ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

ARFARA   NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Τρίτη  16  Ιουνίου  2015 :
~

~ ΕΔΕΣΣΑ  ο  καταρράκτης  .-

~ Η  Παναγία  Κακαβιώτισσα  στην Λήμνο .-

~ Η  Παναγία  Μακρινή στην Σάμο  .-
*** 16 Ιουνίου
Ιερομάρτυρος Μάρκου, επισκόπου Απολλωνιάδος. Οσίων Μνημονίου και Τύχωνος (1) επισκόπων Αμαθούντος, των θαυματουργών (δ’-ε΄αι.).
(1) Ο άγιος Τύχων, έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ονηρίου. Καταγόταν από ευσεβή οικογένεια, οι δε ενάρετοι γονείς του τον ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», γι` αυτό πολύ γρήγορα ο Τύχων διακρίθηκε για το ήθος του χαρακτήρα του, τη σύνεση, τη διάκριση και τη μελέτη των θείων Γραφών. Σε νεαρή ηλικία και εκτιμώντας τις σπάνιες αρετές του, ο επίσκοπος Μνημόνιος τον χειροτόνησε διάκονο. Γρήγορα όμως η αρετή του και η σπουδαία κατηχητική του δράση τον ανέδειξαν διάδοχο του Μνημονίου. Ως Επίσκοπος διακρίθηκε για τα διοικητικά του χαρίσματα, τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα και τη διάδοση του λόγου του Θεού, η οποία έφερε πλούσιους καρπούς, μεταστρέφοντας πολλούς ειδωλολάτρες. Ο άγιος Τύχων κατέστρεψε πολλούς ειδωλολατρικούς ναούς και στη θέση τους ύψωσε χριστιανικούς. Τιμήθηκε μάλιστα από τον Πανάγαθο Θεό και με το χάρισμα της θαυματουργίας, επιτελώντας πολλά θαύματα και πολλές ιάσεις και ευεργεσίες. Με την θερμή προσευχή του αναζωογόνησε ακόμη και την ξερή και χέρσα γη της περιοής για να βοηθήσει τους πτωχούς και αδύναμους αγρότες, οι οποίοι είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο. Έζησε με προσευχή, άσκηση, νηστείες και προπάντων ταπείνωση και αγωνίστηκε μέχρι και την τελευταία του πνοή για την Ορθοδοξία και την αλήθεια. Εκοιμήθη ειρηνικά και κηδεύτηκε μέσα σε γενική συγκίνηση.
~   16/06 Απολυτίκιο Αγ. Τύχωνος - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ :
 https://youtu.be/56jlqjgUcJo?list=PLB23495D1F3331491 ,

~
***  17 με 24 Ιουλίου το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (όλο το πρόγραμμα)             
 
 
 
  
Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου 2015, αναδεικνύοντας ξεχωριστές πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας, του διαλόγου για τις παραστατικές τέχνες, την εξειδικευμένη εκπαίδευση, αλλά προσφέροντας και την απόλαυση του χορού που αφορά όλους –επαγγελματίες, σπουδαστές, ερασιτέχνες και κοινό.
-  To Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα, την πόλη της οποίας Δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Ε. Νίκας, διοργανώνεται από το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ.), με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου. Το ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ. είναι τομέας της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας.
-   Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, εδώ και είκοσι ένα χρόνια, συμβάλλει αδιάλειπτα στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου και είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό φεστιβάλ. Επίτευγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης, έχει χαρακτηριστεί πρότυπο και έχει επαινεθεί επανειλημμένως για την παραδειγματική λειτουργία του και τη σταθερή πορεία του, προσηλωμένο στις αρχές και τους στόχους που έχει θέσει.
-  Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια δεν θα μπορούσαν να μην έχουν επηρεάσει και το Φεστιβάλ Χορού. Ωστόσο το Φεστιβάλ επιδιώκει πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων να διατηρεί το υψηλό καλλιτεχνικό του επίπεδο, να φέρνει σε επικοινωνία το κοινό με τις τελευταίες εξελίξεις του σύγχρονου χορού αλλά και να διαμορφώνει μια σαφή πρόταση σε σχέση με τους πιο σύγχρονους προβληματισμούς της παγκόσμιας κοινότητας του χορού.
**  Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
~   Το πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Χορού δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους νέους και αναδυόμενους καλλιτέχνες, που άλλωστε σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνουν και διαμόρφωναν πάντα τη σύγχρονη ματιά του. Οι ξένες παραστάσεις εκπροσωπούν τρεις διαφορετικές ηπείρους, την Ευρώπη (Igor and Moreno), την Αφρική (Dada Masilo) και την Ασία (Wen-Chi Su), απ’ όπου δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να βλέπουμε δείγματα σύγχρονου χορού στην Ελλάδα. Δεν είναι βέβαια μόνο η καταγωγή των παραστάσεων που έπαιξε ρόλο στην επιλογή τους, αλλά και η σύγχρονη ματιά και ο ιδιαίτερος προβληματισμός των καλλιτεχνών. Επιπλέον, σημαντική είναι και η συμμετοχή του Φεστιβάλ σε διεθνή κανάλια επικοινωνίας του σύγχρονου χορού, όπως το δίκτυο Aerowaves, στο οποίο το Φεστιβάλ συμμετέχει 20 χρόνια τώρα, και σε άλλα δίκτυα, μέσα από τα οποία αναδεικνύονται ξεχωριστοί νέοι χορογράφοι και ενδιαφέροντα έργα.
~  Όσον αφορά στην ελληνική παραγωγή, στόχος του Φεστιβάλ ήταν και είναι η ανάδειξη του ελληνικού σύγχρονου χορού, με τις ιδιαιτερότητες και τη δυναμική του, η προβολή των ελλήνων χορογράφων και η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας της εγχώριας σκηνής με τη διεθνή. Φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή της Ελλάδας, που χαρακτηρίζεται από πολυμορφία, αμεσότητα έκφρασης και το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στίγμα των δημιουργών της. Οι τέσσερις έλληνες δημιουργοί που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα, η Λίντα Καπετανέα, η Μέντη Μέγα, η Μαριέλα Νέστορα και ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο καθένας με το προσωπικό του στίγμα, διατυπώνουν τη δική τους καλλιτεχνική πρόταση στο πλαίσιο του σύγχρονου ελληνικού χορού.
~  Το Φεστιβάλ Χορού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη της Καλαμάτας και με την πολιτιστική ζωή της που τα τελευταία χρόνια ανθίζει σε κάθε επίπεδο. Οι συνεργασίες που επιδιώκει με άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την άνθηση και επισφραγίζουν την κοινή προσπάθεια για την πολιτιστική ανάπτυξή της.
Φέτος, καταρχήν, συνεργάζεται με δύο ανεξάρτητους πολιτιστικούς φορείς που εκπροσωπούν την έβδομη τέχνη: τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και το Φεστιβάλ Μηδέν. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ Χορού εντάσσει στο πρόγραμμά του προβολές, ωστόσο αυτή τη φορά επιλέγει να προβάλει τόσο την κοινή κληρονομιά κινηματογράφου και χορού μέσω της συνεργασίας με τη Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη, όσο και τις κοινές αναζητήσεις του σύγχρονου χορού με την τέχνη εκείνη που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, μέσω της συνεργασίας με το Φεστιβάλ Μηδέν.
Επιπλέον, θα ανακοινωθούν λίγο αργότερα, μια σειρά ακόμη συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς της πόλης που εντάσσονται στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
Όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους της Καλαμάτας χωρίς εισιτήριο και το Φεστιβάλ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του χορού και της τέχνης.
~  Στο ίδιο πλαίσιο μιας μεγάλης γιορτής που αφορά ολόκληρη την πόλη, η Μαριέλα Νέστορα, παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, θα διδάξει ένα χορογραφικό εργαστήρι με τίτλο 360o, το οποίο θα διερευνήσει την κίνηση, το χορό και την περφόρμανς στον δημόσιο χώρο. Μέσα από το εργαστήρι θα δημιουργηθεί μια παράσταση-εμπειρία, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα με τη συμμετοχή του κοινού σε έναν ανοιχτό χώρο της πόλης. Αυτή είναι μια σημαντική δραστηριότητα προσφιλής σε όλο τον κόσμο της τέχνης, την οποία το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εφάρμοσε με εξαιρετική επιτυχία, ήδη, από την πρώτη του κιόλας χρονιά. Έτσι και φέτος δίνει και πάλι τη δυνατότητα σε όλους όσοι θα ήθελαν όχι μόνο να συμμετέχουν σε ένα εξαιρετικό εργαστήριο και μια παράσταση, αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος την πόλη-οικοδεσπότη του Φεστιβάλ και τους κατοίκους της.
~  Σημαντική θέση, όπως κάθε χρονιά, και στο φετινό πρόγραμμα καταλαμβάνουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το καθημερινό σεμινάριο για επαγγελματίες και σπουδαστές χορού θα καθοδηγήσει φέτος η Ισπανίδα Λάιντα Άλνταζ Αρριέτα, μια εξαιρετική εκπαιδευτικός και χορεύτρια. Το σεμινάριο θα βασιστεί στην τεχνική χρήσης της δυναμικής που αναπτύσσεται ανάμεσα στο σώμα και το έδαφος.
Επιπλέον, η Μαριέλα Νέστορα θα καθοδηγήσει το ειδικό ερευνητικό εργαστήρι χορογραφίας 360o, που όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του θα αναζητήσει τον φανταστικό κύκλο που περικλείει περφόρμερ και κοινό όταν μοιράζονται την εμπειρία μιας περφόρμανς.
~* Το πρόγραμμα με μια ματιά
-   Η εκρηκτική χορεύτρια και χορογράφος Dada Masilo (Ντάντα Μασιλό) από τη Νότιο Αφρική βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών σκηνών με την ανατρεπτική Λίμνη των κύκνων της, που παρουσιάστηκε και στην Αθήνα. Για το Φεστιβάλ της Καλαμάτας προτείνει, μαζί με τους 13 χορευτές της ομάδας της The Dance Factory, μια Κάρμεν ιδωμένη για πρώτη φορά με τα μάτια μιας γυναίκας χορογράφου. Μια Κάρμεν ερωτική, προκλητική και παράλληλα ανεξάρτητη, εικονοκλαστική, πέρα από κάθε κλισέ. Θεαματική, ανατρεπτική και σίγουρα εκπληκτικά χορευτική, αυτή η Κάρμεν φιλοδοξεί να συγκλονίσει και να κερδίσει το κοινό δοξάζοντας το χορό σε όλες του τις διαστάσεις. (Κεντρική Αίθουσα Μεγάρου Χορού / 18 & 19.07.2015 / 22:00)
-   Η Wen-Chi Su (Ουέν-Τσι Σου) ανήκει σε μια νεότερη γενιά ταϊβανών καλλιτεχνών, τέκνων μιας κοινωνίας που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη βαθιά επιρροή της παράδοσης και στο τεράστιο άνοιγμά της στην τεχνολογική ανάπτυξη. Το έργο της ενώνει με τον πιο βαθιά βιωμένο και ποιητικό τρόπο αυτά τα δύο άκρα, όπως και το χορό με τις νέες τεχνολογίες. Βαθιά ποιητική, υπνωτιστικής ομορφιάς, η περφόρμανς Off the map δημιουργεί ένα χώρο ενατένισης. Σ’ ένα περιβάλλον που θυμίζει το άυλο φως της αυγής και κάθε τόσο μεταβάλλεται από ουρανό, σύννεφα, σε θάλασσα, νύχτα, το γυναικείο σώμα κινείται αργά, με ακρίβεια και σταθερότητα. Ένα σώμα ευάλωτο μα σθεναρό, εύθραυστο όπως ο άνθρωπος μέσα στον ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο μεταβιομηχανικό κόσμο.
H Wen-Chi Su εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. (Στούντιο Μεγάρου Χορού / 17 & 18.07.2015 / 20:00)
-  Οι Igor Urzelai και Moreno Solinas (Ιγκόρ Ουρzελάι και Μορένο Σολίνας) ζουν στο Λονδίνο, όπου με όχημα την ομάδα τους Igor and Moreno δημιουργούν παραστάσεις με κέντρο το ανθρώπινο σώμα ως φορέα αλλαγών. Αναζητώντας πώς θα αλλάξουν τον κόσμο, και συνειδητοποιώντας ότι αυτό δεν γίνεται με μια παράσταση, κατέληξαν να χορεύουν και να τραγουδούν δοκιμάζοντας πράγματα που χρειάζονται μια εμμονή. Το Idiot-Syncrasy είναι ένα έξυπνο ανδρικό ντουέτο με θέμα την αφοσίωση και την επιμονή. Εμπνευσμένοι από την πολυφωνική μουσική της Χώρας των Βάσκων και της Σαρδηνίας, οι δυο νέοι άνδρες εφαρμόζουν το μοντέλο αυτό της ταυτόχρονης εκτέλεσης της μουσικής στην κίνηση: οι δύο χορευτές είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης συγχρονισμένοι, αλλά ο καθένας τους χορεύει «σε άλλο τόνο». Διαρκής κίνηση, τραγούδια a cappella, παιχνίδια με το φως και το σκοτάδι και μια χορογραφία με χιούμορ και τρυφερότητα συνθέτουν μια ευχάριστη νεανική παράσταση.
Η ομάδα Igor and Moreno παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η παράσταση Idiot-Syncracy έχει επιλεγεί από το διεθνές δίκτυο χορού Aerowaves. (Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο / 18 & 19.07.2015 / 20:00)
-  Πώς μπορεί κανείς να φανταστεί και να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα; Μπορεί κανείς να ξεφύγει από τη ρήση «αυτή η χώρα δεν θ’ αλλάξει ποτέ», που στοιχειώνει τη μεταπολιτευτική Ελλάδα; Πώς σχετίζεται ο προσωπικός μετασχηματισμός με τον κοινωνικό; Και τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά η γλώσσα; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις η Μέντη Μέγα, αγγλοελληνίδα χορογράφος με προσωπικό στίγμα και γραφή, με το Transforming Me, ένα ποιητικό, στοχαστικό, ειλικρινές, όλο ζωντάνια σόλο, που ταλαντεύεται ανάμεσα στη δήλωση και την εξομολόγηση. Ο μετασχηματισμός είναι για τη χορογράφο μια αργή και σταδιακή διαδικασία που έρχεται σε αντίθεση με τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν διαρκώς γύρω μας, αλλά και ο μόνος τρόπος να εμπεδωθεί η αλλαγή και να πιάσει τόπο.
To 2015 η παράσταση Transforming Me επιλέχθηκε για συμπαραγωγή και προώθηση από το διεθνές δίκτυο Open Latitudes. Μέσα στο 2015 η παράσταση θα περιοδεύσει σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ στο εξωτερικό. (Στούντιο Μεγάρου Χορού / 21.07.2015 / 22:00)
-  Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης είναι σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και περφόρμερ με μεγάλη πορεία, που περιλαμβάνει διακρίσεις, βραβεύσεις και διεθνείς περιοδείες. Στις θεατρικές του αναζητήσεις κυριαρχούν η γελοιότητα και η μεταμόρφωση. Εμβαθύνοντας σε αυτές, παρουσιάζει το Relic, μια περφόρμανς πάνω στο παράδοξο και το ακατανόητο της πραγματικότητας. Relic: απολίθωμα· κάτι που έμεινε βαθιά στη μνήμη και ίσως μια μέρα ξεπλυθεί· κάτι μακρινό κι απροσδιόριστο που θυμίζει αυτό που ήταν κάποτε· μια μακρινή ανάμνηση προσώπων, αισθημάτων και αισθήσεων στο βάθος μιας απόλυτα ακατανόητης πραγματικότητας. Relic: αυτό που θ’ απομείνει κάποτε από την αγάπη, την τρυφερότητα, την ανθρωπιά. Relic: Ένα παράδοξο ταξίδι μεταμορφώσεων από το γελοίο στο σπαρακτικό.
Το 2015 η παράσταση Relic επελέγη από το δίκτυο Aerowaves και παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του δικτύου Spring Forward. Μέσα στο 2015 η παράσταση θα περιοδεύσει σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ του εξωτερικού. (Στούντιο Μεγάρου Χορού / 23.07.2015 / 22:00)
-  Η Λίντα Καπετανέα έχει στενούς δεσμούς με την Καλαμάτα. Με τη RootlessRoot, την ομάδα που έχει δημιουργήσει μαζί με τον Γιόζεφ Φρούτσεκ έχουν παρουσιάσει επτά παραγωγές συνεργασία με σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς, έχουν περιοδεύσει σε πολλές χώρες και έχουν κερδίσει σημαντικά καλλιτεχνικά βραβεία και διακρίσεις. Έχουν επίσης εφεύρει μια πρωτότυπη εκπαιδευτική μέθοδο, το Fighting Monkey. Το σόλο W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory) είναι μια σπουδή στη γυναικεία φύση. Μέσα στο εργαστήριό της, η Φαίδρα απεργάζεται το τραγικό της τέλος. Σαν γλύπτρια κατασκευάζει τον πόθο της, τη θηλυκότητά της, τον πόνο, την αγωνία και τελικά το θάνατο. Η Φαίδρα των RootlessRoot δεν φοβάται να δημιουργήσει ούτε τη μουσική πάνω σε ένα τεράστιο έγχορδο, μέρος του σκηνικού, ούτε την τεράστια ζωγραφιά ενός θηλυκού συμβόλου που τελικά θα την καταπιεί. (Κεντρική Αίθουσα Μεγάρου Χορού / 24.07.2015 / 22:00)
-  Το πρόγραμμα διανθίζεται με παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους της πόλης με ελεύθερη είσοδο.
Παρασκευή 17/7
-   20:00 Wen-Chi Su, Off the Μap
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ - ΣΤΟΥΝΤΙΟ /
ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ - STUDIO
-   22:00 Παράλληλη εκδήλωση
Προβολή στην παραλία & πάρτι
Σάββατο 18/7
-   20:00 Wen-Chi Su, Off the Μap
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ - ΣΤΟΥΝΤΙΟ /
ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ – STUDIO
-   20:00 Igor and Moreno, Idiot-Syncrasy
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ /
KALAMATA MUNICIPAL CULTURAL CENTRE
-   22:00 Dada Masilo, Carmen
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ /
ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ - ΜΑΙΝ ΗΑLL
Κυριακή 19/7
-   20:00 Igor and Moreno, Idiot-Syncrasy
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ /
KALAMATA MUNICIPAL CULTURAL CENTRE
-   22:00 Dada Masilo, Carmen
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ /
ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ - ΜΑΙΝ ΗΑLL
Δευτέρα 20/7
-   22:00 Wim Wenders, Pina (2011/ 103΄)
Παράλληλη εκδήλωση-προβολή
(σε συνεργασία με τη Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας)
ΚΑΦΕ ΣΙΝΕ – ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ
Τρίτη 21/7
-   22:00 Μέντη Μέγα, Transforming Me: ένα δίγλωσσο σόλο / a bilingual solo
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ - ΣΤΟΥΝΤΙΟ /
ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ - STUDIO
Τετάρτη 22/7
-   20:00 κ.ε. παρουσίαση εργαστηρίου 360o Μαριέλας Νέστορα
& προβολή ταινιών βιντεοτέχνης
– σε συνεργασία με το Φεστιβάλ βιντεοτέχνης Μηδέν
(ο χώρος θα ανακοινωθεί)
Πέμπτη 23/7
-   22:00 Ευριπίδης Λασκαρίδης, Relic
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ - ΣΤΟΥΝΤΙΟ /
ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ - STUDIO
~ Παρασκευή 24/7
-   22:00 RootlessRoot, W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)
MEΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ - ΚΕΝΤΡΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ /
ΚALAMATA DANCE ΜΕGΑRΟΝ - ΜΑΙΝ ΗΑLL
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
16-23/7
Σεμινάριο χορού
Με τη Laida Aldaz Arrieta
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ /
KALAMATA MUNICIPAL STADIUM
16-22/7
Εργαστήρι χορογραφίας 360o
Με τη Μαριέλα Νέστορα
(ο χώρος θα ανακοινωθεί)
Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων στο ταμείο, μέσω πιστωτικών καρτών ή ηλεκτρονικά : Πέμπτη 2.7.2015
Προπώληση:
  • Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά
(εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)
  • Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά
μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard)
T: 27210 21555 & 27210 21504 / Φ: 27210 21508
(τις παραπάνω ημέρες & ώρες)
~ Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο:
Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας
Παν. Καίσαρη 6, 24 100 Καλαμάτα
Τ: 27210 83086 & 90886 – Φ: 27210 26966
mail@kalamatadancefestival.gr
www.kalamatadancefestival.gr
Τιμές εισιτηρίων
Παραστάσεις των Wen-Chi Su, Μέντης Μέγα και Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο)
15,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο)
Παράσταση των Igor & Moreno στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
15,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο / εξώστης)
Παράσταση της Dada Masilo στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα)
€20,00
(α΄ ζώνη), €15,00 (β΄ ζώνη - εξώστης), €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο / γ΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας)
~ Παράσταση των RootlessRoot στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα)
€15,00
(α΄ ζώνη), €12,00 (β΄ ζώνη - εξώστης), €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο / γ΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας)
~ Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο & το Εργαστήρι του Φεστιβάλ: €10,00
-   H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολυτέκνων / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).
~*  Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας υποστηρίζουν μέχρι σήμερα:
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
ALPHA BANK
ΤΟΥΛΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
PHARAE PALACE HOTEL
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΕΡΤ 1
Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 FM
KOSMOS 93,6 FM
culturenow.gr
monopoli.gr
ελculture.gr
POPAGANDA.GR
DANCETHEATER.GR
dancepress.gr
Ο πλήρης κατάλογος των υποστηρικτών θα ανακοινωθεί με την έναρξη του Φεστιβάλ  
~
*** Τα κορυφαία μεσσηνιακά ελαιόλαδα το 2014!         
       
 
Η αξιοπιστία των διεθνών διαγωνισμών τυποποιημένου ελαιολάδου έχει περάσει από... σαράντα κύματα.
Για τους περισσότερους, μια βράβευση αποτελεί το καλύτερο πιστοποιητικό ποιότητας. Άλλοι, όμως, αναρωτιούνται κατά πόσο οι διαγωνισμοί και οι κριτές «διαμορφώνουν» τα αποτελέσματα βάσει... ιδιαίτερων παραμέτρων.
Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατό ένα τυποποιημένο ελαιόλαδο να βραβεύεται στο διαγωνισμό της Νέας Υόρκης και στον αντίστοιχο του Λος Άντζελες ή του Τόκυο να... εξαφανίζεται.
Όπως και να έχει, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί άλλος τρόπος πιστοποίησης της ποιότητας των ελαιολάδων που κατακλύζουν την παγκόσμια αγορά. Ένα βραβείο από κάποιον διεθνή διαγωνισμό αποτελεί το καλύτερο διαβατήριο για την κάθε εταιρεία.
Το «Θάρρος» έχει στα χέρια του έγγραφο με την παγκόσμια κατάταξη των ελληνικών έξτρα παρθένων ελαιόλαδων για το έτος 2014. Και απ’ ό,τι βλέπουμε, πολλά ελαιόλαδα έχουν κερδίσει αρκετά βραβεία, συγκεντρώνοντας έτσι και τους ανάλογους βαθμούς ποιότητας.
Πριν προχωρήσουμε στην ανάδειξή τους, να υπενθυμίσουμε ότι το πλέον ολιγόλογο ποίημα που λένε όλοι οι υπουργοί Γεωργίας, αμέσως μόλις αναλάβουν τα καινούργια τους καθήκοντα, είναι ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή ανάπτυξης για τη χώρα μας.
Βέβαια, άλλο είναι να το λες, άλλο να το πιστεύεις και άλλο να το εφαρμόζεις. Έτσι, κάθε πετυχημένη ιδιωτική προσπάθεια, στο ελαιόλαδο εν προκειμένω, κρύβει πίσω της προσωπικό μόχθο, αντοχή, υπομονή, αλλά ελάχιστη κρατική ενίσχυση.
Η «Ιλιάδα» της εταιρείας «Αγροβίμ» βρίσκεται πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη.
Μια ακόμη πετυχημένη εταιρεία είναι και αυτή του Παναγιώτη και Γιώργου Καρελά, η οποία παράγει στην Καρποφόρα το εξαιρετικής ποιότητας λάδι με το όνομα "My Olive Tree".
Διεθνείς διακρίσεις έχει κερδίσει και το ελαιόλαδο “Μani” της εταιρείας του Φρίντριχ Μπλάουελ, καθώς και άλλα ελαιόλαδα της ίδιας εταιρείας.
Αρκετά βραβεία έχει και η Greek Land Foods Ltd. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους αδελφούς Πλεμμένου, το 1912, στην Καλαμάτα. Το άριστο ποιοτικά ελαιόλαδο-Primo, Άλφα, Χρυσό & Λαδόκαμπος, γρήγορα έγινε γνωστό στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο, με εξαγωγές σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία.
Το 1975 η εταιρεία καινοτόμησε πουλώντας απευθείας τα προϊόντα της στα σπίτια των πελατών (home delivery) και σύντομα έγινε μία από τις κορυφαίες εταιρείες ελαιολάδου στην Ελλάδα. Το 2006, επένδυσε στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της σύμφωνα με το πρότυπο HACCP. Το 2009 η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Εταιρειών Ifantis και μετονομάστηκε σε Ελληνική Γη Τρόφιμα ΕΠΕ. S.
Στον κατάλογο υπάρχουν ακόμα η εταιρεία "Επίκουρος", με πολλά βραβεία στο βιολογικό ελαιόλαδο, η Ευγενία Ανδριοπούλου και το λάδι της "Makaria Terra" από τη Σκάλα και η εταιρεία του Ηλία Κανάκη.
του Αντώνη Πετρόγιαννη 
~
***  Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις για το δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού…

Παράταση από τέλη Ιουνίου σε τέλη Ιουλίου στην καταληκτική ημερομηνία καταβολής Του Ηλία Γιαννόπουλου Ακόμα περιμένουν να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων του δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου. Όπως είπαν χθες στο «Θ» δικαιούχοι αποζημιώσεων, «εκπνέει σε δύο εβδομάδες η καταληκτική προθεσμία που είχε θέσει αρχικά - γιατί μετά η Περιφέρεια έδωσε άλλη ημερομηνία, για ένα μήνα αργότερα - ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης, αλλά ακόμα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί. Έγινε τις προηγούμενες μέρες συνάντηση των δικηγόρων μας στην Περιφέρεια και τους διαβεβαίωσαν ότι τα χρήματα υπάρχουν. Θα γίνει, είπαν, η συλλογή υπογραφών των δικαιούχων για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα σταλούν και μετά διαβεβαίωσαν ότι θα καταβληθούν τα χρήματα μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ένα μήνα μετά την καταληκτική ημερομηνία που είχε θέσει ο περιφερειάρχης. Εάν, όμως, παρέλθει και αυτή η προθεσμία, τα τέλη Ιουλίου, τότε ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στις εξελίξεις που θα προκληθούν με μορφή δυναμικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, και απέναντι στη Δικαιοσύνη και κάθε ελεγκτική Αρχή του κράτους που θα κληθούν να παρέμβουν και να αποφανθούν για το τι έχει συμβεί. Και απέναντι στην Ε.Ε. που θα αξιώσει επιστροφή των χρημάτων, μιας και το έργο δε θα ολοκληρωθεί...». Θυμίζουμε πως, όπως έχουμε γράψει στο «Θ», τη ρητή δέσμευση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, απέσπασαν ύστερα από επίμονες ερωτήσεις οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των ιδιοκτητών – δικαιούχων αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, ότι μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί σε όλους οι αποζημιώσεις, σε σύσκεψη που διεξήχθη το μεσημέρι του Σαββάτου 16 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων. Τη σύσκεψη συγκάλεσαν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι Βάσω Μαρίνη και Τρύφωνας Λαμπούσης, για την πληρέστερη ενημέρωση των δικαιούχων αποζημιώσεων, καθώς 130 ιδιοκτήτες μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει ούτε ένα λεπτό του ευρώ αποζημίωση, παρότι ο χρόνος της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έχει παρέλθει και άλλοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη λάβει το 60% των αποζημιώσεων που δικαιούνται. Έπειτα από συζήτηση και στιγμιαίες εντάσεις, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι σημείωσαν πως οι δικαιούχοι εδώ και καιρό ζητούν να τους αποσταλεί ειδική ηλεκτρονική φόρμα για να υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται, ώστε η Περιφέρεια να λάβει όλες τις αποφάσεις και να προβεί σ’ όλες τις ενέργειες για να καταβληθούν σε όλους όλες οι αποζημιώσεις. Σημειώνεται πως ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι υπάρχουν εξασφαλισμένα και διαθέσιμα 8.000.000 ευρώ για όλες τις αποζημιώσεις, 2,5 εκ. για το υπόλοιπο 40% όσων έχουν ήδη λάβει μέρος της αποζημίωσης και 5,5 εκ. ευρώ για τους 130, που θα καταβληθούν μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, με τους δικαιούχους που δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση να τονίζουν πως, εάν δεν υλοποιηθεί η δέσμευσή του, θα βγουν με τα τρακτέρ στο δρόμο και το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ. Τα τέλη Ιουνίου, έγιναν τέλη Ιουλίου και οι δικαιούχοι αναμένουν υλοποίηση της δέσμευσης μέχρι τότε και ούτε μέρα παραπάνω. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βγάλουν τα τρακτέρ στο δρόμο και δε θα επιτρέψουν να κάνει εργασίες ο εργολάβος... - 
~
***  Μεσσηνιακές… υπερτροφές ανοίγουν τα ελληνικά σύνορα          
     
Οι κρίσεις, όποιες μορφές κι αν έχουν, είναι για ορισμένους καταστροφή και για κάποιους άλλους ευκαιρία για νέο ξεκίνημα. Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Πελοποννησιακή γη» από τη Μηλίτσα έγινε το δεύτερο.
Είναι μια ομάδα ανθρώπων στη Μεσσηνία, που αποφάσισε να κάνει ένα καινούργιο βήμα. Όπως λένε και οι ίδιοι: «Η διάθεση και το όραμα των ανθρώπων για δημιουργία γίνονται αιτία για να γίνουν ομάδα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν σε μονοπάτια που η ίδια η γη χαράζει».
Έτσι ξεκίνησαν να καλλιεργούν ιπποφαές, γκότζι μπέρι και διάφορα άλλα αρωματικά φυτά. Και όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, το πείραμα πέτυχε. Ήδη σε κάποια μαγαζιά στην Καλαμάτα υπάρχουν φακελάκια για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει ιπποφαές, ενώ από τους επόμενους μήνες θα υπάρχει και γκότζι μπέρι. Μάλιστα, τα προϊόντα τους σιγά σιγά περνούν τα σύνορα της χώρας και βρίσκονται σε ράφια ξένων αγορών.
Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού είναι αποφασισμένοι να πετύχουν. «Προχωράμε δυναμικά την επέκταση των πωλήσεων. Δημιουργούμε νέα προϊόντα, ενώ εξελισσόμαστε σε όλα τα στάδια, όπως καλλιέργεια, συγκομιδή, φροντίδα φυτών. Στόχος μας είναι η επεξεργασία της παραγωγής και η τυποποίηση των προϊόντων μας να γίνεται στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού μας. Όλες οι καλλιέργειές μας είναι βιολογικές και θα πιστοποιηθούν από την TUV Hellas, ως το τελικό στάδιο των προϊόντων», μας είπαν.
Βέβαια, μην πιστέψετε ότι ο δρόμος ήταν εύκολος. Ο τέως δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστόπουλος, τους είχε υποσχεθεί ότι θα τους παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του ΑΣΟ στο Πεταλίδι, προκειμένου εκεί να δημιουργήσουν το κέντρο τους. Για άγνωστους λόγους η υπόσχεση έμεινε στα λόγια κι έτσι οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να φτάσουν μέχρι τη Νεμέα! Εκεί τους υποδέχτηκαν με... ανοιχτές αγκάλες, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Το πείραμα, όπως ήδη αναφέρθηκε, έγινε με πλήρη επιστημονικό και επαγγελματικό σχεδιασμό. Έτσι, τα εργαστήρια που επεξεργάστηκαν τα προϊόντα τους έδειξαν για την αξία των αποξηραμένων φύλλων ιπποφαούς τα εξής: Τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι σημαντικά. Αναλυτικότερα, τα αποξηραμένα φύλλα έχουν υψηλή διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά (ω3 – ω6), εδώδιμες ίνες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Συγκεκριμένα, τα πολυακόρεστα λιπαρά ανεβάζουν την καλή χοληστερόλη που βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι εδώδιμες ίνες είναι πολύ σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες είναι βασικά συστατικά που μας χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια για την καθημερινότητά μας. Η ανάλυση των θρεπτικών στοιχείων έγινε στα προϊόντα του Συνεταιρισμού που περιέχουν αποξηραμένα φύλλα ιπποφαούς σε συσκευασία των 120 γραμμαρίων, όπως και στη συσκευασία με 10 χάρτινα σακουλάκια τσαγιού ιπποφαούς.
του Αντώνη Πετρόγιαννη 
~
***  Σωτήρης Πατατζής: «Τρυφερός σ’ έναν κόσμο σκληρό και απάνθρωπο»

To Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, σε συνεργασία με το Σύλλογο των Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», διοργάνωσε στο τέλος του προηγούμενου μήνα εκδήλωση στο κτήριο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών εκδήλωση προ τιμήν του Μεσσήνιου συγγραφέα Σωτήρη Πατατζή. Ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος ήταν ο συντονιστής και παρουσιαστής της εκδήλωσης, ενώ ομιλητής ο Γιάννης Ξανθόπουλος, ποιητής, πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος. Τα αγαπημένα τραγούδια του συγγραφέα και λογοτέχνη Σωτήρη Πατατζή τραγούδησαν ο Γιάννης Θωμόπουλος και ο Ζαχαρίας Τσίχλας στο πιάνο. Για την εκδήλωση έγραψε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Δημήτρης Γκιώνης, ενώ κατέθεσε και σκέψεις του για το συγγραφέα. «Ο Πατατζής είναι ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες συγγραφείς, αλλά παραμένει στους παραγκωνισμένος. Ο Ληναίος το αποδίδει, κατ’ αρχάς, στον ίδιο τον Πατατζή, ο οποίος από τη στιγμή που παρέδιδε τα γραφτά του στους εκδότες δε σκοτιζόταν για τη μοίρα τους: “Θέλει πολλές εκδηλώσεις για να γνωρίσουμε τον Σωτήρη Πατατζή, που σχεδόν τον ξέρει όλη η Ευρώπη, που τον διδάσκουνε τα πανεπιστήμια, και στην Ελλάδα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει, παρά μόνο σε μια-δυο ανθολογίες”, λέει».Στην Αριστερά Γεννημένος το 1917 στη Μεσσήνη, ορφάνεψε από πατέρα στα 6 του. Σπουδές στη Νομική (που δεν ολοκλήρωσε), πέρασε στη Χωροφυλακή, για να λιποτακτήσει με την είσοδο των Γερμανών και να ενταχθεί στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ. Κι από κοντά στα γραφτά, με την έγνοια πάντα του βιοπορισμού. Συνεργασία σε εφημερίδες και περιοδικά, διηγήματα, μυθιστορήματα, μαρτυρίες, θεατρικά, μεταφράσεις. Αναγνώριση και κριτικά εγκώμια. «Είναι ένα παιδί με ζεστή και τρυφερή καρδιά, μέσα σε έναν κόσμο σκληρό και απάνθρωπο», λέει ο Γιάννης Χατζίνης. Και ο Δανός Όλε Όλσεν: «Για εμάς, εννοώ τις σκανδιναβικές χώρες, είναι ένα μεγάλος συγγραφέας». Διεθνής διάκριση για το διήγημά του «Η νεράιδα του βυθού», που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», από τον εκδοτικό οίκο Herald Tribune, βραβείο Εθνικής Αντίστασης για τα «Ματωμένα χρόνια», κρατικό βραβείο για το διήγημά του «Στο χάος». Και το τίμημα, όντας αριστερός (σε μια Αριστερά που ανέχεται τον αντίλογο), οι απαγορεύσεις των βιβλίων του.«Κληροδοτήσαμε στα παιδιά την εμπειρία της αποτυχίας» Από μια παλιά – πριν από 35 χρόνια – συνέντευξη του Σωτήρη Πατατζή στην εφημερίδα «Καθημερινή» ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα, τα οποία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Γκιώνης, Διαφθορά παντού… «Ο τρόπος που ενεργούμε ίσως να μην αρμόζει σε υπεύθυνους πολίτες, αλλά ποιος φταίει; Δεν υπάρχουν υποδομές στην κοινωνία, στην παιδεία, στην οικονομία. Παντού κυριαρχεί η διαφθορά και το πνεύμα της καταναλωτικής κοινωνίας. Ο αγώνας δε γίνεται για την επιβίωση, όπως παλιότερα. Είναι αγώνας για το δεύτερο αυτοκίνητο, την έγχρωμη τηλεόραση. Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη άφησε πίσω τον άνθρωπο, που ελάχιστα προχώρησε – ξέκοψε από τη φύση. Είμαστε λαός με το στοιχείο μιας ανάσας μέσα μας και την αγάπη προς την ύπαιθρο. Για το ότι ζούμε σε μια άθλια τσιμεντένια πόλη φταίνε οι εκάστοτε πολιτικοί και άλλοι παράγοντες που μας έφεραν σ’ ένα σημείο ξένο προς την ψυχολογία του ελληνικού λαού. Ίσως επειδή από τη στιγμή που καλύφθηκαν οι στοιχειώδεις ανάγκες άρχισε πια η διαφθορά, δηλαδή η επίδραση της καταναλωτικής κοινωνίας». [...] «Είτε το θέλουμε είτε όχι, το γκρέμισμα των ονείρων μας έχει επιπτώσεις στην παιδεία – κόσμος καλύτερος δεν μπορεί να υπάρξει. Μέσα στα πλαίσια μιας πρόσκαιρης ζωής, ο άνθρωπος προσπαθεί να χαρεί όσο περισσότερα αγαθά. Οι νέοι με τα ιδανικά δεν πιστεύουν βαθειά, πιστεύουν σχηματικά. Αν δηλαδή αυτά τα παιδιά τα βάλουμε μπροστά στο θάνατο, όπως τη δική μας γενιά, δεν θα σταθούν – λειτουργούν πια με κλισέ, τα έχουν όλα τυποποιήσει». [...] «Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό [το γεγονός δηλαδή ότι σε μια στιγμή συνεπήρε τους νέους η ιδέα της ελευθερίας, όπως συνέβη με το Πολυτεχνείο]. Ήταν όμως το συγκεκριμένο πρόβλημα: Ν’ απαλλάξουμε τον ελληνικό λαό από την καταπίεση της δικτατορίας. Δεν ήταν το μεγαλειώδες όραμα ενός καλύτερου κόσμου. Οι εμπειρίες των σημερινών ανθρώπων δείχνουν ότι πρώτα πρέπει να κοιτάζουν το άτομό τους και ύστερα να ρίξουν μια ματιά στο συμφέρον του συνόλου. Η δική μας γενιά παρέμεινε στο πεδίο του ρομαντισμού επιδιώκοντας ν’ αλλάξει τον κόσμο. Η σημερινή γενιά δεν είχε περιθώρια για όνειρα – γκρεμίστηκαν όλα […] Ιδιαίτερη διέξοδος για μένα είναι να μετακινήσουμε τα ενδιαφέροντά μας από τον πεπτικό σωλήνα της κοινωνικής μας ζωής στο χώρο του πνεύματος, στο χάος της ύπαρξης. Μια τέτοια πορεία θα μας οδηγήσει στην ταύτιση του φυσικού με τον μεταφυσικό κόσμο». [...] «Στα παιδιά μας κληροδοτήσαμε την εμπειρία της αποτυχίας, την εμπειρία ότι ο κόσμος δεν αλλάζει μέσα σε λίγες ώρες. Στροφή λοιπόν προς το μεγάλο θέμα της ύπαρξης που θα μας απαλλάξει από την απονέκρωση και τη μοναξιά της καταναλωτικής κοινωνίας. Πρέπει να καταλάβουν οι νέοι, όχι μόνον εμείς οι απερχόμενοι, ότι είμαστε θεατές αυτού του κόσμου και ότι στο δρόμο που διανύουμε πολλοί χάνονται, μένουν όμως οι άξιοι. Κανείς ανάξιος δεν επέζησε πολύ στη μνήμη των μεταγενέστερων». [...] «Ο πολιτικός είναι απαραίτητος ως καλός διεκπεραιωτής, οργανωτής της κοινωνίας μας, αλλά όχι ως μόνιμη κατοικία του ανθρώπου, που σκοπός του είναι η αναζήτηση της βαθύτερης αιτίας της ύπαρξής του. Αυτός είναι ο ιδανικός μας χώρος». Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης - 
~
***  Γεμάτα σκουπίδια 

  Ολόκληρο σκουπιδιαρό κρύβουν τα «βαρέλια» με τις ελιές έξω από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Παρά το γεγονός ότι από το Επιμελητήριο τακτικά τα καθαρίζουν, καθημερινά κάποιοι συνδημότες μας φροντίζουν να τα γεμίζουν και πάλι με σκουπίδια. Β.Β. -
~
***  Δε σέβονται τις διαβάσεις των πεζών 

Σαν να μην υπάρχουν διαβάσεις πεζών συμπεριφέρονται πολλοί οδηγοί. Ιδιαίτερα στην παραλιακή, τώρα που η κίνηση αυξάνει, ελάχιστοι είναι όσοι σταματούν, όταν δουν πεζό στη διάβαση. Δεν αφήνουν να περάσουν, ούτε όταν βλέπουν ηλικιωμένους να περιμένουν ή γονείς με παιδάκια και σερβιτόρους με φορτωμένους δίσκους. Λες και θα χάσουν πολύ χρόνο! Β.Β. - 
~
*** Συνεχίζεται η άνοδος της θερμοκρασίας, ο καιρός αύριο στην Καλαμάτα

Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 16/6/2015 προβλέπεται αίθριος. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία θα κυμανθεί από 20-60%. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β, με ένταση 2-3 μποφόρ. Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, με αποτέλεσμα την πιθανή πρόκληση θολούρας στην ατμόσφαιρα. Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.2 (Πολύ Υψηλός). Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση). Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/ - 
~
***  Κάλεσμα μέσω Facebook για συγκεντρώσεις: «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας»         
      
«Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας - Γκρεμίζουμε τη λιτότητα» είναι το σύνθημα της πρωτοβουλίας που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω του Facebook, οι εμπνευστές της οποίας απευθύνουν πρόσκληση στους Έλληνες πολίτες να διαδηλώσουν, στις 19:30 το βράδυ της Τετάρτης, στο Σύνταγμα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, προκειμένου να στείλουν μήνυμα στους δανειστές της χώρας.
Το σχετικό event στο Facebook αριθμεί ήδη 3.200 συμμετοχές.
Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας δημοσίευσαν το εξής κείμενο:
»Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας
»Γκρεμίζουμε τη λιτότητα
»Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους «εταίρους» έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταργήσει το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού, ολόκληρης της κοινωνίας να αποφασίζει για το μέλλον του. Δεν έχουν δικαίωμα οι «δανειστές» να προσβάλουν την αξιοπρέπειά μας και να προσπαθούν να ακυρώσουν τη λαϊκή εντολή για τερματισμό της λιτότητας.
»Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στην προσπάθεια να αποφύγει τις απειλές και τους εκβιασμούς, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα βήματα πίσω. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να μην αποδεχθεί την όποια συμφωνία, αλλά να δώσει λύση με βάση τη λαϊκή εντολή που έχει λάβει.
»Ασφαλώς, δεν πρόκειται για εύκολη απόφαση, ωστόσο είναι η μόνη που ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου και, κυρίως, η μόνη που υπερασπίζεται τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας.
»Πέντε χρόνια ήταν αρκετά για να αποδείξει σε όλους, ότι το πείραμα απέτυχε. Η άγρια λιτότητα γεννάει ύφεση και η ύφεση μεγαλύτερα ελλείμματα και χρέος. Πέντε χρόνια ήταν αρκετά, το πειραματόζωο πλήρωσε ακριβά την κρίση. Πέντε χρόνια ήταν αρκετά, τα μνημόνια ήταν ένα καθεστώς που δεν παρήγαγε οικονομικά αποτελέσματα, αλλά προσωπικά και κοινωνικά δράματα.
»Δεν αντέχουμε μισθούς και συντάξεις 300 ευρώ, σπίτια χωρίς θέρμανση, τους γονείς μας χωρίς φάρμακα, τα παιδιά μας νηστικά στα σχολεία, για να πληρώνεται χωρίς τέλος ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Οι δανειστές δεν ζητάνε μόνο αυτά, αλλά πολλά περισσότερα με στόχο να εγκλωβίσουν την οικονομία σε ασφυξία και την κοινωνία σε αδιέξοδα.
»Κάθε βήμα πίσω στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, σημαίνει πολλά βήματα πίσω στη δημοκρατία. Όποιος αμφισβητεί το δικαίωμα ενός λαού να επιλέγει δημοκρατικά, σύντομα το κακό χτυπάει και την πόρτα του, δεν πρέπει να ξαναζήσουμε μια Ευρώπη του μίσους και της καταστροφής. Ο ελληνικός λαός για να τα καταφέρει, έχει ανάγκη την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά απέναντι στα συμφέροντα της πολιτικής ελίτ και του ιερατείου του χρήματος.
»Ο λαός στην Ελλάδα μίλησε και νίκησε. Θα το κάνει ξανά με κάθε τρόπο, όσες φορές κι αν χρειαστεί.
»Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται.
»Οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές».  Newsroom ΔΟΛ  
~
***  2 στρέμματα έγιναν στάχτη στο Τρίκορφο         
     
~ Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας στο Τρίκορφο Μεσσηνίας. Στο σημείο έπεσαν  αμεσως στη μάχη με τις φλόγες, εθελοντές απο την περιοχή και τα γύρω χωριά καθώς και 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας. Η γρήγορη αντίδραση των εθελοντών κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά πριν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και έσβησε αφού πρώτα έκαψε δυο στρέμματα γης.  (φωτο αρχείου) 
~
***  Έφθασαν στην 120 ΠΕΑ τα 3 PZL για την αντιπυρική περίοδο  

Στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα βρίσκονται από χθες τα 3 PZL της 359 ΜΑΕΔΥ που θα υποστηρίξουν για την αντιπυρική περίοδο τις προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε περιπτώσεις κατάσβεσης πυρκαγιών. Ο επιχειρησιακός έλεγχος των αεροσκαφών αυτών κατά τη διάρκεια της πυροσβεστικής περιόδου ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ). Η άμεση επέμβαση ενός PZL κατά τα κρίσιμα πρώτα λεπτά από την εμφάνιση μιας εστίας, είναι ικανή να αποτρέψει την επέκτασή της και να ολοκληρώσει την κατάσβεση. - 
~
*** Καθορίσθηκαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το πρόγραμμα σίτισης στη Μεσσηνία 

Σε ΦΕΚ όλες οι λεπτομέρειες Στην τελική ευθεία μπαίνει πια το πρόγραμμα σίτισης για αστέγους της Περιφέρειας Πελοποννήσου που θα εφαρμοσθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, αφού τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όλοι οι σχετικοί νόμοι και αποφάσεις. Πλέον στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας γίνονται οι τελευταίες συνεννοήσεις σε επίπεδο υπουργείου. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και ως έργο έχει διάρκεια έως τέλος του 2015, ενώ η παροχή στους δικαιούχους είναι για 5 μήνες. Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για συνολικά 1.290 άστεγα άτομα, εκ των οποίων 80 διαβιούν στο δρόμο. Με βάση τον πληθυσμό των αστέγων, για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας θα διατεθούν 60.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκαν αναλυτικά τα κριτήρια για ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, το σχετικό ΦΕΚ διευκρινίζει ότι ως «άστεγοι» για τις ανάγκες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD)» θεωρούνται τα άτομα που διαμένουν σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαβιούν σε προσωρινά ή πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και δε διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Επίσης, στο ίδιο ΦΕΚ ορίσθηκαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αυτά, όπως ορίζονται από την απόφαση, έχουν ως εξής: Το εισόδημα του ωφελουμένου, όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εξής όρια πραγματικού εισοδήματος: 3.000 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και 4.500 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.500 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. Στη μονογονεϊκή οικογένεια (οικογένεια που προστατεύεται από ένα μόνο γονέα, άγαμο, σε χηρεία ή διαξευγμένο) το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας. Ενδεικτικά το ετήσιο εισόδημα που πρέπει να έχει κάποιος για να είναι δικαιούχος είναι το εξής: -Μεμονωμένο άτομο 3.000 ευρώ (μηνιαίο 250 ευρώ) -Οικογένεια χωρίς ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος 4.500 ευρώ (μηνιαίο 375 ευρώ) -Οικογένεια με 1 ανήλικο εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 5.400 ευρώ (μηνιαίο 450 ευρώ) -Οικογένεια με 2 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 6.300 ευρώ (μηνιαίο 525 ευρώ) -Οικογένεια με 3 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 7.200 ευρώ (μηνιαίο 600 ευρώ) -Οικογένεια με 4 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 ανήλικα εξαρτώμενα μέλη 8.100 ευρώ (μηνιαίο 675 ευρώ).Περιουσιακά κι άλλα κριτήρια Πραγματικό εισόδημα νοείται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα όλων των κατηγοριών (ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης), που έλαβαν όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας στη διάρκεια του οικονομικού έτους − μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, των κρατήσεων του Ν. 4093/2012 ή υπέρ Δημοσίου, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011. Στο συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα περιλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο. Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται: αντικειμενικές δαπάνες και τεκμήρια διαβίωσης, διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση, ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, το επίδομα αναδοχής, καθώς και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 παρ. 3 του Ν. 4172/2013. Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 115.000 ευρώ κατ’ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ. Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το τελευταίο οικονομικό έτος το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών που προβλέπονται από το πρόγραμμα. Φυσικά, το ΦΕΚ διευκρινίζει ότι δε θα γίνονται δεκτές αιτήσεις ατόμων και οικογενειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους αεροσκάφη, ελικόπτερα IX, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες) και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών. Στις εξαιρέσεις του προγράμματος (αυτούς, δηλαδή, που δεν μπορούν να ενταχθούν) περιλαμβάνονται: -Άτομα τα οποία φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης -Άτομα τα οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες) ή είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος Προστατευμένων Διαμερισμάτων -Άτομα ή οικογένειες οι οποίοι είναι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» και για όσο διαρκεί η υλοποίηση του προγράμματος -Άτομα τα οποία, αν και είχαν την υποχρέωση, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1, Ε2 και Ε3) και δήλωση ακίνητης περιουσίας για το τελευταίο οικονομικό έτος, δεν ωφελούνται των παροχών του προγράμματος, εκτός εάν υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις αντίστοιχες δηλώσεις. Η εξαίρεση αυτή δεν αφορά στην ομάδα των αστέγων. της Βίκυς Βετουλάκη - 
~
*** Η εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα έγινε το Σάββατο η τελετή απονομής πτυχίων εθελοντών Νοσηλευτικής και εθελοντών Σαμαρειτών του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της τελετής διακρίθηκαν για την προσφορά τους ο ιατρός – αιματολόγος, διευθυντής της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ιωάννης Αδαμόπουλος και η διαιτολόγος, προϊσταμένη του Τμήματος Διατροφής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Καλλιόπη Μπουκέα. Β.Β. - 
~
*** Η Δημοτική Αστυνομία στον πεζόδρομο 

Στον πεζόδρομο της Αριστομένους, απέναντι από το Δημαρχείο, καθόταν μια γυναίκα που επαιτούσε, κρατώντας στα χέρια της ένα μωρό. Μια γυναίκα από τη Δημοτική Αστυνομία που περνούσε από εκεί, της έκανε σύσταση να απομακρυνθεί. Η επαίτης μουρμούρισε, η δημοτική αστυνομικός επέμεινε με πολύ ήρεμο τρόπο και συνέχισε την πορεία της. Μερικά μέτρα βορειότερα, μια άλλη γυναίκα ζήτησε από την αστυνομικό να μη «γράψει» ένα μηχανάκι που βρισκόταν στον πεζόδρομο, μπροστά από την πόρτα καταστήματος, απομακρύνοντάς το αυθωρεί και παρά χρήμα. Λίγη ώρα αργότερα, διαπιστώσαμε ότι το απλό «πέρασμα» της αστυνομικού είχε ελαφρώς βελτιώσει την κατάσταση, καθώς η επαίτης μπορεί να έφυγε από το σημείο που στεκόταν, αλλά μετακινήθηκε βορειότερα, μετά τη διασταύρωση με την Κολοκοτρώνη. Αν γινόταν κάτι πιο οργανωμένο, η κατάσταση στον πεζόδρομο θα ήταν καλύτερη… Χ.Χ. 
~
***  Στην «Κυρία με τις Καμέλιες» ο Καλαματιανός Νεκτάριος Παπελεξίου  

Η σοπράνο Τζένη Δριβάλα, μία από τις πιο επιτυχημένες ερμηνεύτριες του ρόλου της «Κυρίας με τις Καμέλιες» στην όπερα, παρουσιάζει σε δική της θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία το ομώνυμο αριστούργημα του Δουμά. Με πρωταγωνιστές την ίδια και το δικό μας Νεκτάριο Παπαλεξίου, που ως «Αρμάνδος» είναι το απόλυτο ιδεώδες του ρομαντικού ήρωα και ταυτόχρονα εξαιρετικός ηθοποιός, ο οποίος επωμίζεται τον πιο απαιτητικό και μακρύ σε διάρκεια ρόλο του έργου. Μαζί τους είναι οι ηθοποιοί Ειρήνη Αΐβαλιώτου, Μαίρη Σταγάκη, Γιάννης Παπαθύμνιος, Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Βασίλης Ασημάκης, Νάγια Ναούμ και Αυγουστίνα Τόττη. Tο ρόλο της «Μαργαρίτας Γκωτιέ», εκτός από την Τζένη Δριβάλα, θα ερμηνεύσει η νεαρότατη και ταλαντούχος Βιβιάνα Γιαννούτσου. Το σκηνικό είναι του Γιάννη Παπαδάκη και η επιμέλεια των κοστουμιών του Dennis Krief, ο οποίος θα μεταφέρει το «άρωμα» της πατρίδας του, με την παριζιάνικη γοητεία του 1860… Tη μουσική επένδυση και την εκτέλεση έχει αναλάβει ο Φίλιππος Μοδινός. Θα παιχτεί, δε, στο Ιδιόμελο στους κήπους της μαρουσιώτικης νεοκλασικής βίλας αξιοποιώντας τις καλοκαιρινές βραδιές. Αυτή η συγκινητική ερωτική ιστορία τέλους 19ου αιώνα ταιριάζει απόλυτα με το σκηνικό χώρο που δημιουργεί η νεοκλασική βίλα. Οι χαρακτήρες, τα κίνητρα τους, οι καταστάσεις τις οποίες βιώνουν, έχουν πλήρη αναφορά στην σύγχρονη πραγματικότητα και ζωή. Είναι απολύτως διαχρονικοί. «Ντυμένοι» με την κομψότητα και ιδιαίτερη αισθητική που προσφέρουν τα κοστούμια τέλους 19ου αιώνα. Μία συναρπαστική ερωτική ιστορία της Παριζιάνας εταίρας και του νεαρού φοιτητή, χωρίς να αποσπά τη συγκέντρωση του θεατή από αυτήν, με τεχνάσματα και παρεμβολές. Θα παίζεται από 26 Ιουνίου ως 20 Ιουλίου, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00. Η προπώληση ξεκίνησε χθες στο viva.gr ή στο Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο, στο τηλ. 2106817042 (κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10, ανεργίας – ατέλεια: 7). - 
~
***    Είμαστε, όχι χρόνια, αλλά αιώνες πίσω!         
    Στις αρχές του μήνα βρέθηκα για ένα πενθήμερο στο πέμπτο μεγαλύτερο αλλά πιο ιδιαίτερο νησί της Μεσογείου, την Κρήτη. Μια ξεχωριστή περιοχή της χώρας, που γεύεται ακόμα και τώρα – εν μέσω κρίσης- απλόχερα τα οφέλη του τουρισμού.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα στο νησί, και όσες περιοχές της κι αν έχω επισκεφτεί, μου θυμίζει πάντα έντονα σε πολλά σημεία τη Μεσσηνία και, κυρίως, περιοχές της Μάνης. Άγρια τοπία, κακοτράχαλα βουνά που «βουτούν» στη θάλασσα, αλλά και πανέμορφες παραλίες.
Ιδιαίτερα στη διαδρομή από Ηράκλειο προς Ανώγεια και Ζωνιανά, αν αφαιρεθείς λίγο, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στον Ταΰγετο και πας προς Νέδουσα και Αρτεμισία. Οι πυροβολημένες ταμπέλες σε επαναφέρουν, αλλά όχι ότι δεν έχουμε κι εδώ!
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που, αν φύγει ένας Κρητικός από το νησί του, ο πρώτος τόπος στον οποίο θα αναζητήσει κατοικία είναι η Μεσσηνία και η Μάνη και αντίστροφα.
Σε ένα πράγμα, όμως, είμαστε πολύ διαφορετικοί από τους Κρητικούς, και δε νομίζω ότι θα μπορέσουμε ποτέ να τους πλησιάσουμε στη διαδρομή που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν – θεωρώ- με μεγάλη επιτυχία: στην προώθηση των προϊόντων τους και των τουριστικών τους πλεονεκτημάτων.
Εκεί «πονούν» όλοι για τον τουρισμό και κανείς δε βγάζει την «ουρά» του απέξω.
Και για τα προϊόντα τους, ακόμα περισσότερο. Το ελαιόλαδο και η ελιά κυριαρχούν ΠΑΝΤΟΥ! Μόνο τις σημαίες που δεν έχουν αντικαταστήσει με το κλαρί της ελιάς. Και δε σας το αναφέρω με δόση υπερβολής.
Όχι μόνο σε φαγώσιμη μορφή, αλλά σε κάθε μορφή που μπορείτε να φανταστείτε. Ολόκληρες σειρές καλλυντικών και για γυναίκες, αλλά και για άντρες, για το σώμα, για τα μαλλιά, για το πρόσωπο, για τα πάντα. Όλα με βασικό συστατικό το ελαιόλαδο Κρήτης, με μοναδική εικόνα στη συσκευασία τους την ελιά της Κρήτης.
Τα καταστήματα με τα τουριστικά είδη δεν είχαν τίποτε άλλο. Μόνο αυτά! Ατέλειωτα ράφια μόνο με προϊόντα που παρασκευάζονται από κρητικό λάδι. Ακόμα και τα σαπουνάκια, τα σαμπουάν και τα αφρόλουτρα στα ξενοδοχεία έλεγαν ότι είναι κατασκευασμένα από κρητικό ελαιόλαδο.
Και φυσικά, σε γεύμα, δείπνο ή πρωινό, σε ξενοδοχείο ή κατάστημα, δεν έλειπαν τα βασικά κρητικά προϊόντα. Ήταν πάντα στα τραπέζια σε αφθονία και πάντα γίνονταν ανάρπαστα από Έλληνες και ξένους.
Μπορεί, λοιπόν, οι δύο περιοχές να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα η μία από την άλλη, εμείς όμως έχουμε να ζηλέψουμε πολλά από τους Κρητικούς.   της Βίκυς Βετουλάκη 
~
***   Είδη για συνανθρώπους μας συγκεντρώνουν οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας

Σε ενίσχυση της τράπεζας τροφίμων – ρούχων – απορρυπαντικών και παιχνιδιών καλεί τα μέλη του-και όχι μόνο-ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα είδη που συγκεντρώνονται θα διατεθούν από τον ίδιο το Σύλλογο στην Κιβωτό του Κόσμου, στο Άσυλο Ανιάτων ή σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Για τους υπαλλήλους, η συγκέντρωση των πραγμάτων γίνεται στο γραφείο 512, ενώ όποιος άλλος επιθυμεί να προσφέρει, μπορεί να επικοινωνήσει με τους: Αθανάσιο Αθανασόπουλο (6978853080), Θεόδωρο Γιαννόπουλο (2721361536), Βενετία Μπιτσάνη (2721361533) και Φωφώ Πρίφτη (2721365123). Ο κ. Αθανασόπουλος, ως πρόεδρος του Συλλόγου, σημείωσε πως, όταν συγκεντρωθεί ικανή ποσότητα, θα διατεθεί, ενώ σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, αυτά πρέπει να είναι μακράς διαρκείας. Στόχος, όπως είπε, είναι η τράπεζα να είναι συνεχώς ενεργή και όχι μόνο κατά τις εορταστικές περιόδους. Β.Β. - 
~
***  Νέα γαστρονομική πρόταση στην Costa Navarino: “Armyra by Papaioannou”

Η νέα γαστρονομική πρόταση στο Navarino Dunes έχει την υπογραφή του βραβευμένου εστιάτορα Γιώργου Παπαϊωάννου. Ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα στην ελληνική κουζίνα συνεργάζεται με την Costa Navarino και μαζί δημιουργούν το χώρο Armyra by Papaioannou. Μαζί με τους συνεργάτες του, ο Γιώργος Παπαϊωάννου επιλέγει καθημερινά τα πιο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, πάντα στην εποχή τους. Με επιτυχημένη πορεία στο γνωστό εστιατόριο του Πειραιά, η φημισμένη κουζίνα του σεφ ταξιδεύει και στη Μεσσηνία, δημιουργώντας ξεχωριστές γεύσεις με βάση τις πιο αγνές πρώτες ύλες και τις ιδιαίτερες ποικιλίες που ευδοκιμούν στον τόπο, τους ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες των ψαράδων της περιοχής, τα τοπικά μυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στο μενού, οι καθαρές γεύσεις των θαλασσινών μεζέδων συναντώνται με τη μαεστρία και τον επιτυχημένο συνδυασμό των φρέσκων προϊόντων, με πιάτα που ξεχωρίζουν όπως τα ψητά ψάρια ημέρας, τα μύδια με τζίντζερ, οι σαλάτες με κρίταμο και τοπικό τυρί ταλαγάνι, καθώς και το ριζότο κολοχτύπα. Το γεύμα ολοκληρώνεται με δροσιστικά χειροποίητα παγωτά. «Στο εστιατόριο Armyra εστιάζουμε στο συνδυασμό αυθεντικών, φρέσκων γεύσεων και τοπικών προϊόντων. Συνεχίζουμε, πάντα προσηλωμένοι στη θαλασσινή κουζίνα, με νέες δημιουργίες που αναδεικνύουν τα ξεχωριστά συστατικά της περιοχής», αναφέρει ο ίδιος. - 
~
***  Ενημερωτική ημερίδα για μετανάστριες το Σάββατο στη Μεσσήνη 

Με περί τους 70 μετανάστες και μετανάστριες, τα παιδιά των οποίων απολάμβαναν παιχνίδι και δραστηριότητες, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Φιλοσοφικό Κέντρο του Δήμου Μεσσήνης ενημερωτική ημερίδα για το έργο: «Πρόγραμμα πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης και παροχής συμβουλευτικής σε μητέρες μετανάστριες». Όπως είναι γνωστό, το εν λόγω έργο αφορά στη λειτουργία κέντρων πληροφόρησης, ευαισθητοποίησης και παροχής συμβουλευτικής σε μητέρες μετανάστριες, παράλληλα σε 8 πόλεις της χώρας, με τη Μεσσήνη να είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Μεσσηνίας. Τα υπόλοιπα κέντρα λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, το Βόλο και τις Σέρρες. Το έργο υλοποιεί το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, το Εurotraining, η Civis Plus, ενώ στο Δήμο της Μεσσήνης το υποστηρίζει η ΚΕΑΔΗΜ (Κοινωφελής Επιχείρηση Αλληλεγγύης Δήμου Μεσσήνης).Χαιρετισμοί Η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, Γωγώ Παναγοπούλου, καλωσορίζοντας όλους στην εκδήλωση, είπε: «Είμαστε ένας μικρός Δήμος στη Νότια Ευρώπη, στο σταυροδρόμι όμως τριών ηπείρων. Ο καθένας από εμάς διαμένει κάποια μέτρα ή λίγα χιλιόμετρα από την Αρχαία Μεσσήνη, εκεί που γεννήθηκε το φως της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης, και έχουμε υποχρέωση το φως να το διατηρήσουμε σε εποχή, μάλιστα, που και εμείς αντιμετωπίζουμε ως χώρα και έθνος τη χλεύη των υποτιθέμενων φίλων μας της Ευρώπης». Η κα Παναγοπούλου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και στην παροιμία «έχει ανάγκη αυτός που του έδωσες το ψάρι, αλλά του έχεις ξαναδώσει. Άμα θες να τον βοηθήσεις, μάθε τον να ψαρεύει από μόνος του, να σωθεί από μόνος του», καταλήγοντας πως «αυτό είναι το διακύβευμα, ο νόμιμος μετανάστης να ζει χωρίς φοβίες», ενώ τόνισε ότι η δράση με αποτέλεσμα για τον άνθρωπο χωρίς διακρίσεις χρώματος, θρησκείας, διαβατηρίου είναι ψηλά στην ατζέντα. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, τόνισε ότι είναι τιμή που η Μεσσήνη συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα μαζί με άλλες 7 μεγάλες πόλεις. Σημείωσε πως ο σκοπός και ο στόχος του προγράμματος είναι διπλός, όχι μόνο οι ωφελούμενοι και το οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά και για την ίδια την τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι η διαδικασία της ένταξης έχει αμφίδρομο χαρακτήρα. «Θα συνεχίσουμε με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο ή πρόγραμμα, ώστε να είμαστε χρήσιμοι ως Δήμος και όχι μόνο ευχάριστοι», υπογράμμισε καταλήγοντας. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΝ, Στ. Μηλιώνης, παρουσίασε το ΚΕΑΝ και τις δράσεις του, καθώς και άλλα προγράμματα μεταναστευτικού περιεχομένου που έχουν εκτελεστεί. Η δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας, Αναστασία Μπελογιάννη, ως εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας, έχοντας υπάρξει μετανάστρια, αναφέρθηκε σε πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν. Δήλωσε τη χαρά και την ικανοποίησή της που η ΚΕΑΔΗΜ υποστηρίζει το πρόγραμμα και κλήθηκε από τη Γωγώ Παναγοπούλου σε μελλοντικές συνεργασίες. Προτάσεις και εμπειρίες από την έως τώρα εφαρμογή του προγράμματος κατέθεσαν η κοινωνική λειτουργός Εύα Γιαννοπούλου και η σύμβουλος εργασίας Μαρία Κορομηλά. Τέλος, ο δικηγόρος Β. Μπρακουμάτσος, αφού αναφέρθηκε σε θέματα μεταναστευτικού χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας το στίχο «το μερτικό μου από τη χαρά», ζήτησε ένα μικρό κομμάτι χαράς και ικανοποίησης για τους συντελεστές του προγράμματος και τη μετανάστρια μητέρα. Στο διάλογο που ακολούθησε με τους μετανάστες για ζητήματα που αντιμετωπίζουν, προέκυψε ως σημαντικότερο η ανάγκη να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν ελληνικά. Στην εκδήλωση, παρέστη και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Ν. Ξαρχάκος. -
~
***   Άμεση σύγκλιση της Ιεραρχίας ζητά ο Μητροπολίτης Μεσσήνίας Χρυσόστομος για το "Σύμφωνο Συμβίωσης"         
      
Την σύγκληση της Ιεραρχίας άμεσα ζητεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, "για να ενημερώσουμε τον κόσμο υπευθύνως" για το καυτό θέμα του -Συμφώνου Συμβίωσης- που σύντομα θα ψηφιστεί απο την Βουλή των Ελλήνων.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στην επιστολή που κοινοποιεί προς όλα τα Μέλη της Ιεραρχίας, λέει πως το ποίμνιο έχει μπερδευτεί από τις διάφορες απόψεις που ακούγουνται και πρέπει να τοποθετηθεί με μια ενιαία φωνή.
 ""Το έργον της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ισάξιον προς τας Αρχιερατικάς Εκλογάς, είναι και η υπεύθυνος κατήχησις και πνευματική καθοδήγησις των πιστών μελών της Ορθοδόξου Εκκλησίας..." αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Χρυσόστομος.
του Αιμίλιου Πολυγένη από το Romfea.gr 
~*  Δείτε στο Romfea.gr αποκλειστικά την επιστολή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας
~
***  Αν και μειώθηκαν οι αιτήσεις για τα υπερχρεωμένα, παίρνουν ημερομηνία για Μάρτιο του 2019 
Θετικές αποφάσεις για δυο νεαρά ζευγάρια Της Βίκυς Βετουλάκη Μπορεί ο ρυθμός κατάθεσης αιτήσεων φέτος στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας να έχει μειωθεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ωστόσο όποιος καταθέτει αίτηση θα πρέπει να έχει πολύ μεγάλη υπομονή μέχρι τη συζήτησή της, αφού οι χθεσινές πήραν ημερομηνία για τις 21 Μαρτίου 2019! Πέρυσι από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Ιουνίου είχαν κατατεθεί 230 αιτήσεις, ενώ συνολικά το 2014 κατατέθηκαν 474 αιτήσεις. Φέτος από τον Ιανουάριο μέχρι χθες είχαν κατατεθεί 152 αιτήσεις. Νομικοί κύκλοι αποδίδουν την πτώση, όχι στο ότι μειώθηκαν οι ανάγκες των πολιτών για ρύθμιση των χρεών τους, αλλά στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι επίκειται αλλαγή του σχετικού νόμου και αρκετοί ευελπιστούν σε ακόμα ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Χρωστά 94, θα πληρώσει 6 Πάντως, αρκετές από τις αποφάσεις που εκδίδει το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Όπως αυτή που αφορά 31χρονη άνεργη με ανήλικο παιδί. Η απασχόλησή της πλέον είναι να βοηθάει τον 35χρονο σύζυγό της στις αγροτικές εργασίες. Μέχρι το 2009 εργαζόταν σε ιδιωτική επιχείρηση, ενώ πλέον το μοναδικό τους εισόδημα προέρχεται από αγροτικά προϊόντα και ανέρχεται περίπου σε 600 ευρώ το μήνα. Οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης της οικογένειας υπολογίσθηκαν στα 500 ευρώ, ενώ κατοικούν σε σπίτι το 1/4 του οποίου ανήκει στο σύζυγό της. Η 31χρονη έχει οφειλές σε 4 τράπεζες για πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, που συνολικά ανέρχονται σε 94.109,54 ευρώ. Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι από το 2010 το ζευγάρι έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους, χωρίς αυτό να οφείλεται σε δόλο. Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της οφειλέτριας είναι ένα αυτοκίνητο, αξίας 3.000 ευρώ. Το δικαστήριο ρύθμισε τα χρέη της και αποφάσισε για τα επόμενα 5 χρόνια να δίνει κάθε μήνα 100 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της ρύθμισης, η 31χρονη συνολικά θα έχει καταβάλει 6.000 ευρώ. Για όλη την υπόλοιπη οφειλή απαλλάσσεται. Για ζευγάρι Ευνοϊκή ρύθμιση υπήρξε και για ένα άλλο νεαρό ζευγάρι. Η 34χρονη γυναίκα είναι άνεργη από τον Απρίλιο του 2013, ενώ ο 34χρονος σύζυγός της εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία μόνο για 9 ημέρες το μήνα, εξασφαλίζοντας περίπου 200 ευρώ. Κατοικούν σε σπίτι της 34χρονης, ενώ τα ελάχιστα έξοδα διαβίωσής τους υπολογίσθηκαν από το δικαστήριο στα 400 ευρώ το μήνα. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η οικονομική τους κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης, του υψηλού ποσοστού ανεργίας και του συνεχώς αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, και θεωρεί ότι έχουν περιέλθει σε αδυναμία από το 2012. Από κοινού το ζευγάρι έχει λάβει 3 στεγαστικά δάνεια, ύψους 89.560,40 ευρώ και υπάρχει προσημείωση του σπιτιού που κατοικούν, το οποίο είναι 80 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας 35.351,44 ευρώ. Η γυναίκα οφείλει κι ένα καταναλωτικό δάνειο, ύψους 5.700 ευρώ, ενώ κατέχει ένα αυτοκίνητο αξίας 500 ευρώ. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το εισόδημα που εξασφαλίζουν δεν επαρκεί για να καλύψουν τις ανάγκες τους και γι’ αυτό συνδράμουν οι οικογένειές τους. Το Ειρηνοδικείο όρισε μηδενικές καταβολές και στους δύο, ενώ η 34χρονη για τη διάσωση του σπιτιού, έπειτα από ένα χρόνο περίοδο χάριτος και για διάρκεια 20 ετών, θα καταβάλει μηνιαίως 117,83 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της ρύθμισης θα έχει καταβάλει 28.281,15 ευρώ. Για το υπόλοιπο απαλλάσσονται. - 
~
*** ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ: Ρωσικό αεροσκάφος πάνω από ΝΑΤΟϊκό πλοίο!
jet
-   Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από τα πλοία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα με το ύψος πτήσης να είναι 152 μέτρα.
Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη, στις 11 Ιουνίου. Η ομάδα του ΝΑΤΟ περιλάμβανε πλοία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το CNN, ο αμερικανικός στρατός βιντεοσκόπησε την πτήση και παρέδωσε το βίντεο στο Πεντάγωνο.
"Είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, αλλά πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνο και αντιεπαγγελματικό", είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή για την ασφάλεια από το ρωσικό αεροσκάφος, αλλά "το αεροπλάνο βρέθηκε χαμηλότερα από ό,τι πριν".
Δείτε το βίντεο:  U S Navy destroyer interaction with Russian fighter jet  , https://youtu.be/Y_sBH5cdzdo  ,

~
***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Άγγλοι στρατιώτες διάδοχοι του Έλγιν φωτογραφίζονταν με αρχαία στην Αμφίπολη (ΦΩΤΟ)
amfip
-   Το 1916 οι Βρετανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην περιοχή κατά τον Α” παγκόσμιο πόλεμο εκτός από τον Λέοντα -που ήθελαν να πάρουν δικό τους στην πατρίδα τους- είχαν εντοπίσει και άλλα αρχαία, όπως οι τάφοι.
Όπως βλέπετε μάλιστα στην αναμνηστική φωτογραφία από αυτούς που πολεμούσαν στην περιοχή επιδεικνύουν τέσσερα κρανία.  stratiwteskrania
 ~
*** ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Μουσουλμάνοι αφόδευσαν και πασάλειψαν με τα κόπρανα τις Εικόνες μας!
eikones
-  Απίστευτο κι όμως αληθινό! Μουσουλμάνοι έκαναν την ανάγκη τους μέσα σέ εκλησσία τού Μολύβου καί αμέσως μετά πασάλειψαν με κόπρανα τις Εικόνες της Εκκλησίας!
Η είδηση δόθηκε από γνωστό δημοσιογράφο της Λέσβου και όπως ο ίδιος πληροφορεί ευτυχώς οι εισβολείς "πιάστηκαν στά πράσσα" καί οδηγήθηκαν στό Αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης.
~
*** Αποκάλυψη: Θα «φάνε» έλληνα υπουργό
panousis
-    Πολιτικό θρίλερ πίσω από την αποκάλυψη του κυκλώματος
Πως σχεδίαζαν να "φάνε" τον Πανούση.
Την πηγή άντλησης πολιτικής ισχύος και προσβάσεων στους κομματικούς μηχανισμούς από 67χρονο ιδιώτη, υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της ΕΥΠ, που ερευνώνται για τη συνεργασία τους με κυκλώματα δουλεμπόρων, αναζητούν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές, διαπιστώνοντας πως η πραγματική ή η επικαλούμενη «δύναμη» από τους ελεγχόμενους είχε προκαλέσει στοχευμένες αποστρατείες , προαγωγές και τοποθετήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε τουλάχιστον πέντε ετήσιες κρίσεις αξιωματικών.
Από το ίδιο «κέντρο», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», φαίνεται να εκπορεύονται και οι επιθέσεις «διωγμού» του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.
Σε αυτό το πεδίο ερευνών εξετάζεται ακόμα και η «συνύπαρξη» του 67χρονου ιδιώτη με συγγενικό πρόσωπο κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης για σχεδόν ένα χρόνο στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου.
Το καλοκαίρι του 2009 ο 67χρονος είχε ερευνηθεί ως ο ενδιάμεσος ανάμεσα σε ποινικούς και υπόπτους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και τη «Σέχτα Επαναστατών», στην προμήθεια οπλισμού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αντικείμενο της δικαστικής και αστυνομικής έρευνας έχει στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο αυτή η σχέση και οι «πολιτικές επαφές» που προκάλεσε επηρέασαν ή καθόρισαν τις απομακρύνσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τα «συμφέροντα» των συνεργαζόμενων κυκλωμάτων δουλεμπόρων και συνεχίζει να επιδιώκει την έξοδο του Γ. Πανούση από την κυβέρνηση.
Έτσι σχεδίαζαν να διώξουν τον Πανούση.
Την πηγή άντλησης πολιτικής ισχύος και προσβάσεων στους κομματικούς μηχανισμούς από τον 67χρονο ιδιώτη, υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της ΕΥΠ, που ερευνώνται για τη συνεργασία τους με κυκλώματα δουλεμπόρων, αναζητούν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές, διαπιστώνοντας πως η πραγματική ή η επικαλούμενη «δύναμη» από τους ελεγχόμενους είχε προκαλέσει στοχευμένες αποστρατείες, προαγωγές και τοποθετήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε τουλάχιστον πέντε ετήσιες κρίσεις αξιωματικών, ενώ από το ίδιο «κέντρο» φαίνεται να εκπορεύονται οι επιθέσεις «διωγμού» του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.
Σε αυτό το πεδίο ερευνών εξετάζεται ακόμη και η «συνύπαρξη» του 67χρονου ιδιώτη, όταν ήταν έγκλειστος στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, με συγγενικό πρόσωπο κορυφαίου υπουργού της σημερινής κυβέρνησης για σχεδόν ένα χρόνο! Ο συγγενής του υπουργού είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών και, μετά από έφεση, σε λιγότερο από τρία χρόνια αποφυλακίστηκε με όρους, ωστόσο το χρονικό διάστημα που ήταν έγκλειστος ήταν συγκρατούμενος με τον 67χρονο ιδιώτη, τον οποίο συνέχισε να επισκέπτεται στις φυλακές μετά την αποφυλάκισή του.
~
***  Στο Μαξίμου ο Θεοδωράκης - Μετά ενημερώνει Γεννηματά ο Τσίπρας
theodorakistsipras
-  O Σταύρος Θεοδωράκης προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση, έφτασε πριν λίγα λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον Αλέξη Τσίπρα. Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Στα βαθιά από την πρώτη ημέρα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «μπαίνει» και η κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει να διαχειριστεί τη στάση του κόμματος απέναντι στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Το πρωί της Τρίτης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ύστερα από το συγχαρητήριο τηλεφώνημα χθες όρισαν το ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου.
~
***  Κυβέρνηση: Ανυποχώρητη στις περικοπές συντάξεων και στις αυξήσεις του ΦΠΑ – Το μεσημέρι συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
kivernhsh
-  Tο Μέγαρο Μαξίμου στέλνει μηνύματα διάθεσης για επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα επανέλθουν στο τραπέζι απαιτήσεις όπως η μείωση των συντάξεων και οι δραματικές αυξήσεις στο ΦΠΑ, μετά το ναυάγιο των Βρυξελλών το βράδυ της Κυριακής, που έχει παγώσει τις διαπραγματεύσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ξανά έρθει σε επαφή με τους ευρωπαίους, αλλά δείχνει ανυποχώρητη στις συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές».
Η κυβερνητική ηγεσία μιλά ανοιχτά για το ρόλο που πρέπει να παίξει η ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την βύθιση της Ελλάδας στην κρίση των Μνημονίων και τις καταστροφικές συνέπειες, που είχαν οι συνταγές οι οποίες επιβλήθηκαν στη χώρα την τελευταία πενταετία.
Αυτό μάλιστα αναμένεται να τονίζει και το μεσημέρι της Τρίτης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επαναλάβει και την έκκληση να γίνει σεβαστή η δημοκρατία.
~
*** Η αντίδραση του Τατσόπουλου για την συγκέντρωση κατά της λιτότητας
tatsopoulos
-  O Πέτρος Τατσόπουλος με ειρωνικό τρόπο υποδέχτηκε την είδηση για τη συγκέντρωση κατά της λιτότητας που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα την Τετάρτη στις 7:30 μ.μ.
Όπως σχολίασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, «όλοι την Τετάρτη στο Σύνταγμα. Διαδηλώνουμε υπέρ της κυβέρνησης και κατά της συμφωνίας που θα υπογράψει η κυβέρνηση. Χορηγός η ελληνική ψυχαναλυτική εταιρεία».
Να θυμίσουμε ότι η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση πολιτών, μετά από αρκετό καιρό διαπραγματεύσεων, διοργανώνεται με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και με σύνθημα «Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται - Οι ζωές μας δεν ανήκουν στους δανειστές».
~
***  Έκτακτο: Ο Ρωσικός στόλος απέναντι από τη Σούδα
souda
-   Το θέμα με το ελλιμενισμό της ρωσικής αρμάδας Μεσογείου , η οποία αναζητεί «αγκυροβόλιο» στην Ανατολική Μεσόγειο, αφορά την δυνατότητα ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αίγυπτο η οποία θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2015, όπως αναφέρει ο ρωσικός τύπος .
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, οι Ρώσοι ( Αίγυπτο) και οι Αμερικανοί ( Σούδα- ή πιθανόν Κάρπαθο) να είναι «γείτονες», στην περιοχή αυτή. Από ότι λοιπόν διαφαίνεται όλοι επιθυμούν διακαώς ναυτική βάση κοντά στα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που υπάρχου στην ανατολική Μεσόγειο. Χαμένοι του παιχνιδιού σίγουρα είναι οι Τούρκοι οι όποιοι, » καπελώνονται» στην περιοχή αυτή, και εξανεμίζονται τα όνειρα τους για ναυτική υπεροχή και δύναμη , από Ρώσους και Αμερικανούς. Επίσης αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Ελλάδα κατέχει ένα από τα πιο σπουδαία γεωπολιτικά «οικόπεδα» του πλανήτη. Αυτό αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα και «δείχνε騻 ακόμη καλύτερα το «βρώμικο» παιχνίδι των δανειστών μας πέντε μήνες τώρα. Η Πατρίδα μας θα βρει από «αλλού» τις δυνατότητες συνάψει δανειακές συμβάσεις με καλύτερους όρους για να σώσει την οικονομία της.
Η ουσία όμως είναι ότι οι δύο χώρες προχώρησαν ακόμη παραπέρα. Συμφώνησαν στα περισσότερα από τα άρθρα ενός εγγράφου σχετικά με την απλούστευση των διαδικασιών για την προσέγγιση πολεμικών πλοίων στα λιμάνια των δύο χωρών, με την συμφωνία να υπογράφεται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Υποναύαρχος Alexander Fedotenkov.
~
***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτά είναι τα αμερικανικά όπλα που πάνε στην Πολωνία (ΒΙΝΤΕΟ)
opla
-  Αυτά είναι τα αμερικανικά όπλα τα οποία θα μεταφερθούν στην Πολωνία με σκοπό να αποτελέσουν γραμμή ανάσχεσης σε ενδεχόμενες "ρωσικές βλέψεις". Σύμφωνα με τους New York Times, η εκτιμώμενη ποσότητα των αμερικανικών όπλων έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει τουλάχιστον 3 – 5.000 στρατιώτες.
Δείτε το βίντεο:  Страны Восточной Европы готовы разместить у себя тяжелое вооружение США  , https://youtu.be/uxp-4lpiR68 .

~
***  Υπεγράφη αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ! Μεγάλη αλλαγή στα γεωπολιτικά δεδομένα!
1kina
Ως σημαντικό βήμα προσέγγισης ΗΠΑ και Κίνας χαρακτηρίζεται από ρωσικής πλευράς αλλά και διεθνών αναλυτών η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μπορεί να αλλάξει τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα, μια εξέλιξη η οποία προβληματίζει και τη Ρωσία, χωρίς κατ’ ανάγκη να πρόκειται για αρνητική εξέλιξη, δεδομένου ότι το μέγα ζητούμενο στις μέρες μας δεν είναι τίποτε άλλο από την ισορροπία δυνάμεων…
 Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήταν εμφανής τον τελευταίο καιρό με αφορμή τις κινήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική θάλασσα. Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα και αφού οι Αμερικανοί είχαν αναγνωρίσει την κινεζική πρωτοκαθεδρία στην Κεντρική Ασία, επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον υψηλόβαθμο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας.
 Η επίσκεψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την συμφωνία επί ενός μηχανισμού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Μοιραία κατάληξη ήταν η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, ουσιαστικά ενός μνημονίου οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις.
 Η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες αντίδρασης Αμερικανών και Κινέζων κατά θάλασσα και αέρα, όταν οι μεν συναντούν τους δε. Ο Κινέζος διευθυντής του γραφείου εξωτερικών υποθέσεων του υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως δεν είναι απίθανο, το επόμενο έτος, Αμερικανοί και Κινέζοι να πραγματοποιήσουν ακόμα και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη οι συμφωνηθέντες κανόνες.
 Οι Αμερικανοί, είπε, ήδη κάλεσαν τους Κινέζους να συμμετάσχουν σε δική τους άσκηση, στις αρχές του 2016. Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη. Θα ακολουθήσει και δεύτερη, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.    πηγη:defence-point.gr
~
***  Βαρουφάκης: H Ελλάδα θα διαλύσει την Ευρώπη
barouf
-   Σε ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι: «Μας ζητούν να χτυπήσουμε με σαδισμό τους πιο αδύναμους Ελληνες. Λες και δεν έχουν χτυπηθεί πέντε χρόνια τώρα. Λες και αν τους πλήξουμε με νέα μισανθρωπικά μέτρα η ελληνική οικονομία θα βγει από την κρίση. Λες και το ΕΚΑΣ ήταν το πρόβλημα που η Ελλάδα βρίσκεται στη σκοτοδίνη της κρίσης».
«Οι δανειστές απαιτούν να κόψουμε το ΕΚΑΣ, να φορολογήσουμε το ηλεκτρικό ρεύμα με 23% ώστε αυτά τα χρήματα να τα ρίχνουμε για χρόνια πολλά στη 'μαύρη τρύπα' του χρέους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Την ρήξη δεν την έχουμε στο τραπέζι αλλά πρέπει να μπορούμε να τη διανοηθούμε. Θα έχουν από εμάς τη μία λογική πρόταση μετά την άλλη αλλά δεν θα υπάρξει πουθενά η ταπείνωση. Αν θέλουν την ταπείνωση μας, θα υποστούν την διάλυση της Ευρώπης. Η ρήξη πρέπει να γίνει εδώ, με το κατεστημένο, με τον ίδιο μας τον κακό εαυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τους δανειστές ότι προσποιούνται, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν πιστεύει ότι «με τα μέτρα που μας προτείνουν θα αναπτυχθεί η οικονομία μας και θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω». Μάλιστα τους καταλόγισε «διγλωσσία», υποστηρίζοντας ότι άλλα λένε δημοσίως και άλλα στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις.
~
***  Telegraph: «Φτάνει πια, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ»
telegraph
-   Με τίτλο “Φτάνει πια, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ”, η εφημερίδα Daily Telegraph εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον όλων πλέον η έξοδος και ότι τώρα πρέπει να δρομολογηθεί όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα ώστε να γίνει με ήπιο τρόπο. Αυτό σημαίνει τη χορήγηση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, κούρεμα του χρεόυς και στήριξη από τις ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας για τη σύσταση του νέου νομίσματος.
 ` ~  Ακολουθεί το άρθρο:
 «Η ελληνική κρίση χρέους είναι τώρα πέντε ετών, και ακόμα δεν υπάρχει εφαρμόσιμη διευθέτηση στον ορίζοντα. Μία προφανής λύση διαδέχεται την άλλη και δίνει στην Ευρώπη την αίσθηση της μόνιμης κρίσης και σύγκρουσης, που δεν διαφέρει και πολύ από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, τουλάχιστον όσον αφορά τις παγιωμένες θέσεις και το βιτριόλι που χρησιμοποιεί η γλώσσα.
Ενώ πολύ πιο σημαντικά θέματα, όπως η μαζική ανεργία, η εισροή παράνομων μεταναστών, και η απειλή πολέμου στα σύνορα της Ευρώπης από τη Ρωσία του Πούτιν δεν αντιμετωπίζονται η μικροσκοπική Ελλάδα μονοπωλεί το χρόνο και την ενέργεια των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών και επιφέρει πλήγμα στην καρδιά του ευρωπαϊκού πρότζεκτ.
Για την Ελλάδα, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι δεν θα είναι διαθέσιμα τα καλά αποτελέσματα: Είτε θα κηρύξει στάση πληρωμών και θα εγκαταλείψει το ευρώ, μία κίνηση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω σημαντικές βραχυπρόθεσμες οικονομικές δυσκολίες, είτε θα συνεχίσει την πολιτική της εξαθλίωσης που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι και λοιποί διεθνείς πιστωτές της.
Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη έχει αρνηθεί μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Παρομοίως η κυβέρνηση της Ελλάδος υπό το ΣΥΡΙΖΑ έχει αρνηθεί τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει απαιτήσει η μισητή τρόικα, θεωρώντας ότι αποτελεί προσβολή για τη δημοκρατική εντολή της.
Φτάνει πια. Οι δύο θέσεις δεν μπορούν να συμβιβαστούν, και παρόλο που υπάρχουν βλέψεις να παραταθεί για λίγο ακόμα αυτό το ατέρμονο σίριαλ, είναι η ώρα να σφίξουμε τα δόντια και να βρούμε έναν τρόπο να οργανώσουμε την έξοδο της Ελλάδας απ' το ευρώ με όσο το δυνατόν ομαλό τρόπο».
~
***  Απανωτά χτυπήματα δέχονται τα ελληνικά ομόλογα
diagramma
-  Συνεχίζεται η πτώση των ελληνικών ομολόγων καθώς δεν έχει βρεθεί λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε την Κυριακή το απόγευμα. Η ανησυχία των επενδυτών εντείνεται καθώς αυξάνεται το ρίσκο ενδεχόμενου Grexit και αυτό αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ομολόγων.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου σημειώνει νέο άλμα άνω του 3% φλερτάροντας με το 30% (στο 29,444% αυτή τη στιγμή). Σε ανοδική τροχιά και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου που διαμορφώνεται κοντά στο 13% -12,92% συγκεκριμένα, ενώ το 5ετές βρίσκεται στο 18,706%.
~
***  Γαλλία: Ψηφίστηκε νόμος ώστε να δίνονται τα απούλητα τρόφιμα στους φτωχούς
ekstrateia
-  Με ομόφωνη απόφαση ένας νέος νόμος του γαλλικού κοινοβουλίου επιβάλλει στα σούπερ μάρκετ να βρίσκουν λύσεις ώστε να μην πετάγονται τρόφιμα στα σκουπίδια.
"Είναι σκανδαλώδες να βλέπουμε να χύνεται χλωρίνη στους σκουπιδοτενεκέδες των σούπερ μάρκετ μαζί με βρώσιμα τρόφιμα", δήλωσε ο σοσιαλιστής βουλευτής του κοινοβουλίου Guillaume Garot που υποστήριξε το νομοσχέδιο.
Ταυτόχρονα έχει αποφασιστεί να αρχίσουν στα σχολεία εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου τα παιδιά να μάθουν να μην κάνουν σπατάλες σε ό,τι αφορά το φαγητό.
~
***  Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρα τους οι άγαμοι γιοι στρατιωτικών
stratiwtes
-  Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα" η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε πως οι άγαμοι γιοι των στρατιωτικών, δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρα τους και αυτό γιατί από τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, δεν προκύπτει ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση με τις άγαμες θυγατέρες των αποβιωσάντων στρατιωτικών.
Σύμφωνα με τους Συμβούλους Επικρατείας, είναι δικαιολογημένη και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η ιδιαίτερη μεταχείριση των άγαμων θυγατέρων, εκ μέρους του νομοθέτη σε σχέση με τους άγαμους γιους.
Εξάλλου, η ιδιαίτερη αυτή μεταχείριση δεν αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και στις αρχές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ δεν τίθεται θέμα αντίθεσης με το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., καταλήγει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.
~
***   Ένοπλη ληστεία σε χρηματαποστολή στη Βέροια
xrimata
-  Η λεία των δύο ένοπλων ληστών προσεγγίζει τις 95.000 ευρώ. Οι έρευνες της Ασφάλειας Βέροιας είναι σε εξέλιξη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει τα ίχνη των δραστών.
Η ληστεία συνέβη λίγο πριν από τις 14.30 μετά το μεσημέρι, έξω από το κεντρικό κατάστημα της Επιχείρησης επί της οδού Σταδίου, όπου οι δράστες είχαν στήσει καρτέρι στους δύο "σεκιουριτάδες", που αποτελούσαν τα μέλη της χρηματαποστολής.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, οι δύο υπάλληλοι έφτασαν στα γραφεία της ΔΕΗ με θωρακισμένο όχημα, από το οποίο κατέβηκε ένας εξ αυτών, ενώ ο δεύτερος τον περίμενε μέσα στο αυτοκίνητο. Καθώς ο πρώτος υπάλληλος κατευθυνόταν προς το θωρακισμένο αυτοκίνητο, κρατώντας το κουτί με τις εισπράξεις ανά χείρας, τον πλησίασαν οι κουκουλοφόροι και με την απειλή πιστολιού τού άρπαξαν τα χρήματα.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. ενώ στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της που εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών. Λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκε το μηχανάκι, στην αγροτική περιοχή Λιανοβρόχι, έξω από τη Βέροια. Στο ίδιο σημείο βρέθηκε και το κουτί μεταφοράς των χρημάτων που ήταν άδειο.
~
***  Ξάνθη: Χτυπήθηκε από 20.000 βολτ υπάλληλος της ΔΕΗ - Τον έσωσε συνάδελφός του με το φιλί της ζωής
ilektropliksia
-  Τυχερός μέσα στην ατυχία του ήταν ένας υπάλληλος της Δ.Ε.Η. που κεραυνοβολήθηκε από 20.000 volt τη στιγμή που προσπαθούσε να συνδέσει την παροχή ρεύματος σε μια κτηνοτροφική μονάδα στην κοινότητα Νεοχώρι της ορεινής Ξάνθης και έπεσε στο έδαφος από την κολώνα στην οποία είχε αναρριχηθεί.
Πολύ κοντά βρισκόταν ένας συνάδελφός του, ο οποίος τον είδε να πέφτει από τον μετασχηματιστή μέσης τάσης και έτρεξε κοντά του. Οταν διαπίστωσε πως δεν ανέπνεε, του έδωσε το ''φιλί της ζωής'' επαναφέροντάς τον και σώζοντάς του τη ζωή! Στη συνέχεια, του παρείχε τις πρώτες βοήθειες κρατώντας τον ζωντανό ώσπου να φτάσει ασθενοφόρο με το οποίο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης!
Ο τυχερός- άτυχος υπάλληλος φέρει κατάγματα από την πτώση και κακώσεις στο σώμα από την ισχυρή ηλεκτρική εκκένωση που δέχθηκε στο δεξί του χέρι, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει το πρώτο κρίσιμο 24ωρο και φέρεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Ωστόσο, θα περάσει καιρός ώσπου να αποκατασταθούν τα προβλήματα που του προκάλεσε η ηλεκτροπληξία. Τα αίτια του ατυχήματος διερευνούν παράλληλα η τοπική Αστυνομία και η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διέταξε η διοίκηση της Δ.Ε.Η.
~
***  Υεμένη: Νεκρός σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή ο υπαρχηγός της Αλ-Κάιντα
alkainta
-   Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ-Κάιντα και ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος στην Υεμένη Νάσερ αλ-Ουαχίσι έγινε στόχος αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ από την Washington Post, και σκοτώθηκε, σύμφωνα με το CNN.
Την είδηση επιβεβαίωσε η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.''Ο Ουαχίσι σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, της οποίας ήταν στόχος, μαζί με άλλους δύο μουτζαχεντίν'', ανακοίνωσε μέλος της οργάνωσης στο βιντοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο YouTube από το Al Malahem, το όργανο προπαγάνδας της Αλ-Κάιντα, διευκρινίζοντας ότι η οργάνωση όρισε στη θέση του τον πρώην στρατιωτικό διοικητή της Κασίμ αλ-Ραΐμι.
Τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης δήλωσε από την πλευρά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Ουαχίσι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Μουκάλα, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της αλ-Κάιντα, και ότι το πτώμα του βρίσκεται σε νεκροτομείο που φυλάσσεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
~
***  ΒΟΜΒΑ: Ρωσία σε ΗΠΑ - Σταματήστε τις προκλήσεις!
proklhseis
-  Υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε πως εάν οι ΗΠΑ αποθηκεύσουν βαρύ οπλισμό στις χώρες της Βαλτικής και την ανατολική Ευρώπη, τότε η Μόσχα θα ενισχύσει τις δυνάμεις στα δυτικά σύνορά της.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Ουάσινγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προγραμματίσει να αποθηκεύσουν βαρύ οπλισμό στις χώρες της Βαλτικής και την ανατολική Ευρώπη προκειμένου να καθησυχάστει ο φόβος των συμμάχων εξαιτίας του ρόλου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος στρατηγός Γιούρι Γιακούμποφ δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε "το πιο επιθετικό βήμα από το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ" μετά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
"Η Ρωσία θα έχει μόνο την επιλογή της ενίσχυσης των στρατευμάτων και των δυνάμεών της στη δυτική πλευρά της", δήλωσε ο στρατηγός Γιακούμποφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Ρώσος στρατηγός διευκρίνισε ότι η χώρα του πρώτα θα προσθέσει νέες μονάδες αρμάτων μάχης, πυροβολικού καθώς και αεροπορικές στα δυτικά της σύνορα. Θα επιταχύνει επίσης την ανάπτυξη νέων πυραύλων Ισκαντέρ στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και θα συγκεντρώσει δυνάμεις της στη Λευκορωσία.
Η Πολωνία και η Λιθουανία επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την τοποθέτηση βαρέος οπλισμού σε αποθήκες στην περιοχή.
~
***  Οι ακτιβιστές στέλνουν νέο «Στολίσκο της Ελευθερίας» από Σουηδία για τη Γάζα
1stoliskos
Σύμφωνα με ισραηλινό δημοσίευμα, φιλο-παλαιστίνιοι ακτιβιστές στέλνουν νέο «Στολίσκο της Ελευθερίας» με φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές επί του σκάφους, ριζοσπάστες της αριστεράς και οργανώσεις ειρηνιστών, συμπεριλαμβανομένης της «Free Gaza», με στόχο να απο-νομιμοποιήσουν την ενέργεια του Ισραήλ για τον θαλάσσιο αποκλεισμό των Παλαιστινίων, με ένα απο τα πλοία του στολίσκου έγινε γνωστό ότι απέπλευσε από λιμάνι της Σουηδίας προς την κατεύθυνση της Γάζας, αλλά ενδέχεται στη διαδρομή να ενταχθούν και άλλα σκάφη .
 Ταυτόχρονα η «Ισλαμική Τζιχάντ» απείλησε να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο εάν το Ισραήλ προσπαθήσει να σταματήσει τον «στολίσκο».
 Υπενθυμίζεται ότι το 2010, έναν  παρόμοιο στόχο για τη Γάζα είχε ο «στολίσκος της ελευθερίας» με ναυαρχίδα το σκάφος «Mavi Marmara». Όταν οι ισραηλινές δυνάμεις προσπάθησαν αν ανακόψουν την πορεία του ‘στολίσκου’,  οι ακτιβιστές επί του πλοίου αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από τις ισραηλινές δυνάμεις 9 Τούρκοι πολίτες και αρκετοί άλλοι να τραυματισθούν.
Ο αποκλεισμός δια θαλάσσης της Γάζας εφαρμόστηκε μετά την κατάληψη της εξουσίας, στον παλαιστινιακό θύλακα, από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.
~
***  Ο ΟΗΕ προτρέπει τις ευρωπαϊκές χώρες να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες!
1Xousein
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, σε ομιλία  στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες και να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των διακρίσεων σε βάρος των μεταναστών κατά την άφιξή τους.
 Ο Ύπατος Αρμοστής, είπε ότι ήταν «σοκαρισμένος και αμήχανος από τη συχνή δαιμονοποίηση των μεταναστών όπως εκδηλώνεται σε πολλές χώρες των οποίων οι άνθρωποι απολαμβάνουν ευημερία, ειρήνη και άνεση».
 Στη συνέχεια είπε, ότι ο αριθμός των μεταναστών που πεθαίνουν στη Μεσόγειο, αποτελεί ένας βαθύς λόγος για ανησυχία και εξήρε τις ενισχυμένες προσπάθειες της ΕΕ για τη διάσωση των μεταναστών που με ανασφαλή και υπερπλήρη σκάφη προσπαθούν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.
 Ο Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, ζήτησε πολύ τολμηρότερα βήματα για να μεταφέρει το μήνυμα ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί τους μετανάστες.
«Η ΕΕ έχει τα μέσα για την παροχή ασύλου σε εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες», δήλωσε ο Χουσεΐν στη Γενεύη και πρόσθεσε ότι αυτοί «οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες».
 Ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις κατά των μεταναστών που μπορούν να οδηγήσουν σε βία.
 Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από τον Ιανουάριο έως το τέλος Μαΐου, περισσότεροι από 100 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.
~
***  Ανισόρροπη "Μάνα" έσπασε το κεφάλι του βρέφους της γιατί...έκλαιγε
mothe2
-  Η 22χρονη Peek Gaddis που εργαζόταν ως ... νοσοκόμα, παραδέχτηκε ότι με τις γροθιές της έσπασε το κρανίο του βρέφους της 2 μηνών (!) επειδή έκλαιγε και την ενοχλούσε!
Η γυναίκα απ'το Οχάιο , έχει δύο ακόμη παιδιά (!) και κρατείται στο Hamilton Conty Jail με τη κατηγορία της εγκληματικής επίθεσης β' βαθμού.
Θα δικαστεί την επόμενη εβδομάδα και προληπτικά απαγορεύτηκε οποιαδήποτε επαφή της με τα παιδιά.
Το βρέφος χαροπαλεύει.
MOTHER 534 355
~
***  ΣΟΚ: Έρχεται παγκόσμια οικονομική κατάρρευση; (ΒΙΝΤΕΟ)
katarreysh
-  Ο Martin Armstrong της ArmstrongEconomic.com αποκαλύπτει τις προβλέψεις του σχετικά με την παγκόσμια οικονομία του χρήματος. Το κεφάλαιο, ή αλλιώς η Ελιτ, έχει τρομοκρατηθεί από τις αντιδράσεις του κόσμου παγκόσμια. Προκειμένου, λοιπόν, να επιβιώσει θα οδηγήσει τον κόσμο σε μία τεράστια οικονομική κατάρευση, η οποία κατά την γνώμη του θα έρθει γύρω στον Οκτώβριο.
Δείτε το βίντεο:  Top Economist Predicts Crash After October  , https://youtu.be/6c2mQs56jnE  ,
 
~
***  Ήσυχος: "Την ιδιοκτησία της ΕΛΒΟ θα την έχει το ελληνικό δημόσιο"
elvo
-  "Η εκκαθάριση και η ιδιωτικοποίηση που είχαν δρομολογηθεί δεν είναι μονόδρομος", υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, σε συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων της επιχείρησης στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.
Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι "την ιδιοκτησία της ΕΛΒΟ θα έχει το ελληνικό Δημόσιο" επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη εξωστρέφειας της επιχείρησης.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν σαν βασικές προτεραιότητες την οριστική παύση των διαδικασιών εκκαθάρισης, τον διορισμό διοίκησης και την κατάρτιση ενός προγράμματος παραγωγικής ανάταξης της ΕΛΒΟ.
"Η εκκαθάριση και η ιδιωτικοποίηση που είχαν δρομολογηθεί, δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει έδαφος για ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αρκεί από τη μια να υπάρχει εξωστρέφεια και από την άλλη να αξιοποιηθούν στο εσωτερικό τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν για συνεργασίας με δήμους, περιφέρειες, νοσοκομεία και Πυροσβεστική" είπε ο κ. Ήσυχος.
"Οι δυνατότητες για την ΕΛΒΟ είναι τεράστιες, δεν έχουμε ούτε καν αγγίξει το 5% των δυνατοτήτων που υπάρχουν για εξωστρέφεια και συνεργασίες», τόνισε και αναφέρθηκε στη συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την παράδοση 90 τροχοφόρων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, ελληνικής κατασκευής «που δεν τα έχουμε σε χρήση, τα οποία αφού να αναβαθμιστούν θα πωληθούν στην Αίγυπτο, ενώ έχουμε τη δυνατότητα επέκτασης αυτής τη σύμβασης και για άλλα 200-220 οχήματα".

***  Ο ερντογανισμός σε ανάδρομη πορεία
pin2
Του Χρήστου Μηνάγια www.geostrategy.gr
 -  Τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουνίου 2015 κατέδειξαν ότι η χώρα εισήλθε σε μια νέα περίοδο, κατά την οποία οι πολιτικές ταυτότητες όχι μόνο δεν συμβαδίζουν πλέον με τις τρέχουσες απαιτήσεις των Τούρκων ψηφοφόρων αλλά άρχισαν να θεωρούνται ξεπερασμένες. Υπόψη ότι, στην Τουρκία οι πολιτικές ταυτότητες αφορούν στους φιλελεύθερους, δεξιούς, αριστερούς, νεωτεριστές, εκσυγχρονιστές, φιλοδυτικούς, αντιδυτικούς, υπέρμαχους-πολέμιους της παγκοσμιοποίησης και υπέρμαχους της παραδοσιοκρατίας.
Ας σημειωθεί ακόμη ότι, οι ψηφοφόροι της Τουρκίας επηρεάζονται άμεσα από τέσσερα ρεύματα: τον παντουρκισμό, τον ισλαμισμό (σουνιτικό ισλάμ), τον αλεβιτισμό και το κουρδικό.
Αναφορικά με τον παντουρκισμό, αυτός αποτελεί ένα πολιτικο-ιδεολογικό ρεύμα, το οποίο αφενός διακρίνεται για την πολυδιάστατη ανομοιομορφία του, αφετέρου θεωρεί ότι η τουρκική ταυτότητα είναι ανώτερη και υπερτερεί των υπολοίπων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν στην Τουρκία. Μάλιστα, η στρατηγική της «μονοπωλιακής διαφύλαξης της τουρκικής ταυτότητας και της ακεραιότητας της χώρας» που υιοθετήθηκε διαχρονικά τόσο από το στρατιωτικό κατεστημένο όσο και από τον τουρκο-ισλαμιστή Ερντογάν είχε ως συνέπεια τα κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα των μειονοτικών ομάδων να αρχίσουν να μετατρέπονται σε πολιτικά προβλήματα. Άλλωστε η άποψη αυτή αποτελεί την κύρια αιτία της πολιτικο-οικονομικής αστάθειας μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, με τους Κούρδους να ξεπερνούν για πρώτη φορά το εκλογικό όριο του 10% καταλαμβάνοντας 80 έδρες και το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ να αδυνατεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία από το 2002 μέχρι σήμερα. 
 pin
 ~  
pin1
 Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ισλαμισμό (σουνιτικό ισλάμ) και το αλεβιτισμό, αυτά αποτελούν δύο θρησκευτικο-κοινωνικά ρεύματα και οι οπαδοί τους διακρίνονται από δύο κύρια χαρακτηριστικά: πρώτον, αυτοί έχουν διαφορετικές ιστορικές ρίζες και δεύτερον, ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις (πλούσιοι, φτωχοί, αριστεροί, δεξιοί, φιλοδυτικοί, αντιδυτικοί κ.λπ.). Εν τω μεταξύ, η διαφορά των εν λόγω ρευμάτων έγκειται στο γεγονός ότι: από τη μια πλευρά, ο ισλαμισμός συμβαδίζει με τον εθνικισμό, με αποτέλεσμα αυτό να επιδρά σημαντικά στη διαμόρφωση του συστήματος αξιών της τουρκικής κοινωνίας, δεδομένου ότι και οι δύο συντηρούνται και ασπάζονται τους ίδιους πολιτιστικούς κώδικες. Μάλιστα, άλλοτε ο εθνικισμός είχε πρωταγωνιστικό ρόλο επικουρούμενος από τον ισλαμισμό, άλλοτε πρωταγωνιστούσε ο ισλαμισμός με τη στήριξη του εθνικισμού και σε μερικές περιόδους ενεργούσαν και οι δύο ισότιμα. Εν προκειμένω θα λέγαμε, ότι η άποψη αυτή αποτυπώνεται πλήρως στον παραπάνω πίνακα, βάσει του οποίου, η αλαζονική συμπεριφορά του Ερντογάν και η αποκοπή του από την πραγματικότητα συνετέλεσαν ώστε, εθνικιστές ψηφοφόροι του ΑΚΡ να μετατοπισθούν προς το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ και να αυξήσουν τις έδρες του στην τουρκική εθνοσυνέλευση κατά 50% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2011.
Από την άλλη πλευρά ο αλεβιτισμός υπήρξε στο στόχαστρο όλων των τουρκικών κυβερνήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση μετά το 1960, οπότε τα ηγετικά στελέχη των αλεβιτικών κοινοτήτων αποφάσισαν την εφαρμογή μέτρων, αφενός για να ενδυναμώσουν τη θρησκευτικο-πολιτιστική τους ταυτότητα, αφετέρου για να αποκτήσουν σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό ρόλο στην τουρκική κοινωνία. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή δεν απέδωσε για τους εξής λόγους: ο πρώτος αφορά στην αναποφασιστικότητα τους να δημιουργήσουν δικό τους πολιτικό φορέα, όπως
οι Κούρδοι, με αποτέλεσμα ο ρυθμιστικός τους ρόλος στις εκλογές να είναι περιορισμένος και προβλέψιμος. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την υποστήριξη που παρέχουν οι Αλεβήτες στο Ρεπουμπλικανικό  Κόμμα CHP (κεμαλιστές) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόλο που το CHP δεν φρόντισε για τη διαφύλαξη των θρησκευτικο-πολιτιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους. Ο τρίτος, έχει σχέση με τη διάσπαση της συνοχής τους δεδομένου ότι η διεκδίκηση των κύριων αιτημάτων τους πραγματοποιείται κατά βάση μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων.  Και τέλος, το γεγονός ότι, η πλειοψηφία των Τούρκων ψηφοφόρων είναι σουνίτες με αποτέλεσμα η ταυτότητα του κρατικού μηχανισμού να ρέπει όλο και περισσότερο προς τον σουνιτισμό. Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι, όπως η πλειονότητα των Αλεβητών έκανε το λάθος να συμπαραταχθεί με τον κεμαλισμό για να προστατευθεί από τους θρησκευόμενους σουνίτες, το ίδιο λάθος κάνει και ένα σημαντικό μέρος των θρησκευόμενων σουνιτών οι οποίοι καταπατούν τα δικαιώματα των Αλεβητών και τους αντιμετωπίζουν όπως τους κεμαλιστές.
Σε ό,τι αφορά στον κουρδικό λαό, αυτός κατοικεί σε μια γεωγραφική περιοχή όπου διασταυρώνονται οι πολιτικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί άξονες που συνδέουν τη Μέση Ανατολή και εν γένει το Ισλάμ με τη Δύση. Ωστόσο, ενώ ο κουρδικός παράγοντας διεκδικεί δυναμικά έναν περιφερειακό και ρυθμιστικό ρόλο στην περιοχή, όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις διακατεχόταν από μια μικροπολιτική αντίληψη μη αντιλαμβανόμενες την ουσία του κουρδικού προβλήματος, το οποίο με την πάροδο του χρόνου αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Εξάλλου, το ρήγμα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ κρατικού μηχανισμού και Κούρδων είναι πολύ βαθύ και οι πληγές είναι πολύ δύσκολο να επουλωθούν. Ας σημειωθεί ακόμη ότι, οι Κούρδοι αποτελούν μια πολυσύνθετη πληθυσμιακή ομάδα της Τουρκίας και διακρίνονται τόσο για τη διαφορετικότητα των ιδεολογικών και πολιτικών τους πιστεύω, όσο για την οικονομική και πολιτιστική τους ανομοιομορφία. Ωστόσο, οι διαρκείς διώξεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από τη μια πλευρά, καθώς επίσης οι πολιτικές και κοινωνικο-πολιτιστικές απαιτήσεις τους από την άλλη, είχαν ως αποτέλεσμα οι Κούρδοι να συσπειρωθούν κάτω από την προστατευτική σκέπη της κουρδικής ταυτότητας προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αφομοίωσης τους.
Περαιτέρω θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, η σημαντική εκλογική νίκη του κουρδικού κινήματος στις 7 Ιουνίου 2015 δεν οφείλεται αποκλειστικά στη μεγάλη συσπείρωση των Κούρδων, αλλά στην παράλληλη  μετατόπιση ψηφοφόρων τόσο από το χώρο της αριστεράς, όσο και τις  υπόλοιπες μειονοτικές ομάδες της Τουρκίας. Ειδικότερα, η προεκλογική στρατηγική του κουρδικού κόμματος HDP δεν περιχαρακώθηκε στην κουρδική ταυτότητα και τον κουρδικό εθνικισμό, αλλά διευρύνθηκε, αφενός προβάλλοντας το HDP ως κόμμα της Τουρκίας που δεν θα στηρίξει το όραμα του Ερντογάν για αλλαγή του πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία, αφετέρου τονίζοντας ιδιαίτερα τον όρο «Türkiyeli».   
Τι σημαίνει όμως αυτός ο όρος; Ο συντάκτης του παρόντος, στο βιβλίο του με τίτλο: «Αποκαλύπτοντας τον Τουρκικό Λαβύρινθο, Ισλάμ και Πολιτική στην Τουρκία» αναγράφει τα εξής: «Από τη στιγμή που δρομολογήθηκε η σύσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας κατέστη σαφές ότι αυτή θεμελιώθηκε στη βάση ενός προβληματικού συστήματος που προήγαγε την τουρκική ταυτότητα και τη φιλοσοφία ότι οι πολίτες
υπάρχουν για το κράτος και όχι το κράτος για τους πολίτες. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η προαναφερθείσα φιλοσοφία στηρίχθηκε και στηρίζεται σε δύο άξονες: στον εκτουρκισμό και στον εξισλαμισμό με προτεραιότητα στο σουνιτικό Ισλάμ. Μάλιστα για το θέμα του εκτουρκισμού, η Τουρκάλα καθηγήτρια Prof. Ayşe Kadıoğlu επεσήμανε ότι, η Τουρκική Δημοκρατία ιδρύθηκε ως ένα κράτος που αναζητούσε το έθνος του, στηριζόμενο κατά βάση στους Τούρκους. Εν τω μεταξύ, μπορεί να πέρασαν 90 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά στους πολίτες της χώρας αυτής εξακολουθεί να πλανάται το ερώτημα: Ποιοί είμαστε; Κατά βάση, αυτό οφείλεται στη σύγχυση που προκαλεί η εσκεμμένα λανθασμένη ερμηνεία των όρων Türk και Türkiyeli. Αναλυτικότερα: α. Türk σημαίνει Τούρκος ή Τουρκικός (Turkish) και προσδιορίζει το έθνος και όχι μια εθνοτική κοινότητα που είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο χώρο του έθνους-κράτους. β. Türkiyeli σημαίνει “από την Τουρκία” και δεν εμπεριέχει κανένα εθνικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι αποτελεί μια εδαφική έννοια που περιλαμβάνει όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες που ζουν στην Τουρκία. Μάλιστα ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1919  από τον Μustafa Kemal, o oποίος αντί για “τουρκικό κράτος” χρησιμοποιούσε τη φράση “το κράτος της Τουρκίας” και αντί για “τουρκικό έθνος” συνήθιζε να χρησιμοποιεί “το έθνος της Τουρκίας”. Όμως, με τη σύνταξη του Συντάγματος του 1924, η λέξη Türkiyeli που έχει ενοποιητικό χαρακτήρα έπαψε να χρησιμοποιείται και αντί αυτής υιοθετήθηκε ο διχαστικός όρος Türk (τουρκικός) προκειμένου το τουρκικό εθνικό στοιχείο να διατηρήσει την ηγεμονία του, αλλοτριώνοντας όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες της Τουρκίας που είτε δεν ανήκαν, είτε δεν ήθελαν να ασπασθούν την τουρκική εθνική ταυτότητα. Ωστόσο μετά το 2010, η λέξη Türkiyeli χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τα τουρκικά ΜΜΕ και αποτελεί θέμα προβληματισμού Τούρκων αρθρογράφων, ακαδημαϊκών και πολιτικών.»
Επίσης, μια βασική επισήμανση για τον όρο «Türkiyeli», αφορά στα συμπεράσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 3.000 περιοχές της τουρκικής επικράτειας  με τη συμμετοχή 47.958 ατόμων, από την οποία προκύπτει ότι, για να είναι κάποιος πολίτης του τουρκικού κράτους θα πρέπει να αγαπάει την Τουρκία (82%), να είναι Türk/Τούρκος (45,64%) και να λέει ότι είναι Türkiyeli/από την Τουρκία (63,8%). Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται αναλυτικά τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, από τα οποία, η ελληνική πλευρά θα ήταν σκόπιμο να εστιασθεί στο ποσοστό του 82% που αφορά στην αγάπη των πολιτών του τουρκικού κράτους (Τούρκων, Κούρδων, Αλεβητών, αριστερών κ.λπ) προς την πατρίδα τους.
pin2
 Υπό το πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων, καθίσταται σαφές ότι, η προπαγάνδα του Ερντογάν για τη «Νέα Τουρκία» απέτυχε, δεδομένου ότι τα ιδεολογικο-πολιτικά στερεότυπα που αυτός επέβαλε και η δημοκρατική του ατζέντα μετά το 2002 αποδείχθηκαν ανεπαρκή και αντιμετωπίσθηκαν με καχυποψία από την τουρκική κοινωνία. Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που ισχυροποίησε την καχυποψία αυτή ήταν το γεγονός ότι, οι μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν δεν έγιναν με απόλυτα δημοκρατικά κριτήρια και είχαν λάβει τη  μορφή ενός «πάρε-δώσε» της τουρκικής κυβέρνησης από τη μία πλευρά και των κεμαλιστών, εθνικιστών, Κούρδων, θρησκευτικών αδελφοτήτων (ανάλογα με την περίσταση) από την άλλη. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό είχε ως συνέπεια την έτι περαιτέρω θωράκιση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ τους και τη διαρροή ψηφοφόρων, τόσο προς το κουρδικό κόμμα HDP, όσο προς το εθνικιστικό κόμμα MHΡ.   
Ενώ λοιπόν όλα δείχνουν ότι, δεν είναι σίγουρο τι θα προκύψει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, κρίνεται σκόπιμο να παρατεθούν ορισμένες εκτιμήσεις και ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων στη γειτονική χώρα:
* Έχουν ξεκινήσει ανεπίσημες διερευνητικές επαφές μεταξύ των κομμάτων για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
* Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου (πιθανόν 24 ή 25) θα συγκληθεί η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να ορκισθούν οι νέοι βουλευτές. Στην τελετή αυτή θα προεδρεύσει ο Ντενίζ Μπαικάλ, πρώην αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP, ως ο μεγαλύτερος στην ηλικία βουλευτής.
* Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Στο 1ο και 2ο γύρο απαιτούνται 367 ψήφοι, ενώ στον 3ο γύρο απαιτούνται 276 ψήφοι. Σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής προέδρου, θα ακολουθήσει ο 4ος γύρος και θα εκλεγεί ο υποψήφιος που
θα συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συνεργασθούν στην εκλογή προέδρου, τότε το κόμμα ΑΚΡ θα εκλέξει τον υποψήφιο του στον τέταρτο γύρο. Επομένως, η ενδεχόμενη συνεργασία των κομμάτων στο θέμα της εκλογής του προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, πιθανόν να σηματοδοτήσει και τη μελλοντική τους στάση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
* Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, οι επόμενες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν μετά το 2ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Τούτο προσδίδει ένα σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα στον Ερντογάν για να αναδιατάξει τη στρατηγική του, η οποία θα στηρίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον, θα επιδιωχθεί, μέσω χρηματισμού, εκβιασμών ή άλλων ανταλλαγμάτων, η αποστασία τουλάχιστον 18 βουλευτών από άλλα κόμματα (κυρίως εθνικιστές) για να είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης. Δεύτερον, θα προβληθούν ιδιαίτερα οι συνέπειες των πολυκομματικών κυβερνήσεων που προηγήθηκαν και οι οποίες είναι ακόμη νωπές στη μνήμη της τουρκικής κοινωνίας. Και τρίτον, θα οξυνθεί η αντιπαλότητα με τα άλλα κόμματα κυρίως με το κουρδικό HDP, εστιάζοντας την κοινή γνώμη στο ερώτημα εάν ο εθνικός εθνικισμός είναι πιο σημαντικός από τον πολιτικό εθνικισμό, δηλαδή: «εθνική ταυτότητα ή έθνος-κράτος;». Το ερώτημα αυτό κατά την άποψη μας έχει δύο προσεγγίσεις: πρώτον, η έννοια της εθνικής ταυτότητας είναι ανεπαρκής σε σύγκριση με τη δομή του έθνους-κράτους. Η δεύτερη προσέγγιση έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν απειλείται το έθνος-κράτος ενδυναμώνεται ο εθνικισμός των Τούρκων, γι’ αυτό και όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις προβάλουν συνεχώς τη θεωρία ότι όλοι επιθυμούν την αποσταθεροποίηση και τη διάλυση της χώρας. Φυσικά εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι, η προσπάθεια ενδυνάμωσης του τουρκικού εθνικισμού δεν θα περιορισθεί μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά θα προσανατολισθεί και στο εξωτερικό με άμεσους αποδέκτες την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ.
* Τέλος, θα πρέπει συνυπολογισθούν οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό του κόμματος ΑΚΡ λόγω της βαριάς ήττας που αυτό υπέστη και οι προσπάθειες των εσωτερικών αντιπάλων του Ερντογάν, ώστε αυτός να αποδυναμωθεί και να απομονωθεί στο προεδρικό μέγαρο.
~
***
~


***  Αθλητική  ενημέρωση  :
*
***  Με μικρή συμμετοχή και χωρίς «ειδήσεις» η ΓΣ της Καλαμάτας (φωτογραφίες)         
      
Τυπική διαδικασία αναμενόταν και αποδείχθηκε στην πράξη η Γενική Συνέλευση του ΠΣ Η Καλαμάτα που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», χωρίς να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό για το μέλλον της ομάδα. Η παρουσία του κόσμου ήταν απογοητευτική  με περίπου 80 φίλους της Μαύρης Θύελλας να κάνουν τον κόπο να περάσουν την πόρτα του Διοικητηρίου, εκ των οποίων κάπου τον 1/3 από αυτά ήταν ταμειακώς εντάξει μέλη από τα συνολικά 47 που φρόντισαν να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το σύλλογο και τη στιγμή που οι εγγεγραμμένοι είναι 275. Πρόεδρος της ΓΣ ορίστηκε ο κ. Σταθόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τους Γυφτέα και Μπαζάνη, ενώ ο πρόεδρος της Καλαμάτας, Γιώργος Ράλλης, έκανε τη σύντομη αποτίμηση της σεζόν καθισμένος σε διπλανό έδρανο και πλαισιωμένος από τα μέλη της διοίκησης Δάλλα και Καραγιάννη.
Ο οικονομικός απολογισμός εμφανίστηκε ισοσκελισμένος με έσοδα-έξοδα 209.641 ευρώ, με έκτακτη κάλυψη όμως διαφοράς 60.000 από τη διοίκηση. Ο κ. Ράλλης πρόσθεσε στην πορεία της διαδικασίας ότι η ομάδα δεν χρωστάει σε κανέναν, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν προσφυγές, αλλά και ότι έχει γίνει ρύθμιση παλιών χρεών σε ΙΚΑ και εφορία.
Από πλευράς κοινού τέθηκαν διάφορα θέματα, όπως το γηπεδικό, οι ντόπιοι παίκτες, οι επιλογές προπονητών και ποδοσφαιριστών κ.α., ενώ εκφράστηκαν τόσο θετικές όσο και επικριτικές  παρεμβάσεις ως προς το πρόσωπο του κ. Ράλλη, ο οποίος από την πλευρά του εξέθεσε τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, λέγοντας χαρακτηριστικά «είμαστε φτωχοί!» . Ζήτησε από το φίλαθλο κόσμο να εκτιμήσει την μεγάλη και ειλικρινή προσπάθεια που κάνει όλα αυτά τα χρόνια με τους συνεργάτες του, ενώ  διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά για τη διάθεσή του να αποχωρήσει ή να γίνει συνοδοιπόρος σε ένα νέο ισχυρό διοικητικό σχήμα που όμως θα έχει εχέγγυα να πάει την Καλαμάτα πιο ψηλά. Αν και όπως ο ίδιος τόνισε έχουν προηγηθεί αρκετές «φιλολογικές» επαφές, ουσιαστικά οι ελπίδες έχουν κρεμαστεί στο Σταύρο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναμένεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα εντός της εβδομάδας, ενώ μέσα στο ίδιο διάστημα προγραμματίζεται μια συνάντηση με οικονομικό παράγοντα που έχει δείξει ενδιαφέρον να αναλάβει την ομάδα, χωρίς όμως να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει παγιωθεί το διοικητικό τοπίο (αν δεν προκύψει αλλαγή στην ηγεσία το ΔΣ θα παραμείνει το ίδιο χωρίς αναπλήρωση του Παπαθεοδωρίδη), ενώ μετά τις 10 Ιουλίου θα δρομολογηθούν τα αγωνιστικά θέματα.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη 
~
*** Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα του 44ου Κόπα Αμέρικα, που διοργανώνει η Χιλή:
Α' ΟΜΙΛΟΣ
 Χιλή-Ισημερινός 2-0
Μεξικό-Βολιβία 0-0
 16/06 00:00 Βαλπαραϊζο Ισημερινός-Βολιβία
16/06 02:30 Σαντιάγκο Χιλή-Μεξικό
20/06 00:00 Ρανκαγούα Μεξικό-Ισημερινός
20/06 02:30 Σαντιάγκο Χιλή-Βολιβία
Β' ΟΜΙΛΟΣ Ουρουγουάη-Τζαμάικα 1-0
Αργεντινή-Παραγουάη 2-2
 17/06 00:00 Αντοφαγάστα Παραγουάη-Τζαμάικα
17/06 02:30 Λα Σερένα Αργεντινή-Ουρουγουάη
20/06 22:00 Λα Σερένα Ουρουγουάη-Παραγουάη
21/06 00:30 Βίνια ντελ Μαρ Αργεντινή-Τζαμάικα
 Γ' ΟΜΙΛΟΣ
 Κολομβία-Βενεζουέλα 0-1
Βραζιλία-Περού 2-1
 18/06 03:00 Σαντιάγκο (2) Βραζιλία-Κολομβία
19/06 02:30 Βαλπαραϊζο Περού-Βενεζουέλα
21/06 22:00 Τεμούκο Κολομβία-Περού
22/06 00:30 Σαντιάγκο (2) Βραζιλία-Βενεζουέλα
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
25/06 02:30 Σαντιάγκο Α1-Καλύτερος 3ος Β-Γ (1)
26/06 02:30 Τεμούκο Α2-Γ2 (2)
 27/06 02:30 Βίνια ντελ Μαρ Β1-Καλύτερος 3ος Α-Γ (3)
28/07 00:30 Κονσεπσιόν Γ1-Β2 (4)
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ
30/06 02:30 Σαντιάγκο Νικητής 1-Νικητής 2
01/07 02:30 Κονσεπσιόν Νικητής 3-Νικητής 4
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ 3η ΘΕΣΗ
04/07 02:30 Κονσεπσιόν
ΤΕΛΙΚΟΣ
04/07 23:00 Σαντιάγκο
* Οι ημέρες και ώρες των αγώνων είναι αυτές της Ελλάδας.
 * Με την ένδειξη Σαντιάγκο (2) προσδιορίζεται το Στάδιο "Νταβίντ Αρεγιάνο". Ολες οι άλλες αναμετρήσεις στην πρωτεύουσα, διεξάγονται στο Εθνικό Στάδιο («Νασιονάλ»).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
~
***  Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στις αναμετρήσεις της 6ης αγωνιστικής για τους προκριματικούς του EURO 2016:
Το απόλυτο η Αγγλία, σκόραρε ο Μπεργκ, δύσκολα η Ισπανία
1ος ΟΜΙΛΟΣ
Καζακστάν-Τουρκία 0-1
(83΄ Αρντά Τουράν)
Ισλανδία-Τσεχία 2-1
(60΄ Γκούναρσον, 76΄ Σίγκθορσον - 55΄ Ντόσκαλ)
Λετονία-Ολλανδία 0-2
(67΄ Βαϊνάλντουμ, 71΄ Νάρσινγκ)
2ος ΟΜΙΛΟΣ
Ανδόρα-Κύπρος 1-3
(2΄ αυτ. Ντόσα Τζούνιορ - 14΄, 45΄, 53΄ Μιτίδης)
Βοσνία/Ερζεγοβίνη-Ισραήλ 3-1
(42΄, 75΄ Βίσκα, 45΄+ πεν. Τζέκο - 41΄ Μπεν Χαΐμ)
Ουαλία-Βέλγιο 1-0
(25΄ Μπέιλ)
3ος ΟΜΙΛΟΣ
Ουκρανία-Λουξεμβούργο 3-0
(49΄ Κράβετς, 57΄ Γκάρμας, 87΄ Κονοπλιάνκα)
Λευκορωσία-Ισπανία 0-1
(45΄ Νταβίντ Σίλβα)
Σλοβακία-ΠΓΔΜ 2-1
(8΄ Σάλατα, 38΄ Χάμσικ - 69΄ Αντέμι)
4ος ΟΜΙΛΟΣ
Ιρλανδία-Σκοτία 1-1
(38΄ Γουόλτερς - 47΄ αυτ. Ο'Σι)
Πολωνία-Γεωργία 4-0
(62΄ Μίλικ, 89΄, 90΄, 92΄ Λεβαντόφσκι)
Γιβραλτάρ-Γερμανία 0-7
(28΄, 65΄, 71΄ Σούρλε, 47΄, 81΄ Κρούζε, 51΄ Γκουεντογκαν, 57΄ Μπελαραμπί)
5ος ΟΜΙΛΟΣ
Εσθονία-Σαν Μαρίνο 2-0
(35΄, 63΄ Ζένιοφ)
Σλοβενία-Αγγλία 2-3
(38΄ Νοβάκοβιτς, 84΄ Πέτσνικ - 57΄, 74΄ Γουίλσιρ, 86΄ Ρούνεϊ)
Λιθουανία-Ελβετία 1-2
(65΄ Τσέρνιτς - 69΄ Ντρμιτς, 84΄ Σακίρι)
6ος ΟΜΙΛΟΣ
Φινλανδία-Ουγγαρία 0-1
(82΄ Στίεμπερ)
Β. Ιρλανδία-Ρουμανία 0-0
Ν. Φαρόε-ΕΛΛΑΔΑ 2-1
(32΄ Χάνσον, 70΄ Όλσεν - 84΄ Παπασταθόπουλος)
7ος ΟΜΙΛΟΣ
Λιχτενστάιν-Μολδαβία 1-1
(21΄ Βίεσερ - 43΄ Μπόγκιου)
Ρωσία-Αυστρία 0-1
(33΄ Γιάνκο)
Σουηδία-Μαυροβούνιο 3-1
(38΄ Μπεργκ, 40΄, 44΄ Ιμπραϊμοβιτς - 64΄ πεν. Νταμιάνοβιτς)
8ος ΟΜΙΛΟΣ
Κροατία-Ιταλία 1-1
(11΄ Μάντζουκιτς - 36΄ πεν. Καντρέβα)
Μάλτα-Βουλγαρία 0-1
(56΄ Ποπόφ)
Νορβηγία-Αζερμπαϊτζάν 0-0
9ος ΟΜΙΛΟΣ
Αρμενία-Πορτογαλία 2-3
(14΄ Πιτσέλι, 72΄ Μκοϊάν - 29΄ πεν., 55΄, 58΄ Ρονάλντο)
Δανία-Σερβία 2-0
(13΄ Γιουσούφ Πόουλσεν, 87΄ Γιάκομπ Πόουλσεν)
Newsroom ΔΟΛ
~
***  Υποβιβάστηκαν Ερμιονίδα, Αιγινιακός και Τύρναβος, σώθηκε η Καρδίτσα  ,   Στην Football League
Υποβιβάστηκαν Ερμιονίδα, Αιγινιακός και Τύρναβος, σώθηκε η Καρδίτσα
Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής:
Αχαρναϊκός-Καλλιθέα 0-2
Ερμιονίδα-Επισκοπή 5-1
Ηρακλής Ψαχνών-Παναιγιάλειος 2-3
Βαθμολογία (ΤΕΛΙΚΗ)1. Αχαρναϊκός 26
2. Παναιγιάλειος 23
3. Καλλιθέα 21
4. Ερμιονίδα 21
5. Ηρακλής Ψαχνών 13
6. Επισκοπή 1
 * Στην Football League παραμένουν οι πρώτες τρεις ομάδες.
~ 2ος όμιλος
Συνοπτικά τα αποτελέσματα:
Αναγέννηση Καρδίτσας-Αιγινιακός 1-0
Αγροτικός Αστέρας-Τύρναβος 1-0
Πιερικός-Ζάκυνθος 0-3 (α.α.)
Η βαθμολογία (ΤΕΛΙΚΗ)
1. Αγροτικός Αστέρας 22
2. Ζάκυνθος 20
3. Αναγέννηση Καρδίτσας 19
4. Τύρναβος 17
5. Αιγινιακός 15
6. Πιερικός 1
 * Στην Football League παραμένουν οι πρώτες τρεις ομάδες
** Ο Πιερικός αποχώρησε
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
~
*** Μεγάλη βραδιά για τον Ακρίτα παρουσία εκατοντάδων κόσμου και αστεριών του αθλητισμού! (φωτογραφίες) 

 
 
 
 
 
 
-ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΙΡΗ ΤΣΙΡΙΜΠΗ-ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Πολλά είχαμε ακούσει για τη βραδιά Oscar του Ακρίτα και πραγματικά η προχθεσινή εκδήλωση στο «Ελίτ» δικαίωσε τις προσδοκίες και ακόμη περισσότερο… Σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή που όλα πάνε πίσω ο καλαματιανός σύλλογος προχωρά μπροστά! Έδειξε τη δυναμική του με εκατοντάδες μέλη και φίλους να γεμίζουν το συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου, επιβραβεύοντας με την παρουσία τους την προσπάθεια και πρόσφερε λάμψη, με την παρουσία μεγάλων αστεριών του ελληνικού βόλεϊ (Νικολάκης, Χαντάβα, Κωνστοπούλου, Μήτση) και του στίβου (Μπακογιάννη) και συγκίνηση, με τη βράβευση της ιδρύτριάς του το 1987, Μαίρης Τσιριμπή, παλιών αθλητριών και του αείμνηστου προέδρου Χρήστου Καπερνόπουλου. Ταυτόχρονα έδειξε το μέλλον, με την παρουσία δεκάδων αγοριών και κοριτσιών που στελεχώνουν τις ακαδημίες και τις «μικρές» αγωνιστικές ομάδες και κυρίως τη δημιουργία του τμήματος στίβου που ξεκινάει με υψηλούς στόχους, με πρωτεργάτη τον Πέτρο Παπαδόπουλο. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Η βραδιά ξεκίνησε με ένα …καλό νέο που μετέφερε η διαπιστευμένη της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Έφη Πράττη. Πιο συγκεκριμένα στις 23 Ιουνίου θα γιορταστεί για πρώτη φορά στην Καλαμάτα η Παγκόσμια Ημέρα Ολυμπισμού (είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στην Costa Navarino), στο πλαίσιο του καλοκαιρινού καμπ του Ακρίτα, αλλά με ανοικτό προσκλητήριο σε όλα τα παιδιά να συμμετάσχουν σε αγωνιστικές και μη δράσεις με σύνθημα «Πάμε Ψηλά»! Η πρώτη βράβευση της εκδήλωσής, την οποία έκανε η Ολυμπιονίκης και συνεργάτιδα της ΕΘΝΟΑ, Νίκη Μπακογιάννη, είχε αποδέκτη τον Νικήτα Κάρτσωνα που ως ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Ελίτ», αποδεικνύεται κομβικός συμπασταστάτης στη φιλοξενία σημαντικών αθλητικών δράσεων. Εκεί θα φιλοξενηθεί το καλοκαιρινό καμπ που αρχίζει σήμερα, ενώ στα σκαριά υπάρχει ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο δημιουργίας αθλητικού κέντρου που θα αποτελέσει την έδρα του νεοσύστατος τμήματος στίβου! «Το Ελίτ πάντα στηρίζει τέτοιες εκδηλώσεις. Θέλουμε η Καλαμάτα να επαναπροσδιοριστεί ως αθλητικός προορισμός» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Καρτσωνας, παραλαμβάνοντας το όσκαρ του από τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, Δημήτρη Μητρόπουλο. Διαφορετική η βράβευση πέντε μικρών αθλητριών για τις εκθέσεις τους με θέμα «Τι είναι Ακρίτας». Ο λόγος για τις Νικολέτα Κυριακοπούλου, Ιωάννα Μπουζέα, Γεωργία Ασημάκου, Ζωή Παναγιωτοπούλου και Γωγώ Νασιοπούλου, που τιμήθηκαν από τον Γιώργο Γεωργουλέα, το διεθνή Μεσσήνιο διαιτητή βόλεϊ, καθηγητή διαιτησίας και λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθησε μια σύντομη ιστορική αναδρομή με προβολή βίντεο και φωτογραφιών που ξύπνησε μνήμες και στη συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης Νίκος Τσώνης κάλεσε στο προσκήνιο τα κορίτσια που έγραψαν ιστορία, δηλαδή τις παίκτριες της πρώτης ομάδας του Ακρίτα το 1987: Βάσω Αθανασοπούλου, Ιωάννα Αλαπάντα, Γιώτα Αντωνοπούλου, Εύα Γιαννοπούλου, Σωτηρία Δρούγα, Ελένη Ιακώβου, Μαριάντζελα Ελευθερίου, Κατερίνα Καραμπίνη, Άννα Μαλαπάνη, Ειρήνη Μακρή, Γωγώ Ντανταβασίλη, Χριστίνα Πανταζοπούλου, Χριστίνα Πικραμμένου, Κορίνα Σερελέα, Σάσα Σκαφιδά, Μαρία Σινιώρη, Αμαλία Τζώρτζη, Έλενα Τασσιοπούλου, Κατερίνα Φωτεινάκη, Γεωργία Ψυχογιού, Μαρία Χελά. Η πρώτη συγκίνηση ήρθε στη μνημόνευση του αδικοχαμένου προέδρου του Ακρίτα (σε τροχαίο δυστύχημα), Χρήστου Καπερνόπουλου, με το γιό του Χάρη, επίσης γιατρό να παραλαμβάνει το τιμητικό βραβείο από τον συνάδελφό του κ. Μητρόπουλο. Μετά ήταν η σειρά των υψηλών προσκεκλημένων του βόλεϊ να βραβευθούν. Η αρχηγός της εθνικής ομάδας τη δεκαετία του ‘90 και κορυφαία όλων των εποχών διαγώνια Μαρία Κωστοπούλου παρέλαβε το όσκαρ της από την περιφερειακή σύμβουλο Αντωνία Μπούζα. Ακολούθησε η βράβευση της Λίας Μήτση, με 116 συμμετοχές στην εθνική μας ομάδα που έχει συνδέσει το όνομά της με τον Παναθηναϊκό και φέρει στο παλμαρέ της και διακρίσεις στο μπητς βόλεϊ. Ο Καλαματιανός πρόεδρος της Ένωσης Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Κώστας Βλάσσης, κλήθηκε να τιμήσει τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή, τον Νίκο Νικολάκη (εθνική γυναικών, 4 κύπελλα και 7 πρωταθλήματα Ελλάδας με 4 διαφορετικές ομάδες: Ιωνικό, Παναθηναϊκό, Πανελλήνιο και Ολυμπιακό). Μια σύντομη παρέμβαση κι ένα καλωσόρισμα έκανε ο από ιδρύσεως του συλλόγου μέλος του ΔΣ και επί σειρά ετών γενικός γραμματέας, Λάκης Πανταζόπουλος, ο οποίος βράβευσε τον Γιώργο Γεωργουλέα, ξεδιπλώνοντας πτυχές ιστορίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με τιμά η ιδιαίτερη πατρίδα μου «γιατί οι ρίζες είναι που κάνουν τα δέντρα δυνατά» «απάντησε» ο διεθνής Μεσσήνιος διαιτητής. Μετά ήταν η σειρά της κορυφαίας 25χρονης βολεϊμπιλίστριας, Εύας Χαντράβα να παραλάβει το όσκαρ της, «προλογίζοντας» κατά κάποιο τρόπο την βράβευση των παικτριών του Ακρίτα που έχουν φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο και είναι πιο συγκεκριμένα οι: Ράνια Γκούζου, Μαρία Χάσκου, Ελένη Λούρα, Νάνσυ Πανταζοπούλου, Νίκη Βυθούλκα, Ξένια Σαρρή, Σοφία Καρακύκλα, Ελένη και Γωγώ Δεδούση, Μάγδα Νιάρχου, Νατάσα Ραμούνδου, Μαρία Λιανού, Πιέρα Δέδε, Δήμητρα Δημητρακοπούλου. Ζωντανή ιστορία Τσιριμπή-Δέδες Με δάκρυα ανέβηκε στη σκηνή η Μαίρη Τσιριμπή για μια βράβευση που ήταν έκπληξη γι’ αυτήν, αλλά σίγουρα η πλέον επιβεβλημένη. Συγκινημένος ανέλαβε να κάνει αυτή την απονομή ο Κώστας Δέδες, ο αντίστοιχος βασικός «θεμελιωτής» του ανδρικού βόλεϊ στην Καλαμάτα. «Το γυναικείο βόλεϊ της Καλαμάτας οφείλεται στην κ. Πανταζοπούλου (σ.σ. το επίθετο του συζύγου της) και το λέω εγώ που ήμουν “ανταγωνιστής” στο Μεσσηνιακό», «Τυχερή η Καλαμάτα και ο Ακρίτας που έχουν μια τέτοια προπονήτρια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δέδες, κάνοντας και αναφορά στους «σταθμούς» της κας Τσιριμπή, ως μέλος της πρώτης εθνικής ομάδας το 1971, παίκτρια του ΖΑΟΝ που κέρδισε το πρωτάθλημα Ευρώπης και ιδρύτρια διαδοχικά των γυναικείων ομάδων του ΝΟΚ (1978), του Μεσσηνιακού και τελικά του Ακρίτα. Δέδε και Τσιριμπή αποχώρησαν αγκαλιασμένοι και καταχεικροτούμενοι –όπως ακριβώς είχαν προσέλθει, με τη «σκυτάλη» να παίρνει η φετινή ομάδα που εξασφάλισε με άνεση την παραμονή της στην Α2 κατηγορία, με την καθοδήγηση του προπονητή Βασίλη Ξεροβάσιλα. Βραβεύθηκαν ως πολυτιμότερες παίκτριες η Νάνσυ Πανταζοπούλου και η Μαρία Χάσκου, ενώ ειδική βράβευση έγινε στη Σοφία Καρακύκλα που παρά τις υποχρεώσεις της στη Γ’ Λυκείου, συνέχισε να ενισχύει την ομάδα. Οι υπεύθυνοι του Ακρίτα δεν παρέλειψαν να βραβεύσουν και τις υπόλοιπες «μικρές» της γυναικείας ομάδας: Ευτέρπη Κουκούτση, Αγγελική Σπηλιωτοπούλου, Δήμητρα Παυλέα, Θεόνη Μπούνα, Μελίνα Κατσόγιαννη, Μαρία Κουτίβα, Θένια Κουτίβα, Σύνθια Σταθουλοπούλου, Αφροδίτη Βέλμαχου. Δεν θα μπορούσαν φυσικά να μην πάρουν «αντίδωρο» οι χορηγοί του συλλόγου, χάρις στους οποίους καταφέρνει να «επιβιώνει», αλλά και να κάνει τη διαφορά ο Ακρίτας. Τη σημασία αυτής της βράβευσης επεσήμανε η επιλογή γι’ αυτήν του προέδρου Μπάμπη Καρακλύκλα, ο οποίος ευχαρίστησε ουσιαστικά με την απονομή τους Κατερίνα Μαντωνανάκη (Top Shop), Κώστα Βλαχονικολό (Cosmos Center), Χρήστο Παπαδημητρίου (της ομώνυμης εταιρείας) και Γιώργο Κωνστακόπουλο (όσπρια Ωμέγα). Ο κ. Καρακύκλας βράβευσε ακόμα τον κ. Βλάσση, ενώ δεν θα ήταν δυνατόν να μην έρθει στο προσκήνιο και η ανδρική ομάδα του Ακρίτα που αν και μετράει λίγα χρόνια ζωής, πρωταγωνιστεί. Τιμήθηκαν για την πρωτοβουλία δημιουργία της οι Κώστας Κουτράκης, Γιάννης Πράττης και Παναγιώτης Κακούρος. Ο Ακρίτας επέλεξε ακόμα να τιμήσει, για τη στήριξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου (απουσίαζε στο εξωτερικό και το μέλος του ΔΣ κ. Καράμπελας έδωσε το βραβείο στην εκπρόσωπό της κ. Μανέτα).Η γέννηση του τμήματος στίβου Ένας πελαργός επί της οθόνης «προανήγγειλε» τη γέννηση του τμήματος στίβου του Ακρίτα, με την Ολυμπιονίκη του ύψους Νίκη Μπακογιάννη να κάνει την είσοδο επί σκηνής κρατώντας αγόρια και κορίτσια. Η σπουδαία Ελληνίδα αθλήτρια κάλεσε τα παιδιά να έρθουν στον Ακρίτα και στο καλοκαιρινό καμπ που αρχίζει σήμερα μίλησε με θερμά λόγια για την προσπάθεια και την Καλαμάτα, φτάνοντας μάλιστα να εκμυστηρευτεί ότι είναι στις σκέψεις της να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ! Ο υπεύθυνος του νέου τμήματος και εμπνευστής της κυριακάτικης γιορτής, Πέτρος Παπαδόπουλος, ήρθε στο προσκήνιο για να δώσει με ενθουσιασμό περισσότερες λεπτομέρειες. «Ο πήχης είναι πανελλήνιο ρεκόρ από μόνος του και θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε δίπλα μας τους καλύτερους» τόνισε μεταξύ άλλων, κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση του καμπ που θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του «Ελίτ» σε δέκα εβδομαδιαίες περιόδου, σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και παρουσία Ολυμπιονικών. Ο κ. Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι στους χώρους του ξενοδοχείου υπάρχει όραμα για τη δημιουργία πρότυπου κλειστού και ανοικτού χώρου προπόνησης για το τμήμα στίβου του Ακρίτα. Έκπληξη αποτέλεσε η παρουσίαση της πρώην προπονήτριας του Μεσσηνιακού Ευαγγελίας Ντόλου, ως …στρατηγού του στίβου του Ακρίτα, αλλά και της συνεργασίας με την Ολυμπιάδα Καλαμάτας, με την προπονήτρια της, Γιώτα Τσιάλα να «υπερθεματίζει», τονίζοντας τη σημασία τέτοιων συμπράξεων για το καλό του αθλητισμού. Στο σημείο αυτό βραβεύθηκε η κα Μπακογιάννη και η κα Ντόλου από επίκουρη καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ελένη Βολονάκη. Ακολούθως έγινε αναφορά στον αγώνα νυχτερινού τρεξίματος που θα πραγματοποιήσει ο Ακρίτας στις 4/7 στη Μεσσήνη, σε συνεργασία με τον εκεί Δήμο και άλλους συλλόγους και φορείς. Οι άνθρωποι του Ακρίτα δεν παρέλειψαν να βραβεύσουν τον εκπρόσωπο του ΝΟ Πύλου (Γιώργος Αρβανίτης) και της Ελπίδας Άριος (Ιάκωβος Περρωτής), δύο συλλόγους βόλεϊ με τους οποίους υπάρχει συνεργασία. Η βραδιά έκλεισε με εύθυμο τρόπο και την απόδοση …βατόμουρων, με την «επιστράτευση» και του Καλαματιανού πρωταθλητή στο τένις με αμαξίδιο, Γιώργου Λαζαρίδη. Ειδικότερα τους παρακάτω τίτλους των μις (και μίστερ) πήραν οι: Ανδριάννα Αθανασοπούλου (δημοφιλής), Βασιλίνα Πετροπούλου, Ηλίας Μπούνας (συνεπείς), Χαρά Θεοδωρακοπούλου (ball girl) και Κατερίνα Παπαδέα (μικρότερη αθλήτρια). - 
~
*** Τα νέα δεδομένα για την Καλαμάτα στον 3ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής 

 ΔΥΝΑΤΑ «ΧΑΡΤΙΑ» ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Η άνοδος της Σπάρτης στη Γ΄ Εθνική κατηγορία έσβησε ένα ακόμη κενό σημείο του παζλ, ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη διαμόρφωση των τεσσάρων ομίλων της κατηγορίας τη νέα αγωνιστική περίοδο. Τα νέα δεδομένα, όπως τουλάχιστον διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες, φανερώνουν μια κατάσταση αρκετά δύσκολη για τις ομάδες που θα λάβουν μέρος, ειδικότερα γι’ αυτές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Μπορεί να αποφεύγεται το σενάριο των πολλών «επίπονων» μετακινήσεων και μιλάμε κυρίως για ταξίδια σε νησιά – με τα νέα δεδομένα υπάρχουν μόνο τα δύο ταξίδια στη Ζάκυνθο – ωστόσο υπάρχουν σωματεία με βαρύτητα και δυναμική. Ηρακλής Ψαχνών και Ερμιονίδα υποβιβάζονται, όπως άλλωστε και ο Πανηλειακός, που αποτελεί ερωτηματικό, κάτι που ισχύει πάντως και για την Ερμιονίδα για την οποία κυκλοφορούν σενάρια συγχώνευσης με τον Παναργειακό, ενώ «μπαίνουν» στον όμιλο δύο ισχυρά χαρτιά, όπως είναι Σπάρτη και Χαλκίδα, για να συμπληρωθεί το παζλ από τον ΑΟ του Λεβάντε. Εάν στις ομάδες που προαναφέραμε συμπληρώσουμε αυτές που ανανέωσαν το ραντεβού, δηλαδή Αιολικό, Μανωλάδα, Ζακυνθιακό, Παναρκαδικό, Λουτράκι, Βύζαντα, Βάρδα και Καλαμάτα, τότε έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, η οποία θα γίνει σαφής προς τα τέλη του μήνα. Είναι πιθανό να προστεθούν μία ή δύο ομάδες στον 3ο όμιλο, ωστόσο ακόμη δεν έχουν παρθεί οι αποφάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να διεκδικήσει κάποιο σωματείο την άνοδο θα πρέπει να κινηθεί σε τεράστια οικονομικά μεγέθη, αλλά και για τη σωτηρία είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν αρκετά χρήματα. Ν. Μπ. **
***
 ****Μία από τα ίδια και «φουντώνει» η ανησυχία ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΡΑΛΛΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Ελάχιστη συμμετοχή και ακόμη λιγότερα αισιόδοξα μηνύματα προέκυψαν από την Κυριακάτικη ΓΣ της Καλαμάτας, που ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τις εξελίξεις και κυρίως να φουντώσει την ανησυχία στις τάξεις των Μεσσήνιων φιλάθλων. Έχουμε και λέμε… Ο Γιώργος Ράλλης είναι το απόλυτο αφεντικό και ο μεγάλος κερδισμένος, αφού κανείς δεν εμφανίστηκε να φανερώσει το έμπρακτο και δυναμικό του ενδιαφέρον. Είναι «καβάλα στο άλογο» πλέον αλλά αυτό γεμίζει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και προβληματισμό τους φιλάθλους που θεωρούν ότι θα είναι μία από τα ίδια και χειρότερα η νέα χρονιά. Οι δυνάμεις (οικονομικές) του έχουν μειωθεί και οι φίλαθλοι σταδιακά γυρίζουν την πλάτη ως εξωτερίκευση της απογοήτευσης. Τελευταία ελπίδα για τον πρόεδρο της Καλαμάτας, ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος έρχεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Μονάχα με τη δική του συμβολή, μικρή ή μεγαλύτερη, θα μπορέσει ο κ. Ράλλης να ξεκινήσει το σχεδιασμό. Σε διαφορετική περίπτωση το τοπίο φαντάζει αρκετά δυσοίωνο. Ν.Μπ. - 
~
***
~
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2015  :
 ~ Η  ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  1930-1955-2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/1930-1955-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  01  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-01-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS ,  Το αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη  02  Ιουνίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-02-2015.html  .-
~ ARFARA   NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  03  Μαϊου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-03-2015.html .-    
~  ARFARA  NEWS , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Πέμπτη  04   Ιουνίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-04-2015.html .-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  04  Ιουνίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html .-   
~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html .
 ~ ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης ,  Παρασκευή  05 Ιουνίου  2015 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-05-2015.html  .-
~ ARFARA   NEWS  , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Σάββατο  06  Ιουνίου   2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-06-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  07  Ιουνίου   2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-07-2015.html .-
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  06  και 07  Ιουνίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/06/06-07-2015.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html  
~ ARFARA   NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Δευτέρα  08  Ιουνίου   2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-08-2015.html  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα   08  Ιουνίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-
~ ARFARA   NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-09-2015.html .-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .- 
~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη  10  Ιουνίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-10-2015.html ,
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  10  Ιουνίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/06/10-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Πέμπτη  11  Ιουνίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-11-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή 12  Ιουνίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-12-2015.html .-
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
~ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  13  Ιουνίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-13-2015.html  .-
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 14  Ιουνίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-14-2015.html .-
~ ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Σαββατο-Κύριακο 13  και  14  Ιουνίου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/06/14-1987-14-1987.html .-
~ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-15-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  15  Ιουνίου   2015  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .- 
~ ARFARA   NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Τρίτη  16  Ιουνίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-16-2015.html .-

~


***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4214 video. - 4141.-    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2515 video.  2479.  σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2512   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9241  βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4430 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 469 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.176  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                         
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   464 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937 ,    ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  422. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 98 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: