Τα δόντια σαν εργαλεία
Όταν τα δόντια χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα μπουκαλιών ή άλλων πραγμάτων μπορεί να σπάσουν. Τα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας συνιστούν να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα εργαλεία για κάθε δουλειά και όχι τα δόντια.
Το μάσημα πάγου και άλλων σκληρών αντικειμένων
Η σκληρότητα και η θερμοκρασία του πάγου, βλάπτουν τα δόντια και μπορεί να τα κάνουν να σπάσουν, να ξεφλουδίσουν ή να ραγίσουν. Οι ειδικοί συνιστούν να αφήνουμε τον πάγο να λιώνει στο στόμα σαν καραμέλα και να μην τον δαγκώνουμε.
Παράλληλα πολλοί έχουν την κακή συνήθεια να μασάνε ή δαγκώνουν αντικείμενα όμως μολύβια, στυλό  συνήθειες οι οποίες μπορεί να τα σπάσουν ή να τα τραυματίσουν.
Το δάγκωμα λεμονιού
Το κιτρικό οξύ του λεμονιού μπορεί να διαβρώσει την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, καθιστώντας ευαίσθητα στο κρύο φαγητό και ποτό και επιρρεπή στο ξεφλούδισμα και το ράγισμα. Αποφύγετε να τον κρατάτε στο στόμα σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Το πολύ δυνατό βούρτσισμα
Το πολύ δυνατό και βίαιο βούρτσισμα, μπορεί να αφαιρέσει το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών και να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων και αυξημένη ευαισθησία των δοντιών (στο κρύο και την αφή). Οι ειδικοί συστήνουν να επιλέγετε μια μαλακή βούρτσα και να κάνετε απαλές κυκλικές κινήσεις για καλύτερα αποτελέσματα.
Φάγωμα των νυχιών
Μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και φθορά στα δόντια αλλά και μολύνσεις από μικρόβια που βρίσκονται στα νύχια. Το φάγωμα των νυχιών είναι συνήθως υποσεινείδητη συνήθεια που υποδηλώνει άγχος και χειροτερεύει σε περιόδους στρες.
Τρίξιμο των δοντιών
Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα οδοντιατρικά προβλήματα όπως την φθορά τους, το σπάσιμο, το ράγισμα, ή την χαλάρωσή τους Προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει, οι οδοντίατροι συχνά προτείνουν τη χρησιμοποίηση ειδικής μασέλας για την αποφυγή βλαβών στα δόντια.
Υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών
Η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ανθρακούχων αναψυκτικών είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες φθοράς των δοντιών. Εκτός από τη ζάχαρη που βλάπτει τα δόντια, τα οξέα που περιέχουν, συμβάλλουν στη δημιουργία κοιλοτήτων.
Το πιπίλισμα του δαχτύλου
Πρόκειται για μια συνήθεια που συναντάται περισσότερο στην παιδική ηλικία και μπορεί να οδηγήσει στη μετατόπιση των μπροστινών δοντιών. Οι αλλαγές που μπορεί να δημιουργήσει, ίσως απαιτήσουν τελικά ορθοδοντική θεραπεία.  www.iatropedia.gr ,.-
 
*** Τι είναι τα πάθη και πως αρρωσταίνουν την ψυχή μας;