ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  10  Δεκεμβρίου  2013
ΑΡΦΑΡΑ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  2013
*** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
Arfara-Messinias- asteras-arfaron
Stamos Arfara Messinias Greece
ARFARA - KALAMATAS
ASTERAS ARFARON 2011

***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :
Εκκλησία  Αγίων  Αποστόλων  στην Καλαμάτα  2013


*** Σεισμική δόνηση σημειώθηκε ανοικτά της Πύλου         

          
Σεισμική δόνηση σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στις 17:24. Η δόνηση είχε επίκεντρο ανοικτά της Πύλου  και ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με εστιακό βάθος 10χμ.
Η δόνηση δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή της Μεσσηνίας. 
http://www.seismoi.gr/  .-

*** Καταγραφή από την Περιφέρεια αδύναμων νοικοκυριών χωρίς ρεύμα          

          
Την άμεση καταγραφή όλων των νοικοκυριών που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών δεν έχουν ή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα ξεκινά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά και την απόφαση που πάρθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σχετικά, επίθεση στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλη Αγγελάκα, εξαπέλυσε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, λέγοντας ότι, είτε από άγνοια, είτε από δημαγωγία, είτε από πολιτική σκοπιμότητα, κανείς δεν μπορεί να λέει ότι η Περιφέρεια έχει πιστώσεις για τέτοιες κοινωνικές δράσεις και δεν τις διαθέτει. Όπως εξήγησε, η Περιφέρεια δεν μπορεί να δώσει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό της, προτρέποντας δημόσια τον κ. Αγγελάκα να προσέχει τι λέει και τονίζοντας: «Δεν τον είδαμε να παρεμβαίνει και να αγωνίζεται για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες ζωής των πολιτών του».
  Επιτροπή
Το όλο θέμα έθεσαν προ ημερησίας διάταξης η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», Νίκος Πατσαρίνος.
Η κα Νικολάκου αναφέρθηκε αρχικά σε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2011 για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων στη ΔΕΗ, όπου ο περιφερειάρχης είχε προβλέψει τις συνέπειες στην κοινωνία το 2013, μιλώντας για διακοπή ρεύματος σε ασθενείς ομάδες εξαιτίας του χαρατσιού.
Αφού μίλησε για την πρόθεση του αρμόδιου υπουργού για επανασυνδέσεις ρεύματος σε οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα, πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια επαγρυπνεί και θέλει αυτό να γίνει με γρήγορες διαδικασίες. Για το λόγο αυτό ορίστηκε επιτροπή με πρόεδρο τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πουλοκέφαλο και μέλη την κα Νικολάκου και τον έτερο αντιπεριφερειάρχη κ. Πουλά. Έργο της είναι άμεσα να υπάρξει επικοινωνία με ΔΕΗ,  υπηρεσίες πρόνοιες και Δήμους, για πλήρη καταγραφή των νοικοκυριών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις οποίες έχει κοπεί το ρεύμα.
Ζήτησε από το Σώμα, λοιπόν, να υπάρξει ομόφωνη απόφαση η οποία θα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο και τη ΔΕΗ, όπου ξεκάθαρα θα δηλώνεται η θέση του: κανένα νοικοκυριό που ανήκει στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις να μη βρεθεί τις γιορτινές ημέρες χωρίς ρεύμα. «Είμαστε σε πόλεμο και στον πόλεμο προστατεύονται οι αδύνατοι», κατέληξε η κα Νικολάκου.
  Μέτρα
Από την πλευρά του, ο κ. Πατσαρίνος συμπλήρωσε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένο να παλέψει γι’ αυτό το μέτρο και χαρακτήρισε θετική κίνηση τη σύσταση της επιτροπής. Ζήτησε ακόμη να γίνουν γρήγορα οι επαφές με τους Δήμους, με απογραφή και καταγραφή όλων των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να βοηθηθούν, όχι μόνο αυτοί στους οποίους έχει κοπεί το ρεύμα, αλλά και αυτοί που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα.
Πρότεινε, δε, να σταματήσει κάθε σκέψη διακοπής ρεύματος, όχι μόνο για τις γιορτές, αλλά και το μετέπειτα διάστημα. Μάλιστα, είπε ότι η διακοπή ρεύματος έπρεπε να απαγορεύεται.
Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, ο κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η παράταξη συμφωνεί με την πρόταση της πλειοψηφίας, υποστηρίζοντας πως η Περιφέρεια μπορεί να βοηθήσει με συγκεκριμένα μέτρα τους αδύναμους συμπολίτες μας.
Για μέτρα ανακούφισης από όλους τους φορείς προς τους αδυνάτους μίλησε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Γόντικας, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όπως πλήρη κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για ανέργους, πολίτες με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και φοιτητές που κατοικούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μείωση των τιμολογίων ΔΕΥΑ και ΔΕΗ κατά 50% με απαγόρευση διακοπής του νερού και ρεύματος, κατάργηση πληρωμής τροφείων από γονείς, συσσίτια σε όλα τα σχολεία κ.ά.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης μίλησε για κινήσεις που βλέπει από δημάρχους, σε μια διαδικασία να προλάβει ο ένας το άλλον, και να λένε πράγματα που δεν ισχύουν.
Όπως διευκρίνισε, οι Δήμοι οικονομικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και πρωτογενείς ευθύνες και αρμοδιότητες που έχουν, ενώ κανένας επίτροπος δε θα εγκρίνει δαπάνη υπέρ τρίτων.
«Θεωρώ ότι το πρόβλημα πρέπει να προσεγγισθεί συνολικά και να μην πάμε σε περιστασιακή αντιμετώπιση. Ήταν σωστή η προσέγγιση ότι δεν είναι μόνο το θέμα των εορτών, αλλά και των ημερών που ακολουθούν. Αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί με πολιτικές της κυβέρνησης. Να υπάρξει ρύθμιση και αντιμετώπιση του ζητήματος σε πιο μόνιμη βάση», σχολίασε.   Της Βίκυς Βετουλάκη
  ***  Στο έλεος των θεομηνιών ο κάμπος της Μεσσηνίας         
           
Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Μεσσηνία φαίνεται να ξυπνούν από το λήθαργο τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα, φαινόμενα όπως αυτά που συνέβησαν στη Ρόδο, όπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από έντονη βροχόπτωση.
Έτσι, στο  Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συζητείται εσπευσμένα η μελέτη που είχε εκπονήσει από το 2011 η ΔΕΥΑΚ για την αντιπλημμυρική προστασία του Νέδοντα.
Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους προηγούμενους μήνες, αθωράκιστο απέναντι στις πλημμύρες - και ιδίως στα έντονα καιρικά φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή- είναι ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Μεταξύ των «κόκκινων» σημείων είναι και ο κάμπος της Μεσσηνίας, με αποτέλεσμα η πόλη της Καλαμάτας να είναι στον κατάλογο με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.
Η περιοχή μας, ως γνωστόν, έχει υποστεί στο παρελθόν μεγάλες καταστροφές, αλλά τα επίπεδα θωράκισής της, ως προς τις υποδομές, δεν έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά. Εκτός από το Νέδοντα, όπως μας έλεγε μόλις προχθές ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος, με αφορμή κάποιες επεμβάσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στην πόλη, ανακαλύπτονται συνεχώς φρεάτια τα οποία είχαν να καθαριστούν ουσιαστικά από τους φονικούς σεισμούς του 1986 και μέσα τους κρύβουν τεράστιες κολώνες μπετόν.
Από την άλλη πλευρά, όπως πάντοτε επί καταστροφής,  ανασύρουμε τις στερεότυπες «ερμηνείες» μας, που τίποτα δεν ερμηνεύουν και, κυρίως, τίποτα δεν προλαβαίνουν και δε θεραπεύουν. Κι ενώ το γνωρίζουμε καλά, ως κατ’ επανάληψη παθόντες, δε μετατρέπουμε τη γνώση σε έγκαιρη πρόνοια, και πιθανόν σε αλλαγή βιοτικού παραδείγματος, ώστε να μην αιφνιδιαζόμαστε κάθε φορά, αλλά να μετριάζουμε το κακό, όσο υπέρμετρα κι αν εκδηλώνονται τα φυσικά φαινόμενα
Ό,τι αποκαλούμε εκδίκηση είναι δικό μας γέννημα. Αφού και η ανευθυνότητα, όλη δική μας είναι. Και η προσκόλληση σε ένα λήξαν μοντέλο ζωής και ανάπτυξης. Αλλά και η αδιαφορία τόσο για το χρονικό ορίζοντα (για το τι ενδέχεται να προκύψει αύριο-μεθαύριο λόγω των πράξεών μας) όσο και για το γεωγραφικό (τι συμβαίνει λίγο πιο έξω από το «ζωτικό χώρο» του καθενός).
Εξακολουθούμε να δίνουμε προτεραιότητα στο μπάζωμα, στην καταπάτηση, στο τσιμέντωμα, στον τουριστικό επεκτατισμό, στο αυθαίρετο, βέβαιοι ότι θα το νομιμοποιήσει η πολιτεία, απαντώντας έτσι στο επίσης στερεότυπο ερώτημα «πού είναι το κράτος». Και θα το νομιμοποιήσει για λόγους εισπρακτικούς – είτε το χρήμα αφορούν οι ορέξεις της είτε ψήφους. Έτσι, το αύριο θα μας βρει εκεί όπου ήδη βρισκόμαστε: στη μοιρολατρική παρακολούθηση της ίδιας μας της καταστροφής. Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
*** Ο «Αιώνιος έφηβος» ,από τη Μεσσηνία ,Αντώνης Σαμαράκης         
          
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Στις μέρες μας που, κατ’ εξοχήν, «Ζητείται ελπίς», τίτλος του αριστουργηματικού βιβλίου με διηγήματα για τον απλό καθημερινό άνθρωπο που αγαπούσε να συναναστρέφεται ο Aντώνης Σαμαράκης, διοργανώθηκε χθες από τις εκδόσεις Ψυχογιός αφιέρωμα στο μεγάλο συγγραφέα για τα 10 χρόνια από το θάνατό του. Η εκδήλωση έγινε στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Oι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
O Σαμαράκης, ο άνθρωπος, ο συγγραφέας, εξακολουθεί να ’ναι ανάμεσά μας, μιλώντας μας μέσα από τα βιβλία του. Αυτά που τα συστήνουμε, για μια δεύτερη ανάγνωση, και σ’ εκείνους που συνεχώς μιλούν «για τις θυσίες του λαού» και ιδίως σ’ εκείνους που κάνουν «πολιτικό χιούμορ», ενώ δε γνωρίζουν τίποτα για τον καημό του λαού, γενικώς.
Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράκης να ’βρισκε καλύτερα λόγια για να δώσει κουράγιο στον απλό καθημερινό άνθρωπο που υπομένει, περιμένοντας «καλύτερες μέρες», όχι για αυτόν, αλλά για τα παιδιά του – που τόσο αγαπούσε ο Σαμαράκης, και εκείνα τού το ανταπέδιδαν!
Ήταν ένα «αφιέρωμα», όπως θα το ’θελε ο ίδιος, γιατί μίλησαν για το έργο του πνευματικοί άνθρωποι και φίλοι του: Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας, Γιάννης Ξανθούλης, δημοσιογράφος-συγγραφέας, Τίτος Πατρίκιος, ποιητής-πεζογράφος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος-στιχουργός, Έλλη Στάη, δημοσιογράφος, Παναγιώτης Τέτσης, ζωγράφος, και Σεραφείμ Φυντανίδης, δημοσιογράφος. Αποσπάσματα από τα έργα του διάβασαν οι ηθοποιοί Άγγελος Aντωνόπουλος και Κατερίνα Λέχου. Συντονίστρια ήταν η Εύη Kυριακοπούλου, δημοσιογράφος, ενώ στο χώρο λειτούργησε και έκθεση.
Ο Αντώνης Σαμαράκης, πέραν όλων των άλλων, ήταν κι ένα κομμάτι της Μεσσηνίας, αφού στην Πύλο είναι το πατρικό της Ελένης Σαμαράκη, αλλά και αγαπημένο καταφύγιο των δύο μέχρι τις 8 Αυγούστου 2003. Μάλιστα, σε ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης προς το πρόσωπό του, ο πρώην Δήμος Πύλου έδωσε το όνομά του σε έναν από τους δρόμους της όμορφης πόλης.
  Λίγα λόγια
Από τους πολυδιαβασμένους και πολυμεταφρασμένους νεοέλληνες συγγραφείς, ο Αντώνης Σαμαράκης (πτυχιούχος της Νομικής, υπάλληλος στο υπουργείο Εργασίας ως το 1963, καταδικασμένος από τους Γερμανούς σε θάνατο για την αντιστασιακή του δράση) είχε κατά τα άλλα τη χαρά να απολαύσει εν ζωή όλες τις τιμές (τις οποίες δεν καταφρονούσε): να πολυβραβευτεί, εδώ και στο εξωτερικό, να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης σε 37 (μοναδικό ρεκόρ) πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF, να αγαπηθεί από τους νέους, που τον είχαν αποδεχθεί ως πρόεδρό τους στη Βουλή των Εφήβων – όντας «αιώνιος έφηβος» και ο ίδιος. Το πιο σημαντικό, μολονότι η συγγραφική του ακμή σταματά, κατά τους μελετητές του, στο μυθιστόρημά του «Το Λάθος» (1965), εξακολουθούσε ως το τέλος του να βρίσκεται στην επικαιρότητα, με τις παρεμβάσεις και τη συμμετοχή του στα κοινά.
Υπήρξαν, βέβαια, και οι επικριτές του έργου του, όπως ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, ο οποίος σε εκτενή κριτική του στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» (Μάιος – Ιούνιος 1966) γράφει μεταξύ άλλων: «Όλα σχεδόν όσα έχει γράψει ο Αντ. Σ. είναι κομμάτια μιας κορυφαίας στιγμής. Και δεν πρόκειται για καμιά κορυφαία αφηγηματική στιγμή –τον πυρήνα του διηγήματος της κλασικής μορφής– αλλά για τη στιγμή μιας ποιοτικής μεταβολής, θα λέγαμε, στον ψυχισμό και στη συνείδηση ενός προσώπου που αναλαμβάνει την ευθύνη του μηνύματος […]
Έτσι αποκαλύπτεται, όμως, ότι έχουμε να κάνουμε με μια μηχανική εγκεφαλική σύλληψη ενός ευρήματος με βάση τη μόνιμη ιδεοληψία του συγγραφέα, που εξυπηρετείται αισθηματικά μα όχι και αισθητικά».

 *** Έβγαλαν χθες από… τα κουτιά και τις ζελατίνες τα μηχανήματα του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου

 Η λειτουργία του Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου Ελαιολάδου στην Καλαμάτα ήταν μια υπόσχεση από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που αιωρούνταν για μια δεκαετία περίπου, παρά την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης δομής, αφού ο νομός μας είναι κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγικός. Στο μεσοδιάστημα αγοράστηκαν υπερσύγχρονα μηχανήματα, αλλά έμεναν στις ζελατίνες και στα κουτιά, αφού δεν υπήρχε η βούληση - άγνωστο γιατί- για τη λειτουργία του. Ακόμα, όμως, και χθες που, υποτίθεται, ανακοινώθηκε η επίσημη λειτουργία του, «έλαμπαν» στις αίθουσες τα μηχανήματα, αλλά η υποστελέχωσή του σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Με τα άτομα που υπάρχουν δε θα μπορέσει να εκτελέσει ούτε τις βασικές του λειτουργίες. Και το μέγα ερώτημα είναι γιατί δεν έχει προβλεφθεί η συλλειτουργία του με το ΤΕΙ Καλαμάτας και το δυναμικό κομμάτι του, το Τμήμα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, το οποίο οσονούπω διαπιστεύεται και επίσημα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ποιοτικά άλματα, με αποκορύφωμα το διεθνές συνέδριο πέρυσι. Πέρα από τις απορίες, το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου είναι το μοναδικό στην Πελοπόννησο και το τρίτο στην Ελλάδα, μετά από εκείνα των Χανίων και της Μυτιλήνης, και χθες είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ελαιοτριβείς, παραγωγοί και τυποποιητές. Όλοι τόνισαν ότι πρόκειται για μια πολύτιμη υπηρεσία για την οικονομία του πρωτογενούς τομέα, διότι με την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών αναδεικνύεται και η αξία του ελαιολάδου μας. Το εργαστήριο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας και, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπός του, Παναγιώτης Κάτσαρης, για τον εξοπλισμό και τη διαμόρφωση του χώρου έχουν δαπανηθεί σχεδόν 1.000.000 ευρώ από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κράτους. Το πρόβλημα, τόνισε ο κ. Κάτσαρης, είναι ότι το εργαστήριο θα έπρεπε να λειτουργεί με τέσσερις εξειδικευμένους επιστήμονες, όμως, δυστυχώς, υπάρχει μία μόνο ειδική υπάλληλος του Ινστιτούτου συν μία συμβασιούχος χημικός. Επίσης, ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα εκδοθεί από τον αρμόδιο φορέα της χώρας και η διαπίστευση του εργαστηρίου, το οποίο, πρόσθεσε, κάνει αναλύσεις με κόστος ανάλογο εκείνου των ιδιωτικών εργαστηρίων. Από την πλευρά της, η χημικός Βασιλική Σκιαδά μίλησε για τις εξειδικευμένες αναλύσεις που κάνει το εργαστήριο, ενώ αναφέρθηκε και σε συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει με άλλα εργαστήρια, οι οποίες και πιστοποιούν το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του. Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς τόνισε ότι η Περιφέρεια κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για τη στελέχωση του εργαστηρίου, ενώ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τον έχει διαβεβαιώσει ότι θα στείλει μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο της πρόσληψης 100 ερευνητών το επόμενο διάστημα. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, επισήμανε ότι ο Δήμος διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και θέλει να στηρίξει το εργαστήριο, για το σκοπό αυτό προτείνει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, ώστε ειδικοί του Δήμου να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Την αναγκαιότητα να επικεντρωθεί το εργαστήριο στην πραγματοποίηση εξειδικευμένων ελέγχων υπογράμμισε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος. Η παρουσίαση του εργαστηρίου έγινε από τον Παναγιώτη Κάτσαρη, τη Βασιλική Σκιαδά και την Ασημένια Καρδιμάκη. Του Αντώνη Πετρόγιαννη -
 
*** «Τρέχω…» για το Καλαματιανό Καρναβάλι 2014
 Το 2ο Καλαματιανό Καρναβάλι αρχίζει… πολύ νωρίς. Το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, στις 2.00 μετά το μεσημέρι, σύμφωνα με την Καρναβαλική Επιτροπή, θα γίνει η πρώτη μεγάλη προκαρναβαλική εκδήλωση, η οποία, μάλιστα, θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου περίπου 2 χιλιομέτρων, που αντιστοιχεί κατά κάποιον τρόπο στη διαδρομή της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης. Μετά τον τερματισμό θα ακολουθήσει πάρτυ στην κεντρική πλατεία με μουσικοχορευτικά δρώμενα και πολλές εκπλήξεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες και να συμπληρώνουν τις αιτήσεις συμμετοχής στα γραφεία της Καρναβαλικής Επιτροπής, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας (ημιώροφος), καθημερινά, από 7.00 το απόγευμα έως 10.00 το βράδυ. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλο τον κόσμο. Στα σημεία αφετηρίας και τερματισμού θα υπάρχει μάλιστα «κουμπαράς», όπου προαιρετικά οι συμμετέχοντες και οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν σε κάποια από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα και οι εκπρόσωποί τους θα είναι παρόντες. Άμεσα δε, «ανεβαίνει» στο διαδίκτυο και το επίσημο site του Καλαματιανού Καρναβαλιού, ενώ όλοι μπορούν να γίνουν μέλη της ομάδας «Φίλοι του Καλαματιανού  .
 
*** «Η πολιτιστική φυσιογνωμία της Καλαμάτας από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα»
 «Η πολιτιστική φυσιογνωμία της Καλαμάτας από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα» είναι το θέμα της τρίτης εκδήλωσης του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, που ολοκληρώνει το αφιέρωμά του στην Ιστορία, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο, στις 7.30 το απόγευμα. Ειδικότερα, θα γίνει μιαν αναδρομή στην πολιτιστική κίνηση της πόλης με αναφορά στις πρώτες λέσχες - πολιτιστικούς συλλόγους που ιδρύθηκαν από το 1885, ενώ θα καλύψει όλο το χρονικό διάστημα μέχρι το 2010. Ομιλητές θα είναι οι: -Σερεμετάκη K. Νάντια, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Πολιτισμός και Παιδεία στην Περιφέρεια: Το Παράδειγμα της Μεσσηνίας» -Μπαζάνης Βασίλειος, φιλόλογος, «Η πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης από το 1885 μέχρι το 1980» -Δημοπούλου Δήμητρα, φιλόλογος, «Η πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης από το 1980 μέχρι το 2010» Επίσης, θα γίνει σύντομη εισήγηση για επιλεγμένους συλλόγους: Λύκειο των Ελληνίδων, Λαϊκή Βιβλιοθήκη, ΟΡΦΕΑΣ, Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος, ΜΕΘ και Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας (η επιλογή έγινε με κριτήριο την αρχαιότητα και τη μακροβιότητα των σχημάτων). Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα συνοδεύει και θα υποστηρίζει τις ομιλίες. Θα συμμετάσχει ακόμη φιλικά η χορωδία του «Ορφέα» με ολιγάριθμη επιλογή τραγουδιών. - 
 
***  Ανάβει ο φωτεινός σηματοδότης…          
   
Αν δώσουμε τη σημασία που αρμόζει σε δηλώσεις παραγόντων της Δημοτικής Αρχής, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσουν οι φωτεινοί σηματοδότες μεταξύ Κρήτης και Φιλελλήνων.
Και καλά, τώρα το χειμώνα δεν έχει ιδιαίτερη κίνηση στο συγκεκριμένο δρόμο. Το καλοκαίρι που θα θέλουν να πάνε, όμως, στη θάλασσα, τι θα γίνεται με δύο φανάρια σε απόσταση 100 μέτρων;  Α.Π. 

*** Πανωπροίκι για τον αυτοκινητόδρομο του «Μορέα» θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο         
          
Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μέχρι Τσακώνα. Βελτίωση του δρόμου μόνο στο Πύργος- Καλό Νερό
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκαν χθες οι τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης της Νέας Οδού, της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας και του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, οι οποίες πέρασαν από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με στόχο να ψηφιστούν έως σήμερα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το χρονικό περιθώριο είναι ελάχιστο, καθώς θα πρέπει οι συμβάσεις να ψηφιστούν, να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τα ΦΕΚ να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άμεσα, προκειμένου οριακά στις 15 Δεκεμβρίου να εκταμιευτεί μέρος της κοινοτικής συμμετοχής για τις δαπάνες των έργων.
Κατά τον υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η επανεκκίνηση των έργων θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 1,5% μεταξύ 2014-2015, ενώ θα δημιουργηθούν 20.000 θέσεις εργασίας.
Για τα θέματα που αφορούν στη Μεσσηνία, ο υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι για τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θεωρεί ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο και σταμάτησε τη χρηματοδότησή του, ζητώντας την εγγύηση του Δημοσίου, την οποία το Δημόσιο αποδέχθηκε προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το κόστος ανά χλμ. για την Ολυμπία Οδό είναι 7 εκατ. ευρώ, για την Ιόνια Οδό 6,6 εκατ. ευρώ, για την Κεντρική Οδό 7,2 εκατ. ευρώ και για τον Μορέα 6,4 εκατ. ευρώ, ενώ για την Εγνατία Οδό κατά μέσο όρο 7,5 εκατ. ευρώ.
«Έχω όλα τα στοιχεία που δείχνουν σε όλες τις χώρες, στην Ουγγαρία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ιρλανδία, ότι είναι μεγαλύτερο το μέσο κόστος από την Ελλάδα» σημείωσε.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στο τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα που θα κοπεί από την Ολυμπία Οδό, ήδη έχουν κατασκευαστεί έργα 90 έως 100 εκατ. ευρώ. Απομένουν ορισμένες μελέτες και θα δημοπρατηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2014, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ για το Πάτρα - Πύργος και 90 εκατ. ευρώ για το Καλό Νερό - Τσακώνα. Εξαιρείται το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό, όπου θα υπάρξει βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου.
Επίσης, τα έσοδα του Δημοσίου από τα διόδια θα μπαίνουν σε ένα «μηχανισμό ανακύκλωσης», ο οποίος θα στηρίζει το έργο έως τη λήξη της παραχώρησης.
Κατά τον υπουργό Υποδομών, δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές. Στην Ισπανία, όπως είπε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, το Δημόσιο δίνει άτοκα δάνεια στους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα σταματημένα έργα, ενώ στην Πορτογαλία έφτιαξαν «σκιώδη διόδια», το κόστος των οποίων μεταβιβάζεται απ’ ευθείας στο φορολογούμενο.
  Τοκίζεται η αποζημίωση
της υποθαλάσσιας αρτηρίας
Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκάλυψε ότι ο παραχωρησιούχος της υποθαλάσσιας αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος δικαιώθηκε στη διεθνή διαιτησία με την καταβολή 90 εκατ. ευρώ, δεν έχει λάβει ακόμη τα χρήματα «γιατί δεν υπάρχουν», ενώ «κάθε μέρα μετράνε νόμιμοι τόκοι», είπε.
Το ίδιο συνέβη, από ό,τι φαίνεται, και στην Ολυμπία Οδό. Σύμφωνα με τροπολογία που έφερε ο υπουργός Υποδομών στη Βουλή «για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης του έργου», «είναι απαραίτητη η παροχή εξασφάλισης υπέρ της ΕΤΕπ, μέσω της σύναψης συμβάσεως αναδοχής χρέους και συνακόλουθα σύμβασης ρύθμισης των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων» μεταξύ του Δημοσίου, του παραχωρησιούχου και των δανειστριών τραπεζών. Έτσι, η ΕΤΕπ καθίσταται προτιμώμενος δανειστής, «λόγω του κόστους δανεισμού», ενώ παρέχεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών να υπογράψουν σχετική σύμβαση.
  Εγγυάται το Δημόσιο το δάνειο της ΕΤΕπ στην Ολυμπία
Πρόκειται για σύμβαση αναδοχής χρέους (assumption aggeement) η οποία θα υπογραφεί μεταξύ του Δημοσίου, της ΕΤΕπ και της Ολυμπίας Οδού, προς εξασφάλιση δικαιωμάτων της δεύτερης.
Επίσης, προβλέπεται άλλη σύμβαση μεταξύ του κράτους, του παραχωρησιούχου, του Διατραπεζικού Εκπροσώπου των δανειστριών τραπεζών, του εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών και του εκπροσώπου εξασφαλίσεων των δανειστριών τραπεζών (subordination deed) για «τη ρύθμιση των δικαιωμάτων υποχρεώσεων των μερών, σε περίπτωση αναδοχής του χρέους της εταιρείας παραχώρησης από το ελληνικό Δημόσιο, έναντι της ΕΤΕπ». Πρόκειται για δάνειο 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «είναι η πιο σκληρή απ’ όλες».

***  Σταματούν τα τακτικά χειρουργεία οι τρεις αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου Καλαμάτας          
           
Θεωρούν ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας των ασθενών 
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Δε θα συμμετέχουν σε κανένα τακτικό χειρουργείο από τη Δευτέρα οι τρεις αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για λόγους ασφαλείας των ασθενών, όπως τονίζουν οι ίδιοι, καθώς ο όγκος της δουλειάς είναι πλέον πολύ μεγάλος και δεν επαρκούν.
Οι τρεις αναισθησιολόγοι θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά κι αυτό μέχρι να αναλάβει υπηρεσία επικουρικός αναισθησιολόγος, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να εργάζεται τον Ιανουάριο.
  Έφυγαν 3, έμειναν 3
Μιλώντας σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευόμενων Γιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα πλέον με τους αναισθησιολόγους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς έχουν μείνει μόνο τρεις για να εξυπηρετήσουν πάρα πολλά περιστατικά.
Ερωτώμενη από το «Θάρρος» η αναισθησιολόγος, γραμματέας του Συλλόγου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, επιμελήτρια Α΄, Χρύσα Μάλλιου, απάντησε πως από τον Ιούλιο έως τώρα έχουν φύγει από το νοσοκομείο τρεις αναισθησιολόγοι (οι δύο συνταξιοδοτήθηκαν) και έχουν απομείνει τρεις. «Είναι πολύ λίγοι, εξήγησε, ώστε με εφημερίες και ρεπό να μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια για τους ασθενείς».
  «Δεν είμαστε υπεύθυνοι»
Κατά την κα Μάλλιου, αναμένεται να έρθει στο Νοσοκομείο επικουρικός αναισθησιολόγος, αλλά από τη Δευτέρα, και μέχρι τότε, οι τρεις αναισθησιολόγοι θα εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα περιστατικά και κανένα τακτικό. «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι γι’ αυτό, αλλά το υπουργείο Υγείας, που πιστεύει ότι τα νοσοκομεία μπορούν να δουλέψουν χωρίς μόνιμες  προσλήψεις. Το θέμα με τους επικουρικούς δε λύνει το πρόβλημα, γιατί σε ένα χρόνο φεύγουν. Οδηγούμαστε σε αυτή την απόφαση καθαρά για λόγους ασφαλείας των πολιτών. Το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας εξυπηρετεί 3.500 τακτικά περιστατικά το χρόνο και θεωρώ άδικο να επικεντρώνεται το πρόβλημα πάνω του. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τη λειτουργία του νοσοκομείου και με την πολιτική του υπουργείου Υγείας», σχολίασε η κα Μάλλιου.
 
***  Παρέμβαση στην Παραλία για τις υποσκαφές
 Αρχίζουν σήμερα, Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθούν άμεσα, οι τεχνικές παρεμβάσεις για την επιδιόρθωση του προσήνεμου μόλου του λιμένος Καλαμάτας και την αποκατάσταση των υποσκαφών. Θα αντιμετωπισθούν, επίσης, τα προβλήματα όσον αφορά στην αντιδιαβρωτική προστασία έμπροσθεν του πρώην καταστήματος Κοιλάκου, όπου θα τοποθετηθούν μπλόκια. - 

***  Έκθεση ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη          
           
Εγκαινιάσθηκε στις 5 Δεκεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 16 του μήνα η Έκθεση Ζωγραφικής του συμπατριώτη μας, Σωτήρη Τζαμουράνη, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.
Ο ζωγράφος, έχοντας αρχικά μαθητεύσει κοντά στον επίσης Καλαματιανό ζωγράφο Βαγγέλη Δράκο και αργότερα στην Αθήνα κοντά στο ζωγράφο Δημήτρη Γιαννουκάκη, ασχολείται επαγγελματικά με τη ζωγραφική πάνω από 40 χρόνια. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.) και έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές εκθέσεις σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Πύργο, Τρίπολη, Πάτρα, Παλαιό Φάληρο, Πειραιά και Αθήνα («Παρνασσός»). Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετέχοντας στη Διεθνή Ένωση Καλών Τεχνών. Έχει τιμηθεί από τον αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο Γούση, στο θωρηκτό πλοίο «Αβέρωφ», για την εργασία του στη θαλασσογραφία και την προσφορά του στο Πολεμικό Ναυτικό. Έργα του, επίσης, έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις έγκυρων λευκωμάτων για την Ελληνική Ζωγραφική.
Ο ζωγράφος Σωτήρης Τζαμουράνης, αν και γεννημένος στην Καλαμάτα, αποδεικνύει με το καλλιτεχνικό ταλέντο του τη σύνδεση και την αγάπη για τη φύση όλου του μεσσηνιακού χώρου και της Πελοποννήσου, αναδεικνύοντας τη γοητεία του, καθώς και την ιδιαιτερότητα του μανιάτικου τοπίου, ενώ προβληματίζεται για την ασταμάτητη ροή του χρόνου και προσπαθεί να διασώσει τις αγαπημένες σ’ αυτόν εικόνες και στιγμές από την ακατάλυτη φθορά του.
Θέματά του είναι θαλασσογραφίες, καραβογραφίες και τοπία της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μάνης. Στη συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνονται οι ειδυλλιακοί ελαιώνες του μεσσηνιακού κάμπου και της περιοχής της Μάνης, που αποδίδονται με ευλαβική λεπτομέρεια, τα απέριττα λιμανάκια, οι όρμοι και οι μανιάτικες ακτές, ψαροκάικα και βάρκες σε ήσυχα ή φουρτουνιασμένα νερά. Απεικονίζονται οι διάφορες γεωργικές εργασίες και αποτυπώνεται ο καθημερινός μόχθος των ανθρώπων για την επιβίωση σε στεριά και θάλασσα (λιομάζωμα, πάτημα σταφυλιών, ψάρεμα κ.τ.λ.). Ακόμα, τα έργα απεικονίζουν την Καλαμάτα, γραφικά δρομάκια και γωνιές από μεσσηνιακά χωριά και κωμοπόλεις (Μεθώνη, Πύλο, Ναβαρίνο, Άγιο Ανδρέα, Φλομοχώρι), αρκαδικά τοπία και μανιάτικα χωριά (Κάμπο, Κάστρο Ζαρνάτας και Σταυροπήγιο, Καρδαμύλη, Κιτριές, Σελίνιτσα, Άγιο Δημήτριο, Λιμένι, Μίνα, Λάγια), καθώς και πολλούς μανιάτικους πύργους, - σωζόμενους και μη, απόδειξη της παντελούς έλλειψης κρατικής μέριμνας.
Δε λείπουν, τέλος, από την έκθεση οι γεμάτες θαλπωρή οικογενειακές σκηνές κοντά στο τζάκι, τα φρούτα και τα λουλούδια της μεσσηνιακής γης κ.ά.
Το έργο του Σωτήρη Τζαμουράνη δεν μπορεί να το δει κανείς μονοσήμαντα. Εκτός από την άρτια τεχνική του, μέσα από μια γοητευτική καλλιτεχνική γλώσσα, που σε γεμίζει συγκίνηση και ευαισθησία, μιλά για τη νοσταλγία άλλων εποχών, για την εποχή που ο μόχθος και οι θυσίες χωρίς αντίκρισμα αποτελούσαν την καθημερινότητα των ανθρώπων, για μια εποχή που το μέτρο της ανθρωπιάς της δεν έχει ίσως ακόμα αξιολογηθεί και εκτιμηθεί αρκετά από τους νεότερους.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο γιος του Σωτήρη Τζαμουράνη, Δημήτρης Τζαμουράνης, είναι επίσης ζωγράφος, διάσημος στην Ευρώπη, ζει και δημιουργεί στη Γερμανία (Βερολίνο) και αυτόν τον καιρό εκθέτει έργα του στο Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα.  Της Μαρίας Παρ. Σταθέα
Φιλολόγου-συγγραφέως

***  Ιός-παγίδα κυκλοφορεί στο facebook         
  
Επικίνδυνος ιός κυκλοφορεί στο facebook τις τελευταίες ώρες (ένας από τους πολλούς που προσβάλλουν, κατά καιρούς, το κοινωνικό δίκτυο), έχοντας δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους χρήστες.
Πρόκειται για ένα αρχείο .zip το οποίο επισυνάπτεται σε μήνυμα που στέλνουν οι επαφές μας στο facebook, χωρίς να το γνωρίζουν.
Ορισμένα από αυτά τα μηνύματα αναφέρουν ότι δήθεν κάποιος έχει ανεβάσει φωτογραφίες σας στο Διαδίκτυο, τις οποίες υποτίθεται ότι επισυνάπτουν στο αρχείο.
Οσοι λάβουν μήνυμα με αυτό το αρχείο δεν πρέπει να το ανοίξουν. Σε αντίθετη περίπτωση ο υπολογιστής τους θα «μολυνθεί» από τον ιό.
tanea.gr
Τα "πρόσωπα" του ιού στο Facebook
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους χρήστες του Facebook, ο ιός που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες. Πρόκειται για επισυναπτόμενο αρχείο zip το οποίο μας το στέλνουν διαδικτυακοί μας φίλοι στο inbox, χωρίς την θέλησή τους, με τις ακόλουθες εκφράσεις (στα greeklish):
"kala eisai xazos????? ti einauta pou anevazeis edo"
"kapoios exei kanei profil "το όνομά σας" kai exei anevasei fotografies sou!!1 esy eisai?" "
tin ksereis autin? Anevazei photos sou...!!!!"
Αν κάνετε το λάθος και το ανοίξετε, τότε αυτό θα σταλεί αυτομάτως σε φίλους σας στο Facebook.
Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

*** Χριστουγεννιάτικο παζάρι από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»          
  
Και φέτος τα Χριστούγεννα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Bazaar  που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, από τις 10 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2013 (ώρες λειτουργίας 9:00-21:00).
  Ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη σημαντική στήριξη των φίλων του σε όλη την Ελλάδα μπορεί και μοιράζει το χαμόγελο σε χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται στη χώρα, μέσα από δράσεις που έχουν στόχο τη φροντίδα και την προστασία τους.
  Οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές των Εθελοντικών Δημιουργικών Εργαστηρίων του Οργανισμού έχουν ετοιμάσει με πολύ αγάπη, περίσσια δημιουργικότητα και φαντασία χειροποίητες κατασκευές χριστουγεννιάτικης διακόσμησης όπως, στολίδια, γούρια, στεφάνια και κεριά, αλλά και δώρα για μικρούς και μεγάλους.
  Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους πάντα σε προσιτές τιμές, ενισχύοντας τις δράσεις του Οργανισμού, χαρίζοντας περισσότερα χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη!
  «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ' αυτό και στα λόγια. Το πρώτο εξάμηνο του 2013 στήριξε 30.088 παιδιά και τις οικογένειές τους, παρέχοντας κάλυψη σε πρωτογενείς ανάγκες καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη.
  Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, πανελλαδικά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους. 
 
*** Απορρίφθηκε αίτηση υπερχρεωμένου με 20 καταναλωτικά και πιστωτικές          
           
Ειρηνοδικείο: «Ο καταναλωτής έχει ευθύνη, πρέπει να επιδείξει επιμέλεια και πρόνοια»
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Απορριπτική ήταν η τελευταία απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας που δημοσιοποιήθηκε, σε αίτηση που είχε καταθέσει 55χρονη για ρύθμιση χρεών που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η οφειλέτρια δημιούργησε με δόλο τις οφειλές, γνωρίζοντας ότι δε θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά της και θέλοντας να εξασφαλίσει ανώτερο βιοτικό επίπεδο από αυτό που μπορούσε.
  Γνώριζε ότι δεν μπορεί
Η οφειλέτρια σταμάτησε να εργάζεται ως υπάλληλος γραφείου, καθώς αυτό έκλεισε και λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Η συνολική οφειλή της φτάνει τα 70.156,56 ευρώ και προέρχεται από 20 καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Το δικαστήριο, αφού εξέτασε την αίτησή της και τις αιτιάσεις των τραπεζών, την απέρριψε, επισημαίνοντας ότι η αιτούσα «αλόγιστα, χωρίς επιμέλεια και σύνεση, προέβαινε σε διαρκείς συνάψεις δανείων, που εκ των προτέρων γνώριζε  ότι είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει συνολικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το συνολικό χρέος να εκτοξεύεται στα 70.156,56 ευρώ, το σύνολο του οποίου προέρχεται αποκλειστικά από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες».
Μάλιστα, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι χωρίς αμφισβήτηση η δημιουργία των χρεών οφείλεται σε δόλο της αιτούσας, κι αυτό, διότι προέβη σε αλόγιστο δανεισμό, προκειμένου να εξασφαλίσει ανώτερο επίπεδο διαβίωσης από εκείνο που επέτρεπε το εισόδημά της, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δε θα μπορεί να πληρώσει, υπερβαίνοντας το μέτρο και τη σύνεση του μέσου καταναλωτή.
Επίσης, η απόφαση του Ειρηνοδικείου υπογραμμίζει ότι, ακόμα κι αν γίνει δεκτή η άποψη ότι οι τράπεζες ακολουθούσαν επιθετική στρατηγική, προκειμένου να τη δανειοδοτήσουν, η αιτούσα είχε τον τελευταίο λόγο. «Δεν πρέπει να θεωρείται ότι ο καταναλωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του να επιδείξει επιμέλεια και πρόνοια για την επιλογή της κατάλληλης πίστωσης κατά την κατάρτιση της σύμβασης», καταλήγει το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης.
 
***  Στις 14 Δεκεμβρίου η 1η ανοιχτή συνάντηση “ΟpenTourism” στην Καλαμάτα         
          
  Tο πρώτο OpenTourism Kalamata θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Elite.
Το OpenTourism αποτελεί μία πρωτοβουλία από ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό, ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ανοιχτού διαλόγου για τον κλάδο και όλα τα σχετικά θέματα που προκύπτουν. Εκτός από απόψεις και επιχειρηματικές ιδέες, ένας από τους στόχους είναι η αλλαγή της νοοτροπίας αντιμετώπισης του τουρισμού και η προώθηση της γνώσης στις επιχειρήσεις του κλάδου.
Θα οργανώνονται ανοιχτές συναντήσεις μεταξύ ανθρώπων που αγαπούν και εργάζονται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα, ώστε από τη γνωριμία μεταξύ τους να προκύψουν συνέργειες για ένα ποιοτικό ελληνικό τουρισμό.  Θα πραγματοποιούνται σε σταθερή ημερομηνία κάθε μήνα, σε διαφορετικά σημεία της Καλαμάτας.
Η οργάνωση ανήκει στο μη κερδοσκοπικό εργαστήριο επιχειρηματικού πολιτισμού MATAROA, ενώ η συντονιστική ομάδα του OpenTourism Kalamata αποτελείται από τους Δημήτρη Κωνστάντο, Ιπποκράτη Παπαδημητράκο, Αντώνη Παπαδόπουλο, Σωτήρη Θεοδωρόπουλο, Ανδρέα Ζαγάκο και Παύλο Παύλου.
Η πρώτη εκδήλωση το Σάββατο θα ξεκινήσει στις 5.00 το απόγευμα και μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν είναι:
-Συνεργασία στην πράξη – Visit Loutraki, κοινή πλατφόρμα προώθησης του προορισμού του Λουτρακίου, www.visitloutraki.com, Σταύρος Κεφάλας, εκτελεστικός διευθυντής Visit Loutraki (Loutraki Tourism Organization).
-Πώς βλέπουν οι τουρίστες την Καλαμάτα ως τουριστικό προορισμό; Online Destination Image, Ανάλυση μέσω διαδικτύου, Θέμης Παπαδημόπουλος, MBA Τουρισμού, συνιδρυτής Opentourism
-Στρατηγική και Ελληνικός Τουρισμός: Το 4ο S που μας χρειάζεται (στο μοντέλο του Sea-Sun-Sex), δρ. Γεωργία Ζούνη, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΜΒΑ Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
-Η Καλαμάτα στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia 2013 - Η εμπειρία, η αποστολή, τα αποτελέσματα, Ανδρέας Ζαγάκος και Παύλος Παύλου.  

***  Το πιο κρύο σημείο στη Γη έχει -93,2 βαθμούς Κελσίου, ..... Στην Ανταρκτική, βεβαίως
Το πιο κρύο σημείο στη Γη έχει -93,2 βαθμούς Κελσίου
Το πιο κρύο σημείο του πλανήτη βρίσκεται -πού αλλού- στην καρδιά της Ανταρκτικής και έχει θερμοκρασία -93,2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από δορυφόρους.
Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας είχε καταγραφεί επίσης στην παγωμένη Ανταρκτική, στη ρωσική βάση «Βοστόκ», στις 21 Ιουλίου 1983, και ήταν -89,2 βαθμοί Κελσίου.
Όπως μετέδωσε το BBC, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τεντ Σκάμπος του Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, ανέφεραν πως η καταγραφή της συγκεκριμένης θερμοκρασίας έγινε στις 10 Αυγούστου 2010 και πως πρόκειται ακόμα για προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ δεν απέκλεισαν η τελική θερμοκρασία να είναι ακόμα χαμηλότερη.
Το ρεκόρ του 1983 αφορούσε τον αέρα λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια, ενώ το νέο ρεκόρ αφορά εκτίμηση από ψηλά της θερμοκρασίας του ίδιου του εδάφους. «Τόσο χαμηλές θερμοκρασίες είναι πραγματικά δύσκολο ακόμα και να τις φανταστεί κανείς» δήλωσε ο Σκάμπος.
Οι θερμοκρασίες αυτές ρεκόρ της Ανταρκτικής είναι περίπου 50 βαθμούς χαμηλότερες από την Αλάσκα ή τη Σιβηρία και 30 βαθμούς χαμηλότερες από την κορυφή της Γροιλανδίας.
Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στη νότια παγωμένη ήπειρο συμβαίνουν στη διάρκεια των πολύμηνων σκοτεινών χειμώνων, σε μεγάλα υψόμετρα, όταν ο υπερβολικά ξηρός και καθαρός αέρας επιτρέπει πολύ αποτελεσματικά στη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας να ακτινοβολείται πίσω στο διάστημα.
Τα πιο κρύα σημεία στην Ανταρκτική σχηματίζουν μια νοητή «αλυσίδα» υπερυψωμένων σημείων, που εκτείνονται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων ανάμεσα στο Θόλο Α (Άργος) και στον Θόλο F (Φούτζι), όπου οι ελάχιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ των μείον 92 και μείον 94 βαθμών Κελσίου.
Το νέο σημείο ρεκόρ των -93,2 βαθμών καταγράφηκε σε γεωγραφικό πλάτος 81,8 μοιρών νότια και γεωγραφικό μήκος 59,3 μοιρών ανατολικά, σε υψόμετρο περίπου 3.900 μέτρων.
Όμως, δεν θα περάσει στα επίσημα βιβλία, επειδή ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναγνωρίζει μόνο θερμοκρασίες που έχουν μετρηθεί λίγα μέτρα πάνω από την επιφάνεια.
Όπως, εξάλλου, είπε ο Τεντ Σκάμπος, «θα συμβούλευα τον οργανισμό Γκίνες να μην συμπεριλάβει ακόμα τη νέα μέτρηση στο βιβλίο με τα ρεκόρ του, επειδή νομίζω ότι οι αριθμοί θα αλλάξουν κάπως μέσα στο 2014. Ωστόσο, ξέρουμε με βεβαιότητα πού βρίσκονται τα πιο κρύα σημεία στη Γη και γιατί βρίσκονται εκεί.»
Συγκριτικά, το πιο ζεστό σημείο στον πλανήτη μας, που έχει καταγραφεί επίσης με δορυφόρο, είναι στην έρημο Νταστ-ε Λουτ του νοτίου Ιράν, όπου η θερμοκρασία έφθασε τους 70,7 βαθμούς Κελσίου το 2005.  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  4.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους μέχρι 29 ετών

Υπογράφτηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση η υπουργική απόφαση που αφορά στο Πρόγραμμα Επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη άνεργων νέων που είχαν ενταχθεί στις στοχευμένες δράσεις του υπουργείου «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέου έως 29 ετών» και «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στο κλάδο τουρισμού». Πρόκειται, ουσιαστικά για τη δεύτερη φάση των παραπάνω επιτυχημένων δράσεων και σκοπός είναι η δημιουργία 4.000 νέων θέσεων εξαρτημένης και πλήρους απασχόλησης από ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα. Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι νέοι μέχρι 29 ετών που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα της «Επιταγής Εισόδου στην αγορά εργασίας» ενώ ωφελούνται και όσοι έχουν ήδη προσληφθεί από τις επιχειρήσεις στις οποίες πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση. Οι δικαιούχες επιχειρήσεις επιχορηγούνται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ωφελούμενων κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 15 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Επίσης, η επιχορήγηση για κάθε ημέρα απασχόλησης ωφελούμενων άνω των 25 ετών ανέρχεται στα 18 ευρώ και μέχρι 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Τα ποσά επιχορήγησης καλύπτουν τμήμα του μισθολογικού κόστους και η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 6 μήνες. - 

***  Τράπεζα Χρόνου Καλαμάτας: δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων, αγαθών         
           
Η Τράπεζα Χρόνου Καλαμάτας είναι η κοινωνική δομή που προωθεί τον εθελοντισμό μέσω της προσφοράς υπηρεσιών και προϊόντων σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Πρόκειται για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων, αγαθών, το οποίο βασίζεται στο θεσμό της ανταλλακτικής οικονομίας.
Παραδείγμα ανταλλαγής: μια καθηγήτρια προσφέρει μαθήματα αγγλικών και δέχεται υπηρεσίες φύλαξης για το παιδί της.
Η Τράπεζα Χρόνου απευθύνεται σε όλους: ανέργους, επαγγελματίες, απόρους, Οργανισμούς, εταιρείες, εθελοντές κ.ά.
Τράπεζα Χρόνου Καλαμάτας 
 Η Τράπεζα Χρόνου Καλαμάτας είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, γνώσεων, αγαθών και βασίζεται στο θεσμό της ανταλλακτικής οικονομίας.
 Βασικές αρχές της είναι ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η αμοιβαιότητα καθώς και η παραδοχή ότι ο καθένας έχει κάτι πολύτιμο να συνεισφέρει. Ουσιαστικής σημασίας λοιπόν είναι η αμοιβαία 
ανταλλαγή. Η υπευθυνότητα και η ειλικρίνεια στις συναλλαγές είναι βασικοί παράγοντες επιτυχίας της Τράπεζας Χρόνου γι' αυτό η προσωπική επαφή είναι σημαντική. 
 Τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου ιστότοπου δηλώνουν την πρόθεση τους να ανταλλάξουν μεταξύ τους υπηρεσίες και προϊόντα που μπορούν να προσφέρουν 
και θα πιστώνονται με μονάδες εναλλακτικού συστήματος ( μονάδα χρόνου, Τ.Ε.Μ.). Τα Τ.Ε.Μ. (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα) είναι άυλο <<νόμισμα>> το οποίο έχει αντίκρισμα σε χρόνο και 
χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση των συναλλαγών.  Οι συναλλαγές δεν είναι απαραίτητα διαπροσωπικές και τα μέλη της πρέπει να είναι άνω των 18 ετών. 
 Η Τράπεζα Χρόνου απευθύνεται σε ΟΛΟΥΣ ανέργους, επαγγελματίες, άπορους, οργανισμούς, εταιρείες, εθελοντές κτλ.
 
***   Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο κέντρο και τις συνοικίες της Καλαμάτας          
           
Προχωρούν οι ασφαλτοστρώσεις σε όλη την Καλαμάτα, στο κέντρο και τις συνοικίες, και μέχρι στιγμής έχουν ασφαλτοστρωθεί δρόμοι, ολόκληροι ή τμηματικά, σε έκταση 17.400 τετραγωνικών μέτρων περίπου.
Οι ασφαλτοστρώσεις που έχουν ολοκληρωθεί (δρόμοι και τετρ. μέτρα) είναι οι εξής: Πλαστήρα 2.100, Ακρίτα 2.500, Αριστομένους και Βασ. Όλγας 2.300, TennisClub 750, Πραξιτέλους 600, Νίκης 400, Χίου 920, Ηρώων 600, Καμβύση 485, Λήμνου 750, 1ο Λύκειο 400, Πολιταίικο 1.850, 22ο Δημοτικό Σχολείο 620, Αύρας 405,  Πολυχάρους 500, Γεωργούλη 440, Αντωνοπούλου 340, Κροντήρη 670, Γκάτσου 860.
Απομένουν οι ασφαλτοστρώσεις (τα εμβαδά είναι κατά προσέγγιση) στις οδούς Βενετσάνου Κετσέα (1.800 τετρ. μέτρα), Παλαιολόγου (500), σε Μαυρομιχάλη - Γρηγορίου Ε΄ και έτερη πάροδο (2.000), σε ανώνυμη οδό στο Φραγκοπήγαδο (700), Βουλγαροκτόνου (350) και Σανταρόζα (1.000). Με δεδομένο ότι ενδέχεται να υπάρξει υπόλοιπο μέχρι του ορίου των 24.000 τετρ. μέτρων που θα ασφαλτοστρωθούν στο πλαίσιο αυτής της εργολαβίας, ίσως διαστρωθεί άσφαλτος και σε κάποιον άλλο δρόμο.
Σημειώνεται ότι από έτερη εργολαβία θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις στις εισόδους της πόλης: επί μεγάλου μήκους στις οδούς Λακωνικής (περί τα 3.000 τετρ. μέτρα), Αρτέμιδος (περί τα 2.500 τετρ. μέτρα), αλλά και στην Αθηνών, στη Νέα Είσοδο και στην οδό Σπάρτης.
 
*** Αυτοψία Τατούλη στις καταστροφές στην Τριφυλία          
          
Άμεσα παρεμβάσεις αποκατάστασης των ζημιών
 Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Άμεσα θα γίνουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν στην Τριφυλία οι τελευταίες θεομηνίες, σύμφωνα με τις εντολές και οδηγίες που έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής τις πληγείσες περιοχές του Δήμου.
Συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Μεσσηνίας, έφθασαν στην Κυπαρισσία, όπου τους περίμεναν ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, οι αντιδήμαρχοι Έργων Παναγιώτης Τσίγγανος, Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κατσούλας και Φιλιατρών Τάσος Πούλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Μπασδάνης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Γιώργος Γκόνης και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Ο κ. Τατούλης είδε αρχικά το «προβληματικό» γεφυράκι στην εθνική οδό, όπου το ρέμα που ξεκινά από τα καμένα βουνά των Άνω Μπλεμενιάνων πλημμυρίζει το δρόμο, και ακολούθως επισκέφθηκαν άλλα σημεία που το ρέμα προκαλεί προβλήματα σε σπίτια και περιουσίες στα Μυραίικα. Ήδη έχει καταστραφεί ένα γεφύρι και έχουν αποκλειστεί σπίτια.
Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα προβληματικά και επικίνδυνα σημεία της εθνικής οδού Κυπαρισσίας – Φιλιατρών, στην Τερψιθέα, όπου εξαιτίας των μπαζωμένων ή και ανύπαρκτων χανδάκων απορροής των υδάτων εκατέρωθεν του οδοστρώματος προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα και, μάλιστα, στην τελευταία θεομηνία είχε διακοπεί η κυκλοφορία. Επόμενος σταθμός της αυτοψίας του περιφερειάρχη ήταν ο Αγρίλης, όπου το ρέμα έφραξε το γεφύρι και προκάλεσε προβλήματα, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν στα σημεία του επαρχιακού δρόμου Φιλιατρών – Περδικονερίου, όπου μεταξύ Φιλιατρών – Πλάτης και Πλάτης – Περδικονερίου προκλήθηκαν με την τελευταία θεομηνία κατολισθήσεις και σοβαρές καθιζήσεις του δρόμου. Μάλιστα, σε ένα σημείο «έφυγε» μεγάλο τμήμα και η κυκλοφορία γίνεται με μεγάλη δυσκολία και επικινδυνότητα, ενώ δεν μπορεί να περάσει από εκεί με ασφάλεια λεωφορείο του ΚΤΕΛ.
Την επίλυση και αποκατάσταση των προβλημάτων θα μελετήσουν και με ταχύτατους ρυθμούς θα εκτελέσουν τις αναγκαίες εργασίες οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας από το πρόγραμμα της Περιφέρειας, όπως δεσμεύτηκε στο δήμαρχο και τους συνεργάτες του ο περιφερειάρχης.
Παρεμβάσεις θα γίνουν στο ρέμα που ξεκινά από τα καμένα βουνά των Άνω Μπλεμενιάνων και προκαλεί τεράστια προβλήματα σε σπίτια και περιουσίες, κυρίως στα Μυραίικα, στην εθνική οδό Κυπαρισσίας – Φιλιατρών στο ύψος της Τερψιθέας, καθώς και στον επαρχιακό δρόμο Πλάτης – Περδικονερίου, στα δύο σημεία που «έφυγε» τμήμα.
Η ανταπόκριση του περιφερειάρχη ήταν άμεση και η συνεργασία του με το Δήμο Τριφυλίας κρίνεται ουσιαστική, χρήσιμη και αποτελεσματική. Όπως είπε στο «Θ» ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, «η επίσκεψη του περιφερειάρχη και η συζήτηση που είχαμε, αφού είδε και ο ίδιος και ο προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας τα προβλήματα, μαζί με τον κ. Αλευρά, που είχε ξαναέρθει, ήταν χρήσιμη, ουσιαστική και αποτελεσματική.
Ο περιφερειάρχης ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για παρεμβάσεις με έργα στο ρέμα που ξεκινά από τα καμένα βουνά των Άνω Μπλεμενιάνων, στην εθνική οδό Κυπαρισσίας – Φιλιατρών, στην Τερψιθέα, όπου προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα στο δρόμο, και στον επαρχιακό δρόμο Φιλιατρών – Πλάτης και Πλάτης – Περδικονερίου.
Έδωσε σαφείς εντολές και κλιμάκιο της Π.Ε. Μεσσηνίας θα κάνει αυτοψία για να μελετηθούν οι παρεμβάσεις και άμεσα να γίνουν οι διαδικασίες.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του, τέθηκε και το θέμα του λιμανιού της Κυπαρισσίας, για το οποίο ο περιφερειάρχης είπε ότι βρίσκεται στην τελική φάση η έγκριση της μελέτης αποκατάστασης, μετά από κάποιες τροποποιήσεις, θέμα για το οποίο ζητήσαμε επιτάχυνση των διαδικασιών…». 
 
***  Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία, πολύ κρύο αύριο και στην Καλαμάτα         
          
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 11/12/2013 προβλέπεται αίθριος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα θα διαλυθούν. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια, και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση και θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία λόγω των ισχυρών ανέμων θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 25-60%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ισχυροί, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 5-6 μποφόρ, ενώ οι ριπές κατά διαστήματα θα αγγίζουν τα 7-8 μποφόρ. Από τις πρωινές ώρες και μετά θα εξασθενίσουν, στα 4-5μποφόρ.
Λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα πνέουν κυρίως τις νυχτερινές ώρες στα ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου, οι οποίοι θα φτάνουν σε ριπές τα 8-9 μποφόρ, θα επικρατήσει ισχυρός κυματισμός στα ανοιχτά του Κόλπου, καθώς και στις ακτές που θα δέχονται τον ΒΑ άνεμο.
Μην παρκάρετε αυτοκίνητα κοντά σε δέντρα και κτήρια με ασταθή τμήματα. Αποφύγετε δραστηριότητες στη θάλασσα, όπως αλιεία.
  Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα)  
 
***ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  :
Ο Ολυμπιακός έτοιμος για την πρόκριση κόντρα στην Άντερλεχτ
*** ΓΙΑ  ΤΟ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΠ  ΤΣΑΜΠΙΟΝ ΛΙΓΚ στους  ομίλους :
~ Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε (21:45 NovaSports 2) στο «Γ.Καραϊσκάκης» την Άντερλεχτ στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Champions League, με μοναδικό στόχο τη νίκη που θα του δώσει την πρόκριση στους «16» του θεσμού.
**  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Πειραιώς  -  ΑΝΤΕΛΕΧΤ   3-1   , (1-1) .- ^
Τα  γκολ  : 34΄ Σαβιόλα  , 38΄Κλίεσταν , 49΄ Χαμένο πεν. Σαβιόλα , 58΄Σαβιόλα , χαμένο  πεν. από Βάϊς , 90+ ΄πεν.  Ντομίγκες  .-
Διαιτητές : Στάρκ  , Σάλβερ , Πικέτ ,
Κάρτες  : Κουγιετά , 49΄κόκκινη Κουγιέτα , Μίτροβιτς , Κλιεστάν , Ενσακολά  2 κόκκινη , Προτό  κόκκινη ,
~Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μανωλάς, Σιόβας, Χολέβας, Σάμαρης, Μασάντο, Κάμπελ, Φουστέρ(Εντιγκά), Σαβιόλα(Ντομίγκες), Ολαϊτάν.
~Η ενδεκάδα της Άντερλεχτ ( Βαν  Ντεμ Μπρόντ ) : Προτό, Βαν Ντεν Μπόρε, Κουγιατέ, Μπεμπά, Ν’ Σακάλα, Μιλιβόγεβιτς, Κλιέσταν, Ζιλέ, Ναχάρ, Πράετ, Μίτροβιτς.
*** 3ος όμιλος

Ολυμπιακός-Άντερλεχτ   3-1, (1-0) .- ^

Μπενφίκα-Παρί Σεν Ζερμέν  2-1 , (1-1) .- ^

H Βαθμολογία

1. Παρί Σεν Ζερμέν 13  β.   (16-5) δ.τ.
2. Ολυμπιακός Πειραιώς  10  β.  (10-8)  δ.τ.
3. Μπενφίκα 10  β.  (2-8)  δ.τ.
4. Άντερλεχτ 1  β.  (1-17)  δ.τ.

***  Γαλατάσαρά¨- Γιουβέντους  0-0    , (0-0) .- 33΄διεκόπη χιονόπτωση , χαλαζόπτωση , οριστική
Τα  γκολ :
Μαντζεστερ Γιουνάϊτεντ - Σαχτάρ  Ντόνεσκ  1-0   , (0-0) .- ^
Τα  γκολ :
Ρεάλ  Σοσιεδάδ -Μπάγερν Λεβερκούζεν  0-1  ,(0-0) .-^
Τα  γκόλ :46΄  Τόπράκ ,
Μπενφίκα - Παρί Σεν Ζερμέν  2-1, (1-1) .- ^
Τα  γκολ : 27΄ Καβάνι  , 43΄πεν,. Λίμα ,
Μπάγερν Μονάχου - Μαντσεστερ  Σίτι  2-3 ,(2-1) .- ^
Τα  γκολ :7΄ Μίλερ  ,12΄  Γκέντσε  ,  25΄  Ντα Σίλβα ,
Βικτώρια  Πλζσεν - ΤΣΣΚΑ  Μόσχας  2-1   , (0-0) .- ^
Τα  γκόλ :
Κοπεγχάγη - Ρεάλ  Μανδρίτης   0-2 , (0-1) .-     ^       
Τα  γκόλ :  26΄ Μόντριτς 

6η Αγωνιστική
10/12/2013 Γαλατασαράι Γιουβέντους 0-0  διακοπή  33΄λόγψω καιρικών  συνθηκών.- χαλοζοπτωση , χιονόπτωση .-
10/12/2013 Κοπεγχάγη Ρεάλ Μαδρίτης 0-2 .-^
10/12/2013 Μάντσεστερ Γ. Σαχτάρ Ντόνετσκ 1-0 .-^
10/12/2013 Ρεάλ Σοσιεδάδ
Μπάγερ Λεβερκούζεν
0-1 .-^
10/12/2013 Μπενφίκα Παρί Σεν Ζερμέν 2-1 .-^
10/12/2013 ΟλυμπιακόςΑντερλεχτ 3-1 .-^
10/12/2013 Μπάγερν Μονάχου Μάντσεστερ Σ. 2-3 .-^
10/12/2013 Βικτόρια Πλτσεν ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2-1 .-^
11/12/2013 Μαρσέιγ Μπορούσια Ντόρτμουντ -
11/12/2013 Νάπολι Αρσεναλ -
11/12/2013 Σάλκε Βασιλεία -
11/12/2013 Τσέλσι Στεάουα Βουκουρεστίου -
11/12/2013 Μίλαν Αγιαξ -
11/12/2013 Μπαρτσελόνα Σέλτικ -
11/12/2013 Αούστρια Βιέννης Ζενίτ -
11/12/2013 Ατλέτικο Μαδρίτης Πόρτο -
 
 ***

 
*** Αφιερωμένη στην Αγγέλω η νίκη, λύθηκε κοινή συναινέσει η συνεργασία με Κάνιστρα         
          
Στους ρυθμούς της μεγάλης εκτός έδρας νίκης επί του Παναργειακού κινούνται άπαντες τα τελευταία 24ωρα στο στρατόπεδο της Μαύρης Θύελλας και τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει για τα καλά, καθώς όλα δείχνουν πως η ομάδα είναι πλέον έτοιμη αλλά και ικανή να διεκδικήσει με αξιώσεις το μεγάλο στόχο της ανόδου.
Χαμόγελα τα οποία μετριάστηκαν σ’ ένα βαθμό χθες, λόγω της εξέλιξης που προέκυψε με τον Φάνη Κάνιστρα και την αποχώρησή του από την Καλαμάτα. Ο νεαρός, πολλά υποσχόμενος μεσοεπιθετικός, που αποκτήθηκε το Καλοκαίρι αλλά δεν πήρε χρόνο συμμετοχής, μετέφερε στους διοικούντες της ομάδας την απόφασή του ν’ αποχωρήσει και αυτή έγινε αποδεκτή. Μάλιστα βρέθηκε χθες το μεσημέρι στα αποδυτήρια στο Δημοτικό Στάδιο και αφού χαιρέτισε τους συμπαίκτες του, συγκέντρωσε τα πράγματά του και αποχώρησε οριστικά.
 Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της Καλαμάτας, Γιώργο Ράλλη,  προκειμένου να ξεκαθαρίσει και επίσημα το όλο θέμα και πλέον ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής βρίσκεται σε αναζήτηση της επόμενης ποδοσφαιρικής του στέγης, έχοντας όμως βαθιά στη σκέψη του τον κοινό στόχο όσων λαμβάνουν από το Καλοκαίρι μέρος στην προσπάθεια ανάκαμψης της Μαύρης Θύελλας, δηλαδή την άνοδο στη Β΄ Εθνική… «Δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελα και ήρθε η εξέλιξη αυτή. Εύχομαι όλα να κυλήσουν ιδανικά και στο τέλος να πανηγυρίσουμε πρωτάθλημα και άνοδο. Μακάρι η ομάδα να πετύχει και να βρεθεί εκεί που της αξίζει», δήλωσε στο «Θάρρος» ο Κάνιστρας, ο οποίος ανοίγει τη διαδικασία των αποχωρήσεων από το ρόστερ της Καλαμάτας, που είναι βέβαιο πως θα έχει και συνέχεια το προσεχές διάστημα.
Υπάρχουν κάποιοι ποδοσφαιριστές που δεν συμπεριλαμβάνονται στα πλάνα του κ. Γκόφα και λογικά θ’ αποχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες.
  Αλλαγή πορείας και το βλέμμα στο Κύπελλο
Στα αγωνιστικά, οι ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας θα έχουν την ευκαιρία σήμερα να πάρουν τις καθιερωμένες ανάσες ξεκούρασης, για να ξεκινήσουν αύριο, οπότε και επιστρέφει από την Αθήνα ο κ. Γκόφας, την προετοιμασία για το παιχνίδι του Κυπέλλου – τελικός του 4ου ομίλου – με αντίπαλο τον Ατρόμητο Αχαΐας. Το χθεσινό πρόγραμμα περιελάμβανε αποθεραπεία για όλους όσοι αγωνίστηκαν με τον Παναργειακό και πιο έντονους ρυθμούς υπό τις οδηγίες του Ευτύχη Τασιόπουλου για τους υπόλοιπους.
  Ξεκαθαρίζει του Ι. Καλογερόπουλου… Μπαίνει ο Μπελεβέτης
Ο Γιάννης Καλογερόπουλος θα υποβληθεί σε μαγνητική εξέταση για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του τραυματισμού του στον αστράγαλο, και οι απαντήσεις που θα έρθουν θα κρίνουν τη συμμετοχή του στο προσεχές ματς. Για προληπτικούς λόγους δεν προπονήθηκε χθες ο Αντώνης Κωνσταντόπουλος, ενώ την θεραπεία τους συνέχισαν οι Τριανταφυλλάκης, Μπελεβέτης. Πάντως για τον δεύτερο ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει προπονήσεις σε κανονικούς ρυθμούς.
  Εκδρομή στην Πάτρα οι οργανωμένοι
Η εκστρατεία των φιλάθλων της Καλαμάτας στο Άργος ήταν σίγουρα η μεγαλύτερη σε εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας, όμως ούτε καν σκέψη για… χαλάρωση. Μάλιστα οι οργανωμένοι και ειδικότερα το “Bulldogs Club” ετοιμάζονται ήδη για τον αγώνα του Κυπέλλου στην Πάτρα, όπου η Θύελλα θα έχει και πάλι αρκετό κόσμο στο πλευρό της.
  Ευχαριστίες Παπανικολόπουλου στο Διοικητή του 9ου Σ.Π.
Ο γενικός αρχηγός Νικήτας Παπανικολόπουλος μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας λίγα λεπτά μετά το τέλος της αναμέτρησης του Άργους θέλησε να ευχαριστήσει εκ μέρους της ομάδας τον διοικητή του 9ου Συντάγματος Πεζικού για τη διευκόλυνση που παρέχει στους παίκτες. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Εκ μέρους όλων των μελών της διοίκησης της ομάδας θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στο διοικητή του 9ου Συντάγματος Πεζικού, αντισυνταγματάρχη Ευάγγελο Ντίλιο για την εξυπηρέτηση και την βοήθειά τους προς την ομάδα μας, καθώς και στους αξιωματικούς-διοικητές των παικτών Παναγιώτη Τσιμικλή και Κώστα Ηλιόπουλο για τις διευκολύνσεις που τους παρέχουν».
Αφιερωμένη στην Αγγέλω η νίκη
Δεν ξέχασαν την Αγγέλω (Αγγελική Σμυρνιού), που πριν από ένα περίπου χρόνο έφυγε από τη ζωή, οι ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας, οι οποίοι αφιέρωσαν το μεγάλο διπλό σε μια γυναίκα που ταυτίστηκε πάρα πολύ έντονα με την Μαύρη Θύελλα.    Του Νίκου Μπαλόπουλου

*** Άθληση για όλους στο Κλειστό Γυμναστήριο – Διαμαρτυρία πολιτών της Καλαμάτας 

 Τη διαφωνία τους σχετικά με τη φημολογία «περί κατάργησης του κλειστού γηπέδου μπάσκετ και αντικατάστασής του με χώρο αποκλειστικά για το άθλημα του βόλεϊ» διατυπώνουν με αναφορά τους προς το δήμαρχο δεκάδες πολίτες της Καλαμάτας. Τονίζουν δε πως «το κλειστό γήπεδο μπάσκετ χρησιμοποιείται από πολλούς συμπολίτες μας για την άθλησή τους, όταν δεν υπάρχουν προπονήσεις και αγώνες από ομάδες. Εκτός αυτού, χρησιμοποιείται και από μαθητές και μαθήτριες σχολείων που βρίσκουν ένα χώρο για την ασφαλή άθληση και ψυχαγωγία τους. Η φημολογούμενη κατάργησή του θα προσφέρει μεν ένα νέο χώρο για το άθλημα του βόλεϊ, αλλά θα στερήσει από όλους όσοι αθλούνται σε αυτό μέχρι σήμερα τη δυνατότητα της χρήσης του. Εξάλλου, αυτός είναι και ο σκοπός ενός δημοτικού γυμναστηρίου, να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν καλύτερα και επαρκέστερα το σύνολο των δημοτών και των κατοίκων του Δήμου εν γένει». Επισημαίνεται πως η κατεύθυνση από πλευράς Δημοτικής Αρχής προς το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας είναι να μη γίνει κάποια παρέμβαση, που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό του μαζικού αθλητισμού και του αθλήματος του μπάσκετ από το Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας. Α.Π. -

*** ΟΛΙΓΟΛΟΓΕΣ  ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΕΙΔΗΣΕΙΣ  :
~  ΗΡΑΚΛΗΣ  Ψαχνών - ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ   1-0  .- ^
~ ΣΑΚΥΝΘΟΣ  -ΑΠΟΛΛΩΝ  Καλαμαριάς  3-0  .-  ^
~ ΦΩΣΤΗΡΑΣ  - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ  2-1  .- ^
`~ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  - ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ  3-1  .- ^
~ Στην  Α.Ε. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Γ΄έθνική  4ος όμιλος πιθανότατα οι : Βαγγέλης  Καούνος  και Παύλος  Βανκγέλι (Αλβανός) , ποδοσφαιριστές  που  έχουν  αγωνιστεί στην Σούπερ Λίγκα .-
~ Ο   Δημήτρης  Σπανός  προπονητής  από την Ένωση  Ερμιονίδας ...   στην  Α.Ε. Μεσσολογγίου μετά  τη λύση  συνεργασίας με τον  προπονητή  Βασίλη  Ξανθόπουλο , ανακοίνωσε ο  πρόεδρος Διονύσης  Βισβίκης πρόεδρος Α.Ε. Μεσσολογγίου   .-
~ Ο Γιαννακόπουλος τα είπε τηλεφωνικώς με Αλαφούζο
~ Ο Παναιτωλικός ανακοίνωσε την απόκτηση του Νταλμά  ,
~ Στη Νέα Σμύρνη το ματς Καλλονή - ΠΑΟΚ  ,
Παρελθόν ο Μπάουερμαν από τη Λιέτουβος Ρίτας  ,
~ Νέο συμβόλαιο της Ξάνθης με τον Φλίσκα  ,
~ Νίκη της Άντερλεχτ πριν... από τον τελικό με τον Ολυμπιακό  ,
~ Απεβίωσε ο πρόεδρος του Απόλλωνα Πάτρας, Ανδρέας Μολφέτας ,
~ Πέθανε ο Παναγιώτης Σαλταμάρας, παλαίμαχος του Πανιωνίου ,
~ Ο Ντραγκίσεβιτς αναδείχθηκε MVP της 6ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα ,
~ Ήττα σοκ της Άντερλεχτ από την Σαρλερουά  ,
~ «Τέλος» ο Τζαναβάρας από τη Νίκη Βόλου ,
~ Η Άντερλεχτ... αποχαιρέτησε στα πέναλτι το βελγικό Κύπελλο  ,
~ Σε απολογία ΠΑΣ Γιάννινα και ΠΑΟΚ  ,
~ Ο Βασίλης Λιανός νέος πρόεδρος στην ΚΑΕ Απόλλων Πατρών  ,
~ Απεβίωσε ο Θρύλος της Εθνικής Ουρουγουάης Πέδρο Ρότσα ,


*** «Το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου» - Αύριο σε ημερίδα στην Καλαμάτα         

           
 Δύο συνέδρια και επιστημονική ημερίδα αύριο στην Καλαμάτα
 Στo πλαίσιο διεξαγωγής του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού και του 1ου Πελοποννησιακού Επαγγελματικού Συνεδρίου “FITNESS MEETING 2013”, που συνδιοργανώνουν αύριο στην Καλαμάτα η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Δήμων Καλαμάτας, Τρίπολης, Κορινθίων, Άργους-Μυκηνών και Σπάρτης, θα πραγματοποιηθεί και η Επιστημονική Ημερίδα “Εισαγγελική Παρέμβαση στο Ποδόσφαιρο και το Αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου».
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 από 17.00 έως 20.00, στο Αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, στην οδό Ψαρρών στην Καλαμάτα και θα υποστηριχθεί επιστημονικά από τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, το Ινστιτούτο Διεθνούς & Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου και από την Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
14:30 – Εγγραφές
17:00 – Χαιρετισμοί
17:15 – «Το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου» σύμφωνα με το ν.3479/2006 και η εισαγγελική παρέμβαση. Ανδρέας Μαλάτος, Πρόεδρος ΙΔΕΑΔ
18:00 - Αυτοδιοίκητο ,ελευθερία του τύπου και προστασία των δημοσιογράφων.  Αντώνης Αντωνόπουλος,Αντιπρόεδρος ΠΣΑΤ
18:30 - Αυτοδιοίκητο και ποδοσφαιρική επιχειρηματικότητα.
Ανδρέας Πάτσης, Δικηγόρος-Πρόεδρος ΠΑΕ Νίκης Βόλου
19.15 - Αυτοδιοίκητο και διαιτησία. Πέτρος Κωνσταντινέας, πρώην Διεθνής Διαιτητής
20.00 – Συζήτηση/Λήξη εργασιών
Συντονιστής της Ημερίδας είναι ο Δημήτρης Καούνης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Αναλυτικές πληροφορίες για τα Συνέδρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στους διαδικτυακούς τόπους: www.siga.grwww.pepha.gr.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
210 9765100 – 210 9711213

***

***  https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.-  
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~  http://www.youtube.com/stamos01 ,     = 2963   video.-
~   http://www.youtube.com/stamatios01 ,= 1379   video.-
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =    1371 video.-
                                             ** Σύνολον   :  571 βίντεο αναρτημένα .-
***
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/11/29-11-2013.html , Ελλάδα   Διαδρομές Ημερήσια στην Αχαΐα 29-11-2013 .-
~   http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/11/30-2013.html , Το κανάλι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013 .-
https://www.facebook.com/groups/61086363753/10152048688813754/?notif_t=group_activity ,
****  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2013  : ARFARA - KALAMATAS ,

~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/12/01-2013.html  , Κυριακάτικο αγιάζι ενημέρωσης 01 -Δεκεμβρίου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/12/02-2013.html , Ενημέρωση  Δευτέρα  02  Δεκεμβρίου  2013  , .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/12/2013.html  , Άρωμα  Ελλάδας Όμορφες  διαδρομές  Τρίτη  Δεκέμβρης  2013  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/12/03-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03  Δεκεμβρίου  2013  .-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/12/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  04  Δεκεμβρίου  2013 .-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/12/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Δεκεμβρίου  2013  .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/12/06-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  06 Δεκεμβρίου  2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/12/07-2013.html , Ενημέρωση  Σαββάτου  07  Δεκεμβρίου  2013 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/12/08-2013.html  , Ενημέρωση Κυριακή  08 Δεκεμβρίου  2013 .-
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/12/09-12-2013.html  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  09-12-2013 .- 
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/12/10-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  10  Δεκεμβρίου  2013 ,-
**

6 σχόλια:

Stramatios Skoulikaw είπε...

«Όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω κι εγώ την άποψή μου» John Maynard Keynes

Stramatios Skoulikaw είπε...

«Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γεννιές>>
Général De Gaulle

Stramatios Skoulikaw είπε...

Εάν μια ελεύθερη κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολλούς που ζουν στην φτώχεια, δεν μπορεί να σώσει τους λίγους που είναι πλούσιοι.- John F. Kennedy

Stramatios Skoulikaw είπε...

* «Μέτρα τον άνθρωπο όχι με τα λεφτά του, ούτε και με τις γνώσεις του ακόμη, αλλά με το ποσόν της ευτυχίας που χαρίζει στους συνανθρώπους του» .-

Stramatios Skoulikaw είπε...

~ Πρώτα μας έκαψαν απ’ άκρη σ’ άκρη, μετά κατέλυσαν τη Δημόσια Τάξη και τώρα μας απαλλοτριώνουν…

*O ΣΟΚΡΑΤΗΣ 436πχ. -438πχ έλεγε : " Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ , ΔΙΟΤΙ , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ ΕΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .-
~* Η νύχτα ξέρει και φοβάται
μας αγαπάει, μας λυπάται
μαζί μας πίνει, ξενυχτάει
και το πρωί για ύπνο πάει.

Stramatios Skoulikaw είπε...

"Ἡ ἀγάπη πρὸς τὸν ἀδελφὸ σὲ προετοιμάζει νὰ ἀγαπήσεις περισσότερο τὸν Θεό. Τὸ μυστικό, λοιπόν, τῆς ἀγάπης πρὸς τὸν Θεὸ εἶναι ἡ ἀγάπη πρὸς τὸν ἀδελφό. Γιατί, ἂν δὲν ἀγαπᾷς τὸν ἀδελφό σου ποῦ τὸν βλέπεις, πῶς εἶναι δυνατόν ν᾿ ἀγαπᾷς τὸν Θεὸ ποὺ δὲν Τὸν βλέπεις; «Ὁ γὰρ μὴ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸ αὐτοῦ, ὃν ἐώρακε, τὸν Θεόν, ὃν οὐχ ἑώρακε, πῶς δύναται ἀγαπᾶν;» Γράφει: Συμεὼν ὁ Νέος Θεολόγος - Τὸ μυστικὸ τῆς ἀγάπης πρὸς τὸν Θεόν(μεταφρασμένο καὶ ἐμπλουτισμένο ἀπὸ τὸν Γέροντα Πορφύριο)"