ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  13  Μαρτίου  2014  :














*** Μεσσηνιακά  και Άλλα  :




***   Διακοπή ρεύματος αύριο σε περιοχές της Μεσσηνίας 
Στις περιοχές των δ.δ. Μελιγαλά, Οιχαλίας, Τσουκαλέικων και Αρφαρών, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Πέμπτη, από 10.00 έως 14.00. - 

*** Επικοινωνία Βενιζέλου - Λοβέρδου  ,  Την επόμενη εβδομάδα τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων της Ελιάς
Την επόμενη εβδομάδα τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων της Ελιάς
Οι Ευ.Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος συμφώνησαν ότι οι υποψήφιοι της Ελιάς πρέπει να είναι κοινοί κι όχι οι εκλεκτοί κάθε κόμματος ή κίνησης      Αθήνα   Αντίστροφη μέτρηση στην Ελιά για την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η προβολή των υποψηφίων, οι οποίοι -όπως συμφώνησαν σε επικοινωνία που είχαν χθες, Τετάρτη οι Ευ.Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος- πρέπει να είναι κοινοί κι όχι οι εκλεκτοί κάθε κόμματος ή κίνησης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την ιδέα αυτή αποδέχονται και οι υπόλοιποι εταίροι, οι οποίοι φαίνεται να έχουν καταλήξει επιπλέον ότι για τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να ισχύσει το ασυμβίβαστο, δηλαδή εάν κάποιος βουλευτής είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του στο κοινοβούλιο.
Από την πλευρά των «58», οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ.Παγουλάτος θα επιθυμούσε να είναι υποψήφιος. Ήδη, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος ο Ν.Μπίστης.
***  Μισή ώρα ταχύτερο το ταξίδι  ,   Παρελθόν τα Τέμπη από το καλοκαίρι του 2015
Παρελθόν τα Τέμπη από το καλοκαίρι του 2015
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Μία νέα σελίδα στις υποδομές της χώρας αναμένεται να γυρίσει τον Αύγουστο του 2015, καθώς θα ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής των νέων τμημάτων του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, που θα μειώσουν τη διάρκεια του ταξιδιού κατά τουλάχιστον μισή ώρα.
Η παράκαμψη της κοιλάδας των Τεμπών και το δύσκολο τμήμα του Πλαταμώνα θα ολοκληρωθούν με την κατασκευή των τμημάτων Ευαγγελισμός - Ραψάνη και Πλαταμώνας - Σκοτίνα αντίστοιχα. Το νέο τμήμα του αυτοκινητόδρομου θα έχει μήκος 24 χλμ., εκ των οποίων τα 11 χλμ. θα είναι τρεις διπλές σήραγγες στα Τέμπη και τον Πλαταμώνα και τα υπόλοπα 13 χλμ. ανοιχτός αυτοκινητόδρομος.
Σύμφωνα με τον παραχωρησιούχο, η πρόοδος του έργου άγγιξε το 76%, ενώ η διάνοιξη και το «ντύσιμο» των πρώτων δύο σηράγγων (Τ1 και Τ2) των Τεμπών, μήκους δύο και έξι χιλιομέτρων αντίστοιχα, έχουν ολοκληρωθεί. Για τη σήραγγα «Τ3» απομένουν περί τα 400 μέτρα ακόμη και η πρόοδος της διάνοιξης είναι 93%. Σε εξέλιξη είναι οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και στις τρεις σήραγγες, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή 20 γεφυρών, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι μισές.
«Ένεση» στην τοπική οικονομία
«Σε αυτό το έργο θα απασχοληθούν, στην πλήρη του εξέλιξη, 1.500 άτομα. Εργάζονται αυτή τη στιγμή και παράγουν 100 τοπικές επιχειρήσεις της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής. Είναι μια σημαντική "ένεση" στην τοπική οικονομία και μια σημαντική υποδομή για την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη» τόνισε ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ευχαρίστησε την Κομισιόν και την ΕΤΕπ για τη συμβολή τους στα έργα υποδομών, αλλά και προσωπικά τον επικεφαλής της Task Force κ. Χορστ Ράιχενμπαχ για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα από το 2011.
«Κατορθώσαμε, εκείνος μαζί με εμάς, να υπερβούμε τις δυσκολίες, τα μεγάλα προβλήματα, τα προβλήματα της χρηματοδότησης και να έχουμε σήμερα έργα αξίας περίπου 8 δισ. ευρώ, τα οποία άρχισαν και συμβάλλουν ήδη σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ στη χώρα μας και κυρίως στην αύξηση της απασχόλησης και στην καταπολέμησης της ανεργίας» σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Τα διόδια χρηματοδοτούν τα έργα
Ερωτηθείς για τα διόδια, ο υπουργός Υποδομών μίλησε για «λαϊκιστές που σκόπιμα διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, ότι τα διόδια δεν πηγαίνουν στην τσέπη κανενός».
«Τα διόδια πηγαίνουν για την κατασκευή του έργου, και μόνον, όλα αυτά τα χρόνια και σήμερα. Τα διόδια αποτελούν ένα μέρος της Χρηματοδοτικής Συμβολής. Συνεπώς, από εκεί και πέρα, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, η ίδια η εμπορική πολιτική των παραχωρησιούχων θα καθορίσει το ύψος με βάση τις ανάγκες που θα έχουν οι ίδιοι οι δρόμοι» τόνισε.
«Τα διόδια δεν αφορούν κανένα παραχωρησιούχο, καμία εταιρεία, κανένα εργολάβο, τα διόδια αφορούν τα έργα της Ελλάδας τα οποία πληρώνουμε αυτοί που κάνουμε χρήση των αυτοκινητοδρόμων. Είναι άδικο να πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι δημόσια αγαθά που δεν χρησιμοποιούν. Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη, αυτό επιτάσσει η ισότητα των πολιτών και αυτό πρέπει να κάνουμε προστατεύοντας το εισόδημα των πολιτών οι οποίοι για δικούς τους λόγους, είτε δεν χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο είτε τον χρησιμοποιούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς» υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «τα διόδια στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερα από την Ισπανία και την Πορτογαλία και έχουν περίπου ίδιες τιμές, ακόμα και μικρότερες, από όμορες χώρες της Δυτικής Ευρώπης της Ευρωζώνης».
Εκτροπή του Αχελώου με βάση το ΣτΕ
«Έχουμε κάνει ένα τεράστιο λάθος τα προηγούμενα χρόνια και δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε ένα πολύ μεγάλο και θετικής σημασίας έργο για τη χώρα, την εκτροπή του Αχελώου. Δυστυχώς, διαχειριστήκαμε το έργο χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις, πολλές φορές με "ετσιθελισμό" και ξεροκεφαλιά, λες και τα δίκτυα στη χώρα δεν πρέπει να ενώνονται μεταξύ τους, λες και τα νερά, το υδάτινο δυναμικό της χώρας, δεν πρέπει η μια περιοχή να συμπληρώνει η μία την άλλη» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην εκτροπή του Αχελώου.
«Κανείς δεν είναι χαρούμενος και ευτυχισμένος όταν το νερό στο Θεσσαλικό Κάμπο, αυτή τη στιγμή, υπάρχει στα 400 μέτρα, που σημαίνει ότι περιβαλλοντικά η Θεσσαλία είναι κατεστραμμένη. Ωστόσο, πήραμε -ξανά- μια αρνητική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά ταυτόχρονα απόφαση που μας επιτρέπει να κάνουμε το έργο. Και απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που θέτει 10 σημεία. Αυτά πρέπει να τα σεβαστούμε. Και θα σεβαστούμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα σεβαστούμε την απόφαση και θα προχωρήσουμε να φτιάξουμε το έργο» σημείωσε.
Ο υπουργός Υποδομών μίλησε για «450 εκατομμύρια κυβικά τον χρόνο με δύο πολύ μεγάλα υδροηλεκτρικά τη στιγμή που έχουμε ανάγκη από φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, αντί να παράγουμε ενέργεια από πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ρυπογόνο λιγνίτη πολλές φορές».
«Προγραμματίζουμε μία προς μία τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από την πλευρά του υπουργείου έτσι ώστε να συμμορφωθούμε πλήρως με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» τόνισε.
Γρήγορα ο Ε65
Επίσης, μιλώντας για τον Ε65, υπογράμμισε ότι πρόθεσή του υπουργείου είναι να «τρέξουν» τόσο η κατασκευή του τμήματος Λαμία - Ξενιάδα όσο και η μελέτη του τμήματος Τρίκαλα - Εγνατία, που πρέπει να «είναι και περιβαλλοντικά προσαρμοσμένη στα δεδομένα της περιοχής και το κόστος να είναι φθηνότερο», είπε.
Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστεί συμπληρωματικός κόμβος, που δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη, στη θέση Πυργετός, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στον Δήμο Τεμπών και τα παράλια του νομού Λάρισας, με κόστος 1 εκατ. ευρώ.
Επίσης, τόνισε, μελετάται το τμήμα Λάρισα - Φάρσαλα (ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο) και η παράκαμψη της Ελασόνας, το κόστος της οποίας είναι περίπου 25 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στην περίοδο 2014-2020 η ηλεκτροκίνηση των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων στα τμήματα Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα και Λάρισα - Βόλος.
Στο μεταξύ, γνωστοποίησε ότι σε λίγες ημέρες θα μεταφερθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πόροι και προσωπικό για τη συνέχιση της κατασκευής του έργου της λίμνης Κάρλας.
Newsroom ΔΟΛ

***  Κισλόφσκι στη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη         
          
Την ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι «Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής» θα προβάλει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας απόψε Πέμπτη, 13 Μαρτίου, στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματός της με γενικό τίτλο «Σινεμά στο τετράγωνο». 
«Ένας καθημερινός άνθρωπος ανακαλύπτει τυχαία την τέχνη και τη γοητεία του να είσαι δημιουργός - και αυτή του η ανακάλυψη θα αλλάξει τη ζωή του με ένα μοναδικό και πρωτόγνωρο τρόπο, καθώς εγκαταλείπει την παθητικότητα του θεατή, περνώντας στις ενεργητικές στάσεις ζωής που η τέχνη απαιτεί. Η δεύτερη ταινία του Κισλόφσκι, με την οποία κέρδισε διεθνή φήμη και το Μέγα Βραβείο Φεστιβάλ Μόσχας, είναι μια σπουδή για τον κινηματογράφο μέσα από τον κινηματογράφο και μια καταγγελία πάνω στη λογοκρισία και τη στενοκεφαλιά του σοσιαλιστικού καθεστώτος», σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου. 
«Η λέξη "ερασιτέχνης" κρύβει μέσα της τον έρωτα για την τέχνη, και ο έρωτας αυτός είναι το κοινό σημείο του Κισλόφσκι με τον ήρωά του, δημιουργοί και οι δυο ενός σινεμά φτωχού και λιτού σε μέσα, πλούσιου όμως σε εσωτερική δύναμη και συναισθήματα».
Αμέσως μετά θα προβληθεί, με ελεύθερη είσοδο, «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή», «το σπάνιο αριστούργημα του Τζίγκα Βερτόφ, υπόδειγμα του δοκιμιακού κινηματογράφου, το οποίο γέννησε το σινεμά βεριτέ και την πρωτοπορία των '60s, επηρεάζοντας ακόμη και τη διηγηματική τεχνική του βιντεοκλίπ και τη μοντέρνα διαφήμιση. Προβάλλεται εδώ με τη σύγχρονη μουσική επένδυση των Cinematic Orchestra». Χώρος προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, ώρα: 21.15, είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18.
 
***Ακόμα ψάχνουν τον γιο της 87χρονης που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

   Άφαντος παραμένει ο 50χρονος γιος της άτυχης 87χρονης εκπαιδευτικού που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της έπειτα από 50 ημέρες και ήδη η Αστυνομία προχώρησε σε έκδοση σήματος εξαφάνισης. Ο 50χρονος, όπως έχει γίνει γνωστό, αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και όλες τις ημέρες που η μητέρα του είχε πεθάνει επισκεπτόταν το σπίτι κανονικά, δείχνοντας να μην έχει συναίσθηση του τι είχε συμβεί. Η άτυχη γυναίκα πέθανε, σύμφωνα με την εκτίμηση του ιατροδικαστή, περίπου στις 20 Γενάρη από παθολογικά αίτια, ενώ η Αστυνομία εντόπισε το άψυχο κορμί της την προηγούμενη εβδομάδα σε ράντζο, στο διάδρομο της μονοκατοικίας που διέμενε στην οδό Μπουλούκου. Από εκείνη την ημέρα οι αστυνομικοί αναζητούν το γιο της. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, τον τελευταίο καιρό δεν έμενε με τη μητέρα του, αλλά σε ένα διαμέρισμα, στο οποίο, επίσης, δεν έχει εμφανισθεί. Β.Β. - 

*** Η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Όλοι διαβάσατε, υποθέτω, την είδηση της έγκρισης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, πως περιμένει την οριστική έγκριση, προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας από τον Απρίλιο. Θα διαβάσατε και τις περί του αντιθέτου δηλώσεις τόσο από το δήμαρχο Οιχαλίας, Φίλιππο Μπάμη, όσο και από τον πρόεδρο της Κοινότητας Καλλιρρόης, Αντ. Διαγούπη. Και είναι να αναρωτιέται κανείς αν, τελικά, προχωρήσει η κατασκευή της μονάδας ή όχι και στους χρόνους που θέλει ο κ. Τατούλης. Όπως ξέρουμε, δεν προχωρά τίποτα, αν δεν υπάρχει η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει. Ξέρουμε ακόμη ότι μέσα στο 2015 τελειώνει το ΕΣΠΑ και πως ίσως στο μέλλον να μην υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η μονάδα από άλλο πρόγραμμα. Ξέρουμε, επίσης, ότι οι κάτοικοι περιμένουν να εκδοθεί η οριστική απόφαση, προκειμένου να προσφύγουν, όπου πρέπει, να «παγώσουν» τη διαδικασία και να προσπαθήσουν να την ανατρέψουν. Αν συμβεί αυτό, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η κατασκευή του εργοστασίου και οδηγούμαστε στην ανατροπή του υπάρχοντος σχεδιασμού. Δε γνωρίζω αν και πόσοι κάτοικοι ή φορείς της περιοχής κατέθεσαν τις απόψεις τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Εκείνο που φαίνεται είναι ότι όσες κι αν κατατέθηκαν, μάλλον δεν ελήφθησαν υπόψη από τους αρμόδιους, οι οποίοι έδειξαν πως αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που ίσως υπάρξουν τόσο στην υγεία των κατοίκων όσο και στο περιβάλλον. Το μόνο που ίσως τους ενδιέφερε ήταν η αποφυγή των προστίμων με τα οποία μας απειλεί η Ε.Ε. Θα μου πείτε, δε λύνονται έτσι τα προβλήματα, κάπου πρέπει να γίνει η επεξεργασία των απορριμμάτων και σίγουρα δεν είναι λύση το να λέμε «να φύγουν από εδώ και να πάνε αλλού». Θεωρώ πως θα έπρεπε, με κάποιον τρόπο ή με κάθε τρόπο, να βρεθεί σημείο με τη μικρότερη δυνατή όχληση σε όλες τις παραμέτρους. Δεν ξέρω αν αυτό είναι εύκολο ή δύσκολο. Θα έδειχνε, όμως, μια σοβαρή και συγκροτημένη προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας να λύσει το θέμα, ενέργεια που απουσιάζει παντελώς από το λεξιλόγιό της…harhar@tharrosnews.gr .-

*** Μαίνδρος Θεοδωράκης          
 Να το πιάσουμε από παλιά το σημερινό θέμα που έχει να κάνει με το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη. Μόλις άκουσα-διάβασα για το εγχείρημα του πρωταγωνιστή των πρωταγωνιστών, το μυαλό μου -άγνωστο γιατί- ταξίδεψε στον ποταμό Μαίανδρο της πάλαι ποτέ Μικράς Ασίας και σήμερα νοτιοδυτικής Τουρκίας.
Παραβλέπω, προς το παρόν, την εκδοχή να θεωρεί ο κ. Θεοδωράκης εαυτόν ως κάποια θεότητα, όπως οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τους ποταμούς, αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις, κρατάω μια πισινή. Ίσως λέω, ίσως, ο επιτυχημένος δημοσιογράφος να είχε στο βάθος του μυαλού τον εν λόγω ποταμό, όπου στην κοιλάδα που ρέει αναπτύχθηκαν κατά την αρχαιότητα πολλές πόλεις, ενώ στις εκβολές του στο Αιγαίο πέλαγος χτίστηκαν η Μίλητος και η Πριήνη.
Εκτός αυτού, στην κοίτη του εκβάλλουν τα ύδατα πολλών παραπόταμων, που έκαναν πλουσιότερο τον υδάτινο όγκο του και ευφορότερες τις γύρω περιοχές. Από την παραπάνω περιγραφή, προκύπτει μια κοσμογονία, η οποία μπορεί να συνεπήρε το κεφάλι, ας μου επιτραπεί, του Σταύρου και να πήρε, τελικά, την απόφαση να κάνει κίνημα, κόμμα, πολιτικό σχηματισμό ή δε γνωρίζω τι άλλο μπορεί να θεωρεί το «Ποτάμι».
Όπως είπε ο ίδιος στην παρουσίαση του εγχειρήματός του, «είμαι με όλους όσοι είναι δυσαρεστημένοι από τα υπάρχοντα κόμματα». Και εγώ το ίδιο, όπως και πολλοί άλλοι, αλλά δεν κάναμε «ποτάμια». Δεν είστε Θεοδωράκηδες, θα μου πείτε. Σωστό, αλλά για να επανέλθουμε, όποιον και να ρωτήσεις σήμερα, δυσαρεστημένος είναι με τα υπάρχοντα κόμματα, εξ ου και ο πολυκερματισμός του εκλογικού σώματος.
Με εξέπληξε, επίσης, το γεγονός ότι στην ομιλία του δεν παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του «Ποταμιού». Τι πρεσβεύει, μ’ άλλα λόγια, το «Ποτάμι»; Γιατί αυτά που ακούσαμε να λέει ο κ. Θεοδωράκης, λέγονται και στα καφενεία.
Το ότι είναι προβεβλημένος θα του δώσει μια ώθηση, αλλά λέγοντας «ότι δεν υπάρχουν δεξιές κι αριστερές, πράσινες ή γαλάζιες λύσεις», προσωπικά δε μου λέει τίποτα. Αντίθετα, με προβληματίζει. Μάλλον θέλει να εκμεταλλευτεί, λόγω της πόλωσης στα άκρα, την κρίσιμη μάζα των πολιτικά αστέγων του μεσαίου χώρου, που ουδείς πολιτικός σχηματισμός του χώρου μπορεί να στεγάσει, και τίποτα περισσότερο. Μια τέτοια λογική μού κάνει ευκαιριακή, ωφελιμιστική, οπορτουνιστική. Όχι πολιτική.
Και ας μην ξεχνά ο κ. Θεοδωράκης πως ο Μαίανδρος μπορεί να είναι δώρο θεού από την αρχαιότητα για τους κατοίκους των εκεί περιοχών, αλλά στην ιστορία έμεινε για τις... επικίνδυνες ελικοειδείς στροφές του. 
 
*** Εκλογές, υποψήφιοι και χαρακτηριστικά της αναμέτρησης
 Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Την ώρα που ο κόσμος δείχνει να αποστρέφεται και το τοπικό πολιτικο-αυτοδιοικητικό «σύστημα» και τους παράγοντες και παραγοντίσκους (κομμάτων, οργανώσεων, φορέων κ.τ.λ.), όπως και τους αυτόκλητους όψιμους σωτήρες, διαρρέεται πως στην Τριφυλία υπάρχει πληθώρα ενδιαφερόμενων ως υποψήφιων συμβούλων! Βεβαίως, το γεγονός ότι πολλοί φέρονται να θέλουν να προσφέρουν στα δημοτικά πράγματα είναι, εκ πρώτης όψεως, επιθυμητό και θετικό. Η ενασχόληση οιουδήποτε με τα κοινά δεν είναι δα «επιλήψιμη» και «κολάσιμη». Το αντίθετο μάλιστα! Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη μοίρα και θέση ως χώρα, λαός και περιοχή – Δήμος, αν οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν σκεπτόμενοι, ενεργοί και συμμετείχαν ουσιαστικά στα κοινά! Καλό είναι ο κόσμος να ασχολείται, να έχει άποψη, να διαβουλεύεται και να προτείνει. Θετικό είναι οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε ανοιχτές, δημοκρατικές, διάφανες διαδικασίες συγκρότησης εκλογικών συνδυασμών ή δημιουργίας κοινωνικών συμμαχιών. Με γνώμονα, πάντα, το κοινό καλό και καλώς εννοούμενο συμφέρον του τόπου και των πολιτών και όχι άλλα, προσωπικά, κομματικά ή πολιτικά συμφέροντα, μωροφιλοδοξίες, εγωκεντρισμούς, μεγαλοϊδεατισμούς, ιδιοτελείς επιδιώξεις και σκοπιμότητες! Βέβαια, τις τελευταίες μέρες που οι εν δυνάμει υποψήφιοι μαθαίνουν – μιας και μέχρι πρότινος είχαν πλήρη άγνοια – ότι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων στην Τριφυλία μειώνεται, το ξανασκέφτονται και κάποιοι, ήδη, «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια! Οι εκλογές, οι κάθε εκλογές, πέρα από τα πρόσωπα των υποψηφίων αυτά καθεαυτά και τα προγράμματα των συνδυασμών, έχουν μια σειρά από ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, όλο και περισσότεροι δημότες – εκλογείς (και) στην Τριφυλία σε συζητήσεις τους σημειώνουν πως σε αυτές τις εκλογές είναι εκτός πραγματικότητας να τεθούν διλήμματα και να αναμετρηθούν «Μνημόνιο» με «Αντιμνημόνιο» και «Καλλικράτης» με «Αντικαλλικράτη». Στις εκλογές αναμετρώνται, ή καλό θα είναι να αναμετρηθούν, το παλιό με το νέο, η εμπειρία με τη φρεσκάδα, η ικανότητα με την αμφιβολία, τα κομματικά καπελώματα οιασδήποτε μορφής και πατέντας με την πραγματική ανεξαρτησία και την καθαρά αυτοδιοικητική παρουσία, ο άκρατος και άκριτος τοπικισμός με το ευρύ πνεύμα συνεργασίας και την ενότητα, ο ρεαλισμός με το λαϊκισμό. Όποιοι και όσοι έχουν αυτοδιοικητικό, πολιτικό και κομματικό παρελθόν, οφείλουν να αποδείξουν στους πολίτες την ανιδιοτέλειά τους και να παρουσιάσουν το έργο, την προσφορά, τη δράση και τις παρεμβάσεις τους. Όποιοι και όσοι «κατεβαίνουν» για πρώτη φορά και δεν έχουν άμεσα εμπλακεί με αυτοδιοίκηση, πολιτική και κόμματα, οφείλουν εμπράκτως να πείσουν τον κόσμο ότι αξίζουν για τις ικανότητες, τις διαθέσεις, τις προθέσεις, τις θέσεις τους, το σχέδιο και το άμεσα εφαρμόσιμο, υλοποιήσιμο και μετρήσιμο (και μετρημένο), πρόγραμμά τους! -

***  Οι θέσεις της παράταξης του Σταύρου Θεοδωράκη

 Κυβερνήσεις με 20 υπουργούς μάξιμουμ - Εθνικές εκλογές με γερμανικό μοντέλο (μονοεδρικές περιφέρειες) κάθε τέσσερα χρόνια - Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων Τις θέσεις του νέου κόμματος, «Το Ποτάμι», παρουσίασε σήμερα το απόγευμα ο εμπνευστής της παράταξης, γνωστός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης. Αφού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα «κατεβάσει» κανέναν υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές, ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τις προτάσεις του νεοσύστατου κόμματος, στις οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: - Σύστημα διακυβέρνησης με ολιγομελείς κυβερνήσεις το πολύ 20 υπουργών, με ταυτόχρονη κατάργηση θέσεων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. -Τα υπουργεία να καλύπτουν συγκεκριμένους τομείς και όχι τις φιλοδοξίες υπουργών και κομματικής ιεραρχίας. - Εθνικές εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. - Η χώρα να χωριστεί σε πολλές μονοεδρικές περιφέρειες και οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν το κόμμα τους, αλλά και τον τοπικό υποψήφιο, ανεξαρτήτως κόμματος που θεωρούν ότι τους αντιπροσωπεύει. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ελληνική παραλλαγή του γερμανικού συστήματος με τις διπλές κάλπες. - Διεκδίκηση κατοχικού δανείου και αποζημιώσεων/αντισταθμιστικά μέτρα για θύματα ή μαρτυρικές κοινότητες. - Επαναπατρισμός συγκεκριμένων κλεμμένων αρχαιοτήτων. protothema.gr - 

***  Ηλεκτρόνια για δείπνο   ,   Μοναδικό βακτήριο τρέφεται με ηλεκτρισμό
Μοναδικό βακτήριο τρέφεται με ηλεκτρισμό
Διαιρούμενα βακτήρια Rhodopseudomonas palustris στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (Πηγή: Yasuhiro Oda ) Χάρβαρντ, Μασαχουσέτη    Από όλες τις δίαιτες που έχουν εμφανιστεί ως σήμερα στη Γη, αυτή πρέπει να είναι η πιο περίεργη: ένα βακτήριο που φημίζεται για την ικανότητά του να τρέφεται με ό,τι βρει διαθέσιμο αποδεικνύεται τώρα ότι μπορεί να ζει με φως και λίγο ηλεκτρισμό.
Το μοβ βακτήριο Rhodopseudomonas palustris προσελκύει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον των βιοτεχνολόγων χάρη στη μοναδική ικανότητά του να αλλάζει μεταβολισμό ανάλογα με τις συνθήκες. Απαντάται σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, καθώς μπορεί να αντλεί ενέργεια είτε από το φως, μέσω της φωτοσύνθεσης, είτε από οργανικά ή ανόργανα μόρια.
Παρόλο που το πλήρες γονιδίωμα του βακτηρίου είναι διαθέσιμο από το 2004, τα μεταβολικά κόλπα του δεν έχουν γίνει ακόμα κατανοητά. Στην τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Nature Communications, ερευνητές του Χάρβαρντ αναφέρουν ότι το μικρόβιο μπορεί να αντλεί ηλεκτρόνια από ορυκτά του εδάφους, ακόμα και από ορυκτά που βρίσκονται αρκετά βαθιά κάτω από την επιφάνεια.
«Όταν σκεφτόμαστε για τον ηλεκτρισμό και τους ζωντανούς οργανισμούς, οι περισσότεροι φέρνουν στο μυαλό τους τον Φρανκενστάιν της Μέρι Σέλεϊ. Γνωρίζουμε όμως εδώ και καιρό ότι όλοι οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ηλεκτρόνια -των οποίων η ροή δημιουργεί το ηλεκτρικό ρεύμα- για να παράγουν έργο» εξηγεί ο Πίτερ Ζιργκουί, επικεφαλής της μελέτης.
Πριν από περίπου 20 χρόνια, οι μικροβιολόγοι ανακάλυψαν ένα βακτήριο που «τρώει» σκουριά μεταφέροντας ηλεκτρόνια από το εσωτερικό των κυττάρων τους μέχρι τα άτομα οξυγόνου που υπάρχουν στη σκουριά (οξείδια του σιδήρου). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το βακτήριο δημιουργεί ένα ηλεκτρικό ρεύμα που ρέει από τα κύτταρα προς το περιβάλλον.
Το Rhodopseudomonas palustris γίνεται τώρα ο πρώτος γνωστός οργανισμός που αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία και αντλεί ηλεκτρόνια από το περιβάλλον στο εσωτερικό των κυττάρων. Τα ηλεκτρόνια μεταφέρονται σε άτομα σιδήρου, ο οποίος τελικά μετατρέπεται σε σκουριά.
«Τα μικρόβια στα οποία αναφέρεται η τελευταία μελέτη είναι τα κατοπτρικά είδωλα των μικροβίων που τρώνε σκουριά. Αντί να χρησιμοποιούν οξείδια του σιδήρου για να αναπνέουν, παράγουν οξείδια του σιδήρου από ελεύθερο σίδηρο» αναφέρει ο Δρ Ζιργκουί.
Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι το R.palustris μπορεί να οξειδώνει όχι μόνο τον σίδηρο με τον οποίο έρχεται σε άμεση επαφή αλλά ακόμα και το σίδηρο που κρύβεται μέσα στο χώμα. Ουσιαστικά το βακτήριο αντλεί ηλεκτρόνια από τα υπόγεια άτομα σιδήρου μέσα από «καλώδια», τα οποία αποτελούνται από τα αγώγιμα ορυκτά που υπάρχουν συνήθως στο έδαφος.
Γιατί όμως έχει εξελίξει το βακτήριο αυτή την ασυνήθιστη ικανότητα να οξειδώνει σίδηρο σε μεγάλο βάθος; Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η απάντηση έχει σχέση με τον τρόπο ζωής του μικροβίου, το οποίο προτιμά να ζει εκτεθειμένο στο φως που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας. Η ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα στο βακτήριο και το υπέδαφος του επιτρέπει να βρίσκει τον σίδηρο που χρειάζεται ενώ ταυτόχρονα παραμένει στην ηλιόλουστη επιφάνεια.
Πέρα όμως από το βιολογικό ενδιαφέρον της ανακάλυψης, οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης κυψελών καυσίμου που αξιοποιούν το μικρόβιο για τη μεταφορά ηλεκτρονίων ανάμεσα στα ηλεκτρόνια.
Θεωρητικά το πολυμήχανο βακτήριο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου και βιοδιασπώμενων πλαστικών και σε άλλες εφαρμογές της βιοτεχνολογίας.
***  Στις 27 Μαρτίου η απόφαση για το δικηγόρο που κατηγορείται για απάτη 2 εκατ. ευρώ στην Καλαμάτα 

Ολοκληρώθηκαν χθες αργά το απόγευμα οι αγορεύσεις των τριών δικηγόρων υπεράσπισης στην υπόθεση απάτης τα έτη 2001 και 2002 από ανώνυμη εταιρεία της Καλαμάτας κατά τραπεζών, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, με βασικό κατηγορούμενο δικηγόρο της Καλαμάτας. Η υπόθεση ξεκίνησε να εκδικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τον Ιανουάριο και χθες η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις αγορεύσεις των δικηγόρων Γιάννη Ζέρβα, Δέσποινας Τσιλιβαράκη και Αντώνη Βγόντζα. Οι τρεις ανέπτυξαν επιχειρήματα για την αθωότητα του κατηγορούμενου συναδέλφου τους, υπογραμμίζοντας πως και ο ίδιος είναι θύμα δύο απατεώνων. Με την ολοκλήρωση των πολύωρων αγορεύσεων η συνεδρίαση διεκόπη και η απόφαση θα εκδοθεί στις 27 Μαρτίου. Η απάτη αφορά στη λήψη επιχειρηματικών δανείων, τα οποία δεν εξοφλήθηκαν ούτε και επιστράφηκαν. Η ζημιά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που υπέστη η Alpha Bank, ανέρχεται σε 731.990,35 ευρώ και της Εμπορικής Τράπεζας σε 1.175.840,57 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο κατηγορούμενος δικηγόρος έχει κριθεί ένοχος και έχει καταδικασθεί σε 15 χρόνια κάθειρξης. Β.Β. - 
***  «Η πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη με την Κατερίνα Διδασκάλου στην Καλαμάτα         
            
«Η πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη με την Κατερίνα Διδασκάλου θα παρουσιαστεί στις 21 και 22 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Η παράσταση, που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές από κοινό και κριτικούς, παίζεται για τρίτη σεζόν.
Η Ερατώ -η νοικοκυρά από κάτω- μιλάει για τον έρωτα, την απόρριψη, την προδοσία, τη βαναυσότητα σε βάρος των γυναικών, τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Με υπομονή και στωικότητα ζει στο περιθώριο, μέχρι την ημέρα που στο από πάνω διαμέρισμα μετακομίζει μια πόρνη. Και τότε…
Η Κατερίνα Διδασκάλου, αναπολώντας τη ζωή της Ερατούς, πλημμυρίζει κυριολεκτικά τη σκηνή, παίζοντας ταυτόχρονα με απίστευτη ευκολία όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της ηρωίδας. Ένα μοναδικό ρεσιτάλ ηθοποιίας που μας ταξιδεύει για 70 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, παραμένοντας κάθε στιγμή στην πραγματικότητα, για να οδηγήσει σε ένα τέλος έκπληξη.
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης
Φωτισμοί: Ελένη Αναγνωστοπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μηνάς Μινατσής
Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός
Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Ρουμπής, Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Ρουμπής
    Κριτικές
[...] Η Κατερίνα Διδασκάλου ως Ερατώ, αληθινή, λιτή, γήινη, συγκρατημένη, με έξοχα κρεσέντα, κέντησε το μονόλογο δίχως να φαίνονται ενώσεις στον καμβά της διήγησης. Έπαιξε εξαιρετικά με το όπλο, το σασπένς και τις εκδοχές μιας πιθανής αυτοκτονίας, ενός πιθανότερου φόνου, φλερτάροντας και με το τσεχοφικό θέσφατο που λέει: αν στην πρώτη πράξη εμφανιστεί πιστόλι, στην τρίτη σίγουρα θα εκπυρσοκροτήσει.
Έπαιξε, επίσης, με τα μάτια, που έχουν τη δύναμη να διηγούνται παράλληλα αλλά και κόντρα στη φωνή και στο σώμα της. Έπαιξε, τέλος, με το χιούμορ του κειμένου. Συχνά προκαλούσε το γέλιο, το παρέδιδε όμως πάραυτα –σχεδόν τρομαγμένη– στην πίκρα και στο σπαραγμό προσωπικών αναμνήσεων, που αυτόματα αποκτούσαν συλλογική αντήχηση μέσα στο χώρο (Άννυ Κολτσιδοπούλου / Καθημερινή)
    [...] Καθηλωτική είναι η ερμηνεία της Κατερίνας Διδασκάλου σε ένα ρόλο «κόντρα», εκείνον της καταπιεσμένης γυναίκας που ξεσπαθώνει μετά την κηδεία του συζύγου της. Μια ολόκληρη ζωή σε εβδομήντα λεπτά. Αυτό πετυχαίνει να αναπαραστήσει η Κατερίνα Διδασκάλου, καθώς ερμηνεύει με αξιοθαύμαστη αμεσότητα, λιτότητα και μέτρο τον καλογραμμένο μονόλογο του Αντώνη Τσιπιανίτη «Η πόρνη από πάνω» (2011). Χωρίς μακιγιάζ και σχεδόν αχτένιστη, με ένα συντηρητικό και διόλου κολακευτικό ντύσιμο, η Διδασκάλου προβάλλει στη σκηνή, τσιμπολογά λίγα κόλλυβα, τακτοποιεί τα κεντίδια και τα σεμεδάκια της και ήδη με τις πρώτες φράσεις σε έχει γραπώσει χάρη στη «ζωντανή» ερμηνεία της. Υπάρχουν, πάντως, αρκετές εκπλήξεις στη γραφή του, εκτός από το καταλυτικό εύρημα της πόρνης που μετακόμισε στο διαμέρισμα του επάνω ορόφου, καθώς και ένα διαβρωτικό χιούμορ που απαλύνει το ενδεχόμενο μελό. Κυρίως, όμως, υπάρχει η ίδια η Διδασκάλου ως ιδανική ερμηνεύτρια της Ερατούς (Ιλειάνα Δημάδη /Αθηνόραμα)
    [...] Υπάρχουν στιγμές που δεν παρακολουθείς τη ροή του έργου, γιατί έχεις ακολουθήσει την έκφραση του προσώπου της. Όσοι την ξέρετε μόνο από την τηλεόραση, θα δείτε άλλον άνθρωπο μέσα σε μία γνωστή φιγούρα, την ηθοποιό να κινείται απελευθερωμένη από τις συμβάσεις της εμπορικότητας και του φακού. Και όσοι την έχετε παρακολουθήσει στο θέατρο, θα δείτε το βηματισμό της σε ένα νέο στάδιο που μπορεί να είναι ωριμότητα, μπορεί και ο προορισμός ενός ταλέντου που έχει δουλέψει πολύ. Τι με εντυπωσίασε περισσότερο μέσα στην ερμηνεία; Ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλει την ταπεινότητα στο υποκριτικό της ύφος. Η Διδασκάλου συνήθως επενδύει το ρόλο της με τον «αέρα» της. Όχι εδώ. Σε αυτόν το μονόλογο κατεβαίνει στο ύψος μίας μίζερης, κακοποιημένης γυναίκας, την παίρνει από το χέρι και την ανεβάζει στο φως, την εκθέτει στο πιο θερμό χειροκρότημα. Η παράσταση διαρκεί εβδομήντα λεπτά, αλλά στο τέλος αισθάνεσαι ότι τελείωσε νωρίς.       (Kώστας Γιαννακιδης)
 
***  Οδυσσέας Βουδούρης: Ο Π. Τατούλης δεν προσγειώθηκε ποτέ στην Πελοπόννησο
 Ο κ. Τατούλης σε πρόσφατη συνέντευξη δήλωσε με αυταρέσκεια πως έχει εκπληρώσει απολύτως όλες τις υποσχέσεις του και, χάρη σε αυτόν, η Πελοπόννησος έχει γίνει λίγο-πολύ μια μικρή Ελβετία, που ζηλεύει όλη η Ευρώπη! Κάτι που μόνο εγώ, δήθεν ο «αλεξιπτωτιστής», δε γνωρίζω. Μάλλον ο κ. Τατούλης δεν προσγειώθηκε ποτέ στην Πελοπόννησο, αλλά αιωρείται σε έναν τόπο που υπάρχει μόνο στη φαντασία του. Πιθανώς να συγχέει την πιθανή ευημερία κάποιου στενού του περιβάλλοντος με την ανύπαρκτη ευημερία των κατοίκων της Πελοποννήσου, όπου κατά τη διάρκεια της διοίκησής του αυξήθηκε η ανεργία κατά 122%! Ο κ. Τατούλης αρέσκεται στον ισχυρισμό ότι απορρόφησε πολλά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, αλλά αποφεύγει να πει πού κατέληξαν αυτά τα κονδύλια. Σε ποιες εταιρείες που πληρώθηκαν χωρίς να παραδώσουν έργο, σε ποιους δρόμους οι οποίοι έχουν καταρρεύσει και παραμένουν κλειστοί, σε ποια έργα, χωρίς σχεδιασμό αλλά άκρως επικερδή για συγκεκριμένους εργολάβους, καταναλώθηκαν. Όσο για το χαρακτηρισμό του «αλεξιπτωτιστή», κατανοώ πως ο κ. Τατούλης δεν οφείλει να γνωρίζει ούτε τις ρίζες μου ούτε την προσωπική μου πορεία. Θα όφειλε, όμως, να πληροφορηθεί πως διετέλεσα επί σειρά ετών επικεφαλής που Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πελοποννήσου, διαμένοντας στην Τρίπολη και δίνοντας καθημερινά τη μάχη για τη βελτίωση του υγειονομικού συστήματος στους πέντε νομούς της Περιφέρειας, καθώς και πως στη συνέχεια οι συμπολίτες μου, μου έκαναν την τιμή να με εκλέξουν βουλευτή Μεσσηνίας. Είναι γνωστό βέβαια ότι ο ευκολότερος τρόπος να αποφύγεις να απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα είναι ο αντιπερισπασμός. Ο κ. Τατούλης, όμως, δε θα μπορέσει να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις για την αδιαφανή διοίκησή του. Όχι σε μένα προσωπικά, βέβαια, αλλά στους πρώην στενούς συνεργάτες του, που απηύδησαν από το συγκεντρωτισμό και τις αυταρχικές του μεθόδους, και κυρίως στους πολίτες της Πελοποννήσου. -
 
***  Νεαροί τσιγγάνοι είχαν διαρρήξει και λεηλατήσει το Κοινωνικό Ιατρείο
 Της Βίκυς Βετουλάκη Τέσσερις νεαροί τσιγγάνοι, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, είναι οι δράστες της διάρρηξης, κλοπής και λεηλασίας στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας, όπως και άλλων 16 περιπτώσεων διάρρηξης σε σπίτια, κυρίως στα Λέικα. Οι τσιγγάνοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα το απόγευμα, όταν προσπάθησαν να διαρρήξουν σπίτι στα Λέικα λίγο μετά τις 7.00 και έγιναν αντιληπτοί από γείτονα. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και λίγη ώρα αργότερα αστυνομικοί της Ασφάλειας τους συνέλαβαν στην ευρύτερη περιοχή. Οδηγήθηκαν δε στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες για διακεκριμένες κλοπές και σήμερα αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή για τις πράξεις τους, τις οποίες όμως αρνούνται. Οι τσιγγάνοι που συνελήφθησαν ως δράστες είναι 17, 21, 22 και 23 ετών. 17 περιπτώσεις Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας εξακριβώθηκε ότι οι νεαροί τσιγγάνοι, τουλάχιστον από τα τέλη Οκτωβρίου του 2013, είχαν διαπράξει τις εξής κλοπές και απόπειρες κλοπής: -Στις 28.10.2013 το απόγευμα, στα Λέικα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα. -Στις 08/09.11.2013 τις βραδινές ώρες, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρήματα, χρυσαφικά και προσωπικά αντικείμενα. -Στις 21.01.2014 το βράδυ, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα. -Στις 29.01.2014 τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρήματα, προσωπικά αντικείμενα και ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. -Κατά το χρονικό διάστημα από 20.02.2014 έως και 21.02.2014 το πρωί, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα. -Στις 28.02.2014 το απόγευμα, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και ηλεκτρονικές συσκευές. -Την 1η.03.2014 το πρωί, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα. -Στις 02.03.2014 το βράδυ, στην Καλαμάτα, μπήκαν σε οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα. -Στις 05.03.2014 το βράδυ, στην Καλαμάτα, μπήκαν σε οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα. -Στις 07.03.2014 το βράδυ, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρήματα και χρυσαφικά. -Κατά το χρονικό διάστημα από 04.01.2014, έως και 31.01.2014, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα. -Στις 09.01.2014 το βράδυ, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα. -Κατά το χρονικό διάστημα από 28.01.2014 το απόγευμα έως και 29.01.2014 το πρωί, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν το Κοινωνικό Ιατρείο και αφαίρεσαν ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ προκάλεσαν μεγάλες φθορές. -Στις 23.02.2014, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα. -Στις 20.02.2014 το βράδυ, στην Καλαμάτα, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα. -Στις 15.02.2014 το βράδυ, στην Καλαμάτα, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν οικία ημεδαπού, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Συνολικά αφαίρεσαν χρήματα, χρυσαφικά-κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και προσωπικά αντικείμενα που η αξία τους ξεπερνά τα 34.000 ευρώ. - 
 
*** Ο ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ Dr EBEN ALEXANDERΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ Dr EBEN ALEXANDER             www.alter-press.com  , 
~ Νευροχειρουργός του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, και ένας από τους εγκυρότερους...
πρώην σκεπτικιστές για τη ζωή μετά τον θάνατο, ξύπνησε από κώμα 7 ημερών και μίλησε για την εμπειρία του...
Aggeliki NiarchouΣε μια πολύκροτη εκπομπή του ABC channel που έσπασε σε θεαματικότητα κάθε ρεκόρ, ο καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Εμπεν Αλεξάντερ περιέγραψε το «ταξίδι» του.
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στα «κεντρικά» της Βοστόνης, με τους πιο έγκυρους του κόσμου νευροχειρουργούς και νευροψυχιάτρους για ομάδα θεραπόντων, οι νοσοκόμες εξέταζαν το σώμα του νευροχειρουργού Αlexander που είχε υποστεί βαριά βακτηριακή μηνιγγίτιδα, επανειλημμένως, ανοίγοντας τα βλέφαρα και φωτίζοντας τα μάτια του Alexander με τoν πιο εκτυφλωτικό φακό. “Βut nobody was there’, ανέφεραν διαρκώς κάθε μέρα επί μία εβδομάδα στο επίσημο ιστορικό.
Και ο ίδιος όμως ο κορυφαίος καθηγητής, από την ώρα που ξύπνησε, όπως και στην συνέντευξή του στο ABC, δηλώνει ότι «Δεν ήταν εκεί». Το Ταξίδι που πήγε στον Παράδεισο, επιμένει ότι ήταν Αληθινό.
Ο καθηγητής Νευροχειρουργικής του Χάρβαρντ, που ήδη εξέδωσε το βιβλίο του «Απόδειξη Παραδείσου», («Proof of Heaven»), απέδειξε, όταν επανήλθε στις αισθήσεις του- και τον πραγματικό χρόνο αυτής της ζωής-, ότι ο εγκέφαλος του δεν είχε καμία δυνατότητα ούτε να σκεφτεί, ούτε να ονειρευτεί, ούτε να θυμηθεί ή να σχηματίσει πλάνα και εικόνες, όπως αυτά που έφερε μαζί του ο Alexander γυρνώντας απ το κώμα!
Υποστηρίζει τώρα, ότι υπάρχουμε πέρα από το σώμα μας και γνωρίζουμε πέρα απ τον εγκέφαλο μας. Προτρέπει την σύγχρονη Επιστήμη να αλλάξει αντίληψη για την Αντίληψή μας, και περιγράφει τον παράδεισο…
«Δεν είχα γλώσσα, ούτε καμιά από τις γήινες αναμνήσεις μου. Δεν είχα αίσθηση του σώματος μου καθόλου, αλλά βρέθηκα σε μια κατάφυτη κοιλάδα από μια άλλη διάσταση, αλλά υπερ-πραγματική. Από έναν κόσμο, rich ultra-real world, όπως λέει, μιας Ασύλληπτα Σοφής Σύλληψης».
Ο καθηγητής νευροχειρουργικής του πιο έγκυρου στο κόσμο Κέντρου Γνώσης της Ιατρικής, του Χάρβαρντ, που λόγω ειδικότητας είναι ο καθ’ύλην αρμόδιος να γνωρίζει τις λειτουργίες, τα όρια και τους μηχανισμούς κάθε νευρώνα του ανθρώπινου εγκεφάλου, έχει ήδη αποδείξει με το παράδειγμα του, σε επιστημονικούς όρους ότι, η Εμπειρία κ η Ανάμνηση, με τις Εικόνες Ζωντανές αφότου ξύπνησε απ το κώμα, είναι απολύτως αδύνατον να συνέβησαν σε ανθρώπινο εγκέφαλο με τόσο μολυσματική βακτηριακή μηνιγγίτιδα η οποία είχε εξαφανίσει, από τον δικό του εγκέφαλο, κάθε επίπεδο γλυκόζης!
Ο Δρ. Αλεξάντερ εξήγησε στην εκπομπή του ABC το «περιστατικό του εαυτού του», λέγοντας ότι τα εγκεφαλογραφήματα έδειχναν απολύτως νεκρές τις περιοχές του εγκεφάλου που προσδίδουν συνείδηση, σκέψη, μνήμη και κατανόηση: «Γνωρίζω ότι πολλοί θα το αποδώσουν σε παραίσθηση, αλλά εγώ επιστημονικά αποδεικνύω ότι δεν ήταν ούτε όνειρο ούτε παραίσθηση, ούτε μυθοπλασίες, και προσωπικά γνωρίζω ότι Έχει συμβεί, αλλά Έξω από το Μυαλό μου».
«…Οι παραισθήσεις, στις οποίες αποδίδαμε ως σκεπτικιστές την εξήγηση από τις περιγραφές ασθενών με Επιθανάτιες Εμπειρίες, απαιτούν τη λειτουργία κάποιου ελάχιστου, βασικού να μη τι άλλο, συγχρονισμού στο φλοιό του εγκεφάλου. Στη δική μου περίπτωση, τα επίπεδα της γλυκόζης που με μια βακτηριακή μηνιγγίτιδα πέφτουν από 100 στο 80 – 60, και με μια επιθετική μηνιγγίτιδα φτάνουν στο 20, σε μένα είχαν φτάσει στο 1. Κανένας ασθενής δε θα θυμόταν τίποτα σ αυτά τα επίπεδα, ούτε ο εγκέφαλος θα ήταν ικανός να τα παράξει».
Στο πιο επιστημονικό Ταξίδι στο Παράδεισο που άκουσαν οι άνθρωποι ποτέ, ο δρ Αλεξάντερ περιγράφει: «Ήμουν μια κουκκίδα Επίγνωσης χωρίς να κουβαλάω καμία από τις γήινες εμπειρίες μου, ούτε το σώμα μου. Στην αρχή, (πριν φτάσω στον Παράδεισο) βρέθηκα ένα κατασκότεινο περιβάλλον με κάποιου τύπου “καλωδίωση’. Σαν να θυμάμαι ρίζες, και διακλαδώσεις, και εκεί νομίζω ότι έμεινα για πολύ καιρό, θα έλεγα, για χρόνια».
 «Ελευθερώθηκα από εκείνο το πανέμορφο σπειροειδές λευκό φως που εξέπεμπε μια απίστευτα συγκλονιστική μελωδία που με εισήγαγε στη Φωτεινή Κοιλάδα…»
Σαν σκηνή από παιδικό παραμύθι ο Dr.Alexander θυμάται μια νεαρή γυναίκα να εμφανίζεται διάσπαρτα στον Χωροχρόνο («να τσουλάει μπροστά του στο χώρο και το χρόνο…») και χωρίς λόγια να του μιλά: «Με κοίταζε, και χωρίς καμία λέξη καταλάβαινα αμέσως ό,τι μου έλεγε, έπαιρνα το μήνυμα μόνο από το κοίταγμα της: «Είσαι αγάπη, είσαι εκλεκτός, δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι…».
Κι όμως ναι, ο τόσο αυστηρός ακαδημαϊκά καθηγητής του Χάρβαρντ, θυμάται, και περιγράφει επιστημονικά στην μαρτυρία της δικής του Επιθανάτιας Εμπειρίας, Near-Death Experience, τη νεαρή γυναίκα να ίπταται πάνω σ’ ένα φτερό πεταλούδας!
Ενδιαφέρον έχει η περιγραφή του Αλεξάντερ για τον Θεό. Τον αντιλήφθηκε μέσα από μια σφαίρα κρυστάλλινου φωτός.
«Ο Θεός…», λέει χαρακτηριστικά, «ήταν μια απέραντη παρουσία αγάπης, ήταν το όλον της αιωνιότητας και της υπαρκτής συνείδησης. Αλλά ήταν αυτή η σφαίρα κρυστάλλινου φωτός ο απαραίτητος μετασχηματιστής, σαν ένας μεταφραστής που ήταν απαραίτητος για να υπάρξει το Άπλετο Φως του Θείου και Απίστευτου…»
Το ενδιαφέρον είναι ότι στα εξονυχιστικά τεστ αντιληπτότητας, μνήμης και κάθε άλλης εγκεφαλικής λειτουργίας που περίμεναν τον Δόκτορα όταν γύρισε από… το κώμα,- για τα γήινα-, του έδειξαν, αμέσως μόλις ξύπνησε στην ΜΕΘ (και αυτό χαρακτηρίζεται επιστημονικά απρόβλεπτο, ή και θαύμα, γιατί δεν υπήρχαν πιθανότητες ο εγκέφαλός του να επανέλθει) , και μια σειρά από φωτογραφίες γνωστών και άγνωστων στην ζωή του μέχρι πριν από το ατύχημα. Αναγνώρισε την βιολογική του αδελφή,- που ποτέ όσο ζούσε πριν το νοσοκομείο δεν είχε συναντήσει γιατί ήταν υιοθετημένος-, στο πρόσωπο της νεράιδας του απ τον Χωροχρόνο.
Τώρα, με πλήρως αποκατεστημένη την λειτουργία του εγκέφαλου του,- τόσο θεαματικά που σκίζουν πτυχία στο Χάρβαρντ!-, o Alexander προκαλεί, από το THINK-TANK της Γνώσης για τον Άνθρωπο όπου βρίσκεται, την επιστήμη, να αλλάξει κι αυτή με τη σειρά της, μυαλά!
«Είναι πια ξεκάθαρο για την Σύγχρονη Γνώση ότι πρέπει να αναποδογυρίσουμε το πλάνο και να το δούμε από την άλλη πλευρά» λέει. «Η συνειδητότητα υπάρχει σε μια πολύ πιο πλούσια μορφή, ελεύθερη και ανεξάρτητη από τον εγκέφαλο, γιατί πηγάζει από την συνείδηση των ψυχών μας οι οποίες είναι αιώνιες, και το γεγονός ότι η Επίγνωση, η Συνείδηση, η Ψυχή, το Πνεύμα μας, δεν εξαρτώνται από την ύπαρξη του εγκεφάλου στο φυσικό σύμπαν.
Στην πραγματικότητα η συνειδητότητα απελευθερώνεται σε πολύ πιο πλούσια επίγνωση όταν είμαστε εκτός…»    Dr Eben Alexander

*** Βεργίνα : Ήρθαν στο φως πέντε νέοι βασιλικοί τάφοι
Πέντε νέους βασιλικούς τάφους με πλούσια διακόσμηση και σημαντικά κτερίσματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών.
Philip II larnax vergina greece Βεργίνα : Ήρθαν στο φως πέντε νέοι βασιλικοί τάφοι
Η ταφική συστάδα των Τημενιδών αποκαλύπτεται κομμάτι κομμάτι και τα νέα ευρήματα παρουσιάζονται σήμερα το απόγευμα από τη διευθύντρια της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της 27ης Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη.
Από τους πέντε τάφους, τρεις κιβωτιόσχημους και δύο μακεδονικούς, ξεχωρίζει ένας από την πρώτη ομάδα, που έχει μια μεγάλη υπόγεια αίθουσα με λευκούς τοίχους, διακοσμημένους με μια ζωγραφιστή γιρλάντα, με βλαστάρια, λουλούδια και φύλλα κισσού – το παλαιότερο και γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικό δείγμα τοιχογραφίας που ξέρουμε για τη Μακεδονία. Επίσης φέρει ένα κτιστό λίθινο θρανίο που περιτρέχει τους τοίχους και ξύλινη κλίνη διακοσμημένη με ελεφαντόδοντο και κεχριμπάρια από την οποία σώθηκαν αρκετά ίχνη.
Κεραμική
Σύμφωνα με την κα. Κοτταρίδη, η άφθονη κεραμική, κυρίως οι κομψές λευκές λήκυθοι -χαρακτηριστικά ελαιοδοχεία των νεκρικών τελετών-, χρονολογούν το σύνολο στο 420/410 π.Χ., ενώ ένα σιδερένιο ξίφος που ξέφυγε από τους τυμβωρύχους μαρτυρά ότι ο τάφος ανήκει σε έναν πολεμιστή, ίσως τον βασιλιά Περδίκκα Β’ (454-413 π.Χ.), που έδωσε σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει ανεξάρτητο το βασίλειό του μέσα στη λαίλαπα του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Η βασιλική ταφική συστάδα που η Αγγελική Κοτταρίδη ονομάζει «συστάδα των Τημενιδών» βρίσκεται σε μια άκρη του νεκροταφείου των Αιγών και παρότι τα μνημεία της είναι βάναυσα λεηλατημένα, παρουσιάζουν εντυπωσιακά στοιχεία για την ιστορία της ταφικής αρχιτεκτονικής και την προσωπογραφία της βασιλικής οικογένειας.
Δίπλα στον ιωνικό τάφο που ανασκάφηκε το 1987 βρέθηκε φέτος ένας νέος μακεδονικός τάφος με δωρικές κολόνες, η πρόσοψη του οποίου παρουσιάζει αντιστοιχίες με εκείνη του τάφου του Αλέξανδρου Δ’, γιου του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης. Χτισμένοι και οι δύο την ίδια εποχή (στο τέλος του 4ου π.Χ. αι.), δίπλα δίπλα και με τον ίδιο προσανατολισμό, ο ιωνικός και ο νέος δωρικός τάφος δίνουν την εικόνα ενός διδύμου με ιδιαίτερη σημασία, τονίζει η κ. Κοτταρίδη και σημειώνει την αναφορά του Διόδωρου σύμφωνα με την οποία ο Κάσσανδρος μετέφερε τα οστά του Φίλιππου Γ’ Αρριδαίου, της συζύγου του Αδέας-Ευρυδίκης, καθώς και της πεθεράς του Κύνας και τα έθαψε στις Αιγές.
«Ως ένας από τους τελευταίους Τημενίδες ο Φίλιππος Γ’ Αρριδαίος (323-317 π.Χ.) είχε προφανώς δικαίωμα να ταφεί στην παλιά βασιλική συστάδα και ο ιωνικός τάφος με τον ασυνήθιστα βαθύ προθάλαμο που προοριζόταν για την ταφή και ενός δεύτερου νεκρού προσφέρεται για την ταφή του βασιλικού ζευγαριού, μια υπόθεση που την ενισχύει αποφασιστικά η παρουσία του δίδυμου τάφου, όπου θα μπορούσαν να έχουν αποτεθεί τα οστά της Κύνας», σημειώνει η κ. Κοτταρίδη.Στη συστάδα των Τημενιδών έχουν βρεθεί ως τώρα συνολικά 20 τάφοι, που χρονολογούνται από τα αρχαϊκά (α’ μισό του 6ου π.Χ. αι.) μέχρι τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (τέλος 4ου – αρχές 3ου π.Χ. αι.).
Μολονότι όλοι οι τάφοι είναι συλημένοι, η παρουσία καταλοίπων εντυπωσιακών ταφικών πυρών με πλούσια αφιερώματα (αγγεία, όπλα κ.ά.), που ανακαλούν τις περιγραφές των ομηρικών επών, αλλά και το μέγεθος και η μορφή των ίδιων των μνημείων οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο να τους συνδέσουν με την οικογένεια των Μακεδόνων βασιλέων, τους Τημενίδες.
Η ανασκαφέας μάλιστα δεν αποκλείει κάποιος από αυτούς τους τάφους να φιλοξένησε τον ίδιο τον Κάσσανδρο ή έναν από τους γιους του, που σαν παιδιά της Θεσσαλονίκης ανήκαν κι αυτοί στην ένδοξη δυναστεία των Τημενιδών. Δυστυχώς σχεδόν ολόκληρο το κυρίως κτίριο έχει καταστραφεί.    ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ΕΘΝΟΣ
 
 Ολη η αρχαία Μεσσήνη στο φως
Το φωτογραφικό πανόραμα 4.000 τ.μ. από τις ανασκαφές του Πέτρου Θέμελη στον αρχαιολογικό χώρο της Πελοποννήσου
 ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ
Εφέτος συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από την ημέρα που ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ξεκίνησε στη Μεσσήνη μια ανασκαφή η οποία έμελλε να φέρει στο φως μια ολόκληρη αρχαία πόλη. Με τη στιβαρή οχύρωσή της και το άριστο πολεοδομικό της σύστημα, το Θέατρο, το Βουλευτήριο, το Στάδιο και το Γυμνάσιο, το πλήθος των ιερών της, τις κρήνες, τα μνημεία και τα αγάλματά της. Και το σημαντικότερο: την εξαιρετική διατήρησή της, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι ουδέποτε καλύφθηκε από μεταγενέστερους οικισμούς, παρά εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να εκτείνεται ανάμεσα σε αμπέλια και ελαιώνες. Υπήρξαν και άλλοι περιηγητές και αρχαιολόγοι στο παρελθόν που ανέσκαψαν τη Μεσσήνη, σπουδαίοι, μάλιστα, όπως ο Θεμιστοκλής Σοφούλης (ο μετέπειτα πολιτικός), ο Γεώργιος Οικονόμος και ο Αναστάσιος Ορλάνδος. Ωστόσο, μόλις τα τελευταία χρόνια το ανασκαφικό πρόγραμμα είχε τη συνέχεια και τη συνέπεια που οδήγησε στην αποκάλυψη τόσων μνημείων. Πόσω μάλλον που η ταυτόχρονη αναστήλωσή τους τα διασώζει μέσα στον χρόνο καθιστώντας τα εύληπτα για τον επισκέπτη. Αλλωστε και ο ίδιος, όταν ξεναγεί επισκέπτες στα μνημεία της Μεσσήνης, δεν χρησιμοποιεί βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς. Λέει απλώς ότι «τα αρχαία είναι κομμάτι της ζωής μας. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από αρχαιότητες και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές».
Σε έκταση περίπου 4.000 στρεμμάτων απλώνεται η πόλη- ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος δηλαδή. Και χώρεσε… ολόκληρη σε έναν τόμο 375 σελίδων με τίτλο «Αρχαία Μεσσήνη: Ιστορία- Μνημεία- Ανθρωποι» (εκδόσεις Μίλητος), ο οποίος θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες. Οταν το 1963 ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, νεαρός τότε, αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης πατούσε για πρώτη φορά το πόδι του στη Μεσσηνία, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αρκετά χρόνια αργότερα θα ήταν σε θέση να συντάξει το χρονικό της αρχαίας Μεσσήνης… « Από τις ανασκαφές αποδεικνύεταιότι αυτή η πόλη διαδραμάτισε ενδιαφέροντα ρόλο στα ιστορικά πράγματα της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις σχέσεις της με τις άλλες ελληνικές πόλεις, συμμετέχοντας ή όχι στις συμμαχίες τους, αλλά και με τη Μακεδονία και αργότερα τη Ρώμη,η οποία την ευνοούσε ιδιαίτερα» λέει ο ίδιος.

 Ολη η αρχαία Μεσσήνη στο φως
Σ ε αυτή την πόλη της ελληνιστικής εποχής- ιδρύθηκε το 369 π.Χ.-, που οφείλει το όνομά της στην πρώτη μυθική, προδωρική βασίλισσα της χώρας, τη Μεσσήνη, κόρη του αργείου βασιλιά Τρίοπα και σύζυγο του Λάκωνα Πολυκάονα, η «ξενάγηση» αρχίζει από την προϊστορία της ευρύτερης περιοχής. Από εκεί και έπειτα η ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της με τα επιτεύγματά τους παρακολουθείται βήμα προς βήμα: Πώς έχτισαν τα φοβερά τείχη τους για να προστατεύονται από τους εχθρούς, Σπαρτιάτες κατά βάση, με τους οποίους βρίσκονταν διαρκώς σε πόλεμο. Πώς δημιούργησαν μεγαλειώδη δημόσια κτίρια και μνημεία. Πώς διέπρεψαν στον αθλητισμό και καλλιέργησαν τις τέχνες. Οπως επισημαίνει ο κ. Θέμελης, « η ελληνιστική αρχιτεκτονική και γλυπτική της Μεσσήνης μπορεί να παραβληθεί με τα επιτεύγματα της Περγάμου των Ατταλιδών στην Μικρά Ασία. Διότι και οι δύο πόλεις δημιούργησαν, μέσα στο πλαίσιο συγκεκριμένων πολιτικών προγραμμάτων, μνημειακές αρχιτεκτονικές μορφές και συνθέσεις ή ελεύθερα μεγαλειώδη έργα γλυπτικής, που στάθηκαν πρότυπο για ανάλογες δημιουργίες και στη Ρώμη». Από τον 1ο αιώνα π.Χ., μάλιστα, όπως δείχνουν τα ευρήματα, λειτουργούσε στην πόλη οργανωμένο τοπικό εργαστήριο γλυπτικής το οποίο επιδιδόταν τόσο στην κατασκευή εικονιστικών ανδριάντων όσο και αντιγράφων των φημισμένων έργων της κλασικής αρχαιότητας που απευθύνονταν στην αισθητική αλλά και στο βαλάντιο μιας συγκεκριμένης πελατείας


 *** Κατέθεσε στον ανακριτή του Πύργου για τα σκουπίδια ο δήμαρχος Καλαμάτας
  Στον Πύργο βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας. Σκοπός της παρουσίας του κ. Νίκα στην πρωτεύουσα της Ηλείας ήταν- πάντα σύμφωνα με πληροφορίες μας- η κατάθεση στον ανακριτή ο οποίος διερευνά την υπόθεση του σκουπιδοεργολάβου Θ. Καράμπελα. Μιλώντας στο «Θ» ο κ. Νίκας ανέφερε πως κατέθεσε ως ανωμοτί μάρτυρας για την διαχείριση των απορριμμάτων την περίοδο από το 2008 μέχρι σήμερα. Πρόσφατα, άλλωστε, είχαν καταθέσει για το ίδιο θέμα οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θ. Μπρεδήμας και του «Δικτύου», Στ. Μπεχράκης, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Φαββατάς. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί, το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, η οποία είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, να κατατεθούν στη Βουλή οι συμβάσεις που έχει συνάψει ο εργολάβος με το Δήμο Καλαμάτας και όλα τα νόμιμα παραστατικά με τα οποία ο Δήμος Καλαμάτας προχωρούσε στις πληρωμές του. -

***   Πολύχρονο: Aρχαίο ηλιακό ρολόι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη
roloi Πολύχρονο: Aρχαίο ηλιακό ρολόι έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη
Είναι ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως και δείχνει σωστή ώρα Ρώμης, Γαλλίας και Κίνας      Ενα από τα λιγοστά παγκοσμίως ηλιακά ρολόγια των ελληνορωμαϊκών χρόνων που έχουν εντοπιστεί άθικτα ανασύρθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη στο Πολύχρονο Χαλκιδικής. Το εύρημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς τα ηλιακά ρολόγια κατασκευάζονταν για συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος, δηλαδή ήταν ακριβή μόνο για τον τόπο στον οποίο συνήθως κατασκευάζονταν. Το ρολόι του Πολύχρονου έχει κατασκευαστεί έτσι που μπορεί να δείχνει τη σωστή ώρα της κάθε μέρας τόσο στη Χαλκιδική όσο και στη Ρώμη, τη Γαλλία ή την Κίνα.
Η αρχαιολόγος της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μπετίνα Τσιγαρίδα, η οποία έχει αφιερώσει την πολύχρονη επαγγελματική της δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικότερα της αρχαίας Κασσάνδρειας, ανταμείφθηκε με το συγκεκριμένο εύρημα αλλά και με μοναδικά στοιχεία για την αμπελουργία και τη μελισσοκομία στη Χερσόνησο της Χαλκιδικής κατά τους αρχαίους χρόνους.
Το ρολόι εντοπίστηκε σε κτίριο της ύστερης αρχαιότητας στο Πολύχρονο και τα στοιχεία που δίνει είναι εντυπωσιακής σαφήνειας. «Το ρολόι αποτελείται από ημισφαιρική επιφάνεια, στην οποία υπάρχουν χαραγμένες έντεκα γραμμές που τη χωρίζουν σε δώδεκα τμήματα, τα οποία αντιστοιχούν στις ώρες της ημέρας. Κάθετες σε αυτές είναι τρεις άλλες εγχάρακτες γραμμές που αντιστοιχούν στο χειμερινό ηλιοστάσιο, την ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο. Στη μέση της ημισφαιρικής επιφάνειας είναι στερεωμένος ένας χάλκινος γνώμονας, ο οποίος ρίχνει τη σκιά του στο ημισφαίριο και ανάλογα με τη θέση της στα δώδεκα τμήματα φανερώνει την ώρα της ημέρας. Η σκιά του ρολογιού έχει ίδιο μήκος όλες τις ώρες της ημέρας, αλλάζει όμως μήκος ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Το μικρότερο μήκος παρατηρείται όταν είναι στο χειμερινό ηλιοστάσιο και σταδιακά αυξάνεται μέχρι το ανώτατό του κατά το θερινό ηλιοστάσιο. Ετσι οι ιδιοκτήτες του ρολογιού είχαν τη δυνατότητα να υπολογίζουν όχι μόνο τις ώρες της ημέρας, αλλά και την ημερομηνία», δήλωσε η κ. Τσιγαρίδα στο «Εθνος».      Για τον ΔίαΣύμφωνα με την αρχαιολόγο, «στη Χαλκιδική θα πρέπει να έφτασε ως ανάθημα σε κάποια ιερό, ίσως του Αμμωνα Δία».    Απόστολος Λυκεσάς    Έθνος

***  Τι έφεραν στο φως οι ανασκαφές του μετρό
Τι έφεραν στο φως οι ανασκαφές του μετρό  στην Θεσσαλονίκη ; ....
Οι σωστικές ανασκαφές στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφορμή την ανέγερση νέων οικοδομών φέρνουν στο φως αποσπασματικά τμήματα κτιρίων σε επάλληλες φάσεις, η κατανόηση και η ερμηνεία των οποίων παρουσιάζει δυσκολίες, λόγω της επαναχρησιμοποίησης των κτισμάτων για πολλούς αιώνες
Γράφει η Ευτέρπη Μαρκή, πρώην προϊσταμένη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Τα σημαντικότερα ευρήματα προκύπτουν συνήθως από ανασκαφές που διεξάγονται κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο των μνημείων και στην Άνω Πόλη, όπου τα κτίρια έχουν λιγότερες φάσεις.
Η δημιουργία του μετρό στην καρδιά της Θεσσαλονίκης αποτελεί για την Αρχαιολογική Υπηρεσία μια μεγάλη πρόκληση, γιατί της δίνει τη δυνατότητα να ερευνήσει σε μεγάλη έκταση κάποια σημεία της πόλης κατά μήκος της οδού Εγνατίας, τα οποία είναι αρχαιολογικώς άγνωστα. Οι σταθμοί πλατείας Δημοκρατίας στο Βαρδάρι, Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αναμένεται να συμβάλουν πολύ στην καταγραφή της τοπογραφίας της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και ήδη από τον Αύγουστο του 2006, που άρχισαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες κατασκευής του μετρό, αποκαλύφθηκαν τα πρώτα ενθαρρυντικά για την ιστορία της πόλης στοιχεία.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Το 2008 άρχισε η ανασκασκαφή του σταθμού Βενιζέλου στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου, που αποτελούσε την καρδιά και το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης από τους ρωμαϊκούς χώρους μέχρι σήμερα. Ο σταθμός αυτός βρίσκεται στη συμβολή του κύριου οριζόντιου δρόμου decumanus (Εγνατία) και του σημαντικότερου κάθετου cardo (Βενιζέλου), παραπλεύρως του Χαμζά Μπέη Τζαμί, του πρώτου οθωμανικού τεμένους που κτίστηκε στην πόλη και του Καραβάν-Σεράι, στη θέση του οποίου λειτουργούν σήμερα οι υπηρεσίες του δημαρχείου.
Στο σταθμό Βενιζέλου εντοπίστηκαν επάλληλα καταστρώματα της οδού Εγνατίας, ο άξονας της οποίας βρισκόταν στο βόρειο τμήμα της σημερινής λεωφόρου και είχε πλάτος 9 μέτρα. Τα καταστρώματα της οδού Βενιζέλου που ερευνήθηκαν είναι έξι και ο άξονάς της βρισκόταν δυτικότερα από τον αντίστοιχο της σημερινής οδού και είχε πλάτος 7,50 μ. Κάτω από τα καταστρώματα βρέθηκαν αποχετευτικοί αγωγοί και αγωγοί ύδρευσης. Ανατολικά της οδού Βενιζέλου στο ΝΑ τμήμα του σταθμού ανασκάφηκαν καταστήματα και εργαστηριακοί χώροι, σπίτια, δύο στενοί κάθετοι δρόμοι που καταργήθηκαν μετά την πυρκαγιά του 1917 και πιο κάτω κτίρια μεταβυζαντινών χρόνων, που ενσωμάτωσαν προγενέστερους τοίχους τόσο του 11ου-12ου αιώνα (μεσοβυζαντινών χρόνων) όσο και του 14ου αιώνα (υστεροβυζαντινών χρόνων) με δεξαμενές και πηγάδι που ανήκουν σε εργαστήρια. Στο δάπεδο ενός χώρου της πρώιμης οθωμανικής περιόδου που χρησιμοποίησε αυτούσιο έναν προγενέστερο βυζαντινό τοίχο βρέθηκε σουλτανί (χρυσό νόμισμα) του σουλτάνου Μουράτ Γ΄ (1574-1595). Από τα νομισματικά ευρήματα του σταθμού αυτού αξίζει να αναφερθούν δύο νομισματικοί θησαυροί άσπρων τραχέων από κράμα με χρόνο απόκρυψης τη δεύτερη δεκαετία του 13ου αιώνα κι ακόμη ένα σπάνιο νομισματικό εύρημα, ένα χρυσό υπέρπυρο της συμβασιλείας Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου και Μιχαήλ Θʼ που χρονολογείται μεταξύ των ετών 1303-1320.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
Στο σταθμό Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στα ορύγματα που διανοίχτηκαν για την παράκαμψη των δικτύων κοινής ωφελείας και του μεγάλου παντορροϊκού ή πυρίκαυστου αγωγού που διέρχεται κάτω από το σημερινό κατάστρωμα της Εγνατίας οδού, όπως και οι αντίστοιχες για την κατασκευή των περιμετρικών τοίχων του σταθμού. Το εντυπωσιακότερο εύρημα του σταθμού αυτού ήταν τμήμα λαμπρού ψηφιδωτού δαπέδου αυλής αστικής έπαυλης του 4ου αιώνα, που αποκαλύφθηκε στη διαχωριστική νησίδα της οδού Αγίας Σοφίας, νότια της Εγνατίας. Επάνω στο κεντρικό μαρμαροθέτημα από πολύχρωμα τετράγωνα πλακίδια μαρμάρου τοποθετημένα διαγώνια αποκαλύφθηκε σε βάθος 7,44 μ. το impluvium (είδος δεξαμενής, όπου συγκεντρώνονταν τα νερά της βροχής από τη στέγη). Το μαρμαροθέτημα πλαισίωνε από όλες τις πλευρές πολύχρωμο ψηφιδωτό εξαιρετικής ποιότητας, που απαρτιζόταν από πλοχμό και γεωμετρική σύνθεση συμπλεκόμενων δωδεκάγωνων. Τα ψηφιδωτά αυτά θυμίζουν τα αντίστοιχα του ανακτόρου του Γαλερίου και ανήκουν σε μιαν έπαυλη κάποιου αξιωματούχου ή πλούσιου γαιοκτήμονα, που έκτισε το σπίτι του στην καρδιά της πόλης. Ανάλογα ψηφιδωτά βρέθηκαν και στα θεμέλια γειτονικής οικοδομής στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μπακατσέλου το 2005.
Στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας ανασκάφηκαν 17 οδοστρώματα της Εγνατίας, αγωγοί, καλντερίμια, λιθόστρωτα, χωμάτινα με θραύσματα κεράμων και βότσαλα, ή από κονιάματα, αργούς λίθους και χαλίκια και σε βάθος 4,75 μέτρα εντυπωσιακό μαρμάρινο κατάστρωμα υστερορωμαϊκών χρόνων που ήταν σε χρήση και όλα τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος-6ος αιώνας) και διέσωζε ίχνη από αμαξοτροχιές. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο μαρμαρόστρωτος δρόμος είχε κλίση προς το κέντρο και ότι διέθετε πεζοδρόμια.
Από τις πρόδρομες ανασκαφικές εργασίες στο σταθμό Αγίας Σοφίας προήλθε θησαυρός 221 χάλκινων νομισμάτων με χρονολογία απόκρυψης τη βασιλεία του Ιουστινιανού (527-565), νομίσματα Μανουήλ Κομνηνού, Θεόδωρου Κομνηνού Δούκα, Ιωάννη Κομνηνού Δούκα, Ανδρόνικου Β΄ και Ανδρόνικου Γ΄ Παλαιολόγου, αξιόλογα δείγματα εφυαλωμένων βυζαντινών αγγείων εξαιρετικής ποιότητας και πλήθος σπαραγμάτων κεραμικής όλων των περιόδων.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στο σταθμό Δημοκρατίας οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή των περιμετρικών τοίχων του σταθμού και της διακλάδωσης προς Σταυρούπολη αποκάλυψαν επίσης επάλληλα οδοστρώματα, τάφους των χρόνων της τουρκοκρατίας και υστερορωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων μεταξύ των οποίων έναν σπάνιου τύπου καμαρωτό τάφο με δρόμο και θύρα. Εδώ ανασκάφηκε μια σαρκοφάγος με γιρλάντες, που επιχρίστηκε σε δεύτερη φάση με υδραυλικό κονίαμα και χρησιμοποιήθηκε ως εργαστηριακή δεξαμενή.
Η παρουσίαση των πρώτων ευρημάτων των ανασκαφών του μετρό στους συμπολίτες μας αποδεικνύει, νομίζω, τη σημασία του εκτελούμενου έργου για την ιστορία και την ανάδειξη του παρελθόντος της Θεσσαλονίκης. Όλοι οι συντελεστές του, αρχαιολόγοι, συντηρητές ειδικοί εργάτες, η κατασκευάστρια εταιρεία και η Αττικό Μετρό οφείλουν να συνεργασθούν αρμονικά για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωσή του, που θα δώσει στην πόλη μας μιαν άλλη πνοή.
Μαρ 29, 2009    www.­makthes.­gr   , .-

*** Δείτε τι γράφουν στην Ιστορία τους οι γείτονές μας!
Θεωρούν Μινωίτες, Μυκηναίους, Ίωνες, Τρώες και Πελασγούς προτουρκικές φυλές που κατοικούσαν στο Αιγαίο!!!
Κάνοντας κανείς σύγκριση στην παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων στα σχολικά βιβλία των γειτόνων μας κρατών της Βαλκανικής, με όσα γράφονται στα δικά μας σχολικά εγχειρίδια, αγανακτεί με τη διαστρέβλωση ή την απαξίωση των γεγον%CE%A3%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%99%CE%91%CE%9D%CE%97+%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%91%CE%93%CE%91%CE%9D%CE%94%CE%91 Δείτε τι γράφουν στην Ιστορία τους οι γείτονές μας! ότων που γίνεται σε σημείο που αγγίζει τα όρια της δουλοπρέπειας.
Και όλα αυτά για να μη θιγούν οι γείτονές μας…
Και αυτοί (προπάντων οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί) μας γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, γράφοντας στα σχολικά τους εγχειρίδια τα εντελώς αντίθετα από αυτά που έχουν καταγραφεί στην Παγκόσμια Ιστορία!..
Για του λόγου το αληθές να ιδούμε πως παρουσιάζονται ιστορικά η Ελλάδα αλλά και οι Έλληνες, μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια των γειτονικών μας…  χωρών. Μερικά δείγματα θα μας πείσουν.
1) Τουρκικά βιβλία: Συνήθως στα τουρκικά βιβλία ο Έλληνας παρουσιάζεται ως εχθρός, γεμάτος ωμότητα και πολύ συχνά απάνθρωπος, ενώ η Ελλάδα ως μία ιμπεριαλιστική χώρα που επιβουλεύεται συνεχώς τα «τουρκικά» εδάφη και διαρκώς ηττάται…
Στις 9-9-1922 στη Σμύρνη οι Έλληνες ρίχτηκαν στη θάλασσα, αναφέρουν χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας στο σημείο αυτό το «δικό μας» βιβλίο ιστορίας που είχε γράψει η κ. Ρεπούση, όπου, ως γνωστόν, έκανε αναφορά για «συνωστισμό προσφύγων» στην προβλήτα της Σμύρνης.
Για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 οι Τούρκοι μαθητές διδάσκονται ότι πρόκειται για μια από τις εξεγέρσεις στο χώρο των Βαλκανίων και αντιμετωπίζεται ως «εκδήλωση αγνωμοσύνης προς τους Οθωμανούς, οι οποίοι κυβερνούσαν με δικαιοσύνη και ανοχή»…
Για να δικαιολογήσουν την επιθετικότητα που δείχνουν στο Αιγαίο, οι Τούρκοι μαθητές μαθαίνουν από το βιβλίο της Στʼ Δημοτικού ότι «Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σήμερα υπό ελληνική κατοχή. Η Ελλάδα δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει στο Αιγαίο την ειρήνη».
 H συνέχεια στο Epirus-Εllas Blog
 
*** Δείτε τι κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο οι Σκοπιανοί και Χαίρονται!!!fyrom entrance Δείτε τι κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο οι Σκοπιανοί και Χαίρονται!!!
Πριν λίγες ημέρες σας ενημερώσαμε για τις οργισμένες αντιδράσεις των Σκοπιανών με αφορμή την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ως γνωστόν οι Σκοπιανοί αθλητές παρέλασαν ως FYROM. Για κερασάκι στην τούρτα  οι διοργανωτές τους είχαν τοποθετήσει στο… γράμμα F (Former).
Για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μετά την γελοιοποίηση που υπέστησαν στα μάτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ορισμένοι από αυτούς σκέφτηκαν να αντιδράσουν. Παραποίησαν λοιπόν με Photoshop την φωτογραφία με τους Αθλητές τους στην τελετή έναρξης και  άρχισε ο ένας να την στέλνει στον άλλον.
Το μέγεθος μάλιστα της αυτογελοιοποίησης τους έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που την παραποιημένη φωτογραφία την είδαμε και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης επισήμων της FYROM.
Δείτε λοιπόν την παραποιημένη φωτογραφία που έχει γίνει ανάρπαστη ανάμεσα στους Σκοπιανούς!!
fyrom entrance fake Δείτε τι κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο οι Σκοπιανοί και Χαίρονται!!!

Τμήμα Ειδήσεων – History-of-Macedonia.com

  *** Σκοπιανή Προπαγάνδα και μέσω SMS – Δείτε τι λαμβάνει στο κινητό όποιος μπαίνει στα Σκόπια !!!

kinito Σκοπιανή Προπαγάνδα και μέσω SMS   Δείτε τι λαμβάνει στο κινητό όποιος μπαίνει στα Σκόπια !!!  Η σκοπιανή προπαγάνδα με κάθε δυνατό τρόπο καλά κρατεί..
Δείτε τι μήνυμα SMS λαμβάνει στο κινητό του για καλωσόρισμα όποιος εισέρχεται στα Σκόπια από τα τέλη του προηγούμενου έτους.
skopiano sms Σκοπιανή Προπαγάνδα και μέσω SMS   Δείτε τι λαμβάνει στο κινητό όποιος μπαίνει στα Σκόπια !!!   Καλώς ήλθατε στη ‘Μακεδονία’, το λίκνο του πολιτισμού (!!!!)
Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε το Μουσείο του “Μακεδονικού Αγώνα”, το Memorial House της Μητέρας Τερέζας στα Σκόπια, το Memorial Center του Τόσε Προέσκι στο Κρούσεβο, το Μουσείο Νερού στην Αχρίδα και το Αρχαίο Αστεροσκοπείο στο Κόκκινο. “
Ως “Μακεδονία, το λίκνο του πολιτισμού” προβάλουν την χώρα τους οι ανεκδιήγητοι Σλάβοι των σκοπίων. Και δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση.  Ειδικά τα τελευταία χρόνια η κρατική προπαγάνδα στα Σκόπια προσπαθεί με εμφυσήσει στους Σλάβους της γειτονικής χώρας με κάθε τρόπο ό,τι ζουν σε μια  ”ξεχωριστή” χώρα. Η χώρα τους αποτελεί την… κοιτίδα του πολιτισμού.
Μπορεί βέβαια στον υπόλοιπο κόσμο να γελάμε και μόνο με την αναφορά, αλλά οι Σκοπιανοί το έχουν πάρει πολύ…σοβαρά!!

***  Η Αίγυπτος μιλάει μέσω παπύρων και νομισμάτων
KLEO Η Αίγυπτος μιλάει μέσω παπύρων και νομισμάτων
 Κλεοπάτρας εγκώμιον και άλλες ιστορίες στο Νομισματικό Μουσείο
Εκδήλωση – παρουσίαση αιγυπτιακών παπύρων και νομισμάτων
Ελλάδα και Αίγυπτος συναντώνται το Σάββατο 9 Ιουνίου στο Νομισματικό Μουσείο χάρη στην εκδήλωση «Η Αίγυπτος μιλάει μέσω παπύρων και νομισμάτων», που περιλαμβάνει ημερίδα, ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου καθώς και θεατρικό δρώμενο με τίτλο «… όλες η Βερενίκες κ’ η Κλεοπάτρες θαυμαστές» (από το ποίημα «Καισαρίων» του Καβάφη).
Στην ημερίδα, που έχει θέμα της παρουσίαση παπύρων και νομισμάτων, πολλά από τα οποία φέρουν αραβοελληνικές επιγραφές θα λάβουν μέρος οι: Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Μανώλης Γεωργουδάκης, Γεώργιος Κακαβάς, Αλέξανδρος Ανδρέου και Γιόρκα Νικολάου ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου δρ Γεώργιος Κακαβάς και ο αιγύπτιος μορφωτικός ακόλουθος δρ Χισάμ Νταρουίς. Θα ακολουθήσει η ξενάγηση στο μουσείο.
Στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου εξάλλου θα παρουσιασθεί το θεατρικό δρώμενο «Κλεοπάτρας εγκώμιον» _«… όλες η Βερενίκες κ΄ η Κλεοπάτρες θαυμαστές» με αποσπάσματα από το έργο του Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα». Γιατί η Κλεοπάτρα, μοιραία βασίλισσα της Αιγύπτου, με το τέλος της οποίας πέφτει η αυλαία του ελληνιστικού κόσμου ενέπνευσε θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, πινάκες ζωγραφικής, λογοτεχνικά κείμενα και πραγματείες.
Η παράσταση θα δοθεί σε σκηνοθετική επιμέλεια Μιχάλη Σδούγκου με την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου. Ποιήματα του αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Καβάφη θα διαβάσει ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς ενώ την μουσική επιμέλεια θα έχει ο Δημήτρης Λέκκας. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Νομισματικό Μουσείο και το Αιγυπτιακό Μορφωτικό Κέντρο Αθηνών και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο νέων δράσεων, που εγκαινίασε το Μουσείο με σκοπό την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, την προβολή του στο ευρύ κοινό την παρουσία του στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Που και Πότε
Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12, τηλ. 210 3632057. Στις 6 Ιουνίου, ώρα 12

 ~  http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=460860&h1=true ,

*** Ξανά στο εδώλιο το γερμανικό FOCUS
Με καταθέσεις μαρτύρων του κατηγορητηρίου συνεχίζεται την Παρασκευή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη με κατηγορουμένους τα μέλη της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Focus» που κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμηση διά του Τύπου, προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους και εξύβριση.
Η ποινική δίωξη, όπως είναι γνωστό, ασκήθηκε ύστερα από μήνυση που έχουν καταθέσει σε βάρος τους έξι πολίτες. Στην τελευταία συνεδρίαση οι κατηγορούμενοι με γραπτή δήλωσή τους είχαν αρνηθεί τις πράξεις που τους αποδίδονται επισημαίνοντας ότι τιμούν την Ελλάδα.

***   Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN: Να γιατί εξαφανίστηκε το Μαλαισιανό Μπόινγκ

Πιλότοι, αναλυτές, ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που μπορούν να... λύσουν τον γρίφο της εξαφάνισης του μοιραίου Μπόινγκ στη Μαλαισία.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN πραγματοποιώντας μια μεγάλη έρευνα διατυπώνει τα τέσσερα πιο πιθανά σενάρια του τι συνέβη στην πτήση μυστήριο, που έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη.
Σενάριο 1ο: Τρομοκρατικό χτύπημα
Δυο επιβάτες ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια. Θεωρητικά, αυτό ενισχύει το σενάριο ότι κάποιος τρομοκράτης με πλαστό διαβατήριο επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και το ανατίναξε. Από μόνα τους όμως τα κλεμμένα διαβατήρια δεν σημαίνουν αναγκαστικά τρομοκράτη ούτε ότι το αεροπλάνο ήταν στόχος. Πολλοί ταξιδιώτες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ρόμπερτ Φράνσις, πρώην αντιπροέδρου της Αμερικανικής Επιτροπής για την Ασφάλεια των Μεταφορών, «το αεροπλάνο εξερράγη χωρίς να προηγηθεί κανένα σήμα». Αυτό σημαίνει, κατά τον αμερικανό ειδικό, ότι «συνέβη κάτι άνευ προηγουμένου».
Και οι δορυφόροι; Είναι πιθανόν στις εικόνες από τους δορυφόρους που περιστρέφονται γύρω από τη Γη να φανεί μια λάμψη ή υπέρυθρη θερμότητα από βόμβα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μάλλον απίθανο. Δεκάδες δορυφόροι, κρατικοί και ιδιωτικοί, βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε απόσταση από 300 ως 1.500 χλμ. Αλλά η πιθανότητα κάποιος από αυτούς να βρισκόταν στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή και να έχει «αιχμαλωτίσει» μια λάμψη από την έκρηξη είναι ελάχιστη.
Υπάρχει όμως η πιθανότητα ένας άκρως απόρρητος δορυφόρος της αμερικανικής κυβέρνησης, που βρίσκεται σε τροχιά 35.000 χλμ. από τη Γη, να έχει πιάσει το συμβάν. Δορυφόροι σαν αυτούς είναι σε γεωσύγχρονη τροχιά και, λειτουργώντας ως ομάδα, παρακολουθούν αδιάκοπα ολόκληρο τον πλανήτη. Αποστολή τους είναι να εντοπίζουν τυχόν εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων μέσω της θερμότητας.
Αγνωστο όμως αν είναι αρκετά ευαίσθητοι για να εντοπίσουν μια έκρηξη βόμβας. Επιπλέον, υπάρχει το εξής ερώτημα: θα δημοσιοποιούσε η αμερικανική κυβέρνηση φωτογραφίες από τέτοιους δορυφόρους διακινδυνεύοντας να αποκαλυφθούν οι σούπερ μυστικές δυνατότητες του δορυφορικού αυτού συστήματος;
Σενάριο 2ο: Αεροπειρατεία
Στοιχεία από το ραντάρ δείχνουν ότι προτού εξαφανιστεί, το αεροπλάνο είχε ενδεχομένως αλλάξει κατεύθυνση για να επιστρέψει στη Μαλαισία. Σημαίνει άραγε αυτό ότι ένας αεροπειρατής απαίτησε από τον πιλότο να αλλάξει προορισμό; Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το πλήρωμα έστειλε κάποιο σήμα ότι η πτήση 370 έπεσε θύμα αεροπειρατείας.
Αυτό όμως που είναι πλέον γνωστό είναι ότι σταμάτησε να εκπέμπει πληροφορίες για την ταυτότητα του και στοιχεία της πτήσης.Ο Τζόν Γκόγλια, πρώην ειδικός ασφαλείας αεροπορικών μεταφορών εξηγεί : Εκτιμώντας πως αυτό το αεροπλάνο έχει τόσους τρόπους επικοινωνίας, η πρώτη μου σκέψη είναι πως κάποιος σκοπίμως έκλεισε τους διακόπτες. Ένας πιλότος ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο. Θα το έκανε κάποιος που θα ήθελε να χαθεί από τα ραντέρ και βέβαια θα ήξερε πως να το κάνει.
Σενάριο 3ο: Μηχανική Βλάβη
Θεωρητικά, υπάρχει και η πιθανότητα οι πιλότοι να αναγκάστηκαν να προσθαλασσώσουν το σκάφος και τελικά αυτό να βυθίστηκε αύτανδρο χωρίς να διαλυθεί και να κάθησε στον βυθό της θάλασσας. Το πρόβλημα με αυτό το σενάριο είναι γιατί οι πιλότοι δεν έστειλαν κάποιο σήμα κινδύνου.
Αεροπλάνα σαν αυτό είναι ικανά να πραγματοποιούν«θαυματουργές», όπως τις αποκαλούν οι ειδικοί, μανούβρες – σαν εκείνη του αεροπλάνου που προσθαλασσώθηκε με επιτυχία στον ποταμό Χάντσον στη Νέα Υόρκη στις 15 Ιανουαρίου 2009. Εχουν την ικανότητα να πετούν χωρίς μηχανές επί περισσότερο από 150 χλμ. και να προσθαλασσώνονται με την κοιλιά. Είναι λοιπόν απίθανο την ώρα που θα χρειαζόταν το αεροπλάνο να πετάξει τα 150 αυτά χιλιόμετρα οι πιλότοι να μην πρόλαβαν να στείλουν ούτε ένα SOS.
Υπάρχει βεβαίως η λεπτομέρεια ότι το συγκεκριμένο αεροπλάνο είχε εμφανίσει πρόβλημα στο άκρο ενός από τα φτερά του, αλλά η Boeing το είχε επισκευάσει και εθεωρείτο απολύτως ασφαλές για να πετάξει, σύμφωνα με τη Malaysia Airlines. Οι ειδικοί τονίζουν ότι κάθε προηγούμενη βλάβη ενός αεροπλάνου αποτελεί έναν από τους πρώτους «υπόπτους» σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά όλοι συμφωνούν ότι το Boeing 777 είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα αεροπλάνα στον κόσμο.
Σενάριο 4ο: Λάθος του πιλότου
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι λανθασμένοι χειρισμοί του πιλότου συνέβαλαν στην πτώση του αεροσκάφους. Μερικοί συγκρίνουν την πτήση 370 με τη συντριβή του αεροπλάνου της Air France σε καταιγίδα πάνω από τον Ατλαντικό, εν πτήσει από τη Βραζιλία προς το Παρίσι.
Υστερα από μια πανάκριβη, σχεδόν διετή έρευνα η άτρακτος του Airbus A330 εντοπίστηκε στον πυθμένα της θάλασσας και το «μαύρο κουτί» έδειξε ότι η συντριβή του οφειλόταν σε σφάλμα των πιλότων, οι οποίοι αντέδρασαν λανθασμένα σε ενδείξεις των συστημάτων αυτόματης πλοήγησης εν μέσω κακοκαιρίας. Ομως, αντίθετα προς την πτήση της Air France, το αεροπλάνο της Malaysia Airlines πετούσε με καλές καιρικές συνθήκες.   www.exedra.gr  , .-

*** Δύο γυναικολόγοι και ένας παιδίατρος κατηγορούνται για το θάνατο νεογνού στην Καλαμάτα          
         
Δύο γυναικολόγοι και ένας παιδίατρος ιδιωτικής κλινικής της Καλαμάτας που λειτουργούσε το 2007 κάθονται από χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, κατά συναυτουργία, νεογνού που γεννήθηκε πρόωρα.
Η δίκη συνεχίσθηκε μέχρι αργά το απόγευμα με τις καταθέσεις των γονιών του νεογνού και μαρτύρων ιατρών, αλλά διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί στις 27 Μαρτίου με τις απολογίες των κατηγορούμενων ιατρών και την απόφαση για το αν είναι αθώοι ή ένοχοι.
  Μόλις 6,5 μηνών
Σύμφωνα με όσα ακούσθηκαν χθες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά και το κατηγορητήριο, στις 26 Μαΐου του 2007 η νεαρή μητέρα έφθασε στο μαιευτήριο με ρήξη εμβρυικού υμένα, σημαντική απώλεια αμνιακού υγρού και οι γιατροί προχώρησαν σε καισαρική. Το παιδί γεννήθηκε στις 4.05 το απόγευμα μόλις 6,5 μηνών και με βάρος 1.600 γραμμαρίων.
Σύμφωνα με την κατάθεση και του πατέρα, οι γιατροί τού είπαν ότι το παιδί είναι καλά και πως θα νοσηλευθούν με τη μητέρα εκεί. Μάλιστα, η μητέρα παρατήρησε ότι στις ανησυχίες της επειδή δεν είχαν συμπληρωθεί οι μήνες της κύησης, τη διαβεβαίωσαν ότι θα γίνει καισαρική και θα περιμένει έξω από την κλινική ασθενοφόρο για κάθε ενδεχόμενο. Ο δε πατέρας του νεογνού τόνισε πως δεν ενημερώθηκε ότι υπήρξε πρόβλημα με την υγεία του παιδιού και ότι θα γινόταν διακομιδή του σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ το έμαθε όταν το μωρό είχε διασωληνωθεί και το έβαζαν στο ασθενοφόρο για να φύγει.
Διακομιδή
Σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό που έχει καταθέσει στο δικαστήριο ο παιδίατρος που είχε αναλάβει το νεογνό και είναι κατηγορούμενος, 40 λεπτά μετά τη γέννηση του παιδιού επικοινώνησε με το Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού για την περίπτωση που χρειαστεί διακομιδή, καθώς ήταν πρόωρο. Στις 8.00 το βράδυ φαινόταν η κατάσταση του νεογνού να είναι σταθερή και να έχει διορθωθεί η υπογλυκαιμία που εμφανίζουν τα πρόωρα. Μία ώρα, όμως, μετά επιδεινώθηκε, καθώς άρχισε να παρουσιάζει έντονα συμπτώματα δύσπνοιας και ενεργοποιήθηκε η διαδικασία διακομιδής του. Στις 10.00 το νεογνό διασωληνώθηκε και με ειδικό ασθενοφόρο που έφτασε από την Αθήνα ξεκίνησε η διακομιδή του. Όμως, καθ’ οδόν κατέληξε.
Οι δε γιατροί κατηγορούνται ότι καθυστέρησαν τις διαδικασίες διακομιδής του νεογνού.
Μάρτυρες κατέθεσαν ότι μονάδες για πρόωρα νεογνά υπάρχουν μόνο στην Αθήνα και πως για να ξεκινήσει μια διακομιδή διασωληνωμένου ασθενούς πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο ειδικό ασθενοφόρο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα οποία επίσης υπάρχουν μόνο στην Αθήνα.
Υπήρξαν, επίσης, αντιφατικές καταθέσεις, για το αν πρέπει να γίνεται διακομιδή στις ειδικές μονάδες όλων των νεογνών που γεννιούνται πρόωρα. Επίσης, τονίστηκε από γιατρούς μάρτυρες ότι πρώτα πρέπει να γίνει δεκτό το περιστατικό από μονάδα πρόωρων (ότι υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι) και μετά το νοσοκομείο που θα το δεχτεί δίνει  εντολή να ξεκινήσει το ασθενοφόρο για τη διακομιδή. Μάλιστα, οι γιατροί περιέγραψαν απίστευτες καταστάσεις αγωνίας που ζουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν σωστή και έγκαιρη διακομιδή ασθενούς με ασθενοφόρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τρέμει η ψυχή μας όταν πρέπει να γίνει διακομιδή».
Μετά τις καταθέσεις και των μαρτύρων υπεράσπισης, η δίκη διεκόπη.
Επιπρόσθετα, τονίστηκε ότι την απόφαση για διακομιδή ενός τέτοιου περιστατικού λαμβάνει ο παιδίατρος που το παρακολουθεί, ενώ πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του νεογνού προκειμένου να μεταφερθεί.   της Βίκυς Βετουλάκη
 
***
 
*** Αθλητική  ενημέρωση :

 WWW.SPORTDOG.GR  , http://youtu.be/nB7syIiaWFc  , Μυθικό σόλο Σωτήρη Γεωργούντζου! .-
)

*** Μεθυσμένη πολιτεία η Κυπαρισσία για την πρώτη «κούπα»! (φωτογραφίες και βίντεο)      
 
    
Μέτριο αγωνιστικό θέαμα, αλλά έντονες συγκινήσεις, και ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο λεπτό ή καλύτερα το τελευταίο πέναλτι επεφύλασσε ο χθεσινός τελικός του κυπέλλου Μεσσηνίας στον Κορδία, με τον ΑΟ Κυπαρισσίας να κατακτά το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία του, παίρνοντας μετά από δύο χρόνια τη ρεβάνς από την Εράνη. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε ισόπαλη 1-1, με τον ΑΟΚ ν’ ανοίγει το σκορ στο 26’ με κεφαλιά του Στρέπι και τους Φιλιατρινούς να παρατείνουν τις ελπίδες τους, καθώς και την αγωνία, φέρνοντας το ματς στα ίσα στο 78’ με παρόμοιο τρόπο και σκόρερ τον Χρονόπουλο. Παρά τις χαμένες εκατέρωθεν ευκαιρίες καμία ομάδα δεν βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα στην ημίωρη παράταση που ακολούθησε κι έτσι το «στέμμα» του κυπελλούχου κρίθηκε στα πέναλτι. Εκεί ο Χρονόπουλος από ήρωας μετατράπηκε σε μοιραίος παίκτης, καθώς δεν κατάφερε να νικήσει τον Ντουγερόγλου από τα 11 βήματα, αποτυγχάνοντας να κάνει το 3-3 και την ομάδα του Παναγιώτη Παναγόπουλου να βγαίνει νικήτρια από τη …ρώσικη ρουλέτα με 5-3 και συνολικό σκορ 6-4.
Σε ένα δύσκολο και εκρηκτικό παιχνίδι (πιο εύκολο για τους βοηθούς Σοφία Αθανασοπούλου και Κώστα Αδαμόπουλο) ο διαιτητής Παναγιώτης Τσεκούρας κατάφερε να κρατήσει τον έλεγχο χωρίς να κάνει το μεγάλο λάθος. Η πλευρά της Κυπαρισσίας του καταλογίζει πάντως εύνοια υπέρ της Εράνης, όσον αφορά στις κάρτες, ζητώντας τρεις συνολικά αποβολές και πιο συγκεκριμένα 2η κίτρινη στον Κόλλια στο 41’ για προβολή πάνω στον Ντιόπ, το ίδιο για τον Κιούτακ μετά το 1-1 για ένα θερμό τετ-α-τετ με τον Στρέπι και κόκκινη αντί κίτρινης στον Αλμπάν στο 84’.
Κίτρινες: Παναγόπουλος, Μιτρόφ, Σιγέρης-Κόλλιας, Γιάννης, Κιούτακ, Ασημακόπουλος, Κώτσος
 ΑΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Ντουγερόγλου, Ανδρουτσής, Γιαννόπουλος, Μανδραπήλιας, Γαργαρώνης, Λυδιώτης, Μιτρόφ, Ντιόπ, Στρέπι, Μητρόπουλος (73’ Σιγέρης, 106’ Σούπουλι), Γ. Παναγόπουλος.
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: Αθανασόπουλος, Μπεγλεκτσής (106’ λ. τρ. Ασημακόπουλος), Αλμπάν, Μιχαλακόπουλος, Γιάννης, Μοροσάνου (18’ λ. τρ. Αναστασόπουλος), Κιούτακ (120’ Βλασσόπουλος), Αλεξανδρόπουλος, Κώτσος, Κόλλιας, Χρονόπουλος.
  Εντάσεις, αποδοκιμασίες και πολλά …γαλλικά
Η ευχή για έναν τελικό γιορτή έμεινε δυστυχώς ανεκπλήρωτη σε μεγάλο βαθμό, καθώς εντός αγωνιστικού χώρου το παιχνίδι ήταν πολύ σκληρό, με τον χαρακτήρα του γειτονικού Τριφυλιακού ντέρμπι να τροφοδοτεί εντάσεις ανάμεσα στους παίκτες σε αρκετές περιπτώσεις, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει γενίκευση, ενώ στις κερκίδες ακούστηκαν πολλά …γαλλικά.  Η πλευρά της Κυπαρισσίας στάθηκε ιδιαίτερα στον παράγοντα διαιτησία και μερίδα φιλάθλων της αποδοκίμασε έντονα τον διαιτητή κ. Τσεκούρα κατά τη διάρκεια της απονομής, ενώ κατά διαστήματα στοχοποιήθηκε και η διοίκηση της ΕΠΣΜ.
  Το φιλμ του αγώνα
8’ ο Γιαννόπουλος έκανε το λάθος ανάμεσα στο κέντρο και πλάγια έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο Κόλλιας επωφελήθηκε, πέρασε τη μπάλα αριστερά στον Κιούτακ, ο οποίος ελίχθηκε κι έκανε το σουτ που κόντραρε, με τον Κόλλια να παίρνει το «ριμπάουντ» κοντά στο πέναλτι, αλλά το δυνατό βολέ μπλόκαρε ο ψύχραιμος Ντουγερόγλου στην καρδιά της εστίας του
25’ ο Μητρόπουλος έβγαλε δεξιά τη μπαλιά στον Μανδραπήλια κι εκείνος επιχείρησε την παράλληλα σέντρα με τον Αναστασόπουλο να παρεμβαίνει επικίνδυνα και τη μπάλα να περνάει κόρνερ λίγα μέτρα δίπλα από την εστία του
26’ δίπλα στο αριστερό σημαιάκι ανέλαβε να εκτελέσει ο Λυδιώτης στέλνοντας τη μπάλα στη μικρή περιοχή, όπου ο Στρέπι με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της Εράνης, δίνοντας προβάδισμα 1-0 στην ομάδα της Κυπαρισσίας
56’ διαγώνια πάσα του Στρέπι για τον Μητρόπουλο, ο οποίος έκανε με τη μια το σουτ, με τη μπάλα να χτυπάει στην εξωτερική πλευρά του κάθετου δοκαριού του Αθανασόπουλου καταλήγοντας άουτ
58’ από φάουλ του Κώτσου ο Κιούτακ έπιασε την αρκετά μακρινή και αδύναμη κεφαλιά και η μπάλα στην αγκαλιά του Ντουγερόγλου
70’ ένα σουτ του Στρέπι από πλάγια δεν είχε τύχη, περνώντας αρκετά μέτρα πάνω από τ’ οριζόντιο δοκάρι της Εράνης
78’ ο Κώτσος εκτέλεσε το φάουλ από πλάγια, με τους αμυντικούς του ΑΟΚ να αδρανούν, τον υψηλόσωμο Χρονόπουλο να προλαβαίνει την έξοδο του Ντουγερόγλου και με κεφαλιά να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα της Κυπαρισσίας, ισοφαρίζοντας μέσα σε ξέφρενους φιλιατρινούς πανηγυρισμούς, με ένα γκολ που θύμισε πολύ το 1-0 (εκείνο από κόρνερ)
84’ κάθετη μπαλιά του Μανδραπήλια για τον Στρέπι, ο Αλμπάν ανέτρεψε τον Σλοβένο επιθετικό έξω από την περιοχή, με τον διαιτητή Παναγιώτη Τσεκούρα να καταλογίζει το φάουλ, δείχνοντας την κίτρινη κάρτα στον «δράστη», παρά τις διαμαρτυρίες των Κυπαρίσσιων που ζητούσαν κόκκινη
89’ συρτό διαγώνιο σουτ του Ντιόπ η μπάλα πέρασε άουτ
104’ ο Γιαννόπουλος επιχείρησε ένα μακρινό σουτ από 35 μέτρα, με την μπάλα να παίρνει περίεργη τροχιά και να χτυπάει στην πάνω πλευρά του οριζόντιου δοκαριού  του Αθανασόπουλου πριν καταλήξει άουτ
107’ από διαγώνια μπαλιά του Ασημακόπουλου ο Κόλλιας βγήκε μόνος του στην πλάτη της άμυνας και απέναντι στον Ντουγερόγλου, αλλά το πλασέ του ήταν πολύ κακό καταλήγοντας τραγικά άουτ
109’ πολιορκία διαρκείας στα καρέ της Εράνης, με τον Σούπουλι να πιάνει τελικά το γυριστό σουτ από το ύψος του πέναλτι, όμως η …πλάτη του Μιχαλακόπουλου αποσόβησε τον κίνδυνο σε κόρνερ
112’ σέντρα του Μανδραπήλια από δεξιά ο Στρέπι έπιασε την κεφαλιά, με τον Αθανασόπουλο ν’ αποκρούει σωτήρια με το ένα χέρι
 Τα πέναλτι
Λυδιώτης 1-0
Κώτσος 1-1
Ανδρουτσής 2-1
Γιάννης 2-2
Παναγόπουλος 3-2
Χρονόπουλος 3-2 (απέκρουσε)
Στρέπι 4-2
Κόλλιας 4-3
Μιτρόφ 5-3
Καυστικές αναφορές Τσάγκου και Παναγόπουλου στη διαιτησία
«ΜΑΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΑΝΗ»
Εμφανής η ικανοποίηση μετά το τέλος του παιχνιδιού στο στρατόπεδο της Κυπαρισσίας, κάτι που κρίνεται λογικό, καθώς η ομάδα κατέκτησε για πρώτη φορά το Κύπελλο Μεσσηνίας. Ωστόσο δεν έλειψαν οι αναφορές, που ήταν μάλιστα πολύ καυστικές, στο παράγοντα διαιτησία από την πλευρά των νικητών, ενώ ο πρόεδρος Δημήτρης Τσάγκος, στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του συγκεκριμένου αποτελέσματος, καθώς αυτό επιτεύχθηκε επί της Εράνης Φιλιατρών…
 Δημήτρης Τσάγκος (πρ. Κυπαρισσίας)
«Προσπάθησαν και φέτος να το κλέψουν από την ομάδα μου, όπως είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια, όμως δεν τα κατάφεραν. Ο κ. Τσεκούρας επεδίωξε να στείλει το ματς στη διαδικασία των πέναλτι, φέρνοντας το ισόπαλο αποτέλεσμα, όμως εκεί αυτή τη φορά χαμογελάσαμε εμείς», τόνισε ο ηγέτης της Κυπαρισσίας, που έστρεψε το βλέμμα του στον αντίπαλο της ομάδας του, λέγοντας: «Μας ενδιέφερε να νικήσουμε την Εράνη, τίποτε άλλο. Για μένα προτεραιότητα και επιθυμία ήταν η νίκη επί της Εράνης, κάτι που θέλω και στο ματς του πρωταθλήματος, και μετά η… παραμονή στην κατηγορία».
  Παναγιώτης Παναγόπουλος (προπονητής Κυπαρισσίας)
«Νομίζω ότι το πήρε η καλύτερη ομάδα και αυτή που το άξιζε, καθώς ήμασταν ανώτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού. Έπρεπε να κερδίσουμε στην κανονική του διάρκεια, όμως κάποιοι παράγοντες, με βασικό τη διαιτησία δεν το επέτρεψαν. Θα το χαρούμε ιδιαίτερα, καθώς άργησε πάρα πολλά χρόνια, όμως από την επομένη στρέφουμε το βλέμμα μας και το μυαλό μας στο πρωτάθλημα».
   Γιώργος Λυδιώτης (ΑΟ Κυπαρισσίας)
«Είναι μια μεγάλη νίκη και πήραμε το Κύπελλο Μεσσηνίας το οποίο περιμέναμε δύο χρόνια. Δείξαμε ότι είμαστε καλύτερη ομάδα. Έγινε ένα ωραίο παιχνίδι με αρκετές φάσεις. Αξίζαμε το Κύπελλο. Συγχαρητήρια στην Εράνη που έφθασε στον τελικό του Κυπέλλου. Βασικός μας στόχος είναι το πρωτάθλημα και βλέπουμε πλέον το παιχνίδι του Σαββάτου με τον Τσικλητήρα Πύλου. Ευχαριστούμε τον φίλαθλο κόσμο για τη θερμή του συμπαράσταση».
  Μιχάλης Ζάγκος (Εράνη Φιλιατρών)
«Ήταν ένας τελικός που τα είχε όλα. Δύναμη, πάθος και πολλές φάσεις  μπροστά στις δύο εστίες. Εμείς παρά το ότι βρεθήκαμε πίσω στο σκορ καταφέραμε να ισοφαρίσουμε και είχαμε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Κόλλια για να καθαρίσουμε το ματς. Πρέπει δε να σημειώσω ότι υποχρεωθήκαμε να κάνουμε δύο αναγκαστικές αλλαγές (Μοροσάνο, Μπεγλεκτσής). Συγχαρητήρια στον  ΑΟ Κυπαρισσίας για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Στρέφουμε πλέον την προσοχή μας στο πρωτάθλημα, καθώς ακολουθεί ένα δύσκολο παιχνίδι με τον ΑΟ Σπερχογείας. Πιστεύω ότι θα χαθούν αρκετοί βαθμοί. Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε όσο γίνεται ψηλότερα».
  Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ελευθεράκη, Νίκος Μπαλόπουλος, Βαγγέλης Χουντάλος
Φωτό: Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης  - 
http://youtu.be/95BBYnKn0fU  ,
)
Και τώρα Νίκη Τραγανού για τον ΑΟ Κυπαρισσίας

 Μπορεί να μην πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που η ομάδα της Κυπαρισσίας σήκωσε το κούπα της Μεσσηνίας, αλλά έμαθε το νέο της αντίπαλο για το θεσμό. Έτσι στις 19 Μαρτίου στις 3:30 το μεσημέρι θα υποδεχθεί την κυπελλούχο Ηλείας Νίκη Τραγανού. Αν καταφέρει να κερδίσει την κυπελλούχο Ηλείας θα αντιμετωπίσει το νικητή του αγώνα των Κυπελλούχων Κεφαλονιάς- Ζακύνθου. - 

***   Ανακοίνωση Δήμου Αθηναίων   ,   «Πρώτα γήπεδο στον Βοτανικό, μετά η κατεδάφιση της Λεωφόρου»
«Πρώτα γήπεδο στον Βοτανικό, μετά η κατεδάφιση της Λεωφόρου»
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ ) ,  Αθήνα    Καμία πιθανότητα κατεδάφισης του «Απόστολος Νικολαΐδης» δεν υπάρχει, προτού κατασκευαστεί νέο γήπεδο στο Βοτανικό όπως προβλέπει το σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης», όπως καθιστά σαφές ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του. Ο Δήμος αναγνωρίζει πως η οικονομική κρίση βάζει εμπόδια για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και καθιστά σαφές πως είναι στο πλευρό του Παναθηναϊκού επισημαίνοντας, ωστόσο, πως δεν θα πρέπει ποδόσφαιρο και πολιτική ζωή να μπερδεύονται.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Αποτελεί θετικό γεγονός ότι η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποτυπώνει την κατάσταση και επιβεβαιώνει την ακλόνητη θέση του δήμου Αθηναίων ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Υπενθυμίζονται επιπλέον τα εξής:
1) Το έργο της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας, βασίζεται σε συμφωνία της ελληνικής πολιτείας, του δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού, σε απόλυτη μεταξύ τους συνεργασία.
2) Η παραπάνω συμφωνία δημιούργησε δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για όλα τα μέρη. Ο δήμος Αθηναίων, για τις ανάγκες του έργου και την υλοποίηση της συμφωνίας, έχει έως σήμερα δεσμεύσει και διαθέσει ποσά που προσεγγίζουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία νέου γηπέδου. Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας χαρακτηρίστηκε χώρος κοινόχρηστου πρασίνου από το 2006 (νόμος Σουφλιά). Όλα αυτά έγιναν νόμοι του κράτους και ενσωματώθηκαν στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μαζί με τον Οργανισμό Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ)
Το Προεδρικό Διάταγμα, που με εντολή του νομοθέτη εκπόνησε ο δήμος Αθηναίων, διασφαλίζει πλήρως ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κατεδάφισης του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αν δεν έχει προηγουμένως κατασκευαστεί γήπεδο ποδοσφαίρου στον Βοτανικό. Στερείται λοιπόν κάθε νομικής βάσης οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός.
Γίνεται βεβαίως αντιληπτό ότι η δυσμενής οικονομική συγκυρία παρακωλύει τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο δήμος Αθηναίων στάθηκε, στέκεται και θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του ΠΑΟ, όπως άλλωστε έπραξε την προηγούμενη χρόνια για την επιστροφή του στη «Λεωφόρο», προασπιζόμενος παράλληλα τα συμφέροντα της πόλης.
Είναι μεγάλο λάθος η ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής. Εξίσου μεγάλο λάθος όμως είναι και η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου».  
Newsroom ΔΟΛ

***  Κανονικά την Κυριακή το ματς της Τρίπολης για την Καλαμάτα          
           
ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ «ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΙΟΛΙΟΥ
Κανονικά το απόγευμα της Κυριακής θα διεξαχθεί στην Τρίπολη το παιχνίδι της 21ης αγωνιστικής ανάμεσα στον Παναρκαδικό και την Καλαμάτα, καθώς δεν προέκυψε θέμα αλλαγής ημερομηνίας, κάτι που είχαμε άλλωστε τονίσει και στο χθεσινό ρεπορτάζ. Η Ελληνική Ομοσπονδία όρισε το παιχνίδι για την Κυριακή, βάζοντας τέλος στα όποια σενάρια είχαν κυκλοφορήσει.
Η Καλαμάτα ξεκίνησε χθες, μετά το ρεπό της Τρίτης, την προετοιμασία της, με προπόνηση στο Δημοτικό Στάδιο, και τα δεδομένα δείχνουν ιδανικά για το συγκρότημα του Μίλτου Γκόφα. Ο έμπειρος τεχνικός έχει πλέον στη διάθεσή του και τον Αλέξανδρο Καραχάλιο, όπως επίσης και τους Τσόπελα, Καλαντζή, μιας και οι τραυματισμοί τους στο ματς της περασμένης Κυριακής δεν αποδείχθηκαν σοβαροί, και μοναδικός πονοκέφαλος είναι ο τραυματισμός του Νίκου Λιόλιου που συνεχίζει το πρόγραμμα θεραπείας του.
Το χθεσινό πρόγραμμα, που άνοιξε και την προετοιμασία, επικεντρώθηκε σε στημένες φάσεις, κατοχής μπάλας αλλά και τακτική, ενώ από σήμερα θα επικεντρωθεί ξεκάθαρα στην αντιμετώπιση του προσεχούς αντιπάλου της ομάδας.  

** Ο πασαδόρος του Ολυμπιακού, Βασίλης Κουρνέτας,μιλά στο «Θάρρος» για το Final 4 της Καλαμάτας

 O λόγος στους πρωταγωνιστές ...Μετά τον αρχηγό της ΑΕΚ, Γιάννη Μαντέκα, συνεχίζουμε σήμερα τον κύκλο των pre-game δηλώσεων, δίνοντας …πάσα στον πολύπειρο πασαδόρο του Ολυμπιακού, Βασίλη Κουρνέτα, ο οποίος πρώτα απ’ όλα μας διευκρίνησε τη σχέση του με τη Μεσσηνία… «Η καταγωγή μου είναι από το Μελιγαλά. Πιο μικρός ερχόμουν συχνά κυρίως τα καλοκαίρια στο σπίτι που υπάρχει ακόμα εκεί. Πλέον δεν έρχομαι συχνά. Τελευταία φορά που ήρθα στην Καλαμάτα ήταν για το γάμο του φίλου μου του Γιώργου Κουλιέρη». Να πώς απάντησε και τις 6 ερωτήσεις που του θέσαμε:-Θεωρείς την επιλογή της περιφέρειας και ειδικά της Καλαμάτας ως καλή επιλογή για τη φιλοξενία του Final 4; Έχει αποδειχτεί ότι η επαρχία διοργανώνει πολύ καλά θεσμούς όπως αυτούς του κυπέλλου. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα κάνει και η Καλαμάτα που έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση στο χώρο τους βόλεϊ, με τη μεγάλη ομάδα του Μεσσηνιακού τη δεκαετία του '80 , αλλά και με πολύ μεγάλους αθλητές που έχει βγάλει. Ο κόσμος στην Καλαμάτα γνωρίζω ότι αγαπά και στηρίζει το βόλεϊ και πιστεύω ότι όπως και το 2003 έτσι και φέτος θα γίνει μια επιτυχημένη διοργάνωση.-Ο αθλητισμός και το βόλεϊ μπορούν να νικήσουν τελικά τους χούλιγκανς ή φοβάσαι ότι θα έχουμε έκτροπα και σε αυτή τη διοργάνωση;Υπάρχει μια ανησυχία λόγω των ομάδων που βρίσκονται στα τελικά και κυρίως γιατί αυτές έχουν πολλούς “ποδοσφαιρικούς” οπαδούς. Εμείς θέλουμε τον κόσμο μας δίπλα μας αλλά τον κόσμο που αγαπά την ομάδα και το βόλεϊ. Θυμάμαι ακόμα τον τελικό στο “Τροκαντερό” πριν μερικά χρόνια που είχε γίνει με τη παρουσία παιδιών και μαθητών και είχαν δημιουργήσει μια καταπληκτική ατμόσφαιρα. Είμαι σίγουρος ότι οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει ώστε να μην ασχοληθούμε με εξωαγωνιστικά ζητήματα .-Τι έχει χάσει και τι έχει κερδίσει το βόλεϊ από την οικονομική κρίση; Μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες στο άθλημα;Με την κρίση αρκετές παραδοσιακές δυνάμεις του “βόλεϊ” έχουν αποδυναμωθεί . Παράδειγμα ο Ηρακλής που πρωταγωνιστούσε πριν λιγα χρόνια ή ο Παναθηναϊκός που ψάχνει να βρει το δρόμο του και ίσως λόγω αυτού το πρωτάθλημα να έχει χάσει λίγο την αίγλη του. Από την άλλη ομάδες της επαρχίας έχουν βρεθεί στο προσκήνιο και πρωταγωνιστούν. Με μικρό μπάτζετ μπορούν και διεκδικούν στα ίσια τίτλους, κάτι που πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδύνατον. Αυτό είναι καλό γιατί η επαρχία και ο κόσμος της διψούν για το Βόλεϊ.-Τι θα δουν οι ντόπιοι φίλαθλοι και τα παιδιά που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους αγώνες;Οι φίλαθλοι που θα βρεθούν στο κλειστό της Καλαμάτας θα δουν ωραίο βόλεϊ από ισορροπημένες ομάδες σε ένα final 4 που δε χωρούν προγνωστικά. Είμαι σίγουρος ότι και οι 4 ομάδες θα προσφέρουν συναρπαστικό βόλεϊ με πάθος στο κόσμο που θα βρεθεί στο γήπεδο.-Θεωρείς ότι υπάρχει κάποιο φαβορί για τον τίτλο;Δεν υπάρχει κανένα φαβορί. Και η ΑΕΚ και η Κηφισιά έχουν αποδείξει τη δυναμική τους φέτος. Εμείς βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία, ο ΠΑΟΚ με νέα πρόσωπα βρίσκει της ισορροπία του ...Και στο Λιγκ Καπ έγιναν αμφίρροπα και απρόβλεπτα παιχνίδια. Όποιος βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση αυτές τις 2 ημέρες θα πάρει και το κύπελλο.-Σαν ένας από τους πρωταγωνιστές και πιο έμπειρους αθλητές του Ολυμπιακού ,της ομάδας με τα περισσότερα τρόπαια στην Ελλάδα, σας φοβίζει ο τίτλος του “φαβορί” ;Στον Ολυμπιακό γνωρίζουμε ότι επιτυχία θα είναι μόνο αν κατακτήσουμε και το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, όπως και πέρυσι. Αυτό θέλει η διοίκηση από εμάς αυτό ζητούν και οι οπαδοί μας. Όχι δεν μας φοβίζει! Ξέρουμε που αγωνιζόμαστε και έχουμε την εμπειρία να το διαχειριστούμε. - 
 
*** Στο  Ευρωμπάσκετ  ΤΟΠ16
AYΡIO  14-03-2014 :
~  ΜΠΑΡΣΤΕΛΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

~ ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ  - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

~ ΣΗΜΕΡΑ  13-03-2014 :
ΤΣΣΚΑ - ΠΑΡΤΙΖΑΝ  84-52 .- ^
ΦΕΝΡΜΠΑΧΤΣΕ ΟΥΛΚΕΡ - ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ  69-67 .- ^

ΛΑΜΠΟΡΑΛ - ΑΡΜΑΝΙ  ΜΙΛΑΝΟΥ   65-83 , (36-50) .-^
ΜΠΑΓΕΡΝ -ΡΕΑΛ        85-83 , (34-42) .- ^
ΜΑΚΑΜΠΙ - ΖΑΓΚΛΙΡΗΣ   77-67  , (57-47) .- ^

***Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στους πρώτους αγώνες των 16  ,στο Europa  League  /ΟΥΕΦΑ...Πέμπτη 13-03-2014  :

Βασιλεία (Ελβετία) - Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) 0-0 .- ^

Πόρτο (Πορτογαλία) - Νάπολι (Ιταλία) 1-0 .- ^
(57' Μαρτίνες)

Λουντόγκορετς (Βουλγαρία)-Βαλένθια (Ισπανία) 0-3 .- ^
(5' Μπαραγκάν, 33' Καρτάμπια, 59' Σεντέρος)

Αλκμααρ (Ολλανδία) - Ανζι (Ρωσία)  1-0 , (1-0) .- ^

Λιόν (Γαλλία) - Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία)  4-1 , (1-1) .- ^

Σεβίλη (Ισπανία) - Μπέτις (Ισπανία)    0-2  , (0-1) .-^

Τότεναμ (Αγγλία) - Μπενφίκα (Πορτογαλία)   1-3   , (0-1) .-^

Γιουβέντους (Ιταλία) - Φιορεντίνα (Ιταλία)    1-1 , (1-0) .-^

* Οι ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 20 Μαρτίου  2014 ,.-


 ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 :
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/01/30-2014.html , Ενημέρωση της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου 2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html    Ενημέρωση Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014  : Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html , Σήμερα  είναι Παρασκευή ανθολογίου   31  Ιανουαρίου  2014 .-
~   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html  , ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014 .-

 

 ~ ***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 :
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/02/25-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 25  Φεβρουαρίου  2014 .-
   ~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/02/25-2014.html  , Αθλητική ενημέρωση Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014.-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/26-2014.html  , Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  26  Φεβρουαρίου  2014
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 .-
   http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html  ,Το   αγιάζι   της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Φεβρουαρίου  2014  .-
~    http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/28-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Φεβρουαρίου  2014  .-
 *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ   2014  :                                         
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/1-2-2014.html , Άρωμα αθλητικής ενημέρωσης Σ/Κ 1 , 2 Μαρτίου 2014 .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/02-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2014    .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/03-2014.html , Το αγιαζι της ενημέρωσης Καθαραδευτέρα  03  Μαρτίου  2014  .-
~http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html  , ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ  ΕΚΔΛΗΛΩΣΕΙΣ   Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Μαρτίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/03/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/07-2014.html  , Ενημέρωση την Παρασκευή 07- Μαρτίου – 2014 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/07-03-2014.html , Όμορφα  και  ωραία νέα  και  παλιά   Παρασκευή  07-03-2014  .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/01-2014.html , Επιλογές   Παρασκευή  07  Μαρτίου  2014.  
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/03/08-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 08 Μαρτίου 2014 .-
~
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/8-9-2014.html , Το αγιάζι  της ενημέρωσης  Σ/Κ  8 και  9 Μαρτίου 2014 .-
 ~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/03/10-2014.html , Άρωμα  Δευτέρας  στην ενημέρωση  10 Μαρτίου  2014 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/03/11-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης  την  Τρίτη  11  Μαρτίου  2014 .-
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/12-2014.html , Άρωμα Μεσσηνιακής ενημέρωσης Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 .-
~   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 ,.-
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,     =3149   Video.-^
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =1634  video.-^
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1633   video.- ^
                                                     Σύνολο  :  6416   βίντεο ανηρτημένα .- ^
 ~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home, 2489   . -   Φίλοι. -          

~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 255   φίλοι .-     
https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.~ 496 .-
*** Ευχάριστοι  ιστότοποι :  
***


Δεν υπάρχουν σχόλια: