
Η πρωταθλήτρια CONCACAF προηγήθηκε με το αυτογκόλ του Νέτο στο 54΄, ωστόσο οι Ίβηρες έστειλαν τον αγώνα στην παράταση με το γκολ του Πέπε στις καθυστερήσεις (90+1΄) κι εκεί πήραν τη νίκη με το πέναλτι του Αντριέν Σίλβα στο 104΄.
Η Πορτογαλία είχε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ στο 14ο λεπτό, όταν ο Μάρκες ανέτρεψε τον Αντρέ Σίλβα μέσα στην περιοχή του Μεξικού και ο διαιτητής Αλ Μιρντάσι από τη Σαουδική Αραβία, αφού συμβουλεύθηκε το VAR (Video Assistant Referee), προκειμένου να είναι σίγουρος για την απόφασή του, υπέδειξε πέναλτι, ενώ έδειξε και κίτρινη κάρτα στον Μεξικανό άσο.
Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο Αντρέ Σίλβα, αλλά ο Οτσόα απέκρουσε, στερώντας από τους Πορτογάλους την ευκαιρία να ευστοχήσουν από την άσπρη βούλα για τέταρτη διαδοχική φορά (σ.σ. ύστερα από τα τρία χαμένα πέναλτι στον ημιτελικό με τη Χιλή).
Τελικά το Μεξικό ευτύχησε να προηγηθεί στο 54ο λεπτό, όταν ο «Τσιτσαρίτο» Ερνάντες έκανε την προσπάθεια από αριστερά και προσπάθησε να βρει στην «καρδιά» της πορτογαλικής άμυνας τον Βέλα. Αυτός δεν πρόλαβε να βάλει το πόδι του για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και αυτή πέρασε και χτύπησε στο πόδι του Νέτο, προτού αλλάξει πορεία και καταλήξει στο βάθος της εστίας του Ρούι Πατρίσιο (0-1).
Και ενώ ο αγώνας βρισκόταν στο πρώτο των καθυστερήσεων, η Πορτογαλία κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Πέπε. Ο Κουαρέσμα έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο πολύπειρος αμυντικός... χώθηκε στην «καρδιά» της μεξικανικής άμυνας και με προβολή έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία του Οτσόα (1-1).
Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση και λίγο πριν από τη λήξη του πρώτου μέρους της η Πορτογαλία κέρδισε πέναλτι σε χέρι του Λαγιούν. Ο Αντριέν Σίλβα κλήθηκε να εκτελέσει την «εσχάτη των ποινών» και «έγραψε» το 2-1 στο 104΄.
Στο 106΄ η Πορτογαλία έμεινε με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Σεμέντο με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ενώ η αριθμητική ισορροπία αποκαταστάθηκε έξι λεπτά αργότερα, όταν το Μεξικό «έχασε» τον Χιμένες που πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια με δεύτερη κίτρινη.
Στο 118΄ οι Μεξικανοί ζήτησαν πέναλτι του Πέπε στον Λοσάνο και στις διαμαρτυρίες αποβλήθηκε ο προπονητής της «τρι», Χουάν Κάρλος Οσόριο. Μέχρι τη λήξη του αγώνα δεν άλλαξε κάτι και η Πορτογαλία επικράτησε στον «μικρό τελικό» με 2-1.
Διαιτητής: Φαχάντ Αλ-Μιρντάσι (Σαουδική Αραβία)
Κόκκινη κάρτα: Σεμέντο (106΄, δεύτερη κίτρινη) - Χιμένες (112΄, δεύτερη κίτρινη)
Κίτρινες: Σεμέντο - Μάρκες, Χιμένες, Μορένο
 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρούι Πατρίσιο, Πέπε, Λουίς Νέτο, Ζοάο Μουτίνιο (82΄ Αντριέν Σίλβα), Αντρέ Σίλβα, Νέλσον Σεμέντο, Ντανίλο (82΄ Αντρέ Γκόμες), Πίτσι (91΄ Γουίλιαμ), Νάνι (70΄ Κουαρέσμα), Ζέλσον Μάρτινς, Ελισέου.
ΜΕΞΙΚΟ (Χουάν Κάρλος Οσόριο): Οτσόα, Αραούχο, Μάρκες (105΄ Φαμπιάν), Λαγιούν, Βέλα, «Τσιτσαρίτο» Ερνάντες (85΄ Χιμένες), Μορένο, Ερέρα, Γουαρδάδο (80΄ Τζόναθαν Ντος Σάντος), Περάλτα (61΄ Λοσάνο), Ρέγες.   Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Κιμ Τιλί   Βρήκε «4άρι»...
Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Κιμ Τιλί
~   Την απόκτηση του 28χρονου Γάλλου φόργουορντ Κιμ Τιλί, ανακοίνωσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός. Η ανακοίνωση: «Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με τον καλαθοσφαιριστή Κιμ Τιλί. Ο Γάλλος φόργουορντ θα φοράει τη φανέλα των Πειραιωτών για τα επόμενα δύο χρόνια».
Ο Κιμ Τιλί, γεννημένος στις 15/07/1989, έχει ύψος 2.10μ. έχει αγωνιστεί στο παρελθόν με το Κολέγιο της Utah (2006-2010), Βιλερμπάν (2010-2012), Μούρθια (2012-2014), Μπασκόνια (2014-2017).
Επίσης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας, το 2014, με την εθνική Γαλλίας.

Newsroom ΔΟΛ

***  Από την Ξάνθη στον Ατρόμητο για δύο χρόνια ο Βασιλακάκης  Η 6η μεταγραφή στο Περιστέρι
Από την Ξάνθη στον Ατρόμητο για δύο χρόνια ο Βασιλακάκης
~  Μετά από οκτώ συναπτά έτη στην Ξάνθη, ο Θοδωρής Βασιλακάκης θα είναι από τη νέα αγωνιστική σεζόν κάτοικος Περιστερίου. Ο έμπειρος μέσος υπέγραψε σήμερα διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ατρόμητο και αποτελεί αισίως το έκτο μεταγραφικό απόκτημα της «κυανόλευκης» ΠΑΕ.
«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που θα φορέσω τη φανέλα του Ατρόμητου, αλλά και να σταθώ κυρίως στην προσέγγιση που είχα από τους ανθρώπους της oμάδας, γεγονός που με κέρδισε ολοκληρωτικά. Από την πρώτη στιγμή που μίλησα με τον προπονητή κ. Κάναντι και τον τεχνικό διευθυντή κ. Αγγελόπουλο, κατάλαβα πόσο με ήθελαν και αμέσως σκέφθηκα ότι σε αυτή την ομάδα θέλω να συνεχίσω την καριέρα μου.
Κάνω ένα βήμα παραπάνω και θα προσπαθήσω να πετύχουμε τους στόχους μας, που είναι η διάκριση στο κύπελλο και η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις» δήλωσε ο 29χρονος παίκτης και συνέχισε:
«Γνώριζα την κατάσταση που επικρατεί στον σύλλογο, είναι πολύ ωραίο το κλίμα και οι συνθήκες στο αθλητικό κέντρο και πραγματικά είμαι ενθουσιασμένος που από σήμερα κιόλας θα ξεκινήσω.
Επίσης μου άρεσε η ατμόσφαιρα κάθε φορά που έπαιζα στο γήπεδο Περιστερίου, από εδώ και στο εξής δεν θα είμαι αντίπαλος αλλά μέλος αυτής της ομάδας και υπόσχομαι ότι σε κάθε παιχνίδι θα δίνω και τη ψυχή μου για να βγαίνουμε νικητές από το γήπεδο».  Newsroom ΔΟΛ

***

**
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
 ~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  29  και 30  Απριλίου  2017 :
Μια  αναδρομή στην εβδομάδα που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/29-30-2017.html .- 
~
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη  01 Ιουνίου  2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/news-01-2017.html .-  
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μαςΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ....
Η ευλογία της Παναγίας μας όλους να μας σκεπάζει.. 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-02-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 03 Ιουνίου  2017 :  ~ Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/06/news-03-2017.html .-
~*Εικόνες για αρφαρα μεσσηνιας φωτογραφιες
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 04- Ιουνίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-04-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05  Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-05-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-06-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03,04 και 05 ΙΟΥΝΙΟΥ  2017  :Με  ανασκόπηση των αθλητικών γεγονότων της εβδομάδος που πέρασε : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/0304-54-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 07 Ιουνίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-07-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08  Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας    :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/news-08-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Ιουνίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 10  Ιουνίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-10-2017.html .-
 
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 11 Ιουνίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/06/news-11-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017  : Στο   αγιάζι της ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   2  Δευτέρα 12  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-2-12-2017.html .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11 Ιουνίου  2017  : Με  Ανασκόπηση όλων των αθλητικών νέων της εβδομάδας που πέρασε  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/06/10-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 13 Ιουνίου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/06/news-13-2017.html .-
~*  
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τετάρτη  14  Ιουνίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-14-2017.html .-   
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 16 Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Σ/Κ/Δ  17, 18 ΚΑΙ 19 Ιουνίου  2017 :
 
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...... τριήμερη έκδοση λόγο τριημέρου απουσίας εκδρομής  στην Ελλάδα μας  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/06/news-17-18-19-2017.html - 

~*  Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 20  Ιουνίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-20-2017.html .-  
 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-21-2017.html .-

~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-22-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 23 Ιουνίου  2017  ~:Στο  αγιάζι της ενημέρωσης 
: http://snsarfara.blogspot.gr/2017/06/news-23-2017.html .-  

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 24  Ιουνίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-24-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 25 Ιουνίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/06/arfara-news-25-2017.html .- 

~ ΜΙΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ :   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/06/blog-post.html .-
  ~Δευτέρα 26-06-2017:   Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Τρίτη 27-06-2017 : Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Τετάρτη 28-06-2017:Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~Πέμπτη 29-06-2017 : Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
~ Παρασκευή 30-06-2017 :   Προσκύνημα στο Άγιο Όρος
-----------------------------
~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5723   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3651   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3655 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.019  βίντεο   .-
  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr .-
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
httpimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
~   
 


***  ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ βίντεο μας  :
1~* Ι. Κ .AΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  Καρτσωναίϊκα  Αγία Άννα  28/06/201: https://youtu.be/W-mrMdgcRGo  .-
~* Ι. ΣΚΗΤΗ  ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ 28/06/2017:
~* ΚΑΡΥΕΣ ΔΑΦΝΗ διαδρμή 28/06/2017:
~*Σκήτη Αγίας Άννης 28/06/2017:
5~* Σήραγγα ΤΕΜΠΩΝ 26/06/2017:
~*Άγιο Όρος διαδρομή με καραβάκι 26 ,27/ 06/ 2017:
~*Άγιον Όρος Oι ακροθαλασσιές 29/06/2017:
~*Άγιον Όρος  29/06/2017:
~*Άγιον Όρος διαδρομές  28,29/06/2017:
10~*Αρσανάς Μονής Διονυσίου  29/06/2017:
 ~*ΔΑΦΝΗ 28/06/2017:
~*Ι Κ Αγίου Γεωργίου Σκήτη Αγίας Άννης Άγιο Όρος 27 και 28/06/2017: https://youtu.be/U95EhTIP3SY .-
~* Ι Μ  Αγίου Παντελεήμονος Ρώσικο  27/06/2017:
~*Ι Μ  Αγίου ΠΑΥΛΟΥ  αρσανάς Α  Όρος 30/06/2017:
15 ~* Ι Μ  ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ  27/06/2017:
16~* Ι Μ  Καρακάλου Άγιο Όρος  27/06/2017:
 ~*Ι Μ  Ξενοφώντος 27/06/2017:
   ~*Ι Μ  Ξηροποτάμου 29/06/2017:
~*Ι Μ Αγίου ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Άγιο Όρος 29/06/2017:
20~*Ι Κ  Αγίου Γεωργίου στο προαύλιο  29/06/2017:
~*Ι Μ Διονυσίου και Αγίου Παύλου Α  Όρος  29/06/2017: https://youtu.be/qtIstWZPqPo  .-
22~*Ι Μ ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ  27/06/2017:
~*Καρακάλου Δάφνη  29/06/2017 διαδρομή:
~*ΚΑΡΟΥΛΙΑ Άγιον Όρος  30/06/2017:
25~*ΚΑΡΥΕΣ  27/06/2017:
~*Καρυές Δάφνη  διαδρομή  30/06/2017:
 ~*Καρυές Ι Κ  Αγίου Ανδρέα  29/06/2017:
~* ΚΑΡΥΕΣ ΔΑΦΝΗ 30/06/2017 :
~* Καυσοκάλυβα  αρσανάς  29/06/2017:
30~* ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΑ  όταν τα αφήνουμε  30/06/2017:
~* ΚΕΡΑΣΙΑ Άγιον Όρος  28/06/2017:
~* ΚΛΕΦΤΙΚΑ Άγιον Όρος 29/06/2017:
~* Μονή Αγίου Παντελεήμωνος  28/06/2017:
~* Μονή Δοχειαρίου 26/06/2017:
35~* Μονή Καρακάλου   29/06/2017:
~* Μονή Καρακάλου  28/06/2017:
https://youtu.be/zm00CFEMQaw  .-
~* Μονή Ξηροποτάμου 27/06/2017:
https://youtu.be/m_EEXmgz9AE  .-
~* Νέα Σκήτη  29/06/2017:
 https://youtu.be/rkRVv14eliU .-
~* ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ Άγιο Όρος  27/06/2017:
https://youtu.be/f7ny573FgN0  .-
40~* ΝΕΑ ΣΚΗΤΗ φτάνοντας 27/06/2017:
https://youtu.be/qabnZvaLYzI  .-
~*ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ  26 και 27/06/2017:
https://youtu.be/1H7YWvygUG8 .-
~*Ουρανούπολη είσοδος Αγίου Όρους 26/06/2017:
 https://youtu.be/oxjOpMb4I8g .-
~*ΣΚΗΤΗ Αγίας Άννης  Άγιο Όρος 27,28/06/2017:
https://youtu.be/zDCRMP2E51U  .-
~*Σκήτη Αγίας Άννης 28/06/2017:
 https://youtu.be/p6ZhnHMPW-E  .-
45 ~*  Στο σταθμό ΚΤΕΛ  Ν  Χαλκιδικής  26/06/2017 Θεσ κη:
https://youtu.be/5G9JJBdzimo  .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: