ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Ιανουαρίου  2016  :
~



 ο Αγαπητός   Ιερέας  του  Αγίου Φλώρου  καθαγιάζει  τα  ύδατα  στις  πηγές  του Παμίσου  ποταμού ..........
Σαν σήμερα  13-01-2015  Αγιοποιήθηκε  από σύνοδο του  Οικουμενικού Πατριαρχείου ,... ο ιερομόναχος Όσιος  Παϊσιος ο Αγιορείτης
 ~  13 Ιανουαρίου
Μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου (1) (†315). Αθανασίου. Παχωμίου και Παπυρίνου. Οσίων Ιακώβου του από της Νισίβεως και Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτου (2).
(1)Έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Λικινίου. Όταν ο αυτοκράτορας για να ευχαριστήσει τους ειδωλολάτρες αντιπάλους του Μ. Κωνσταντίνου διέταξε διωγμούς κατά των χριστιανών και έλαβε σκληρά μέτρα εναντίον τους, ο διάκονος Ερμύλος τόλμησε να διαμαρτυρηθεί φανερά και να ομολογήσει την πίστη του. Ο αυτοκράτορας οργίσθηκε και διέταξε το βασανισμό του. Ωστόσο ο Ερμύλος δεν αρνήθηκε την πίστη του και βασανίστηκε με τον φρικτότερο τρόπο μπροστά στον επιστήθιο φίλο του Στρατόνικο, ο οποίος δεν κρατήθηκε και αναλύθηκε σε δάκρυα τα οποία για τους διώκτες του ήταν δηλωτικά της πίστης του. Ο Στρατόνικος συνελήφθη κι έτσι και οι δύο φίλοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Στο τέλος τους έρριψαν στα νερά του ποταμού Δούναβη λαμβάνοντας έτσι από κοινού το στέφανο του μαρτυρίου.
(2) Κατά κόσμο Μανουήλ, γεννήθηκε στην πόλη Λάμψακο από ευσεβείς γονείς οι οποίοι τον ανέθρεψαν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Εκάρη μοναχός σε μοναστήρι του όρους Γάνου και μετά από σύντομη παραμονή σε Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, κατέληξε στην Μονή της Λαύρας στο Άγιο Όρος. Λόγω των συχνών μετακινήσεων του έκαιγε την καλύβα του για να ασκείται στην πλήρη ακτημοσύνη. Γι αυτό το λόγο ονομάσθηκε Καυσοκαλύβης. Εκοιμήθη ειρηνικά το 1320 σε ηλικία 95 ετών.    ~
Σήμερα 13/01/2016 εορτάζουν: 
Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος, Όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης

Άγιοι Έρμυλος και Στρατόνικος   Βιογραφία
Οι Άγιοι Μάρτυρες Έρμυλος και Στρατόνικος ζούσαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα της Ανατολής Λικινίου (308 - 323 μ.Χ). Ο Λικίνιος, όπως είναι γνωστό, για να ευχαριστήσει τους ειδωλολάτρες που αντιπαθούσαν τον Μέγα Κωνσταντίνο, διέταξε, περί το 320 - 322 μ.Χ., διωγμό κατά των Χριστιανών.
Ο Άγιος Έρμυλος, κατά την εκκλησιαστική τάξη, ήταν διάκονος. Όταν παρουσιάσθηκε ενώπιον του αυτοκράτορα και ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό, υποβλήθηκε σε φοβερά βασανιστήρια. Πρώτα τον μαστίγωσαν με αγκαθωτά μαστίγια. Οι φρικώδεις βασανισμοί δεν έφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα. Στη δεινή δε αυτή κατάσταση ευρισκόμενος ο Άγιος Έρμυλος, κλείσθηκε στην φυλακή. Μετά από λίγες μέρες καταβλήθηκε νέα προσπάθεια, για να αρνηθεί ο Μάρτυς τον Χριστό. Εκείνος απάντησε δοξολογώντας και ευχαριστώντας το Άγιο Όνομα του Κυρίου.
Μεταξύ εκείνων που παρευρίσκονταν στο μαρτύριο του Αγίου Ερμύλου, ήταν και ο φίλος του Στρατόνικος, που υπέφερε πολύ για τα παθήματά του. Μπροστά στο θέαμα του μαρτυρίου του φίλου του, ο Στρατόνικος δεν μπόρεσε να κρατήσει τους στεναγμούς και τα δάκρυά του. Αμέσως τον συνέλαβαν και τον κάλεσαν να αρνηθεί τον Χριστό. Και εκείνος ακολούθησε τον δρόμο της καλής ομολογίας του φίλου του Ερμύλου. Το μαρτύριο επεκτάθηκε και σ’ αυτόν. Τον κτύπησαν και ακολούθως τον έριξαν μαζί με τον Έρμυλο στον ποταμό Ίστρο (Δούναβη), όπου και οι δυο τους εδέχθησαν το μακάριο τέλος και έλαβαν τους στεφάνους του μαρτυρίου.
Κάποιοι Χριστιανοί που πληροφορήθηκαν τα γεγονότα, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια, για να βρουν τα τίμια λείψανα των Αγίων. Και όταν, μετά τρεις μέρες, τα είδαν κάπου στις όχθες του ποταμού, τα παρέλαβαν και τα ενταφίασαν μαζί.
Η Σύναξη των Αγίων Μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου ετελείτο στον ευκτήριο οίκο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή που ονομάζεται Οξεία (νησί της Προποντίδας), στη Φιρμούπολη, που ήταν κοντά στην Κωνσταντινούπολη, και «εν τοις του Σπουδαίου» κοντά στο Ορφανοτροφείο.
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Δυὰς ἔνθεος, ὁμολογοῦντες, τὴν Ὑπέρθεον, πιστῶς Τριάδα, ἀνεδείχθητε πανεύφημοι Μάρτυρες, ὁ εὐκλεὴς καὶ ἀήττητος Ἔρμυλος, καὶ ὁ στερρὸς καὶ θεόφρων Στρατόνικος. Ἀλλ' ὡς σύμμορφοι, ἐν δόξῃ τὴ ὑπὲρ ἔννοιαν, αἰτήσασθε ἤμιν τὸ μέγα ἔλεος.

Άγιος ΈρμυλοςΆγιος ΈρμυλοςΆγιος ΣτρατόνικοςΆγιος Στρατόνικος
Κώλυμα ιεροσύνης
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- Γέροντα, αφού η εξομολόγηση τα σβήνει όλα, τότε γιατί αυτός που κάνει μεγάλη σαρκική αμαρτία δε μπορεί να γίνει ιερέας;
- (Εκείνη τη στιγμή ο γέροντας έτυχε να κρατάει δύο ανοξείδωτα κύπελλα που κερνούσε νερό στους προσκυνητές). Δε μου λες, αν το κύπελλο σπάσει και το ηλεκτροκολλήσω τότε δε θα γίνει γερό;
- Ναι, και μάλιστα πιο γερό από ότι ήταν πριν.
- Τότε, να που το ένα με την κόλληση έγινε πολύ γερό, ενώ το άλλο, που δεν έχει κόλληση, δεν είναι μεν τόσο γερό, αλλά είναι απείραχτο. Όταν έλθει ο Βασιλιάς, με ποιο ποτήρι θα του δώσουμε να πιει νερό;
- Με το δεύτερο, το απείραχτο, που δεν έχει κολληθεί.
- Ε, για αυτό κάνουμε ιερείς εκείνους, που δεν έκαναν αμαρτία ασχέτως εάν δεν είναι τόσο θερμοί, όσο εκείνοι που έκαναν αμαρτία.


~
Αγία Τατιανή

Αγία Τατιανή
 
Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης

Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης
 
Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης

Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης
 
Άγιος Πολύευκτος

Άγιος Πολύευκτος
 
Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός

Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός
 
Σύναξη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Σύναξη του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βα....
 
Αγία Θεοφάνεια

Αγία Θεοφάνεια
 
Άγιοι Θεόπεμπτος και Θεωνάς

Άγιοι Θεόπεμπτος και Θεωνάς
 

Παραμονή των Φώτων
 
Σύναξη των Αγίων Εβδομήκοντα Αποστόλων

Σύναξη των
~   13/01 Απολυτίκιο Αγ. Ερμύλου και Στρατονίκου - 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: http://youtu.be/rE4FWaFr_7w?list=PL486131D5F8EB4EE2 ,


***  Παγκόσμια διαδικτυακή καμπάνια για να συγκεντρωθούν χρήματα για το σπίτι της Κάλλας ξεκινά ο Δήμος Οιχαλίας          
     
Σε μια πρωτότυπη ιδέα συγκέντρωσης χρημάτων για την αποκατάσταση του πατρικού σπιτιού της Μαρίας Κάλλας προχωρά ο Δήμος Οιχαλίας και ήδη πάρθηκε ομόφωνη σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αποφασίστηκε, λοιπόν, να ξεκινήσει μια Παγκόσμια Καμπάνια Διαδικτυακής Μικρο-χρηματοδότησης (Crowdfunding), για την συγκέντρωση των 300.000 ευρώ που απαιτούνται για τις εργασίες αποκατάστασης.
Αν ο στόχος επιτευχθεί και γίνει η αναστήλωση, ο Δήμος έχει ως στόχο να λειτουργήσει το χώρο ως πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο για την περιοχή και δεδομένου ότι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αρχαία Μεσσήνη, η επισκεψιμότητα αναμένεται να είναι μεγάλη.
  Crowdfunding
Η πατρική οικία της Μαρίας Κάλλας (Μαρία – Άννα - Σοφία Καικιλία -
Καλογεροπούλου) βρίσκεται στο Νιοχώρι Ιθώμης, εντός των ορίων του Δήμου Οιχαλίας, και ανήκει στην ιδιοκτησία του.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, υπάρχουν καταγεγραμμένες τουλάχιστον πέντε επισκέψεις της Μαρίας Κάλλας στον τόπο καταγωγής της και την πατρική της οικία.
Ο Δήμος Οιχαλίας έχει την πρόθεση να αναστηλώσει και να αποκαταστήσει το οίκημα, όμως το ποσό που απαιτείται είναι σημαντικό για να μπορέσει να το καλύψει. Έτσι, προτάθηκε η διοργάνωση μιας Διαδικτυακής Καμπάνιας Μικρο-χρηματοδότησης (Crowdfunding) για τη συγκέντρωση των χρημάτων.
Η μελέτη που έχει συνταχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Οιχαλίας έχει δείξει ότι το απαιτούμενο ποσό ανέρχεται, όπως προαναφέραμε, σε 300.000 ευρώ.
  Θα ανατεθεί σε εταιρεία
Το είδος αυτό της χρηματοδότησης είναι μια σύγχρονη, εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης τόσο επιχειρηματικών όσο και κοινωνικών (εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, κ.λπ.) έργων και σχεδίων.
Η λογική της μεθόδου βασίζεται στη συνεισφορά ενός μικρού ποσού από πάρα πολλούς, ώστε να συγκεντρωθεί τελικώς το απαιτούμενο ποσό.
Οι καμπάνιες crowdfunding διεξάγονται μέσω ειδικών ψηφιακών πλατφορμών και για τη διενέργειά τους απαιτούνται αρκετοί μήνες, καθώς και εξειδικευμένη τεχνογνωσία και υποστήριξη. Η επιτυχία της καμπάνιας είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, στο οποίο εμπλέκονται από διαδικτυακές τεχνολογίες και κοινωνικά δίκτυα μέχρι παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης του κοινού.
Γι’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας αποφάσισε ότι η καμπάνια θα πρέπει να ανατεθεί σε μία εταιρεία, η οποία να μπορεί να την υποστηρίξει επαρκώς, ώστε να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η δε αμοιβή της εταιρείας θα προκύψει ως ποσοστό επί του ποσού που θα συγκεντρωθεί μετά την ολοκλήρωση της καμπάνιας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υλοποίηση της Διαδικτυακής Καμπάνιας Μικρο-χρηματοδότησης και το άνοιγμα καταθετικού λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα (υποκατάστημα Μελιγαλά), όπου θα κατατίθενται χρήματα με βούληση των καταθετών – μικροχρηματοδοτών για την επίτευξη του σκοπού.  Της Βίκυς Βετουλάκη  
 
***  Ολοκληρώθηκε το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας Αβίας, Κιτριών και Παλιόχωρας         
   
Παράταση ολοκλήρωσης δύο μεγάλων έργων που εκτελούνται στην περιοχή της Αβίας έδωσε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το ένα θεωρείται πλέον ολοκληρωμένο και πρόκειται για τα αντιδιαβρωτικά έργα στην παράλια ζώνη, όπου η τελευταία παράταση που δόθηκε έληξε με το τέλος του 2015.
Αντίθετα παράταση για να ολοκληρωθεί έως τέλος Ιανουαρίου πήρε το έργο που αφορά στην κατασκευή των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων στην Αβία.
  Αντιδιαβρωτικά έργα
Ολοκληρώθηκε, εντός και της επιπλέον παράτασης που έλαβε μέχρι τέλος του χρόνου, το έργο παράκτιας προστασίας και ανάπλασης ακτών Δήμου
Αβίας και Μ. Μαντίνειας, υποέργο: λοιπές περιοχές εκτός Μ. Μαντίνειας και Ακρογιαλίου, προϋπολογισμού 4.920.000 ευρώ, και η ανάδοχος εταιρεία SICAP S.A. εκτελεί πλέον μόνο διορθωτικές εργασίες.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ∆ΕΠΙΝ ΕΣΠΑ και εκτελέστηκε με έκπτωση 39,81%. Ξεκίνησε, δε, το Φεβρουάριο του 2015.
Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης έληγε στο τέλος Νοεμβρίου, ενώ απαιτήθηκε να δοθεί παράταση έως 20 Δεκεμβρίου, καθώς λόγω μη πληρωμής εγκεκριμένου λογαριασμού η εταιρεία προχώρησε σε διακοπή εργασιών.
Στη συνέχεια, όμως, υπήρξαν καθυστερήσεις στα τέλη Νοεμβρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ η ομαλή εκτέλεση του έργου διαταράχθηκε και από καταγγελίες που έγιναν, τις οποίες τελικά η αρμόδια υπηρεσία έκρινε ως κακόβουλες και άνευ ουσίας.
Τις τελευταίες μέρες του χρόνου οι εργασίες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, αλλά υπήρχαν απαιτήσεις μεγάλων ποσοτήτων ογκολίθων, άνω των 5 τόνων, για την εξωτερική θωράκιση, σε πολύ σύντομο χρόνο, και υπήρχε αδυναμία παραγωγής και μεταφορά τους από λατομεία. Γι’ αυτό και δόθηκε μικρή παράταση έως το τέλος του Δεκεμβρίου.
Πλέον το έργο από την Περιφέρεια θεωρείται ολοκληρωμένο.
  Έργο αποχέτευσης
Το έργο κατασκευής εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων Αβίας είναι προϋπολογισμού 936.567,79 ευρώ και εκτελείται από την κοινοπραξία Παπαδόπουλος ΜΕΠΕ, με έκπτωση 11,06%.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση των τεχνικών, έχουν εκτελεστεί οι εξής εργασίες:
-Χωματουργικά, εργοταξιακή σήμανση, προστατευτικές κατασκευές, καθαιρέσεις, αποξηλώσεις, καθαρισμοί, αποκαταστάσεις-επιχώσεις: Έχουν γίνει εκσκαφές ορυγμάτων υπογείων δικτύων, γαιώδεις – ημιβραχώδεις – βραχώδεις επιχώσεις με κατάλληλα προϊόντα εκσκαφών, θραυστό αμμοχάλικο λατομείου και άμμο λατομείου (σε ποσοστό 95%) με χρήση πινακίδων κ.λπ.
-Έχει γίνει αποκατάσταση των ασφαλτικών οδοστρωμάτων στα 9/10 του κατασκευασθέντος δικτύου και έχουν τοποθετηθεί τα μεταλλικά στοιχεία και σωληνώσεις.
Η ολοκλήρωση του έργου καθυστέρησε, καθώς σε ένα τμήμα του υπό κατασκευή
δικτύου αποχέτευσης απαιτήθηκε από την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η παύση των εργασιών για τη διερεύνηση της περιοχής, για πιθανή ανεύρεση βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Επίσης, καθυστέρησε η κατασκευή άλλων 7 τμημάτων του δικτύου αποχέτευσης και
συγκεκριμένα στο τμήμα όπου αυτά εκβάλλουν, επί της επαρχιακής οδού Καλαμάτας-Κιτριών, καθόσον ο δρόμος χρησιμοποιείται συνεχώς από βαρέα οχήματα μεταφοράς ογκολίθων για την κατασκευή του γειτονικού λιμενικού έργου.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Βασ. Γεωργίου: Αμφίδρομη η κίνηση, «αμφίδρομες» και οι απόψεις         
   
 \
 
 
 
 
 
 
 
Από τις 21 Δεκεμβρίου έχει δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα της οδού Βασιλέως Γεωργίου που δεν είχε αμφίδρομη κίνηση, από την οδό Αριστομένους μέχρι την οδό Φαρών.
Πριν δοθεί, το «Θάρρος» είχε βρεθεί στο σημείο και είχε μιλήσει με επαγγελματίες της περιοχής. Τότε, μάλιστα, υπήρχε ένας διαχωρισμός σε νότιους και βόρειους, με τους δεύτερους να τάσσονται κατηγορηματικά κατά της διπλής κίνησης.
Τελικά, ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία και πλέον καταστηματάρχες και κάτοικοι βλέπουν το εγχείρημα στην πράξη.
Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, οι απόψεις διαφέρουν και ουσιαστικά ευχαριστημένοι από όλο αυτό είναι οι επαγγελματίες στην αρχή του δρόμου (από την πλευρά της Φαρών) και οι ταξιτζήδες.
Είναι επίσης φανερό ότι ο κόσμος δεν έχει μάθει ή δε θέλει να περνά από τη Βασ. Γεωργίου σε εκείνο το κομμάτι και έτσι συχνά βλέπουμε το βόρειο ρεύμα γεμάτο κίνηση, ενώ στο νότιο να μην υπάρχει αυτοκίνητο.
Στο μόνο που συμφωνούν, πάντως, κάτοικοι και καταστηματάρχες είναι ότι ήταν τεράστιο λάθος το "κόψιμο" της Αριστοδήμου στα δύο, αφού τα καταστήματα έχουν διαπιστώσει τεράστια αλλαγή από τότε που μπήκε η νησίδα, ενώ κάποιοι οδηγοί που "ξεχνιούνται" και κατεβαίνουν την Αριστοδήμου, ώστε να πάνε νότια, είναι αναγκασμένοι να κάνουν κύκλο, έναν κύκλο που τους ρίχνει ξανά στην Αριστομένους.
  Ηλιάννα Φιλοσόφου
Μέχρι τώρα όλα πάνε καλά. Μην το λέμε και πολύ, βέβαια, και το ματιάσουμε! Μπροστά στο κατάστημά μας είναι καλό που μπορούν να σταματήσουν οι πελάτες μας για λίγο, να ψωνίσουν και να φύγουν χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.
Το μόνο πρόβλημα που έχω παρατηρήσει μέχρι σήμερα είναι ότι πολλοί οδηγοί νομίζουν ότι μπορούν να ανέβουν στη Φαρών και έτσι από τη Βασ. Γεωργίου επιχειρούν να πάνε βόρεια.
  Χρόνης Χρονόπουλος
Το έργο είναι πολύ ωραίο και είναι πολύ καλύτερα από πριν. Σχετικά με την ελεγχόμενη στάθμευση που θα ξεκινήσει, θεωρώ ότι είναι σωστό μέτρο και πρέπει να ισχύσει. Μεγάλη διαφορά υπάρχει και το βράδυ εδώ, αφού πλέον το σημείο έχει φωτιστεί.
Στο νότιο ρεύμα δεν υπάρχει τόση κίνηση και αυτό, πιστεύω, συμβαίνει, γιατί ακόμα οι οδηγοί δεν το έχουν μάθει.
Το μόνο περίεργο που έχω δει και, μάλιστα, είναι αρκετά επικίνδυνο, είναι ότι πολλοί οδηγοί φτάνουν στη διασταύρωση των οδών Βασ. Γεωργίου και Φαρών και κάνουν αναστροφή.
  Κωνσταντίνος Κούβελας
Το μόνο θέμα που έχω διαπιστώσει είναι το Stop στη διασταύρωση των οδών Βασ. Όλγας και Ακρίτα. Εκεί πρέπει άμεσα να μπουν φανάρια. Τώρα που είναι χειμώνας και δεν έχουμε επισκέπτες, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, το καλοκαίρι, όμως, με τους ξένους πιστεύω πως θα υπάρξει.
Επίσης, νομίζω πως υπάρχει μια δυσλειτουργία με το θέμα των φαναριών, με αποτέλεσμα κάποιες στιγμές να υπάρχουν ουρές, αλλά είναι προσωρινό.
Πάντως, πιστεύω ότι «φάνηκαν» πλέον τα καταστήματά μας και μπορεί ένας πελάτης να σταματήσει χωρίς να εμποδίζει για μερικά λεπτά και να φύγει.
Όλο το εγχείρημα είναι σε καλό δρόμο, και η αμφίδρομη κίνηση βοηθά, όπως και η προσωρινή στάθμευση, και τους καταστηματάρχες και τους πελάτες.
  Θύμιος Πατσάς
Είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό που έγινε στην Αριστοδήμου. Πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που έγινε στην Καλαμάτα, δηλαδή δεν υπάρχει καμία λογική, αφού το 90% της κίνησης έρχεται από την Αριστομένους και με αυτό τον τρόπο τούς ξαναστέλνουν στην Αριστομένους.
Πλέον ο κόσμος έχει μάθει ότι θα ξαναβγεί αναγκαστικά στην Αριστομένους και έτσι δε θα ξαναπεράσει από την οδό Αριστοδήμου. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει, αλλά πρέπει να βρεθεί μια λύση γι’ αυτό το δρόμο. Πλέον υπάρχει μόνο η Αριστομένους και η Φαρών, όλοι οι άλλοι δρόμοι οδηγούν βόρεια. Γενικότερα η αμφιδρόμηση είναι καλή, όπως φαίνεται, αλλά στο σημείο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
  Γεωργία Τσίχλη
Δε θεωρώ καλή κίνηση όλο αυτό που έγινε στη Βασ. Γεωρίου, ενώ ειδικά εμάς στην Αριστοδήμου μάς δημιουργεί πρόβλημα. Σημαντικό πρόβλημα θεωρώ κιόλας και το θέμα του παρκαρίσματος, αφού οι οδηγοί βλέπουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν νότια και ψάχνουν απεγνωσμένα να παρκάρουν όπου βρουν.
  Λίτσα Δημητριάδη
Όπως βλέπετε, δεν περνά κανένα αυτοκίνητο στην άνοδο της Αριστοδήμου. Όλο αυτό που έγινε εδώ δεν εξυπηρετεί κανέναν, ενώ η κίνηση στη νότια λωρίδα της Βασ. Γεωργίου είναι ελάχιστη. Το θέμα είναι και ο κόσμος που δεν εξυπηρετείται και είναι αναγκασμένος να κάνει κύκλους. Εμείς, έτσι και αλλιώς, είμαστε συντριπτική μειοψηφία μπροστά στο σύνολο.
  Μαρία Γαϊτανάρου
Το αποτέλεσμα του έργου δεν είναι και τόσο καλό. Βέβαια, δε φανταζόμουν και κάτι καλύτερο. Αυτό που τα κάνει όλα χάλια είναι το κόψιμο της Αριστοδήμου και ότι πλέον το νότιο μέρος έχει αποκοπεί εντελώς.
Επίσης, το νότιο ρεύμα δεν έχει καθόλου κίνηση. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει επειδή δε βολεύει ή δεν το γνωρίζουν.
  Γιώργος Σκούλικας
Ως κίνηση είναι χάλια, περίμενα κάτι καλύτερο. Πριν, τουλάχιστον, περνούσαν και κάποια αυτοκίνητα, τώρα μπορεί να περάσουν 20 τη μέρα.
  Τζένη Λαμπροπούλου
Είναι νωρίς ακόμα για να βγάλω συμπέρασμα, δεν έχει αλλάξει κάτι στην κίνηση μέχρι σήμερα, ο κόσμος ακόμα δεν έχει μάθει το δρόμο, γι’ αυτό και βλέπουμε μποτιλιαρίσματα σε άλλες διασταυρώσεις. Πιστεύω ότι όταν αυτή η κάθοδος της Ασκληπιού γίνει γνωστή και έχει κίνηση, θα είναι καλύτερα για την κυκλοφορία. Σε σχέση με το σημείο εδώ, πριν υπήρχαν περισσότερες θέσεις πάρκινγκ.
  Ηλίας Θεοδωρακόπουλος
Δε λειτουργεί σωστά το σύστημα, αφού συχνά μπλοκάρει στα φανάρια. Γενικότερα ως έξοδος από το κέντρο της πόλης εξυπηρετεί. Βέβαια, αν κάποιος πάει να μπει προς τα μέσα, υπάρχει πρόβλημα.
  Βανέσα Χαρίτου
Εμάς, ως κατάστημα, έχει βοηθήσει αρκετά η αμφιδρόμηση. Έχει μεγάλη σημασία ότι πλέον τα αυτοκίνητα δεν παρκάρουν μόνιμα απέξω. Από εκεί και πέρα, θα δείξει… Ο κόσμος δεν έχει μάθει ακόμα το δρόμο και δεν περνά.
  Ιωάννης Λιμνιός
Ακόμα είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα και σιγά σιγά θα το μάθει ο κόσμος και θα το συνηθίσει, πιστεύω. Για εμάς, ως κατάστημα, μας εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή, αφού πλέον έχει απελευθερωθεί ο δρόμος εδώ, ενώ με μια μικρή ανοχή που υπάρχει μπορούν και οι πελάτες να εξυπηρετούνται. Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι, από εκεί και πέρα πρόβλημα έχουν στην Αριστοδήμου, αλλά και οι κάτοικοι με τις θέσεις για παρκάρισμα, καιρός είναι όμως ο κόσμος να μάθει να περπατά λίγο.
  Θανάσης Κουτίβας
Η κίνηση στην οδό Αριστοδήμου έχει αλλάξει πολύ από τότε που μπήκε η νησίδα. Η ζημιά που έχουμε μέχρι σήμερα είναι μεγάλη. Πλέον το σημείο έχει νεκρώσει, αφού τα αυτοκίνητα συνεχίζουν ευθεία στη Γεωργούλη.
Με το έργο στη Βασ. Γεωργίου πλέον δεν έχουμε χώρο να παρκάρουμε και, βέβαια, το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι δεν έχουν χώρο να παρκάρουν και οι πελάτες των καταστημάτων της Καλαμάτας.
  Γιώργος Δαρσακλής
Οι πρώτες εντυπώσεις που έχω είναι αρνητικές. Αρχικά να σημειωθεί ότι υπάρχουν σημεία πολύ επικίνδυνα και πρέπει αυτό να το κοιτάξουν οι υπεύθυνοι.
Γενικότερα σοβαρό πλέον θέμα έχει η Αριστοδήμου, και περισσότερο εκεί που έχει γίνει άνοδος και έχει ουσιαστικά νεκρώσει.
Με λίγα λόγια, βλέπω περισσότερα αρνητικά απ’ ότι θετικά. Επίσης αυτό που βλέπω καθημερινά είναι ότι ελάχιστα αυτοκίνητα διασχίζουν το νότιο μέρος της Βασ. Γεωργίου.
  Βάσω
Θεωρώ ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει αυτό που έγινε στη Βασ. Γεωργίου, η κίνηση στην Αριστοδήμου έχει πέσει και είναι και λογικό αυτό, αφού πλέον ο δρόμος δε λειτουργεί για αποσυμφόρηση του κέντρου. Επίσης σημαντικό πρόβλημα για εμάς που ζούμε στην περιοχή είναι το παρκάρισμα. Πάντως, ακόμα αναρωτιέμαι γιατί έγινε όλο αυτό. Μπορεί κάποιος, άραγε, να μας πει;
  Μαρία
Ακόμα δεν έχει πέσει η κίνηση της Αριστομένους, οπότε είναι σχετικά καλά, όταν θα πέσει, θα είναι άσχημα τα πράγματα.
Το πρόβλημα για εμάς που μένουμε στην περιοχή είναι το παρκάρισμα. Δύσκολα μπορούμε να βρούμε θέση, και αν βρούμε, θα είναι μόνο αργά το βράδυ. Ειδικά όμως για την ελεγχόμενη, το θεωρώ τραγικό να πληρώνω κάτω από το σπίτι μου. Δε θα έπρεπε να δώσει μια κάρτα στους κατοίκους εκεί;
Επίσης, δε νοείται στο κέντρο της πόλης να υπάρχει δρόμος ταχείας κυκλοφορίας και γύρω από αυτόν να υπάρχουν πεζοδρομημένα τμήματα, έπρεπε κι αυτό το κομμάτι να γίνει πεζόδρομος.
  Νανά Σακαράκη
Με έχει εκνευρίσει πολύ το κλείσιμο της Αριστοδήμου. Πρέπει να κάνεις πλέον τεράστιο κύκλο και να περάσεις από την Αριστομένους, αν θες, για παράδειγμα, να φτάσεις στην οδό Φαρών.
  Σωτήρης
Βολεύει πάρα πολύ εμάς που οδηγούμε ταξί αυτή η κίνηση. Απλά τα φανάρια θέλουν μια μικρή ρύθμιση. Είναι πολύ καλό να ξεκινάς από το κέντρο και μέσα από ένα δρόμο να φτάνεις στην Ηρώων.
  Ανδρέας Θεοφιλόπουλος
Από όσα έργα έχει κάνει μέχρι σήμερα ο δήμαρχος θεωρώ ότι αυτό είναι το καλύτερο. Έπρεπε, μάλιστα, να έχει γίνει από πολλά χρόνια.
  Χαράλαμπος Αποστολόπουλος
Βλέπω πολύ θετικά αυτό το έργο και πιστεύω ότι διευκολύνει όλο τον κόσμο η αλλαγή.
  Νίκος Κακούρος
Η αμφιδρόμηση της Βασ. Γεωργίου ήταν κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Πλέον δε χρειάζεται να κάνω κύκλο για να βγω στην οδό Λακωνικής. Στο κομμάτι της Αριστοδήμου που έκλεισαν, μας μπέρδεψαν λίγο, είναι η αλήθεια. Ειδικά εκεί που άλλαξαν την πορεία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν.    Τα σημεία που έχουν αλλάξει και θέλουν προσοχή
 
Πλέον, όταν κάποιος διασχίζει νότια την οδό Αριστοδήμου, όταν φτάσει στη Βασ. Γεωργίου, πρέπει να στρίψει δεξιά.
  
Το κομμάτι της Αριστοδήμου ανάμεσα στη Βασ. Όλγας και τη Βασ. Γεωργίου πλέον είναι άνοδος
 
Πορεία έχει αλλάξει πλέον και το ανατολικό ρεύμα της Ασκληπιού που καταλήγει στη Βασ. Όλγας
 
Πλέον κάποιος που ανεβαίνει την Ασκληπιού πρέπει να στρίψει δεξιά. Στη φωτογραφία, φαίνεται αυτοκίνητο που έχει μπει λάθος στη λωρίδα, ενώ τα μηχανάκια που περνούν πάνω από τη νησίδα πραγματικά δημιουργούν ουρά αναμονής
 akrita.jpg
Ίσως το πιο επικίνδυνο σημείο, που έχει επισημανθεί από την αρχή, επί των οδών Ακρίτα και Βασ. Όλγας. Πλέον τα αυτοκίνητα μπαίνουν στην Ακρίτα και από Β. Γεωργίου, αν θέλουν, ενώ η άνοδος της Ακρίτα πλέον έχει προτεραιότητα. Έτσι, κάποιος που διασχίζει τη Βασ. Όλγας πρέπει να σταματήσει στη διασταύρωση και να κοιτάξει αρχικά αριστερά στην οδό Ακρίτα και μετά δεξιά, ώστε να δει να μπορεί να φύγει.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση -

***  Τραγωδία από φωτιά σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου - 1 νεκρός και 2 τραυματίες

Ένας άντρας έχασε τη ζωή του και αλλά δύο άτομα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου. Στις 7:54 το πρωί, οι άνδρες της πυροσβεστικής εντόπισαν το απανθρακωμένο πτώμα ενός άντρα μετά από την πυρκαγιά στο διαμέρισμα. Οι γείτονες των τριών ενοίκων του μικρού διαμερίσματος στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας στην οδό Αμφιγενείας είδαν καπνούς και ενημέρωσαν την πυροσβεστική. Οι πυροσβέστες έφτασαν άμεσα και είδαν ότι στο διαμέρισμα είχαν εγκλωβιστεί κάποια άτομα. Έσπασαν την πόρτα και μπήκαν μέσα. Οι άντρες της πυροσβεστικής κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο άντρα και μια 43χρονη γυναίκα που είχαν υποστεί εγκαύματα και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ήταν όμως αργά για τον 67χρονο που ήταν μαζί τους. Ο άτυχος άντρας είχε χάσει τη ζωή του. Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι μέχρι στιγμής άγνωστα, ενώ η Πυροσβεστική διεξάγει έρευνα.πηγή: protothema.gr - 

***  Παράρτημα του «Δημόκριτου» στην Καλαμάτα μέσα στο 2016 

 Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκαν χθες ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος», Σωτήρης Χαρισόπουλος, και ο αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Μεσσηνίας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Βασίλης Δικαιουλάκος. Εκεί, συναντήθηκαν με το δήμαρχο Π. Νίκα και αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν η ίδρυση παραρτήματος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» στην Καλαμάτα. - 

***   Κόβει την πίτα του την Κυριακή στο Νερόμυλο ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας          
     
Την ερχόμενη Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, στο Νερόμυλο, θα κόψει την πίτα του ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας.
Όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος έχει επιλέξει «για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ένα από τα χωριά του νομού μας. Φέτος θα απολαύσουμε τη φιλοξενία του όμορφου οικισμού Νερόμυλος. Ο Νερόμυλος βρίσκεται σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα, στο δρόμο προς Πύλο.
Η επαφή μας με το Νερόμυλο ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, όταν κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν τη συνδρομή μας στη σηματοδότηση του μονοπατιού που διασχίζει το ρέμα της Καρυάς. Επρόκειτο να ανακαλύψουμε μια ακόμη μοναδική γωνία της Μεσσηνίας που αγνοούσαμε. Η χαρά μας ήταν μεγάλη και ιδιαίτερα από το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την περιοχή τους και την ήπια ανάπτυξή της.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής στις 8.30 από τα γραφεία μας στο Ανατολικό Κέντρο, όπου θα γίνει η αναχώρηση με λεωφορείο για το Νερόμυλο. Από εκεί, με αφετηρία το κέντρο του χωριού, θα γίνει πεζοπορία μικρής διάρκειας και βαθμού δυσκολίας στο ρέμα της Καρυάς (Ώρες πορείας: 2, Βαθμός δυσκολίας: 1) Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο σχολείο του χωριού, όπου έχει προγραμματιστεί η κοπή της πίτας. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γεύμα (φασολάδα) και χορός, προσφορά του Συλλόγου».
Για δήλωση συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Ορειβατικού και στο τηλέφωνο 27210 97733, κάθε βράδυ (μετά τις 9.00). Επίσης, στα τηλέφωνα 6977716580 και 6976830694. 
 
***  Κοινή συνεδρίαση στις 23 Ιανουαρίου στην Κυπαρισσία πέντε Δήμων για τον Κυπαρισσιακό κόλπο

Κοινή συνεδρίαση πέντε Δημοτικών Συμβουλίων για τον Κυπαρισσιακό κόλπο προγραμματίζεται να διεξαχθεί το πρωί του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου στην Κυπαρισσία. Την πρωτοβουλία για την κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και Τριφυλίας ανέλαβε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, και ήδη την αποδέχτηκαν και θα τη στηρίξουν με τη συμμετοχή τους οι δήμαρχοι των άλλων Δήμων του Κυπαρισσιακού κόλπου. Η κοινή αυτή συνεδρίαση έρχεται ως συνέχεια της διεξαχθείσας το περασμένο Σάββατο ημερίδας, στα γραφεία της ΠΕΔ Ηλείας στον Πύργο, με την πρωτοβουλία των προαναφερθέντων Δήμων, με θέμα «Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ολοκληρωμένη Διαχείριση – Δράσεις – Προοπτικές», στη διάρκεια της οποίας οι δήμαρχοι αποφάσισαν την ίδρυση «Δικτύου των Δήμων του Κυπαρισσιακού Κόλπου», την οποία θα εισηγηθούν στα Δημοτικά τους Συμβούλια για τη λήψη αποφάσεων. Για το θέμα του Κυπαρισσιακού κόλπου είναι γνωστό σε όλους τι συμβαίνει και ποιες είναι οι εξελίξεις στο θέμα (μετά την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με τη μη λήψη μέτρων προστασίας προστατευόμενων από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ειδών, την καταστροφή που έχει υποστεί ο Τόπος Κοινοτικής Σημασίας της Natura 2000 από αυθαίρετες παρεμβάσεις και την προωθούμενη επιχειρηματική – εμπορική δραστηριότητα ανέγερσης παραθεριστικών κατοικιών, που σήμερα εκδικάζεται η υπόθεση), ότι το ΣτΕ απέρριψε το Σχέδιο Π.Δ. για την προστασία του που πρότεινε η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ λίγο πριν πέσει από την εξουσία και προέβλεπε τη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου, αφήνοντας ορθάνοιχτα παράθυρα και πόρτες για δόμηση στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Με αυτή την απορριπτική απόφαση, το ΣτΕ έδωσε εντολή στην Ελληνική Πολιτεία και συγκεκριμένα στο ΥΠΕΚΑ, για σύνταξη Σχεδίου Π.Δ. προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου, για ουσιαστική προστασία, με θέσπιση μέτρων και κανόνων προστασίας αλλά και ανάπτυξης, με τη θέσπιση Εθνικού Πάρκου! Απέναντι στη θέσπιση Εθνικού Πάρκου τάσσονται, ωστόσο, οι δήμαρχοι της περιοχής. - 

*** Συγκίνηση για την παραίτηση του προέδρου Παναγιώτη Φαρμάκη στα Φιλιατρά

 
Σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα και με εμφανή τη συγκίνηση στα πρόσωπα όλων, διεξήχθη η το βράδυ της Δευτέρας τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών με πρόεδρο τον Παναγιώτη Φαρμάκη. Ο κ. Φαρμάκης παραιτήθηκε χθες από το αξίωμά του, καθώς, όπως έχουμε ήδη γράψει στο «Θ», θα μεταναστεύσει στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δε θα μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του. Ένας νέος άνθρωπος, που ενώ ήταν στο εξωτερικό, από την αγάπη του για τα Φιλιατρά, επέστρεψε στην πατρογονική του εστία, αλλά, δυστυχώς, αναγκάζεται να μεταναστεύσει με την οικογένειά του, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Ένας άνθρωπος, επιστήμονας, με γνώσεις, εμπειρία, ικανότητες, ταλέντο, με διάθεση για προσφορά, με καινοτόμες ιδέες, ένα ανήσυχο πνεύμα, φεύγει στο εξωτερικό αφού, όπως ειπώθηκε, δυστυχώς, «η Ελλάδα “τρώει” τα παιδιά της»! Στην προχθεσινή συνεδρίαση, που είχε ένα και μοναδικό θέμα τη λειτουργία της εμποροπανήγυρης των Φιλιατρών για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, συμμετείχαν όλα τα μέλη του συμβουλίου της Δ.Κ. Φιλιατρών, καθώς και ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Φιλιατρών, Βασίλης Παπαθεοδοσίου. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, σχετικά με την παραίτηση του κ. Φαρμάκη. Ο παραιτηθείς πρόεδρος, σημείωσε πως μέσα από την Τ.Α., που ήταν πρωτόγνωρο για τον ίδιο, γνώρισε εξαίρετους ανθρώπους και είχαν επιτυχίες αλλά και στραβοπατήματα. Ευχαρίστησε το δήμαρχο που τον εμπιστεύτηκε στο ψηφοδέλτιό του και στη συνέχεια είχαν μια άριστη, άψογη συνεργασία στο σύντομο αλλά ουσιαστικό διάστημα που ήταν πρόεδρος. Ευχαριστώντας, ακολούθως, τον τοπικό αντιδήμαρχο, Βασίλη Παπαθεοδοσίου, «λύγισε» από συγκίνηση και με τρεμάμενα λόγια είπε ότι, «για μένα, είναι ένας μεγάλος δάσκαλος στην Τ.Α.» και συνέχισε με ευχαριστίες για ένα προς ένα τα μέλη του συμβουλίου και τον νέο πρόεδρο, Χαράλαμπο Καναλουπίτη, ενώ ευχαρίστησε τους συλλόγους της πόλης και τους πολίτες των Φιλιατρών «που ήταν πάντα εκεί και δημιουργήσαμε ωραίες εκδηλώσεις και καταστάσεις και μαχηθήκαμε μαζί για κάποια ζητήματα της πόλης μας». Η συγκίνησή του κορυφώθηκε ευχαριστώντας δημόσια την οικογένειά του «για την υπομονή τους και για τη στήριξή τους, γιατι και οι οικογένειές μας περνάνε δύσκολα όταν εμείς τρέχουμε από συμβούλιο σε συμβούλιο και από πυρκαγιά σε πυρκαγιά». Έκλεισε λέγοντας: «Η Ελλάδα για μένα είναι πάντα το σπίτι μου και τα Φιλιατρά, όμως, θα είναι και θα παραμείνουν πάντα η φωλιά μου!». Ο νέος πρόεδρος, Χαράλαμπος Καναλουπίτης ευχαρίστησε τον κ. Φαρμάκη για την προσφορά του για το καλό της πόλης και του δήμου και του ευχήθηκε σε ό,τι κι αν κάνει καλή τύχη, υγεία και προκοπή με την οικογένειά του! «Να είσαι σίγουρος, ότι εγώ, από τη θέση του προέδρου που αφήνεις, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση του δημάρχου, του αντιδημάρχου καθώς και όλων των συμβούλων των Φιλιατρών θα συνεχίσουμε το έργο που αφήνεις στη μέση και, έστω και νοερά, θα είσαι πάντα μαζί μας, άξιος συμπαραστάτης στο δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει…». Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επεσήμανε ότι, «με το τελευταίο μήνυμα του Παναγιώτη Φαρμάκη, οι πολίτες, είναι να καταλάβουνε, πίσω από τον επιστήμονα, πίσω από τον πολιτικό και τον ανθρώπινο Παναγιώτη Φαρμάκη. Η αλήθεια είναι ότι έτσι τον έζησα και έτσι πραγματικά είναι και δε σας κρύβω ότι εγώ με το φίλο τον Παναγιώτη δεν έχουμε ανταλλάξει ποτέ μια κομματική κουβέντα. Ήταν μια σχέση βαθιά, αλληλοεκτίμησης και πολύ μεγάλου σεβασμού, αμοιβαίου!». Αποκάλυψε, δε, και μια πολύ μεγάλη στιγμή που έχουν ζήσει μαζί με το πολύ μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων «και τότε δεν είχε πιστέψει κανείς για το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και στην κοινωνία των Φιλιατρών ήταν ανήσυχοι όλοι ότι θα ριχτεί η πόλη, ότι θα αδικηθεί, τότε συναντήθηκα με τον Παναγιώτη και μου εξέφραζε την αγωνία του και το τι λέει η κοινωνία και περάσαμε κάποιες στιγμές μαζί και ουσιαστικά του μετέφερα ένα συναίσθημα να μην ανησυχεί. Και όλα βαίνουν όπως τα είχαμε σχεδιάσει και τα περιμέναμε…». […] «Το πολύ δυσάρεστο είναι ότι μπαίνοντας η Ελλάδα στην κρίση αιμορραγεί και ένα δείγμα της αιμορραγίας είναι και η αποχώρηση του φίλου του Παναγιώτη. Το βέβαιον είναι ότι η πατρίδα σου πάντα δεν αλλάζει, ότι το σπίτι σου πάντα δεν αλλάζει. Ελπίζουμε, Παναγιώτη, να φέρουμε την Ελλάδα σε τέτοιο σημείο ώστε τα παιδιά της να μπορέσουν να γυρίσουν κι εσύ να είσαι πάλι κοντά μας…». Με συγκίνηση και τα καλύτερα λόγια μίλησαν για τον κ. Φαρμάκη όλα τα μέλη του συμβουλίου και ο αντιδήμαρχος Φιλιατρών, ο οποίος θύμισε την καινοτομία του κ. Φαρμάκη για τα GPS στα οχήματα του δήμου. - 

***  Οι «περαστικοί» δεν προτίμησαν τον Βαγγέλη…         
       
Για δεύτερη φορά που πραγματοποιήθηκε εσωκομματική εκλογή από τη βάση, νικητής αναδείχθηκε αυτός που δε φοβήθηκε την ετυμηγορία των πολιτών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τάχθηκε κατά αυτής της διαδικασίας, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ουκ ολίγες φορές «περαστικούς» αυτούς που θα αποφάσιζαν για το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ αρχής υπερθεμάτισε και υποστήριξε σθεναρά τη διαδικασία εκλογής από τη βάση.
Βέβαια, τους 400 χιλ. ψηφοφόρους του πρώτου γύρου, αλλά και τους 350 χιλ. που ψήφισαν τη δεύτερη Κυριακή, όλοι οι υποψήφιοι τους «ανέγνωσαν» ως μια τονωτική ένεση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα περί «περαστικών» ξεχάστηκαν.
Το σίγουρο είναι ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πιο δυνατό και ενωμένο και ο νέος πρόεδρος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία, αλλά και δύναμη στο κόμμα του, απ’ ό,τι θα είχε ένας πρόεδρος που θα έβγαινε «αυστηρώς» εκλεγμένος από κομματικά στελέχη, που αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει το έρεισμά τους στην κοινωνία... Κ. Γαζ. 

***   Νέα κατηγοριοποίηση της IUCN για την Καρέττα στη Μεσόγειο         
     
Από την κατηγορία «Κινδυνεύον» στην κατηγορία «Τρωτό»
Πρόσφατα η χελώνα Καρέττα (Caretta caretta) άλλαξε κατηγορία στον παγκόσμιο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της IUCN (Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ή World Conservation Union). Συγκεκριμένα, από την κατηγορία «Κινδυνεύον» (EN-Endangered), όπου βρισκόταν από το 1996, έγινε «Τρωτό» (VU-Vulnerable), έπειτα από πρόσφατη αξιολόγηση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες (Marine Turtle Specialist Group-MTSG) της IUCN, με βάση τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και σύμφωνα με τα νέα κριτήρια της IUCN.
Παράλληλα, έγιναν ανάλογες αξιολογήσεις και για τους περιφερειακούς πληθυσμούς της Καρέττα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο μεσογειακός πληθυσμός, που κατηγοριοποιήθηκε ως «Μειωμένης Ανησυχίας» (LC-Least Concern).
Επειδή ο νέος χαρακτηρισμός μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνείες και λανθασμένα συμπεράσματα, πρέπει εξηγηθεί τι ακριβώς σημαίνει. Σύμφωνα με τα νέα κριτήρια της IUCN, η κατηγοριοποίηση των ειδών γίνεται πλέον με βάση τον «επικείμενο κίνδυνο εξαφάνισής τους». Έτσι τα είδη που εντάσσονται στην κατηγορία «Μειωμένης Ανησυχίας» (LC-Least Concern) δε συνεπάγεται ότι είναι ασφαλή ούτε ότι δεν πρέπει να προστατεύονται, αλλά ότι «δε διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης εφόσον διατηρούνται οι ίδιες συνθήκες». Για την ακρίβεια παραθέτουμε κατά λέξη τον ορισμό της IUCN στην αγγλική: “The category Least Concern is applied to taxa that do not qualify (and are not close to qualifying) as threatened or Near Threatened. It is important to emphasize that "least concern" simply means that, in terms of extinction risk, these species are of lesser concern than species in other threat categories. It does not imply that these species are of no conservation concern”.
Σημειώνεται ότι η κατηγοριοποίηση της IUCN σύμφωνα με τα νέα κριτήρια έχει συγκριτική αξία μεταξύ των ειδών. Έτσι, ένα μακρόβιο είδος όπως η Καρέττα, με πολλές παραλίες ωοτοκίας στη Μεσόγειο, σε ορισμένες από τις οποίες παρουσιάζεται σημαντική αύξηση φωλιών λόγω των μακροχρόνιων μέτρων προστασίας, όπως π.χ. στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι διατρέχει «άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης», σε αντίθεση με άλλα είδη που έχουν μικρή γεωγραφική εξάπλωση ή ιδιαίτερα μικρούς πληθυσμούς ή πληθυσμούς με ραγδαία πτωτική τάση. Επίσης, σημειώνεται ότι η νέα κατηγοριοποίηση της IUCN δεν περιγράφει τις απειλές που αντιμετωπίζει ένα είδος ούτε την πλήρη κατάσταση του πληθυσμού του, ούτε την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας, αλλά επικεντρώνεται στην προοπτική βιωσιμότητάς του στο άμεσο μέλλον, κυρίως μέσω της γεωγραφικής κατανομής και της πληθυσμιακής τάσης του.
Επομένως, η νέα κατηγοριοποίηση της Καρέττα στη Μεσόγειο στην ουσία αντανακλά την επιτυχία των μακροχρόνιων μέτρων προστασίας που πάρθηκαν και που θα πρέπει να εξακολουθήσουν να λαμβάνονται από διεθνείς οργανισμούς, διεθνείς συμβάσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις, τις τοπικές κοινωνίες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες της IUCN, σε σχετική ανακοίνωσή της, διευκρινίζει ότι ο χαρακτηρισμός αυτός είναι αποτέλεσμα της σχετικά καλής κατάστασης διατήρησης που χαίρει σήμερα το είδος στη Μεσόγειο και που οφείλεται στις σημαντικές δράσεις προστασίας που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Περαιτέρω διευκρινίζει ότι ο πληθυσμός της Μεσογείου πρέπει να θεωρείται ως «εξαρτώμενος από τα μέτρα προστασίας» (conservation dependent) και ενδεχόμενη μείωση ή διακοπή των μέτρων προστασίας μπορεί να αποβεί καταστροφική. Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι οι πληθυσμοί της Καρέττα στη Μεσόγειο πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται καθόσον η κατάσταση διατήρησής τους θα επαναξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και προς τούτο απαιτούνται νεώτερα και έγκυρα στοιχεία.
Ακολουθεί (σε μετάφραση) η πλήρης ανακοίνωση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες της IUCN.
Η νέα κατηγοριοποίηση της IUCN για την Καρέττα (Caretta caretta) είναι πλέον διαθέσιμη online (http://www.iucnredlist.org/details/3897/0):
Η αξιολόγηση έγινε από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες της IUCN, ένα διεθνές δίκτυο ειδικών για τις θαλάσσιες χελώνες. Αυτό είναι το δεύτερο είδος θαλάσσιας χελώνας (μετά τη Δερματοχελώνα, Dermochelys coriacea) που αξιολογείται σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο χρησιμοποιώντας τα κριτήρια της IUCN.
Οι αξιολογήσεις που έγιναν σε περιφερειακό επίπεδο είναι πολύ πιο σημαντικές όσον αφορά στη λήψη μέτρων προστασίας σε σχέση με την αξιολόγηση που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά για είδη με ευρεία εξάπλωση όπως οι θαλάσσιες χελώνες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χελώνα Καρέττα είναι πλέον «Τρωτό» είδος. Οι δέκα περιφερειακοί πληθυσμοί της Καρέττα αξιολογήθηκαν από «Κρισίμως Κινδυνεύοντες» έως «Μειωμένης Ανησυχίας», τονίζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις την αλλαγή από την κατηγορία «Κινδυνεύον», στην οποία βρισκόταν το είδος παγκοσμίως από το 1996. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη χρήση του παγκόσμιου καταλόγου των απειλούμενων ειδών της IUCN ως γενική κατεύθυνση για τη λήψη μέτρων προστασίας, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα όσον αφορά αυτόν τον κατάλογο για να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες σχετικά με την κατάσταση των περιφερειακών πληθυσμών της Καρέττα, οι οποίοι έχουν αξιολογηθεί ως «Σχεδόν Απειλούμενοι» ή «Μειωμένης Ανησυχίας».
Ο κατάλογος των απειλούμενων ειδών της IUCN και τα κριτήρια του αποτελούν μία προσέγγιση για την αξιολόγηση και σύγκριση της κατάστασης προστασίας μεταξύ πολύ διαφορετικών ειδών, με σκοπό την αναγνώριση ειδών και περιφερειακών πληθυσμών που αντιμετωπίζουν άμεσο ή υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης παγκοσμίως με βάση προηγούμενες, τωρινές και αναμενόμενες μελλοντικές συνθήκες και ανθρωπογενείς παράγοντες.
Οι περιφερειακοί πληθυσμοί της Καρέττα που πρόσφατα αξιολογήθηκαν ως «Σχεδόν Απειλούμενοι» ή «Μειωμένης Ανησυχίας» δείχνουν ότι οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί δε διατρέχουν άμεσο ή υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Παρόλα αυτά, η αξιολόγησή τους βασίζεται στην τωρινή τους κατάσταση, η οποία λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί στο παρελθόν, εκ των οποίων τα περισσότερα είχαν διάρκεια πάνω από μια δεκαετία. Έτσι, η τωρινή κατάσταση αυτών των περιφερειακών πληθυσμών στην ουσία αποτελεί μέτρο επιτυχίας προηγούμενων προσπαθειών προστασίας. Γι’ αυτό το λόγο, αυτοί οι πληθυσμοί πρέπει να θεωρούνται ως εξαρτώμενοι από τα μέτρα προστασίας. Κάθε μείωση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας μπορεί να είναι καταστροφική.
Πράγματι οι τωρινοί χαρακτηρισμοί των ορισμένων περιφερειακών πληθυσμών της Καρέττα ως «Σχεδόν Απειλούμενων» και «Μειωμένης Ανησυχίας» οφείλονται εξ ολοκλήρου στις μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας και έτσι έπαψαν να χαρακτηρίζονται ως «Τρωτοί», «Κινδυνεύοντες» και «Κρισίμως Κινδυνεύοντες». Επιπλέον, μέσα σε έναν περιφερειακό πληθυσμό με χαρακτηρισμό «Σχεδόν Απειλούμενος» ή «Μειωμένης Ανησυχίας» μπορεί να υπάρχουν υποπληθυσμοί που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.
Οι αξιολογήσεις των απειλούμενων ειδών ενημερώνονται τακτικά, έτσι ώστε να εμπεριέχουν τα πιο πρόσφατα και έγκυρα στοιχεία και, ως εκ τούτου, ο χαρακτηρισμός της Καρέττα μπορεί να αλλάξει με τον καιρό. Όλοι οι περιφερειακοί πληθυσμοί της Καρέττα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται και να μελετώνται περαιτέρω, έτσι ώστε οι στρατηγικές προστασίας και οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται να ανταποκρίνονται σε ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές.
Οι αξιολογήσεις της IUCN για τα απειλούμενα είδη είναι περισσότερο αναφορικού παρά συμβουλευτικού χαρακτήρα και προκειμένου να αποφασιστούν επαρκείς πολιτικές προστασίας σε περιφερειακή ή εθνική κλίμακα, απαιτούνται διαφορετικού τύπου αξιολογήσεις. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε ως σήμερα, όλοι οι περιφερειακοί πληθυσμοί της Καρέττα χρήζουν εντατικών μέτρων προστασίας, ώστε να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν την τρέχουσα κατάστασή τους.
-http://www.archelon.gr/contents/ournews.php?row=row10&nid=799 
 
***  Για το νεκροταφείο στο Ασπρόχωμα

Αγανακτισμένος ήταν στο τηλέφωνο ένας συγγενής για την κατάσταση στο νεκροταφείο του Ασπροχώματος. Όπως μας είπε, κάθε μέρα η εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος είναι και πιο τραγική. Έχει λογγώσει και είναι βρώμικος από τα σκουπίδια. Τόνισε, δε, πως είναι επιτακτική η ανάγκη να στείλει ο Δήμος ένα συνεργείο να φροντίσει και να καθαρίσει το χώρο. Β.Β. -

***   «H Αγιά-Σοφιά για ακόμη μια φορά μας έσωσε» Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ελληνίδας που έζησε τον τρόμο της επίθεσης στην Πόλη! (βίντεο)
Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ελληνίδας που έζησε τον τρόμο της επίθεσης στην Πόλη!

Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ελληνίδας που έζησε τον τρόμο της επίθεσης στην Πόλη
 https://youtu.be/9lD3tduQKvs  .- 


***   «ΒΟΜΒΕΣ» ΠΑΠΠΑ! Ποια κανάλια εθνικής εμβέλειας κλείνουν με εντολή της Κυβέρνησης – Τι αποκάλυψε για τις νέες άδειες!
http://www.enikos.gr/images/resized/590_23d518e503e7e3e0b39b75852ab7b493.jpgΟι τηλεοπτικές άδειες που θα δοθούν θα είναι τόσες ώστε να διασφαλιστεί και η βιωσιμότητα, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Σε συνέντευξή του στο οικονομικό κανάλι SBC, αποκάλυψε πως οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι κάτω από πέντε!
Επισήμανε ότι είναι πανθομολογούμενο και από τις ιδιοκτησίες των μέσων ότι η διαφημιστική αγορά έχει υποστεί τέτοια καθίζηση που καθιστά τα τηλεοπτικά σχήματα μη βιώσιμα, και προσέθεσε: «Λέγαμε ότι το πρόβλημα είναι το τρίγωνο της διαπλοκής. Τι δεν θέλουμε;. Δεν θέλουμε σχήματα μη βιώσιμα, τα οποία στηρίζονται στον τραπεζικό δανεισμό, που δημιουργεί τους αδιάφανους όρους, που διαμορφώνει τις πιέσεις και προς το πολιτικό σύστημα, και το πολιτικό σύστημα πιέζει τις τράπεζες…».
Σήμερα άδεια πανελλαδικής εμβέλειας σύμφωνα με το ΕΣΡ έχουν ANT1, Mega, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Epsilon, Μακεδονία TV, ΑΡΤ (του Γ. Καρατζαφέρη) και το Alter που έχει αναστείλει τη λειτουργία του. Επομένως σύμφωνα με τον κ. Παππά τουλάχιστον 4 με 5 από αυτά τα κανάλια θα πρέπει να κλείσουν. Μάλιστα δεν αποκλείεται να βρεθούν χωρίς άδεια και περισσότερα από τα υπάρχοντα τηλεοπτικά κανάλια αν διεκδικήσουν άδεια και νέοι ενδιαφερόμενοι που σήμερα δεν έχουν τηλεοπτικό σταθμό!
crashonline  .- Ν ΠΑΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ (12/01/2016) ,  https://youtu.be/CAHwYzT6nyY .-

*** "Φιλόδοξο" κατά την Ευρωζώνη το Ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό

«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
 Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών Αρχών, καθώς αυτό θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ως εκ τούτου ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επεσήμανε ότι δεν αναμένεται υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων ούτε στο αυριανό Eurogroup, αλλά ούτε και σ’ αυτό του Φεβρουαρίου που συγκαλείται σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.
 Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα της ευρωζώνης, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Εκτός από το ασφαλιστικό παραμένουν ανοιχτά και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

***   Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση    Στην Τουρκία ο Γερμανός ΥΠΕΞ - Άλλοι τρεις Ρώσοι κρατούνται στην Αντάλια ως ύποπτοι για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος
Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα έναν ύποπτο σε σχέση με την χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη από την οποία έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, εννέα Γερμανοί και ένας Περουβιανός, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά.
"Ένας άνθρωπος τέθηκε χθες το βράδυ υπό κράτηση μετά την επίθεση αυτή. Η έρευνα συνεχίζεται σχολαστικά και με την μεγαλύτερη προσοχή", πρόσθεσε ο Αλά σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ.
Εν τω μεταξύ- και έπειτα από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας χθες στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης- η τουρκική αστυνομία της Αντάλια κρατεί τρεις Ρώσους πολίτες ύποπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, είδηση που επιβεβαιώνει και η Μόσχα.
Ο δράστης, που αρχικά είχε υποτεθεί ότι προερχόταν από τη Συρία, ταυτοποιήθηκε ως ο 28χρονος Σαουδάραβας Ναμπίλ Φαντλί. Σύμφωνα με πηγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο Φαντλί είχε περάσει πρόσφατα στην Τουρκία από τη Συρία, όπου πολεμούσε στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, ενώ δεν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατική δράση.
Χθες, ο Τούρκος  πρωθυπουργός  Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με τον δράστη και θα τα τιμωρήσει.

***  Είδηση σεισμός για τη Ν.Δ!
ndnd
~ Εντάσεις έχει προκαλέσει ο διορισμός του Νίκου Γεωργιάδη στη θέση του επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού, από τον πρόεδρο της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη, με πολλούς να κάνουν λόγο για το πρώτο σφάλμα του προέδρου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του voicenews.gr, o κ. Μητσοτάκης προχώρησε στον εν λόγω διορισμό, ύστερα από την στήριξη που δέχτηκε από τον Άδωνη Γεωργιάδη, στην "μάχη" της εκλογής προέδρου.
-  Ωστόσο, ο άμεσος διορισμός του κ. Νίκου Γεωργιάδη, προκαλεί εξαιτίας των προηγούμενων θέσεων του και συγκεκριμένα την περίοδο που ήταν βουλευτής της Ν.Δ, που είχε χαρακτηρίσει ως "μπούρδες" το ζήτημα των Σκοπίων!
Τότε...
grgrΜάλιστα, κατά τις δηλώσεις του, είχε περιγράψει "χαμένη" την υπόθεση και ότι "δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς πως θα ονομάζεται μια χώρα".
Ουσιαστικά, με τις θέσεις του ο κ. Γεωργιάδης, ακύρωσε τους αγώνες, πολλών ελλήνων σε ένα ζήτημα που δεν έχει τέλος εδώ και δεκαετίες.

***  Δήλωση ΒΟΜΒΑ βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
syriza
~  Δήλωση-πρόκληση από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος ζητεί να επιβληθούν δίδακτρα στα δημόσια σχολεία, αλλά και την επαναξιολόγηση (από μηδενική βάση) του συστήματος επιλογής του εκπαιδευτικού προσωπικού, που προσελήφθη πριν από 15 χρόνια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ελληνικό τύπο, ο κ. Τριανταφυλλίδης προτείνει τη διεύρυνση του ωρολογίου προγράμματος κατά 40 διδακτικές ώρες. Έτσι λοιπόν οι μαθητές θα παρακολουθούν οχτάωρα μαθήματα καθημερινά κι οι καθηγητές που θα στελεχώνουν τα τμήματα αυτά, θα έχουν μεγαλύτερες αποδοχές, με τη συνδρομή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Τα ποσά θα κυμαίνονται από 0 έως 120 ευρώ για τις εύπορες οικογένειες, με στόχο κάθε τμήμα να αποδίδει 15.000 ευρώ, επιβαρύνοντας κάθε μέση οικογένεια κατά περίπου 600 ευρώ το χρόνο (υπολογισμένο με 25 μαθητές ανά τμήμα).
Από αυτά τα χρήματα θα πληρώνονται οι καθηγητές, ενώ τα λεφτά που θα απομένουν θα αξιοποιούνται για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ: Αναβάλλονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί
pleist
~    Αναβολή για τους πρώτους 46 πλειστηριασμούς του 2016, (οι οποίοι επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σήμερα 13 Ιανουαρίου) λόγω της απεργίας των δικηγόρων.
Σήμερα είχαν προγραμματισθεί οι πρώτοι πλειστηριασμοί του νέου έτους, οι οποίοι όμως δε θα πραγματοποιηθούν, λόγω της αποχής των δικηγόρων.
Η απεργία προκηρύχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας και διαρκέσει δύο ημέρες, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του voicenews.gr, ενημερωθήκαμε πως σήμερα δε θα διεξαχθούν οι προαναφερθέντες πλειστηριασμοί.
Τέλος σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις για πώληση στεγαστικών δανείων σε fundsδεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τις 15 Φλεβάρη.

*** Έκτακτο! Οι Δανειστές ζητούν νέα μέτρα...
qkouarteto
~  Σφίγγουν τον κλοιό οι δανειστές καθώς «ράβουν» καινούριο μνημόνιο για την Χώρα και καινούρια δεινά για τους πολίτες.
Το ασφαλιστικό είναι η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης, καθώς περιμένει την έγκριση του κουαρτέτου για την ψήφιση του στην Βουλή. Κατά πάσα πιθανότητα οι αρχικές βλέψεις για αποδοχή του περιγράμματος από τους δανειστές θα πρέπει να περιοριστούν και να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Ο κύριος Κατρούγκαλος ως ηθίνον από Ελληνικής πλευράς σύμφωνα με πηγές του voicenews.gr ανέφερε με δηλώσεις του ότι κάθε αναφορά ως προς τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ασφαλιστικό «είναι αβάσιμη εικασία», κρατώντας εμφανώς αποστάσεις από δημοσιεύματα και δηλώσεις των προηγουμένων ημερών περί αρχικής θετικής αξιολόγησης της πρότασης από την Κομισιόν. «Η Επιτροπή δεν έχει δώσει σε αυτό το σημείο οποιαδήποτε εκτίμηση. Αυτό θα γίνει σε επόμενο στάδιο έπειτα από συζήτηση σε βάθος με τις Ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους θεσμούς», δήλωσε.

***  Βόμβα! Προδοσία της Β. Ηπείρου από την Ελλάδα
xoros
~   Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη τρεις μέρες μετά τα Χριστούγεννα εξαγρίωσε τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου .
Συγκεκριμένα και τα δύο εξέχοντα αυτά πολιτικά πρόσωπα αναφέρονται στις επιστολές τους στους κατοίκους των περιοχών αυτών ως μετανάστες , αψηφώντας έτσι την σχέση αίματος που τους ενώνει με την μητέρα Ελλάδα .
Η απάντηση αυτών των Ελλήνων ,όπως ήταν βέβαια λογικό, ήταν ηχηρή και απόλυτη . Αναλυτικότερα , επισήμαναν την σχέση αίματος με την πατρίδα και το γεγονός ότι δεν είναι <<ξένοι >> και <<μετανάστες>> όπως πολλοί θέλουν να τους αντιμετωπίζουν .Τα εδάφη αυτά που ζουν είναι τα πατρογονικά τους ,και οι τόποι που μεγάλωσαν τα παιδιά τους και πέθαναν οι πρόγονοι τους . Δεν έχει ,λοιπόν, κανένας το δικαίωμα να αμφισβητεί την εθνική τους ταυτότητα ιδιαίτερα σε τόσο κρίσιμες περιόδους για την χώρα . shmaia
Δείτε το βίντεο :  15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014, ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ - Ο ΧΟΡΌΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ   , https://youtu.be/kpcXj9VSAMA  .-  {  Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι. Δεκαπενταύγουστος σήμερα και η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, της μητέρας του Θεανθρώπου. Η εκκλησιαστική μας παράδοση διασώζει ανέπαφη ανά τους αιώνες εκείνη τη μεγαλειώδη στιγμή όπου η Παναγία μας σε ηλικία εξήντα ετών εκδημεί εις Κύριον και έπειτα από τρεις ημέρες με μάρτυρα τον Απόστολο Θωμά το σώμα της μεταφέρεται από τους αγγέλους πλάι στο Χριστό. Η Δερβιτσάνη μας τιμώντας την προστάτιδά της, τιμάει με μεγάλη ευλάβεια αυτό το γεγονός εορτάζοντάς το κάθε καλοκαίρι. Τα τελευταία τρία χρόνια ύστερα από πρωτοβουλία των νέων μας, έγινε δυνατή η συγκέντρωση ενός χρηματικού κεφαλαίου εκ του οποίου κατέστη δυνατή η οργάνωση παραδοσιακού ηπειρώτικου πανηγυριού. Εκτός της διασκέδασης απώτερος σκοπός των νέων μας, ήταν η υλική συνεισφορά σε έργα εντός της κοινότητάς μας, τα οποία παραπέμπουν άμεσα σε ανάλογες πρωτοβουλίες των ξενιτεμένων προγόνων μας. Θα θέλαμε να σταθούμε στην τελευταία πρωτοβουλία της Νεολαίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Δερβιτσιωτών Ιωαννίνων αλλά και άλλων ντόπιων εθελοντών και δωρητών στην ανάπλαση του πάρκου «Γρηγόρης Ντριγκόγιας» στην πλατεία του χωριού μας. Μετά μεγάλη επιθυμίας και ζήλου δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για την περάτωση του εν λόγω έργου. Έπειτα από ριζικές αλλαγές η αισθητική όψη του χωριού μας έχει προκαλέσει το σεβασμό όλων των ντόπιων κατοίκων και όχι μόνο. Η Δερβιτσάνη το ακριτοχώρι της Β. Ηπείρου, στέκει αιώνες τώρα ακμαίο στις δυσκολίες και τα δεινά των εκάστοτε εποχών. Τι κι αν προσπάθησαν σαν άλλες «Λερναίες Ύδρες» να της «κόψουν» τη λαλιά. Εκείνη επιβίωσε πίνοντας το αίμα της από τις ίδιες της, τις πληγές και σφράγισε με το βαρύγδουπο όνομά της, τον ρου της ντόπιας ιστορίας. Μια τέτοια Δερβιτσάνη ονειρευόμαστε. Ένα συνεχιστή των υγειών παραδόσεων και της άδολης προσφοράς. Ζούμε και αναπνέουμε στον τόπο όπου μας όρισαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Ευελπιστούμε σε ένα νέο αύριο που θα φέρει ζωντάνια στον τόπο μας. Η χάρη της Παναγιάς να μας ευλογεί και να στηρίζει τα έργα μας. Χρόνια πολλά και υγεία σε όλους! } .-

*** Δήλωση ΣΕΙΣΜΟΣ από τον Μιχαλολιάκο...
mixa
~  Έτοιμος να αναλάβει δράση εμφανίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος για την σωτηρία της πατρίδας. Εμφανίζεται μάλιστα βέβαιος πως εάν σε μια επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 25% όπως και η ΝΔ τότε θα χρειαστεί σίγουρα συγκυβέρνηση. Λέει χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ δεν είναι πλέον το παραδοσιακό αστικό δεξιό κόμμα που ισχυροποιήθηκε πάνω στα εθνικά και πατριωτικά ιδεώδη.
Η ΝΔ εκπροσωπεί το νεοφιλελεύθερο κέντρο έχει χάσει κάθε επαφή με τις ρίζες του.
Η ΝΔ εκριζώθηκε ιδεολογικά, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ που από αριστερό κόμμα έγινε μνημονιακό κόμμα.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικά ιδεολογικά αφηγήματα έχουν συγκλίνει σε μια νέα πολιτική στάση είναι οπαδοί του μνημονίου, δεν βλέπουν άλλη λύση πέραν από την λιτότητα.
Η νίκη Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ θεωρώ ότι είναι Πύρρειος καθώς η διαφορά από τον Μειμαράκη τον έτερο διεκδικητή ήταν οριακή.
Να θυμίσω ότι η ΝΔ είχε λάβει πάνω από 1,5 εκατ και στις εκλογές που προκηρύχτηκαν για την ηγεσία της ΝΔ ο Μητσοτάκης έλαβε 170-175 χιλιάδες ψήφους.
Οι απόψεις και οι θέσεις Μητσοτάκη αποτελούν μειοψηφικό και όχι πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην ΝΔ.
Συν τοις άλλοις το παρελθόν του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Siemens και τον Χριστοφοράκο αλλά και οι άριστες επαφές που διατηρεί με τον Μπόμπολα και τον Ψυχάρη θα χρησιμοποιηθεί από τους πολιτικούς αντιπάλους.
Μου προκάλεσε εντύπωση ότι τα μέσα ενημέρωσης Μπόμπολα και Ψυχάρη με ενθουσιασμό δέχθηκαν την νίκη Μητσοτάκη αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν θα τα αγγίξουν για μια ακόμη φορά.
Για το ΕΣΡ π.χ. θα δείτε ότι στο τέλος κωλυσιεργώντας θα περάσουν από την πίσω πόρτα τις θέσεις των καναλαρχών.
Δεν έχετε καταλάβει ότι τίποτε δεν άλλαξε και τίποτε δεν θα αλλάξει γιατί και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης θα κάνουν συμφωνίες με τους καναλάρχες.
Ακόμη και αν κάποιοι προσπεράσουν όλα αυτά το ερώτημα είναι ποιο είναι το αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη.
Υποστηρίζει ένθερμα το μνημόνιο και ταυτόχρονα δεν διαφοροποιείται από τον πυρήνα του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μητσοτάκης ως ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε τι διαφέρουν αφού και τα δύο κόμματα έχουν στηρίξει καθοριστικά και καταλυτικά το μνημόνιο» .-

*** Κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ προαναγγέλλει εκλογές…
kalpi
~  Ο Απόστολος Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συνομιλούσαν για σχεδόν τρεις ώρες.
Καθώς έφευγε από τα γραφεία της ΝΔ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε πως επισκέφθηκε τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί από κοντά καλή επιτυχία, στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα συζήτησαν διεξοδικά για όλες τις αλλαγές που θα λάβουν χώρα στα εσωκομματικά, αλλά κι όσα αναμένονται να γίνουν εν όψει του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Επίσης τόνισε πως θα συμπορευθεί με τον κ. Μητσοτάκη, αποφεύγοντας παράλληλα να απαντήσει αν θα αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.
Αφού ευχαρίστησε τους Νέο Δημοκράτες που πήγαν στην κάλπη, προέβη σε μία δήλωση φωτιά, που ίσως σκιαγραφεί πολλά για το πολιτικό μέλλον της χώρας μας:
«Αν υπάρχει ένα πράγμα βέβαιο είναι ότι η ΝΔ γυρίζει σελίδα για να μπορέσουμε σύντομα να απαλλάξουμε τη χώρα από αυτή την αναξιόπιστη κυβέρνηση».
Είναι τυχαίο που μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη, πολλά μέλη της ΝΔ προβαίνουν σε σχετικές δηλώσεις;

*** Έκθεση ΒΟΜΒΑ αδειάζει τον Τσίπρα…
antimnimoniakos
~ To Παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έβγαλε στο φώς την διαπραγματευτική δεινότητα του Πρωθυπουργού καθώς και την διορατικότητα των πολιτών μιας και είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του voicenews.gr έρευνα του Χάρβαρντ δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τους χειρότερους διαπραγματευτές παγκοσμίως για το 2015 καταλαμβάνοντας τη πρώτη θέση. Ο Πρωθυπουργός επειδή δεν πέτυχε την εφικτή συμφωνία πρότεινε πλαστό δημοψήφισμα. Με την επικράτηση του «όχι», η ελληνική οικονομία κατρακύλησε ακόμη περισσότερο, και ο Τσίπρας μαζί με την ομάδα του δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν μία χειρότερη συμφωνία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

*** Θαμμένη σε χωράφι από το σύζυγο της βρέθηκε η 37χρονη στην Κοζάνη
 
Σοκ προκαλεί η τραγική εξέλιξη με την υπόθεση εξαφάνισης της 37χρονης Ανθής Λινάρδου στο Βερβεντό στην Κοζάνη. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή. Δολοφόνος, όπως ο ίδιος ομολόγησε, ο σύζυγός της. Η Αστυνομία εντόπισε νεκρή τη μητέρα τριών παιδιών σε χωράφι, όπου λίγη ώρα νωρίτερα είχαν ξεκινήσει έρευνες, παρουσία του πεθερού της αλλά και του συζύγου της, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που τη δολοφόνησε κατά πληροφορίες πνίγοντάς την. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη συλλάβει τον άντρα της 37χρονης. Σοκ: Φρέζαραν την άτυχη 37χρονη! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συζυγοκτόνος δολοφόνησε την 37χρονη την Κυριακή, ημέρα που ο ίδιος είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή της. Εν συνεχεία έθαψε τη δολοφονημένη συζυγό του σε χωράφι τους και κατόπιν πέρασε με φρέζα το εν λόγω σημείο, αλλά και ολόκληρο το χωράφι, για να μη φαίνεται πού την είχε θάψει. Νωρίτερα, άντρες της Σήμανσης και της Ασφάλειας Κοζάνης, παρουσία εισαγγελέα, με τον ειδικό εξοπλισμό, είχαν κάνει «φύλλο και φτερό» το σπίτι της 37χρονης, ενώ στη συνέχεια ερεύνησαν εξονοχυστικά όλα τα χωράφια της οικογένειας. Ο 40χρονος από το Βερβεντό  συζυγοκτόνος όταν ρωτήθηκε από τους άνδρες της αστυνομίας γιατί σκότωσε τη νεαρή μητέρα των τριών μικρών παιδιών του, απάντησε πως τσακώνονταν συχνά και κάποιος του είχε πει ότι μάλλον η 37χρονη είχε εξωσυζυγική σχέση.  Διαβάστε περισσότερα στο www.iefimerida.gr . -

***  Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας         
     
Τη δεύτερη συνεδρίασή της για το 2016 πραγματοποίησε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας και κατά τη διάρκειά της εγκρίθηκαν τα εξής θέματα:
-Αναμόρφωση δημοτικού προϋπολογισμού οικον. έτους 2016. Στην αναμόρφωση περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση ύψους 2.952.000 ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το έργο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού Αθηνών-Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα»
-Διάθεση πιστώσεων δημοτικού προϋπολογισμού οικον. έτους 2016
-Συγκρότηση επιτροπών. 

***  Με επερωτήσεις για τα σκουπίδια η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου         
     
Την πρώτη του συνεδρίαση για το 2016 θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη.
Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με επερωτήσεις, ανάμεσά τους εκείνη του σύμβουλου Νίκου Δονάτου για την υπογραφή σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και του κ. Νίκου Γόντικα για την επαναδιαπραγμάτευση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και με ποια ανταλλάγματα γίνεται αυτή.
Η σύμβουλος Δήμητρα Λυμπεροπούλου έχει καταθέσει επερώτηση για την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σχολικά κυλικεία, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των μαθητών, από τις Υπηρεσίες Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με ταυτόχρονη  υιοθέτηση και προβολή της μεσογειακής διατροφής.
Επίσης, έχει καταθέσει επερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναλάβει τοπικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με αφορμή και την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι.
Στην ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

***  «Βουνά» οι φάκελοι με αιτήσεις υπερχρεωμένων στο Ειρηνοδικείο         
      
Μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κατατέθηκαν 90 αιτήσεις 
  Και αριθμητικά πλέον αποτυπώνεται ο «σαματάς» των τελευταίων ημερών του 2015 στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για την κατάθεση αιτήσεων ένταξης στο νόμο Κατσέλη (υποχρεωμένα νοικοκυριά) με το προηγούμενο καθεστώς και όχι με τις αλλαγές που επέφερε ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που εφαρμόζεται από την 1η του νέου έτους.
Μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, κατατέθηκαν 90 αιτήσεις και ενδεικτική του τι συνέβη είναι η φωτογραφία από το εν λόγω γραφείο του Ειρηνοδικείου, όπου πλέον ούτε τα ράφια επαρκούν για την τοποθέτηση των φακέλων.
  Ρεκόρ το 2015
Με την έκρηξη κατάθεσης αιτήσεων τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου η χρονιά που έκλεισε καταγράφεται ως το έτος με τις περισσότερες αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Πέρυσι είχε θεωρηθεί ρεκόρ ο αριθμός που κατατέθηκε το 2014, όμως δεν είχε έλθει το… 2015!
Το 2012 κατατέθηκαν 307 αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το 2013 μειώθηκαν σε 283 αιτήσεις. Το 2014 παρατηρήθηκε αύξηση στην κατάθεση των αιτήσεων και τελικά κατατέθηκαν 474. Το 2015 τα πράγματα ήταν «χαλαρά» μέχρι το Δεκέμβριο, καθώς είχαν κατατεθεί μόλις 245 αιτήσεις. Η απόφαση, όμως, για αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από την 1η του 2016 έφερε έκρηξη αιτήσεων. Έτσι, μέσα σε ένα μήνα κατατέθηκαν όσες είχαν κατατεθεί όλο το χρόνο. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο μόνο κατατέθηκαν 243 αιτήσεις, με την τελευταία του χρόνου να κατατίθενται 90. Συνολικά το 2015 κατατέθηκαν 488 αιτήσεις. 
  Ανέφικτο
Στα γραφεία του Ειρηνοδικείου εκείνες τις ημέρες γινόταν το αδιαχώρητο από υπερχρεωμένους, ενώ πολίτης κατέθεσε ακόμα και απλή σελίδα χαρτιού, ζητώντας να πρωτοκολληθεί το αίτημά του να ενταχθεί στα υπερχρεωμένα, χωρίς να προσκομίσει κανένα δικαιολογητικό και στοιχείο. 
Ενδεικτικό, επίσης, είναι ότι 130 αιτήσεις έχουν κατατεθεί με ελλιπή δικαιολογητικά. Υπάρχει δε προθεσμία 45 ημερών για να τα προσκομίσουν, να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να προσδιορισθεί ημερομηνία συζήτησης.
Το Ειρηνοδικείο πλέον έχει μπλοκάρει και όχι μόνο από χώρους, αλλά και από τη συζήτηση των υποθέσεων. Μέχρι τον Αύγουστο οι αιτήσεις είχαν ορίζοντα συζήτησης το… 2019, όμως ρύθμιση επέβαλε τη συζήτηση εντός τριετίας. Κι εδώ αρχίζουν τα «μαγικά» συμπίεσης, ώστε για όσες αιτήσεις ξεπερνούν την 3ετία να συντμηθεί ο χρόνος συζήτησής τους και να «μαζευτεί» εντός του ορίου. Τώρα, όμως, ήρθε νέα ρύθμιση, που ορίζει συζήτηση εντός… 6μήνου. Αυτό θεωρείται από τα στελέχη του Ειρηνοδικείου ανέφικτο, καθώς ήδη πραγματοποιούνται δύο συνεδριάσεις το μήνα με 21 υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε κάθε δικάσιμο. Κάθε υπόθεση περιλαμβάνει πλήθος δικαιολογητικών και στοιχείων που πρέπει να εξετασθούν από το δικαστή για να συζητηθεί η υπόθεση, ενώ είναι σημαντικός ο χρόνος που απαιτείται στη συνέχεια για την έκδοση αλλά και καθαρογραφή της απόφασης. Κι όλα αυτά, όταν το προσωπικό του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας υπολείπεται κατά 40% των οργανικών θέσεων.   Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Η επόμενη μέρα των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία...         
       
Η ώρα του Κυριάκου…
Η μακρά προεκλογική περίοδος έφθασε στο τέλος της... Ο Κ. Μητσοτάκης, κόντρα στα προγνωστικά, ξεκίνησε ως αουτσάιντερ και κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα των εκλογών.
Η απόφαση της βάσης είναι σαφής... Ανανέωση... Αυτή, άλλωστε, υποσχέθηκε από την πρώτη στιγμή ο νέος πρόεδρος. Βέβαια, τα πρώτα πρόσωπα που είδαμε να πανηγυρίζουν στα γραφεία του νέου προέδρου δεν είναι αυτό ακριβώς, αλλά έτσι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι μισοί από αυτούς, άλλωστε, άνετα θα ήταν και στα γραφεία του Β. Μεϊμαράκη, αν εκείνος ήταν ο νικητής.
***
IMG_5251.jpg
Σε «πελάγη ευτυχίας» η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας…
Από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας τάχθηκε στο πλευρό του.
Με πρώτο το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος μάλιστα υπέγραψε και την υποψηφιότητα του Κυριάκου, αλλά και με τους περισσότερους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να υποστηρίζουν «ανοιχτά» την υποψηφιότητα του Κ. Μητσοτάκη.
Όλοι τους στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους τόσο για το αποτέλεσμα στη Μεσσηνία όσο και για την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος.  
IMG_2509_resize.jpg
Τα συγχαρητήρια του Μίλτου Χρυσομάλλη στο νέο πρόεδρο, και οι ψήφοι Τζιτζικώστα…
Με ανάρτησή του στο facebook και με μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη δίπλα στον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και τον Άδωνι Γεωργιάδη, εξέφρασε από την πρώτη στιγμή τα συγχαρητήριά του προς το νέο πρόεδρο της Ν.Δ. ο Μίλτος Χρυσομάλλης.
Ο ίδιος είναι γνωστό ότι στήριξε από την πρώτη στιγμή τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο άλλωστε συνδέεται με μακροχρόνια «αδελφική» φιλία.
Αν δούμε προσεκτικά τις ψήφους του 2ου γύρου, τότε θα καταλάβουμε ότι οι ψήφοι Τζιτζικώστα στράφηκαν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως άλλωστε «ερμηνεύτηκε» και η δήλωση Τζιτζικώστα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
Το ίδιο συνέβη και στην περιοχή της Μεσσηνίας. Στις κάλπες που ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε αρκετές ψήφους στον α΄ γύρο, στο β΄ εκτόξευσαν τον Κ. Μητσοτάκη...
Τώρα, αν έπαιξε ρόλο και η τριήμερη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά, οπότε ο Μίλτος Χρυσομάλλης βρισκόταν στο πλευρό του, δεν το γνωρίζουμε... Ο ίδιος ο Βαγγέλης ο Μεϊμαράκης, πάντως, θεωρεί ότι έπαιξε, καθώς στην προχθεσινή του εμφάνιση στον «Ενικό» ανέφερε τη Μεσσηνία ως παράδειγμα στήριξης του Α. Σαμαρά στον Κ. Μητσοτάκη...
***  Η επόμενη μέρα των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία...
IMG_8418_resize.jpg
   Οι «περαστικοί» δεν προτίμησαν τον Βαγγέλη…
Για δεύτερη φορά που πραγματοποιήθηκε εσωκομματική εκλογή από τη βάση, νικητής αναδείχθηκε αυτός που δε φοβήθηκε την ετυμηγορία των πολιτών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τάχθηκε κατά αυτής της διαδικασίας, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ουκ ολίγες φορές «περαστικούς» αυτούς που θα αποφάσιζαν για το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ αρχής υπερθεμάτισε και υποστήριξε σθεναρά τη διαδικασία εκλογής από τη βάση.
Βέβαια, τους 400 χιλ. ψηφοφόρους του πρώτου γύρου, αλλά και τους 350 χιλ. που ψήφισαν τη δεύτερη Κυριακή, όλοι οι υποψήφιοι τους «ανέγνωσαν» ως μια τονωτική ένεση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα περί «περαστικών» ξεχάστηκαν.
Το σίγουρο είναι ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πιο δυνατό και ενωμένο και ο νέος πρόεδρος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία, αλλά και δύναμη στο κόμμα του, απ’ ό,τι θα είχε ένας πρόεδρος που θα έβγαινε «αυστηρώς» εκλεγμένος από κομματικά στελέχη, που αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει το έρεισμά τους στην κοινωνία...  Κ. Γαζ. 

***  «Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ οι αγρότες της Πελοποννήσου αντιδρώντας στο ασφαλιστικό          
     
Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες της Πελοποννήσου
Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, διαμαρτυρόμενοι τόσο για τη φορολογία όσο και για το ασφαλιστικό και τα μέτρα που περιλαμβάνει για τους αγρότες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Πελοποννήσου, το 79% του εισοδήματός τους θα πηγαίνει μόνο για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και την ασφαλιστική εισφορά και με το υπόλοιπο θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και να ζήσουν τις οικογένειές τους.
«Η συνεχιζόμενη επίθεση κατά των αγροτών καλά κρατεί. Με τις πρόσφατες εξαγγελίες για το ασφαλιστικό, πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν τους ενδιαφέρει η ύπαρξη της εγχώριας παραγωγής. Ενώ όλοι έτρεξαν να περάσουν το σύμφωνο συμβίωσης, αδιαφορούν να συνάψουν μαζί μας σύμφωνο επιβίωσης», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία προστίθεται: «Μέχρι το 2017 θέλουν έναν αγρότη να πληρώνει στο όποιο εισόδημά του 26% φορολογία +100% προκαταβολή (δηλαδή άλλο ένα 26%)+ 20% εισφορά σύνταξης +7% εισφορά ιατροφαρμακευτική. Σ’ αυτά προσθέστε υποχρεωτική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, κόστος λογιστή και τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ στα χωράφια σου. Και αυτά μόνο για να είσαι αγρότης. Δηλαδή, χοντρικά τι σου μένει; Ένα 15% του εισοδήματος σου; Μ' αυτό πρέπει να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ για το σπίτι σου, να καλύψεις το κόστος παραγωγής».
Οι αγρότες υποστηρίζουν πως με το ρυθμό αυτό θα οδηγηθούν σε λύσεις που θα ζημιώσουν το κράτος, αφού θα συμφέρει να νοικιάσουν τα χωράφια τους σε βουλγαρικές ή ιρλανδικές εταιρείες με 10% φορολογία και θα δουλεύουν σ’ αυτά αμειβόμενοι με εργόσημο.
Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συναντήθηκαν στην Τρίπολη με μέλη αγροτικών συλλόγων και ανεξάρτητων μπλόκων από όλη την Πελοπόννησο και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Αναγνωστάκος από τη Λακωνία. «Αυτήν την εβδομάδα ξεκινήσαμε και γίνεται ενημέρωση του αγροτικού κόσμου στα χωριά και την επόμενη εβδομάδα οργανώνουμε μεγάλες κινητοποιήσεις στην Πελοπόννησο και ενδεχόμενη κάθοδο στην Αθήνα, ανάλογα με το τι θα αποφασίσουν οι Συντονιστικές Επιτροπές από την Κρήτη ως τον Έβρο».
Επιπλέον, ο Χρήστος Αναγνωστάκος υποστήριξε ότι «δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται διασπαστικές κινήσεις στον αγροτικό χώρο», σημειώνοντας πως «τελευταία ιδρύονται αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι, οι οποίοι δεν είναι αγροτικοί σύλλογοι ανά Δήμο, όπως προβλέπει ο νόμος 4015, αλλά σωματεία με επωνυμία».
«Παρά ταύτα», συμπλήρωσε, «δεν έχουμε διαφορές μαζί τους. Δεν περισσεύει κανένας σ’ αυτόν τον αγώνα, αλλά δε θέλουμε κομματικές ταυτότητες και μηχανισμούς».
Ο Παναγιώτης Φιακάς από την Κορινθία ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ετοιμάζουν για την επόμενη εβδομάδα κινητοποίηση με πορεία στην Κόρινθο και, αναλόγως των εξελίξεων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τον Ισθμό. Επίσης, δήλωσε πως έχουν ζητήσει συνάντηση εντός των προσεχών ημερών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ.
Ο Γιάννης Αντωνάκος, αγελαδοτρόφος από την Αργολίδα, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι αγρότες της Αργολίδας βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», για να προσθέσει πως ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν καθορίσει τη μορφή των κινητοποιήσεων κι ανέφερε ότι δεν αποκλείουν ούτε το ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων, ούτε καταλήψεων κτιρίων και όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ενημερωτική συγκέντρωση απόψε Αγροτικού
Συλλόγου για το ασφαλιστικό και αντιδράσεις
 Ενημερωτική συγκέντρωση διοργανώνει απόψε στους Γαργαλιάνους ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων για το ασφαλιστικό και την οργάνωση της αντίδρασης απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Στη συγκέντρωση, η οποία θα διεξαχθεί στις 7.00 το απόγευμα στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους αγρότες να συμμετάσχουν, αλλά και όλους τους πολίτες της περιοχής.
Σε σχετική δε ανακοίνωση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του αναφέρεται: «Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων καλεί τους αγρότες της πόλης μας, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας (εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς κ.τ.λ.), στη Δημοτική Βιβλιοθήκη την Τετάρτη 13/01/2016 και ώρα 7.00 μ.μ., για ενημέρωση σχετικά με το ασφαλιστικό και λήψη απόφασης για την οργάνωση της αντίδρασής μας στο νομοσχέδιο – έκτρωμα και σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, με τα οποία επιδιώκεται η εξαθλίωση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

***  Μπερδεύονται στην Είρας         
     
Μπέρδεμα δημιουργείται στην οδό Είρας, καθώς σε άλλα τετράγωνα υπάρχει σήμανση για απαγόρευση στάσης και στάθμευσης και σε κάποια διπλανά δεν υπάρχει. Το αποτέλεσμα είναι αυτοκίνητα να παρκάρουν εκεί που δεν υπάρχει πινακίδα, αλλά τελικά να καταλήγουν με μια ωραία κλήση στο όχημά τους.
Όπως μας είπαν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, είτε δεν πρέπει να κόβονται κλήσεις όπου δεν υπάρχει πινακίδα είτε να προστεθεί όπου λείπει.   Β.Β. 

***  Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί αύριο Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ, από τις 8.30 το πρωί έως τις 15.30, στις περιοχές του πρώην Δήμου Λεύκτρου. -

***  «Το ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη από το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο

Με ενθουσιασμό συνεχίζονται οι πρόβες για τη μεγάλη παραγωγή που εδώ και μήνες προετοιμάζει το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Όπως είναι γνωστό, το ΜΕΘ αποφάσισε να πάρει το ρίσκο και να παρουσιάσει ένα διαφορετικό θεατρικό είδος, μια μουσική παράσταση, για πρώτη φορά στην Καλαμάτα από οποιοδήποτε ερασιτεχνικό ή και επαγγελματικό θίασο. Ο λόγος για το σπουδαίο έργο του Κώστα Φέρρη «Το ρεμπέτικο», που θα ανέβει από τις 6 έως και τις 22 Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή, στην οποία παίζουν 34 ηθοποιοί του ΜΕΘ, ενώ επί σκηνής ζωντανά θα παίζει 9μελής ορχήστρα. Η σκηνοθεσία είναι της Κλεώνης Φλέσσα, η μουσική διδασκαλία του Στάθη Γυφτάκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Βενετσάνου Μπαλόπουλου και η χορογραφία του Σπύρου Ρουμελιώτη. Ηθοποιοί: Αδαμοπούλου Βανέσσα, Αναγνωστοπούλου Λούλα, Βέλλης Λεωνίδας, Βενιζελέα Ολυμπία, Γεωργακοπούλου Ιωάννα, Γιαννακοπούλου Ελένη, Δημόπουλος Δημήτρης, Δουλάμης Λίνος, Δούση Έστερ, Θεοδωρακάκου Μαρία, Θεοδοσόπουλος Πάνος, Κλάδης Παύλος, Κουτσουμπός Κώστας, Λαζάρου Γεωργία, Λαζάρου Μαρία, Λυκούση Μαρία, Μάκαρη Μελιάννα, Μαραμπέα Μαρία, Μαυρέα Άστρη, Μαυροειδής Παναγιώτης, Μπελογιάννη Γωγώ, Μπιτσώνης Βασίλης, Μπούνα Εύη, Μπούνας Αντώνης, Νταλαγιάννη Δέσποινα, Παναγοπούλου Έλενα, Παπαβασιλείου Μύλη, Παπαδόπουλος Γιώργος, Ρουμελιώτης Σπύρος, Σιψά Χρυσούλα, Σπυρακόπουλος Παναγιώτης, Στεφανόπουλος Βασίλης, Τζιωρτζίδη Αναστασία και η μικρή Λυμπεροπούλου Νικολέττα. Μουσικοί: Κοκορογιάννη Πηνελόπη, Καντζιλιέρης Τάκης, Αθανασακόπουλος Δημήτρης, Βέλλης Λεωνίδας, Δελλής Αντώνης, Καλογερόπουλος Δημήτρης, Μαυροειδής Παναγιώτης, Πυλιώτης Αναστάσιος, Θεοδοσόπουλος Πάνος. - 

*** Τα συμπεθέρια, τα φανερώματα, η προίκα και οι Καλαματιανές νύφες... στην παλιά Καλαμάτα!         
       
Για την ιστορία της πόλης:
Βασίλης Ι. Μανιάτης
 Τα παλιά χρόνια- εννοώ τα πριν 150 ή 160- συνέβαιναν διάφορα εθιμοτυπικά γεγονότα στην κοινωνική ζωή των καλαματιανών οικογενειών.
Ένα απ’ αυτά ήταν ο γάμος και οι τελετές του, που απετέλεσαν και εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, όπως: τα συμπεθέρια, τα φανερώματα, οι αρραβώνες, η προίκα που θα πάρει η νύφη, σε κινητά ρούχα, χρήματα, κοσμήματα, έπιπλα, οικιακά σκεύη κ.ά., και ακίνητα, σπίτια, κτήματα, κ.λπ.
Η προίκα, για του λόγου το ασφαλές, γραφόταν εκείνα τα χρόνια σε χαρτί που το λέγανε «προικοσύμφωνο». Το χαρτί αυτό το γράφανε οι γραμματιζούμενοι της εποχής, ο παπάς, ο δάσκαλος, ο ψάλτης, κάποιος που γνώριζε γραφή και ανάγνωση. Αργότερα, μετά την απελευθέρωση, συντασσόταν στα συμβολαιογραφεία.
Μερικά απ’ αυτά τα «προικοσύμφωνα» έχουν σωθεί από τη φθορά του χρόνου και είναι αυτά που γίνονταν στα συμβολαιογραφεία. Από αυτά μαθαίνουμε πολλά χρήσιμα πράγματα, όπως ονόματα, ονομασίες τόπων (τοπωνύμια), πραγμάτων, αντικειμένων, οικιακών συσκευών,  ονομασίες ενδυμάτων και υφασμάτων και των τόπων κατασκευής τους, διάφορα ιστορικά γεγονότα και πώς προικίζανε τα παιδιά τους τότε.
Ένα από αυτά τα «προικοσύμφωνα» συντάχθηκε στην Καλαμάτα, στο συμβολαιογράφο Καλαμών,  Πανάγον Λινάρδου Στραβοσκιάδη, πριν από 165 χρόνια, στις 10 Ιουνίου του 1850.
Ο Καλαματιανός βυρσοδέψης Θεόδωρος Μαραβάς πάντρεψε την κόρη του Αγγελική με τον Καλαματιανό έμπορο, Κων. Η. Παπαδόπουλο.
Τόσο ο πεθερός όσο και ο γαμπρός ήταν εξέχοντα μέλη της καλαματιανής κοινωνίας, γι’ αυτό και το «προικοσύμφωνο» είναι αρκετά ενδιαφέρον.
Μας γνωρίζει πώς και με τι προικίζει την κόρη του ο εμποροεργοστασιάρχης  Μαραβάς, δύο δεκαετίες μετά τη σύσταση του ελεύθερου ελληνικού κράτους:
  Προικοσύμφωνον
Αριθμός:
Τριακοσιοστός εξηκοστός τρίτος
 
 Ενώπιον εμού του Συμβολαιογράφου Καλαμών Πανάγου Λινάρδου Στραβοσκιάδη κατοίκου Καλαμών, ενεφανίσθησαν αυτοπροσώπως οι κύριοι Θεόδωρος Μαραβάς βυρσοδέψης και Κωνσταντίνος Η. Παππαδόπουλος, έμπορος, αμφότεροι κάτοικοι Καλαμών, γνωστοί μου και μη συγγενευόμενοι μετ’ εμού, οίτινες επί τη παρουσία των μαρτύρων, κυρίων Κωνσταντίνου Γεωργιτζαννοπούλου εμπόρου και Βασιλείου Λεβέντογλου ράπτη – γουναρά, αμφοτέρων κατοίκων Καλαμών πολιτών Ελλήνων και μη υπαγομένων εις εξαίρεσιν, ομολόγησαν ότι ο Θεόδωρος Μαραβάς έχων θυγατέρα ονομαζόμενην Αγγελικήν ούσαν εις γάμου ηλικίαν συνεφώνησεν με τον Κωνσταντίνον Η. Παππαδόπουλον δια να την δώση προς αυτόν εις νόμιμον γυναίκα κατά τους θείους και ιερούς κανόνας της ανατολικής εκκλησίας εις γάμον πρώτον, υπόσχεται δε ο Θεόδωρος Μαραβάς να δώση εις τον ειρημένον γαμπρόν του, λόγω προικός της ειρημένης θυγατρός του Αγγελικής μετά τας ευχάς του και την εφεξής περιουσίαν, η παράδοσις της οποίας θέλει γίνει, όταν πραγματοποιηθή ο γάμος, ήτοι δέκα πέντε φουστάνια εξ ων δύο σάλινα, φιοράδα4, δύο μεταξωσάλινα5, τρεις μουσουλίναις6, - μία μεταξωτή – τέσσερα μεταξωτά εις των οποίων το εν σταμπονσάλι7 και το άλλο νεχιλιγένιο8 – και τρία διάφορα, είκοσι πέντε υποκάμισα εξ ων τα δέκα εννέα μεταξωτά και τα εξ καμπρένια9 – τρία Μποξαλίκια10 – τρία κοντά εξ ων τα δύο μεταξωτά και το άλλο τζόχινον, εξ γεμενιά πολίτικα11, δύο φέσσα Τουνέζικα12, δύο Μποξάδες της πλάτης13, εξ ζευγάρια χειρόκτια μεταξωτά – μια Τουζίνα14, σκάλτζαις διάφοραις, εξ ζευγάρια γόβαις διαφόρων χρωμάτων, μια δωδεκάδα μανδήλια εξ ων εξ της χειρός και τ’ άλλα εξ του στήθους – τέσσαρα όμοια γυναικεία – τρία μεσοφούστανα – επτά Σινδόνια εξ ων τα δύο μεταξωτά – εν καμπρένιον και τέσσαρα Τρίπλινα15 σπιτίσα – δύο κουβέρταις, δύο μακάτια16 με ταις προσκεφαλάδαις των το εν μεταξωτόν και το άλλο διάνινον17, τρεις προσκεφαλάδαις κρεββατίσαις, τέσσερα προσκέφαλα, τα δύο Σανκουλένια18 και τ’ άλλα δύο καμπρένια, δύο σκεπάσματα του καναπέ, δύο τραπεζομεσάλαις19 εξ ων η μία μεταξωτή και η άλλη βαμβακερή, δέκα οκτώ τουβαλίθια20, δέκα οκτώ Σφαντζιστόμπολαις21, τρία κρεββάτια, τρία παπλώματα τα δύο μεταξωτά και τ’ άλλο της Κύπρου, δύο βαντιέραις22, μια δωδεκάδα φλιντζάνια φαρφουρένια23, μια δωδεκάδα κουτάλια του γλυκού αργυρά, εν κοφινάκι αργυρούν, οκτώ λαιμούς μαργαριτάρι, δύο δακτυλίδια εξ ων το εν διαμαντένιον και το άλλο ζαφείρι, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με μαργαριτάρι, τρεις δωδεκάδες του τραπεζιού μαχαιροπίρουνα, ένα κακάβι24, τρία τέτζερα25 με τα καπάκια τους, δύο τζίλα26, εν ελαιοπερίβολον κείμενον εις θέσιν Λαγκάδα27, εντός της περιφερείας των Καλαμών και συνορευόμενον κατ’ ανατολάς Ιωάννης Αλεξάκης δυσμάς Δημήτριος Ψωταγιάτης, άρκτον Καμαρινός Ψάλτης και μεσημβρίαν κληρονόμοι του Ηλία  Χριστάκη, έχει δε έκτασιν στρέμμα εν και ελαιόδενδρα ως δέκα πέντε και μετρητάς δραχμάς, τέσσαρας χιλιάδας διακοσίας πεντήκοντα, αριθμός 4.250.
Την περιουσίαν ταύτην παραδεχόμενος ο Κωνσταντίνος Η. Παππαδόπουλος υπόσχεται ίνα διατηρήσει αυτήν κατά τον περί γάμου νόμον διαβεβαιώσαντες ο Θεόδωρος Μαραβάς και ο γαμπρός αυτού Κωνσταντίνος Παππαδόπουλος ότι η περιουσία αυτή είναι χωριστή υπό την του Κωνσταντίνου Παππαδοπούλου και να εξοφλήση την παραλαβήν αυτής ο Κωνσταντίνος Η. Παππαδόπουλος εις το αντίγραφον του παρόντος ότε την παραλάβη, η δε εξόφλησις τοιουτοτρόπως γενομένη θέλει έχει όλην την ισχύν και το κύρος ως να εγένετο επί του πρωτοτύπου και επί παρουσία ημών.
Εις πίστωσιν τούτων αιτώντων συνετάχθη το παρόν το οποίον αναγνωσθέν ευκρινώς και μεγαλοφώνως εις επήκοον πάντων υπογράφεται παρ’ όλων και εμού του Συμβολαιογράφου. Εγένετο εν Καλάμαις την δεκάτην του μηνός Ιουνίου ημέραν Σάββατον εν τη οικία της μονής Βουλκάνου κειμένης εις την πλατείαν, όπου υπάρχει το γραφείον μου, εν έτη χιλιοστώ οκτακοσιοστώ πεντηκοστώ.
Θεόδωρος Μαραβάς
Κωνσταντίνος Η. Παππαδόπουλος
Κωνσταντής Γεωργιτζαννόπουλος
Βασίλειος Λεβεντόγλης
 Ο Συμβολαιογράφος Καλαμών
Π.Λ. Στραβοσκιάδης

Μερικές επεξηγήσεις γύρω από τα είδη της προικοδότησης:
4. Δέκα πέντε φουστάνια εξ ων δύο σάλινα φιοράδα: Σούλινο φιοράδο, γυναικείο φόρεμα με ζωγραφιά ή κέντημα λουλουδιού από ύφασμα αραιόπλεκτο, μάλλινον ή μεταξωτόν.
5. Δύο μεταξωσάλινα. Μεταξωσάλινο, φόρεμα από μαλλί και μετάξι.
6. Τρεις μουσουλίναις. Μουσελίνα (mousseline): λεπτό μεταξωτό ύφασμα από το όνομα της πόλεως Μουσούλη της Μεσοποταμίας όπου πρωτοφτιάχτηκε.
7. Το εν σταμπονσάλι: Φόρεμα από ύφασμα που έχει έγχρωμα σχέδια, αποτυπώματα στάμπας. Τα σταμπάντα είναι υφάσματα του πήχεως πάσης χρήσεως, στα οποία ετίθετο ειδική στάμπα.
8. Και το άλλο νεχιλιγένιο – νεχιλιγένιο;
9. Εξ καμπρένια (υποκάμισα): Καμπρένιο, καμπρί (το) και κάμπρικ, καμπραί: είδος λεπτοτάτου μαλλίνου υφάσματος ονομασθέντος από τη γαλλ. πηγή Καμπραί.
10. Τρία μποξαλίκια: Μποξαλίκι, λέξη τουρκική, Bobca, μποξάς: σάλι μαλλίνου υφάσματος πλεκτού ή υφαντού, χρησιμοποιούμενο ως επινώτιον των γυναικών, κοινώς σάλι. Αλλά και τεμάχιο τετραγώνου υφάσματος προς περιτύλιξη ή επικάλυψη διαφόρων πραγμάτων.
11. Εξ γεμενιά Πολίτικα: Γενεμί, λεξ. τουρκ. Yemeni, έγχρωμο και διαφανές επικάλυμμα της γυναικείας κεφαλής, κν. Κελεμπέρι, φακιόλι, τσεμπέρι Πολίτικο, κατασκευασμένο στην Κωνσταντινούπολη.
12. Δύο Φέσσα Τουνέζικα: Φέσιον, λεξ. τουρκ. Fes, από την πόλη Fez, πρωτεύουσα του Μαρόκου. Μάλλινον κάλυμμα της κεφαλής των Ανατολιτών, άνευ γύρου, με ή άνευ φούντας, κόκκινο, το σχήμα ποικίλει κατά τόπους. Κατασκευασμένο στην πόλη Τύνις, κν. Τούνεζι, πρωτεύουσα και λιμάνι της Τυνησίας.
13. Δύο μποξάδες της πλάτης: Μποξάς, λεξ. τουρκ. Bohca, σάλι μαλλίνου υφάσματος πλεκτού ή υφαντού, που ρίχνεται στους ώμους.
14. Μια τουζίνα: λεξ. ενετ. Dozzina, η δωδεκάδα.
15. Σινδόνια τρίπλινα σπιτίσα: Τρίπλινο; Ύφασμα του αργαλειού.
16. Δύο μακάτια: Μακάτι λεξ. αραβοτουρκ. Makat, λευκό κάλυμμα του καναπέ.
17. Διάνινον: διάνινος-η-ο, ύφασμα χρώματος φαιού, σκούρο.
18. Τα δύο Σανκουλένια: σανκούλι (το), το λεπτόν αραιόν λίαν κολαριστό ύφασμα.
19. Δύο τραπεζομεσάλαις: μεσάλα και μεσάλι (το) (λεξ. λατ. Mensa>mensalis-e=δειπνητικός) το τραπεζομάνδηλον, μεταξωτό ή βαμβακερό.
20. Δέκα οκτώ Τουβαλίθια: Τουβαλίθι (το) λεξ. ιταλ. Tovaglietta=επιτραπέζιον χειρόμακτρον, κν. πετσέτα. Τovaglia(θ)=το τραπεζομάνδηλον Tovagli(u)oloz(a) (Τουβαλίθι): η πετσέτα φαγητού.
21.Σφουτζιοστομπόλαις: σφουγγίζω – σπογγίζω εμαυτόν, καθαρίζω. Μπόλια: λέξη ενετ. Imbogio προσόψιον, κν. πετσέτα προσώπου – νιφτομπόλια(η).
22. Δύο βαντιέραις: Βαντιέρα, δίσκος σερβιρίσματος γλυκών, καφέ κ.λπ.
23. Φλιτζάνια φαρφουρένια: φαρφούρι λεπτή κατεργασμένη πορσελάνη, φλιτζάνια κατασκευασμένα από κατεργασμένη πορσελάνη – κομψοτέχνημα.
24. Ένα κακάβι: κακ(κ)άβηκακ(κ)άβος(ο) – κακ(κ)άβιον(το), πήλινον ή χαλκού μαγειρικό σκεύος είδος χύτρας μετά τριών ποδών.
25. Τρία τέτζερα: Τέντζερης και Τέντζερες (ο), λέξη τουρκ. Tetcere: χύτρα χαλκού – μαγειρικό σκεύος.
26. Δύο τεψά: τεψί και ταψί, λέξη τουρκ. Tepsi, αβαθές στρογγυλό από μέταλλο μαγειρικό σκεύος φούρνου.
27. Λαγκάδα: τοπωνύμιο της περιοχής Καλαμάτας από το ρέμα Λαγκάδα, νότια του μοναστηριού Βελανιδιάς, αναφέρεται σε πολλά συμβόλαια.
Φωτογραφίες με Καλαματιανές νύφες

***  Ο Άγγλος οικονομολόγος, η ελπίδα, και η…πραγματικότητα         
      Ξεφύλλιζα, επί της ουσίας, τις προηγούμενες ημέρες ένα οικονομικό βιβλίο, ξεχασμένο στη βιβλιοθήκη, όταν ξαφνικά το μάτι μου έπεσε σε μια σημείωση που είχα κάνει στις σελίδες του, γραμμένη από έναν Άγγλο οικονομολόγο τον 17ο αιώνα: "Το λαχείο συνιστά κατ’  ουσίαν ένα φόρο που επιβάλλεται σε κακόμοιρους, ματαιόδοξους αφελείς. Το γεγονός ότι ο κόσμος μας βρίθει τέτοιων αφελών δεν σημαίνει ότι καλώς ο καθένας εξαπατά όποιον προσφέρεται για εξαπάτηση. Αντιθέτως, θα έπρεπε ο κυρίαρχος να προστατεύει τους αφελείς".
Η ελπίδα είναι παράλογη, και δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική εκδήλωση του παραλογισμού της ελπίδας από το λαχείο ή τα άλλα τυχερά παιχνίδια. Τα στατιστικά είναι συντριπτικά και πασίγνωστα: οι πιθανότητες να κερδίσεις  είναι ίδιες με το να σε χτυπήσει κεραυνός την ίδια στιγμή που σε τρώει καρχαρίας.
Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία. Η ελπίδα δεν τρέφεται από τη στατιστική. Όποιος επιμένει ότι το λαχείο ή ο τζόγος γενικότερα  είναι «φόρος ηλιθιότητας», «εθελοντικός φόρος» και «φόρος στατιστικού αναλφαβητισμού» ματαιοπονεί, διότι αγνοεί  τη φύση της ελπίδας.  Σε όλα αυτά, το τελευταίο που μετράει είναι η πραγματική πιθανότητα της επιτυχίας. Το κέρδος είναι ακριβώς αυτή η πρόσκαιρη φαντασίωση.
Σου ρίχνει μια ματιά η λατρεμένη σου στο Δημοτικό. Σκέφτεσαι ότι σίγουρα σε αγαπά κι εκείνη, πέφτεις για ύπνο και τη φαντάζεσαι στην αγκαλιά σου, να σε φιλάει βιαστικά πριν να τελειώσει το διάλειμμα και επιστρέψουν οι συμμαθητές σας στην αίθουσα.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα ίδια ισχύουν και όταν μεγαλώνεις και ψηφίζεις. Δεν έχει σημασία αν η ελπίδα είναι φρούδα. Σημασία έχει ότι αυτή η φαντασίωση είναι το μόνο παυσίπονο με το οποίο κανείς αντέχει τον πονόδοντο που μου έδωσαν για ζωή. Μάλιστα, σε αντίθεση με τη ρουλέτα, που περιέχει τον ίλιγγο της αναμονής και το ρίσκο της καταστροφής, το λαχείο είναι μια ήπια χαυνωτική συγκίνηση για τους πολλούς.
Υπάρχει όμως και το ζήτημα που θέτει ο Άγγλος οικονομολόγος του 17ου αιώνα, που έγραψε το παράθεμα της αρχής: έστω ότι ο άλλος είναι εύπιστος, ή ακόμη χειρότερα ευήθης, βλαμμένος, στόκος. Πού βασίζεται το ηθικό δικαίωμα να τον εξαπατάς, απλώς επειδή μπορείς;
Προσωπικά, παίρνω λαχείο κάθε δύο ή τρία χρόνια, πρωτοχρονιάτικο. Παράλληλα, αραιά πλέον, δοκιμάζω τις ικανότητές μου και σε άλλα τυχερά παιχνίδια.
 Μου αρέσει, μάλιστα, να σκέφτομαι κι εγώ τι θα κάνω αν κερδίσω, και σεμνύνομαι για το ότι σε αυτές τις φαντασιώσεις είμαι πάντα πολύ γενναιόδωρος. Όταν σκέφτομαι γιατί το κάνω αυτό, νομίζω ότι  η απάντηση είναι ότι θέλω να ξεδιψάσω την ανάγκη μου για ελπίδα κι εγώ, με τον πιο ανορθολογικό τρόπο. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποφύγω την παράδοσή μου σε πλανερές υποσχέσεις ελπίδας στην πραγματική ζωή.
 Εκεί που δεν κρίνεται η τύχη των λιγοστών ευρώ που θα ξοδέψω, αλλά η πολιτική μου απόφαση. Γιατί άλλο είναι να είσαι παιδί και να πιστεύεις ότι η Μαρία σε αγαπάει και θα σε φιλήσει γιατί σου έριξε μια ματιά, και άλλο να είσαι ψηφοφόρος και να χάφτεις ό,τι σου πουν.
Ως παιδάκι είναι χαριτωμένο να είσαι αγαθιάρης. Ως πολίτης καθόλου. Και αυτή είναι η μόνη πλευρά που έχει σημασία να συζητήσουμε, γιατί το κράτος δεν έχει κανένα λόγο να συγκρατηθεί και να μην εξαπατά τους αφελείς. Το κράτος είναι παροιμιωδώς άκαρδο. Αν υπάρχει σωτηρία, θα προέλθει από την πλευρά των θυμάτων.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Σε fast forward από replay
Για ακούστε και πιάστε το ρυθμό: «... τα ’φτιαξε η Μαίρη ξαφνικά με το Λευτέρη, που γουστάριζε τη Νένα πριν γνωρίσει τη Γωγώ, που τα είχε με τον Άρη πριν τα φτιάξει με τη Μάρη και που κάποτε τη γούσταρα κι εγώ...». Ωραία τα λέει ο Λουκιανός στο άσμα «πού βαδίζουμε, κύριοι». Χάθηκε το τόπι... Ανατροπές, ίντριγκες, μπερδέματα... Κινείται το πράμα. Για πάμε στον ίδιο ρυθμό: «Τα ’φτιαξε ο Αντώνης με τον Κούλη, έμεινε στον άσο η Ντορά (ποιητική αδεία), έχασε ο Κωστάκης και ο Πάκης...». Μη το συνεχίσω και πάρω τη δουλειά των στιχουργών... Τι έγινε, βρε παιδιά, στη Νέα Δημοκρατία; Ξεκουνήθηκαν όχι μόνο τζάκια. Νεοκλασσικά, της εποχής του Τσίλερ, έγιναν στάχτη και μπούρμπερη. Ο Κυριάκος, πρόεδρος; Γίνεται; Κι όμως, γίνεται. Αφού η Ντόρα στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού πριόνισε τον Αντώνη δίνοντας γραμμή εναντίον του, τώρα πληρώθηκε με το ίδιο νόμισμα, αφού ετοίμαζε το γιο της Κώστα Μπακογιάννη ως μεθεπόμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και αντι-Τσίπρα. Σκορ 2-1 υπέρ του Αντώνη, ο οποίος την είχε ξε...κοιλιάσει στη μεταξύ τους αναμέτρηση για το χρίσμα του αρχηγού της Ν.Δ. Ταυτόχρονα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ξεκαθάρισμα λογαριασμών και με τους Καραμανλή, Παυλόπουλο, Τσίπρα, που ήθελαν για αρχηγό τον Βαγγέλη, ο οποίος θα έπαιζε το ρόλο της Ιφιγένειας μέχρι να παραλάβει ο υιός Μπακογιάννης και παράλληλα θα ήταν εύκολος αντίπαλος για τον τωρινό πρωθυπουργό. Και θα είναι δύσκολος ο Κούλης; Θεωρώ πως, επειδή είναι φιλόδοξος, θα στριμώξει περισσότερο τον Αλέξη, που μέχρι τώρα έπαιζε χωρίς αντίπαλο. Τι θα πετύχει, τελικά, ο υιός Μητσοτάκης; Άδηλο. Ωστόσο, επειδή η χώρα εκτός από κυβέρνηση που δεν έχει, χρειάζεται και αντιπολίτευση, που πάλι δεν έχει, ο Κυριάκος να παίξει το ρόλο του, μπας και ξυπνήσει ο Τσίπρας και ενεργοποιηθούν πολιτικές δυνάμεις και πολίτες που βρίσκονται σε αφασία. Εκείνο, λοιπόν, που διαφαίνεται είναι πως από εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε σε κατάσταση replay (αργή κίνηση), τώρα πρέπει άμεσα να πάει σε fast forward (γρήγορη προώθηση) για να διασωθεί. Διαφορετικά, η τύχη του είναι προδιαγραμμένη και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης -ο θεός να του δίνει χρόνια-θα έχει την τύχη να δει ένα παιδί του πρωθυπουργό. Προτιμούσε την Ντόρα, αλλά η ζωή γράφει τα δικά της σενάρια... - 

***

***  Αθλητική  ενημέρωση  :

***   ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ :
 Αναλυτικό πρόγραμμα:
Τέσσερα ακόμα εισιτήρια Κυπέλλου κλείνουν σήμερα
ΤΡΙΤΗ  12--1-2016  :
Στους «8» με γκολ του Ναπολεόνι στο 91' ο Ατρόμητος
Ατρόμητος - Πλατανιάς (0-0) 2-1 .-  ^ ( Ράμος στο 34΄,  ο Μπιτόλο ισοφάρισε στο 42΄ ,  ο Ναπολεόνι  για το 2-1 στο 91΄ . ).-
Διαιτητής: Αρετόπουλος (Τρικάλων)
Κίτρινες: Μπάλας, Πίτου Γκαρσία, Λε Ταλέκ - Αποστολόπουλος
 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Τραϊανός Δέλλας): Μπάρκας, Κιβρακίδης (74΄ Στόιτσεφ), Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Μπίτολο, Γοδόι, Μπάλλας (60΄ Πίτου Γκαρσία), Ούμπιδες, Λημνιός (46΄ Μπρίτο), Ναπολεόνι, Λε Ταλέκ
 ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Κοκκαλάς, Κουλιμπαλί, Δημήτρης, Μπανανά, Βάντερσον, Γκνάτιτς, Μουνάφο, Γονδουλάκης (82΄ Στανισάβλιεβιτς), Αποστολόπουλος (75΄ Ανγκούλο), Μενδρινός (67΄ Ντίνας), Ράμος.

Ηρακλής - Βέροια (1-0) 1-0 (72΄ Βέλλιος ) .-
Διαιτητής: Τζήλος (Λάρισας)
Σκόρερ: 72’ Βέλλιος
 Ηρακλής (Νίκος Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Μπουκουβάλας, Σαραμαντάς, Ζιαμπάρης, Μπαρτολίνι, Ιντζόγλου, Καρασαλίδης, Πασάς (76’ Κυριακίδης), Βέλλιος, Ρομάνο (60’ Μπουλούτ), Τσιλιανίδης (88’ Πορτουλίδης).
Βέροια (Γιώργος Γεωργιάδης): Λόπεζ, Πούγγουρας, Γιαννούλης, Νέτο, Σιόντης, Μαραγκός (76’ Νάστος), Αρτσε, Μαγέφκσι (72’ Κόλα), Ναζλίδης, Γεωργιάδης και Αμπντούν (79’ Μελικιώτης).

ΑΕΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  2-0  .- ^ ( 43΄ ο Γιόχανσον ,ο Ντιέγκο Μπουονανότε και διαμόρφωσε το τελικό 2-0 στο 85΄. ) .-
ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογιέτ): Ανέστης, Μπακάκης, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Ντίντακ (70' Σοϊλέδης), Κορδέρο (27' λ.τ. Σιμόες), Γιόχανσον, Μάνταλος, Πλατέλλας (76' Αραβίδης), Μπουονανότε, Τζιμπούρ.
Λεβαδειακός (Άκης Μάντζιος): Τσιντώτας, Καψάσκης, Τριποτσέρης, Μάγκας (77' Μπεν), Μεντί, Νικολάου (81' Στάθης), Μαχαίρας, Μερεμπασβίλι (54' Θέος), Γιακουμάκης, Τσουρίκοφ, Μάντζιος.

ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης-Α.Ε. Λάρισα  3-0  .- ^  (  13’ Στανισάβλεβιτς, 28’ Χαμντανί, 84’ Μάσα).-
Διαιτητής: Τίκας (Καρδίτσας)
Σκόρερ: 13’ Στανισάβλεβιτς, 28’ Χαμντανί, 84’ Μάσα
 Αστέρας Τρίπολης (Στάικος Βεργέτης): Θεοδωρόπουλος, Κιτόκο, Αλόκο, Ζησόπουλος, Γιαννούλης (78’ Παντελιάδης), Χαμντανί, Τορμένα, Στανισάβλιεβιτς (57’ Μάσα), Μούκαμ, Τσοκάνης, Παπαδόπουλος (69’ Γκρόσιο).
Λάρισα (Ράικο Ντόστανιτς): Kαβουσάκης, Νικολακάκης, Κοντοχρήστος, Γιοβάνοβιτς, Σουλιώτης, Αναστασόπουλος, Λαμπρόπουλος (61’ Χοτζάλι), Κρητικός, Μαρουκάκης (78’ Κάπος), Μπουντόπουλος (Χάμος), Ροβίθης.

Σ-έξι Ολυμπιακός στους «8», πέρασαν ΑΕΚ, Αστέρας, Ηρακλής
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΧΑΝΙΑ 6-0 , (3-0).- ^ {Οι Ζντιέλαρ (4'), Κασάμι (12', 45'), Σεμπά (36'), Πουλίδο (73') και Φουστέρ (90’) τα γκολ των νικητών.}.-
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αλέξανδρος Κατσικογιάννης (Ηπείρου)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κασάμι - Μπριλάκης, Λίμα
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Καπίνο, Ελαμπντελαουί (46' Σάλιακας), Μποτία, Αυλωνίτης, Τσιμίκας, Κασάμι (46' Μανιάτης), Ζντιέλαρ, Φουστέρ, Ερνάνι, Σεμπά, Πουλίδο.
ΧΑΝΙΑ (Λυρώνης): Πρίφτης, Παγώνης (46' Φυνικάκης), Καρτσαμπάς, Μπριλάκης, Χατζηλιάδης (46' Μπουζούκης), Γκέσιος, Τσούτσης, Άλβες, Ρίκκα, Λίτα, Μ. Νύκταρης (72' Σάντερσον).

ΤΕΤΑΡΤΗ 13-01-2016 :
  Ηρακλής - Βέροια (1-0)  και  1-0 .-
 ΑΕΚ - Λεβαδειακός (1-0)  και  2-0  .-
  Αστέρας Τρίπολης - Λάρισα (3-0)  , και 3-0  .-
  Ολυμπιακός - Χανιά (4-1) και 6-0  .-

ΠΕΜΠΤΗ  14-01-2016 :

15:00 Πανιώνιος - Εργοτέλης (1-0)
17:15 ΠΑΟΚ - ΑΕΛ Καλλονής (1-2)
19:30 Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα (2-1)

* Σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα.

***  Ανακοίνωσε την απόκτηση του Στανισιάβλιεβιτς ο Αστέρας
Εικόνα ΑθλητισμόςΤην έναρξη της συνεργασίας της με τον Αλεξάντερ Στανισιάβλιεβιτς ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα ο Αστέρας Τρίπολης. Ο 27χρονος Σέρβος μεσοεπιθετικός υπέγραψε συμβόλαιο 3,5 ετών. Με τη φανέλα της Vojvodina έπαιξε 26 φορές και σημείωσε 9 γκολ. Στο Europa League της σεζόν 2015-2016 αγωνίστηκε 7 φορές (προκριματικές φάσεις), σκόραρε 3 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ, ενώ στο πρωτάθλημα Σερβίας είχε 6 γκολ και 6 ασίστ.

***  Νεκρός σε τροχαίο ο πρώην πρωταθλητής της ξιφασκίας Χαραλαμπίδης
Εικόνα ΑθλητισμόςΗ Ελληνική Ξιφασκία θρηνεί για την απώλεια του Χρήστου Χαραλαμπίδη. Ο πρώην πρωταθλητής Εφήβων το 1995 στο ατομικό και ομαδικό στο ξίφος ασκήσεως έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στη Φλώρινα. Ηταν μόλις 37 χρονών, ενώ βρισκόταν στην Φλώρινα για τις γιορτές, προκειμένου να δει τα οικεία του πρόσωπα, καθώς τα τελευταία χρόνια διέμενε μόνιμα στην Κρήτη. Η είδηση αυτή προκάλεσε θλίψη στην Ελληνική ξιφασκία, καθώς ένας άνθρωπος που είχε προσφέρει στο άθλημα έφυγε τόσο νωρίς.

***  Και επίσημα στον Παναθηναϊκό ο ΜαμούτεΚαι επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Μαμούτε
Ο Γιούρι Μαμούτε ανακοινώθηκε επίσημα από τον Παναθηναϊκό και δήλωσε χαρούμενος που θα συνεχίσει την καριέρα του στους «πράσινους». Ο Βραζιλιάνος επιθετικός αποκτήθηκε για 18 μήνες ως δανεικός από τη Γκρέμιο και στις πρώτες του δηλώσεις εμφανίστηκε χαρούμενος για τον νέο σταθμό της καριέρας του.
«Κοίταξα στο διαδίκτυο και έμαθα την ιστορία της ομάδας, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό Σύλλογο, με μεγάλη παράδοση και πρωταγωνιστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο σας. Ένας άλλος λόγος ήταν και ότι μου έκαναν μεγάλη εντύπωση οι οπαδοί! Στα βίντεο που είδα, παρατήρησα ότι είναι πολύ “θερμοί” και με “κέρδισαν”… Γνωρίζω και τον Ζέκα, επίσης πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ένα πολύ ωραίο μέρος να ζήσεις, με καλό φαγητό και καιρό ίδιο με την Βραζιλία. Άρα είχε όλο το “πακέτο” η πρόταση» είπε και συνέχισε:
«Είναι ένα όνειρο μου που θα γίνει πραγματικότητα, το να παίξω στην Ευρώπη! Από όταν ήμουν παιδί ήθελα να παίξω μακριά από την χώρα μου. Κοίταζα στην τηλεόραση τα μεγάλα παιχνίδια και ήθελα να δοκιμάσω την τύχη μου κι εγώ. Να, λοιπόν, που ήρθε η ώρα…».
«Θα έλεγα ότι ο Τζιμπρίλ  Σισέ είναι ένας παίκτης με τον οποίο βρίσκω πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά. Είμαι γρήγορος, δυνατός, μου αρέσει να σκοράρω και να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο. Συνήθως δίνω και την ψυχή μου στο γήπεδο και να είναι σίγουροι οι φίλαθλοί μας ότι αυτό θα κάνω και τώρα! Άλλωστε, είναι μέρος του χαρακτήρα μου».
Και κατέληξε:
«Καταρχήν, ήμουν μαζί και με τον Γκάμπριελ, όμως δεν έχω μιλήσει πρόσφατα μαζί του. Ωστόσο και οι δυο πάντα μου έλεγαν ότι η εμπειρία τους στην ομάδα και την χώρα σας ήταν φοβερή! Έπαιξε, λοιπόν, σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου αυτό και μακάρι να μπορέσω να συνεχίσω την παράδοση που “έχτισαν” όλοι αυτοί οι σπουδαίοι Βραζιλιάνοι... Είμαι νέος, άλλωστε, έχω χρόνια μπροστά μου κι ελπίζω να έχω την επιρροή του Ζιλμπέρτο στον Παναθηναϊκό!».
Η ανακοίνωση των «πράσινων»: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει ότι ήρθε σε συμφωνία με την Γκρέμιο, για τον δανεισμό του Γιούρι Σόουζα Αλμέιδα.
Ο γεννημένος στις 7 Μαΐου 1995 επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του στη βραζιλιάνικη ομάδα το 2011, έχοντας 24 συμμετοχές και τρία τέρματα, ενώ το 2014 δόθηκε δανεικός στη Μποταφόγκο, με τη φανέλα της οποίας έκανε 17 εμφανίσεις.
Ο Μαμούτε, όπως είναι το προσωνύμιο του, είναι διεθνής με την Κ20 της Βραζιλίας, μετρώντας 12 ματς και τρία γκολ με τη «σελεσάο».

***  Τσικλητήρας Πύλου – Καλαμάτα στον δεύτερο ημιτελικό για το Κύπελλο Μεσσηνίας          
     
Σήμερα θα γίνει γνωστή η δεύτερη ομάδα που θα προκριθεί στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας, καθώς διεξάγεται στις 2.30 μ.μ. στο Δημοτικό Γήπεδο Πύλου ο αγώνας «ρεβάνς» της ημιτελικής φάσης μεταξύ του τοπικού Τσικλτήρα και της Καλαμάτας.
Στο πρώτο ματς η Καλαμάτα είχε επικρατήσει με 2-1, αποκτώντας έτσι προβάδισμα για την πρόκριση.
Τα γκολ της «Μαύρης Θύελλας» είχαν σημειώσει οι Νίκος Νικολόπουλος και Δημήτρης Κάκαλης, ενώ για τους «ροσσονέρι» της Πύλου είχε ανοίξει το σκορ ο Δημήτρης Μικελάτος.
Πέναλτι για την Καλαμάτα είχε χάσει ο Άρης Γαλανόπουλος (το απέκρουσε ο Φώτης Μίντζηρας).
Ο Τσικλητήρας Πύλου (είναι ο περυσινός Κυπελλούχος Μεσσηνίας), εντυπωσιάζει στο πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής κατηγορίας και μετά από 16 αγωνιστικές βρίσκεται στην 2η θέση με 38 βαθμούς (με 3 βαθμούς διαφορά από τον πρωτοπόρο Πάμισο Μεσσήνης).
Από την άλλη πλευρά η Καλαμάτα κάνει άσχημη πορεία στον 3ο όμιλο του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής και με τη λήξη του α΄ γύρου βρίσκεται στην 11η θέση με 15 βαθμούς.
Ο Τσικλητήρας Πύλου θα προσπαθήσει να συνδυάσει νίκη με καλή εμφάνιση (ευνοείται με σκορ 1-0, 2-0, 3-1 κ.ά), παίρνοντας έτσι το πολυπόθητο εισιτήριο της πρόκρισης.
Ο τεχνικός Νίκος Κακαλέτρης και ο συνεργάτης του Κώστας Παλαμάρας (έχουν περάσει από την «Μαύρη Θύελλα», ο πρώτος ως προπονητής και ο δεύτερος ως ποδοσφαιριστής), προβληματίζονται  για τη συμμετοχή του Άγγελου Μπίζου (ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό). Δεν αποκλείεται να πάρει χρόνο συμμετοχής και το μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα, ο Γιώργος Γραμματικόπουλος.
Στη  Μαύρη Θύελλα  τώρα, ο προπονητής Λεωνίδας Μπίλλης και οι ποδοσφαιριστές του στοχεύουν στο «διπλό» πρόκρισης (η Καλαμάτα ευνοείται με ισοπαλία ή ήττα με σκορ 3-2, 4-3, κ.ά.).
  Η πορεία των 2 ομάδων μέχρι τους «4»
Ο Π.Σ. «Η Καλαμάτα» για να φθάσει στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας απέκλεισε  τις ακόλουθες ομάδες:
Β΄ φάση: ΑΟ Ασπροχώματος (3-0 εκτός έδρας)
Γ΄ φάση: ΑΟ Διαβολιτσίου (4-0 εντός έδρας)
Δ΄ φάση: ΑΟ Σπερχογείας (3-1 εκτός έδρας)
Ο Τσικλητήρας Πύλου στην πορεία του μέχρι τους «4» του θεσμού απέκλεισε τις ακόλουθες ομάδες:
Β΄ φάση: ΑΕ Αβίας (2-0 εντός έδρας)
Γ΄ φάση: Αναγέννηση Παραλίας (4-0 εντός έδρας)
Δ΄ φάση: Μεσσηνιακός (4-1 εντός έδρας)
Το ματς ορίστηκε να «σφυρίξει» ο Κώστας Ψηλοπαναγιώτης, ενώ βοηθοί θα είναι οι Μάριος Καρβούνης και Χρήστος Γεωργαντάς.
Τον ημιτελικό Κυπέλλου αναμένεται να παρακολουθήσουν πολυάριθμοι φίλαθλοι από την ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και από την Καλαμάτα.
Τέλος, στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Μεσσηνίας, έχει ήδη προκριθεί ο Πανθουριακός (απέκλεισε τον ΑΟ Κυπαρισσίας).
    Καλαμάτα: Δεκαοκτώ και Τσόπελας στην Πύλο
«Πατώντας» στο νικηφόρο 2-1 του πρώτου αγώνα στο Στάδιο, η Καλαμάτα θα βρεθεί σήμερα στην Πύλο για τον επαναληπτικό ημιτελικό του κυπέλλου ΕΠΣΜ με τον Τσικλητήρα, με στόχο την πρόκριση στον τελικό, χωρίς ωστόσο ο θεσμός να έχει βαρύνουσα σημασία για τους «μελανόλευκους», οι οποίοι έχουν το μυαλό τους στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και την παραμονή. Η προετοιμασία ολοκληρώθηκε χωρίς νέα προβλήματα χθες το μεσημέρι και ο προπονητής Λεωνίδας Μπίλης συμπεριέλαβε στην αποστολή, όλους τους παίκτες που έχουν απομείνει, συμπεριλαμβανομένου του νεοαποκτηθέντος Γιάννη Τσόπελα, που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, καθώς το δελτίο του θα εκδοθεί την 1η Φλεβάρη.
Η 18άδα στην οποία θα βασιστεί ο έμπειρος τεχνικός στο σημερινό παιχνίδι αποτελείται από τους: Παλιούρα, Γκαρμοίρη, Σταυράκη, Γαλανόπουλο, Κακαλή, Γιακουμή, Οδεμισιώτη, Λιόλιο, Νικολόπουλο, Κανταρτζή, Κασμερίδη, Κολημήτρα, Ρήγα, Μουλιάτο, Τσιμικλή, Χατζηλιόντα, Παναγιωτόπουλο και Τορεζάνι (ο τελευταίος είναι πιθανό να προφυλαχθεί, καθώς έχει ράμματα στο πόδι).

*** Στις αναμετρήσεις της 12ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών σημειώθηκαν τα αποτελέσματα{Στην Α1 βόλεϊ ανδρών}:
Νικητής ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι κορυφής με Φοίνικα
Ολυμπιακός - Φοίνικας Σύρου 3-0 (25-15, 25-23, 25-19)

Ηρακλής - Ορεστιάδα 3-2 (26-24, 08-25, 25-22, 27-29, 15-11)

Παναχαϊκή - Α.Ο. Κηφισιάς 1-3 (21-25, 18-25, 25-23, 22-25)

Εθνικός Αλεξ. - Άρης 3-0 (25-22, 26-24, 25-21)

Παναθηναϊκός - Λαμία 3-0 (25-21, 28-26, 25-20)

Παμβοχαϊκός - ΠΑΟΚ 14/1

Η βαθμολογία (σε 12 αγώνες):Α.Ο. Κηφισιάς 33-14 30
Ολυμπιακός 33-9 30
Φοίνικας Σύρου 30-15 27
ΠΑΟΚ 27-12 23 -11αγ.
Παναθηναϊκός 28-19 22
Παμβοχαϊκός 25-19 20 -11αγ.
Εθνικός Αλεξ/λης 19-26 15
Ορεστιάδα 19-29 14
Άρης 20-30 12
Παναχαϊκή 14-32 8
Ηρακλής 13-31 8
Λαμία 8-33 4
 ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2016  :   ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιανουαρίου 2016:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιανουαρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-02-2016.html .-     ~Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  02  και 03  Ιανουαρίου  2016  : Εβδομαδιαία Αθλητική   Ελληνική  ενημέρωση  από  Arfara News 2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/02-03-2016.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  03  Ιανουαρίου  2016  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-03-2016.html .- 
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-04-2016.html .- ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/04-2016.html .-  
~Η  Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  05  Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-05-2016.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  06  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-06-2016.html ,  -                                               
 ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  07  Ιανουαρίου  2016    :    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-07-2016.html  .- 

Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  08  Ιανουαρίου  2016   :   http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-08-2016.html .-
   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-                                                                                                                                                

   Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  09 και 10 Ιανουαρίου  2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/01/09-10-2016.html .-  
~
'~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  09 -01-2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-09-01-2016.html ,-  
~   Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 10  Ιανουαρίου  2016   : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-10-2016.html .-  
 ~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 11  Ιανουαρίου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-11-2016.html  .-     Το αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11 Ιανουαρίου  2016: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/11-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12  Ιανουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-12-2016.html .-                                                                                                                                                
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-    

~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Ιανουαρίου  2016  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-13-2016.html .-  
~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 12  Ιανουαρίου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/12-2016.html .-   
~                                                   
 
  ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html  
1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
1./~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος:
 http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-  
   2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος    : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html .-   
~                          

Δεν υπάρχουν σχόλια: