ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  03  Φεβρουαρίου  2014   :
                                  ΚΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ  για  όλους  μας !

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ   και  Άλλα   :

***  Με κατάνυξη και λαμπρότητα η Καλαμάτα γιόρτασε την πολιούχο της Παναγία Υπαπαντή (φωτογραφίες & βίντεο)         
     
  
  
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Με τη δέουσα λαμπρότητα και κατάνυξη η Καλαμάτα γιόρτασε σήμερα την πολιούχο και προστάτιδά της, Παναγία Υπαπαντή.
Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στο μητροπολιτικό ναό της Καλαμάτας, όπου έχει ενθρονιστεί η θαυματουργή εικόνα για να την προσκυνήσουν.
Νωρίτερα τελέστηκε  ο Όρθρος και η θεία λειτουργία, στον όρθρο και στην πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριαδός και Αλμυρού Ιγνάτιος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Νέας Σμύρνης Συμεών, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, Ζακύνθου Διονυσίου, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος και του επιχωρίου Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
  Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημειολογία της εορτής της Υπαπαντής, καθώς και στην ιερότητα της ημέρας της Κυριακής, ως ημέρας αφιερωμένης αποκλειστικά στο Θεό.
  Ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προς ενίσχυση και αγιασμό των κατοίκων και των προσκυνητών.
Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες το κρύο και τη βροχή, πλήθος πιστών βρέθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας.
Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εκπροσώπησε στον εορτασμό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος. Παρόντες ήταν ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Ι. Λαμπρόπουλος, Δ. Σαμπαζιώτης, Δ. Κουκούτσης, Τ. Κουίκ, οι γενικοί γραμματείς Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλος, Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, οι δήμαρχοι του νομού, ο αρχηγός του στρατού Αντιστράτηγος Α. Τσέλιος, ο υπαρχηγός του πολεμικού ναυτικού Υποναύαρχος Π. Παστουσέας και ο Αντιστράτηγος του πυροσβεστικού σώματος, επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Χ. Αφάλης
  ~  http://youtu.be/H980dyOanMY  ,

http://youtu.be/ffSpnTnfXwQ ,

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε από την Καλαμάτα  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος που δήλωσε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από συνοχή για να περάσουμε τα δύσκολα και οδεύαμε προς την έξοδο από την κρίση.

 
 ***  Βενίτα Μπουσούνη:”Μια Καλαματιανή γυναικολόγος στην καρδιά της Ευρώπης”          
     
Στην Ελβετία και συγκεκριμένα στο Schaffhausen συναντάμε την Καλαματιανή μαιευτήρα-γυναικολόγο, Βενίτα Μπουσούνη, η οποία μεταφέρει σήμερα στο «Θάρρος» τις εμπειρίες της εκεί ζωής της:
-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Το καλοκαίρι του 2008, όταν τελείωσα την Ιατρική, το μόνο σίγουρο ήταν ότι ήθελα να γίνω μαιευτήρας-γυναικολόγος. Μέσα σε λίγους μήνες, έπειτα από αρκετές ατυχείς προσπάθειες στην Ελλάδα να αποκτήσω κάποια κλινική εμπειρία και χωρίς προοπτική για μια άμεση θέση αγροτικού ή ειδικότητας, ο στόχος άρχισε να γίνεται ξεκάθαρος. Η στήριξη των γονιών μου άνοιξε το δρόμο του ονείρου. Από την 1η Μαρτίου του 2009 μέχρι σήμερα εργάζομαι στην Ελβετία, ένα χρόνο ως ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής και τέσσερα χρόνια ως ειδικευόμενη Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Δυσκολεύτηκα με την έννοια ότι ζητούσα να ξεκινήσω την ιατρική άσκηση χωρίς εμπειρία, σε μία ξένη γλώσσα, οπότε έπρεπε να πείσω ότι έχω τις ικανότητες να μου δοθούν οι πρώτες ευκαιρίες.
Ειδικά για τη θέση της Γυναικολογίας, χρειάστηκε αρκετή υπομονή και πολύ δυνατό «πιστεύω». Στην πορεία όλα άρχισαν να γίνονται πιο ομαλά και τα βήματά μου συγκεκριμένα και σταθερά.
-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Μέχρι το φθινόπωρο του 2010, όταν έλεγα ότι είμαι Ελληνίδα, όλοι μιλούσαν για θάλασσα και ήλιο... Από τότε που άρχισε η ελληνική κρίση, έχω νιώσει κάποιες φορές από ασθενείς ένα κριτικό βλέμμα, οπότε καλούμαι να αποδείξω ότι δε βρίσκομαι σε αυτή τη θέση από τύχη και από ανάγκη, αλλά από πολλή δουλειά και επιλογή.
Από τους προϊσταμένους μου, τους συναδέλφους μου και τους φίλους μου, που με γνωρίζουν καλύτερα, νιώθω το σεβασμό και την αναγνώριση.
-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Την απλότητα της σκέψης. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα υπάρχει, κυρίως, κρίση σκέψης... Αν μπορέσει κάποτε να ξεπεραστεί αυτό, όλα θα γίνουν καλύτερα.
-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Έχω ζήσει μέχρι τώρα σε τρεις πόλεις στην Ελβετία, οπότε θα πω κάτι για κάθε μία.
Βέρνη: Να επισκεφθεί κανείς τον Finn και την Bjoerk, είναι οι αρκούδες της πόλης που κολυμπούν στον Aare!
Lachen: Περπάτημα δίπλα στη λίμνη της Ζυρίχης.
Schaffhausen: Βόλτα στο Ρήνο και τους καταρράκτες του. Και βέβαια, επίσκεψη στην κλινική που εργάζομαι!
-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Οι αγώνες βόλεϊ της Καλαμάτας ’80!
-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Πριν από μια πενταετία δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η ζωή μου θα έχει μια τέτοια εξέλιξη.
Από τις εμπειρίες και το επάγγελμά μου πιστεύω ότι στη ζωή χρειάζεται ένας συνεχής αγώνας σε όλους τους τομείς, χρειάζεται πολλή υπομονή, και ότι η επιτυχία και η ευτυχία δε χαρίζονται, αλλά διεκδικούνται και αποκτούνται.
Δεν πιστεύω ότι στην Ελβετία, λόγω των συνθηκών και της νοοτροπίας, είναι όλοι ευτυχισμένοι, όπως δεν πιστεύω ότι και στην Ελλάδα είναι όλοι δυστυχισμένοι.
Ο τόπος και ο τρόπος για τα όνειρα του κάθε ανθρώπου είναι προσωπική υπόθεση και είναι για τον καθέναν ξεχωριστός.
Μόνο για μένα και μόνο για το τώρα μπορώ να μιλήσω...
Είμαι 29 χρονών, ζω σε μια χώρα που αγαπάω και κάνω μια δουλειά που αγαπάω. Έπειτα από πέντε χρόνια και μετά από κουραστικές μέρες και κρίσιμες νύχτες γεμάτες ευθύνες, είμαι ακόμα εδώ. Ευτυχισμένη. Και επιτρέψτε μου να είμαι γι’ αυτό περήφανη.
Λίγα λόγια για τη Βενίτα 
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμάτα. Το 2002 τελείωσα το 4ο Λύκειο Καλαμάτας και πέρασα στην Ιατρική Αθηνών, από όπου αποφοίτησα το 2008. Από το 2009 κάνω ειδικότητα στην Ελβετία. Μέχρι τον Αύγουστο του 2014 θα βρίσκομαι στο Schaffhausen και από το Σεπτέμβριο στο Aarau.
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση & Κώστα Γαζούλη 

***  Αεροδρόμιο πρώτης γραμμής αυτό της Καλαμάτας
 
 
 

 Απόφαση της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του Επίσκεψη το Σάββατο του διοικητή της ΥΠΑ Δημήτρη Κούκη Τα αεροδρόμια της χώρας θα επιθεωρηθούν έως την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου από τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σε μία προσπάθεια να επιβεβαιωθεί το επίπεδο υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό και, όπου είναι δυνατόν, να βελτιωθεί. Πρώτος σταθμός του διοικητή της ΥΠΑ, Δημ. Κούκη, ήταν χθες το πρωί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώ έως τις 15 Φεβρουαρίου θα γίνει επιθεώρηση και στα τρία αεροδρόμια της Κρήτης. Ανάλογες επιθεωρήσεις θα γίνουν στα αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδος (Θεσσαλονίκη- Καβάλα), το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν, εκτός του κ. Κούκη, ο αερολιμενάρχης Δημήτρης Μανδηλάρης, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ στο χώρο του αεροδρομίου βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περ. Μαντάς. Σε δηλώσεις του ο κ. Κούκης τόνισε ότι με βασικούς πνεύμονες τα αεροδρόμια του Αράξου και της Καλαμάτας η Πελοπόννησος μπορεί να αναδειχθεί σε βασικό τουριστικό προορισμό. Επίσης, το γεγονός ότι για το έτος 2013 ο αερολιμένας «καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» αναδείχθηκε «πρωταθλητής» στην προσέλευση νέων επιβατών από το εξωτερικό, αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για ουσιαστικές επενδύσεις στους χώρους του, έτσι ώστε να μετατραπεί σε προορισμό πρώτης γραμμής. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από έργα αναβάθμισης των χώρων του, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ο κ. Κούκης αναφέρθηκε στη βελτίωση του διαδρόμου και τροχοδρόμου, τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου και δικτύου φωτοσήμανσης, στην κατασκευή πύργου ελέγχου και σε μια σειρά άλλες παρεμβάσεις. Α.Π. - 

*** Ισχυρός σεισμός τα ξημερώματα στην Κεφαλονιά (φωτογραφίες και βίντεο)          http://www.seismoi.gr  , .-
      
 
 
  
 
Ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε την περιοχή της Κεφαλονιάς στις 5:08 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Συμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών και έπληξε τον ίδιο εστιακό χώρο 12χλμ βορειοδυτικά του Αργοστολίου, με τον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα.
Στις 5:16 ακολούθησε μία ακόμη ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στην πόλη του Ληξουρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Δέκα άτομα με ελαφρά τραύματα -κυρίως από πτώσεις αντικειμένων- μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύση Μαρκάτου, στο Mega, στους περισσότερους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν από το νοσοκομείο.
Στο νησί μεταβαίνει και κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας υπό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να βρεθεί λύση για τους μαθητές των τριών σχολικών κτιρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα.
Τα δεδομένα, ωστόσο, έχουν πλέον αλλάξει, καθώς αναμένεται να γίνουν νέοι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια προκειμένου να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή.
Ο προγραμματισμός είναι να ανοίξουν τα σχολεία την Τετάρτη.
Στο νησί βρίσκεται το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς» του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και το αρματαγωγό «Χίος» για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.
Το «Προμηθεύς» μετέφερε είδη πρώτης ανάγκης, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και ομάδα έξι ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού.
Το «Χίος» θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών των σεισμοπαθών, καθώς διαθέτει 250 κλίνες.    Newsroom ΔΟΛ    Video:  http://youtu.be/yiIeHq0tnh0  ,


*** Τα απομεινάρια του παλιού ΠΑΣΟΚ κυριάρχησαν στην εκδήλωση των «58» στην Καλαμάτα         
           
Το ΠΑΣΟΚ φθίνει, η ΔΗΜΑΡ παραπατάει, αλλά η Κεντροαριστερά «σκίζει»! Αυτή την αίσθηση μας δημιούργησε η κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Rex, όπου η πρωτοβουλία των «58» έκανε την επίσημη εμφάνισή της και στην Καλαμάτα.
Το ίδιο συμβαίνει και στα μίντια όπου φιλοξενούνται κάθε μέρα τα στελέχη της, καθώς και σε μια ευδιάκριτη γωνιά των δημοσκοπήσεων, όπου υποτίθεται ότι ένας ολόκληρος κόσμος αδημονεί για την εμφάνιση της πολύφερνης νύφης. Αρκεί να απαντηθεί το ερώτημα: «αν μπορείς να μάθεις σε ένα γέρο σκύλο νέα κόλπα».
Η ανθρωπογεωγραφία, ο άξονας, πυρήνας και «ψυχή» της υπό συγκρότησιν Κεντροαριστεράς είναι καινούργιες δυνάμεις και άφθαρτα πρόσωπα; Απ’ όσους είδαμε προχθές, δε θα το λέγαμε. Οι περισσότεροι ήταν απογοητευμένοι ΠΑΣΟΚοι. Η αποθέωση της βολικής γενικότητος, που δε θέλει να ομολογήσει αυτό που πραγματικά υποκρύπτει. Κι έχει δίκιο. Τι να υπερασπιστεί; Τις εποχές του Άκη, του χρηματιστηρίου, του πάρτυ των ολυμπιακών αγώνων, της μίζας, και του πελατειακού κράτους;
Το εκσυγχρονιστικό κλαμπ, λοιπόν, σε νέες περιπέτειες. Δηλαδή, μια ελίτ σε εργαστήριο κατασκευής κομμάτων, που επιχειρούν να μπουν στην κοινωνία από την πίσω πόρτα.
Ευστοχούν σε δύο σημεία οι «58» και οι συν αυτώ. Πρώτον, όντως, υπάρχει χώρος για την Κεντροαριστερά και, δεύτερον, πράγματι είναι άνευ ουσίας οι ενστάσεις όμορων κινήσεων, κομματιδίων και προσώπων.
Επί της ουσίας, όλοι ομομήτριοι τυγχάνουν. Έχουν δίκιο, επομένως, οι «58» όταν στηλιτεύουν τους μικρομεγαλισμούς και τις προσωπικές φιλοδοξίες και καλούν σε συστράτευση. Το ρευστό πεδίο δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις. Επομένως, δεν είναι βέβαιο ότι θα ευτυχήσει το κεντροαριστερό συμπίλημα στις προσεχείς ευρωεκλογές, αλλά ούτε ότι θα περάσει απαρατήρητο.
  Εισηγήσεις
Πάμε στην εκδήλωση. Για τις θέσεις της πρωτοβουλίας των 58 και της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης μίλησαν ο πανεπιστημιακός καθηγητής Παναγής Παναγιωτόπουλος, ο δικηγόρος Γιάννης Καούνης και ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας για δεξιά του ’50 και κάνοντας τον υπαινιγμό ότι ο Αντώνης Σαμαράς ονειρεύεται να γίνει Παπάγος, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ επίσης υπαινίχθηκε ότι αποσκοπεί να έρθει στην εξουσία και να πάρει τη ρεβάνς για τον Άρη Βελουχιώτη!
Είπε ότι στη χώρα μας υφίσταται κίνδυνος για τη δημοκρατία, με την έννοια ότι δεν έχει εξαλειφθεί το ενδεχόμενο απαγκίστρωσης από την Ευρώπη και αγκίστρωσης στα υπανάπτυκτα, όπως άφησε να εννοηθεί, Βαλκάνια. Τα πράγματα θα αλλάξουν για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, μόνο με μεταρρυθμίσεις, αν αφεθούν ελεύθεροι η οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας και αν επιβληθεί η αυστηρή εφαρμογή των νόμων.
«Διακονούμε τον πραγματισμό» είπε σε κάποια στιγμή, αναφερόμενος στη δημιουργία και λειτουργία ενός ορθολογικού κράτους και κοινωνίας.
Ο δικηγόρος Γιάννης Καούνης υποστήριξε ότι στόχος της δημοκρατικής παράταξης είναι να αναδειχθούν στο πολιτικό προσκήνιο νέα πρόσωπα, να υπάρξουν νέες μορφές δράσης, γιατί η κοινωνία έχει ανάγκη, πλέον, από μια μεταρρυθμιστική επανάσταση, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους για ένα κράτος πρόνοιας.
Ο κ. Μπένος ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή, παρά την ενεργή συμμετοχή του στην κίνηση των «58». Όπως τόνισε, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση που πήρε πριν πολλά χρόνια πλέον, να μην ξαναδιεκδικήσει ρόλους στην πολιτική σκηνή.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στην πρωτοβουλία των «58», είπε ότι θα διαρκέσει μέχρι να συγκροτηθεί σε πολιτική παράταξη και τότε θα επιστρέψει στο «Διάζωμα».
Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι η χώρα χρεοκόπησε επειδή ηττήθηκαν οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για χάρη του πελατειακού πολιτικού συστήματος και του λαϊκισμού. Επισήμανε, δε, ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μια μεταρρυθμιστική προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία των «58» ετοιμάζει και θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες 15-20 μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, άμεσα εφαρμόσιμες. Μεταρρυθμίσεις για το κράτος, την οικονομία, τους πολιτικούς θεσμούς, τα κοινωνικά δίκτυα.
  Παρεμβάσεις
Στη συνέχεια πήραν το λόγο κάποιοι από τους παρευρισκόμενους.
Σταχυολογούμε ορισμένα από τα λόγια τους. Π. Γκρέκης: «Πιστεύω στην επιτυχία της προσπάθειας». Ηλ. Γεωργίκος: «Για να μη βαδίζουμε σε νεοδημοκρατικά και συριζέικα ερείπια, η κίνηση πρέπει να προχωρήσει». Π. Δήμιζα: «Χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δημοκρατική παράταξη». Γ. Παπαδόπουλος: «Ο δρόμος δεν είναι ίσος. Χρειάζεται θάρρος, υπομονή και προσπάθεια. Στηρίζω την κίνηση και συμφωνώ με το καινούργιο που φέρνει στην πολιτική». Τ. Χαλβατσιώτης: «Πρέπει να υπάρξει αυτοκριτική για το παρελθόν και συγκεκριμένες ρεαλιστικές πράξεις και προτάσεις». Μ. Πρασόπουλος: «Αν και πολιτικά βρίσκομαι στο ΠΑΣΟΚ, θέλω την κίνηση, αλλά με περισσότερο αριστερό πρόσημο». Γ. Αναστασόπουλος: «Πρέπει να βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και να δούμε τι ρόλο έπαιξε η Ευρώπη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας». Γ. Κουτσούλης: «Η κίνηση των 58 είναι μια θαρραλέα προσπάθεια. Βιώνουμε μια εποχή θλίψης και προσωπικά νιώθω θυμό και οργή, γιατί πληρώνουν, λάθος πολιτικές, αυτοί που δε φταίνε». Α. Γιαννακόπουλος: «Υπάρχει χώρος και ακροατήριο για την κίνηση. Εάν υλοποιηθούν όσα υπόσχεται, θα έχει λαμπρό μέλλον». Ν. Μπούρας: «Η συγκέντρωση έδωσε στοιχεία ρεαλισμού, γεγονός που σημαίνει ότι ξεκίνησε καλά». Λ. Φλέσσας: «Οι 58 πρέπει να προχωρήσουν ανεξάρτητα από κόμματα». Γ. Σμέρλας: «Με λυπεί η απουσία της νεολαίας από την εκδήλωση και για την κατάσταση αυτή πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Στο ακροατήριο διακρίναμε, επίσης, μεταξύ άλλων, τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Μαλαπάνη, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Χριστόπουλο, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Θόδωρο Μπρεδήμα, τον Γρηγόρη Μασούρα, τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Τσαπόγα, τον Γιώργο Κυριακόπουλο και τον πρώην βουλευτή Γιάννη Γιαννακόπουλο.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Δυναμική η παρουσία της «Μυθικής Πελοποννήσου» στην Κωνσταντινούπολη          
             
Η «Μυθική Πελοπόννησος» ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη μέσα από εικόνες και γεύσεις στη 19η Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΕΜΙΤΤ, που ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται σήμερα.
Σε έναν εντυπωσιακό χώρο 100 τ.μ., όπου κυριαρχούν οι ομορφιές της Πελοποννήσου, αλλά και μια μεγάλη ελιά που μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο κέντρο του περιπτέρου, προβάλλεται σε εκατομμύρια Τούρκους, και όχι μόνο, η μοναδικότητα μιας επίσκεψης «ένα βήμα δίπλα».
Παράλληλα, στο περίπτερο της «Μυθικής Πελοποννήσου» πραγματοποιούνται προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις για τους συμμετέχοντες Πελοποννήσιους επιχειρηματίες.
Την πρώτη ημέρα το χώρο της τουριστικής προβολής της Πελοποννήσου επισκέφθηκε ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τομπάς, ο οποίος και συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνα Νικολάκου.
Η κα Νικολάκου μετέφερε τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, καθώς και την πρόσκλησή του ο κ. Τομπάς να επισκεφθεί την Πελοπόννησο.
Ο δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη για τα δώρα της, εκδήλωσε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Πελοπόννησο το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τη δεύτερη ημέρα το περίπτερο της Πελοποννήσου επισκέφτηκε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Νίκος Μαθιουδάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του συνεχάρη την κα Νικολάκου και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας για την αισθητική παρουσίαση του περιπτέρου, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος προσωπικά θεωρεί την Πελοπόννησο ως έναν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές.
Ο κ. Μαθιουδάκης πρότεινε στην κα Νικολάκου η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, να παρουσιάσει τον προορισμό σε ειδική εκδήλωση στο Σιγμανόγλειο Πολιτιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.
Η κα Νικολάκου ευχαρίστησε τον πρόξενο για την επίσκεψή του, αλλά και για την πρόσκλησή του, αναφέροντας τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το 2013 καταγράφηκαν εξαιρετικά σημαντικές αφίξεις πτήσεων στην Πελοπόννησο, κάτι το οποίο κατέδειξε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας πρωταθλητή στο σύνολο της Επικράτειας.
Να σημειωθεί πως η 19η ΕΜΙΤΤ είναι μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. 

*** Οδυσσέας Βουδούρης: «Το ψηφοδέλτιο μου είναι ανεξάρτητο, δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ ».         
    
«Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και δεν μετανιώνω που ψήφισα το μνημόνιο» δήλωσε στο Βήμα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Οδυσσέας Βουδούρης, απαντώντας στις επικρίσεις στελεχών του Αριστερού Ρεύματος, προεξάρχοντος του Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την υποψηφιότητά του στην περιφέρεια Πελοποννήσου. «Το ψηφοδέλτιο μου είναι ανεξάρτητο» τόνισε ο κ. Βουδούρης.
Την υποψηφιότητα Βουδούρη επέκρινε σκληρά ο κ. Λαφαζάνης, λέγοντας ότι είναι εκτός αποφάσεων του Ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος, και στέλνει λάθος μήνυμα στο λαό, υπενθυμίζοντας ότι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχει ψηφίσει τα μνημόνια, αλλά και την προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2012.
Η ηγεσία πάντως αναφέρει ότι η υποψηφιότητα Βουδούρη είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ιδρυτικού Συνεδρίου, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει χώρο σύνθεσης από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία
Από την πλευρά της, η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, έστειλε μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό του κόμματος, τονίζει πως "την ίδια στιγμή, όμως οι εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και στις υπόλοιπες περιφέρεις και τους δήμους στέλνουν μήνυμα ελπίδας. Μήνυμα συστράτευσης όλων όσοι και όσες πιστεύουν ότι ο τόπος χρειάζεται ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη. Χρειάζεται να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του".  skai.gr

*** Με Κ. Μουσουρούλη στο βήμα έκοψε την πίτα της η Τοπική Καλαμάτας της Ν.Δ. (φωτογραφίες)
 
 
 
 Πολιτική εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή το βουλευτή Χίου, Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, πραγματοποίησε το Σάββα βράδυ η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Καλαμάτας της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στην αρχή της εκδήλωσης και πριν από την ομιλία του κ. Μουσουρούλη για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χαιρετισμό απηύθυναν πολιτευτές και βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ως εκπρόσωπος του κόμματος ο κ. Ηλίας Ζωντανός, αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Προλογίζοντας ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Περικλής Μαντάς, παρατήρησε ότι η εκδήλωση αποτελεί μια ευκαιρία να συναντηθούν τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, μιας και σε λιγότερο από 4 μήνες θα έχουμε εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην Ευρωβουλή. Μάλιστα, δήλωσε ότι η οργάνωση της Ν.Δ. σε επίπεδο νομού θα πρέπει να είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά. φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας - 

***  Απόλυτα επιτυχημένος ο ετήσιος χορός του «ΞαναρχίΖΩ» (φωτογραφίες)         
      
  
Πρωτόγνωρη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας «ΞαναρχίΖΩ», στην εκδήλωση που πραγματοποίησε  το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο Κουκούτση στα Γιαννιτσάνικα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ενώ βραβεύτηκε η εθελόντρια Μαρία Θεοφιλοπούλου.
Το χορευτικό του Συλλόγου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε κατά το χαιρετισμό του στην έντονη δράση του Συλλόγου, παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του, και τόνισε πως ο Δήμος Καλαμάτας θα στηρίξει κάθε ενέργεια και αίτημά του.
Σύντομη αναφορά στη δράση του Συλλόγου και τα δραστήρια μέλη του έκανε η πρόεδρος Ιωάννα Κοντομηνά, ενώ τακτικά μέλη ευχαρίστησαν για τα όσα θετικά έχουν δεχθεί.
Να σημειωθεί πως ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς, καθώς και ενημέρωση - ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Εκτός από τα τακτικά πλαισιώνεται και από αρωγά μέλη, που προσφέρουν ηθική και εθελοντική υποστήριξη, καθώς και υλική βοήθεια.  Β.Β.
 
***  Αλυσίδες και σήμερα στο δρόμο Καλαμάτας- Σπάρτης         
           
Αλυσίδες θα χρειαστούν όσοι θελήσουν να κινηθούν στο δρόμο Καλαμάτας- Σπάρτης και πιο συγκεκριμένα από το 28ο έως  το 42ο χλμ
 
***  Πονοκέφαλος η υποψηφιότητα Κουκούτση 
 Έχουν χωριστεί στα δύο οι χρυσαυγίτες και δεν το κρύβουν. Οι μεν είναι οι λεγόμενοι «αρχηγικοί» που παραμένουν πιστοί στον έγκλειστο στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού «αρχηγό» τους Ν. Μιχαλολιάκο. Οι δε είναι οι λεγόμενοι... «Κασιδιαρικοί», που δηλώνουν πίστη στον κ. Ηλ. Κασιδιάρη, με τον οποίο ο κ. Μιχαλολιάκος δε διατηρεί πλέον τις καλύτερες των σχέσεων. Μου λένε ότι το μετάνιωσε που έσπευσε από τηλεοράσεως να τον χρίσει υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων. Πάντως, η διαμάχη καλά κρατεί. Θέλετε ένα παράδειγμα; Ο κ. Κασιδιάρης, ο οποίος τελευταίως μοιράζει χρίσματα υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών ανά την Ελλάδα, θέλει να δώσει το χρίσμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον εκλεκτό του κ. Δ. Κουκούτση, βουλευτή Μεσσηνίας. Ο κ. Μιχαλολιάκος, όμως, θέλει να αναβαθμίσει την υποψηφιότητα στην Πελοπόννησο, δε θέλει υποψήφιο βουλευτή (σου λέει μη βρεθεί και αυτός στη φυλακή) και επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει ο προσωπικός του φίλος κ. Χρ. Γούδης (καθηγητής Αστρονομίας στην Πάτρα). Έλα, όμως, που ο κ. Κασιδιάρης, που θέλει να εμφανίζεται ότι πλέον εκπροσωπεί την «καθαρότητα της πολιτικής της Χρυσής Αυγής», θυμήθηκε ότι ο εκλεκτός του «αρχηγού» είχε γράψει παλαιότερα ένα ποίημα με τον τίτλο «Ω μεγάλο έθνος», που αναφέρεται στους Ισραηλινούς, και άρχισε να το διαδίδει στις οργανώσεις ευρέως. Αυτά έγραφε, τουλάχιστον, χθες ο ΒΗΜΑτοδότης. Μένει να διαψευστούν ή να επιβεβαιωθούν ή να «κουκουλωθούν»... Α.Π. -
 
***  Swarovski από το Άγιο Όρος!         
    
Ότι το Άγιο Όρος έχει προχωρήσει τόσο πολύ και φτιάχνει και κοσμήματα με Swarovski, δεν μπορεί να μη σχολιαστεί! Μάλιστα, τα κοσμήματα (εργόχειρα τα γράφει η ταμπέλα) είναι γνήσια χειροποίητα, στις φθηνότερες τιμές και στην καλύτερη ποιότητα.
Τι να πω, ευλόγησον!   Π.Μπ. 
 
*** Ακόμα και 1.000 φορές περισσότερες φαινόλες στα ποτάμια της Μεσσηνίας

 Ακόμα και 1.000 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια έχουν ανιχνευθεί να υπάρχουν φαινόλες στα ποτάμια της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ στην τελική τους έκθεση για τα ποτάμια της Μεσσηνίας, μετά την τριετή παρακολούθησή τους. Το όριο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ύπαρξη φαινολών στα επιφανειακά ύδατα είναι 0,05 Mg/l. Μέχρι και στον ποταμό Ευρώτα, όπου στην ευρύτερη υδρολογική του λεκάνη λειτουργούν πολλά ελαιοτριβεία, η ανώτερη τιμή που έχει βρεθεί σε φαινόλες είναι 1,8 Mg/l. Στη Μεσσηνία, τουλάχιστον σε 5 ποτάμια, ανιχνεύθηκαν τιμές πολύ υψηλότερες και είναι χαρακτηριστικό ότι στον Μουρτιά έχει καταγραφεί τιμή 49,1 Mg/l, δηλαδή 982 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο! Στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι διαταραγμένη ποιότητα υδάτων, με βάση τα χημικά, φυσικοχημικά και βιολογικά αποτελέσματα, εντοπίσθηκε στους ποταμούς Δεσπότη, Μαυροζούμαινα, Μουρτιά, Έπη και Τζάνε. Μάλιστα, τονίζουν ότι σε αυτά τα ποτάμια πρέπει να αυξηθούν οι παράμετροι που ελέγχονται και να μετρούνται πιο συστηματικά. Παράλληλα, προτείνουν να γίνεται έλεγχος της διάθεσης των ρύπων των ελαιοτριβείων στο νομό, καθώς και να αναπτυχθεί ένα δίκτυο συγκέντρωσης των μη χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων και των συσκευασιών τους, ειδικά των παλιών και απαγορευμένων φυτοφαρμάκων. Ειδικότερα για τα πέντε αυτά ποτάμια, επισημαίνεται ότι επιβάλλεται ο απρόβλεπτος και χωρίς ειδοποίηση έλεγχος και η εγκατάσταση οργάνων τα οποία θα μπορούν να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τη διατάραξη των φυσιολογικών φυσικοχημικών παραμέτρων. Παρατηρούν δε, ότι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα υγρά απόβλητα ελαιουργείων μπορούν να επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις στην υδρόβια πανίδα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των μακροασπόνδυλων ειδών αφανίζεται και μόνο ορισμένα ανθεκτικά είδη μπορούν να επιζήσουν.Λύση για τα λιόζουμα Προτείνεται, επίσης, σε επόμενη φάση να γίνει καταγραφή των τρόπων επεξεργασίας του κατσίγαρου που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες μεσογειακές χώρες, και να μελετηθεί ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος, προκειμένου να εφαρμοστεί στο Νομό Μεσσηνίας με βάση τα δεδομένα της περιοχής και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού, τα οποία υποδεικνύουν σε ποιες περιοχές θα πρέπει να δοθεί άμεσα έμφαση. Παράλληλα, έπειτα από σχετική έρευνα σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο, προτείνεται η υιοθέτηση και η εφαρμογή συγκεκριμένων ορίων όσον αφορά στην ποσότητα εφαρμογής επεξεργασμένων ή ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων στο έδαφος ανά στρέμμα και ανά καλλιέργεια μέχρι να εφαρμοστεί άλλη καταλληλότερη μέθοδος και με δεδομένο το γεγονός ότι ακόμα στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να αφορά στο ζήτημα αυτό, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, τονίζεται ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν συγκεκριμένα απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα με σκοπό την προστασία και τη διαχείριση των υδατικών πόρων της Μεσσηνίας, όπως έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν για την προστασία των υδάτινων πόρων της Πιερίας. Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι ορισμένες περιοχές της Μεσσηνίας παρουσιάζουν ιδιαίτερο περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης, όπως αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα του Προγράμματος. Προτείνεται να επιλεγούν περιοχές που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για να αποκατασταθεί η ποιότητά τους και να αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή στην οποία ανήκουν, ύστερα από συζήτηση των ενδιαφερομένων πλευρών. Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα των ερευνών στα ποτάμια Μουρτιά, Έπη, Τζάνε και Πάμισο. Σήμερα ολοκληρώνουμε την παρουσίαση με τα υπόλοιπα.Άρις Σε κανέναν από τους δύο σταθμούς μέτρησης (Μικρομάνη και πηγές) που εγκαταστάθηκαν στον ποταμό Άρι δεν ανιχνεύθηκαν φαινόλες. Η συνολική εικόνα υποδηλώνει μικρή συνεισφορά εστιών ρύπανσης στον ποταμό. Κι εδώ ανιχνεύθηκαν ίχνη εντομοκτόνων που έχουν καταργηθεί από το 2007, όπερ σημαίνει ότι εξακολουθεί να γίνεται παράνομη χρήση του από κάποιους καλλιεργητές. Η επίδραση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων δε φαίνεται να αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα, όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων του ποταμού. Οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, όμως, τονίζουν ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον έλεγχο των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, καθώς ανιχνεύθηκαν ορισμένα φυτοφάρμακα, κάδμιο και φωσφορικά άλατα, στα νερά του ποταμού.Λιγδού Από το μέσο όρο των δειγματοληψιών το 2012 ο ποταμός ταξινομήθηκε οριακά στην καλή κατάσταση, κι αυτό υποδηλώνει την ανάγκη να γίνονται περισσότερες μετρήσεις. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των μετρήσεων το 2013 καταγράφηκε βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υδάτων του ποταμού. Συστήνεται η συνέχιση της παρακολούθησης για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και την αναβάθμιση στην καλή κατάσταση, καθώς και η ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής, εφόσον υπάρχει βιότοπος.Καρυάς Στον ποταμό αυτό ανιχνεύθηκαν μικρές συγκεντρώσεις φαινολών, σε σύγκριση με άλλα ποτάμια της Μεσσηνίας, αλλά πάντα αρκετά πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Για τον ποταμό αυτό, έπειτα από αναλυτική παρουσίαση των μετρήσεων, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να εντοπισθούν με ακρίβεια οι πιέσεις που δέχεται το υδάτινο σύστημα και να υπολογιστεί ποια από αυτές συνεισφέρει περισσότερο στην υποβάθμιση της ποιότητας των νερών, προκειμένου να προταθεί λήψη συγκεκριμένων μέτρων αποκατάστασης.Βελίκα Ο ποταμός Βελίκα δεν ανήκει στα ποτάμια με μεγάλο ρυπαντικό φορτίο, όσον αφορά στα βαρέα μέταλλα, και δεν καταγράφηκε καμία υπέρβαση. Επισημαίνεται ότι ο ποταμός δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα και έντονα προβλήματα ρύπανσης, αλλά συνιστάται η συνέχιση παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων, καθώς το χειμώνα καταγράφηκε αύξηση των συγκεντρώσεων ορισμένων βαρέων μετάλλων και μικρές συγκεντρώσεις φαινολών.Αρκαδικός Σε γενικές γραμμές καταγράφηκαν χαμηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, γεγονός που υποδηλώνει την απουσία εστιών ρύπανσης. Επίσης, δεν καταγράφηκαν υπερβάσεις των νομοθετικών ορίων για κανένα στοιχείο αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα. Από τα αποτελέσματα των υπολοίπων μετρήσεων προτείνεται να δοθεί έμφαση στον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων στη λεκάνη απορροής του Αρκαδικού ποταμού, καθώς αυτή είναι η σημαντικότερη επιβάρυνση που δέχεται.Νέδα Αναφορικά με τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων, αυτές καταγράφηκαν χαμηλές κατά τα τρία έτη, γεγονός που υποδηλώνει απουσία εστιών ρύπανσης. Η ποιότητα των νερών και στους δύο σταθμούς μέτρησης βρέθηκε σε καλά επίπεδα και ταξινομήθηκαν στην καλή και υψηλή κατάσταση. Επίσης, δεν καταγράφηκε ύπαρξη φυτοφαρμάκων. Της Βίκυς Βετουλάκη - 

*** «Ιστορίες του Νερού στην Τριφυλία!» (φωτογραφίες)         
    
 
«Ιστορίες νερού στην Τριφυλία!» λέγεται το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που πραγματοποιεί κατά το σχολικό έτος 2013 - 2014 το 1ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών.
Πέρα από τις γνώσεις που θα αποκομίσουν τα παιδιά για τη μορφή και τις ιδιότητες του νερού, γνωρίζουν τόπους αλλά και χρήσεις του στην Τριφυλία, ενώ από τις βιωματικές τους εμπειρίες συνειδητοποιούν ότι «το νερό είναι πηγή ζωής», αλλά και ότι «έχει δύναμη για καλό και για κακό».
Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος πραγματοποίησαν, ήδη, δύο επισκέψεις. Μία στον Παλιό Νερόμυλο στους Μύλους της Κυπαρισσίας και μία δεύτερη στο εργοστάσιο της Rila στο Εξοχικό Φιλιατρών.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη του 1ου Νηπιαγωγείου Φιλιατρών: «Στον Παλιό Νερόμυλο, ένα πέτρινο ανακατασκευασμένο κτήριο του 1850, μας υποδέχθηκε ο Νάσος Σμέρδης με τη γυναίκα του, την Άννα. Μέσα στις μυρωδιές του σιταριού και τους ήχους του νερού, ο Νάσος μάς εξήγησε τη λειτουργία του νερόμυλου. Ανακαλύψαμε παλιά αντικείμενα, μια ατέλειωτη πηγή πληροφοριών για το χθες για ένα παιδί του σήμερα. Μετά το “μάθημα” χαλαρώσαμε με καφεδάκι οι μεγάλοι και γλυκάκια τα παιδιά. Περπατήσαμε και στους κήπους του μύλου! Και τι δεν είδαμε… Στον Παλιό Νερόμυλο η δύναμη του νερού είναι για καλό! Παλιά έφτιαχνε την τροφή των ανθρώπων, σήμερα πλημμυρίζει τις αισθήσεις και τις ψυχές μας! Περάσαμε υπέροχα!
Στη συνέχεια, σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, στο εργοστάσιο της Rila, μας υποδέχθηκαν ο Θανάσης και η Άννα Κοροβίλα και μας ξενάγησε η χημικός μηχανικός Νάνσυ Πετροπούλου. Με πολλή προσοχή περιηγηθήκαμε ανάμεσα σε εργαζόμενους, μηχανήματα, βαζάκια με ελιές και πιπεριές με τυρί. Είδαμε τη διαδικασία από τη στιγμή που οι ελιές βρίσκονται σε μεγάλα πλαστικά βαρέλια και καταλήγουν σε καλαίσθητα βάζα μέσα σε κουτιά, έτοιμα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό!
Εδώ το νερό δεν είχε δώσει μόνο ζωή στα φυτά που μεγάλωσαν οι ελιές, οι πιπεριές και τα άλλα προϊόντα που συσκευάζονται, αλλά γίνεται και το μέσο συντήρησής τους με διάφορους τρόπους για αρκετό διάστημα.
Δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη που κάναμε ως σχολείο στη Rila! Όπως πάντα, μας φίλεψαν με τα υπέροχα προϊόντα τους.
Και οι δύο επισκέψεις είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα του νερού. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με αρκετές εκπλήξεις και ανακαλύψεις για τις “Ιστορίες του Νερού στην Τριφυλία”!».
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
 *** Μικρός Σύλλογος ...με μεγάλα βήματα!

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο πρώτος – ανοικτός- χορός του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου ΞαναρχίΖΩ την Παρασκευή το βράδυ. Την εκδήλωση τίμησαν πολλοί Καλαματιανοί, η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά, ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή που άνθρωποι με εμπειρία καρκίνου ευχαρίστησαν το Σύλλογο για τη στήριξη που τους έχει προσφέρει. Ο Σύλλογος μετρά μόλις λίγα χρόνια λειτουργίας, αλλά ήδη έχει κάνει μεγάλα βήματα στην κοινωνία της Καλαμάτας. Β.Β. -

***  Μοναδικά βίντεο για το Καλαματιανό Καρναβάλι 

Το δικό τους χρώμα έχουν δώσει στο γνωστό σε όλους youtube βίντεο με άρωμα Καλαματιανού Καρναβαλιού που έχουν δημιουργήσει αρκετά γκρούπ. Στα συγκεκριμένα βίντεο βασική ιδέα είναι το θέμα του κάθε γκρουπ και σε συνδυασμό με την όρεξη και το μεράκι των καρναβαλιστών προκύπτει το αποτέλεσμα που θα δείτε πιο κάτω. Ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη για βίντεο που δεν έχουμε ανεβάσει, είτε γιατί δεν τα βρήκαμε είτε γιατί δεν είναι στου youtube. Αν θέλετε να βάλουμε και το δικό σας γράψτε την διεύθυνση σα σχόλιο κάτω από το κείμενο. - 
http://youtu.be/-KEdu4s0n04  ,

~ http://youtu.be/c5SVzIoAwJI  ,

 ~ http://youtu.be/q3TSH7L-eD0 ,

http://youtu.be/oc6jEWwBBak  ,
 
http://youtu.be/pV3942yB7fI  ,


 ~  http://youtu.be/HBQKh0Kbzo0  ,
 
http://youtu.be/iQUUfw-4wFw  ,
 
~   http://youtu.be/HPx2DjFnNMQ  ,
 
http://youtu.be/RPymI3hPQQA  ,

http://youtu.be/kyCjq-Upx4o  ,
  
http://youtu.be/73bbrxNS1Fk   ,


 ***  Η μεσσηνιακή ντομάτα που πάει για βραβείο…         
    
  Όταν ακούς success story από τη Μεσσηνία, το μυαλό σου πάει περίπου ενστικτωδώς… στο κακό. Άδικα, όμως, εν προκειμένω! Καθότι η μεσσηνιακή θερμοκηπιακή μονάδα «Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε.», η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια ντομάτας, έχει στ’ αλήθεια κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση στο χώρο της. Προετοιμάζεται, δε, να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη «Fruit Logistica», την κορυφαία διεθνή συνάντηση των εμπόρων λαχανικών και φρούτων του κόσμου, το τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο. Είναι ενδεικτικό ότι την αντίστοιχη περσινή έκθεση επισκέφθηκαν περισσότερα από 58.000 άτομα από 130 χώρες, ενώ φέτος η συμμετοχή των εκθετών αναμένεται να ξεπεράσει τους 2.300. Βέβαια, σ’ αυτή την προσπάθεια δεν είναι μόνος του ο Δημήτρης Ζωγόπουλος, που σπούδασε στη Γεωπονική Αθηνών και συνέχισε με Οικονομικά και MBA στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ και δούλευε σε μεγάλη χημική βιομηχανία φυτοφαρμάκων, αλλά αποφάσισε να γίνει αγρότης.
«Θεωρούμε την επιλογή μας από τους διοργανωτές τιμή» υποστηρίζει ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος της «Γεωργικής Ανάπτυξης», η οποία ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια από τέσσερις γεωπόνους – τον ίδιο, τον Γιώργο Ζωγόπουλο, τον Βασίλη Γριβοκωστόπουλο και τον Νίκο Κοσκολέτο.
Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Κυπαρισσία και η παραγωγική της μονάδα στα Φιλιατρά, όπου η καλλιέργεια της ντομάτας γίνεται με υδροπονική μέθοδο, πλήρως ελεγχόμενη ηλεκτρονικά κατά το ολλανδικό σύστημα.
«Στην πράξη δραστηριοποιούμαστε σε τέσσερα αντικείμενα» θα πει ο Κώστας Θεοδωρόπουλος. «Διαθέτουμε μια μονάδα 36 στρεμμάτων για παραγωγή κηπευτικών, 8 στρέμματα φυτώριο, όπου παράγονται φυτάρια (αυτόριζα και εμβολιαστά) που πωλούνται σε παραγωγούς για καλλιέργεια, δύο σημεία πώλησης γεωργικών εφοδίων σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά, ενώ επιπλέον ασχολούμαστε και με την εμπορία των γεωργικών μας προϊόντων».
Πριν από μια πενταετία η επιχείρηση απασχολούσε 8 μόνο άτομα, μα σήμερα το προσωπικό της έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί. «Έχουμε προσφέρει περίπου 45 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Στη μονάδα παραγωγής δουλεύουν καθημερινά περίπου 45-50 άτομα. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, είτε είναι ντόπιοι είτε αλλοδαποί. Όσο και αν αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους σε σχέση με τον ανταγωνισμό…».
Ο όγκος της ετήσιας παραγωγής αγγίζει τους 2.000 τόνους, ενώ η εταιρεία παράγει περισσότερα από 3 εκατομμύρια σπορόφυτα το χρόνο. Η θέρμανση των θερμοκηπίων γίνεται από αερόθερμα ελληνικής κατασκευής που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το πυρηνόξυλο, ενώ η στρεμματική απόδοση φτάνει τους 50 τόνους ανά στρέμμα.
Τα προϊόντα της εταιρείας κατευθύνονται στην τοπική αγορά της Μεσσηνίας αλλά και στην Κόρινθο, τη Χαλκίδα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, ενώ μία σοβαρή ποσότητα διατίθεται απευθείας σε σούπερ μάρκετ.
Ποιο είναι το… μυστικό της επιτυχίας; ρωτάμε. «Η συγκέντρωση της γνώσης, της εμπειρίας, της θέλησης και της οικονομικής μας δύναμης επάνω σε παραγωγικούς στόχους. Τους κόπους 20 και παραπάνω χρόνων, και τα λεφτά μας δεν πήγαμε να τα ρίξουμε σε κάποιο θέρετρο, σε κάποιο τουριστικό ακίνητο, για να διασκεδάζουμε ή σε πολυτελή αυτοκίνητα. Εκείνα που μπορούσαμε να δώσουμε τα επενδύσαμε στην παραγωγή. Ξεκινήσαμε, μάλιστα, την επένδυση, ενώ η κρίση είχε ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται. Σε πείσμα των καιρών…»
Μιλώντας, δε, γενικότερα για την περιοχή στην οποία η «Γεωργική Ανάπτυξη»… αναπτύσσεται, ο Κώστας Θεοδωρόπουλος σημειώνει: «Η Τριφυλία εξελίσσεται διαρκώς, με δυναμικό τρόπο. Γίνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια επενδύσεις από αγρότες, ομάδες αγροτών και συνεταιρισμούς, που μεγαλώνουν σταδιακά. Εκείνο που λείπει είναι η χρηματοδότηση και το ξεμπλοκάρισμα από τη γραφειοκρατία – και φυσικά, υπάρχει πάντα το δύσκολο περιβάλλον που δημιουργεί η πτώση της κατανάλωσης. Πρέπει, παρ’ όλα αυτά, όλοι μας να καταλάβουμε ότι προοδευτικός είναι αυτός που παράγει και δίνει θέσεις εργασίας στην κοινωνία. Αντίθετα, αυτός που κλείνει τις μονάδες παραγωγής, αυτός που κατεβάζει τους διακόπτες, είναι αντιδραστικό στοιχείο της κοινωνίας. Προοδευτικός είναι αυτός που ωθεί τα θέματα της ζωής. Η μόνη διέξοδος είναι τα κεφάλια κάτω και δουλειά».
  Στη «Fruit Logistica»
Στις 6 Φεβρουαρίου η «Fruit Logistica» έχει προγραμματίσει να βραβεύσει τους παραγωγούς της καλύτερης ντομάτας στον κόσμο. Κι η «Γεωργική Ανάπτυξη» έχει κερδίσει μία θέση ανάμεσα στους 50 παραγωγούς από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία που έχουν προεπιλεγεί και προσκληθεί να παραστούν – κάποιοι εξ αυτών, τελικά, θα βραβευτούν.
Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή και η πρόσκληση των εταιρειών; ρωτάμε. «Η πρόσκληση έχει να κάνει με την ποσότητα παραγωγής ανά στρέμμα, την ποιότητα του προϊόντος, τις πάγιες επενδύσεις που έχουμε κάνει προκειμένου να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η διαφορά μας με τους Γερμανούς ή τους Ολλανδούς, ας πούμε, είναι ότι εμείς με μικρό πάγιο κόστος επένδυσης και με χαμηλά λειτουργικά έξοδα, έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα».
Τίποτε, βέβαια, δε γίνεται τυχαία: «Ως εταιρεία έχουμε προφανώς πλούσια τεχνογνωσία. Εάν αθροίσεις την εμπειρία των τεσσάρων γεωπόνων που την ιδρύσαμε, αυτή ξεπερνά τα 100 χρόνια!».
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

*** Έντονη χιονόπτωση στον Ταΰγετο , τσουχτερό το κρύο και αύριο στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)         
     http://www.kairos.gr ,
  
Έντονη είναι η  χιονόπτωση αυτή την ώρα στο Τουριστικό του Ταϋγέτου όπως μπορούμε να δούμε και από τις φωτογραφίες του meteoclub.gr .
Για αύριο ο  καιρός στην πόλη της Καλαμάτας προβλέπεται άστατος.
Ο ουρανός θα είναι νεφελώδης καθ`όλη τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία τις νυχτερινές ώρες, με τους ενισχυμένους ανέμους, θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 4-5 μποφόρ, από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 2-3 μποφόρ και τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα)  , πηγή: meteoclub.gr 
 
***  Τεμαχισμένα ανθρώπινα πόδια σε σκουπιδοτενεκέ!         
   
Σοκ και ανατριχίλα προκαλεί το γεγονός ότι δυο τεμαχισμένα ανθρώπινα πόδια βρέθηκαν σε κάδο απορριμάτων στην Καλλιθέα.
Το φρικτό έγκλημα αποκαλύφθηκε την Παρασκευή το βράδυ όταν ένας ρακοσυλλέκτης βρήκε σε κάδο σκουπιδιών στην οδό Σπάρτης 50 στην Καλλιθέα, ένα ταξιδιωτικό σάκο που μέσα περιείχε δυο ανθρώπινα τεμαχισμένα πόδια καθώς κι ένα παντελόνι με αίμα.
Από τη νεκροτομή προέκυψε πως τα άκρα ανήκουν σε άνδρα ηλικίας 15-25 ετών ευρασιατικής φυλής. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν τεμαχιστεί με μαχαίρι ή πριόνι πάνω από το μηρό πιθανόν μία ημέρα πριν από τη στιγμή που βρέθηκαν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ, newsit.gr
 
*** Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλαμάτα
 Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί την προσεχή Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, από τις 8.00 το πρωί ως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, στις περιοχές της Καλαμάτας που βρίσκονται επί των οδών Αθηνών και νότια αυτής, από γέφυρα Αγίας Τριάδος έως πλατεία Ελευθερίας (Τσώλη), προκειμένου να εκτελεστούν τεχνικές εργασίες. - 

***
 
*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  :



*** “Αυτοκτόνησαν” στα Τρίκαλα οι γυναίκες του Ακρίτα

   “Αυτοκτόνησαν” στα Τρίκαλα οι γυναίκες του Ακρίτα Στα χέρια του κρατούσε τη νίκη ο Ακρίτας χθες στα Τρίκαλα, αλλά δυστυχώς επιστρέφει τελικά ηττημένος και με το βαθμό του 3-2. Σε κάθε περίπτωση είναι κι αυτός ένα …φασούλι στο σακούλι, μετριάζοντας όμως ελάχιστα την πικρία που αφήνει η εξέλιξη του ματς κι αυτό γιατί βρέθηκε να προηγείται του τοπικού Ερμή με 0-2! Επιπλέον στο 4ο σετ βρέθηκε μια ανάσα από τη νίκη και το 1-3, καθώς είχε το ματς μπολ 19-24 (!), αλλά δυστυχώς οι γηπεδούχες έφτασαν πρώτες στους νικητήριους 26 πόντους! Η εικόνα του αγώνα έχει συνοπτικά ως εξής: Ασκληπιός Τρικάλων – Ακρίτας Καλαμάτας 3-2 (18-25, 14-25, 25-17, 26-24, 16-14)
ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ (Ιόβτσεβ): Γκέτσιου, Τόλιου, Βουλγαράκη, Ιόβτσεβα, Γιαννούλη, Τεντολούρη, Λελεντζή, (λ), Προβίδα, Μουρατλάρη, Γκουτζιούπα, Ντιρογιάννη, Λεπενιώτη.
ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τσιριμπή-Κουτράκης): Χάσκου, Βυθούλκα, Πανταζοπούλου, Ραμούνδου, Κωνσταντοπούλου, Σκληρή, Αρτεμίου (λ), Σαμπάτη (λ), Καρακύκλα, Αθανασοπούλου 

*** Ξύπνησε αργά ο Μεσσηνιακός και έμεινε στο 0-0 με το Μεσολόγγι… (φωτογραφίες)         
      
  
Της Χριστίνας Ελευθεράκη
  Δύο βαθμούς «πέταξε» χθες στην έδρα του ο Μεσσηνιακού, παραχωρώντας λευκή ισοπαλία στην ΑΕ Μεσολογγίου, στο παιχνίδι που άνοιξε την αυλαία της 16ης αγωνιστικής στον 4ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής. Η καλαματιανή ομάδα εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων, μπαίνοντας υποτονικά στον αγώνα και δίνοντας την ευκαιρία στον αντίπαλο να «κάνει παιχνίδι» και να απειλήσει με ένα τουλάχιστον γκολ στο α’ μέρος, δείχνοντας «πιο ομάδα» στο γήπεδο και βγάζοντας συγκεκριμένες τακτικές.
Οι «πράσινοι» έκαναν σπασμωδικές και ανόρεκτες προσπάθειες και χρειάστηκε να φτάσουμε στο τελευταίο ημίωρο για να ξεδιπλώσουν τον καλό τους εαυτό, φτάνοντας κοντά στο πολυπόθητο γκολ, που δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ…
Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ήττα για την καλαματιανή ομάδα, μετά το 2-0 στη Μανωλάδα, «φρενάροντας» την καλή πορεία των «πρασίνων», που έχασαν την ευκαιρία να αυξήσουν κι άλλο τη διαφορά τους από την επικίνδυνη ζώνη.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ: Κυριακόπουλος, Τσουκάλης, Δασκαλάκης, Κουρεντζής, Μπιμπίρης, Μπεγέτης, Αργυρόπουλος, Ταχματζίδης (83’ Σπανός), Βιτάλι, Τσουλάκος, Χελάς (63’ Νινιός).
ΑΕ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Ζέρβας, Αρώνης (74’ Φίλαϊ), Ανυφαντής, Λίτσος, Μπαλαούρας, Δενδρινός, Μεταξούλης (87’ Μπούρος), Ντζιμάνης, Καβαλάρης, Νάκος, Μιχαλόπουλος (91’ Ν. Ζέρβας).
-Αρκετός κόσμος, τηρουμένων των αναλογιών, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των «πρασίνων» και βρέθηκε χθες στο γήπεδο.

***  Με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Καραχάλιο η Καλαμάτα πέρασε από τη Βάρδα!         
   
Με ένα τέρμα που σημειώθηκε νωρίς στην αναμέτρηση , και συγκεκριμένα στο 5ο λεπτό ,με απευθείας εκτέλεση φαουλ από τον Αλέκο Καραχάλιο , η Καλαμάτα πέρασε νικηφόρα και από την Βάρδα.
Το γκολ αυτό του μέσου της Καλαμάτας ήταν αρκετό για να χαρίσει τη νίκη στην τοπική μας ομάδα με 0-1 !
Με αυτή της τη νίκη η Μαύρη Θύελλα συνεχίζει να βρίσκεται σε απόσταση βολής από την κορυφή ενώ έκανε το πρώτο βήμα σε μια σειρά πολύ δύσκολων αγώνων που ακολουθούν.
Η Καλαμάτα είχε και δυο δοκάρια στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα και θα μπορούσε να καθαρίσει πιο εύκολα την αναμέτρηση ,με τους Σκόνδρα και Αθανασόπουλο , ενώ στις καθυστερήσεις δοκάρι είχαν και οι γηπεδούχοι με τον Ντεντόπουλο !!
Με νίκες συνέχισαν και η Α.Ε. Καραϊσκάκης και η Ερμιονίδα και έτσι δεν άλλαξε κάτι στην κορυφή.
~*  Πλέον το μυαλό του Μίλτου Γκόφα και των  παικτών  είναι στο πολύ δύσκολο Κυριακάτικο εκτός έδρας ματς με την Κόρινθο! 
Ένα από τα πλέον καθοριστικά παιχνίδια στην προσπάθεια αναρρίχησης της Μαύρης Θύελλας στην κορυφή, είναι το σημερινό στη Βάρδα κόντρα στο ομώνυμο σωματείο, και το στοιχείο αυτό το γνωρίζουν άπαντες στις τάξεις της ομάδας της Καλαμάτας. Ο Μίλτος Γκόφας το έκανε σαφές στους παίκτες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και ακόμη περισσότερο χθες στο κλείσιμο της προετοιμασίας που έγινε στο γήπεδο του Ασπροχώματος. Ο έμπειρος τεχνικός έριξε βάρος στο ψυχολογικό κομμάτι, όμως στάθηκε ιδιαίτερα στο αγωνιστικό, και ακόμη περισσότερο στις στημένες φάσεις, όπου φαίνεται ότι η Βάρδα είναι αρκετά επικίνδυνη.
Μπορεί να μην έχει στη διάθεσή του τον ανέτοιμο Μπορίς Οντβόνγκ, που έμεινε εκτός αποστολής όπως άλλωστε και οι Τσιμικλής, Σκαρλάτος, Τριανταφυλλάκης, Κουρούπης, Κακαλής, Οδεμισιώτης, όμως πλέον με τις μεταγραφές που έγιναν η Καλαμάτα έχει πληθώρα ποιοτικών παικτών ικανών να κάνουν ακόμη και τη διαφορά. Ο Μίλτος Γκόφας μάλιστα είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει στο αρχικό σχήμα και τα τρία μεταγραφικά αποκτήματα του χειμώνα, προχωρώντας στις ανάλογες διαφοροποιήσεις στην ενδεκάδα, που θα αποτελείται πιθανότατα από τους Ριγανά, Καντούτση, Κωνσταντόπουλο, Λιόλιο, Τσόπελα, Μαρτίνο, Σκόνδρα, Ζαχαρόπουλο, Καλαντζή, Καραχάλιο, και έναν εκ των Πούτση, Ηλιόπουλο.
Η αποστολή συμπληρώνεται ακόμη από τους Κολοβούρη, Αθανασόπουλο, Γεωργακόπουλο, Κουντάνη, Σοφό, Μπελεβέτη, Βασιλόπουλο.
  Στο πλευρό της ομάδας ο κόσμος
Απαγορεύτηκε μεν η οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων της Μαύρης Θύελλας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Καλαμάτα δε θα έχει στο πλευρό της τον 12ο παίκτη της. Αρκετοί φίλαθλοι θα μεταβούν μεμονωμένα με τα αυτοκίνητά τους στη Βάρδα, δείχνοντας έτοιμοι να στηρίξουν ενεργά την προσπάθεια των παικτών του Γκόφα.
  Κόβει την πίτα το επόμενο Σάββατο
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε χθες γνωστό, το ερχόμενο Σάββατο κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της η Μαύρη Θύελλα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στο ξενοδοχείο “Belvedere” στη Βέργα. Κατά τη διάρκεια της  θα γίνουν βραβεύσεις ανθρώπων που έχουν προσφέρει στην Καλαμάτα και στο ποδόσφαιρο, ενώ θα υπάρχει πλούσιος μπουφές.

*** Ο Γιάννης Χριστόπουλος μιλά αποκλειστικά στο «Θάρρος»…

 Συνέντευξη του Καλαματιανού πρωην προπονητή της Ταβρίγια και του ΠΑΣ Γιάννενα με αφορμή την επιλογή του στην Καλύτερη 3αδα της Σούπερ Λίγκας Την προσεχή Δευτέρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη γιορτή απονομής των ετήσιων βραβείων στους κορυφαίους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών. Ξεχωριστή τιμή για τον ίδιο, αλλά και εμάς τους συμπατριώτες του στη Μεσσηνία, αποτελεί η υποψηφιότητα του Γιάννη Χριστόπουλου, στην κατηγορία των καλύτερων προπονητών, μαζί με τους Γιώργο Δώνη και Σάκη Τσιώλη. Ήταν μια καλή αφορμή να «τα πούμε» με τον 42χρονο Καλαματιανό προπονητή, ο οποίος έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας χάρις στο μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα που κατάφερε πέρυσι, να οδηγήσει τον ΠΑΣ Γιάννενα από το …πουθενά, στην ευρωπαϊκή πρόκριση! Άνθρωπος χαμηλών τόνων ο νεαρός Μεσσήνιος τεχνικός αποφεύγει τα μεγάλα λόγια και περιορίζεται να πει ότι είναι ένα πολύ θετικό γεγονός για τη ζωή και την καριέρα του το ότι οι ποδοσφαιριστές τον ψήφισαν στην 3άδα των καλύτερων προπονητών, ανεξαρτήτως που θα καταλήξει τελικά το βραβείο του κορυφαίου… Μπορεί για τον πολύ κόσμο το όνομα Χριστόπουλος να ακούστηκε στο ευρύ κοινό όταν ανέλαβε τον ΠΑΣ Γιάννενα και να αποτυπώθηκε –ανεξήτιλα πια στον «προπονητικό χάρτη»- χάρις στην έξοδο των Ηπειρωτών στην Ευρώπη, κόντρα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και δυσοίωνες προβλέψεις, όμως ο Καλαματιανός τεχνικός στα 42 του χρόνια έχει συνολικά 15ετή επαγγελματική καριέρα: αρχίζοντας αμέσως μετά τις σπουδές του στη Γυμναστική Ακαδημία στα τμήματα υποδομής της Καλαμάτας, έπειτα 5 χρόνια στα εφηβικά του Παναθηναϊκού και διαδοχικά στη δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου και εν συνεχεία στα Γιάννενα, αρχικά ως βοηθός και σκάουτερ και εν συνεχεία ως πρώτος, συν φυσικά πέρυσι την εμπειρία στο εξωτερικό και την Ταβρίγια, μέχρι το Δεκέμβρη.«Άργησα να βρεθώ σε μια ομάδα Α’ Εθνικής. Θα μπορούσε να έχει συμβεί πιο γρήγορα, αλλά εδώ στην Ελλάδα υπάρχει το στερεότυπο να έχεις παίξεις ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Αυτό “φρέναρε” κάποιον πρόεδρο να με εμπιστευτεί. Δεν κοίταγε ικανότητες ή γνώσεις, αλλά αν έχω παίξει. Στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου αυτό θα αλλάξει και στην Ελλάδα. Μακάρι να έκανα εγώ την αρχή και ν’ ακολουθήσουν κι άλλα νέα παιδιά που αξίζουν» λέει ο ίδιος και συνεχίζει, με αφορμή την επισήμανση ότι η σελίδα του στο Facebook κατακλύζεται από φίλους του ΠΑΣ που ζητούν την επιστροφή του: «Ο μεγαλύτερος κριτής είναι τελικά ο κόσμος. Στα Γιάννενα ζήσαμε μια απίστευτη χρονιά, έχοντας πάρα πολλά προβλήματα, κάνοντας επιτυχίες και παίζοντας ταυτόχρονα καλό ποδόσφαιρο. Το δέσιμο με τους φιλάθλους του ΠΑΣ Γιάννενα είναι πολύ δυνατό και μακάρι να μη χαλάσει ποτέ. Το να φεύγεις από μια ομάδα και όταν φεύγεις ν’ αναγνωρίζει ο κόσμος τη δουλειά σου, όχι μόνο σαν επαγγελματία, αλλά και σαν άνθρωπο είναι σπουδαίο και εν τέλει αυτό μένει».Όσο για τα επόμενα σχέδια της καριέρα του: -«Έχω επιλέξει να περιμένω μέχρι το Καλοκαίρι, να ξεκουραστώ λίγο και να ξεκινήσω μια ομάδα από την αρχή για την επόμενη σεζόν. Αν μέχρι τότε προκύψει κάποια πρόταση η οποία πραγματικά θα με ενθουσιάσει και θα μου δώσει ένα μεγάλο κίνητρο τότε σίγουρα δεν θα πω όχι. Δε βιάζομαι όμως, βασικός στόχος είναι να περιμένω μέχρι το καλοκαίρι» εξηγεί ο ίδιος, αν και –όπως μαθαίνουμε- έχει ήδη δεχθεί κάποιες “κρούσεις” από ελληνικές και κυπριακές ομάδες!-Για την ώρα ο Γιάννης Χριστόπουλος βρίσκεται στα …πάτρια εδάφη και απολαμβάνει τις διακοπές που δικαιούται, μαζί με τα αγαπημένα του πρόσωπα, μετά από την «περιπέτειά» του στο Ουκρανικό πρωτάθλημα και την Ταβρίγια:«Ήταν σημαντική εμπειρία. Πέρασα πολύ δύσκολα, καθώς υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα και θέματα να λύσουμε. Αν με τα Γιάννενα καταφέραμε ένα μικρό θαύμα όταν από εκεί που πέρυσι μας είχαν ανάμεσα στους υποψήφιους για υποβιβασμό να βγούμε τελικά στην Ευρώπη, αυτό με την Ταβρίγια, ήταν τρεις φορές θαύμα! Λόγω της απόλυτης απαγόρευσης μεταγραφών ήταν η μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος που είχε 10-11 έμπειρους παίκτες και όλοι οι άλλοι ήταν παιδιά 17-19 ετών από τη δεύτερη και τρίτη ομάδα, ενώ ξεκινήσαμε με μόλις τρεις εβδομάδες προετοιμασίας. Ο στόχος ήταν να οργανώσουμε το αγωνιστικό τμήμα και να είμαστε σε απόσταση βολής από την παραμονή, ώστε όταν επιτραπούν οι μεταγραφές, να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις ενίσχυσης. Τελικά καταφέραμε στα πρώτα 18 ματς η ομάδα να σώζεται...».-Όσο για τη ζωή εκεί: «Και το επίπεδο του πρωταθλήματος είναι υψηλό -υψηλότερο από το ελληνικό- και η διαβίωση είναι πολύ ικανοποιητική. Ο καθένας βέβαια την πατρίδα και την πόλη τη χώρα του δεν είναι εύκολο να την αλλάξει ή να τη συγκρίνει με κάτι άλλο, αν και το ελληνικό στοιχείο είναι πράγματι πολύ έντονο εκεί. Εισέπραξα πολύ έντονα αυτή την αγάπη και από τους φιλάθλους. Πάντα είχαμε στο γήπεδο μια ελληνική σημαία….».-Για το τι «κρατάει» από την εμπειρία στην Ταβρίγια ο Γιάννης Χριστόπουλος αναφέρει:«Επειδή είχα συγκεκριμένους παίκτες και όχι λύσεις για όλες τις θέσεις δούλεψα πάνω σε ένα σχήμα 5-4-1, που γινόταν στην 3-4-3 στην επίθεση, βάζοντας κάποιες δικές μου ιδιαιτερότητες και με αυτό αγωνιστήκαμε σε 14 ματς. Επίσης, ήταν μια σπουδαία εμπειρία ότι δούλεψα με ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών με πολλές ιδιαιτερότητες (προβλήματα φυσικής κατάστασης, πολλά παιδιά από τη β’ και γ’ ομάδα, ανομοιογενές) και προσπαθούσαμε να αυξήσουμε την αθλητική τους απόδοση. Φυσικά είναι πολύ όμορφο να παίζεις σε πολύ ωραία γήπεδα και ν’ αντιμετωπίζεις προπονητές σαν τον Μπλαχίν ή τον Ράμος και ομάδες τέτοιου επιπέδου, με πολύ σημαντικούς ποδοσφαιριστές» μεταφέρει ο Μεσσήνιος τεχνικός και συνεχίζει:«Αυτό που με εξέπληξε ήταν η αγάπη του κόσμου και ο σεβασμός. Χάναμε και όταν βγαίναμε, είτε σε εντός, είτε σε εκτός έδρας παιχνίδια, μας ζητούσαν αυτόγραφα. Χαρακτηριστικά είναι δύο περιστατικά: Στο 7ο παιχνίδι μας που ήταν και η 7η συνεχόμενη ήττα, στην έδρα μας, βγαίνοντας για να μπω στο λεωφορείο βρήκα μπροστά 200 οργανωμένους φιλάθλους, οι οποίοι άρχισαν να με αποθεώνουν! Εκτιμούσαν την προσπάθεια που κάναμε. Ή στο γειτονικό ντέρμπι με τη Σεβαστούπολη, παρ’ ότι χάσαμε 1-0 κάποια στιγμή όλο το γήπεδο άρχισε να φωνάζει το όνομα της ομάδας μας και στο τέλος μας αποθεώνανε, ενώ στη συνέντευξη Τύπου σηκώθηκαν όρθιοι και μας χειροκροτούσαν οι δημοσιογράφοι, καθώς όλοι αντιλαμβάνονταν και σέβονταν το μέγεθος της προσπάθειας που καταβάλαμε...».-Για τις διαφορές που εντοπίζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με το εξωτερικό ο Γιάννης Χριστόπουλος είχε την πιο ωραία ατάκα της συνέντευξης: «Το ποδόσφαιρο είναι ωραίο παντού, ό,τι ιδιαιτερότητα κι αν έχει. Κάθε λαός έχει την κουλτούρα του. Εδώ στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια σε σχέση με χώρες της κεντρικής, βόρειας ή δυτικής Ευρώπης το επίπεδο είναι διαφορετικό όσον αφορά στην οργάνωση, τη λειτουργία και τη φιλοσοφία των παραγόντων φιλάθλων και ποδοσφαιριστών». -Με τη Μαύρη Θύελλα στην καρδιά του, ο ανερχόμενος Μεσσήνιος τεχνικός είχε φτάσει δύο φορές, με Γρηγορόπουλο και Ράλλη, κοντά στο ν’ αναλάβει την ανδρική πια ομάδα της Καλαμάτας, αλλά την τελευταία στιγμή η συμφωνία δεν προχώρησε… «Ποτέ κανένας δεν ξέρει το μέλλον. Μακάρι να έχουμε υγεία. Για μένα θα ήταν μεγάλη τιμή, κάποια στιγμή, να δουλέψω για την Καλαμάτα που ήταν η πρώτη ομάδα που έπαιξα ποδόσφαιρο σε ηλικία 14 ετών και η πρώτη που προπόνησα, στις ακαδημίες, το 1999...» είναι η απάντηση του Γιάννη Χριστόπουλου για το ενδεχόμενο να τον δούμε τελικά στον πάγκο της Μαύρης Θύελλας. Συνεχίζει να παρακολουθεί πάντως, έστω και από μακριά, την πορεία της και εύχεται στην Καλαμάτα και τον Μεσσηνιακό που μας εκπροσωπούν σε υψηλότερο επίπεδο: «Να πάνε καλά και μακάρι να βρεθεί καλαματιανή ομάδα στη Β’ Εθνική και στο μέλλον στην Α’ Εθνική»…Ο Γιάννης Χριστόπουλος σε δέκα ερωτήσεις…-Πώς θα περιέγραφες με λίγα λόγια την προπονητική σου φιλοσοφία;Μου αρέσει το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο -έντεκα άμυνα, έντεκα επίθεση- και το τρίπτυχο πειθαρχία, αγωνιστικότητα και μυαλό…-Ποια προπονητική στιγμή/επιτυχία σου έχει δώσει μέχρι τώρα τη μεγαλύτερη χαρά;Η περυσινή περίοδος με τον ΠΑΣ Γιάννενα και η έξοδος στην Ευρώπη-Ποιος προπονητής σε ενέπνεε και σε εμπνέει;Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν κάποιοι δάσκαλοι, όπως ο Ρίνους Μίχελς, ο Γιόχαν Κρόιφ και ο Μπιέλσα, ο μεγάλος Αργεντινός δάσκαλος… Κατά καιρούς μου αρέσουν προπονητές, όπως ο Καπέλο, Ο Βενγκέρμ, ο Γκασπερίνι, ο Γκουαρντιόλα, ο Κόντι -αυτοί μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό- οι οποίοι καινοτομούν και φέρνουν νέα πράγματα στο ποδόσφαιρο.-Ποιο είναι το μεγαλύτερο προπονητικό σου όνειρο;Τα όνειρα είναι περισσότερο προσωπική υπόθεση και είναι καλύτερο να ονειρεύεσαι σιωπηλά…-Αν δε γινόσουν προπονητής ποιόν άλλο επαγγελματικό δρόμο θα διάλεγε η καρδιά σου;Θα σπούδαζα φυσικός ή μαθηματικός, αλλά πιστεύω ότι θα ασχολιόμουν με κάτι επιχειρηματικό.-Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στη Μεσσηνία;Αυτή η διαδρομή στη Ναβαρίνου, δίπλα στη θάλασσα, μέχρι το Φιλοξένια είναι η πιο ωραία στον κόσμο! Όλη η Μεσσηνία όμως έχει πολλές ομορφιές που αξίζει κανείς να ανακαλύψει και να επισκεφτεί!-Οικογένεια και προπονητική σε κορυφαίο επίπεδο συνδυάζονται;Σε κορυφαίο επίπεδο συνδυάζεται, αλλά είναι πολύ δύσκολο όταν ξεκινάς από πιο χαμηλά και προσπαθείς να εξελιχθείς…-Τι θα συμβούλευες προπονητικά τους νέους ποδοσφαιριστές;Να κάνουν σωστή αυτοκριτική και να δουλεύουν σκληρά!-Και τι τους προπονητές που ξεκινούν τώρα;Να προσπαθούν να επιμορφώνονται διαρκώς και κυρίως να αναλύουν παιχνίδια υψηλού επιπέδου. Να έχουν ανοικτό μυαλό, να αναλύουν και να υιοθετούν νέες ιδέες και πράγματα. Και να έχουν γερό στομάχι…-Την Τετάρτη θα διεξαχθούν εκλογές για νέο ΔΣ στην ΕΠΣΜ τι θα συμβούλευες τους παράγοντες και τι θα ευχόσουν στην επόμενη διοίκηση της Ένωσης;Δεν έχω την εμπειρία της διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας, αλλά θέλω να ευχηθώ όποιος και να εκλεγεί να έχει καλή επιτυχία, να κάνει καλό έργο για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και να βοηθάει τα νέα παιδιά να εξελιχθούν. -  
Πηγή ειδησεογραφίας  " εφημερίδα  Θάρρος  Μεσσηνίας "  2014 .-

*** ΤΟ   ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  μέσα  από τις  καρτέλες   .... :
 ~   ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός   2-1 , (1-0) .- ^ 
~  Αρης-Ξάνθη  1-1, (0-0) .- ^
  ~  ΟΦΗ-Παναθηναϊκός     1-1,(0-1) .- ^
Ολυμπιακός - Παναιτωλικός   2-1   , (1-1) .- ^
Απόλλων Σμύρνης - Ατρόμητος  2-3   , (1-1) .-  ^
Πανιώνιος - Εργοτέλης   0-1 , (0-0) .-  ^
Βέροια - Πανθρακικός   0-0, (0-0) .- ^
Καλλονή - Αστέρας Τρίπολης    0-2 , (0-0) .- ^
Πλατανιάς - ΠΑΟΚ  2-1 , (1-1).- ^
 
ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ - Π.Σ  ΚΑΛΑΜΑΤΑ  0-1  ,(0-1) .- ^ 
 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ -  Α.Ε  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ  0-0  .- ^
Ατρόμητος Αχαΐας - Αχαϊκή  1-1 .- ^
Πανναυπλιακός - ΑΕ Καραϊσκάκης   0-1   .- ^
Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο - Παναργειακός   1-3 , (0-1) .-
Παναρκαδικός - Δόξα Νέας Μανωλάδας  0-1 .-^
Εθνικός Σαγέικων - Ένωση Ερμιονίδας  0-2  , (0-1) .- ^ 
Άρης Αιτωλικού - Κόρινθος  1-1 .- ^

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ  -ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ  0-0  .-

 

ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ   0-1  . -


 


 

***  Αποτελέσματα    ΕΠΣΜεσσηνίας Ποδόσφαιρο  Α΄ Τοπικής  κατηγορίας  Σ/Κ :
Α΄ Κατηγορία (18η αγωνιστική) 
Σάββατο 01/02/2014 :
1. Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ-ΑΓΡΑΣ   1-1 , (0-0) .- ^
2. ΟΜΟΝΟΙΑ-Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ  2-4 , (0-2) .-^
3. ΕΡΑΝΗ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ   2-1 ,(0-0) .-^

Κυριακή 02/02/2014 :
4. ΑΣΤΕΡΑΣ-Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  1-2 .- ^
5.ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ - ΠΑΜΙΣΟΣ  1-0 .- ^
6. Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-ΦΑΡΑΙ  1-0 .-^
7.ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  0-0.- ^ 
8. ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 0-0 .-^

 
        *** Τα αποτελέσματα  της 16ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:Σάββατο, 1 ΦεβρουαρίουΚολοσσός Ρόδου-Απόλλων Πατρών 84-82
ΑΕ Ν. Κηφισιάς-Άρης 81-74
Ηλυσιακός-Πανελευσινιακός 84-75
ΠΑΟΚ-ΑΓΟ Ρεθύμνου 97-90Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου
 
Πανιώνιος - ΚΑΟ Δράμας 77-71
Παναθηναϊκός - Τρίκαλα 83-63
Ίκαρος Χαλκίδας-Ολυμπιακός 64-87


Οι καλύτερες φάσεις και το γκολ από την αναμέτρηση της Καλαμάτας στη Βάρδα (βίντεο) - 

 
http://youtu.be/C9P91di8F_Y , ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ -ΚΑΛΑΜΑΤΑ  0-1 .-
 

http://youtu.be/QbE4oWIoqPU , ΠΑΟ  ΒΑΡΔΑΣ –ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0-1 Συνέντευξη τύπου .-
  
  ***  ΠΑΟ  ΒΑΡΔΑΣ -  ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0 - 1   το γκόλ  02/02/2014 : http://youtu.be/er3_gWKbZuw ,
   
Δηλώσεις  Μίλτου  Γκόφα κόουτς Καλαμάτας , 02- 02- 2014 : http://youtu.be/kdQTh7ncz4k ,
  

***

   *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.  -     414   φίλοι.-


 

~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,       = 3066   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 , =1510 video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =     1523   video.-
                                               ** Σύνολον   :   6099   βίντεο αναρτημένα .-
~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home ,   2484   φίλοι   .
 ~** https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  , 257    φίλοι .-

***  ~   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/01/31-2014.html  , ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Παρασκευή  31  Ιανουαρίου  2014 .-



~***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 :
 ~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/01-02-2014.html  , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 01-02-2014 Φεβρουάριος .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/02/2014.html , Παρουσιάσεις  Αθλητικών  ερασιτεχνικών  βίντεο  Ιανουαρίου  Φεβρουαρίου  2014 .-
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/02022014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 02/02/2014 Φεβρουαρίου  ,-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/02/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου 2014 .-
~


***

Δεν υπάρχουν σχόλια: