ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Ιουνίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Ιουνίου   2014   :
                                           Μια    ολόθερμη  καλημέρα    σε  όλους  μας  !!!
Ένα  όμορφο  τριήμερο
του  Αγίου  Πνεύματος  για  όλους  μας !

~*   Τροπάριο του Αγίου  Πνεύματος  από  Πάνο  Δασκαρόλη  09/06/2014 Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης : http://youtu.be/FKw_ypGBBv4 ,


  ~**   Θεία  Λειτουργία  Πεντηκοστής ...Ι.Ν. Αγία  Παρασκευή Μέτσοβο 08/06/2014 : http://youtu.be/pV666eCOkUc ,



***   Μεσσηνιακά  και  άλλα   :



*** Η εφαρμογή της Google «Street View» τώρα και στην Καλαμάτα          
          
Η Google εγκαινιάζει το Street View για την Ελλάδα, οι χρήστες του διαδικτύου ανά τον κόσμο μπορούν πλέον μέσω των Χαρτών Google να απολαμβάνουν ακριβείς εικονικές περιηγήσεις στη χώρα μας, με εικόνες από κάμερες 360°, να επωφελούνται από νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, και να προγραμματίζουν τις καθημερινές τους συναντήσεις, τις μετακινήσεις και τα ταξίδια τους. Η εφαρμογή Google Street View μπορεί να ενσωματώνεται σε ιστοσελίδες επιχειρήσεων, και να προβάλλει τουριστικά αξιοθέατα σύμφωνα με το Βήμα.
  Ο εικονικός περίπατος στην Ελλάδα αποκαλύπτει όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, μνημεία με πολιτιστική και ιστορική σημασία, τοπία σπουδαίας φυσικής ομορφιάς, καθώς και σειρά δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Αναμφίβολα, το Street View αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την τουριστική προώθηση μιας χώρας που αφθονεί σε αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά και στις ομορφιές των νησιών της.
  Η Ελλάδα γίνεται η 56η χώρα που εισέρχεται στο Street View, καθώς η ευρύτατα δημοφιλής εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη σε 55 χώρες παγκοσμίως, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να εξερευνούν εικονικά μια γειτονιά μέσω πανοραμικών φωτογραφιών από το επίπεδο του δρόμου. Είναι επίσης διαθέσιμο στο Google Earth αλλά και στους Google Χάρτες για κινητό τηλέφωνο.
  Ο Street View Program Manager της Google κ. Ulf Spitzer, δήλωσε: «Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που σήμερα προσθέτουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του Street View. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν καθημερινά το Street View απολαμβάνοντας υψηλής ποιότητας εικονική πλοήγηση και πληροφορία πάνω στο χάρτη. Είμαστε επίσης βέβαιοι ότι χρήστες, επιχειρήσεις και οργανισμοί θα επωφεληθούν από την εφαρμογή. Ταυτόχρονα, η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά καθιστά την Ελλάδα μια χώρα με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Σας προσκαλώ να θαυμάσετε μοναδικά αξιοθέατα, όπως η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, και η Πύλη του Αδριανού στο κέντρο της Αθήνας. Το ταξίδι μας όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς ήδη σχεδιάζουμε να προσθέσουμε περισσότερες τοποθεσίες πολύ σύντομα».
  O Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, τόνισε: «Ο ΣΕΤΕ καλωσορίζει το Street View. Η χώρα μας χρειάζεται να επενδύει συνεχώς σε καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες οι οποίες ενισχύουν την συνολική εμπειρία των επισκεπτών της. Είμαστε βέβαιοι ότι το Street View θα προσδώσει αξία, ιδιαίτερα στο προϊόν του city break, ενισχύοντας τη διάχυση της πληροφορίας και της ενημέρωσης των επισκεπτών».
  Προστασία προσωπικών δεδομένων
 Το Street View περιέχει αποκλειστικά εικόνες που είναι ούτως ή άλλως ορατές από δημόσιους δρόμους, ενώ χρησιμοποιεί τεχνολογία που θολώνει τόσο πρόσωπα όσο και πινακίδες κυκλοφορίας. Επιπλέον, όποιος χρήστης το επιθυμεί, μπορεί εύκολα να ζητήσει περαιτέρω θόλωση πατώντας "Αναφορά προβλήματος" κάτω δεξιά στην εικόνα.Δείτε την εφαρμογή για την Καλαμάτα εδώ 

*** Αναστασόπουλος– Τσώνης: κατά δήλωσή τους προηγούνται και οι δύο…          
   
Εν αναμονή, πλέον, της επίσημης ανακήρυξης των επιτυχόντων από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, μετά την ολοκλήρωση χθες το μεσημέρι της διαδικασίας επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων στα 102 εκλογικά τμήματα του Δήμου Μεσσήνης.
Ο μεν δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η διαφορά ψήφων υπέρ του μετά τον επανέλεγχο έχει ενισχυθεί, ο δε υποψήφιος δήμαρχος Γ. Τσώνης ζητά να ανακηρυχθεί αυτός νέος δήμαρχος Μεσσήνης.
Τη λύση, πάντως, θα δώσει το Πρωτοδικείο Καλαμάτας, το οποίο στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να προχωρήσει στην ανακήρυξη. Ακολούθως μέσα σε διάστημα 7 ημερών οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν περιθώριο να καταθέσουν ενστάσεις, οι οποίες και θα εκδικασθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Αυτός που θα ανακηρυχθεί από το Πρωτοδικείο θα αναλάβει και τα δημαρχιακά καθήκοντα το Σεπτέμβριο, ενώ μετά την ανακήρυξη αυτό το αποτέλεσμα επικυρώνεται ή αλλάζει μόνο από το Διοικητικό Πρωτοδικείο και την εκδίκαση των ενστάσεων.
  Στ. Αναστασόπουλος: «Η διαφορά έχει ενισχυθεί»
Η επανακαταμέτρηση συνεχίσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μέχρι το βράδυ και εκ νέου χθες το πρωί, ενώ ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι, με έλεγχο όλων των ψηφοδελτίων και διευκρίνιση ορισμένων λεπτομερειών από τους δικηγόρους των δύο πλευρών.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της επανακαταμέτρησης και επιβεβαιώθηκε η ανακήρυξη του συνδυασμού μας, σύμφωνα και με την επίσημη πράξη που έχει αναρτηθεί από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας και, μάλιστα, η διαφορά μας έχει ενισχυθεί».
Στην ερώτηση, αν θα καταθέσει ενστάσεις μετά τα όσα διαπιστώθηκαν κατά τον επανέλεγχο, είπε: «Σε περίπτωση που ο άλλος συνδυασμός κάνει ενστάσεις κατά της ανακήρυξης του Πρωτοδικείου, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις δικές μας αντενστάσεις».
  Γ. Τσώνης: «Να ανακηρυχθώ δήμαρχος»
Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Τσώνης ζητά με γραπτή δήλωση την ανακήρυξή του ως δημάρχου Μεσσήνης, μετά την ολοκλήρωση της επανακαταμέτρησης.
Σε αυτή αναφέρει: «Κατά την επανακαταμέτρηση  διαπιστώθηκε ότι ένα ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας κακώς είχε καταγραφεί στη δύναμη του Στάθη Αναστασόπουλου και έγινε η αναγκαία πράξη διόρθωσης.
Συγκεκριμένα, το υπ’ αριθμ. 33 ψηφοδέλτιο του 223ου Εκλογικού Τμήματος του Δήμου Μεσσήνης, που ανήκε στο συνδυασμό του Γ. Τσώνη, διαπιστώθηκε ότι είχε καταγραφεί υπέρ του κ. Στάθη Αναστασόπουλου. Έτσι, μετά την εξακρίβωση του λάθους και την αφαίρεση ενός ψηφοδελτίου από το συνδυασμό του κ. Αναστασόπουλου, το οποίο προσμετρήθηκε υπέρ του κ. Τσώνη, ο τελευταίος προηγείται με ένα ψηφοδέλτιο.
Αυτό είναι το μόνο ουσιαστικό και αναμφισβήτητο εύρημα, το οποίο και διορθώθηκε, πέρα από την καταγραφή περιπτώσεων ψηφοδελτίων -από τους δικηγόρους και των δύο πλευρών κατά τη διαδικασία επανακαταμέτρησης στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας- επί των οποίων θα υποβληθούν τα όποια αιτήματα ακυρώσεων ή προσμετρήσεων στο Εκλογοδικείο.
Να σημειωθεί ότι κατά την εξαήμερη διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων οι δικαστές που είχαν οριστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση δέχονταν τα αιτήματα των πληρεξουσίων δικηγόρων των δυο πλευρών επί των θεμάτων ελέγχου των ψηφοδελτίων και του υπολοίπου εκλογικού υλικού (πρωτόκολλο ψηφοφορίας, βιβλίο πράξεων κ.λπ.) και δεν αποφαίνονταν επ’ αυτών. Άρα, δεν υπήρξαν κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία ακυρώσεις ή προσμετρήσεις ψηφοδελτίων. Η μόνη πράξη που έγινε ήταν αυτή της προαναφερομένης διόρθωσης, η οποία διαμόρφωσε ουσιαστικά το τελικό αποτέλεσμα, προ των όποιων προσφυγών στο Εκλογοδικείο, με 9.237 στον Γ. Τσώνη έναντι 9.236 του Στάθη Αναστασόπουλου. Για το λόγο αυτό, ο κ. Τσώνης ζητά να ανακηρυχθεί δήμαρχος Μεσσήνης».  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Νέοι κανόνες στην ένταξη ακινήτων στο σχέδιο πόλης         
            
Αλλάζουν οι κανόνες για την ένταξη των ακινήτων σε σχέδια πόλης. Καθιερώνονται νέες εισφορές σε γη, που «τσεκουρώνουν» τα μικρά οικόπεδα έως 250 τετραγωνικών μέτρων, ευνοώντας με μικρότερες εισφορές τις μεσαίες και πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες.
Παράλληλα, παραμένουν ίδιες οι εισφορές σε χρήμα, με βάση την αξία του ακινήτου κατά την πράξη εφαρμογής του σχεδίου, ενώ λόγω οικονομικής κρίσης αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του ποσού, έως σε 108 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή εξόφληση σε εννέα χρόνια.
Αυτά περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία»,  για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις που έθεσε από προχθές σε σύντομη διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο οι σχετικές ρυθμίσεις να περιληφθούν ως ξεχωριστό κεφάλαιο στο πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιουνίου στη Βουλή.
Σημαντική αλλαγή είναι ότι, ενώ μέχρι τώρα ως εμβαδά ιδιοκτησιών για τον υπολογισμό της συμμετοχής σε γη λαμβάνονται τα εμβαδά που είχαν οι ιδιοκτησίες στις 10 Μαρτίου 1982, με το νομοσχέδιο προσδιορίζεται νέα ημερομηνία αναφοράς για τον έλεγχο των οικοπέδων και των εμβαδών αυτών για τη σύνταξη των πράξεων η 28η Μαΐου 2014.
Αυτό σημαίνει ότι, αφ’ ενός μεν, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποδέχεται τη διαμορφωμένη κατάσταση των εκτός σχεδίου εκτάσεων και εκτός σχεδίου οικισμών με τα σημερινά δεδομένα πυκνής δόμησης και μεγάλης κατάτμησης της γης, αφ’ ετέρου δε ότι ευνοούνται χιλιάδες μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες. Κι αυτό, διότι οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με μικρότερες εισφορές, επί των κατατετμημένων μικρών ακινήτων και όχι τις μεγάλες εισφορές σε γη, σε ποσοστό έως 60% των μεγάλων εκτάσεων του παρελθόντος, προκειμένου να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι.
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη: Το ποσό της εισφοράς σε χρήμα θα διατίθεται από τους οικείους ΟΤΑ για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων είτε από τον ίδιο είτε από εξουσιοδοτημένο από αυτόν φορέα. Κάθε διάθεση της εισφοράς αυτής για άλλο σκοπό θα είναι άκυρη.
Δύναται η δυνατότητα αξιοποίησης και μεταβίβασης των ακινήτων πριν από την εξόφληση όλου του ποσού με ειδικές προβλέψεις και αναφορές ασφάλειας δικαίου στα συμβολαιογραφικά έγγραφα.
Σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη που αφορά δικαιοπραξία εν ζωή και έχει ως αντικείμενο μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτου που οφείλει εισφορά σε χρήμα, σύμφωνα με κυρωμένη πράξη εφαρμογής, επισυνάπτεται βεβαίωση του οικείου Δήμου ότι έχει καταβληθεί τουλάχιστον το ποσόν των δόσεων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό τριάντα τις εκατό (30%) των συνολικών υποχρεώσεων που αναλογούν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο.
Μετά την παρέλευση εικοσαετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου με το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά η ρυμοτομική απαλλοτρίωση ή δέσμευση του ακινήτου, ή την παρέλευση δεκαετίας από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής ή της πράξης αναλογισμού, επέρχεται αυτοδίκαια άρση της απαλλοτρίωσης και δεν απαιτείται η έκδοση δικαστικής απόφασης. Η διαδικασία της εφαρμόζεται επί ενός και μόνο ακινήτου ιδίου ιδιοκτήτη εντός της ίδιας Δημοτικής Ενότητας και για ενιαίο κοινόχρηστο ή κοινωφελές χώρο έκτασης έως 10 στρεμμάτων.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 

*** Με Λατινικά, Χημεία, Ηλεκτρολογία και Ανάπτυξη Εφαρμογών συνέχεια σήμερα στις Πανελλαδικές εξετάσεις (θέματα και απαντήσεις)         
    
Παρασκευή σήμερα και οι μαθητές της γ λυκείου συνεχίζουν με μαθήματα κατεύθυνσης.
Δείτε τα θέματα και τις απαντήσεις
 Λατινικά ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Χημεία ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ηλεκτρολογία ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

***  Καμηλιέρης στην κατακόκκινη Καλαμάτα          
           
Τη χιουμοριστική πινελιά της έβαλε πάλι η γραφίστρια Ακριβή Καλογεροπούλου με τη φωτογραφία που δημοσιεύουμε και την οποία ανήρτησε στο facebook. Η πλατεία της Καλαμάτας με έναν… καμηλιέρη να την περιδιαβαίνει.
«Κατακόκκινη» ατμόσφαιρα, από την αφρικανική σκόνη, που είχε κατακλύσει την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Αυτό, λοιπόν, που έλειπε ήταν ο καμηλιέρης και τον πρόσθεσε η Ακριβή.  Β.Β. 

***  Εκπέμπει SOS ο ιστορικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους (φωτογραφίες)
 
 
  Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση της στέγης του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους (Κοιμητήριο Κορώνης - εντός του Κάστρου), ουδεμία ενέργεια έχει γίνει για την αποκατάστασή του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί ό,τι διατηρείται μέχρι στιγμής (τέμπλο, αγιογραφίες, λοιπά αρχιτεκτονικά - δομικά στοιχεία), εκτεθειμένο πλέον στις καιρικές συνθήκες, αλλά και την (ως φαίνεται) παντελή αδιαφορία παντός υπευθύνου. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο πάλαι ποτέ Δήμος Κορώνης δεν υφίσταται πλέον, καθώς η ιστορική μας πόλη μετά των χωριών και οικισμών της υπάγεται στο καλλικράτειο τερατούργημα «Πύλου-Νέστορος», εύκολα αντιλαμβάνεται και διαπιστώνει το μέγεθος της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης για μια σειρά θέματα και χρόνιες εκκρεμότητες. Αν, επίσης, αληθεύει ότι αρμόδιοι φορείς αρνήθηκαν σχετική δωρεά (ιδιωτικής πρωτοβουλίας) για την αποκατάσταση των ζημιών του εν λόγω ναού, τότε πώς μπορούμε, έστω, να σκεφθούμε αισιόδοξα για το μέλλον της αγαπημένης μας Κορώνης; Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της φθοράς, σας στέλνω μερικές από τις φωτογραφίες που πήρα κατά την τελευταία επίσκεψή μου στον Άγιο Χαράλαμπο. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, θα παρακαλούσα να συμβάλετε κι εσείς στην ανάδειξη του προβλήματος πριν φθάσουμε στο απευκταίο ζοφερό μέλλον, να θυμόμαστε τον ιστορικό αυτό ναό σαν ένα ακόμη μνημείο μέσα από τα ερείπιά του, στα οποία, όπως ακούγεται, υπάρχει ο κίνδυνος, τη θέση των ιερών μυστηρίων και των εκδηλώσεων μνήμης προς τα αγαπημένα μας κεκοιμημένα πρόσωπα, να πάρουν διάφορες καλλιτεχνικές ή όποιες άλλες εκδηλώσεις. - 

***  Λύση για χιλιάδες συνιδιοκτήτες στη Μεσσηνία

 Ανοίγει ο δρόμος προκειμένου πάνω από χιλιάδες συνιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Ελλάδα - που έχουν χτίσει σε εκτός σχεδίου περιοχές σε εξ αδιαιρέτου γήπεδα (οικόπεδα) - να αποκτήσουν την απόλυτη κυριότητα του κτίσματος που τους αναλογεί. Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των περιοχών όπου ανθεί η αυθαίρετη δόμηση- και βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα- σε μικρά αγροτεμάχια είναι και η Μεσσηνία. Η διευθέτηση θα γίνει μέσω της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας. Αν και το μέτρο αυτό προβλέπεται από πέρυσι με τον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, εντούτοις, μέχρι στιγμής, δεν έχει ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην μπορούν να προσδιορίζουν επακριβώς την περιουσία τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με νομικούς και συμβολαιογραφικούς κύκλους, το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη μαζική τακτοποίηση αυθαιρέτων, επειδή, όπως εξηγούν, έχουν δημιουργηθεί περισσότερες συνιδιοκτησίες στα εντός σχεδίου οικόπεδα και ακόμη περισσότερες στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια. Κατά τους ίδιους κύκλους, το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο μετά την υποχρέωση υποβολής του Ε9 όλων των τακτοποιημένων χώρων, με συνέπεια να αυξηθεί η συνιδιοκτησία σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Το Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις κατασκευές είτε είναι νόμιμες είτε είναι παράνομες. Και αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να συμμορφωθούν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Τα νομικά όπλα στη φαρέτρα του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι, μεταξύ άλλων, η έκδοση οικοδομικής άδειας και το δικαίωμα ανάκλησής της, αν δεν είναι συμβατή με τις χρήσεις γης και τους πολεοδομικούς περιορισμούς που ισχύουν για κάθε περιοχή. Επιπλέον, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος, η λογική της… υπεράσπισης της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα στηριχθεί και στις διατάξεις του πρόσφατου νόμου (4258) που εισηγήθηκε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, και αφορά στη διάσπαση του όγκου του κτηρίου. Εδώ, μεταξύ άλλων, προβλέπονται η προσμέτρηση στο συντελεστή δόμησης του διαδρόμου που ενώνει τα δύο κτήρια και ο περιορισμός της κάλυψης για να μη δημιουργούνται κατατμήσεις και οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ωστόσο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, υπάρχουν αντιδράσεις από μεγάλους παίκτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κτηματαγοράς για να μην αλλάξει η κατάσταση. Γιατί; «Επειδή τώρα μπορούν να αγοράζουν πιο φθηνά» λένε. -

***  Συλλήψεις τσιγγάνων για εξαπάτηση ηλικιωμένης και κλοπή σε πρατήριο καυσίμων στην Καλαμάτα         
           
Δυο υποθέσεις εξιχνίασε η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και προχώρησε σε σύλληψη τεσσάρων Ρομά.
Αναλυτικά : Εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, μία  υπόθεση απάτης σε βάρος ηλικιωμένης ημεδαπής, η οποία είχε γίνει την 16.10.2013 το πρωί, στην Καλαμάτα . Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε βάρος δύο  ΡΟΜΑ, ηλικίας 52 και 31 ετών αντίστοιχα, για απάτη.
Επίσης εξιχνιάστηκε, ύστερα από αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, μία υπόθεση κλοπής σε πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας ημεδαπού, η οποία είχε γίνει την 18.5.2014 το πρωί, στον Αντικάλαμο . Για την υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε βάρος δύο ΡΟΜΑ, ηλικίας 47 και 25 ετών αντίστοιχα, για κλοπή από κοινού.

***   Ορκωμοσίες στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου         
           
Ορκωμοσίες θα πραγματοποιηθούν στα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στις 20 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της Σχολής στην Καλαμάτα.
Όπως γίνεται γνωστό από τη γραμματεία οι φοιτητές που τηρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν πρέπει να κάνουν αίτηση από την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 έως και την Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014, τις ημέρες και ώρες υποδοχής φοιτητών (Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη 9:00-13:00) 
 
***  24χρονος διακινούσε χασίς από το σπίτι του στην Καλαμάτα
 
 ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΠΕΝΤΕ ΝΕΑΡΟΙΤης Βίκυς Βετουλάκη Σε «τεκέ» και χώρο πώλησης χασίς είχε μετατρέψει ένας 24χρονος το σπίτι του στην Καλαμάτα, στην ευρύτερη περιοχή του παλιού στρατοπέδου, ενώ οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας συνέλαβαν, πέραν αυτού, άλλους τέσσερις νεαρούς. Οι πέντε χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ενώ ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα το πρωί στον ανακριτή. Ο 24χρονος αντιμετωπίζει κατηγορία σε κακουργηματικό βαθμό για διακίνηση ναρκωτικών και κρατείται μέχρι την απολογία του, ενώ ένας 23χρονος και ένας 26χρονος κατηγορούνται για πλημμέλημα, καθώς έκαναν χρήση, και δύο 24χρονοι για αγορά και κατοχή, επίσης σε πλημμεληματική μορφή. Οι τέσσερις αυτοί αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την απολογία τους σήμερα.Παρακολούθηση Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών είχε πληροφορίες πως στο σπίτι του 24χρονου γινόταν διακίνηση ναρκωτικών. Έτσι το είχε θέσει σε διακριτική παρακολούθηση. Αργά το απόγευμα της Τετάρτης είδαν να βγαίνουν από το σπίτι δύο 24χρονοι. Χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, από όσους βρίσκονταν στο σπίτι, τους σταμάτησαν και τους έκαναν σωματικό έλεγχο. Πάνω τους βρήκαν χασίς βάρους 16 γραμμαρίων, το οποίο, όπως αποκάλυψαν, είχαν προμηθευτεί από το συνομήλικό τους στο σπίτι. Λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι. Εκεί βρήκαν έναν 23χρονο και έναν 26χρονο να κάνουν χρήση χασίς, ενώ εκεί βρισκόταν και ο 24χρονος ιδιοκτήτης. Σε έρευνα που έκαναν βρήκαν και κατάσχεσαν χασίς χωρισμένο σε ανισοβαρείς ποσότητες, βάρους 80,6 γραμμαρίων, ένα τριβείο κάνναβης, 130 ευρώ και εξοπλισμό εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν ένας λαμπτήρας φωτισμού υψηλής απόδοσης, νάιλον σακούλα με χώμα, ψηφιακό θερμόμετρο και σπόροι κάνναβης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, ο εξοπλισμός εντάσσεται σε προπαρασκευαστικές πράξεις για την καλλιέργεια χασίς εντός σπιτιού. - 
 
***  Π. Μαντάς: “Ντροπή σε εσάς, κε Πετράκο”
 
Μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ξαφνικά «ξυπνήσατε», κε Πετράκο, κι εξαπολύετε ύβρεις στηριζόμενος σε ανακρίβειες. Το κάνατε πριν από λίγες ημέρες με την υπόθεση των ελαιοτριβείων, το κάνατε και σήμερα με τη δήθεν παραχώρηση 2 στρεμμάτων από το κάστρο της Πύλου στο ΤΑΙΠΕΔ. Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, πως η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει καμία σχέση με το κάστρο της Πύλου και με κανέναν αρχαιολογικό χώρο της περιοχής. Αρκούσε μια επικοινωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για να το διασταυρώσετε. Ο κατήφορος, κύριε Πετράκο, είναι όλος δικός σας. Γιατί επενδύετε καθημερινά στην απόγνωση των πολιτών και στις θυσίες του τα τελευταία 3 χρόνια της κρίσης, προκειμένου να αποκομίσετε κομματικά και προσωπικά οφέλη. Οι πολίτες της Μεσσηνίας όμως, σας γνωρίζουν καλά. Και σας έστειλαν το μήνυμα στις πρόσφατες εκλογές αποδοκιμάζοντας κάθε επιλογή δική σας και του κόμματός σας στο νομό μας και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ακόμη και μέσα στο σπίτι σας, το Δήμο που κατάγεστε. Εκτός των καταγγελιών σας, δεν έχουμε ακούσει ούτε μια πρόταση από το στόμα σας για το πώς θα δημιουργηθεί έστω μία νέα θέση εργασίας στο νομό μας. Βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα για εσάς. Άλλωστε, το κόμμα σας είχε φροντίσει, μέχρι να εκλεγείτε βουλευτής, να εξασφαλίσει εδώ και χρόνια την επαγγελματική σας σταδιοδρομία και να σας «βολέψει» μακριά από την εργασία σας. «Δικαίως», λοιπόν, δεν έχετε νιώσει στο πετσί σας την απόγνωση που νιώθουν πολλοί συμπολίτες μας άνεργοι, χτυπημένοι από την οικονομική κρίση. Ντροπή σε εσάς, κύριε Πετράκο. Για τον τρόπο που έχετε μάθει να πολιτεύεστε. Για την έπαρση και την αλαζονεία που επιδεικνύετε. Για την έλλειψη στοιχειώδους πολιτικού πολιτισμού. Η συμπεριφορά σας αποτελεί μόνο ένα μικρό δείγμα, για το τι θα επακολουθήσει, αν ποτέ ο ελληνικός λαός επιλέξει το κόμμα σας να κυβερνήσει τη χώρα μας. Οι Έλληνες πολίτες, όμως, έχουν κρίση και θα σας απαντήσουν στην κάλπη όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Περικλής Μαντάς Πρόεδρος ΝΟΔΕ Μεσσηνίας - 
 
***  Σε σοβαρή κατάσταση άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε στην Καλαμάτα
 Ένας άνδρας προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του, αφού πρώτα περιέλουσε τα ρούχα του με εύφλεκτο υλικό. Το συμβάν συνέβη χθες το βράδυ στη Δυτική παραλία της Καλαμάτας ενώ ο άνδρας στην αρχή μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της πόλης, αλλά λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης έχει μεταφερθεί στην Αθήνα. -
 
***   Εντατικοί έλεγχοι Τροχαίας Καλαμάτας για χρήση κράνους
  ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣΤης Βίκυς Βετουλάκη Τους οδηγούς δικύκλων που δε φορούν κράνος έχει βάλει στο στόχαστρο τις μέρες αυτές η Τροχαία Καλαμάτας, εντατικοποιώντας τους ελέγχους και έχοντας ήδη επιβάλει πολλά και τσουχτερά πρόστιμα. Όπως τόνισε στο «Θάρρος» ο διοικητής της Τροχαίας Καλαμάτας, Ηλίας Αξιωτόπουλος, οι έλεγχοι θα συνεχισθούν όλη τη θερινή περίοδο, καθώς η μη χρήση κράνους είναι ο βασικότερος παράγοντας τραυματισμών, ακόμα και θανατηφόρων, σε τροχαία ατυχήματα με μηχανές.Υψηλό πρόστιμο Οι έλεγχοι της Τροχαίας από την αρχή της εβδομάδας, για τη χρήση κράνους, γίνονται εντός και εκτός πόλεων και είναι δεκάδες (σε λίγες ημέρες θα μιλάμε και για εκατοντάδες) οι παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί. Κατά τον κ. Αξιωτόπουλο, λόγω έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου η χρήση των δικύκλων έχει αυξηθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες: «Έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί οδηγοί δε φορούν κράνος. Εμείς, ως Τροχαία, είμαστε υποχρεωμένοι, παρά το γεγονός ότι το πρόστιμο είναι υψηλό, 350 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος και πόνους στο point system, να επιβάλλουμε τη χρήση του κράνους. Έτσι ώστε αν κάποιος δικυκλιστής εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, να έχει πολλές πιθανότητες να γλυτώσει. Είναι αποδεδειγμένο πως, όταν φοράμε κράνος και εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα, κατά 90% γλυτώνουμε. Σε καθημερινή βάση, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, έχουμε στους δρόμους συνεργεία του Τμήματος Τροχαίας για βεβαίωση αυτών των παραβάσεων». - 

***  Νοσοκομείο Καλαμάτας: Αναβάθμιση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Εμφραγμάτων 

Νέο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό παρέλαβε χθες το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο πλαίσιο της ουσιαστικής αναβάθμισης που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ειδικότερα, πρόκειται για την προμήθεια 6 τεμαχίων monitor με κεντρικό σταθμό για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άλλων 6 τεμαχίων monitor με κεντρικό σταθμό για τη Μονάδα Εμφραγμάτων. Ο ανωτέρω ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός θεωρείται πολύ σημαντικός στην ομαλή λειτουργία των δύο κρίσιμων κλειστών τμημάτων νοσηλείας, μιας και ο υφιστάμενος και ξεπερασμένος είναι τεχνολογικά και λόγω παρέλευσης 15ετίας δεν υποστηρίζεται τεχνικά από τις εταιρείες του χώρου. Σημειώνεται ότι από το 2010 που άρχισαν να λειτουργούν, στη Μονάδα Εμφραγμάτων και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν νοσηλευτεί 1.441 και 550 άτομα αντίστοιχα. Με αφορμή την παραλαβή του εξοπλισμού, οι δύο συντονιστές διευθυντές της Καρδιολογικής Κλινικής, Σπύρος Ζόμπολος και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ, Βασίλης Καδάς έκαναν δηλώσεις. Ο μεν πρώτος σημείωσε: «Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα, σε περίοδο κρίσης, γίνεται μια σοβαρή και συστηματική προσπάθεια από την πλευρά της Διοίκησης να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας του νοσοκομείου μας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αναβάθμιση της λειτουργίας της Μονάδας Εμφραγμάτων και του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) παραλαβή των έξι monitors με κεντρικό σταθμό παρακολούθησης έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ικανοποιητική λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων, χάρη στην οποία έχουν σωθεί πολλές ανθρώπινες ζωές. Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στο διοικητή και το στελεχιακό δυναμικό του νοσοκομείου, που αξιοποιούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση της λειτουργίας των τμημάτων του νοσοκομείου». Με τη σειρά του ο κ. Καδάς ανέφερε: «Ως συντονιστής διευθυντής της ΜΕΘ και διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και τις ευχαριστίες μου προς τη διοίκηση του νοσοκομείου για την παραλαβή των έξι νέων monitors παρακολούθησης των ασθενών της ΜΕΘ. Τα τελευταίας τεχνολογίας αυτά μηχανήματα συνοδεύονται από έναν κεντρικό σταθμό παρακολούθησης και καταγραφής όλων των απαιτούμενων παραμέτρων ελέγχου των βαρέως πασχόντων της ΜΕΘ, θα αντικαταστήσουν τα ήδη λειτουργούντα από 15ετίας και θα εκσυγχρονίσουν και αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Με τη βοήθεια των συνεργατών μου και, προπάντων, του νοσηλευτικού προσωπικού, στη ΜΕΘ της Ν.Μ. Καλαμάτας έχουν νοσηλευτεί 550 ασθενείς και με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια αναπνευστήρων και βρογχοσκοπίων, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας θα γίνει ένα τμήμα σύγχρονο και αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των βαρέων πνευμονολογικών και άλλων περιστατικών». - 

***  Καταργούνται περίπτερα στην Καλαμάτα

 Στο προσεχές διάστημα (μέσα στον Ιούνιο) πρόκειται να ελευθερωθούν οι εξής χώροι που σήμερα καταλαμβάνονται από περίπτερα στην Καλαμάτα: Υπαπαντής 35 (στην κορυφή της οδού, βορείως του αρτοποιείου), Αριστομένους και Σόλωνος, Αριστομένους και Μακεδονίας, Αριστομένους 45, έναντι Μεγάρου Χορού. - 

*** Τα ονόματα των 10 τυχερών που κερδίζουν προσκλήσεις για το TEDxKalamata         
   
Οι 10 τυχεροί που κερδίζουν από μια διπλή πρόσκληση για το TEDxKalamata , είναι οι:
Ελένη Αντωνέα , Σταυρούλα Τζουμάνη, Παναγιώτης Παπαντωνίου , Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κατερίνα Τζώρτζη , Παναγιώτης Σαρρής, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος , Ρόη Μέλλιου , Νικόλας Χατζής και Κατερίνα Ευαγγέλου .
Οι νικητές του διαγωνισμού μπορούν να πάρουν τις προσκλήσεις τους από τις 7:30 μ.μ. και μετά στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης με την ταυτότητα τους και λέγοντας ότι συμμετείχαν στο διαγωνισμό από το Θάρρος.
Εν τω μεταξύ όλα είναι έτοιμα για την σπουδαία αυριανή βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης όπου 11 ξεχωριστοί ομιλητές θα μιλήσουν για τα "δικά τους όρια" σε μια εκδήλωση που θα παρουσιάσει ο Κωστής Μαραβέγιας . Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης οι διοργανωτές και μερικοί από τους ομιλητές παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου στο νεόκτιστο ξενοδοχείο της Καλαμάτας "Horizon Blu"
Διαβάστε στο αυριανό φύλλο του Θάρρους αναλυτικό ρεπορτάζ .
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα και τους ομιλητές της αυριανής βραδιάς στην Αρχαία Μεσσήνη
Video:  http://youtu.be/ibe28QLDVBs  ,
 
***  Ελεύθερος με κατ' οίκον περιορισμό ο Δ. Κουκούτσης         
           
Ελεύθερος με κατ’ οίκον περιορισμό υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη αφέθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης.
Κατ’ εξαίρεση θα είναι δυνατή η μετάβασή του στη Βουλή για την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του και η μετάβασή του στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που έχει.
Σημειώνεται, ότι ο συγκεκριμένος όρος επιβάλλεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.
Σε βάρος του κατηγορουμένου επιβλήθηκε και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακρίτριες έλαβαν υπόψη τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο βουλευτής και επιπλέον θεώρησαν ότι οι όροι που του επιβλήθηκαν είναι ικανοί να αποτρέψουν τον κατηγορούμενο από την τέλεση νέων αδικημάτων.
Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Κουκούτσης είπε:
«Δεν είναι ώρα για χαμόγελα και πανηγυρισμούς. Ο αρχηγός μας όπως και σύντροφοί μας στον αγώνα κρατούνται. Χαμηλά το κεφάλι. Είναι ώρα για δουλειά. Η χώρα πένεται, συρρικνώνεται. Μη γυρίσουμε πίσω. Είναι ψέμα ότι επιζητούμε εμφύλιο. Είμαστε Έλληνες εθνικιστές, δεν χωρίζουμε τους Έλληνες σε αριστερούς και δεξιούς».   nafteboriki.gr

***  Θα συνεχισθούν οι ανασκαφές στην αρχαία Θουρία

 Συνάντηση με την επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων, Ξένη Αραπογιάννη, η οποία είναι και άμισθη ειδική συνεργάτρια του δημάρχου, είχε ο Π. Νίκας. Η κυρία Αραπογιάννη ενημέρωσε το δήμαρχο για την πρόοδο των ανασκαφών στην αρχαία Θουρία, τις οποίες με τόση επιτυχία διεξάγει. Οι ανασκαφές θα συνεχισθούν με χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας. Στις ανασκαφές στην αρχαία Θουρία αφιερώνει μερικές σελίδες του ο τόμος όπου περιγράφεται το έργο κατά το 2013 της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα ακόλουθα: «Στην αρχαία Θουρία η έρευνα της επιτίμου Διευθυντρίας Αρχαιοτήτων κυρίας Ξένης Αραπογιάννη συνεχίστηκε στο χώρο του προ του ναού του Ασκληπιού βωμού (εικ. 10 – 11). Δυτικά του μεγάλου επιμήκους βωμού βρέθηκε σχεδόν σε επαφή και άλλος βωμός, ορθογώνιος επίσης, κτιστός από μεγάλους λίθους που καλυπτόταν με κονίαμα με έγχρωμο διάκοσμο. Γύρω από το νέο βωμό βρέθηκαν καμένα χώματα, κάρβουνα και καμένα οστά ζώων, μεγάλη ποσότητα κεραμεικής σε θραύσματα, κυρίως αμφορέων και λίγα μικρά ευρήματα. Σε όστρακο αγγείου σώζεται εγχάρακτη η αρχή του ονόματος του Ασκληπιού (εικ. 12). Κοντά στο νέο βωμό βρέθηκε στήλη με επιγραφή 49 στίχων η οποία αποτελεί ιερό νόμο, δηλαδή περιέχει τον κανονισμό λειτουργίας του ιερού του Ασκληπιού και των προσφορών και θυσιών που γίνονταν κατά τη λατρεία του. Η ύπαρξη περισσοτέρων βωμών υπονοεί και τη λατρεία και άλλων θεοτήτων, τις οποίες ακόμη δε γνωρίζουμε (εικ. 13)». - 

***  «H χώρα της μάθησης»… (φωτογραφίες)         
     
Στη δράση «H χώρα της μάθησης» συμμετέχει η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την οποία διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από χθες έως 8 Ιουνίου.
Η συμμετοχή στη δράση θα γίνει με ομαδικά έργα σχολείων (Δημοτικών και Νηπιαγωγείων) που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας στο πλαίσιο της έκθεσης που διοργάνωσε η ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, το 2013, «Ανακυκλώνοντας την Ιστορία» και ανταποκρίθηκαν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα «Φτιάχνω το δικό μου έκθεμα».
Τα έργα των παιδιών είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, με φαντασία, αλλά και έμπνευση τόσο από την έκθεση «Ανακυκλώνοντας την Ιστορία» όσο και από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας.
Η δράση θα είναι ανοικτή για το κοινό 9.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. και 5.00 μ.μ -9.00 μ.μ.
Πληροφορίες για τη συμμετοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας:
ΛΗ΄ ΕΠΚΑ, 27210-63100, Κατερίνα Τζαμουράνη – αρχαιολόγος.
 
*** Άσκηση ετοιμότητας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)         
      
 
Άσκηση απορρύπανσης στη μαρίνα πραγματοποίησε χθες, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με φορείς, υπηρεσίες και εθελοντές.
  Το σενάριο
Το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος «Κώστας Βαγγελιώ» υπέστη ρήγμα, με επακόλουθο τη διαφυγή εντός της θάλασσας περίπου 200 lt πετρελαίου κίνησης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κηλίδα έκτασης περίπου 150 τ.μ στη μαρίνα Καλαμάτας.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Λιμεναρχείου, των εργαζομένων στο καρνάγιο «Πασχάλης», καθώς και υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας με αποφρακτικό όχημα της ΔΕΥΑΚ που έφθασε στην περιοχή. Στο σημείο έσπευσε ακόμη ασθενοφόρο για τυχόν τραυματισμό, όπως και η Αστυνομία για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, και εθελοντές.
Μόλις έγινε ορατή η κηλίδα τοποθετήθηκε ειδικό πλαστικό φράγμα που την εγκλώβισε. Στη συνέχεια με αντλίες και υλικά απορρύπανσης περιορίστηκε και τελικά απορροφήθηκε η ρύπανση σε ειδική δεξαμενή.
  Δηλώσεις
Ικανοποίηση, από την πλευρά τους, εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Ανδρέας Καραγιάννης και ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αργυράκης, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες τους είναι σε ετοιμότητα για αντίστοιχα περιστατικά.
Video: http://youtu.be/mzLXegNi2I4  ,
 
*** Το «κιτσαριό» συνεχίζεται κυρίως και πέρα από την εκκλησία της Ανάστασης
  Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την αναφορά σας στις κατασκευές στην ταλαίπωρη παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας. Βέβαια, θα έπρεπε να είναι καθημερινό πρωτοσέλιδο από όλες τις εφημερίδες, αλλά ας είναι. Κάνετε, όμως, ένα λάθος. Το «κιτσαριό»( και συγχωρήστε μου την έκφραση) συνεχίζεται κυρίως και πέρα από την εκκλησία της Ανάστασης. Είναι, πράγματι, για γέλια. Για πολλά, όμως, γέλια. Ο καθένας κάνει ό,τι του αρέσει. Καλό, λοιπόν, θα είναι ΟΛΟΙ ΜΑΣ και κυρίως οι δημοτικοί άρχοντες, να δούνε το σποτάκι στην τηλεόραση που διαφημίζει το Ρέθυμνο, για να πάρουν μια ιδέα τι σημαίνει παραλία, καθαριότητα, νοικοκυριό και πώς έρχεται η τουριστική ανάπτυξη υψηλού επιπέδου, και όχι με τους κάθε είδους πλανόδιους να παρκάρουν και να ΒΡΩΜΙΖΟΥΝ το κάθε μέρος στάθμευσης, και μάλιστα δίπλα στο νέο πεντάστερο. Φοβάμαι ότι θα περάσουν πολλά ακόμη χρόνια μέχρι να φτάσουμε το επίπεδο ανταγωνιστριών περιοχών της χώρας μας, αν θέλουμε να γίνουμε αξιοζήλευτος προορισμός, που πράγματι το αξίζουμε. Με εκτίμηση, Ιωάννης Αργύρης -
 
*** Έρευνα στην Πύλο για την πυρκαγιά          
          
Εμπρησμό υπονοεί ο Δ. Καφαντάρης
Καύση των σκουπιδιών για μείωση του όγκου ισχυρίζεται ο Η. Κανάκης    
Σειρά εξελίξεων πυροδότησε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Άγιο Νικόλαο της Πύλου. Τα αίτιά της, όπως και το ακριβές σημείο που εκδηλώθηκε, διερευνώνται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος από την πρώτη στιγμή και έχει ήδη ξεκινήσει το προανακριτικό έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν ήδη καταθέσει από προχθές ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περικλής Κοντογόνης και από χθες ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κανάκης, ενώ θα ακολουθήσουν καταθέσεις κι άλλων αιρετών, μέχρις ότου σχηματιστεί δικογραφία, που θα παραπεμφθεί αρμοδίως.
Χθες, μιλώντας στο «Θ» ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δ. Καφαντάρης, υποστήριξε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε εκτός των ορίων του σκουπιδότοπου και πως δεν κάηκαν σκουπίδια, καθώς αυτά ήταν καλυμμένα από χώμα. «Δεν κάηκαν σκουπίδια και όσοι το λένε αυτό, παραπληροφορούν τον κόσμο. Ας σταματήσουν την παραπληροφόρηση», είπε χαρακτηριστικά.
Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης, που επιτεύχθηκε, όπως είπε, από αέρος και τα πολλά πυροσβεστικά οχήματα, ανακοίνωσε πως ο Δήμος Πύλου – Νέστορος προτίθεται να προβεί σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διερευνηθεί αν η πυρκαγιά της Τρίτης και εκείνη που είχε εκδηλωθεί προ δεκαπενθημέρου οφείλονται σε εμπρησμό. 
Αναφορικά με τα δεματοποιημένα απορρίμματα, ο κ. Καφαντάρης ανέφερε πως με δύο έγγραφά του προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ζητήσει την απομάκρυνσή τους από το συγκεκριμένο αδειοδοτημένο χώρο εναπόθεσης, καθώς επήλθε κορεσμός και δε χωρά επιπλέον δέματα. «Αυτή είναι και η αιτία που σταμάτησε να λειτουργεί ο δεματοποιητής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «περιμένουμε μια γρήγορη λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού, αλλιώς θα έχουμε κάθε φορά τα ίδια γεγονότα».
Κατέληξε δε, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει  κάτι περισσότερο.
Μήνυση Κανάκη               
Στη μήνυση που κατέθεσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πύλου ο κ. Κανάκης, ανήμερα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στρέφεται ευθέως κατά του δημάρχου Δημ. Καφαντάρη, λέγοντας πως η φωτιά είχε εκδηλωθεί προ δεκαπενθημέρου και του καταλογίζει ευθύνες στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του όγκου των απορριμμάτων.
Στη μήνυσή του αναφέρει τα εξής: «Σήμερα και ώρα 15.30 στη θέση Άγιος Νικόλαος στην Πύλο Μεσσηνίας, εντός της περιοχής του σκουπιδότοπου, εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά, η οποία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο εκδηλώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, συχνότητας περίπου 15 ημερών, και απορρέει της ανευθυνότητας και της κακής διαχείρισης των αρμόδιων αρχών, οι οποίοι με τις ανωτέρω ενέργειες επιδιώκουν τη μείωση του όγκου των συσσωρευμένων σκουπιδιών, θέτοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, μηνύω ως άμεσα υπεύθυνο το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος κ. Δημ. Καφαντάρη και επιπρόσθετα ασκώ μήνυση κατά παντός υπευθύνου, επιζητώντας την εκδίκαση της υπόθεσης και την ανάληψη των ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς».
  «Πνιγήκαμε»
Εξαγριωμένος με την κατάσταση είπε πως είναι ο αναγνώστης μας από τη Γιάλοβα, Π.Γ., ο οποίος πρόσθεσε πως δεν κάηκαν μόνο 200 στρέμματα έκτασης, αλλά πολύ περισσότερα και σε αυτά περιλαμβάνονταν και πολλές ελιές, με αποτέλεσμα να χάσουν κάποιοι το εισόδημά τους.
Στράφηκε δε και κατά του δημάρχου Δ. Καφαντάρη, υποστηρίζοντας πως αντί να μεταβεί στις υποχρεώσεις του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής, στο εξωτερικό, θα έπρεπε να βρίσκεται στο χώρο με τους συνεργάτες του, προκειμένου να είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί πριν από 15 ημέρες.
Είπε, επίσης, πως «πνιγήκαμε από τις διοξίνες και το νέφος από τα καμένα σκουπίδια», καταρρίπτοντας έτσι την περί του αντιθέτου άποψη του κ. Καφαντάρη.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
*** Αθλητική  ενημέρωση :

*** Πολλά τα ερωτηματικά για τον νέο όμιλο της Μαύρης Θύελλας

 ΣΧΕΔΟΝ ΒΕΒΑΙΗ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ, ΚΙΒΕΡΙΟΥ, ΖΑΚΥΝΘΙΑΚΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΡΚΕΤΑ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΚΕΝΑ Θολό είναι το τοπίο σχετικά με τη διαμόρφωση που θα έχει ο όμιλος της Γ΄ Εθνικής στον οποίο θα συμμετάσχει η ομάδα της Καλαμάτας τη νέα αγωνιστική περίοδο και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να δώσει μέρος μονάχα των απαντήσεων. Δεν λέμε 4ο όμιλο, καθώς με βάση την αναδιάρθρωση που έχει στα σκαριά η ΕΠΟ τη νέα σεζόν δεν θα είναι έξι οι όμιλοι αλλά τέσσερις. Το μόνο σίγουρο είναι πως σε αυτόν θα συμμετάσχουν, εφόσον δεν προκύψουν συνταρακτικές αλλαγές λόγω της αναδιάρθρωσης Καλαμάτα, Παναργειακός, Δόξα Νέας Μανωλάδας, Παναρκαδικός, Αχαϊκή, Βάρδα και λογικά η ΑΕ Καραϊσκάκης, ενώ χώρο σε αυτόν αναμένεται να πάρουν οι ομάδες που εξασφάλισαν την άνοδο μέσω των μπαράζ και προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή (Πελοπόννησο και νότιο Ιόνιο), δηλαδή το Λουτράκι, ο Ερμής Κιβερίου και ο Ζακυνθιακός. Εάν προσθέσουμε τις ομάδες που προϋπάρχουν και τις τρεις που προστέθηκαν, ο αριθμός μετά βίας ξεπερνά τις 10, φθάνοντας συγκεκριμένα τα 11 σωματεία. Μέχρι τον αριθμό των 16, που έχει οριστεί ως βάση για την νέα Γ΄ Εθνική των τεσσάρων ομίλων, θα χρειαστεί η προσθήκη πέντε ακόμη σωματείων και εδώ είναι που προκύπτουν τα περισσότερα ερωτηματικά. Κατά πληροφορίες ενδέχεται να προστεθεί στον όμιλο ομάδα από την περιοχή της Πρέβεζας (Αναγέννηση Άρτας ή Αχέροντας Καναλακίου), όμως θα χρειαστούν κι άλλες ακόμη κινήσεις από την πλευρά της ΕΠΟ, με τον «κλήρο να πέφτει» είτε σε σωματεία από την Αττική, είτε από τη Στερεά Ελλάδα. Όλα αυτά όμως, επαναλαμβάνουμε, εφόσον περάσει το σχέδιο της αναδιάρθρωσης για τη νέα Γ΄ Εθνική. - 

***


***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

 http://www.youtube.com/stamos01 ,        3333   video.-       
 http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1810   video .- 
 http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1790  video.- 
Σύνολον                                                     6933 βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2547  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    579 –
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-  173.








***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-               
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης των  ειδήσεων  Τετάρτη  28  Μαΐου  2014  .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/29-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   29  Μαΐου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/29-2014.html , Ενδιαφέροντα Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/30-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Μαϊου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/31-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  31  Μαΐου  2014 .-

 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Ανθολόγιο Γράφοντας Αντιγράφοντας , Κυριακή 01 Ιουνίου 2014.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/06/02-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  02  Ιουνίου  2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/06/02062014.html , Επιλογές  Διαλέγοντας  και  Γράφοντας  02/06/2014 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/06/03-2014.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03 Ιουνίου  2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/06/04-2014.html , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Ιουνίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/06/05-2014.html  , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη 05  Ιουνίου  2014  .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/06/05-2014.html  , Άρωμα  ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Ιουνίου  2014.-
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/06-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Ιουνίου 2014 .-

***  ΤΡΙΗΜΕΡΟ  ΕΚΔΡΟΜΗΣ  ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ με Περιηγητική Λέσχη  Μεσσήνης  του  Αγίου Πνεύματος(Αγίας  Τριάδας)  : Σάββατο 07/06/2014 ,ώρα 07.00 πρωϊ  από  Μεσσήνη -Αρφαρά -Καλό  Νερό - Ζαχάρω- Πύργος -ΠΑΤΡΑ - Γέφυρα  Ρίο -Αντίρριο (γέφυρα Χαρ.  Τρικούπη ) -Μεσσολόγγι - Άρτα  -Τέροβο  - Ιωάννινα (μεσημεριανό  φαγητό στο νησάκι  της  λίμνης) - ΜΕΤΣΟΒΟ (7/6 διανυκτέρευση) - ΓΡΕΒΕΝΑ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ -Καλαμπάκα -ΜΕΤΕΩΡΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ (8/6 Διανυκτέρευση).  08/06/2014   Δευτέρα 09-06-2014 δρόμος  επιστροφής στην Μεσσηνία .- (Τιμή  συμμετοχής :  110  ευρώ το  άτομο ) .-  
































  Στα  Μετέωρα  Καλαμπάκας  9-6-2014
Στο  ΜΕΤΣΟΒΟ και  Ανήλιο 7-6-2014
ΚΑΣΤΟΡΙΑ  στη  λίμνη Σπήλαιο Δράκου , Παναγία Μαυρειώτισσα 8-6-2014

 ~** ΜΕΤΣΟΒΟ  είσοδος  διαδρομή  αφήγηση  07/06/2014 : http://youtu.be/38HTjMglFBU ,

 ~* ΜΕΤΣΟΒΟ  πλατεία διαδρομή Κυριακή 8/6/2014 : http://youtu.be/GetSfNBglR8  ,

~* ΤΡΙΚΑΛΑ  διαδρομή  είσοδος  στην πόλη Κυριακή 8-6-2014 : http://youtu.be/mpS2G1Exze0  ,


 ~* ΣΙΑΤΙΣΤΑ ενημέρωση από Γυμναστή  καθηγητή 8/6/2014 : http://youtu.be/StU2vbItJRc  ,


 ~*  ΣΙΑΤΙΣΤΑ στην Ι. Μητρόπολη ,,....  ενημέρωση  φιλόλογου  καθηγητή 2014 : http://youtu.be/fsKMRlYonoc  ,

 

 

 ~* ΜΕΤΕΩΡΑ , ανεβαίνοντας για Μεγάλο Μετέωρο μονή Σωτήρος 9/6/2014 : http://youtu.be/tgHy6nW51kA ,
 
~ ΜΕΤΣΟΒΟ 1η  προβολή ενημέρωσης Ίδρυμα Τοσίτσα από ... βίντεο 08/06/2014 : http://youtu.be/iS7YwTCLNy8 ,


Στο  αρχοντικό  της εισόδου σπίτι βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα αναστυλωμένο όπως ήταν , το
αρχοντικό στην εποχή του , ..σήμερα  Μουσείο Ηπειρώτικης Λαϊκής αυθεντικής Τέχνης .!
   
Γυναικεία μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα  Καλαμπάκας  από επίσκεψη 09/06/2014 !
Βίντεο  από  Μετέωρα Ιερές  Μονές Αγίου  Στεφάνου (γυναικεία) , Αγίου Νικολάου ,Αγίου  Ρουσάνας , Αγίας Τριάδας , Μονή  Βαρλαάμ και Μονή Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο  2014 .-
 

 ~ ΜΕΤΣΟΒΟ 1η  προβολή βίντεο 2014 : http://youtu.be/iS7YwTCLNy8 ,


  ~ ΜΕΤΣΟΒΟ 2η  προβολή βίντεο 2014 : http://youtu.be/Lf3xa0mJabI ,

   

  ~* Ιωάννινα  διαβαίνοντας  ενημέρωση 7/6/2014 : http://youtu.be/0HCik7DmKnA ,

 

Θέατρο Αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας  Καληδώνας 2014 : http://youtu.be/3Hqa8KCV1eM ,

~ ΜΕΤΕΩΡΑ Μονές  Βαρλαάμ , Ρουσανά , Αγίας  Τριάδας και Αγίου  Στεφάνου 2014: http://youtu.be/vC6Qf1WpPb0 ,


 

 

***

Δεν υπάρχουν σχόλια: