ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,με κατοίκους εργατικούς , φιλόξενους , τίμιους και προοδευτικούς.-

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Απριλίου 2013

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  03 Απριλίου  2013  :

Το  ποντικάκι  κοντά μας ! :
*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :
*** Άριστης ποιότητας η φετινή μεσσηνιακή πατάτα  :
   
Της Μαρίας Νίκα
 Λίγο πιο αργά σε σχέση με πέρυσι βγαίνει φέτος η πρώιμη μεσσηνιακή πατάτα. Ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή και ο Ανδρέας Κυριακόπουλος, στη Μεσσήνη, είναι ένας από αυτούς. Τον συναντήσαμε χθες το πρωί στο κτήμα του, στο δρόμο για την Μπούκα, να βγάζει την πρώτη σοδειά.
  «Οι βροχές μάς χάλασαν σπόρο»
«Ένας, δυο παραγωγοί έχουμε βγάλει προϊόν και, μάλιστα, ελάχιστες ποσότητες. Τώρα ξεκινάμε δειλά δειλά, είμαστε στην πρώτη μέρα και αυτή τη στιγμή βλέπουμε τι βγάζουμε. Το θέμα είναι ότι φέτος δεν έχει πολύ καρπό, γιατί από τις πολλές βροχές είχαμε κάποια σαπίσματα, μας σάπισε ο σπόρος, δηλαδή, και υπάρχουν σημαντικές απώλειες. Πιστεύω, όμως, πως όταν θα βγάλουμε τις πιο όψιμες πατάτες, θα έχουμε καλύτερη παραγωγή. Και αυτές εδώ, πάντως, είναι πρώτης ποιότητας» μας είπε χθες ο κ. Κυριακόπουλος.
Όσο για την τιμή που θα ικανοποιούσε τους πατατοπαραγωγούς, πρόσθεσε: «Εμείς θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν πουλούσαμε τουλάχιστον 70 λεπτά. Να μας μείνει κι εμάς κάτι, γιατί φέτος δεν έχουμε και μεγάλη παραγωγή, ποσότητα. Και μιλάμε για μια πατάτα φημισμένη, την καλύτερη σε ποιότητα και την πιο νόστιμη. Οι μεσσηνιακές πατάτες είναι γνωστές».
  Έξοδα 1.000 ευρώ το στρέμμα
Φέτος ο κ. Κυριακόπουλος έχει φυτέψει με πατάτα περίπου 25 στρέμματα. «Δεν είναι και πολλά. Σήμερα, για να πεις ότι είσαι αγρότης, πρέπει να βάζεις τουλάχιστον 50 στρέμματα. Όμως, δεν έχουμε μεγάλο κλήρο. Εν τω μεταξύ, κάποιοι δε φύτεψαν ή έβαλαν λιγότερα στρέμματα, γιατί είναι πολλά τα έξοδα της καλλιέργειας. Άμα τα υπολογίσεις, εφόδια, λιπάσματα και συγκομιδή με εργατικά, φτάνουν 1.000 ευρώ και παραπάνω το στρέμμα».
Σχετικά με τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Καλαμάτας και Μεσσήνης για τη διεκδίκηση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στη μεσσηνιακή πατάτα, ο κ. Κυριακόπουλος θεωρεί ότι θα βοηθήσει το προϊόν και τους παραγωγούς: «Το ΠΟΠ θα μετρήσει, γιατί η πιστοποιημένη ποιότητα είναι σημαντικό πράγμα. Εμείς έτσι κι αλλιώς βγάζουμε καλό προϊόν, γιατί να μην είναι και πιστοποιημένο; Πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερα. Κοιτάξτε! Ειδικά φέτος οι πατάτες έχουν διατηρηθεί τόσο καλά, χωρίς περονόσπορο, χωρίς κανένα πρόβλημα, είναι πεντακάθαρες. Η φετινή ήταν καλή χρονιά».

***  Πρωταπριλιάτικος «Παράδεισος της ηδονής» στη νήσο Πρώτη!   :
 Χαμός στο διαδίκτυο έγινε με τον… Πρωταπριλιάτικο «Παράδεισο της ηδονής» στη νήσο Πρώτη η οποία «θα» γινόταν«Αισθησιακός τουριστικός προορισμός μετά την παραχώρηση…» και την «Επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που είναι έτοιμη να κάνει μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες που κυριαρχεί στον αισθησιακό τουρισμό» καιδημοσιεύσαμε στο tharrosnews.gr το πρωί της Δευτέρας! Η επισκεψιμότητα της σελίδας μας χτύπησε κόκκινο ενώ το ίδιο συνέβη και στο facebook και το twitter! Επισκέψεις, αναδημοσιεύσεις της είδησης, κοινοποιήσεις, LIKE, σχόλια και ηλεκτρονικά μηνύματα  έκαναν, πραγματικά, το γύρω του κόσμου, μέσω διαδικτύου! Ο Πρωταπριλιάτικος «Παράδεισος της ηδονής» στη νήσο Πρώτη, αναδημοσιεύθηκε από πολλές ιστοσελίδες και ιστολόγια όπως: tsantiri.gr,troktiko.eu, ilialive.gr, mynews.gr, palo.gr, axortagos.gr, isthmos.gr, blogs στη Μεσσηνία κ.α. Και του χρόνου!   Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***  Ένα πάρτυ γενεθλίων… εμπειρία ζωής :
  
 4 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟ «ΚΥΤΤΑΡΟ» ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 Της Μαρίας Νίκα
 Ο κήπος ήταν στολισμένος με μπαλόνια και χρωματιστές γιρλάντες. Χαρούμενες μουσικές ακούγονταν από το σπίτι της Σπερχογείας, ενώ η αυλή είχε πλημμυρίσει από ευδιάθετους ανθρώπους, καθισμένους σε παρέες γύρω από τραπέζια, και μικρά παιδιά που έπαιζαν ανέμελα. Όλα έμοιαζαν με ένα συνηθισμένο πάρτυ γενεθλίων, ώσπου ήρθε η συγκίνηση…
Την περασμένη Κυριακή το αυστηρό πρόγραμμα της κοινότητας παρακάμφθηκε μόνο για λίγο, γιατί το «Κύτταρο» του ΚΕΘΕΑ έκλεισε τέσσερα χρόνια στην Καλαμάτα και οι άνθρωποί του αποφάσισαν να τα γιορτάσουν παρέα με τους φίλους τους.
Η γιορτή συνδυάστηκε με την αποφοίτηση μελών της κοινότητας που ολοκλήρωσαν το θεραπευτικό πρόγραμμα. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν και οι πρωταγωνιστές της ημέρας. «Όταν ήρθα στο Κύτταρο, δεν είχα κανέναν, ήμουν ολομόναχος. Σήμερα έχω οικογένεια. Έχω τη σύντροφό μου, έχω ένα παιδί, μπορώ και μιλάω με τον πατέρα μου μετά από 40 χρόνια» εξομολογήθηκε ο Πάνος.
Σε Καλαματιανούς φίλους που του στάθηκαν και συνεχίζουν να του συμπαραστέκονται αναφέρθηκε ο Μακ, αλλά και στο Κοινωνικό Ιατρείο και το Δημοτικό Παντοπωλείο που τον στηρίζουν, πέρα από την κοινότητα. «Χωρίς αυτούς δε θα τα είχα καταφέρει» είπε.
Ακολούθησαν ο Βασίλης, ο Θοδωρής και άλλα παιδιά. Μίλησαν για την κοινότητα που τους βοήθησε πρώτα να ξαναβρούν τον εαυτό τους και ύστερα τους γύρω τους. «Γιατί αν δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου, δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν άλλο». Ευχαριστίες ακούστηκαν και για το Σύλλογο Γονέων, αφού η ενεργή συμμετοχή των γονιών είναι αυτονόητη στο έργο που γίνεται στην κοινότητα.
Συγκινημένοι οι γονείς, που ήταν, φυσικά, παρόντες στη γιορτή, αλλά και οι άνθρωποι του προσωπικού της κοινότητας, που δίνουν και την ψυχή τους στο δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα που γίνεται στο Κύτταρο.
Και επειδή γενέθλια χωρίς τούρτα δε γίνονται, βγήκε και το γλυκό με τα τέσσερα κεράκια, μαζί με την ευχή «Χρόνια πολλά και καθαρά!». Ακολούθησε γεύμα για όλους, με υπέροχα φαγητά και γλυκά που ετοίμασαν τα μέλη της κοινότητας. Στο τραπέζι έτυχε να καθίσω με τον Παναγιώτη και τη Νάση. Εκείνος μέλος της κοινότητας, εκείνη εθελόντρια - φίλη του «Κύτταρου», που μαθαίνει στα παιδιά πώς να φτιάχνουν σπιτικό σαπούνι. Έμαθα κι εγώ τόσα καινούργια πράγματα, καθώς μου μιλούσαν με ενθουσιασμό γι’ αυτό που κάνουν.
Ξαφνικά, δεν ξέρω αν ήταν στο πρόγραμμα ή ήρθε αυθόρμητα, κάποιος φώναξε να μαζευτούμε όλοι στην αυλή για την «κραυγή». Ο κύκλος φτιάχτηκε. «Είμαι ο Γρηγόρης! Και ο Γρηγόρης είναι εντάξει! Είμαι ο Γιώργος, η Δήμητρα, ο Βασίλης, η Άννα…».
Κάπου εκεί είδαμε γονείς και αδέλφια να δακρύζουν από χαρά… 

***  250 αιτήσεις για 45 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών στα νοσοκομεία :
 Μπέζος, Μπόζος και Μεσσήνιοι που κατέθεσαν αιτήσεις
 Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Διακόσιες πενήντα (250) αιτήσεις κατατέθηκαν, συνολικά, για τις περίπου 45 θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων -Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ»!
Αναλογικά, δηλαδή, για κάθε 1 θέση αντιστοιχούν περισσότερες από 5 αιτήσεις! Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κανείς πως αρκετοί εκ των υποψηφίων ενδιαφέρονται, κυρίως, για διοικητές μεγάλων νοσηλευτικών μονάδων στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων και την Πάτρα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται περισσότερο ως προς τις συγκεκριμένες θέσεις!
Σημειώνουμε πως το υπουργείο Υγείας από τις 14 Μαρτίου έχει εκδώσει και δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο και τον Τύπο πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή διοικητών και αναπληρωτών
διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Καταληκτική προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων, είτε αυτοπροσώπως είτε με συστημένη επιστολή, και συμπλήρωσης της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Υγείας οριζόταν η 27η Μαρτίου.
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ρητά αναφερόταν: «Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν δε δύνανται να καταλάβουν θέση σε Φορέα της Υγειονομικής Περιφέρειας για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, εντός των ορίων του νομού εντοπιότητάς τους. Εξαιρούνται οι υποψήφιοι των Νομών Αττικής & Θεσσαλονίκης, καθώς και οι υποψήφιοι για τις διοικήσεις των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας».
Όπως είναι γνωστό, η αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και αποτελείται από: το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Πελοπίδα Καλλίρη, τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιο Παπαβασιλείου, τον εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ, Γεώργιο Καπερώνη, τον οποίο όρισε εγγράφως ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Γ. Βέης και έναν εκπρόσωπο της αγοράς- θεσμικό εκπρόσωπο, ο οποίος, όμως, όπως ορίζει ο νόμος, δεν πρέπει να έχει σχέση με τον τομέα της υγείας- τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρη Ασημακόπουλο. Στόχος του υπουργείου είναι η Επιτροπή Αξιολόγησης να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση και επιλογή των νέων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων μέσα στον Απρίλιο, ώστε μέχρι την 1η Μαΐου αυτοί να έχουν ορκιστεί για να αναλάβουν καθήκοντα.
Στο μεταξύ, μέχρι τη Δευτέρα έφθαναν στην 6η Υ.Π.Ε. ταχυδρομικά συστημένες επιστολές αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψηφίων, οι οποίες καταχωρήθηκαν σε συγκεντρωτική ονομαστική κατάσταση και απεστάλησαν στην Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», μεταξύ των ενδιαφερομένων που κατέθεσαν αίτηση για θέση διοικητή ή αναπληρωτή διοικητή σε νοσοκομείο της 6ης Υ.Π.Ε. είναι, από τη Μεσσηνία, ο γνωστός γιατρός Δημήτρης Δρακόπουλος, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, η διοικητική διευθύντρια της Νοσοκομειακή Μονάδας Καλαμάτας Γεωργία Λιακέα, το στέλεχος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας Πέτρος Αλεξόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Καλαμάτας και πρώην διοικητής των Νοσοκομείων Σπάρτης (2002 – 2004) και Κυπαρισσίας (2007 – 2010), Φώτης Δρούμπαλης και ο, μέχρι σήμερα, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, ενώ ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και νυν αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Πάνος Μπόζος, έχει καταθέσει αίτηση στην 1η ΥΠΕ Αττικής.

***  Δεν υπάρχει χρόνος για πισωγυρίσματα λέει ο Νίκας για τη ΜΟΛΑΚ :
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ
 Η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεσσηνία πρέπει να προχωρήσει με βάση τη σύσκεψη στην Τρίπολη – Θέμα επαναλειτουργίας της ΜΟΛΑΚ δεν υφίσταται
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 «Το θέμα της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, αλλά και ειδικότερα της Μεσσηνίας, δρομολογήθηκε στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στην Τρίπολη, όπου και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά πλέον δεν έχουμε άλλο χρόνο για συζητήσεις».
Αυτό ήταν περίπου το νόημα των χθεσινών δηλώσεων του δημάρχου Παν. Νίκα, ως απάντηση στο προχθεσινό δημοσίευμα του «Θ» με τη μελέτη του τ. καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλέξανδρου Οικονομόπουλου.
Πρόσθεσε δε ότι «δεν υποβαθμίζω τις επιστημονικές εργασίες. Θεωρώ, όμως, ότι η συγκεκριμένη παρουσιάζει σοβαρά κενά. Μάλιστα, συζήτησα το θέμα και με ειδικούς επιστήμονες. Εξάλλου και μόνο η πρόταση για σχεδιασμό της ΜΟΛΑΚ ως μονάδας συλλογικής υποδοχής των απορριμμάτων της Μεσσηνίας, σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη από άλλες λειτουργίες, δείχνει το άτοπό της.
Η μονάδα λιπασματοποίησης ήταν ένα έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για διάφορους λόγους έκλεισε. Άλλωστε, η αναβάθμισή της δεν εντάχθηκε σε κανένα κοινοτικό πλαίσιο, επί κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., γεγονός το οποίο από μόνο του κάτι αποδεικνύει.
Αν κάποιος θέλει να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο, έχει το δικαίωμα να το κάνει, φυσικά. Όμως, ούτε κανένα υπουργείο, ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο ΦΟΔΣΑ συζητούν για τη επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ. Το θέμα αυτό έχει κλείσει, δυστυχώς. Χρειάζονται εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της.
Ας προχωρήσουμε στο δρόμο που έχει επιλεγεί, γιατί ήδη έχουμε αργήσει υπερβολικά. Στην τελευταία σύσκεψη αποφασίστηκαν κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η δωρεάν επεξεργασία των απορριμμάτων έχει τελειώσει. Γι’ αυτό θα πρέπει να μειώσουμε όσο γίνεται τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης της ανακύκλωσης».

***  Αιχμές από την αντιπολίτευση για εξυπηρέτηση ιδιώτη νότια του ΒΙΟΠΑ σε βάρος δημοτών :
  Αποπληρωμή υποχρεώσεων
για έργο αποχέτευσης
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Για μία ακόμη φορά θα συζητηθεί το έργο κατασκευής αγωγού αποχέτευσης νότια του ΒΙΟΠΑ, παρέμβαση για την οποία, όταν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στα μέσα Μαρτίου, υπήρξαν σαφείς αιχμές από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ότι επί της ουσίας γίνεται προς όφελος δημοτών.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος ο Νίκος Διασάκος, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υποστήριξε ότι το έργο εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουδεμία οικονομική συμμετοχή του επιχειρηματία.
Ακολούθως, ο Σταμάτης Μπεχράκης, του «Δικτύου», σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΚ, βάσει της νομοθεσίας, δεν είχε δικαίωμα να κάνει το συγκεκριμένο έργο, γιατί η περιοχή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης. Ωστόσο, είπε, για να παρακαμφθεί το εμπόδιο της νομοθεσίας, ο δήμαρχος αποφάσισε να γίνει το έργο από το Δήμο, ο οποίος στη συνέχεια το ανέθεσε στη ΔΕΥΑΚ με προγραμματική σύμβαση. Το δε κόστος των 90.000 ευρώ καλύφθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση, η οποία υποτίθεται ότι χρωστά λεφτά στο Δήμο από το αλληλόχρεο.
Ο κ. Μπεχράκης επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο η Δημοτική Αρχή επιβαρύνει διπλά τους δημότες, μέσω της ΔΕΥΑΚ, για την κατασκευή ενός έργου για το οποίο ο επιχειρηματίας που επωφελείται δεν επιβαρύνεται καθόλου.
Τέλος, ο Νίκος Φωτέας, της «Πρωτοπορίας», σημείωσε ότι το έργο δεν έχει γίνει σε πυκνοδομημένη περιοχή και σχολίασε ότι όσο ο δήμαρχος δεν αιτιολογεί την αναγκαιότητά του, τόσο δημιουργείται πέπλο αδιαφάνειας που επιτρέπει στον καθέναν να υποψιάζεται οτιδήποτε.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παν. Νίκας υποστήριξε ότι η παρέμβαση έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο, αφού πέρασε τη… βάσανο όλων των ελέγχων.
Σήμερα η Οικονομική Επιτροπή θα αποφασίσει για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του έργου, ύψους 94.800 ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή του γίνεται από δημοτικούς πόρους.

*** Δεν είχαν καύσιμα υδροφόρες του δήμου Τριφυλίας για τη φωτιά στη Νέδα! :
 Φωτιά στις όχθες της Νέδα ξέσπασε σήμερα το πρωί, γύρω στις 10:30, κάτω από τις Καρυές Τριφυλίας. Άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα και άνδρες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυπαρισσίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων, με επικεφαλής τον Διοικητή της Π.Υ.Γαργαλιάνων Πυραγό Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο και ξεκίνησε η επιχείρηση της κατάσβεσης. Η επιχείρηση της κατάσβεσης δεν ήταν εύκολη καθώς στο σημείο έπνεαν δυνατοί άνεμοι, ενώ η φωτιά εξαπλωνόταν ταχύτατα από τις καλαμιές του ποταμού. Χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, περί τη 1:30 το μεσημέρι η φωτιά είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Στάχτη έγιναν περίπου 20 στρέμματα, οι καλαμιές στις όχθες της Νέδα, όπως και ελαιόδεντρα. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως πληροφορηθήκαμε, υδροφόρα οχήματα του δήμου Τριφυλίας, που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν άμεσα συνδράμοντας στην κατάσβεση, δεν κατέστη εφικτό να το πράξουν επειδή… δεν είχαν καύσιμα! Τα οχήματα αυτά, προερχόμενα από τον πρώην Δήμο Αυλώνος, από δωρεές, είναι μονίμως σταθμευμένα στην έδρα του δήμου, Κυπαρισσία, κάτω από το Δημαρχείο και ουδείς είχε κοιτάξει εάν έχουν καύσιμα! Χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του αντιδημάρχου Αυλώνος για να μπορέσουν, τελικά, μετά από ώρα να κινηθούν τα οχήματα…

*** Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε Μεσσηνία & Αρκαδία :
 Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στις ευρύτερες περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε χθες από το πρωί έως το μεσημέρι, σύμφωνα με το γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε τριακόσια τριάντα άτομα, εκ των οποίων διακόσια πενήντα εννέα (259) ημεδαποί και εβδομήντα ένα (71) αλλοδαποί,αθώς και σε τριακόσια πέντε (305) οχήματα.
Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά εβδομήντα τέσσερα άτομα, από τα οποία τριάντα επτά ήταν Έλληνες και τριάντα επτά ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν δεκαοκτώ. Ειδικότερα: πέντε Πακιστάνοί για κατοχή λαθραίων πακέτων τσιγάρων, εκ των οποίων οι τρεις διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους, δέκα τσιγγάνοι για κλοπή ρεύματος, ένας Έλληνας για ναρκωτικά και δύο ακόμη Έλληνες για καταδικαστικά έγγραφα.
Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν τριακόσια πακέτα τσιγάρων που δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης, μικροποσότητα ηρωίνης και κάνναβης, ενώ μεταφέρθηκε στο Τελωνείο Καλαμάτας ένα  Ι.Χ επιβατηγό αυτοκίνητο αλλοδαπού υπηκόου Βουλγαρίας, για να διαπιστωθεί η νομιμότητα της κυκλοφορίας του και της παραμονής του στη χώρα.
Επιπρόσθετα, βεβαιώθηκαν συνολικά ογδόντα δύο παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεκαπέντε παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, τέσσερις παραβάσεις για επαιτεία, καθώς και τέσσερις παραβάσεις για κατάσταση εργασίας.

*** Μιλάνο - Καλαμάτα σε 1 ώρα και 50 λεπτά !  :
 ΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΓΡΑΜΜΗ ΜΙΛΑΝΟ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 Σύνδεση Πελοποννήσου με Ιταλία  μέσα σε 1 ώρα και 50 λεπτά
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας 
Σε διάφορα σημεία της Μεσσηνίας βρίσκονται ήδη από τις 2.00 χθες μετά το μεσημέρι οι 78 πρώτοι τουρίστες που χρησιμοποίησαν την πτήση της Ryanair από το Μιλάνο με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» της Καλαμάτας.
Με την πτήση αυτή εγκαινιάστηκε και το συγκεκριμένο δρομολόγιο της εταιρείας. Το αεροσκάφος υποδέχθηκαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δ. Μανιάτης και ο πρόεδρος της διαδημοτικής επιτροπής τουρισμού Αθαν. Ψαρούλης.
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε νωρίτερα από το προβλεπόμενο στο αεροδρόμιο, καθώς η πτήση διήρκεσε περίπου 110 λεπτά.
  Δηλώσεις
Η κα Νικολάκου ανέφερε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι παρούσα και σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την Καλαμάτα και την Πελοπόννησο. Επανέλαβε πως τόσο η Πελοπόννησος όσο και η Μεσσηνία έχουν αλλάξει σελίδα και πρόσθεσε πως βασική παράμετρος γι’ αυτό είναι ο αερολιμένας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Παρατήρησε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνδέσεις της Καλαμάτας με το Μόναχο και τη Στοκχόλμη και πως έπεται η Μόσχα, ενώ μέσω της Easyjet θα ακολουθήσει η σύνδεση με το Λονδίνο. «Όλα έχουν αλλάξει. Είναι στο χέρι μας να ανταποκριθούμε στους 23.000 και πλέον τουρίστες που θα έρθουν για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αρωγός των παραγωγικών τάξεων και των Δημοτικών Αρχών, όταν πρόκειται για τόσο μεγάλες και σημαντικές προσπάθειες», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του αερολιμένα, που θα γίνει διεθνής, ενώ παρατήρησε πως υπάρχει συνεργασία με τον αερολιμενάρχη για συγκεκριμένα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε πολύ γρήγορα να έχουν όλα αίσιο τέλος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δημ. Μανιάτης, ανέφερε πως η συγκεκριμένη πτήση «αποτελεί την υλοποίηση μιας πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, από κοινού με τους Δήμους του νομού μας». Πρόσθεσε πως το Επιμελητήριο κάνει εντατικές προσπάθειες για την αεροπορική διασύνδεση της Καλαμάτας με σημαντικές πόλεις της Ευρώπης, ενώ ανέφερε πως εκκρεμεί ένα ακόμα αίτημα προς την Ryanair, για την τακτική αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με τη Βαρσοβία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό, αλλά θα το προσπαθήσουμε και πιστεύουμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί από την επόμενη χρονιά». Τέλος, χαρακτήρισε πως είναι πολύ σημαντικό να δίνεται η δυνατότητα να έρχονται στη Μεσσηνία μεμονωμένοι πελάτες, που έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το κατάλυμά τους και γενικότερα όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται -ενισχύοντας έτσι ουσιαστικότερα την τοπική οικονομία.
Επιπλέον, η δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για νέους επενδυτές -και μέσα από τη σταδιακή υλοποίηση των πτήσεων αυτών, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και ενδιαφέρον για επενδύσεις».
Την άριστη συνεργασία των Δήμων της Μεσσηνίας με το Επιμελητήριο, που απέδωσε καρπούς, σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της διαδημοτικής επιτροπής τουρισμού, Αθαν. Ψαρούλης. Αφού χαρακτήρισε γεγονός την πτήση Μιλάνο - Καλαμάτα, παρατήρησε πως θα υπάρξουν πολλά οφέλη για την περιοχή της Μεσσηνίας.
Ο αερολιμενάρχης Δημ. Μανδηλάρης  ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια λειτουργίας της συγκεκριμένης γραμμής, το Δήμο, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, και δήλωσε πως θα καταβληθεί προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση της γραμμής, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα προκύψουν και νέες γραμμές, που, λόγω των μεμονωμένων τουριστών, βοηθούν στο να δοθεί μια καλύτερη τουριστική εικόνα.
φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
*

*** Με διακρίσεις επέστρεψε από το Μαρκόπουλο ο Αθλητικός Σύλλογος Τοξοτών Καλαμάτας  :
 
Τριπλή διάκριση για τον Αθλητικό Σύλλογο Τοξοτών Καλαμάτας στον Πανελλήνιο αγώνα Β’ εθνικής κατηγορίας, εξωτερικού χώρου, που πραγματοποιήθηκε στις 30.03.2013, στο Μαρκόπουλο Αττικής.
  Η αποστολή αποτελείτο από τέσσερις τοξότες, τον Αντώνη Λυμπερόπουλο, προπονητή, τον Κώστα Γάλλο, τον Πάνο Σγάντζο και τον Κώστα Σγάντζο.
  Η ομάδα κατάφερε να αποσπάσει τρία μετάλλια, δύο χρυσά και ένα χάλκινο.
Πιο αναλυτικά:
Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία σύνθετου τόξου ανδρών, ο Κώστας Γάλλος
Χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία σύνθετου τόξου ανδρών, ο Κώστας Σγάντζος και
Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία αντίκυρτου τόξου εφήβων, ο Πάνος Σγάντζος 

Ευχόμαστε και άλλες τέτοιες διακρίσεις που προωθούν την πόλη μας, με ένα άθλημα που προκρίνει το «ευ αγωνίζεσθε» και δεν έχει όρια ηλικίας.
 
*** Νέκρος o 58χρονος άνδρας που έπεσε στις ράγες στον σταθμό του μετρό «Αμπελόκηποι» :

Ανδρας ηλικίας 58 ετών έπεσε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, στις γραμμές του μετρό, στον σταθμό Αμπελοκήπων, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.
Ο άνδρας απεγκλωβίστηκε νεκρός από συνεργείο της Πυροσβεστικής και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Για τις συνθήκες του περιστατικού διενεργείται προανάκριση.
Μέχρι αυτή τη στιγμή κλειστός παραμένει ο σταθμός Αμπελοκήπων και τα δρομολόγια πραγματοποιούνται από Αιγάλεω έως Μέγαρο και από Κατεχάκη έως αεροδρόμιο.

***  Βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί!          :
του Δημήτρη Γιατράκου
«Έκανα “κονέ” με κάτι ρωσιδάκια δίμετρα, αλφαδιασμένα, τι να σου λέω. Άμα γουστάρεις, μπορώ να κάνω κατάσταση και για σένα. Και για “συνολάκια” ακόμη. Η πείνα τους είναι τόσο μεγάλη που δεν έχουν φραγμούς. Και φτηνά».
Ήταν συνήθεις τέτοιοι διάλογοι μεταξύ Ελλήνων μέχρι πρότινος.
Στις δύο προηγούμενες δεκαετίες, όταν η πορνεία από το ανατολικό μπλοκ οργίαζε στην Ελλάδα - όχι πως δεν υπάρχει και τώρα-, ήταν κοινό μυστικό πως ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού ανδρικού πληθυσμού είχε αγοραία ερωτική σχέση με κορίτσια από την πρώην Σοβιετική Ένωση, τα Βαλκάνια και όχι μόνο. Ειδικά εκείνοι που έβγαζαν εύκολο χρήμα μέσω επιδοτήσεων, θαλασσοδανείων από το κράτος, κοινοτικών προγραμμάτων ή χρησιμοποιούσαν πλαστικό χρήμα κ.τ.λ., σπατάλησαν μεγάλες περιουσίες σε αυτό το σπορ.
Ωστόσο, κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι από τότε μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα που έβλεπε δίκαια ή άδικα ως παρακατιανά τότε τα ρωσιδάκια, δε θα είχε, στην κυριολεξία, ψωμί να φάει σήμερα χωρίς τα δισεκατομμύρια ευρώ των νταβατζήδων-δανειστών της. Τα ρωσιδάκια αποτελούν, πλέον, είδος πολυτελείας για Έλληνες εραστές (;) ή σεξουαλικά πειναλέους, οι οποίοι τα απολαμβάνουν χειρωνακτικά μέσω porn sites.
Στον αντίποδα, όπως διαβάζουμε τελευταία σε ρεπορτάζ του «Θ», έντονο είναι το ενδιαφέρον Ρώσων, τώρα που ξεπουλάμε, για αγορά, κοψοχρονιά, εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα και δημιουργία επενδύσεων, όπως αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον του Ελληνορώσου Καλτσίδη για το «Φιλοξένια». Πλην αυτών, επειδή υπάρχει αμύθητος πλούτος στη Ρωσία, Έλληνες, καθ’ ύλην αρμόδιοι, αξιωματούχοι, όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν κάνει focus, και πολύ καλά κάνουν, στη ρωσική αγορά τουρισμού, εξ ου και οι πτήσεις από Καλαμάτα προς Αγία Πετρούπολη, για να προσελκύσουν τουρίστες.
Εκεί, λοιπόν, που είχαμε τους Ρώσους ως ένα τίποτα στο κεφάλι μας, τώρα τους παρακαλάμε να μας επισκεφτούν, μπας και αφήσουν κανά ρούβλι και επιβιώσουμε. Γράφω και πάλι, ορθώς πράττουμε, αλλά για δες πώς αλλάζουν οι καιροί. Επιβήτορες τώρα είναι εκείνοι που, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας, δεν μπορεί, όλο και κάποιες πρόθυμες Ελληνίδες με το αζημίωτο θα βρουν για να απολαύσουν καλύτερα τις διακοπές τους.

*** Τα  φώτα της πλατείας, το νοσοκομείο και το πρωτόκολλο στις Κιτριές και το Κοπανάκι
 Ουδείς αναντικατάστατος… Ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος μπορεί να απουσίασε από τις εκδηλώσεις της περασμένης Κυριακής στις Κιτριές για τους Μανιάτες αγωνιστές του ’21, ήταν όμως εκεί ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Μιλτιάδης Χρυσομάλλης!
Κι επειδή για το Δήμο Δυτικής Μάνης η ιδιότητα του πολιτευτή φαίνεται να έχει κορυφαία θεσμική σημασία, ο Μιλτιάδης Χρυσομάλλης κλήθηκε να καταθέσει στεφάνι. Και μάλιστα, πρώτα κλήθηκε αυτός και μετά ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος!
Σκεφθείτε και να είχε εκλεγεί βουλευτής, τι τιμή θα απέδιδαν στο φέρελπι «γαλάζιο» πολιτικό οι άνθρωποι του Δήμου Δυτικής Μάνης… Μπορεί ακόμη και άγαλμα να του έστηναν!
Αναρωτιέμαι, όμως, αν τύχαινε και βρισκόταν εκεί κάποιος άλλος πολιτευτής, οποιουδήποτε άλλου κόμματος, του μ-λ ΚΚΕ ας πούμε. Θα τον καλούσαν κι αυτόν να καταθέσει στεφάνι;
Από την άλλη, ενδεχομένως είναι προτιμότερο να καταθέτει στεφάνι σε μια επετειακή εκδήλωση ακόμη και ο κάθε περαστικός, όπως περίπου συνέβη στις Κιτριές, από αυτό που έγινε στο Κοπανάκι του Δήμου Τριφυλίας. Στην τριφυλιακή κωμόπολη παραλίγο να έχουμε μαλλιοτραβήγματα, επειδή κατέθεσε στεφάνι ο πρώην αντιδήμαρχος, ο Γιάννης Μερκούρης, και δεν κλήθηκε να καταθέσει και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δημήτρης Μπασδάνης.
Αυτό το «ξεκατίνιασμα» των δύο παραγόντων της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας είναι πιο σοβαρή προσβολή της εθνικής επετείου, από την παραβίαση του πρωτοκόλλου που έγινε στις Κιτριές.
Αυτά βλέπει ο κόσμος και θαυμάζει ως δήμαρχο τον Παναγιώτη Νίκα. Υπήρχε περίπτωση, σε εκδήλωση στο Δήμο Καλαμάτας, είτε να τσαλαπατηθεί το πρωτόκολλο είτε να μαλώσουν δημόσια δημοτικοί σύμβουλοι για το στεφάνι; Ποτέ! Ο δήμαρχος Καλαμάτας σε θέματα πρωτοκόλλου και ζητήματα πειθαρχίας και τάξης της δημοτικής του ομάδας είναι άτεγκτος.
Κι επειδή πλέον όλα στο Δήμο Καλαμάτας λειτουργούν ρολόι, ήρθε η ώρα για να χαλαρώσει ο δήμαρχος λίγο τα λουριά…
Έτσι, πριν από λίγο καιρό γλεντήσαμε όλοι με το 1ο Καλαματιανό Καρναβάλι, ενώ φαίνεται ότι θα έχουμε και συνέχεια… Μετά το ξεθεωτικό λίκνισμα με την αποκριάτικη σάμπα, ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για… αργεντίνικο τάνγκο! Ο δήμαρχος έχει την ιδέα για την καθιέρωση ενός φεστιβάλ αργεντίνικου τάνγκο, το οποίο θα γίνεται στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Ήδη έριξε το σπόρο για να γίνει η ιδέα πράξη, σε εκπροσώπους συλλόγων αθλητικού χορού.
Τα φεστιβάλ αυτό θα γίνεται πριν μπει το καλοκαίρι, δηλαδή θα προηγείται του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού που φιλοξενείται στο Κάστρο. Αυτό θα πει ότι η Καλαμάτα παύει να βλέπει μονόπλευρα το θέμα του πολιτισμού. Καλός ο μοντέρνος χορός, υπάρχει όμως και το αργεντίνικο τάνγκο…
Θεωρούμε ότι αυτό το καινούργιο φεστιβάλ θα γίνεται μετά τη δύση του ηλίου. Θα είναι άλλη αίσθηση να βλέπουμε τα χορευτικά ζευγάρια υπό το φως των μοντέρνων στύλων και φωτιστικών σωμάτων που τοποθετήθηκαν στην πλατεία, στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης.
Άλλωστε, φαίνεται ότι στη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας υπάρχει μια εμμονή με τα φώτα της κεντρικής πλατείας. Αν κοιτάξετε στο site του Δήμου, θα δείτε αμέτρητες φωτογραφίες και αναφορές για το συγκεκριμένο θέμα. Θα δείτε τους στύλους ξαπλωτούς πάνω στην πλατεία, πριν βιδωθούν στις βάσεις τους. Μετά θα τους δείτε βιδωμένους, υπάρχουν φωτογραφίες με φώτα τραβηγμένα από την αριστερή τους πλευρά, από τη δεξιά τους πλευρά, από διαγώνιο σημείο, ακριβώς από κάτω, από απέναντι κ.λπ. Ακόμη και ο προμηθευτής αποκλείεται να προβάλλει με τέτοια πληρότητα το προϊόν που εμπορεύεται.
Βέβαια, κάποιοι θα βλέπουν αυτές τις φωτογραφίες με μεγάλο παράπονο, γιατί υπάρχουν περιοχές, ιδίως σε χωριά του Δήμου Καλαμάτας, που έχουν να δουν φως στο δρόμο έξω από το σπίτι τους, όχι πολλές ημέρες, αλλά εβδομάδες ολόκληρες, ίσως και μήνες. Για να μην πούμε ότι σε τμήμα της Βασιλέως Γεωργίου τα φώτα έχουν να ανάψουν εδώ και χρόνια!
Φως, όμως, χρειάζεται και κάτι άλλο, το οποίο ξεκίνησε εντυπωσιακά, αλλά για να συνεχιστεί τόσο καλά πρέπει να υπάρχουν καθαροί λογαριασμοί. Κάποια στιγμή, λοιπόν, θα πρέπει η καρναβαλική επιτροπή να δημοσιοποιήσει τα οικονομικά στοιχεία του 1ου Καλαματιανού Καρναβαλιού, να παρουσιάσει πόσο κόστισε κάθε πράγμα και πώς καλύφθηκε αυτό το κόστος. Δε διέθεσε χρήματα μόνο ο Δήμος ή η «Φάρις» για το καρναβάλι, αλλά και επιχειρήσεις. Πόσα ήταν, λοιπόν, αυτά και τι δαπάνες ακριβώς πληρώθηκαν; Όταν δώσει η καρναβαλική επιτροπή αυτά τα στοιχεία, θα σταματήσουν και κάποιες, λίγες είναι η αλήθεια, μουρμούρες που ακούγονται, από ανθρώπους που βοήθησαν και θα ήθελαν έναν απολογισμό.
Εκείνος που εβδομάδα παρά εβδομάδα σχεδόν κάνει και έναν απολογισμό είναι ο διοικητής του νοσοκομείου, ο Γιώργος Μπέζος. Μόνο που στον απολογισμό του περιλάμβανε μόνο τα θετικά, τα οποία δεν είναι λίγα, εντούτοις υπάρχουν και αρνητικά και, μάλιστα, σοβαρά. Τώρα, λοιπόν, που ολοκληρώνεται η θητεία του και αγωνιά για να ανανεωθεί, βγήκαν οι γιατροί και περιγράφουν την τρομερά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, λόγω έλλειψης προσωπικού, οργανωτικών προβλημάτων και ανύπαρκτης σχεδόν φύλαξης. Ο επικοινωνιακός Γιώργος Μπέζος έπρεπε να μη διστάζει να αναφερθεί και στα κακώς κείμενα…    Καραμαχίλης


***ΑΘΛΗΤΙΚΗ   ενημέρωση :
 
~** Για  το  Τσαμπιον Λίγκ ,  Στους «8» του Champions League :
Ντέρμπι δεν είναι , αλλά σίγουρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς στους σημερινούς προημιτελικούς του Champions League συμμετέχουν οι δύο εκπλήξεις της διοργάνωσης.
 Στην Ισπανία και τα δύο ματς λοιπόν, με τη Ρεάλ να φιλοξενεί τη Γαλατάσαραϊ του Ντρογκμπά  και τη Μάλαγα να υποδέχεται τη Ντόρτμουντ .-

~ ΡΕΑΜ Μανδρίτης  - Γαλατασαρά¨Κωνσταντινούπολης  3-0 , (2-0) .-
Τα  γκόλ : 9΄ Ρονάλντο , 29 ΄ Μπενζεμά , 73΄ Ιγκουαϊν ,
Ρεάλ Μαδρίτης (Ζοσέ Μουρίνιο): Ντιέγκο Λόπεθ, Βαράν, Σέρχιο Ράμος, Κοεντράο, Εσιέν, Κεντίρα, Τσάμπι Αλόνσο, Εζίλ, Ντι Μαρία(Πεπέ), Ρονάλντο, Μπενζεμά(Ιαγκουαϊν) .
Γαλατάσαραϊ (Φατίχ Τερίμ): Μουσλέρα, Νουνκό, Καγιά, Εμπουέ, Άλντιτοπ(Μπουλούτ), Ινάν, Φελίπε Μέλο, Ριέρα(Αμραμπάτ) , Σνάιντερ(Γκονχάν Ζάν ), Ντρογκμπά, Μπουράκ Γιλμάζ.
video  από  αγώνα :
ΡΕΑΛ -ΓΑΛΑΤΑ   9΄γκόλ Ροναλντο : http://youtu.be/WVebBVzkJH8 ,
 REAL-GALATA 29΄ γκόλ Μπεζενμπα : http://youtu.be/OOR0L2W8ECA ,


ΡΕΑΛ -ΓΑΛΑΤΑ  φάουλ Ρονάλντο : http://youtu.be/VJ0jinsrNNA ,

~* ΡΕΑΛ -ΓΑΛΑΤΑ 73΄ γκόλ Ιαγκουαϊ  3-0 : http://youtu.be/j2fsQ3yVM70 ,



~ REAL - GALATA 3-0: http://youtu.be/Yoccfhwj4g0 ,

~ ΡΕΑΛ -ΓΑΛΑΤΑ 3-0: http://youtu.be/RZpHrq6Uly0 ,

champion league : http://youtu.be/ltQmxIKgJO0 ,


~ ΜΑΛΑΓΑ  Ισπανίας - ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ  Γερμανίας      0-0 , (0-0) .-
Τα  γκόλ :
Μάλαγα (Πελεγκρίνι): Καμπαγιέρο, Γκάμεζ, Ουέλινγκτον, Ντεμικέλις, Αντούνιες, Χοακίν, Τουλαλάν, Ιτούρα, Ίσκο, Σαβιόλα, Μπαπτίστα.
Ντόρτμουντ (Κλοπ): Βαϊντερφελερ, Σούμποτιτς, Πίστσεκ, Σαντάνα, Σμέλτσερ, Κελ, Γκούντογκαν, Γκέτσε, Ρόις(Σίμπερ), Γκροσκρόιτς, Λεβαντόφσκι.
Βίντεο  από αγώνα :

ΜΑΛΑΓΑ -ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ  στο  0-0  : http://youtu.be/VmtogUK6Kn0 ,

~ MALAGA -DORTMOUNT 0-0:
 http://youtu.be/rWovk848zyo ,


***

~**   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 .-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες 28 Μαρτίου 2013 .-
  ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/29-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 29  Μαρτίου  2013 .-
~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/30-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  30  Μαρτίου  2013 .-
~**  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/31-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 .-

~**
**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2013  : * http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 .-
* http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημερωσης  Τρίτη  02  Απριλίου  2013.- 
 http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας 02 Απριλίου 2013 .-
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Απριλίου 2013 .-

 

*** ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ …..

~* * http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html , Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html , Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html , Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html , Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html , Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.html ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10 Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html ,  ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις .....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή , Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ  ΖΟΥΜΕ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  :
Τετάρτη 27 Μαρτίου  2013 .-  (12α)

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~* http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες 28 Μαρτίου 2013 .-

 *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :
~ http://www.youtube.com/stamos01 , =  2422   video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01 , = 813   video.-
~
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      814   video.-
ΣΥΝΟΛΟΝ :                                             4049  Βίντεο ν Αναρτημένα .-


Μάστορας   τσίγκας : http://youtu.be/iT4tvW30eCE ,

Τσίγκας ο  ερευνητής :  http://youtu.be/AYw3eWBWaKI ,

Τσίγκας ο γραβάτας: http://youtu.be/iHc5-bjk6cw ,


*** ΙΑΤΡΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ ... ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΜΑΣ   :

1.- Φάρμακα κατά της χοληστερόλης ίσως προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας :
*
* Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης θα μπορούσαν να βοηθήσουτν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας εκ των συνηθέστερων αιτιών τύφλωσης στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.
Όπως είναι γνωστό, η αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στον οργανισμό επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και διευκολύνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Συνεπώς, τα φάρμακα που παίρνουν οι ασθενείς για την μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψης της αρτηριοσκλήρωσης, θα μπορούσαν να προστατέψουν εκείνους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης της οφθαλμολογικής πάθησης, ιδίως μετά την ηλικία των 50 ετών.
Οι ερευνητές της της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεν Λιούις, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Ρατζέντρα Άπτε, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια και ανθρώπους απέδειξαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα γίνονται αυτοκαταστροφικά για το μάτι, όταν κατακλύζονται από αυξημένα λίπη, λόγω αύξησης της χοληστερόλης.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον ένα φάρμακο κατά της χοληστερόλης με τη μορφή οφθαλμικών σταγόνων θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, του κεντρικού σημείου του ματιού που είναι ζωτικό για να διακρίνει κανείς λεπτομέρειες, όταν διαβάζει, οδηγεί, αναγνωρίζει τα πρόσωπα άλλων κ.λπ.. Όμως άλλοι ερευνητές τονίζουν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι συχνότερη στην τρίτη ηλικία. Αρχίζει με τη λεγόμενη «ξηρή» μορφή, κατά την οποία καταστρέφονται τα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα του ματιού, όμως μπορεί να εξελιχτεί στην (πιο σοβαρή) «υγρή» μορφή, η οποία δημιουργεί νέα αιμοφόρα αγγεία, προκαλεί αιμορραγία και τελικά είναι δυνατό να καταλήξει στην τύφλωση σε σύντομο χρόνο.
Η έρευνα εστιάστηκε στα μακροφάγα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά το μεταβατικό στάδιο μεταξύ της «ξηρής» και της «υγρής» μορφής της πάθησης. Τα κύτταρα αυτά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, απομακρύνουν τη χοληστερόλη και τα λιπίδια από τους ιστούς. Όμως, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ορισμένες φορές, αντί να λειτουργούν προστατευτικά, τα εν λόγω κύτταρα επιδεινώνουν την πορεία της νόσου, όταν -λόγω υψηλής χοληστερόλης- αδυνατούν να «καταπιούν» και μετά να αποβάλουν τα αυξημένα λίπη, με συνέπεια να «φουσκώνουν», να δυσλειτουργούν και να προκαλούν φλεγμονή, η οποία, με τη σειρά της, επιταχύνει την τύφλωση.
«Πρέπει να μελετηθεί κατά πόσο η απώλεια της όρασης λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με σταγόνες που μειώνουν τη χοληστερόλη ή με άλλα φάρμακα που εμποδίζουν τη συσσώρευση των λιπιδίων κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα», εξηγεί ο Δρ Άπτε. -   health.in.gr

2.- Η βιταμίνη D επιβραδύνει την επιδείνωση της νόσου Πάρκινσον :
 *
Νέα Υόρκη
Ανάλογα με το γονιδιακό τους υπόβαθρο, ορισμένοι πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον ενδεχομένως να μπορούν να επιβραδύνουν την επιδείνωση της κατάστασής τους με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, υποστηρίζει μικρή ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition.
Οι ερευνητές με τυχαία επιλογή χορήγησαν σε 114 ασθενείς με νόσο Πάρκινσον είτε βιταμίνη D, είτε εικονικό σκεύασμα, καθημερινά για έναν χρόνο και παρατήρησαν ότι η νευροεκφυλιστική πάθηση δεν εξελισσόταν στα άτομα που είχαν πάρει το βιταμινούχο συμπλήρωμα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Αλλά αυτό ίσχυε μόνο για τα άτομα που ήταν φορείς συγκεκριμένων εκδοχών του γονιδίου υποδοχέα της βιταμίνης D.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, αν και καμιά δεν είχε εδραιώσει αν η ανεπάρκεια αυτή είναι η αιτία ή το αποτέλεσμα της ασθένειας.
Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει τη βιταμίνη D από την έκθεση στο φως του ήλιου και τη χρησιμοποιεί για να διοχετεύσει ασβέστιο στα οστά, μεταξύ άλλων λειτουργιών. Η βιταμίνη ενεργοποιεί έναν πρωτεϊνικό υποδοχέα στα κύτταρα που προκαλεί την δραστηριοποίηση διαφόρων γονιδίων.
Στην ιαπωνική μελέτη, οι επιστήμονες συγκρότησαν ένα δείγμα 114 ασθενών, 45-85 ετών, για να δουν αν η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D θα αλλάξει την ταχύτατα προόδου των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον.
Οι 56 ασθενείς πήραν 1.200 IU βιταμίνης D την ημέρα για 12 μήνες και οι άλλοι 58 πήραν εικονικά χάπια για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Στο τέλος της μελέτης, περίπου 45 ασθενείς από κάθε ομάδα είχαν σκορ 1 ή 2 σε μια κλίμακα 5 μονάδων, για την μέτρηση της ανικανότητας που προκαλεί η νόσος. Το 1 αντιπροσωπεύει την ελάχιστη ανικανότητα και το 5 την κατάκλιση.
Γενικά οι κλίμακες ανικανότητες περιλαμβάνουν και στοιχεία για την εξασθένηση της κινητικότητας, την έλλειψη ισορροπίας και την αυτοεξυπηρέτηση.
Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 16 άτομα στην ομάδα παρέμβασης δεν είχαν παρουσιάσει επιδείνωση συμπτωμάτων, συγκριτικά με επτά της ομάδας ελέγχου.
Όταν όμως μελέτησαν τα γονίδια υποδοχείς της βιταμίνης D, παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που ήταν φορείς της εκδοχής FokI TT είχαν αποκομίσει το μεγαλύτερο όφελος από τα συμπληρώματα βιταμίνης D, ακολουθούσαν εκείνοι με την μετάλλαξη FokI CT, συγκριτικά πάντα με την ομάδα ελέγχου. Αλλά τα άτομα με τη μετάλλαξη FokI CC, δεν ωφελήθηκαν καθόλου.
Ωστόσο, μόνο το 14% των ασθενών είχε την μετάλλαξη ΤΤ, ενώ το 52% ήταν φορείς του γονότυπου CT και το 34% της μετάλλαξης CC. Οι αναλογίες αυτές αφορούν και τον γενικό πληθυσμό, όπου το 8-18% των ανθρώπων είναι φορείς της μετάλλαξης FokI TT, ενώ το 46-58% των μη-Ασιατών, της μετάλλαξης FokI CT.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν διαφορές στα αρχικά κυκλοφορούντα επίπεδα της βιταμίνης D μεταξύ των ασθενών και περίπου οι μισοί είχαν ξεκινήσει τη μελέτη με ανεπάρκεια. Όλοι οι ασθενείς που πήραν βιταμίνη D πάντως διπλασίασαν την ποσότητα της βιταμίνης στο αίμα τους, ενώ δεν συνέβη κάτι ανάλογο στην ομάδα ελέγχου.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να σταθεροποιήσουν τη σοβαρότητα της νόσου Πάρκινσον στους ασθενείς που είναι φορείς των μεταλλάξεων FokI CT and TT», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Αλλά θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως αν βιταμίνη συντέλεσε σε βελτίωση της συμπτωματολογίας της νόσου ή οι ίδιοι οι ασθενείς παρουσίασαν βελτίωση σε δείκτες όπως η ισορροπία και ο συντονισμός των κινήσεων.  health.in.gr

3.- Εντερικά βακτήρια κατά της παχυσαρκίας  :

* Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η απώλεια βάρους μετά από βαριατρική επέμβαση μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε αλλαγές στους μικροοργανισμούς του εντέρου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.
Μελέτη που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι η επέμβαση προκαλεί την αποίκιση του εντέρου με διάφορα είδη βακτηρίων. Η μεταφορά δείγματος των βακτηρίων αυτών σε υγιή ποντίκια προκάλεσε ταχεία απώλεια βάρους, χωρίς βαριατρική επέμβαση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ωστόσο σπεύδουν να επισημάνουν ότι δεν μπορούν ακόμη να εξηγούν τον μηχανισμό που κρύβεται πίσω από τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους.
Στο γαστεντερικό σύστημα των παχύσαρκων ατόμων παρατηρούνται διαφορετικά βακτήρια σε σχέση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος. Και στα άτομα που έχουν υποβληθεί σε γαστρική παράκαμψη για την απώλεια βάρους, το είδος των μικροβίων που εντοπίζονται στο έντερο αλλάζει.
Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες συνέκριναν τρεις ομάδες παχύσαρκων ποντικιών που έκανε διατροφή πλούσια σε θερμίδες. Η μια ομάδα υποβλήθηκε σε γαστρική παράκαμψη, η άλλη υποβλήθηκε σε μια ψευδο-επέμβαση και συνέχισε τη διατροφή με τις πολλές θερμίδες, ενώ η τελευταία έκανε επίσης την ψευδο-επέμβαση αλλά στη συνέχεια ακολούθησε διατροφή με λίγες θερμίδες για την απώλεια κιλών.
Μια εβδομάδα αργότερα, τα ποντίκια που είχαν υποβληθεί στο γαστρικό bypass είχαν διαφορετικά βακτήρια στο έντερό τους, με αύξηση των ειδών που συνήθως παρατηρούνται στα αδύνατα άτομα και μείωση αυτών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση είχαν χάσει το 30% του βάρους τους.
Αντίθετα, μικρές αλλαγές στους μικροοργανισμούς παρατηρήθηκαν στα ποντίκια των άλλων δύο ομάδων, αν και η ομάδα που έκανε διατροφή λίγων θερμίδων είχε χάσει ίδιο ποσοστό βάρους με τα ποντίκια που είχαν κάνει γαστρική παράκαμψη.
Οι επιστήμονες στην συνέχεια μετέφεραν δείγματα εντερικής χλωρίδας από τις τρεις αρχικές ομάδες ποντικιών σε άλλα ποντίκια, ελεύθερα βακτηρίων. Όσα πειραματόζωα είχαν λάβει δείγμα από τα τρωκτικά που είχαν υποβληθεί σε γαστρικό bypass έχασαν σημαντική ποσότητα βάρους μέσα σε δύο εβδομάδες.
Επειδή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως τα μικρόβια του εντέρου επηρεάζουν την απώλεια κιλών, οι ερευνητές εικάζουν ότι ενδεχομένως να έχουν κάποια επίπτωση στον μεταβολισμό. «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί ο μικροβιακός πληθυσμός για να αλλάξει», σημειώνει ο Δρ Λι Κάπλαν, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.   health.in.gr
*
**

Οδηγός σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
Οδηγός σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
  • Η ερωτική πράξη
  • Η ερωτική πράξη

    Η απόλαυση της σεξουαλικής επαφής εξαρτάται από ορισμένα στάδια και για τους δύο παρτενέρ. Προκαλείται στύση στον άνδρα, ενώ ο κόλπος ετοιμάζεται για τη διείσδυση. Ερεθίζονται το πέος και ο κόλπος, προκειμένου να φτάσει το ζευγάρι σε οργασμό. Μετά τον οργασμό, το σώμα αρχίζει σιγά σιγά να ηρεμεί και να ξαναβρίσκει τους συνηθισμένο του ρυθμό, ενώ τα γεννητικά όργανα επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση. Η απόλαυση της σεξουαλικής επαφής εξαρτάται από ορισμένα στάδια και για τους δύο παρτενέρ.

    Η ερωτική εμπειρία του άνδρα

    Διέγερση: Στα σωματικά και εγκεφαλικά ερεθίσματα, οι σηραγγώδεις ιστοί του πέους πλημμυρίζουν από αίμα. Το ανδρικό όργανο διογκώνεται και σκληραίνει.
    Διείσδυση: Αμέσως μετά την είσοδό του στον κόλπο, ο άνδρας αρχίζει τις παλινδρομικές κινήσεις. Το πέος φτάνει στο μέγιστο μέγεθός του, ενώ οι όρχεις ανεβαίνουν μέσα στο όσχεο.
    Οργασμός: Οι συσπάσεις των μυώνων προκαλούν την εκσπερμάτωση και ο άνδρας αισθάνεται απέραντη ηδονή σε όλο του το σώμα.
    Χαλάρωση: Το πέος χάνει τη στύση του και οι όρχεις επανέρχονται στη φυσιολογική τους θέση. Εως την επόμενη στύση μεσολαβεί κάποιος χρόνος. Αν η σχέση με το κορμί μας είναι αρμονική, η σεξουαλική πράξη εξελίσσεται σε τέσσερις φάσεις -της διέγερσης, της ανόδου, του οργασμού και της χαλάρωσης- που συνοδεύονται από αλλαγές στο σώμα. Μολονότι όμως τα στάδια αυτά βιώνουν με την ίδια σειρά και σχεδόν με τον ίδιο τρόπο και ο άνδρας και η γυναίκα, οι διαφορές από το ένα φύλο στο άλλο είναι σημαντικές. Οι γυναίκες αφυπνίζονται ερωτικά με άλλα ερεθίσματα και, μολονότι η διέγερσή τους δεν είναι άμεση, διαρκεί περισσότερο και μπορεί σε σύντομο διάστημα να οδηγήσει σε νέο οργασμό. Ωστόσο, εάν διασπαστεί η προσοχή ενός από τους δύο παρτενέρ και το μυαλό του ταξιδέψει μακριά από το ερωτικό παιχνίδι, οι σωματικές αλλαγές μπορεί να αναστραφούν. Ο πόθος ξεκινά από τον εγκέφαλο, ο οποίος στέλνει μηνύματα στο σώμα. Ακολουθούν τότε όλες αυτές οι αλλαγές, που είναι τα σημάδια της ανόδου. Οταν η φάση αυτή παραταθεί αρκετή ώρα, οδηγεί στον οργασμό.
    Ο πόθος ξεκινά από τον εγκέφαλο, ο οποίος στέλνει μηνύματα στο σώμα.
     
    • Η ερωτική πράξη - Ανδρας
    • Η ερωτική πράξη - Γυναίκα
    • Η σεξουαλική απόλαυση ακολουθεί ορισμένα στάδια και για τους δύο παρτενέρ. Προκαλείται στύση στον άνδρα, ενώ ο κόλπος ετοιμάζεται για τη διείσδυση. Ερεθίζονται το πέος και ο κόλπος, για να φτάσει το ζευγάρι σε οργασμό. Μετά τον οργασμό το σώμα αρχίζει σιγά σιγά να ηρεμεί, να ξαναβρίσκει το συνηθισμένο ρυθμό του, ενώ τα γεννητικά όργανα επανέρχονται στη φυσιολογική τους κατάσταση. Η σεξουαλική απόλαυση ακολουθεί ορισμένα στάδια και για τους δύο παρτενέρ

      Η ερωτική εμπειρία της γυναίκας

      Διέγερση

      Με τα ερωτικά παιχνίδια και ερεθίσματα η κλειτορίδα διογκώνεται και ο κόλπος υγραίνεται και μεγαλώνει.

      Διείσδυση

      Μόλις εισχωρήσει το πέος, τα τοιχώματα του κόλπου συσπώνται και σφίγγουν το ανδρικό μέλος. Η μήτρα ανυψώνεται, ενώ η κλειτορίδα αποσύρεται μέσα στο κάλυμμά της.

      Οργασμός

      Οι επαναλαμβανόμενες, έντονες και ρυθμικές συσπάσεις στα κολπικά τοιχώματα προκαλούν μια εξαιρετικά έντονη αίσθηση ηδονής σε όλο το σώμα.

      Χαλάρωση

      Ο πόθος ξεκινά από τον εγκέφαλο, που στέλνει μηνύματα στο σώμα.
      Η διαστολή της κλειτορίδας και των χειλιών υποχωρεί σταδιακά, ενώ το αιδοίο και ο κόλπος επανακτούν το φυσιολογικό μέγεθος και χρώμα τους. Αν η σχέση με το κορμί μας είναι αρμονική, η σεξουαλική πράξη εξελίσσεται σε τέσσερις φάσεις -της διέγερσης, της ανόδου, του οργασμού και της χαλάρωσης-, οι οποίες συνοδεύονται από αλλαγές στο σώμα. Μολονότι όμως τα στάδια αυτά τα βιώνουν με την ίδια σειρά και σχεδόν με τον ίδιο τρόπο και ο άνδρας και η γυναίκα, οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι σημαντικές. Οι γυναίκες αφυπνίζονται ερωτικά με άλλα ερεθίσματα. Η διέγερσή τους δεν είναι άμεση, διαρκεί όμως περισσότερο και μπορεί σε σύντομο διάστημα να οδηγήσει σε νέο οργασμό. Οι αλλαγές αυτές είναι ωστόσο αναστρέψιμες, αν διασπαστεί η προσοχή σε έναν από τους δύο παρτενέρ και το μυαλό του ταξιδέψει μακριά από το ερωτικό παιχνίδι. Ο πόθος ξεκινά από τον εγκέφαλο, που στέλνει μηνύματα στο σώμα. Ακολουθούν τότε όλες αυτές οι αλλαγές που είναι τα σημάδια της ανόδου. Οταν η φάση αυτή παραταθεί για αρκετή ώρα, οδηγεί στον οργασμό.
    • Η ανταπόκριση της γυναίκας
    • Η ανταπόκριση του άνδρα
    • Ο οργασμός στη γυναίκα
    • Ο οργασμός στον άνδρα
    • Το σημείο G στη γυναίκα
    • Το σημείο G στον άνδρα
  • Ερωτικά μηνύματα
    • Ανταπόκριση - Ανδρας
    • Ανταπόκριση - Γυναίκα
    • Το βάφτισμα του άνδρα
    • Το βάφτισμα της γυναίκας
    • Πρώτη σεξουαλική εμπειρία
    • Πρώτη σεξουαλική εμπειρία

      Πηγή: Associated Press
      Η κινητήριος δύναμη της πρώτης σεξουαλικής εμπειρίας μπορεί να είναι η αγάπη, ο πόθος ή ακόμα η απλή περιέργεια. Μετά το ερωτικό τους "βάφτισμα", οι περισσότεροι άνθρωποι είναι συνήθως φοβισμένοι, ανήσυχοι, σφιγμένοι αλλά και κάπως απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα. Το σεξ την πρώτη φορά δεν χαρίζει την έκσταση, που οι άπειροι εραστές είχαν φανταστεί και ονειρευτεί. Oπως όλα σχεδόν τα πράγματα, έτσι και το σεξ βελτιώνεται με την εξάσκηση και τη στενότερη γνωριμία του ερωτικού συντρόφου. Ενώ για τους περισσότερους άνδρες ο οργασμός πραγματοποιείται αυτόματα από την πρώτη κιόλας φορά, οι γυναίκες στην αρχή δύσκολα φτάνουν στην αποκορύφωση. Ακόμα και αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται σιγά σιγά.

      Πώς να την κάνετε αξέχαστη

      Η βιασύνη δεν έχει θέση στα ερωτικά παιχνίδια και ο άνδρας πρέπει να σέβεται τον πιο αργό ρυθμό της παρτενέρ του.
      Διαλέξτε ένα χώρο με υποβλητική ατμόσφαιρα και κατάλληλο σκηνικό, όπου θα είστε ολομόναχοι και ανενόχλητοι. Αποφασίστε από προηγουμένως αν θα περάσετε τη νύχτα μαζί ή θα χωρίσετε πριν ξημερώσει. Στην πρώτη περίπτωση, όχι μόνο να φροντίσετε για μια αλλαξιά ρούχα, αλλά και να προετοιμαστείτε στην ιδέα πως θα ξυπνήσετε δίπλα σε έναν άνθρωπο που ίσως δεν γνωρίζετε καλά. Η βιασύνη δεν έχει θέση στα ερωτικά παιχνίδια και ο άνδρας πρέπει να σέβεται τον πιο αργό ρυθμό της παρτενέρ του. Χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο τρόπο αντισύλληψης. Μην ξεχνάτε ποτέ το ΑIDS και τις άλλες ασθένειες, οι οποίες μεταδίδονται με τη συνουσία. Συνεπώς, το προφυλακτικό είναι για τον άνδρα απαραίτητο "αξεσουάρ", ακόμα και για την εναρκτήρια αυτή επαφή. Οσες κοπέλες είναι παρθένες, πρέπει να το διευκρινίσουν στον παρτενέρ τους γιατί, εάν αυτός το γνωρίζει, θα είναι προσεκτικός και οι ωθήσεις του πιο απαλές. Ο άνδρας χρειάζεται να χαϊδέψει και να διεγείρει τη σύντροφό του τουλάχιστον για δέκα λεπτά και να προχωρά στη διείσδυση μόνο όταν βεβαιώνεται ότι την έχει διεγείρει, ώστε να είναι ο κόλπος της αρκετά υγρός, για να υποδεχτεί εύκολα το πέος. Τη διείσδυση διευκολύνουν επίσης το σάλιο ή ορισμένα τεχνητά λιπαντικά. Διαλέξτε μια στάση, στην οποία ο άνδρας να είναι από πάνω. Με ένα μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς, η γυναίκα αισθάνεται πιο αναπαυτικά. Η διείσδυση πρέπει να είναι απαλή αλλά σταθερή και οι παλινδρομικές κινήσεις ήπιες. Η παρτενέρ μπορεί να βοηθήσει τον εραστή της καθοδηγώντας με το χέρι της το πέος του στην είσοδο του κόλπου.

    • Ερωτογενείς ζώνες
    • Αυνανισμός
    • Τι αρέσει στον άνδρα
    • Τι αρέσει στη γυναίκα
    • Στοματικός έρωτας
    • Πρωκτική συνουσία
  • Ο ερωτικός σύντροφος
  • Σεξ σε ειδικές καταστάσεις
  • Σεξ και ηλικιωμένοι
  • Προβλήματα σχέσεων
  • Αναπαραγωγή
  • Αντισύλληψη
  • Αφροδίσια νοσήματα
    • Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
    • ΑΙDS (ΕΪΤΖ)
    • Το ΑΙDS, το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας, προκαλείται από τον ανθρώπινο ιό ανοσοανεπάρκειας ΗΙV, που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας τον οργανισμό επιρρεπή στις αρρώστιες. Οταν εισβάλει στο σώμα, ο ΗΙV διεισδύει στα βοηθητικά λεμφοκύτταρα Τ, που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και καρκίνους. Ο ιός του ΑΙDS προκαλεί τη διάρρηξη των λεμφοκυττάρων Τ, που απελευθερώνουν μόρια του ΗΙV στο αίμα, με αποτέλεσμα να μολυνθούν και άλλα λεμφοκύτταρα Τ. Οταν συμβαίνει αυτό, το σώμα γίνεται ευάλωτο σε ορισμένες "ευκαιριακές" ασθένειες όπως είναι η πνευμονία και οι καρκίνοι, που επωφελούνται από την εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού και προκαλούν τις πιο πολλές φορές το θάνατο.
      Αν φοβάστε πως έχετε εκτεθεί στον ιό του ΗΙV, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και κανονίστε ένα ραντεβού για εξέταση αίματος.
      Η μόλυνση από τον ΗΙV δεν οδηγεί αμέσως στην ανάπτυξη του ΑΙDS, που μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και οκτώ χρόνια αργότερα. Ετσι, όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό, μπορεί να μην το γνωρίζουν και να τον μεταδίδουν άθελά τους σε άλλους. Το τεστ για να εξακριβωθεί αν υπάρχει μόλυνση ή όχι από ΑΙDS, γίνεται με μια εξέταση αίματος για την ανίχνευση αντισωμάτων του ΗΙV. Τα αντισώματα είναι ουσίες που δημιουργούνται από τον οργανισμό ως αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο ιό. Η παρουσία λοιπόν των αντισωμάτων του ΗΙV αποδεικνύει ότι το άτομο έχει προσβληθεί από τον ιό. Ο άνθρωπος που το αίμα του περιέχει αντισώματα του ΗΙV, λέμε ότι είναι "φορέας του ΑΙDS". Αν φοβάστε πως έχετε εκτεθεί στον ιό του ΗΙV, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και κανονίστε ένα ραντεβού για εξέταση αίματος. Ωστόσο, επειδή μεσολαβεί μια περίοδος επώασης μερικών μηνών από τη στιγμή της έκθεσης στον ιό έως τη στιγμή που το θύμα γίνεται φορέας του ΑΙDS, τα τεστ μπορεί να είναι αρνητικό ακόμα και αν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ΗΙV. Γι' αυτό άλλωστε οι μεταγγίσεις αίματος δεν είναι 100% ασφαλείς. Πώς μεταδίδεται;
      Το ΑΙDS προσβάλλει τόσο τους ομοφυλόφιλους όσο και τους ετεροφυλόφιλους.
      Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εισβολής της μόλυνσης στον οργανισμό είναι η σεξουαλική επαφή, γιατί ο ιός βρίσκεται εν αφθονία στο σπέρμα του μολυσμένου ατόμου. Μπορεί, λοιπόν, να μεταδοθεί είτε με την κολπική είτε με την πρωκτική συνουσία. Ο ιός είναι παρών και στο αίμα των θυμάτων της νόσου και γι' αυτό είναι δυνατόν να μεταδοθεί από ένα χρήστη -ενδοφλεβίως- τοξικών ουσιών στο φίλο του, επειδή μοιράζεται μαζί του την ίδια βελόνα. Ο ΗΙV μεταφέρεται επίσης στους αιμοφιλικούς, όταν το αίμα που μεταγγίζεται είναι μολυσμένο, όπως και στο αναπτυσσόμενο έμβρυο μέσα στη μήτρα ή κατά τον τοκετό από το μολυσμένο αίμα της μητέρας. Θεωρητικά, η μετάδοση του ιού από το ένα άτομο στο άλλο κατά τη διάρκεια της συνουσίας μπορεί να αποτραπεί από οποιοδήποτε μέσο εμποδίζει την ανάμειξη αίματος, σπέρματος και κολπικών υγρών. Ξέρουμε πλέον ότι το προφυλακτικό εξασφαλίζει ασφαλές σεξ, αφού οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο ιός δεν μπορεί να διαπεράσει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Φραγμό στη μετάδοση του ΗΙV αποτελούν και τα σπερματοκτόνα. Αν χρησιμοποιούσαν όλοι προφυλακτικό σε συνδυασμό με σπερματοκτόνα, η εξάπλωση του ΑΙDS θα είχε σίγουρα περιοριστεί. Το ΑΙDS προσβάλλει τόσο τους ομοφυλόφιλους όσο και τους ετεροφυλόφιλους. Αρχικά, η ασθένεια είχε περιοριστεί στους ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ζήλο στο κάλεσμα για ασφαλές σεξ. Τώρα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης από τον ΗΙV προέρχεται από τους χρήστες -ενδοφλεβίως- τοξικών ουσιών και τους ετεροφυλόφιλους. Πολλές τραγικές περιπτώσεις γυναικών που προσβλήθηκαν από ΑΙDS επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι και μόνο μια σεξουαλική επαφή με φορέα της αρρώστιας αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Πάρα πολλές γυναίκες -τα παραδείγματα είναι αμέτρητα- κόλλησαν ΑΙDS ύστερα από μία και μοναδική σεξουαλική συνάντηση με άγνωστο άνδρα, που ήταν τοξικομανής και μοιραζόταν σύριγγες με άλλους. Επίσης, μια γυναίκα είναι δυνατόν να μολυνθεί από τον άνδρα της, αν έχει προσβληθεί από τον ιό από άλλες εξωσυζυγικές σχέσεις, ομοφυλοφιλικές και μη.
    • Ηπατίτιδα Β
    • Γονόρροια-Βλενόρροια
    • Έρπης γεννητικών οργάνων (HSV)
    • Γεννητικά κονδυλώματα (HPV)
    • Τριχομονάδες
    • Σύφιλη
    • Η σύφιλη προκαλείται από ένα μικροσκοπικό βακτηρίδιο που μοιάζει με τιρμπουσόν και ονομάζεται Treponema Pallidum. Πριν από δύο, τρεις αιώνες η ασθένεια είχε πάρει έκταση μιας τρομερής επιδημίας, που σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στην Ευρώπη. Η σύφιλη προσβάλλει την επιδερμίδα, τους ιστούς, τα όργανα του σώματος, τον εγκέφαλο και τα νεύρα, προκαλώντας παράλυση, τρέλα και θάνατο. Στη διάρκεια της ανάπτυξής της μιμείται τα συμπτώματα άλλων ασθενειών. Προκαλεί πρήξιμο στις αρθρώσεις, πόνους στη σπονδυλική στήλη, δυσμορφίες και καρδιοπάθεια. Την εποχή της "δόξας" της την αποκαλούσαν "μιμητή" και κατά κάποιον τρόπο το ΑΙDS είναι ο σύγχρονος διάδοχός της. Ωστόσο, το βακτηρίδιο της σύφιλης εξοντώνεται πολύ εύκολα με πενικιλίνη. Η ασθένεια μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, από δερματικά έλκη που υπάρχουν στα γεννητικά όργανα, τον κόλπο, το αιδοίο, τον τράχηλο, το στόμα και όλη την περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπου έχει εισχωρήσει το βακτηρίδιο. Τα έλκη αυτά είναι σκληρά, κόκκινα στην άκρη και δεν πονούν. Η σύφιλη εξελίσσεται σε τρία στάδια και στα δύο πρώτα η μετάδοσή της είναι εξαιρετικά εύκολη. Το πρώτο αναπτύσσεται μέσα σε τρεις εβδομάδες περίπου μετά τη σεξουαλική επαφή με μολυσμένο παρτενέρ, ενώ τα πρώτα συμπτώματα -ένα δύο δερματικά έλκη- εμφανίζονται σε εννέα με 90 ημέρες αργότερα. Το έλκος εξαφανίζεται μέσα σε δύο με έξι εβδομάδες ακόμα και χωρίς θεραπεία. Αλλωστε, μόνο λίγες γυναίκες που το αναπτύσσουν το παρατηρούν, γιατί είναι συνήθως κρυμμένο βαθιά μέσα στον κόλπο. Την επούλωση του πρώτου έλκους ακολουθεί, ύστερα από διάστημα μιας εβδομάδας έως έξι μηνών, το δεύτερο στάδιο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πυρετό, πονοκεφάλους, τσούξιμο στο λαιμό, ανορεξία, ναυτία, ερεθισμένα μάτια και τριχόπτωση. Το στάδιο αυτό διαρκεί από τρεις έως έξι μήνες έως και πάρα πολλά χρόνια. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της σύφιλης αναπτύσσεται δέκα με είκοσι χρόνια αργότερα και είναι φοβερό και αδυσώπητο. Ο άρρωστος μπορεί να πάθει σοβαρές καρδιοπάθειες, να τρελαθεί, να τυφλωθεί, και να υποστεί βλάβες σε όλα τα όργανα του σώματός του. Από τους ασθενείς που δεν ακολουθούν καμιά θεραπευτική αγωγή στο δεύτερο στάδιο ένας στους τέσσερις πεθαίνει ή μένει ανάπηρος. Θεραπεία :
      Η θεραπεία γίνεται με πενικιλίνη ή τετρακυκλίνη και πρέπει να την ακολουθήσουν ταυτόχρονα και οι δύο παρτενέρ. Πρέπει να γίνονται συχνές αναλύσεις αίματος για δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της υποτροπής. Οταν η σύφιλη θεραπεύεται στο πρώτο ή το δεύτερο στάδιο, οι μόνιμες βλάβες αποφεύγονται. Επειδή η ασθένεια μεταδίδεται και από τη μάνα στο παιδί προκαλώντας του φοβερές δυσμορφίες, σε όλες τις μέλλουσες μητέρες γίνονται στους τέσσερις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης -προληπτικά- αναλύσεις αίματος για διάγνωση σύφιλης.

    • Ψείρες του εφηβαίου
    • Μη ειδική ουρηθρίτις
    • Χλαμύδια
    • Μυκητίαση
    • Μυκητίαση

      Η μυκητίαση του κόλπου προκαλείται από μύκητες του γένους monilia και candida. Οι μύκητες monilia είναι μόνιμοι... κάτοικοι του γυναικείου κόλπου και η μόλυνση παρουσιάζεται όταν αναπτυχθούν πολύ. Αυτό συμβαίνει όταν η γυναίκα χρησιμοποιεί κολπικά διαλύματα ή αντισηπτικά στο μπάνιο της, γιατί καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον που εμποδίζει τους μύκητες να πολλαπλασιαστούν. Η μυκητίαση είναι πιο συνηθισμένη σε ορισμένες ομάδες γυναικών και περιλαμβάνουν
      • Τις γυναίκες που παίρνουν αντιβιοτικά. Τα βακτηρίδια που υπάρχουν επίσης εκεί δεν αφήνουν τους μύκητες να αυξηθούν. Οταν όμως με την αντιβίωση εξοντωθούν τα βακτηρίδια και διαταραχθεί η ισορροπία, οι μύκητες πληθαίνουν.
      • Τις διαβητικές γυναίκες. Οταν ο διαβήτης είναι ασταθής, η παρουσία σακχάρου στα ούρα δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για όλους τους μύκητες και έτσι η μυκητίαση φουντώνει.
      • Τις γυναίκες που παίρνουν συνθετική προγεστερόνη- όπως, για παράδειγμα, το αντισυλληπτικό χάπι, που περιέχει υψηλή δόση προγεστερόνης-, επειδή ευνοεί την ανάπτυξη των candida.
      • Τις γυναίκες που στο σώμα τους υπάρχουν υψηλά επίπεδα προγεστερόνης, όπως λόγου χάρη όταν περιμένουν περίοδο ή είναι έγκυοι.
  • Αν έχετε μολυνθεί από μυκητίαση, να αποφύγετε τη συνουσία, ώσπου να θεραπευθείτε.
    Τα συμπτώματα της μυκητίασης είναι έντονος ερεθισμός και κνησμός στον κόλπο και το αιδοίο, που συνοδεύονται από παχύρρευστο, λευκό και άοσμο απέκκριμα. Το δέρμα πολύ συχνά κοκκινίζει και ξεφλουδίζει και το εξάνθημα μπορεί να απλωθεί στο εσωτερικό των μηρών. Οταν ο άνδρας μολυνθεί από γυναίκα ενοχλείται από κνησμό στη βάλανο, ενώ εμφανίζονται μικρά επιφανειακά έλκη στο πέος του, το όσχεο, την περιοχή των γεννητικών οργάνων και στην κάτω πλευρά των μηρών. Οταν η μόλυνση φτάσει στο ορθόν έντερο του άνδρα ή της γυναίκας, προκαλούνται τσούξιμο, κνησμός, ακόμα και διάρροια. Αν έχετε μολυνθεί από μυκητίαση, να αποφύγετε τη συνουσία, ώσπου να θεραπευθείτε. Να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας δώσει μια ολοκληρωμένη θεραπευτική αγωγή, που ίσως κρατήσει και δύο εβδομάδες. Μπορεί να περιλαμβάνει κολπικά υπόθετα και κρέμα . Αν η περίπτωσή σας είναι σοβαρή, η θεραπεία θα είναι τριπλή, θα χρησιμοποιείτε κρέμα στην επιδερμίδα, υπόθετα στον κόλπο και παστίλιες για να καθαρίσει το έντερο από τους μύκητες. Να μην ξύνετε τις ερεθισμένες περιοχές, γιατί οι μύκητες μπορεί να εισχωρήσουν κάτω από τα νύχια σας, ούτε να καταφεύγετε σε πρόχειρα γιατροσόφια. Τη σωστή θεραπεία θα σας τη δώσει μόνο ο γιατρός. Μη χρησιμοποιήσετε κανένα φάρμακο που περιέχει αναισθητική ουσία. Μπορεί να σας ανακουφίσει προσωρινά, αλλά η επίδρασή του είναι παροδική και ίσως σας δημιουργήσει αλλεργία.
  •  
  • ***





  •  






    Δεν υπάρχουν σχόλια: