ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Μαϊου 2015

Το  αγιάζι  της   ενημέρωσης  Τρίτη  05  Μαϊου  2015  :

~

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 6 Μαΐου



Σαν σήμερα, στις 6 Μαΐου 1980 έλαμψε για πρώτη φορά το άστρο του Νίκου Γκάλη. Την ίδια ημέρα το 2012 πέθανε η Μαρίκα Μητσοτάκη...
1682: Η βασιλική αυλή της Γαλλίας μεταφέρεται στις Βερσαλλίες. Ο Λουδοβίκος ΙΔ’, εγκαθίσταται στα ανάκτορα των Βερσαλλιών.
1825: Το Νεόκαστρο (Πύλος) παραδίδεται στον Ιμπραήμ, ο οποίος γίνεται κυρίαρχος της Μεσσηνίας.
1889: Ανοίγει για το κοινό στο Παρίσι ο Πύργος του Άιφελ.
1912: Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτει με 266 ψήφους κατά και 219 υπέρ το αίτημα για χορήγηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.
1926: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας γνωστοποιεί ότι στο εξής θα χορηγούνται δάνεια και στις γυναίκες.
1930: Έξι χιλιάδες άτομα χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας σεισμού, που χτυπά τη Βιρμανία και ισοπεδώνει την πόλη Πέγκου.
1937: Το γερμανικό Ζέπελιν «Χίντεμπουργκ» πιάνει φωτιά και καταστρέφεται αμέσως, κατά τη διαδικασία προσγείωσής του στο Νιου Τζέρσι. 36 από τους 95 επιβαίνοντες σκοτώνονται.
1940: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το περίφημο μυθιστόρημά του «Τα Σταφύλια της Οργής».
1980: Ντεμπούτο του Νίκου Γκάλη στην Εθνική Ελλάδας στον αγώνα εναντίον της Σουηδίας (71-79) στο Βεβέ της Ελβετίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά.
1994: Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Αγγλίας και ο γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν, εγκαινιάζουν τη σήραγγα Chunnel, το υπόγειο τούνελ κάτω από τη θάλασσα της Μάγχης, που ενώνει τη Γαλλία με τη Βρετανία.
2001: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που επισκέπτεται μουσουλμανικό τέμενος, στη Δαμασκό.
2004: Φτάνει στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
2007: O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τέταρτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στο ΟΑΚΑ της Αθήνας επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91. Την ίδια μέρα, ο Νικολά Σαρκοζί εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.
2008: Η έκρηξη του ηφαιστείου Τσαϊτέν στη Χιλή αναγκάζει 4.500 άτομα να φύγουν από τη γύρω περιοχή.
2012: Διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία εδρών της Βουλής κι έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ανέθεσε διερευνητικές εντολές στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων κατ’ επιταγήν του Συντάγματος. Και οι τρεις απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση και επέστρεψαν τις εντολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνάντησε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 13, 14 και 15 Μαΐου για να προσπαθήσει να σχηματιστεί κυβέρνηση. Όταν και αυτή η προσπάθεια απέτυχε, στις 16 Μαΐου κλήθηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διεξαγάγει εκλογές. Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 17 Ιουνίου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου.
Γεννήσεις
• 1405 – Σκεντέρμπεης, Αλβανός ήρωας
• 1501 – Πάπας Μάρκελλος Β΄
• 1574 – Πάπας Ιννοκέντιος Ι΄
• 1758 – Αντρέ Μασσενά, Γάλλος στρατάρχης
• 1758 – Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, Γάλλος πολιτικός
• 1769 – Φερδινάνδος Γ΄, Μέγας Δούκας της Τοσκάνης
• 1856 – Σίγκμουντ Φρόυντ, Αυστριακός ψυχίατρος
• 1861 – Μοτιλάλ Νεχρού, Ινδός πολιτικός
• 1872 – Βίλεμ ντε Σίτερ, Ολλανδός επιστήμονας
• 1898 – Κόνραντ Χένλαϊν, Τσέχος πολιτικός
• 1915 – Όρσον Γουέλς, Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός
• 1924 – Πατρίσια Κένεντι Λόφορντ, Αμερικανίδα κοσμική
• 1951 – Σάμιουελ Ντόε, Λιβεριανός πολιτικός
• 1953 – Τόνι Μπλερ, Βρετανός πολιτικός
• 1954 – Ντόρα Μπακογιάννη, Ελληνίδα πολιτικός
• 1956 – Λάκης Λαζόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
• 1961 – Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
• 1980 – Δημήτρης Διαμαντίδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
• 1983 – Ντάνιελ Άλβες, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
• 1987 – Μουν Γουν-γιάνγκ, Νοτιοκορεάτισσα ηθοποιός
• 1991 – Λευτέρης Κοσμίδης, Έλληνας γυμναστής
Θάνατοι
• 1859 – Αλεξάντερ φον Χούμπολτ, Γερμανός φυσιοδίφης και εξερευνητής
• 1862 – Χένρι Ντέιβιντ Θόρω, Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος
• 1910 – Εδουάρδος Ζ’, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου
• 1913 – Αλέξανδρος Σχινάς, Έλληνας δολοφόνος του βασιλιά Γεώργιου Α’
• 1952 – Μαρία Μοντεσσόρι, Ιταλίδα παιδαγωγός
• 1992 – Μαρλέν Ντίτριχ, Γερμανίδα ηθοποιός
• 2012 – Κώστας Καρράς, Έλληνας ηθοποιός και πολιτικός
• 2012 – Μαρίκα Μητσοτάκη, Ελληνίδα σύζυγος του Κωνσταντίνου Μ



~



~
     
*** Τσιχλί Μπαμπά – Φανάρι: Ένα θαύμα της φύσης στην Πύλο!
       
Στα νότια της Σφακτηρίας, απέναντι από την Πύλο, βρίσκεται η βραχονησίδα Τσιχλί Μπαμπά ή Φανάρι, με τη χαρακτηριστική κάθετη τρύπα στη μέση. Το καραβάκι δένει στη μικρή προβλήτα και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στην κορυφή του νησιού, αφού ανέβουν 134 σκαλάκια.
Εκεί βρίσκεται μια μαρμάρινη στήλη, το μνημείο της Γαλλικής Κυβέρνησης (1890) που είναι αφιερωμένο στους Γάλλους νεκρούς της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Η θέα από την κορυφή του Τσιχλί-Μπαμπά είναι μοναδική, καθώς αντικρίζετε την Πύλο, με το Νιόκαστρο και όλο τον κόλπο του Ναυαρίνου στα πόδια σας. Το όνομα Φανάρι έχει αποδοθεί στο Τσιχλί Μπαμπά λόγω του φάρου που βρίσκεται πάνω του και φωτίζει τις νυχτερινές διαδρομές των πλοίων.
Το φάρο, ο οποίος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1873, θα τον δείτε ευθεία κάτω, στην άκρη της νήσου. Μπορείτε με προσοχή να περπατήσετε ανάμεσα στις πέτρες και τα θυμάρια και να βρεθείτε στην άλλη πλευρά του νησιού, αυτή που βλέπει στο Ιόνιο Πέλαγος για να θαυμάσετε τη θέα.
~
***  Ο καιρός αύριο στην Καλαμάτα
      
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 6/5/2015 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και προς τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα υπάρξει συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί θολούρα στην ατμόσφαιρα.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.3 (Πολύ Υψηλός).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr/
~
***  Αναστάτωση στο κέντρο της Καλαμάτας μετά από λογομαχία (φωτογραφίες)
       
  Λίγα λεπτά μετά τις 8 το βράδυ αναστάτωση προκλήθηκε στην οδό Κιλκίς όταν άνδρες λογομάχησαν για αρκετή ώρα.
Η συμπλοκή φάνηκε να ξεφεύγει και στο σημείο έφθασε ισχυρή Αστυνομική δύναμη που κατάφερε να απομονώσει έναν άνδρα ο οποίος σύμφωνα με μάρτυρες φαινόταν αρκετός επιθετικός.
Μάλιστα οι αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες και έβαλαν στο περιπολικό τον άνδρα ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία στο κέντρο της Καλαμάτας αφού ο δρόμος είχε κλείσει και έτσι δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος για αρκετά λεπτά.
~
***  Στα… άκρα η κόντρα Νίκα και Οικονομάκου
     
Κείμενο των 6 αντιδημάρχων για το επεισόδιο 
 Κινούμενη άμμο θυμίζει η ιστορία με τη ρήξη μεταξύ του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Μαρίας Οικονομάκου, σχετικά με τη στάση της τελευταίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
Χθες το μεσημέρι, σε συνεδρίαση των έξι αντιδημάρχων και του δημάρχου, αμέσως μετά την κάθοδο του τελευταίου από την Αθήνα, παραδόθηκε στον ίδιο ένα κείμενο που υπογράφουν και οι έξι συνεργάτες του. Αν αυτό δοθεί στη δημοσιότητα, δεν είναι βέβαιο.
Από εκεί και πέρα, ο δήμαρχος εξακολουθεί να είναι οργισμένος με τη στάση της προέδρου, η οποία, ενώ είχε συμφωνήσει σε συνάντηση που είχε γίνει στο πρόσωπο που επέλεξε ο κ. Νίκας, την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και ανακοίνωσε την απόφασή της στο δήμαρχο λίγο πριν συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η «χαλαρότητα» με την οποία έδρασε η κυρία Οικονομάκου σε ένα σημαντικό για την πλειοψηφία θέμα, σύμφωνα με το δήμαρχο, ήταν και η αιτία που ξεχείλισε το... ποτήρι, αφού θεωρεί ότι μια σειρά από σοβαρά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ανάλογη «σοβαρότητα».
Πάντως, ακόμα και συνεργάτες του δημάρχου επικρίνουν την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι από τη στιγμή που στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας διαμορφώθηκε ένα σαφέστατο πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του κ. Φερετζάκη, θα έπρεπε η ίδια, στο δεύτερο γύρο, να το ακολουθήσει και να μην επιμείνει στη στάση της.
Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι το θέμα δε θεωρείται λήξαν και τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν αυτό να εκφραστεί με συγκεκριμένες ανακοινώσεις και κινήσεις από την πλευρά του κ. Νίκα. Ήδη από την κυρία Οικονομάκου έχει αφαιρεθεί η αρμοδιότητα της τέλεσης των πολιτικών γάμων...  του Αντώνη Πετρόγιαννη
~
*** Τα στίγματα στο κορμί χρηστών ουσιών «αφηγούνται» ιστορίες
     
Το σώμα τους το «στιγμάτισαν» οι ουσίες, το δέρμα τους το στιγμάτισαν οι ίδιοι, με της ψυχής τους τα μελάνια... Παιδιά του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ αφηγούνται και φωτογραφίζουν τις ιστορίες των τατουάζ τους στο λεύκωμα με τίτλο "Soul Tattoo/βιογραφικές σωματογραφίες", που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από το ΚΕΘΕΑ.
«Πρόκειται για μία δουλειά που υλοποιήθηκε από την ομάδα φωτογραφίας, με επικεφαλής το φωτογράφο Αλέξανδρο Αβραμίδη, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του Εναλλακτικού Σχολείου του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του Σχολείου, Όλγα Κατσιώκαλη.
Όσο για το τι εικονίζουν αυτά τα τατουάζ, ο μελετητής φωτογραφίας Ηρακλής Παπαϊωάννου είναι ξεκάθαρος στο εισαγωγικό του σημείωμα στο λεύκωμα: «Μερικές φορές, η επιλογή του θέματος είναι παρορμητική. Άλλοτε εκφράζει μια προσωπική βιοσοφία, τη στάση κάποιου που νοιώθει “λιοντάρι”, “τοξικό απόβλητο” ή “λωτός που ανθίζει στο βάλτο”. Μερικά ανακαλούν φίλους που έφυγαν πρόωρα, πιασμένους συχνά στην ίδια παγίδα, χωρίς να προλάβουν να βρουν μέσα τους την έξοδο κινδύνου προς τη ζωή. Καθόλου παράδοξα, εμφανίζονται νεκροκεφαλές, σε ένδειξη αυτοσυνειδησίας για το άγριο φλερτ με το θάνατο. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, το τατουάζ λειτουργεί σαν φυλακτό, σαν ασπίδα απέναντι στις θεόρατες δυσκολίες. Ικανός αριθμός από αυτά, πάντως, επιχειρούν να διατηρήσουν μια μνήμη, να γίνουν προσωπικό σημείο αναφοράς που δεν κινδυνεύει κανείς να χάσει, ό,τι κι αν γίνει».
Σύμφωνα, πάντως, με την κα Κατσιώκαλη, η περιγραφή για την ιστορία ενός τατουάζ είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, όπου «ο καθένας βέβαια, περιγράφοντας την εμπειρία του, το πάει μέχρι εκεί που θέλει και υπάρχουν και κάποιοι που σταματούν να μιλάνε γι’ αυτό σε κάποιο σημείο».
  «Έγινα αυτό που δεν ήθελα»
Πεταλούδες, λουλούδια, νεκροκεφαλές, μάσκες, τατουάζ στη μνήμη ανθρώπων που χάσανε, είναι μερικά από τα θέματα που επιλέγουν οι χρήστες ουσιών.
«Έγινα αυτό που δεν ήθελα. Το μετάνιωσα που το έκανα. Είναι αυτή η στιγμή που μπορεί να σου τα διαλύσει όλα και να σου κοστίσει μια ζωή» λέει για το ξωτικό, που είναι ζωγραφισμένο στο δέρμα του ένας πρώην χρήστης, ενώ η πεταλούδα στο χέρι ενός άλλου, έγινε για να καλύψει κάτι που είχε κάτω, τις «5 βούλες, τέσσερις τοίχοι και εγώ μέσα, γιατί η πεταλούδα για μένα σημαίνει μεταμόρφωση».
Όσο για το τριαντάφυλλο, στο σώμα μιας γυναίκας, το έκανε, όπως γράφει, την πρώτη φορά που «έκοψε».
«Ήμουν καθαρή. Δεν με ενδιέφερε το σχέδιο αλλά αυτό που γράφει. La vita e la morte. Ζωή ενάντια στο θάνατο. Το τριαντάφυλλο συμβολίζει ότι όταν πίνω, μαραίνεται. Και όταν είμαι καθαρή, ανθίζει».
Μια καρδιά με αρχικά «κοσμεί» ένα άλλο σώμα και έγινε σύμφωνα με την προσωπική αφήγηση, στα 13.
«Είχα υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Εκείνο το διάστημα δεν άντεχα το σώμα μου και ήθελα το tattoo για να μου θυμίζει ότι εγώ και το σώμα μου δεν είχαν να κάνουν με αυτό που έγινε. Το θέμα ήταν αλλουνού»...
Για ορισμένους πάλι, οι άνθρωποι που έφυγαν από τη ζωή, λόγω των ναρκωτικών, άφησαν ανεξίτηλα σημάδια. Κάποιοι έγιναν ένα αστέρι στο κορμί του φίλου που άφησαν πίσω ή ζωγραφιά με «το μάτι μιας φίλης που της άρεσε να κοιτάζει τον ουρανό με τα άστρα».
Ένας δράκος που ξεκινά από το χέρι και φτάνει στην καρδιά, «χτυπήθηκε» στη φυλακή που «μου έφαγε την ψυχή», όπως αποκαλύπτει ο κάτοχός του, ένα «Χ» πίσω στο σβέρκο, έγινε «την πρώτη φορά που “έκοψα” και μπήκα στην κοινότητα για να αφήσω την παλιά ζωή και να βάλω ένα “Χ”». Ενώ ένα αστέρι, που έχει μέσα μια νεκροκεφαλή, έγινε όταν ο κάτοχός του ήταν «κομμάτια».
«Από 18 χρονών πήγαινα στα Εξάρχεια, και από 30 που ήμασταν, όλοι πεθάνανε, μόνοι 2 έμειναν» γράφει στο λεύκωμα.
  «Ακραία συναισθήματα
αποτυπώνονται με ακραίο τρόπο»
Το στίγμα και τη φιλοσοφία αυτών των τατουάζ δίνει, από την πλευρά του, στο σημείωμά του στο λεύκωμα, το μέλος της Ομάδας φωτογραφίας της Θεραπευτικής Κοινότητας ΙΘΑΚΗ, Κώστας Μπλοχίν.
«Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί, γιατί οι χρήστες ουσιών επιλέγουν τόσο συχνά να αποτυπώσουν στο σώμα τους αναμνήσεις συναισθημάτων. Η απάντηση που δίνουμε εμείς που υπήρξαμε χρήστες, είναι ότι ακραία συναισθήματα και ακραίες εμπειρίες, μόνο με ακραίο τρόπο μπορούν να αποτυπωθούν, ώστε να μη χαθούν στη λαίλαπα του χρόνου και της μαστούρας» λέει.
Ακραία εμπειρία, σαν το καρδιογράφημα μιας χρήστριας που «χτύπησε» στο χέρι της το καρδιογράφημά της, γιατί: "Μετά από 5 χρόνια είχα υποτροπιάσει. Είχα πάθει ένα overdose. Όταν ξύπνησα, πήρα το καρδιογράφημα και το αντέγραψα. Το έχω βάλει στόχο, όταν γίνω πάλι καθαρή, θα το συνεχίσω, θα χτυπάει. Είναι ημιτελές, καταλαβαίνεις;»...
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ της Νατάσας Καραθάνου
~
***  Π. Νίκας: «Καμία ανοχή σε όσους καταστρέφουν την Κάτω Βέργα»
    
 Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Οικονομάκος, έθεσε, με κατάθεση σχετικής ερώτησης, το θέμα της τύχης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κάτω Βέργα.
Συγκεκριμένα, σχολίασε ότι «μετά το χαρακτηρισμό ως μνημείων δέκα αλωνιών και τριών λιθόστρωτων μονοπατιών στην Κάτω Βέργα, τι πρόκειται να κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, ώστε να ενεργήσει θετικά σε αυτή την άποψη, προκειμένου να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί τουριστικά η περιοχή;
Επίσης, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ζήτησε την άρση επιχώσεων δημοσίου χώρου στη θέση “Ροβόλα” της Κάτω Βέργας και, απ' όσο γνωρίζουμε, δεν έχουν αποκατασταθεί οι καταστροφές και οι αυθαίρετες επιχωματώσεις. Για όλα τα παραπάνω ζητήματα επιβάλλεται η δράση της Δημοτικής Αρχής και η συμμόρφωσή της με τις αποφάσεις».
Απαντώντας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας τόνισε: «Ο Δήμος δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε παρανομία για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν ή δε συμβαίνουν στη Βέργα. Ο Δήμος, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση των παραδοσιακών καλντεριμιών στην περιοχή και σε κάθε περίπτωση δε θα δείξει καμία ανοχή σε αυτούς οι οποίοι τα καταστρέφουν».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
~
***  Ισχύει και γι’ αυτούς ο ΚΟΚ
     
Θα το πούμε άλλη μια φορά: Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να κάνουν ράλι με τα ποδήλατα πάνω στο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, ιδιαίτερα από το σημείο που δεν υπάρχει ποδηλατόδρομος έως το τέλος της παραλιακής.
Οι ποδηλάτες πρέπει να μάθουν πως όπως ισχύει ο ΚΟΚ για τα αυτοκίνητα, ισχύει και γι’ αυτούς. Δεν μπορούν ούτε προτεραιότητες να παραβιάζουν ούτε κόκκινους σηματοδότες να περνούν.
Μάλλον η Τροχαία πρέπει να αρχίσει να ρίχνει πρόστιμα σε ορισμένους που το παρακάνουν, μπας και συμμορφωθούν.   Β.Β. 
~
*** Αρχίζει η ανάπλαση στην πλατεία Ανάληψης
     
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο εκπρόσωπος του αναδόχου υπέγραψαν, χθες, σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου Πλατείας Ανάληψης του Δήμου Καλαμάτας».
Οι δε εργασίες ξεκινούν άμεσα από τον εργολήπτη και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 4 μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό εντάχθηκε εκ νέου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ του ΕΣΠΑ, με δημόσια δαπάνη 264.072 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Ανάδοχος, κατόπιν διαγωνισμού, ανακηρύχθηκε η εταιρεία Παντεχνική Μεσσηνίας – Δ. Μουτσώκος και Συνεργάτες ΕΕ, η οποία προσέφερε έκπτωση 40,05%.
Το φυσικό αντικείμενο βασίζεται σε πέντε άξονες: 1. αντικατάσταση της τσιμεντένιας δαπεδόστρωσης που περιβάλλει το ναό, 2. ανάδειξη και ταυτόχρονη επέκταση του πρασίνου (υψηλού και χαμηλού), 3. χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων για τις ανάγκες της Εκκλησίας και των πιστών, 4. γενική επισκευή και αντικατάσταση στέγης του κτίσματος που βρίσκεται στη νότια πλευρά του καμπαναριού, 5. νέος φωτισμός.
Ο Δήμος Καλαμάτας, με ανακοίνωσή του, ζητεί συγγνώμη από τώρα, για τα προβλήματα που θα υπάρξουν κατά την εορτή της Αναλήψεως. Πρόκειται, όμως, για ένα έργο που θα αναβαθμίσει τη συγκεκριμένη γειτονιά. 
~
***  «Πράσινο διαμάντι» αποκαλεί το περιοδικό της “Air France” το μεσσηνιακό λάδι
      
Αποθεώνει το ελαιόλαδο της Μεσσηνίας το περιοδικό της αεροπορικής εταιρείας Air France, στο τεύχος Απριλίου 2015! Ο Fred Chesneau επέλεξε την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την περιοχή της Καλαμάτας, το ιερόν της ελιάς, ως πεδίο όπου εξελίσσεται η νέα του εξερεύνηση, όπως αναφέρει το περιοδικό, που φέρει τον τίτλο Air France Magazine. 
«Είναι ένας globe-cooker και κατόρθωσε να φθάσει στην πηγή των προϊόντων και των συνταγών που σφυρηλάτησαν την ελληνική γαστρονομική κληρονομιά εδώ και εκατοντάδες χρόνια», εξηγεί η εισαγωγή. 
Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα: 
  «Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΙΟΥ»
«Με φύλλωμα που έχει χρώμα χαλκοπράσινο με ασημένιες αντανακλάσεις και με πυκνότητα αντίστοιχη του δάσους του Αμαζονίου, οι ελαιώνες του Μεσσηνιακού Κάμπου, που αποκαλείται επίσης η πεδιάδα των ελαιώνων, και ο τόσο κοντινός με τη γη ήλιος του χειμώνα, μ’ αφήνουν να ελπίζω ότι όλες οι προϋποθέσεις ενώθηκαν για να οδηγήσουν σε πέρας την αναζήτησή μου: να ανακαλύψω ένα ελαιόλαδο τόσο σπάνιο και τόσο μυστικό, που οι παραγωγοί του το κρατούν μόνο για δική τους κατανάλωση. Φέρει το όνομα αγουρέλαιο – όχι ώριμο, στα ελληνικά. Διότι, αντίθετα με τα κοινώς αποδεκτά, όσο πιο πράσινος (δηλαδή πρώιμος) είναι ο καρπός, τόσο το νέκταρ που παράγεται θα είναι πιο φρουτώδες, πιο πιπεράτο, πιο ποιοτικό και με περισσότερο “χαρακτήρα”».
Με τον τρόπο αυτό ξεκινά το κείμενο, που παραθέτει στη συνέχεια τη μύηση του συγγραφέα στην καλλιέργεια και στη συγκομιδή της ελιάς από το Βασίλη και τον Πέτρο Χάντζιο, πατέρα και γιο, «παραγωγούς ελαιολάδου επί 7 γενιές», σύμφωνα με τον globe-cooker. 
«Εδώ και τέσσερα χρόνια, ο Πέτρος και ο αδελφός του Γρηγόρης είχαν την καλή ιδέα να εξάγουν στη Γαλλία το οικογενειακό ελαιόλαδο, που ονομάσθηκε για την περίσταση Κάλιος, όμορφη σύνθετη λέξη, από τις λέξεις Καλαμάτα και ήλιος. Το ελαιόλαδο αυτό, κατόπιν επιλογής, κοσμεί τα τραπέζια μετρημένων στα δάχτυλα σεφ της Γαλλίας», εξηγεί ο συγγραφέας και εξερευνητής των μυστικών του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της περιοχής μας.
  ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΕΚΘΛΙΨΗ
Οι μέντορές του τον μυούν στην ελληνική φιλοξενία, λέξη την οποία προσπαθεί να μεταφράσει με τρεις γαλλικές, καθώς και «στη μακρά διαδικασία παρασκευής αυτού του ελληνικού φίλτρου», όπως αποκαλεί το ελαιόλαδο έχοντας στο νου του τον Αστερίξ και το φίλτρο του δρυίδη, καθώς κάνει ανάλογες αναφορές στη συνέχεια, περιγράφοντας το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι και συγκρίνοντάς το με το τραπέζι, με το οποίο κλείνουν όλες οι περιπέτειες του Γαλάτη ήρωα. 
Ο Fred Chesneau ξεκινά από τη συγκομιδή, με το δεμπλάκι στο χέρι. Στη συνέχεια και με ταχύτητα, ο ελαιόκαρπος περνά στο επόμενο στάδιο, στην επεξεργασία του στο ελαιοτριβείο. Κατόπιν, έρχεται η ώρα της δοκιμής, όπως στα κρασιά: «Το αποτέλεσμα και τα συναισθήματα είναι άμεσα – όλα βρίσκονται στο ραντεβού με τη μύτη και τον ουρανίσκο! Πρώτα έρχονται αρώματα φρεσκοκομμένης χλόης και ένα αίσθημα ελαφρώς πικάντικου, που δίδουν σταδιακά τη θέση τους σε λεπτές γεύσεις με νύξεις από πιπέρι και άνθη. Είναι ταυτοχρόνως αγνό, γευστικό και σύνθετο… όπως η Ελλάδα», γράφει ο δοκιμαστής και λάτρης του μεσσηνιακού αγουρελαίου.
  ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Ο περιηγητής της Μεσσηνιακής Γης, Fred Chesneau, αναφέρεται στο μάθημα για τις ποικιλίες του ελαιοδένδρου, που του έκαναν οι οικοδεσπότες του. Πρώτη κατά σειράν αναφέρεται η Χονδρολιά, η βρώσιμη ποικιλία Καλαμάτας, που κάνει γνωστή την περιοχή μας εδώ και αιώνες παγκοσμίως και ακολουθούν οι υπόλοιπες.
Ο συγγραφέας εξηγεί τι σημαίνει «πρώτη ψυχρή πίεση» και τονίζει: «Εάν οι Ισπανοί είναι οι πρώτοι παραγωγοί παγκοσμίως, οι Έλληνες που βρίσκονται στην τρίτη θέση, είναι οι πρώτοι καταναλωτές ελαιολάδου, με 25 λίτρα κατά κεφαλήν ετησίως: τι μας επιφυλάσσεις, κρητική (σ.σ. εννοεί μεσογειακή) δίαιτα!».
Ο Fred Chesneau περιγράφει όσα είδε και ένιωσε, τρώγοντας - μεταξύ άλλων - τοπικές λιχουδιές της στεριάς και της θάλασσας σε καταστήματα του Νεοχωρίου Μελιγαλά και των Κιτριών και αποδίδει τη νοστιμιά τους, σε ένα βαθμό, στο γεγονός ότι μαγειρεύονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Βεβαίως, δεν παραλείπει να εξηγήσει πώς τον μάγεψε η μαρμελάδα πορτοκάλι, που συνιστά να την απλώσει κανείς σε ένα γνήσιο ελληνικό γιαούρτι, για να τη γευθεί.
~
*** Αν θα μπορούσαν, θα έβαζαν και τα αυτοκίνητά τους για μπάνιο (φωτογραφία)
       
Ένα από τα προβληματικά σημεία στην παραλία της Καλαμάτας είναι αυτό απέναντι στην Ανάσταση. Στο εν λόγω σημείο υπάρχει είσοδος για θέση ΑμεΑ. Ειδικά επειδή σε λίγο καιρό θα μπει η ειδική ράμπα, η θέση είναι αναγκαία.
Μέχρι εδώ όλα καλά και μπράβο! Το πρόβλημα ξεκινά από «κουρασμένους» ή ανυπόμονους συνδημότες, που θεωρούν δικαίωμά τους να ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου και να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους κάτω από τα δέντρα.
Και επειδή, από ό,τι φαίνεται, οι βιαστικοί αυτοί φίλοι μας δε σκοπεύουν να σταματήσουν τούτη τη συνήθεια, ας βάλει ο Δήμος εκεί κι άλλα κολωνάκια.
Δυστυχώς, πολλοί δεν μπορούν να σεβαστούν ούτε τα αυτονόητα. Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής μια «κυρία» με τζιπ αποφάσισε να το αφήσει πάνω στο πεζοδρόμιο, μην αφήνοντας χώρο ούτε καν στη μητέρα που ακολουθούσε με το καρότσι. Όταν η δεύτερη διαμαρτυρήθηκε, η οδηγός τής απάντησε: «Μα πού να το παρκάρω;».   Π.Μπ. 
~
*** Από το Νοέμβριο εκδικάζεται υπόθεση ιατρικής αμέλειας για το θάνατο 73χρονου στην Καλαμάτα
     
Δύο γιατροί και δύο νοσηλευτές του Νοσοκομείου Καλαμάτας δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας για ανθρωποκτονία από αμέλεια ενός 73χρονου τον Αύγουστο του 2008 και ψευδή ιατρική πιστοποίηση.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ξεκινήσει από το Νοέμβριο, έχουν γίνει ήδη 10 συνεδριάσεις και η εξέταση των 26 συνολικά μαρτύρων του κατηγορητηρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, οπότε και συνεχίζεται η δίκη.
  Οι γιατροί
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 73χρονος παραμονή 15Αύγουστου εισήχθη στην Οφθαλμολογική Κλινική (καθώς δεν υπήρχε αλλού ελεύθερο κρεβάτι) του Νοσοκομείου Καλαμάτας με διάγνωση «πνευμονίας με πλευρική περισυλλογή», έχοντας πυρετό 37,7 C, δύσπνοια και καταβολή κίνησης, ενώ είχε ιστορικό καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και παλαιού ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι δύο γιατροί κατηγορούνται ότι παρέλειψαν να τον τοποθετήσουν εξαρχής σε κατάλληλη συσκευή παροχής οξυγόνου, παρά τις διαμαρτυρίες του, δε χορήγησαν κατάλληλο αντιβιοτικό, δεν έγινε εξέταση ούρων και δε φρόντισαν να τον θέσουν σε στενή και τακτική παρακολούθηση.
Αν και ο 73χρονος πήγε στο νοσοκομείο στις 2.30 το μεσημέρι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του χορηγήθηκε οξυγόνο στις 6 παρά τέταρτο. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως συνέπεια να επιδεινωθεί η κατάστασή του, στις 20.25 να χάσει τις αισθήσεις του και στις 20.50 να πεθάνει από ανακοπή.
  Οι νοσηλευτές
Οι δύο νοσηλευτές κατηγορούνται ότι, ενώ γνώριζαν την κατάσταση υγείας του 73χρονου και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των οικείων του, δεν έκαναν κάτι, ούτε διερεύνησαν το ενδεχόμενο να εξασφαλίσουν συσκευή οξυγόνου. Ακόμη, δεν ενημέρωσαν τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί
Επίσης, ο ένας γιατρός κατηγορείται ότι ψευδώς πιστοποίησε ότι χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή στον 73χρονο στις 16.45, γιατί, όπως επισημαίνεται στο κατηγορητήριο, το δελτίο νοσηλευτικής παρακολούθησης είναι ανυπόγραφο και δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο.
Πολιτική αγωγή στην υπόθεση είναι ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος.   της Βίκυς Βετουλάκη 
~
*** Η καλή ημέρα φαίνεται (;) από το πρωί…
      
Μπορεί το οικονομικό κλίμα και η αβεβαιότητα να «πνίγουν» την τοπική αγορά, αλλά χθες, πρώτη ημέρα ουσιαστικά των ενδιάμεσων εκπτώσεων, η κίνηση στα καταστήματα ήταν, θα λέγαμε, ικανοποιητική. Βέβαια, οι περισσότεροι κοιτούσαν τις βιτρίνες και έκαναν συγκρίσεις τιμών, αλλά σε κάθε περίπτωση υπήρχε μια κινητικότητα.
Ευχή να πάνε τα πράγματα καλύτερα από τους προηγούμενους μήνες, γιατί το τοπικό λιανεμπόριο υποφέρει, κι αν δε συμβεί κάποιο... θαύμα, όπως μας έλεγαν άνθρωποι της αγοράς, από το φθινόπωρο τα λουκέτα θα πολλαπλασιαστούν...   Α.Π.  
~
***  Ομιλία Ανδ. Μαρκαντωνάτου στα Ανοικτά Πανεπιστημιακά Σεμινάρια
      
Στο πλαίσιο των Ανοικτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων που διοργανώνονται από το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης θα μιλήσει αύριο Πέμπτη, 7 Μαΐου, στις 6.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Αγαθών, ο κ. Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διευθυντής του Εργαστηρίου.
Θέμα της ομιλίας είναι: «Πρότυπα Φωτισμένης Ηγεσίας και Χρηστής Διακυβέρνησης στην Ιφιγένεια την εν Αυλίδι του Ευριπίδου». 
~
***  Άφωνοι, μπροστά στο πρόβλημα
      «Άφωνοι, μπροστά στο πρόβλημα» είναι το θέμα της δράσης που υλοποιήθηκε χθες στις 12.00 το μεσημέρι σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Είναι, δε, αφιερωμένη στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των πεζών και στην έλλειψη ελευθερίας για τη μετακίνηση συνανθρώπων μας στο σύνολο των πόλεων της χώρας, ενώ υλοποιείται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανέλαβε η επιτροπή οργάνωσης Ecomobility.
Έσπευσα να αναζητήσω από τους διοργανωτές, αν θα υλοποιηθεί και στη Μεσσηνία και πληροφορήθηκα ότι θα γίνει μόνο στην Καλαμάτα, από τις ομάδες μαθητών που συμμετείχαν στην εκστρατεία Ecomobility και Free mobility 2014-2015, δηλαδή των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), οι οποίοι στάθηκαν σιωπηλοί για 10 λεπτά (12.00- 12.10) στο Κάστρο της Καλαμάτας.
Όπως πληροφορηθήκαμε, ο χώρος επιλέχθηκε συμβολικά, προκειμένου να επισημανθεί η  αναγκαιότητα για την ισότητα των πολιτών και την ανεμπόδιστη κυκλοφορία σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους, και όχι μόνο σε αυτούς,
με αφορμή την προσπάθεια της Καλαμάτας να διεκδικήσει το τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021.
Θα συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι, καθώς και εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων, ενώ σε κάλεσμά τους οι δύο ομάδες ζητούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρουσία και «μένοντας ΑΦΩΝΟΙ για 10΄ να αναδείξουμε το πρόβλημα και να απαιτήσουμε τη βελτίωση ζωής των συμπολιτών μας».
Είναι γεγονός πως η Καλαμάτα στερείται ανάλογων υποδομών, όχι μόνο στο χώρο του Κάστρου.
Τελευταία τοποθετήθηκε ασανσέρ για άτομα με ειδικές ανάγκες στο Δημαρχείο Καλαμάτας, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη τουαλέτα.
Πρόσφατα, κατασκευάστηκαν ράμπες για την εύκολη πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα ένα στενό πιο μακριά από την Αριστομένους.
Ωστόσο, οι οδοί πρόσβασης σε άτομα με αναπηρίες σκοντάφτουν πάνω στα τραπεζοκαθίσματα. Στην Κεντρική Αγορά τοποθετήθηκαν μπάρες στις ράμπες, απαγορεύοντας την πρόσβαση στα άτομα αυτά. Το χαμηλό ύψος που κατεβαίνουν οι τέντες των καταστημάτων στο ανατολικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους (πέφτουν πάνω στην όδευση τυφλών), ελλοχεύει κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού τους. Τα πεζοδρόμια καταλαμβάνονται από διάφορα αντικείμενα (πληρώνουν οι επαγγελματίες στο Δήμο), με αποτέλεσμα να υποχρεούνται όλοι να κατεβαίνουν από αυτά και να απειλείται η ζωή τους, και πόσα άλλα…
Θεωρώ ότι όχι μόνο η κάθε Δημοτική Αρχή, αλλά ο καθένας μας χωριστά, από όποια θέση κι αν βρίσκεται, πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας. Το μόνο κακό είναι ότι οι αρτιμελείς δεν μπαίνουν ποτέ στη διαδικασία να σκεφθούν τις άλλες ομάδες ανθρώπων, και αυτό είναι το χειρότερο.
Ας το σκεφτούμε σοβαρά κι ας δείξουμε ότι είμαστε πολιτισμένοι…
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου    ,  harhar@tharrosnews.gr
~
*** Τα… ρόδα του αίματος
      Κι αυτός ο μήνας, κι ο προηγούμενος, και ο επόμενος, γεμάτος αποσιωπητικά, πολλά ερωτηματικά, κι ούτε ένα θαυμαστικό. Πότε θα μπει μία τελεία, που είναι κάτι περισσότερο από σημείο στίξης;
Αφήνουμε, όμως, τα σημεία στίξης. Είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου που δεν παραβρέθηκα στα Ζ' Πολυδούρεια, την περασμένη Κυριακή, τα οποία ήταν αφιερωμένα στην Κατερίνα Γώγου.
Θεωρώ ότι τόσο η Πολυδούρη όσο και η Γώγου, αν και έζησαν σε διαφορετικές δεκαετίες, μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό.
«Μάτια μιας ψυχής γεμάτης πάθος, περήφανης και απόλυτης σε όλα, τραγικά μάτια μοιρολογήτρας που διαστέλλονται μπρος στις καταστροφές και δεν κλείνουν φοβισμένα, μάτια μοιραίας Εκάβης, τα μάτια της Πολυδούρη κραύγαζαν όλα της μαζί τα τραγούδια: και τη διαμαρτυρία τους, και την επανάστασή τους, και το θρήνο τους και τ' αποσταμένο αναφιλητό τους», έγραφε για την Καλαματιανή ποιήτρια ο Κώστας Ουράνης, το 1930.
Αλλά και η Κατερίνα Γώγου τι ήταν; Η «αφελής» του ελληνικού κινηματογράφου;  Η αναρχική ποιήτρια των Εξαρχείων;
Η Κατερίνα Γώγου είναι γνωστή στο ευρύ κοινό από τις ερμηνείες δεύτερων ρόλων σε πολύ δημοφιλείς ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Η Κατερίνα Γώγου, όμως, όπως λένε όσοι την έζησαν, δεν ήταν αυτό το επιφανειακό κορίτσι που έβγαζε μέσα από τις ταινίες της. Ο ρόλος του θηλυκού κλόουν, όπως τη χαρακτήριζαν, δεν της ταίριαζε, και ας τον ερμήνευε με τόση επιτυχία.
Η Γώγου ήταν το ακριβώς αντίθετο. Μια μοναχική ψυχή με συνεχείς αναζητήσεις, αλλά και συγκρούσεις με το κατεστημένο και ένα μυαλό που δε σταματούσε να σκέφτεται ποτέ. Ο αληθινός χαρακτήρας της φάνηκε αργότερα μέσα από τα ποιήματά της, όταν είχε πια εγκαταλείψει την υποκριτική και είχε αφιερωθεί στο γράψιμο.
Έως τις αρχές της δεκαετίες του ’70 ασχολήθηκε αποκλειστικά με την υποκριτική. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Τρία κλικ αριστερά» πούλησε πάνω από 40.000 αντίτυπα, αριθμός που, όπως λένε οι εκδότες, ήταν σπάνιος για ποιητικές συλλογές και μόνο ο Ελύτης και ο Ρίτσος τον έφταναν. Το βιβλίο, μάλιστα, μεταφράστηκε και στα αγγλικά και κυκλοφόρησε το 1983 στην Αμερική.
Έγραψε: «Όλο ταξιδεύουν οι φίλοι μου, γιατί δεν τους αφήσατε σπιθαμή για σπιθαμή. Όλοι οι φίλοι μου ζωγραφίζουνε με μαύρο χρώμα γιατί τους ρημάξατε το κόκκινο. Γράφουνε σε συνθηματική γλώσσα, γιατί η δική σας, μόνο για γλείψιμο κάνει»....
Και πρόσθεσε: Αν καμιά φορά με πιάσεις να λέω ψέματα, σταμάτα να σου πω -μη βιάζεσαι και με λες ψεύτρα… Είναι τώρα που δεν μπορώ, δεν μπορώ να ξεχωρίσω πια και μπερδεύω πού σταματάει το όνειρο και πού αρχίζει η αλήθεια.
Αυτή ήταν η Κατερίνα Γώγου. Η ίδια, αλλά και η Πολυδούρη, ξεκίνησαν ένα πρωινό κάτω από τον ίδιο διάφανο ουρανό να κυνηγήσουν το όνειρό τους...
Όσο για μένα, αφού βριζόμουνα επί ώρες, άρχισα να σκέφτομαι τα χρόνια μου στην ΑΣΟΕΕ, στα Εξάρχεια, στις κομματικές συνελεύσεις, τους παλιούς μου φίλους και φίλες που έχασα και κάπως ηρέμησα. Βόηθησε, βέβαια, και το αλκοόλ της βραδιάς.   Του Αντώνη Πετρόγιαννη
~
***  Η αρνητική εντύπωση πάντα μένει και πάντα συζητιέται
   Με κόσμο γέμισε κατά το τριήμερο (για αρκετούς εργαζόμενους) της  Πρωτομαγιάς η Καλαμάτα. Ο κόσμος πλέον δείχνει ξεκάθαρα την τάση του να επιλέγει ως προορισμό στα τριήμερα του χρόνου την περιοχή μας. Ο δρόμος βοηθά, αν και τα διόδια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ γλιτώνεις τα μπλεξίματα με πλοία, λιμάνια και αεροδρόμια.
Δυστυχώς, όμως, η «νοοτροπία» μας δεν έχει βελτιωθεί, ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες πλέον απαιτήσεις των επισκεπτών.
Καλώς ή κακώς, ο επισκέπτης – πελάτης (όπως και όλοι μας, όταν έχουμε αυτό το ρόλο) θέλει να αισθάνεται άρχοντας στην ποιότητα που θα του παρέχουμε, στις υπηρεσίες, σε όλα.
Δύο ξεχωριστές παρέες επισκεπτών αυτές τις ημέρες είχαν να σχολιάσουν αρνητικά ζητήματα από την επίσκεψή τους. Και δυστυχώς, αντί στην όποια παρέα να επικρατούν οι θετικοί σχολιασμοί από το ταξίδι τους, που ήταν πολλοί, επικρατούσαν οι αρνητικές εμπειρίες. Πάντα, δυστυχώς, επικρατεί το ένα αρνητικό, μπροστά σε δεκάδες καλά.
Στη μία περίπτωση, η γυναίκα σχολίαζε αρνητικά τη συμπεριφορά σε κατάστημα – ψησταριά που επισκέφτηκε για να πάρει φαγητό για την οικογένειά της. Έλεγε συνεχώς πως κανένας από τους εργαζομένους δεν της χαμογέλασε, ούτε τυπικά. Ήταν όλοι σκυθρωποί και η παράδοση του πακέτου έγινε υπό μορφή… πετάγματος πάνω στον πάγκο. Είναι αλήθεια πως σε κάθε εργαζόμενο σε τέτοια πόστα η κούραση κυριαρχεί, όμως ένα μικρό χαμόγελο μπορεί να είναι η αφορμή για να κάνει έναν επισκέπτη να νιώσει καλά και φιλικά.
Η δεύτερη περίπτωση είναι πιο σοβαρή και, δυστυχώς, παρατηρείται συχνά, ενώ τη βιώνουμε και αρκετοί μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Η ανταποδοτικότητα τιμής και ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων. Στην περίπτωση αυτή, ο επισκέπτης της Καλαμάτας, ο οποίος λόγω μονοήμερης εκδρομής δεν είχε τη δυνατότητα να έχει άλλη εμπειρία, ώστε να διαπιστώσει τις διαφορές, περιέγραφε ότι για μια ποικιλία με 5 μπουκιές κοτόπουλο σχεδόν καμένο, 5 λουκανικάκια μικρά – κοκτέιλ που είχαν σουφρώσει από το πολύ ψήσιμο πριν από αρκετές ώρες, 6-7 τυροκροκέτες, 5 κεφτεδάκια και μισό κιλό πατάτες στο κάτω μέρος του δίσκου, του ζητήθηκε να πληρώσει, μόνο γι’ αυτό χωρίς τα ποτά, 30 ευρώ!
Και παρά το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις είχαν χαρεί πάρα πολύ την περιοχή μας, συζητούσαν αυτά τα περιστατικά. Και δυστυχώς, αυτά θα τα μεταφέρουν και στις δικές τους παρέες στην πόλη που ζουν.
της Βίκυς Βετουλάκη 
~
***  Eurobank: Γιατί δεν θα συμβεί Grexit
Με αμιγώς οικονομικά επιχειρήματα Eurobank: Γιατί δεν θα συμβεί Grexit
Τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η Ελλάδα δε θα βγει από την Ευρωζώνη αναλύει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, σε νέα έκδοση του περιοδικού της δελτίου Greece Macro Monitor με τίτλο «Grexit: γιατί δεν θα συμβεί».
Η ανάλυση στηρίζεται σε αμιγώς οικονομικά επιχειρήματα και εξηγεί για ποιους λόγους η αθέτηση πληρωμών προς τους κατόχους ελληνικού δημόσιου χρέους ή ακόμη και έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, αλλά και αποσταθεροποιητική για το οικοδόμημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι άνω του 95% του ελληνικού χρέους είναι σήμερα σε ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του (άνω το 80%) έχει συναφθεί σε ξένο δίκαιο. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι μια χρεοκοπία θα εξέθετε τη χώρα σε τεράστια νομική αβεβαιότητα και τον κίνδυνο δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών για την επίλυση μεγάλων νομικών διαφορών με τους διεθνείς πιστωτές. Επιπλέον, σε περίπτωση εξόδου από την ΟΝΕ, η μετατροπή των εγχώριων συμβάσεων και συμβατικών απαιτήσεων (πχ. τραπεζικά δάνεια και καταθέσεις) στο νέο εθνικό νόμισμα θα ήταν ιδιαιτέρως αποσταθεροποιητική.
Επιπλέον, η μελέτη υποστηρίζει ότι μια εξωτερική υποτίμηση (δηλαδή μέσω εξόδου από την Ευρωζώνη και υιοθέτησης νέου νομίσματος) δεν θα επέλυε μακροπρόθεσμα ούτε τα προβλήματα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας, που -όπως σημειώνεται- πρέπει να αντιμετωπισθούν με σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, των οποίων όμως η ορμή σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ θα μειωνόταν δραματικά.
Προς επίρρωση των όσων υποστηρίζει η μελέτη παρουσιάζει σύντομη αναδρομή σε σειρά σημαντικών υποτιμήσεων της δραχμής που έλαβαν χώρα τη μεταπολεμική περίοδο και εξηγεί, γιατί αυτές απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας σε μακροχρόνια βάση.
Τη συγγραφή της έκθεσης επιμελήθηκαν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας κ.κ. Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank, Δρ. Θεόδωρος Σταματίου, Ανώτερος Οικονομολόγος, και Στυλιανός Γ. Γώγος, Οικονομικός Αναλυτής.
Η έκθεση
 Ειδικότερα, με αφορμή τη διοχέτευση σειράς σεναρίων στο διεθνή τύπο για το ενδεχόμενο ενός σοβαρού «ατυχήματος» ('Graccident') στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα - κυρίως λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της χώρας για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων και την έως σήμερα μη επίτευξη συμφωνίας με τους επίσημους δανειστές για την υλοποίηση των αποφάσεων του EUROGROUP της 20ης Φεβρουαρίου -, η μελέτη επιχειρεί να αξιολογήσει τις πιθανότητες πραγματοποίησης κάποιων εκ των σεναρίων αυτών καθώς και τις δυνητικές τους επιπτώσεις.
Η μελέτη απέχει από την ανάλυση των νομικών και τεχνικών επιπλοκών που ενδεχομένως σχετίζονται με κάποια από τα υπό εξέταση σενάρια.
Αντ' αυτού, στηρίζεται σε αμιγώς οικονομικά επιχειρήματα και εξηγεί για ποιους λόγους η αθέτηση πληρωμών προς τους κατόχους ελληνικού δημόσιου χρέους ή ακόμη και έξοδος από την ζώνη του ευρώ θα ήταν καταστροφική για την χώρα αλλά και αποσταθεροποιητική για το οικοδόμημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).
Πιο αναλυτικά, η έκθεση ρίχνει μια σύντομη ματιά στη διαχρονική εξέλιξη σειράς νομισματικών ενώσεων στη σύγχρονη ιστορία (καθώς και σε προηγούμενα επεισόδια διάλυσης ή μονομερούς εξόδου κάποιων εκ των κρατών-μελών τους) με στόχο την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Κατόπιν αναλύει το δυνητικό κόστος και τα οφέλη που εκπορεύονται από τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ και εξηγεί για ποιο λόγο δεν υπάρχει σαφές ιστορικό προηγούμενο για την ΟΝΕ, η οποία, πάνω απ' όλα, αποτελεί πολιτικό οικοδόμημα.
Στη συνέχεια, αξιολογεί εν συντομία τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόστηκαν την τελευταία 5ετία σε οικονομίες της λεγόμενης περιφέρειας της Ευρωζώνης και εξηγεί γιατί τα προγράμματα αυτά δεν έχουν εξαλείψει πλήρως τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν στην κρίση χρέους της ΟΝΕ.
Στην τρέχουσα συγκυρία, η αποκατάσταση θετικών και βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί το κύριο ζητούμενο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της περιφέρειας της Ευρωζώνης με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και την αύξηση της ποσότητας (και ποιότητας) των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού και ενεχύρων.
Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι οικονομίες αυτές είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους του ευρωπαϊκού Βορρά.
Επιπλέον, οι περισσότερες από αυτές έχουν συσσωρεύσει υψηλά επίπεδα δημόσιου (ή / και ιδιωτικού) χρέους τα οποία, ελλείψει δραστικών αναδιαρθρώσεων, συνεχίζουν να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες εξόδου από το φαύλο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού δανεισμού.
Δε συμφέρει η έξοδος
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα ανωτέρω, η μελέτη ρίχνει μια προσεκτική ματιά στα προβλήματα υψηλού δημοσίου χρέους και χαμηλής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και εξηγεί γιατί μια στάση πληρωμών ή/και έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν μια εξαιρετικά αντιπαραγωγική (και, στην πραγματικότητα, άκρως επικίνδυνη) στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Μεταξύ άλλων, η μελέτη σημειώνει ότι άνω του 95% του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι σήμερα σε ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του (άνω το 80%) έχει συναφθεί σε ξένο δίκαιο. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι μια χρεοκοπία θα εξέθετε τη χώρα σε τεράστια νομική αβεβαιότητα και τον κίνδυνο δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών για την επίλυση μεγάλων νομικών διαφορών με τους διεθνείς πιστωτές.
Επιπλέον, σε περίπτωση εξόδου από την ΟΝΕ, η μετατροπή των εγχώριων συμβάσεων και συμβατικών απαιτήσεων (πχ. τραπεζικά δάνεια και καταθέσεις) στο νέο εθνικό νόμισμα θα ήταν ιδιαιτέρως αποσταθεροποιητική για τους καταθέτες, το τραπεζικό σύστημα, το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και, ιδιαίτερα, τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί κατά κύριο λόγο πρόβλημα υψηλότερου σχετικού μισθολογικού κόστους σε σχέση με τους κύριους εμπορικούς εταίρους. Αντ' αυτού, αντανακλά κυρίως σειρά άλλων παραγόντων που συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας.
Οι στρεβλώσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπισθούν με σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στο εσωτερικό κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο.
Συμπερασματικά, μια εξωτερική υποτίμηση (δηλ. μέσω εξόδου από την Ευρωζώνη και υιοθέτησης νέου νομίσματος) δεν θα επέλυε τα ανωτέρω προβλήματα μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα καθώς θα υπονόμευε τη σταθερότητα και την ποιότητα του εγχώριου θεσμικού περιβάλλοντος, θα αποσταθεροποιούσε την εγχώρια παραγωγική βάση (η οποία εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλο εισαγωγικό περιεχόμενο) και θα αποδυνάμωνε την όποια ορμή και διάθεση για δομικές μεταρρυθμίσεις.
Με στόχο την στήριξη των ανωτέρω απόψεων, η έκθεση παρουσιάζει μια σύντομη αναδρομή σε σειρά σημαντικών υποτιμήσεων της δραχμής που έλαβαν χώρα τη μεταπολεμική περίοδο και εξηγεί γιατί αυτές απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας σε μακροχρόνια βάση.
Το κύριο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι εν λόγω υποτιμήσεις δεν συνοδεύτηκαν από ένα αξιόπιστο μείγμα οικονομικής πολιτικής και συνεπώς δε διασφάλισαν μακροχρόνια οφέλη για την πραγματική οικονομία.
Η σωστή συνταγή
Τέλος, αν και οι βασικοί άξονες μιας νέας μακρόπνοης στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελούν θέμα ανάλυσης της παρούσας μελέτης, τονίζονται επιγραμματικά τα ακόλουθα.
Μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία πρέπει να στοχεύει σε:
- Άμεση τόνωση της εγχώριας επενδυτικής δραστηριότητας (κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων) με στόχο τη σταδιακή αναστροφή της τεράστιας αποεπένδυσης που έλαβε χώρα την τελευταία εξαετία.
Τονίζεται ότι, ως ποσοστό του ΑΕΠ, η συνολική επενδυτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα σε μόλις 11,5% έναντι σχετικού μέσου όρου 18% περίπου στην Ευρωζώνη. Η τόνωση του εγχώριου επενδυτικού περιβάλλοντος και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και τη σταδιακή μείωση του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού ανεργίας.
- Βελτίωση του εξαγωγικού προσανατολισμού της Ελλάδας, που παρά τη μεγάλη προσαρμογή που έχει ήδη επιτελεσθεί σε όρους σχετικού μισθολογικού κόστους, παραμένει μια μικρή και κλειστή οικονομία. Σημειώνεται ότι, ως ποσοστό του ΑΕΠ το σύνολο των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών της χώρας παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (ελαφρώς υψηλότερο του 30% έναντι 45% στην Ευρωζώνη).
- Περαιτέρω τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κυρίως σε τομείς και κατευθύνσεις που δε σχετίζονται αμιγώς με την εξέλιξη του σχετικού μισθολογικού κόστους (non-cost competitiveness). Η αναγκαιότητα αυτή έχει επανειλημμένα τονισθεί και αναλυθεί σε προγενέστερες μελέτες μας και σχετίζεται με ένα πλέγμα στρατηγικών και θεσμικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και αγκυλώσεων που συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό την ελληνικής οικονομίας.
Συνοπτικά, αναφέρεται στην ανάλυση, κάποιες από τις προαναφερθείσες στρατηγικές και παρεμβάσεις πρέπει να στοχεύουν σε: περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων & υπηρεσιών, βελτίωση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και εξυγίανση του καθεστώτος επιστροφής ΦΠΑ, κίνητρα για R&D, άρση διοικητικών & γραφειοκρατικών εμποδίων, απλοποίηση μεταφορικών διαδικασιών, απλοποίηση διαδικασιών απόκτησης πιστοποιητικών & διενέργειας ελέγχων, βελτίωση υφιστάμενων εκτελωνιστικών & τελωνειακών διαδικασιών, ενίσχυση τεχνολογικού περιεχομένου εξαγωγών, κίνητρα και προώθηση στρατηγικών συνεργασιών και αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης σε κρίσιμους τομείς με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την ευκολότερη πρόσβαση στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.
Newsroom ΔΟΛ
~
*** Δραγασάκης προς ΕΚΤ: Ρεαλιστικός και ορατός ο στόχος της συμφωνίας
«Εποικοδομητική συνάντηση με Ντράγκι»Δραγασάκης προς ΕΚΤ: Ρεαλιστικός και ορατός ο στόχος της συμφωνίας
Ο κ. Δραγασάκης μετέβη στην Φρανκφούρτη για να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ
 -  Η πορεία των διαπραγματεύσεων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν στην Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
-  Ο στόχος των κ.κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου ήταν διπλός:
  • Να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την άντληση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA), δηλαδή ότι δεν θα αυξηθεί αύριο Τετάρτη το ποσοστό απομειώσεως που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά ενέχυρα.
  • Να επιδιώξουν την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα στις αγορές εντόκων γραμματίων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών, κάτι που θα έδινε βραχυπρόθεσμα ανάσα ρευστότητας στην κυβέρνηση.
Ο κ. Δραγασάκης δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».
Κύκλοι της ΕΚΤ αναφερόμενοι στο περιεχόμενο της συνάντησης δήλωσαν πως κατά τη διάρκεια της «εξετάστηκε η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες».

Newsroom ΔΟΛ
~
***    Βροχή τροπολογιών στη Βουλή, αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία
Έγιναν δεκτές από τον Γ.ΚατρούγκαλοΒροχή τροπολογιών στη Βουλή, αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία  
Η ΝΔ κατηγόρησε τον Γ. Κατρούγκαλο (Δ) ότι «υπαγόρευσε τις συγκεκριμένες τροπολογίες σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ»            
Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αποδοχή, από τον
αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, σειράς τροπολογιών που κατατέθηκαν κυρίως από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες καταγγέλθηκαν από τη ΝΔ ως φωτογραφικές και ρουσφετολογικές.
Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 57 τροπολογίες εκ των οποίων 8 υπουργικές και 49 βουλευτικές. Από τις τελευταίες έγιναν αποδεκτές οι 16 εκ των οποίων οι 14 προέρχονται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 2 από βουλευτές του ΚΚΕ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο ότι ο ίδιος κρύβεται πίσω από τις συνολικά 16 βουλευτικές «ρουσφετολογικές τροπολογίες», λέγοντας:
«Είναι φανερό ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες σε βουλευτές του κόμματός σας για να μην συζητηθούν ούτε στην Επιτροπή, ούτε στην Ολομέλεια, γι' αυτό και δεν τις υποστήριξαν όπως όφειλαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της προέδρου της Βουλής για τον τρόπο που κατατίθενται οι τροπολογίες.
«Δέχεστε τροπολογίες χωρίς να έχετε καν εικόνα αν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης διερωτώμενος «γιατί δεν ακολουθήσατε την κανονική διαδικασία;».
Και κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσύρει όλες τις βουλευτικές τροπολογίες «και να ακούσετε τις παραινέσεις της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία δεν είναι εδώ να σας τραβήξει λίγο το αυτί, αλλά εμφανίζεται μόνο όταν την βολεύει πολιτικά», ανέφερε.
Για «μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτικού τους βίου» έκαναν λόγο τόσο ο εισηγητής, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Παναγιώτης Καρακατσούλης και Χάρης Θεοχάρης.
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, που συντάχθηκε με την θέση του αναπληρωτή υπουργού, ενώ τον κ. Κατρούγκαλο στήριξε πλήρως ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι οι τροπολογίες ρυθμίζουν σοβαρότατα ζητήματα και αδικίες 17 ετών, ενώ σημείωσε ότι κατατέθηκαν από τους βουλευτές, μετά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Οι τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων:
  • Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.
  • Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.
  • Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Επανασύσταση θέσεων και κλάδων, όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.
  • Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.
  • Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
  • Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.
  • Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  • Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.
  • Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.
  • Δαπάνες δασοκτονίας για το έτος 2014.
Τελικώς, η ΝΔ αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Από την συζήτηση απουσιάζουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που αποχώρησαν αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, καθώς επέμειναν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της εμπλοκής του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με εργαζομένους με την προηγούμενη δικηγορική του ιδιότητα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
~
***  Ο Δημήτρης Βίτσας πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια
Εναρκτήρια συνεδρίασηΟ Δημήτρης Βίτσας πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια 
Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Δ. Βίτσας
-    Με την εκλογή του προεδρείου ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδηγήσαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων.
Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Δημήτρης Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), αντιπρόεδρος η Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ) και γραμματέας  ο Νεκτάριος Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ εισηγητές από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη και Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη.
Η Επιτροπή απαρτίζεται από τους βουλευτές: Δ. Βίτσα, Νίνα Κασιμάτη, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Κ . Λαπαβίτσα, Νεκτ. Σαντορινιό, Αντ. Συρίγο και Γ. Ψυχογιό από τον ΣΥΡΙΖΑ,  Χ. Αθανασίου, Σ. Αναστασιάδη, Μ .Βορίδη, Χρ. Σταϊκούρα από τη Νέα Δημοκρατία, Γ. Γαλέο από τη Χρυσή Αυγή, Γ. Αμυρά από το Ποτάμι, Ν. Καραθανασόπουλο από το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Δ.Καμμένο από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Α. Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής προσδιορίστηκε για την Πέμπτη 14 Μαΐου.   Newsroom ΔΟΛ    
~
***  Κι όμως η μετατροπή του πλαστικού σε πετρέλαιο είναι μια πολύ εύκολη και φτηνή οικιακή λύση...άκρως πολύτιμη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης...και που εφαρμόζεται σε μάλλον μεγάλο βαθμό εκεί "έξω απ' την Ελλάδα"...
Μετατροπή πλαστικού σε πετρέλαιο στη Γάζα - Παλαιστίνη γράφει -    επιμέλεια: Γιώργος Ανεστόπουλος

 Το 2008 εκτός από την κρίση της Leeman' s Brothers συνέβη κάτι ακόμη.
Εξερράγη και μια άλλη κρίση.
Που προετοιμάζονταν αδίστακτα επί σειρά ετών.
 Η κρίση των τροφίμων.
 Σ' αυτό καίρια συνέβαλλε η εμμονή των εταιρειών ενέργειας να προσανατολισθούν προς τα βιοκαύσιμα.
Και δη, προς καλαμπόκι, βρώσιμα έλαια, σιτάρι, ρύζι κι άλλα είδη απολύτως συνδεδεμένα με την διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Όχι μόνον κατασπατάλησαν ποσότητες που θα έτρεφαν ανθρώπους πολλοί εκ των οποίων εντέλει πέθαναν από την πείνα - καθώς η "τεχνητή έλλειψή" τους προκάλεσε σοβαρές αυξήσεις στις τιμές τους...
...Αλλά δέσμευσαν και καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την καλλιέργεια ενεργειακών (μη βρώσιμων) φυτών και φυσικά πόσιμο νερό που διαφορετικά θα χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια των βρώσιμων ειδών.
Το πρώτο ερώτημα βεβαίως είναι γιατί να στραφούν σε αυτή την "ενεργειακή επιλογή" και όχι στις εναλλακτικές ήπιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αλλά γνωρίζοντας την κερδόστροφη λογική των εταιρειών, ξεχνάμε για λίγο αυτό το πρώτο "αφελές" ερώτημα και πάμε σ' ένα πιο "ρεαλιστικό".
Καλά, αφού υπάρχουν άφθονες πηγές φτηνού πετρελαίου γύρω μας, γιατί θα έπρεπε να προκαλέσουν αυτήν (και όχι μόνον) την καταστροφή στρεφόμενοι στην "ακριβή επιλογή";
Και η "φτηνή πηγή" είναι οι άφθονες πηγές πλαστικών απορριμμάτων που πνίγουν κάθε χιλιοστό αυτού του πλανήτη.
Κάνοντας μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώνεις κάποια απλά οφθαλμοφανή πράγματα.
 Όπως:
 Η πυρόλυση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιεί η βιομηχανία διϋλισης για να παράγει από το αργό πετρέλαιο καύσιμα (diesel, βενζίνη, κηροζίνη, κλπ).
Μια μέση απόδοση είναι της τάξεως του 50%.
 Ενώ η πυρόλυση του πλαστικού (που προέρχεται από το πετρέλαιο) έχει μέση αποδοτικότητα που αγγίζει το 100%!
Παρατηρούμε επίσης πως στο you tube υπάρχει υπερπληθώρα από βίντεο που περιγράφουν μια εύκολη, βατή διαδικασία παραγωγής που σε όλον σχεδόν τον κόσμο γίνεται σε οικιακό επίπεδο και μάλιστα σε εκτεταμένο βαθμό.
Αντιθέτως, στο google διαπιστώνεις πως τα δημοσιεύματα - τόσο τα ελληνικά, όσο και κυρίως τα αγγλόφωνα - σταματούν στην περίοδο 2009 - 2011. 
Με εξαίρεση κάποια ελάχιστα το 2014.
Λες και "κάτι ανέκοψε" όχι μόνον την "επιχειρηματική εξέλιξη" αυτού του ελπιδοφόρου τομέα παραγωγής φτηνού καυσίμου (diesel) όσο και την ίδια την "επικοινωνιακή διάδοση" αυτής της "επιλογής" μέσω διαδικτύου.
Τη στιγμή που η απλή καύση των απορριμμάτων (μαζί και των πλαστικών) παράγει 3kgr Co2 για κάθε 1kgr πλαστικού ενώ η μετατροπή του σε diesel μέσω της πυρόλυσης έχει μηδενική παραγωγή co2.
 Το μόνο που μπορεί να σκεφτεί κανείς γι' αυτό είναι το εξής:
 Εάν αυτή η μέθοδος παραγωγής καυσίμου (πετρέλαιο κίνησης - θέρμανσης αλλά με περαιτέρω επεξεργασία ακόμη και βενζίνη και μάλιστα πιο οικονομικά απ' ότι με την επεξεργασία του αργού) διαδίδονταν, τότε η τιμή του αργού πετρελαίου θα έπεφτε.
Και δεν θα έπεφτε "ελεγχόμενα" και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν οι "υπεύθυνοι" όπως πχ πρόσφατα (2014, με σκοπό να πληγεί η Ρωσία και οι συν αυτή) αλλά ανεξέλεγκτα. 

Κι αυτό θα σήμαινε:
 Πρώτον, σοβαρό πλήγμα στα έσοδα των πετρελαιάδων γενικώς και   δεύτερον, θα ήταν ασύμφορη πλέον η εκμετάλλευση όλων των εναπομεινάντων παγκοσμίως κοιτασμάτων πετρελαίων (πχ Μεσογείου, μαζί και όλων γενικώς των ιδιαιτέρως "ακριβών" σχιστολιθικών κοιτασμάτων στα οποία τόσο βάρος έχουν ρίξει οι ΗΠΑ στοχεύοντας στην ενεργειακή τους αυτονόμηση).
 Εάν αυτή η μέθοδος εφαρμόζονταν γενικευμένα θα εξαφανίζονταν σε μεγάλο βαθμό τα απορρίμματα. Και θα λύνονταν, εξίσου σε μεγάλο βαθμό, το ενεργειακό πρόβλημα...
 Δεν θα συζητούσαμε ούτε για ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης μέσα στην κρίση, ούτε για ακριβή βενζίνη.
Ποιός όμως από τους καρχαρίες της διεθνούς ενεργειακής ελίτ των ενεργειακών υπερκερδών θα ήθελε κάτι τέτοιο;
 Ούτε καν οι εγχώριες εργοστασιακές ελιτ...Κακές γλώσσες λένε πως, χρόνια τώρα, κάποιες μονάδες καίνε, αντί πετρελαίου, λάστιχα αυτοκινήτων ακόμη και άλλα πλαστικά...άκρως ρυπαντικά βέβαια αλλά...τζάμπα πράμα...πως θα ήταν δυνατόν να επιτρέψουν στους κοψομέσηδες πολιτικούς την ανακοπή μιας τέτοιας χρυσοφόρας κατάστασης;
Φυσικά, υπάρχουν πάντα και οι "έξυπνοι" της υπόθεσης.

Μαντέψτε τα τελευταία δέκα χρόνια ποιά είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στον βρωμερό κόσμο των "ελληνικών σκουπιδιών".
Είναι αυτή που τα εκμεταλλεύεται "ενεργειακά" πάνω στη χωματερή της Φυλής.
Μεταξύ άλλων τα χρησιμοποιεί και με τον παραπάνω τρόπο "πυρολυτικής μετατροπής τους σε καύσιμη ύλη".
(Εδώ σάρωσε τα πάντα από τεχνικά δημόσια έργα σ' αυτόν τον τόπο, η ενεργειακή εκμετάλλευση του χρυσωρυχείου των σκουπιδιών θα τους ξέφευγε;)
Είναι ν' αναρωτιέσαι βεβαίως, πόσα ΕΣΠΑ και επιδοτήσεις να έχουν περάσει "διακριτικά από τέτοια κανάλια" που λίγοι κατόρθωσαν να τα εκμεταλλευθούν δεόντως αυτές τις δεκαετίες που λίγους (έξυπνους) έφτιαξαν και πολλούς έθαψαν...

(Τσιρωνολαφαζάνηδες ακούνε ή σφυράνε κλέφτικα όταν είναι να κοντραριστούνε με τους πετρελαιάδες και τους ντόπιους μεγαλοεργολάβους; Άσε, ξέρω, μάθαμε πια...έξω απ' το χορό πολλά τραγούδια λένε...)
 Πιο κάτω παρατίθενται κάποια λίγα κείμενα που βρέθηκαν στο διαδίκτυο περί του θέματος και στο τέλος μερικά σχετικά βίντεο:
 ...................................
 Mετατροπή του πλαστικού σε πετρέλαιο;;;
 Το πλαστικό είναι ένα υλικό το οποίο χρησιμοποιούμε καθημερινά όλοι και κατά κόρον. Όπως γνωρίζουμε η πρώτη ύλη του πλαστικού είναι το πετρέλαιο. Συν τοις άλλοις, αποτελεί ένα υλικό το οποίο δύσκολα ανακυκλώνεται, ενώ η διαδικασία ανακύκλωσης είναι πολύ δύσκολη. Η μεγάλη δυσκολία ανακύκλωσης του πλαστικού, οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλά είδη πλαστικών, τα οποία θα πρέπει να διαχωριστούν.
 Θα μπορούσαμε λοιπόν να βρούμε ένα τρόπο αντί να μετασχηματίζουμε το πετρέλαιο σε πλαστικό, να μετατρέπουμε το πλαστικό σε πετρέλαιο;
 Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Όλο και περισσότερα είναι τα ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν όχι μόνο στην ανακύκλωση του πλαστικού,αλλά και στην ταυτόχρονη δημιουργία πετρελαίου. Γενικά η ανακύκλωση του, οδηγεί σε εξοικονόμηση μη ανανεώσιμων ορυκτών καυσίμων και ενέργειας, σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 70%,καθώς και την ελάττωση των εκπομπών του CO2,των οξειδίων του αζώτου,καθώς και του διοξειδίου του θείου κατά 2,5 φορές.
 Blest Corporation: Η ιαπωνική εταιρία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Ιαπωνία με την ανακύκλωση των πλαστικών, μετατρέπει πλαστικά απόβλητα σε πετρέλαιο σε λίγα μόλις λεπτά, με τη βοήθεια μιας απλής μεθόδου ελέγχου της θερμότητας. Η ανακύκλωση πραγματοποιείται μέσω της φορητής μηχανής Blest. Εφευρέτης της είναι ο ιάπωνας Ito,o οποίος ισχυρίζεται πως έχει βρει την ασφαλέστερη, την καθαρότερη καθώς και την πιο εύχρηστη φορητή μηχανή. Η καινοτομία στη μηχανή αυτή έγκειται στο γεγονός ότι λόγω της θερμότηας, το πλαστικό από τη στερεά του μορφή, μετατρέπεται σε αέριο χωρίς να δημιουργεί απόβλητα. Έπειτα το αέριο μεταφέρεται σε ένα δοχείο με νερό, όπου και υγροποιείται. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το υγρό που προκύπτει από το παραπάνω δοχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα ως καύσιμο. Με τη διαδικασία αυτή αποφεύγονται οι εκπομπές CO2 από την παραγωγή και την καύση των πλαστικών αποβλήτων. Να σημειώσουμε πως με τη μηχανή Blest μπορούμε να μετατρέψουμε ένα λίτρο πλαστικού σε ένα λίτρο βενζίνης.
 Global Resourse Corporation : H αμερικανική αυτή εταιρία βρήκε τρόπο να ανακυκλώνει τα πλαστικά, αλλά και τα ελαστικά των αυτοκινήτων, με τρόπο ώστε να παράγει ξανά από τη διαδικασία, πετρέλαιο και εύφλεκτο αέριο. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί μικροκύματα από ένα μηχάνημα το οποίο εκπέμπει μικροκύματα σε 1200 διαφορετικές συχνότητες, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τους υδρογονάνθρακες, που είναι κατασκευασμένα τα πλαστικά, απελευθερώνοντάς τους από το αρχικό υλικό,παράγοντας πετρέλαιο και αέριο. Τα υπολλείματα από τη διαδικασία αυτή είναι λίγα και το νερό που πιθανόν να υπάρχει στη δομή του υλικού εξατμίζεται κατά τη διαδικασία. Η παραπάνω διεργασία πραγματοποιείται μέσω της μηχανής Hawk-10.Συγκρίνοντάς την με τη μηχανή Βlest, η Hawk-10 μπορεί να πάράξει 4,5 κιλά πετρέλαιο ντίζελ1,5 κυβικό μέτρο αέριο,1 κιλό ατσάλι και 3,5 κιλά άνθρακα από 9 κιλά ελαστικών.
 Οι δύο παραπάνω μηχανές αποτελούν σίγουρα μια καινοτομία στην ανακύκλωση του πλαστικού. Μένει να δούμε αν οι μηχανές αυτές βρούν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, το όφελος θα είναι πολλαπλό. Όχι μόνο θα ανακυκλώνουμε εύκολα το πλαστικό, αλλά ταυτόχρονα θα παράγουμε ένα πολύτιμο υλικό στις μέρες μας, αντικείμενο διαμάχης, τον επονομαζόμενο μαύρο χρυσό.
 Eδώ είναι ένα βίντεο που δείχνει τη μετατροπή: http://hkoinoniamas.blogspot.gr/ ,
Eδώ είναι ένα βίντεο που δείχνει τη μετατροπή:
video
http://hkoinoniamas.blogspot.gr/
 ............................................................... 
Μετατρέψτε το πλαστικο σε πετρελαιο
  Το συγκεκριμενο μηχανημα (δείτε βίντεο) Εχει 4KW / hour η κατανάλωση για ενα μεγαλούτσικο μηχανισμο της τάξης των 2.5 τονων (βαρους ) και η παραγωγή είναι 5 λιτρα την ωρα. 
video 



 

video

Το θεμα είναι αν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μονοι μας ενα μικρότερο μηχανημα που ντα παίρνει ενέργεια απο τον ηλιο και να ανακυκλώναμε και τα πλαστικά Σε πρώτη φάση το πλαστικό θερμαίνεται και μετατρέπεται σε αέριο.
Στη συνέχεια ακολουθείται η διαδικασία της υγροποίησης του αερίου και ο καθαρισμός του από τις περιττές ουσίες. Αυτή η τεχνολογία ονομάζεται πυρόλυση και αναπτύσσεται πάνω από μια ντουζίνα επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και στο κόσμο, μερικές από τις οποίες παράγουν συνθετικό αργού πετρελαίου για τα αυτοκίνητο.
Έτσι τα πλαστικά σκουπίδια θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το εισαγόμενο πετρέλαιο ως πηγή φθηνού, βιώσιμου καυσίμου για το μέλλον.".........." τεμαχισμένους σε μικρά κομμάτια, και στη συνέχεια τροφοδοτούνται σε ένα τεράστιο καμίνι.
Αλλά σε αντίθεση με τους περισσότερους φούρνους, αυτοί οι υψηλής θερμοκρασίας καυστήρες τροφοδοτούνται από άζωτο αντί οξυγόνου.
Η διαδικασία μετατρέπει τα πλαστικά σε αέριο και στη συνέχεια, συμπυκνώνονται σε ένα υγρό, το οποίο στη συνέχεια φιλτράρεται και καθαρίζεται από ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των μελανιών και των οξέων."
Το νερο που βαζει δεν ενώνεται με το πετρελαιο απλα το χρησιμοποιεί για την υγροποίηση του αεριου
 
http://ftiaksto.blogspot.gr/

 .......................................................................
 Περί "Πυρόλυσης" από σχετικό περί του θέματος forum....
 ...Πυρόλυση πάντως, είναι γνωστή τεχνική από την αρχή της χρήσης του πετρελαίου ως καύσιμου.
 Η λογική είναι απλή. Ζεσταίνεις απουσία οξυγόνου μια οργανική ουσία π.χ. πλαστικά ή υδρογονάνθρακα, και από κάποια θερμοκρασία και πάνω, τα μόρια ''σπανε'' σε μικρότερα. Αν προσθέσεις και υδρογόνο, αυτό συμπληρώνει τα ''σπασίματα'' στους δεσμούς του άνθρακα, οπότε φτιάχνεις μικρότερα οργανικά μόρια από μεγαλύτερα.
 Με τον τρόπο αυτό παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της βενζίνης που καίμε στα οχήματα εδώ και πολλές δεκαετίες, πυρολύοντας βαρύτερα μόρια του πετρελαίου.
 Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε από σκουπίδια να φτιάχνουμε καύσιμα ή άλλες ουσίες με διάφορες χρησιμότητες.
 Επίσης η μέθοδος έχει το καλό ότι γίνεται σε κλειστά καζάνια, και τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό, από το ίδιο το υλικό που παράγεται, οπότε δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον. Σε αντίθεση με την καύση για παράδειγμα των σκουπιδιών που γίνεται αναγκαστικά σε ανοικτό περιβάλλον, και παράγει εκτός των διοξειδίων και πολύ τοξικές ουσίες.
 http://www.vfrh.net/
 ......................................................
 Πλαστικά απορρίμματα μετατρέπονται σε αργό πετρέλαιο!
 Σε λίγα χρόνια ίσως οι πετρελαϊκές εταιρείες επιδοθούν στην αποκομιδή σκουπιδιών. Η εταιρεία Agilyx, μια νέα επιχείρηση με έδρα την Πολιτεία του Όρεγκον, υποστηρίζει ότι ανέπτυξε ένα σύστημα που μετατρέπει τα πλαστικά απορρίμματα σε αργό πετρέλαιο.
 Η πρωτότυπη έκδοση αναπτύσσεται τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ η εταιρεία ευελπιστεί ότι θα χρειαστούν ακόμα εννέα για την εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας.
 Το σύστημα κόστους 5 εκατ. δολαρίων -πρόκειται για ένα σύμπλεγμα σωληνώσεων και δεξαμενών- κυριολεκτικά μαγειρεύει το πλαστικό μέσα σε αέριο και κατόπιν συμπυκνώνει τον ατμό σε μια “σούπα” υδρογονανθράκων μακράς αλυσίδας, οι οποίοι μπορούν εν συνεχεία να μετατραπούν σε πετρέλαιο κίνησης, καύσιμο αεροσκαφών ή άλλες ουσίες.
 Μια μονάδα έχει την παραγωγική δυνατότητα να μετατρέψει 18 τόνους πλαστικού σε 130 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, ενώ αναπτύσσονται ακόμα μεγαλύτερες όπως δηλώνει στους NYTimes ο Μπομπ Σβαρτς, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας.
 Ωφελημένες από αυτή την τεχνολογία θα είναι τόσο οι εταιρείες διύλισης όσο και οι εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την παραγωγική αλυσίδα με την πρώτη ύλη: πλαστικά απορρίμματα.
 Επενδυτές και μεγάλες εταιρείες στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τεχνολογίες ανακύκλωσης και “ανάκτησης” πόρων προκειμένου όχι μόνο για να εκμεταλλευτούν επικερδώς τις τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων των κοινωνιών της κατανάλωσης αλλά και για να μη επωμιστούν τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών.
 http://www.econews.gr
 ..............................................................

Videos:

 1) Η διαδικασία μετατροπής πλαστικού σε πετρέλαιο στην πιο απλή της μορφή.
 Ένας τενεκές με πλαστικά πάνω στην ψησταριά, μια απορροή (βαλβίδα και σωλήνας) απόσταξης που καταλήγει σε ένα μπουκάλι νερό όπου υγροποιείται.


video

Και μερικές ακόμη παραλλαγές...
2) 

video


3)

video

4)

video

5)

video
 ~


***
***  Η Μέρκελ δίνει στον Τσίπρα 50 δις ευρώ για να διώξει το ΔΝΤ;
merkel tsipras1
- Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δίνει στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα το ποσό των 50 δις ευρώ με επιτόκιο 0,5%, με προϋπόθεση να διώξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (που επέβαλλε στην Ελλάδα ο ΓΑΠ) και να αποπληρώσει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Από την άλλη η κ. Λαγκάρντ προτείνει κούρεμα του χρέους (ώστε να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι) και οι Αμερικανοί βάζουν εκβιαστικά διλήμματα στον πρωθυπουργό.
Εάν ο Τσίπρας συμφωνήσει με την Μέρκελ θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έδιωξε το ΔΝΤ από την Ελλάδα-όπως ο Ερντογάν από την Τουρκία-αλλά θα δυσαρεστήσει τους Αμερικανούς οι οποίοι μέσω του ΓΑΠ έβαλαν το ΔΝΤ στην Ευρώπη ώστε να πατήσουν πόδι οι ίδιοι.
Οι Αμερικανοί με το ΔΝΤ πάτησαν πόδι στην γερμανική Ευρώπη και στην γερμανική Ελλάδα.
Ο Τσίπρας άντεξε στην πίεση του ΓΑΠ και των Αμερικανών και έβαλε στο περιθώριο και τον δημοφιλή Βαρουφάκη ο οποίος θεωρείται άνθρωπος των ΗΠΑ, από τους Γερμανούς.
~
*** Forbes: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ακόμη στις ίδιες κόκκινες γραμμές εδώ και τρεις μήνες
 forbes


- Ο αρθρογράφος του Forbes, Tim Worstall, γράφει για τις "κόκκινες" γραμμές που εδώ και καιρό η ελληνική κυβέρνηση με πείσμα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.
 «Ελπίζαμε όλοι ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο θα παρήγαγαν κάποια πρόοδο στο ελληνικό αδιέξοδο, αλλά αν πιστέψουμε όλα τα τελευταία δημοσιεύματα, τίποτα δεν συνέβη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ακόμη στις ίδιες κόκκινες γραμμές και τις οποίες δεν θέλει να υπερβεί, όπως αναφέρει εδώ και τρεις μήνες. Και αυτές είναι οι ίδιες κόκκινες γραμμές που οι δανειστές ζητούν να ξεπεραστούν. Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά επιμένουν ότι το κράτος πρόνοιας πρέπει να γίνει πιο γενναιόδωρο, κάτι που οι δανειστές απορρίπτουν εντελώς», αναφέρει το άρθρο.
 Οι κόκκινες γραμμές
Τη στιγμή που οι δανειστές ζητούν αναστροφή της πορείας, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι. Πάντως, κόκκινες γραμμές υπάρχουν και στις δύο πλευρές. Και το αποτέλεσμα, σύμφωνα με το άρθρο, είναι ό,τι συμβαίνει σε κάποια διαπραγμάτευση.
«Σε μια διαπραγμάτευση, έχεις, τουλάχιστον, την επίγνωση σε ποια πράγματα ο απέναντι θα επιμείνει και σε ποια θα υποχωρήσει. Η τέχνη είναι να καταστήσεις σαφές πως θα πράξεις το ίδιο. Έτσι ώστε να μπορέσεις να βεβαιωθείς ότι προσφέρεις πράγματι αυτό που επιμένουν να έχει η άλλη πλευρά, αλλά και να χρησιμοποιείς την εν λόγω υποχώρηση για να αποκτήσεις ό,τι η άλλη πλευρά δεν έχει πρόβλημα να εγκαταλείψει. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνεις είναι να ορθώνεις τις κόκκινες γραμμές σου απέναντι στις κόκκινες γραμμές του άλλου. Αυτό αναμένεται να συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν αμφότερες οι πλευρές εμμείνουν σε αυτό το σημείο, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».
~
***  ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ: Μάνα έδωσε για εννέα ημέρες την 12χρονη κόρη της σε Πακιστανό έναντι αμοιβής;
korh- Πληροφορίες λένε ότι μάνα έδωσε για εννέα ημέρες την 12χρονη κόρη της σε Πακιστανό έναντι αμοιβής.
 Σύμφωνα με τις πληροφορίες η 12χρονη πέρασε εννέα μέρες στα χέρια ενός Πακιστανού, ο οποίος την είχε στο σπίτι του και προχωρούσε σε ασελγείς πράξεις μαζί της. Την Δευτέρα το μεσημέρι, συνελήφθη ο Πακιστανός για αποπλάνηση ανηλίκου, καθώς όμως και η μητέρα της 12χρονης η οποία όπως αποκαλύφθηκε είχε «δώσει» την κόρη της στο Πακιστανό, έναντι αμοιβής, προκειμένου εκείνος να κάνει ότι θέλει με το 12χρονο κορίτσι.
Η μητέρα συνελήφθη για μαστροπεία και συνεργεία σε αποπλάνηση ανηλίκου και θα οδηγηθεί στις φυλακές. Λίγες ημέρες πριν εμφανιστεί το άτυχο κορίτσι, το οποίο ομολόγησε ότι προέβη σε ερωτικές πράξεις με τον Πακιστανό τουλάχιστον πέντε φορές μέσα στις εννέα μέρες, η μητέρα είχε τηλεφωνήσει στον ίδιο και του ζητούσε να της στείλει χρήματα για να του επιτρέψει να κρατήσει την κόρη του περισσότερο χρονικό διάστημα. Φαίνεται ωστόσο πως οι δύο ενήλικοι εγκληματίες, δεν τα βρήκαν στο οικονομικό κομμάτι, με αποτέλεσμα η μητέρα να δηλώσει την εξαφάνισή της κόρης της. Σκοπός της ήταν προφανώς να τρομοκρατήσει τον Πακιστανό και να της δώσει τα χρήματα για να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το ανήλικο κορμάκι της κόρης της.
Μάλιστα σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο Πακιστανός, ο οποίος ήταν παράνομα στην χώρα, είχε καταφέρει μέσω της μητέρας της 12χρονης να βγάλει πλαστά χαρτιά έναντι 750 ευρώ αμοιβής, στα οποία δήλωνε ότι ήταν υπήκοος Ρουμανίας και ζούσε νόμιμα στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της παράνομης δραστηριότητας και επαφής που είχανε, γνώρισε και την 12χρονη την οποία και ζήτησε από την μητέρα, με σκοπό να την πάρει στο σπίτι του. Εκείνη δέχτηκε και λίγες ημέρες μετά δήλωσε την εξαφάνισή της η οποία έγινε αμέσως γνωστή μέσα από το Χαμόγελο του Παιδιού.
~
***  Αποκάλυψη ΣΟΚ: Τι ετοίμαζαν οι 6 τζιχαντιστές που έπιασε η ΕΥΠ στο Φαληράκι;
tzixanti~  Σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή 3 Μαΐου στην περιοχή Φαληράκι συνελήφθησαν 6 άτομα που ήταν τζιχαντιστές.
Η ΕΥΠ μετά από πληροφορίες Συρίων και Λιβανέζων μεταναστών που είχαν καταγγείλει ότι προπαγάνδιζαν το Ισλάμ, την Σαρία και το Τζιχάντ και ωθούσαν τους Μουσουλμάνους της περιοχής σε πράξεις και ενέργειες εναντίον των κατοίκων παρακολουθούσε τους υπόπτους.
Το εφιαλτικό είναι, ότι με το που έφτασαν στην Ελλάδα, ξυρίστηκαν και φόρεσαν Ευρωπαϊκά ρούχα, παρά το ότι το Κοράνι το απαγορεύει!
~
*** Δείτε την περαίωση για τα μυστικά εισοδήματα του εξωτερικού

xrhmata
  - Η κυβέρνηση σκοπεύει να συμπεριλάβει στο λεγόμενο πολυνομοσχέδιο τη νομοθετική διάταξη που θα προσφέρει άφεση φορολογικών αμαρτιών σε όσους δεχτούν να επαναφέρουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες πληρώνοντας φόρο της τάξεως του 10-15% ως αντάλλαγμα για την αμνηστία.
Πιο συγκεκριμένα, για τους καταθέτες που μετέφεραν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, θα δοθεί ένας μήνας περιθώριο ώστε να μεταφέρουν και πάλι τα λεφτά τους σε ελληνικές τράπεζες και να πληρώσουν τον φόρο. Ως αντάλλαγμα για την κίνηση αυτή, δεν θα διατάσσεται έλεγχος για την έλευση των χρημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση που έχει ετοιμαστεί, αφήνει στον καταθέτη το δικαίωμα να επιλέξει αν θα επαναπατρίσει τα χρήματά του στις ελληνικές τράπεζες ή όχι, με τη διαφορά πως όσοι αποφασίσουν να κρατήσουν τα λεφτά τους εκτός Ελλάδας, θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα, με τη διαφορά να ανέρχεται τουλάχιστον στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Δηλαδή το δικαίωμα της απόφασης θα έχει το τίμημα που της αναλογεί.
Τέλος, η εισαγωγή των κεφαλαίων, θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τράπεζας ή άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, εγκατεστημένου στην Ελλάδα με «δήλωση-εξουσιοδότηση» του φυσικού ή νομικού προσώπου, ενώ θα δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς η διάταξη θα εξασφαλίζει καθεστώς «ανωνυμίας» καθώς θα αναφέρεται ότι οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα υποχρεούνται να τηρούν το τραπεζικό και το φορολογικό απόρρητο για τα πρόσωπα που κάνουν χρήση των διατάξεων ή ακόμη και αυτούς που ζητούν πληροφορίες για την εφαρμογή του.


*
~   ΥΓΕΙΑ   ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ  : Ενδιαφέροντα Ιατρικά Θέματα :
***  Γερμανική φαρμακευτική σταματάει να προμηθεύει νοσοκομειακά φάρμακα στο ΕΣΥ
newego LARGE t 420 54278109 type12713-  Επικαλούμενη την αβεβαιότητα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, η φαρμακευτική εταιρία Fresenius Kabi Hellas, θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής, σταματάει την προμήθεια των δημόσιων νοσοκομείων με συγκεκριμένες κατηγορίες σκευασμάτων. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως θα συνεχίσει να προμηθεύει τα δημόσια νοσοκομεία με τα πρωτότυπα σκευάσματα που διαθέτει στον τομέα της κλινικής διατροφής, αλλά διακόπτει την προμήθεια 6 κατηγοριών ορών για νοσοκομειακή χρήση. Βέβαια σημειώνει πως αυτή η απόφαση βρίσκεται «υπό συνεχή αναθεώρηση».
~
***  Η συμβολή του ήπατος στην υγεία και πώς να το διατηρήσετε
 liverimp- Το ήπαρ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη υγεία μας. Ουσιαστικά αποτοξινώνει και καθαρίζει το σώμα με το συνεχές φιλτράρισμα του αίματος και έτσι αποβάλλει τις τοξίνες που εισέρχονται μέσα μας. Όταν όμως το συκώτι υπολειτουργεί τότε το πρόβλημα για την υγεία μας είναι πολύ μεγάλο. Οι τροφές που βοηθάνε στη σωστή λειτουργία του ήπαρ είναι το Σκόρδο, γκρέιπφρουτ, πράσινο τσάι, και τα πράσινα λαχανικά. O Δρ Karl Maret αναφέρει "Οι χιλιάδες των συστημάτων ενζύμων που είναι υπεύθυνα για σχεδόν κάθε δραστηριότητα του σώματος κατασκευάζονται στο ήπαρ.
Η εύρυθμη λειτουργία των ματιών, της καρδιάς, του εγκεφάλου, των γονάτων, των αρθρώσεων και των νεφρών, εξαρτώνται όλα από την καλή δραστηριότητα του ήπατος.
Αν το ήπαρ αδυνατεί να κατασκευάσει έστω και μία από τις χιλιάδες των συστημάτων ενζύμων που απαιτεί το σώμα, υπάρχει μια ανεπάρκεια στη συνολική λειτουργία του σώματος και μεγαλύτερο μεταβολικό στρες για το άτομο".-
~
***  
Σοβαρή κατάσταση
Το άσθμα είναι μια σοβαρή και αυξανόμενα συχνή νόσος.   Συνολικά εκτιμάται ότι το 7,2% του παγκόσμιου πληθυσμού , 6% των ενηλίκων και 10% των παιδιών, έχει άσθμα. Ακόμα και στην Ελλάδα, που είναι χώρα με μικρότερα ποσοστά άσθματος, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 500.000 άτομα πάσχουν από τη νόσο.
Υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι με άσθμα στις ΗΠΑ, και το 1990 η ασθένεια αυτή κόστισε 6.000.000.000 δολάρια.
Προσοχή στους νέους
Το άσθμα θεωρείται νόσος των νέων. Η αναλογία είναι υψηλότερη στις ηλικίες κάτω των 18 ετών και μειώνεται όσο προχωρούν τα χρόνια. Επιπλέον, υψηλά ποσοστά αύξησης της νόσου παρατηρούνται σε παιδιά προ-σχολικής ηλικίας.
Στις παιδικές ηλικίες, περισσότερα αγόρια έχουν άσθμα παρά κορίτσια. Στους ενηλίκους, και ιδιαίτερα μεταξύ 45-74 ετών, το άσθμα είναι πιο συχνό στις γυναίκες.
Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες
Ο επιπολασμός της νόσου επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως χαμηλότερα οικονομικά εισοδήματα, και περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αεροαλλεργιογόνων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η οικονομική κρίση έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση. Ο William Osler, που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, είχε πει πως "ο ασθματικοί δεν πεθαίνουν, απλώς λαχανιάζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα»
Είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αποτελεσματικά;
Η νέα έρευνα σχετικά με την ομοιοπαθητική θεραπεία του άσθματος που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό The Lancet  δείχνει ότι η ανακούφιση είναι προ των πυλών για τους πάσχοντες από άσθμα.
Έρευνα που διενεργήθηκε από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ιατρική σχολή της Ευρώπης, δείχνει ότι οι ασθενείς με άσθμα που έλαβαν μέρος σε ένα πείραμα  εξαιρετικά μικρών δόσεων ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ένιωσαν  σημαντική ανακούφιση μέσα στην πρώτη, κιόλας, εβδομάδα της θεραπείας.
Πάνω από το 80% των ασθενών που τους δόθηκε  ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο το αλλεργικό άσθμα βελτιώθηκε. Το αποτέλεσμα του πειράματος αξιολογήθηκε  τόσο από ομοιοπαθητικούς όσο και από αλλοπαθητικούς ιατρούς οι οποία έσπευσαν να επισημάνουν την σημαντική ενίσχυση του ατόμου με άσθμα μέσω της εξατομικευμένης θεραπείας με ομοιοπαθητικά φάρμακα.
Αλλεργιογόνα χωρίς δόντια
Σε ένα ακόμη πείραμα οι ερευνητές χρησιμοποιώντας κλασσικά αλλεργικά τεστ προσδιόρισαν σε ποιες ακριβώς  ουσίες οι ασθματικοί ασθενείς ήταν περισσότερο ευαίσθητοι.
Στη συνέχεια έδωσαν τη ουσία αυτή δηλαδή τα αλλεργιογόνα, υπό μορφή ομοιοπαθητικού φαρμάκου.
Τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν θεαματικά και η βελτίωση των ασθενών ήταν ολοένα και πιο εμφανή.  Μαζί με την συγκεκριμένη  μελέτη για το άσθμα, οι συγγραφείς έκαναν και μια μετα-ανάλυση, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα από τρεις μελέτες οι οποίες ανήλθαν σε 202 άτομα. Οι ερευνητές βρήκαν ένα παρόμοιο μοτίβο και στις τρεις μελέτες. Η βελτίωση αρχίζει μέσα στην πρώτη εβδομάδα και συνεχίζει μέχρι το τέλος του πειράματος και τέσσερις εβδομάδες αργότερα.
Η ιστορία λέει πολλά
Ένας Βρετανός ομοιοπαθητικός  ο Ο.Η. Blackely  παρατήρησε πρώτος ότι το εποχικό φτάρνισμα και ρινική καταρροή ήταν το αποτέλεσμα της έκθεσης σε γύρη. Ακόμη  ένας Αμερικανός ομοιοπαθητικός, Δρ Γκραντ Λ Selfridge, ήταν ένας από τους τρεις γιατρούς που  ξεκινήσει μία οργάνωση η οποία είναι και σήμερα γνωστή και διάσημη, δηλαδή η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας.
Αναγνωρισμένη και δημοφιλής
Περίπου το 40% των Γάλλων ιατρών και το 20% των Γερμανών γιατροί συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά φάρμακα. Πάνω από το 40% των Βρετανών γιατρών παραπέμπουν τους ασθενείς στους ομοιοπαθητικούς, και σχεδόν το 50% των Ολλανδών γιατρών θεωρούν αυτά τα φυσικά φάρμακα τα πιο αποτελεσματικά. 
Η ομοιοπαθητική έχει θεωρηθεί αποδεδειγμένη ιατρική θεραπεία.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα : "Η ποσότητα των θετικών αποδεικτικών στοιχείων των ομοιοπαθητικών ήρθε ως έκπληξη για εμάς. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα ανασκόπηση θα μπορούσε πιθανότατα να είναι επαρκής για να εδραιώσουν την ομοιοπαθητική ως τακτική θεραπεία ενάντια στις ενδείξεις του άσθματος."  e-go.gr  
~
***
Με το πέρασμα του χρόνου δεν έρχονται μόνο οι ρυτίδες και τα γκρίζα μαλλιά στη ζωή μας, αλλά και μια σειρά από άλλες αλλαγές, στις οποίες πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να προσαρμοζόμαστε.
Όπως για παράδειγμα… η σχέση μας με τη ζυγαριά μας.
Όσο μεγαλώνει κανείς, διαπιστώνει ότι χάνει πιο δύσκολα τα περιττά κιλά.
Μια νέα έρευνα, που μας έρχεται από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε (και ποιες να προτιμούμε) αν θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός μεγάλου «σωσίβιου» στην περιοχή της κοιλιάς μας.
Οι γυναίκες και οι άντρες που καταναλώνουν γιαούρτι, θαλασσινά, άπαχο κοτόπουλο και ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος με το πέρασμα του χρόνου, υποστηρίζουν οι αμερικανοί ερευνητές.
Όσοι όμως τρώνε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας και υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, πατάτες και γλυκά) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να δουν τους δείκτες της ζυγαριάς τους να… ανεβαίνουν.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όπως σημειώνει δημοσίευμα της Daily Mail, το να τρώει κανείς γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τυριών με πλήρη λιπαρά και του πλήρους γάλακτος αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, δε φάνηκε να επηρεάζει την πρόσληψη βάρους.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστόνη, ο συνδυασμός των τροφίμων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Το κόκκινο κρέας σε συνδυασμό με υδατάνθρακες αυξάνει τις πιθανότητες πρόσληψης βάρους, ενώ αντίθετα όταν συνδυάζεται με λαχανικά ο κίνδυνος αυτός μετριάζεται.
Οι άνθρωποι βάζουν κιλά όσο μεγαλώνουν, επειδή επιβραδύνεται ο μεταβολισμός τους, καθώς οι αλλαγές στο σώμα τους σημαίνουν ότι οι μύες μετατρέπονται σε… λίπος, σημειώνει το δημοσίευμα.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν μετά την ηλικία των 45 ετών να καταναλώνει κανείς 200 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.
 
~
*** 
Η υπνική παράλυση είναι ίσως η πιο γνωστή μορφή διαταραχής του ύπνου, μετά την υπνοβασία. Ωστόσο έχουν καταγραφεί αρκετά ακόμη περιστατικά και ορισμένα από αυτά, έχουν πολύ ανησυχητικές επιπτώσεις στον οργανισμό...
Από την συχνά επικίνδυνη αϋπνία μέχρι τον «ατέλειωτο» ύπνο, αυτές είναι οι πιο παράξενες και τρομακτικές διαταραχές του ύπνου που έχουν καταγραφεί.
1. Εκρηξη
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή, συνήθως ξυπνάνε μετά από μία με δύο ώρες ύπνου, από έναν εκκωφαντικό ήχο στο κεφάλι τους. Αλλοι το περιγράφουν ως έκρηξη ή πυροβολισμό και άλλοι ως στριγγλιά. Οι επιστήμονες ακόμη δεν είναι σίγουροι τι το προκαλεί.
2. Σύνδρομο Κλέιν – Λεβίν (KLS)
Γνωστό και ως το «σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης» είναι μία κυρίως νευρολογική διαταραχή και οι πάσχοντες κοιμούνται ασταμάτητα 15-20 ώρες την ημέρα.
3. Υπνική Παράλυση
Ο πάσχων παρόλο που έχει «ξυπνήσει», νιώθει ανίκανος να κουνήσει τα μέλη του σώματός του και νιώθει σαν κάποιος να τον πιέζει στο στήθος και να τον κρατάει ακίνητο. Εχει συνδεθεί με μύθους και δοξασίες για πνεύματα, ωστόσο έχει καθαρά νευρολογικά και ψυχολογικά αίτια.
4. Θανατηφόρα οικογενής αϋπνία
Πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια πάθηση, η οποία ωστόσο έχει θανατηφόρες συνέπειες για τον οργανισμό. Πρόκειται για μία ειδική μορφή αϋπνίας που οδηγεί σε πανικό, άγχος, παραισθήσεις, ταχεία απώλεια βάρους, απόλυτη απώλεια του ύπνου, άνοια και τελικά θάνατο. Για την ακρίβεια ο θάνατος επέρχεται περίπου 6 με 32 μήνες από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Η πάθηση επηρεάζει τον θάλαμο του εγκεφάλου προκαλώντας παραισθήσεις και αδυναμία συγκέντρωσης και συντονισμού κινήσεων. Θεωρείται επίσης σε ένα βαθμό κληρονομική, αφού τα παιδιά των ασθενών έχουν 50% πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση μεγαλώνοντας.
5. Σεξαϋπνία
Ομοίως με την υπνοβασία, ο πάσχων μπορεί να επιχειρήσει να συνευρεθεί ερωτικά στον ύπνο του, χωρίς ωστόσο να θυμάται τίποτα από αυτά το επόμενο πρωί.
6. Ασταμάτητος Υπνος
Είναι πραγματικά ο ορισμός του «κοιμάμαι όρθιος». Οι πάσχοντες από αυτή τη διαταραχή, ακόμα κι όταν είναι ξύπνιοι, νιώθουν σαν να βρίσκονται σε ένα διαρκές jet-lag. Εχουν πολύ μεγαλύτερο κιρκαδικό κύκλο από τον μέσο άνθρωπο και αυτό συχνά οφείλεται στις αλλαγές του φωτός, γι' αυτό οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτή τη διαταραχή.
7. Ναρκοληψία
Προκαλείται από αυτοάνοση καταστροφή των νευρώνων που παράγουν υποκρετίνη στον εγκέφαλο, διαταράσσοντας τον κύκλο ύπνου-ξύπνιου του οργανισμού. Ως αποτέλεσμα, οι πάσχοντες πέφτουν κυριολεκτικά ξεροί για ύπνο, απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν έχουν βγει για φαγητό ή αν οδηγάνε.
8. Υπνο-φαγητό
Άλλη μία μορφή υπνοβασίας που στέλνει τον πάσχοντα γραμμή στο ψυγείο της κουζίνας. Ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τρώνε ασταμάτητα, ενώ το επόμενο πρωί δε θυμούνται τίποτα.
9. Διαταραχή του REM
Το REM είναι η στιγμή που τα όνειρα είναι πιο έντονα, ωστόσο στην περίπτωση της συγκεκριμένης διαταραχής, ο πάσχων αντιδρά κανονικά στα ερεθίσματα των ονείρων του, παραμιλώντας ή και κάνοντας φυσικές κινήσεις.
10. Σύνδρομο απροσδόκητου νυχτερινού θανάτου
Συμβαίνει κυρίως σε νεαρούς άνδρες στην Νοτιοανατολική Ασία. Η αιτία είναι ακόμα άγνωστη, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν, ότι απλά κατά τη διάρκεια του ύπνου σταματάει η καρδιά και δεν επανέρχεται. 
~
***
Η φύση έχει προνοήσει, πολύ πριν τη φαρμακευτική, να δημιουργήσει παυσίπονα, τα οποία ευτυχώς βρίσκονται σε αφθονία και είναι...
διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στην κουζίνα σας.
Ξύδι για την καούρα
Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, λέει η γνωστή παροιμία, έτσι και το ξύδι από μηλίτη είναι η καλύτερη και φυσικότερη ίαση για την καούρα. Βάλτε ένα κουταλάκι της σούπας ξύδι μηλίτη σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το σιγά σιγά. Το ξύδι από μηλίτη περιέχει αλκαλοποιητές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τον άνθρωπο, ειδικά λόγω των οξέων που περιέχει η σύγχρονη διατροφή.
Σκόρδο για την αρθρίτιδα
Από την αρχαιότητα, το σκόρδο έπαιζε σημαντικό ρόλο στον τομέα των …παυσίπονων. Έτσι και σήμερα, ακολουθώντας την πανάρχαια τακτική, ψιλοκόψτε μία σκελίδα σκόρδο και μαζί με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ζεστάνετέ το. Απλώστε το στις αρθρώσεις που πονούν και θα αισθανθείτε μία τρομερή ανακούφιση. Επιπλέον, το σκόρδο ενδείκνυται και για τον πονόδοντο: τρεις σκελίδες σκόρδο και μία πρέζα αλάτι, χτυπημένα μαζί, είναι ιδανικά όταν τα απλώσετε στο δόντι σας που πονάει.
Μούρα για την κύστη
Έρευνες έχουν δείξει ότι μία μερίδα μούρα μπορούν να μειώσουν έως και 60% τον πόνο από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το μυστικό όπλο είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία «σκοτώνουν» τις ελεύθερες ρίζες που ερεθίζουν το βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση μούρων είναι μοναδική σπιτική θεραπεία και για το πεπτικό έλκος, τη δυσπεψία και τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
Σταφύλια για τη μέση
Μελέτη του Πανεπιστήμιου του Οχάιο έδειξε ότι εάν καταναλώνετε μία μερίδα σταφύλια καθημερινά απαλλάσσεστε από τους πόνους της πλάτης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σταφύλια περιέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, ειδικά στην περιοχή της μέσης, και αυτό με τη σειρά του ανακουφίζει από τον πόνο.
Ανανάς για τις φλεγμονές
Η βρομελίνη που βρίσκεται στον ανανά είναι εκείνη που μπορεί να σας απαλλάξει από το φούσκωμα και το βάρος που νιώθετε στο στομάχι. Επιπλέον, η κατανάλωση ανανά βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, σταματώντας τις κράμπες και τις φλεγμονές. Μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην απελευθέρωση των φλεγμονωδών ενώσεων, που συμβάλλουν στην αρθρίτιδα.
Βρόμη για τους πόνους περιόδου
Η βρόμη θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στις κράμπες τις περιόδου και ανακουφίζουν από την ενδομητρίωση. Ο λόγος είναι ότι η βρόμη είναι πλούσια σε μαγνήσιο και μία από τις καλύτερες πηγές διατροφικού ψευδαργύρου για τις γυναίκες εκείνες, που υποφέρουν από πόνους περιόδου.
Γαρύφαλλο για τον πονόδοντο
Το γαρύφαλλο (το μπαχαρικό όχι το λουλούδι) είναι ένας δοκιμασμένος σύμμαχος κατά του πονόδοντου. Εξάλλου και διάφορες οδοντόκρεμες, που κυκλοφορούν έχουν γαρύφαλλο, κάτι που τις κάνει ακόμη πιο ευεργετικές για τη στοματική υγιεινή. Μπορείτε απλά να ταμπονάρετε με λίγο λάδι από γαρύφαλλο το δόντι που σας πονάει και να ανακουφιστείτε πραγματικά.
 ~
***  
Οι πόνοι στον αυχένα ''χτυπούν''  έναν στους πέντε συμπολίτες μας. 
Υπολογίζεται ότι με το πρόβλημα αυτό θα έρθουν αντιμετώποι άνδρες και γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους.
Δείτε τι φταίει!
Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να προκληθεί από:
 - Οι περισσότεροι πόνοι στον αυχένα προκαλούνται από κακή στάση του σώματος αλλά και από άλλες απλές δραστηριότητες της καθημερινότητας.
Ποιες είναι αυτές;
 - Αν συνηθίζετε να κρατάτε το κεφάλι σας για πολύ ώρα μπρος τα εμπρός ή σε περίεργη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να διαβάσετε ή να μιλήστε στο τηλέφωνο τότε είναι πιθανό να εκδηλώσετε αυχενικό σύνδρομο.
 - Κοιμάστε σε  μαξιλάρι που είναι πάρα πολύ υψηλό ή πολύ επίπεδο και έτσι δεν είναι δυνατόν να στηριχθεί ο λαιμό σας.
Κρατάτε το κεφάλι σας  με στήριγμα τη  γροθιά του χεριού σας.
 -  Χρησιμοποιείτε το πάνω μέρος του σώματος και τα χέρια για ζωγραφική  ή άλλες εργασίες 
Το έντονο  άγχος επίσης μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα ο οποίος απλώνεται στο λαιμό, και στους ώμους. 
 ~Επίσης άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:
Μικροτραυματισμοί αλλά και σοβαροί τραυματισμοί του αυχένα  από:
 Αυτοκινητιστικό ατύχημα.
Πτώσεις από σημαντικά ύψη.
Χτυπήματα στο πρόσωπο ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Αθλήματα που σχετίζονται με τα ατυχήματα.
Ιατρικές παθήσεις 
Επίσης ορισμένες ιατρικές παθήσεις  μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα όπως:
 Αυχενική σπονδυλική στένωση 
Αρθρίτιδα του αυχένα 
 Μηνιγγίτιδα , η οποία προκαλεί φλεγμονή γύρω από τις ιστούς τουεγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.
Χρόνιες παθήσεις , όπως:
Ινομυαλγία .
Ρευματοειδής αρθρίτιδα .
Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα .
~






***  Αθλητική  ενημέρωση  :
~
Live (21:45) Γιουβέντους - Ρεάλ Μαδρίτης στον α' ημιτελικό
***  Συνοπτικά τα παιχνίδια στην ημιτελική φάση του Champions League, με ώρα έναρξης στις 21:45:
ΤΡΙΤΗ  5/5/2015
Γιουβέντους (Ιταλία) - Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)  2-1 .- ^
Η Γιουβέντους αναδείχθηκε νικήτρια στον πρώτο αγώνα των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης, της οποίας επικράτησε 2-1 στο Τορίνο και έδωσε αρκετό ενδιαφέρον στη ρεβάνς της ισπανικής πρωτεύουσας την επόμενη Τετάρτη, 13 Μαΐου.
Το ενθουσιώδες ξεκίνημα των Ιταλών απέφερε την πρώτη επικίνδυνη επίσκεψη στην περιοχή του Κασίγιας μόλις στο 3ο λεπτό, με τον τερματοφύλακα της «βασίλισσας» να αποκρούει στη γωνία του το σουτ του Στουράρο, ενώ στο 7΄ ο Μοράτα επιχείρησε να σκοράρει με «ψηλοκρεμαστό» σουτ αλλά δεν τα κατάφερε.
Στο επόμενο λεπτό όμως ο Ισπανός διεθνής επιθετικός, τον οποίο η Γιουβέντους απόκτησε πέρυσι το καλοκαίρι από τη Ρεάλ, έστειλε από κοντά την μπάλα στα δίχτυα, μετά την ασθενή απόκρουση του Κασίγιας στο σουτ του Τέβες.
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης φάνηκε για πρώτη φορά στο 24ο λεπτό με το άστοχο σουτ του Ρονάλντο, αλλά στο 27΄ ο Πορτογάλος σταρ δεν δυσκολεύτηκε να ισοφαρίσει σε άδεια εστία, σε παράλληλο γύρισμα του Χάμες Ροντρίγκες.
Στο 41΄ η Ρεάλ έχασε απίστευτη ευκαιρία για το προβάδισμα, όταν ο Ίσκο γύρισε την μπάλα από αριστερά, η εξ επαφής κεφαλιά του Χάμες πήγε στο οριζόντιο δοκάρι του Μπουφόν και στην εξέλιξη της φάσης ο Μαρσέλο έκανε «σκαστό» σουτ που βρήκε την πάνω πλευρά του δοκαριού.
Η «βέκια σινιόρα» ξαναπήρε το προβάδισμα στο 57ο λεπτό με το πέναλτι του Τέβες, παράβαση στην οποία είχε υποπέσει ένα λεπτό νωρίτερα ο Καρβαχάλ επί του Αργεντινού επιθετικού, για να χάσει ευκαιρία για νέα ισοφάριση ο Ρονάλντο στο 64΄, όταν από πολύ κοντά δεν κατόρθωσε να κάνει την προβολή και να αποτύχει ο Γιορέντε στο 90΄ με κεφαλιά για το 3-1, σε φάουλ του Πίρλο.



ΤΕΤΑΡΤΗ  6/5/2015
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) - Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)
~Με έναν αμυντικό λιγότερο στην αποστολή της θα αντιμετωπίσει αύριο η Μπαρτσελόνα την Μπάγερν Μονάχου, στον πρώτο μεταξύ τους ημιτελικό για το Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Ζερεμί Ματιέ δεν θα είναι στη διάθεση του Λουίς Ενρίκε, όπως κοινοποίησαν σήμερα οι Καταλανοί, λόγω προβλήματος που αντιμετωπίζει στον δεξιό Αχίλλειο τένοντα.
«Θα απουσιάσει από τον αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου και η διαθεσιμότητά του για τους προσεχείς αγώνες θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του τραυματισμού του» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μπαρτσελόνα.
Ως εκ τούτου, η πλέον λογική και αναμενόμενη επιλογή του Ενρίκε είναι η χρησιμοποίηση του Χαβιέρ Μασεράνο στο πλάι του Χεράρδ Πικέ, στο κέντρο άμυνας των «μπλαουγκράνα».


Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 12-13 Μαΐου 2015 .
~
*** Οι Super Stars Μεσσηνίας 1-1 με την ΑΕΚ (φωτογραφίες)
       
  Iσόπαλο 1-1 έληξε το φιλικό ματς μεταξύ του Συνδέσμου Παλαιμάχων Super Stars Μεσσηνίας και της ΑΕΚ που διεξήχθη χθες στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας. Το αποτέλεσμα σε τέτοιες συναντήσεις είναι το τελευταίο που μετρά, αλλά μεγάλη σημασία έχει ο σκοπός για τον οποίο διεξάγονται.
Τα έσοδα του χθεσινού φιλικού αγώνα (υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τον φίλαθλο κόσμο της Μεσσηνίας), θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Όπως μας ανέφεραν οι υπεύθυνοι του Συνδέσμου Παλαιμάχων Super Stars Μεσσηνίας θα δοθούν στο Άσυλο Ανιάτων Καλαμάτας.
Στο σκορ προηγήθηκε η ομάδα του Συνδέσμου Παλαιμάχων Super Stars Μεσσηνίας με γκολ του Γιώργου Βλάχου στο 35΄ με σουτ, ενώ για τους «κιτρινόμαυρους» ισοφάρισε σε 1-1 ο Λάμπρος Γεωργιάδης – γνώριμος στους Καλαματιανούς φιλάθλους από το πέρασμά του πριν δύο και πλέον δεκαετίες από τη Μαύρη Θύελλα – στο 60΄ με εύστοχο κτύπημα πέναλτι.
Η εσχάτη των  ποινών δόθηκε σε ανατροπή του Δημήτρη Τσιόλκα από τον Άγγελο Παναγόπουλο, γνωστό και ως «Εστρεχάζι».
Το διαιτητικό τρίο αποτελούσαν οι  Παναγιώτης Μανωλόπουλος, Φώτης Κουτρουμπής και Στάθης Μακρής.
SUPER STARS ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΗΣ): Πλακουδάκης, Μουστάκας, Μαρινάκης, Τ. Χατζηαγγελής, Μπλέτσας, Μισέρος, Τ.Χριστόπουλος, Μπάλλας, Γκούνης, Τσιγάρος, Μαντούκας (αρχική ενδεκάδα), Μούργος, Χαντζής, Παυλέας, Κουτελιάρης, Αλευράς, Παναγόπουλος, Βλάχος, Γουρδέας.
ΑΕΚ (Μιχάλης Σιμιγδαλάς, Χρήστος Αντωνόπουλος): Χατζηαναγνώστου, Πυθαρούλης, Πεσιρίδης, Τόσκας, Καρούσης, Βλαντής, Κούτουλας, Γεωργιάδης, Χρ. Αρδίζογλου, Μπατίστα, Αραβίδης (αρχική ενδεκάδα), Σαρκίδης, Καλλεντέργλου, Τσιόλκας.
  • Την αποστολή παλαιμάχων της Ένωσης συνόδευσαν οι Μ. Παπαϊωάννου, Καραφέσκος, Σταματιάδης, Κωνσταντινίδης, Σταθόπουλος, Τσαχιρίδης, Σεβαστόπουλος, Μάρκου (εκπρόσωπος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ) και ο αθλητικογράφος Κ. Κουμουρτζής.
  • Το ματς μεταξύ άλλων παρακολούθησαν ο επίτιμος πρόεδρος της Μαύρης Θύελλας, Λυκούργος Γαϊτανάρος, το στέλεχος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας Κυριάκος Παπαδημητρόπουλος, Ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας Δημήτρης Μπούχαλης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλίας Κουτίβας, Τασούλα Φοίφα.
  • Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Super Stars Μεσσηνίας, Γιώργος Μπιστικέας, αν και είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως γιατρός, τελικά δεν προσήλθε.  Να όμως που η παρουσία γιατρού ήταν άκρως απαραίτητη, καθώς στο Α΄ ημίχρονο του ματς τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι ο παλαίμαχος της ΑΕΚ Αραβίδης, και χρειάστηκε να διακομισθεί με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας!
  • Μετά τον αγώνα δόθηκε δεξίωση προς τιμήν της αποστολής παλαιμάχων της ΑΕΚ στο κέντρο «Μένης» στο Πήδημα και θα υπάρχει πλούσιο φωτορεπορτάζ στο αυριανό μας φύλλο.
 Του Βαγγέλη Χουντάλου
~
***  Σε απολογία Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Πανιώνιος
Σε απολογία Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Πανιώνιος 
Η Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας κάλεσε σε απολογία τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ατρόμητος και Πανιώνιος για την προσεχή Πέμπτη (7/5, 13:00), προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τη συμπεριφορά των οπαδών τους οι δύο πρώτες και του διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματός τους, Ν. Ζαμάνη, οι «κυανέρυθροι», στο πλαίσιο της 33ης αγωνιστικής.
~*  Αναλυτικά οι κλήσεις:
«Α) ΠΑΕ Ατρόμητος Αθ.: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της στον αγώνα ΠΑΕ Ατρόμητος Αθ.-ΠΑΕ Πανιώνιος.
 * Επί παραβάσει των άρθρων 1, επ., 15 του Π.Κ. της ΕΠΟ.
Β) ΠΑΕ Ολυμπιακός: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της στον αγώνα ΠΑΕ Ολυμπιακός- ΠΑΕ ΑΕΛ Καλλονής.
Επί παραβάσει των άρθρων 1, επ., 15 του Π.Κ. της ΕΠΟ
 Γ) ΠΑΕ Πανιώνος, Ν. Ζαμάνης (Δ/ντής ποδ/ρου): Για τη συμπεριφορά του κ. Ν. Ζαμάνη στον αγώνα ΠΑΕ Ατρόμητος Αθ.- ΠΑΕ Πανιώνιος.
 * Επί παραβάσει των άρθρων 1, επ.,5, 11 και 14 του Π.Κ. της ΕΠΟ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
~
***  Τέλος στο σενάριο «Grexit» του αθλητισμού από τον Α.Τσίπρα
Στο Μαξίμου ο Στ.ΚοντονήςΤέλος στο σενάριο «Grexit» του αθλητισμού από τον Α.Τσίπρα 
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
-   Την τελική κυβερνητική «γραμμή» για τον Αθλητικό Νόμο, ο οποίος θα λέει «Ναι στις τροποποιήσεις και όχι στο Grexit», έλαβε το απόγευμα της Τρίτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.
Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της UEFA και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ξεκάθαρη απόφαση για να βρεθεί η συμβιβαστική λύση που θα αποτρέψει το παραμικρό ενδεχόμενο αποβολής του ελληνικού αθλητισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις. Ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή νομοσχεδίου με τις όποιες τροποποιήσεις κριθούν απαραίτητες, αλλά οι οποίες δεν θα θέσουν κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τον διεθνή αθλητισμό.
Εξερχόμενος της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Κοντονής προανήγγειλε την ψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας ουσιαστικά πίσω στο θέμα του αυτοδιοίκητου των Ομοσπονδιών, ξεκαθάρισε, όμως, πως πλέον θα τοποθετηθούν τακτικοί δικαστές και διοικητικά πρόστιμα.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κοντονή:
«Μετά από εντατική προσπάθεια μηνών και εξαντλητικές διαβουλεύσεις, ολοκληρώθηκε σήμερα η τελική διαμόρφωση του κειμένου του νομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα. Είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύουμε ότι υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τόσο τη νομιμότητα όσο και την ανάγκη εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σε σχέση με το αποτέλεσμα αυτό, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την UEFA και τη FIFA για το συνεχή διάλογο που είχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, ειλικρίνεια και καλή πίστη, ο οποίος διεξήχθη αδιάλειπτα μέχρι τέλους και ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες πολλών να τον τορπιλίσουν. Ο διάλογος αυτός θα συνεχισθεί και στην επόμενη φάση, το ίδιο καλόπιστος και εποικοδομητικός.
Πολύ συνοπτικά:
-Για πρώτη φορά καταφέραμε να τεθούν και συζητηθούν στις αληθινές τους διαστάσεις θέματα-ταμπού, όπως το περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αναγνωρίζοντας μεν και σεβόμενοι το αληθινό περιεχόμενό του, καταργώντας όμως ρητά και κατηγορηματικά τη νησίδα αυθαιρεσίας και ανομίας που με πρόσχημα το αυτοδιοίκητο αποτελούσε μαύρη κηλίδα στη νομοθεσία μας και όνειδος για την έννομη τάξη της χώρας.
-Για πρώτη φορά αναγνωρίσθηκε εμπράκτως η αναφαίρετη -αλλά μη ενεργοποιηθείσα ποτέ μέχρι σήμερα- αρμοδιότητα της ελληνικής Πολιτείας να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα, κατασταλτικά ή προληπτικά, ακόμη και να επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές ποινές, όχι για να παρεμβαίνει στο αθλητικό γίγνεσθαι, αλλά για ν' αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη βία και τη διαφθορά στον αθλητισμό και πέριξ αυτού.
-Από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σ' αυτό, όλες οι διαφορές στο ποδόσφαιρο θα επιλύονται αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι θα περιβάλλονται με όλα τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας.
-Από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, επίσης, για την προστασία της ασφάλειας και της ακεραιότητας όλων των φιλάθλων, κανείς αγώνας με θεατές δεν θα διεξάγεται σε γήπεδο στο οποίο δεν θα βρίσκονται σε λειτουργία συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης και ονομαστικού εισιτηρίου.
Αυτά είναι κάποιες από τις τομές που, παρά τις Κασσάνδρες, θεσπίζονται οριστικά με το νομοσχέδιο, ενώ, πέραν αυτών, πολλά ακόμη σημαντικά θέματα ρυθμίζονται με τις διατάξεις του.
Επιθυμώ, τελειώνοντας, να ευχαριστήσω όλα τα δημοκρατικά ελληνικά κόμματα για τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας αυτή, η οποία βεβαίως άμεσα θα συνεχισθεί, για μία συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων και παθογενειών που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό».
Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση του γεν. γραμ. Αθλητισμού, Iούλιου Συναδινού, ο οποίος παραβρέθηκε στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, τονίζοντας πως: «Οριστικά, δεν θα υπάρξει έξοδος του Ελληνικού αθλητισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις».
Θυμίζουμε πως η επιστολή της UEFA με αποδέκτη τον Σταύρο Κοντονή, ανέφερε αναλυτικά το τι πρέπει να αλλάξει στο αθλητικό νομοσχέδιο προτού αυτό εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στα παρακάτω επισυναπτόμενα έγγραφα υπάρχουν όλα τα σημεία που επισημάνθηκαν από την ανώτατη ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή αρχή...
~


***    Στη λίστα και Ζούρος, «εμπόδιο» το... παρελθόν του
Για τον πάγκο του ΠαναθηναϊκούΣτη λίστα και Ζούρος, «εμπόδιο» το... παρελθόν του


Στον Παναθηναϊκό συνεχίζουν να βρίσκονται στην αναζήτηση του αντικαταστάτη του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, με τους Πράσινους να έχουν έρθει σε επαφή και με τον Ηλία Ζούρο.
Ο 49χρονος τεχνικός είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, κάτι που αποτελεί δέλεαρ για τους «πράσινους», αλλά το... παρελθόν του αποτελεί μέχρι στιγμής «αγκάθι».
Ο Ζούρος είχε εργασθεί τη σεζόν 2002 ως πρώτος προπονητής στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει θέμα στις τάξεις των φιλάθλων.
Ωστόσο, όπως τονίζεται και από τις δύο πλευρές αυτό είχε συμβεί πριν από περίπου 13 χρόνια, ενώ ο Έλληνας τεχνικός δεν είχε προτάξει ποτέ κάποια «ερυθρόλευκα» αισθήματα.
Όπως και να έχει σε μία με δύο ημέρες, η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει και θα γίνει γνωστό αν η τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού θα περάσει εν τέλει στα χέρια του Ζούρου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
~

***  Επικοινωνία Γιαννακόπουλου με Σπανούλη: «Αυτά δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο»
Για τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι

Επικοινωνία Γιαννακόπουλου με Σπανούλη: «Αυτά δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο»


Επίσημα τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για τα όσα συνέβησαν άλλα και ακολούθησαν το ντέρμπι του ΟΑΚΑ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Ο «ισχυρός άνδρας» του «τριφυλλιού» κατέστησε σαφές στη γραπτή δήλωση του πως «όσα συνέβησαν το Σάββατο (2/5/2015) στο ΟΑΚΑ δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο».
Στη συνέχεια ενημέρωσε πως την επόμενη του ντέρμπι, επικοινώνησε με τον Βασίλη Σπανούλη στον οποίο επισήμανε τα παραπάνω.
Αναλυτικά:
«Θεωρώ προσωπικό μου χρέος και αδήριτη ανάγκη- σεβόμενος τόσο τον ελληνικό αθλητισμό εν γένει και τους φιλάθλους του όσο και την ιστορία της οικογένειάς μου κι εμού του ιδίου- να δηλώσω δημοσίως πως όσα συνέβησαν το Σάββατο (2/5/2015) στο ΟΑΚΑ δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο.
Το ίδιο ακριβώς επεσήμανα και στον Βασίλη Σπανούλη κατά την επικοινωνία που είχαμε την επομένη του αγώνα.
Το ελληνικό μπάσκετ αποτελεί διαφήμιση για τη χώρα μας παγκοσμίως και δεν θα πρέπει μεμονωμένες στιγμές να αποπροσανατολίζουν φιλάθλους, αθλητές και παράγοντες. Κι εγώ είμαι ο πρώτος που το αναγνωρίζω».
«Ήταν ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή» διαρρέει η ΚΑΕ Ολυμπιακός
 Από την πλευρά του Ολυμπιακού βέβαια διαρρέεται πως ουδέποτε υπήρξε συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή του διεθνή γκαρντ, όπου ο «ισχυρός άνδρας» του Παναθηναϊκού ζητούσε συγγνώμη, το οποίο και δεν απαντήθηκε ποτέ.

Newsroom ΔΟΛ
~
*** Παναθηναϊκός: Παραιτήθηκε από το Δ.Σ. ο Ηρειώτης


- Ο Γιάννης Ηρειώτης υπέβαλε σήμερα παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. .
Σύμφωνα με την ενημέρωση των «πρασίνων», ο κ. Ηρειώτης οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση για προσωπικούς λόγους.
Η ανακοίνωση:
«Ο κ. Ιωάννης Ηρειώτης υπέβαλλε σήμερα, για προσωπικούς λόγους, την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δηλώνοντας ότι παραμένει πάντοτε πιστός οπαδός του Συλλόγου.
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός την αποδέχεται και τον ευχαριστεί για την συμβολή του σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την ομάδα περίοδο». 


~
***
~
~

*** ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2015   
          
 ~ARFARA NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  , Κυριακή  26  Απριλίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-26-2015.html .-                 
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  27  Απριλίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-27-2015.html .-                              
~ Αθλητικό Σαββατο-κύριακο 26 και  27 Απριλίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/26-27-2015.html. ,                          
~ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-28-2015.html .-             
~ΑRFARA NEWS 2 , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  28  Απριλίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/04/rfara-news-2-28-2015.html .-                                
~ ARFARA NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  , Τετάρτη  29  Απριλίου  2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-29-2015.html .-            
~  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  30  Απριλίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/04/arfara-news-30-2015.html .-                    
~ΑΘΛΗΤΙΚΗ  εβδομαδιαία Ενημέρωση 25  Απριλίου έως 01  Μαϊου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/04/25-01-2015.html .-                           
~ 
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πρωτομαγιά  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-2015.html .-          
~ΑRFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  02  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/rfara-news-02-2015.html .-   
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή  03 Μαϊου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-03-2015.html .-      ~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατο-Κύριακο  02  και 03 Μαϊου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/02-03-2015.html .-                       
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-04-2015.html .-        
 ~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα 04 Μαΐου  2015:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/04-2015_4.html .-
 ~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  05  Μαϊου  2015 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-05-2015.html.-  .-
  ~Το  αγιάζι  της   ενημέρωσης  Τρίτη  05  Μαϊου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/05/05-2015.html .-                                 

~

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  

1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4159 video. - 4141.-    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2485 video.  2479.-            https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2485   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9124  βίντεο   .-


https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 4145/ 427 .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 431 / -  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.061+14 /2871 .–   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                        


*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   408 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01               http://messinia1234.com/?page_id=937                       
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 379   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-


STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.-                                    https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 73/140 .-
~


~

~

~


Δεν υπάρχουν σχόλια: